Kako se postavljaju v.d. pomoćnici ministara

Datum kreiranja: utorak, 14 jul 2020

mzzsRazmena kratkih saopštenja državnog organa (Ministarstvo zaštite životne sredine) i političke stranke (SNS) potvrdila je nešto što su građani već znali - da se vršioci dužnosti u javnoj upravi ne postavljaju na osnovu unapred definisanih kriterijuma, da te odluke Vlada kao kolektivno telo donosi samo formalno, a da se odabir vrši na drugom mestu.

Oni koji više veruju ministru (iz SPS), zaključiće da se ova kadrovska rešenja vrše na predlog stranaka koje čine vladajuću koaliciju. Ministarstvo za zaštitu životne sredine je na svom zvaničnom sajtu saopštilo da je pomoćnik ministra Slobodan Perović, "imenovan na to mesto, na predlog Srpske napredne stranke, uz saglasnost Alekse Jokića." Pomenuti Aleksa Jokić ne vrši ni jednu državnu funkciju, a iz raznih medijskih napisa se može zaključiti da je on član predsedništva SNS, ali ne i kakva su mu zaduženja po tom osnovu.

Građani koji poklone veru saopštenju SNS zaključiće da se vršioci dužnosti postavljaju na osnovu ličnih i arbitrernih odluka ministara i da odgovaraju samo njima.

Pomoćnici ministara se po Zakonu postavljaju na osnovu prethodno sprovodenog konkursa. Postavljanje vršilaca dužnosti je predviđeno kao kratko privremeno rešenje, dok se konkurs ne okonča. U stvarnosti, Vlada ignoriše ovu svoju obavezu, pa su tako, prema nalazima Transparentnosti Srbije, na kraju prošle godine blizu dve trećine ovih mesta zauzimali lako zamenljivi vršioci dužnosti, umesto profesionalaca, čija bi smena morala da bude zasnovana na jasno definisanim zakonskim razlozima.