Transparentnost finansiranja izborne kampanje

Transparentnost Srbija predstaviće rangiranje svih učesnika na parlamentarnim izborima na osnovu ocene transparentnosti finansiranja izborne kampanje.u UTORAK, 16. JUNA 2020, sa početkom u 11 h

Sve liste su ocenjene od 1 (potpuna netransparentnost) do 5 (potpuno transparentno) na osnovu toga da li su javnosti pre izbora dostupni podaci iz sledećih šest oblasti:

  1. Planirani rashodi kampanje.
  2. Prisustvo na internetu i planirani troškovi prisustva na internetu.
  3. Uplate/isplate na posebnom računu za finansiranje izborne kampanje
  4. Struktura planiranih prihoda.
  5. Spisak predizbornih događaja.
  6. Izborni timovi, volonteri i angažovane PR i marketinške agencije.

Ocenu stanja transparentnosti učesnika na izborima i preporuke za zakonske i praktične mere za povećanje transparentnosti predstaviće Nemanja Nenadić i Zlatko Minić na video konferenciji, koja će biti održana na platformi ZOOM.Parametre za pristup ZOOM aplikaciji, na kojoj će biti održana konferencija, poslaćemo u ponedeljak.

Srbija ima pravila o finansiranju izbornih kampanja, koja predviđaju javnost pojedinih informacija. To se postiže kroz objavljivanje izveštaja o troškovima izborne kampanje. Međutim, glavni problem je to što se ovi izveštaji podnose tek 30 dana nakonproglašenja konačnih rezultata izbora. Iako je ovaj nedostatak uočen u antikorupcijskim planskim aktima još 2013, od kada je Zakon o finansiranju političkih aktivnosti menjan dva puta, do sada ništa nije učinjeno da se problem reši.

Imajući to u vidu, istraživanjem nismo merili ispunjavanje zakonskih obaveza, već u kojoj meri su partije postigle standarde transparentnosti koji su prepoznati na međunarodnom nivou i koji su ostvarljivi.

Istraživanje je deo projekta "OPPOFIN - OPen POlitical FINances – Open accces to information as a main vehicle for transparency of election campaigns in Serbia", u okviru programa "Transition Promotion Program" Ministarstva spoljnih poslova Češke. Istraživanje se radi u saradnji sa Transparency International Češka po metodologiji koju ova organizacija već sedam godina redovno primenjuje na izborima u toj zemlji, a primenjivana je i na izborima u Slovačkoj.Metodologija je prilagođena zakonskom okviru, standardima i praksi u Srbiji.