„Politička odluka“

Datum kreiranja: četvrtak, 28 novembar 2019

odbor za etikuNajviši državni zvaničnici, uključujući predsednika države i predsednicu Vlade ocenili su da je odluka Beogradskog univerziteta o proglašenju doktorskog rada aktuelnog ministra finansija za plagijat, „politička“. Ovakve ocene bi bile utemeljene da je Beogradski univerzitet preporučio da se Siniša Mali razreši sa javne funkcije, ali Univerzitet nije učinio ništa slično. Štaviše, s obzirom na dužinu trajanja postupka u kojem su potvrđene svakom očigledne činjenice o korišćenju tuđeg teksta bez navođenja, Univerzitetu bi se pre moglo prigovarati to što odluku nije doneo znatno ranije.

Nema sumnje da odluka Univerziteta ima i svoje političke implikacije, što se ogleda i u zahtevima za smenu ministra sa javne funkcije. Odluka SNS i poslaničke većine da takve zahteve prihvati ili ne prihvati biće politička, kao što i zahtevi opozicionih partija da se ministar smeni jesu politički. Međutim, to ne znači da je takva i Odbora za profesionalnu etiku BU. Može se osporavati ispravnost odluke Univerziteta, ali se o tome može suditi samo na osnovu činjenica – da li je reč o plagijatu ili ne – a nikako na osnovu njenog uticaja na donošenje poltiičkih odluka. Čini se da je suštinu postupanja predstavnika vlasti najbolje objasnio predsednik skupštinskog odbora za obrazovanje, Muamer Zukorlić: "Ako im ovo sada sa ovim obračunom, sa Vladom i ministrom finansija prođe olako, gospodo, to je najava mnogo žešćih udara. Zapamtite, nemojte to potcenjivati - ili će oni vas, ili ćete vi njjih. Nemojte taj požar potcenjivati".

Siniša Mali, kao ni drugi ministri, ne mora da ima zvanje doktora nauka da bi obavljao funkciju koju vrši; za nju se ne traži čak ni fakultetsko obrazovanje. Usled toga, predsednica Vlade, predsednik Republike/SNS i predsednica Narodne skupštine mogu da kažu da ministra Malog neće smenjivati sa funkcije zbog toga što je plagirao svoj akademski rad i da na taj način prime i na sebe deo odijuma građana koji smatraju da on zbog takve prevare ne može da vrši javnu funkciju. Prava opasnost ovakvih reakcija zvaničnika jeste to što se stvara ambijent u kojem neće biti moguće raspravljati ni o jednom pitanju, pa bio to plagijat, zagađenje životne sredine, korupcija, subvencije ili sport ...  polazeći od nespornih činjenica. Drugim rečima, nosioci vlasti mogu da se pozivaju na to da su dobili poverenje od građana i da upućuju njihove kritičare na to da ih smene na izborima. Međutim, da bi se poverenje građana moglo smatrati legitimno dobijenim, građani moraju imati na raspolaganju činjenice.