Uticaj predsednika na stabilizaciju elektroenergetskog sistema

Datum kreiranja: sreda, 01 jul 2020

eps funkcionerskaTransparentnost Srbija objavila je izveštaj o monitoringu izborne kampanje sa podacima o broju promotivnih aktivnosti funkcionera, odnosno o funkcionerskoj kampanji, sa podacima o pojavljivanju na naslovnim stranicama novina i u dnevnicima pet TV stanica. Deo izveštaja su i brojne preporuke, a možete ga preuzeti sa našeg sajta: https://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/projekti/188-monitoring-izbora-2020

Izveštaj sadrži i brojne primere promotivnih aktivnosti i medijskog izveštavanja o njima. Evo jednog primera, v.d. direktora EPS-a u kampanji sa predsednicima opština:

Lokalni zvaničnici na visokom naponu

U poslednjih desetak dana pred izbore v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić (kome je mandat vd direktora davno istekao) imao je intenzivnu kampanju podrške lokalnim funkcionerima. Tako su 17. juna radove na rekonstrukciji dalekovoda i mreže niskog napona na području opštine Mionica Grčići Boban Janković, predsednik opštine Mionica. Grčić je iskoristio priliku da podseti i na inicijatora napajanja električnom energijom Mionice i Divčibara: "Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, vodi računa o svakom kvadratnom metru Republike Srbije. Sada je momenat kada se otvara novo poglavlje za budućnost Mionice i svih Mioničana, ali i čitav kraj kada je reč o napajanju električnom energijom".

Istog dana Grčić je bio u Obrenovcu sa ministrom finansija SInišom Malim i tamošnjim predsednikom opštine: prisustvovali su otvaranju renoviranog banjskog kupališta „Cevka“ - "mesta za uživanje i još jednog u nizu obećanja koje je ispunjeno", kako je to sročio Mali. Za pohvale na račun predsednika bio je zadužen ministar finansija: "Obrenovac je opština koja je simbol obnove i napretka Srbije, ali su uspehu prethodile teške reforme koje je pokrenuo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić". Činjenica da je teško ustanoviti vezu EPS-a i banjskog kupališta možda je bila presudna da se ova vest, za razliku od drugih promotivnih aktivnosti Grčića, ne nađe na sajtu EPS-a.

Našla se zato vest od 16. juna kada je Grčić obišao predsednika opštine Gornji Milanovac i rekonstruisanu trafostanicu. Trafostanica je izgrađena, moglo bi se zaključiti, da bi predsednik mogao da otvara fabrike koje rade na struju: "Prateći politiku Aleksandra Vučića, u cilju stabilizacije celog elektroenergetskog sistema, modernizujemo i gradimo nove trafostanica. Znamo da je bilo neophodno poboljšati snabdevanje električnom energijom na području Gornjeg Milanovca kako bi mogle da se otvaraju fabrike i grade autoputevi".

I 15. juna je Grčić elektrifikovao lokalne zvaničnike. U Lazarevcu je položen kamen temeljac za novu trafostanicu, a Grčić je pojasnio da trafostanica služi da bi se struja za čiju proizvodnju brine predsednik sprovela do građana: "Svedoci smo da politika Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, daje rezultate i to se vidi u svakoj opštini širom Srbije. Elektroprivreda Srbije i ogranak Rudarski basen Kolubara zahvalni su predsedniku što brine o proizvodnji, ali nije važno samo da se struja proizvede već i da stigne do građana. Zato su neophodna ulaganja u distribuciju i danas počinjemo gradnju nove 35 kV trafostanice u koju će biti uloženo 150 miliona dinara".

Grčić je 11. juna modernizovao elektromrežu i gradonačelnika Loznice. na puštanju u rad nove trafostanice „Loznica 2“. Pohvale predsedniku, ali i Vladi, prepustio je domaćinu: "politika predsednika, države i vlade potvrđuju da se ulaganjem u sve vidove infrastrukture ne samo podiže kvalitet života nego je to šansa i za domaću privredu i dovođenje novih stranih investitora".

U Kruševcu je 8. juna, na puštanju u rad još jedne "rekonstruisana i dograđena trafostanica" bila pojačana ekipa. Uz vd direktora EPS, gradonačelnicu Kruševca, prisustvovala je i direktorka Elektromreža Srbije.

Na sajtu EPS-a nađena je još jedna promotivna elektrolokalna aktivnost - puštanje u rad trafostanice u Ubu, 22. maja, u društvu predsednika opštine, sa predsednikom na usnama: "Shodno uspešnoj razvojnoj i ekonomskoj politici Aleksandra Vučića, izgradnjom autoputa Ub postaje sve interesantniji i neophodno je bilo baviti se rekonstrukcijom i izgradnjom mreže za snabdevanje električnom energijom".

P.S. 

Grčić je i 19. juna, tokom izborne tišine, obišao postrojenje u Obrenovcu, u društvu predsednika opštine i od tada se samo jednom pojavio na terenu, 24. juna kada je posetio poplavljena područja u Ljuboviji. 

 

foto: http://www.eps.rs/cir/vesti/Pages/energetska-buducnost.aspx screenshot