Olakšati izgradnju opštim aktima a ne leks specijalisom

Datum kreiranja: četvrtak, 01 februar 2018

ts stranicaTransparentnost Srbija uputila je krajem decembra dopis Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sa pozivom da se izgradnja stanova za pripadnike službe bezbednosti ne uređeuje "leks specijalisom" već opštim aktima. Pozvali smo Ministarstvo da, čak i ako se odluče za poseban zakon, ne učine ništa što narušilo jedinstvo uređenja sistema javnih nabavki, a pogotovo ne odredaba Zakona o javnim nabavkama koje se odnose na konkurenciju, transparentnost i zaštitu prava učesnika u postupku. U Ministarstvu, međutim, ipak insistiraju na "leks specijalisu", ali barem najavljuju da neće narušavati sistem javnih nabavki.

List "Politika" prenosi da će predlog zakona - leks specijalisa, kojim će gradnja državnih stanova u šest gradova biti proglašena za projekat od nacionalnog interesa, biti u petak predstavljen Komisiji za izgradnju jeftinih stanova.  Za sada se zna da su namenjeni za pripadnike policije, Vojske Srbije, službi bezbednosti i zaposlenih u zatvorima. Stanovi će biti sagrađeni u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju i ne bi trebalo da koštaju više od 500 evra po kvadratnom metru. 

Budući da nije praksa da se posebni zakoni donose za pojedinačne projekte u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukgure kažu za „Politiku” da je skraćenje i ubrzanje pripremnih procedura i rokova za početak gradnje ovih stanova jedini razlog za donošenje leks specijalisa. 

- Smatramo da je izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti značajna za ljude koji obavljaju vrlo odgovorne poslove za našu zemlju i zato želimo da gradnja počne što pre. Ovim leks specijalisom neće biti ugrožen ni ponipggen nijedan od važećih zakona u Srbiji. Njime će biti regulisano i zašto će zaposleni u službama bezbednosti imati mogućnost da kupe stanove po povoljnim uslovima - navode u ovom ministarstvu. 

Najavljujući skori početak gradnje 7.500 stanova, resorna ministarka Zorana Mihajlović je na RTS-u rekla da će leks specijalis obuhvatiti maksimalnu cenu stanova, model finansiranja i definisati koji pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije mogu da kupuju jeftine stanove. 

Zlatko Minić, iz „Transparentnosti Srbija”, smatra da nije dobro donositi pojedinačan zakon za nešto što može i mora da bude regulisano opštim pravnim aktom. 

- Ako je namera ubrzanje procedura za početak gradnje, zašto to ne učinimo i za sve ostale objekte koje država gradi i koje grade privatni investitori. Koji pripadnici MUP i vojske imaju pravo da kupe jeftine stanove verovatno je i sada uređeno nekim aktima, a ako nije, svakako bi trebalo da bude uređeno na opšti način, a ne samo za ovu aktuelnu inicijativu kaže Minić i dodaje da svaki leks specijalis nosi opasnost izbegavanja regularnih procedura, što nije dobro i posebno je rizično u pogledu javnih nabavki. 

Trebalo bi podsetiti da ovo nije jedini leks specijalis koji je država donela u oblasti stanogradnje. Učinjeno je to 2010. u vreme vlade Mirka Cvetkovića kada je usvojen Zakon o podsticanju građevinske industrije Republike Srbije u uslovima ekonomske krize. Država je nameravala tim zakonom da ubrza procedure za izbor najpovoljnijih ponuđača na tenderima za projekte koje finansira, odnosno izgradnju puteva, stanova, obnovu škola, bolnica, objekata kulture i sporta. 

Međutim Minić upozorava da je taj leks specijalis narušio sistem javnih nabavki, tako što je predvideo sprovođenje pregovaračkog postupka i ograničio konkurenciju, a bio je u suprotnosti sa sporazumima koje je Srbija zaključila sa drugim državama -CEFTA sporazumom i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.