Zloupotreba javne funkcije

Datum kreiranja: četvrtak, 02 maj 2019

mihajloviceva sajtPosle 15 meseci od izborne kampanje za lokalne izbore u Beogradu, u okviru kojeg smo skrenuli pažnju Agenciji za borbu protiv korupcije na nekoliko najozbiljnijih povreda člana 29, koji zabranjuje političarima da javnu funkciju koriste za promociju stranačkih interesa, obavešteni smo da je u jednom takvom slučaju Agencija utvrdila povredu zakona.

Naime, prema mišljenju Agencije, povredu je načinila ministarka i potrpredsednica Vlade, Zorana Mihajlović, tako što je 5. februara 2018, tokom posete selu Skela, kada je obilazila radove na obnovi deonice regionalnog puta, rekla da ona „ne daje prazna obećanja i da se lažna obećanja u vreme izbore ne mogu čuti od nje, ni od ministara, niti od SNS-a, i da to mogu da čuju od ...“ dvojice nosilaca opozicionih lista za gradske izbore koje je imenovala. Zbog ovog korišćenja javne funkcije za promociju SNS, čija je članica, ministarki je Agencija izrekla „meru upozorenja“.

Pošto ova mera upozorenja nije objavljena, a da, s druge strane, ovaj vid zloupotrebe javne funkcije nije nešto što je specifično za pomenutu ministarku, već u jednakoj meri karakteriše gotovo sve članove Vlade i mnoge druge javne funkcionere na svim nivoima vlasti, ovu odluku Agencije smo objavili na sajtu TS 

U mnogim drugim slučajevima, suprotno dokazima o korišćenju javne funkcije za političku promociju, koji su u nekim slučajevima bili snažniji nego u ovom, Agencija je bila mišljenja da zakon nije povređen ili se uopšte nije oglašavala.

Takav je, na primer, bio slučaj promocije kandidata SNS u Zemunskoj gimnaziji ili promocija stranačkog mitinga na Fejsbuk nalogu opštine Voždovac ili politički obračun ministra energetike sa opozicionarima, preko sajta ministarstva. (detaljnije u publikacijama TS). 

Podsećamo takođe da je Transparentnost Srbija dala konkretne predloge kako bi se vođenje funkcionerske kampanje sprečilo ili ograničilo, u analizi iz 2017. , kao i u predlogu dopune aktuelnog nacrta Zakona o sprečavanju korupcije.