Radovi na Ušću

Datum kreiranja: subota, 14 oktobar 2017

ne davimo usceInicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" je iznela zabrinjavajuće podatke o dešavanjima u vezi sa parkom Ušće na Novom Beogradu. Prema njihovim navodima reč je o "nelegalnim radovima" koje izvodi gradsko komunalno preduzeće, bez usvojenog plana detaljne regulacije, po projektu privatnog investitora (MPC Prioperties) u parku koji je pod posebnim režimom zaštite.

Inicijativa je zbog toga podnela prijavu Sekretarijatu za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Beograda.

U saopštenju inicijative se navodi da su prema važećim planovima i propisima, radovi na zelenim površinama parka, od Brankovog mosta do Hotela “Jugoslavija”, uslovljeni organizovanjem arhitektonsko-urbanističkog konkursa i izradom Plana detaljne regulacije.

Radovi u parku “Ušće” izvode se po projektu arhitektonskog biroa “Gehl architects”, koji je donacija privatne kompanije “MPC Properties”. Uslovi i detalji pod kojima je ova donacija dogovorena skrivaju se od javnosti, zbog čega je inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pokrenula i žalbeni postupak pred Poverenikom za informacije od javnog značaja. Ova kompanija je, navodi inicijativa, najavila skori početak radova na izgradnji druge kule pored tržnog centra Ušće, čijom je izgradnjom između 2007. i 2009. godine već značajno oštećen fond zelenila na prostoru ušća reke Save u Dunav.