Mediji o korupciji

Datum: 24.01.2019

Medij: Alo     Strana: 11

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Resanacija Aleksandrovačkog jezera

Resanacija Aleksandrovačkog jezera

Grad Vranje dodelio je ugovor Institutu za nuklearne nauke „Vinča", „Hidrogeoeko inženjeringu" iz Beograda i „Geolideru" iz Bujanovca za zajedničku ponudu izrade projektne dokumentacije za resanaciju Aleksandrovačkog jezera. Komisija za javne nabavke odlučila je da je zajednička ponuda ova tri preduzeća najprihvat-Ijivija. Procenjena vrednost javne nabavke bez PDV-a iznosila je 9,5 miliona dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Blic     Strana: 29

Rubrika: Hronika

Autori: B. B.

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prijava zbog sukoba interesa

Prijava zbog sukoba interesa

Udruženje sudija i tužilaca Srbije podnelo je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca zbog sumnje da je došlo do sukoba interesa u DVT, saznaje “Blic”.

Prema informacijama do kojih smo došli, UST je Agenciji za borbu protiv korupcije dostavio prijavu, nakon što je Disciplinska komisija DVT pokrenula disciplinski postupak protiv jednog javnog tužioca zbog nepravilnosti i propusta u radu.

- Komisija je potom tom tužiocu izrekla prvostepenu odluku - disciplinsku sankciju u vidu zabrane napredovanja u trajanju od dve godine zbog nestanka iz kase tužilaštva oko 3 miliona dinara. Javnost je takođe obaveštena i da je DVT, odlučujući po žalbi imenovane, preinačilo prvostepenu odluku tako što je izrečenu disciplinsku sankciju ublažila na javnu opomenu, kao i da su u donošenju odluke DVT po žalbi, kojom joj je disciplinska sankcija ublažena - stoji u prijavi ovog Udruženja, koje je Agenciji protiv korupcije ukazalo na eventualnu bliskost četvoro članova sa javnim tužiocem protiv kojeg je vođen disciplinski postupak.B. B.

postupak.B. B.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Danas     Strana: 11

Rubrika: Dijalog

Autori: Snežana Čongradin

Teme: Korupcija

Naslov: Protiv Vučića je protiv Đilasa

Protiv Vučića je protiv Đilasa

Sneiana Čongradin

Dragan Đilas je bivši gradonačelnik Beograda, visoki funkcioner Demokratske stranke, tokom njene petogodišnje vladavine, potom, u prvim godinama vlasti Aleksandra Vučića, na čelu Košarkaškog saveza, iunkciji na kojoj nije bilo moguće biti bez dozvole aktuelnih vlastodržaca, odnosno korumpiranih političkih gadova, čiji je danas jedan od najžešći političkih neprijatelja. Dragan Đilas je, dakle, političar i javna ličnost koja u velikoj meri simbolizuje prethodnu vlast i, u tom smislu, u najmanju ruku, deli ili snosi bar delić odgovornosti za uslove života građana, po svim merilima, na egzistencijalnom i moralnom dnu. Dodajmo tome neprimereno, upadljivo i uvredljivo bogatstvo koje Dragan Đilas poseduje i umnožava u najsiromašnijoj državi u Evropi, sa najizraženijim pokazateljima teške korupcije i zavisnosti institucija od samovolje pojedinaca na vlasti naspram miliona teško siromašnih građana.

Stoga, Dragan Đilas, političarkoji pretenduje da se ispostavi i uveliko se već pozicionira kao alternativa ratno zločinačkoj i profiterskoj vlasti, najbrutalnije korumpiranom i nasilnom režimu Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke, čini se da je sasvim legitimna „meta“ nezadovoljnih građana koji su izašli na ulice da protestuju protiv aktuelne diktatorske vlasti. Zato, onaj koji kaže „Ua, Đilas“, na protestu na koji je izašao kako bi izrazio nezadovoljstvo i bes protiv Vučića, nije nikakav razbijač tih demonstracija. Nije ni neko koga je poslao sam Vučić sa ciljem da unese podelu među demonstrante i razbije pobunu građana protiv njegove vladavine, već je oštriji kritičar režima predsednika Srbije i, čini se, spremniji da u toj borbi istraje duže i čvršće od onih koji ga zbog protivljenja tome da Đilas bude političar iza kojeg bi većina trebalo da stane, osuđuju da je lud, ostrašćen, nepristojan, ili da radi za Vučića.

Slučaj je takavjer su ciljevi jednog takvog pobunjenika u srazmeri upravo sa onim što iskompromitovani bivši vlastodršci propagiraju u nameri da pridobiju podršku za povratak na vlast - a to je promena sistema. Da li je moguća promena sistema sa političarima koji su upravljali tim sistemom u periodu neposredno pre dolaska ratno zločinačke i profiterske naprednjačke vlasti? Da li je moguće menjati sistem, danas i nekoliko puta gori i upropašteniji u odnosu na vreme pre dolaska Aleksandra Vučića, sa ljudima na čelu države koji na sebi nose simbole, takođe, teške korupcije, kao i iskustvo mirnog življenja i uživanja u enormnom bogatstvu, za razliku od većine onih kojima su vladali?

Ne seri, ako si protiv Vučića, izađi na ulicu i bori se... Važno je da se sruši diktator. Ovako se nameće jedna svest, preovlađujuće raspoloženje budućeg glasačkog tela - ako si protiv Vučića, onda si za Đilasa. Ako si protiv Đilasa, onda si za Vučića. Ako to nije slučaj, onda ti nije mesto na ulici, nije ti mesto na protestima, kamoli da uzvikuješ parole protiv lidera opozicije, ili ga stavljaš u isti govnjavi koš sa Vučićem. Ostani kod kuće i pleti svoju mrežu sveopšteg „hejta“, jer tebi zapravo niko ne valja. Evo ti ga Vučić, pa neka ti on vlada još sto godina... To su ti uobičajni argumenti koji se ispostavljaju protiv građana i demonstranata koji se izjašnjavaju protiv predvodnika opozicije za koje pretpostavljaju da umanjuju značaj i odlučnost u borbi protiv korumpirane i ratno

profiterske vlasti Vučića. Cupkanje u senci javnih i nepolitičkih ličnosti koji svake subote sa bine i razglasa govore 0 smislu građanske borbe i pobune protiv vlasti, odnosno - čekanje trenutka u kojem će im na stolove radnih soba u najskupljim stanovima 1 kućama stići izveštaji o skoku popularnosti kod građana sa dna materijalnih uslova života, ne čini ih zaštićenim od udara kritike, prozivki, psovanja i ostalih vidova verbalnih napada na ulici. Umišljenost o sopstvenoj veličini, egocentričnost i uverenost da je, uprkos iskustvu i problematičnoj prošlosti vladanja, nemoguće da neko iz gomile demonstranata protiv Vučića, iskoči i opsuje bezobrazluk jednog takvog opozicionarstva, izložilo je i one koji ne zaslužuju da takvom činu

prisustvuju. Poput dece. Stoga, niko za to „prostaštvo“ nije odgovoran do samog roditelja, za razliku od svih onih roditelja čija deca odrastaju u ovakvom društvu, kojim je, između ostalih, vladao i Dragan Đilas.

? DraganĐilasje,

dakle, političar i javna ličnost koja u velikoj

meri simbolizuje prethodnu vlast i, u tom smislu, u najmanju ruku, deli ili snosi bar delić odgovornosti za uslove života građana, po svim merilima, na egzistencijalnom i moralnom dnu

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Danas     Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: Z. Radovanović

Teme: Korupcija

Naslov: Kandidat za direktora škole osumnjičen za primanje mita

Neuobičajena kadrovska politika u Prvoj tehničkoj školi u Kragujevcu

Kandidatza direktora škole osumnjičen za primanje mita

Kragujevac - Školski odbor Prve tehničke škole u Kragujevcu za direktora te škole u narednom periodu podržao doskorašnjeg direktora Prve tehničke Nenada Andrića, koji je početkom oktobra prošle godine, na osnovu naloga Višeg tužilaštva u Kraljevu, bio uhapšen i pritvoren zbog sumnje da je tražio i primio mito, te da je trgovao uticajem.

Za Andrića je na sednici Školskog odbora, koji čine troje predstavnika roditelja, nastavničkog kolektiva i lokalne samouprave, glasalo šestoro od sedmoro prisutnih članova. Direktorsku kandidaturu Andrića prethodno je, prošle nedelje, podržala i većina zaposlenih u Prvoj tehničkoj školi. Konačnu odluku o izboru direktora daće, u roku od oko mesec dana, Ministarstvo posvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Predstavnici zaposlenih u konkursnoj komisiji, uprkos upozorenjima pojedinaca iz kolektiva da se radi o „ozbiljnoj nepravilnosti", propustili su bili da u konkursu navedu da se od kandidata traži dokaz da se protiv njih ne vodi krivični postupak za koji je zaprećena zatvorska kazna. Pošto tog uslova nije bilo, u rukovodstvu Unije sindikata prosvetnih radnika u Kragujevcu „osnovano pretpostavljaju da je konkurs u Prvoj tehničkoj školi u potpunosti prilagođen liku i delu Nenada Andrića“.

Inače, zaposleni u Prvoj tehničkoj školi u Kragujevcu, u oktobru prošle godine, odnosno u vreme dokje tadašnji direktor Nenad Andrić bio u pritvoru, organizovali su peticiju za njegovo puštanje iz zatvora, a peticiju su nastavnika, tehničkog i pomoćnog školskog osoblja, potpisivali i učenici. Pojedini mediji, pozivajući se na svoje izvore u Prvoj tehničkoj sada, tvrde da su zaposleni u toj školi zastrašeni i kao primer navode da je školsko tehničko osoblje primoravano da u oktobru, ispred pritvorske jedinice u Kraljevu, organizuje miting podrške uhapšenom direktoru.

  1. Radovanović

Spekulacije

U šumadijskoj javnosti se uveliko spekuliše da je Nenad Andrić čovek od poverenja bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji mu je svojevremeno dodelio i Svetosavsku nagradu. Pre no što je postao „Tomin čovek", Andrić je bio istaknutiji član Demokratske stranke. Na predlog Vlade Srbije, Andrićje, u junu prošle godine, postao član Saveta Univerziteta u Kragujevcu, a Vlada ga sa tog mesta nije razrešila iako je hapšen i osumnjičen za primanje mita i trgovinu uticajem.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: D.D.

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Nemanja Nenadić/Korupcija

Naslov: CINS: Nedozvoljena donacija SNS-u od 1,3 miliona evra

CINS: Nedozvoljena donacija SNS-u od 1,3 miliona evra

D.D.

Beograd - Srpska napredna stranka (SNS) dobila je na poklon prostorije na Novom Beogradu čija je vrednost oko 1,3 miliona evra, što prevazilazi zakonom dozvoljeni limit, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS). Prostor je donirao odbornik SNS izKruševca Velibor Jovanović, koji ga je godinu dana ranije kupio za oko 250.000 evra. Ukoliko se pokaže da je na ovaj način prekršen zakon, prostorije bi morale da budu oduzete, piše CINS. Ugovor o poklonu potpisali su Jovanovič i lider SNS-a Aleksandar Vučič, uz obavezu da taj prostor koristi Gradski odbor stranke u Beogradu. lako se u Ugovoru ne navodi cena nepokretnosti, odnosno vrednost poklona, u finansijskom izveštaju SNS-a se vidi da je Jovanovič 2017. donirao stranci poslovne prostorije u vrednosti od 156 miliona dinara ili oko 1,3 miliona evra. Sve poreze i troškove nastale na osnovu ovog ugovora snosi SNS, a samo javni beležnikje naplatio oko 200.000 dinara.

Ove prostorije stranka je i ranije koristila tako što je plačala zakup firmi Vetfarm. Farmaceutska kompanija Vetfarm je otišla u stečaj 2013. godine i od tada se prodajom imovine preduzeča namiruju njegovi poverioci. Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadič ocenio je da davanje prostorija na Novom Beogradu nije bilo dozvoljeno. D. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: D.D.

Teme: Korupcija

Naslov: DRAGOSLAVU KOSMAJCU VRAĆENA IMOVINA

DRAGOSLAVU KOSMAJCU VRAĆENAIMOVINA

D.D.

Beograd - Dragoslavu Kosmajcu, za kojeg je 2014. tadašnji premijer Aleksandar Vučić rekao da je najveći narkodiler u Srbiji, država je vratila svu imovinu pošto je osloboćten optužbi za nezakonitu uknjižbu zemljišta, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). KRIK je naveo da su Kosmajcu vraćeni stanovi, zgrade, lokali, sportski objekti, garaže, hiljade kvadrata zemljišta, kafić i bazen, kojima je država privremeno upravljala od 2014. godine. „Takođe, u toku je postupak u kom država Kosmajcu prebacuje novac koji je zaradila izdavanjem njegovih nekretnina", objavio je KRIK. D.D.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Danas     Strana: 8

Rubrika: Pravo

Autori: M. N. Stevanović

Teme: Korupcija

Naslov: BANKA SAMA SEBI DALA SAGLASNOST DA UPIŠE HIPOTEKU

Ni posle gotovo dve godine sud nije odlučio o određivanju privremene mere

BANKASAMASEBI DALA SAGLASNOST DA UPIŠE HIPOTEKU

Sinhronizovano delovanje banke i državnih institucija ukazivalo je da iza svega stoji jedan centar moći

Jedan od trenutno najaktuelnijih sudskih predmeta u sporovima koje llija Dević vodi zbog slučaja ATP Vojvodine, nastao je jer je Meridijan banka (sada Credit agricoli) godinu dana nakon odobravanja kredita, sama sebi dala saglasnost da upiše hipoteku nad novoizgrađenim objektima, stanici i servisu, iako to ni ugovorom ni založnom izjavom nije bilo predviđeno. Paradoksjeto štoje novosadski katastarprihvatio takav dokument kao validan i upisao zalog.

Bio je to početak lavine koju su pokrenule institucije u ovom slučaju i to u trenutku kada je izgrađena nova autobuska stanica i servis prvo grad nije ispunio svoj deo ugovora i preusmerio saobraćaj na novu lokaciju, zatim tadašnje ministarstvo saobraćaja nije zatvorilo staru stanicu iako ona ni danas nema upotrebnu dozvolu, preduzeća nije moglo da aktivira investiciju, banka je pre vremena proglasila kredit dospelim i to neposredno pred uvođenje stečaja, u decembru 2008. Dan kasnije Agencija za privatizaciju je zbog nekoliko dana zakašnjenja u uplati pete od ukupno šest rata za ATP Vojvodinu, raskinula ugovor sa Devićem.

Ovako sinhronizovano delovanje banke i državnih institucija ukazivalo je da iza svega stoji jedan centar moći. Ko je bio zainteresovan za tu investiciju i danas se nagađa, ali u to vreme Srbijom je „harao" kapital stečen u poslovima narko-klanova, a na meti su, zbog gotovinskih plaćanja i transporta, bila poljoprivredna dobra, saobraćajna preduzeća i autobuske stanice, uglavnom po Vojvodini.

Istina je da se ipak nije realizovala hipoteka kojom je banka tada pokušala da upiše vlasništvo objašnjavajući da se pojavio zainteresovani kupac. Sud je zahtev banke za izvršenje odbio jer mu iz dokumentacije koju je priložila, ugovora i sporazuma o hipoteci, nije bilojasno kako je katastar izvršio upis kada to dokumentima nije bilo predviđeno. Pitanje odgovornosti službenika u katastru nikada nije postavljeno. Problem spornog upisa hipoteke nije registrovala ni radna grupa koja se bavila ispitivanjem 24 slučaja spornih privatizacija.

Stečaj ATP Vojvodine nastavljen je kroz plan reorganizacije, a u tom procesu presudnu ulogu imala je banka i to upravo po osnovu sporne hipoteke. Tako banka ima vec'inu u Nadzornom odboru preduzeča, upravlja poslovanjem i odlučuje o prodaji. Interesantno je da iako u reorganizaciji, ATP Vojvodina ima najviše novca na računu u odnosu na sva druga saobraćajna preduzeća u pokrajini. I pred toga, delatnost preduzeća nije bila pokrenuta iako je za to bilo dovoljno uslova i kadrova. Umesto toga, pre nekoliko godina krenulo se sa prodajom imovine.To je za Devića bio motiv da 2017. pokrene parnicu i zatraži određivanje privremene mere kojom bi se sprečila prodaja zbog neispravnog upisa hipoteke. Privremena mera još nije određena jer se predmet već tri puta šetao na relaciji od Privrednog do Privrednog apelacionog suda.

Iz sudskih spisa u ovom slučaju vidi se da je banka pokušala da uknjižbu pravda tvrdnjom da su novi objekti izgrađeni na temeljima starih za koje je postojalozaložno pravo. Veštačenje građevinske struke je, međutim, pokazalo da se novoizgrađena stanica i servis nalaze na sasvim drugom kraju parcele, na kojoj pre toga nije bilo izgrađenih objekata.

  1. N. Stevanović

U pauzi izgubljeno deset miliona Kada je ATP Vojvodina prvi put uspela da dobije izvršnu presudu kojom je trebalo od novosadskih vlasti da naplati 14 miliona evra odštete za neispunjeni ugovor, bila je to prilika da se zatvori stečaj, namire poverioci i pokrene rad preduzeća.To se, međutim, nije desilo jer je nadzorni odbor preduzeća odugovlačio sa naplatom od Grada, što je omogućilo „pauzu" u kojoj je izvršen politički pritisaknaVrhovni kasacioni sud. On je u reviziji odlučio da je ugovor ništav a da je ATP Vojvodina ipak pretrpela štetu i zaključio, bez dodatnog veštačenja, da ona iznosi četiri miliona evra. Pravnici su ukazivali da je ta revizija blago rečeno neuobičajena, jer se u njoj umesto utvrđivanja da li je bilo procesnih nepravilnosti, zapravo odlučilo o tužbenom zahtevu.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Danas     Strana: 8,9

Rubrika: Pravo

Autori: Mirjana N. Stevanović

Teme: Korupcija

Naslov: Kako žrtvu oglasiti krivcem

Država nije poštovala ugovor sa bivšim većinskim vlasnikom ATP Vojvodine, umesto odštete, on je suočen sa krivičnim prijavama

Kako žrtvu

oglasiti krivcem

Radna grupa formirana za rasvetljavanje 24 sporne privatizacije ni u jednom slučaju nije razjasnila ulogu pojedinih institucija ili delovanje interesnih grupa, a u slučaju ATP Vojvodine istraga je potpuno okrenula tok

Beograd // lako je pred sam kraj 2013. tadašnji premijera sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da su slučajevi sa liste od 24 sporne privatizacije rešeni, gotovo nijedan predmetjoš nije doživeo ili konačan sudski epilog ili razjašnjenje. Uloga institucija u stvaranju tih

problematičnih slučajeva ni izbliza nije rasvetljena, delovanje interesnih grupa se ne pominje a presedan u čitavoj priči je, po oceni Saveta za borbu protiv korupcije,tošto se ujednom slučaju istraga potpuno okrenula u suprotnom pravcu. Reč je o ATP Vojvodini, odnosno bivšem većinskom vlasniku lliji Deviću, kogaje vlastod statusa žrtve pokušala da označi kao krivca.

Devićje usred izborne kampanje, februara 2014, uhapšen pod

optužbom da je oštetio ATP Vojvodinu za oko 200 miliona dinara. Taj iznos bio je značajan jer je omogućio da se predmet nađe pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal. Problem je, međutim, to što je za polovinu tog iznosa, čak i pod uslovom da se pozajmica drugoj firmi kvalifikuje kao krivično delo, već nastupila apsolutna zastarelost. Međutim, sporni iznos je bilo zgodno upotrebiti kako se slučaj ne bi našao pred Višim tužilaštvom, jer bi po pravilima onda trebalo pritvor da se odredi tek ako ima svih dokaza utvrđenih veštačenjem. I bez toga, tužilac je u ovom predmetu imao veliki problem, jer čak ni devet meseci posle puštanja Devića iz pritvora, nije mogao tačno da definiše zahtev za veštačenjem. Kada je to konačno uspeo, za veštaka je bila izabrana Mirjana Labović iz državnog, Gradskog zavoda za veštačenje. Za Labovićevu se kasnije ispostavilo da ima diplomu u čiju verodostojnost se sumnja, o čemu je Danas već pisao.

Pomalo je apsurdna i tvrdnja nastala na osnovu takvog veštačenja da je Dević oštetio preduzeća, jer je ono u momentu kada ga je kupio vredelo dva do tri miliona evra, a po završetku investicije vrednostsamo imovine uvećanaje na oko 100 miliona ne računajući pri tom i znatno višu cenu kapitala koja je postignutatim ulaganjem.

Zanimljiv je i fokus radne grupe koja je okviru 24 privatizacije istraživala predmet ATPVojvodine. Rečjeoistim Ijudima koji su još od 2006. istraživali poslovanje te firme i Devića, ali godinama nisu našli razlog da ospore

Ko naplaćuje kamatu Jedan od bisera u nalogu za privođenje Devića zbog pozajmiceod oko 100 miliona dinara firmi Univerzal Dušana Stupara, bila je i tvrdnja da nije uračunao kamatu na ta sredstva, iako to mogu da rade samo banke dok bi svi ostali bili krivično gonjeni kaozelenaši. Devićjezbog nevraćenog zajma, znatno pre otvaranja ovog procesa, tužio Univerzal. Interesantna je i uloga Stupara u ovom predmetu, kojije uvreme određivanja pritvora Deviću navodno bio na odmoru, naTajlandu (prema nekim izjavama, tih dana je viđen u Beogradu). Na njegovu izjavu čekalo se 20 dana a tek potom je Dević pušten. Slučajnost ili ne, baš u vreme izborne tišine. Inače, u delu poslovnog prostora na Novom Beogradu, čiji je vlasnik Stupar, sada je sedište Srpske napredne stranke.

UGOVOR- saglasnost volja dveju ili više ugovornih strana. On je zakon za

ugovorne strane koje moraju obaveze iz tog dokumenta da izvrše onako kako je to napisano. Čitav pravni sistem zasniva se na poštovanju obaveza iz ugovora, a ukoliko neka od strana ne ispuni svoju obavezu, onda mora da plati štetu kojajezbog toga nastala. Osnovna funkcija sudova je da štite prava iz ugovora.

zakonitost rada.Vlastjetada tvrdila su da policija i tužilaštvo bili pod političkim pritiskom da ne ganjaju kriminal, ali nema objašnjenja zbog čega su opet isti Ijudi angažovani kada se već kaže da su podložni političkom pritisku. Ako su oni ranije ipakradili profesionalno, kako su osnov za progon našli 2013? Još spornije je to što je Grad u to vreme več isplatio četiri miliona evra odštete po sudskoj presudi, ali nikoizradnegrupe nije istraživao zbog čega ugovor nije ispoštovan, ko je odgovoran za tu štetu, niti ulogu svih institucija koje su u tome učestvovale. Takođe, i pored „detaljnog" uvida u papire, članovi radne grupe nisu primetili spornu hipoteku koju je banka upisala na novoizgrađene objekte i na osnovu nje upravljala UPPR-om preduzeća. Nisu tražili ni pozadinu slučaja, koje bio zainteresovan da se od investitora otmu novoizgrađeni objekti, ko je i kome obećao tu imovinu, zbog čega je 500 Ijudi ostalo bez posla.

Mirjana N. Stevanović

Od 30 miliona na ništa

Jedna od krivičnih prijava kojom je započeo nalet na investiciju i lliju Devića pokrenuta je pre 11 godina, a tek pre dva meseca pravosnažno je okončana oslobađanjem od optužbe za utaju poreza. U tom procesu u nekoliko navrata donošene su osuđujuće presude, među njima i jedna na 14 meseci zatvora, štoje kasnije na apelaciji padalo. Tokom trajanja procesa u više navrata je tužilaštvo menjalo iznos za koji tereti Devića, pa je od početnih 30 smanjivano na 15, zatim na 6,6 miliona dinara. Tužilaštvo i sud godinama su odbijali i veštačenja i originalnu dokumentaciju a kada su konačno uzete u obzir originalne kartice Poreske uprave, ispostavilo se da je porez u pretplati i optužnica je morala da padne. „Tužilaštvo je ušlo u postupak samo na osnovu službene beleške poreske policije o stanju na jednom dugovnom računu ATP Vojvodine, zaduženju za porez po odbitku, odnosno obavezi koja se plaća na zarade radnika. U isto vreme, Dević je imao više desetina miliona dinara pretplate PDV-a. Uobičajena je praksa da se više uplaćeni novac na jednom računu preknjiži na drugi koji je u minusu. 0 tome je postojao i dogovor, takođe uobičajen, a neažurnost Poreske uprave u preknjižavanju Tužilaštvo je zloupotrebilo kako bi pokrenulo krivični postupak za utaju - kaže za Danas advokat Nikola Stanojević.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Danas     Strana: 25

Rubrika: Hronika

Autori: I.H.D.

Teme: Korupcija

Naslov: Osumnjičena za zloupotrebu

Hapšenja u Centru za socijalni rad. u Prijepolju

Osumnjičena za zloupotrebu

Prijepolje - Policija je, u saradnji sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije u Kraljevu, uhapsila S. H. (1975) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja i A. T. (1982), koja se tereti za krivično delo zloupotrebe službenog položaja u pomaganju, saopštio je MUP.

Sumnja se da je S. H., u svojstvu odgovornog lica Centra za socijalni rad Prijepolje, tokom decembra 2017. godine omogućila pravnim i fizičkim licima da u postupku nabavke pribave imovinsku korist od oko 990.000 dinara, a Centru za socijalni rad nanela štetu od oko 1.142.000 dinara, uključujući i iznos PDV-a. Osumnjičena A. T., koja je takođe zaposlena u Centru za socijalni rad u Prijepolju, tereti se da je, zloupotrebom službenog položaja, pomogla S. H. da izvrši navedeno krivično delo. Osumnjičenimaje određeno zadržavanje do 48 sati i one će, uz krivičnu prijavu, biti privedene Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, piše u saopštenju za javnost Odeljenja za medije i komunikacije MUPSrbije. I.H.D.

I.H.D.

SPP: Politička montaža Mada je polidja objavila samo inidjale privedenih, Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića potvrdila je da je u pitanju direktorka Sabira Hadžiavdić, koja je njihov kadar. Prijepoljski odbor SPP saopštava da su „apsolutno uvjereni" u nevinost Hadžiavdić i da se radi o „politićki montiranom procesu".

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Danas     Strana: 1,12

Rubrika: Bez naslova

Autori: Goran Ilić, Radovan Lazić

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Tabloidna kazna vlasti za tužioce koji nisu poslušni

Pismo članova Državnog veća tužilaca koji su se našli na udaru Informera iSrpskog telegrafa

Tabloidna kazna

vlasti za tužioce koji nisu poslušni

Pismo članova Državnog veća tužilaca kojisusenašli//podmaćem"lnformeraiSrpskog telegrafa

Tabloidna kazna vlasti za „neposlušne" tužioce

¦ Delikt drugačijeg mišljenja valjalo je kazniti, a kako to drugačije uraditi u današnjoj Srbiji nego preko provladinih medija i vladinih nevladinih organizacija

Goratt Uić

Radovan Lazić

Negde uoči novogodišnjih praznika pala je odluka da se kreira nova aferu u javnom tužilaštvu, preciznije u Državnom veću tužilaca. Na udaru mača Srpskog telegrafa i Informera nije se našlo celo Državno veće tužilaca, već pet njegovih članova,

poimenično nabrojanih - Goran Ilić, Radovan Lazić, Svedana Nenadić, Sandra Kulezić i Stanislav Dukić.

Među njima nema ni Ministarke pravde, ni predsednika Odbora za pravosuđe Narodne skupštine Republike Srbije (oboje članovi Državnog veća tužilaca), a da o Republičkoj tužiteljki da i ne govorimo. Nisu čak prozvani ni svi tužioci (i zamenici tužilaca) u Državnom veću tužilaca, već samo pet zamenika javnih tužilaca koji su i članovi Udruženja tužilaca Srbije.

Njimaje zamereno da su "zaštitili svoju koleginicu”, javnu tužiteljku, koja je disciplinski kažnjena, zbog manjka od tri miliona dinara, tako što su disciplinsku sankciju - zabranu napredovanja u trajanju od dve godine, preinačili u blažu disciplinsku sankciju - javnu opomenu. Pronicljivi autori tekstova otkrili su i motiv zbog čega je tužiteljka „zaštićena“. Tužiteljka je zamislite član u Udruženju tužilaca.

Uprkos tome što u tabloidnoj Srbiji važi ona - slobodno govorite istinu, ionako vas niko ne sluša - probaćemo da iznesemo par činjenica. U tekstovima se ne navodi da je do manjka u tužilaštvu došlo zbog pronevere, kao ni to da tu proneveru nije izvršila javna tužiteljka protiv koje je vođen disciplinski postupak. Takođe se ne navodi da se protiv osobe koja je izvršila proneveru (prisvojila tri miliona dinara) vodi krivični postupak, jer je pronevera krivično delo, a ne disciplinski prekršaj.

Ne navodi se da disciplinska sankcija izrečena u prvom stepenu - zabrana napredovanja u trajanju od dve godine, nije ni mogla biti izrečena, jer nije propisana zakonom, tako da je Državno veće tužilaca moralo promeniti disciplinsku sankciju, a kako se disciplinski tužilac nije žalio na prvostepenu odluku, već samo kažnjena javna tužiteljka, to se po zakonu mogla izreći samo blaža disciplinska sankcija (zabrana „reformatio in peius“). U navedenim tekstovima se ne spominje ni da nije samo pet (imenom i prezimenom) prozvanih članova Veća glasalo za takvu odluku (za donošenje odluke u Državnom veću tužilaca je neophodno najmanje šest glasova), kao što se ni ne spominje da niko od ovih pet prozvanih članova tu odluku nije predložio.

Naime, odluka je predložena od člana Veća koji se u ovim tekstovima ne pominje, (a koji nije javni tužilac niti zamenik javnog tužioca). Još je zanimljivije da je zbog glasanja za ovu odluku protiv pet imenovanih članova Veća podneta i krivična prijava i to, ni manje ni više, nego zbog trgovine uticajem. Naravno, prijava nije podneta i protiv šestog člana Veća, koji je za ovu odluku ne samo glasao, nego ju je i predložio.

Krivičnu prijavu je podnela organizacija koja se zove Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, a koji je i glavni koordinator Radnog tela za borbu protiv korupcije u sistemu zdravstva pri Ministarstvu zdravlja. Vladin službenik koji je na čelu nevladine organizacije i u javnosti je poznat po podnošenju krivičnih prijava i to protiv Rodoljuba Šabića, Dragane Boljević, Tatjane Babić i mnogih drugih, a sada i protiv pet imenovanih članova Državnog veća tužilaca.

A u čemu je problem?

Problem je jer pet članova Državnog veća tužilaca ponekada glasa drugačije od predstavnika Vlade (ministar pravde). I ne samo da ponekada drugačije glasaju već ponekada drugačije javno govore o pravosuđu od predstavnika vlasti, pa su se, eto, čak usudili da tokom tzv. rasprave o izmenama Ustava Republike Srbije o pravosuđu tvrde da su izmene "sprint unazad”, da se politički uticaj na pravosuđe nakon izmena Ustava neće smanjiti, već da će se samo maskirati, da će sudstvo i tužilaštvo nakon promene Ustava biti gore. Delikt drugačijeg mišljenja valjalo je kazniti, a kako to drugačije uraditi u današnjoj Srbiji nego preko provladnih medija i vladinih nevladinih organizacija.

Izvršna vlast, bez obzira kojoj političkoj partiji i grupaciji pripada, ne trpi tužioce, zamenike tužilaca ili članove Državnog veća tužilaca, nad kojima nema apsolutnu kontrolu. Ono što je sasvim prirodno da javni tužilac, zamenik javnog tužioca ili član Državnog veća tužilaca, po sopstvenoj savesti, samostalno vrši svoju dužnost, izvršna vlast, sa druge strane, smatra nekom vrstom „sistemske greške“ ili „incidenta“.

Do ovakvog odnosa izvršne vlasti prema javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca u Državnom veću tužilaca je, u velikoj meri, došlo krivicom samih tužilaca (i zamenika) u Veću i na važnim mestima u javnom tužilaštvu. Može se reći slobodno i da su neki ljudi na važnim mestima u javnim tužilaštvima kao i predstavnici tužilaštava u ranijim sazivima Državnog veća tužilaca razmazili izvršnu vlast jer su je navikli na apsolutnu poslušnost i odsustvo bilo kakve spremnosti da se štiti samostalnost službe i profesionalni integritet.

Podsetimo se, prvi saziv Državnog veća tužilacaje sproveo tzv. „reformu pravosuđa“ 2009. godine, odnosno opšti izbor javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u kome je trećina nosilaca javnotužilačke funkcije, razrešena bez sprovođenja postupka za razrešenje i bez utvrđivanja postojanja razloga za razrešenje. Državno veće tužilaca, u drugom sazivu izabranom u martu 2011. godine, imalo je zadatak da u postupku preispitivanja odluka donetih u opštem izboru, otkloni greške iz opšteg izbora sprovodi postupak preispitivanja odluka iz opšteg izbora.

Međutim, i ovaj postupak je, pod

pritiskom tadašnje vlasti, sproveden protivno načelima vladavine prava. Na kraju Ustavni sud koji poništio sve odluke Državnog veća tužilaca, vratio javne tužioce i zamenike na posao a Srbiji nije preostalo drugo nego da plaća odštetu za greške učinjene u toku opšteg izbora tužilaca i zamenika.

U takvom tužilaštvu i nakon takvih saziva Državnog veća tužilaca, u aprilu 2016. godine, u Državno veće tužilaca ulazi pet zamenika javnih tužilaca koji su članovi Udruženja tužilaca Srbije, opterećeni sanjalačkom (ili jeretičkom) idejom da javni tužilac i zamenik javnog tužioca u Državnom veću tužilaca može imati i sopstveni stav ili mišljenje, da taj stav može biti i drugačiji od stava, Republičkog javnog tužioca i Ministra pravde. I tada, Državnom veću tužilaca, počinje da se dešava nešto što se ranije nikada nije dešavalo.

Veliki broj predloženih kandidata za izbor javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Narodna skupština odbija da izabere, u velikom broju medija se napada Veće, kreiraju se afere i slično. Pojavljuju se i nova strukovna udruženja kojima su u fokusu aktivnosti napadi na izborne članove Državnog veća tužilaca iz reda zamenika javnih tužilaca, i to isključivo one koji su i članovi Udruženja tužilaca Srbije. Iza neprestanih napada i tog javnog

opanjkavanja, uvereni smo, krije se želja da se zatre sloboda govora o stručnim temama, a potom i profesionalnog udruživanja, ne bi li se članstvo u Udruženju tužilaca Srbije, pretvorilo u nešto što je nevolja za tužioce. A kažu nevolja nikada ne ide sama, pre toga bi trebalo stvoriti pravni metež recimo time što bi Agencija za borbu protiv korupcije ispitivala da li je članstvo u Udruženju tužilaca Srbije „konflikt interesa“ sa članstvom u Veću, kako se to nagoveštava u tekstovima objavljenim u Informeru i Srpskom telegrafir, bez obzira što to či. 34. Zakona izričito isključuje mogućnost da članstvo u strukovnom udruženju bude osnov za konflikt interesa. A De Tokvil, za koga je sloboda udruživanja urođeno pravo čoveka i "produžetak lične slobode”, moraće da pričeka neka bolja vremena.

Autori su članovi Državnogveća tužilaca

? Izvršna vlast, bez obzira

kojoj političkoj partiji i grupaciji pripada,

ne trpi tužioce, zamenike tužilaca ili članove Državnog veća tužilaca, nad kojima nema apsolutnu

kontrolu. Ono što je sasvim prirodno da javni tužilac, zamenik javnog tužioca ili član Državnog veća tužilaca, po sopstvenoj savesti, samostalno vrši svoju dužnost, izvršna vlast, sa druge strane, smatra nekom vrstom

„sistemske greške“ ili „incidenta“

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 11

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Protiv zlatnih pasoša i viza za investitore

UPOZORENjE EVROPSKE UNIJE ZEMLjAMA ČLANICAMA

Protiv zlatnih pasoša i viza za investitore

BRISEL: Evropska unija juče je upozorila zemlje članice, koje sprovode unosne šeme izdavanja pasoša i viza bogatim strancima, da pooštre kontrole osoba koje se za prijavljuju, zbog zabrinutosti da članice EU time izvrgavaju zakone vezane za bezbednosti, “pranje novca” i oporezivanje, prenosi AP. Agencija navodi podatke organizacija “Transparensi internešenel” i “Global vitnes”, po kojima su zemlje Unije u protekloj deceniji primile više od 6.000 novih državljana i skoro 100.000 osoba sa pravom boravka, putem izdavanja “zlatnih pasoša i viza”, čime su privukle oko 25 milijardi evra direktnih stranih investicija.

AP navodi da je Evropska komisija, u prvom ikada objavljenom izveštaju o tim šemama, poručila da takvi dokumenti izdati u jednoj zemlji članici otvaraju “zadnja vrata” državljanstvu ili dozvoli boravka u Koliko para, toliko muzike: zlatni pasoš EU svih 28 država EU. Komesarka za pravosuđe EU Vera Jurova rekla je novinarima u Briselu da “zlatne vize” predstavljaju ekvivalent otvaranju zlatne kapije Evrope nekim privilegovanim ljudima”. “Želimo više garancija vezanih za bezbednost i borbu protiv pranja novca. Očekujemo više transparentnosti”, kazala je Jurova.

Navodi se da Bugarska, Kipar i Malta za 800.000 do dva miliona evra nude pasoše investitorima koji nemaju nikakve istinske veze s ovim zemljama, niti obavezu da tamo žive. AP navodi da ukupno 20 država EU nudi vize u zamenu za investicije: Velika Britanija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka i Španija. Navodi se da investicije mogu da budu u rasponu od 13.500 do pet miliona evra u obliku kapitala i investicija u nekretnine, kupovinu vladinih obveznica, jednokratnih uplata u nacionalni budžet ili određenih donacija u humanitarne svrhe. ¦

Iseljavanje s Balkana u Nemačku Izveštaj Savezne službe za migracije (BamF) o useljavanju i iseljavanju iz Nemačke za 2016. i 2017. godinu, pokazuje da se veliki broj građana sa Balkana odlučio na preseljenje u ovu evropsku zemlju. Samo iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, koje imaju najznačajniju migraciju u regionu, u te dve godine u Nemačku se doselio 211.791 građanin. Statistika koju je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke pokazuje i da se u isto vreme iz Nemačke iselilo 130.694 građana te tri zemlje, tako da je razlika 81.097. Iz Srbije se u 2016. i 2017. uselilo 51.143 građana, a iselilo 52.575. Što se tiče BiH, 2016. se u Nemačku uselilo 24.010, a iselilo 16.335, u 2017. uselilo se 26.112 i iselilo 12.088 bosanskih državljana.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 1,9

Rubrika: Sudska

Autori: N. S. X.

Teme: Korupcija

Naslov: Pravosnažna optužnica protiv Milosavljevića, Šćepanovića, Radomana

PROCES ZBOG MUĆKI OKO ZEMLjIŠTA U NOVOM SADU

Pravosnažna optužnica protiv Milosavljevića, Šćepanovića, Radomana

PROCES ZBOG MUćKI OKO ZEMLjIŠTA U NOVOM SADU

Pravosnažna optužnica protiv Milosavljevića, Šćepanovića, Radomana

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra Slobodana Milosavljevića i još sedmoro njegovih saradnika, kojom se terete da su zloupotrebama pribavili veliku protivpravnu imovinsku korist preduzeću „Maxim&Co”.

Portparolka suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je Apelacioni sud odbio kao neonosvane žalbe branilaca Milosavljevića i ostalih okrivljenih i potvrdio rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalnog suda) od 4. septembra 2018. kojim je potvrđena optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal.

- Po stavu Apelacionog suda, nakon razmatranja celokupnog spisa predmeta sa svim odgovorima na optužnicu, prvostepeni sud je pravilno zaključio da je skup činjenica navedenih u optužnici, prikupljenih u istražnom i predistražnom postupku, podignut na nivo opravdane sumnje koji neposredno potkrepljuje osnovanu sumnju da su okrivljeni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret i opravdavaju podiznje optužnice - napomenula je Mirjana Piljić.

Taj sud je prethodno u dva navrata ukidao prvostepena rešenja o potvrđivanju optužnice protiv Milosavljevića.

Potvrđena optužnica, osim bivšeg ministra, obuhvata i njegovog tadašnjeg pomoćnika Dušana Protića, zatim vlasnika preduzeća „Maksim&Co” Zorana Šćepanovića, nekadašnjeg direktora regionalnog centra Poreske uprave u Novom Sadu Zorana Radomana, nekadašnjeg načelnika i savetnicu u Odeljenju za poreskopravne poslove u Novom Sadu Jovana Keravicu i Mirjanu Spasić, kao i veštake poljoprivredne struke Iliju Radosavljevića i Muslina Gorkog.

Optužnica tereti Milosavljevića i Protića da su po prethodnom dogovoru, iskorišćavanjem, odnosno prekoračenjem granica službenog položaja i ovlašćenja, postupali u nameri da Šćepanoviću pribave protivpravnu imovinsku korist.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije do sada saopštavalo navode optužnice.

Nakon hapšenja osumnjičenih u decembru 2015. godine, međutim, saopšteno je da se oni sumnjiče da su izvršili krivična

dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica. Tada je saopšteno i da se sumnjiče da su od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine izvršili nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog društva „Maxim&Co„ i državnog zemljišta u građevinskom rejonu Novog Sada čiji je korisnik bila Opšta zemljoradnička zadruga „Novi Sad”. Tom prilikom preduzeću „Maxim&Co” pribavili su protivpravnu imovinsku korist veću od milijardu dinara, s obzirom na to da je vrednost zemljišta u državnoj svojini bila višestruko veća od vrednosti poljoprivrednog zemljišta koje je država dobila u razmeni, saopšteno je tada iz Tužilaštva.

Nakon njihovog hapšenja, predočeno je da reč o razmeni 26 hektara.

Po saznanjima “Dnevnika” iz pouzdanih izvora, zemljište u državnoj svojini koje je bilo predmet razmene vodi se u javnim ispravama Katastra nepokretnosti kao „pašnjak treće klase“. Zemljišne parcele u vlasništvu firme „Maxim&Co“, koje su državi date u razmeni vode se, navoeo je tada naš izvor, u katastarskoj opštini „Novi Sad-tri“.

  1. S. X.
  2. S. X.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Nedeljnik     Strana: 2,3

Rubrika: Le Monde diplomatique

Autori: Vladimir Vasić

Teme: Korupcija

Naslov: Urbane ruševine u Srbiji

Urbane ruševine u Srbiji

U serijama neuspelih privatizacija nekadašnjih preduzeća, širom gradova i naselja u Srbiji ostale su napuštene građevine, koje mogu da se dogradnjom i preuređenjem upotrebe u korisne društvene svrhe i preko potrebna zajednička dobra. Međutim, zbog nedostatka strategije investicionog braunfilda one su postale ekološko, estetsko i ekonomsko opterećenje urbanog područja, pritom čineći ulog u presecanju političkih i korporativnih interesa

PISE VLADIMIR VASIC

Beleg neoliberalne tranzicije Srbije nije samo u demografskom sunovratu usled katastrofalne nezaposlenosti i niskim nadnicama, kojima se ne nazire kraj, već i u urbanoj stravi napuštenih fabričkih hala, postrojenja, magacina, robnih kuća, parkirališta, raznovrsnih zgrada, hotela, restorana i spomenika kulture. Nema grada i opstine, a ni sela, u kojima ne zjapi barem neka napuštena građevina, često i u samom centru ili na raskrsnici prometnih ulica, svedočed o nekadašnjem slavnom prošlom vremenu, kada je imala svoju ulogu i korist za meštane, korisnike, zaposlenike ili je za putnike namernike dnila vizuelni simbol nekog mesta.

Obećanje da će se nekadašnji socijalistički privredni giganti oporaviti i dobiti novo ruho privatizacijom, nije se ispunilo. Ideal kapitala je da se u grčevitoj trci za profitom može neograničeno i gotovo trenutnom brzinom premeštati iz jedne poslovne grane u dragu, iz jednog regiona u drugi, oblikujući materijalne uslove proizvodnje po svojoj meri. Međutim, ogromna sredstva fiksnih investicija ne mogu se tek tako seliti niti, baš uvek, upodobiti trenutnim i nikad nepredvidivim ćudima tržišta. Kapital ih brzo ostavlja za sobom, a napuštene građevine postaju urbanistički, sociopsihološki, ekonomski, pravni, ekološki i politički problem sa kojim lokalne zajednice moraju da se nose.

Barem retorički, mnogo se nade polagalo u investicijske prednosti braunfilda (r), ali Srbija nije do danas sačinila sveobuhvatan plan oživljavanja napuštenih građevina i sem sporađičnih inicijativa, uglavnom predvođenih entuzijastičnim nevladinim organizacijama, zatim stranim privrednim udruženjima (2), i pokušaja gradskih i opštinskih uprava, gotovo da i nema značajnijih pomaka na tom polju. lako je najavljivana izrada sveobuhvatnog katastra braunfild mesta, koji bi dao detaljan pregled građevina, po raznovrsnim karakteristikama, interesantnih za investiranje, ništa nije učinjeno osim što je Vojska Srbije s Ministarstvom odbrane utvrdila popis nekretnina u kasamama (3)

Prepuštanje tržištu da „oživi" napuštene građevine pokazalo se strateški kao potpuni promašaj, a pojedinačni „uspesi" imali su svoj epilog u samovolji korporativnih interesa, korupciji, džentrifikaciji i nastanku slobodnih ekonomskih zona za strane investicije, kojima je osnovna osobina eksploatacija jeftine domaće radne snage, skandalozne poreske olakšice, dok je pitanje urbane estetike grubo odbačeno na štetu lokalnih zajednica Zajednička urbana dobra, koja su u samoupravnom socijalizmu imala potpuno drugačiji tretman, danas su ugrožena.

Na primer, u vreme socijalizma svaka mesna zajednica je imala mogućnost da na dva nivoa reši potrebe stanovništva koji žive u njoj: kroz demokratsku participaciju u opštinskim većima za pokretanje pitanja od interesa, 0 kojima mora da se donese odluka, i kroz autonomno raspolaganje finansijskim i materijalnim sredstvima uz mogućnost slobodnog povezivanja sa drugim mesnim zajednicama, društvenim i radnim organizacijama.

Lokalnim samoupravama u tranzitornoj Srbiji, praktično je bilo onemogućeno da legalnim sredstvima rešavaju problem opustošenih industrijskih i urbanih prostora, usled dominacije Agencije za privatizaciju (4), čija skihkređita.(6)

Jurnjava za profitom

je birokratija rukovodila stečajnim postupcima nad više od hiljadu preduzeća tokom svog postojanja. Nikada se nije postavilo pitanje diskrecione moći tog državnog organa, specijalno osnovanog za procese privatizacije, a preko koga su se sprovodile štetne prodaje preduzeća, koje su se često završavale kriminalnim aferama u koje su bili upleteni krupni privredni i politički interesi.

Ova agencija, treba istaći, nije samo 'privredne objekte nego i sportske hale i prostore, zatim zgrade nekadašnjih javnih i kulturnih ustanova, inače podignute samodoprinosima radnih ljudi u socijalizmu, nekorektno stavila u posed države i prodala na licitaciji privatnom biznisu. Dakle, to je činjeno bez ikakvog obzira na potrebe lokalnih zajednica za očuvanjem zajedničkih dobara u kulturi,privredi, sportu, transportu, zaštiti životne sredine i očuvanju vizuelne i arhitektonske prepoznatljivosti gradova i opština.

Usled neuspešnih privatizacija i pravno-imovinskih sporova, veliki broj građevina raznovrsne namene ostao je da tavori zapušten, čekajući dok se nejasni sudski postupci ne razreše. Zbog odsustva strateškog plana, državne institucije ne deluju objedinjeno u tretiranju problematike braunfilda na naučni, transparentan i demokratski način, a pod stalnim pritiskom smanjenja budžetskog deficita, ni republički organi ni lokalne samouprave nisu u mogučnosti da investiraju obimnije u napuštenu infrastrukturu, a nisu ni Prepuštanje tržištu da „oživi" napuštene građevine pokazalo se strateški kao potpuni promašaj, a pojedinačni „uspesi" imaU su svoj epilog u samovolji korporativnih interesa, korupciji, džentrifikaciji i nastanku slobodnih ekonomskih zona za strane investicije

voljni, s obzirom na opredeljenje političkih elita da su tržište i privatna svojina poslednja reč privrednog života.

Mali i srednji biznis zbog svoje tanke akumulacione osnove ne može bitnije da uloži i preuzme braunfild lokacije, a strani kapital je zainteresovan više za grinfild investicije (5) i kupovinu preduzeća koja već uspešno posluju. Na taj način se zapravo povećava industrijska površina, jer se napuštenim kompleksima pridodaju novi, što nije u skladu s prostomim i urbanim planiranjem, koje je u svojim dokumentima fiksiralo opredeljenja šire društvene zajednice u pogledu raspodele zemljišta za život i rad.

S obzirom na zvanični kurs aktuelne vlade da preduzeća u restrukturiranju treba što pre prodati, kako ne bi pravila gubitke, postavlja se opravdano pitanje: da li je uopšte moguće izaći na kraj sa zapuštenim građevinama, ukoliko je dosadašnje iskustvo privatizacije pokazalo da se njihov broj samo uvećava?

I kao što to uvek biva sa odnosom ekologije i logike kapitala, tako i u pogledu braunfilda investitori jure za tržišnom konkurencijom i nisu voljni da rešavaju probleme zagađenja koje sa sobom nose mnogobrojni napušteni industrijski objekti i zgrade. Zbog same prirode proizvodnih procesa koji su se u njima odigravali, postali su pretnja po zdravlje i bezbednost Ijudi koji žive u raeposrednoj blizini, pa je hitnost njihovog saniranja neopoziva.

Jasno je da država mora preduzeti korake u otklanjanju takvog rizika, ali iskustvo pokazuje da će u krajnjoj liniji sama lokalna zajednica platiti ceh kroz snošenje troškova ekološkog čišćenja. Kapital, ako i dođe, doći će na gotov i obezbeđen teren, koji će preuzeti za interes profita. Tako se gubi demokratska moć lokalne zajednice da odluči 0 tome da li opustošene građevine mogu poslužiti i u neke druge svrhe, shodno željenoj urbanističkoj estetici i zajedničkim dobrima, a ne samo za potrebe oplodnje kapitala i proširivanja tržišta.

Problematika braunfilda pokreće i preispitivanje pravnog sistema koji je neefikasan u pogledu nerazumno dugog čekanja na sudske piesude, a sami zakonski propisi, vladine uredbe i nedosledna praksa tužilaštva i inspektorata, da ne spominjemo i korupciju, blokiraju lokalne samouprave i fizička lica da ispune svoja prava i uspešno završe poduhvate oživljavanja napuštenih prostora.

Da li treba uopšte reći da se na taj način direktno koči lokalni ekonomski razvoj uz sociopsihološke firustracije građana zbog neispunjenih funkcionalnosti koje treba da pruži moderan grad? Naravno, same opštinske i gradske vlasti čine metu lokalnih političkih partija i elita, koje u dosluhu s preduzetnicima i predstavnicima krupnog kapitala zloupotrebljavaju svoj položaj u korupcijske svrhe, pa su se tako mnoge braunfiid lokacije davale pod jeftin zakup ili rasprodavale, ali ne radi njihovog oživljavanja nego da bi postale zalog za mešetarenje na tržištu nekretnina ili kao zalog za izdavanje bankar-

U čitavoj ovoj problematici ne sme se zanemariti ni selo, koje takođe zbog propadanja velikih zadruga, mlekara, farmi i silosa obiluje braunfildima koji bi mogli da se stave u službu razvoja poljoprivrede i da se smanji njihov negativan uticaj na životnu sredinu.

Cesto selo ostaje na začelju u pogledu privlačnosti za investiranje zbog udaljenosti od gradskih centara i putne infrastrukture, pa se problem zapostavljenih građevina posebno zaoštrava. Međutim, politikom oživljavanja poljoprivredne proizvodnje ovakve lokacije mogle bi da odigraju veliku ulogu u lakšem podizanju neophodne irifrastrukture za objedinjenu proizvodnju mnogobrojnih domaćinstava, a čime bi im se povećala produktivnost rada.

Da bi se uspešno tretirao problem braunfilda, potrebno je formulisanje ekonomskog plana razvoja koji bi u centar postavio reindustrijalizaciju Srbije uz uvažavanje postojećih ekoloških standarda, čime bi se nekadašnje

industrijske zone stavile u fokus efikasne upotrebe resursa. Takva politika mora biti izrazito demokratska i uzeti u obzir iskustva i potrebe radnica i radnika koji su stvarali impozantnu infrastrukturu još u doba samoupravnog socijalizma, a koja se i danas može efikasno upotrebiti. Neophodno je registrovanje braunfild lokacija i smeštanje u lako dostupnu bazu podataka, kako bi se uspešno sagledali njihova struktura, obim i tip. Time se otvara mogućnost vođenja ravnomemog regionalnog razvoja, podstiče međuopštinska saradnja, pokreće demokratski proces u kome bi lokalne zajednice iskazale svoje potrebe u osmišljavanju urbaniteta u kakvom žele da žive, a stručnjaci prostornog planiranja i arhitektonskog dizajna dobili bi okvir za razvoj i iskazivanje kreativnosti. Ekološki standardi moraju biti zagarantovani, radi ispravki nedoslednosti iz perioda socijalističke izgradnje.

U tom procesu preplitanja urbanog i industrijskog razvoja, posebno mesto ima jačanje sposobnosti radničkih slojeva za povratak kontrole nad uslovima života i rada u gradovima i naseljima čiji bi kulturološki i vizuelni identitet bio očuvan kao zajedničko dobro. Čitava ova problematika sadrži osetljivo političko presecanje između različitih interesa krupnog i sitnog kapitala, s jedne strane, i raznolikih dmštvenih potreba kao odraza suprotstavljenih klasnih pozicija s dmge. Izbijaju na površinu i oprečnosti sela i grada, a ne manjkaju ni regionalna nadmetanja u kojima imperativi konkurencije pretežu nad solidarnošću.

Pitanja se prosto nižu: kojim braunfildima dati prednost s obzirom na ograničenost privatnih i javnih investicija? Šta je važnije obnoviti, privredne objekte ili građevine koje su nekada bile simbol nekog grada ili mesta? Ko će snositi troškove neutralizacije ekoloških opasnosti urbanih podmčja u kojima su bili smešteni nekadašnji industrijski centri? Kako izbalansirati razvoj između grada i sela? U kojoj meri dopustiti privatnom kapitalu i tržištu da reše ovaj problem ili ipak država mora preuzeti na sebe glavnu ulogu i najveći deo odgovornosti? Ko je tu najviše pogođen: mesna zajednica, grad, opština, region ili čitava država?

Treba li problemu braunfilda pristupiti sa stanovišta uskih privrednih potreba i tržišne isplativosti ili je dopustiva agenda promenljivih političkih elita? Prepustiti stvar stmčnjacima ili unaprediti demokratski proces u kome bi se širi dmštveni slojevi pitali 0 budućnosti prostora na kome žive 1 s kojima su u dodiru? Da li je dopustivo dodatno zaduženje lokalnih samouprava i države, kako bi se finansirali projekti obnove industrijskih kompleksa i urbanih areala ili ih treba obezbediti povećavanjem poreza? Da li neka mesta treba sačuvati zbog nekadašnjeg značaja ili ih jednostavno pomšiti i krenuti iz početka?

Tako koncept brounfilda podleže ideološkim intervencijama u pokušaju definicije, jer od njegovog određenja zavisi koliko je zapravo problem veliki u kvantitativnom smislu i ko je sve njime pogođen, a pitanje sredstava kojima će se sve to rešavati utiče direktno na državne organe, koji moraju da balansiraju između svoje političke legitimacije koju dobijaju na izborima i nasrtaja korporativnih interesa. Dovoljno je za primer uporediti skandinavske zemlje s Rumunijom i Poljskom.

Dok je kod prvih braunfild ograničen na urbanizovana podmčja sa dodatnim kriterijumom ogledanim u stepenu ekološke zagađenosti, u dve poslednje zemlje ovaj fenomen uključuje mnogo širi opseg i tip zapuštenih građevina i pratećeg-zemljišta, a koji sve skupa zahvataju čak do 3,8% ukupne državne teritorije. Generalno, prosek u zapadnim zemljama čini svega 0,5%.

Dakle, pravna i ekonomska određenja su različita od države do države, a sam fenomen braunfilda po sebi je složen jer ubraja ne samo napuštenu ekonomsku infrastmktum već i vojne kasarne, nekadašnje bolnice, ustanove kulture, službene zgrade, bivše železničke stanice, luke i aerodrome.

Na sva ta pitanja ne mogu dati odgovor uski kmgovi tehnokratije i državne birokratije, koje su pod uticajem promenljivih političkih elita, a s obzirom na složenost i neizvesnost urbanog planiranja u uslovima kapitalističke reprodukcije, koja počiva na eksploataciji klasnih razlika, pritom izazivajući povratne ciklične krize, postaje nedopustivo prepustiti dalji razvoj gradova i opština stihijama tržišta.

Pogotovu što preti stalna opasnost od džentrifikacije stanovništva i uspostavljanja autoritamih odnosa kojima nema mesta u draštvu koje se suočava sa ekološkim problemima, a tehnološki napredak prošimje kreativne i proizvodne mogućnosti u zadivljujućim razmerama. Radnički slojevi sa širim gradskim stanovništvom jedini su legitimni da odlučuju kroz razgranate sisteme demokratske participacije 0 zajedničkim urbanim dobrima od svih za svakoga.

Termin brounflld je nastao ođ engleske reči Mbrownfielda i označava napuštenu građevinu ili neko područje koji se mogu investicijski upotrebiti ili poslužiti nekoj drugoj opštedruštvenoj nameni, a mogu Imati stvarne ili pretpostavljene probleme sa zagađenjem; uglavnom se nataze u urbanizovanim područjima i zahtevaju obnovu i dodatno ulaganje kako bi bili ponovo korisni. Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) sačinila je, u saradnji s USAID-ovim Programom podsticanja ekonomskog razvoja opština (MEGA) 2009. godine dve baze podataka o grtnflld i braunfiid mestima. Bazaje dostupna na: http://serbia-locations.rs/locatlonseng/ i trenutno ima podatke za nekoliko stotina braunfild lokacija.

Rečje o 3.942 objekta, površine 2.833.406 m2, kao i 21.773 ha zemljišta.

NJen rad je posle gašenja nastavila novoosnovana Agencija za vođenje sporova u postupku privatizacije od 1. februara 2016. godine.

Grinfild investicija predstavlja izgradnju potpuno novih fabrika, postrojenja i poslovnog prostora. Oko 11% stranih direktnih investicija Je 2011. godine korišćeno za preprodaju nekretnina. Videti šire u: Ivan Radenković, Strane direktne investicije u Srbiji, Rosa Luxemburg Stiftung, Beograd, 2016, str. 26-31.

VLADIMIR VASIĆ je diplomlrani politikolog. Bavi se političkom ekonomijom, ekonoflzlkom, teorijom privrednog razvoja, metodologijom društvenih nauka I organizacijom lokalne samouprave. Saradnik je više regionalnih portala i teorijskih ćasopisa i aktivista u organizacijama za očuvanje životne sredine.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: NIN     Strana: 1,32,33,34

Rubrika: Društvo

Autori: Vuk Z. Cvijić

Teme: Korupcija

Naslov: PRVOSTEPENA PRESUDA ZVONKU VESELINOVIĆU KOSOVSKA HOBOTNICA

PRVOSTEPENA PRESUDA ZVONKU VESELINOVIĆU KOSOVSKA HOBOTNICA

To što su režimski mediji prećutali vestda je pirotski sud prvostepeno osudio Zvonka Veselinovića zbog koruptivnih poslova na dve godine zatvora a oslobodio Milana Radoičića zbog nedostatka dokaza, otkriva da vlast želi da zataška postojanje kriminalne kosovske hobotnice

Zvonko Veselinović, koji je blizak

vlasti i čiji se društveni angažman opisuje jednim od najkorišćenijih srpskih sinonima - „kontroverzni biznismen“, neočekivano je posle više oslobađajućih presuda za kriminal prvostepeno osuđen na dve godine zatvora za jedan slučaj korupcije.

Informacija da je Viši sud u Pirotu 15. januara osudio Veselinovića, o kome je 2011. zbog kriminala pisao i čuveni Njujork tajms, nije bila dostupna široj javnosti u Srbiji. U režimskim medijima nije se moglo videti i da su u istom postupku osuđeni neki zanimljivi Veselinovićevi saradnici, a da je oslobođen, po lošem glasu sada poznatiji, njegov kum Milan Radoičić. Njega kosovsko tužilaštvo traži zbog ubistva Olivera Ivanovića. Osim Veselinovića, takođe na po dve godine, osuđeni su i Ivan Stamenović, koji se jedini pojavio u Pirotu na izricanju presude, i Goran Makragić, koga su čak i prorežimski mediji dovodili u vezi sa organizovanjem prebijanja opozicionog lidera Borka Stefanovića u Kruševcu. Inače, Veselinović je u beogradskom Specijalnom sudu 17. juna 2013. optužio Stefanovića da je kao šef pregovaračkog tima sa Prištinom bio odgovoran za njegovo hapšenje krajem 2011.

Pirotsko tužilaštvo optužilo je njih četvoricu da su od juna 2011. do juna 2012. nelegalno kopali šljunak, a zatim ga koristili za gradnju puta od Pirota do Dimitrovgrada na Koridoru 10. Obrazlažući presudu, sudija Bojan Antić rekao je da je veće većinom glasova odlučilo o presudi. Među dokazima za trojicu osuđenih, kako je istakao sudija, nalaze se i presretnuti telefonski razgovori u kojima se čuju dogovori u vezi sa ovim poslom. U njima se spominje i Milan, ali je branilac oslobođenog Radoičića tvrdio da se to ne odnosi na njegovog klijenta.

Sud je utvrdio da je Veselinović obezbedio šlepere, kamione i drugu mehanizaciju, da je Stamenović otkupljivao njive i bio zadužen za dokumentaciju, dok je sav posao išao preko Makragićeve firme MAK 037.

„Za Radoičića ima indicija da je učestvovao u podeli novca sa Veselinovićem, ali nema dokaza da je operativno učestvovao“, naveo je sudija Antić. Inače Radoičić se branio tvrdeći da je za posao saznao od kuma Veselinovića, ali da u njemu nije učestvovao.

Veće je donelo odluku i da okrivljeni plate troškove postupka, ali i naknade za korišćenje mineralnih sirovina i promenu namene obradivog zemljišta. Takođe, presuđeno je da im se oduzme i zarada na ovom nezakonitom poslu i to više od 23 miliona dinara.

Veselinović se branio na sudu u Pirotu tvrdnjama da je žrtva „politički montiranog procesa“ te da su svi optuženi jer je „ranije bila drugačija politička klima“. Njegove tvrdnje bile su iste kao i odbrane još nekih kontroverznih biznismena bliskih sadašnjoj vlasti. Na primer, političkim progonom prethodnih vlasti se branio i Stanko Subotić Cane za koga su disidenti SNS-a tvrdili da je finansijer stranke, a Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je nezakonito pravosnažno oslobođen da je organizovao kriminalnu grupu švercera duvana. Tako se branio i Bogoljub Karić protiv koga je postupak zastareo, a čiji su brat i supruga poslanici sa izabrane liste SNS-a.

U postupku u Pirotu svi su bili oslobođeni 10. februara 2017, ali je Apelacioni sud u Nišu, koji će sada morati da donese konačnu presudu, naložio novo suđenje.

Poznate veze Veselinovića sa sadašnjom vlašću počinju još 2011, kada ga je, tada po obostranom priznanju, pozvao opozicioni lider Aleksandar Vučić da mu pruži podršku jer ga je prethodno Savet za nacionalnu bezbednost Srbije označio kao osobu povezanu sa kriminalom na severu Kosova i odgovornog za nasilje u kome su spaljeni administrativni prelazi Brnjak i Jarinje. Vučić je tada javno rekao za Veselinovića: „To je pokušaj kriminalizacije severa Kosova i svih Srba“. Veze su nastavljene. Na sajtu kruševačkog SNS nalaze se fotografije sa sednice pokrajinskog odbora ove stranke na kojima su u društvu Veselinovića - direktor BIA Bratislav Gašić, inače nekadašnji kruševački biznismen, i šef kancelarije za KiM Marko Đurić. Iako Veselinović ima direktan pristup najvažnijim nosiocima vlasti i direktoru tajne službe, za njega je značajan i kosovski kadar u BIA Bojan Dimić, koji je nedavnom reorganizacijom postavljen za šefa jedne od najvažnijih uprava, Prve uprave koja sada objedinjuje nekadašnju 1. kontraobaveštajnu i 3. za terorizam i organizovani kriminal. Bitna je i saradnja sa Zoranom Milojevićem Zeljom, poverenikom SNS-a sa severa Kosova i jednim od koordinatora vladajuće partije za istočnu Srbiju.

Kruševac je izgleda ključno mesto odakle je Veselinović širio uticaj u Srbiji. Srpska policija dolazi do Veselinovićevog imena ranih dvehiljaditih kada je istraživan poznati kruševački kriminalac Goran Obradović Suša. U drugoj polovini 2003. Veselinović je uhapšen zbog nekoliko kilograma heroina poreklom sa Kosova. Međutim, bio je kasnije oslobođen za ovo delo uz obrazloženje da nema dokaza da je droga njegova. Njegovog tadašnjeg saradnika Obradovića nepoznati napadači ubili su u Kruševcu 28. septembra 2014.

Veselinović se ponovo našao u žiži javnosti decembra 2011. kada je prvo uhapšen na Kopaoniku zbog sumnje da nezakonito poseduje oružje. Uhapšen je sa bratom Žarkom Veselinovićem, kome je na teret stavljeno da je sudiju osnovnog suda u Raškoj Srećka Topalovića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja. Kasnije su kumovi Veselinović i Radoičić bili okrivljeni za veliku korupciju. Tužilaštvo za organizovani kriminal ih je teretilo da su podstrekavali Dragana Ćurčića da nakon raskida ugovora o lizingu, njegova firma Euro kop zadrži 32 kamiona Hipo Alpe Adrija lizinga i preda ih njima na korišćenje. Kamione, vredne više od 200 miliona dinara su prevezli na Kosovo i koristili ih za prevoz šljunka za put Priština - Prizren.

Pre ovog postupka ugledni Njujork tajms je 24. oktobra 2011. objavio da srpski i albanski biznismeni na severu Kosova udruženim snagama krijumčare naftu u poslovima vrednim čak 100 miliona dolara godišnje, te da su na čelu krijumčarske mreže Zvonko Veselinović i Mentor Bećiri.

„Etnička pripadnost ne igra ulogu kada je u pitanju novac. Ako Srbi i Albanci mogu da naprave novac od kriminala, oni će učiniti zajednički poduhvat... Viču o politici, ali ovde je zapravo reč o kriminalu”, rekao je za Njujork tajms Johanes van Vresvijk, koji je bio vrhovni tužilac EU na Kosovu. Američkim novinarima je Veselinović negirao ove navode čak tvrdeći da ne poznaje Bećirija koji je označen kao naftni bos. Međutim to nije sprečilo Njujork tajms da objavi: „Kada Veselinović treba da razgovara sa Bećirijem, obično se sastaju u šumi, blizu srpske enklave, u skrovitoj zoni gde telefoni nemaju signal“. Pozivajući se na izvore iz EU tužilaštva, Njujork tajms tada je preneo da je Veselinović interesantan zbog šverca i utaje poreza, ali i zbog ubistva jednog kosovskog policajca. Inače Mentor Bećiri je kum i najbliži saradnik biznismena Ekrema Luke, koga mnogi opisuju kao glavnog konsiljera mafije kosovskih Albanaca. Takođe pisano je više puta o saradnji Bećirija sa zloglasnim kosmetskim klanovima Osmani i Keljmendi. Bećiri je više puta hapšen 2006, 2007, 2009. i poslednji put 2012. U akciji Euleksa maja 2012. braća Bećiri - Mentor i Albert, uz braću Aljbana i Jahu Osmanija kao i Hasana Haljiljija, bili su osumnjičeni da su sa još jednom osobom, čiji identitet nije poznat, godišnje nanosili štetu kosovskom budžetu od 30 do 40 miliona evra. U Euleksu su tvrdili da je Mentor Bećiri vođa

organizovane grupe kriminalaca koja je u dilu sa kriminalnim klanovima sa severa Kosmeta krijumčarila naftu i naftne derivate.

„U proteklih 12 godina ova kriminalna grupa se bavila, nesmetano uz znanje lidera kosovskih institucija, Unmik administracije i međunarodne policije, švercom nafte i naftnih derivata i predstavljala je ’prvu ruku’ ilegalnog uvoza iz centralne Srbije”, saopštio je Euleks. Inače ranijim istragama međunarodne administracije na KiM Bećiri i Veselinović su bili zajedno obuhvaćeni najčešće zbog krijumčarenja nafte i razne druge robe. Međutim, protiv Veselinovića su postupci za sada obustavljeni.

Sa promenom vlasti u Srbiji za Veselinovića kreću bolji dani. Prvo biva pušten iz pritvora krajem 2012. Njemu, njegovom kumu Radoičiću i Draganu Ćurčiću sudilo se samo zbog prisvajanja 32 kamiona. Inače, Ćurčić je bio osuđen ranije pravosnažno na dve godine u okviru postupka protiv „carinske mafije“ jer je 2006. na Kosovo prokrijumčario dopune za mobilne telefone vredne više od 100 miliona dinara. Krijumčarenje dopuna na KiM bio je veoma unosan i rasprostranjen posao.

Ćurčić na početku postupka za uzimanje 32 kamiona otkriva stvari koje nisu bile povoljne po Veselinovića i Radoičića. Naime kod istražnog sudije Ćurčić je rekao da su mu naložili da ne vrati kamione koje je uzeo na lizing. Ispričao je da mu je Veselinović, kome je dugovao „više od 200.000 evra i 300.000 litara goriva“, naložio da mu da kamione i da će mu on za dug odbijati 2.000 evra po kamionu, te da je poslednji put video kamione na Veselinovićevoj pumpi u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. On je čak tada otkrio i ulogu Gorana Makragića protiv koga je zajedno sa Veselinovićem i Radoičićem vođen odvojen postupak u Pirotu jer je sa njegovim preduzećem sklopio ugovor o korišćenju kamiona po nagovoru, kako je rekao, Veselinovića.

Nakon promene vlasti, kada je davao iskaz na glavnom pretresu u Specijalnom sudu 17. juna 2013, Ćurčić menja priču tvrdeći da je bio pod pritiskom policije, te da nije tačno da su mu Veselinović i Radoičić tražili da otuđi kamione uzete na lizing. Veće Specijalnog suda 15. februara 2015. oslobađa Veselinovića i Radoičića, a Ćurčić dobija tri i po godine zatvora objedinjeno sa dvogodišnjom kaznom za krijumčarenje dopuna. Apelacioni sud u Beogradu 2016. potvrđuje oslobađajuću presudu za Veselinovića i Radoičića, a za Ćurčića nalaže novo suđenje. Kasnije Ćurčić sklapa sporazum sa tužilaštvom po kome priznaje da je otuđio kamione pa biva osuđen na jedinstvenu kaznu za oba dela do tri godine u koju mu je uračunat i pritvor. Veselinovićev kum Radoičić, sada

potpredsednik Srpske liste, ima još bogatiji kriminalni dosije, a nisu poznate sve njegove presude jer u poslednjim piše samo da je osuđivan ranije. Bio je 2009. optužen da je kao član međunarodne kriminalne grupe učestvovao u otmici makedonskog biznismena. Žrtva je prvo prepoznala Radoičića kao otmičara i o tome svedočila. Međutim, poslednjeg dana suđenja oštećeni je promenio iskaz, zbog čega je Radoičić oslobođen. On je januara 2011. osuđen na godinu dana uslovne kazne zbog lažnih dokumenata. Oslobođen je 2016. za otuđenje 32 kamiona, a sada i u Pirotu. Kosovsko tužilaštvo vodi istragu protiv njega zbog ubistva Olivera Ivanovića o čemu smo pisali u tekstu „Sumnjivi alibi miljenika vlasti“ od 10. januara 2019.

Svi ovi postupci nisu sprečili kumove da razvijaju poslove u Srbiji. Inokop iz Ćuprije je preduzeće koje se odnedavno vodi na oba kuma. Ono je dobilo unosan posao 2014. na izgradnji puta Lajkovac - Ljig sa Energoprojektom, koji je tada bio u državnom vlasništvu. Od 9. septembra 2018. Veselinović i Radoičić imaju po 40 odsto vlasništva tog preduzeća dok 20 odsto ima Veselinovićev brat Žarko. Ranije se preduzeće vodilo na Veselinovićevu sestru Dušicu Maksimović, a direktor je bio Milan Miletić. Osoba koja se isto zove nalazi se na spisku donatora SNS-a. Miletić je i zastupnik preduzeća Doli Bel sa Savskog venca koje je gradilo hotel na Kopaoniku - Grej, na početku žičare, na zemljištu kupljenom od porodice Novaka Đokovića. Vlasnik Doli Bel je Inokop, a direktor Ljiljana Božović, supruga Veselinovića. Ona ima i firmu Ramid iz Beograda registrovanu za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, osnovanu u junu 2016. Firma je izgradila kompleks ekskluzivnih stanova u Denkovoj bašti u Beogradu. Preduzeće Tim petrol iz Kruševca je prema priznanju Veselinovića osnovao njegov vozač juna 2008, a zatvoreno je aprila 2011. Firma se vodila na Dalibora Mijuškovića. Takođe prema iskazu na sudu, osnovana je juna 2010. firma Autotransport Dača, u dogovoru sa istim vozačem, a vodila se na Radoslava Mijuškovića, i na tu firmu su bili preregistrovani kamioni koji su pripadali Tim petrolu.

NIN je u broju o od 16. avgusta 2018. u tekstu „Veselinovićev vrh, brate” otkrio njegove veze sa Snežanom Mitković koja je formalni vlasnik nelegalnog zdanja od preko 1.200 kvadratnih metara izgrađenih na Pančićevom vrhu. Porodica Veselinović u posedu je imala benzinske pumpe u Rudarima nedaleko od Zvečana i u Zubinom Potoku. Veselinović je prenosio kamionima kamen za preduzeće Arena invest koje je BIRN povezao sa Hašimom Tačijem. Arena invest je učestvovala u izgradnji tzv. patriotskog puta Priština - Tirana.

Vakum vlasti na Kosovu bio je pogodan za stvaranje kontroverznih biznismena. Međutim ono što je opasno je da sadašnja vlast u Srbiji ne samo da ništa ne čini da od uticaja tih sumnjivih poslovnih ljudi zaštiti malobrojne Srbe na Kosmetu već dozvoljava da se taj uticaj nesmetano širi i u centralnoj Srbiji. Sada se ne boje samo Srbi sa Kosova drugih tamošnjih Srba, kako je govorio ubijeni Oliver Ivanović, već se strah preneo i na celu Srbiju.

VUK Z. CVIJIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra

Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra

Alelacioni sud u Beogradu pravosnažno je potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra Slobodana Milosavljevića i još sedmoro njegovih saradnika, kojom se terete da su zloupotrebama pribavili veliku protivpravnu imovinsku korist preduzeću „Maxim&Co”.

Portparol suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je Apelacioni sud odbio kao neosnovane žalbe branilaca Milosavljevića i ostalih okrivljenih i potvrdio rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu od 4. septembra 2018. kojim je potvrđena optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal. „Prema stavu Apelacionog suda, nakon razmatranja celokupnog spisa predmeta sa svim odgovorima na optužnicu, pravilno je prvostepeni sud zaključio da je skup činjenica navedenih u optužnici,

prikupljenih u istražnom i predistražnom postupku, podignut na nivo opravdane sumnje koji neposredno potkrepljuje osnovanu sumnju da su okrivljeni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret i opravdavaju podizanje optužnice”, napomenula je Piljićeva.

Ovaj sud je prethodno u dva navrata ukidao prvostepena rešenja o potvrđivanju optužnice protiv Milosavljevića.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Srpski telegraf     Strana: 11

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Istražiti sukob interesa u Državnom veću tužilaca

Istražiti sukob interesa u Državnom veću tužilaca

BEOGRAD - Udruženje sudija i tužilaca (UST) pozvalo je Agenciju za borbu protiv korupcije da reaguje zbog mogućeg sukoba interesa u slučaju koji se vodio protiv tužiteljke Osnovnog tužilaštva u Paraćinu Marine Makarieve.

Kako je Srpski telegraf pisao, protiv Makarieve je podneta prijava zbog propusta u radu nakon što je utvrđeno daje iz kase njenog tužilaštva tokom 2016. i 2017. godine nestalo više od tri miliona dinara. Ona je za ovo najpre osuđena na dve godine zabrane napredovanja, da bi joj nakon žalbe komisija presudu preinačila u javnu opomenu! Ipak, najčudnije je to što je Disciplinska komisija Državnog veća tužilaca (DVT), koja je odlučivala o žalbi, sačinjena od izbornih članova Udru-

ženja tužilaca Srbije (UTS), čiji je član i Makarieva, pa se postavlja pitanje da li je zbog ovoga dobila blažu kaznu!

- Predlažemo da Agencija za borbu protiv korupcije po službenoj dužnosti pribavi prvostepenu odluku Disciplinske komisije DVTupostupku protiv Marine Makariev, zatim odluku kojom je ona preinačena, zapisnik sa sednice na kojoj je doneta, sa zapisnikom o glasanju, te da po pribavljanju navedenih doku menata pokrene postupak radi utvrđivanj a sukoba interesa prijavljenih izbornih članova DVT navodi se u saopštenju UST.

Iz UST traže i da se, ukoliko se utvrdi daje došlo do sukoba interesa prilikom odlučivanja o sudbini Makarieve, izbornim članovima DVT Goranu Iliću, Svetlani Nenadić i Sandri Kulezić i Radovanu Laziću izreknu mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenje. - Postavlja se pitanje da li su isti narušili poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, kao i da li su bili dužni da se pre odlučivanja o slučaju Makarieve konsultuju sa Agencijom za borbu protiv korupcije u vezi sa eventualnim postojanjem sukoba interesa ili da se izuzmu iz postupka odlučivanja - navodi predsednik UST Nenad Stefanović.

Podsetimo, istragom je utvrđeno da Makarieva nije pismenim putem odobravala plaćanja. Takođe, ona nije naložila vođenje pomoćnih knjiga i evidencija, što je u suprotnosti sa zakonom, zbog čega ne postoji dokumentacija za određena plaćanja.

Ilić: Obavestili smo agenciju o članstvu

Goran llić, član Državnog ' veća tuži laca i Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije, kaže da u ovom slučaju nije bilo sukoba interesa. - Odmah pošto je vaš list prvi put objavio tekst, mi smo sami obavestili Agenciju za borbu protiv korupcije o ovom slučaju. A moram da kažem i da smo prilikom svakog godišnjeg izveštaja agenciji prijavljivali naša članstva i ona nikad nije zaključila da je članstvo u profesionalnim udruženjima konflikt interesa. Tako da smatram da je ova prijava bespredmetna-rekao je llić. On je dodao i da je po članu 34 Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije izričito isključen sukob interesa povodom članstva u organima profesionalnog udruženja.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Vreme     Strana: 16,17,18,19

Rubrika: Bez naslova

Autori: Radmilo Marković

Teme: Korupcija

Naslov: SNS je kriminalna organizacija

SNS je kriminalna

“Ja sam dobro čula upravo ponudu Baneta Trifunovića da opozicija izađe sa konkretnim predlozima i da se u zajedničkom saglasju – do koga će, duboko sam uverena, moći da se dođe – dogovore dalji zajednički aktivizam, ciljevi, rokovi, nosioci politike i oni koji će biti odgovorni: ne samo za to kako će do nje da se dođe, nego i šta ako se ukazano poverenje ne opravda. Političari moraju da budu deo toga, zato što je politička partija ili političko udruženje stub parlamentarnog delovanja. Mi možemo da se bunimo zajedno jako dugo, nije problem, ali neko sutra to mora da iznese” R

azgovor sa Marinikom Tepić, samostalnom narodnom poslanicom u Skupštini Srbije, vođen je na dan kada su se profesori i saradnici na Fakultetu političkih nauka u Beogradu pridružili inicijativi kolega sa Filozofskog fakulteta i podržali građanske proteste koji su se krajem prošle nedelje proširili na dvadesetak gradova i opštinau Srbiji. Deluje da su dužina trajanja, in tenzitet, masovnost i upornost protesta iznenadile vlast ali i nadmašile očekivanja opozicije. Stoga je prvo pitanje Mariniki Tepićbilo: otkud ovo? MARINIKA TEPIĆ: Nesumnjivo je da je bunt građana na protestima potpuno autentičan. Upravo zato što su bili neočekivani, došli smo do posledice da je prošle nedelje 20 gradova šetalo. Protesti su počeli u Kruševcu kao politički, zbog pokušaja ubistva Borka Stefanovića. Tada su svi govornici bili političari. Nedelju dana kasnije organizovan je prvi protest u Beogradu na inicijativu Saveza za Srbiju (SZS), odnosno Dragana Đilas a, ali su se oni onda praktično izmestili u građanske proteste. To je takođe zanimljivo – obično se iz građanskog protest u smerava u politički, što sada i vidimo u drugoj fazi: iz vrlo impozantne mase, koja raste iz nedelje u nedelju, protesti zaista sazrevaju i idu ka putu institucionalizacije pobune, zahteva i nezadovoljstva. Ali, tačno je, moram da kažem da je i za mene neočekivano veliki broj građana bio već na prvom skupu u Beogradu. To je trenutak kada shvatite da ti ljudi nisu došli ni zbog političara, ni zbog imena i prezimena govornika, niti zbog parola. “VREME”: Kakva je vaša saradnja sa Savezom za Srbiju?

Ja sam podržala osnivanje Saveza još 2. septembra, ali sam još uvek samostalna poslanica, nisam ni u jednoj političkoj partiji. Duboko verujem da samo najšire zajedništvo opozicije može da ostvari nameru da se ovaj režim smeni i da se ponude neka adekvatna rešenja. Kad kažem “opozicija”, ne mislim isključivo na opozicione političke partije. Mislim i na građane. Opozicija je i svaki onaj građanin koji – pošto čujemo kritike “samo komentarišete, tvitujete, a ne radite ništa”, sa kojima se ja ne slažem – iz svoja četiri zida nama uputi neku informaciju iz svog javnog preduzeća, lokalne samouprave, ustanove kulture, jer on nema drugi način da reaguje. To jeste opoziciono delovanje, jeste pomoć i jeste nešto što treba da bude sinergija na tom putu. To što ste opisali je odgovoran građanin, ne opozicija.

Slažem se, postoji veliki broj odgovornih građana koji su u sistemu državne uprave. Država je najveći poslodavac u Srbiji, i mislim da ne postoji nijedna porodica koja direktno ili indirektno ne svedoči o zarobljenoj državnoj upravi, njenoj zloupotrebi u jednopartijske svrhe i o ogromnoj ljubavi prema tuđem novcu koju iz dana u dan ispoljavaju Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić. Vidi se koliko je gradova uspelo da se ohrabri, odnosno građana u njima, vidi se taj impuls ohrabrenja, oni veruju da je ovo vreme kada je “počelo” i kada “možemo zajedno”. Zašto još uvek nije došlo do objedinjavanja, odnosno prelaska protesta u neku političku priču, nego se to i dalje nekako odmiče od političara? Doduše, sad postoje neki nagoveštaji da će doći do toga.

Ljudi iz organizacije protesta, konkretno Bane Trifunović, koji je bio najprepoznatljiviji do sada, takođe su zaključili da treba da se ide ka pokušaju zajedničkog dogovora sa političkim partijama, udruženjima, pokretima, sindikatima, strukovnim udruženjima – sa svom zainteresovanom javnošću koja može da se uključi u ovaj proces. Dobro sam čula upravo njegovu ponudu da opozicija izađe sa konkretnim predlozima i da se u zajedničkom saglasju – do koga će, duboko sam uverena, moći da se dođe – dogovore dalji zajednički aktivizam, ciljevi, rokovi, nosioci politike i oni koje će biti odgovorni: ne samo za to kako će do nje da se dođe, nego i šta ako se ukazano poverenje ne opravda. Političari moraju da budu deo toga, zato što je politička partija ili političko udruženje stub parlamentarnog delovanja. Mi možemo da se bunimo zajedno jako dugo, nije problem, ali neko sutra to mora da iznese.

Ne može se šetati u beskraj jer će se ta energija u jednom trenutku potrošiti. Sa druge strane, uveliko se najavljuju vanredni izbori. Za šta ste vi – za bojkot ili za izlazak na izbore?

Ja sam apsolutno za bojkot izbora, pritom govorim u svoje ime. U datim okolnostima ne postoje nikakvi uslovi za fer i poštene izbore. Najpre, ne postoje medijski uslovi koji su preduslov za njih. Potpuno mi je fascinantno to Vučićevo tumačenje slobode medija. On stalno priča, “eto, vidite, mogu svašta da mi kažu”. To sa jedne strane jeste polutačno – tamo gde imate prostor da kažete – ali zato te prekosutra pojede mrak. To je ta slobo-

a organizacija

da medija – možeš da kažeš, ali si onda svakako nastradao na ovaj ili onaj način. Potom, postoji političko nasilje koje progresivno raste, razvija se iz godine u godinu, i na lokalnim izborima u Lučanima i u ostalim opštinama dostiglo je vrhunac – za sada. Mi imamo problem ne samo sa neprimenjivanjem izbornih zakona nego i sa njihovom zloupotrebom – najpre, u predizbornom periodu, potom u izbornom danu, i naročito u postizbornom periodu, kada se ulažu prigovori. Sad ću da budem đavolov advokat: u redu, budu izbori, opozicija bojkotuje – šta onda?

Nije dovoljno da ih bojkotuje samo opozicija, moraju da ih bojkotuju i građani. Strašno je važno da objasnimo zbog čega se bojkotuju izbori i koji su efekti. Bojkot nije samo jednodnevna ljutnja – raspišu se izbori, mi smo se razljutili zbog svega ovoga – a inače smo jako ljuti – i nećemo da izađemo. A šta radimo u ponedeljak posle izbora? Šta radite u ponedeljak?

Pre svega to je rušenje legitimiteta tih potencijalnih izbora, ukoliko se dese. To bi bili izbori bez opozicije i bez kritične mase koja bi dala legitimitet jednoj stranci i jednoj koaliciji. Verujem da većina ljudi koji šetaju petkom ili subotom isto to misli. Ali moramo da znamo upravo to – šta radimo posle, zato što će ta vlast nakon pretpostavljenih izbora svakako da se konstituiše.

Imaće i sasvim dovoljno opozicije. Ali neće imati legitimitet.

Zavisi šta gledate, da li je to broj izašlih birača ili nešto drugo. Ova vlast ni sada nema legitimitet, u smislu da krši sve postojeće zakone i pravila. Vidite, ja mislim da je na neki način ima, i mislim da je to velika greška, između ostalih i političara koji su – ili koji smo – dozvolili sebi da suviše dugo ostanu u Skupštini.

Evo, zašto sada razgovaramo u Skupštini? Zašto niste izašli iz Skupštine?

Mislim da sam jedina poslanica koja je gotovo šest meseci bojkotovala zasedanja i nažalost veoma mali broj ljudi je to primetio. Naravno, jedan čovek u tome ne može da uradi ništa. Bojkot Skupštine – kao i bojkot izbora – nije uspešan ako ga uradi jedan čovek ili jedna partija. Dobro, ali vi ste samostalna poslanica, nemate partiju koja se eventualno ne bi složila sa vama. Ne razumem zašto ste ostali. Jedna stvar je bojkotovati sednice, a druga stvar je napustiti instituciju, odnosno izaći iz Skupštine. Ostankom dajete legitimitet skupštinskoj većini. Naše ostavke podrazumevaju da će na naše mesto doći neko drugi. Vi time niste apsolutno ničim ugrozili vladajuću većinu, niti ste im srušili ili ugrozili legitimitet, a možete čak i da ih ojačate. Uzmite u obzir da će na moje mesto doći neko iz Lige socijaldemokrata Vojvodine. Pre će biti da ćete ih ojačati nego da ćete im ugroziti legitimitet.

Da, ali to se može reći i za bojkot izbora – ako ne izađete na izbore, SNS će uzeti 220 umesto 100 poslaničkih mesta, i onda će biti mnogo jači. Ne vidim razliku između te dve stvari. Moram samo da podsetim da mi jesmo napustili zasedanja sa poslednjom sednicom o budžetu. To je bila jedna od

najuspešnijih aktivnosti opozicije, sinhronizovana u smislu najvećeg broja opozicionih poslanika. Zajedno smo hteli da se naš glas i mišljenje o budžetu čuju, pa makar i mimo te sale. Noćili smo ovde, praktično smo bili protest pre protesta, jer smo, dan pre nego što je održan protest prve subote u Beogradu, napustili i zasedanje i parlament, pozvali ljude u subotu i pridružili se njima nakon napuštanja zasedanja. Iz ugla građanina, ne vidim koja je svrha pozivati na nedavanje legitimiteta bojkotom, a onda i dalje ostati u Skupštini.

Mi nemamo suprotna mišljenja, potpuno se slažem sa vama. Ja to zagovaram već godinu dana.

U javnom prostoru se otprilike stvara sledeća slika: eto, sad će biti bojkot, i svi sad tu imaju neke svoje želje šta i kako treba da se uradi nakon što se promeni vlast. Ali stvari stoje ovako: budu izbori, bude bojkot, SNS uzme 220 poslaničkih mesta i ostane na vlasti. Kako doći u poziciju da se preuzme ili osvoji vlast u tom scenariju? Ostanu na vlasti, da, ali bez legitimiteta. To je prva stvar, koja je prilično važna, ne možete to osporiti. Druga stvar je da će se pritisci pojačati da se ponovo raspišu izbori, koji bi morali da budu slobodni i fer, upravo usled nelegitimiteta. Ukoliko se to ne desi, naravno da će se opet bojkotovati. Neće to moći da traje doveka. Ja tu ne vidim međukorake: kako se od stanja bojkota dolazi u stanje da se predlaže ekspertska vlada na godinu dana?

Opozicija, a rekoh da tu ubrajam ne samo političke stranke nego i građane, ima osnovni zadatak da vrši pritisak. Da mi možemo da menjamo zakone i da najdirektnije utičemo, mi bismo bili vlast, ne opozicija. Ali je pritisak, priznaćete, prilično veliki. Moram da vas podsetim, pre samo šest meseci niko nije mogao da zamisli da će ovako nešto moći da se dešava u Srbiji. Ni nakon prve subote u Beogradu to nije bilo zamislivo. A to znači da se ipak nešto dešava, i da ovaj pritisak daje neke rezultate, uz sve kritike. Po meni je manje važno “brojati zareze” u odnosu na ono sa čim se suočavamo svakog dana. Pogledajte kako je izgledalo poslednjih deset dana: dok se mi bavimo time da li je neko izgovorio ne znam koju rečenicu, imamo tri ili četiri veoma važna javna događaja. Imali smo lažno masovno hapšenje sa stravičnom paradom – “150 kriminalaca”, “mi smo im stali na put”, a većina je puštena odmah. Protiv jedne trećine uopšte nije podignuta optužnica, a i ovi koji su optuženi dobili su prijave prilično benignog karaktera. Potom, prilikom obeležavanja godišnjice ubistva Olivera Ivanovića građani nisu mogli da dođu i upale sveću. Ujutru je Aleksandar Vučić sa Markom Đurićem mogao da upali sveću, ali desetine hiljada građana to nije moglo. I potom, cela ova parada sa Putinom.

Mislite li da je moguće da Vučić, takav kakav je, prihvati uslove opozicije?

Jako je teško da bilo ko racionalan promišlja šta se dešava u sivoj masi Aleksandra Vučića. Neodgovorno je davati takve ocene, zato što stvarno ne znam da li njegovo ponašanje na dnevno-nervnoj političkoj bazi može biti predmet bilo kog ozbiljnog razgovora. Ne mogu da se bavim tim procenama – vidite da on iskače iz porodilišta, da je on i poligrafi sta, i tužilac, i policajac, i odbojkašica, sve je on. Mi radimo svoj deo posla i mislim da ga solidno radimo za sada. Sa druge strane, vidimo da se i ljudi iz sistema SNS-a ne samo distanciraju nego i uviđaju šta se tu dešava. Pre nekoliko dana dobila sam prilično pouzdanu informaciju da su svi autobusi koji su imali sliku Putina na šoferšajbni bili besplatno propuštani na svim naplatnim rampama širom zemlje. To je informacija koju može da vam dostavi samo neko iz sistema, neko ko je za to znao. To su ljudi koji su možda i stvarno verovali da će biti drugačije – u prvih godinu ili godinu i po dana ove “ekipe”, kada se Aleksandar Vučić kao ministar odbrane još uvek udvarao ljudima. Neki naivniji i verujem u mnogo čemu dobronamerni ljudi. Pa, curile su informacije sa njihovog Glavnog odbora o tome kako izgleda prisilno uterivanje ljudi u autobuse na sve te događaje; pa ti ljudi onda beže, pa ih kažnjavaju, i sad moraju da se slikaju na svakih pola sata da bi dokazali da nisu pobegli. Vi vidite da se taj sistem i iznutra kruni. Sami ti ljudi uviđaju da je zaista neizdrživo. Takođe, veoma je važno da ljudi znaju, naročito moja generacija, koja je imala mnogo razočaranja do sada, da nema više propuštenih prilika, i da ih sigurno neće biti kada ovi odu sa vlasti. Tu prvenstveno mislim na proces lustracije, koji ovog puta mora da se završi u punom kapacitetu. Pa prošlog puta nije ni počeo. Donet je zakon, i to je bilo sve.

Zakon je bio na snazi, postojali su članovi okrnjene lustracione komisije, pošto nikada nije bila u punom kapacitetu, ali to sada ne sme da se dogodi. Ideja lustracije nije osveta, nego onemogućavanje onih koji su se ogrešili o ljudska prava da to ikada više čine u naše ime. Kada kažem “ljudska prava”, uglavnom je prvi refl eks “ma, ko će sad time da se bavi”. Ali, ljudsko pravo je i pravo na informisanje, i izborno pravo, i pravo na rad, i pravo na život – sve je to upitno pod ovim režimom. I kada pričam o lustraciji, ne mislim samo na državnike, na članove Vlade ili na predsednika, nego i na sudije, tužioce, urednike medija, predsednike upravnih i nadzornih odbora – dakle, na sva imenovana i postavljena lica na koja treba da se primeni lustracioni postupak, a ne samo na ove najvidljivije. Naravno, mora postojati i antikorupcijski tužilac. Imali smo u neposrednoj blizini priliku da vidimo Lauru Koveši u Rumuniji. Ona nažalost više nije tužilac, ali je uradila golem posao tokom svih tih godina i ona je najbliži primer uspešnog antikorupcijskog tužioca. Za mene, Srpska napredna stranka nije politička stranka koja upravlja kriminalno. Ona je za mene kriminalna organizacija koja se samo registrovala kao politička stranka, i to takođe mora da ima svoj epilog u postrežimskom periodu, naročito u odnosu na ogromnu ljubav prema tuđem novcu, prema novcu građana.

“Curile su informacije sa njihovog Glavnog odbora o tome kako izgleda prisilno uterivanje ljudi u autobuse na sve te događaje; pa ti ljudi onda beže, pa ih kažnjavaju, i sad moraju da se slikaju na svakih pola sata da bi dokazali da nisu pobegli”

Šta se dešava u vezi sa onim pretnjama smrću koje ste dobijali i pokrenutim postupkom?

Po mojim saznanjima, taj postupak još traje, pošto ga je Više javno tužilaštvo u Beogradu preuzelo i po službenoj dužnosti vodi taj postupak, jer smatraju osnovanim pretnje smrću koje su mi upućene. Reč je o takozvanom novinaru Tomislavu Lovrekoviću iz Novog Sada koji je te najeksplicitnije pretnje uputio u jednom svom tekstu – da sve Marinike treba ućutkati, prvo snajperski, onda artiljerijski. To je praktično bila jedna kampanja, počev od mog pitanja koje sam postavila 2. novembra 2017. godine – šta fašista Džim Douson radi u Srbiji, uprkos tome što mu je zabranjen ulaz u neke susedne zemlje, a sluteći da je to nemoguće bez saradnje ljudi iz vlasti i SNS-a.

On se, beše, slikao i u Vladi Srbije? Sam Džim Douson je dao prvi dokaz, fotografi jom iz Palate Srbija. Miša Vacić ih je tamo primio, tada je bio službenik u Vladi Republike Srbije, u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Marka Đurića. Nakon toga sam ja postavila pitanje, i posle je objavljen taj tekst – ni prvi, ni poslednji, ali je bio eksplicitan. Onda su se u dva navrata pojavljivali ti grafi ti “Marinika, shvati, nećemo stati”. Po meni, oni su bili “mlađa sestra” parole “Ako država stane pred Marinikom, mi nećemo stati”. Tu prvu parolu je potpisao Mihajlo Janjić, tada iz pokreta “1389”, dakle, takođe organizacija Miše Vacića. Janjić je sada njegov poverenik za severnu srpsku pokrajinu u Srpskoj desnici.

Naravno, u januaru 2018, kada je osnovana Srpska desnica, rame uz rame sa Vacićem stajao je Milenko Jovanov, potpredsednik SNS-a, kao počasni gost, i tu više nije bilo nikakve dileme da je čitava ta ekipa na povocu bratije Vučić i da im služi u ovakvim situacijama, kada treba nekoga da zastrašuju ili da prete opozicionarima – naročito ako su žene, manjina... Mi smo laka meta za njih. Ja sam reagovala otvorenim pismom međunarodnoj i domaćoj javnosti, i mislim da je to bio trenutak kada su malo počeli da paze. To ne znači da su se smirili, jer je postalo vrlo čujno da su unutar svoje ekipe počeli da me nazivaju “Džo”, aludirajući na britansku parlamentarku koja je izbodena na smrt godinu i po dana pre toga, a oči britanske javnosti su prvo bile uperene u organizaciju “Britain fi rst”, čiji je osnivač upravo Džim Douson.

Pre nekoliko dana videla sam fotografi je Miloša Vučevića, još jednog potpredsednika SNS-a i gradonačelnika Novog Sada, koji se vrlo radosno fotografi še sa tim Janjićem i ljudima iz Srpske desnice, kao i njegovog naprednjaka, koji je predsednik gradskog odbora Novi Sad – on se takođe vrlo radosno fotografisao sa Džimom Dousonom. To je sada neskriveno savezništvo, saučesništvo, hiperprodukcija tih desničarskih organizacija koje bi, kao, trebalo da naprave nekakav svoj front, a zapravo je to samo držanje na povocu ultradesničara koji treba da posluže svrsi kada Aleksandar Vučić i njegov brat pomisle da je to važno. Naravno, i da se ubacuju na ove šetnje – znate da je na jednoj od šetnji Miša Vacić bio sa nekoliko ljudi, pa ih je policija udaljila.

Nedavno je i poslanik Vladimir Đukanović napisao na svom Tviter profi lu isto to – “Marinika, shvati, nećemo stati”, a Vučić je stao u zaštitu ove parole, kada je “objasnio” da je poslanik Đukanović zapravo mislio nešto poput “shvati, nećemo stati da pobeđujemo”. Ma, naravno. Vučić staje u zaštitu svakog ko preti opoziciji. On je stao u zaštitu i osoba koje su, osnovano ili ne, bile sumnjičene za ubistva opozicionih političara. ¶

RADMILO MARKOVIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 24.01.2019

Medij: Vreme     Strana: 1,6,7,8,9,10

Rubrika: Bez naslova

Autori: Jovana Gligorijević

Teme: Korupcija

Naslov: Zahtevi protesta “1 od 5 miliona” ORGANIZOVANJE KRITIČNE MASE

Zahtevi protesta “1 od 5 miliona” ORGANIZOVANJE KRITIČNE MASE

4 Ht k d? 1 CG 2 S? G3 AG 4 ld

Protest ulazi u treći mesec i vreme je za analizu stvari koje se čine ključnim: šta su zahtevi protesta i da li je uopšte važno da budu jasno formulisani; kuda dalje i da li se već sada može reći da su protesti uspeli

O

stavka Aleksandra Vučića, pet minuta izveštaja o protestu na RTS-u, smena ministra poli cije Nebojše Stefanovića,

plan za Kosovo... samo su neki od zahteva koji se smenjuju u poslednjih sedam nedelja. Počeli su 8. decembra, kao reakcija na prebijanje lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, pod nazivom “Stop krvavim košuljama”. Zahvaljujući predsedniku Vučiću i njegovoj neobičnoj izjavi da neće ispuniti nijedan zahtev (u to vreme, jedini zahtev je bio da prestane nasilje u Srbiji) sve i da na ulice izađe pet miliona građana, protest je spontano promenio ime u “1 od 5 miliona” i pod tim nazivom održan je sedmi put prošle subote, 19. januara. Prethodila mu je burna nedelja u kojoj je, u organizaciji istih ljudi, obeležena godišnjica nerešenog ubistva Olivera Ivanovića, ali i sukobi na liniji organizatori – opozicione partizrazili negodovanje ,jer su pojedini opozicionari izrazili negodovanje što nijedna stranačka ličnost još nije govorilananog lidera protestu. Usledio je odgovor neformalnog lidera protesta glumca Branislava Trifunovića, koji je rekao da bi svaki političar koji bi se obratio građanima bio –izviždan. Bez obzira na to, lideri opozicionih stranaka, počev od Dragana Đilasa, Vuka Jeremića iz Narodne stranke, Borka Sz Saveza za Srbiju, dolaze na protefanovića, Boška Obradovića i drugih i z Saveza za Srbiju, dolaze na proteste, a tu su i neki od onih koji ne pripadaju Sadića, Marinike Tepić... Sve zsvemu, poput Zorana Živkovića, Borisa Tadića, Marinike Tepić... Sve u svemu, neslaganja postoje, ali čini se da su ipak daleko od sukoba. Još jedna važna stvar jes0S profesora, asistepodrška protestima koju je potpisalo 105profesora, asistenata i saradnika Filozofskog fakulteta u Beogradu, a u međuvremenu se oglasio i Fakultet političkih nauka. Važno je reći i da je poslednji protest, održan nakon pisma profesora Filozofskog, bio najposećeniji do sada. Ekipa “Vremena” uživo je na svojoj Fejsbuk strani prenosila protest i samo prolazak kolone pored RTS-a trajao je 33 minuta. Šetnji je prethodio govor glumca Nikole Koja koji se obratio direktno predsedniku Srbije: “Aleksandre Vučiću, ovo je kraj. Izvršio si svoj blickrig, svoj atak na kapital, pamet i resurse ovog naroda. Uspeo si, vrhunski si obavio posao. Koristio si naš novac, nedostatak hrabrosti i spremnosti da se odupremo tvojoj hajdučiji i bahatosti. Silovao si kompletno stanovništvo svojim konferencijama za štampu. Silovao si vađenjem dece iz smetova, rušenjem Savamale, Er Srbijom, Kopernikusom, helikopterom... Prekratka je ova noć da sve nabrojim. Nijedan narod ne bi smeo ovo da istrpi. Suspendovao si pravo i pravdu i pogazio i pogasio sve institucije. (...) Zaboravio si da si ti naš službenik. Ne plaćamo te da nas vređaš i ponižavaš, da nas nazivaš bagrom i ološem, da budeš i sudija, i novinar, i advokat, i selektor, i inspektor, i akušer, i babica. (...) Zahtevi nisu besmisleni, ovo nije u rangu mangupa koji pozovu lift pa pobegnu. Jedini i pravi cilj si ti.” U ponedeljak 21. januara na TV N1 nekadašnja rektorka Beogradskog univerziteta i profesorka Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, upitana šta misli o zahtevima protesta, rekla je da je Nikola Kojo bio apsolutno jasan: “Osporavanje da mi nismo građani, već ološ, bagra, izdajnici, nedopustiv je govor koji sebi dozvoljava vlada i to ne može više da se sluša”, rekla je Bogdanović. Ona je skrenula pažnju na to da je vlast unela u javni govor reči kojim bombarduju građane Srbije i da nema pravo da se tako ponaša prema svojoj zemlji. Dodala je da protest ima određenu strukturu, a da su zahtevi jednostavni: prestanite da blokirate institucije, mišljenja ljudi, otvorite se. “Moramo da istrajemo u ovim naporima, da ne odustajemo. Ako odustanemo, onda bi to bio pravi poraz i nedostatak demokratskog potencijala. Oni nemaju većinsko glasačko telo, 50 odsto nije ni glasalo, a od tih 50 odsto polovina je za njih”, rekla je Marija Bogdanović zaključivši da SNS podržava tek četvrtina biračkog tela.

Sada kad protest praktično ulazi u treći mesec, vreme je za temeljnu analizu dve stvari koje se u ovom trenutku čine ključnim. Jedna je šta su zahtevi protesta i da li je uopšte važno da budu jasno formulisani. Druga se odnosi baš na pismo Filozofskog i pitanje da li smo, s obzirom da su ga pisali ljudi koji se bave društvenim naukama, stigli do toga da imamo i naučno utemeljen dokaz da živimo u represivnom društvu.

zašto dolazite

Iako ima relativno čvrstih argumenata u prilog tezi o nejasnim zahtevima, preteže mišljenje da svako dolazi – zbog sebe. “Građani su do sada šetali vođeni svako svojom ličnom unutrašnjom pobunom u sebi”, kaže u razgovoru za “Vreme” Aris Movsesijan iz Nove stranke: “To je činilo veliku energiju koju bih nazvao potencijalnom. Svi politički akteri treba da učine nešto da se ta potencijalna energija pretvori u kinetičku koja će doneti određeni pomak u društvu. Jedini cilj koji svi trenutno imamo, kao najmanji zajednički imenitelj jeste želja za demokratizacijom društva.”

Na sličnoj je liniji i Nikola Adžić iz Lokalnog fronta, kraljevačke organizacije koja se opredelila za radikalniji vid protesta – pešačenje od Kraljeva do Beograda. Adžić kaže da se zahtevi beogradskih protesta menjaju iz subote u subotu i da je, po njemu, jedini validan zahtev onaj da Vučić ode s vlasti: “Ali imam u vidu to da građani šetaju sa različitim motivima, svako ima svoj razlog, kako pojedinci

tako i grupe koje šetaju. U suštini jedan jedini zahtev koji sublimira sve te individualne razloge za izlazak na ulicu jeste zajedničko nezadovoljstvo aktuelnom vlašću.”

Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava misli da je bez obzira na zvanične ili nezvanične objave organizatora protesta prilično jasan zahtev gotovo svih koji izlaze na proteste, a to je stvaranje uslova za slobodne izbore: “Ova široka formulacija uključuje i odsustvo nasilja, i slobodne medije, i kontrolu izbora i prestanak zloupotrebe državnih institucija od strane vlasti. Sa takvim zahtevom, malo ko iz opozicione javnosti se ne bi složio, i on obezbeđuje da se protesti nastave ovim ili još jačim tempom.”

S druge strane, Boško Obradović iz Dveri kaže da se teza o nejasnim zahtevima i svađi organizatora namerno potura i da građani izlaze na ulice zbog svega što se do sada pojavilo kao zahtev: “Zahtevi se svode na to da građani traže normalnu državu. Državu u kojoj će počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića i pokušaja ubistva Borka Stefanovića i novinara Milana Jovanovića biti kažnjeni, u kojoj će mediji biti slobodni i izveštavati objektivno, u kojoj će ministar policije raditi svoj posao a to nije prebrojavanje demonstranata i u kojoj predsednik na zahteve protesta neće odgovarati pretnjom izborima za koje svi znamo da nisu fer i slobodni. Državu u kojoj o tajnim pregovorima o delu naše teritorije nećemo saznavati iz strane štampe.” Obradović dodaje i da građani ne izlaze samo zbog gorenavedenih zahteva, nego i zbog nedovoljne podrške trudnicama, lošeg stanja u vojsci, uništavanja reka izgradnjom mini hidroelektrana i zbog ukradenih penzija.

Da je napad na Borka Stefanovića bio inicijalna kapisla za proteste, saglasan je i Dragan Đilas. Po njemu, građani su se okupili u Beogradu, a sada i u drugim gradovima Srbije kao odgovor na eskalaciju nasilja. Kao primere eskalacije nasilja on navodi to da je Borko Stefanović jedva izbegao smrt; prošlo je godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića, posle brutalne kampanje u kojoj je vlast dokazivala da je izdajnik; nedavno je pukom srećom preživeo novinar Milan Jovanović kome je zapaljena kuća. “Ni za jedan od ovih slučajeva nije otkriven nalogodavac”, kaže Đilas za “Vreme”: “Vlast je ostala nema na zahteve građana, ali je zato ismevala broj okupljenih i vodila prljavu kampanju protiv svakog ko je učestvovao ili organizovao ili rekao bilo šta pozitivno o protestu. Građani su od opozicije počeli da očekuju da ne budu više samo ljudi koji šetaju, već da ponude plan za promenu sistema. Do nje možemo doći samo zajedno, građani, studenti, penzioneri, političari...”, kaže Đilas i zaključuje da je vreme da se napravi Ugovor o slobodnoj Srbiji.

pitanja i odgovori

Savez za Srbiju nudi građanima Ugovor o slobodnoj Srbiji, a Nova stranka je u utorak 22. januara izašla sa ponudom građanima. “Nova stranka je izašla sa ponudom koju ćemo poslati svima i koja se upravo odnosi na to šta konkretno dalje”, kaže Movsesijan za “Vreme”: “Mislim da će se ona dopasti svakom ko je otvorenog uma, jer nam je motivacija da svi pokažu dobru volju: i mi kao političari i građani, dakle, nešto najmanje što svako može da učini, najmanji mogući ustupci koje možemo da učinimo jedni drugima.”

Ponuda je zapravo formiranje Nacionalnog demokratskog saveta, kao privremenog tela koje bi delovalo “do uspostavljanja jasne demokratizacije društva i osnovnih preduslova za poštene i demokratske izbore”, saopštila je Nova stranka. Ovaj dokument predstavlja predlog za dogovor, razvoj i učvršćivanje saradnje opozicionih organizacija, sindikata, nevladinog sektora i građana. U okviru predloženog Nacionalnog demokratskog saveta, kako se navodi, analiziralo bi se stanje i donosile odluke o svakom narednom koraku i ispunjavanju minimuma uslova za ponovno uspostavljanje demokratije: “Na ovaj način bi bila uspostavljena jasna komunikacija između svih političkih aktera koji smatraju da je stanje u zemlji neodrživo”, navodi se u tom dokumentu.

Pismo sociologa

ZATO što nam profesionalna dužnost i građanska svest nalažu da ukažemo na to da mnoga istraživanja koja smo sproveli mi i drugi pokazuju da je društvo Srbije nepravično i rastrzano brojnim ekonomskim i društvenim nejednakostima. ZATO što znamo koliko je rašireno i duboko siromaštvo u Srbiji. Više od trećine stanovništva je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Prosečna primanja ima jedva trećina zaposlenih, a polovina prima mesečno jednu od najnižih zarada u Evropi (ekvivalent 330 evra) ili manje, dok je minimalni dohodak 26.000 dinara što je nedovoljno za dostojan život. ZATO što znamo da su u Srbiji ekonomske nejednakosti između malog broja najbogatijih i velikog broja građana sa niskim prihodima najveće među svim evropskim zemljama. ZATO što iz naših istraživanja znamo da su šanse deteta čiji su roditelji siromašni da upiše fakultet i da studira iz godine u godinu sve manje. U zemlji koja navodno ima od države podržano školovanje na svim nivoima.

ZATO što iz naših istraživanja znamo da su korupcija i klijentelizam metastazirali u društvenom tkivu Srbije i da se hrane, sa jedne strane, različitim interesima, a sa druge strane – strahom. Oni razaraju institucije i gutaju resurse koji su potrebni zemlji za razvoj a građanima za kvalitetan život i premeštaju ih u uske krugove političke i ekonomske elite. Oni sve više ukidaju mogućnost građanima da kroz institucije države ostvare svoja prava, bez straha i ucena da moraju biti lojalni političkoj eliti.

ZATO što znamo da je zaposlenost u Srbiji i dalje niska i jedna od najnižih u Evropi, zato što petina zaposlenih i dalje radi u neformalnoj ekonomiji, a najuspešniji mehanizam zapošljavanja je partijska patronaža. Zato što dosadašnje mere i politike vode povećanju rizičnih oblika zaposlenosti od kojih ljudi ne mogu da obezbede pristojnu egzistenciju, a zbog kojih radnici izlažu opasnosti svoje živote radeći u nebezbednim uslovima.

ZATO što znamo da je Srbija rastrzana regionalnim nejednakostima, između sela i grada, između Beograda i ostatka Srbije, a posebno su ugroženi regioni na jugoistoku i jugozapadu Srbije. ZATO što znamo da je Srbija zemlja izraženih rodnih nejednakosti i žilavog patrijarhata. Žene se teže zapošljavaju i njihova zaposlenost je lošija u poređenju sa muškarcima, manje

učestvuju u političkom životu, imaju nesrazmerno više obaveza vezanih za brigu o domaćinstvu i porodici, izložene su različitim oblicima nasilja.

ZATO što iz naših istraživanja znamo da se u Srbiji deca rađaju uprkos teškim uslovima života, jer su željena. Zato što znamo sa kakvim se problemima suočavaju mladi roditelji i koliko im je stoga teško da donesu odluku da imaju još jedno dete, pa je najčešće i ne donesu. Znamo kako se osećaju mlade žene kada ih država vređa da su razmažene i zahteva da rađaju, a na porodiljskom odsustvu ih ponižava primanjima od par hiljada dinara mesečno. Znamo sa kakvim se problemima nose i koliko su diskriminisani roditelji koji sami odgajaju decu, posebno vanbračne i razvedene majke. ZATO što iz naših istraživanja znamo da su mladi isključeni iz svega i da planiraju odlazak ne iz bahatosti što traže “hleba preko pogače”, već zato što žele da žive u pouzdanom sistemu sa odgovornim institucijama.

ZATO što znamo da se stari ljudi shvataju kao teret za državu. Od njih se očekuje da pomažu mlađim članovima porodice, a sa druge strane, malo je državne brige usmereno da im se obezbede adekvatni uslovi života. Stari su izloženiji materijalnoj deprivaciji, a u udaljenim seoskim područjima često su izolovani i prepušteni sebi samima.

ZATO što znamo da brojne društvene grupe žive u posebno teškim uslovima ili su suočene sa različitim oblicima diskriminacije: seosko stanovništvo (a posebno seoske žene), Romi i Romkinje (a posebno oni koji žive u neuslovnim naseljima), osobe sa invaliditetom, prisilni migranti/kinje, LGBT osobe. ZATO podržavamo proteste PROTIV svih politika koje su dovele do osiromašenja i vode daljem osiromašenju i iskorišćavanju, povećanju nejednakosti i sukoba između društvenih grupa, namesto da podstiču odnose saradnje i solidarnosti; politikâ koje kontrolom nad medijima ukidaju pravo da se stanovništvo informiše o ovim problemima, koje kontrolišu i zloupotrebljavaju prirodne, ekonomske i društvene resurse koji pripadaju svima u Srbiji. Podržavamo proteste protiv uvreda, laži i manipulacija, korupcije, ucena i straha.

ZATO podržavamo proteste ZA dostojanstven život, istinu, pravičnost i solidarnost. Pristojna država je ona koja ne ponižava svoje građane. Mi se borimo za takvu državu. U Beogradu, 22. januara 2018. godine

I Savez za Srbiju i Nova stranka potpisnici su zajedničkog dokumenta opozicije o borbi za fer izborne uslove koji je potpisan u decembru prošle godine. Za sada ne izgleda kao da su Savezov Ugovor i Savet Nove u koliziji, ali treba još vremena da vidimo koliko su ta dva dokumenta komplementarna.

Činjenica je da stižu nakon zahteva koji su opoziciji uputili organizatori protesta “1 od 5 miliona”. Oni su saopštili da je na sedmom protestu u Beogradu prvi put postavljen zvaničan zahtev opoziciji. “Hoćemo da nam se predstavi jasan plan zdrave državne uprave kome će se političari prilagoditi. Političari se moraju prilagoditi državi, a ne da državu prilagođavaju sebi”, saopšteno je sa internet adrese “Stop krvavim košuljama”: “Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo. Kako ćemo da vas smenimo ako ne budete valjali”, naveli su organizatori protesta i dodali da sa opozicijom žele dogovor: “Hoćemo dogovor. Ne da neko ponovo bude vlast. Pa da ponovo na minusu tražimo slobodu i pravdu. Dva meseca traju protesti protiv nasilja koje nad svojim narodom, svojim građanima, sprovodi vlast u našoj zemlji. (...) Kada ovo zlo prođe, novac će ponovo biti u stranim državama, institucije će ponovo biti uništene, od laži i manipulacija ćemo se ponovo oporavljati godinama. Moraćemo sve ponovo da gradimo iz početka. Niko od nas nije ovde zato što mu je zabavno. Ovde smo zato što znamo da moramo da budemo ovde. Po ovoj hladnoći hodamo zbog nas. Ni zbog jednog političara, ni zbog jednog lidera, ni zbog levice,

ZAHTEVI OPOZICIJE: Nikola Kojo i Bane Trifunović

ni zbog desnice. Zbog nas. Nužno je uspostaviti mehanizme da se ovakva vlast nikada više ne ponovi. Nikada više”, naglasili su organizatori i pozvali političare koji šetaju sa njima da poslušaju svoj narod: “Sa ovog mesta, poslednje oaze normalnosti u Srbiji danas, pozivamo političare koji šetaju sa nama da poslušaju svoj narod. Da razumeju da mi ne biramo vlast, biramo službenike. Da ne biramo vlast, nego servis građana. Hoćemo da, kao u svim normalnim zemljama, ljudi ne biraju vlast nego upravu. Dosta nam je lažnih mesija, dosta nam je vrhovnih komandanata, ne zanima nas koliko nam predsednik spava. Hoćemo normalne ljude koji će raditi ono za šta ih plaćamo.” Premda je ovo saopštenje iznova tumačeno kao potvrda sukoba organizatora protesta i opozicionih političara, mora se priznati da je ono pre svega – zdravorazumsko. Od političara se traži apsolutni minimum demokratske kulture i vraćanje principa smenjivosti vlasti, koji je, kako pokazuju svi izborni ciklusi od 2012. naovamo, naročito na lokalu – izumro. Pored toga, ovo saopštenje precizno anticipira još nešto što verovatno intimno naslućuje svaki građanin koji se lično protivi aktuelnom režimu: ako ikad padnu s vlasti, sav novac iz zemlje biće ispumpan i sve institucije će morati da budu građene iz početka. Ovo je praktično poruka da se postpetooktobarske greške ne smeju ponoviti.

akademska podrška

“Nekada su na demonstracijama protiv diktatora Miloševića profesori stajali uz svoje studente pokazujući integritet i nepristajanje da se živi u neslobodnom društvu”, kaže za “Vreme” Dragan Đilas komentarišući podršku Filozofskog i Fakulteta političkih nauka: “Zato je važno što je akademska zajednica digla glas, a naročito sto su hrabrost pokazali profesori i asistenti Filozofskog fakulteta i FPN gde se uče etika, demokratija i sloboda medija. Bitno je i da ostali fakulteti pokažu nepristajanje na sistem u kome se urušava Univerzitet, lažnim diplomama i prepisanim doktoratima.” Za Arisa Movsesijana važan je još jedan aspekt ovih pisama podrške, a to je autonomija Univerziteta: “Odsustvo autonomije Univerziteta jedan od nespornih dokaza da mi ovde živimo diktaturu, kaže Movsesijan i dodaje da je ta autonomija potrebna i drugim institucijama, samo one ne mogu za nju da se bore same, nego moraju da budu doneti zakoni. “Kad Univerzitet bude rekao: mi hoćemo otvoreno da iznosimo svoje mišljenje o političkim temama, onda će i ostale institucije osetiti potrebu za takvom autonomijom. To važi i za institucije i za sindikate, za Narodno pozorište, za sve.”

I Dragan Popović smatra da je podrška akademske zajednice izuzetno važna za stvaranje javnog mnjenja u svakoj državi: “Ukoliko se profesori najvažnijih društvenih fakulteta oglase i saopšte da su u Srbiji ugrožene osnovne vrednosti na kojima bi moralo da počiva svako demokratsko društvo, mislim da je to i formalni pečat relevantnih nauka na ocenu o katastrofalnom stanju društva i države danas u Srbiji.”

Adžić iz Lokalnog fronta smatra da je vreme i da se studenti probude, jer je to energija koja treba da nosi proteste, ali je do sada izostajala: “Nadam se da će i drugi fakulteti krenuti tim putem. To je nešto što se čekalo i što ozbiljno može da dâ protestima na snazi.”

U utorak 22. januara Filozofski fakultet oglasio se još jednom. Ovog puta, 26 sociologa, od kojih je deo već potpisao prvobitno pismo podrške, oglasili su se, pozivajući se na egzaktne podatke svojih istraživanja iz kojih se vidi stepen nejednakosti, klijentelizma i korupcije u društvu (videti okvir).

Uprkos utisku da postoji sukob između organizatora protesta i opozicionih političara, uprkos tezi o konfuznim zahtevima, građani i dalje aktivno učestvuju u protestima i izgleda da ih ništa od javnih sukoba, pogotovo onih na društvenim mrežama, ne sprečava da dolaze i dalje. U tom smislu, ovi protesti su specifi čni i po tome što je građanima već dva puta uspelo da izvrše pritisak na organizatore preko Tvitera i promene plan protesta. Prvi put, polovinom decembra, na drugom protestu, ideja je bila da se napravi pauza od mesec dana, pa da sledeće okupljanje bude 16. januara, na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića. Jedan od duhovitijih momenata dogodio se kada je sada već bivši član predsedništva Saveza za Srbiju Željko Veselinović tvitnuo: “Vidimo se 16. januara”, na šta mu je jedan tviteraš odgovorio: “Ti se vidi, a ja dolazim sledeće subote.” Već iste večeri organizatori su preko društvenih mreža raširili informaciju da se protesti nastavljaju i da nema pauze. Drugi momenat dogodio se pred poslednji protest, kada je jedna od organizatorki, Jelena Anasonović, na svoj Tviter profi l okačila poster sa logom “1 od 5 miliona” uz tekst “Ponesite jaja, idemo na RTS”. Brojni ljudi koji redovno dolaze na proteste usprotivili su se ovoj ideji, rasprava se razgranala na više strana, a onda je takođe tvitom presekao Branislav Trifunović, napisavši: “Nadam se da je svima jasno da jaja ostaju kod kuće.” Sporadično gađanje jajima i grudvama događalo se i tokom ranijih šetnji, ali nikada se nije dogodilo da na to pozove organizator. Uglavnom, i u ovom slučaju organizatori su popustili pod pritiskom građana. “Retko se događa da demonstranti odbijaju da u potpunosti slede predvodnike protesta”, kaže Nikola Adžić: “Imali smo već jedan takav primer, u vreme protesta ‘Protiv diktature’, nakon predsedničkih izbora 2017. To su bili masovni svakodnevni protesti, ali protesti na kojima se čak i trasa šetnje određivala u hodu. Ni oni nisu imali artikulisane zahteve, nego je bila reč o čistom revoltu građana posle tih izbora.” kuda dalje

Koliko će protesti potrajati i šta će se dalje dešavati niko od sagovornika “Vremena” ne usuđuje se da prognozira. Ipak, svi su saglasni da postoji kritična masa koja ima potrebu da se buni i da šeta, bez obzira na to ko ih predvodi, s kim su u istoj koloni i kako će energija koja trenutno vlada na ulicama Srbije biti kanalisana. Aris Movsesijan smatra da je pred Srbijom duga borba i da se ništa ne može uraditi na brzinu i bez promišljanja: “Koraci su spori i teški, ali idu u dobrom pravcu.” Na pitanje da li su protesti na neki način već uspeli, jer se, ako ništa drugo, izgubio osećaj beznađa, Nikola Adžić kaže: “Po meni je veoma važno to što se u gradovima Srbije takođe odvijaju protesti, jer su gradovi Srbije pokazali da nije tačno ono što o njima Beograd misli: da svi žele ili da pobegnu ili da se učlane u vladajuću stranku da bi se zaposlili u javnom preduzeću. Važno je i kad u nekom gradu izađe čak i samo 20-30 ljudi. Ta hrabrost je nešto što je najvažnije u ovim protestima. Važno je da se vidi da ima ljudi koji hoće da se bune i koji su nezadovoljni, ali odolevaju pritiscima jer, budite sigurni, u drugim gradovima je mnogo teže izaći i pobuniti se nego u Beogradu.” Adžić dodaje i da je očigledno da vlast još uvek nije uspaničena, ali jeste uznemirena: “Videćemo šta će se dalje dešavati, da li će se to izroditi u odluku o izborima ili ne. Ne znam u kom pravcu protesti idu, ali već sad možemo da kažemo da jesu uspeli.” ¶

JOVANA GLIGORIJEVIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: RTS1

Rubrika: Šta radite bre/RTS1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vlada nastavlja da rešava probleme medija

Spiker:Vlada će nastaviti da rešava probleme medija u Srbiji izjavila je premijerka Ana Brnabić i poručila da je potreban hitan sastanak sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja. Kako bi se nastvio rad na izradi medijske strategije. Ana Brnabić,premijer Srbije:Ova Vlada je u potpunosti posvećena radu na poboljšanju medijske scene Srbiji nije lako rešiti problem koje postoje više od deceniju. Mislim da je nasleđena potpuno devlastirana medijska scena što najbolje pokazuje izveštaj Savat za borbu protiv korupcije iz 2011 godine koji kaže da su mediji u Srbiji u potpunosti u političkoj kontroli i potpuno devastirani da su novinaru u Srbiji uniženi i poniženi.  

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: RT Vojvodina 1

Rubrika: Dobro jutro Vojvodino

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Javno - privatno partnerstvo

VoditeljU nastavku idemo do Zrenjanina. I dalje traju problemi sa državnom apotekom u tom gradu, međutim, izgleda da im se sada nazire kraj. Da li se on zove javno-privatno partnerstvo zna Jelena Milićević.ReporterU Belom blatu lekar ordinira tri puta nedeljno, dok apoteka radi svega dva puta. Dolaskom privatnog partnera meštani ovog sela se nadaju boljoj mogućnosti za nabavku lekova, jer neće ostalim danima morati da putuju u Zrenjanin.SagovornikLekar nam radi tri puta nedeljno, pa bar da se poklopi sa tim danima kada radi lekar. Ovako, dva puta je malo možda. SagovornikSamo da imamo lekova, da ne idemo po gradu i tako.SagovornikJako nam je bitno da ne moramo da odlazimo u Zrenjanin za svaki lek ili za šta ja znam.ReporterApoteka Janković je ispunila sve uslove kao najpovoljniji partner na javnom postupku dodele kocesije i u narednih 15 godina obavljaće farmaceutsku delatnost na području Zrenjanina, odlučilo je javno telo za izbor najpovoljnijeg ponuđača.Milan Miljuš, direktor Apoteke ZrenjaninOsnovna stvar je bila da se očuva farmaceutska delatnost na teritoriji cele opštine. Pri tome podrazumevamo i sva sela, što je bio uslov svih uslova, takođe da očuvamo znači radna mesta svih zaposlenih; da lokalna samouprava ubira neku koncesionu naknadu, odnosno ne neku nego u nivou 120.100 eur na godišnjem nivou i naravno da se revitalizuju i adaptiraju sve apoteke koje su u sastavu sadašnje Apoteke Zrenjanin.ReporterApoteka Janković obavezuje se da plati avansno koncesionu naknadu od preko 840.000 eur. U narednom periodu očekuje se saglasnost skupštine grada, a zatim potpisivanje koncesionog ugovora.              

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)Minićza borbu protiv korupcije

Naslov: Posebna pravila za Srpsku naprednu stranku

Srpska napredna stranka dobila je na poklon prostorije na Novom Beogradu čija vrednost od oko 1,3 miliona evra prevazilazi zakonom dozvoljeni limit, piše Centar za istraživačko novinarstvo. Iz Srpske napredne stranke se o ovoj temi nisu oglašavali, ali ni iz Agencije za borbu protiv korupcije, koja je nadležna za slične slučajeve.Kada funkcioner dobije poklon, mora da ga prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije, a ukoliko vrednost tog poklona prelazi zakonom određenu visinu, on mora biti vraćen. To precizira zakon koga bi trebalo da se pridržavaju svi političari, ali i političke stranke.Za SNS, međutim, kao da važe druga pravila. Prema dokumentaciji do koje je došao CINS odbornik te stranke iz Kruševca Velibor Jovanović, poklonio je poslovni prostor od skoro 600 kvadratnih metara, stranci čiji je član, objašnjava novinarka CINS-a Milica Šarić."SNS sme da prima poklone, i prostorije kao poklon, bilo koja vrsta donacije, usluga, nevažno da li je neko dobro, usluga ili novac, oni smeju to da rade, problem je u tome što je ova donacija bila preko svake mere“, ističe Šarić.Iako se u Ugovoru ne navodi vrednost poklona, iz finansijskog izveštaja stranke proizilazi da ona iznosi 156 miliona dinara, odnosno oko 1,3 miliona evra.Zakon o finansiranju političkih aktivnosti dozvoljava mogućnost davanja poklona stranci, ali do određene granice."Maksimalna vrednost davanja na godišnjem nivou, koje jedno fizičko lice može dati političkim subjektima za redovan rad, iznosi najviše 20 prosečnih mesečnih zarada, a pravno lice - najviše 200 prosečnih mesečnih zarada", stoji u Zakonu.Prema računici CINS-a, u tom trenutku, ta suma nije smela da pređe 920 hiljada dinara. Međutim, to nije sve. U toj organizaciji došli su i do podataka da je Jovanović bio na čelu konzorcijuma koje je godinu dana ranije SNS-u poklonio 396 metara kvadrata poslovnog prostora u Kruševcu, koje vrede oko 13 miliona dinara."Čini nam se da je to neki obrazac. Iz nekog razloga SNS konstantno uzima na tuđe ime, ili to makar tako deluje, prostorije za sebe, a onda ih dobija na poklon. Zašto SNS ne kupuje sam te prostorije, pošto Zakonom iz 2014. godine imaju na to pravo", pita se Milica Šarić.U CINS-u navode da je Srpska napredna stranka trebalo da vrati poklon, čim je utvrdila da njena vrednost premašuje zakonsku granicu, ali i da je Agencija za borbu protiv korupcije, u skladu sa svojim ovlašćenjima, odmah morala da reaguje.Zlatko Minić iz organizacije Transparentost Srbija kaže da ne bi bilo prvi put da Agencija ne reaguje na vreme i podseća da su nekoliko jasnih slučajeva kršenja zakona iz te agencije negirali, prihvatajući kako kažu, "smušena obrazloženja državnih funkcioenra i organa“."Neefikasnost zaista ne bi bila opravdanje i bila bi jedna dodatna cigla izvađena iz temelja pravne države i čini mi se da nam jedino ostaje insistiranje da svi moraju da rade svoj posao da bismo sačuvali ili ponovo izgradili pravnu državu, i da bismo pokazali da ne postoje alternativni način da se stvari u Srbiji dovedu na svoje mesto", ističe Minić.U CINS-u kažu da sa tom Agencijom, na čijem čelu je bivši član naprednjaka i nekadašnji stranački donator Dragan Sikimić, nisu uspeli da ostvare kontakt, kao ni sa Jovanovićem, za koga su spremili posebna pitanja."Zašto je to uradio. Zar neko toliko voli partiju da mu pokloni 1,3 miliona vredne prostorije. I to samo u Beogradu", ukazuje Milica Šarić.TV N1 zatražila je informacije o spornim poklonima koje je dobijala Srpska napredna stranka od Agencije za borbu protiv korupcije, iz koje su potvrdili da su pitanja dobili, bez naznaka kada bi mogli da uslede i odgovori, dok se iz Srpske napredne stranke nisu oglašavali.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: N1

Rubrika: Dan uživo/N1

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Izgradnja spalionice na deponiji Vinča

Gosti emisije bili su članovi inicijative Ne davimo Beograd Ksenija Radovanović i Vladimir Radojičić, koji su govorili o odluci Vlade Srbije da poništii rešenje Ministarstva životne sredine kojom se određuje obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta javno - privatnog partnerstva izgradnje spalionice na deponiji u Vinči posle žalbe inicijative Ne davimo Beograd. Gosti su istakli da je studiji nedostajao čitav niz podataka, kao što je količina otpada koja će se preraditi i šta će se uraditi sa materijom koja će se javiti nakon spaljivanja otpada. Takođe, oni su istakli da Ministarstvo za životnu sredinu sada ima obavezu da reaguje u skladu sa zakonom i da kompaniju Beočista energija natera da urede svoj zahtev, podnesu dokumentaciju koja je neophodna i da prikažu karakteristike postrojenja i njegov uticaj na životnu sredinu.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: autonomija.info

Link: http://www.autonomija.info/sindikat-rtv-a-podneo-prijavu-protiv-odgovornih-u-agencijama-zbog-zloupotrebe-u-javnim-nabavkama.html

Autori: admin

Teme: Javne nabavkeza borbu protiv korupcije

Naslov: Sindikat RTV-a podneo prijavu protiv odgovornih u agencijama zbog zloupotrebe u javnim nabavkama

23 jan 2019 VOICE: RTV u finansijskom gubitku od 1,34 milijarde dinara Sindikat "Nezavisnost" JMU Radio-televizije Vojvodina podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u tri agencije zbog podnošenja ponude za učešće u javnoj nabavci, koja je zasnovana na lažnim podacima, kako bi protivpravno pribavili 200 miliona dinara namenjenih za posredovanje u zapošljavanju oko 250 radnika u pokrajinskom javnom medijskom servisu.Kako je potvrđeno redakciji Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra u Sindikatu, krivična prijava je podneta protiv konzorcijuma tri agencije koje su učestvovale u nedavno okončanom procesu javne nabavke, pošto jedna od agencija nije ispunjavala uslov jer je pravosnažno osuđena zbog angažovanja radnika na crno.Naime, krivičnom prijavom se odgovornim osobama u agencijama za zapošljavanja stavlja na teret da su podneli ponudu za učešće u javnoj nabavci zasnovanu na lažnom podatku da ispunjavaju uslov poštovanja obaveza koje proizlaze iz važećih propisa o zaštiti na radu, zapošljavanju i uslovima rada, iako taj uslov ne ispunjavaju.Prekršajni sud u Novom Sadu je 2. oktobra 2018. doneo je presudu kojom je agencija OPTIMUM MV-NS osuđena zbog prekršaja iz člana 273. Zakona o radu jer sa nekoliko osoba koje su bile radno angažovane u RTV-u nije bio zaključen ugovor o radu. Ova presuda je postala pravnosnažna 25. oktobra.Uprkos takvoj sudskoj presudi, ta agencija u Konzorcijumu sa još dve, 14. decembra prošle godine potpisala je novi ugovor o radnom angažovanju oko 250 osoba u RTV-u, čija vrednost iznosi 200 miliona dinara.Sindikat "Nezavisnost" zbog te presude je 22. januara podneo krivičnu porijavu protiv direktora anegcije Montop HRS iz Novog Sada Bobana Cakića, direktora agencije Sequester Employment iz Beograda Dejana Jeremića i direktora agencije Optimum MV-NS iz Novog Sada Predraga Rosića.Konzorcijum ove tri agencije 14. decembra prošle godine potpisao je ugovor o radnom angažovanju oko 270 osoba u RTV-u, čija vrednost iznosi 200 miliona dinara.Prijavom je predloženo da krivično gonjenje preuzme Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, koje će ispitati odgovorne u tuženim agencijama, kao i odgovorne u RTV-u koji su potpisali ugovor o spornoj javnoj nabavci.U prijavi sindikata oni se terete da su izvršili krivično delo zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom (član 228. stav 3. Krivičnog zakonika) jer su agencijama pribavili nezakonitu korist od 200 miliona dinara, za šta je za odgovorna lica zaprećena kazna zatvora u trajanju od jedne do 10 godina.Veljko Milić: "Ozbiljno krivično delo"Prema rečima advokata Veljka Milića, na osnovu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, za ovo krivično delo nadležna su posebna odeljenja policije i Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, što samo po sebi govori o ozbiljnosti krivičnog dela."Na osnovu Zakona o javnim nabavkama, ponuđač je dužan da naručiocu podnese izjavu da je poštovao obaveze koje proizlaze iz važećih propisa o zaštiti na radu, zapošljavanju i uslovima rada. Ukoliko su agencije takvu izjavu i dostavile i ukoliko odgovorna lica u RTV pre potpisivanja ugovora o javnoj nabavci nisu imala saznanja da je ova izjava neistinita, moglo bi se zaključiti da su odgovorni u RTV bili obmanuti", rekao je Milić za VOICE.Prema njegovim rečima, nakon podnete krivične prijave tužilaštvo će imati mogućnost da ispita sve okolnosti koje su prethodile potpisivanju ugovora o javnoj nabavci.Predsednik Sindikata kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" Dragan Milanović Pilac naveo je da sindikatu u situaciji u kojoj deluje, sa potpunim odsustvom pravne države i nikakvog socijalnog dijaloga, ne preostaje ništa drugo nego da krivičnim prijavama pokuša da zaštiti članove i onemogući nezakonito delovanje koje nanosi štetu i RTV kao poslodavcu."Naravno da odgovornost postoji i na strani JMU RTV koja je mogla da izabere i posao dodeli nekoj drugoj agenciji koja bar nema dosije o nezakonitim radnjama. Ugovor popisuju dve strane i obe su pred zakonom odgovorne za svoje postupke", upozorio je Milanović za VOICE.Agencije angažovane na mnogim državnim poslovimaRadio-televizija Vojvodine dodelila je 10. decembra prošle godine ugovor sa konzorcijumom u kojem je i agencija "Optimum MV-NS", koja više godina posreduje u zapošljavanju više od 200 ljudi na Radio-televiziji Vojvodina.RTV je postupak javne nabavke okončao 10. decembra kada je dodeljen ugovor tročlanom konzorcijumu u kom je učestvovala i agencija Optimum. Četiri dana kasnije ugovor vredan 200 miliona dinara je i potpisan sa konzorcijumom koji je bio jedini učesnik u javnoj nabavci.Predviđeno je da u RTV-u posredstvom ovog konzorcijuma bude angažovano oko 270 ljudi na 80 poslovnih pozicija.Agencija Optimum i njen direktor Predrag Rosić kažnjeni su u Prekršajnom sudu zbog angažovanja radnika na crno. Optimum je kažnjen sa 100.000 dinara, dok je Rosiću dosuđena kazna u iznosu od 50.000 dinara.Postupak protiv agencije Optimum pokrenuo je Sindikat "Nezavisnost" koji je Inspekciji rada maja 2017. prijavio da je određen broj ljudi bio angažovan bez ugovora o radu na poslovima koje su inače redovno obavljali u RTV-u.Predrag Rosić priznao je na suđenju da je nekoliko radnika te agencije bilo angažovano u RTV-u bez ugovora o radu "zbog toga što se nisu odazvali na njegov telefonski poziv da dođu u agenciju Optimum da pre 1. maja zaključe ugovor o radu, pa su oni potpisali ugovor retroaktivno".RTV u finansijskom gubitku od 1,34 milijarde dinara Karikatura: StupsUkupan neto gubitak RTV-a na kraju trećeg kvartala 2018. godine iznosio je 159,95 miliona dinara, navodi se u finansijskom izveštaju za posmatrani period. Ukupan gubitak pokrajinskog javnog servisa, računajući i ovaj period, trenutno iznosi 1,34 milijarde dinara!Kako se dalje navodi, poslovni prihodi za period 1.1.2018-30.09.2018. su, u poređenju sa istim periodom 2017. godine, manji u iznosu od 3,95 miliona dinara. To menadžmentu pokrajinskog javnog servisa nije smetalo da poveća poslovne rashode za 105,9 miliona dinara.Kod poslovnih rashoda naročito se ističe povećanje troškova proizvodnih usluga za 38,2 miliona dinara (i pored drastičnog pada kvaliteta i gledanosti emisija na RTV-u). Takođe, na kraju trećeg kvartala prošle godine u RTV-u su porasli i rashodi za zarade, naknade zarada i ostale lične rashode u iznosu od 41,4 miliona dinara.Sve ovo znači da je RTV i prošle godine nastavio da posluje sa velikim gubitkom što, ukoliko ne dođe do naglog povećanja poslovnih prihoda, približavanje bankrotu čini sve realnijim.Sudija Nataša Maraš Keravica skrenula je pažnju Rosiću da u Zakonu o radu jasno piše da radni odnos zaposlenom počinje tek od dana potpisivanja ugovora o radu. Dodala je da je Inspekcija rada utvrdila da su četiri radnika bila angažovana bez ugovora - dvoje dva dana, jedna osoba četiri dana, a još jedna osoba šest dana.Agencija Sequester Employment bila je angažovana pri zapošljavanju ljudi na poslovima očitavanja brojila, održavanja i obezbeđenja objekata Elektroprivrede Srbije, drastično skuplje u odnosu na cenu koja je godinama unazad plaćana za taj posao.Zbog grešaka pri očitavanju brojila agencija je pre dve godine došla u žižu javnosti jer su mnoga domaćinstva u Srbiji dobila previsoke račune za utrošenu električnu energiju. Zbog ovog propusta EPS je priznao grešku, a građanima Srbije izvinio se i tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.Novosadska agencija Montop HRS manje je poznata široj javnosti iz razloga što je osnovana pre nešto više od godinu dana. Međutim, Montop je jako poznat građanima Novog Sada jer je oktobra 2017, u istom konzorcijumu koji je dobio posao na RTV-u, angažovan za potrebe novosadskog JKP "Put".Vrednost tendera u poslu koji je "Put" sklopio sa agencijama Optimum MV-NS, Sequester employment i Montop HRS iznosio je 14,6 miliona dinara. Shodno tom ugovoru, pomoćni radnik i vozač koštali su "Put" neverovatnih 143.375 dinara mesečno.Novosadskoj javnosti Montop HRS na sebe je skrenuo pažnju još jednim "poslovnim poduhvatom" novembra 2017. kada su u konzorcijumu sa još jednom firmom od JKP "Čistoća" dobili posao čišćenja pojedinih delova grada za oko 20 miliona dinara.Ovo je bio prvi put da JKP "Čistoća" angažuje privatnu firmu za posao čišćenja javnih površina u Novom Sadu. U ovom poslu bilo je angažovano 75 studenata i nezaposlenih do 35 godina starosti, koji su po zakonu mogli da budu članovi omladinske zadruge.Neki rukovodioci pomenutih agencija veoma su bliski sa najvišim državnim funkcionerima, a u bazi podataka Agencije za borbu protiv korupcije neki od njih navode se i kao donatori predsedničke kampanje Aleksandra Vučića.Milanović: Zabrana zapošljavanja u RTV-u primenjuje se nezakonitoDragan Milanović Pilac: Zabrana zapošljavanja se primenjuje potpuno nezakonito u RTV-uAngažovanje radnika preko agencije, rukovodstvo RTV-a pravda zakonskom zabranom zapošljavanja.Međutim, Dragan Milanović Pilac tvrdi da se zabrana zapošljavanja u JMU RTV primenjuje potpuno nezakonito jer se Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ne odnosi na javne medijske servise. Zakon je na snazi od 2016. godine i trebalo je da bude privremenog karaktera."Vlada Srbije je naterala rukovodstva RTV-a i RTS-a da ga primenjuje i time preuzela potpunu kontrolu nad javnim medijskim servisima, što je u suprotnosti sa svim važećim zakonima", rekao je Milanović za VOICE i podsetio da u prvom članu zakona piše da se on ne odnosi na RTV i RTS.Međutim, od početka primene zakona RTV se pridržava njegovih odredbi. Prvo je oko 70 ljudi bilo angažovano na RTV preko agencija za posredovanje pri zapošljavanju, da bi se taj broj ljudi početkom ove godine učetvorostručio! Svi ljudi pre toga bili su radno angažovani u RTV-u na određeno vreme. Istekom dvogodišnjeg ugovora o radu svi su prebačeni na agenciju.Da se Zakon nepravilno tumači mišljenja je i Veljko Milić, koji takođe smatra da su javni medijski servisi nedvosmisleno izuzeti od primene."Zbog toga ne postoje zakonske prepreke da lica koja se angažuju preko agencije, za rad na RTV, budu angažovana direktno od strane RTV. Osim što bi takvo rešenje bilo isplativije, ono bi zaposlenima garantovalo više prava po osnovu rada nego što je to slučaj kada se zaposleni angažuju preko agencije", smatra Milić.Prema istraživanju Insajdera, veliki broj državnih preduzeća u Srbiji godinama zapošljava radnike na privremeno-povremenim poslovima preko ćerki-firmi, omladinskih zadruga i privatnih agencija za zapošljavanje. Ne samo da državna preduzeća na ovaj način nekažnjeno izbegavaju zabranu zapošljavanja, već su i radnici angažovani na ovaj način obespravljeni na različite načine.Osim što zaposleni preko agencije nemaju nikakva prava iz radnog odnosa, Dragan Milanović tvrdi da je angažovanima na RTV-u uskraćena i svaka moćnost obavljanja nezavisnog novinarskog posla. "Tako se na početku karijere školuju poslušnici, a njihove zarade su daleko niže od zarada stalno zaposlenih u RTV i RTS", dodao je Milanović.Skrenuo je pažnju na još jedan problem koji proističe iz ovakve vrste angažovanja, a odnosi se na sindikalno organizovanje, jer sindikati suštinski imaju veoma mali manevarski prostor da pomognu tim ljudima."Sindikat Nezavisnost svojim članovima pruža besplatnu pravnu pomoć i trudi se da kada već mora, posao ne dobijaju agencije koje su sudski kažnjavane", naveo je Milanović.Prema njegovim rečima, sindikat se trudi da kroz Socijalno-ekonomski savet utiče na izradu Zakona o agencijskom zapošljavanju koji bi uskoro trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije što će, koliko-toliko, ovu materiju regulisati, pošto to trenutno nije slučaj.Ekipa VOICE Podelite ovu stranicu!                                              

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=01&dd=23&nav_id=1496652

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Niški aerodrom: Novac za čišćenje snega ili za sletanje po magli - Biz

Niš -- Od preuzimanja Aerodroma "Konstantin Veliki" u avgustu 2018. godine država je u njega uložila 256 miliona dinara, navode iz niške vazdušne luke.Ta svota novca izdvojena je za finansiranje opreme, projekata i redovnog poslovanja, a vozilo za odleđivanje i oprema za zimsku zaštitu piste stiže krajem februara u Niš.Iako u javnosti, a naričito u onoj koja se protivila predaji niškog aerodroma, postoji uverenje da država ne ulaže ništa, iz rukovodstva niške vazdušne luke iznose drugačije podatke, pišu Južne vesti. Kupovina zimske opreme za pistu, kako kažu, ide preko računa Aerodroma Srbije, gde je uplaćeno 70 miliona dinara. "Sproveden je postupak javne nabavke i izabrani ponuđači, a planirana oprema će biti isporučena i puštena u rad početkom februara 2019. godine", kažu iz aerodroma. Da bi se poboljšala bezbednost, prema uputstvima Direktorata civilnog vazduhoplovstva, JP Aerodrom Niš dobio je, kako navode, ukupno 110 miliona dinara. "Najveća stavka opreme je kompleksno vozilo za čišćenje snega i prvi put se kupuje za aerodrom u Nišu nova oprema za čišćenje snega (teški kamion sa raonikom i prikolicom na kojoj su četka i duvač vazduha za kvalitetno čišćenje snega u jednom prolazu, oprema koja predstavlja standard za aerodrome zbog efikasnosti i kvaliteta čišćenja poletno-sletne staze)", objašnjavaju iz ovog preduzeća. Ipak, ako prihodi aerodroma budu zadovoljavajući, ovaj novac umesto za zimsku opremu, biće iskorišćen za nabavku i ugradnju prilaznih sredstava, kako bi se poboljšali uslovi za sletanje pri magli. Time bi se, kako objašnjavaju, smanjio broj slučajeva preusmeravanja aviona na druge aerodrome, kada je smanjena vidljivost u Nišu. Vlada Srbije treba da odobri Program poslovanja niškog aerodroma, a u njemu je predviđeno kako će niška vazdušna luka potrošiti dodatnih 76 miliona dinara, predviđenih upravo, kako kažu, iz budžeta Republike Srbije za redovno poslovanje aerodroma u 2019. "Ukupna vrednost svih pomenutih subvencija je 256 miliona dinara", napominju iz Aerodroma.Izvor: Južne vesti, M.Z.    

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Dveri: Na meti smo progona aktuelne vlasti

Dveri: Na meti smo progona aktuelne vlastiBEOGRAD, 23. januara 2019. (Beta) - Pokret Dveri ocenio je danas da se nad njim vrši represija i da je na meti progona aktuelne vlasti, koja je protiv njega pokrenula "sve raspoložive državne mehanizme" - Državnu revizorsku instituciju, Upravu kriminalističke policije (UKP), Agenciju za borbu protiv korupcije, kao i inspektorat Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu."Kao što smo rekli već nekoliko puta - nije problem da bilo koja državna institucija ispituje rad Dveri ako to isto radi i drugim političkim organizacijama, npr. Srpskoj naprednoj stranci, ali ne radi", saopštile su Dveri.Dveri dodaju da Agencija za borbu protiv korupcije nije reagovala na to što je SNS na poklon dobila prostorije vredne više od 1,3 miliona evra, zbog čega veruju da se nad Dverima "vrši represija i da se zloupotrebljavaju institucije zarad progona jedne opozicione političke opcije".Prema navodima Dveti, UKP je formirao posebno odeljenje posvećeno samo tom pokretu, a četiri člana Predsedništva predmet su tužilačkih i sudskih procesa iza kojih stoji vlast."Dodatni skandal je to što je inspektorat Ministarstva od nas tražio dostavljanje kompletnog spiska članstva što ostavlja mogućnost da vlast vrši pritisak na sve naše članove", navele su Dveri i dodale da će "oni koji zloupotrebljavaju institucije zarad represije nad političkim neistomišljenicima odgovarati kada se promeni vlast".

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/vucic-u-davosu-sa-japanskim-premijerom-sinzom-abeom/2hhdj42

Autori: Blic

Teme: Javne nabavke

Naslov: Merkel u Davosu: Odoh da formiram vladu. Nadam se

Predsednik Vučić danas se u 16.30 sati sastaje sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je počela svoje obraćanje u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu. Vučić je prethodno jutros u prisustvovao obraćanju japanskog premijera Šinzo Abea.Merkelova je u svom govoru prvo pozdravila ministre, članove svog kabineta. Ona je prethodne godine u Davosu bila "bez Vlade", a govor je tada završila rečenicom: "Odoh da formiram Vladu. Nadam se".Osnovna tema njenog obraćanja su ekonomske reforme u Nemačkoj, ekonomska situacija u svetu, Evropska unija, kao i ekonomski uticaji Kine i Indije.- Tri izazova su pred Nemačkom. Prvi je upotreba energije. Klimatske promene su za nas kao i za ceo svet od velikog značaja. Obnovljive energije u Nemačkoj danas zazuzimaju najviše mesto i ponosna sam na to - istakla je Merkelova, ali je dodala da će gas godinama biti važan zvor.Drugi izazov se tiče digitalizacije i na to se nemačka kancelarka osvrnula.- Digitalna transformacija u Nemačkoj dobro funkcioniše, ali nismo "fort raneri", ipak malo kasnimo sa procesima digitalizacije - navela je Merkelova.Treći izazov jesu demografske promene u Nemačkoj. Angela Merkel je pohvalila Afriku i navela da Evropa uvek o tom kontinentu razmišlja kao o problemu, ali da to nije tako.Šinzo Abe se obratio na Davosu, Vučić pratio obraćanjePredstavljajući Abea, direktor Davos Ekonomskog foruma, Klaus Švab, rekao je da je pod vođstvom Abea, Japan napravio impresivan progres na svim poljima i da je danas treća najveća ekonomija sveta.- Japan je odlučan u tome da očuva i da se posveti unapređenju slobodnog, otvorenog i na pravilima zasnovanog međunarodnog poretka - rekao je Abe u obraćanju delegatima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.- Pozivam sve vas da ponovo izgradite poverenje prema sistemu međunarodne trgovine. To bi trebalo da bude sistem koji je pravedan, transparentan i efikasan u zaštiti prava intelektualne svojine, kao i u oblastima kao što su e-trgovina i javne nabavke - izjavio je Abe.Japan, kao predsedavajući G20 u ovoj godini, nastojaće takođe da pokrene diskusije o klimatskim promenama, kao i o načinima za olakšavanje korišćenja digitalnih podataka, dodao je on.Njegov govor na forumu u švajcarskim Alpima dolazi u uslovima kada su Kina i SAD u međusobnom trgovinskom ratu, koji, zajedno sa još nekim faktorima, preti da izazove oštro usporavanje globalne ekonomije, ocenjuje britanska agencija.Na fotografijama je predsednik Vučić sa suprugom premijera Abea, i ministrom ekonomije Japana.Vučić prisustvuje Ekonomskom forumu u Davosu, koji je počeo juče, a trajaće do petka. Predsednik Srbije učestvovao je juče na okruglom stolu pod nazivom "Sloboda medija u kriznim situacijama", gde je govorio o stanju u medijima u našoj zemlji.On je, posle učešća na panelu o medijima, rekao je danas da će država Srbija raditi na ubrzanoj izgradnji institucija, dodatnoj zaštiti novinara i uslovima za punu slobodu njihovog rada, te da od onih koji se bave tom profesijom očekuje veću odgovornosti.Tokom tri dana u Davosu, Vučić će imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, pre svega s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatim evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.Predviđeni su i susreti predsednika Vučića s drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija, saopštila je Pres služba predsednika Republike.Ovogodišnji skup u Davosu proteći će bez američke delegacije, a učešće su otkazali i britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsednik Emanuel Makron, jer se oboje hvataju u koštac sa krizama u svojim zemljama.Redovni skup svetskih poslovnih i političkih lidera u švajcarskom skijalištu Davos okupio je oko 3.000 ličnosti iz sveta biznisa, državnih zvaničnika i građanskih grupa.                  

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/vucic-u-davosu-sa-japanskim-premijerom-sinzom-abeom/2hhdj42

Autori: Blic

Teme: Javne nabavke

Naslov: Angela Merkel počela obraćanje u Davosu, sastanak sa Vučićem u 16.30 sati

Predsednik Vučić danas se u 16.30 sati sastaje sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je počela svoje obraćanje u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu. Vučić je prethodno jutros u prisustvovao obraćanju japanskog premijera Šinzo Abea.Merkelova je u svom govoru prvo pozdravila ministre, članove svog kabineta. Ona je prethodne godine u Davosu bila "bez Vlade", a govor je tada završila rečenicom: "Odoh da formiram Vladu. Nadam se".Osnovna tema njenog obraćanja su ekonomske reforme u Nemačkoj, ekonomska situacija u svetu, Evropska unija, kao i ekonomski uticaji Kine i Indije.- Tri izazova su pred Nemačkom. Prvi je upotreba energije. Klimatske promene su za nas kao i za ceo svet od velikog značaja. Obnovljive energije u Nemačkoj danas zazuzimaju najviše mesto i ponosna sam na to - istakla je Merkelova, ali je dodala da će gas godinama biti važan zvor.Drugi izazov se tiče digitalizacije i na to se nemačka kancelarka osvrnula.- Digitalna transformacija u Nemačkoj dobro funkcioniše, ali nismo "fort raneri", ipak malo kasnimo sa procesima digitalizacije - navela je Merkelova.Treći izazov jesu demografske promene u Nemačkoj. Angela Merkel je pohvalila Afriku i navela da Evropa uvek o tom kontinentu razmišlja kao o problemu, ali da to nije tako.Šinzo Abe se obratio na Davosu, Vučić pratio obraćanjePredstavljajući Abea, direktor Davos Ekonomskog foruma, Klaus Švab, rekao je da je pod vođstvom Abea, Japan napravio impresivan progres na svim poljima i da je danas treća najveća ekonomija sveta.- Japan je odlučan u tome da očuva i da se posveti unapređenju slobodnog, otvorenog i na pravilima zasnovanog međunarodnog poretka - rekao je Abe u obraćanju delegatima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.- Pozivam sve vas da ponovo izgradite poverenje prema sistemu međunarodne trgovine. To bi trebalo da bude sistem koji je pravedan, transparentan i efikasan u zaštiti prava intelektualne svojine, kao i u oblastima kao što su e-trgovina i javne nabavke - izjavio je Abe.Japan, kao predsedavajući G20 u ovoj godini, nastojaće takođe da pokrene diskusije o klimatskim promenama, kao i o načinima za olakšavanje korišćenja digitalnih podataka, dodao je on.Njegov govor na forumu u švajcarskim Alpima dolazi u uslovima kada su Kina i SAD u međusobnom trgovinskom ratu, koji, zajedno sa još nekim faktorima, preti da izazove oštro usporavanje globalne ekonomije, ocenjuje britanska agencija.Na fotografijama je predsednik Vučić sa suprugom premijera Abea, i ministrom ekonomije Japana.Vučić prisustvuje Ekonomskom forumu u Davosu, koji je počeo juče, a trajaće do petka. Predsednik Srbije učestvovao je juče na okruglom stolu pod nazivom "Sloboda medija u kriznim situacijama", gde je govorio o stanju u medijima u našoj zemlji.On je, posle učešća na panelu o medijima, rekao je danas da će država Srbija raditi na ubrzanoj izgradnji institucija, dodatnoj zaštiti novinara i uslovima za punu slobodu njihovog rada, te da od onih koji se bave tom profesijom očekuje veću odgovornosti.Tokom tri dana u Davosu, Vučić će imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, pre svega s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatim evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.Predviđeni su i susreti predsednika Vučića s drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija, saopštila je Pres služba predsednika Republike.Ovogodišnji skup u Davosu proteći će bez američke delegacije, a učešće su otkazali i britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsednik Emanuel Makron, jer se oboje hvataju u koštac sa krizama u svojim zemljama.Redovni skup svetskih poslovnih i političkih lidera u švajcarskom skijalištu Davos okupio je oko 3.000 ličnosti iz sveta biznisa, državnih zvaničnika i građanskih grupa.                    

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/vucic-u-davosu-sa-japanskim-premijerom-sinzom-abeom/2hhdj42

Autori: Blic

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vučić na obraćanju Merkel u Davosu, sastanak u 16.30 sati

Predsednik Vučić danas se u 16.30 sati sastaje sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je počela svoje obraćanje u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu. Vučić je prethodno jutros u prisustvovao obraćanju japanskog premijera Šinzo Abea.Merkelova je u svom govoru prvo pozdravila ministre, članove svog kabineta. Ona je prethodne godine u Davosu bila "bez Vlade", a govor je tada završila rečenicom: "Odoh da formiram Vladu. Nadam se".Osnovna tema njenog obraćanja su ekonomske reforme u Nemačkoj, ekonomska situacija u svetu, Evropska unija, kao i ekonomski uticaji Kine i Indije.- Tri izazova su pred Nemačkom. Prvi je upotreba energije. Klimatske promene su za nas kao i za ceo svet od velikog značaja. Obnovljive energije u Nemačkoj danas zazuzimaju najviše mesto i ponosna sam na to - istakla je Merkelova, ali je dodala da će gas godinama biti važan zvor.Drugi izazov se tiče digitalizacije i na to se nemačka kancelarka osvrnula.- Digitalna transformacija u Nemačkoj dobro funkcioniše, ali nismo "fort raneri", ipak malo kasnimo sa procesima digitalizacije - navela je Merkelova.Treći izazov jesu demografske promene u Nemačkoj. Angela Merkel je pohvalila Afriku i navela da Evropa uvek o tom kontinentu razmišlja kao o problemu, ali da to nije tako.Šinzo Abe se obratio na Davosu, Vučić pratio obraćanjePredstavljajući Abea, direktor Davos Ekonomskog foruma, Klaus Švab, rekao je da je pod vođstvom Abea, Japan napravio impresivan progres na svim poljima i da je danas treća najveća ekonomija sveta.- Japan je odlučan u tome da očuva i da se posveti unapređenju slobodnog, otvorenog i na pravilima zasnovanog međunarodnog poretka - rekao je Abe u obraćanju delegatima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.- Pozivam sve vas da ponovo izgradite poverenje prema sistemu međunarodne trgovine. To bi trebalo da bude sistem koji je pravedan, transparentan i efikasan u zaštiti prava intelektualne svojine, kao i u oblastima kao što su e-trgovina i javne nabavke - izjavio je Abe.Japan, kao predsedavajući G20 u ovoj godini, nastojaće takođe da pokrene diskusije o klimatskim promenama, kao i o načinima za olakšavanje korišćenja digitalnih podataka, dodao je on.Njegov govor na forumu u švajcarskim Alpima dolazi u uslovima kada su Kina i SAD u međusobnom trgovinskom ratu, koji, zajedno sa još nekim faktorima, preti da izazove oštro usporavanje globalne ekonomije, ocenjuje britanska agencija.Na fotografijama je predsednik Vučić sa suprugom premijera Abea, i ministrom ekonomije Japana.Vučić prisustvuje Ekonomskom forumu u Davosu, koji je počeo juče, a trajaće do petka. Predsednik Srbije učestvovao je juče na okruglom stolu pod nazivom "Sloboda medija u kriznim situacijama", gde je govorio o stanju u medijima u našoj zemlji.On je, posle učešća na panelu o medijima, rekao je danas da će država Srbija raditi na ubrzanoj izgradnji institucija, dodatnoj zaštiti novinara i uslovima za punu slobodu njihovog rada, te da od onih koji se bave tom profesijom očekuje veću odgovornosti.Tokom tri dana u Davosu, Vučić će imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, pre svega s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatim evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.Predviđeni su i susreti predsednika Vučića s drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija, saopštila je Pres služba predsednika Republike.Ovogodišnji skup u Davosu proteći će bez američke delegacije, a učešće su otkazali i britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsednik Emanuel Makron, jer se oboje hvataju u koštac sa krizama u svojim zemljama.Redovni skup svetskih poslovnih i političkih lidera u švajcarskom skijalištu Davos okupio je oko 3.000 ličnosti iz sveta biznisa, državnih zvaničnika i građanskih grupa.                  

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/vucic-u-davosu-sa-japanskim-premijerom-sinzom-abeom/2hhdj42

Autori: Blic

Teme: Javne nabavke

Naslov: Japanski premijer u Davosu, Vučić prisustvovao obraćanju

Predsednik Vučić jutros u Davosu prisustvuje obraćanju japanskog premijera Šinzo Abea.Predstavljajući Abea, direktor Davos Ekonomskog foruma, Klaus Švab, rekao je da je pod vođstvom Abea, Japan napravio impresivan progres na svim poljima i da je danas treća najveća ekonomija sveta.- Japan je odlučan u tome da očuva i da se posveti unapređenju slobodnog, otvorenog i na pravilima zasnovanog međunarodnog poretka - rekao je Abe u obraćanju delegatima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.- Pozivam sve vas da ponovo izgradite poverenje prema sistemu međunarodne trgovine. To bi trebalo da bude sistem koji je pravedan, transparentan i efikasan u zaštiti prava intelektualne svojine, kao i u oblastima kao što su e-trgovina i javne nabavke - izjavio je Abe.Japan, kao predsedavajući G20 u ovoj godini, nastojaće takođe da pokrene diskusije o klimatskim promenama, kao i o načinima za olakšavanje korišćenja digitalnih podataka, dodao je on.Njegov govor na forumu u švajcarskim Alpima dolazi u uslovima kada su Kina i SAD u međusobnom trgovinskom ratu, koji, zajedno sa još nekim faktorima, preti da izazove oštro usporavanje globalne ekonomije, ocenjuje britanska agencija.Na fotografijama je predsednik Vučić sa suprugom premijera Abea, i ministrom ekonomije Japana.Vučić prisustvuje Ekonomskom forumu u Davosu, koji je počeo juče, a trajaće do petka. Predsednik Srbije učestvovao je juče na okruglom stolu pod nazivom "Sloboda medija u kriznim situacijama", gde je govorio o stanju u medijima u našoj zemlji.On je, posle učešća na panelu o medijima, rekao je danas da će država Srbija raditi na ubrzanoj izgradnji institucija, dodatnoj zaštiti novinara i uslovima za punu slobodu njihovog rada, te da od onih koji se bave tom profesijom očekuje veću odgovornosti.Tokom tri dana u Davosu, Vučić će imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, pre svega s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatim evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.Predviđeni su i susreti predsednika Vučića s drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija, saopštila je Pres služba predsednika Republike.Ovogodišnji skup u Davosu proteći će bez američke delegacije, a učešće su otkazali i britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsednik Emanuel Makron, jer se oboje hvataju u koštac sa krizama u svojim zemljama.Redovni skup svetskih poslovnih i političkih lidera u švajcarskom skijalištu Davos okupio je oko 3.000 ličnosti iz sveta biznisa, državnih zvaničnika i građanskih grupa.            

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/vucic-u-davosu-sa-japanskim-premijerom-sinzom-abeom/2hhdj42

Autori: Blic

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vučić u Davosu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom

Predsednik Vučić jutros u Davosu prisustvuje obraćanju japanskog premijera Šinzo Abea.Predstavljajući Abea, direktor Davos Ekonomskog foruma, Klaus Švab, rekao je da je pod vođstvom Abea, Japan napravio impresivan progres na svim poljima i da je danas treća najveća ekonomija sveta.-Japan je odlučan u tome da očuva i da se posveti unapređenju slobodnog, otvorenog i na pravilima zasnovanog međunarodnog poretka - rekao je Abe u obraćanju delegatima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.- Pozivam sve vas da ponovo izgradite poverenje prema sistemu međunarodne trgovine. To bi trebalo da bude sistem koji je pravedan, transparentan i efikasan u zaštiti prava intelektualne svojine, kao i u oblastima kao što su e-trgovina i javne nabavke - izjavio je Abe.Japan, kao predsedavajući G20 u ovoj godini, nastojaće takođe da pokrene diskusije o klimatskim promenama, kao i o načinima za olakšavanje korišćenja digitalnih podataka, dodao je on.Njegov govor na forumu u švajcarskim Alpima dolazi u uslovima kada su Kina i SAD u međusobnom trgovinskom ratu, koji, zajedno sa još nekim faktorima, preti da izazove oštro usporavanje globalne ekonomije, ocenjuje britanska agencija.Na fotografijama je predsednik Vučić sa suprugom premijera Abea, i ministrom ekonomije Japana.Vučić prisustvuje Ekonomskom forumu u Davosu, koji je počeo juče, a trajaće do petka. Predsednik Srbije učestvovao je juče na okruglom stolu pod nazivom "Sloboda medija u kriznim situacijama", gde je govorio o stanju u medijima u našoj zemlji.On je, posle učešća na panelu o medijima, rekao je danas da će država Srbija raditi na ubrzanoj izgradnji institucija, dodatnoj zaštiti novinara i uslovima za punu slobodu njihovog rada, te da od onih koji se bave tom profesijom očekuje veću odgovornosti.Tokom tri dana u Davosu, Vučić će imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, pre svega s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatim evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.Predviđeni su i susreti predsednika Vučića s drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija, saopštila je Pres služba predsednika Republike.Ovogodišnji skup u Davosu proteći će bez američke delegacije, a učešće su otkazali i britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsednik Emanuel Makron, jer se oboje hvataju u koštac sa krizama u svojim zemljama.Redovni skup svetskih poslovnih i političkih lidera u švajcarskom skijalištu Davos okupio je oko 3.000 ličnosti iz sveta biznisa, državnih zvaničnika i građanskih grupa.            

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: boom93.com

Link: http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54109/pravac-razvoja-kopa-%E2%80%9Edrmno%E2%80%9C-u-2019.-godini.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pravac razvoja kopa "Drmno" u 2019. godini

  1. 01. 2019. Kostolac Izvor: Energija Kostolac U ovoj godini pred rudarskim sektorom "TE-KO Kostolac" je rešavanje ključnog pitanja razvoja kopa "Drmno", i to u četiri pravca. Prvi pravac je stvaranje uslova za rad najmoćnijih, vršnih sistema, isušivanje dunavca i postavljanje 16 linija predodvodnjavanja kopa. Drugi pravac je sanacija stare osnovne mehanizacije, pre svega bagera 2000/28 na trećem BTO sistemu i bagera 2000/32 na uglju, za čiju opravku je potrebno vreme, ali i alternativna rešenja u proizvodnji. U proizvodnju bi trebalo da se uključi novi, šesti BTO sistem, čija će montaža biti završena do kraja januara.Treći pravac je zapošljavanje stručne radne snage, jer je odlaskom u penziju i uzimanjem otpremnina smanjen broj najiskusnijih radnika. Četvrti pravac je ostvarivanje planova proizvodnje koji su na nivou od 8,9 miliona tona uglja i 42 miliona kubika otkrivke.- Prva tri zadatka su preduslov za kvalitetno i potpuno ostvarenje četvrtog zadatka. Verujem da ćemo uz podršku čelnih ljudi EPS-a uspeti u ovoj zamisli. Ove godine radimo na objedinjavanju javnih nabavki za pomoćnu mehanizaciju, prevozna sredstva i stratešku opremu i delove za osnovnu mehanizaciju na kopovima u EPS-u. Mnogo je posla pred nama u ovoj godini i svakako će trebati potpuna mobilnost svih zaposlenih - rekao je Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglja "TE-KO Kostolac".Od podjednake važnosti je da se početkom godine rešava pitanje mlade stručne radne snage, saglasan je Dragoslav Slavković, direktor kopa "Drmno". - Starosna struktura radnika je nepovoljna, a problem je i odliv radne snage, što zbog otpremnina, što zbog penzionisanja. Stanje sa izvršiocima posla je složeno i u proizvodnji i u održavanju. Prioritet nam je i u ovoj godini redovno i sigurno snabdevanje sva četiri bloka termoelektrana "Kostolac" i tome posvećujemo punu pažnju i organizaciju rada. U prvih pet meseci saniraće se bager 2000/28 na trećem sistemu, koji je u reklamaciji zamene kuglbana. Bager 2000/32, koji je angažovan na ugljenom sistemu, očekuju dve faze opravke u trajanju od 105 dana. Očekuju nas i drugi remonti svih sistema, tako da ćemo početi odmah od marta i zato treba krajnje odgovorno da realizujemo nabavke za ove aktivnosti - rekao je Slavković.Ako je suditi po planovima i ciljevima koji su postavljeni pred rudare, ova godina biće izuzetno naporna i zahtevaće povećan nivo efikasnosti i odgovornosti, zarad daljeg razvoja kopa "Drmno".U toku ove godine plan je da se proizvede gotovo devet miliona tona uglja i 42 miliona kubnih metara otkrivke.Sinhronizovan radVažni uslovi za razvoj kopa su isušivanje dunavca i izgradnja i završetak zapadnog gravitacionog cevovoda za odvod svih voda koje se ispumpavaju iz kopa. Otkrivanje uglja je apsolutni prioritet.      

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/jovanovic-sloboda-medija-je-vuciceva-laz/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovanović: Sloboda medija je Vučićeva laž

Sve dokaze o korupciji koje smo objavili dostavili smo i predsedniku Aleksandru Vučiću u više navrata i nikada odgovor nismo dobili.Milan Jovanović Foto: FoNet/TV Fonet Meni je spaljena kuća zbog toga, a niko iz opštinske, gradske i republičke vlasti mi se nije obratio. O kakvoj slobodi medija i brizi za novinare mi onda pričamo? To su njegove patološke laži, kaže novinar Milan Jovanović povodom govora predsednika države Aleksandra Vučića na panelu o slobodi medija u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Predsednik Srbije se, govoreći na ovu temu, zadržao i na slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke krajem prošle godine, što je okarakterisao kao "neverovatno" ali se osvrnuo i na pisanje Jovanovića koje je mogući uzrok napada. - Nisam mogao da verujem da se to desilo u mojoj zemlji. I dalje mislim da je deo tih optužbi lažan. Uhapsili smo čoveka koji je to uradio, i ženu koja mu je pomagala, ali "mastermajnd" nije bio uhapšen. Mislim da znam ko je bio iza toga i očekujem da finaliziramo slučaj za nedelju ili deset dana - rekao je Vučić. Novinar Milan Jovanović kaže za Danas da Vučićev pokušaj diskreditacije onoga o čemu je pisao vidi kao pokušaj da se cela priča zaboravi, a da je predsednik ignorisao i sva ranija upozorenja da bi se ovako nešto moglo dogoditi. - Nema lažnih optužbi, mi smo sve materijalne dokaze i dokumentaciju dostavili i njemu u više navrata, tražili smo odgovor u pisanoj formi ali nikada nije odgovorio. Vučića smo o krađi na teritoriji opštine Grocka obavestili još dok je bio premijer, a onda sam mu kasnije pisao da se "zahvalim" što su mi isekli vodu i kanalizaciju nedugo posle toga. Obraćao sam mu se i kao predsedniku, sa svom dokumentacijom o tome koje su krađe u pitanju, ali on ništa ne preduzima. Očigledno je da Dragoljub Simonović (predsednik opštine Grocka, prim. aut.) nije mogao sam da ukrade 29.360.000 evra, on ima Vučićevu podršku, ističe Jovanović. On dodaje i da na dve krivične prijave i navedenih 30 tačaka o krađi, nijedan od državnih organa kojima se obraćao nije razmotrio - ni Ministarstvo pravde, Ministarstvo lokalne samouprave, Odeljenje za organizovani kriminal, Agencija za borbu protiv korupcije, premijerka… - Jedino patrijarhu nismo pisali. Odemo u policiju, oni kažu "ne možemo ništa dok ga stranka ne pusti niz vodu". Znači dovoljno je da imate člansku kartu jedne partije i možete slobodno da pljačkate, a šta li tek oni viši funkcioneri rade, pita se Jovanović, bez mnogo optimizma da će se ova priča do kraja istražiti. aleksandar vucic, milan jovanovic, novinariBeograd Povezani tekstovi Jovanović: Vučić je nacrtao metu svim nezavisnim novinarima 09. januara 2019. Društvo Sejdinović: Opasne izjave Vučića 03. januara 2019. Društvo Jovanović traži ispitivanje predsednika opštine Grocka 21. januara 2019. Društvo

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/index.php/novi-sad/neobavezujuci-javni-poziv-za-prikuplane-pisama-o-zainteresovanosti-za-projektovane

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Javni poziv za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje garaža

Na osnovu člana 20. stav 1. tačka 7. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik RS", br. 129/07, 83/14 - dr. zakon, 101/16 - dr. zakon i 47/18)GRAD NOVI SADobjavljujeNeobavezujući javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje garaža na teritoriji Grada Novog Sada(šifra poziva: NJP-1/2019)Grad Novi Sad poziva sva zainteresovana domaća i strana fizička i pravna lica (u daljem tekstu: Potencijalni partneri) da upute neobavezujuće pisane ponude (u daljem tekstu: Pisma o zainteresovanosti) za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje garaža na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Projekat).Lokacije za realizaciju Projekta su: Javna garaža u Ulici Modene,Javna garaža na uglu ulica Uspenske i Šafarikove, Javna garaža kod zgrade Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine, Javna garaža u Ulici Branimira Ćosića, Javna garaža kod Železničke stanice Novi Sad, iJavna garaža Detelinara - uz Bulevar Evrope Javna garaža u Ulici Modene Planirana javna garaža nalazi se ispod Ulice Modene u samom gradskom jezgru (uz Trg slobode, Ulice Zmaj Jovine i Ulice kralja Aleksandra).Karakteristike planirane javne garaže: u odnosu na nivo terena, garaža je podzemna (broj podzemnih etaža nije ograničen),u odnosu na korisnu površinu garaža je velika* (bruto površina jedne etaže je približno 3150 m2),kapacitet garaže je 120 putničkih automobila po etaži (preporuka minimum dve etaže),pristup garaži je iz Ulice Modene (iz smera Ulice Žarka Zrenjanina),broj parcele: 7732/1, K.O. Novi Sad II,kota terena 78.30 - 79.00 m n.m. inivo podzemnih voda je 76.50 m n.m. Javna garaža na uglu ulica Uspenske i Šafarikove Planirana garaža nalazi se u neposrednoj blizini užeg gradskog jezgra, u bloku koji ograničavaju ulice Uspenska, Šafarikova i Pavla Papa. U neposrednoj blizini nalazi se Srpsko narodno pozorište, Uspenska crkva, Reformatorsko-kalvinistička crkva i Trg slobode.Karakteristike planirane javne garaže: u odnosu na nivo terena, garaža je nadzemna (Su+P+3),u odnosu na korisnu površinu garaža je velika* (bruto površina jedne etaže je približno 2100 m2 - ukupna površina garaže je približno oko 10.000 m2),kapacitet garaže je 70 putničkih automobila po etaži (ukupno 350 putničkih automobila),pristup garaži je iz ulica Pavla Papa i Šafarikove,brojevi parcela: 10140/2, 10140/1, 10141, 10142, 10143, 10144/1 i 1587/1, K.O. Novi Sad I,kota terena 79.00 - 79.50 m n.m. inivo podzemnih voda 76.50 m n.m. 3.Javna garaža kod zgrade Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine Planirana garaža se nalazi ispod zelene površine u bloku između Ulice Žarka Zrenjanina, Banovinskog prolaza i Ulice vladike Platona. U neposrednoj blizini ove garaže, nalazi se zgrada Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine i zgrada Skupštine Grada Novog Sada. Trg slobode je udaljen 400 m.Karakteristike planirane javne garaže: u odnosu na nivo terena, garaža je podzemna (dve podzemne etaže),u odnosu na korisnu površinu garaža je velika* (bruto površina jedne etaže je približno 3000 m2 - ukupna površina garaže je približno 6.000 m2),kapacitet garaže je 92 putničkih automobila po etaži (ukupno oko 185 putničkih automobila),pristup garaži je iz Banovinskog prolaza i iz Ulice vladike Platona,broj parcele: 186, K.O. Novi Sad II,kota terena 77.20 - 77.50 m n.m. inivo podzemnih voda 76.50 m n.m. Javna garaža u Ulici Branimira Ćosića Planirana javna garaža nalazi se u Ulici Branimira Ćosića, južno od parcele vrtića "Palčica". U neposrednom okruženju nalazi se Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine - novosadska Betanija i veliki broj stambenih zgrada i porodičnih kuća.Karakteristike planirane javne garaže: u odnosu na nivo terena, garaža je nadzemna (Su+P+3),u odnosu na korisnu površinu garaža je velika* (bruto površina jedne etaže je približno 2850 m2 - ukupna površina garaže je približno 14.250 m2),kapacitet garaže je 90 putničkih automobila po etaži, uz mogućnost parkiranja i na krovu (ukupno 540 putničkih automobila),pristup garaži je iz Ulice Branimira Ćosića,brojevi parcela: 6826/2, 6824/1, 6825, 6823, 6822/1, 6826/1 i 6827, K.O. Novi Sad I,kota terena 78.50 m n.m. inivo podzemnih voda 77.30 m n.m. Javna garaža kod Železničke stanice Novi Sad Planirana garaža nalazi se uz Železničku stanicu Novi Sad na prostoru između objekta toplane "Sever" i postojećeg parkinga železničke stanice, na početku Bulevara oslobođenja, a uz Bulevar Jaše Tomića. U neposrednoj blizini nalazi se međumesna autobuska stanica.Karakteristike planirane garaže: u odnosu na nivo terena, garaža je nadzemna (P+1), moguća je izgradnja podzemnih etaža,u odnosu na korisnu površinu garaža je velika* (bruto površina jedne etaže je približno 2750 m2 - ukupna površina garaže je približno 5.500 m2),kapacitet garaže je 80 putničkih automobila po etaži (ukupno 240 putničkih automobila - sa parkiranjem na krovu),pristup garaži je sa interne saobraćajnice koja je povezana sa Bulevarom Jaše Tomića,broj parcele: deo 4967/10, K.O. Novi Sad I,kota terena 78.50 m n.m. inivo podzemnih voda 77.30 m n.m Javna garaža Detelinara - uz Bulevar Evrope Na ovom lokalitetu, koji čini deo između severoistočne regulacije Bulevara Evrope u Ulici Veselina Masleše, na potezu od Avijatičarske ulice do Ulice Branka Bajića, planirana je izgradnja podzemnih parking garaža. Planirano je pet zona, a bruto površine svake od zona izgradnje iznose: 9420m2 za segment između ulica Oblačića Rada i Avijatičarske, 19274 m2 za segment između ulica Kornelija Stankovića i Oblačića Rada, 5129 m2 za segment između ulica Janka Veselinovića i Kornelija Stankovića, 11943 m2 za segment između ulica Hadži Ruvimove i Janka Veselinovića, i 11852 m2 za segment između ulica Branka Bajića i Hadži Ruvimove. Pristup garažama planira se iz Ulice Veselina Masleše.Karakteristike planirane javne garaže (za dva segmenta, za koje je plan u završnoj fazi usvajanja): u odnosu na nivo terena, garaža je podzemna (broj podzemnih etaža nije ograničen),u odnosu na korisnu površinu garaža je velika* (bruto površina jedne etaže je približno 5129 m2 + 11943 m2),kapacitet garaže je 160 + 350 putničkih automobila po etaži,pristup garaži je iz Ulice Veselina Masleše,broj parcela: 10453, 5871, 5872, 5869, 5868, 10665, 3576 i dr, K.O. Novi Sad I,kota terena 78.20 - 78.50 m n.m. inivo podzemnih voda je 75.50 - 78.50 m n.m. *Napomena:Termin "velika garaža" je u skladu sa Pravilnikom o tehničkim zahtevima za zaštitu garaža za putničke automobile od požara i eksplozija ("Službeni list SCG", br. 31/05). Karakteristike "velike garaže" su: korisna površina iznosi više od 1500 m2,moraju imati poseban ulaz za vatrogasnu intervenciju,moraju imati minimalno dva ulaza-izlaza sa po dve vozne trake, imoraju imati minimalno dve unutrašnje rampe sa po dve vozne trake. Uslovi poziva:Potencijalni partneri imaju mogućnost da Pismom o zainteresovanosti upute ponude kojima će obuhvatiti sve ili samo pojedine lokacije za realizaciju Projekta, po svom izboru.Grad Novi Sad će obezbediti gradsko građevinsko zemljište za realizaciju Projekta. Od Potencijalnih partnera se očekuje da sami izvrše sopstvene procene i sprovedu sve potrebne provere kako bi ocenili vrednost Projekta.Nakon analize primljenih Pisama o zainteresovanosti, nadležni organi Grada Novog Sada mogu da pokrenu odgovarajući postupak za izbor partnera za realizaciju Projekta, u skladu sa odredbama zakona kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo i koncesije. Analizu primljenih Pisama o zainteresovanosti obaviće radna grupa koju je obrazovao Grad Novi Sad.Cilj Grada Novog Sada je da se pronalaskom zainteresovanih lica za realizaciju Projekta poboljšaju uslovi za razvoj prostora za parkiranje i garažiranje na teritoriji Grada Novog Sada.Pismo o zainteresovanosti mora da sadrži sledeće podatke: Opšte informacije o Potencijalnom partneru (poslovno ime/ime i prezime, sedište/prebivalište, matični broj/jmbg i PIB);Okvirni poslovni plan za period od najmanje 5, a najviše 50 godina, uključujući predlog modela partnerstva u skladu sa odredbama zakona kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo i koncesije;Okvirno idejno rešenje za realizaciju Projekta (koji treba da sadrži okvirni iznos planiranih investicija, kao i plan, način i dinamiku, odnosno vremenski rok za realizaciju Projekta);Planiranu strukturu i način finansiranja (npr. finansiranje iz sopstvenih sredstava, kredita i/ili subvencija, itd.);Ponuđena sredstva obezbeđenja u slučaju da realizacija Projekta ne bude izvršena u ugovorenom roku i/ili na predviđeni način. Pisma o zainteresovanosti i sva prateća dokumentacija mora biti potpisana od strane ovlašćenog lica i overena pečatom (ukoliko se pečat upotrebljava).Ukoliko dođe do pokretanja postupka za izbor partnera, od Potencijalnog partnera će se očekivati da dostavi dokumentaciju koja po sadržini odgovara onome što je navedeno u Pismu o zainteresovanosti, kao i odgovarajuće dokaze.Pisma o zainteresovanosti se dostavljaju poštom ili neposrednom predajom u dva primerka na pisarnicu Gradske uprave za opšte poslove, Trg slobode 1, Novi Sad, uz istovremeno slanje putem elektronske pošte na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., najkasnije do 8. aprila 2019. godine, do 12 časova.Pisma o zainteresovanosti se dostavljaju u zatvorenoj koverti, uz obavezno navođenje naziva i šifre ovog poziva, sa naznakom "Pismo o zainteresovanosti za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje garaža na teritoriji Grada Novog Sada, šifra poziva NJP-1/2019 (za Gradsku upravu za građevinsko zemljište i investicije) - ne otvarati". Na poleđini koverte potrebno je vidljivo naznačiti naziv, adresu i broj telefona Potencijalnog partnera.Pre slanja Pisama o zainteresovanosti, svim Potencijalnim partnerima će biti omogućen uvid u odgovarajuću dokumentaciju nakon potpisivanja izjave o čuvanju poverljivih podataka. Obrazac izjave o čuvanju poverljivih podataka može se preuzeti na adresi www.novisad.rs. Izjavu potpisanu od strane ovlašćenog lica Potencijalni partner dostavlja neposrednom predajom na pisarnicu Gradske uprave za opšte poslove, Trg slobode 1, Novi Sad, uz istovremeno slanje putem elektronske pošte na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., najkasnije do 25. marta 2019. godine do 12 časova, u dva primerka.Svim Potencijalnim partnerima će biti omogućen obilazak lokacija za realizaciju Projekta, na njihov zahtev. Zahtevi se mogu uputiti putem elektronske pošte na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., uz obavezno navođenje naziva i šifre ovog poziva.Ovaj poziv je u svemu neobavezujući i objavljuje se samo radi istraživanja tržišta, te u tom smislu ne obavezuje Grad Novi Sad da pokrene bilo kakav postupak izbora partnera. Grad Novi Sad zadržava pravo da ne pokrene postupak izbora partnera, kao i da izmeni i dopuni elemente ovog neobavezujućeg javnog poziva, i ne snosi bilo kakvu odgovornost za eventualne troškove ili štetu koje bi takve izmene prouzrokovale Potencijalnom partneru ili trećim licima.Sve dodatne informacije i pitanja u vezi sa ovim pozivom mogu se dobiti obraćanjem putem elektronske pošte na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., uz obavezno navođenje naziva i šifre ovog poziva.(Oglasni tekst)                                                                      

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2378253/most-na-adi-ni-posle-sedam-godina-od-otvaranja-nema-upotrebnu-dozvolu

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Most na Adi ni posle sedam godina od otvaranja nema upotrebnu dozvolu

Most na Adi pušten je u saobracaj 1. januara 2012. godine, ali ni sedam godina kasnije nije dobio upotrebnu dozvolu.Prema ranijim najavama nadležnih, ocekivalo se da ce to biti u 2017. godini, zatim do prve polovine 2018, a sada se više i ne pominju rokovi. U Direkciji za gradevinsko zemljište i izgradnju Beograda za Blic kažu da je do sada sprovedena javna nabavka i da je pribavljen izveštaj komisije za tehnicki pregled.- U toku je javna nabavka za izradu elaborata geodetskih radova za izvedeni objekat i elaborat geodetskih radova za podzemne instalacije Mosta na Adi za potrebe izdavanja upotrebne dozvole - navode iz Direkcije.Na pitanje kada je novi rok za dobijanje dozvole, u Direkciji nisu imali jasan odgovor, pa je izvesno da se to najverovatnije nece desiti ni u ovoj godini.- Kada se završi izrada elaborata, on ce zajedno sa pozitivnim izveštajem komisije za tehnicki pregled biti poslat nadležnom ministarstvu uz zahtev za izdavanje upotrebne dozove - kazali su kratko iz ovog javnog preduzeca.Prema mišljenju strucnjaka sa Saobracajnog fakulteta, nedostatak ovog papira ne utice na prakticnu upotrebu mosta, te su u prilog tome navodili i primere drugih objekata koji su po nekoliko decenija u funkciji i to bez upotrebne dozvole.No, ako se uzme u obzir da je predvideno da most koriste i pešaci i biciklisti, liftovi namenjeni njima, koji su koštali milion evra, još nikoga nisu prevezli. Takode, jedan od problema je i održavanje mosta pa se zbog izostajanja ovog naizgled ne tako bitnog dokumenta ne zna ko je za šta zadužen.Sredinom ove godine, ako bude ispoštovan rok, trebalo bi da bude završeno postavljanje šina na Mostu na Adi, posle cega ce biti uvedene i neke nove tramvajske linije koje ce spojiti Banovo brdo i Rakovicu s jedne, odnosno Novi Beograd s druge strane.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori:

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: VLAST POČELA PROGON I REPRESIJU

BEOGRAD, 23. januar 2019. (FoNet) - Pokret Dveri optužio jedanas vlast da je pokrenula sve raspoložive državnemehanizme - revizorsku instituciju, Upravu kriminalističkepolicije (UKP), Agenciju za borbu protiv korupcije, a sada iinspektorat Ministarstva za državnu upravu i lokalnusamoupravu, kako bi ugasila tu političku organizaciju.Sama činjenica da je unutar UKP formirano posebno odeljenjeposvećeno samo Dverima i da se vodi nekoliko postupakaprotiv funkcionera Dveri je ogroman pritisak. U ovomtrenutku četiri člana Predsedništva su predmet tužilačkih isudskih procesa iza kojih stoji vlast, tvrdi taj pokret.U saopštenju Dveri ističe se da je dodatni skandal to što jeinspektorat Ministarstva od njih tražio dostavljanjekompletnog spiska članstva, što ostavlja mogunost pritiskavlasti na njih.Nije problem da bilo koja državna institucija ispituje radDveri ako to radi i drugim političkim organizacijama,naprimer Srpskoj naprednoj stranci, ali ne radi, ukazujuDveri, konstatujući da je na delu represija nad njima i dase u tu svrhu zloupotrebljavaju institucije.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://glaszapadnesrbije.rs/222445/todorovic-bresnica-ce-dobiti-vodu-ozbiljno-radimo-na-tom-projektu/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Todorović: Bresnica će dobiti vodu, ozbiljno radimo na tom projektu

Čačak - Iznošenje problema građana Bresnice na protestu je najobičnije politikanstvo,23.01.2019 14:18 | 0 komentar(a)jer učesnici protesta iz Bresnice su bili na čelu tog preduzeća 20 godina. Nažalost, ništa nisu uradili. Mi smo prošle godine obezbedili svu dokumentaciju, pre svega od republičkih javnih preduzeća "Srbijavode" i "Putevi Srbije" za dozvolu i za zamenu vodovoda od Mrčajevaca do Bresnice, koji je u katastrofalnom stanju. Samo u toku ove zime imali smo na 15 metara, tri mesta pucanje te cevi", kazao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović na današnjoj konferenciji za medije.,,Izabrali smo izvođača, to je naša čačanska firma koja će zameniti taj cevovod. Dodatna sredstva ove godine su oko sedam miliona dinara, za rasterećenje kraka kod Fleksa, da ne bi oštetili potrošače u Mrčajevcima i Katrzi. JKP "Vodovod" je uradio projekat. Dobili smo građevinsku dozvolu, sve moguće saglasnosti od republičkih organa, što nije lako i ušli u javnu nabavku, ukupno negde oko 16.600.000 dinara. Prošle godine JKP " Vodovod" na čelu sa direktorom Gavrilovićem, predložio je da se meštanima instalira hidrant i da se na taj način reši višedecenijski problem. Pitao sam i tada Gavrilovića zašto to nisu uradili za 20 godina i ko ih je sprečavao, ja nisam sigurno", rekao je Todorović.On navodi da su sada odgovorno pristupili rešavanju tog problema i da će hidrant u Bresnici sigurno biti instaliran.,,Većina ljudi želi da se instalira hidrant, koji će biti u centru Bresnice pod video nadzorom i osvetljen koji će zameniti ovaj cevovod. Oni koji ne žele, neka nose vodu odakle misle da treba. Mi ćemo u toku proleća ući u drugu fazu", kazao je Todorović. Nećemo lagati građane,radimo na spajanju mreže za još nekoliko selaTodorović je rekao da visinske zone, ne samo Bresnice već i Trnave i svih ostalih mesnih zajednica će se stavljati u funkciju onda kada se bude završila brana "Svračkovo".,,Mi građane Bresnice nismo slagali, bili smo nekoliko puta kod njih i rekli im šta ćemo da uradimo. Tačno je da kasnimo, ali to je zato što smo čekali građevinsku dozvolu", rekao je Todorović.Prema njegovim rečima projekat se radi sistemski i sredstva će biti obezbeđena iz budžeta grada ili Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjem.,,Posle dugo godina nastavićemo sa radovima na mreži ka Parmencu, Riđagama i Pakovraću, kao i na kraku prema Vranićima, Sokolićima, Milićevcima, itd... Spajamo rezervoare i puštamo vodu. Postoje uvek ljudi koji su protiv radova, ali na sreću svih korisnika i nas to je izuzetno mala grupa", izjavio je Todorović. GZS               

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: gracanicaonline.info

Link: http://gracanicaonline.info/2019/01/23/dveri-vlast-hoce-da-nas-ugasi/

Autori: @GracanicaOnline

Teme: Korupcija

Naslov: Dveri: Vlast hoće da nas ugasi!

Dveri su u ovom trenutku jedina politička organizacija protiv koje je vlast pokrenula sve raspoložive državne mehanizme - Državnu revizorsku instituciju, Upravu kriminalističke policije, Agenciju za borbu protiv korupcije, a sada i inspektorat Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, saopšteno je iz ovog pokreta. Dveri su u ovom trenutku jedina politička organizacija protiv koje je vlast pokrenula sve raspoložive državne mehanizme - Državnu revizorsku instituciju, Upravu kriminalističke policije, Agenciju za borbu protiv korupcije, a sada i inspektorat Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, saopšteno je iz ovog pokreta. Sama činjenica da je unutar UKP formirano posebno odeljenje posvećeno samo Dverima i da se vodi nekoliko postupaka protiv funkcionera Dveri je ogroman pritisak. U ovom trenutku 4 člana Predsedništva Dveri su predmet tužilačkih i sudskih procesa iza kojih stoji vlast. A dodatni skandal je to što je inspektorat Ministarstva od nas tražio dostavljanje kompletnog spiska članstva što ostavlja mogućnost da vlast vrši pritisak na sve naše članove.Kao što smo rekli već nekoliko puta - nije problem da bilo koja državna institucija ispituje rad Dveri ako to isto radi i drugim političkim organizacijama npr. Srpskoj naprednoj stranci, ali ne radi. Ali s obzirom da Agencija za borbu protiv korupcije nije reagovala na činjenicu da je SNS na poklon dobila prostorije vredne više od 1,3 miliona evra sigurni smo da kriterijumi nisu ravnopravni i da se nad Dverima vrši represija i da se zloupotrebljavaju institucije zarad progona jedne opozicione političke opcije.Ovim putem javno obećavamo da će svi oni koji zloupotrebljavaju institucije zarad represije nad političkim neistomišljenicima odgovarati kada se promeni vlast, zaključuje se na kraju saopštenja Dveri.  

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/01/23/dveri-upozoravaju-nad-nama-se-vrsi-represija-drzava-trazi-kompletan-spisak-clanstva-9912/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Dveri upozoravaju: Nad nama se vrši represija, država traži kompletan spisak članstva

BEOGRAD - Pokret Dveri ocenio je danas da se nad njim vrši represija i da je na meti progona aktuelne vlasti, koja je protiv njega pokrenula "sve raspoložive državne mehanizme" - Državnu revizorsku instituciju, Upravu kriminalističke policije (UKP), Agenciju za borbu protiv korupcije, kao i inspektorat Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. "Kao što smo rekli već nekoliko puta - nije problem da bilo koja državna institucija ispituje rad Dveri ako to isto radi i drugim političkim organizacijama, npr. Srpskoj naprednoj stranci, ali ne radi", saopštile su Dveri. - Advertisement - Pogledaj i ove vesti... Dveri dodaju da Agencija za borbu protiv korupcije nije reagovala na to što je SNS na poklon dobila prostorije vredne više od 1,3 miliona evra, zbog čega veruju da se nad Dverima "vrši represija i da se zloupotrebljavaju institucije zarad progona jedne opozicione političke opcije". Prema navodima Dveti, UKP je formirao posebno odeljenje posvećeno samo tom pokretu, a četiri člana Predsedništva predmet su tužilačkih i sudskih procesa iza kojih stoji vlast. "Dodatni skandal je to što je inspektorat Ministarstva od nas tražio dostavljanje kompletnog spiska članstva što ostavlja mogućnost da vlast vrši pritisak na sve naše članove", navele su Dveri i dodale da će "oni koji zloupotrebljavaju institucije zarad represije nad političkim neistomišljenicima odgovarati kada se promeni vlast".

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: intermagazin.rs

Link: https://www.intermagazin.rs/ako-se-ovo-desi-hrvatskoj-putin-dobija-najjace-oruzje-u-eu/

Autori: @intermagazinrs

Teme: Korupcija

Naslov: AKO SE OVO DESI HRVATSKOJ, Putin dobija najjače oružje u EU

23 januara 2019 Prethodni put kad se jedna visokorizična ekonomija pridružila evrozoni, imali smo grčki bailo 23 januara 2019 Prethodni put kad se jedna visokorizična ekonomija pridružila evrozoni, imali smo grčki bailout.Na zahtev svojih najmlađih članica, Brisel razmatra mogućnost daljeg širenja evrozone. Problem je u tome što bi to moglo ugroziti ne samo stabilnost evrozone, nego i budućnost same Evropske unije, piše za Euronews stručnjak za nacionalnu bezbednost Theodore Karasik iz Lexington Institute. Među poslednjima u tom nizu je Hrvatska, ujedno i poslednja prinova Evropske unije. U maju 2018. godine, predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je kako uvođenje evra očekuje za sedam ili osam godina. Krajem decembra guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić najavio je planove za zvanično pokretanje procesa slanjem pisma namere o uvođenju evra kao zvanične valute u Hrvatskoj. Prošle nedelje Vujčić je ponovio stajalište Hrvatske, rekavši kako ostanak izvan evrozone "nema smisla", prenosi Index.hr.Međutim, hrvatsko prihvatanje evra bilo bi katastrofalno i poražavajuće za zemlju čije je pravosuđe prožeto korupcijom koja se koristi za širenje ruskog uticaja. Evropska unija je 2017. godine tesno izbjegla scenario "Grčka 2.0" u Hrvatskoj, kada je najveća nacionalna kompanija Agrokor dobila državnu pomoć kako bi izbegla kolaps. Prihodi Agrokora nose oko 15 odsto BDP-a Hrvatske, isto što i London predstavlja u BDP-u Ujedinjenog Kraljevstva. Propast Agrokora mogla je da uništi hrvatsku ekonomiju. S oko 60.000 zaposlenih u jugoistočnoj Evropi te godišnjom prodajom od 6,5 milijardi evra, raspad ove kompanije mogao je izazvati domino-efekat finansijske nestabilnosti širom regije.Zahvaljujući Putinu, to se srećom nije dogodilo. Akcija spašavanja završila je odobravanjem dvema ruskim bankama, Sberbanku i VTB-u, preuzimanja 47 odsto udela u Agrokoru. Ukratko, ovim dogovorom Putin je dobio indirektan uticaj na hrvatsku ekonomiju i na najveću kompaniju u bivšoj Jugoslaviji. Ubrzo nakon bailouta Agrokora, Gasprom je iskoristio prorusku političku klimu i potpisao 10-godišnji ugovor o isporuci jedne milijarde kubnih metara plina Hrvatskoj svake godine. Budući da je 70 odsto tržišta okriveno, Hrvatska više nema potrebe za daljim uvozom. Hrvatska je tako odvraćena od izgradnje alternativne rute snabdevanja gasom kroz ostrvo Krk, koju podržavaju SAD i EU, a koja je mogla potkopati ruske energetske interese u Evropi.Spašavanje Agrokora obeležile su optužbe za korupciju. Opozicione stranke ukazuju na e-mailove koji su procurili 2018. godine, a ukazuju da su ministri unapred znali za nepravilnosti u kompaniji i dogovorili bailout kako bi svojim poslovnim prijateljima omogućili unosne isplate i koruptivne konsultantske ugovore. Vlada je negirala bilo kakve nepravilnosti, ali prema studiji Instituta za javne finansije u Zagrebu, Hrvatska je "plodno tlo za korupciju" zbog "hronične neefikasnog i korumpiranog pravosuđa". Nema sumnje da je ova korupcija pogodovala Putinu i na druge načine.Dok je USKOK, državno telo za borbu protiv korupcije, zažmurio na tvrdnje o upletenosti Plenkovićeve vlade u korupciju u Agrokoru, s druge strane i dalje vodi postupak protiv Zsolta Hernadija, predsednika mađarske naftne kompanije MOL, uprkos nedostatku dokaza protiv njega. Hrvatska vlada optužila je 2013. godine Hernadija za podmićivanje bivšeg premijera Ive Sanadera kako bi prihvatio sporazum kojim se MOL-u omogućava stiecanje kontrolnog udela u hrvatskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji INA-i.USKOK je potom podržao zahtev Hrvatske za raspisivanjem Interpolova naloga za Hernadijevim hapšenjem. No, kako je već utvrdio stručnjak za međunarodne odnose Kamran Bokhari u Wall Street Journalu, "Hernadija je 2017. od tih optužbi oslobodio visoki trgovačko-arbitražni sud Ujedinjenih nacija".Ruski je interes jedva prikriven. Godinu dana nakon što je Hrvatska optužila Hernadija za mito, Gasprom se ponudio otkupiti MOL-ov udeo u INA-i. Tokom 2017. slična je ponuda stigla i iz Rosnjefta, ruskog naftnog giganta. Hrvatski gambit doživljava se kao deo Putinove šire strategije korišćenja energije kao oružja u zaokruživanju Evrope, smatra Atlantic Council. Drugim rečima, neuverljive su tvrdnje Hrvatske da sprovodi reforme. Štaviše, endemska korupcija ne samo da je ključna u njenim finansijskim nevoljama, nego je omogućila Rusiji da se infiltrira na Balkan.Putinova strategija tako se ostvaruje u Hrvatskoj, gde je korupcija pravosuđa utrla put ruskoj finansijskoj i energetskoj dominaciji. Međutim, Evropska unija i dalje je iznenađujuće blagonaklono gleda na mogućnost da ulazak Hrvatske u evrozonu samo ojača vremensku bombu u vidu Putinove puzeće subverzije EU. U vreme kad je jedinstvo EU na teškom iskušenju, a evroskeptične stranke u usponu širom kontinenta, to bi moglo ugroziti budućnost Evropske unije kao projekta, piše Theodore Karasik.(B92)        

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: istinomer.rs

Link: https://vesti.istinomer.rs/vesti/2019/01/23/cins-nedozvoljena-donacija-sns-u-od-13-miliona-evra/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: CINS: Nedozvoljena donacija SNS-u od 1,3 miliona evra

23.01.2019. Srpska napredna stranka dobila je na poklon prostorije na Novom Beogradu, čija je vrednost oko 1,3 miliona evra, što prevazilazi zakonom dozvoljeni limit, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS). Prostor je donirao odbornik SNS iz Kruševca Velibor Jovanović, koji ga je godinu dana ranije kupio za oko 250.000 evra. Ukoliko se pokaže da je na ovaj način prekršen zakon, prostorije bi morale da budu oduzete, piše CINS. Ugovor o poklonu potpisali su Jovanović i lider SNS-a Aleksandar Vučić, uz obavezu da taj prostor koristi Gradski odbor stranke u Beogradu. Iako se u ugovoru ne navodi cena nepokretnosti, odnosno vrednost poklona, u finansijskom izveštaju SNS-a vidi se da je Jovanović 2017. donirao stranci poslovne prostorije u vrednosti od 156 miliona dinara ili oko 1,3 miliona evra. Sve poreze i troškove nastale na osnovu ovog ugovora snosi SNS, a samo javni beležnik je naplatio oko 200.000 dinara. Ove prostorije u "Starom Merkatoru" stranka je i ranije koristila tako što je plaćala zakup farmaceutskoj kompaniji "Vetfarm", koja je otišla u stečaj 2013. i od tada se prodajom imovine preduzeća namiruju njeni poverioci. Prema podacima sa sajta Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, prostorije u Palmira Toljatija prodate su u oktobru 2016. Veliboru Jovanoviću, po ceni od oko 250.000 evra, odnosno pet puta manjoj vrednosti od one koja je predstavljena u izveštaju SNS-a. CINS ukazuje da Zakon o finansiranju političkih aktivnosti propisuje da fizičko lice ne može da stranci da donaciju za redovan rad čija vrednost prelazi 20 prosečnih mesečnih zarada, što je 2017. iznosilo oko 920.000 dinara. Ako donator prekorači ograničenje, stranka je, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, dužna da u roku od 15 dana od dana prijema priloga vrati davaocu donaciju. Programski direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić ocenio je da davanje prostorija na Novom Beogradu nije bilo dozvoljeno. "U slučaju da bude poveden prekršajni postupak i SNS i odgovorno lice u SNS-u budu oglašeni krivim zbog nezakonitog poklona, ne vidim drugo rešenje u zakonu osim da se oduzme i to sredstvo pribavljeno izvršenjem prekršaja", rekao je Nenadić za CINS, kome se Jovanović nije javljao na telefon, niti su iz SNS odgovorili na pitanja. Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Božo Drašković kazao je da se postavlja pitanje da li je Agencija primetila, ili joj je promaklo da je prekoračen zakonski limit. "Plašim se da u ovoj zemlji važe različiti kriterijumi kada si na vlasti i kada nisi na vlasti", rekao je Drašković.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/milan-jovanovic-vuciceva-prica-o-slobodi-medija-i-brizi-za-novinare-je-patoloska-laz.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Milan Jovanović: Vučićeva priča o slobodi medija i brizi za novinare je patološka laž

 Sve dokaze o korupciji koje smo objavili dostavili smo i predsedniku Aleksandru Vučiću u više navrata i nikada odgovor nismo dobili. Meni je spaljena kuća zbog toga, a niko iz opštinske, gradske i republičke vlasti miHronika Milan Jovanović: Vučićeva priča o slobodi medija je patološka laž; Predsednik opštine Grocka nije mogao sam da ukrade 29.360.000 evra, on ima Vučićevu podrškusreda, 23. januar 2019.  Sve dokaze o korupciji koje smo objavili dostavili smo i predsedniku Aleksandru Vučiću u više navrata i nikada odgovor nismo dobili. Meni je spaljena kuća zbog toga, a niko iz opštinske, gradske i republičke vlasti mi se nije obratio. O kakvoj slobodi medija i brizi za novinare mi onda pričamo? To su njegove patološke laži, kaže novinar Milan Jovanović povodom govora predsednika države Aleksandra Vučića na panelu o slobodi medija u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Predsednik Srbije se, govoreći na ovu temu, zadržao i na slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke krajem prošle godine, što je okarakterisao kao "neverovatno" ali se osvrnuo i na pisanje Jovanovića koje je mogući uzrok napada. - Nisam mogao da verujem da se to desilo u mojoj zemlji. I dalje mislim da je deo tih optužbi lažan. Uhapsili smo čoveka koji je to uradio, i ženu koja mu je pomagala, ali "mastermajnd" nije bio uhapšen. Mislim da znam ko je bio iza toga i očekujem da finaliziramo slučaj za nedelju ili deset dana - rekao je Vučić. Novinar Milan Jovanović kaže za Danas da Vučićev pokušaj diskreditacije onoga o čemu je pisao vidi kao pokušaj da se cela priča zaboravi, a da je predsednik ignorisao i sva ranija upozorenja da bi se ovako nešto moglo dogoditi. - Nema lažnih optužbi, mi smo sve materijalne dokaze i dokumentaciju dostavili i njemu u više navrata, tražili smo odgovor u pisanoj formi ali nikada nije odgovorio. Vučića smo o krađi na teritoriji opštine Grocka obavestili još dok je bio premijer, a onda sam mu kasnije pisao da se "zahvalim" što su mi isekli vodu i kanalizaciju nedugo posle toga. Obraćao sam mu se i kao predsedniku, sa svom dokumentacijom o tome koje su krađe u pitanju, ali on ništa ne preduzima. Očigledno je da Dragoljub Simonović (predsednik opštine Grocka, prim. aut.) nije mogao sam da ukrade 29.360.000 evra, on ima Vučićevu podršku, ističe Jovanović. On dodaje i da na dve krivične prijave i navedenih 30 tačaka o krađi, nijedan od državnih organa kojima se obraćao nije razmotrio - ni Ministarstvo pravde, Ministarstvo lokalne samouprave, Odeljenje za organizovani kriminal, Agencija za borbu protiv korupcije, premijerka… - Jedino patrijarhu nismo pisali. Odemo u policiju, oni kažu "ne možemo ništa dok ga stranka ne pusti niz vodu". Znači dovoljno je da imate člansku kartu jedne partije i možete slobodno da pljačkate, a šta li tek oni viši funkcioneri rade, pita se Jovanović, bez mnogo optimizma da će se ova priča do kraja istražiti. (Danas)  

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/politika/predstavljanje-novog-indeksa-percepcije-korupcije-za-2018-godinu-koji-ce-biti-objavljen-u-180-zemalja-sveta-ukljucujuci-srbij/2931901/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Predstavljanje novog Indeksa percepcije korupcije za 2018. godinu, koji će biti objavljen u 180 zemalja sveta (uključujući Srbiju)

Vesti na temu | Palo.gr U NAJAVI, Utorak, 29/1/2019, 11:00, I spratizveštaji:Organizacija Transparentnost - Srbija (članica međunarodne mreže Transparency International) vas poziva da prisustvujete konferenciji za novinare Indeks percepcije korupcije Transparency International za 2018. godinu i prioriteti za Srbiju.Konferencija za novinare Transparentnosti SrbijaDetaljan tekst poziva nalazi se na sajtu Medija centraIzveštaj www.mc.rs · Pre 49 minuta · www.mc.rs Sve vesti    

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: patriot.rs

Link: http://patriot.rs/sns-dobila-na-poklon-prostorije-vredne-13-miliona-evra/

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: SNS dobila na poklon prostorije vredne 1,3 MILIONA EVRA!

Srpska napredna stranka (SNS) dobila je na poklon prostorije na Novom Beogradu čija je vrednost oko 1,3 miliona evra, što prevazilazi zakonom dozvoljeni limit, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS). Prostor Srpska napredna stranka (SNS) dobila je na poklon prostorije na Novom Beogradu čija je vrednost oko 1,3 miliona evra, što prevazilazi zakonom dozvoljeni limit, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).Prostor je donirao odbornik SNS iz Kruševca Velibor Jovanović, koji ga je godinu dana ranije kupio za oko 250 hiljada evra, piše CINS.Kako se dalji navodi u tekstu CINS-a, ugovor o poklonu potpisali su Jovanović i lider SNS-a Aleksandar Vučić, uz obavezu da taj prostor koristi Gradski odbor stranke u Beogradu.Iako se u Ugovoru ne navodi cena nepokretnosti, odnosno vrednost poklona, u finansijskom izveštaju SNS-a se vidi da je Jovanović 2017. donirao stranci poslovne prostorije u vrednosti od 156 miliona dinara ili oko 1,3 miliona evra, piše CINS."Sve poreze i troškove nastale na osnovu ovog ugovora snosi SNS, a samo javni beležnik je naplatio oko 200 hiljada dinara", piše u tekstu.Dodaje se da je ove prostorije stranka i ranije koristila tako što je plaćala zakup firmi Vetfarm. Farmaceutska kompanija Vetfarm je otišla u stečaj 2013. godine i od tada se prodajom imovine preduzeća namiruju njegovi poverioci.Prema podacima sa sajta Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, prostorije u Palmira Toljatija su prodate u oktobru 2016. godine Veliboru Jovanoviću po ceni od oko 250 hiljada evra, odnosno pet puta manjoj vrednosti od one koja je predstavljena u izveštaju SNS-a.CINS ukazuje da Zakon o finansiranju političkih aktivnosti propisuje da fizičko lice ne može da da stranci donaciju za redovan rad čija vrednost prelazi dvadeset prosečnih mesečnih zarada, što je 2017. godine iznosilo oko 920 hiljada dinara.Ako donator prekorači ograničenje, stranka je, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, dužna da u roku od 15 dana od dana prijema priloga vrati davaocu donaciju.Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić ocenio je da davanje prostorija na Novom Beogradu nije bilo dozvoljeno."U slučaju da bude poveden prekršajni postupak i SNS i odgovorno lice u SNS-u budu oglašeni krivim zbog nezakonitog poklona, ne vidim drugo rešenje u zakonu osim da se oduzme i to sredstvo pribavljeno izvršenjem prekršaja", rekao je Nenadić za CINS.Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Božo Drašković, smatra da se postavlja pitanje da li je Agencija primetila, ili joj je promaklo da je prekoračen zakonski limit."Plašim se da u ovoj zemlji važe različiti kriterijumi kada si na vlasti i kada nisi na vlasti", rekao je Drašković.N1            

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: pressonline.rs

Link: http://www.pressonline.rs/info/politika/416895/vucic-u-davosu-sa-japanskim-premijerom-sinzom-abeom.html

Autori: inbox-online.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vučić u Davosu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj Pošalji prijatelju 23. 01. 2019. Predsednik Vučić jutros u Davosu prisustvuje obraćanju japanskog premijera Šinzo Abea. Foto:BlicPredstavljajući Abea, direktor Davos Ekonomskog foruma, Klaus Švab, rekao je da je pod vođstvom Abea, Japan napravio impresivan progres na svim poljima i da je danas treća najveća ekonomija sveta.-Japan je odlučan u tome da očuva i da se posveti unapređenju slobodnog, otvorenog i na pravilima zasnovanog međunarodnog poretka - rekao je Abe u obraćanju delegatima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. - Pozivam sve vas da ponovo izgradite poverenje prema sistemu međunarodne trgovine. To bi trebalo da bude sistem koji je pravedan, transparentan i efikasan u zaštiti prava intelektualne svojine, kao i u oblastima kao što su e-trgovina i javne nabavke - izjavio je Abe.Japan, kao predsedavajući G20 u ovoj godini, nastojaće takođe da pokrene diskusije o klimatskim promenama, kao i o načinima za olakšavanje korišćenja digitalnih podataka, dodao je on.Njegov govor na forumu u švajcarskim Alpima dolazi u uslovima kada su Kina i SAD u međusobnom trgovinskom ratu, koji, zajedno sa još nekim faktorima, preti da izazove oštro usporavanje globalne ekonomije, ocenjuje britanska agencija. Foto: RAS SrbijaNa fotografijama je predsednik Vučić sa suprugom premijera Abea, i ministrom ekonomije Japana.Vučić prisustvuje Ekonomskom forumu u Davosu, koji je počeo juče, a trajaće do petka. Predsednik Srbije učestvovao je juče na okruglom stolu pod nazivom "Sloboda medija u kriznim situacijama", gde je govorio o stanju u medijima u našoj zemlji.On je, posle učešća na panelu o medijima, rekao je danas da će država Srbija raditi na ubrzanoj izgradnji institucija, dodatnoj zaštiti novinara i uslovima za punu slobodu njihovog rada, te da od onih koji se bave tom profesijom očekuje veću odgovornosti. Tokom tri dana u Davosu, Vučić će imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, pre svega s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatim evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem. Foto: RAS SrbijaPredviđeni su i susreti predsednika Vučića s drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija, saopštila je Pres služba predsednika Republike.Ovogodišnji skup u Davosu proteći će bez američke delegacije, a učešće su otkazali i britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsednik Emanuel Makron, jer se oboje hvataju u koštac sa krizama u svojim zemljama. Redovni skup svetskih poslovnih i političkih lidera u švajcarskom skijalištu Davos okupio je oko 3.000 ličnosti iz sveta biznisa, državnih zvaničnika i građanskih grupa. Izvor: blic.rs Pročitajte još        

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: rtvnp.rs

Link: https://rtvnp.rs/2019/01/23/ministar-sarcevic-presekao-spor-imenovan-novi-direktor-ekonomske-skole-u-novom-pazaru/46105

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: MINISTAR ŠARČEVIĆ PRESEKAO SPOR: Imenovan novi direktor Ekonomske škole u Novom Pazaru

Ministar Mladen Šarčević imenovao je danas novog direktora Ekonomsko trgovinske škole u Novom Pazaru.Novi direktor Ekonomsko trgovinske škole je Ivan Veljković, profesor informatike u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Novom Pazaru.Veljković je na fukciju direktora zamenio profesora fizičke kulture Seada Ljajića, čiju je smenu ministar Šarčević najavio prošle godine. FOTO: BETA/MILAN OBRADOVIĆ Kako se nezvanično saznaje od izvora iz kolektiva škole, bivši direktor je vršio pritisak na zaposlene kako bi on bio jedini kandidat za direktora iz reda zaposlenih, pa su se tako, pored njega, na konkursu koji je objavljen prošle godine prijavili Veljković iz Ugostiteljske škole i Redžović iz osnovne škole "Desanka Maksimović".Postoje indicije da je tajno glasanje obavljano u prostorijama koje su pokrivene video nadzorom, pa je tako bivši direktor prekršio zakon o tajnosti glasanja.Na takvom glasanju, on je dobio "podršku" od 114 radnika te obrazovne ustanove, dok je za Veljkovića glasalo osam a za Redžovića šest.Međutim, ministar Šarčević doneo je odluku, nakon tri preporuke Agencije za borbu protiv korupcije, da ne potpiše saglasnost sada već bivšem direktoru Ekonomske škole.Sead Ljajić je inače i jedini funkcioner protiv koga je Agencija dva puta donosila preporuku za razrešenje sa javne funkcije. Prvi put to se dogodilo u oktobru 2016, jer je zaposlio sina i ćerku predsednika školskog odbora, a drugi ove godine u septembru, jer je, kako se navodi u Rešenju Agencije zaposlio svoju rođaku, podseća indeksonline.rs.Agencija je 29. decembra podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru protiv Ljajića zbog sumnje da je kao javni funkcioner izvršio krivično delo propisano članom 72. Zakona o AgencijiZa "funkcionera koji ne prijavi imovinu ili daje lažne podatke o imovini, u nameri da prikrije podatke o imovini" propisana je kazna zatvora od šest meseci do pet godina. FOTO: ALEKSANDAR JOVANOVIĆ Institut odloženog krivičnog gonjenja primenen je u slučaju Seada Ljajića, direktora Ekonomsko - trgovinske škole iz Novog Pazara. Protiv njega je Osnovno javno tužilaštvo u tom gradu odbacilo krivičnu prijavu, koju je podnela Agencija zbog neprijavljivanje imovine ili davanja lažnih podataka o imovini.Kako je Insajderu rečeno u nadležnom tužilaštvu, Ljajić je bio u obavezi da uplati svega 50.000 dinara "u humanitarne svrhe na ime Vlade Srbije".(Kurir.rs / indeksonline.rs)

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: rtvnp.rs

Link: https://rtvnp.rs/2019/01/23/paragraf-nastavlja-obuke-za-javni-i-privatni-sektor/46116

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Paragraf" nastavlja obuke za javni i privatni sektor

Predstavnici privatnog i javnog sektora, pre svega računovođe koji se ovih dana bave sastavljanjem godišnjih izveštaja, imali su danas priliku da na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru saznaju sve…Selma Ljajic 20 ViewsPredstavnici privatnog i javnog sektora, pre svega računovođe koji se ovih dana bave sastavljanjem godišnjih izveštaja, imali su danas priliku da na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru saznaju sve novine i podsete se pravila u oblasti finansija, poreza, zarada, kao i spoljne trgovine, ali i pravne oblasti, kako bi na pravilan način ispunili svoje obaveze. Još jedan u nizu besplatnih seminara organizovala je kraljevačka kancelarija kompanije ''Paragraf''.Glavni i odgovorni urednik u časopisu Poresko računovodstveni instruktor, koji izlazi u okviru izdanaj kompanije Paragraf, Aleksandar Milanović bio je instruktor predstavnicima privatnog sektora. Ističe da nije bilo nekih velikih izmena u odnosu na predhodni period, ali s obzirom da se finansijski izveštaj radi jednom godišnje, korisno je podsetiiti se."Cilj ovog seminara je da podsetimo obveznike, računovođe pre svega, pošto nam je to glavna ciljna grupa, na pravila po kojima se sastavljaju finansijski izveštaji, po kojima se utvrđuje porez na dobit pravnih lica. Nije bilo nekih velikih izmena u odnosu na prošlu godinu, ali budući da se ovi poslovi po principu obavljaju jednom godišnje. Svakao je poželjno da se obveznici podsete, osveže svoja znanja, kako bi mogli na pravilan način da ispune svoje obaveze", rekao je Aleksandar Milanović.Za razliku od privatnog, u javnom sektoru ima značajnih novina."Najveća novena je povećanje plata u javnom sektoru. Tu kao kao i svake godine imaju određene nedoumice, kako će se to povećanje primenirti, kako će se plate uplaćivati. Što se radnih odnosa tiče, ima tu novena koje se tiču državnih službenika, javne nabavke i svih ostalih obaveza koje se tiču javnog sektora", rekao je budžetski instruktor za javni sektor Marko Jekić.Za kompaniju Paragraf, ovo su već tradicionalne obuke. Menadžer kancelarije u Karaljevu, Mihajlo Sabljić kaže da za ovakve obuke sve je više učesnika koji ukazuje poverenje kompaniji Paragraf.S.Lj.        

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/2019/01/23/jovanovic-sloboda-medija-je-vuciceva-laz/

Autori: http://srbin.info

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: JOVANOVIĆ: Sloboda medija je Vučićeva laž

Sve dokaze o korupciji koje smo objavili dostavili smo i predsedniku Aleksandru Vučiću u više navrata i nikada odgovor nismo dobili. Meni je spaljena kuća zbog toga, a niko iz opštinske, gradske i republičke vlasti mi se nije obratio. O kakvoj slobodi medija i brizi za novinare mi onda pričamo? To su njegove patološke laži, kaže novinar Milan Jovanović povodom govora predsednika države Aleksandra Vučića na panelu o slobodi medija u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Screenshot/TV Prva Predsednik Srbije se, govoreći na ovu temu, zadržao i na slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke krajem prošle godine, što je okarakterisao kao "neverovatno" ali se osvrnuo i na pisanje Jovanovića koje je mogući uzrok napada. - Nisam mogao da verujem da se to desilo u mojoj zemlji. I dalje mislim da je deo tih optužbi lažan. Uhapsili smo čoveka koji je to uradio, i ženu koja mu je pomagala, ali "mastermajnd" nije bio uhapšen. Mislim da znam ko je bio iza toga i očekujem da finaliziramo slučaj za nedelju ili deset dana - rekao je Vučić. Novinar Milan Jovanović kaže za Danas da Vučićev pokušaj diskreditacije onoga o čemu je pisao vidi kao pokušaj da se cela priča zaboravi, a da je predsednik ignorisao i sva ranija upozorenja da bi se ovako nešto moglo dogoditi. UDBAŠI I NJIHOVI POTOMCI MALO POPUŠTAJU KONAČNO SU REŠILI DA ODOBRE PENZIJE I RAVNOGORCIMA, KAO I BORCIMA PROTIV NATO AGRESIJE… https://t.co/KMAIcR0JL8 - SRBIN info (@srbininfo) January 22, 2019 - Nema lažnih optužbi, mi smo sve materijalne dokaze i dokumentaciju dostavili i njemu u više navrata, tražili smo odgovor u pisanoj formi ali nikada nije odgovorio. Vučića smo o krađi na teritoriji opštine Grocka obavestili još dok je bio premijer, a onda sam mu kasnije pisao da se "zahvalim" što su mi isekli vodu i kanalizaciju nedugo posle toga. Obraćao sam mu se i kao predsedniku, sa svom dokumentacijom o tome koje su krađe u pitanju, ali on ništa ne preduzima. Očigledno je da Dragoljub Simonović (predsednik opštine Grocka, prim. aut.) nije mogao sam da ukrade 29.360.000 evra, on ima Vučićevu podršku, ističe Jovanović. On dodaje i da na dve krivične prijave i navedenih 30 tačaka o krađi, nijedan od državnih organa kojima se obraćao nije razmotrio - ni Ministarstvo pravde, Ministarstvo lokalne samouprave, Odeljenje za organizovani kriminal, Agencija za borbu protiv korupcije, premijerka… - Jedino patrijarhu nismo pisali. Odemo u policiju, oni kažu "ne možemo ništa dok ga stranka ne pusti niz vodu". Znači dovoljno je da imate člansku kartu jedne partije i možete slobodno da pljačkate, a šta li tek oni viši funkcioneri rade, pita se Jovanović, bez mnogo optimizma da će se ova priča do kraja istražiti.                      POMOZITE RAD SRBIN.INFO DINARSKOM UPLATOM - KLIKNITE OVDE! UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: danas.rs Objavio: srbin.info Oznake: Aleksandar Vučić, dokazi, korupcija, Milan Jovanović, sloboda medija

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/2019/01/23/dveri-vlast-hoce-da-nas-ugasi/

Autori: http://srbin.info

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DVERI: Vlast hoće da nas ugasi

Dveri su u ovom trenutku jedina politička organizacija protiv koje je vlast pokrenula sve raspoložive državne mehanizme - Državnu revizorsku instituciju, Upravu kriminalističke policije, Agenciju za borbu protiv korupcije, a sada i inspektorat Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Sama činjenica da je unutar UKP formirano posebno odeljenje posvećeno samo Dverima i da se vodi nekoliko postupaka protiv funkcionera Dveri je ogroman pritisak. U ovom trenutku 4 člana Predsedništva Dveri su predmet tužilačkih i sudskih procesa iza kojih stoji vlast. A dodatni skandal je to što je inspektorat Ministarstva od nas tražio dostavljanje kompletnog spiska članstva što ostavlja mogućnost da vlast vrši pritisak na sve naše članove. Kao što smo rekli već nekoliko puta - nije problem da bilo koja državna institucija ispituje rad Dveri ako to isto radi i drugim političkim organizacijama npr. Srpskoj naprednoj stranci, ali ne radi. Ali s obzirom da Agencija za borbu protiv korupcije nije reagovala na činjenicu da je SNS na poklon dobila prostorije vredne više od 1,3 miliona evra sigurni smo da kriterijumi nisu ravnopravni i da se nad Dverima vrši represija i da se zloupotrebljavaju institucije zarad progona jedne opozicione političke opcije. JEREMIĆ: Niko od lidera Saveza za Srbiju neće biti član prelazne vlade https://t.co/U81W1xLKlZ - SRBIN info (@srbininfo) January 23, 2019 Ovim putem javno obećavamo da će svi oni koji zloupotrebljavaju institucije zarad represije nad političkim neistomišljenicima odgovarati kada se promeni vlast.                                POMOZITE RAD SRBIN.INFO DINARSKOM UPLATOM - KLIKNITE OVDE! UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: dveri.rs Objavio: srbin.info Oznake: vlast, Dveri, pritisak, SNS

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: uns.org.rs

Link: http://uns.org.rs/desk/media-news/73458/jovanovic-sloboda-medija-je-vuciceva-laz.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Jovanović: Sloboda medija je Vučićeva laž

  1. 01. 2019. Autor: A. Popović Izvor: Danas Predsednik Aleksandar Vučić na panelu o medijima u Davosu o "lažnim optužbama" novinara kome je spaljena kuća Sve dokaze o korupciji koje smo objavili dostavili smo i predsedniku Aleksandru Vučiću u više navrata i nikada odgovor nismo dobili. Milan Jovanović (foto: Perica Gunjić, Cenzolovka) Meni je spaljena kuća zbog toga, a niko iz opštinske, gradske i republičke vlasti mi se nije obratio. O kakvoj slobodi medija i brizi za novinare mi onda pričamo? To su njegove patološke laži, kaže novinar Milan Jovanović povodom govora predsednika države Aleksandra Vučića na panelu o slobodi medija u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.Predsednik Srbije se, govoreći na ovu temu, zadržao i na slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke krajem prošle godine, što je okarakterisao kao "neverovatno" ali se osvrnuo i na pisanje Jovanovića koje je mogući uzrok napada.- Nisam mogao da verujem da se to desilo u mojoj zemlji. I dalje mislim da je deo tih optužbi lažan. Uhapsili smo čoveka koji je to uradio, i ženu koja mu je pomagala, ali "mastermajnd" nije bio uhapšen. Mislim da znam ko je bio iza toga i očekujem da finaliziramo slučaj za nedelju ili deset dana - rekao je Vučić.Novinar Milan Jovanović kaže za Danas da Vučićev pokušaj diskreditacije onoga o čemu je pisao vidi kao pokušaj da se cela priča zaboravi, a da je predsednik ignorisao i sva ranija upozorenja da bi se ovako nešto moglo dogoditi.- Nema lažnih optužbi, mi smo sve materijalne dokaze i dokumentaciju dostavili i njemu u više navrata, tražili smo odgovor u pisanoj formi ali nikada nije odgovorio. Vučića smo o krađi na teritoriji opštine Grocka obavestili još dok je bio premijer, a onda sam mu kasnije pisao da se "zahvalim" što su mi isekli vodu i kanalizaciju nedugo posle toga. Obraćao sam mu se i kao predsedniku, sa svom dokumentacijom o tome koje su krađe u pitanju, ali on ništa ne preduzima. Očigledno je da Dragoljub Simonović (predsednik opštine Grocka, prim. aut.) nije mogao sam da ukrade 29.360.000 evra, on ima Vučićevu podršku, ističe Jovanović.On dodaje i da na dve krivične prijave i navedenih 30 tačaka o krađi, nijedan od državnih organa kojima se obraćao nije razmotrio - ni Ministarstvo pravde, Ministarstvo lokalne samouprave, Odeljenje za organizovani kriminal, Agencija za borbu protiv korupcije, premijerka…- Jedino patrijarhu nismo pisali. Odemo u policiju, oni kažu "ne možemo ništa dok ga stranka ne pusti niz vodu". Znači dovoljno je da imate člansku kartu jedne partije i možete slobodno da pljačkate, a šta li tek oni viši funkcioneri rade, pita se Jovanović, bez mnogo optimizma da će se ova priča do kraja istražiti.    

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: voice.org.rs

Link: http://voice.org.rs/sindikat-rtv-a-podneo-prijavu-protiv-odgovornih-u-agencijama-zbog-zloupotrebe-u-javnim-nabavkama/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavkeza borbu protiv korupcije

Naslov: Sindikat RTV-a podneo prijavu protiv odgovornih u agencijama zbog zloupotrebe u javnim nabavkama - Vojvođanski istraživačko -analitički centar "VOICE"

January 23, 2019 in Izdvajamo: Sindikat RTV-a podneo prijavu protiv odgovornih u agencijama zbog zloupotrebe u javnim nabavkamaSindikat "Nezavisnost" JMU Radio-televizije Vojvodina podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u tri agencije zbog podnošenja ponude za učešće u javnoj nabavci, koja je zasnovana na lažnim podacima, kako bi protivpravno pribavili 200 miliona dinara namenjenih za posredovanje u zapošljavanju oko 250 radnika u pokrajinskom javnom medijskom servisu.Kako je potvrđeno redakciji Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra u Sindikatu, krivična prijava je podneta protiv konzorcijuma tri agencije koje su učestvovale u nedavno okončanom procesu javne nabavke, pošto jedna od agencija nije ispunjavala uslov jer je pravosnažno osuđena zbog angažovanja radnika na crno.Naime, krivičnom prijavom se odgovornim osobama u agencijama za zapošljavanja stavlja na teret da su podneli ponudu za učešće u javnoj nabavci zasnovanu na lažnom podatku da ispunjavaju uslov poštovanja obaveza koje proizlaze iz važećih propisa o zaštiti na radu, zapošljavanju i uslovima rada, iako taj uslov ne ispunjavaju.Prekršajni sud u Novom Sadu je 2. oktobra 2018. doneo je presudu kojom je agencija OPTIMUM MV-NS osuđena zbog prekršaja iz člana 273. Zakona o radu jer sa nekoliko osoba koje su bile radno angažovane u RTV-u nije bio zaključen ugovor o radu. Ova presuda je postala pravnosnažna 25. oktobra.Uprkos takvoj sudskoj presudi, ta agencija u Konzorcijumu sa još dve, 14. decembra prošle godine potpisala je novi ugovor o radnom angažovanju oko 250 osoba u RTV-u, čija vrednost iznosi 200 miliona dinara.Sindikat "Nezavisnost" zbog te presude je 22. januara podneo krivičnu porijavu protiv direktora anegcije Montop HRS iz Novog Sada Bobana Cakića, direktora agencije Sequester Employment iz Beograda Dejana Jeremića i direktora agencije Optimum MV-NS iz Novog Sada Predraga Rosića.Konzorcijum ove tri agencije 14. decembra prošle godine potpisao je ugovor o radnom angažovanju oko 270 osoba u RTV-u, čija vrednost iznosi 200 miliona dinara.Prijavom je predloženo da krivično gonjenje preuzme Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, koje će ispitati odgovorne u tuženim agencijama, kao i odgovorne u RTV-u koji su potpisali ugovor o spornoj javnoj nabavci.U prijavi sindikata oni se terete da su izvršili krivično delo zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom (član 228. stav 3. Krivičnog zakonika) jer su agencijama pribavili nezakonitu korist od 200 miliona dinara, za šta je za odgovorna lica zaprećena kazna zatvora u trajanju od jedne do 10 godina.Veljko Milić: "Ozbiljno krivično delo"Prema rečima advokata Veljka Milića, na osnovu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, za ovo krivično delo nadležna su posebna odeljenja policije i Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, što samo po sebi govori o ozbiljnosti krivičnog dela."Na osnovu Zakona o javnim nabavkama, ponuđač je dužan da naručiocu podnese izjavu da je poštovao obaveze koje proizlaze iz važećih propisa o zaštiti na radu, zapošljavanju i uslovima rada. Ukoliko su agencije takvu izjavu i dostavile i ukoliko odgovorna lica u RTV pre potpisivanja ugovora o javnoj nabavci nisu imala saznanja da je ova izjava neistinita, moglo bi se zaključiti da su odgovorni u RTV bili obmanuti", rekao je Milić za VOICE.Prema njegovim rečima, nakon podnete krivične prijave tužilaštvo će imati mogućnost da ispita sve okolnosti koje su prethodile potpisivanju ugovora o javnoj nabavci.Predsednik Sindikata kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" Dragan Milanović Pilac naveo je da sindikatu u situaciji u kojoj deluje, sa potpunim odsustvom pravne države i nikakvog socijalnog dijaloga, ne preostaje ništa drugo nego da krivičnim prijavama pokuša da zaštiti članove i onemogući nezakonito delovanje koje nanosi štetu i RTV kao poslodavcu."Naravno da odgovornost postoji i na strani JMU RTV koja je mogla da izabere i posao dodeli nekoj drugoj agenciji koja bar nema dosije o nezakonitim radnjama. Ugovor popisuju dve strane i obe su pred zakonom odgovorne za svoje postupke", upozorio je Milanović za VOICE.Agencije angažovane na mnogim državnim poslovimaRadio-televizija Vojvodine dodelila je 10. decembra prošle godine ugovor sa konzorcijumom u kojem je i agencija "Optimum MV-NS", koja više godina posreduje u zapošljavanju više od 200 ljudi na Radio-televiziji Vojvodina.RTV je postupak javne nabavke okončao 10. decembra kada je dodeljen ugovor tročlanom konzorcijumu u kom je učestvovala i agencija Optimum. Četiri dana kasnije ugovor vredan 200 miliona dinara je i potpisan sa konzorcijumom koji je bio jedini učesnik u javnoj nabavci.Predviđeno je da u RTV-u posredstvom ovog konzorcijuma bude angažovano oko 270 ljudi na 80 poslovnih pozicija.Agencija Optimum i njen direktor Predrag Rosić kažnjeni su u Prekršajnom sudu zbog angažovanja radnika na crno. Optimum je kažnjen sa 100.000 dinara, dok je Rosiću dosuđena kazna u iznosu od 50.000 dinara.Postupak protiv agencije Optimum pokrenuo je Sindikat "Nezavisnost" koji je Inspekciji rada maja 2017. prijavio da je određen broj ljudi bio angažovan bez ugovora o radu na poslovima koje su inače redovno obavljali u RTV-u.Predrag Rosić priznao je na suđenju da je nekoliko radnika te agencije bilo angažovano u RTV-u bez ugovora o radu "zbog toga što se nisu odazvali na njegov telefonski poziv da dođu u agenciju Optimum da pre 1. maja zaključe ugovor o radu, pa su oni potpisali ugovor retroaktivno".RTV u finansijskom gubitku od 1,34 milijarde dinara Karikatura: StupsUkupan neto gubitak RTV-a na kraju trećeg kvartala 2018. godine iznosio je 159,95 miliona dinara, navodi se u finansijskom izveštaju za posmatrani period. Ukupan gubitak pokrajinskog javnog servisa, računajući i ovaj period, trenutno iznosi 1,34 milijarde dinara!Kako se dalje navodi, poslovni prihodi za period 1.1.2018-30.09.2018. su, u poređenju sa istim periodom 2017. godine, manji u iznosu od 3,95 miliona dinara. To menadžmentu pokrajinskog javnog servisa nije smetalo da poveća poslovne rashode za 105,9 miliona dinara.Kod poslovnih rashoda naročito se ističe povećanje troškova proizvodnih usluga za 38,2 miliona dinara (i pored drastičnog pada kvaliteta i gledanosti emisija na RTV-u). Takođe, na kraju trećeg kvartala prošle godine u RTV-u su porasli i rashodi za zarade, naknade zarada i ostale lične rashode u iznosu od 41,4 miliona dinara.Sve ovo znači da je RTV i prošle godine nastavio da posluje sa velikim gubitkom što, ukoliko ne dođe do naglog povećanja poslovnih prihoda, približavanje bankrotu čini sve realnijim.Sudija Nataša Maraš Keravica skrenula je pažnju Rosiću da u Zakonu o radu jasno piše da radni odnos zaposlenom počinje tek od dana potpisivanja ugovora o radu. Dodala je da je Inspekcija rada utvrdila da su četiri radnika bila angažovana bez ugovora - dvoje dva dana, jedna osoba četiri dana, a još jedna osoba šest dana.Agencija Sequester Employment bila je angažovana pri zapošljavanju ljudi na poslovima očitavanja brojila, održavanja i obezbeđenja objekata Elektroprivrede Srbije, drastično skuplje u odnosu na cenu koja je godinama unazad plaćana za taj posao.Zbog grešaka pri očitavanju brojila agencija je pre dve godine došla u žižu javnosti jer su mnoga domaćinstva u Srbiji dobila previsoke račune za utrošenu električnu energiju. Zbog ovog propusta EPS je priznao grešku, a građanima Srbije izvinio se i tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.Novosadska agencija Montop HRS manje je poznata široj javnosti iz razloga što je osnovana pre nešto više od godinu dana. Međutim, Montop je jako poznat građanima Novog Sada jer je oktobra 2017, u istom konzorcijumu koji je dobio posao na RTV-u, angažovan za potrebe novosadskog JKP "Put".Vrednost tendera u poslu koji je "Put" sklopio sa agencijama Optimum MV-NS, Sequester employment i Montop HRS iznosio je 14,6 miliona dinara. Shodno tom ugovoru, pomoćni radnik i vozač koštali su "Put" neverovatnih 143.375 dinara mesečno.Novosadskoj javnosti Montop HRS na sebe je skrenuo pažnju još jednim "poslovnim poduhvatom" novembra 2017. kada su u konzorcijumu sa još jednom firmom od JKP "Čistoća" dobili posao čišćenja pojedinih delova grada za oko 20 miliona dinara.Ovo je bio prvi put da JKP "Čistoća" angažuje privatnu firmu za posao čišćenja javnih površina u Novom Sadu. U ovom poslu bilo je angažovano 75 studenata i nezaposlenih do 35 godina starosti, koji su po zakonu mogli da budu članovi omladinske zadruge.Neki rukovodioci pomenutih agencija veoma su bliski sa najvišim državnim funkcionerima, a u bazi podataka Agencije za borbu protiv korupcije neki od njih navode se i kao donatori predsedničke kampanje Aleksandra Vučića.Milanović: Zabrana zapošljavanja u RTV-u primenjuje se nezakonitoDragan Milanović Pilac: Zabrana zapošljavanja se primenjuje potpuno nezakonito u RTV-uAngažovanje radnika preko agencije, rukovodstvo RTV-a pravda zakonskom zabranom zapošljavanja.Međutim, Dragan Milanović Pilac tvrdi da se zabrana zapošljavanja u JMU RTV primenjuje potpuno nezakonito jer se Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ne odnosi na javne medijske servise. Zakon je na snazi od 2016. godine i trebalo je da bude privremenog karaktera."Vlada Srbije je naterala rukovodstva RTV-a i RTS-a da ga primenjuje i time preuzela potpunu kontrolu nad javnim medijskim servisima, što je u suprotnosti sa svim važećim zakonima", rekao je Milanović za VOICE i podsetio da u prvom članu zakona piše da se on ne odnosi na RTV i RTS.Međutim, od početka primene zakona RTV se pridržava njegovih odredbi. Prvo je oko 70 ljudi bilo angažovano na RTV preko agencija za posredovanje pri zapošljavanju, da bi se taj broj ljudi početkom ove godine učetvorostručio! Svi ljudi pre toga bili su radno angažovani u RTV-u na određeno vreme. Istekom dvogodišnjeg ugovora o radu svi su prebačeni na agenciju.Da se Zakon nepravilno tumači mišljenja je i Veljko Milić, koji takođe smatra da su javni medijski servisi nedvosmisleno izuzeti od primene."Zbog toga ne postoje zakonske prepreke da lica koja se angažuju preko agencije, za rad na RTV, budu angažovana direktno od strane RTV. Osim što bi takvo rešenje bilo isplativije, ono bi zaposlenima garantovalo više prava po osnovu rada nego što je to slučaj kada se zaposleni angažuju preko agencije", smatra Milić.Prema istraživanju Insajdera, veliki broj državnih preduzeća u Srbiji godinama zapošljava radnike na privremeno-povremenim poslovima preko ćerki-firmi, omladinskih zadruga i privatnih agencija za zapošljavanje. Ne samo da državna preduzeća na ovaj način nekažnjeno izbegavaju zabranu zapošljavanja, već su i radnici angažovani na ovaj način obespravljeni na različite načine.Osim što zaposleni preko agencije nemaju nikakva prava iz radnog odnosa, Dragan Milanović tvrdi da je angažovanima na RTV-u uskraćena i svaka moćnost obavljanja nezavisnog novinarskog posla. "Tako se na početku karijere školuju poslušnici, a njihove zarade su daleko niže od zarada stalno zaposlenih u RTV i RTS", dodao je Milanović.Skrenuo je pažnju na još jedan problem koji proističe iz ovakve vrste angažovanja, a odnosi se na sindikalno organizovanje, jer sindikati suštinski imaju veoma mali manevarski prostor da pomognu tim ljudima."Sindikat Nezavisnost svojim članovima pruža besplatnu pravnu pomoć i trudi se da kada već mora, posao ne dobijaju agencije koje su sudski kažnjavane", naveo je Milanović.Prema njegovim rečima, sindikat se trudi da kroz Socijalno-ekonomski savet utiče na izradu Zakona o agencijskom zapošljavanju koji bi uskoro trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije što će, koliko-toliko, ovu materiju regulisati, pošto to trenutno nije šlučaj.Ekipa VOICE                                                

----------------------------------------------------------

Datum: 23.01.2019

Medij: ziginfo.rs

Link: http://ziginfo.rs/jovanovic-sloboda-medija-je-vuciceva-laz/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Jovanović: Sloboda medija je Vučićeva laž

on Žig Info • Sve dokaze o korupciji koje smo objavili dostavili smo i predsedniku Aleksandru Vučiću u više navrata i nikada odgovor nismo dobili. Meni je spaljena kuća zbog toga, Sve dokaze o korupciji koje smo objavili dostavili smo i predsedniku Aleksandru Vučiću u više navrata i nikada odgovor nismo dobili.Meni je spaljena kuća zbog toga, a niko iz opštinske, gradske i republičke vlasti mi se nije obratio. O kakvoj slobodi medija i brizi za novinare mi onda pričamo? To su njegove patološke laži, kaže novinar Milan Jovanović povodom govora predsednika države Aleksandra Vučića na panelu o slobodi medija u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.Predsednik Srbije se, govoreći na ovu temu, zadržao i na slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke krajem prošle godine, što je okarakterisao kao "neverovatno" ali se osvrnuo i na pisanje Jovanovića koje je mogući uzrok napada.- Nisam mogao da verujem da se to desilo u mojoj zemlji. I dalje mislim da je deo tih optužbi lažan. Uhapsili smo čoveka koji je to uradio, i ženu koja mu je pomagala, ali "mastermajnd" nije bio uhapšen. Mislim da znam ko je bio iza toga i očekujem da finaliziramo slučaj za nedelju ili deset dana - rekao je Vučić.Novinar Milan Jovanović kaže za Danas da Vučićev pokušaj diskreditacije onoga o čemu je pisao vidi kao pokušaj da se cela priča zaboravi, a da je predsednik ignorisao i sva ranija upozorenja da bi se ovako nešto moglo dogoditi.- Nema lažnih optužbi, mi smo sve materijalne dokaze i dokumentaciju dostavili i njemu u više navrata, tražili smo odgovor u pisanoj formi ali nikada nije odgovorio. Vučića smo o krađi na teritoriji opštine Grocka obavestili još dok je bio premijer, a onda sam mu kasnije pisao da se "zahvalim" što su mi isekli vodu i kanalizaciju nedugo posle toga. Obraćao sam mu se i kao predsedniku, sa svom dokumentacijom o tome koje su krađe u pitanju, ali on ništa ne preduzima. Očigledno je da Dragoljub Simonović (predsednik opštine Grocka, prim. aut.) nije mogao sam da ukrade 29.360.000 evra, on ima Vučićevu podršku, ističe Jovanović.On dodaje i da na dve krivične prijave i navedenih 30 tačaka o krađi, nijedan od državnih organa kojima se obraćao nije razmotrio - ni Ministarstvo pravde, Ministarstvo lokalne samouprave, Odeljenje za organizovani kriminal, Agencija za borbu protiv korupcije, premijerka…- Jedino patrijarhu nismo pisali. Odemo u policiju, oni kažu "ne možemo ništa dok ga stranka ne pusti niz vodu". Znači dovoljno je da imate člansku kartu jedne partije i možete slobodno da pljačkate, a šta li tek oni viši funkcioneri rade, pita se Jovanović, bez mnogo optimizma da će se ova priča do kraja istražiti. A. Popović, DanasKomentari Komentari        

----------------------------------------------------------