Šta službenici gledaju na internetu - jedan slučaj kontrole i značaj za građane

Datum kreiranja: sreda, 18 jul 2018

JV leskovacBitno je utvrditi da li su službenici uradili svoj posao, manje je važno šta rade za kompjuterima kad ne rade ono za šta su plaćeni.

Leskovački gradonačelnik je konferencijom za štampu privukao pažnju širom zemlje jer je saopštio rezultate kontrole računara zaposlenih službenika kada je utvrđeno da neki od njih gledaju modne sajtove, porno sadržaje i listaju dnevne novine u radno vreme. Najavio je umanjenje plate i disciplinske postupke. 

Komentari publike uglavnom idu u dva pravca. Jedan je moguće kršenje pravila o zaštiti privatnosti, naspram čega drugi osporavaju da privatnost postoji kada je reč o službenim kompjuterima i radnom vremenu. Drugi komentari se odnose na metod kontrole - da grad kao poslodavac može da preko svojih administratora blokira određene sajtove i da na taj način spreči da službenici vreme provode na neprimereno surfovanje.

Ključna je, međutim, druga informacija, o kojoj u ovim vestima nije bilo reči. Zaposleni imaju svoje radne zadatke. Gradonačelnik i drugi u javnom sektoru koji sprovode kontrolu treba da ustanove da li su ti radni zadaci ispunjeni u potpunosti i na zadovoljavajući način. To su podaci koje treba da podele sa građanima, jer te službenike građani plaćaju da urade određeni posao. Ako posao nije urađen, službenik zbog toga treba da trpi štetne posledice, a manje je bitno da li posao nije uradio zato što je radno vreme provodio na internetu ili iz nekog drugog razloga.

S druge strane, ako leskovačka gradska uprava ispunjava sve zadatke kako treba, nalazi iz gradonačelnikove kontrole bi mogli eventualno biti relevantni kao putokaz za planiranje poslova službenika u budućnosti. Okolnost da zaposlenima i pored obavljenog posla ostaje dosta vremena za razonodu, mogla bi da bude znak da su "radne norme" utvrđene prenisko ili da posao nije organizovan kako treba.