Krivične prijave zbog zloupotrebe javnih resursa u kampanji

Datum kreiranja: subota, 16 februar 2019

pravda terazijeOrganizacija Crta podnela je krivične prijave protiv odgovornih lica u 11 javnih organa i preduzeća iz Novog Sada, Pančeva, Vrbasa, Vršca, Šida i Ivanjice čija su vozila bila prisutna u Lučanima tokom lokalnih izbora održanih 16. decembra 2018. godine. Prijave nadležnim tužilaštvima su poslate u vezi sa krivičnim delom zloupotrebe položaja odgovornog lica na osnovu čl. 227. Krivičnog zakonika. Reč je o javnim organima i preduzećima Toplana Novi Sad, JKP Lisje, Grad Novi Sad, JKP Čistoća Novi Sad, JP Gradsko saobraćajno Novi Sad, Gradska uprava grada Pančeva, JKP Drugi oktobar Vršac, Poljoprivredna stručna služba Vrbas, Opštinska uprava opštine Šid, Sportski savez opštine Šid, JKP Ivanjica. „Kako nije izgledno da delatnost ovih preduzeća, tj. njihovih vozila podrazumeva prisustvo na izbornom danu u Lučanima, postoji osnovana sumnja da su odgovorna lica zloupotrebila javne resurse i nanela imovinsku štetu preduzeću u nepoznatom iznosu.“ 

Transparentnost Srbija smatra da je okolnost da jedna nevladina organizacija podnosi krivične prijave direktna posledica nepostupanja državnih organa. Sumnje u zloupotrebu javnih resursa za potrebe vođenja kampanje su se javljale na svakim izborima, ali nisu bile predmet razmatranja javnih tužilaštava. Između ostalog, ranije smo ukazivali na slučajeve mogućih zloupotreba u Boru, Zemunu, Mladenovcu, Obranovcu, Voždovcu, Paliluli, Vračaru, Velikom Gradištu, Novom Sadu, Čajetini, kao i na brojne primere korišćenja sajtova ministarstva i drugih držanih organa, kao javnih resursa, za političke poruke i obračunavanje sa političkim protivnicima tokom kampanje (izveštaji TS o funkcionerskim kampanja 2016, 2017, 2018. godine)U konkretnom slučaju jedino može biti sporno to što je krivična prijava podneta zbog krivičnog dela iz člana 227. KZ, a verovatnije je reč o krivičnom delu iz člana 359 (zloupotreba službenog položaja). Međutim, to je nešto što će tužilac svakako morati da ispita.

U vezi sa izborima u Lučanima danima unapred su bile objavljivane informacije o angažovanju resursa javnog sektora iz drugih gradova (naročito iz Vojvodine), ali ni policija ni tužilaštvo nisu saopštili da te navode proveravaju. Takođe, koliko je poznato, Agencija za borbu protiv korupcije nije organizovala monitoring izborne kampanje za lokalne izbore održane 2018. godine, i pored toga što na osnovu Zakona ima pravo da dobije posebna budžetska sredstva za sprovođenje kontrole.  

Da bi se direktne zloupotrebe javnih sredstava kaznile nije potrebno menjati, već samo primeniti postojeći Krivični zakonik. Radi bolje prevencije neophodno je depolitizovati rad i kontrolnu nad javnim preduzećima, ali i postaviti zakonske prepreke za korišćenje javnih resursa koje ima privid legitimnih aktivnosti, ali je u stvari u funkciji političke promocije. Moguće metode smo izložili u dokumentu „Funkcionerska kampanja kao vid zloupotrebe javnih resursa“.