Šarenicom protiv propisa

Datum kreiranja: sreda, 31 januar 2018

vesic sarenicaKandidat za odbornika Živorad Nikolić ugostio je proteklog vikenda u svojoj emisiji "Žikina šarenica" kolegu kandidata Gorana Vesića, čime je  prekršeno više propisa.  Transparentnost Srbija očekuje da REM i Agencija za borbu protiv korupcije, kojoj smo već ukazali na kršenje više propisa prilikom promocije kandidata u Zemunskoj gimnaziji, pravovremeno reaguju.

Emisija, emitovana 27. januara, bila je posvećena Svetom Savi, a Vesić, iako ovogodišnji dobitnik Svetosavske nagrade, nije gostovao u tom svojstvu, već kao gradski menadžer i govorio je o rezultatima i planovima gradskih vlasti u oblasti obrazovanja.

Nikolić i Vesić zajedno su konstatovali da je manifestacija "Božićno seoce", organizovana ispred Hrama Svetog Save (i u saradnji sa Hramom) izuzetno uspela, a gradski menadžer je, nakon što je ponovio priču o broju turista u Beogradu u decembru, govorio o potrebi da se organzacije i manifestacija u januaru namenjena "našoj deci i ljudima". Potom je Nikolić konstatovao da je Grad i ove godine dosta pažnje posvetio obnovi škol a, što je Vesić potvrdio i otkrio da su obnovljene dve škole. Naredna tema bila je promena mreže škola, urađena zajedno sa Ministarstvom. Vesić je objasnio šta je promena mreže donela: prošle godine je obavljena u dve, a ove godine se planira u šest škola, prenamena dela prostora za obdaništa. Konačno, Vesić i Nikolić su na kraju predstavili i Fond za mlade talente.

Nekoliko dana pre ove emisije saznali smo, mada nigde nije zvanično potvrđeno, da je Regulatorno telo za elektronske medije dalo saglasnost RTS-u za emitovanje "Žikine šarenice", iako je voditelj na izbornoj listi Srpske napredne stranke za beogradske izbore.

Ta informacija ne može se naći na sajtu REM-a. A na sajtu RTS-a može se pročitati da list "Danas" piše da je RTS 18. januara poslao zahtev REM-u sa pitanjem da li Nikolić može nesmetano da vodi i uređuje emisiju za vreme predizborne kampanje, a REM je odgovorio četiri dana kasnije: "Emisija 'Žikina šarenica' je autorski programski sadržaj zabavnog karaktera koji se dugi niz godina prikazuje na RTS-u i ne predstavlja predizborni program za koji važe posebna pravila". "Shodno činjenici da je reč o javnom medijskom servisu čiji su programski sadržaji dostupni na teritoriji Srbije, ni tehnički, ni programski nije moguće da se takvi sadržaji ukinu za određenu teritoriju Srbije", , navodi se u odgovoru REM-a RTS-u koji RTS prenosi iz lista "Danas".

REM je, navodno, ovakvu (neobjavljenu) odluku doneo uprkos činjenici da (REM-ov) Pravilnik o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje u članu 5. propisuje da se "funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat ne sme tokom predizborne kampanje pojaviti u programu pružaoca medijske usluge kao voditelj, spiker, reporter ili u drugom sličnom svojstvu, bez obzira na prirodu programskog sadržaja".

REM, čini se, smatra da Nikolić vođenjem emisije ne promoviše sebe kao kandidata, odnosno da se ne krši odredba Zakona o izboru narodnih poslanika po kojoj organizacijama koje emituju radio i televizijski program, čiji je osnivač Republika Srbija"... "nije dozvoljeno da, pod bilo kojim uslovima, omoguće predstavljanje kandidata i iznošenje i obrazlaganje programa podnosilaca izbornih lista u komercijalnom, zabavnom ili drugom programu"[1]. Pitanje je, međutim, na osnovu čega je zaključeno da se ne krši ni Pravilnik, jer citirani razlozi (da se emisija emituje dugi niz godina) i da nije moguće tehnički odvojiti pokrivanje Beograda od ostatka Srbije, ne zvuče ubedljivo.

Ali, čak ako bi moglo biti sporno sme li Nikolić da se pojavljuje kao voditelj, evidentno je da su Vesićevim gostovanjem prekršeni i Zakon i Pravilnik.

Iako je kandidat za odbornika u svojstvu voditelja zabavnog programa izbegao da imenom ili funkcijom najavi svog gosta, inače kandidata za odbornika, Vesić je bio potpisan.

A pomenuti Pravilnik REM-a kaže: "Zabranjeno je tokom predizborne kampanje emitovati igrane, dokumentarne, zabavne ili druge slične programske sadržaje u kojima se pojavljuje funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat". Potpisan i najavljen ili nepotpisan i nenajavljen. Jedini izuzetak odnosi se na programske sadržaje koji su proizvedeni najmanje jednu godinu pre nego što su izbori raspisani.

Prekršena je i citirana odredba Zakona o izboru narodnih poslanika po kojoj nije dozvoljeno, pod bilo kojim uslovima, predstavljanje kandidata i iznošenje i obrazlaganje programa podnosilaca izbornih lista u komercijalnom, zabavnom ili drugom programu

 

[1] Prema Zakonu o lokalnim izborima, odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika o obaveštavanju građana o predloženim kandidatima shodno se primenjuju na izbor odbornika.