Osećaj delimične slobode

Datum kreiranja: sreda, 06 februar 2019
fhVeć dva dana se objavljuju vesti o rangiranju Srbije na Freedom House listi (prelazak iz grupe „slobodnih“ u grupu „delimično slobodnih“ zemalja, a danas je objavljena i ocena predsednice Vlade, u kojoj se govori o njenom subjektivnom osećaju slobode.
Za tumačenje ovog istraživanja biće potrebno pogledati podatke na osnovu kojih je ocena data. U međuvremenu, smisleno se može komentarisati, potvrđivati ili opovrgavati jedino ono što je sam FH objavio kao razlog za nižu ocenu:
"Serbia’s status declined from Free to Partly Free due to deterioration in the conduct of elections, continued attempts by the government and allied media outlets to undermine the independent journalists through legal harassment and smear campaigns, and President Aleksandar Vučić’s de facto accumulation of executive powers that conflict with his constitutional role".
 
Drugim rečima FH ukazuje na to da postoje: 1. Pogoršanja u sprovođenju izbora; 2. Neprestani pokušaji Vlade i provladinih medija da podriju rad nezavisnih novinara kroz šikanirajuće pravne postupke i blaćenje; 3. Faktičku kumulaciju moći („izvršnih ovlašćenja“) u rukama predsednika A. Vučića, koja nije zasnovana na ustavnoj ulozi predsednika.