„Pomoć države“ – kako se u Srbiji donose odluke o budžetu

Datum kreiranja: četvrtak, 06 maj 2021

3000 din i 30 evraNajava predsednika Srbije i vladajuće SNS, Aleksandra Vučića, izrečena u jutarnjem programu jedne TV, da će svi građani koji su se vakcinisali ili koji to učine do kraja ovog meseca, dobiti po 3000 dinara „dodatne pomoći“ od države nije objavljena na zvaninčnom sajtu Predsednika Republike (kao državnog organa), ali je preneta na stranačkom sajtu.

Informacija da je pomoć najavio na TV stanici se može pročitati i na Instagram profilu „Budućnost Srbije AV“ (buducnostsrbijeav) na kom je Vučić predstavljen samo kao predsednik Srbije (za razliku od profila „avucic“ za koji se navodi da je „zvaničan profil predsednika Srbije i predsednika SNS“).

Istog dana, kada je fokus medija bio na najavljenoj „pomoći“, znatno manje pažnje poklonjeno je veoma značajnoj analizi koju je objavio Fiskalni savet  a u kojoj je objašnjeno zbog čega jedna druga dodela državne pomoći – 2 puta po 30 evra za svakog punoletnog građanina nije opravdana. Fiskalni savet je, naime, pokazao da taj vid dodele državne pomoći ne bi bio ispravan čak ni da u budžetu postoji višak novca. Takva odluka je naročito pogrešna u situaciji kada će država morati da se zaduži da bi se pomoć delila. Drugim rečima, građani će prividno dobiti po 60 evra, a u stvari će sami sebi platiti tih 60 evra (u proseku), dok će davaocima kredita platiti i kamatu koja je u ovom trenutku još uvek nepoznata. Na sve to, građani su platili i troškove izrade promotivnih spotova i njihovog masovnog emitovanja u medijima, ali je ta cena još uvek nepoznata. Transparentnost Srbija je zatražila o tim nabavkama podatke od Vlade, Ministarstva finansija i Uprave za Trezor, ali odgovora još nema.

Dok Aleksandar Vučić u jutarnjem programu saopštava kao gotovu stvar da će u budžetu biti načinjen dodatni trošak (suma o kojoj je reč, u zavisnosti od broja vakcinisanih verovatno će premašiti 10 milijardi dinara), a na svom instagram profilu predstavlja to kao zajedničku odluku („doneli smo odluku“ - ne vidi se ko je sve u njoj učestvovao).

Ne časeći časa, Vlada Srbije istoga dana saopštava, da „na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, priprema odluku o finansijskoj podršci građanima koji su se vakcinisali protiv zarazne bolesti COVID-19. Na predlogu tog rešenja već rade Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja, a građani će u u narednim danima biti informisani o tome na koji način će se za tu pomoć prijavljivati.“ – kaže Vlada. 

 Međutim, dok Vlada Srbije informiše građane o tome da uredbu izrađuju dva ministarstva, ministar Mali već zna da će svi koji su vakcinisani makar jednom dozom do 31. maja moći da se za dodatnu pomoć od 3.000 dinara prijave od 1. do 15. juna, kao i da dobiju taj novac do 20. juna. On takođe zna da će odluka biti usvojena 6. maja 2021, i da će se građani stariji od 16 godina, prijavljivati na isti način kao i za pomoć od 60 evra, preko sajta Trezora. "I svako ko se prijavi, dobiće do 20. juna tu dodatnu pomoć. Najstariji sugrađani koji su se vakcinisali nemaju potrebu da se prijavljuju, kao ni za ovih 60 evra", naveo je Mali, a preneo stranački sajt.. 

 Na predlog Vlade, Skupština je pre svega dve nedelje usvojila rebalans budžeta. Tim rebalansom je povećan javni dug, najviše upravo zbog dodatnih troškova koji će se distribuirati kao neselektivna pomoć građanima i privredi. Kao što je Fiskalni savet pokazao, efekti podele te pomoći na privredni razvoj su daleko manji od uloženog, a efekti na rešavanje socijalnih i drugih problema se ne postižu u dovoljnoj meri zato što se pomoć dodeljuje i onima čija primanja nisu ugrožena usled pandemije.

Usled toga, ovaj novi budžetski trošak može biti plaćen jedino iz troškova tekuće budžetske rezerve. O njegovoj nedovoljnoj promišljenosti kao i o nepravovremenom planiranju dovoljno govori činjenica da ovaj vid pomoći nije bio obuhvaćen paketom koji su Ministarstvo finansija i Vlada izradili i predložili pre manje od mesec dana.

Dok su u pogledu drugih efekata dodele državne pomoći stvari jasne, ostaje samo da se vidi koliki će biti efekti podele pomoći i prateće propagande plaćene budžetskim novcem na rejting vladajućih stranaka i funkcionera.