Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 04.01.2019

Medij: Danas     Strana: 12

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Madzar premijerki: I po ulaganju u nauku smo među poslednjima u Evropi

Apa Brnabić reagovala na intervju u Danasu tvrdnjom da „nećeprihvatiti savetda batali nauku“

Madzar premijerki: I po ulaganju u nauku smo među poslednjima u Evropi

Beograd - Srbija je visoko korampirana zemlja, spada u najsporije rastuće privrede u Evropi i regionu, ostvaruje najniži prihod po stanovniku, j avna uprava j e neefikasna i kontaminirana partijskim zapošljavanjem, a država umesto da sarađuje sa privrednicima koji jedini mogu da promene te podatke, progoni ih i hapsi, ocenio je u jučerašnjem intervjuu za naš list jedan od najuglednijih srpskih ekonomista, profesor emeritus Ljubomir Madžar. I nije ostalo bez odjeka. Na tako tešku sliku reagovala je čak kroz dva tvita premijerka Ana Brnabić. Od svih konstatacija, ona je izdvojila jednu rečenicu: „Preduzetnici su najkreativniji sloj draštva, mnogo važniji nego naučnici ili umetnici, stvaraju nove vrednostf.

- Kakva neverovatna kritika politike Vlade od profesora Ljubomira Madžara. Kritika zato što konačno ulažemo u nauku i umetnost, u dragačiju viziju razvoja? Kritika upućena Vladi koja je uvela preduzetničko obrazovanje u škole, oslobodila mlade preduzetnike poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja. A nauka: najrazvijenije zemlje izgrađene na istraživanju i razvoju. Hvala na savetu da batalimo nauku i umetnost, koji nećemo prihvatiti - napisala je Bmabić, što je odmah inspirisalo i gomilu botova koji se čude kako neko može da kritikuje tako uspešnu Vladu.

Profesor Madžar je odgovorio da se politika Vlade ne može ceniti na osnovu onog što je učinila za godinu-dve; potreban je uvid u interval od bar pet godina.

- U pogledu ulaganja u naučnoistraživački rad, mereno učešćem u BDP-u, takođe smo među poslednjim zemljama u Evropi. Podsticanje mladih preduzetnika - startup-ova - dobar je početak, ali to ni izdaleka nije dovoljno. Oslobađanje od poreza treba da bude bar dvostruko duže, ajednako je važno naći način bitnog povećanja njihovog broja. Još je važnije prestati sa sudskim progonima onih koje već imamo i sa izmišljanjem novih optužbi nakon što one prve budu pobijene na sudu. Ako kao vlast ne mislite da im pražite čvrstu i trajnu podršku, preduzete mere neće doneti očekivane rezultate. Slaba je vajda od podsticanja mladih privrednika da bi potom bili, makar i selektivno, sudski pridavljivani - odgovorio je Madžar.

Ocene profesora Ljubomira Madžara premijerka u tvitu prokomentarisala rečima „kakva neverovatna kritika“, fokusirajući se na njegov stav da su preduzetnici važniji od umetnika i naučnika

Brnabić nije komentarisala druge tvrdnje iz teksta, poput one o korumpiranosti države, slabom privrednom rastu ili tome da statistika prikazuje veliki rast zaposlenosti, a da se to ne vidi u prihodima PIO fonda ili rastu BDP-a

Madžar: Slaba vajda od podsticanja mladih privrednika da bi potom bili, makar i selektivno, sudski pridavljivani

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: L. Valtner

Teme: Korupcija

Naslov: Savez za Srbiju: Idemo u Strazbur jer Ustavni sud ćuti

Ustavni sud sejoš nije oglasio o zahtevu opozicije za ocenu ustavnosti raspisivanja izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu

Savez za Srbiju: Idemo u Strazbur jer Ustavni sud ćuti

Beograd - Ako Ustavni sud urgentno ne odluči o zahtevu opozicije za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluka o raspisivanju lokalnih izbora u Kuli, Iadovu i Doljevcu, u Savezu za Srbiju najavljuju da će pravdu tražiti u Strazburu.

Savez za Srbiju podneo je početkom novembra Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke Vlade Srbije i predsednice parlamenta o raspisivanju lokalnih izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu. Tu inicijativu potpisalo je 40 poslanika. A tražila se tada i odluka o obustavljanju izbornog procesa u tim opštinama do donošenja konačne odluke suda. Kako Ustavni sud nije reagovao, izbori u te tri opštine održani su 16. decembra i na njima je ubedljivo pobedila vladajuća partija, a opozicija je te izbore bojkotovala.

Janko Veselinović, jedan od lidera SZS, za Danas kaže da od predaje zahteva iz US nije stiglo apsolutno ništa, „ni pismo ni razglednica“.

- Niti su reagovali na naš zahtev za privremenu meru za obustavljanje svih izbornih radnji u te tri opštine, niti ima meritorne odluke po našem zahtevu da se ti izbori proglase neustavnim i nezakonitim. Ovim je i Ustavni sud postao filijala i još jedan mesni odbor SNS-a - navodi Veselinović. On dodaje da bi US po pravilu za privremenu meru morao da se oglasi u roku od sedam dana, ali da je to pravna praksa koja se ne poštuje.

Na pitanje koji su dalji koraci, Veselinović kaže da će se Savez obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

- Prvo ćemo tražiti urgentno rešavanje po zahtevu. Pa ćemo možda sačekati odluku Ustavnog suda. U svakom slučaju ukoliko je ne bude do početka naredne godine ili bude negativna ići ćemo u Strazbur - najavljuje Veselinović.

U obrazloženje razloga zbog kojih raspisivanje izbora u Doljevcu Savez za Srbiju smatra povredom zakona konstatuje se da je predsednik ove opštine podneo ostavku na sednici Skupština opštine održanoj 11. oktobra ove godine. Međutim, kako tvrde podnosioci zahteva, nije poštovana odredba Zakona o lokanoj samoupravi koja glasi da se izbori raspisuju ako novi predsednik opštine i opštinsko veće nije izabran u roku od mesec dana od dana njihovog razrešenja ili podnošenja ostavke. Uz to, kako je navedeno, Vlada je povredila Zakon donoseći odluku uprkos tome što usmena ostavka predsednika opštine nije konstatovana i nije se raspravljalo da li predsednik opštine može usmeno da podnese ostavku.

Kada je reč o Kuli i Kladovu, u navodima kojima se osporavaju odluke o raspisivanju izbora piše da predsednici ovih opština ili uopšte nisu podneli ostavke ili su to učinili tako da niko u tim mestima, pa ni lokalni mediji, ne znaju za to, što je, smatraju u SZS, apsolutno nemoguće. Tu je takođe prekršen Zakon jer o ostavkama predsednika ovih opština nisu obavešteni odbornici, pa su time uskraćeni i za zakonsko pravo i obavezu da biraju nove organe, na mesto onih u ostavci, navedeno je u obrazloženju upućenom Ustavnom sudu.

Dodaje se i da skupštinska većina ni u jednoj od tih opština nije bila dovedena u pitanje i da je ekonomski neracionalno trošiti sredstva poreskih obveznika bez saglasnosti odbornika u tim opštinama.

  1. Valtner

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zelenović: Greške Petog oktobra se neće ponoviti

Zelenović: Greške Petog oktobra se neće ponoviti

Šabac - U Strazburu sam branio građane Srbije i državu od političkog kriminala koji sprovodi Vučićev režim, navodi se u pisanoj izjavi Nebojše Zelenovića, gradonačelnika Šapca i jednog od lidera Saveza za Srbiju. Zelenović je tako reagovao na Vučićeve navode u intervjuu za portal Espreso da je gradonačelnik Šapca „tužio svoju državu Srbiju zato što znam u kakvim je pljačkama učestvovao da bi sebe oprao“. Podsetimo, Zelenović je u novembru pred Savetom Evrope govorio o pritiscima na lokalu i na odbornike i prekrajanje izborne volje od strane vladajuće partije.

„Samodržac Vučić je razvlastio i ponizio institucije i od države napravio karikaturu. On je i policija i tužilac i državna bezbednost i sud. On bez stida i srama svakodnevno iznosi brutalne laži o svakome ko mu se politički suprotstavi. Ali car je go! Desetine hiljada građana svake subote pokazuju da su sloboda i građanska hrabrost u Srbiji neuništivi. Pošteni izbori su način da u svoju zemlju vratimo normalan život. Panika u koju je samodržac došao posledica je nove realnosti, koju je pokret građanskog otpora diktaturi proizveo, a to je da više neće biti izbornog cirkusa kao do sada. Greške Petog oktobra neće se ponoviti i svako mora odgovarati za svoja nepočinstva, bilo da je na čelu države ili je po nečijem nalogu zloupotrebio institucionalnu moć ili je zlikovački pucao u Olivera Ivanovića. Izborićemo se za Srbiju u kojoj će pravdu doneti slobodne institucije iza kojih stoji volja građana', navodi Zelenović. P. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Bojana Bačić

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tviterlend

Tviterlend

Dragan Šutanovac @SutanovacDragan

Dakle, dok Vučić svojima obećava da će stići u Moskvu ali preko Brisela dotle delovi opozicije obećavaju Brisel ali preko Moskve! Istinajeda nijedni ni drugi neće stići na konačnu destinaciju. *sarnoKažem Bojana Selaković ©bojana_mala

Konačno otvorih taj elektronski dnevnik, posle godinu dana od početka primene u školi. Pregledno je, jasno, za roditelje korisno. Ali postupak javne nabavke i količinu novca koja je za to data i dalje ne razumem. Milomir Mandić iciSVlilomirMandic

Obožavao sam lik Gige Moravca! Taj lik je obeležio moje detinjstvo i on će zauvek ostati Giga, sve kasnije uloge je za mene i dalje bio Giga. Dušan Mašić @dusanmasic

Priznajem,Vučićjecar„ovo-ono" politike. Što, da se razumemo, nije isto što i „trange-frange".

; Bojana Bačic

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: BODROŽIĆ: VUČIĆ IMA VIŠE SLUHA ZA KRIMINALCE

BODROŽIĆ: VUČIĆ IMA VIŠE SLUHA ZA KRIMINALCE

Beograd - Zamenik predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić ocenio je da su izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o novom napadu na novinara portala Žig info Milana Jovanovića neodgovorne, te da je pokazao da ima više razumevanja za kriminalce nego za druge građane. Bodrožić je kazao da je neodgovorno što se Vučić umešao u istragu bilo kog slučaja i dodao da je to „manir takozvanog predsednika da komentariše istrage i sudske slučajeve i donosi presude pre suda i pre nalaza istrage". „Posebno je problematično što je istraga i njihova policija dokazala da je izvršen napad na Jovanovića, da mu je ugrožen život", rekao je Bodrožić. Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Informer      Strana: 3

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Vladimir Goati

Vladimir Goati

Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora na proleće zavisiće od volje nekoliko ključnih Ijudi. Ukoliko do izbora dođe, oni bi ojačali legitimitet vladajuće garniture

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Danas     Strana: 18

Rubrika: Sandžak

Autori: S.Novosel

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: U toku javne rasprave nije bilo izmena i dopuna

Završen Lokalni antikorupcijski plan Novog Pazara

U toku javne rasprave nije bilo izmena i dopuna

Novi Pazar - Nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) Novog Pazara, naći će se na dnevnom redu Gradskog veća i ako dobije zeleno svetlo, o njemu će raspravljati odbornici Gradske skupštine.

Izrada ovog dokumenta trajala je nekoliko meseci, a LAP je predstavljen na okruglom stolu, na kojem je rečeno da u toku javne rasprave nije stigao nijedan predlog za izmenu ili dopunu ovog dokumenta. Član radne grupe za izradu LAP Hidajet Plojović ocenio je da to „može da znači da javnost nije bila zainteresovana i nije pročitala nacrt dokumenta, što je loše, ili da je toliko dobro urađen da nije bilo primedaba na njegov sadržaj". Radnoj grupi u izradi LAP pomagala je beogradska organizacija Transparentnost Srbija, čiji je predstavnik Zlatko Minić, na okruglom stolu rekao da je ovim dokumentom propisano 120 mera preuzetih iz modela koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije.

- LAP teško može sprečiti korupciju, ali može pomoći u izgradnji sistema koji će otežati dešavanje korupcije, olakšati njeno otkrivanje i prepoznati rizik da se ona desi. Jedno od najznačajnijih oruđa LAP je transparentnost, odnosno omogućivanje javnosti da ima uvid u što više onog što lokalna samouprava radi - naglasio je Minić. Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac je istakao da bez „iskorenjivanja korupcije nema napretka, jer je to rak rana koja razjeda svako društvo“.

Biševac je rekao da je želja da u ovom gradu korupcija bude svedena na minimum i „zato je usvajanje ovog dokumenta od izuzetne važnosti. Time pokazujemo i našu težnju u toj borbi, u koju želimo da uključimo civilni sektor i građane, jer bez njih ne možemo efikasno da se borimo protivkorupcije“. Gradonačelnikje obećao da će gradska uprava biti otvorena za javnost. Na redu je raspisivanje konkursa za izbor radnog tela, čiji će zadatakbiti da prati poštovanje rokova i implementaciju mera koje LAP propisuje. S. Novosel

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Blic     Strana: 1,2,3

Rubrika: Tema dana

Autori: Danijela Luković

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Vladimir Goati/Korupcija

Naslov: Izbori u 2019. su vrlo mogućI

IzborI u 2019. su vrlo mogućI

u martu ulazimo u izbornu godinu. mislim da bi bilo dobro da izađemo ranije na birališta, kaže miloš vučević Vanredni parlamentarni izbori u ovoj godini ne bi bili iznenađenje, a kako sada stvari stoje, vrh Srpske napredne stranke blizu je odluke da budu raspisani.

danijela lukoviĆ

Ako u vladajućoj stranci prevagnu oni koji smatraju da bi trebalo da se ide na birališta, velike su šanse da oni na kraju budu održani u martu ili aprilu. To znači da ako bi se izlazilo na birališta 7. aprila, izbori bi morali da budu raspisani najranije 60, a najkasnije 45 dana pre tog datuma.

Među najvećim razlozima koji idu u prilog toj odluci su, prema saznanjima „Blica“, provera podrške građana u susret pregovorima o rešavanju pitanja odnosa sa Kosovom.

- Nije zanemarljiv ni broj onih koji smatraju da bi trebalo ići na izbore jer će to biti prilika da na izbornoj listi bude prvo Vučićevo ime, imajući u vidu da je najavio povlačenje sa čela stranke. Jasno je da s Vučićem na prvom mestu na izbornom listiću stranka ima mnogo više šansi za bolji rezultat. Tu je i opozicija, koja traži smenu vlasti, a jasno je da do nje može da dođe jedino na izborima - kaže izvor „Blica“ iz vrha SNS.

Među onima koji zagovaraju izbore su ministar policije i funkcioner SNS Nebojša Stefanović, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, ali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On za „Blic“ kaže da bi bilo dobro da se ranije ide na birališta kako bi umesto na ulicama građani mogli na biralištu da kažu da li su zadovoljni ili ne.

- Ne mogu da isključim mogućnost da ćemo ove godine imati izbore. Svakako u martu ulazimo u izbornu godinu. Mislim da bi bilo dobro da izađemo ranije na birališta, da se ne prebrojavamo na ulicama i trgovima, već da građani svojim izborom odluče kakvu Srbiju žele, odnosno kuda Srbija treba dalje da ide. Izbor je lak, s jedne strane je politika Aleksandra Vučića koja je vratila dostojanstvo Srbiji i napravila ozbiljne pozitivne rezultate u ekonomiji, a sa druge strane je želja Đilasa, Jeremića, Miškovića, Šolaka i ostale družine da se opet dočepaju narodnih para i nastave enormno bogaćenje na račun građana. SNS će svakako biti spremna kad god da budu izbori - kaže on.

Sem SNS, očigledno je da su i građani spremni za izbore jer je, prema najnovijem istraživanju agencije “Faktor plus”, njih 42 reklo da će izaći na izbore. Njih 28 odsto je reklo da neće, a 30 odsto ispitanika nije znalo šta da odgovori.

Pitanje je, međutim, šta će odlučiti opozicija jer je mahom stav da bojkotuju izbore. Tako je jedan od lidera SZS Dragan Đilas nedavno za „Blic“ rekao da za njihov savez “nikakvi izbori bez prihvatanja zahteva celokupne srpske opozicije za fer i poštene izbore ne postoje”. Govoreći o mogućnosti izbora, predsednik „Transparentnosti Srbija“ Vladimir Goati rekao je da bi oni ojačali legitimitet vladajuće garniture, ali i da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora dogovore predstavnici vlasti i opozicije o izbornim uslovima. - Vlast bi trebalo da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri. Ne može naneti štetu to što su izbori više demokratski nego što su bili - poručio je Goati. dobro da se pre izbora dogovore vlasti i opozicije uslovima.

- Vlast bi tre kaže spremnos eventualne prop u izbornoj proced naneti štetu to više demokratsk bili - poručio je

DA LI ĆETE IZAĆINA IZBORE?

REJTING STRANAKA

Istraživanje je sprovedeno od 17. do 26. decembra na uzorku od 1.250 ispitanika. Na pitanje da li očekuju izbore u 2019. godini, 30 odsto ih je odgovorilo potvrdno, 48 odsto je reklo da ih ne očekuje, a 22 odsto nema stav.

TADIĆ: REALNIJE JE DA OPOZICIJA BOJKOTUJE IZBORE

Predsednik opozicione SDS Boris Tadić ocenio je da je veća verovatnoća da će biti prevremenih izbora nego da ih neće biti, ali i da je realnije da opozicija bojkotuje izbore nego da vlast ispuni uslove za poštene izbore.

- Odbijanjem vlasti da uspostavi normalne izborne uslove ide se u neparlamentarnu borbu. Tako je bilo i devedesetih godina. Deo međunarodne zajednice je zainteresovaniji da im Vučić ispostavi priznanje nezavisnosti Kosova nego za očuvanje demokratije u Srbiji. To je besramna uloga nekih evropskih političara. Ali i pored toga, međunarodna zajednica ne bi mogla da prećuti bojkot izbora kazao je Tadić za NIN.

realnije da opozicija bojkotuje izbore nego da ove za poštene izbore.

KADA ĆE SPORAZUM BITI POTPISAN?

(za one koji su pozitivno odgovorili na prethodno pitanje) U roku od pet godina 33% U roku od dve godine 26% U roku od 10 godina 14% Ne znam/Nemam stav 20% U roku od godinu dana 7%

Naia izbore bi izašlo oko 42 odsto građana dok ostatak ne bi ili još nije odlučio

BOJAN KLAČAR

O BOJKOTU DOBRO RAZMISLITI

Sam predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost održavanja izbora u ovoj godini, ali je naglasio da je najvažnije videti šta je u interesu građana. „Ne isključujem tu mogućnost jer u martu ili aprilu ulazimo u izbornu godinu i to nije ništa vanredno. Očigledno svi misle da su mnogo snažni i da mogu da pobeđuju.

Mislim da na izbore možemo da idemo. Ima ideje unutar stranke da ja vodim izbornu listu SNS. Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže da je bojkot teška odluka i da postoji veliki broj razloga i „za“ i „protiv“, te da Savez za Srbiju, koji je o tome govorio, mora pažljivo da odluči gde može više da dobije. „Verujem da u ovom momentu SzS još uvek nije doneo odluku i da će narednih dana i nedelja pažljivo analizirati sve aspekte.

NAJZNAČAJNIJI PROBLEMI SA KOJIMA SE SUOČAVA SRBIJA? Životni standard i nezaposlenost 81 % Korupcija i kriminal 78 % Rešenje kosovskog čvora Na vrhu prioriteta i dalje ostaju male plate i nedostatak posla

55 % Evropski put Srbije Građane Srbije u velikoj meri brine i porast kriminala i korupcije 33 % Stanje u zdravstvu Problemi sa statusom južne pokrajine brinu više od pola građana 25 % Sporost u pridruživanju EU trećina vidi kao najznačajniji problem Ko će nas, gde i kako lečiti najznačajniji je problem za četvrtinu

Natalitet, sve nas je manje 25 % Bela kuga brine svakog četvrtog Srbina Podaci iz istraživanja dnevnog lista „Politika“ i agencije „Faktor plus“

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Blic     Strana: 14

Rubrika: Ekonomija

Autori: Slađana Gavrić

Teme: Korupcija

Naslov: Za utaju poreza od 2019. mnogo veće kazne

Za utaju poreza od 2019. mnogo veće kazne

Direktorka Poreske uprave srbije Dragana marković kaže za “Blic” da će i 2019. godinu obeležiti reforma ove institucije, da će suzbijanje sive ekonomije i dalje ostati jedan od prioriteta i da privredu čekaju poreske olakšice. ona je najavila i da će sledeće godine kaznena politika za utaju poreza biti mnogo stroža.

Slađana Gavrić

Prema rečima direktorke Marković, najnovije poreske olakšice predviđene su za privrednike koji započinju posao u oblasti inovacija, i to u vidu tzv. poreskog kredita, dok potpuno oslobađanje od poreza na zarade i doprinose mogu da očekuju novoosnovane firme za primanja koja ne prelaze 37.000 dinara.

- Svima koji ulažu u kapital nove firme koja obavlja inovacionu delatnost 30 odsto od tog ulaganja biće priznato kao poreski kredit. On se odnosi na utvrđivanje, obračunavanje i plaćanje poreske obaveze počev od 2019. godine. Ministar finansija podzakonskim aktom bliže uređuje uslove i način ostvarivanja prava na poreski kredit. Ko će i na koji način biti oslobođen poreza i doprinosa na zarade?

- Od početka 2019. poslodavac može da ostvari oslobođenje 100 odsto poreza na zarade i doprinose za zarade osnivača i lične zarade ukoliko one nisu više od 37.000 dinara. To će važiti za novoosnovane firme koje na to imaju pravo u periodu od 12 meseci od dana osnivanja do kraja 2020. godine. Cilj ove olakšice je podsticaj preduzetništva, olakšavanje započinjanja posla i stimulisanje poslovanja u legalnim tokovima. Takođe, kao podsticaj zapošljavanju poslodavci su od januara oslobođeni doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Tako će poreski izdaci po zaposlenom biti manji za 0,75 odsto. Najavljeno je da će i u 2019. jedan od prioriteta Vlade biti reforma Poreske uprave. Šta privreda u narednoj godini može da očekuje od vas, na koji način će joj još biti olakšano poslovanje? - Razvoj elektronske komunikacije sa poreskim obveznicima je smer kojim smo krenuli ne samo kroz prevođenje svih poreskih prijava u elektronski oblik već i kroz razvoj drugih servisa, kao i kroz intenzivniju razmenu podataka sa drugim državnim organima. Cilj nam je da kroz elektronski pristup portalu Poreske uprave što veći broj usluga omogućimo bez potrebe fizičkog dolaska. To će nam omogućiti koncentraciju na manji broj filijala odakle će poreske kontrole biti usmerene na segmente koji su procenjeni kao najrizičniji. Koliko je smanjena siva ekonomija i šta se očekuje u 2019?

- Inspektori su od početka 2018. do sredine decembra utvrdili novootkrivene javne prihode u iznosu od 25 milijardi dinara, što je za 159 odsto više u odnosu na 2017. Kod

otkrivanja neregistrovanih delatnosti utvrđene su poreske obaveze u iznosu od 203 miliona. Kada se radi o kontrolisanju fiskalnih kasa, nepravilnosti su utvrđene u 1.588 objekata, što je 37,2 odsto od pregledanih. I u narednoj godini nastaviće se

borba na suzbijanju sive ekonomije, i to kontrolama javnih prihoda gde će biti obuhvaćeni svi visokorizični obveznici. Nastaviće se kontrole prometa preko fiskalne kase, ali i statusa angažovanih radnika. Kakvi su rezultati poreske policije?

- Nadležnim tužilaštvima podneto je ukupno 1.339 krivičnih prijava, od čega se na prijave sa obeležjem sive ekonomije odnosi 878 protiv 1.206 osoba, što predstavlja 65,6 odsto od ukupno podnetih krivičnih prijava. Od toga je 439 prijava podneto protiv 767 osoba koje su obavljale promet na sivom tržištu. Pri tome je utajen porez od 4,9 milijardi. Oduzeto je gotovo 20 tona rezanog duvan i duvana u listu, preko 400.000 paklica cigareta, 2.500 litara alkoholnih pića, 70.000 litara naftnih derivata i dve tone kafe ukupne vrednosti 77,9 miliona dinara. Znatni resursi su usmereni na otkrivanje složenijih poreskih krivičnih dela sa elementima organizovanosti, gde se izvršioci udružuju radi utaje poreza i sticanja koristi. Dobra saradnja Poreske policije sa SBPOK-om i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije MUP-a u 2018. je rezultirala otkrivanjem šest organizovanih kriminalnih grupa koje su utajile porez od pola milijarde dinara i ostvarile korist od dve milijarde. Da li se povećao broj otkrivenih fantomskih preduzeća?

- U periodu januar-decembar 2018. Poreska policija je identifikovala 168 takozvanih peračkih i fantomskih preduzeća, što je za 28 odsto više u odnosu na 2017. U 2019. ćemo svoje resurse usmeriti na otkrivanje najsloženijih poreskih krivičnih dela, posebno na rano identifikovanje organizovanog i povezanog delovanja fantomskih i peračkih preduzeća. Da li će kazne za takva krivična dela biti oštrije? - Sektor poreske policije će pokazati odlučnost za neophodnost usvajanja predloženih inicijativa za izmenu zakonskih propisa radi oštrije kaznene politike za izvršioce. Stroža kaznena politika za utaju poreza sigurno bi dovela do manjeg broja krivičnih dela.

oBUKa iNsPEKtora trajE tri GoDiNE

Poreska uprava je ove godine povećala broj inspektora. Da li ih sada ima dovoljno? - Obavljanje inspekcijskih poslova u PU je vrlo zahtevan posao i podrazumeva ozbiljnu i konstantnu edukaciju. Poznavanje propisa, metodologije rada, analize rizika, rada elektronskih servisa i poznavanje najbolje međunarodne prakse su nužnost u radu naših inspektora. Procenili smo da je za njihov rad potrebno između dve do tri godine obuke i rada na manje složenim predmetima. U situaciji u kojoj više od sto zaposlenih godišnje napusti Poresku upravu, uglavnom po osnovu odlaska u penziju, prijem novozaposlenih je nužnost i potreba. Sačinjena je procena potrebnog broja poreskih inspektora i s tim u vezi u narednom periodu u planu je raspisivanje konkursa za prijem novih inspektora.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: Politika     Strana: 1,5

Rubrika: Događaji dana

Autori: Dejan Sialović

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Vladimir Goati

Naslov: Vanredni izbori sve izvesniji

Vanredni izbori sve izvesniji

Dejan Sialović

Šanse da građani Srbije na proleće izađu na bira-

lišta sve su veće. Odluka o vanrednim parlamentarnim izborima još nije doneta, ali bi, s obzirom na proceduru oko glasanja, trebalo da bude usvojena do početka februara. Da se nešto događa iza kulisa dokaz je što su Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije podigle stranačku infrastrukturu. Za to vreme opozicija još vaga svoju odluku i podeljena je oko učešća na eventualnim parlamentarnim izborima ove godine.

Lider SNS-a Aleksandar Vučić je u poslednja dva meseca nekoliko puta u stranačkim prostorijama s najbližim saradnicima razgovarao io mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Najveći pobornici izlaska na izbore su njegovi najbliži saradnici Nebojša Stefanović i Miloš Vučević, koji se zalažu da već krajem marta treba da budu održani vanredni izbori. Upravo su se njih dvojica na sastanku u novembru izjasnili da se krajem decembra, posle lokalnih izbora u Lučanima 16. decembra, raspišu izbori. Vučić je to tada odbacio, ali je ipak ostavio mogućnost da izbori budu održani u prvoj polovini ove godine.

Glavni razlog zašto bi u prvoj polovini godine mogli da budu raspisani izbori jeste davanje dodatnog legitimiteta predsedniku Aleksandru Vučiću u razgovorima sa Prištinom. Drugi razlog je činjenica da će na sednici Skupštine SNS-a, koja će biti održana krajem maja ili početkom septembra, biti izabran novi lider naprednjaka. Upravo je to i razlog zašto je u redovima SNS-a jaka struja koja se zalaže za parlamentarne izbore pre izbora novog stranačkog

rukovodstva. Procena je da sve dok je Vučić na čelu stranke, on će voditi izbornu listu i prema istraživanjima javnog mnjenja naprednjaci mogu da očekuju ubedljivu pobedu. Jedinu smetnju mogućem raspisivanju izbora mogu predstavljati redovni lokalni izbori, koji će biti održani 2020. godine. To je razlog zašto vlast traži model po kome bi eventualno u paketu bili održani i ovi izbori, ali bi u tom slučaju predsednici lokalnih samouprava morali da podnose ostavke da bi se ustanovili zakonski uslovi za izbore. strana 5

Vanredni izbori sve izvesniji

Da li će izbori biti raspisani zavisi pre svega od odluke predsedništva SNS-a, koje je nekoliko puta odlučivalo o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, kandidatima za ministarske funkcije, ali io kandidatu za predsednika i premijerku Srbije. Iako na prvi pogled izgleda da je odluka u rukama Aleksandra Vučića, treba znati da je upravo na stranačkim organima nekoliko puta bio nadglasan. Ukoliko bi se najviši stranački organ SNS-a većinom glasova odlučio za održavanje vanrednih izbora, onda bi predsednik republike i lider SNS-a Aleksandar Vučić o tome obavestio premijerku Anu Brnabić, koja je inače na ovu funkciju izabrana odlukom predsedništva SNS-a. Na osnovu slova Ustava, u tom slučaju premijerka Brnabić piše obrazloženi predlog t zašto treba raspustiti Skupštinu Srbije, a povod je u proteklih nekoliko godina uvek bio „zbog atmosfere ( u parlamentu”. U tom slučaju predsed-. nik Vučić će raspisati izbore koji će biti održani u roku do 60 dana, ¦ koliko će trajati izborna kampanja.

Sociolog Vladimir Goati za Betu kaže da odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora zavisi od volje nekoliko ključnih ljudi. Ukoliko do izbora dođe, oni bi ojačali legitimitet vladajućih stranaka. Goati, koji je i predsednik Transparentnosti Srbija, kazao je da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora predstavnici vlasti i opozicije dogovore oko izbornih uslova. Opozicija je zasad podeljena oko bojkota izbora.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, u Savezu za Srbiju (SzS) stavovi oko mogućeg neizlaska na izbore su podeljeni. Jedan od glavnih razloga za eventualni bojkot jesu rezultati lokalnih izbora u Lučanima, gde su u SzS-u očekivali da će osvojiti više od 20 odsto glasova, a dobili su dvostruko manju podršku. Posle debakla u Lučanima, većina u SzS prihvatila je stavove Dragana TJilasa da se ne izađe na izbore i da se posle toga svi koji nisu izašli na birališta proglase za glasače opozicije. Međutim, upravo neki iz SzS-a navode da je ova računica pogrešna i podsećaju da bi bojkot bila velika politička greška i kao dokaz pominju odluku Zorana Tjinđića da kao lider DS-a bojkotuje izbore 1997. godine.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić smatra da je veća verovatnoća da će biti prevremenih izbora nego da ih neće biti, ali da opozicija ne treba da ih prihvati. Kaže da je realnije da opozicija bojkotuje izbore nego da vlast ispuni uslove za poštene izbore.

Lider Nove stranke Zoran Živković za „Politiku” navodi da je opozicija u borbi za bolje izborne uslove, pre svih ravnopravno medijsko zastupanje na RTS-u, i da borba ne može da se prekine izjavom bilo kog opozicionog funkcionera.

Bivši premijer Srbije upozorava da bojkot izbora koji ne predviđa precizan plan akgivnosti nakon izbora sigurno nije dobar za opoziciju.

„Ukoliko se vlast osmeli da raspiše izbore, onda ćemo u odnosu na situaciju koja je u tom trenutku odlučiti da li ćemo izaći ili bojkotovati izbore. Bojkot je teže sprovesti nego izaći na izbore. Sigurno je da će biti onih koji će izaći na izbore a koji se predstavljaju kao opozicija, i njihov stav je potpuno nebitan”, kaže Živković.

Ukoliko bi se najviši stranački organ SNS-a većinom glasova odlučio za održavanje vanrednih izbora, onda bi predsednik države i lider SNS-a

Aleksandar Vučić o tome obavestio premijerku Anu Brnabić

----------------------------------------------------------

Datum: 05.01.2019

Medij: Danas     Strana: 8

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Gde je 30 miliona evra od gasifikacije Grocke?

O čemu je sve pisao i izveštavao novinar IVlilan Jovanović

Gde je 30 miliona evra od gasifikacije Grocke?

Beograd /// Krađe u „Železnicama Srbije", malverzacije pri kupovini komunalnog preduzeća u opštini Grocka i gasifikaciji te beogradske opštine, samo su neke od tema o kojima je pisao novinar portala Žig info, Milan Jovanović, kome je nedavno prvo zapaljena kuća, a potom i obijen stan.

Supruga i on su pukom srećom preživeli požar, ostali su bez ičega, jer se Jovanović usudio da lokalnu javnost obavesti o „velikim krađama opštinskog rukovodstva Grocke", kako je svojevremeno izjavio. Za sve te kriminalne radnje, Jovanović najpre okriv-Ijuje predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, nekadašnjeg generalnog direktora „Železnica Srbije" i visokog funkcionera vladajuće SNS.

U emisiji Razotkrivanje sa Markom Stepanovićem, Jovanović je ispričao kako je Simonović pretprošle godine naručio njegovo ubistvo, kao i ubistvo glavnog i odgovornog urednika portala Žig info, Željka Matorčevića. Oni su to prijavili policiji, dokazi su prosleđeni tužilaštvu, ali nikad ništa nije preduzeto. Jovanović tvrdi i da je Simonović lično pre dve godine pokušao da ga ubije. Tada je bio na poziciji generalnog direktora „Železnica Srbije", a Jovanović je pisao o malverzacijama. Simonovićeve pretnje su zabeležene na video snimku, ali bez tonskog zapisa. Jovanović ga je prijavio policiji, ali ni od toga nije bilo ništa. Inače, Matorčević je u oktobru prošle godine pretučen, slomljena mu je jagodična kost.

Jovanović kaže da je najviše pisao o krađama Dragoljuba Simonovića, zbog čega je stalno bio pod nazorom. „Imamo policijski zapisnikdajeu svojoj porodičnoj kući krao električnu energiju, tako što je vršio potrošnju struje van brojila", ispričao jejovanović u Razotkrivanju. Govorio je i o slučaju čuvara groblja u Vrčinu, koji je sa ličnim dohotkom od 25.000 dinara, na tenderu kupio komunalnopreduzeće u Grockoj, sa svim mašinama, koje je potom prebacio u firmu „Graditelj", čijijevlasnikupravoSimonović.predsednik opštine Grocka, a vodi je njegova ćerka. Simonović je kupio vilu na Srebrnom jezeru, oko koje su vile svih opštinskih funkcionera Grocke, pa se taj deo zove „Gročansko Dedinje".

„U Maloj Ivanči je tašti napravio ogromnu kuću. Sebi je kupio dva vojna džipa za 10v... Supruzi novu „tojotu“, sinu džipa, sebi „škodu“... Do pre šest godina se grebao za cigarete, sada mu je kuća od 1.000 kvadrata, kako?“, upitao se Jovanović. Ukazao je i na nelegalne radnje u vezi sa gasifikacijom opštine Grocka. Naime, po ugovoru, gasifikacija je trebalo da bude završena krajem 2014. godine, ukupno koštajući 29.360.000 evra. Na ugovoru se nalazi potpis Dragoljuba Simonovića.

„Gasifikacija nije završena ni do danas, šta se desilo s tim novcem? Nije mogao sam da ga uzme Simonović. Dve prijave sam podneo tužilaštvu, nisam dobio nikakav odgovor. 0 svemu sam obavestio Vučića i to dva puta dok je bio premijer, jednom kao predsednika. Pisao sam ministru Branku Ružiću, dobio sam odgovor da Ministarstvo državnu upravu i lokalnu samoupravu nije nadležno. Obavestio sam Agenciju za borbu protiv korupcije, Odeljenje za organizovani kriminal, ministarku pravde Nelu Kuburović, kojaje reklada će pod hitno intervenisati, opštinskog javnog pravobranioca, premijerku Brnabić...“, kaže novinarjovanović. J. D.

Dragoljub Simonović sve demantuje ,Ja sam spreman kao predsednik Opštine, kao što smo pomagali i drugim kućama koje su izgorele u požarima u Grockoj da pružim pomoć i Milanu Jovanoviću i poslaću svoje predstavnike da vidimo kako da mu pomognemo, iako znam da će on i to iskoristiti u negativne svrhe, ali svakako sam spreman da pomognem tamo gde mogu“, izjavio je nedavno Dragoljub Simonović, koji je sve optužbe koje je protiv njega izneo Jovanović demantovao. Međutim, pomoć od opštine Grocka Milanu Jovanoviću nikad nije stigla.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.01.2019

Medij: Politika     Strana: 15

Rubrika: Pogledi

Autori: Željko Šljivančanin*

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Nauka u senci porodice i prijatelja

Nauka u senci porodice i prijatelja

Deklarativno isticanje nauke kao

delatnosti od strateškog značaja za Republiku Srbiju ovih dana pada u vodu u sudaru sa vestima iz Instituta „Vinča”. Glavni akteri su direktorka instituta, njen muž i brojni članovi porodice zaposleni u institutu. Tu su i pet pomoćnika i nekoliko „mladih lavova”, odnedavno pristiglih kao dodatno pojačanje ionako brojnoj institutskoj administraciji. Bez obzira na šarolike kvalifikacije i radno iskustvo, zajednička im je lojalnost direktorki, nagrađena izuzetno visokim platama. Dokumentovane primere raširenog nepotizma, nenamenskog trošenja novca i višemesečne žalbe na marginalizaciju nauke u najvećem srpskom naučnom institutu, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uporno ignorišu ili se proglašavaju nenadležnim.

Javnost je proteklih nedelja bila u prilici da se bliže upozna sa vrlo neobičnim argumentima direktorke Instituta „Vinča”, iznetim kao odgovor na javne kritike. Bez obzira na primedbu da se njeno ime nalazi u registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, direktorka će u „Pištaljci” tvrditi da nije funkcioner, a zatim insistirati da nepotizam ne postoji jer sa svojim višegodišnjim partnerom ne živi u bračnoj zajednici (on na društvenim mrežama tvrdi suprotno).

Iz novina saznajemo i da direktorka smatra da je objavljivanje naučnih radova u vrhunskim međunarodnim časopisima društveno beskorisno i treba biti zamenjeno radom korisnim za državu. Svesna je da ideja nije popularna među naučnicima, ali izgleda nije svesna da nije ni originalna i da je često promovisana od strane diletanata, greškom uzdignutih na nivo kreatora naučne politike.

Nažalost, za godinu dana provedenih u rukovodećoj fotelji ambiciozna direktorka jevećdostauradila na marginalizaciji nauke u Institutu „Vinča”. Neki od najboljih studenata Beogradskog univerziteta, koji nisu otišli u inostranstvo već ostali ovde, rade za platu od oko 50.000 dinara. Njihov 28-godišnji vršnjak, koji je šef računovodstva instituta, zarađuje oko 150.000 dinara, otprilike tri puta više od devojaka i momaka koji privode kraju rad na svojim disertacijama. Kada doktoriraju, najboljima će plata porasti do 80.000 dinara i biti oko polovine zarade mladog stručnjaka za računovodstvo.

Ako se nakon nekoliko godina postdoktorske specijalizacije na najboljim svetskim univerzitetima neko od već afirmisanih naučnika vrati u „Vinču” može da očekuje platu do 100.000 dinara, kojom će dostići primanje direktorkinog devera - referenta za protivpožarnu zaštitu. Kada sa 15 ili 20 godina radnog iskustva naučnici konačno steknu najviše naučno zvanje u Srbiji - očekuju zaradu do 110.000 dinara. Tada će zarađivati približno kao direktorkina zaova, zadužena u Institutu za evidencijujavnih nabavki, ali primanja 28-godišnjeg šefa računovodstva za naučnike ostaju nedostižna. A šta tek reći za njegovog 31-godišnjeg kolegu koji je odlukom direktorke postavljen

za šefa administracije i zarađuje oko 230.000 dinara mesečno. Do ovakve plate je teško dogurati i sa dodatkom za članstvo u SANU. Ipak, najveća plata u administraciji je rezervisana za muža. Njegovih 270.000 dinara je otprilike isto koliko prihoduje i sama direktorka.

Direktorka će opet dati interesantno objašnjenje. Javnost će obavestiti da su visoke plate članova po-

rodice i pomenutih„mladih lavova” posledica izuzetnog pregalaštva u radu. Ona to ceni, velikodušno ih nagrađuje i, kako ističe, na taj način se bori protiv odliva mozgova. Naučnike ne nagrađuje jer oni pišu beskorisne radove, a utisak je da je njihov odlazak zapravo poželjan. U njenoj viziji Nacionalnog naučnog instituta, za nauku i naučnike jednostavno nema mesta. A u pravljenju te vizije joj osim pet pomoćnika svesrdno pomaže i novi rukovodilac sektora za strateško planiranje - momak u kasnim dvadesetim koji je nakon diplomiranja na Megatrendu karijeru gradio kao šef prodaje u privatnoj bolnici.

*Naučni savetnik Instituta

„Vinča” i dopisni član SANU

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3372550/nema-turbulencija-na-srpskom-trzistu-struje.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nema turbulencija na srpskom tržištu struje

Srpsko tržište struje za velike potrošače otvoreno je od 2013. godine, ali i pored 66 licenciranih trgovaca EPS pokriva čak 96 odsto tržišta. U snabdevanju domaćinstava nemaju nikakvu konkurenciju, jer cene struje koje garantuje država najniže su u Evropi. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaSrpsko tržište struje za velike potrošače otvoreno je od 2013. Ali i pored 66 licenciranih trgovaca i rasta veleprodajne cene struje, EPS pokriva čak 96 odsto liberalizovanog tržišta. U snabdevanju domaćinstava nemaju nikakvu konkurenciju, jer cene struje koje garantuje država su najniže u Evropi.EPS i 2019. ostaje glavni snabdevač. Od 300 kupaca koje su pre neku godinu izgubili, jer je nekoliko njihovih zaposlenih nameštalo tendere, vratili su više od dve trećine. Ponovo osvetljavaju i javnu rasvetu u Kraljevu koju je prošle godine zbog bolje ponude snabdevala hrvatska elektroprivreda. Ove godine od 1.709 tendera nisu prošli samo na šest. "Ukupno smo dobili 99,18 procenata svih nastupa na javnim nabavkama. Što govori da smo povratili jedan značajan segment kupaca. Konkretno ove godine 49 kupaca je vraćeno u portfelj EPS-a. Naravno, to je bilo i prethodne godine, tako da vratili smo mnoge velike i značajne kupce", kaže Goran Knežević, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u. Na našem tržitu licencu od Agencije za energetiku dobilo je 66 trgovca strujom, ali oni uglavnom trguju na veliko. Za direktno snabdevanje strujom fabrika, preduzeća, institucija, ustanova, radnji i svih drugih potrošače sem domaćinstava na našem tržištu takmiči se 18 trgovaca, među kojima je i EPS. I u toj tržišnoj utakmici sa najpovoljnijim ponudama EPS dominira, a ugovori se najčešće potpisuju na godinu dana. Na Sepeks-u, srpskoj berzi struje, beleže rast trgovine. Potražnja u drugom polugođu pogurala cene struje u veleprodaji - megavat sat skuplji je 10 evra u odnosu na prvu polovinu godine. "Pojedinim danima cena je bila i na nivou oko 70, pa i 80 evra po megavat satu. Što je jedan od pokazatelja da je električna energija zaista roba koja ima svoju tržišnu vrednost. Svi učesnici iz Evrope, iz Evropske unije mogu pod potpuno jednakim uslovima trgovati na Sepeks-u, kao i na ostalim razvijenim evropskim tržištima", kaže Miloš Mladenović, direktor Sepeks-a. Podsetimo, naše tržište struje otvoreno je i za domaćinstva, ali tri i po miliona domaćinstava i dalje snabdeva samo EPS. Niko od trgovaca nema računicu da ponudi jeftinije, jer je struja za domaćinstva u Srbiji najniža u Evropi.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/tema/13053/

Autori: Insajder

Teme: Javne nabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma uprkos obećanjima nije objavljen do kraja godine

Objavljeno: 4.01.2019 Tweet Ugovor o koncesiji kojim je francuskoj korporaciji "Vansi erports" na 25 godina dat beogradski aerodrom "Nikola Tesla", potpisan je pre devet meseci, ali njegovi detalji do danas nisu dostupni javnosti. Najviši predstavnici vlasti su više puta najavljivali njegovo objavljivanje, a među poslednjima je to učinio ministar finansija Siniša Mali. Uprkos njegovoj tvrdnji da će ugovor biti objavljen do kraja godine, do kada bi koncesionar trebalo da uplati naknadu, to se do danas nije desilo. Predviđena suma legla je na račun, ali Ugovora još nema. Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd. Foto Srđan Ilić Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma predstavnici Vlade Srbije i francuska korporacija "Vansi erports" potpisali su 22. marta. Svi detalji ovog ugovora, u šta svakako spadaju i obaveze države, do danas međutim nisu poznati. Odmah nakon potpisivanja, pre devet meseci javnost je od Vlade Srbije zatražila informaciju kada će Ugovor o koncesiji sa svim detaljima biti objavljen. Predsednica Vlade Ana Brnabić tada je najavila da će ceo ugovor biti objavljen kada bude zatvorena finansijska konstrukcija, a to je, tvrdila je tada, kraj septembra. U međuvremenu, 24. aprila, na Portalu javnih nabavki, objavljena je Odluka o opozivu stepena tajnosti "strogo poverljivo" na delu podataka iz ugovora. Donošenje takve odluke, međutim, ništa nije promenilo. O završetku procesa preuzimanja aerodroma, ali i objavljivanju ugovora koji je država sa francuskim investitorom potpisala u septembru, kasnije je govorila i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je krajem juna rekla da se očekuje da Ugovor o koncesiji za beogradski aerodrom bude završen krajem avgusta i da u septembru koncesionar preuzme upravljanje Aerodromom "Nikola Tesla". U septembru međutim, u javnost nije izašao Ugovor već ministar finansija Siniša Mali, koji je najavio da će Ugovor biti objavljen do kraja godine kada će biti uplaćena i naknada za koncesiju francuske kompanije. Javnost upoznata samo s onim što su izneli najviši zvaničnici Javnosti su za sada poznati samo osnovni detalji ovog ugovora koje su najviši zvaničnici više puta izneli. Prilikom posete Narodnom muzeju Srbije 6. januara prošle godine premijerka Srbije Ana Brnabić je saopštila da je najbolju ponudu za koncesiju na 25 godina za aerodrom "Nikola Tesla" dala francuska korporacija "Vansi erports" (Vinci Airports)  i to po sva tri kriterijuma - finansijskom, tehničkom i pravnom. S detaljima koncesije bio je upoznat i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tom prilikom rekao da je cena od 501 milion evra viša od prvobitnih očekivanja. "Očekivao sam prvo između 300 i 350 miliona evra. Kada sam shvatio da nam kreditni rejting raste, povećao sam na 400, a dobili smo 501 milion evra", naveo je tada Vučić. Na pitanje novinara Insajdera da li je i kakve finansijske obaveze ugovorom preuzela država, Vučić je naveo da država obaveze nema. Kako je dodao, od toga 417 miliona evra je budžetskih prihoda, a 84 miliona dobijaju mali akcionari. Ono što jeste takođe  poznato je da Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje infrastrukturom aerodroma, održavanje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju i dalju modernizaciju aerodroma. Kada se saberu svi elementi iz izjava predstavnika vlasti, očekuje se da Srbija u narednih 25 godina dobije oko 1.5 milijardi evra, pri čemu će prvih 501 milion evra biti uplaćeno odmah kao jednokratna koncesiona naknada. Tokom perioda trajanja koncesije predviđeno je plaćanje godišnje koncesione naknade, a najavljuje se ukupno 220 miliona evra tokom 25 godina. Koncesionari su se obavezali i da će tokom istog perioda investirati 732 miliona evra na samom aerodromu. Uveravanja da je koncesija sjajan posao, dok je Ugovor tajna Predstavnici vlasti, međutim, nisu tako transparentni kada se govori o tome čega se koncesijom država odriče. Kako je otkrio Insajder, Grad Beograd se zbog koncesije bez ikakve naknade odrekao parkinga i garaže na Aerodromu Nikola Tesla. Tako su samo neka od pitanja koje su se prethodnih meseci postavila i ta da li je i koliko uvećavana imovina beogradskog aerodroma neposredno pre davanja pod koncesiju. Istovremeno, čule su se tvrdnje da će koncesija za beogradski aerodrom ograničavati razvoj ostalih aerodroma u zemlji, a predstavnici vlasti davali su kontradiktorne izjave u vezi ovih tvrdnji. Jedno od pitanja koje je takođe ostalo bez odgovora je i da li je koncesija zaista najbolji način da se dalje razvija beogradski aerodrom, a odgovor na ovo pitanje mogla bi da da studija koja bi pokazala da li je upravo koncesija najbolji način za postizanje željenog cilja. Studiju, zajedno sa ostalom dokumentacijom, od nadležnih je tražila Transparentnost Srbija ali im podaci nikada nisu dostavljeni. Upravo zbog nedostavljanja ovih informacija Vladu Srbije Upravnom sudu tužila organizacija Transparentnost Srbije. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/novcanik/pdv-ce-brze-nazad-na-racun-04-01-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: PDV će brže nazad na račun

NOVI SAD: Domaći privrednici koji su u sisitemu naplate poreza na dodatu vrednost žale se da im se novac koji treba da se vrati po zakonu daleko sporije stiže na račun nego što je to predviđeno zakonom.A zakon kaže da bi novac morao da legne na rečun u roku od 15 dana kada se radi o izvoznicima odnosno za 45 dana za sve ostale obveznike. Najčešće se na vraćanje novca čeka od šest meseci pa do godinu dana a u pojedinim slučajevima i duže. U narednim godinama ovaj rok bi trabao da se znatno skrati pa da bude i manji od već pomenutih zakonskih rokova.Ministarstvo finansija Srbije uveliko radi na tome.U pomoć su stigli i strani stručnjaci.Cilj je da se upare ulazne i izlazne fakture i tako dobije na ubrzanju. Sporost nadležnih kod povraćaja PDV donela je privrednicima brojne probleme. Mnogi od njih žalili su se da su morali da uzimaju zajmove da bi nastavili poslovanje i tako praktično kreditiraju državu zbog sporosti administracije. Pored toga sporost poreske administracije uticala je i da Srbije slabije napreduje na "Duing biznis listi".Glavni razlog za to što novac koji privrednicima pripada ne legne na njihov račun kada je to predviđeno zakonom su preduge kontrole poreznika. Čim privrednicima treba da se vrati veća suma kreće sveobuhvatna poreska kontorla. Poreznici sa druge strane imaju svoje argumente, kažu pod lupu stvaljaju pojedine delatnosti gde je najviše obveznika uhvaćeno u prevarama. Stopa među nižima u regionuSrbija ima dve stope za PDV opštu od 20 odsto i nižu za namrinice i socijalne artikle od 10 procenata.Po tome smo u regionu u zlatnoj sredini. Opštu stopu nižu od nas imaju Makedonija 18 odsto i Bosna i Hercegovina i Crna Gora 17 procenata. Pomenuti problem trebalo bi da se reši uz pomoć iskustva onih koji su uspeli da kontrole urade efikasno i u mnogo kraćim rokovima od nas. Ministrastvo finansija je poslalo stručnjake u Bratislavu, Beč i Brisel da prostudiraju tamošnja iskustva. Efikasniji sistem vraćanja PDV-a dobićemo ako uspemo da uparimo uzlazne i izlazne fakture. To bi pomoglo da se kod oko 70 odsto transakcija novac vrati na vreme. Dok bi za manji deo onih 30 odsto bile neophodne dodatne kontrole. Ovaj sistem će se prvo testirati ove godine kod javnih nabavki a u 2020 trebao bi da se primenjuje na sve.O tome koliko će efikasniji sistem pomoći privrednicima profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu dr Milojko Arsić kaže:Skraćenje rokova za vraćanje iznosa PDV je jako dobra ideja. Nije u redu da se država beskamatno finansira na račun privrede. Ako država već želi finansijsku disciplinu i onda trba da krene od sebe. Povećanje likvidnosti privrede je svakako nešto što je dobor. Ostaje da vidimo kako će to sve funkcionisati.Ova novina svakako će obradovati i Savet stranih investitora jer su i oni imali primedbi na kašnjenje kod vraćanja PDV. Ovaj problem nalazi se već godinama u "Beloj knjizi" koju ovaj Savet izdaje. Oni predlažu i da se se sistem kontrola kod PDV-a drugačije reguliše. Sada se kod nas PDV ne vraća kada počnu poreske kontrole ili kada se ustanovi da obveznik ima dug po nekom drugom osnovu. Istovremeno kod nas ni Zakon o PDV, kao ni Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji ne predviđa da se PDV ne vraća dok traju kontrole.D. Vujošević        

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=01&dd=04&nav_id=1489488

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kraj kreditiranju države: PDV će brže biti na računu - Biz

Domaći privrednici koji su u sistemu naplate poreza na dodatu vrednost žale se da im novac daleko sporije stiže na račun nego što je to predviđeno zakonom.A zakon kaže da bi novac morao da legne na račun u roku od 15 dana kada se radi o izvoznicima, odnosno za 45 dana za sve ostale obveznike.Najčešće se na vraćanje novca čeka od šest meseci pa do godinu dana, a u pojedinim slučajevima i duže. U narednim godinama ovaj rok bi trebalo da se znatno skrati pa da bude i manji od već pomenutih zakonskih rokova. Cilj je da se upare ulazne i izlazne fakture i tako dobije na ubrzanju, piše Dnevnik. Sporost nadležnih kod povraćaja PDV donela je privrednicima brojne probleme. Mnogi od njih žalili su se da su morali da uzimaju zajmove da bi nastavili poslovanje i tako praktično kreditiraju državu zbog sporosti administracije. Pored toga sporost poreske administracije uticala je i da Srbija slabije napreduje na "Duing biznis listi". Glavni razlog za to što novac koji privrednicima pripada ne legne na njihov račun kada je to predviđeno zakonom jesu preduge kontrole poreznika. Čim privrednicima treba da se vrati veća suma počeće sveobuhvatna poreska kontrola. Poreznici sa druge strane imaju svoje argumente, kažu da pod lupu stavljaju pojedine delatnosti gde je najviše obveznika uhvaćeno u prevarama. Pomenuti problem trebalo bi da se reši uz pomoć iskustva onih koji su uspeli da kontrole urade efikasno i u mnogo kraćim rokovima od nas. Ministarstvo finansija je poslalo stručnjake u Bratislavu, Beč i Brisel da prostudiraju tamošnja iskustva. Efikasniji sistem vraćanja PDV-a dobićemo ako uspemo da uparimo ulazne i izlazne fakture. To bi pomoglo da se kod oko 70 odsto transakcija novac vrati na vreme, dok bi za manji deo onih 30 odsto bile neophodne dodatne kontrole. Ovaj sistem će se prvo testirati ove godine kod javnih nabavki, a u 2020. trebalo bi da se primenjuje na sve.Izvor: Dnevnik, D. Vujošević    

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: autonomija.info

Link: http://www.autonomija.info/sms-gradjani-sa-invaliditetom-jos-bez-pristupa-skupstini-vojvodine.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Javne nabavke

Naslov: SMS: Građani sa invaliditetom još bez pristupa Skupštini Vojvodine

04 jan 2019"Sprovedena javna nabavka, platforma još nije postavljena"Stranka moderne Srbije (SMS) upitala je danas kada će Skupština Vojvodine obezbediti nesmetan i bezbedan pristup građanima sa invaliditetom.Kako su naveli u saopštenju, odgovor na to pitanje funkcionerka SMS i pokrajinska poslanica Katica Bengin postavila je još 2017. godine.U februaru 2018. rečeno joj je da je prvi korak urađen i da je sprovedena javna nabavka u vezi sa izradom projektno-tehničke dokumentacije i pribavljanja stručnog mišljenja i tehničke kontrole.Dodali su da se 2018. završila, ali da platforma za osobe sa invaliditetom još nije postavljena.(Beta)      

----------------------------------------------------------

Datum: 04.01.2019

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/419623/Vanredni-izbori-sve-izvesnija-opcija

Autori: Dejan Spalović

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vanredni izbori sve izvesnija opcija

Opozicija je podeljena oko mogućnosti da bojkotuje izlazak na birališta koji bi mogao da se dogodi na prolećeŠanse da građani Srbije na proleće izađu na birališta sve su veće. Odluka o vanrednim parlamentarnim izborima još nije doneta, ali bi, s obzirom na proceduru oko glasanja, trebalo da bude usvojena do početka februara. Da se nešto događa iza kulisa dokaz je što su Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije podigli stranačku infrastrukturu. Za to vreme opozicija još vaga svoju odluku i podeljena je oko učešća na eventualnim parlamentarnim izborima ove godine. Lider SNS-a Aleksandar Vučić je u poslednja dva meseca nekoliko puta u stranačkim prostorijama s najbližim saradnicima razgovarao i o mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Najveći pobornici izlaska na izbore su njegovi najbliži saradnici Nebojša Stefanović i Miloš Vučević, koji se zalažu da već krajem marta treba da budu održani vanredni izbori. Upravo su se njih dvojica na sastanku u novembru izjasnili da se krajem decembra, posle lokalnih izbora u Lučanima 16. decembra, raspišu izbori. Vučić je to tada odbacio, ali je ipak ostavio mogućnost da izbori budu održani u prvoj polovini ove godine. Glavni razlog zašto bi u prvoj polovini godine mogli da budu raspisani izbori jeste davanje dodatnog legitimiteta predsedniku Aleksandru Vučiću u razgovorima sa Prištinom. Drugi razlog je činjenica da će na sednici Skupštine SNS-a, koja će biti održana krajem maja ili početkom septembra, biti izabran novi lider naprednjaka. Upravo je to i razlog zašto je u redovima SNS-a jaka struja koja se zalaže za parlamentarne izbore pre izbora novog stranačkog rukovodstva. Procena je da sve dok je Vučić na čelu stranke, on će voditi izbornu listu i prema istraživanjima javnog mnjenja naprednjaci mogu da očekuju ubedljivu pobedu. Jedinu smetnju mogućem raspisivanju izbora mogu predstavljati redovni lokalni izbori, koji će biti održani 2020. godine. To je razlog zašto vlast traži model po kome bi eventualno u paketu bili održani i ovi izbori, ali bi u tom slučaju predsednici lokalnih samouprava morali da podnose ostavke da bi se stvorili zakonski uslovi za izbore. Da li će izbori biti raspisani zavisi pre svega od odluke predsedništva SNS-a, koje je nekoliko puta odlučivalo o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, kandidatima za ministarske funkcije, ali i o kandidatu za predsednika i premijerku Srbije. Iako na prvi pogled izgleda da je odluka u rukama Aleksandra Vučića, treba znati da je upravo na stranačkim organima nekoliko puta bio nadglasan. Ukoliko bi se najviši stranački organ SNS-a većinom glasova odlučio za održavanje vanrednih izbora, onda bi predsednik republike i lider SNS-a Aleksandar Vučić o tome obavestio premijerku Anu Brnabić, koja je inače na ovu funkciju izabrana odlukom predsedništva SNS-a. Na osnovu slova Ustava, u tom slučaju premijerka Brnabić piše obrazloženi predlog zašto treba raspustiti Skupštinu Srbije, a povod je u proteklih nekoliko godina uvek bio "zbog atmosfere u parlamentu". U tom slučaju predsednik Vučić će raspisati izbore koji će biti održani u roku do 60 dana, koliko će trajati izborna kampanja. Sociolog Vladimir Goati za Betu kaže da odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora zavisi od volje nekoliko ključnih ljudi. Ukoliko do izbora dođe, oni bi ojačali legitimitet vladajućih stranaka. Goati, koji je i predsednik Transparentnosti Srbija, kazao je da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora predstavnici vlasti i opozicije dogovore oko izbornih uslova. Opozicija je zasad podeljena oko bojkota izbora. Kako "Politika" nezvanično saznaje, u Savezu za Srbiju (SzS) stavovi oko mogućeg neizlaska na izbore su podeljeni. Jedan od glavnih razloga za eventualni bojkot jesu rezultati lokalnih izbora u Lučanima, gde su u SzS-u očekivali da će osvojiti više od 20 odsto glasova, a dobili su dvostruko manju podršku. Posle debakla u Lučanima, većina u SzS prihvatila je stavove Dragana Đilasa da se ne izađe na izbore i da se posle toga svi koji nisu izašli na birališta proglase za glasače opozicije. Međutim, upravo neki iz SzS-a navode da je ova računica pogrešna i podsećaju da bi bojkot bila velika politička greška i kao dokaz pominju odluku Zorana Đinđića da kao lider DS-a bojkotuje izbore 1997. godine. Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić smatra da je veća verovatnoća da će biti prevremenih izbora nego da ih neće biti, ali da opozicija ne treba da ih prihvati. Kaže da je realnije da opozicija bojkotuje izbore nego da vlast ispuni uslove za poštene izbore. Lider Nove stranke Zoran Živković za "Politiku" navodi da je opozicija u borbi za bolje izborne uslove, pre svih ravnopravno medijsko zastupanje na RTS-u, i da borba ne može da se prekine izjavom bilo kog opozicionog funkcionera. Bivši premijer Srbije upozorava da bojkot izbora koji ne predviđa precizan plan aktivnosti nakon izbora sigurno nije dobar za opoziciju. "Ukoliko se vlast osmeli da raspiše izbore, onda ćemo u odnosu na situaciju koja je u tom trenutku odlučiti da li ćemo izaći ili bojkotovati izbore. Bojkot je teže sprovesti nego izaći na izbore. Sigurno je da će biti onih koji će izaći na izbore a koji se predstavljaju kao opozicija, i njihov stav je potpuno nebitan", kaže Živković.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.01.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/sta-srbija-misli-o-izborima-2019-detaljno-istrazivanje-otkriva-ko-je-za-a-ko-protiv/n9vybrs

Autori: Danijela Luković

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: ŠTA SRBIJA MISLI O IZBORIMA 2019? Detaljno istraživanje otkriva KO JE ZA, A KO PROTIV, ali i koji političar vam se zgadio, a koji je zaslužio vaše pohvale

Vanredni parlamentarni izbori u ovoj godini ne bi bili iznenađenje, a kako sada stvari stoje, vrh Srpske napredne stranke blizu je odluke da budu raspisani.Ako u vladajućoj stranci prevagnu oni koji smatraju da bi trebalo da se ide na birališta, velike su šanse da oni na kraju budu održani u martu ili aprilu. To znači da ako bi se izlazilo na birališta 7. aprila, izbori bi morali da budu raspisani najranije 60, a najkasnije 45 dana pre tog datuma.Među najvećim razlozima koji idu u prilog toj odluci su, prema saznanjima "Blica", provera podrške građana u susret pregovorima o rešavanju pitanja odnosa sa Kosovom.- Nije zanemarljiv ni broj onih koji smatraju da bi trebalo ići na izbore jer će to biti prilika da na izbornoj listi bude prvo Vučićevo ime, imajući u vidu da je najavio povlačenje sa čela stranke. Jasno je da s Vučićem na prvom mestu na izbornom listiću stranka ima mnogo više šansi za bolji rezultat. Tu je i opozicija, koja traži smenu vlasti, a jasno je da do nje može da dođe jedino na izborima - kaže izvor "Blica" iz vrha SNS.Među onima koji zagovaraju izbore su ministar policije i funkcioner SNS Nebojša Stefanović, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, ali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On za "Blic" kaže da bi bilo dobro da se ranije ide na birališta kako bi umesto na ulicama građani mogli na biralištu da kažu da li su zadovoljni ili ne.- Ne mogu da isključim mogućnost da ćemo ove godine imati izbore. Svakako u martu ulazimo u izbornu godinu. Mislim da bi bilo dobro da izađemo ranije na birališta, da se ne prebrojavamo na ulicama i trgovima, već da građani svojim izborom odluče kakvu Srbiju žele, odnosno kuda Srbija treba dalje da ide. Izbor je lak, s jedne strane je politika Aleksandra Vučića koja je vratila dostojanstvo Srbiji i napravila ozbiljne pozitivne rezultate u ekonomiji, a sa druge strane je želja Đilasa, Jeremića, Miškovića, Šolaka i ostale družine da se opet dočepaju narodnih para i nastave enormno bogaćenje na račun građana. SNS će svakako biti spremna kad god da budu izbori - kaže on.Sem SNS, očigledno je da su i građani spremni za izbore jer je, prema najnovijem istraživanju agencije "Faktor plus", njih 42 reklo da će izaći na izbore. Njih 28 odsto je reklo da neće, a 30 odsto ispitanika nije znalo šta da odgovori.Pitanje je, međutim, šta će odlučiti opozicija jer je mahom stav da bojkotuju izbore. Tako je jedan od lidera SZS Dragan Đilas nedavno za "Blic" rekao da za njihov savez "nikakvi izbori bez prihvatanja zahteva celokupne srpske opozicije za fer i poštene izbore ne postoje".Govoreći o mogućnosti izbora, predsednik "Transparentnosti Srbija" Vladimir Goati rekao je da bi oni ojačali legitimitet vladajuće garniture, ali i da bi bilo dobro da se pre raspisivanja izbora dogovore predstavnici vlasti i opozicije o izbornim uslovima.- Vlast bi trebalo da pokaže spremnost da ispravi eventualne propuste i slabosti u izbornoj proceduri. Ne može naneti štetu to što su izbori više demokratski nego što su bili - poručio je Goati.Tadić: Realnije je da opozicija bojkotuje izborePredsednik opozicione SDS Boris Tadić ocenio je da je veća verovatnoća da će biti prevremenih izbora nego da ih neće biti, ali i da je realnije da opozicija bojkotuje izbore nego da vlast ispuni uslove za poštene izbore.- Odbijanjem vlasti da uspostavi normalne izborne uslove ide se u neparlamentarnu borbu. Tako je bilo i devedesetih godina. Deo međunarodne zajednice je zainteresovaniji da im Vučić ispostavi priznanje nezavisnosti Kosova nego za očuvanje demokratije u Srbiji. To je besramna uloga nekih evropskih političara. Ali i pored toga, međunarodna zajednica ne bi mogla da prećuti bojkot izbora - kazao je Tadić za NIN.Bojan Klačar: O bojkotu dobro razmislitiSam predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost održavanja izbora u ovoj godini, ali je naglasio da je najvažnije videti šta je u interesu građana. "Ne isključujem tu mogućnost jer u martu ili aprilu ulazimo u izbornu godinu i to nije ništa vanredno. Očigledno svi misle da su mnogo snažni i da mogu da pobeđuju. Mislim da na izbore možemo da idemo. Ima ideje unutar stranke da ja vodim izbornu listu SNS", kazao je Vučić.Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže da je bojkot teška odluka i da postoji veliki broj razloga i "za" i "protiv", te da Savez za Srbiju, koji je o tome govorio, mora pažljivo da odluči gde može više da dobije.- Verujem da u ovom momentu SzS još uvek nije doneo odluku i da će narednih dana i nedelja pažljivo analizirati sve aspekte.                

----------------------------------------------------------