Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Visoke isplate za konsultantske usluge izazivaju sumnju

Datum kreiranja: utorak, 26 oktobar 2021

Krik HuavejPortal Krik objavio je, na osnovu nalaza iz "Pandorinih papira", da je kineski tehnološki gigant „Huavej“ godinama, preko ofšor firmi na Panami i Britanskim Devičanskim Ostrvima, imao tajne ugovore sa ljudima koji su bili blisko povezani sa državnom kompanijom „Telekom“. Najmanje milion evra se, sudeći po dokumentaciji, slilo na račune ovih firmi, a deo toga u džepove bivšeg „Telekomovog“ direktora Igora Jecla i advokata Milorada Ignjačevića koji je bio u poslu sa domaćom državnom kompanijom kroz njegov portal „Na dlanu“, navodi se u tekstu.

Visoke isplate za konsultantske usluge u načelu izazivaju sumnju jer je u prethodnim decenijama to bio kanal kroz koje su kompanije pored stvarnih konsultantskih ugluga zapravo isplaćivale mito. Na Zapadu je godinama trajala borba da se ograniči ovakva praksa, koja je išla čak dotle da su ove "usluge", a zapravo podmićivanje, obračunavate kao izdaci na osnovu kojih su umanjivani porezi.
 
Sve to je razlog da Telekom saopšti ono što je ključna činjenica - da li je Jecl u doba dok je radio u Telekomu sarađivao sa Huavejem. Tako će javnost koja je opravdano uznemirena zbog saznanja ovih podataka moći da zaključi da li ima razloga da se sumnja da je provizija bila u vezi sa njegovim prethodnim angažmanom u Telekomu Srbije.