Predstavnik TS sa Johanesom Hanom o izborima, direktoru Agencije, izmenama Ustava

Datum kreiranja: četvrtak, 08 februar 2018

euFlagPredstavnici više nevladinih organizacija, među kojima i Transparentnosti Srbija, razgovarali su sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom o novoj strategiji EU za Zapadni Balkan.

Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić je Hanu i predstavnicima EU delegacije govorio o dosadašnjoj primeni i efektima akcionog plana za poglavlje 23, gde su pregovori otvoreni pre godinu i po dana i da nije došlo do suštinskog napretka u borbi protiv korupcije i ostvaravanju vladavine prava uopšte. O tim činjenicama i zaključcima, kako je naglasio, Transparentnost – Srbija je već upoznala domaću javnost i naše državne organe.

 "Ovih godinu i po dana jasno pokazuje da nešto mora da se promeni u pristupu.Akcioni plan mora da bude izmenjen  tako da sadrži aktivnosti koje će dovesti do suštinskih promena. Sa primenom ovog sadašnjeg se kasni, mnogi zakoni nisu usvojeni. Ali čak i da je ostvaren sto odsto, veliko je pitanje da li bi  doveo do neophodnih promena, jer nije dovoljno ambiciozan i precizan", rekao je Nenadić.

On je podsetio i da se održavaju izbori u Beogradu, Arandjelovcu i Boru u martu, a da nije uradjeno ništa na rešavanju problema koje je Evropska komisija pominjala u svojim izveštajima pozivajući se na preporuke posmatračke misije OEBS/ODIHR.

"Izmedju ostalog, trebalo je poboljšati  pravila o finansiranju izborne kampanje i urediti predstavljanje funkcionera koji tokom kampanje navodno vrše svoje redovne dužnosti. Međutim, niti je Zakon o finansiranju političkih aktivnosti preciziran, niti su postavljene zabrane i ograničenja za „funkcionersku kampanju“,  koja je po oceni Transparentnosti postala još izraženiji problem, nakon što je finansiranje stranaka koliko- toliko uređeno", kazao je Nenadić.

Nenadić je u razgovoru ukazao i da bi proces kontrole finansiranja izborne kampanje, koji treba da sprovodi Agencija za borbu protiv korupcije, mogao da bude blokiran jer je nedavno za direktora izabrana osoba koja je očigledno povezana sa Srpskom naprednom strankom, koja je učesnica izbora.

Pored toga, Nenadić je govorio o promenama Ustava, ukazujući da aktuelni nacrt ne ostvaruje proklamovani cilj - smanjenje uticaja politike na izbor sudija i tužilaca, ali i da Ministarstvo pravde nije obrazložilo zbog čega smatra da su upravo ta rešenja najbolja, već se samo poziva na vezu tih predloga sa ranijim mišljenjima Venecijanske komisije..

"Izmene Ustava jesu neophodne, ali postoji prostor da se smanji uticaj politike na pravosuđe i pre nego što do njih dođe. Između ostalog, umesto da se čeka ustavna reforma kako ministarka pravde i predsednik skupštinskog odbora za pravosudje ne bi više bili članovi pravosudnih saveta i tako učestovali u  izboru sudija i tužilaca, ti političari su mogli jednostavno da prestanu  da učestvuju u radu pravosudnih tela. To je samo jedan od primera da su postojale mogućnosti ali ne i  volja da se reše uočeni problemi", ukazao je Nenadić.

Sastanku su su prisustvovali predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom), Beogradskog centra za ljudska prava,  Transparentnosti Srbija, Crte, Gradjanskih incijativa.