EU o Srbiji i korupciji

Datum kreiranja: utorak, 06 februar 2018
European CommissionU novom dokumentu Evropske komisije - Strategiji za Zapadni Balkan - reč „Srbija“ se pominje 13 puta, baš kao i reč „korupcija“. Srbija se, pominje gotovo isključivo u kontekstu zaključivanja „pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom“ i najbržeg mogućeg roka za pridruživanje (2025).
S druge strane, korupcija i borba protiv nje se pominju u opisu onog što sve preostale balkanske ne-članice EU (dakle, uključujući i Srbiju) moraju da ispune.
Čini se da ocene stanja nisu nikada bile tako oštre kao u ovom dokumentu. EK traži od kandidata da „značajno ojačaju vladavinu prava“. „Danas ove zemlje imaju jasne elemente zarobljene države, uključujući i veze vlasti na centralnom i lokalnom nivou sa organizovanim kriminalom i korupciju, kao i snažno preplitanje javnih i privatnih interesa. Sve to podstiče osećanje nekažnjivosti i nejednakosti. Takođe je široko rasprostranjen politički uticaj i kontrola nad medijima. Pravosuđe koje će biti primetno osnaženo i nezavisno, Vlada i uprava koja polažu račune, neophodni su za postizanje trajnijih društvenih promena.“