Kakve se izmene Zakona o javnim nabavkama mogu očekivati

Datum kreiranja: petak, 01 septembar 2017

brnabić insajder prointerAkcioni planovi evropskih integracija predviđaju izmene Zakona o javnim nabavkama do kraja ove godine. Predviđeno je da se na osnovu analize efekata, koja bi trebalo da je već završena (rok II kvartal 2017) usvoji novi Zakon o javnim nabavkama, „kako bi se otklonila ograničenja za punu primenu mera za praćenje, nadzor i kontrolu Zakona“. Pored toga, u poglavlju 5 EU integracija, predviđeno je da se u poslednjem kvartalu 2017. Izvrši usklađivanje sa aktuelnim EU direktivama. Međutim, o toku priprema izmene zakona za sada nema podataka, što zlokobno podseća na situaciju iz leta 2015. kada su značajne izmene ovog zakona usvojene bez javne rasprave.

U međuvremenu, stiže iznenađujuća izjava predsednice vlade, koja bi o ovim pripremama trebalo da ima informacije. Premijerka Ana Brnabić na pitanje novinara Insajdera kako objašnjava drastičnu ekspanziju Prointera u poslednjih pet godina, i to zahvaljujući poslovima sa državom, odgovara da nema objašnjenje, jer se nije bavila time. "Nemam objašnjenje. Nisam se bavila time. Videla sam neke od tih podataka. Svi poslovi moraju da se dobijaju na tenderu, na tenderu koji je otvoren i transparentan. Jedna stvar koju mi moramo da obezbedimo da konkurencija bude otvorena da bi mi dobili najbolje proizvode za najniža sredstva. Evo, mogu da Vam kažem da ću pogledati o čemu se radi i da ćemo Vam se javiti sa nekom informacijom,"  kaže premijerka Brnabić za Insajder. Ipak, ona je dodala da je zakon o javnim nabavkama neefikasan i da mora da se menja. "Najiskrenije, mislim da mi kao Vlada moramo da radimo na izmenama i dopunama zakona o javnim nabavkama. Taj zakon nama ne omogućava da radimo efikasno i da za Republiku Srbiju i građane Srbije dobijamo najbolje usluge za dugoročno najnižu cenu," istakla je Brnabić za Insajder.

Ostalo je nedorečeno na koje slabosti Zakona je premijerka želela da ukaže i da li se stav zasniva na nekoj od analiza koje se pominju u strateškim dokumentima, ali nisu objavljene, ili na utiscima iz njenog dosadašnjeg rada u Vladi.