Okrugli stolovi o javnosti rada preduzeća u vlasništvu države i gradova

Transparentnost Srbija organizuje okrugle stolove o javnosti rada preduzeća u vlasništvu države i gradova, u Novom Sadu, 12. juna i u Nišu, 17. juna,

Okrugli stolovi su namenjeni predstavnicima javnih, javno-komunalnih i drugih preduzeća u vlasništvu Republike Srbije, APV i jedinica lokalne samouprave, novinarima, organizacijama civilnog društva koje su zainteresovane za pristup informacijama od javnog značaja i predstavnicima privrede.

Biće razmotreno koje su ključne novine u nacrtu izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i glavni problemi u primeni tog zakona, kako preduzeća u vlasništvu države, gradova i opština moraju da obezbede javnost svog rada i koliko oni poštuju te zakonske obaveze.

Na okruglim stolovima govorićemo i o tome kakve efekte bi imalo najavljeno ukidanje mogućnosti da građani traže informacije od nekih preduzeća u vlasništvu države, koja preduzeća bi bila izuzeta i na koji način građani i mediji mogu uticati na to da se njihova prava ne umanje.

Skup u Novom Sadu biće održan u sredu, 12. juna, u hotelu Aleksandar (Bulevar cara Lazara 79) sa početkom u 12.30, a u Nišu u ponedeljak, 17. juna, u Media i reform centru  (Obrenovićeva 38) sa početkom u 11 sati.