Donacija Vučića jugu - 5 šlepera paketa za koje se ne zna ko ih je platio

Datum kreiranja: subota, 25 april 2020

juzne vesti donacija sleperiSocijalno ugroženi u Nišavskom i Topličkom okrugu dobiće pakete sa hranom i sredstvima za ličnu higijenu, a pet šlepera sa tim paketima koja su stigla u Niš funkcioneri SNS-a predstavljaju kao donaciju predsednika Aleksandra Vučića, prenose Južne vesti. Ipak, ne objavljuju ko je tačno i kako platio poklon. Iz Transparentnosti Srbije navode da predsednik republike ne može da bude donator, ali građanin Vučić može.

Počelo je sa respiratorima, a nastavlja se sa paketima socijalne pomoći, opet šleperi koji se vezuju za predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

U četvrtak je 5 kamiona stiglo u Niš, a dočekali su ih lokalni funkcioneri - načelnici okruga i predsednici Opština.

Pomoć u pravo vreme.

Predsednik Aleksandar Vučić sa najbližim saradnicima poslao je jugu Srbije – Nišavskom i Pirotskom okrugu pet šlepera pomoći u hemijskim i prehrambrenim proizvodima - piše na zvaničnoj Fejsbuk stranici Dragane Sotirovski, načelnice Niškog okruga.

Načelnica Sotirovski objašnjava da ovo ne treba mešati sa paketima penzionerima i da će Gradske opštine Niša i lokalne samouprave dva okruga pakete, koje naziva donacijom Vučića, podeliti narednih dana osetljivim kategorijama stanovništva.

Na pitanje o finansijskoj pozadini ovog kontigenta ne odgovara i kaže da to nije pitanje za nju.

I ja mogu da budem donator, svojim autoritetom, novcem, zalaganjem. Niko od nas nije pitao. To je lično predsednik sa svojim najbližim saradnicima poslao Nišavskom i Topličkom okrugu. Sve ostalo morate da pitate njega - rekla je Sotirovski.

Na pitanje Južnih vesti zna li odakle su plaćeni ovi paketi, ministar finansija Siniša Mali kaže da nije potrošen državni novac i da je sve zapravo organizovao Štab za vanredne situacije u Nišu.

To se radi o donacijama koje je organizovao Štab za vanredne situacije u Nišu. ni na koji način država nije uključena, a pitajte njih kako su to isfinansirali - rekao je Mali.

Jeste politika, nije politika - Vučić predsednik, Vučić građanin

Predsednik Aleksandar Vučić u vanrednom stanju pripisivao je sebi zasluge za nabavku respiratora, govorio je da će lično avionom ići po njih, ali nije objavio da je lično nabavljao i pakete građanima.

Kako je platio ovih 5 šlepera hrane i hemije koji funkcioneri stranke čiji je predsednik reklamiraju kao njegovu donaciju, pitanja su koja su poslata njegovoj savetnici i najbližoj saradnici Suzani Vasiljević.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije kaže da je ova informacija zbunjujuća.

Ispada kao da je predsednik države kao državni organ podelio pomoć opštinama u okviru iste te države. Predsednik kao institucija nema neka sredstva opredeljenja u budžetu za takve namene. Ukoliko je donator Aleksandar Vučić onda to treba tako i reći, a ne predstavljati kao donaciju predsednika. To bi trebalo da piše i u papirima - rekao je Nenadić.

Predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić rekao je da duguju veliku zahvalnost “našem predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima”.

Drugi predsednik niške Opštine, one u Panteleju, Bratimir Vasiljević tvrdi da "nije reč o političkoj priči" i da pomoć neće deliti po sopstvenom nahođenju.

To je za one koji primaju socijalnu pomoć. Ima i onih koji su za zakon nevidljivi, a traže, javljaju da im je potrebna pomoć, a nisu sagledani i evidentirani. Ne pitamo ko je za koju političku opciju. Nema ovo veze sa politikom. Najveći greh bi bio da damo nekom kome ne treba, a uskratimo nekom kome treba - navodi Vasiljević.

Kaže da je za tu Opštinu namenjeno 1. 200 paketa za socijalno ugrožene.