Ko brine o donacijama državnim organima

Datum kreiranja: subota, 09 jun 2018

insajder donacijeTransparentnost Srbija ukazivala je u više navrata na problematične donacije državnim organima, kao i na potrebu da se izmeni Zakon o donacijama.

Povod su bile donacija komunalnoj policiji od kompanije Moj kiosk i donacije kompanije Jura Ministarstvu rada i to na zahtev Ministarstva. 

Insajder podseća da su tačno dve godine prošle od kada je Agencija za borbu protiv korupcije podnela Vladi Srbije i Ministarstvu finansija inicijativu za dopune Zakona o donacijama i humanitarnoj pomoći u delu koji se odnosi na donacije državnim institucijama, a kako bi se otklonio rizik korupcije.

Inicijativa je pokrenuta nakon što su novinari Insajdera otkrili da postojeća rešenja u Zakonu o donacijama i humanitarnoj pomoći praktično legalizuju jedan vid prikrivene korupcije. Važeći Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći dozvoljava da privatne kompanije doniraju državnim institucijama, koje su između ostalog zadužene i za kontrolu tih kompanija. Istovremeno ne postoji ni javni registar donacija, niti bilo kakav kontrolni mehanizam kojim bi se utvrdilo da li te donacije mogu uticati na objektivnost u radu državnih institucija prilikom kontrole ili donošenja odluka koje se tiču njihovih donatora.

Ovo je otkriveno kada je Južnokorejska korporacija Jura potvrdila za Insajder da je donirala dva putnička automobila Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, u čijoj nadležnosti je i Inspektorat za rad, zadužen za kontrolu poslovanja Jure i svih drugih kompanija kada su u pitanju prava radnika. U emisiji Insajder u Juri, koja se bavila i optužbama bivših radnika i nekoliko sindikata da ova južnokorejska kompanija nekažnjeno krši prava zaposlenih, objavljeno je i da je 2013. ugovor o donaciji s Jurom potpisao tadašnji državni sekretar Ministarstva za rad Dragi Vidojević, a u njegovoj realizaciji je učestvovao bivši direktor Inspektorata za rad Dragoljub Peurača, koji je u međuvremenu u osuđen na četiri i po godine zatvora zbog trgovine uticajem prilikom kontrole u drugim kompanijama. Ovo nije usamljen slučaj.

Prema istraživanju Insajdera, privatne firme su od 2013. donirale su Komunalnoj policiji u Beogradu računarsku opremu, kamere i dva skutera. Da je reč o firmama koje bi Komunalna policija trebalo da kontroliše, pokazuje donacija od 50 tablet računara koje je donirala kompanija Moj kiosk.

Još u junu 2016. godine, Agencija za borbu protiv korupcije je konstatovala da postojećim zakonskim rešenjima nije uređen niz značajnih pitanja sa stanovišta sprečavanja korupcije, kao i da je neophodno zabraniti da fizička i pravna lica daju donaciju državnim institucijama koje bi trebalo da vrše nadzor, inspekcijsku kontrolu, odlučuju o pravima, obavezama i interesu donator. U suprotnom, konstatovala je Agencija, dovode u sumnju nepristrasnost i objektivnost u postupanju ovih organa. Agencija za borbu protiv korupcije predlagala je uspostavljanje internih i eksternih kontrolnih mehanizama za ispitivanje opravdanosti i isplativosti donacija državnim institucijama, kao i formiranje jedinstvenog javnog registra sa podacima o svim donacijama državnim institucijama i njihovom korišćenju. Inicijativa Agencija za borbru protiv korupcije upućena je Vladi i Ministarstvu finansija. Međutim, Ministarstvo finansija je navelo da "aktuelni Zakon o ministarstvima ne sadrži eksplicitnu odredbu o nadležnosti bilo kog ministarstva za oblast koju reguliše Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći".

To znači da ne postoji više ministarstvo zaduženo za primenu Zakona, pa i eventualne izmene. Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći donela je Savezna skupština još 2001. godine i od njegovog donošenja nije bilo izmena. U međuvremenu ukinuto je Ministarstvo za ekonomske veze sa inostranstvom koje je jedino bilo ovlašćeno da prati primenu zakona, pa i da predlaže izmene. Ovo je samo još jedan razlog za izmenu važećeg zakona.

Imajući u vidu sve ove činjenice, kao i moguće posledice loših zakonskih rešenja za sve građane, novinari Insajdera uputili su sledeća pitanja Vladi Srbije i Agenciji za borbu protiv korupcije:

-          Agencija za borbu protiv korupcije je još 8. juna 2016. godine podnela incijativu za dopunu Zakona o donacijama i humanitarnoj pomoći.  Zbog čega još nisu usvojene dopune Zakona?

-          Šta je Vlada uradila u vezi sa inciijativom Agencije?

-          Šta je Agencija uradila kako bi ova inicijativa bila usvojena?  

U međuvremenu je u januaru ove godine za direktora Agencije za borbu protiv korupcije izabran Dragan Sikimić, koji je upravo tog dana izbrisan iz članstva u Srpskoj naprednoj stranci. Dragan Sikimić nije odgovorio na pitanje dana koje su mu novinari Insajdera uputili 26. aprila ove godine -  Zbog čega Agencija za borbu protiv korupcije još uvek nije odgovorila Tužilaštvu na dopis po prijavi protiv SNS-a, SPS-a i URS-a zbog sumnje na pranje novca tokom izbora 2014?