Indeks transparentnosti javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu

Organizacija Transparentnost Srbija, u saradnji sa organizacijom Transparency International Češke Republike, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Češke, iz programa Tranzicija (Transition Promotion program), sprovodi istraživanje "Indeks transparentnosti javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu ".

Sa kolegama iz Češke smo razvili metodologiju, koju smo primenili na uzorku od po 40 preduzeća u vlasništvu republike ili lokalnih samouprava. Proizvod ovog istraživanja – „Indeks transparentnosti javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu (PETRA 2019 - Public Enterprises Transparency Index 2019)“ je ocenjivanje i rangiranje na osnovu 37 indikatora.Pošto je analiza po istoj metodologiji urađena u obe zemlje, moguće je uporediti transparentnost preduzeća iz Srbije i Češke u celini. Moguće je poređenje čak i na nivou konkretnih preduzeća. Naime, u većini slučajeva uzorokom su obuhvaćena preduzeća iz istih oblasti delovanja, koja imaju iste ili slične nadležnosti. 

Uzorak u Srbiji obuhvata i 25 JKP iz 12 gradova, pa je moguće porediti JKP unutar većih gradova, ali i gradove i opštine međusobno. 

Pored toga, istraživanje obuhvata i analizu zakonskog okvira (u prvom redu Zakona o javnim preduzećima, kada je reč o Srbiji), analizu realizacije obaveze usvajanja podzakonskih akata i stvaranja uslova za profesionalizaciju upravljanja javnim preduzećima. 

Rezultate istraživanja u obe zemlje predstavićemo na konferenciji 20. novembra u 11.00 časova u Medija centru u Beogradu, Terazije. Na konferenciji će biti obezbeđen prevod sa engleskog jezika.

Agenda:

11:00 Uvodna reč moderatora –Nemanja Nenadić

11:05 Zamenik ambasadora Češke Republike Pavel Kobližka - Predstavljanje programa Promocija tranzicije Ministarstva spoljnih poslova Češke

11:10 Zakonski okvir i rangiranje preduzeća u Srbiji - Zlatko Minić, Transparentnost Srbija

11:20 Zakonski okvir i tranparentnost preduzeća u Češkoj - poređenje sa Srbijom Milan Eibl, Glavni analitičarTI Češka

11:30 Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović –  Preduzeća u državnom vlasništvu i pravo na pristup informacijama

11:40 Predstavnik Miinistarstva privrede– radni naziv teme: Pravila o javnosti rada javnih preduzeća i njihova primena (očekuje se potvrda)

od 11:50 – 12.50 Pitanja i odgovori, diskusija uz učešće predstavnika preduzeća koja su bila obuhvaćena uzorkom

Transparentnost – Srbija
Beograd, 18. novembra 2019.