Svečano otvaranje predizborne kampanje

Datum kreiranja: sreda, 10 februar 2016

b92 gmFunkcioneri u Srbiji vole da svečano otvaraju, polažu kamene temeljce,  obilaze škole, bolnice, potpisuju memorandume. I u kampanji i van izborne kampanje. Teško je proceniti koja je svrha većine takvih aktivnosti, sem promocije i marketinga. Transparentnost Srbija zalaže se da se te promotivne aktivnosti funkcionera tokom kampanje, odnosno zloupotrebe javnih funkcija u stranačke propagandne svrhe, regulišu i ograniče.  Van kampanje (ili neposredno pre kampanje), međutim, sve je stvar procene:  procene funkcionera gde treba da se pojave i procene medija šta je važan događaj i šta je glavna vest - sam događaj (završetak izgradnje, početak rada neke fabrike) ili prisustvo funkcionera.

Nedavna polemika naprednjaka i socijalista u Gornjem Milanovcu u vezi sa tim ko je prisustvovao a ko nije, i zbog čega, probijanju tunela "Savinac", otvorila je nekoliko pitanja iz ove oblasti. Za početak ostalo je nejasno da li se naprednjaci žale jer predsednik opštine Milisav Mirković, inače socijalista, nije "ispoštovao" premijera i došao na manifestaciju kojoj je ovaj prisustvovao ili je problem što nije iskazao počast tunelu i radnicima. Da li je uopšte tunel u nadležnosti predsednika opštine (pa čak i ako je na njegovoj "teritoriji") i da li ima obavezu da dočeka premijera ako mu, kako tvrdi, zvanično nije najavio posetu? Da li će predsednici opštine dočekivati ministre (koji nisu iz njhove partije) tokom predizborne kampanje u poseti fabrikama, školama i farmama u koje će, kao u na svim prethodnim kampanjama, odlaziti prepodne kao javni funkcioneri, pre nego što se pojave na stranačkim skupovima, kao partijski funkcioneri?

U ovom slučaju predsednik je odgovorio da se na manifestaciji nije pojavio je rje imao važne obaveze - razgovarao je sa novim vlasnikom fabrike o početku proizvodnje. Nije baš jasno kakva je tu uloga predsednika opštine, ali izgleda da se klin klinom izbija. Odnosno, i predsednik opštine ima svečano otvaranje u rukavu. 

Ono što posebno zapada u oči jeste deo u kome je predsednik opštine "bocnuo" koalicione partnere da im na dočeku premijera nije bilo mnogo "spontano organizovanih" građana i da bi on, da su ga zvali, organizovao "dolazak naroda u većem broju".  Ta Mirkovićeva izjava nije prvi put da neko potvrdi ono što je javna tajna . Nedavno je, baš povodom tunela "Savinac", i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potvrdila da se na takve aktivnosti građani organizovano dovode ali nismo saznali kako se to finansira - ni na republičkom, ni na lokalnom nivou.

Konačno, iz stranačkog prepucavanja, saznajemo da je opština Gornji Milanovac prošle godine povodom obeležavanja 200 godina Drugog srpskog ustanka organizovala ručak, ali da su koalicioni partneri "bojkotovali zajednički ručak i druženje već su otišli posebno i to platili opštinskim parama". Da li je zbog ovakvog rasipništva i organizovanja dva svečana ručka novcem građana, podneta prijava i da li je neko odgovarao? Ili se te pikanterije čuvaju za predizbornu kampanju, kada stranke iznose prljavštinu a tužilaštva i drugi nadležni organi zapuše uši?