Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Šta se desilo sa departizacijom i profesionalizacijom

Datum kreiranja: nedelja, 24 avgust 2014
TSSFBTransparentnost Srbija sprovodi istraživanje o primeni Zakona o javnim preduzećima - šta se desilo sa departizacijom i profesionalizacijom, obećanjima iz izborne kampanje 2012. godine i zakonom koji je u decembru iste godine usvojen kako bi se ta obećanja ispunila.

Konačne rezultate, na osnovu uzorka koji obuhvata republička, pokrajinska, gradska i opštinska javna preduzeća, predstavićemo u novembru. Istraživali smo da li su i kada usklađena osnivačka akta i opšta akta, kada su i kako izabrani nadzorni odbori, kako je utvrđivana stručnost članova nadzornih odbora, da li su i kako birani direktori, kako su ocenjivani i rangirani, kada su usvajani i odobravani programi poslovanja, ko je proveravao ispunjavanje tih programa, da li je neko nagrađivan ili sankcionisan zbog rezultata rada, da li je unapređeno poslovanje JP...

Ono što je već poznato jeste da je zakon najmanje sprovodila republička vlada - mnogi konkursi za direktore uopšte nisu raspisani, oni koji su raspisani nisu okončani ni posle godinu dana, naišli smo na slučaj da još uvek nije izabran nadzorni odbor po novom zakonu, niti usklađen statut JP.

A posebno je porazna činjenica da Vlada Srbije i Komisija Vlade Srbije za imenovanje direktora JP ignorišu i Zakon o slobodnom pristupu informacijama i nisu nam dostavili tražene informacije. Podatke ćemo prikupiti i Istraživanje ćemo završiti, a s obzirom da je Vlada Srbije među organima protiv kojih se ne može podneti žalba Povereniku za slobodan pristup informacijama, preostalo nam je samo da podnesemo tužbu Upravnom sudu.