Brži ili bolji budžet?

Datum kreiranja: utorak, 27 novembar 2018

saziv budzetNakon što je Vlada Srbija narodnim poslanicima uskratila zakonsko pravo da budžet za sledeću godinu razmatraju najmanje 45 dana, time što ga je dostavila 23. novembra 2018,  umesto do 1. novembra, kako nalaže Zakon o budžetskom sistemu, Skupština se sprema da se gotovo u potpunosti odrekne prava da argumentovano diskutuje o Vladinim predlozima.  

Naime, predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković je već za 27. novembar zakazala sednicu na kojoj bi trebalo da se raspravlja o budžetu i o još šezdeset i jednom aktu! 

Imajući u vidu da su svi ti akti na neki način u vezi sa predlogom budžeta, postoji realna opasnost da se ponovi ustaljena praksa i da se o svim tim aktima vodi objedinjena rasprava, sa limitiranim vremenom (600 minuta) za raspravu o svim amandmanima koji budu podneti na njih. Kao što se prvi put pokazalo upravo prilikom usvajanja aktuelnog budžeta, i potvrdilo na svim sednicama Skupštine nakon toga, može se pretpostaviti da će i tako skraćeno vreme za raspravu biti utrošeno na obrazlaganje besmislenih amandmana.  

Naravno, svaka nova sednica je prilika za narodne poslanike iz vladajuće većine, budući da oni drže konce u svojim rukama, da sa ovom praksom prestanu i da na taj način iskažu spremnost da rade one poslove zbog kojih su ih građani izabrali. Ukoliko to budu želeli, prvi korak bi bio da odbiju predloženi dnevni red, i da zatraže više vremena za brižljivo razmatranje hiljada stranica obrazloženih predloga budžetskih akata za čiju pripremu su Ministarstvo finansija i budžetski korisnici uložili veliki trud.