Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Nova ministarstva i nestanak Direkcije za e-upravu

Datum kreiranja: subota, 24 jun 2017

vladaRSZakon o ministarstvima, o kojem danas raspravlja parlament, ponovo se menja kako bi se zadovoljile ne potrebe države, već potrebe stranaka koje čine Vladu Srbije ili pojedinaca iz tih stranaka kojima reba da "pripadnu" pojedini resori.

Transparentnost Srbija zalaže se za donošenje Zakona o ministarstvima u kojem je podela nadležnosti isključivo u funkciji efikasnosti rada, a ne zadovoljenja potreba stranaka koje daju podršku Vladi . Taj predlog je među 15 priroitetnih aktivnosti (https://goo.gl/nALbVk9 koje smo uputili kandidatkinji za premijera Ani Brnabić i svim poslaničkim grupama koje su zastupljene u Narodnoj skupštini.

TS ne osporava niti podržava predlog po kome zaštitu životne sredine treba izdvojiti kao poseban resor, a evropske integracije sa nivoa vladine službe preneti na nivo ministarstva. Ako je to zaista potrebno i ako ozbiljna, dokumentovan arasprava potvrđuje, takvo stanje treba trajno zadržati, da se ne bi desilo da se u nekoj sledećoj Vladi "zbog štednje" ukidaju resori koji su sada proglašeni izuzetno važnim. Naime, obrazloženje iz Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima po kome se dva ministarstva osnivaju zbog značajnih i složenih obaveza i većeg obima posla u procesu evropskih integracija moglo bi se primeniti na niz drugih oblasti, ali bi se isto tako zbog (navodno) smanjenog obima moglo kroistiti za ukidanje nekih resora.

S druge strane u obrazloženju izmena zakona, nema ni reči o izuzimanju Direkcije za elektronsku uprave iz delokruga rada Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Može se nagađati, na osnovu činjenice da je to ta oblast bila važan segment rada dosadašnje ministarke i kandidatkinje za predsednika Vlade, da Direkcija neće netragom nestati, već da je, verovatno, ova oblast izdvojena da bi bila pod direktnom kontrolom buduće premijerke. Činjenica je, međutim, da se Predlogom zakona odredba, na osnovu koje je Dirkecija formirana, briše, a da nema ni pomena zbog čega je to učinjeno i šta će biti sa Direkcijom.

Nije to prvi put da obrazloženje zakona služi samo da zadovolji formu. Na to smo ukazivali pre 16 meseci  pri usvajanju Zakona o javnim preduzećima (https://goo.gl/tHm92V) ,  a sada se suočavamo sa posledicama primene nekih od tih nejasnih i neobrazloženih odredbi - probijaju se rokovi v.d. stanja, javni konkursi za izbor direktora nisu okončani, nije utvrđivana stručnost članova nadzornih odbora.