Darovanje državnih zastava Beograđanima - anonimnost donatora budi sumnju

Datum kreiranja: petak, 24 april 2020

n1 zastaveŠta je građanima Beograda u ovom trenutku najpotrebnije? Po mišljenju zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, to bi mogle da budu - državne zastave, koje je Grad Beograd u ime predsednika Republike podelio građanima. Takva vrsta donacije, stručnjacima budi sumnju da je donacija netransparentna, ali i populistička mera, piše N1.

Beograđani su dobili preko potrebnu pomoć u vreme pandemije. Od gradskih vlasti, deset hiljada stanovnika prestonice dobilo je - po jednu državnu zastavu. Drugi čovek Beograda tvrdi da je u pitanju donacija, ali ne želi da otkriva od koga."Sve državne zastave su poklonjene Gradu Beogradu i nisu koštale ništa. Hvala Bogu da u ovoj zemlji ima patriota koji žele da doniraju državne zastave, jer smatram da je normalno da državna zastava bude u svakom domu. Nažalost, ima pojedinaca i medija koji smatraju da je loše da srpska zastava bude u svakom domu", rekao je Vesić.

Ništa nema loše u tome, poručuju u Transparentnosti, međutim, iza svakog poklona moraju da stoje papiri. Anonimnost donatora takođe, kažu, budi sumnje da tu nisu čista posla."Svrha promocije firmi, ako podržavaju aktivnosti neke lokalnih samouprava, je upravo da budu vidljivi. Dakle, skrivanje bi bilo pogrešno i moglo bi da otvori neki prostor za eventualne sumnje", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Nije poznato ni ko su građani koji su na poklon dobili državne zastave, niti po kom kriterijumu su birani. Prioritete kojima su se vodili gradski oci, u Građanskim inicijativama vide kao podilaženje građanima."Po meni bi bilo daleko primerenije da je podeljeno na primer 10.000 pari rukavica, jer svedoci smo da se one i dalje teško nalaze čak i u prodaji. Mislim da je to nekakav prioritet broj jedan u ovoj situaciji, a da sve drugo predstavlja baš jeftin populizam, bez obzira na to što su u pitanju zastave i što se tako pokušava uticati na nekakva patriotska osećanja", ocenjuje Bojana Selaković iz Građanske inicijative.

Ono što stručnjacima iz Transparentnosti takođe bode oči je izjava Gorana Vesića da su zastave podeljene u ime predsednika Srbije. Zato su od Aleksandra Vučića zatražili pisani dokument kojim potkrepljuje tvrdnje da Beograd poklanja zastave u njegovo ime, jer bi u suprotnom to bilo zalaženje u njegove nadležnosti."Pretpostavljam, mada se u odsustvu dokumenata ne može znati pouzdanom, da je reč samo o maniru koji je primetan u poslednje vreme i kod drugih funkcionera - ministara, na primer - da se praktično zaklanjaju iza autoriteta predsednika države za razne svoje poteze, ili da pak umeću funkciju predsednika i kad je reč o poslovima iz njihove nadležnosti", navodi Nenadić.

Prema izjavama zamenika gradonačelnika, Beograđanima nisu podeljene narodne, već državne zastave, a koje - po zakonu - smeju da budu istaknute samo na zvaničnim institucijama. Praktično, svi koji zastave budu istakli sa svojih prozora, u opasnosti su da budu kažnjeni u rasponu od 50.000 do pola miliona dinara.