Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Odgovor grada po zahtevu za pristup informacijama - rekonstrukcija zgrade u Karađorđevoj i okolnih saobraćajnica

Datum kreiranja: petak, 03 oktobar 2014
Zahtevom za pristup informacijama od 28.7.2014. smo od gradske uprave Beograda tražili sledeće informacije i kopije dokumenata koji su u posedu ovog organa:

1. Informaciju o tome ko je vlasnik a ko korisnik objekta u Karađorđevoj 48 u Beogradu (bivša zgrada Geozavoda), te kopija dokumenta iz koje se može videti pravni osnov korišćenja
2. Informaciju o tome ko je bio investitor obnove navedenog objekta koja je izvršena u 2014. godini, ukoliko Grad Beograd te informacije poseduje, te na osnovu toga kopije građevinskih i drugih neophodnih dozvola za izvođenje pomenutih radova
3. Informacije o izvođenju i plaćanju radova na preuređenju saobraćajne infrastrukture ispred navedenog objekta u Karađorđevoj ulici broj 48 u Beogradu (te u tom smislu kopije odluke, dozvola i ugovora)

radovi-bulevarNa ovaj zahtev nismo dobili nikakav odgovor, ni u zakonskom roku, ni nakon njegovog proteka, a tek nakon što je Poverenik doneo rešenje po žalbi http://goo.gl/vbk5Yd , juče smo dobili u štampanom obliku sledeće dokumente (zahtevom je inače traženo dostavljanje dokumenata u elektronskom obliku, ukoliko u tom obliku postoje):

1. Obimna dokumentacija Sekretarijata za saobraćaj - Direkcije za puteve koji se odnose na radove u Karađorđevoj ulici (dozvole, podaci o finansiranju, ugovori i slično).
2. Rešenja Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove od 3.6.2014. i od 11.3. 2014, kojim se odobrava Republičkoj direkciji za imovinu izvođenje radova na zgradi u Karađorđevoj 48, kao investitoru, kao i odobrenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture za te radove.
3. Izvod iz katastra nepokretnosti od 19.2.2014. za Karađorđevu 48.

U ovim materijalima nema traga postojanja ugovornog odnosa između organa Grada i potencijalnog investitora projekta "Beograd na vodi", pa ni "donaciji u radovima" za rekonstrukciju zgrade bivše "Beogradske zadruge" koju je pominjao gradonačelnik http://goo.gl/Xb3mMr.

Moguće rešenje za ovu čudnu sitauciju bi bilo da su radovi odobreni Republičkoj direkciji za imovinu, a da su kasnije, na osnovu ugovora o donaciji, ti radovi izvedeni o trošku finansijera i da o tome postoji dokumentacija u Republičkoj direkciji, ali ne i u gradskim službama.

Budući da su dostavljeni izvodi iz katastra iz februara meseca, nema pomena ni o sadašnjem korisniku ove zgrade - preduzeću "Beograd na vodi". S obzirom na to da smo zahtevom tražili podatke o sadašnjem vlasniku i korisniku tog objekta, odgovor bi mogao da znači da Grad takve podatke ne poseduje.

U prilogu ovog teksta nalaze se kopije pojedinih skeniranih dokumenata koje smo dobili.

Kako god bilo, očigledno je da je najbolji način za sprečavanje nastanka bilo kakve zabune i nedoumice u pogledu pravnih poslova koji su prethodili široko promovisanom događaju otvaranja renovirane zgrade "Beogradske zadruge" bilo objavljivanje svih relevantnih podataka još u doba njihovog nastanka (kada je započeta rekonstrukcija), i pre nego što je iko takve informacije zatražio zahtevom.

 
Zahtevom za pristup informacijama od 28.7.2014. smo od gradske uprave Beograda tražili sledeće informacije i kopije dokumenata koji su u posedu ovog organa: