Zaključci GRECO povodom novog izveštaja Srbije

Datum kreiranja: četvrtak, 04 april 2019

greco zaključciZaključci koje je GRECO (Grupa zemalja za borbu protiv korupcije) usvojila na 82. plenarnoj sednici od 18. do 22. marta 2019 o izveštaju i učinku Srbije su ponovo privukli pažnju javnosti. Međutim, i ovaj put, umesto da se primarno govori o suštini stvari koje Srbija treba da uradi u borbi protiv korupcije, govori se o opštim ocenama. Tako, Ministarstvo pravde iz ovog izveštaja ističe da se „Srbija više ne nalazi na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja, kada je reč o borbi protiv korupcije“, i da je „Republika Srbija od ukupno 13 preporuka koje su joj upućene, delimično ispunila deset preporuka, dok tri preporuke još nisu ispunjene.“

Ovako navedeno, izveštaj zaista zvuči pozitivno. Međutim, suština stvari je u tome da je Srbija dobila preporuke GRECO još 2014. godine, da je rok za njihovo ispunjavanje bio kraj 2016, a da više od dve godine kasnije, nije u celosti ispunjena ni jedna od 13 preporuka. U Izveštaju GRECO se zaista hvali donošenje Zakona o lobiranju, kao što ističe i Ministarstvo, ali te pohvale nisu u potpunosti opravdane. Naime, ovaj zakon je uredio samo neke oblike lobiranja, i nije obezbedio da informacije o tome ko je i iz kojeg razloga kontaktirao narodne poslanike budu dostupne javnosti.

Takođe Ministarstvo ukazuje da će donošenjem Zakona o sprečavanju korupcije biti ispunjene još dve preporuke. Ovaj zaključak je svakako preuranjen, imajući u vidu da GRECO izričito navodi da nisu imali uvid u aktuelni nacrt i da prethodnu verziju treba dopuniti. Najzad, najveći deo preporuka se, kao što Ministarstvo ispravno navodi, odnosi na usvajanje amandmana na Ustav u oblasti pravosuđa. Očekivanje da će usvajanje aktuelnih ustavnih amandmana doneti ispunjenje preporuka GRECO je, međutim, neosnovano. Naime, GRECO jasno ukazuje na to da ti ustavni amandmani nisu u skladu ni sa preporukama tog tela, ni sa sopstvenim planovima Vlade Srbije. U tom pogledu je naročito sporna činjenica da će Narodna skupština birati (ne samo formalno potvrđivati) polovinu članova pravosudnih saveta.