Osuđujemo hapšenje mirovnih aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović

Organizacije okupljene oko Platforme Tri slobode oštro osuđuju hapšenje mirovnih aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović, koje su brutalno privedene od strane policajaca u civilu dok su protestovale protiv murala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i traže obustavljanje svih postupaka protiv njih. Na dan borbe protiv fašizma, hapšenje aktivistkinja za ljudska prava i svrstavanje na stranu osuđenih ratnih zločinaca pokazuje pravo opredeljenje vlasti u Srbiji.

Podsećamo da je rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova nelegalno zabranjen skup Inicijative mladih za ljudska prava u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću, zbog navodne opasnosti po bezbednost ljudi i imovine. Ministar Aleksandar Vulin se potom oglasio saopštenjem u kome je ovu akciju okarakterisao kao “licemernu, podlu i vođenu zlom namerom”. Na sam dan prvobitno zakazanog protesta, a prema svedočenjima očevidaca, pripadnici MUP su zaustavljali i legitimisali građane/ke koji su se zatekli u neposrednoj blizini murala. 

Podsećamo da je hapšenje Maje Stojanović, sada izvršne direktorke Građanskih inicijativa pre 14 godina nakon slične akcije protiv Ratka Mladića završeno tako što je ona proglašena zatvorenicom savesti od strane Amnesty International, a predsednik Srbije platio tada dosuđenu prekršajnu kaznu. Ponavljanje ovakvih katastrofalnih grešaka od strane vlasti u Srbiji nas vraća u nazad i pokazuje da Srbija ide u pravcu slavljenja zločina, a ne demokratizacije.  

U svom saopštenju, MUP je naveo da je “mnogo onih koji bi da iz Beograda stižu slike razbijenih srpskih glava”. Umesto toga, večeras u Beogradu svedočimo brutalnoj demonstraciji sile nad mirovnim aktivistkinjama od strane neuniformisanih lica, a u svrhu odbrane ratnohuškačke politike. 

Potpisnice:

  1. Građanske inicijative
  2. Inicijativa mladih za ljudska prava
  3. Centar za kulturnu dekontaminaciju
  4. Incijativa za socijalna i ekonomska prava- A11
  5. Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  6. Trag Fondacija
  7. Slavko Ćuruvija Fondacija
  8. Helsinški odbor za ljudska prava Srbija
  9. Beogradski centar za ljudska prava
  10. Partneri Srbija
  11. Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
  12. Žene u crnom
  13. Autonomni ženski centar
  14. Novi optimizam
  15. Centar za praktičnu politiku
  16. Srbija u pokretu
  17. CRTA
  18. Naša zadužbina
  19. Catalyst Balkans
  20. Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD)
  21. Transparentnost Srbija