Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Dopis dnevnom listu Blic

Transparentnost Srbija uputila je dopis dnevnom listu Blic povodom vesti objavljene u izdanju od 21. januara 2018. godine.

Prenosimo dopis u celini:

 

Dnevni list “Blic”

Žorža Klemansoa 19, 11000 Beograd 

Glavni i odgovorni urednik Predrag Mihailović

Urednik deska Ivan Jovanović

            Poštovani,

            u Vašem listu od 21. januara 2018. godine objavljen je na 3. stranici tekst "5,5 miliona dinara nenamenski je potrošio Saša Janković zbog čega je nevladina organizacija 'Transparentnost' podnela prijavu protiv njega nakon izveštaja Državne revizorske institucije".

            S obzirom na to da je “Transparentnost” već 16 godina uobičajeni skraćeni naziv za našu organizaciju, koji se koristi i u Vašem listu, s razlogom se može očekivati da su čitaoci “Blica” zaključili da je prijavu podnela organizacija Transparentnost Srbija, što nije tačno. Iz vesti objavljenih prethodnih dana na na portalu lista Srpski telegraf (Republika), a potom i na TV Pink, Novostima, Tanjugu, portalu lista Informer i u listu Dnevnik, vidi se da je u stvari krivičnu prijavu podnela organizacija pod nazivom "Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparetnost", u čije ime nastupa g. Mario Spasić.

“Savet za monitoring …” je pravno lice koje nema, niti je ikada imalo veze sa organizacijom “Transparentnost Srbija”, koja postoji od 2002. i koja je članica globalne antikorupcijske organizacije Transparency International. Organizacija g. Spasića je registrovana pod nazivom koji unosi zabunu u javnosti zbog sličnosti sa nazivom Saveta za borbu protiv korupcije i naše organizacije, u vreme kada je zakon to omogućavao. Po odredbama aktuelnog Zakona o udruženjima naziv udruženja ne sme da bude zamenljiv sa nazivom drugog udruženja niti da izaziva zabunu o udruženju, njegovim ciljevima ili u pogledu toga o kakvoj se vrsti pravnog lica radi..

Proteklih godina u medijima je povremeno g. Spasić predstavljan kao generalni sekretar Transparentnosti, što je izazivalo zabunu i na šta smo ukazivali. Zbog toga, mediji koji prenose njegove izjave, poput Informera i Srpskog telegrafa, kada ne žele da njihovi čitaoci budu dovedeni u zabludu, sada koriste puni naziv i prateću odrednicu, npr: “Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparetnost (iz Trstenika)” ili skraćeni naziv "Savet za monitoring" (na primer: http://informer.rs/vesti/politika/366151/grcice-se-na-robiji-krivicna-prijava-protiv-sase-jankovica).

            Želimo da verujemo da se u ovom slučaju ne radi o namernom dovođenju čitalaca u zabludu već da je namera urednika u Blicu bila da se u veoma kratkoj vesti skrati dugački, eklektički naziv organizacije g. Spasića. Međutim, upotrebom naziva Transparentnost stvorena je zabuna da je reč o našoj organizaciji.

            S obzirom na sve navedeno, a radi dobrobiti čitalaca Blica i zaštite ugleda Vašeg lista i naše organizacije, predlažemo da učinite sledeće:

  1. Da ubuduće, kada prenosite izjave g. Spasića i vesti o aktivnostima njegove organizacije koristite kao skraćeni naziv njegove organizacije isti koji koriste i drugi dnevni listovi, „Savet za monitoring“.
  2. Da obavestite čitaoce na primeren način o tome da organizacija o kojoj je reč u pomenutoj vesti nije u vezi sa našom, shodno navodima iz ovog pisma.

S poštovanjem,

za Transparentnost Srbija

Programski direktor

Nemanja Nenadić

Beograd, 21. januara 2018.