Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 04.01.2019

Medij: Blic     Strana: 1,2,3

Rubrika: Tema dana

Autori: Danijela Luković

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Vladimir Goati/Korupcija

Naslov: Izbori u 2019. su vrlo mogućI

IzborI u 2019. su vrlo mogućI

u martu ulazimo u izbornu godinu. mislim da bi bilo dobro da izađemo ranije na birališta, kaže miloš vučević Vanredni parlamentarni izbori u ovoj godini ne bi bili iznenađenje, a kako sada stvari stoje, vrh Srpske napredne stranke blizu je odluke da budu raspisani.

danijela lukoviĆ

Ako u vladajućoj stranci prevagnu oni koji smatraju da bi trebalo da se ide na birališta, velike su šanse da oni na kraju budu održani u martu ili aprilu. To znači da ako bi se izlazilo na birališta 7. aprila, izbori bi morali da budu raspisani najranije 60, a najkasnije 45 dana pre tog datuma.

Među najvećim razlozima koji idu u prilog toj odluci su, prema saznanjima „Blica“, provera podrške građana u susret pregovorima o rešavanju pitanja odnosa sa Kosovom.

- Nije zanemarljiv ni broj onih koji smatraju da bi trebalo ići na izbore jer će to biti prilika da na izbornoj listi bude prvo Vučićevo ime, imajući u vidu da je najavio povlačenje sa čela stranke. Jasno je da s Vučićem na prvom mestu na izbornom listiću stranka ima mnogo više šansi za bolji rezultat. Tu je i opozicija, koja traži smenu vlasti, a jasno je da do nje može da dođe jedino na izborima - kaže izvor „Blica“ iz vrha SNS.

Među onima koji zagovaraju izbore su ministar policije i funkcioner SNS Nebojša Stefanović, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, ali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On za „Blic“ kaže da bi bilo dobro da se ranije ide na birališta kako bi umesto na ulicama građani mogli na biralištu da kažu da li su zadovoljni ili ne.

- Ne mogu da isključim mogućnost da ćemo ove godine imati izbore. Svakako u martu ulazimo u izbornu godinu. Mislim da bi bilo dobro da izađemo ranije na birališta, da se ne prebrojavamo na ulicama i trgovima, već da građani svojim izborom odluče kakvu Srbiju žele, odnosno kuda Srbija treba dalje da ide. Izbor je lak, s jedne strane je politika Aleksandra Vučića koja je vratila dostojanstvo Srbiji i napravila ozbiljne pozitivne rezultate u ekonomiji, a sa druge strane je želja Đilasa, Jeremića, Miškovića, Šolaka i ostale družine da se opet dočepaju narodnih para i nastave enormno bogaćenje na račun građana. SNS će svakako biti spremna kad god da budu izbori - kaže on.

Sem SNS, očigledno je da su i građani spremni za izbore jer je, prema najnovijem istraživanju agencije “Faktor plus”, njih 42 reklo da će izaći na izbore. Njih 28 odsto je reklo da neće, a 30 odsto ispitanika nije znalo šta da odgovori.

Pitanje je, međutim, šta će odlučiti opozicija jer je mahom stav da bojkotuju izbore. Tako je jedan od lidera SZS Dragan Đilas nedavno za „Blic“ rekao da za njihov savez “nikakvi izbori bez prihvatanja zahteva celokupne srpske opozicije za fer i poštene izbore ne postoje”. Govoreći o mogućnosti izbora, predsednik „Transparentnosti Srbija“ Vladimir Goati rekao je da bi oni ojačali legitimitet vladajuće garniture, ali i da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora dogovore predstavnici vlasti i opozicije o izbornim uslovima. - Vlast bi trebalo da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri. Ne može naneti štetu to što su izbori više demokratski nego što su bili - poručio je Goati. dobro da se pre izbora dogovore vlasti i opozicije uslovima.

- Vlast bi tre kaže spremnos eventualne prop u izbornoj proced naneti štetu to više demokratsk bili - poručio je

DA LI ĆETE IZAĆINA IZBORE?

REJTING STRANAKA

Istraživanje je sprovedeno od 17. do 26. decembra na uzorku od 1.250 ispitanika. Na pitanje da li očekuju izbore u 2019. godini, 30 odsto ih je odgovorilo potvrdno, 48 odsto je reklo da ih ne očekuje, a 22 odsto nema stav.

TADIĆ: REALNIJE JE DA OPOZICIJA BOJKOTUJE IZBORE

Predsednik opozicione SDS Boris Tadić ocenio je da je veća verovatnoća da će biti prevremenih izbora nego da ih neće biti, ali i da je realnije da opozicija bojkotuje izbore nego da vlast ispuni uslove za poštene izbore.

- Odbijanjem vlasti da uspostavi normalne izborne uslove ide se u neparlamentarnu borbu. Tako je bilo i devedesetih godina. Deo međunarodne zajednice je zainteresovaniji da im Vučić ispostavi priznanje nezavisnosti Kosova nego za očuvanje demokratije u Srbiji. To je besramna uloga nekih evropskih političara. Ali i pored toga, međunarodna zajednica ne bi mogla da prećuti bojkot izbora kazao je Tadić za NIN.

realnije da opozicija bojkotuje izbore nego da ove za poštene izbore.

KADA ĆE SPORAZUM BITI POTPISAN?

(za one koji su pozitivno odgovorili na prethodno pitanje) U roku od pet godina 33% U roku od dve godine 26% U roku od 10 godina 14% Ne znam/Nemam stav 20% U roku od godinu dana 7%

Naia izbore bi izašlo oko 42 odsto građana dok ostatak ne bi ili još nije odlučio

BOJAN KLAČAR

O BOJKOTU DOBRO RAZMISLITI

Sam predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost održavanja izbora u ovoj godini, ali je naglasio da je najvažnije videti šta je u interesu građana. „Ne isključujem tu mogućnost jer u martu ili aprilu ulazimo u izbornu godinu i to nije ništa vanredno. Očigledno svi misle da su mnogo snažni i da mogu da pobeđuju.

Mislim da na izbore možemo da idemo. Ima ideje unutar stranke da ja vodim izbornu listu SNS. Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže da je bojkot teška odluka i da postoji veliki broj razloga i „za“ i „protiv“, te da Savez za Srbiju, koji je o tome govorio, mora pažljivo da odluči gde može više da dobije. „Verujem da u ovom momentu SzS još uvek nije doneo odluku i da će narednih dana i nedelja pažljivo analizirati sve aspekte.

NAJZNAČAJNIJI PROBLEMI SA KOJIMA SE SUOČAVA SRBIJA? Životni standard i nezaposlenost 81 % Korupcija i kriminal 78 % Rešenje kosovskog čvora Na vrhu prioriteta i dalje ostaju male plate i nedostatak posla

55 % Evropski put Srbije Građane Srbije u velikoj meri brine i porast kriminala i korupcije 33 % Stanje u zdravstvu Problemi sa statusom južne pokrajine brinu više od pola građana 25 % Sporost u pridruživanju EU trećina vidi kao najznačajniji problem Ko će nas, gde i kako lečiti najznačajniji je problem za četvrtinu

Natalitet, sve nas je manje 25 % Bela kuga brine svakog četvrtog Srbina Podaci iz istraživanja dnevnog lista „Politika“ i agencije „Faktor plus“

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Blic     Strana: 14

Rubrika: Ekonomija

Autori: Slađana Gavrić

Teme: Korupcija

Naslov: Za utaju poreza od 2019. mnogo veće kazne

Za utaju poreza od 2019. mnogo veće kazne

Direktorka Poreske uprave srbije Dragana marković kaže za “Blic” da će i 2019. godinu obeležiti reforma ove institucije, da će suzbijanje sive ekonomije i dalje ostati jedan od prioriteta i da privredu čekaju poreske olakšice. ona je najavila i da će sledeće godine kaznena politika za utaju poreza biti mnogo stroža.

Slađana Gavrić

Prema rečima direktorke Marković, najnovije poreske olakšice predviđene su za privrednike koji započinju posao u oblasti inovacija, i to u vidu tzv. poreskog kredita, dok potpuno oslobađanje od poreza na zarade i doprinose mogu da očekuju novoosnovane firme za primanja koja ne prelaze 37.000 dinara.

- Svima koji ulažu u kapital nove firme koja obavlja inovacionu delatnost 30 odsto od tog ulaganja biće priznato kao poreski kredit. On se odnosi na utvrđivanje, obračunavanje i plaćanje poreske obaveze počev od 2019. godine. Ministar finansija podzakonskim aktom bliže uređuje uslove i način ostvarivanja prava na poreski kredit. Ko će i na koji način biti oslobođen poreza i doprinosa na zarade?

- Od početka 2019. poslodavac može da ostvari oslobođenje 100 odsto poreza na zarade i doprinose za zarade osnivača i lične zarade ukoliko one nisu više od 37.000 dinara. To će važiti za novoosnovane firme koje na to imaju pravo u periodu od 12 meseci od dana osnivanja do kraja 2020. godine. Cilj ove olakšice je podsticaj preduzetništva, olakšavanje započinjanja posla i stimulisanje poslovanja u legalnim tokovima. Takođe, kao podsticaj zapošljavanju poslodavci su od januara oslobođeni doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Tako će poreski izdaci po zaposlenom biti manji za 0,75 odsto. Najavljeno je da će i u 2019. jedan od prioriteta Vlade biti reforma Poreske uprave. Šta privreda u narednoj godini može da očekuje od vas, na koji način će joj još biti olakšano poslovanje? - Razvoj elektronske komunikacije sa poreskim obveznicima je smer kojim smo krenuli ne samo kroz prevođenje svih poreskih prijava u elektronski oblik već i kroz razvoj drugih servisa, kao i kroz intenzivniju razmenu podataka sa drugim državnim organima. Cilj nam je da kroz elektronski pristup portalu Poreske uprave što veći broj usluga omogućimo bez potrebe fizičkog dolaska. To će nam omogućiti koncentraciju na manji broj filijala odakle će poreske kontrole biti usmerene na segmente koji su procenjeni kao najrizičniji. Koliko je smanjena siva ekonomija i šta se očekuje u 2019?

- Inspektori su od početka 2018. do sredine decembra utvrdili novootkrivene javne prihode u iznosu od 25 milijardi dinara, što je za 159 odsto više u odnosu na 2017. Kod

otkrivanja neregistrovanih delatnosti utvrđene su poreske obaveze u iznosu od 203 miliona. Kada se radi o kontrolisanju fiskalnih kasa, nepravilnosti su utvrđene u 1.588 objekata, što je 37,2 odsto od pregledanih. I u narednoj godini nastaviće se

borba na suzbijanju sive ekonomije, i to kontrolama javnih prihoda gde će biti obuhvaćeni svi visokorizični obveznici. Nastaviće se kontrole prometa preko fiskalne kase, ali i statusa angažovanih radnika. Kakvi su rezultati poreske policije?

- Nadležnim tužilaštvima podneto je ukupno 1.339 krivičnih prijava, od čega se na prijave sa obeležjem sive ekonomije odnosi 878 protiv 1.206 osoba, što predstavlja 65,6 odsto od ukupno podnetih krivičnih prijava. Od toga je 439 prijava podneto protiv 767 osoba koje su obavljale promet na sivom tržištu. Pri tome je utajen porez od 4,9 milijardi. Oduzeto je gotovo 20 tona rezanog duvan i duvana u listu, preko 400.000 paklica cigareta, 2.500 litara alkoholnih pića, 70.000 litara naftnih derivata i dve tone kafe ukupne vrednosti 77,9 miliona dinara. Znatni resursi su usmereni na otkrivanje složenijih poreskih krivičnih dela sa elementima organizovanosti, gde se izvršioci udružuju radi utaje poreza i sticanja koristi. Dobra saradnja Poreske policije sa SBPOK-om i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije MUP-a u 2018. je rezultirala otkrivanjem šest organizovanih kriminalnih grupa koje su utajile porez od pola milijarde dinara i ostvarile korist od dve milijarde. Da li se povećao broj otkrivenih fantomskih preduzeća?

- U periodu januar-decembar 2018. Poreska policija je identifikovala 168 takozvanih peračkih i fantomskih preduzeća, što je za 28 odsto više u odnosu na 2017. U 2019. ćemo svoje resurse usmeriti na otkrivanje najsloženijih poreskih krivičnih dela, posebno na rano identifikovanje organizovanog i povezanog delovanja fantomskih i peračkih preduzeća. Da li će kazne za takva krivična dela biti oštrije? - Sektor poreske policije će pokazati odlučnost za neophodnost usvajanja predloženih inicijativa za izmenu zakonskih propisa radi oštrije kaznene politike za izvršioce. Stroža kaznena politika za utaju poreza sigurno bi dovela do manjeg broja krivičnih dela.

oBUKa iNsPEKtora trajE tri GoDiNE

Poreska uprava je ove godine povećala broj inspektora. Da li ih sada ima dovoljno? - Obavljanje inspekcijskih poslova u PU je vrlo zahtevan posao i podrazumeva ozbiljnu i konstantnu edukaciju. Poznavanje propisa, metodologije rada, analize rizika, rada elektronskih servisa i poznavanje najbolje međunarodne prakse su nužnost u radu naših inspektora. Procenili smo da je za njihov rad potrebno između dve do tri godine obuke i rada na manje složenim predmetima. U situaciji u kojoj više od sto zaposlenih godišnje napusti Poresku upravu, uglavnom po osnovu odlaska u penziju, prijem novozaposlenih je nužnost i potreba. Sačinjena je procena potrebnog broja poreskih inspektora i s tim u vezi u narednom periodu u planu je raspisivanje konkursa za prijem novih inspektora.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Danas     Strana: 12

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Madzar premijerki: I po ulaganju u nauku smo među poslednjima u Evropi

Apa Brnabić reagovala na intervju u Danasu tvrdnjom da „nećeprihvatiti savetda batali nauku“

Madzar premijerki: I po ulaganju u nauku smo među poslednjima u Evropi

Beograd - Srbija je visoko korampirana zemlja, spada u najsporije rastuće privrede u Evropi i regionu, ostvaruje najniži prihod po stanovniku, j avna uprava j e neefikasna i kontaminirana partijskim zapošljavanjem, a država umesto da sarađuje sa privrednicima koji jedini mogu da promene te podatke, progoni ih i hapsi, ocenio je u jučerašnjem intervjuu za naš list jedan od najuglednijih srpskih ekonomista, profesor emeritus Ljubomir Madžar. I nije ostalo bez odjeka. Na tako tešku sliku reagovala je čak kroz dva tvita premijerka Ana Brnabić. Od svih konstatacija, ona je izdvojila jednu rečenicu: „Preduzetnici su najkreativniji sloj draštva, mnogo važniji nego naučnici ili umetnici, stvaraju nove vrednostf.

- Kakva neverovatna kritika politike Vlade od profesora Ljubomira Madžara. Kritika zato što konačno ulažemo u nauku i umetnost, u dragačiju viziju razvoja? Kritika upućena Vladi koja je uvela preduzetničko obrazovanje u škole, oslobodila mlade preduzetnike poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja. A nauka: najrazvijenije zemlje izgrađene na istraživanju i razvoju. Hvala na savetu da batalimo nauku i umetnost, koji nećemo prihvatiti - napisala je Bmabić, što je odmah inspirisalo i gomilu botova koji se čude kako neko može da kritikuje tako uspešnu Vladu.

Profesor Madžar je odgovorio da se politika Vlade ne može ceniti na osnovu onog što je učinila za godinu-dve; potreban je uvid u interval od bar pet godina.

- U pogledu ulaganja u naučnoistraživački rad, mereno učešćem u BDP-u, takođe smo među poslednjim zemljama u Evropi. Podsticanje mladih preduzetnika - startup-ova - dobar je početak, ali to ni izdaleka nije dovoljno. Oslobađanje od poreza treba da bude bar dvostruko duže, ajednako je važno naći način bitnog povećanja njihovog broja. Još je važnije prestati sa sudskim progonima onih koje već imamo i sa izmišljanjem novih optužbi nakon što one prve budu pobijene na sudu. Ako kao vlast ne mislite da im pražite čvrstu i trajnu podršku, preduzete mere neće doneti očekivane rezultate. Slaba je vajda od podsticanja mladih privrednika da bi potom bili, makar i selektivno, sudski pridavljivani - odgovorio je Madžar.

Ocene profesora Ljubomira Madžara premijerka u tvitu prokomentarisala rečima „kakva neverovatna kritika“, fokusirajući se na njegov stav da su preduzetnici važniji od umetnika i naučnika

Brnabić nije komentarisala druge tvrdnje iz teksta, poput one o korumpiranosti države, slabom privrednom rastu ili tome da statistika prikazuje veliki rast zaposlenosti, a da se to ne vidi u prihodima PIO fonda ili rastu BDP-a

Madžar: Slaba vajda od podsticanja mladih privrednika da bi potom bili, makar i selektivno, sudski pridavljivani

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Danas     Strana: 18

Rubrika: Sandžak

Autori: S.Novosel

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: U toku javne rasprave nije bilo izmena i dopuna

Završen Lokalni antikorupcijski plan Novog Pazara

U toku javne rasprave nije bilo izmena i dopuna

Novi Pazar - Nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) Novog Pazara, naći će se na dnevnom redu Gradskog veća i ako dobije zeleno svetlo, o njemu će raspravljati odbornici Gradske skupštine.

Izrada ovog dokumenta trajala je nekoliko meseci, a LAP je predstavljen na okruglom stolu, na kojem je rečeno da u toku javne rasprave nije stigao nijedan predlog za izmenu ili dopunu ovog dokumenta. Član radne grupe za izradu LAP Hidajet Plojović ocenio je da to „može da znači da javnost nije bila zainteresovana i nije pročitala nacrt dokumenta, što je loše, ili da je toliko dobro urađen da nije bilo primedaba na njegov sadržaj". Radnoj grupi u izradi LAP pomagala je beogradska organizacija Transparentnost Srbija, čiji je predstavnik Zlatko Minić, na okruglom stolu rekao da je ovim dokumentom propisano 120 mera preuzetih iz modela koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije.

- LAP teško može sprečiti korupciju, ali može pomoći u izgradnji sistema koji će otežati dešavanje korupcije, olakšati njeno otkrivanje i prepoznati rizik da se ona desi. Jedno od najznačajnijih oruđa LAP je transparentnost, odnosno omogućivanje javnosti da ima uvid u što više onog što lokalna samouprava radi - naglasio je Minić. Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac je istakao da bez „iskorenjivanja korupcije nema napretka, jer je to rak rana koja razjeda svako društvo“.

Biševac je rekao da je želja da u ovom gradu korupcija bude svedena na minimum i „zato je usvajanje ovog dokumenta od izuzetne važnosti. Time pokazujemo i našu težnju u toj borbi, u koju želimo da uključimo civilni sektor i građane, jer bez njih ne možemo efikasno da se borimo protivkorupcije“. Gradonačelnikje obećao da će gradska uprava biti otvorena za javnost. Na redu je raspisivanje konkursa za izbor radnog tela, čiji će zadatakbiti da prati poštovanje rokova i implementaciju mera koje LAP propisuje. S. Novosel

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Bojana Bačić

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tviterlend

Tviterlend

Dragan Šutanovac @SutanovacDragan

Dakle, dok Vučić svojima obećava da će stići u Moskvu ali preko Brisela dotle delovi opozicije obećavaju Brisel ali preko Moskve! Istinajeda nijedni ni drugi neće stići na konačnu destinaciju. *sarnoKažem Bojana Selaković ©bojana_mala

Konačno otvorih taj elektronski dnevnik, posle godinu dana od početka primene u školi. Pregledno je, jasno, za roditelje korisno. Ali postupak javne nabavke i količinu novca koja je za to data i dalje ne razumem. Milomir Mandić iciSVlilomirMandic

Obožavao sam lik Gige Moravca! Taj lik je obeležio moje detinjstvo i on će zauvek ostati Giga, sve kasnije uloge je za mene i dalje bio Giga. Dušan Mašić @dusanmasic

Priznajem,Vučićjecar„ovo-ono" politike. Što, da se razumemo, nije isto što i „trange-frange".

; Bojana Bačic

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: L. Valtner

Teme: Korupcija

Naslov: Savez za Srbiju: Idemo u Strazbur jer Ustavni sud ćuti

Ustavni sud sejoš nije oglasio o zahtevu opozicije za ocenu ustavnosti raspisivanja izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu

Savez za Srbiju: Idemo u Strazbur jer Ustavni sud ćuti

Beograd - Ako Ustavni sud urgentno ne odluči o zahtevu opozicije za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluka o raspisivanju lokalnih izbora u Kuli, Iadovu i Doljevcu, u Savezu za Srbiju najavljuju da će pravdu tražiti u Strazburu.

Savez za Srbiju podneo je početkom novembra Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke Vlade Srbije i predsednice parlamenta o raspisivanju lokalnih izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu. Tu inicijativu potpisalo je 40 poslanika. A tražila se tada i odluka o obustavljanju izbornog procesa u tim opštinama do donošenja konačne odluke suda. Kako Ustavni sud nije reagovao, izbori u te tri opštine održani su 16. decembra i na njima je ubedljivo pobedila vladajuća partija, a opozicija je te izbore bojkotovala.

Janko Veselinović, jedan od lidera SZS, za Danas kaže da od predaje zahteva iz US nije stiglo apsolutno ništa, „ni pismo ni razglednica“.

- Niti su reagovali na naš zahtev za privremenu meru za obustavljanje svih izbornih radnji u te tri opštine, niti ima meritorne odluke po našem zahtevu da se ti izbori proglase neustavnim i nezakonitim. Ovim je i Ustavni sud postao filijala i još jedan mesni odbor SNS-a - navodi Veselinović. On dodaje da bi US po pravilu za privremenu meru morao da se oglasi u roku od sedam dana, ali da je to pravna praksa koja se ne poštuje.

Na pitanje koji su dalji koraci, Veselinović kaže da će se Savez obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

- Prvo ćemo tražiti urgentno rešavanje po zahtevu. Pa ćemo možda sačekati odluku Ustavnog suda. U svakom slučaju ukoliko je ne bude do početka naredne godine ili bude negativna ići ćemo u Strazbur - najavljuje Veselinović.

U obrazloženje razloga zbog kojih raspisivanje izbora u Doljevcu Savez za Srbiju smatra povredom zakona konstatuje se da je predsednik ove opštine podneo ostavku na sednici Skupština opštine održanoj 11. oktobra ove godine. Međutim, kako tvrde podnosioci zahteva, nije poštovana odredba Zakona o lokanoj samoupravi koja glasi da se izbori raspisuju ako novi predsednik opštine i opštinsko veće nije izabran u roku od mesec dana od dana njihovog razrešenja ili podnošenja ostavke. Uz to, kako je navedeno, Vlada je povredila Zakon donoseći odluku uprkos tome što usmena ostavka predsednika opštine nije konstatovana i nije se raspravljalo da li predsednik opštine može usmeno da podnese ostavku.

Kada je reč o Kuli i Kladovu, u navodima kojima se osporavaju odluke o raspisivanju izbora piše da predsednici ovih opština ili uopšte nisu podneli ostavke ili su to učinili tako da niko u tim mestima, pa ni lokalni mediji, ne znaju za to, što je, smatraju u SZS, apsolutno nemoguće. Tu je takođe prekršen Zakon jer o ostavkama predsednika ovih opština nisu obavešteni odbornici, pa su time uskraćeni i za zakonsko pravo i obavezu da biraju nove organe, na mesto onih u ostavci, navedeno je u obrazloženju upućenom Ustavnom sudu.

Dodaje se i da skupštinska većina ni u jednoj od tih opština nije bila dovedena u pitanje i da je ekonomski neracionalno trošiti sredstva poreskih obveznika bez saglasnosti odbornika u tim opštinama.

  1. Valtner

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: BODROŽIĆ: VUČIĆ IMA VIŠE SLUHA ZA KRIMINALCE

BODROŽIĆ: VUČIĆ IMA VIŠE SLUHA ZA KRIMINALCE

Beograd - Zamenik predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić ocenio je da su izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o novom napadu na novinara portala Žig info Milana Jovanovića neodgovorne, te da je pokazao da ima više razumevanja za kriminalce nego za druge građane. Bodrožić je kazao da je neodgovorno što se Vučić umešao u istragu bilo kog slučaja i dodao da je to „manir takozvanog predsednika da komentariše istrage i sudske slučajeve i donosi presude pre suda i pre nalaza istrage". „Posebno je problematično što je istraga i njihova policija dokazala da je izvršen napad na Jovanovića, da mu je ugrožen život", rekao je Bodrožić. Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zelenović: Greške Petog oktobra se neće ponoviti

Zelenović: Greške Petog oktobra se neće ponoviti

Šabac - U Strazburu sam branio građane Srbije i državu od političkog kriminala koji sprovodi Vučićev režim, navodi se u pisanoj izjavi Nebojše Zelenovića, gradonačelnika Šapca i jednog od lidera Saveza za Srbiju. Zelenović je tako reagovao na Vučićeve navode u intervjuu za portal Espreso da je gradonačelnik Šapca „tužio svoju državu Srbiju zato što znam u kakvim je pljačkama učestvovao da bi sebe oprao“. Podsetimo, Zelenović je u novembru pred Savetom Evrope govorio o pritiscima na lokalu i na odbornike i prekrajanje izborne volje od strane vladajuće partije.

„Samodržac Vučić je razvlastio i ponizio institucije i od države napravio karikaturu. On je i policija i tužilac i državna bezbednost i sud. On bez stida i srama svakodnevno iznosi brutalne laži o svakome ko mu se politički suprotstavi. Ali car je go! Desetine hiljada građana svake subote pokazuju da su sloboda i građanska hrabrost u Srbiji neuništivi. Pošteni izbori su način da u svoju zemlju vratimo normalan život. Panika u koju je samodržac došao posledica je nove realnosti, koju je pokret građanskog otpora diktaturi proizveo, a to je da više neće biti izbornog cirkusa kao do sada. Greške Petog oktobra neće se ponoviti i svako mora odgovarati za svoja nepočinstva, bilo da je na čelu države ili je po nečijem nalogu zloupotrebio institucionalnu moć ili je zlikovački pucao u Olivera Ivanovića. Izborićemo se za Srbiju u kojoj će pravdu doneti slobodne institucije iza kojih stoji volja građana', navodi Zelenović. P. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Informer     Strana: 3

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Vladimir Goati

Vladimir Goati

Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih Ijudi. Ukoliko do izbora dođe, oni bi ojačali legitimitet vladajuće garniture

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Politika     Strana: 1,5

Rubrika: Događaji dana

Autori: Dejan Sialović

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Vladimir Goati

Naslov: Vanredni izbori sve izvesniji

Vanredni izbori sve izvesniji

Dejan Sialović

Šanse da građani Srbije na proleće izađu na bira-

lišta sve su veće. Odluka o vanrednim parlamentarnim izborima još nije doneta, ali bi, s obzirom na proceduru oko glasanja, trebalo da bude usvojena do početka februara. Da se nešto događa iza kulisa dokaz je što su Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije podigle stranačku infrastrukturu. Za to vreme opozicija još vaga svoju odluku i podeljena je oko učešća na eventualnim parlamentarnim izborima ove godine.

Lider SNS-a Aleksandar Vučić je u poslednja dva meseca nekoliko puta u stranačkim prostorijama s najbližim saradnicima razgovarao io mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Najveći pobornici izlaska na izbore su njegovi najbliži saradnici Nebojša Stefanović i Miloš Vučević, koji se zalažu da već krajem marta treba da budu održani vanredni izbori. Upravo su se njih dvojica na sastanku u novembru izjasnili da se krajem decembra, posle lokalnih izbora u Lučanima 16. decembra, raspišu izbori. Vučić je to tada odbacio, ali je ipak ostavio mogućnost da izbori budu održani u prvoj polovini ove godine.

Glavni razlog zašto bi u prvoj polovini godine mogli da budu raspisani izbori jeste davanje dodatnog legitimiteta predsedniku Aleksandru Vučiću u razgovorima sa Prištinom. Drugi razlog je činjenica da će na sednici Skupštine SNS-a, koja će biti održana krajem maja ili početkom septembra, biti izabran novi lider naprednjaka. Upravo je to i razlog zašto je u redovima SNS-a jaka struja koja se zalaže za parlamentarne izbore pre izbora novog stranačkog

rukovodstva. Procena je da sve dok je Vučić na čelu stranke, on će voditi izbornu listu i prema istraživanjima javnog mnjenja naprednjaci mogu da očekuju ubedljivu pobedu. Jedinu smetnju mogućem raspisivanju izbora mogu predstavljati redovni lokalni izbori, koji će biti održani 2020. godine. To je razlog zašto vlast traži model po kome bi eventualno u paketu bili održani i ovi izbori, ali bi u tom slučaju predsednici lokalnih samouprava morali da podnose ostavke da bi se ustanovili zakonski uslovi za izbore. strana 5

Vanredni izbori sve izvesniji

Da li će izbori biti raspisani zavisi pre svega od odluke predsedništva SNS-a, koje je nekoliko puta odlučivalo o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, kandidatima za ministarske funkcije, ali io kandidatu za predsednika i premijerku Srbije. Iako na prvi pogled izgleda da je odluka u rukama Aleksandra Vučića, treba znati da je upravo na stranačkim organima nekoliko puta bio nadglasan. Ukoliko bi se najviši stranački organ SNS-a većinom glasova odlučio za održavanje vanrednih izbora, onda bi predsednik republike i lider SNS-a Aleksandar Vučić o tome obavestio premijerku Anu Brnabić, koja je inače na ovu funkciju izabrana odlukom predsedništva SNS-a. Na osnovu slova Ustava, u tom slučaju premijerka Brnabić piše obrazloženi predlog t zašto treba raspustiti Skupštinu Srbije, a povod je u proteklih nekoliko godina uvek bio „zbog atmosfere ( u parlamentu”. U tom slučaju predsed-. nik Vučić će raspisati izbore koji će biti održani u roku do 60 dana, ¦ koliko će trajati izborna kampanja.

Sociolog Vladimir Goati za Betu kaže da odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora zavisi od volje nekoliko ključnih ljudi. Ukoliko do izbora dođe, oni bi ojačali legitimitet vladajućih stranaka. Goati, koji je i predsednik Transparentnosti Srbija, kazao je da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora predstavnici vlasti i opozicije dogovore oko izbornih uslova. Opozicija je zasad podeljena oko bojkota izbora.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, u Savezu za Srbiju (SzS) stavovi oko mogućeg neizlaska na izbore su podeljeni. Jedan od glavnih razloga za eventualni bojkot jesu rezultati lokalnih izbora u Lučanima, gde su u SzS-u očekivali da će osvojiti više od 20 odsto glasova, a dobili su dvostruko manju podršku. Posle debakla u Lučanima, većina u SzS prihvatila je stavove Dragana TJilasa da se ne izađe na izbore i da se posle toga svi koji nisu izašli na birališta proglase za glasače opozicije. Međutim, upravo neki iz SzS-a navode da je ova računica pogrešna i podsećaju da bi bojkot bila velika politička greška i kao dokaz pominju odluku Zorana Tjinđića da kao lider DS-a bojkotuje izbore 1997. godine.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić smatra da je veća verovatnoća da će biti prevremenih izbora nego da ih neće biti, ali da opozicija ne treba da ih prihvati. Kaže da je realnije da opozicija bojkotuje izbore nego da vlast ispuni uslove za poštene izbore.

Lider Nove stranke Zoran Živković za „Politiku” navodi da je opozicija u borbi za bolje izborne uslove, pre svih ravnopravno medijsko zastupanje na RTS-u, i da borba ne može da se prekine izjavom bilo kog opozicionog funkcionera.

Bivši premijer Srbije upozorava da bojkot izbora koji ne predviđa precizan plan akgivnosti nakon izbora sigurno nije dobar za opoziciju.

„Ukoliko se vlast osmeli da raspiše izbore, onda ćemo u odnosu na situaciju koja je u tom trenutku odlučiti da li ćemo izaći ili bojkotovati izbore. Bojkot je teže sprovesti nego izaći na izbore. Sigurno je da će biti onih koji će izaći na izbore a koji se predstavljaju kao opozicija, i njihov stav je potpuno nebitan”, kaže Živković.

Ukoliko bi se najviši stranački organ SNS-a većinom glasova odlučio za održavanje vanrednih izbora, onda bi predsednik države i lider SNS-a

Aleksandar Vučić o tome obavestio premijerku Anu Brnabić

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: krik.rs

Link: https://www.krik.rs/kljucni-dogadaji-u-vezi-sa-kriminalom-korupcijom-u-2018/

Autori:

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ključni događaji u vezi sa kriminalom i korupcijom u 2018.

Prethodnu godinu obeležile su kriminalne likvidacije u kojima je stradalo dvostruko više ljudi nego 2017, napredovanja političara umešanih u sumnjive poslove, oslobađajuće presude, razotkrivanje veza između predstavnika vlasti i kriminalaca, ali i žešći napadi na novinare, pa se od uvreda stiglo do podmetnutog požara u kući novinara koji je istraživao korupciju lokalnih funkcionera. Najtragičniji događaj bio je atentat na srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića. KRIK vas vodi kroz ključne događaje u vezi s kriminalnom i korupcijom za prošlu godinu.Pišu: Bojana Jovanović, Bojana PavlovićKriminalni obračunGodina je počela ubistvom Davorina Baltića, jednog od glavnih ljudi kavačkog kriminalnog klana. Baltić je ubijen kada su dvojica napadača pucala na njegov automobil dok je ulazio u garažu zgrade na Vračaru u Beogradu. Direktor policije Vl?dimir Rebić izjavio je tada da je reč o o obr?čunu krimin?lnih grup?. U trenutku ubistva sa Baltićem u kolima je bila policajka na dužnosti protiv koje je u maju podignuta optužnica zbog sumnje da je pištolj iznela iz garaže i bacila. Policija je u junu saopštila da je rasvetlila ubistvo, međutim, do danas nije podignuta optužnica protiv osumnjičenih.Ubistvo Olivera IvanovićaJanuar je obeležilo još jedno ubistvo – u Kosovskoj Mitrovici ubijen je Oliver Ivanović, predsednik stranke „Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda“, ispred prostorija svoje stanke. Dogovoreno je da će na otkrivanju počinilaca zajedno srpsko i kosovsko tužilaštvo. Narednih meseci, međutim, nije bilo pomaka u istrazi pošto su se tužilaštva međusobno optuživala da ne sarađuju. Krajem novembra pojavila su se imena prvih osumnjičenih za ovu političku likvidaciju. Kosovska policija uhapsila je u Kosovskoj Mitrovici policajce Dragišu Markovića i Nedeljka Spasojevića, kao i Marka Rošića, koji je radio kao obezbeđenje u kafiću u Kosovskoj Mitrovici i navela da traga za kontroverznim biznismenom Milanom Radoičićem. Dan ranije, on je bio u Beogradu na sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima kosovskih Srba. Predsednik Vučić stao je u Radoičićevu odbranu rekavši da srpska policija može sa sigurnošću da tvrdi da on nije učestvovao u ubistvu Ivanovića jer je navodno prošao poligrafsko ispitivanje. Šta je tačno Radoičić rekao na saslušanju ostalo je nepoznato, pošto je zapisnik proglašen tajnim i obeležen oznakom „strogo poverljivo“.Oliver IvanovićMinistar Popović protiv KRIK-aMinistar bez portfelja Nenad Popović u januaru je podneo čak četiri tužbe protiv KRIK-a za priču nastalu u okviru projekta „Rajski papiri“ u kojoj su novinari otkrili da Popović poseduje ofšor kompanije, da ima prijavljeno boravište u Švajcarskoj gde plaća porez, kao i da njegova imovina vredi više od 100 miliona dolara. Popović je za narušen ugled tražio odštetu od ukupno četiri miliona dinara. KRIK je tražio da tužbe budu spojene u jedan postupak, ali je ipak odlučeno je da se sudi u četiri odvojena postupka. Ministar se, međutim, nije pojavio ni na jednom od zakazanih suđenja jer je, kako je naveo, bio u Rusiji na službenim putovanjima. Nakon što su ga sudije u dva postupka opomenule jer se nije pojavljivao na suđenjima i najavile da će odbaciti tužbe, Popović je zatražio da svi postupci budu pauzirani dok je ministar da ne bi bili protumačeni kao pritisak na medije. KRIK je tražio da se suđenja nastave, šta će sud odlučiti na prvom narednom ročištu.Direktor Agencije za borbu protiv korupcije blizak SNS-uPočetkom godine Dragan Sikimić izabran je za novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije. Samo dan posle izbora u javnosti su se pojavile informacije o njegovim vezama sa Srpskom naprednom strankom (SNS), kao i fotografije sa njenim aktivistima. BIRN je objavio da je Sikimić imenovan za člana radnog tela Republičke izborne komisije (RIK) u Zemunu na predlog vladajuće stranke. Na listi donatora SNS-a objavljenoj na sajtu agencije piše i da je Dragan Sikimić iz Zemuna na račun ove partije uplatio 40.000 dinara. Uprkos ovim otkrićima, on je ostao na mestu direktora. Odbor agencije naveo je da nije proveravao da li je Sikimić ranije bio član stranke, jer, kako su naveli zakon nalaže samo da kandidat nije član nijedne stranke u trenutku kada se prijavljuje na mesto direktora.Odbačena prijava za zloupotrebu vojnog strelištaU januaru je odbačena krivična prijava koju je Vojni sindikat Srbije prethodne godine podneo protiv brigadnog generala i potpukovnika zbog sumnje da su kriminalcima Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi, Veljku Belivuku poznatom kao Velja Nevolja, kao i pripadniku Žandarmerije Nenadu Vučkoviću Vučku omogućili da van radnog vremena koriste vojno strelište u Pančevu. U rešenju o obustavljanju istrage do kog je došao KRIK piše da tužilaštvo nije moglo da utvrdi da li su navodi sindikata tačni jer su pojedini dokazi misteriozno nestali. Iz knjige poseta koja se vodila na prijemnici kasarne nestale su dve strane, a snimci kamera su odavno presnimljeni. Sa kriminalcima je u kasarnu dolazio i generalni sekretar vlade Novak Nedić, ispričali su svedoci, međutim, tužilaštvo ga o ovom slučaju nije ispitalo.Novak NedićNelegalna vikendica gradonačelnika RadojičićaVladajuća stranka objavila je sredinom januara listu kandidata za odbornike skupštine grada Beograda, a prvo mesto na listi naprednjaka zauzeo je Zoran Radojičić, dotadašnji direktor dečje klinike Tiršova. Samo nedelju dana posle te objave Radojičić je tražio dozvolu za gradnju kuće na Zlatiboru. Međutim, kako je otkrio KRIK, u tom trenutku on je izgradnju kuće privodio kraju . Opština mu je izdala dozvolu, ali je nakon KRIK-ove priče građevinski inspektor ustanovio je da na imanju postoji objekat i naložio Radojičiću da ga ukloni. On to, međutim, do danas nije uradio. Radojičić je u junu izabran za gradonačelnika Beograda. Nelegalna vikendica, zemljište na kom je sagrađena, kao ni stan u Beogradu Radojičić nisu se nalazili u njegovom imovinskom kartonu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Ovu imovinu, Agencija je naknadno upisala u njegov karton, a zatim u avgustu počela da proverava da li ju je Radojičić na vreme prijavio.Presuda Šaranovićevoj grupiPočetkom aprila doneta je presuda za ubistva Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, i kriminalca Miloša Vidakovića – osuđeni su izvršioci, ali ne i njihov šef Miloš Delibašić kome se na teret stavljalo da je naredio ubistvo Vidakovića. Glava ove kriminalne organizacije Slobodan Šaranović ubijen je u Crnoj Gori u martu 2017. i nije dočekao presudu. Jedan od optuženih Miloš Vojnović priznao je da je ubio Miloša Vidakovića i ispričao tužilaštvu sve što zna o grupi. Sud je prihvatio Vojnovićevo svedočenje, ali odbacio deo koji se odnosi na Delibašića uz obrazloženje da iz subjektivnih razloga, odnosno neprijateljstva prema Delibašiću, nije govorio istinu. Apelacioni sud je krajem godine ukinuo presudu i naložio novo suđenje, a Delibašić je vraćen u pritvor.Oslobođen KosmajacDragoslav Kosmajac oslobođen je u aprilu optužbi da je uticao da se na njegovo ime upiše 7,5 ari državnog zemljišta. Na sudu se ispostavilo da zemlja nije bila državna. Presuda je postala pravosnažna u oktobru, a sud je već sledećeg meseca naložio da se Kosmajcu vrati 200.000 evra koje je platio na ime jemstvo. Kosmajac je postao poznat kao „najveći narko-diler“ kada ga je na konferenciji za novinare pre četiri godine tako označio tadašnji premijer Aleksandar Vučić. Policijska istraga nije uspela da dokaže Kosmajčevo učešće u trgovini narkoticima, pa je tužilaštvo, sem za zemlju, podiglo optužnicu za utaju oko 4.000 evra poreza. Sud je i ove optužbe odbacio.Dragoslav KosmajacOslobođen Veljko BelivukTokom prve polovine godine vođi navijača Partizana Veljku Belivuku zvanom Velja Nevolja sudilo se po optužbama za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića. Miloševićevo telo nađeno je krajem januara 2017. u jutarnjim časovima na tramvajskim šinama u centru Beograda. Belivuk je uhapšen nedelju dana kasnije pod sumnjom da je pucao u Miloševića, međutim, optužen je za pomaganje u ubistvu. Marko Miljković i Mirko Kojić optuženi su da su kupili automobil koji je korišćen tokom ubistva, a Belivuk da je ukrao tablice sa drugog automobila i stavio ih na kupljeni. Suđenje je počelo u januaru, Belivuk se izjasnio da nije kriv, ali nije hteo da iznosi odbranu. Tokom suđenja pregledani su snimci ubistva i ispitani brojni svedoci. Veštakinja koja je upoređivala DNK tragove promenila je iskaz – iako je u istrazi navela da je Belivukov DNK pronađen i blizu mesta ubistva, na suđenju je rekla to bila greška. Sva trojica okrivljenih u maju su oslobođena. Sudija je rekla da postoji stepen sumnje da su oni na neki način imali veze sa ubistvom, ali da to nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu. Ova odluka nije konačna jer o njoj treba da razmatra Apelacioni sud.Šef smene priznao krivicu u slučaju SavamalaKrivična prijava protiv Gorana Stamenkovića, šefa smene u dežurnoj službi policije u noći kada se dogodilo rušenje u Savamali, podignuta je u aprilu, a već narednog meseca Stamenković je priznao nesavestan rad i osuđen je na pet meseci uslovne kazne. Zakonom propisana kazna zbog koje bi morao da dobije otkaz je šest ili više meseci. „On je bio decidan u tome da želi da prizna to delo – nesavestan rad. Vrlo je bitno napomenuti da to nije onaj deo predmeta koji se odnosi na fantomke i rušenje“, rekao je tada za KRIK njegov advokat. Istraga o tom ko je naredio i obavio rušenje još nije ni otvorena.Mali imenovan za ministra finansijaUprkos brojnim otkrićima o njegovom koruptivnim poslovima, Siniša Mali je imenovan za ministra finansija. Kao novi ministar Mali je dobio kontrolu nad Upravom za sprečavanje pranja novca koja je istraživala njegove finansije i otkrila više sumnjivih novčanih transakcija u koje je bio upleten. Među njima bila je i ona od čak pola miliona koje je Mali sam sebi uplatio sa računa ofšor kompanije registrovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima.Zarubica optužen u MakedonijiSrpski narko-bos Milan Zarubica optužen je u maju u Makedoniji kao vođe kriminalne grupe koja je proizvodila i prodavala narkotike. Zarubica, koji je bivši zet ministra Aleksandra Antića, uhapšen je u decembru 2017. u Tetovu. On je već dva puta osuđivan za drogu najpre 2005, a potom 2011. godine. U svojoj odbrani tvrdio je da se bavio proizvodnjom lekova od kojih je jedan na bazi amfetamina.Suđenje za ranjavanje PeconijaU junu je podignuta optužnica protiv Željka Rutovića i Neđeljka Mumina zbog ranjavanja kontroverznog biznismena Predraga Rankovića Peconija u hotelu „Prag“. Nakon kraće rasprave Mumin je udario Rankovića pištoljem u glavu, Rutović mu više puta pucao u noge, tvrdi tužilaštvo. Suđenje je počelo u avgustu, a Ranković se pojavio u sudu u oktobru i rekao da se ne seća ničega. Mumin je u svojoj odbrani naveo da je do pucnjave došle usled otimanja i guranja, a svedoci koji su sedeli za stolom ispričali su da nisu videli ko je imao pištolj. Na suđenju je, međutim, pušten snimak sigurnosne kamere iz hotela na kome se jasno vidi da je Rutović pucao na Rankovića. Njegovi branioci tražili su da snimak bude izbačen iz dokaza što je sud na poslednjem suđenje u decembru odbio.Navijanje u RusijiSin predsednika Srbije Aleksandra Vučića Danilo Vučić uslikan je u junu na stadionu u ruskom gradu Samari tokom utakmice Srbija – Kostarika u društvu navijača među kojima su bili i oni iz ekipe ubijenog Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi – Aleksandar Vidojević, Boris Karapandžić i Nemanja Srećković. Protiv Vidojevića vođeni su postupci za nasilničko ponašanje na utakmici, razbojništvo i nedozvoljeno nošenje oružja. Karapandžić je osuđivan zbog trgovine drogom, držanje oružja, kao i rasturanja kafića u vlasništvu bivšeg vođe navijača Aleksandra Vavića na Karaburmi 2013. Obojici se trenutno sudi zbog demoliranja kluba „Komitet“ u Beton hali.Danilo Vučić sa kriminalcimaUhapšen glavni čovek srpske mafije u ItalijiU Srbiji je u junu uhapšen Jakov Kontić, jedan od ključnih ljudi srpske mafije u Italiji. U saradnji srpske i italijanske policije uhapšeno je 20 osoba zbog sumnje da su krijumčarili kokain u zemlje Evropske unije. Kontić je bio posrednik između kriminalaca sa Balkana i italijanske mafije, a ovu poziciju stekao je zahvaljujući veridbi sa ćerkom šefa kriminalne porodice Magrini. Upravo je on spojio narko-kartel Darka Šarića sa ovom porodicom.Mirjani Marković godinu dana zatvoraMirjana Marković, nekadašnja predsednica JUL-a i supruga bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića osuđena je na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodeli državnih stanova. Presuda je doneta 15 godina nakon pokretanja postupka. Sud je prilikom izricanja presude saopštio i da pritvor Mirjani Marković od aprila 2003. godine ostaje na snazi, što znači da će ona biti uhapšena ukoliko dođe u Srbiju.Vesić ruča sa Panom, a Lončar mu izdaje lekarska uverenjaU prethodnoj godini su otkriveni novi detalji o vezama predstavnika vlasti sa Petrom Panićem Panom, kriminalacem koji je bio blizak zemunskom klanu. U junu je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić bio gost na svečanom ručku koji je u svom restoranu priredio Panić, kako je otkrio KRIK. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar mu je, dok je radio u Kliničkom centru, izdavao lekarske nalaze kojima je Panić izbegavao da se pojavljuje na suđenjima, što je takođe KRIK otkrio prošle godine. Od ranije su poznati Panićevi kontakti sa sada predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz njegovog okruženja.Goran Vesić kod Petra Panića PaneUbistvo advokata OgnjanovićaKrajem jula na Novom Beogradu ubijen je poznati advokat Dragoslav Miša Ognjanović. Ognjanović je, između ostalih, zastupao kriminalca Luku Bojovića, bio advokat bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, optuženima u postupku za ubistvo Brisa Tatona i navijača Zvezde Velibora Dunjića. Nakon njegovog ubistva, u javnosti su se pojavile informacije da je Ognjanović bio prisluškivan i praćen po nalogu tužilaštva, ali je tužilaštvo odbilo da to potvrdi navodeći da je reč o podacima koji su označeni kao tajna.Oslobađajuća presuda za oružanu pobunu JSOPripadnici nekadašnje Jedinice za specijalne operacije sredinom jula su oslobođeni optužbi da su 2001. godine izveli oružanu pobunu. Sudija Dragomir Gerasimović rekao je da je sudsko veće zaključilo da nije reč o pobuni, pozivajući se na stenogramske beleške sa sednica vlade Zorana Đinđića na kojima je konstatovano da bezbednost države nije ugrožena. Naveo je da vlada nije proglasila vanredno stanje, kao i da službe bezbednosti nisu stavljene u borbenu gotovost. Optužbi su oslobođeni Milorad Ulemek Legija kao organizator, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Mićo Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić – kao saizvršioci. Presuda nije konačna i o njoj će odlučivati Apelacioni sud.Sebastijan Gica dobio azilSrbija je zvanično postala utočište za kontroverznog rumunskog biznismena i bivšeg poslanika Sebastijana Gice koga tamošnji organi traže zbog više krivičnih dela – ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija. Gica je u Srbiji dobio azil zbog „pretnje progonom u zemlji porekla usled političkog mišljenja“, nakon čega je odbijen zahtev Rumunije za njegovim izručenjem ovoj zemlji. Postupak koji je protiv njega vodio u Srbiji zbog falsifikovanog pasoša je obustavljen pošto je Gica uplatio 1,2 miliona dinara u humanitarne svrhe.Problematičan tender za elektronske dnevnikePosao uvođenja elektronskih dnevnika u državne škole vredan 1,6 miliona evra dodeljen je konzorcijumu u kom je kompanija „Tesla“, a sa kojom je ministar Mladen Šarčević poslovno sarađivao. Tender je sproveden tako da je mogla da pobedi samo ova firma. Ministar Šarčević je negirao da je bio u bilo kakvom sukobu interesa i rekao da vlasnika „Tesle“ poznaje samo površno, mada dostupne informacije pokazuju da oni sarađuju duži niz godina. Osim tendera, sporna je bila i cena – prema rečima jednog od vlasnika firmi koja se bavi razvojem softvera za elektronske dnevnike 1,6 miliona evra je nerealno visoka cena za ovaj softver.Šef kruševačkog podzemlja Jotka uhapšen zbog ubistvaKriminalac Zoran Jotić Jotka uhapšen je u avgustu zbog sumnje da je pomagao u ubistvu kriminalca Dejana Stankovića zvanog Ždrokinac. Jotić je šest meseci ranije pušten iz zatvora gde je služio višegodišnju kaznu. Svoju kriminalnu grupu formirao je devedesetih godina, a bavila se naplaćivanjem reketa poznatim kruševačkim biznismenima. Krajem oktobra pušten je iz pritvora.Serija ubistava domaćih kriminalaca u Južnoj AfriciTokom prethodne godine u Južnoj Africi ubijeno je nekoliko osoba kriminalne prošlosti poreklom sa Balkan. U julu je u glavnom gradu ove države Johanesburgu ubijen Darko Kulić, dok je u maju ubijen Milan Đuričić, koji je u Srbiji osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana. Najviše pažnje je krajem septembra privuklo ubistvo Đorđije Mihaljevića, trgovca dijamantima iz Crne Gore, koji je bio poslovno povezan sa poznatim kriminalcima, između ostalog sa ljudima iz narko-kartela Darka Šarića. U Srbiji su ove godine stradala još dvojica kriminalaca koji su imali veze sa ovom afričkom državom. Gorgija Darmanović je ubijen u maju u Beogradu, a kasnije je u Kruševcu ubijen njegov ubica – kriminalac Dejan Stanković zvani Ždrokinac. Obojica su živeli u Južnoj Africi.Demoliranje kluba u Beton haliPočetkom oktobra u noćni klub „Komitet“ u Beton hali u Beogradu upala je grupa maskiranih huligana, polomila inventar i pretukla nekoliko osoba. Nije poznato koliko osoba je upalo u klub, ali se na snimku bezbednosnih kamera vidi da mu prilazi oko 30-ak muškaraca sa kapuljačama na glavama. Za napad je optuženo deset osoba, među kojima su i dvojica navijača Partizana i članovi ekipe ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog – Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi i Boris Karapandžić. Suđenje je u toku.Obustavljeni svi postupci protiv Siniše MalogMinistar finansija Siniša Mali platio je krajem oktobra 200.000 dinara u humanitarne svrhe nakon čega je obustavljen postupak koji je protiv njega vođen jer nije prijavio svu imovinu. Time su protiv Malog obustavljene sve istrage. Pre ovoga tužilaštvo je odbacilo sumnje na umešanost Malog u pranje novca, ali i krivičnu prijavu za porodično nasilje koje je njegova supruga podnela. Pored ovoga, novinari KRIK-a su u javnosti otkrili da je Mali umešan u kupovini 24 apartmana u Bugarskoj, zloupotrebama pri privatizaciji kompanija “Beopetrol”, „Bratstvo“, nelegalnom prisvajanju državnog zemljišta, kao i rušenja u Savamali. Ove događaje tužilaštvo nikada nije istražilo. Detaljnije o sumnjivim poslovima Siniše Malog, pročitajte u posebnoj priči.Hapšenja vođa kriminalnih klanovaVođe suprotstavljenih kriminalnih klanova iz Kotora – škaljarskog i kavačkog – uhapšene su protekle godine. U septembru je u Turskoj uhapšen Jovan Vukotić, koga bezbednosne službe označavaju kao vođu škaljarskog kriminalnog klana, i proteran u Srbiju. Vukotić je u Srbiji osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja lažnih dokumenata, a za njim traga i Grčka zbog učešća u švercu 135 kilograma kokaina. Slobodan Kašćelan, koji je u Crnoj Gori optužen da je vođa kavačkog klana, uhapšen je sredinom decembra u Češkoj. Osim njih dvojice, uhapšeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa ova dva klana.Utvrđeno da je Luka Bojović nezakonito oslobođenVrhovni kasacioni sud utvrdio je da je kriminalac Luka Bojović, kome se sudilo za ubistvo i pokušaje ubistava, nezakonito oslobođen ovih optužbi 2015. godine. Vrhovni sud naveo je da su sudije koje su oslobodile Bojovića prekršile zakon pre svega jer su odbile da u dokaze uvrste tajna pisma članova Bojovićeve grupe koja otkrivaju kako se uticalo na svedoke. Iste ove sudije oslobodile su 2014. i kontroverznog biznismena Stanka Subotića, i bile članovi veća koja su ukinula osuđujuću presudu narko-bosu Darku Šariću 2016. godine i izbacila dokaze iz drugih bitnih predmeta – u suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i u slučaju protiv bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića za odavanje tajni narko-kartelu.Napad na Borka StefanovićaLider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut je i povređen krajem novembra u Kruševcu. Policija je istog dana uhapsila trojicu osumnjičenih za napad, ali njihova imena nisu bila poznata javnosti sve dok ih Stefanović nije otkrio na konferenciji za novinare sredinom decembra. Osumnjičeni su na saslušanju negirali da su napali Stefanovića rekavši da su se ispred Mesne zajednice, gde se održavala tribina opozicionog Saveza za Srbiju i gde je došlo do napada, našla slučajno. Kako su naveli, šetali su po gradu i nisu ni znali da je u toku politički skup. Među osumnjičenima je Danijel Gmijović Cafta, saradnik poznatog kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše ubijenog pre četiri godine. Osumnjičeni su nakon mesec dana pušteni iz pritvora.Borko StefanovićSubvencionisanje „Air Serbia“Finansiranje avio-kompanije „Air Serbia“ novcem građana nastavljeno je i nakon isteka ugovora po kome se država obavezala da subvencioniše rad ove firme. Krajem decembra 2017. Vlada Srbije donela je zaključak kojim je donirala 14 miliona evra kako bi „Air Serbia“ pokrila gubitke leta za Njujork i troškove goriva na drugim linijama. Ovaj novac trošen je tokom 2017. i 2018. godine, pokazuje zaključak Vlade do kog je došao KRIK.Presuda ŠarićuNarko-bos Darko Šarić osuđen je na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca gotovo šest tona kokaina. Ovo je druga presuda u postupku koji se protiv Šarića vodi zbog šverca kokaina pošto je prva, kojom je osuđen na 20 godina, ukinuta i predmet je vraćen na ponovno suđenje. Šarić je u ponovljenom postupku osuđen po starijem i blažem zakonu. Ni ova presuda nija konačna i o njoj će odlučiti Apelacioni sud u Beogradu. Protiv Šarića i dalje je u toku postupak za pranje oko 22 miliona evra kokainskog novca.Suđenje za ubistvo u klubu „Nana“U maju je podignuta optužnica za ubistvo Aleksandra Savkovića u klubu „Nana“ na Senjaku. Za ubistvo je optužen Nedeljko Grbović koji je radio kao obezbeđenje kluba dok su još tri osobe optužene za učestvovanje u tuči. Suđenje je počelo u decembru, a Grbović je ispričao da je Savković pretio da će mu ubiti sina, kao i da se i dalje boji odmazde njegovih prijatelja. Savković je bio član navijačke grupe „Junajted fors“ fudbalskog kluba Rad, osuđivan za više krivičnih dela. Kako je ranije otkrio KRIK Savković je bio deo ekipe Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog.Zapaljena kuća novinaruNovinaru portala „Žig info“ iz Grocke Milanu Jovanoviću početkom decembra je zapaljena kuća nakon što su na nju bačeni molotovljevi kokteli. Jovanović i njegova supruga nalazili su se u kući kada je buknuo požar. Jedanaest dana nakon ovog događaja, uhapšene su tri osobe. Motivi i dalje nisu poznati, ali Jovanović je siguran da napad ima veze sa njegovim novinarskim izveštavanjem o malverzacijama u Opštini Grocka. Novinarima ovog portala često je prećeno telefonom i na društvenim mrežama, ali su i fizički napadani jer se, između ostalog, bave istraživanjem korupcije u tom naselju. Jovanoviću je potom obijen iznajmljeni stan u kom je boravio pošto mu je kuća spaljena.Istek mandata Rodoljubu ŠabićuPovereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću krajem decembra istekao je mandat. Šabić se tokom mandata borio da javnosti budu dostupne informacije koje državne institucije teže da sakriju i zahvaljujući njemu i kancelariji na čijem je bio čelu otkriveni su brojni sumnjivi poslovi državnih funkcionera, podaci o njihovoj imovini i kriminalnim vezama, ali i načini trošenja državnog novca. Bivši poverenik često je bio na udaru predstavnika vlasti, opstruiran je rad institucije koju je predvodio, i bili su brojni pokušaji i diskreditacije. Iako mu je istakao mandat, postupak za izbor novog poverenika još nije pokrenut, zbog čega su negodovale organizacije civilnog društva tražeći da izbor bude transparentan.Dačićev bivši šef kabineta oslobođen za odavanje tajni kriminalcimaBranko Lazarević, bivši šef kabineta Ivice Dačića, oslobođen je optužbi da je saradnicima narko-bosa Darka Šarića odavao poverljive informacije iz istrage koja se vodila protiv ove grupe. Sud je ranije iz predmeta izbacio snimke prisluškivanih razgovora za koje je tužilaštvo tvrdilo da dokazuju da je Lazarević kriminalcima saopštavao šta preduzima policija. Obrazlažući presudu, sudija Danko Laušević rekao je da tužilaštvo nije uspelo da dokaže navode iz optužnice. O ovoj presudi odlučivaće Apelacioni sud – on može presudu da ukine, potvrdi ili izmeni.Završeno suđenje za slučaj „Havana“Suđenje za iznudu u klubu „Havana“ okončano je krajem godine. Vlasnik „Havane“ Vladimir Popović Pop, koji je bio optužen u ovom postupku, ubijen je početkom decembra i nije dočekao kraj suđenja. Preostala dvojica osuđena su na po tri godine zatvora, ali ne za iznudu već za prinudu. Optuženi u ovom postupku bliski su ljudima iz grupe Luke Bojovića, kao i pripadnicima crnogorskog škaljarskog klana.Ustavni amandmani bruka za državuTokom cele godine pod lupom javnosti bilo je pitanje izmene Ustava u oblasti pravosuđa. EU je insistirala na poboljšanju položaja pravosudnih institucija, jačanju nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca. Ministarstvo pravde je krajem januara izradilo nacrt izmena, međutim, strukovna udruženja ocenila su ih kao bruku za državu, navela su da jačaju politički uticaj na pravosuđe. Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je u decembru da je tekst u potpunosti u saglasnosti sa preporukama i da se promena Ustava može očekivati na proleće.Ubistvo RoganovićaKraj godine obeležilo je još jedno ubistvo pripadnika kavačkog klana – Vladimir Roganović ubijen je u Beču. Bio je blizak kriminalcu Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi koji je ubijen u oktobru 2016. Bio je optužen za ubistvo, ali je na sudu oslobođen. Prošle godine osuđen je na godinu dana zatvora zbog falsifikovanih dokumenata.Mafijaške likvidacije sve učestalijeTokom 2018. godine u Srbiji je u kriminalnim obračunima ubijeno 29 osoba – gotovo duplo više nego prethodne godine, odnosno tri puta više nego 2016. Ubistva su se neretko izvršavala na prometnim mestima i u sred dana, a samo pukom srećom nije bilo slučajnih žrtava. Uprkos tome, predstavnici vlasti među kojima predsednik Srbija Aleksandar Vučić i ministar policije Nebojša Stefanović nastoje da ubede građane da je Srbija bezbedna i da broj kriminalnih likvidacija nije u porastu – prikazujući statistiku svih ubistava, a ne onih koja su posledica isključivo kriminalnih obračuna.I ove godine očekujte bitna otkrića na našem sajtu! Možemo da nastavimo da istražujemo samo uz vašu pomoć. Detalje o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Fonet

Teme: Korupcija

Naslov: IMAMO NAJSPORIJE RASTUĆU PRIVREDU

IMAMO NAJSPORIJE RASTUĆU PRIVREDUBEOGRAD, 03. januar 2019. (FoNet) - Srbija i Hrvatska sunajsporije rastuće privrede u širem geografskom okruženjujugoistočne Evrope, ali i kada se merimo sa nešto širomskupinom zemalja u tranzicji, rekao je za Danas ekonomistaLjubomir Madžar, koji ukazuje da je Srbija jedna odnajkorumpiranijih država u Evropi, verovatno međunatrprosečno korumpiranim i na svetkom nivou.Madžar objašnjava da je Srbija, zasad, nedopadljiva privredasa neuspešnom razvojnom politikom.Naš poslovni ambijent je jako nepovoljan, nemamo uređenpravni sistem, svojina nije zaštićena kako treba, ugovorinisu garantovani, a to je posao države, objasnio je on.Prema njegovim rečima, Republički zavod za statistiku jeutvrdio da je stopa nezaposlenosti pala, a zaposlenostporasla.U Fiskalnom savetu su kazali da bi u tom sluačju trebalo daimamo rast prihoda u PIO fondu, ali to nije slučaj. Gledalisu kako se to odrazilo na povećanje BDP, a morala je da sepoveća i proizvodnja, ali se ni to nije desilo, ilustrovaoje Madžar.Madžar ukazuje i na očiglednu diskriminaciju usubvencionisanju stranih i domaćih investitora, a kaoposeban problem vidi što su mnoge odredbe ugovora sa straniminvestitrima označene kao poslovna tajna.Ti dilovi se sklapaju između nejednakih partnera i zato sumnogi poslovi sklopljeni nepovoljno po Srbiju, počev odFijata, do Beograda na vodi, smatra on.Ja strane investicije, posebno subvencije, vidim kao lošuzamenu za razvoj institucija, pravnog poretka, vladavineprava, za stvaranje i jačanje ambijenta u kome će poslovničovek biti sigurniji i bolje orijentisan, rekao je Madžar.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/205215/Mentora-Sinise-Malog-Kontrola-letenja-angazovala-za-posao-za-koji-postoji-sluzba-u-preduzecu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mentora Siniše Malog Kontrola letenja angažovala za posao za koji postoji služba u preduzeću

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) platila je 2.000.000 dinara profesoru FON-a dr Ondreju Jašku, koji je bio mentor na doktoratu ministra finansija Siniše Malog, i njegovim saradnicima za izradu plana sistematizacije zaposlenih te državne kompanije.Iako SMATSA ima svoju kadrovsku službu koja bi trebalo da obavlja ovakav posao, kako saznaje Danas, rukovodstvo Kontrole letenja odlučilo je da angažuje stručnjaka sa FON-a i još četiri saradnika za izradu nove organizacione šeme zaposlenih u kompaniji i to bez posebnog odobrenja Nadzornog odbora.   Na Fakultetu organizacionih nauka Jaško predaje na Katedri za organizaciju poslovnih sistema, što ga svakako čini kvalifikovanim za ovakvu vrstu sistematizacije, ali kontroverze se javljaju zbog zahteva 330 univerzitetskih profesora za etičkim postupkom protiv njega zbog potpisa na doktoratu za koji se sumnja da je plagiran.   Iz uprave SMATSA su za Danas potvrdili ovu informaciju, uz tvrdnju da u poslovnoj odluci o angažovanju Jaška nema ničega spornog.   "Jaško Ondrej jeste jedan od angažovanih profesora koji su učestvovali u izradi predloga novih akata o organizaciji i sistematizaciji poslova u SMATSA. On je angažovan samo zato što se radi o poslu izuzetne obimnosti i složenosti, koji je efikasno realizovan u vrlo kratkom roku (za nepuna tri meseca u odnosu na oko 18 meseci koliko je taj posao trajao u firmi 2014. godine", navode u ovoj kompaniji.   Kažu i da je ovo posao koji je u nadležnosti direktora SMATSA i da, shodno Zakonu o radu i osnivačkom aktu kompanije, to ne zahteva posebno odobrenje Nadzornog odbora, ali da su organi upravljanja upoznati sa radom na novim aktima.   Iz SMATSA su naveli i da milionska cena ovog posla nije isplaćena samo profesoru, već je ukupan iznos podeljen između njega i saradnika.    "Naknada za rad profesoru Ondreju Jašku je višestruko niža od navedenog iznosa. Ova cifra se odnosi na celokupan posao i veći broj angažovanih saradnika", tvrde oni, uz navode da za te usluge nije raspisana javna nabavka jer Zakon o javnim nabavkama "izričito propisuje da se isti ne primenjuje na rad van radnog odnosa". Autor: Danas Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori:

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Od volje nekoliko ključnih ljudi zavisiće raspisivanje izbora

BEOGRAD, 3. januara 2019. (Beta) - Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je danas sociolog Vladimir Goati."To je teško pitanje, jer praktično sve zavisi od volje par ključnih ljudi i tu nikakvo znanje i teorijsko utemeljenje ne može da pomogne", rekao je Goati za agenciju Beta.Prema njegovim rečima, ukoliko do izbora dodje oni bi ojačali legitimitet vladajuće garniture.Goati, koji je i predsednik Transparentnosti Srbija, kazao je da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora, dogovore predstavnici vlasti i opozcije oko izbornih uslova."Bez obzira kada će biti izbori, ja mislim da bi dobro bilo da se o uslovnima za izalazak na izbore vlast i opozicija dogovore, jer mislim da je Srbija davno prešla onu crvenu granicu demokratskih i nedemokratskih izbora, posle 5. oktobra", kazao je on.Goati je ocenio da bi vlast trebala da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri."Ne može naneti štetu to što su izbori više demorkatski nego što su bili. Dobro je i da se vlast percipira kao legitimna i prihvaćena", ocenio je Goati.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-01-03/beta/goati-od-volje-nekoliko-kljucnih-ljudi-zavisice-raspisivanje-izbora/22750945

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Od volje nekoliko ključnih ljudi zavisiće raspisivanje izbora

Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je danas sociolog Vladimir Goati. "To je... Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je danas sociolog Vladimir Goati. "To je teško pitanje, jer praktično sve zavisi od volje par ključnih ljudi i tu nikakvo znanje i teorijsko utemeljenje ne može da pomogne", rekao je Goati za agenciju Beta. Prema njegovim rečima, ukoliko do izbora dođe oni bi ojačali legitimitet vladajuće garniture. Goati, koji je i predsednik Transparentnosti Srbija, kazao je da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora, dogovore predstavnici vlasti i opozicije oko izbornih uslova. "Bez obzira kada će biti izbori, ja mislim da bi dobro bilo da se o uslovima za izlazak na izbore vlast i opozicija dogovore, jer mislim da je Srbija davno prešla onu crvenu granicu demokratskih i nedemokratskih izbora, posle 5. oktobra", kazao je on. Goati je ocenio da bi vlast trebala da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri. "Ne može naneti štetu to što su izbori više demokratski nego što su bili. Dobro je i da se vlast percepira kao legitimna i prihvaćena", ocenio je Goati. (Beta, 03.01.2019)

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: boom93.com

Link: http://boom93.com/info/lokalne-vesti/53559/ova-ulica-bi-trebalo-da-postane-dvosmerna.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ova ulica bi trebalo da postane dvosmerna

U planu je da se promeni regulacija saobraćaja u ulici u kojoj se nalaze Dom zdravlja i Hitna pomoć.Ulica Jovana Šerbanovića trebalo bi da postane dvosmerna čitavom dužinom, a prvi korak biće izrada elaborata za tehničko regulisanje saobraćaja na raskrsnici sa Hajduk Veljkovom i ulicom Stari korzo. 03. 01. 2019. Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93 U planu je da se promeni regulacija saobraćaja u ulici u kojoj se nalaze Dom zdravlja i Hitna pomoć. Ulica Jovana Šerbanovića trebalo bi da postane dvosmerna čitavom dužinom, a prvi korak biće izrada elaborata za tehničko regulisanje saobraćaja na raskrsnici sa Hajduk Veljkovom i ulicom Stari korzo. foto: U.Urošević/Boom 93 Još prilikom rekonstrukcije ulice Jovana Šerbanovića koja je izvršena prošle godine, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović najavio je da će deo ove saobraćajnice pored Doma zdravlja postati dvosmeran.To se, međutim, nije dogodilo u 2018.godini, a pre promene režima saobraćaja moraće da se izvrše ispitivanja i sagledaju mogućnosti na koji način da se tako nešto uradi.Krajem 2018.godine raspisana je javna nabavka za izradu eleborata za tehničko regulisanje saobraćaja na raskrnici Jovana Šerbanovića sa ulicama Hajduk Veljkovom i Stari korzo. Vrednost izrade elaborata je procenjena na 440.000 dinara, a trebalo bi da se predvidi izmena semaforske signalizacije na raskrsnici, u skladu sa promenom režima saobraćaja i zbog povećanja bezbednosti učesnika u saobraćaju.Sam izgled raskrsnice ne bi trebalo da se menja, dok je moguće da dođe do povećanja broja semafora i promene mesta na kojima se nalaze.Elaborat bi mogao u najboljem slučaju da bude završen do kraja marta, u skladu sa rokovima u javnoj nabavci i uslovima navedenim u konkursnoj dokumentaciji.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/104250-goati-od-volje-nekoliko-kljucnih-ljudi-zavisice-raspisivanje-izbora

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Od volje nekoliko ključnih ljudi zavisiće raspisivanje izbora

Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je danas sociolog Vladimir Goati... Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je danas sociolog Vladimir Goati. "To je teško pitanje, jer praktično sve zavisi od volje par ključnih ljudi i tu nikakvo znanje i teorijsko utemeljenje ne može da pomogne", rekao je Goati za agenciju Beta. Prema njegovim rečima, ukoliko do izbora dodje oni bi ojačali legitimitet vladajuće garniture. Goati, koji je i predsednik Transparentnosti Srbija, kazao je da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora, dogovore predstavnici vlasti i opozicije oko izbornih uslova. "Bez obzira kada će biti izbori, ja mislim da bi dobro bilo da se o uslovima za izlazak na izbore vlast i opozicija dogovore, jer mislim da je Srbija davno prešla onu crvenu granicu demokratskih i nedemokratskih izbora, posle 5. oktobra", kazao je on. Goati je ocenio da bi vlast trebala da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri. "Ne može naneti štetu to što su izbori više demokratski nego što su bili. Dobro je i da se vlast percepira kao legitimna i prihvaćena", ocenio je Goati.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/goati-od-volje-nekoliko-kljucnih-ljudi-zavisice-raspisivanje-izbora/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Od volje nekoliko ključnih ljudi zavisiće raspisivanje izbora

Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je danas sociolog Vladimir Goati.Vladimir Goati Foto: Medija centar "To je teško pitanje, jer praktično sve zavisi od volje par ključnih ljudi i tu nikakvo znanje i teorijsko utemeljenje ne može da pomogne", rekao je Goati za agenciju Beta. Prema njegovim rečima, ukoliko do izbora dodje oni bi ojačali legitimitet vladajuće garniture. Goati, koji je i predsednik Transparentnosti Srbija, kazao je da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora, dogovore predstavnici vlasti i opozcije oko izbornih uslova. "Bez obzira kada će biti izbori, ja mislim da bi dobro bilo da se o uslovnima za izalazak na izbore vlast i opozicija dogovore, jer mislim da je Srbija davno prešla onu crvenu granicu demokratskih i nedemokratskih izbora, posle 5. oktobra", kazao je on. Goati je ocenio da bi vlast trebala da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri. "Ne može naneti štetu to što su izbori više demorkatski nego što su bili. Dobro je i da se vlast percipira kao legitimna i prihvaćena", ocenio je Goati. izbori, vladimir goatiBeograd Povezani tekstovi Otvorena birališta u Kongu 30. decembra 2018. Svet Slovačka od danas predsedavajuća OEBS 01. januara 2019. Svet Vesić: Beograd živi od turizma 02. januara 2019. Beograd

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: sandzakpress.net

Link: http://sandzakpress.net/transparentnost-sporan-tender-u-tutinu

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Sporan tender u Tutinu

Organizacija Transparentnost Srbija zatražila je od Uprave za javne nabavke da izvrši nadzor i utvrdi da li je bilo kršenja zakona prilikom tendera JKSP "Gradac" iz Tutina za uslugu obezbeđivanja prihvatilišta za smeštaj pasa lutalica.Transparentnost je prilikom analize ove javne nabavke uočila "određene nejasnoće" i "sporne situacije" poput one da se samo u naslovu i još jednoj rečenici opisuje obezbeđivanje prihvatilišta za smeštaj pasa, a da se ni na koji način od ponuđača ne zahteva da dostavi podatke o smeštaju, kapacitetima ili da naručilac izvrši uvid u smeštaj.Umesto toga, navedeni su uslovi da ponuđač mora imati dva vozila i prikolice za odvoženje pasa, pušku za uspavljivanje i pet radnika pa se može zaključiti da je predmet javne nabavke hvatanje, a ne smeštaj tih životinja."Ako je predmet zbrinjavanje i smeštaj, kao što je opisano, nije logično da je posao izvršioca zapravo samo hvatanje pasa. Na ovaj način zaključujemo da je tehnička specifikacija postavljena nepravilno te dovodi do ozbiljnih nejasnoća", saopštila je Transparentnost.Na ovaj tender JKSP "Gradac" javila se samo kompanija "Avenija MB" koja je dostavila ponudu od 4,5 miliona dinara, samo 100.000 dinara ili 2,2 odsto manje od procenjene vrednosti nabavke."S obzirom na to da je zahtev naručioca određen prema jediničnoj ceni usluge po jednom psu, a u konkursnoj dokumentaciji nismo uočili da je procenjena vrednost objavljena, nije vidljivo na koji način je ponuđač znao koja je procenjena vrednost javne nabavke", navodi se u saopštenju.Ova organizacija ocenjuje i da je "Avenija MB" takvu ponudu "veoma teško" mogla da dostavi bez osnovnih informacija o broju pasa koje treba zbrinuti ili o ukupnoj procenjenoj vrednosti.JKSP "Gradac" je ugovor sa "Avenijom MB" potpisalo još u maju 2017. godine čime je posao hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica u prošloj, ovoj i sledećoj godini poverilo toj kompaniji.Podsećamo da su pojedina udruženja za zaštitu životinja optužila"Aveniju MB" za okrutno postupanje prema psima lutalicama.Izvor: Radiostoplus          

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/Transparentnost-Sporan-tender-u-Tutinu-2.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRANSPARENTNOST: SPORAN TENDER U TUTINU

Izvor: SandzakPress.net, 03.Jan.2019, 12:45 Organizacija Transparentnost Srbija zatražila je od Uprave za javne nabavke da izvrši nadzor i utvrdi da li je bilo kršenja zakona prilikom tendera JKSP "Gradac" iz Tutina za uslugu obezbeđivanja prihvatilišta za smeštaj pasa lutalica.Transparentnost je prilikom analize ove javne nabavke uočila "određene nejasnoće" i "sporne situacije" poput one da se samo u naslovu i još jednoj rečenici opisuje obezbeđivanje prihvatilišta za smeštaj pasa, a da se ni na koji način od ponuđača ne zahteva da dostavi podatke o smeštaju, kapacitetima ili da naručilac izvrši uvid u smeštaj.Umesto toga, navedeni su uslovi da ponuđač mora imati dva vozila i prikolice za odvoženje pasa, pušku za uspavljivanje i pet radnika pa se...

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/Goati-Od-volje-nekoliko-kljucnih-ljudi-zavisice-raspisivanje-izbora.html

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: GOATI: OD VOLJE NEKOLIKO KLJUČNIH LJUDI ZAVISIĆE RASPISIVANJE IZBORA

Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je danas sociolog Vladimir Goati. 'To je teško pitanje, jer praktično sve zavisi od volje par ključnih l Izvor: Beta, 03.Jan.2019, 13:24 Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je danas sociolog Vladimir Goati."To je teško pitanje, jer praktično sve zavisi od volje par ključnih ljudi i tu nikakvo znanje i teorijsko utemeljenje ne može da pomogne", rekao je Goati za agenciju Beta.Prema njegovim rečima, ukoliko do izbora dodje oni bi ojačali legitimitet vladajuće garniture.Goati, koji je i predsednik Transparentnosti Srbija, kazao je da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora, dogovore predstavnici vlasti i opozicije oko izbornih uslova."Bez obzira kada će biti izbori, ja mislim da bi dobro bilo da se o uslovima za izlazak na izbore vlast i opozicija dogovore, jer mislim da je Srbija davno prešla onu crvenu granicu demokratskih i nedemokratskih izbora, posle 5. oktobra", kazao je on.Goati je ocenio da bi vlast trebala da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri."Ne može naneti štetu to što su izbori više demokratski nego što su bili. Dobro je i da se vlast percepira kao legitimna i prihvaćena", ocenio je Goati.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:769531-Strani-investitori-Pozitivni-trendovi-nastaviti-reforme

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Strani investitori: Pozitivni trendovi, nastaviti reforme

Predstavnici stranog kapitala u Srbiji pozitivno ocenjuju ekonomske trendove u zemlji, i od predstavnika vlasti očekuju dalje reforme u cilju povećanja nivoa investicija i broja zaposlenih.Savet stranih investitora (FIC) u Srbiji, u čijem sastavu je više od 120 stranih kompanija, koje su do sada investirale skoro 30 milijardi evra u Srbiju i zapošljavaju skoro 100.000 ljudi, pozitivno gleda na 2019. godinu.Potpredsednik Saveta, Vladislav Lalić, ističe da je za dalje investicije važna održiva fiskalna konsolidacija, te dalje strukturne reforme, uključujući profesionalizaciju javnih preduzeća, odnosno njihovu korporatizaciju.PROČITAJTE JOŠ: Strani investitori: Srbija napreduje, ali umerenoU Savetu takođe smatraju da u proces donošenja novih zakona treba insistirati na konsultacijama sa privredom.Ukazuju i da u oblasti radnopravnih propisa treba osavremeniti akta, zatim definisati rad "na lizing", ali i raditi na restituciji koja, kažu, ne treba da ometa proces konverzije...su nužne i za njih država mora da obezbedi dovoljno vremena, poručuju iz FIC-a.PROČITAJTE JOŠ: Zapadu smeta kineska šansa našoj državiU Trgovinskom odeljenju Ambasade Španije u Beogradu smatraju da srpsko tržište i zakoni nisu mnogo komplikovani, tako da se strane kompanije, pa i španske, uspešno snalaze na ovom tržištu, kaže šef ovog odeljenja u Srbiji, Havijer Alvares."Primetio sam da Srbija naporno i uspešno radi na usklađivanju svojih zakona sa poglavljima koje jedno po jedno otvara u pregovorima sa EU na svom evropskom putu. Naravno, postoje aspekti koji se mogu pobollšati. Pre svega mislim na pojedine carinske procedurre kao i na usklađivanje fitosanitarnih sertifikata kada je reč o uvozu", kaže Alvares.Kada je reč o subvencijama za strane investitore, smatra da je Srbija poželjno tržište za investitore budući da stranim kompanijama daje značajne povlastice."Ono što bi moglo još da se poboljša jeste da se olakša i smanji broj birokratskih procedura", kaže Alvares.Iz Nordijske poslovne alijanse nude nordijski model i iskustva ovih zemalja kako bi se naši propisi uskladili sa standardima EU, pre svega u oblasti smanjenja birokratskih procedura i transparentnijeg rada.Izvršni direktor Alijanse Andreja Pavlović primećuje da je smanjen nivo parafiskalnih nameta, ali smatra da ima još prostora za unapređenje."Prošla godina je bila jako uspešna i po pitanju rasta spoljnotrgovinske razmene i po pitanju ulaska novih kompanija iz nordijskog regiona u Srbiju. Ali, naravno, izazova uvek ima", ističe Pavlović i dodaje da se to tiče modernizacije svih propisa koju uređuju oblast javnih nabavki, kako bi se došlo na pune transparentnosti.On takođe smatra da je važno da se intenzivira dijalog na relaciji izvršna vlast - privatne kompanije.Predsednica Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Jelena Pavlović kaže da je neophodna stabilnost i održivost rasta privrede, da taj rast mora da bude stalan nekoliko godina za redom, kako bi se kompanije odlučile na otvaranje novih radnih mesta.Pavlović u razgovoru za Tanjug kaže da AmCham očekuje da vlada preduzme sve korake o kojima su ih kompanije-članice te komore izvestile, dakle, "jačanje institucija radi dobrih propisa, reforme javnih preduzeća, reforma pravosuđa, zdravstva, borba protiv korupcije, smanjenje sive ekonomije i svođenje loših pojava na marginalni nivo".U 2018. godini, prema oceni stranih investitora, napredak je zabeležen su sektoru nekretnina, izgradnji i inspekcijskim kontrolama.Digitalizacija, stečaj i propisi o deviznom poslovanju su zabeležili umeren napredak, dok oblasti poput poreza, radnog prava i bezbednosti hrane, nisu zabeležile napredak u 2018. godini.                  

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/naslovi/strani-investitori-pozitivni-trendovi-nastaviti-reforme-03-01-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Strani investitori: Pozitivni trendovi, nastaviti reforme 

BEOGRAD: Predstavnici stranog kapitala u Srbiji pozitivno ocenjuju ekonomske trendove u zemlji, i od predstavnika vlasti očekuju dalje reforme u cilju povećanja nivoa investicija i broja zaposlenih. Savet stranih investitora (FIC) u Srbiji, u čijem sastavu je više od 120 stranih kompanija, koje su do sada investirale skoro 30 milijardi evra u Srbiju i zapošljavaju skoro 100.000 ljudi, pozitivno gleda na 2019. godinu. Potpredsednik Saveta, Vladislav Lalić, ističe da je za dalje investicije važna održiva fiskalna konsolidacija, te dalje strukturne reforme, uključujući profesionalizaciju javnih preduzeća, odnosno njihovu korporatizaciju.U Savetu takođe smatraju da u proces donošenja novih zakona treba insistirati na konsultacijama sa privredom.Ukazuju i da u oblasti radnopravnih propisa treba osavremeniti akta, zatim definisati rad "na lizing", ali i raditi na restituciji koja, kažu, ne treba da ometa proces konverzije...su nužne i za njih država mora da obezbedi dovoljno vremena, poručuju iz FIC-a.U Trgovinskom odeljenju Ambasade Španije u Beogradu smatraju da srpsko tržište i zakoni nisu mnogo komplikovani, tako da se strane kompanije, pa i španske, uspešno snalaze na ovom tržištu, kaže šef ovog odeljenja u Srbiji, Havijer Alvares."Primetio sam da Srbija naporno i uspešno radi na usklađivanju svojih zakona sa poglavljima koje jedno po jedno otvara u pregovorima sa EU na svom evropskom putu. Naravno, postoje aspekti koji se mogu pobollšati. Pre svega mislim na pojedine carinske procedurre kao i na usklađivanje fitosanitarnih sertifikata kada je reč o uvozu", kaže Alvares. Kada je reč o subvencijama za strane investitore, smatra da je Srbija poželjno tržište za investitore budući da stranim kompanijama daje značajne povlastice."Ono što bi moglo još da se poboljša jeste da se olakša i smanji broj birokratskih procedura", kaže Alvares.Iz Nordijske poslovne alijanse nude nordijski model i iskustva ovih zemalja kako bi se naši propisi uskladili sa standardima EU, pre svega u oblasti smanjenja birokratskih procedura i transparentnijeg rada. Izvršni direktor Alijanse Andreja Pavlović primećuje da je smanjen nivo parafiskalnih nameta, ali smatra da ima još prostora za unapređenje. "Prošla godina je bila jako uspešna i po pitanju rasta spoljnotrgovinske razmene i po pitanju ulaska novih kompanija iz nordijskog regiona u Srbiju. Ali, naravno, izazova uvek ima", ističe Pavlović i dodaje da se to tiče modernizacije svih propisa koju uređuju oblast javnih nabavki, kako bi se došlo na pune transparentnosti.On takođe smatra da je važno da se intenzivira dijalog na relaciji izvršna vlast - privatne kompanije. Predsednica Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Jelena Pavlović kaže da je neophodna stabilnost i održivost rasta privrede, da taj rast mora da bude stalan nekoliko godina za redom, kako bi se kompanije odlučile na otvaranje novih radnih mesta. Pavlović u razgovoru za Tanjug kaže da AmCham očekuje da vlada preduzme sve korake o kojima su ih kompanije-članice te komore izvestile, dakle, "jačanje institucija radi dobrih propisa, reforme javnih preduzeća, reforma pravosuđa, zdravstva, borba protiv korupcije, smanjenje sive ekonomije i svođenje loših pojava na marginalni nivo".U 2018. godini, prema oceni stranih investitora, napredak je zabeležen su sektoru nekretnina, izgradnji i inspekcijskim kontrolama. Digitalizacija, stečaj i propisi o deviznom poslovanju su zabeležili umeren napredak, dok oblasti poput poreza, radnog prava i bezbednosti hrane, nisu zabeležile napredak u 2018. godini.      

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/cvjetin-milivojevic-vucic-ne-moze-pobediti-na-izborima-ukoliko-pre-izbora-otrije-konacno-karte-i-ucini-vidljivim-svoj-nevidjeni-plan-za-kosovo.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Cvjetin Milivojević: Vučić ne može pobediti na izborima ukoliko pre izbora otrije konačno karte i učini vidljivim svoj neviđeni plan za Kosovo

 Analitičar Cvjetin Milivojević izjavio je da je moguće da predsednik Aleksandar Vučić na proleće raspiše izbore, ukoliko je dobio zahteve, prvenstveno iz Vašingtona i Brisela, da reši pitanje Kosova do kraja 2019.Hronika četvrtak, 03. januar 2019.  Analitičar Cvjetin Milivojević izjavio je da je moguće da predsednik Aleksandar Vučić na proleće raspiše izbore, ukoliko je dobio zahteve, prvenstveno iz Vašingtona i Brisela, da reši pitanje Kosova do kraja 2019. godine. "Vučić ne može pobediti na izborima ukoliko pre izbora otrije konačno karte i učini vidljivim svoj neviđeni plan za Kosovo. Ukoliko bi on ogolio plan pre izbora, onda bi šanse da dobije izbore sa apsolutnom većinom bile nikakve, takve šanse ne postoje", rekao je Milivojević za Betu.  On je ocenio da bi Vučić u takvoj situaciji osvojio izbore sa "tankom većinom" - oko 40 odsto glasova, jer dve trećine njegovih glasača smatra da je upravo on najveći garant celog Kosova unutar Srbije i garant da se ne dozvoli prijem Kosova u Ujedinjene nacije. Milivojević je kazao da će se Vučić potruditi da obezbedi legitimitet i legalnost tih izbora, tako što će "baciti udicu opoziciji, kako bi se neko upecao".  "Ukoliko opozicija ne želi da se obruka, da poništi samu sebe, ona ne sme da izađe, ne zato što se na ulici osvaja vlast, već zato što treba dovoljno da pristisnu vlast da obezedi normalne, regularne, demokratske izbore, makar toliko demokratske kakvi su bili 2012. kada je Tomislav Nikolić pobedio na izborima Borisa Tadića", rekao je on.  O tome da će izbori biti raspisani na proleće već danima pišu mediji, a ni sam Vučić u novogodišnjim intervjuima nije negirao takvu mogućnost.  Večernje novosti su objavile da se Vučić uoči Nove godine video sa najbližim saradnicima i da je razmatrao mogućnost izlaska na birališta u 2019. godini za kraj marta ili prvoj polovini aprila. Kako navodi taj list, odluka o izborima bila bi "bacanje rukavice u ulice opoziciji", ali i prilika da Vučić učvrsti vlast. Goati: Raspisivanje izbora zavisi od volje nekoliko ljudi Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je sociolog Vladimir Goati.  "To je teško pitanje, jer praktično sve zavisi od volje par ključnih ljudi i tu nikakvo znanje i teorijsko utemeljenje ne može da pomogne", rekao je Goati.  Prema njegovim rečima, ukoliko do izbora dođe oni bi ojačali legitimitet vladajuće garniture. Goati, koji je i predsednik Transparentnosti Srbija, kazao je da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora, dogovore predstavnici vlasti i opozcije oko izbornih uslova. "Bez obzira kada će biti izbori, ja mislim da bi dobro bilo da se o uslovnima za izalazak na izbore vlast i opozicija dogovore, jer mislim da je Srbija davno prešla onu crvenu granicu demokratskih i nedemokratskih izbora, posle 5. oktobra", kazao je on. Goati je ocenio da bi vlast trebalo da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri.  "Ne može naneti štetu to što su izbori više demorkatski nego što su bili. Dobro je i da se vlast percipira kao legitimna i prihvaćena", ocenio je Goati. (N1)  

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/strani-investitori-pozitivni-trendovi-nastaviti-reforme/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Strani investitori: Pozitivni trendovi, nastaviti reforme

BEOGRAD - Predstavnici stranog kapitala u Srbiji pozitivno ocenjuju ekonomske trendove u zemlji, i od predstavnika vlasti očekuju dalje reforme u ciljuFoto: TanjugPodeliBEOGRAD - Predstavnici stranog kapitala u Srbiji pozitivno ocenjuju ekonomske trendove u zemlji, i od predstavnika vlasti očekuju dalje reforme u cilju povećanja nivoa investicija i broja zaposlenih.Savet stranih investitora (FIC) u Srbiji, u čijem sastavu je više od 120 stranih kompanija, koje su do sada investirale skoro 30 milijardi evra u Srbiju i zapošljavaju skoro 100.000 ljudi, pozitivno gleda na 2019. godinu.Potpredsednik Saveta, Vladislav Lalić, ističe da je za dalje investicije važna održiva fiskalna konsolidacija, te dalje strukturne reforme, uključujući profesionalizaciju javnih preduzeća, odnosno njihovu korporatizaciju.U Savetu takođe smatraju da u proces donošenja novih zakona treba insistirati na konsultacijama sa privredom.Ukazuju i da u oblasti radnopravnih propisa treba osavremeniti akta, zatim definisati rad "na lizing", ali i raditi na restituciji koja, kažu, ne treba da ometa proces konverzije…su nužne i za njih država mora da obezbedi dovoljno vremena, poručuju iz FIC-a.U Trgovinskom odeljenju Ambasade Španije u Beogradu smatraju da srpsko tržište i zakoni nisu mnogo komplikovani, tako da se strane kompanije, pa i španske, uspešno snalaze na ovom tržištu, kaže šef ovog odeljenja u Srbiji, Havijer Alvares."Primetio sam da Srbija naporno i uspešno radi na usklađivanju svojih zakona sa poglavljima koje jedno po jedno otvara u pregovorima sa EU na svom evropskom putu. Naravno, postoje aspekti koji se mogu pobollšati. Pre svega mislim na pojedine carinske procedurre kao i na usklađivanje fitosanitarnih sertifikata kada je reč o uvozu", kaže Alvares.Kada je reč o subvencijama za strane investitore, smatra da je Srbija poželjno tržište za investitore budući da stranim kompanijama daje značajne povlastice."Ono što bi moglo još da se poboljša jeste da se olakša i smanji broj birokratskih procedura", kaže Alvares.Iz Nordijske poslovne alijanse nude nordijski model i iskustva ovih zemalja kako bi se naši propisi uskladili sa standardima EU, pre svega u oblasti smanjenja birokratskih procedura i transparentnijeg rada.Izvršni direktor Alijanse Andreja Pavlović primećuje da je smanjen nivo parafiskalnih nameta, ali smatra da ima još prostora za unapređenje."Prošla godina je bila jako uspešna i po pitanju rasta spoljnotrgovinske razmene i po pitanju ulaska novih kompanija iz nordijskog regiona u Srbiju. Ali, naravno, izazova uvek ima", ističe Pavlović i dodaje da se to tiče modernizacije svih propisa koju uređuju oblast javnih nabavki, kako bi se došlo na pune transparentnosti.On takođe smatra da je važno da se intenzivira dijalog na relaciji izvršna vlast - privatne kompanije.Predsednica Američke privredne komore u Srbiji (AmĆam) Jelena Pavlović kaže da je neophodna stabilnost i održivost rasta privrede, da taj rast mora da bude stalan nekoliko godina za redom, kako bi se kompanije odlučile na otvaranje novih radnih mesta.Pavlović u razgovoru za Tanjug kaže da AmĆam očekuje da vlada preduzme sve korake o kojima su ih kompanije-članice te komore izvestile, dakle, "jačanje institucija radi dobrih propisa, reforme javnih preduzeća, reforma pravosuđa, zdravstva, borba protiv korupcije, smanjenje sive ekonomije i svođenje loših pojava na marginalni nivo".U 2018. godini, prema oceni stranih investitora, napredak je zabeležen su sektorunekretnina, izgradnji i inspekcijskim kontrolama.Digitalizacija, stečaj i propisi o deviznom poslovanju su zabeležili umeren napredak, dok oblasti poput poreza, radnog prava i bezbednosti hrane, nisu zabeležile napredak u 2018. godini.(Tanjug)                    

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: aktuelno.net

Link: http://aktuelno.net/vesti/srbija/Goati-Od-volje-nekoliko-kljucnih-ljudi-zavisice-raspisivanje-izbora/cl/4073735

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija - Goati: Od volje nekoliko ključnih ljudi zavisiće raspisivanje izbora.

Srbija - Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je danas sociolog Vladimir Goati."To je teško pitanje, jer praktično sve zavisi od volje par ključnih ljudi i tu nikakvo znanje i teorijsko utemeljenje ne može da pomogne", rekao je Goati za agenciju Beta.Prema njegovim rečima, ukoliko do izbora dodje oni bi ojačali legitimitet vladajuće garniture.Goati, koji je i predsednik Transparentnosti Srbija, kazao je da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora, dogovore predstavnici vlasti i opozicije oko izbornih uslova."Bez obzira kada će biti izbori, ja mislim da bi dobro bilo da se o uslovima za izlazak na izbore vlast i opozicija dogovore, jer mislim da je Srbija davno prešla onu crvenu granicu demokratskih i nedemokratskih izbora, posle 5. oktobra", kazao je on.Goati je ocenio da bi vlast trebala da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri."Ne može naneti štetu to što su izbori više.Goati: Od volje nekoliko ključnih ljudi zavisiće raspisivanje izboraGoati: Od volje nekoliko ključnih ljudi zavisiće raspisivanje izboraOdluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je danas sociolog Vladimir Goati."To je teško pitanje, jer praktično sve zavisi od volje par ključnih ljudi i tu nikakvo znanje i teorijsko utemeljenje ne može da pomogne", rekao je Goati za agenciju Beta.Prema njegovim rečima, ukoliko do izbora dodje oni bi ojačali legitimitet vladajuće garniture.Goati, koji je i predsednik Transparentnosti Srbija, kazao je da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora, dogovore predstavnici vlasti i opozicije oko izbornih uslova."Bez obzira kada će biti izbori, ja mislim da bi dobro bilo da se o uslovima za izlazak na izbore vlast i opozicija dogovore, jer mislim da je Srbija davno prešla onu crvenu granicu demokratskih i nedemokratskih izbora, posle 5. oktobra", kazao je on.Goati je ocenio da bi vlast trebala da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri."Ne može naneti štetu to što su izbori više     

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/goati-od-volje-nekoliko-kljucnih-ljudi-zavisice-raspisivanje-izbora/

Autori: @krstarica

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Goati: Od volje nekoliko ključnih ljudi zavisiće raspisivanje izbora

Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je danas sociolog Vladimir Goati. "ToFoto: BetaPodeliOdluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je danas sociolog Vladimir Goati."To je teško pitanje, jer praktično sve zavisi od volje par ključnih ljudi i tu nikakvo znanje i teorijsko utemeljenje ne može da pomogne", rekao je Goati za agenciju Beta.Prema njegovim rečima, ukoliko do izbora dodje oni bi ojačali legitimitet vladajuće garniture.Goati, koji je i predsednik Transparentnosti Srbija, kazao je da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora, dogovore predstavnici vlasti i opozicije oko izbornih uslova."Bez obzira kada će biti izbori, ja mislim da bi dobro bilo da se o uslovima za izlazak na izbore vlast i opozicija dogovore, jer mislim da je Srbija davno prešla onu crvenu granicu demokratskih i nedemokratskih izbora, posle 5. oktobra", kazao je on.Goati je ocenio da bi vlast trebala da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri."Ne može naneti štetu to što su izbori više demokratski nego što su bili. Dobro je i da se vlast percepira kao legitimna i prihvaćena", ocenio je Goati.(Beta)          

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/2019/01/03/milivojevic-vucic-ne-moze-da-pobedi-na-izborima-ako-otkrije-plan-za-kosovo/

Autori: http://srbin.info

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: MILIVOJEVIĆ: Vučić ne može da pobedi na izborima ako otkrije plan za Kosovo

Analitičar Cvjetin Milivojević izjavio je da je moguće da predsednik Aleksandar Vučić na proleće raspiše izbore, ukoliko je dobio zahteve, prvenstveno iz Vašingtona i Brisela, da reši pitanje Kosova do kraja 2019. godine. "Vučić ne može pobediti na izborima ukoliko pre izbora otrije konačno karte i učini vidljivim svoj neviđeni plan za Kosovo. Ukoliko bi on ogolio plan pre izbora, onda bi šanse da dobije izbore sa apsolutnom većinom bile nikakve, takve šanse ne postoje", rekao je Milivojević za Betu. On je ocenio da bi Vučić u takvoj situaciji osvojio izbore sa "tankom većinom" - oko 40 odsto glasova, jer dve trećine njegovih glasača smatra da je upravo on najveći garant celog Kosova unutar Srbije i garant da se ne dozvoli prijem Kosova u Ujedinjene nacije. Milivojević je kazao da će se Vučić potruditi da obezbedi legitimitet i legalnost tih izbora, tako što će "baciti udicu opoziciji, kako bi se neko upecao". "Ukoliko opozicija ne želi da se obruka, da poništi samu sebe, ona ne sme da izađe, ne zato što se na ulici osvaja vlast, već zato što treba dovoljno da pristisnu vlast da obezedi normalne, regularne, demokratske izbore, makar toliko demokratske kakvi su bili 2012. kada je Tomislav Nikolić pobedio na izborima Borisa Tadića", rekao je on. JEREMIĆ: Rusija podržava Srbiju, ali Putin prezire Vučića (VIDEO) https://t.co/sIkfhdHKle - SRBIN info (@srbininfo) January 2, 2019 O tome da će izbori biti raspisani na proleće već danima pišu mediji, a ni sam Vučić u novogodišnjim intervjuima nije negirao takvu mogućnost. Večernje novosti su objavile da se Vučić uoči Nove godine video sa najbližim saradnicima i da je razmatrao mogućnost izlaska na birališta u 2019. godini za kraj marta ili prvoj polovini aprila. Kako navodi taj list, odluka o izborima bila bi "bacanje rukavice u ulice opoziciji", ali i prilika da Vučić učvrsti vlast. Goati: Raspisivanje izbora zavisi od volje nekoliko ljudi Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih ljudi, izjavio je sociolog Vladimir Goati. "To je teško pitanje, jer praktično sve zavisi od volje par ključnih ljudi i tu nikakvo znanje i teorijsko utemeljenje ne može da pomogne", rekao je Goati. Prema njegovim rečima, ukoliko do izbora dođe oni bi ojačali legitimitet vladajuće garniture. Goati, koji je i predsednik Transparentnosti Srbija, kazao je da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora, dogovore predstavnici vlasti i opozcije oko izbornih uslova. "Bez obzira kada će biti izbori, ja mislim da bi dobro bilo da se o uslovnima za izalazak na izbore vlast i opozicija dogovore, jer mislim da je Srbija davno prešla onu crvenu granicu demokratskih i nedemokratskih izbora, posle 5. oktobra", kazao je on. Goati je ocenio da bi vlast trebalo da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri. "Ne može naneti štetu to što su izbori više demorkatski nego što su bili. Dobro je i da se vlast percipira kao legitimna i prihvaćena", ocenio je Goati.                        POMOZITE RAD SRBIN.INFO DINARSKOM UPLATOM - KLIKNITE OVDE! UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: n1 Objavio: srbin.info Oznake: Aleksandar Vučić, izbori, KIM, Cvijetin Milivojević

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a449198/Danas-Mentoru-Sinise-Malog-i-saradnicima-dva-miliona-dinara-od-Kontrole-letenja.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Danas: Mentoru Siniše Malog i saradnicima dva miliona dinara od Kontrole letenja

Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) platila je dva miliona dinara profesoru FON-a dr Ondreju Jaški, koji je bio mentor na doktoratu ministra finansija Siniše Malog, i njegovim saradnicima za izradu plana sistematizacije zaposlenih te državne kompanije, prenosi Danas. Iako SMATSA ima svoju kadrovsku službu koja bi trebalo da obavlja ovakav posao, rukovodstvo Kontrole letenja odlučilo je da angažuje stručnjaka sa FON-a i još četiri saradnika, kako saznaje Danas, za potrebe izrade nove organizacione šeme zaposlenih u kompaniji, i to bez posebnog odobrenja Nadzornog odbora.Kako piše Danas, na Fakultetu organizacionih nauka Jaško predaje na katedri za organizaciju poslovnih sistema, što ga svakako čini kvalifikovanim za ovakvu vrstu sistematizacije, ali kontroverze se javljaju zbog zahteva 330 univerzitetskih profesora za etičkom postupkom protiv Jaške zbog potpisa na doktoratu za koji se sumnjiči da je plagiran.Iz uprave SMATSA su za Danas potvrdili ovu informaciju uz obrazloženje da u poslovnoj odluci o angažovanju Jaške nema ničega spornog."Jaško Ondrej jeste jedan od angažovanih profesora koji su učestvovali u izradi predloga novih akata o organizaciji i sistematizaciji poslova u SMATSA doo, on je angažovan zato što se radi o poslu izuzetne obimnosti i složenosti, koji je efikasno realizovan u vrlo kratkom roku (za nepuna tri meseca u odnosu na oko 18 meseci koliko je taj posao trajao u firmi 2014. godine)", naveli su iz ove kompanije.Oni su objasnili i da je ovo posao koji je u nadležnosti direktora SMATSA i da shodno Zakonu o radu i osnivačkom aktu kompanije to ne zahteva posebno odobrenje Nadzornog odbora, ali da su organi upravljanja SMATSA doo svakako upoznati sa radom na novim aktima o organizaciji i sistematizaciji poslova.Iz SMATSA su naveli i da milionska cena ovog posla o kojoj je Danas imao saznanja nije cifra koja je isplaćena samo profesoru, već ukupan iznos koji je podeljen između njega i saradnika koji su takođe radili na izradi šeme."Ne, naknada za rad profesoru Ondreju Jašku je višestruko niža od navedenog iznosa. Cifra sa kojom baratate se približno odnosi na celokupan posao i veći broj angažovanih saradnika", tvrde oni, uz pojašnjenje da za navedene usluge nije raspisana javna nabavka, jer Zakon o javnim nabavkama "izričito propisuje da se isti ne primenjuje na rad van radnog odnosa", prenosi Danas.Redakcija lista Danas tražila je i od Joške komentar o ovoj saradnji, ali odgovor nije dobila. Tagovi:

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a449212/Dosad-najskuplji-docek-Nove-godine-u-Beogradu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Dosad najskuplji doček Nove godine u Beogradu, da li se isplati tri dana slavlja

Dugo najavljivana "invazija" bugarskih turista za novogodišnje praznike ipak je izostala. U Beogradu je najviše bilo Turaka, Kineza i Slovenaca, koji su, tvrde gradski oci, napunili budžet Beograda. Ipak, da li je to dovoljno da se pokriju troškovi koji su za doček izdvojili građani Srbije? Najluđa noć u godini bila je i najskuplja dosad. Tri dana koncerata i drugih priredbi građane je koštalo više od 420.000 evra. Ne mogu se svi nastupi nazvati uspešnim. Prvog januara koncert je održao folker Rasta, nakon kog je pred još manje ljudi nastupio - Đorđe David. Međutim, grad je profitirao, poručuje zamenik gradonačelnika Goran Vesić, i to - od turista. "Kada kažem grad, mislim na hotele, restorane, znači - u gradsku ekonomiju, ne samo u gradski budžet kroz boravišnu taksu. Ove godine smo već u oktobru imali veći broj turista nego za čitavu prošlu godinu i očekujemo porast broja turista za 17-18 odsto, iz čega možemo da zaključimo da će biti i veći prihod", izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić 31. decembra. Ako prihod od turizma i premaši prošlogodišnjih 28 miliona evra, biće daleko od cifre koju je grad platio za doček. Zato novinarku "Istinomera" zbunjuje kada umesto odgovora vezanih za novac izdvojen za manifestacije, beogradski funkcioneri papagajski ponavljaju podatke o turistima. "Da li mi znamo koliko su ti ljudi tu ostavili para? Da nije bilo tih koncerata, da li bi prihod bio isti? Mi uopšte ne znamo u kakvoj su korelaciji, na primer, klizalište ili koncert i prihodi od turizma, isto kao što ne znamo šta su prihodi od turizma. Mislim da su zamenik gradonačelnika i čitava gradska uprava dužni da građanima objasne zbog čega su oni to ove godine platili dva puta više", smatra Katarina Baletić. A to ne rade, već mesecima. Bez odgovora su ostala i pitanja N1 o kriterijumima kojima se grad vodio prilikom izbora izvođača i određivanja cene. Da će Bajagin nastup koštati 45.000 evra, a neki drugi i do 60.000 odlučivalo se na javnoj nabavci bez poziva, najnetransparentnijem vidu tendera, koji u osnovi izgleda ovako. "Vi pozovete pevače, da vam oni kažu koja je otprilike njihova cena, i otprilike se to svodi da se to samo aminuje i tako ostane", ističe Baletić. Finansijski plan proslave Nove godine aminovao je gradski sekretarijat za kulturu, ali nije birao izvođače. Taj posao pripao je manifestaciji "Beogradska zima", čiji su članovi nepoznati, osim njenog predsednika - drugog čoveka Beograda Gorana Vesića. "Ukoliko znamo da je Goran Vesić predsednik tog odbora, koji je predložio pevače, koji je početkom decembra rekao ko će nastupati, a javna nabavka je sprovedena krajem decembra, mislim da je zaključak jasan", kaže Katarina Baletić. Tagovi:

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/n1-dosad-najskuplji-docek-nove-godine-u-beogradu-da-li-se-isplati-tri-dana-slavlja-koje-je-gradjane-kostalo-vise-od-420.000-evra.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: N1: Dosad najskuplji doček Nove godine u Beogradu, da li se isplati tri dana slavlja koje je građane koštalo više od 420.000 evra?

Dugo najavljivana 'invazija' bugarskih turista za novogodišnje praznike ipak je izostala. U Beogradu je najviše bilo Turaka, Kineza i Slovenaca, koji su, tvrde gradski oci, napunili budžet Beograda. Ipak, da li je toHronika četvrtak, 03. januar 2019. Dugo najavljivana "invazija" bugarskih turista za novogodišnje praznike ipak je izostala. U Beogradu je najviše bilo Turaka, Kineza i Slovenaca, koji su, tvrde gradski oci, napunili budžet Beograda. Ipak, da li je to dovoljno da se pokriju troškovi koji su za doček izdvojili građani Srbije? Najluđa noć u godini bila je i najskuplja dosad. Tri dana koncerata i drugih priredbi građane je koštalo više od 420.000 evra. Ne mogu se svi nastupi nazvati uspešnim. Prvog januara koncert je održao folker Rasta, nakon kog je pred još manje ljudi nastupio - Đorđe David. Međutim, grad je profitirao, poručuje zamenik gradonačelnika Goran Vesić, i to - od turista. "Kada kažem grad, mislim na hotele, restorane, znači - u gradsku ekonomiju, ne samo u gradski budžet kroz boravišnu taksu. Ove godine smo već u oktobru imali veći broj turista nego za čitavu prošlu godinu i očekujemo porast broja turista za 17-18 odsto, iz čega možemo da zaključimo da će biti i veći prihod", izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić 31. decembra.  Ako prihod od turizma i premaši prošlogodišnjih 28 miliona evra, biće daleko od cifre koju je grad platio za doček. Zato novinarku "Istinomera" zbunjuje kada umesto odgovora vezanih za novac izdvojen za manifestacije, beogradski funkcioneri papagajski ponavljaju podatke o turistima. "Da li mi znamo koliko su ti ljudi tu ostavili para? Da nije bilo tih koncerata, da li bi prihod bio isti? Mi uopšte ne znamo u kakvoj su korelaciji, na primer, klizalište ili koncert i prihodi od turizma, isto kao što ne znamo šta su prihodi od turizma. Mislim da su zamenik gradonačelnika i čitava gradska uprava dužni da građanima objasne zbog čega su oni to ove godine platili dva puta više", smatra Katarina Baletić. A to ne rade, već mesecima. Bez odgovora su ostala i pitanja N1 o kriterijumima kojima se grad vodio prilikom izbora izvođača i određivanja cene. Da će Bajagin nastup koštati 45.000 evra, a neki drugi i do 60.000 odlučivalo se na javnoj nabavci bez poziva, najnetransparentnijem vidu tendera, koji u osnovi izgleda ovako.  "Vi pozovete pevače, da vam oni kažu koja je otprilike njihova cena, i otprilike se to svodi da se to samo aminuje i tako ostane", ističe Baletić.  Finansijski plan proslave Nove godine aminovao je gradski sekretarijat za kulturu, ali nije birao izvođače. Taj posao pripao je manifestaciji "Beogradska zima", čiji su članovi nepoznati, osim njenog predsednika - drugog čoveka Beograda Gorana Vesića. "Ukoliko znamo da je Goran Vesić predsednik tog odbora, koji je predložio pevače, koji je početkom decembra rekao ko će nastupati, a javna nabavka je sprovedena krajem decembra, mislim da je zaključak jasan", kaže Katarina Baletić. (N1)  

----------------------------------------------------------

Datum: 03.01.2019

Medij: foruminfo.rs

Link: http://foruminfo.rs/16011-2/

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Rad SO Prijepolje u 2018. godini: Sve sednice završavane u jednom danu

Prvi put u skupštinskoj sali odbornici i odbornice našli su se 14. marta, kako bi razmatrali 16 tačaka dnevnog reda. Ovu sednicu obeležilo je što su se prvi i jedini put u 2018. godini odbornici i odbornice opozicije složili oko jedne tačke, a to je da se usvoji Predlog odluke o izradi plana detaljane regulacije korita reke Mileševke. Sve odluke koje su u vezi sa obeležavanjem važnog jubileja kakav je 800 godina manastira Mileševe, bi trebalo podržati, istaknuto je za skupštinskom govornicom.Razmatrala se i odluka o opštinskom pravobranilaštvu, u kojoj je predloženo da opštinski pravobranilac ima svog zamenika, zbog, kako je obrazloženo, povećanog obima posla. Veliku polemiku izazvalo je što je Predlogom odluke, koju je utvrdilo Opštinsko veće, uslov za zamenika da ima pet godina radnog iskustva u pravnoj struci posle položenog pravosudnog ispita, dok je Zakonom o pravobranilištvu predviđeno 10. Predlagači su ovu odluku obrazložili time što postoji bojazan da Prijepolje nema dovoljno kadrova sa iskustvom za ovu poziciju, a da je u tom slučaju, prema preporuci Stalne konferencije gradova i opština, dozvoljeno i spustiti kiterijume.Utvrđena je minimalna naknada za tekuće i investiciono održavanje zgrada. Usvojeno je da za tekuće održavanje mesečni iznos u apsolutnom iznosu za svaki poseban deo zgrade sa liftom je 285, a bez lifta 219 dinara.Na ovoj, ali i na nekoliko narednih, pod lupom je bio rad Javnog komunalnog preduzeća Lim. Ocenjeno je da su predviđene investicije za tekuću godinu realne, a uglavnom se odnose na izgradnju vodovoda.Razmatrani su programi rada i finansijski planovi za 2018. godinu budžetskih korisnika.Dva i po meseca kasnije, održana je 16. sednica SO Prijepolje. U predloženom dnevnom redu bilo je 18 tačaka. Predlog za dopunu dnevnog reda Sandžačke demokratske partije i Srpskog pokreta Dveri o raspodeli sportskog dinara i sedamnaestodnevni štrajk glađu Adisa Micanovića, skupštinska većina nije prihvatila, ali je prihvaćen predlog Opštinskog veća: Informacija o raspodeli sredstava u sportu za 2018. godinu, u kojoj nije bilo spiska svih sportskih organizacija kojima su sredstva opredeljena, kao ni bodovne liste.Na ovoj sednici, ponovo je imenovan dr Sead Porović za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja, a usvojeni su i izveštaji o radu u 2017. godini 10 korisnika budžetskih sredstava.Usvajanje završnog računa opštinskog budžeta za 2017. godinu, Lokalnog antikorupcijskog plana, odluke o dodeli nagrada i zahvalnica za Dan opštine, izveštaji o radu u prošloj godini Opštinskog veća i Opštinske uprave - deo su dnevnog reda 17. sednice Skupštine opštine Prijepolje održane 29. juna.Završni budžet za 2017. godinu pokazao je da su rashodi su za oko 100 miliona bili manji od ukupnih prihoda, jer deo planiranih investicija u 2017. godini nije ni započet , a dobar deo onih koje su ugovorene nisu u potpunosti realizovane.Kao razloge zašto se u budžetskoj godini ne završavaju planirane investicije, obrazloženje predsednika opštine Dragoljuba Zindovića bilo je da je procedura javnih nabavki komlikovana, kao i da su česte opstrukcije od strane učesnika. Na narednim skupštinskim zasedanjima ispostaviće se da se ovaj problem preneo i u 2018. godinu, jer veliki deo investicija nije realizovan u potpunosti.Na ovoj sednici usvojen jeLokalni antikorupcijski plan, godinu dana nakon roka koji je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije.Skoro tri meseca kasnije, održana je 18. sednica SO Prijepolje. O 11 tačaka dnevnog reda raspravljalo se samo tri sata.Usvojene su odluke o rebalansu budžeta i donošenju plana detaljne regulacije Šehovića Polja, za koji su se svi složili da je jedan od najznačajnijih dokumenata za urbanistički razvoj Prijepolja u budućnosti. Predsednik opštine Dragoljub Zindović rekao je da je rebalans urađen pre svega zbog potrebe da se obezbede dodatna sredstva za izmirenje obaveza po osnovu sudskih presuda kao i zbog povećanja plata u ustanovama kulture.19. novembra sazvana je 19. sednica po hitnom postupku sa predloženih 6 tačaka dnevnog reda.Na početku zasedanja, predsednica Skupštine opštine Stana Marković obrazložila je da je sednica po hitnom postupku sazvana zbog odluke o prosečnim cenama nepokretnosti po kvadratnom metru, razrešenja i imenovanja direktora Doma zdravlja i izmene i dopune statuta Doma kulture. Ništa u tome nema hitno, ocenili su odbornici opozicije, kao i da nisu imali vremena da se pripreme za sednicu, jer im je materijal stigao dva dana pre početka sednice.Opet se, kao i prethodnih godina, pokazalo da su planirana sredstva za novčane kazne i penale po rešenju sudova nedovoljna. Naime, drugim rebalansom za ovu stavku opredeljeno je 90 i po miliona dinara, 40 miliona više od planiranog.Na sednici je drugi put u godini razrešen i ponovo imenovan na određeno vreme vršilac dužnosti Doma zdravlja doktor Sead Porović.Na poslednjoj, 20. sednici Skupštine opštine Prijepolje održanoj 25. decembra usvojen je budžet opštine Prijepolje za 2019. godinu. Planirano je da opštinska kasa u 2019. godini raspolaže sa milijardu 250 miliona dinara, što je povećanje za 6,3 odsto u odnosu na 2018. godinu.Predsednik Opštine Dragoljub Zindović je, ispred predlagača, budžet ocenio kao realan, i rekao da su planirani rashodi u skladu sa prihodima. Za pojedine predstavnike opozicije budžet je politički i nije u skladu sa potrebama građana.Formiran je Savet za međunacionalne koji čini šest predstavnika - tri srpskog i tri bošnjačkog naroda. Međunacionalni odnosi u opštini Prijepolje su dobri, ali nije na odmet imati i jedno takvo telo koje će regulisati odnose. Pre svega, to je i zakonska obaveza, bilo je obrazloženje predlagača.Uz dosta polemike o stručnosti novoizabranog vršioca dužnosti direktora Muzeja Zvonka Mandića, smenjen je dugodogišnji direktor ove ustanove Slavoljub Pušica, zbog isteka jednogodišnjeg mandata kao vršioca dužnosti.Na ovoj sednici donet je i Program rada Skupštine opštine za 2019.godinu.                    

----------------------------------------------------------