Zloupotreba javnih resursa u stranačke svrhe

Datum kreiranja: utorak, 07 mart 2017

AJB MladenovacTV Al Jazeera Balkan snimila je radnike lokalnih javnih komunalnih preduzeća kako oblače jakne sa stranačkim obeležjima pred miting predsedničkog kandidata SNS Aleksandra Vučića u Mladenovcu. U prilogu AJB se podseća da je funkcionerima zabranjeno da u izbornoj kampanji koriste javne resurse, ali su ipak brojni primeri zloupotreba. Na stranačke mitinge članovi Vlade Srbije i u ovoj kampanji dolaze službenim automobilima.

Vozila su, naime, najuočljiviji primeri zloupotreba javnih resursa u stranačke svrhe. Programski direktor TS Nemanja Nenadić kaže za AJB da je razlika što su se ranije funkcioneri trudili da zloupotrebe maskiraju. Prepodne ministar obilazi školu, a po podne učestvuje na stranačkom mitingu, pa je postojalo opravdanje. U ovoj kampanji, koja se zahuktava, izgleda da se ni takva opravdanja ne traže, navodi Nenadić.

On kaže da nedostaje, s jedne strane reakcija tužioca a s druge strane najčešće nedostaje nešto što bi pokrepilo priče. Snimak zloupotreba, poput ovog , je novina, ali bi trebalo da bude i pokretač da tužilaštvo učini nešto.

Podsećamo da je TS objavila izveštaje o zloupotrebama javnihh resursa i funkcionerskim kampanjama posle izbora 2012, 2014. i 2016. godine. Možete ih preuzeti sa našeg sajta, sa stranice "Inicijative i analize": http://www.transparentnost.org.rs/…/inicijative-i-analize-ts

Ceo prilog TV Al Jazeera Balkan možete pogledati na sajtu AJB, na našem Youtube kanalu ili na našoj FB stranici.