Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Komisija za javno-privatna partnerstva mora da dostavi mišljenje o predlogu projekta JPP u vezi sa koncesijom za Aerodrom "Nikola Tesla".

Datum kreiranja: utorak, 04 jul 2017

NikolaTeslaPoverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je svojim rešenjem od 27. juna naložio ovoj Komisiji da organizaciju Transparentnost Srbija obavesti da li poseduje traženi dokument (to jest, da li je uopšte donosila mišljenje u sklopu pripreme koncesije za beogradski aerodrom) i da nam ujedno dostavi kopiju tog mišljenja.

Kao što smo već pisali, http://www.transparentnost.org.rs/…/9251-tuzba-protiv-vlade… , Transparentnost Srbija već nekoliko meseci pokušava da dobije informacije o ovoj koncesiji, i to od resornog ministarstva saobraćaja (koje je na kraju tvrdilo da "ne poseduje dokumente"), od Vlade Srbije (protiv koje smo podneli tužbu Upravnom sudu zbog ignorisanja zahteva za pristup informacijama), i od Komisije za JPP.

Komisija za javno-privatno partnerstvo je prema dostupnim podacima dala pozitivno mišljenje na "Predlog koncesionog akta za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom AD Aerodroma Nikola Tesla Beograd i obavljanje delatnosti operatera aerodroma", ali to mišljenje nije objavila. Ova Komisija koju je formirala Vlada Srbije, nije odgovorila na zahtev da dostavi to mišljenje, zbog čega je TS podnela žalbu Povereniku, a Poverenik po žalbi rešio krajem juna 2017.

Podsećamo da Transparentnost Srbija već dve godine, od prvih pominjanja mogućeg javno-privatnog partnerstva radi daljeg razvoja aerodroma, ukazuje da Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama propisuje da je pre ulaska u takav aranžman neophodno uraditi studiju koja bi pokazala da je upravo koncesija najbolji način za postizanje željenog cilja. Ovo je posebno važno zbog činjenice da su zvaničnici godinama ponavljali da aerodrom posluje odlično, da ostvaruje velike prihode, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić je pre šest meseci izjavio da smo "sami u stanju da ulažemo u aerodrom".

Dokumenti - zahtevi, žalbe, tužba - dostupni su na sajtu TS: