Zvaničnici EU zatvaraju oči

Datum kreiranja: nedelja, 05 novembar 2017

nemanja fonet 2Programski direktor TS Nemanja Nenadić izjavio je za Fonet da namera Srbije za pridruživanje Evopskoj uniji (EU) nije pretočena u delo i da se "ne može reći da je vladavina prava prirotitet ni za EU, ni za Srbiju".

On se pozvao na zvanične podatke, prema kojima je ispunjavanje planova u poglavljima 23 i 24 daleko ispod 100 odsto i konstatovao da je reč o neuspehu.  Očigledno je da se unutar same izvršne vlasti tim temama ne posvećuje dovoljno pažnje, naglasio je Nenadić.

Nenadić je rekao da ne razume odgovor Ministarstva za evropske integracije i Pregovaračkog tima koaliciji sedam nevladinih organizacija, prEUgovor, koja je nezavisni izveštaj o ispunjavanju planova u poglavljima 23 i 24 poslala na adrese nadležnih institucija.

Ministarstvo i Pregovarački tim se u saopštenju bave formom, a ne sadržinom, nisu odgovorili ni na jedno od 179 pitanja, niti su se bavili našom analizom, već su rekli da prEUgovor nije deo platforme i procedure za usvajanje pregovaračkih dokumenata, podsetio je Nenadić.

Prema njegovim rečima, nije dobro to što "Ministarstvo i Pregovarački tim zatvaraju kanale komunikacije sa delom nevladinog sektora, jer nisu deo zvaničnih procedura".

Upitan kako objašnjava "zastoj u reformama" u kontekstu poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe, slobode i bezbednost, na šta u izveštaju i ukazuje prEUgovor, Nenadić je odgovorio da se to može objasniti i konkretnim primerom javne diskusije o promeni Ustava u  domenu pravosuđa.

"Cilj promena je da se pravosuđe liši političkog uticaja, naročito kod izbora sudija i tužilaca i da, u tom smislu, ministar pravde i predsednik Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe ne budu članovi Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT)", objašnjava Nenadić.

"Ukoliko vlast zaista želi da otkloni uticaj na pravosuđe, dovoljno bi bilo da to dvoje funkcionera ne dolaze na sednice VSS i DVT. Ali oni, ne samo da dolaze, već i aktivno učestvuju u glasanju", napomenuo je Nenadić i ocenio da je to "jedan od dokaza da iskazana namera vlasti za promenama nema potvrdu u praksi".

Upitan kako objašnjava da, uprkos zastoju u poglavljima 23 i 24, predstavnici EU hvale napredak i najavljuju otvaranje novih poglavlja, Nenadić uzvraća da "otvaranje novih poglavlja jeste u interesu građana i da nema ništa protiv da ih Srbija otvori sva". Prema njegovom mišljenju, "bilo bi, međutim, korisno da zvaničnici EU ne zatvaraju oči pred onim temama koje sami, u načelnim ocenama, ističu kao bitne, poput borbe protiv korupcije i vladavine prava".

"Vladavina prava je jednostavna, usvojite propise i poštujete ih. Ne krši Zakon o javnim preduzećima neki Pera Pisar, već taj zakon potpuno otvoreno krši Vlada Srbije, ista ona institucija koja je zakon i predložila", poručio je Nenadić.

Ta se činjenica, kako je napomenuo, u izveštajima Evropske komisije pominje stidljivo, dok je u izjavama zvaničnika EU skoro nikada nema.

"Ako je to tako, onda se ne može reći da je vladavina prava prirotitet ni za EU, ni za Srbiju", zaključio je Nenadić. 

 

P.S.

Ministarstvo za evropske integracije reagovalo je na ovaj intervju Nemanje Nenadića. Pozivamo čitaoce da sami pokušaju da utvrde na koji način saopštenje korespondira sa navodima iz intervjua: http://www.mei.gov.rs/srl/vesti/1189/189/335/detaljnije/deo-civilnog-drustva-bi-da-politizuje-pregovore-sa-eu/

Intervju možete pogledati na našem youtube kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=mbtOUHnPsCE