Konkretne kritike doprinose napretku

Datum kreiranja: utorak, 05 decembar 2017

N1 AP 23Programski direktor TS Nemanja Nenadić izjavio je u emisiji "Dan uživo" na TV N1 da je za Srbiju dobro da dobije što više konkretnih kritika za pravosuđe i borbu protiv korupcije u pregovorima sa EU, kako do 2025. godine ostvarila napredak.

Nenadić je podsetio da je TS imala komentar na Akcioni plan za Poglavlje, kada je to bilo omogućeno civilnom društvu, i da je podnela gotovo 70 primedaba. Prema oceni programskog direktora TS, Akcioni plan za Poglavlje 23 nije bio preambiciozan, već naprotiv nedovoljno ambiciozan. Dosta kometara Transparentnosti odnosilo se na to da rokovi treba da budu još kraći, a aktivnosti još detaljnije i preciznije.

"Srbija je donela strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije i mnogi zakoni su morali da budu usvojeni već do kraja 2014. Kada je donet Akcioni plan za poglavlje 23 rokovi su pomereni do kraja 2016, a tih zakona još uvek nema. To ukazuje da možda nije bilo dovoljno ljudi. Ali, bilo je vremena da se angažuju novi ljudi, ukoliko je to zaista u punom smislu reči prioritet ove države. Očigledno neke stvari škripe unutar izvršne vlasti. Da sve funkcioniše kako treba i da postoji rešenost, problemi bi se brže rešavali. Politička rešenost za reforme mogla je da se demonstrira i bez ispunjavanja obaveza formalnih prirode iz Akcionog plana. Na primer, depolitizacija procesa izbora sudija i tužilaca, osim kroz izmene Ustava mogla bi se ostvariti i tako što bi ministarka pravde i predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe prestali da učestvuju u radu Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. U Akcionom planu nije definisano šta je cilj koji treba da se postigne na nivou konkretnih mera, već samo na nivou opštih preporuka, pa to otežava rad i našim državnim organima", rekao je Nenadić.

Pogledajte snimak gostovanja programskod direktora TS i sudije Omera Hadžiomerovića, potpredsednika Društva sudija Srbije: https://www.youtube.com/watch?v=Wx9No8bAdkA