Direktori javnih preduzeća u v.d. stanju pod jakom kontrolom vlasti

Datum kreiranja: četvrtak, 01 oktobar 2020

nn jp n1Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbije, i Biljana Stepanović, glavna urednica Nove Ekonomije, ocenili su u Novom danu da je za sređivanje stanja prilikom izbora direktora javnih preduzeća neophodna politička volja, kao i da ovakvo stanje odgovara vlasti zato što ih na taj način drži pod kontrolom.

Podsetimo, umesto da budu izabrani na konkursima kako zakon nalaže, od 34 preduzeća u državnom vlasništvu, direktore je u čak 22 Vlada Srbije imenovala kao vršioce dužnosti. U 19 preduzeća direktorima u v.d. stanju istekao je mandat, koji je zakonom ograničen na najduže 12 meseci. Transparentnost Srbija podnela je Ministarstvu privrede predlog da za tih 19 preduzeća izvrši nadzor, da o tome obavesti Vladu Srbije kao osnivača i inicira pokretanje postupka za izbor direktora. 

"Reč je o stanju koje više nije samo pitanje političke volje da se primene ili ne primene neki dobri mehanizmi koji bi vodili profesionalizaciji javnih preduzeća, već je reč o tome da smo u situaciji koja ozbiljno ugrožava vladavinu prava u celini. Ugrožava i konkretne ugovore koje svakodnevno zaključuju javna preduzeća i gde su potpisnici građani kojima je istekao mandat i koji imaju ovlašćenja da potpisuju ugovore jednako kao i svaki drugi građani u zemlji", kaže Nenadić i pojašnjava da svi direktori kojima je istekao mandat više nisu direktori, i da ugovore koji oni potpisuju nemaju nikakvu pravnu snagu.

"To je problem koji mora da se reši što pre", upozorava on i napominje da bi u slučaju pravnog spora bilo koji od tih ugovora bio nevažeći.

Nenadić smatra da je potrebna promena pristupa javnim preduzećima i da se konkursi koji su započeti, a koji nisu dovedeni do kraja, okončaju. 

"Među ovih 19 preduzeća kojima je istekao vd status je nekoliko železničkih preduzeća, Koridore Srbija, Putevi Srbija, EPS, kao i nekoliko nacionalnih parkova", precizira on.

Kao rekordera među direktorima u v.d. statusu Nenadić izdvaja Zorana Drobnjaka, direktora Puteva Srbije koji ima tu funkciju u mandatu nekoliko vlada.

Politička kontrola direktora

Stepanović ocenjuje da je uzrok ovakvog stanja - politička volja.

"Nova ekonomija je cele 2014. godine pisala seriju tekstova o radu javnih preduzeća i tada se pričala ista priča. Tada je sadašnji predsednik obećao formiranje radne grupe koja će rešiti pitanje javnih preduzeća. Pet godina kasnije, ponovo pišemo o radu javnih preduzeća i teme su nam iste", navodi ona.

"Ne znam zašto je potrebno da neko bude u v.d. stanju tolike godine, i da Nadzorni odbor to toleriše. Ne vidim razloge da se to dešava ako nije u pitanju politička kontrola, jer lakše je nekoga držati pod kontrolom u v.d. stanju, nego da se pravi profesionalni menadžment izabere na konkursu i da ima mandat u kojem bi trebalo autonomno da radi", izričita je Stepanović.

Ocenjuje da kod nas javna preduzeća nisu autonomna, već su baze ili žarišta političkih partija koje su na vlasti.

"To nije počela sada, to je od kada ja pamtim, ali to je sada eskaliralo", naglašava Stepanović.

Ona je navela da se stvorila atmosfera u kojoj svi vide da su javna preduzeća pod direktnim političkim uplivom i uticajem, kao i da onda ozbiljni ljudi neće ni da se kandiduju za te pozicije.

"To je znak totalnog urušavanja pravnog sistema Srbije", istakla je ona.

Prema rečima Nenadića, u brojnim slučajevima praksa je pokazala da se na konkurse za izbor direktora javljaju jedan ili dva kandidata, a da su članovi konkursnih komisija unapred znali ne samo koji će to kandidati biti, već i iz koje stranke dolaze.

"Ukoliko bi želeli da uvedemo profesionalizaciju i da ohrabrimo stručne ljude koji imaju znanja, bilo bi potrebno uložiti ogroman trud da se oni privuku i da se uvere da će moći da dobiju posao, iako nemaju političku zaleđinu", istakao je Nenadić.

Stepanović kazuje da su upravo ovakve situacije razlog zbog čega je definisano u zakonu da vd stanje može da traje najduže godinu dana.

"Direktor firme mora da ima mandat, vreme na raspolaganju za svoj rad, mora da položi račun za to što je radio, i  podršku da bi mogao da radi", zaključila je ona.