Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Nepotrebna predstava sa poukom na kraju

Datum kreiranja: petak, 15 avgust 2014
Etihad_LogoBez obzira na nepotrebnu predstavu, šestomesečna najavljivanja i odlaganja, važno je da je pritisak javnosti rezultirao objavljivanjem ugovora sa Etihadom (http://goo.gl/2E6fSd) i Ravafedom (http://goo.gl/cocAyl). Još važnije je da se uspostavi princip da svi dokumenti moraju da budu javni i da to treba da bude redovna praksa. A najvažnije je da predstavnici države pri zaključivanju ugovora ne smeju da pristaju na odredbe po kojima će se od građana sakrivati obaveze koje su prihvatili u ime građana i na račun građana.

Koliko je, inače, cela predstava bila nepotrebna pokazuju i same odredbe o poverljivosti u ugovorima koji su objavljeni u četvrtak (poglavlje 15 ugovora sa Etihadom i poglavlje 32 ugovora sa Ravafedom). Tu se navodi da se obaveza poverljivosti ne primenjuje ako je "otkrivanje informacija potrebno prema merodavnom pravu", odnosno da se poverljivost čuva osim "kako nalaže zakon ili u skladu sa bilo kojim nalogom suda ili drugog nadležnog organa ili tribunala". A to su Zakon o slobodnom pristupu informacijama i nalog Poverenika.

Treba na kraju podsetiti da je javnost ugovora koje državni organi zaključuju nužan preduslov argumentovanog razgovora, odnosno samo početak, a ne kraj priče o tome da li se Vlada dobro stara o poverenoj imovini i javnom interesu.