Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Izmene uredbe o finansiranju programa od javnog interesa koje realizuju NVO

Datum kreiranja: sreda, 20 septembar 2017

uredba nvoTransparentnost Srbija uputila je Kancelariji Vlade Srbije za saradnju sa civilnim društvom sugestije u vezi sa izmenama uredbe o finansiranju programa od javnog interesa.

Reč je o "on-lajn konsulativnom procesu povodom teksta nacrta Uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja".

TS je ukazala na niz mogućnosti za popravljanje teksta uredbi u svim njenim odredbama, izuzev jedne, na koju nismo imali primedbe.

Pored ostalog, ukazali smo da su kriterijumi za izbor programa koji će se finansirati sredstvima budžeta Republike Srbije nejednaki po značaju i nedovoljno jasno predstavljeni.

Smatramo da treba precizinije, što je moguće više, postaviti kriterijume i uslove, da ne bi previše ostalo na diskrecionu ocenu organu koji dodeljuje sredstva.

Smatramo i da kriterijumi konkursa treba da budu takvi da se numerički izražavaju ocene, te bi uredba trebalo da propiše pravila za ocenjivanje, te da se propiše obaveza objavljivanja podataka o vrednovanju po svim kriterijumima.

Tako se, na primer, kao reference programa nabrajaju oblast u kojoj se realizuje program, dužina trajanja programa, broj korisnika programa, mogućnost razvijanja programa i njegova održivost. TS smatra da svaka od pomenutih tačaka treba da se razradi, pa da neke od njih budu uslovi a druge kriterijumi. Takođe, "zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava i održivost ranijih programa" i "da li su ranije korišćena sredstva budžeta Republike Srbije i ako jesu, da li su ispunjene ugovorne obaveze" trebalo bi da bude uslov, a ne kriterijum.

 Uredba uvodi obavezu da članovi konkursne komisije potpišu izjavu da oni i sa njima povezana lica nemaju interes vezan za sprovođenje konkursa (izjava o nepostojanju sukoba interesa). To je dobro, ali bi osim ovoga trebalo precizirati šta se smatra sukobom interesa – povezanost sa udruženjem koje konkuriše ili sa korisnikom programa, a takođe propisati i norme o situacijama koje se uvek smatraju sukobom interesa – npr. određeni stepen srodstva.

Posebno bi trebalo razmotriti i mogućnost da predmet prigovora budu i odluke o raspisivanju konkursa, zbog diskriminatornih uslova i kriterijuma, zbog izbora prioriteta za finansiranje koji su protivni objavljenim ciljevima nadležnog organa, kao i zbog nezakonitosti uopšte.

Što se tiče praćenja realizacije programa, propisano je da to čini "nadležni organ". TS je predložila da još neki organi prate realizaciju programa, pored onog koji je dodelio sredstva, a da se odredba po kojoj je, u cilju praćenja realizacije, korisnik budžetskih sredstava dužan da nadležnom organu omogući uvid u realizaciju programa i uvid u svu potrebnu dokumentaciju proširi i omogući uvid od strane javnosti.

Alternativno (i možda još bolje rešenje) jeste da nadležni organ koji je dao sredstva informiše javnost na svom sajtu o tome na koji način i sa kakvim efektima se taj novac troši .

Konačno, nacrt uredbe propisuje da se "izveštaj o evaluaciji može uzeti u obzir kada isto udruženje sledeći put konkuriše za budžetska sredstva". TS smatra da ovo treba precizirati, da udruženje u periodu od određenog broja godina neće imati pravo da konkuriše u slučaju da je evaluacija pokazala određeni nivo nedostataka.

Sve sugestije možete pogledati na našem sajtu: https://goo.gl/emDgVd