Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Zakon o zaštiti uzbunjivača - norme i rezultati primene

 

Organizacija Transparentnost – Srbija

Vas poziva da učestvujete na okruglom stolu

Zakon o zaštiti uzbunjivača - norme i rezultati primene

koji će se održati u Medija centru, Terazije 3, velika sala, II sprat, u utorak, 28. februara 2017, sa početkom u 12.00 časova

 

Uvodna izlaganja:

 

12:00 - 12:50            

Bojana Medenica, izvršna direktorka Transparentnost Srbija

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija

Snežana Andrejević, sudija Vrhovnog kasacionog suda

Miloš Janković, zamenik zaštitnika građana Republike Srbije, koji privremeno vrši funkciju zaštitnika građana Republike Srbije

 

12:50 - 14:00     Diskusija

 

Za dodatne informacije možete se obratiti gđi Miši Bojović na telefon 011/ 303 38 27 ili putem email-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  

Transparentnost – Srbija

Beograd, 14. februara 2016.

 

Detaljnije o skupu:

Jedna od najkrupnijih promena u poslednjih nekoliko godina u oblasti borbe protiv korupcije bilo je dugo očekivano donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača (25. 11. 2014). Ovaj zakon, koji je počeo da se primenjuje 5. 6. 2015, donet je uz očekivanje da će zaštita lica koja prijavljuju nezakonite i štetne radnje, doprineti povećanom broju prijavljivanja i istraživanja slučajeva korupcije.

Transparentnost Srbija je pratila proces donošenja ovog zakona i davala konkretne sugestije za poboljšanje zakonskog teksta. U proteklih godinu i po dana pratili smo i pojedine aspekte njegovog sprovođenja. To istraživanje je rezultiralo publikacijom koja će biti predstavljena u Medija centru 28. februara2017, sa početkom u 12.00 časova, sa ciljem da podstakne diskusiju na okruglom stolu, ali i nakon njega.

Ključna pitanja o kojima bismo želeli da prodiskutujemo su sledeća: koje su se norme pokazale kao dobre u praksi, a koje kao problematične; koji nas izazovi tek očekuju u primeni; koliko je donošenje ovog zakona uticalo na povećanje broja prijavljenih nezakonitosti, a koliko na efikasnost rešavanja tih slučajeva; koji su dalji koraci u zaštiti uzbunjivača u kontekstu primene Antikorupcijske strategije i Akcionog plana za poglavlje 23 evropskih integracija.

Planirano je učešće predstavnika Transparentnosti Srbija, Ministarstva pravde, kao organa koji je unutar izvršne vlasti bio zadužen za pripremu ovog zakona, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva rada koji su nadležni za nadzor nad njegovom primenom, sudova koji uzbunjivačima pružaju zaštitu, Zaštitnika građana, koji se u radu susreće sa brojnim pritužbama građana i prati rad drugih organa vlasti, predstavnika drugih državnih organa, NVO, medija i drugih zainteresovanih za ovu materiju.

 

Pozivamo Vas da prisustvujete i konferenciji koja će biti održana u istoj sali pre okruglog stola sa početkom u 11 časova na temu: Građani, uprava i korupcija iskustva Antikorupcijskog savetovališta  TS

 

 

U okviru regionalnog projekta Transparency International  - „Antikorupcijsko pravno savetovalište“, koji se sprovodi zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva spoljnih poslova Nemačke. Svi izneti stavovi i mišljenja pripadaju isključivo organizaciji Transparentnost – Srbija, i ne moraju odražavati stavove Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.