Mediji o korupciji

Datum: 29.01.2019

Medij: Alo     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: MIRKOVIĆ: KAKO LI ĆE ĐILASI JEREMIĆ OBJASNITI SVOJE MILIONE!?

MIRKOVIĆ: KAKO LI ĆE ĐILASI JEREMIĆ OBJASNITI SVOJE MILIONE!?

Aleksandar Mirković, šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini Beograda, kaže da će SNS doneti zakon o poreklu imovine, ali da se pita kako će Dragan Đilas i Vuk Jeremić objasniti građanima svoje milione, umnogome stečene na njihovu štetu.

„Kada vam neko u ime Vuka Jeremića, učesnika svetske korupcionaške afere, u kojoj je zbog mita i korupcije pravosnažno osuden njegov prvi saradnik Patrik Ho, koji je tog istog Vuka Jeremića platio sedam miliona dolara, priča o borbi protiv korupcije, jedino što možete jeste da se na to nasmejete“, kaže Mirković.

On konstatuje da predstavnici SZS nastavljaju s nesvesnom politikom samokritike i napadima na sve ono što zapravo predstavljaju oni sami.

Zakon o poreklu imovine doneće ova vlada, kaže on, i važiće jednako za sve i svakog političara, bez obzira na stranačku pripadnost.

„Nadam se da se tada neće desiti situacija kao sa izborima, koje ste tražili i priželjkivali, a sada, kada se pomenu, od njih bežite i najavljujete bojkot", naveo je on, dodajući da SNS i izbore i taj zakon mirno očekuje.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Blic     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: Fabrici: Što pre izabrati Šabićevog naslednika

UPOzOreNjeIz evrOPSke UNIje

Fabrici: Što pre izabrati Šabićevog naslednika

Proces postavljanja novog poverenika za dostupnost informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti trebalo bi početi bez odlaganja, izjavio je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Fabrici je na obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti rekao da vlast što pre treba da počne proceduru izbora poverenika i da se moraju poštovati postulati profesionalnosti i nezavisnosti.

Zamenica poverenika Stanojla Mandić rekla je da u Srbiji ove godine ima manje razloga za optimizam u pogledu zaštite podataka o ličnosti i da se Dan zaštite podataka o ličnosti obeležava bez poverenika i da se još ne zna kada će nova osoba biti izabrana na tu funkciju.

Pored toga, dodala je, mnogi govore da je novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti konfuzan. Ona je rekla da sama procedura izbora poverenika treba da bude izmenjena i da bude transparentnija, a kada je reč o novom zakonu, da i njega treba doraditi i da je institucija poverenika više puta tražila da se makar kroz amandman popravi sporni član u kojem se briše ustavna garancija da se prava građana na zaštitu podataka mogu ograničavati samo zakonom.

Mandićeva je dodala da je prošle godine bilo više ekscesnih situacija neovlašćene obrade podataka.

Ona je navela da je neophodno da izbor poverenika bude transparentan, da se dogodi što pre, da se izveštaji poverenika razmatraju, inače društvo neće imati bolje stanje u zaštiti podataka.

Šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio rekao je da se u svetu slavi dan koji promoviše privatnost i da OEBS kao organizacija veruje da je poštovanje ljudskih prava, među kojima i pravo privatnosti, pretpostavka sigurnosti.

Martinović: novi PovErEnik SUProtnoSt šabićU

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović izjavio je da ta stranka ima nekoliko ozbiljnih kandidata za novog poverenika za informacije od javnog značaja i da će njihov predlog u svakom slučaju biti “sušta suprotnost” bivšem povereniku Rodoljubu Šabiću.

Martinović je u Skupštini Srbije rekao da je Šabić bio opozicioni političar “zamaskiran funkcijom” poverenika.

On nije precizirao kada će novi poverenik biti izabran, rekavši da procedura za izbor mora da se poštuje.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Blic     Strana: 10

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Javne nabavke

Naslov: Većnik uhapšen zbog nameštenog tendera

Većnik uhapšen zbog nameštenog tendera

Osam osoba uhapšeno je u akciji Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a, sprovedenoj u saradnji sa BIA i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Oni su uhapšeni zbog sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.

Kako je saopštio MUP, uhapšeni su V . K. (60), član Opštinskog veća Lajkovca i G. B. (44), predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje “Dragan Marković”.

Kako saznajemo, reč je o opštinskom većniku Vladanu Kostiću, koji je do pre sedam dana bio

predsednik lokalnog odbora vladajuće SNS u Lajkovcu, kada je podneo ostavku na tu političku funkciju, ali bez posebnog obrazloženja.

Policija je saopštila da su pored njih dvojice uhapšeni i Lj. N. (52), odgovorno lice Opštinske uprave opštine Lajkovac. Kako “Blic” saznaje, reč je o načelnici Opštinske uprave Lajkovca.

Uhapšeni su i službenici opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku: D. K. (61), M. T. (47), Ž. J. (32), M. P . (37) i B. P . (30).

MUP navodi kako postoje osnovi sumnje da je Kostić tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru sa G. B. uticao na Lj. N., a ona na ostale osumnjičene - članove Komisije za javnu nabavku, da u postupku javne nabavke opreme - cevi, prihvate skuplju ponudu ponuđača “Dragan Marković”, čime je opštini Lajkovac pričinjena šteta u iznosu od 462.850 dinara.

Kostić i G. B. se sumnji-

če i da su zloupotrebom službenog položaja u istom periodu u drugoj javnoj nabavci za ugradni materijal (kamen) preduzeli protivpravne radnje i neovlašćeno dogovorili s potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća, a u nameri

da posao dobije jedini ponuđač “Dragan Marković”, s kojim je i zaključen ugovor u vrednosti od 6.286.000 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, dodaje se u saopštenju MUP-a.

Kako saznajemo, posle Kostićeve ostavke na partijsku funkciju, vrh SNS je u Lajkovcu postavio poverenika. Kostić je, inače, direktor filme “Elmont” u Lajkovcu, koja posluje u sklopu preduzeća “Kolubara-Metal”, koje je deo EPS-a. Ag, P. V.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Blic     Strana: 12

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Koncesija za Apoteku „Novi Sad“

Koncesija za Apoteku „Novi Sad“

Grad Novi Sad objavio je Javni poziv za davanje koncesije za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou na teritoriji Grada Novog Sada, čime je pokrenut postupak davanja koncesije za obavljanje ove delatnosti.

- Namera Grada je da sa izabranim koncesionarom zaključi ugovor o javno-privatnom partnerstvu čijom će se realizacijom stvoriti preduslovi za efikasnije i sveobuhvatnije snabdevanje stanovništva lekovima, lekovitim sredstvima i medicinskim pomagalima, posebno u manjim naseljenim mestima na teritoriji Novog Sada - kaže se u saopštenju gradske uprave.

Koncesionaru se koncesiona delatnost daje na period od 15 godina, a Grad će mu dati na korišćenje 25 nepokretnosti u javnoj svojini, za šta će biti dužan da plaća naknadu. Koncesionar će biti dužan da tokom trajanja Ugovora izdaje lekove na recept. Rok za ponude je 3. april.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Blic     Strana: 8,9

Rubrika: Društvo

Autori: Slađana Vukašinović

Teme: Korupcija

Naslov: Obezbeđivao Koridor 10,oštetio državu za milijardu

Zoran Livaja, vlasnik firme “Soko Group” i član glavnog odbora SNS, angažovao je radnike na crno za obezbeđenje gradilišta na koridoru 10 kod Pirota, čime je za pet godina oštetio državu za više od milijardu dinara.

slaĐana vukašinoviĆ

Tako bar tvrdi grupa radnika koja je tužila ovu kompaniju zato što su oštećeni i oni i država jer nisu uplaćivani pripadajući porezi i doprinosi, zbog čega nisu imali ni odgovarajuće socijalno i zdravstveno osiguranje. Prema njihovim navodima, reč je o velikoj prevari i pljački države jer je od blizu 500 ljudi, koji su obezbeđivali gradilišta izvođača „Aktora“ na koridoru kod Pirota od 2013. do 2018. godine, ugovore o radu imalo samo njih 50. Svoja prava žele da ostvare na sudu pa su zato podneli krivične prijave protiv Zorana Livaje, vlasnika “Soko Group”, i to za krivično delo poreska utaja i povrede prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja.

Oštećeni radnici tvrde da tužbom žele da ukažu i na nezakonito bogaćenje vlasnika “Soko Group”, ali i da javno iznesu da su bili izloženi pritiscima da odustanu od krivičnog gonjenja.

- Na nas je vršen pritisak da odustanemo od krivičnog gonjenja pa su nam upućivane poru-

ele da ukažu i o bogaćenje ko Group”, znesu da su ritiscima da krinja. je k

ru-

ke da se dogovorimo da nam se isplate dugovanja bez tužbi jer smo udarili na ljude koji su mnogo jaki. Reč je o Zoranu Livaji, koji je vlasnik kompanije i visoki funkcioner SNS, ali i o Dmitru Đuroviću, bivšem direktoru Koridora, koji je navodno prikriveni vlasnik ove

kompanije. Nismo popodlegli pritiscima jer želimo da ukažemo da su firme ljudi iz vladajućih partija privilegovane i zaštićene od kontrole. U pa p nije i viso SNS, ali i roviću, bi Koridora no prikriv

kom po ci d s v v

od

Pirotu i okolini je javna tajna da se u “Soko Group” radilo na crno i da to inspekcija rada nije proveravala - objašnjavaju podnosioci tužbe.

Oni dodaju da je to sramota za državu koja se bori protiv sive ekonomije.

- Nikog nije interesovalo što smo radili bez zaštitne opreme, i to od 12 pa do 24 sata svakog drugog dana, a po satu smo dobijali 115 dinara. Pare smo dobijali sa zakašnjenjem od četiri meseca, i to u bifeu “Neca” , kod autobuske stanice u Pirotu. Miroslav Simeunovic Muki petkom uveče donese gotovinu u Pirot, gde se sa Novicom Madićem, poverenikom “Soko Group” za Pirot, Belu Palanku i Dimitrovgrad, utvrđuje iznos za svakog. U subotu nam se u bife “Neca” iz plastične kese, u kojoj je u proseku oko 2,5 miliona dinara, daje novac. Mi potpisujemo da smo ga primili, i to na priznanici sa zaglavljem “Soko Group” - navode oštećeni radnici.

Njihove navode potvrđuje i advokatica Dragana Krstić, koja ih zastupa.

- Neki radnici pokrenuli su i postupke kod Osnovnog suda u Pirotu radi utvrđivanja postojanja radnog odnosa bez zaključenog ugovora o radu i uplate odgovarajućih doprinosa, ali i isplate uvećane zarade na ime prekovremenog rada. “Soko Group” osporava pasivnu legitimaciju, navodeći da je angažovala podizvođače i to „Tidiju“ iz Beograda i „Alfa security“ iz Niša, iako za to sem ugovora o poslovnoj saradnji nema nikakvih dokaza. Ti ugovori su verovatno zaključeni kasnije, sve u cilju izbegavanja zakonskih obaveza prema zaposlenim radnicima i državi. Ugovor sa „Alfom“ je oročen samo 4 meseca, dok je „Tidija“ prijavila nekoliko radnika tek krajem 2016. godine. Od kraja avgusta 2013. do sredine 2016. godine svega desetak radnika koji su imali zaključene ugovore o radu bili su prijavljeni isključivo od strane „Soko Group“, iako je upošljavano više od 500 navodi advokatica Krstić.

Ona dodaje da se „Soko Group“ DOO, ali i „Tidija“ DOO iz Beograda terete i za krivično delo poreska utaja iz čl. 225 KZ.

- Ova krivična prijava prosleđena je jula 2018. godine Višim javnim tužilaštvima, posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije u Beogradu i Nišu, jer postoji sumnja da vrednost protivpravno pribavljene imovinske koristi prelazi 30 miliona na godišnjem, odnosno preko milijardu dinara tokom petogodišnjeg perioda, koliko su bile angažovane od strane izvođača „Aktora“ - kaže Krstićeva.

SOKO GRUPA: NISMO MI NEGO PODIZVOĐAČI Iz „Soko Group“ ne negiraju da ih je grupa radnika tužila, ali tvrde da je tužba neosnovana.

- „Soko Group“ je za poslove obezbeđenja angažovala podizvoćače, „Alfa Security“ iz Niša, od 23. aprila 2013. do 1. avgusta 2013. godine, a nakon toga „Tidija SG“ iz Beograda, o čemu postoje ugovori. U skladu sa ugovorima uplaćivala im je novac, a nije nam poznato kako su oni plaćali radnike, kakav je bio njihov radno pravni status i da li su plaćali obaveze državi. Obavešteni smo da je 11 lica iz Pirota podnelo tužbe protiv “Soko Group”, ali da je sedmoro, preko punomoćnika, predložilo sudu da ih povuku. Na navedena lica, po mom saznanju, nije vršen pritisak i nije se niko pozivao na Dmitra Đurovića jer on nije spomenut na sudu ni u sudskom hodniku. Pretnje je imao moj pripravnik od jednog od tih lica, pa je podneta krivična prijava za ugrožavanja sigurnosti - kaže Goran Mitrović, pravni zastupnik „Soko Group“.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Danas     Strana: 1,7

Rubrika: Društvo

Autori: Katarina Živanović

Teme: Korupcija

Naslov: Milan Jovanović: Milioni pronevereni u Grockoj, mnogi iz SNS se obogatili

Posle hapšenja visokog funkcionera naprednjaka

Milan

Jovanović: Milioni

pronevereni u Grockoj, mnogi iz SNS se obogatili

Beograd - Godinama sam podnosio krivične prijave i obaveštavao sve nadležne institucije u državi, uključujući i Aleksandra Vučića, o kriminalnim radnjama Dragoljuba Simonovića, uz niz dokaza da je on dva puta pokušao da me ubije. Da su na vreme reagovali, do svega ovoga ne bi došlo - kaže za Danas novinar Milan Jovanović, kojem je krajem prošle godina spaljena kuća, a na ulazna vrata pucano.

Kao nalogodavac napada uhapšen je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji se tereti za „izazivanje opšte opasnosti u podstrekavanju“. Njemu je sud odredio pritvor do 30 dana. 0 hapšenju Simonovića javnost je obavestio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji, navodeći da je on osumnjičen za podstrekavanje paljenja automobila supruge MPapa Jovanovića, a da se požar potom proširio na porodičnu kuću.

- Nije to bilo nikakvo paljenje, već pokušaj ubistva. Na ulazna vrata je pucano kako supruga i ja ne bismo mogli da izađemo iz kuće u plamenu. Pukom srećom smo pobegli kroz prozor i spasili živu glavu - ističe Jovanović. On dodaje da je Simonović dva puta pokušao da ga ubije, kao i da su o tome obavešteni svi nadležni državni organi.

- Prvi put je bilo pre više od četiri godine, dok je bio direktor Železnica Srbije. Uhvatio sam ga u krađi železničkih pragova koje je istovarao ispred svoje kuće. Pokušao sam to da slikam a on se sa štanglom zaleteo na mene. Spasili su me je njegova žena i sin, koji su ga u poslednjem trenutku zaustavili - priča Jovanović. Odmah je obavestio policiju, ali reakcije nije bilo.

- Drugi put je iznajmio ljude da me likvidiraju. Jedan od njih je došao u moju kuću, preneo mi informaciju i čak rekao ko je zadužen da me ubije. To je bilo pre više od godinu dana. Opet sam obavestio policiju, tužilaštvo, podneo krivičnu prijavu, ali reakcije nije bilo - Jcaže naš sagovornik. Prema njegovim rečima, rođak predsednika opštine radi u policiji te ga je najverovatnije on obavestio da ima saznanja da mu se sprema ubistvo, te se u tom trenutku od toga odustalo.

Da su pripadnici policije imali saznanja o namerama Simonovića, čak i učestvovali u pokušaju ubistva, potvrdio je i predsednik Vučić na konferenciji povodom Simonovićevog hapšenja. On je naveo da je u paljenje kuće Jovanovića bio umešan policajac koji je razgovarao sa Simonovićem, a potom posredovao u angažovanju počinilaca.

„Obećano mu je 1.500 evra, Simonović mu nije dao, pa je policajac morao da da svojih 1.000 evra za izvršenje, ali je ćutao ‘zbog zapošljavanja u Grockoj’“, rekaoje Vučić.

Advokat Borivoje Borović kaže za Danas da Jovanović neće biti zaštićen da i ne treba suviše da se raduje zbog hapšenja Simonovića.

- Ljudi koji su u stanju da naruče nečije ubistvo neće stati, a formalnim, medijskim hapšenjem bezbednost novinara nije zagarantovana. Uz nerealno krivično delo koje se osumnjičenom stavlja na teret, najviše što će dobiti kao kaznu je nanogica - ističe Borović. On podseća da je gročanski novinar godinama tražio zaštitu od države i da je nije dobio, „te ni ovim formalnim hapšenjem njegova bezbednost nije zagarantovana“.

- Ovaj slučaj će se završiti tako što će se postupak odugovlačiti, a Simonović će dobiti kućni pritvor. Naime, pravna kvalifikacija podstrekavanje na ugrožavanje sigurnosti je nedovoljna i nerealna za radnje koje mu se stavljaju na teret. Da je kvalifikacija bila teško delo protiv bezbednosti ljudi zbog štete koja je većih razmera, u postupku bi se moglo utvrđivati da li ima elemenata ubistva u pokušaju. Ovako, ne - naglašava Borović. On dodaje da je krivično delo za koje se Simonović tereti samo formalno, a da sve ostale radnje na koje je ukazivao Jovanović, a koje godinama nisu proverene, pokazuju da je hapšenje medijskog karaktera. Borović je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom hapšenja ocenio kao protivustavno, jer se komentarisanjem sudskih postupaka čine dva krivična dela - ometanje pravde i sprečavanja ometanja dokazivanja.

- Tužilaštvo i sudstvo moraju nezavisno da rade svoj posao bez medijske pripreme i javnih utvrđivanja kvalifikacija - napominje Borović.

Katarina Živanović

Jovanovic: Istraziti sve moje prijave - Osim hapšenja Simonovića, ključno bi bilo istražiti sve slučajeve u vezi kojih sam podnosio prijave. Milioni dinara su pronevereni u Grockoj, mnogi iz SNS-a su se obogatili na račun građana. Tek kada se bude postupalo po tim prijavama, znaću da nisam uzaludno radio - kaže Milan Jovanović, kome se niko iz države nije javio sa namerom da mu pomogne da obnovi kuću.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Danas     Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: Jasmina Lukač

Teme: Korupcija

Naslov: Tačka udara

Tačka uda

Ako opozicija već razmišlja o izbornoj listipod. nazivom „Jedan odpet miliona“, možda treba videti da li bi izborna komisija prihvatila naziv „Za Vučićevu ostavku!“

JASMINA Lukač

Vučićeva vlast je kao kristal - spolja deluje čvrsto ili glatko, ali postoji tačka gde usmeren udar može da je lako razbije i rasprši u krhotine. Međutim, Vučićevi protivnici radije udaraju nasumice glavom, nego da probaju da nađu tu tačku, i da udare jako i brzo. Ako neko i pokuša, drugi su tu da mu se podsmevaju i da traže da se udara glavom jošjače.

Vučić, nezaboravimo, na vlast nijedošaotako štoje iz opozicije pobedio na izborima.To je 2012. učinio Tomislav Nikolić omogućujući Vučiću da iz same vlasti počne osvajački pohod na svu političku moć.To možda znači da Vučić sa vlasti možeda siđe samo na isti način - da mu neko iz njegovog kruga okrene leđa.

U jednom trenutku činilo se da se upravo to i događa i to na liniji Vučić i Milo Đukanović, koja je duboko ispod javne vidljivosti. Ali, ondaje sasvim naprasno Đukanović upao u problem u sopstvenom dvorištu. Mada već u NATO i na ubrzanom putu EU članstva, Đukanoviću se desio ruski scenario, dobio je odmetnutog podgoričkog tajkuna u Londonu. Ako biste se u ovom trenutku kladili, ko bi od balkanskih lidera mogao prvi da izgubi političku funkciju -Đukanović, Vučić ili Milorad Dodik, na koga biste uložili? Afera u kojoj vlasnik Atlas grupe grupe Duško Knežević pominje tajne snimke i korupciju Đukanovićevog DPS najveća je

mračna priča još od slučaja „Moldavke S. C/'.Toje bio slučaj umešanosti službi bezbednosti Crne Gore u trgovinu ženama, od pre 2006. i izglasavanja nezavisnosti.

Sadašnju situaciju sa„Atlasom"Đukanovićevi protivnici već porede sa snimcima koje je objavljivao Zoran Zaevtokom demontaže vlasti Nikole Gruevskog u Makedoniji. Svakako će razmere biti veće nego što je to u Srbiji 2013. bio slučaj sa pričom „130 diskova dobijenih iz prisluškivanja" grupe Darka Šarića, koja je dovela do smene policijskog vrha postavljenog u vreme vlasti DOS-SPS.

Spolja se Vučiću dakle, opet sklopilo dobro - posetio ga je Putin i pozdravio njegove pristalice, Merkelova je sa njim popričala u Davosu, Makron dolazi, a Prespanski sporazum Atine i Skoplja je potvrđen, pa sad Brisel možda da se posveti Kosovu.

Ali i unutra je Vučić odigrao. Tvrdilo se da više nema koga da uhapsi i da će mu pući SNS ako bude priveden neki naprednjak. Dokazao je kolikoje to pogrešno - uvek ima koga da uhapsi, a lokalnog funkcionera iz Grocke naročito. Jer, tako može da testira lojalnost ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je i šef Beogradskog odbora SNS i partijski nadređen uhapšeniku. A građanskim demonstrantima, koji više od Vučića ne mogu da smisle političare kao takve, kad zatraže njegovu ostavku, Vučić im je i ponudi. Samo što je ponudi uslovno, ako SNS izgubi na parlamentarnim izborima. Ako opozicija već razmišlja od izbornoj listi pod nazivom „Jedan od pet miliona" možda treba videti da li bi izborna komisija prihvatila naziv„ZaVučićevu ostavku!"

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Nemanja Nenadić/Korupcija

Naslov: KOJI JE VAŠ SLEDEĆI POTEZ?

NEMANJA NENADIĆ programski direktororganizacija Transparentnost- Srbija

Novinarima će danas (utorak) u 11 sati u Medija centru u Beogradu biti predstavljen Indeks percepcije korupcije za 2018. godinu i prioriteti za Srbiju. Osim mene govoriće i profesor Vladimir Goati i Bojana Medenica, izvršna direktorka TS.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Danas     Strana: 8

Rubrika: Dijalog

Autori: Miodrag R. Đorđević

Teme: Korupcija

Naslov: Najopasniji su „poluintelektualci“

Najopasniji su „poluintelektualci"

Miodragß. Đorđević

Prema zastupnicima teorije elita, čije ideje, kako društvena praksa potvrđuje, podržava i aktuelna vlast, u društvu postoje dve osnovne društvene grupe ili sloja, i to: elita, kao relativno izdvojena (otuđena) i nadmoćna manjina, a nasuprot nje - masa (narod), kao većina nadkojomsevlada.

Među raznim elitama u društvu, najizraženija i najvidljivija je delatnost vladajuće političke elite, koja nastoji da kanališe delatnost elita u svim ostalim oblastima. Tretirajući građane kao „stado", njeni pripadnici koriste svoj položaj u vlasti, privredi, kulturi, nauci, struci, vojsci, policiji i dr., za stalni rast svoje moći, vlasti, novca, prestiža i privilegija. U takvim uslovima, mogućnosti za delovanje inteligencije su veoma sužene, skoro nikakve.

Moć inteligencije, kao posebnog društvenog sloja, počiva na znanju i kritičkom mišljenju, kao svojevrsnom kulturnom kapitalu od izuzetnog značaja za razvoj društva. Intelektualna aktivnost pripadnika inteligencije podrazumeva kritičko preispitivanje

društvenih pojava sa aspekta istine i smisla, kaoi

nepristrasnost pri davanju odgovora na sva značajna društvena pitanja. Ali, iako je za bavljenje intelektualnim radom neophodan visok stepen obrazovne i profesionalne

osposobljenosti, to ne znači da inteligenciju čine samo Ijudi sa univerzitetskim

diplomama, koje u formalnom smislu određuju inteligenciju.

Diploma, kao i visok

položaj (funkcija) u društvu, makar koliko bili značajni, automatski ne daju status intelektualca,jersu kriterijumi za takav status mnogo složeniji i suptilniji.

S obzirom da ružičasta slika našeg društva, koju

svakodnevno kreira aktuelna vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem, ne odgovara

stvarnosti, inteligencija u Srbiji ima moralnu obavezu da zauzme kritički stav prema svim značajnim društvenim tokovima, da ponudi adekvatna rešenja i uzme aktivno učešće u njihovoj realizaciji. Takav pristup je do sada u velikoj meri izostajao, jersevećina intelektualaca u Srbiji držala pasivno i

ravnodušno, vodeći računa o svojim sebičnim interesima, naravno, iz mnogo razloga, među kojima je negativan odnosvlasti prema

neistomišljenicima jedan od najvažnijih. Međutim, pod uticajem intenzivnih

građanskih protesta, koji su bili neposredan povod, inteligencija u Srbiji, pre svega, univerzitetski profesori, počela je da se budi, jer je konačno shvatila da je njen kritički glas u ovim uslovima preko potreban.

Kritički glas intelektualaca u našem društvu, koje tendira ka demokratiji, ima značaj savesti društva, štoje od ogromnog značaja za progresivne društvene

promene. Taj kritički glas mora da bude mnogo snažniji kada ne žele da ga čuju oni koji donose odluke, kao što to danas slučaj. A takav glas se očekuje, pre svega, od intelektualaca, a ne od „intelektualaca" ili „poluintelektualaca". Slobodan Jovanović, veliki srpski mislilaci akademik,još u prošlom veku je rekao da su najopasniji upravotzv. „poluintelektualci", koji predstavljaju bolesnu društvenu pojavu.To su „laktaši", kako kaže Jovanović, koji ne mare sa opšte ciljeve i interese, koji nemilosrdno potiskuju suparnike i smatraju da je politika najpogodnija društvena oblast preko koje mogu da se obogate. Njegove reči o inteligenciji i

intelektualcima i danas su aktuelne, pogotovo u

savremenim uslovima kada su politička kretanja obeležena rastućim nacionalizmom, konzervativnim populizmom i izborom onih političkih lidera koji deluju na principu „država -tosamja".

? S obzirom da ružičasta slika našeg

društva, koju svakodnevno kreira aktuelna vlast na čelu sa Aleksandrom

Vučićem, ne odgovara stvarnosti, inteligencija u Srbiji ima moralnu obavezu da zauzme kritički stav prema svim značajnim društvenim tokovima

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Danas     Strana: 19

Rubrika: Beograd

Autori: A.R.

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tender za plan prve linije metroa

Tender za plan prve linije metroa

Grad Beograd raspisao je javnu nabavku za izradu plana generalne regulacije šinskih sistema sa elementima detaljne razrade za prvu fazu linije metroa.

Sudeći prema skici za topografsko snimanje, koja je priložena uz tehničku dokumentacija železničke stanice, beogradski metro kretaće se od Makiša na području Gradske opštine Cukarica, pored Sajma, pa dalje Savskom do Beograda na vodi i Savskog trga, do Mirijeva, naselja na teritoriji Gradske opštine Zvezdara.

Kompanija koja bude dobila posao na raspisanom javnom tenderu imaće obavezu da uradi geodetsko snimanje, kao i da izradi digitalni topografski plan.

Prema trenutnom planu, prva linija će voziti od Makiša kod Železnika, kroz Žarkovo, Bele vode, Trgovačku i Požešku ulicu, pored Ade Ciganlije, Mosta na Adi, Sajma, „Beograda na vodi“, Savskog trga, Trga republike, kroz Francusku ulicu, Dunav stanicu, Pančevački most, Višnjičku, Salvadora Aljendea, do naselja Mirijevo, gde bi trebalo da bude poslednja stanica metroa.

A.P.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 8

Rubrika: Sudska hronika

Autori: S. X.

Teme: Korupcija/Javne nabavke

Naslov: Osmoro iz Lajkovca uhapšeno zbog korupcije

AKCIJA MUP-a, BIA I TUŽILAŠTVA

Osmoro iz Lajkovca

uhapšeno

zbog korupcije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za suzbijanje korupcije, uhapsili su osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, uhapšeni su V. K. (60), član Opštinskog veća opštine Lajkovac, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem, i G. B. (44), predstavnik Građevinske auto-prevozničke radnje „Dragan Markovi攞 zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela trgovine uticajem podstrekavanjem i zloupotrebe službenog položaja u pomaganju.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe u vezi s javnom nabavkom u saizvršilaštvu, uhapšeni su Lj. N. (52), odgovorno lice Opštinske uprave opštine Lajkovac, kao i službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku D. K. (61), M. T. (47), Ž. J. (32), M. P. (37) i B. P. (30).

Postoje osnovi sumnje da je V. K. tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru s G. B. uticao na Lj. N., a ona na ostale osumnjičene - članove Komisije za javnu nabavku - da u postupku javne nabavke opreme - cevi, prihvate skuplju ponudu ponuđača „Dragan Marković”, čime je Opštini Lajkovac pričinjena šteta od 462.850 dinara.

  1. K. i G. B. se sumnjiče i da su zloupotrebom službenog položaja u istom periodu, u drugoj javnoj nabavci za ugradni materijal - kamen preduzeli protivpravne radnje i neovlašćeno dogovorili s potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća, a u nameri da posao dobije jedini ponuđač „Dragan Marković”, s kojim je i zaključen ugovor vredan 6.286.000 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, dodaje se u saopštenju MUP-a.

  1. X.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 15

Rubrika: Novosadska hronika

Autori: N.H.

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Uskoro lakše snabdevanje lekovima

GRAD RASPISAO JAVNI POZIV ZA KONCESIONARA

ZA OBAVLjANjE FARMACEUTSKE

ZDRAVSTVENE DELATNOSTI

Uskoro lakše

snabdevanje lekovima

Meštani grada i prigradskih naselja uskoro bi trebalo efikasnije i sveobuhvatnije da budu snabdeveni lekovima, lekovitim sredstvima i medicinskim pomagalima, pogotovo građani u manjim naseljenim mestima, budući da je pokrenut postupak davanja koncesije za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti. Preduslovi za to biće stvoreni kada Grad zaključi ugovor na 15 godina s koncesionarom. Naročito će biti lakše snabdevanje onim lekovima i medicinskim sredstavima koja se mogu propisivati i izdavati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Koncesionar će biti dužan da svake godine za vreme trajanja ugovora s Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje zaključi ugovor kojim će se osiguranicima omogućiti izdavanje lekova na recept. Time će biti ispunjeni uslovi za pristupačnost i ujednačenost primarne zdravstvene zaštite za sve stanovnike Novog Sada.

Javni poziv objavljen je i na internet stranici G rada Novog Sada na www.novisad.rs, kao i na portalu javnih nabavki, te zainteresovani mogu da pogledaju uslove, rokove i način podnošenja ponude u postupku davanja koncesije. Rok za podnošenje ponuda je 3. april 2019. godine do 10 časova. N. X.

N.H.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 1,9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: S. X.

Teme: Korupcija

Naslov: Lisice zbog 781 miliona

UHAPŠEN BIVŠI DIREKTOR BEOGRADSKE POSLOVNE ŠKOLE

Lisice zbog 781 miliona

UHAPŠEN BIVŠI DIREKTOR BEOGRADSKE POSLOVNE ŠKOLE

Lisice zbog 781 miliona

Po nalogu Tužilaštvo za organizovani kriminal, policija je uhapsila bivšeg direktora Beogradske poslovne škole I. S.

On se tereti da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja i oštetio tu školu za 781 milion dinara. On će u roku od 48 sati biti saslušan u prostorijama Tužilaštva za organizovani kriminal, saopšteno je iz tog tužilaštva.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da senaredbom o sprovođenju istrage I. S. stavlja na teret da je kao direktor Beogradske poslovne škole - Visoke škole strukovnih studija, postupao protivno odredbama Zakona o visokom obrazovanju i Statutu Beogradske poslovne škole, i time pribavio privrednim društvima „Kon-tiki travel”, „Simpo” a. d. Vranje, NID „Novosti” i Vaterpolo klubu „Radnički” iz Kragujevca imovinsku korist u ukupnom iznosu od 781.000.000 dinara.

U tom iznosu je i naneo štetu Beogradskoj poslovnoj školi - Visokoj školi strukovnih studija iz Beograda, tako što je doneo odluku o raspodeli novca i bez održavanja sednice i bez saglasnosti Saveta škole, a što mu je bila obaveza po zakonu i Statutu.

On je na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji zaključivao ugovore o pozajmicama novca iz sopstvenih izvora navedene škole, navodi Tužilaštvo. Dodaje se da novac koji je na taj način pozajmljivao, nikada nije vraćen, niti je I. S. kao direktor škole preduzimao bilo kakve radnje u cilju naplate, napominje se u saopštenju.

  1. X.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Informer     Strana: 10,11

Rubrika: Vesti

Autori: A. CRNOMARKOVIĆ

Teme: Korupcija

Naslov: BIVŠI DIREKTOR OPLJAČKAO ŠKOLU ZA 7.000.000 EVRA

BIVŠI DIREKTOR OPLJAČKAO ŠKOLU ZA 7.000.000 EVRA

Bivši direktor Beogradske poslovne škole Ilija Samardžić uhapšen je juče po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal zbog sumnje da je opljačkao ustanovu koju je vodio za neverovatnih 781.000.000 dinara, odnosno oko sedam milina evra! On je od 2011. do 2013, uperiodukadaje bio direktor, pravio fiktivne ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa firmama u stečaju i potom im iz budžeta škole pozajmljivao milionske svote novca koji one nikada nisu vratile!

Na ovaj način, samo je kompaniji „Simpo" iz Vranja prebacio 540 miliona dinara, a slične dilove pravio je i sa turističkom agencijom „Kop Tiki“, „Novostima" i Vaterpolo klubom Radnički iz Kragujevca. Pare u nepovrat!

Kako otkriva naš dobro obavešteni izvor iz Tužilaštva za organizovani kriminal, dokazi protiv ovog korumpiranog direktora prikupljaju se još od 2013. godine, kada je smenjen sa funkcije koju je obavljao. Mimo toga, protiv njega se već vodio krivični postupak jer je kao profesor prodavao ispite i upisivao „šestice“ učenicima koji se nikada nisu ni pojavljivali na fakultetu.

- Nikada nismo imali slučaj malverzacija u prosveti da je i približno ovako veliki novac proneveren. Kada jellija Samardžić napustio mesto direktora 2013. godine, ustanovljeno je da škola ima veliki broj dužnika kojimaje pozajmljeno blizu sedam miliona evra, bezšanse da će te pare ikada biti vraćene. Istragomje ustanovljeno daje on zloupotrebio svoj službeni položaj tako što je bez održavanja sednice i bez saglasnosti Saveta Beogradske poslovne škole na svoju ruku potpisivao ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa raznoraznim firmama, a potom im i pozajmljivao ogromne svote novca. Tako je za vreme svogmandata „Simpu“, „Kop Tikiju", „Novostima“ i Vaterpolo klubu Radnički iz Kragujevca pozajmio ukupno 781.000.000 dinara, koje oni nikada nisu vratili. On čak nije preuzimao nikakve radnje za naplatu tog novca koji pripada školi. Zbog svega toga je uhapšen po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal i osumnjičen za zloupotrebu položaja - kaže naš sagovornik.

Ministar prosvete

Mladen Šarčević rekao je za Informer da je dobro što je Tužilaštvo za organizovani kriminal počelo da radi na slučaju ove škole jer je nedopustivo da se direktor sa državnim novcem ponašakao da je njegov.

- Direktor Samardžićje nenamenski trošio novacdržavneškole tako štoga je pozajmljivao firmama koje su uglavnom u stečaju i koje peptji nikakvu šansu dagavrate. Takvestvarinesmeju da se događaju i zbog toga je izuzetno dobro što je Tužilaštvo za organizovani kriminal počelo da radi na ovom slučaju. Direktori obrazovnih ustanova moraju da se ponašaju „domaćinski“ i ako školi ostane već toliki višak, odnosno u ovom slučaju 781.000.000 dinara, ta sredstva treba Š da vratite u budžet Š da đacima smanjite članarinu. Samardžić to nije želeo da uradi, već je tim novcem raspolagao kao da je njegov, što predstavlja direktno kršenje zakona-rekao je Šarčević.

Ima još mućki

Ministar tvrdi i da „slučaj Samardžić" nije jedini primer malverzacija u ovoj školi, kao i da će tužilaštvo imati još dosta posla.

- Zbogsvih malverzacija direktora Samardžića, kao i njegovog naslednika Đura Đurovića, Ministarstvo je napravilo novi model za ovu školu kako bi se prekinulo sa lošim navikama i počelo kvalitetno da se radi, a na tužilaštvu je da ispita sve protivzakonite stvari i verujte mi, imaće jošmnogo posla. Ne radi se ovde samo o tome što je jedan direktor pozajmio toliki novac firmama u stečaju a drugi sebi davao astronomsku platu i nagrade, već i o činjenici da ova škola ima i četiri nove „škode superb“ i da je ogroman broj profesora zaposlen preko veze. Reč je o penzionerima koji iz ovih ili onih razloga tamo predaju i to moramo da promenimo - najavio je Šarčević.

  1. CRNOMARKOVIĆ

Sve potanko ispitati

Samardžić je novac škole trošio kao da je njegov, treba ispitatij ima li tu još malverzacija Mladen Šarčević, ministar prosvete

Samardžićev naslednik dao sebi platu 11.000C i tražio nagradu od 264.000C Beogradskoj poslovnoj školi ni nakon odlaska llije Samardžića nisu cvetale ruže. Na njegovo mesto došao je Đuro Đurović, koji je uprkos obećanjima da će sve promeniti, nastavio praksu svog prethodnika. Đurović je prvo sebi dodelio platu od neverovatnih 1.300.000 dinara, a potom i zaposlio svog sina Slobodana sa platom od 375.000 dinara, što je šest puta više nego što je primao bilo koji asistent. Kao šlag na tortu, ovaj bahati direktor je na Savetu škole za sebe tražio nagradu u iznosu od 32 miliona dinara ili u to vreme ćak 264.000 evra. Zbog svih ovih malverzacija, i protiv Đurovića je pokrenut postupak pred Višim javnim tužilaštvom, a na mesto direktora je prošle godine došao nekadašnji profesor sociologije na Pravnom fakultetu Saša Bovan.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Kurir     Strana: 1,6,7

Rubrika: Vesti

Autori: Ekipa Kurira

Teme: Javne nabavke

Naslov: OTKRIVAMO ŠEMU PLJAČKE DIREKTORA GROBLJA ZVANOG BILI PITON

OTKRIVAMO ŠEMU PLJAČKE DIREKTORA GROBLJA ZVANOG BILI PITON

Dragana Baltovskog smo uhvatili u laži kada smo ga pitali zašto je postavio Srđana Topličića, nekadašnjeg vlasnike firme „Tinaprom", za direktora Sektora za kontrolu kvaliteta u JKP „Pogrebne usluge".

Na konkretna pitanja da li Topličić radi u „Pogrebnim uslugama", Baltovski je odgovorio:

- Sektor za kontroLu kvaliteta ne postoji u ovom preduzeću, pa nema ni direktora tog sektora - kratko je napisao BaLtovski.

lako Baltovski tvrdi da TopLičić nije zaposlen kod njega, Kurir ima dokaze da jeste, a u prilog tome ide i to što koristi službeni mejl JKP „Pogrebne usluge'l. Prethodno, Topličićeva firma „Tinaprom" je dobijala vredne poslove od ovog javnog preduzeća, ali kada je zaseo u fotelju direktora, svoju firmu je u oktobru 2018. prebacio na oca Tomislava.

Mulno Za vreme mandata generalnog direktora Dragana Baltovskog „Pogrebne usluge“ ojađene za stotine miliona dinara preko nameštenih tendera

EKIPA KURIRA

„Grobljanska mafija" s generalnim direktorom JKP „Rogrebne usluge" Draganom Baltovskim na čelu, kom je Dragan Đilas svojevremeno dao fotelju, a s kojim je i dalje u kontaktu, ojadila je ovo preduzeće nameštanjem milionskih tendera, saznaje Kurir.

Baltovski, u ovim krugovima poznatiji kao Bili Piton, godinama sa svojom lojalnom ekipom učestvuje u nameštanju tendera, a Kurir je otkrio na koji način muljaju i zgrću čitavo bogatstvo na poslovima ozelenjavanja, uređenju

staza, zemljanih radova, hortikulture...

Uigrana strategija

- Kada JKP „Pogrebne usluge“ hoće da raspiše javnu nabavku, u akciju kreće mozak operacije Bili Piton, odnosno Baltovski, sa svojom desnom rukom Bojanom Stanković, vlasnicom firme „Pasiflora“, koja redovno pobeđuje na tenderima. Njih dvoje su razvili strategiju da sve nameste kako im odgovara, a da se pokriju papirima i da sve ostane prikazano kao da je realizovano u zakonskim okvirima. Uslovi su takvi da zbrišu konkurenciju, ali

da ne bi bilo sumnjivo da učestvuje samo Bojanina firma, oni su obezbedili i druge kandidate, među koj ima je i firma „Beobašta" njene rođene sestre - otkriva dobro upućeni izvor Kurira.

Reče je o Jeleni Stanić, devojačko Vlačić, čija se firma „Beobašta“ vodi na istoj adresi kao i Bojanina „Pasiflora".

Ispumpavanje novca

- To su rođene sestre, a firme im se vode na adresi Kra-Ijevačka 68, na kojoj živi njihov otac. Pored njih, na tender se jave još dve-tri firme, takođe pod kontrolom Baltovskog. Dogovor je da za isti posao druge firme ponude što veću cenu, a da firma favorit, na primer „Pasiflora“, ima najnižu ponudu, zbog čega bi pobedila - tvrdi naš izvor.

Potpisani ugovori dokazuju da je upravo „Pasiflora“ imala pune ruke posla s ovim javnim preduzećem, ali i da je za to bila debelo nagrađena.

Podela plena

- Samo u 2018. godini dobila je nekoliko tendera u vrednosti od 14 miliona dinara. Taj novac, razume se, podeljen je prema dogovoru s Baltovskim - kaže naš sagovornik. Pored ove dve firme, poslove dobijaju i firme „Grin dej“ i „Veoprevoz Laki“.

Dragan Baltovski potvrdio da „Pasiflora" pobeđuje na tenderima:

DAJU NAJMANJU CENU, A RADE ENERGIČNO Sve javne nabavke u JKP „Rogrebne usluge" sprovedene su po zakonu, kaže za Kurir Dragan Baltovski.

- Dosad nismo dobili nijedan prigovor - kaže Baltovski. Na pitanje u kakvim je odnosima s Bojanom Stanković, vlasnicom firme „Pasif lora”, on odgovara:

- Poznajem gospođu Bojanu Stanković, čije preduzeće nekoliko godina učestvuje i među brojnim ponuđačima podnosi najpovoljniju ponudu. Pobeđuje zato što je 350 hektara na kojima se prostire 10 gradskih grobalja dobilo sasvim drugačiji izgled! Zahvaljujući energičnosti, znanju, umešnosti i posvećenosti zaposlenih iz pomenutog preduzeća, naša groblja nikada nisu bila čistija i urednija. Za taj ogroman posao svi ostali učesnici na tenderu davali su mnogo veću cenu rekao je Baltovski za Kurir, ali je izbegao da odgovori da li Stankovićeva ima kancelariju u upravnoj zgradi JKP „Rogrebne usluge".

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Kurir     Strana: 1,2,3

Rubrika: Vesti

Autori: Katarina Blagović

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Vladimir Goati/Korupcija

Naslov: KO ŠTITI OVOG ČOVEKA?!

KO ŠTITI OVOG ČOVEKA?!

ZAŠTO TUŽILASTVO NE REAGUJE NA LOPOVLUK DRAGANA ĐILASA

LAŽ 1

TVRDI DA NEMA BETONSKU OGRADU, VEĆ DA IMA TUJE OKO KUĆE

DOKAZ: Fotograftja Đilasove vile na kojoj se jasno vide betonska ograda i tuje

LAŽ 2

OPTUŽIO NAS DA SMO SLAGALI DA JE OTEO DRŽAVNO ZEMLJIŠTE OD POLA MILIONA EVRA

DOKAZ: Izvod iz Katastra koji potvrđuje da je sporna parcela državna svojina

LAŽ 3 TVRDI DA SMO SLAGALI KAKO JE LEGALIZOVAO LUKSUZNU VILU: NA SENJAKU

DOKAZ: Odobrenje po kom je ekspresno legalizovan objekat za sedam dana

Povlašćen Funkcioner Dragan Đilas, koji je oteo 6,5 ari državne zemlje na Senjaku 2006, kada je ekspresno legalizovao vilu za sedam dana, bio je na funkciji direktora Narodne kancelarije predsednika Republike. Ovo je zadatak za pravosuđe, tvrde sagovornici Kurira

KATARINA BLAGOVIĆ

Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju, koji je uzurpirao 6,5 ari državne svojine, zemljišta na Senjaku, 2006. godine, kada je ekspresno završio legalizaciju vile za samo sedam dana, obavljao je funkciju direktora Narodne kancelarije predsednika Republike.

Đilas je na pomenutoj funkciji bio od 2004. do 2007. Sagovornici Kurira navode da je ova afera zadatak za pravosuđe i da nadležni moraju da reaguju.

Sve ispitati

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da je gradski pravobranilac ovlašćen da pokrene postupak protiv Đilasa i njegove (bivše) supruge.

- Treba uzeti ceo predmet i ispitati, javni pravobranilac mora da se oglasi. Samo sudskim postupkom Grad može da bude u faktičkom posedu tog zemljišta i da nadomesti pričinjenu štetu - kaže Ninić, a komentarišući činjenicu da je Đilasu legalizovana vila za sedam dana u vreme dok je bio visoki funkcioner, on navodi:

- Za naše političke prilike je tipično da se takve stvari rešavaju telefonom kad ste funkcioner - procedure su kraće i povlašćeniji ste od običnih građana.

Da je ovo zadatak za pravosuđe, smatra Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

- Ako država poseduje podatke da je on uzurpirao javnu svojinu, onda ti podaci moraju da budu adresirani na pravosudne organe. Javnost treba ovim da se bavi, ali na nadležnima je da istraže - kaže Dobrašinović. Otimačina

Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija kaže da, ukoliko je neko prekršio zakon, onda treba da snosi posledice.

- To je imovinsko-pravni spor koji treba da reši sud. Ako je neko prekršio zakon, nevezano da li je to Dragan Đilas ili neko drugi, treba da snosi posledice - poručio je Goati.

Irena Vujović, predsednica opštine Savski venac, u razgovoru za Kurir navodi da je prema Zakonu o javnoj svojini iz 2012. sva imovina opština rgešla na Grad i da je bespravno korišćenje zemljišta svojevrsni benefit koji uživa Đilas. Ona smatra da Đilas očekuje da će odugovlačenjem doći do vlasništva nad zemljištem.

- Prema Zakonu o javnoj svojini iz 2012, sva imovina opština je prešla na Grad. Opština više nije titular prava na zemljištu i baš iz tog razloga nije nemoguće da je takav zakon i iniciran. Bespravno korišćenje zemljišta je svojevrsni benefit koji uživa Dragan Đilas. Možda se rukovodi mišljenjem da će putem održaja doći do vlasništva nad zemljištem. Razni su motivi ljudi koji su navikli da konstantno otimaju od naroda i države - navodi ona.

Kurir je poslao pitanja Tužilaštvu za organizovani kriminaljerjeĐilastada bio imenovano lice, ali do zaključenjaovogbrojaodgovori nisu stigli.

Mihajlovićeva udarila na lidera SZS GRAĐANI ČEKAJU NA LEGALIZACIJU, ALI NE I DRAGAN ĐILAS

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, kaže da su svojevremeno pravo ne legalizadju kuće imali samo funkdoneri DS, dok su obični građani morali da čekaju da završe ovaj postupak i po nekoliko godina. - U vreme Đilasove vlasti izgleda da su ekskluzivno pravo na legalizaciju kuća i stanova imali samo funkcioneri ove stranke, a ne obični građani. Dok su obični građani na legalizaciju čekali i po nekoliko godina, nekima je bilo omogućeno da to urade za šest dana. Za razliku od njih, danas niko ne može da ozakoni objekat koji nije izgrađen legalno. I ovaj slučaj pokazuje razliku između vremena kada je DS vladao i danas - kazala je ona za Kurir.

VUJOVIĆEVA: BESRRAVNO KORIŠĆENJE ZEMLJIŠTA JE SVOJEVRSNI BENEFIT KOJI UŽIVA ĐILAS

GOATI: AKO JE NEKO PREKRŠIO ZAKON, NEVEZANO DA LI JE TO DRAGAN ĐILAS ILI NEKO DRUGI, MORA DA SNOSI

POSLEDICE

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Kurir     Strana: 14

Rubrika: Vesti

Autori: J.S.

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeno osmoro zbog korupcije

MUP, BIA i tužilaštvo

Uhapšeno osmoro zbog korupcije

Pripadnici MUP - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s BIA i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva, uhapsili su osam osoba zbog sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.

- Uhapšeni su V. K. (60), čLan Opštinskog veća opštine Lajkovac, zbog sumnje da je izvršio zloupotrebu sLužbenog poLožaja i zbog trgovine uticajem, i G. B. (44), predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje „Dragan Marković", zbog sumnjedaje izvršio krivična deLa trgovine uticajem podstrekavanjem i zLoupotrebe poLožaja u pomaganju - navodi se u saopštenju MUP. J.S.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Politika     Strana: 15

Rubrika: Srbija

Autori: V.P.

Teme: Korupcija

Naslov: Prvi protest u Aranđelovcu

Prvi protest u Aranđelovcu

Aranđelovac - Protestni skup pod nazivom Jedan od pet miliona” održan je u centru grada tokom vikenda na inicijativu aranđelovačke omladine, sa zahtevima koji su isti kao i oni na beogradskim protestima. Okupilo se nekoliko stotina građana koji su na ovaj način izrazili nezadovoljstvo lokalnom vlašću. Oni su digli svoj glas protiv korupcije, partijskog zapošljavanja i odlaska mladih iz grada i zemlje. Zahtev omladinaca je normalan život u gradu i na selu, bez pasa lutalica, uređenje infrastrukture. Prisutnima se obratio istoričar Čedomdžr Antić koji je pozvao na hrabrost i upornost i poručio da je počela borba u kojoj se traže sloboda, demokratija i slobodni izbori, jer niko ne želi da živi u zemljiigrokazu. Posle skupa, građani su pošli u mirnu šetnju glavnom ulicom.

Protesti će ubuduće biti organizovani svake subote. V. P.

V.P.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Politika     Strana: 1,6

Rubrika: Politika

Autori: Mirjana Čekerevac

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: Bojkotovali Pahora, ali ne i skupštinsku kasu

Bojkotovali Pahora, ali

ne i skupštinsku kasu

Mirjana Čekerevac

eo opozicije u Skupštini Srbije bojkotovao je jučerašnju posebnu sednicu na kojoj se poslanicima obratio slovenački predsednik Borut Pahor, ali, kako su rekli, ne zato što imaju nešto protiv njega, već zbog stanja u parlamentu i u Srbiji. Njihov gest šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović ocenio je kao način da pokažu „da im građani Srbije nisu važni i da žele samo da se na vlast vrate oni koji su 12 godina sistematski uništavali Srbiju”.

Boruta Pahora je na ulazu u zgradu skupštine dočekala predsednica parlamenta Maja Gojković, a dok su oni išli prema sali za zasedanje Pahoru su prišli poslanici DS-a Balša Božovcć i Maja Videnović i uručili mu brošuru sa fotografijama i tekstovima o protestima koji se već nekoliko nedelja održavaju u Beogradu pod sloganima „Stop krvavim košuljama” i ,Jedan od pet miliona”, kao i bedž protesta. strana 6

Bojkotovali Pahora, ali ne i skupštinsku kasu

(**”"*% pozicionari su se Pahoru izvinili

¦ zbog bojkota i objasnili mu da su to Jf uradili „zato što je predsednik Sr-

bije Aleksandar Vučić stavio par-

lament u svoj džep”. Zatražili su „veću podršku EU građanima u borbi za vladavinu prava u Srbiji”.

Osvrnuvši se na ovaj gest dvoje demokrata, šef skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović kazao je novinarima: „Ovde su na skupštinskim hodnicima presretali Pahora i govorili mu o tome kako opozicija u Srbiji nema nikakva prava. Da bi građani Srbije znali, u Srbiji se svi izbori od 2000. godine odvijaju po istim pravilima, ali problem je u tome da su onima koji su ranije pobeđivali na izborima ili su uspevali da političkom kupovinom formiraju vladu, tada pravila bila dobra, a kad su počeli da gube izbore žale se na izborne uslove. Danas su po ko zna koji put pokazali da jedino znaju da vređaju i da biju žene, da ih nazivaju kurvama i fuksama, dobro su naučili da pune svoje džepove, a da ne rade ništa.”

Sednicu su bojkotovali poslanici iz stranaka okupljenih u Savez za Srbiju (SzS), a pridružili su im se i oni iz Kluba samostalnih poslanika (KSP), koji su se, za razliku od onih iz SzS-a, obratili novinarima. Kako je rekao šef KSP-a Jovan Jovanović, oni su se za bojkot odlučili ne zato što imaju nešto protiv Pahora, već u znak solidarnosti sa ostalim opozicionarima koji su se odlučili na ovaj gest, ali i sa protestima građana na ulici, koje podržavaju. Lider Nove stranke Zoran Živković kazao je da je odluka da se ne prisustvuje sednici manje zlo i dodao da nije doneta „pod pritiskom nekoga ko je predsednik nekog saveza, ili Tvitera’, već je to odluka poslanika koji ne prihvataju ovakav način sazivanja sednice, kao i poruke koje je Aleksandar Vučić izneo prilikom sastanka sa Pahorom”.

Istakao je da deo poslanika koji je doneo ovu odluku ne smatra da je bojkot kraj priče i da nije cilj već sredstvo za ozbiljnu strategiju u borbi protiv režima. Živković je dodao: „Moramo voditi akgivnu borbu protiv ovog režima, što ne isključuje bojkot, ni trenutni, ni krajnji, ali mora da se zna šta radimo sutra”. Dok je Živković davao izjavu, iza novinara je stajao Balša Božović (DS), a Živković ga je, kroz smeh, pozvao da i on nešto kaže ,Dko smeš, ako nije zabranjeno”. Božović nije ništa odgovorio, a Živković je kazao: „Vidite šta znači kad ste slobodan čovek, možete da govorite kad hoćete i šta hoćete.”

U prisustvu poslanika iz svoje koalicije, Aleksandar Martinović se obratio novinarima rekavši da je vladajuća koalicija „masovno prisustvovala sednici, čime smo pokazali želju da budemo saveznici predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vladi u stvaranju jačih odnosa sa Slovenijom, koji su veoma važni za regionalni mir i stabilnost, a prioritet obe zemlje je jačanje ekonomske saradnje”.

Osvrnuvši se na bojkot opozicionara, Martinović je kazao: „Nisu bojkotovali skupštinsku kasu. Uredno su se prijavili da su prisustvovali sednici, iako u salu nisu ušli, da bi mogli da naplate putne troškove. Njih zanimaju putni troškovi, da jedu pljeskavice u skuppgginskom restoranu, ali rad ih ne zanima. Popggo u Srbiji neko mora i da radi, ne možemo svi da naplaćujemo nerad i da korisgimo skupštinu kao restoran, mi iz SNS-a i koalicioni partneri odlučili smo da radimo za dobro građana Srbije.” Dodao je da su oni koji su bojkotovali sednicu po ko zna koji put „pokazali da im građani Srbije nisu važni, da su bitni samo oni, bitno im je da se vrati na vlast Dragan đilas, Vuk Jeremić, da se na vlast vrate oni koji su sistematski upropastili Srbiju u periodu od 2000. do 2012. godine”.

Od opozicionih poslanika prisustvovali su radikali, ali i poslanici iz poslaničkog kluba LDP-LSV-SDAS, među kojima su bili Enis Imamović iz Stranke demokratska akcija Sandžaka (SDAS), ali i lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji je kazao da je saradnja sa Slovenijom veoma važna i da je prisustvo izraz poštovanja.

U toku postupak

za izbor poverenika

Šef skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović rekao je juče novinarima da je postupak za izbor novog poverenika za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka o ličnosti, umesto Rodoljuba Šabića, kome je istekao mandat, u toku. Martinović je kazao novinarima u parlamentu da je Odbor za kulturu i informisanje obavestio sve poslaničke grupe da dostave predloge kandidata i da od toga kada će oni to učiniti zavisi kada će postupak biti okončan. Prema njegovim rečima, SNS ima nekoliko ozbiljnih kandidata, „trudićemo se da pronađemo kandidata koji će biti sušta suprotnost Šabiću, koji je bio zamaskirani političar”. M. Č.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Javne nabavke

Naslov: Osmoro iza rešetaka zbog korupcije

Osmoro iza rešetaka zbog korupcije

Policija je uhapsila osam osoba zbog korupcije. Kako se navodi u saopštenju MUP-a, koje prenosi Tanjug, privedeni su V. K. (1959), član veća opštine Lajkovac, zbog sumnje da je izvršio krivična dela zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem, i G. B. (1975), predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje „Dragan Marković” koji se tereti da je izvršio krivična delatrgovineuticajem podstrekavanjem i pomaganja zloupotrebe službenogpolržaja.Zbogsumnjedasupočinilimalverzacijeuvezi sajavnom nabavkom, uhapšeni su Lj. N. (1967) rukovodilac opštinske uprave Lajkovac, kao i službenici opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavkuD. K. (1958), M. T. (1972), Ž. J. (1987), M. P. (1982) iB. P. (1989). Okrivljeni V. K. tereti se da je tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru sa G. B. uticao na Lj. N. a ona na članove komisije za javnu nabavku da u postupku kupovine cevi, prihvateskuplju ponuduponuđača „Dragan Marković”, čime je opštini Lajkovac pričinjena šteta u iznosu od 462.850 dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Politika     Strana: 8

Rubrika: Društvo

Autori: Slobodan Ćirić

Teme: javne rasprave

Naslov: Rešenja za valjevski smog

Rešenja za valjevski smog

Valjevo - Informacije o drastičnom aerozagađenju na području grada Valjeva, posebno u zimskim mesecima, više i nisu novost. Novost može biti to što je krajem prošle godine organizovana javna rasprava o ovom problemu, prikupljeni su podaci, evidentirani predlozi, moguća rešenja... Ovih dana Gradsko veće je utvrdilo predloge mera za smanjenje aerozagađenja koje će dostaviti Skupštini grada. Valjevci se nadaju da će stvari makar biti pokrenute sa mrtve tačke. To je neophodno, jer je aktuelna situacija poražavajuća.

Geografski položaj, klimatski faktori, veliki broj individualnih ložišta, intenzivan saobraćaj... već godinama dovode do toga da „čuvene” suspendovane PM 10 čestice (najčešće smeša dima, čađi, prašine, soli, kiseline, metala, prim. aut), čađ, azot-dioksid i druge štetne materije pune pluća stanovnika varoši na Kolubari. Zvanični podaci kažu daje tokom 2014. godine granična vrednost PM 10 čestica bila premašena tokom 162 dana, sledeće 2015. toje bio slučaj u 174 dana. Godine 2016. prekoračenje je evidentiranotokom 171 dana,a2ol7.u 114 dana. Najkritičniji periodi su novembar, decembar, januar i februar. U svakoj od pomenutih godina valjevske zdravstvene institucije registrovale su prosečno po 80 novih slučajeva obolelih od karcinoma pluća.

Ovakvo stanje je dobrim delom posledica činjenice da u gradu oka 16.500 domaćinstava ima svoj izvor zagrevanja. Iako je izgradnjom toplane 2007. godine 80 pojedinačnih kotlarnica u zgradama stavljeno van funkcije, broj individualnih ložišta kao ekstremnih zagađivača je i dalje veliki. Tome naročito doprinose preostale velike kotlarnice u mnogim javnim institucijama koje kao energent koriste mazut ili ugalj. Kada im se pridruži oko 40.000 registrovanih motornih vozila sa arpegatima starim i po 15 do 20 godina, od kojih su polovina dizel-motori i kada se iz njihovih izduvnih sistema u atmosferu grada svake godine izbaci oko 18.000 tona štetnih materija, jasno je kakav ekološki haos nastaje.

Zbog svega toga Gradsko veće je na sednici održanoj u četvrtak utvrdilo Predlog mera za smanjenje aerozagađenja, o kojima bi uskoro trebalo da se izjasne odbornici Skupštine grada.

Prema rečima Zorana Živkovića, zamenika gradonačelnika i predsednika Saveta za zdravlje grada Valjeva, prva na listi je izrada katastra zagađivača na teritoriji grada. U usvojenim dokumentima, Programu zaštite životne sredine 2018-2019. godine i Planu kvaliteta vazduha, navode se najznačajniji zagađivači vazduha, ali nema podataka o emisijama i koncentraciji štetnih sastojaka, što je od vitalnog značaja, ističe Živković. Druga mera je izrada studije izvodljivosti za projekat toplifikacije Valjeva, koji podrazumeva priključenje svih objekata kolekgivnog stanovanja na trasi magistralnog toplovoda, uz predlog modela finansiranja i kreditiranja građana za radove izolacije i instalacije grejanja, kao i nabavke opreme za priključenje na toplovod.

- Treća mera je da se preduzećima i ustanovama sa sopstvenim kotlarnicama ponude povoljni uslovi za priključenje na daljinski sistem grejanja. Za one ustanove koje se u ovom trenutku iz opravdanih razloga ne mogu priključiti, trebalo bi naložiti merenje i kontrolu emisije štetnih materija i shodno rezultatima merenja naložiti im promenu energenta, ugradnju filtera i druge mere u skladu s propisima - poručuje zamenik gradonačelnika, dodavši da će važna mera biti i da se uredi i organizuje rad ekološke inspekcije.

Slobodan Ćirić

Gradsko veće utvrdilo predlog mera za rešavanje problema aerozagađenja, koje podrazumevaju izradu katastra zagađivača, toplifikaciju pod povoljnijim uslovima, izmeštanje teretnog saobraćaja...

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Odbrana traži da sud oslobodi Miškovića

Odbrana traži da sud oslobodi Miškovića

„Vaša presuda biće mera nezavisnosti pravosuđa. Oslobađajuća presuda je nužna i potrebna građanima i pravu u Srbiji. Danas je neophodna hrabrost da bi se primenio zakon”, rekao je juče pred Specijalnim sudom advokat Zdenko Tomanović, branilac Miroslava Miškovića, optuženog za utaju poreza.

U svojoj završnoj reči, Tomanović je kazao da je vlast predstavila hapšenje Miškovića kao rezultat borbe protiv korupcije, a da u ovom postupku nije bilo reči o korupciji, ali i da tužilaštvo nije dokazalo da je postojala namera da se izvrši krivično delo utaje poreza, niti je utvrđeno vreme i mesto izvršenja.

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je krajem prošle godine da sud izrekne vlasniku „Delta holdinga” kaznu od pet godina zatvora i osam miliona dinara zbog pomaganja sinu Marku Miškoviću u utaji 320 miliona dinara poreza iz poslovanja putarskih preduzeća. A. P.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Srpski telegraf     Strana: 11

Rubrika: Hronika

Autori: M.Ž. L-T.M.

Teme: Korupcija

Naslov: Simonović: Bolestan sam, puštajte me iz pritvora

PREDSEDNIK OPŠTINE GROCKA ZAPOMAŽE U OKRUŽNOM ZATVORU

Simonović: Bolestan sam, puštajte me iz pritvora

BEOGRAD - Dragoljub Simonović, predsednik opštine Grocka, osumnjičen da je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, smešten je na prijemno odeljenje Okružnog zatvora i deli ćeliju s još jednim pritvorenikom.

- Simonović nije pravio nikakve probleme i ponaša se primereno. Nije u posebnom režimu, a juče ga je posetila porodica - kaže izvor Srpskog telegrafa. Simonovićev branilac Ivica Vuković najavio je žalbu na određivanje pritvora i zahtev da se pritvor zameni blažom merom.

- Zdravstveno stanje mog branjenika je teško i mi ćemo priložiti svu zdravstvenu dokumentaciju. Simonović je

operisan zbog karcinoma, potrebna mu je zdravstvena nega i poseban režim ishrane, što ne može da dobije u zatvoru. Vreme koje je proveo u policijskom pritvoru već je uticalo na njegovo stanje

kaže Vuković. Podsetimo, osim Simonovića uhapšen je i policajac Vladimir M., koji je, kako se sumnja, angažovao ljude za paljenje novinareve kuće. M.Ž.L.-T.M.

Oči u oči s policajcem

Kako nezvanično saznajemo, u Okružnom zatvoru došlo je do neprijatnog susreta. Naime, u vreme posete došLe su porodice uhapšenog policajca Vladimira M. i Simonovića. Cak su se i njih dvojica sreLi, ali nije bilo nikakvog incidenta niti komunikacije među njima.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Srpski telegraf     Strana: 7

Rubrika: Vesti

Autori: D.SIMIĆ-E.S.T.

Teme: Korupcija

Naslov: OJADIO ŠKOLU ZA 781 MILION DINARA

UHAPŠEN POSLE PISANJA NAŠEG LISTA

OJADIO ŠKOLU ZA 781 MILION DINARA

D.SIMIĆ-E.S.T.

Dolijao bivši direktor Beogradske poslovne škole (BPS)! Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal policija je uhapsila Šji Samardžića zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio školu za čak 781 milion dinara.

Time je potvrđena priča Srpskog telegrafa, koji je prvi obelodanio da je nekadašnji direktor BPS šakom i kapom davao pozajmice propalim preduzećima. To je konstatovano i u izveštaju budžetske inspekcije, u koji je naš list prošle godine imao uvid. DELIO KO SVOJE

Samardžiću se, kako je navelo tužilaštvo, stavlja na teret da je kao direktor BPS postupao protivno odredbama Zakona o visokom obrazovanju i Statutu BPŠ, čime je privrednim društvima „Koptiki travel“, „Simpo“ Vranje, NID

„Novosti“ i Vaterpolo klubu Radnički iz Kragujevca pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 781 milion dinara. Sve to Samardžić je učinio bez održavanja sednice i saglasnosti saveta škole, što je obaveza

po zakonu i statutu.

- On je na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji zaključivao ugovore o pozajmicama školskog

novca - navodi se u izveštaju tužilaštva.

Dodaje se da novac koji je na ovaj način pozajmljivao nikada nije vraćen.

Bivši direktor BPS Đuro Đurović, koji je na funkciju došao posle Samardžića, a našao se na udaru mnogih jer se po dolasku na direktorsko mesto obračunao sa malverzacijama i korupcijom u ovoj ustanovi, kaže da se klupko polako odmotava. ĐUROVIĆ GA OTERAO - Svaka reč koju sam dao za medije, a posebno za Srpski telegraf, bila je istinita i potkrepljena činjenicama. Hajka na BPS vodila se zbog ukradenih para iz ovog slučaja. Za samo tri meseca pre mog prvog izbora, te 2013, škola je od jula do novembra opljačkana za ovaj iznos. Podneo sam prijavu protiv Samardžića, člana uprave „Simpa“ i povezanog lica sa „Kontikijem“. Samo sa „Kontikijem“ sklopio je 20 ugovora i taj novac se očigledno deho - navodi Đurović.

On ističe i daje, kada je postao direktor BPS, iz škole oterao Samardžića i njegove saradnike, koji su letos naručenom kampanjom protiv njega doveli školu na ivicu propasti.

KOLIKO JE KOME PARA DAO

-186 miliona dinara „Kontikiju" - 540 miliona dinara „Simpu“ - 50 miliona „Novostima“

ZAPOSLIO SVOG SINA AUTO-MEHANIČARA, A PRIMIO I SINA VELJKA ODALOVICA Samardžić je svoj položaj iskoristio i da u BPS zaposli svoja dva sina, jednog kao profesora, a drugog u administraciji. I dok je školom direktorovao tata Ulja (2011-2013). porodica Samardžić je inkasirala gotovo pola miliona evra. Kakve je marifetluke činio prethodni rukovodeći kadar BPS pokazuje i to što je Samardžić sredio da njegov sin Nikola u isto vreme studira na prvoj godini BPŠ, sa diplomom auto-mehaničara, da pohađa četvrti razred gimnazije na Dedinju i bude zaposlen u Visokoj poslovnoj školi u Blacu (redakcija poseduje sva dokumenta o tome). Samardžić je inače

član SPS.

- Za vreme Samardžićevog mandata zaposlen je i sin Veljka Odalovića, sekretara u Ministarstvu

spoljnih poslova Srbije. Odalovićev sin je bio profesor godinu dana, a sada je?zamenik v. d. direktora u BPS - navodi Đurović.

Tim povodom pokušali smo da dobijemo komentar i od Odalovića, ali on nije odgovorio poruku koju smo mu poslali.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Javne nabavke

Naslov: Oštetili Lajkovac za 500.000?

Oštetili Lajkovac za 500.000?

PRIPADNICI MUP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa BIA i Posebnim odeljenjem Višeg tužilaštva u Beogradu uhapsili su osam osoba iz Lajkovca i okoline, osumnjičenih za više koruptivnih krivičnih dela! Član Opštinskog veća Lajkovca V. K. (60) osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem. On je pre samo nekoliko dana smenjen sa mesta predsednika Opštinskog odbora SNS, saznaju "Novosti". V. K. je direktor ovdašnjeg pogona EPS-a "Elmont". - On je iznenada sredinom prošle sedmice smenjen sa mesta predsednika Opštinskog odbora SNS u Lajkovcu, pa je umesto njega imenovan poverenik - kaže izvor "Novosti". - Pre nekoliko godina postavljen je za direktora lajkovačkog "Elmonta", ogranka "Kolubara Metala", u sastavu EPS-a. Za prvog čoveka lajkovačkih naprednjaka bio je izabran 2014. godine. Jedan od uhapšenih u ovoj akciji je i predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" iz Lajkovca G. B. (44), osumnjičen da je počinio trgovinu uticajem podstrekavanjem i zloupotrebom službenog položaja u pomaganju. Osumnjičeni da su počinili zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom uhapšeni su i Lj. N. (52), odgovorno lice Opštinske uprave, službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javne nabavke D. K. (61), M. T. (47), Ž. J. (32), M. P. (37) i B. P. (30). Određeno im je zadržavanje od 48 sati i uz krivičnu prijavu biće privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. - V. K. je tokom marta prošle godine, kako se sumnja, po prethodnom dogovoru sa G. B., uticao na odgovorno lice u Opštinskoj upravi Lj. N., a ona na članove Komisije za javne nabavke, da prihvate skuplju ponudu Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" za kupovinu cevi. Time je Opštini Lajkovac pričinjena šteta od 462.850 dinara - navodi se u saopštenju MUP. B. PUZOVIĆ

  1. K. i G. B. sumnjiče se da su u istom spornom periodu zloupotrebom službenog položaja, prilikom nabavke kamena, neovlašćeno se dogovorili sa potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća na tenderu. Navodno su na taj način želeli da posao dobije firma "Dragan Marković", sa kojom je i zaključen ugovor vredan oko 6,3 miliona dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: Pink

Rubrika: Nacionalni dnevnik 1300

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšen bivši direktor Poslovne škole u Beogradu

Spiker:Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, policija je uhapsila bivšeg direktora beogradske Poslovne škole, I. S. On se tereti da je zloupotrebio položaj i oštetio tu školu za 781 milion dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Bliži se kraju suđenje Miškoviću

Spiker:Suđenje Miroslavu Miškoviću približava se kraju. Počelo je iznošenje završnih reči, sledi donošenje presude, koje bi moglo da se dogodi u februaru. Posle branioca početkom februara i okrivljeni bi trebalo da iznesu završne reči. Više o tome zna reporterka Jelena Zorić.Reporter: Branilac biznismena optuženog za poresku utaju Miroslava Miškovića, Zdenko Tomanović rekao je u završnim rečima da će presuda biti mera nezavisnog pravosuđa i da je danas potrebno hrabrosti da bi se primenio zakon. Kako je Tomanović naglasio u ovom slučaju to je oslobađajuća presuda. On kaže i da bi se time pokazalo da se presude donose u zgradi suda, a ne u nekim kabinetima u kojima sudija zapravo nema. Tomanović kaže i da su optuživanje Miroslava Miškovića i suđenjem njemu, političke elite htele da pokažu da se bore protiv korupcije, a da u tom slučaju zapravo korupcije nema. Podsetimo zamenik tužioca za organizovani kriminal zatražila je od Specijalnog suda u Beogradu da Miroslava Miškovića vlasnika Delta holdinga osudi na kaznu od pet godina zatvora i 8 miliona dinara, zbog pomaganja u utaji poreza sinu Marku Miškoviću. Među optuženima su između ostalih i Miškovićev sin, za koga tužioci traže da bude osuđen na četiri godine zatvora i takođe 8 miliona dinara, kao i vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković. Tužiteljka je za sve optužene zatražilo ukupno 59 godina zatvora. Ovo će biti druga presuda u postupku protiv Miroslava Miškovića, prvom presudom u junu 2016. osuđen je na pet godina zatvora, jer je sinu pomagao da utaji porez, ali je presudu ukinuo Apelacioni sud i suđenje vratio na početak. Miškoviću se od tada sudi za optužbe da je pomogao sinu Marku da utaji 320 miliona dinara poreza, jer je prethodnom presudom oslobođen optužbi da je izvlačio novac iz putarskih preduzeća, što je potvrdio i Apelacioni sud. Poznati srpski biznismen uhapšen je u decembru 2012. godine. U javnosti je njegovo hapšenje predstavljeno kao rešenost nove Vlade Aleksandra Vučića da se obračuna sa korupcijom. Mišković je pušten iz pritvora posle više meseci uz jemstvo od 12 miliona evra, što je najveća suma koju je srpsko pravosuđe ikada odredilo za jemstvo. Iznošenje završnih reči trebalo bi da se nastavi 4. februara, kada će pred sudskim većem govoriti i okrivljeni, a među njima i Miroslav Mišković. Jelena Zorić N1 Beograd    

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/mektic-odbacio-zahteve-domacih-proizvodjacada-li-se-nabavka-policijske-uniforme-bih/bnchg2y

Autori: Slobodan Popadić

Teme: Javne nabavke

Naslov: MEKTIĆ ODBACIO ZAHTEVE DOMAĆIH PROIZVOĐAČADa li se nabavka policijske uniforme BiH NAMEŠTA ZA UVOZNIKA

Domaće firme proizvođači policijske i vojne opreme ne odustaju od osporavanja Pravilnika o izgledu policijske uniforme BiH, ali im ministar bezbednosti Dragan Mektić odgovara - nema popuštanja ni za milimetar.Priča o pravilniku koji definiše kvalitet i izgled buduće uniforme Granične policije, SIPA, Direkcije za koordinaciju i drugih bezbednosnih agencija na nivou BiH traje više od godinu. U decembru 2017. Savet ministara BiH usvojio je sporni Pravilnik, ali iz nepoznatih razloga on još nije objavljen u Službenom glasniku, što znači da nije ni stupio na snagu. Istovremeno, to daje nadu domaćim proizvođačima da će kroz dopise institucijama BiH uspeti da izmene deo Pravilnika koji ih, kako su saznali, diskvalkifikuje u odnosu na jednu poznatu sarajevsku firmu koja je veliki uvoznik te opreme, piše Srpskainfo.- Imao sam nekoliko sastanaka sa domaćim proizvođačima. Rekao sam im da u pogledu kvaliteta i izgleda nema popuštanja ni za milimetar. Oni tvrde da se Pravilnikom preferira tzv. američka policijska uniforma 5.11. Ali, propisani kvalitet je takav kakav je. Ne znam kako mogu da preferiram nekog kada sam samo propisao kvalitet platna i izgled uniforme. Ko god obezbedi taj kvalitet, taj standard platna i taj izgled, može da prođe. Kada pravilnik stupi na snagu, policijska agencije BiH rapisaće tendere za nabavku košulja, jakni, hlača i ostale opreme - kaže Mektić za Srpskainfo.Konzorcijum domaćih proizvođača obratio se i Nezavisnom odboru PS BiH, koji je njihove prigovore prosledio Savetu ministara BiH. Zamenik predsednika Odbora Enes Obralija kaže za Srpskainfo da domaće firme tvrde da će biti prekršen Zakon o javnim nabavkama.- Nezavisni odbor nema nadležnost da se bavi ovim pitanjem, ali naš je stav da bi trebalo omogućiti svim proizvođačima da mogu ravnopravno učestvovati na tenderima, ne na uštrb kvaliteta. Konkretno, oni su ogorčeni zbog toga što Pravilnik do najsitnijih detalja propisuje karakteristike uniforme 5.11. Recimo, ako pitate koji je najbolji automobil za zimu, laički će vam neko reći da je to "audi kvatro". Ali, to ne znači da svi u BiH treba da vozimo "audi kvatro". Nemamo mi primedbi na tzv. unifomu 5.11, ali nije uredu jer je u BiH samo jedna firma uvoznik i distributer te opreme. Domaći proizvođači uložili su u pogone, ispunili standarde - kaže Obralija.Domaći proizvođači zastupljeni su na prostoru cele BiH, a među njima su u RS firme "Dermal" Kotor Varoš, "Milteks" Banjaluka i "Sana linea" iz Kostajnice. Svi oni uvoze repromaterijale, ali konačan proizvod stvaraju ovde.Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević poručuje da je apsolutno neprihvatljivo da se Pravilnikom "diskvalifikuju" domaći proizvođači.- Oni su do sada nebrojeno puta dokazali da mogu da naprave uniforme odnosno opremu za policije zemalja okruženja i EU, što dovoljno govori o kvalitetu njihovog rada. U ovom slučaju u pitanju je novac iz budžeta BiH koji pune isti ti privrednici. Tražimo samo da imamo jednake uslove, nikakvu protekciju, pa neka pobedi bolja ponuda - kaže Blagojević za Srpskainfo.Zašto Zvizdić ćutiKabinet predsedavajućeg Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića pitali smo da li će primedbe domaćih firmi biti uvažene i zbog čega Pravilnik još nije javno objavljen, ali odgovor nismo dobili. Ministar Dragan Mektić kaže da je to za njega završena priča i da usvojeni dokumet stoji kod Zvizdića koji treba da ga potpiše i pošalje u Službeni glasnik na objavu.        

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: pescanik.net

Link: https://pescanik.net/sta-sme-predsednik-opstine/

Autori: @pescanik

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šta sme predsednik opštine? - Nemanja Nenadić

Vest da je uhapšen predsednik opštine Grocka zbog toga što je naručio napad na novinara Milana Jovanovića prijatno je iznenađenje. Pre toga je izgledalo da se ponavlja zataškavanje iz slučaja Savamala. Foto: Predrag TrokicićVest da je uhapšen predsednik beogradske opštine Grocka zbog toga što je naručio napad (koji ima elemente pokušaja ubistva) na lokalnog novinara Milana Jovanovića, prijatno je iznenađenje. Naime, izgledalo je da se u potpunosti ponavlja scenario relativizovanja i zataškavanja krivice koji je viđen i u slučaju rušenja u Savamali - da i pored očigledno neizbežnog učešća ljudi iz vlasti u kriminalnom događaju odgovornost padne samo na osobe na nižim položajima, a da ni oni praktično ne budu kažnjeni. Tako je u slučaju odbijanja policije da zaštiti građane i imovinu u Savamali kao jedino odgovornog tužilaštvo označilo šefa smene u policijskoj stanici, a čak i za njega je kazna bila uslovna i taman ispod granice preko koje se gubi posao. Isto tako je bio okončan i postupak za paljenje kuće novinara portala Žig info iz Grocke: uslovnom osudom neposredne izvršiteljke uz označavanje osobe koja nema nikakvih neraščišćenih računa sa novinarem kao naručiocem.Okolnost da je ovu vest saopštio (nenadležni) predsednik države, i to na vanrednom obraćanju građanima po povratku sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu (!) predstavlja još jedan udar na pravnu državu, svakako ne neočekivan. Ako do sada nekome nije bilo dovoljno jasno da javni tužilac nije jedini koji se pita o tome u kojem smeru može da se vodi istraga u slučaju vrčinske paljevine, činjenica da je predsednik države obnarodovao vest o hapšenju je još jedna potvrda upravo toga.Motivi za ovaj iznenadni obrt se takođe lako mogu izvesti iz okolnosti da je konferencija sazvana neposredno po povratku iz Davosa, gde je predsednik Vučić učestvovao na panelu o medijskim slobodama i susretao se sa evropskim zvaničnicima. Valja se podsetiti i da je loša ocena stanja slobode izražavanja i medija u Srbiji bila jasno saopštena u udarnom delu poslednjeg Izveštaja o Srbiji Evropske komisije.Stoga se i njegovo lično obraćanje može razumeti kao skretanje pažnje zvaničnicima EU na to da postoji politička volja da se napad na novinara ispita. Možda strani zvaničnici ne bi ni uvažili izjavu nekog drugog zvaničnika ili institucije u Srbiji, jer godinama, kao i građani Srbije uostalom, dobijaju poruke da odgovori na sva bitna pitanja zavise isključivo od volje jednog čoveka. Predsedničko obraćanje možda ima i jednu dobru stranu - da lokalni moćnici razumeju da je njihova moć u okviru feuda ograničena i da im odanost ne pruža zaštitu baš od svega što im padne na pamet.Struktura predsedničkog obraćanja građanima takođe zaslužuje pažnju. Na početku se saopštavaju informacije koje svakako ne bi mogle da budu razlog vanrednog obraćanja jer u njima nema ničeg novog ("Uspeli smo da vratimo nadu i da u mnogim gradovima otvorimo fabrike… da Srbija bude najprivlačnija za strane investitore… da… vratimo pitanje Kosova… Srbijom ne vladaju otuđeni centri moći, ni tajkuni, ni strane ambasade. Narod je izvor vlasti i narod, na slobodnim izborima, donosi odluku". Vučić je rekao da "nismo imali najbolje rezultate kada je reč o pravdi… I ponavljam danas, u najkraćem mogućem roku biće donete izmene Krivičnog zakona i biće donet Zakon o poreklu imovine". Nakon ovih podsećanja, najava i promocije, Vučić je "potvrdio da je policija uhapsila Dragoljuba Simonovića, predsednika Opštine Grocka, predsednika Opštinskog odbora SNS-a i člana Glavnog odbora SNS-a, zbog napada na novinara Milana Jovanovića i dodao da je u ceo slučaj bio umešan i jedan policijski službenik".Zatim se vest o hapšenju postavlja u kontekst obećanja da članstvo u partiji nije apsolutna zaštita. Po Vučićevim rečima, "godinama i decenijama, posebno od 2000. do 2012, govori se o partijskim knjižicama kao svemogućim ulaznicama da radite šta hoćete". U vezi sa ovim nije zgoreg podsetiti da se o političkoj zaštiti korumpiranih ljudi u vlasti "govorilo" ništa manje i pre 2000. i posle 2012, a da je hapšenja ili vođenja postupaka protiv ljudi iz vlasti bilo, mada su bili ekstremno retki i pre 5. oktobra (ministar Sava Vlajković i Velimir Mihajlović 1993), a i u periodu 2000-2012 (gradonačelnik Goran Knežević). Takođe, Simonović nije prvi opštinski čelnik iz SNS-a koji je makar privremeno lišen slobode i-ili funkcije zbog zloupotreba (na primer Blace, Alibunar). Međutim, nema osnova da se zaključi da bilo koji od tih slučajeva označava da je uspostavljen sistem nekažnjivosti i pravovremenog ispitivanja zloupotreba.Ništa manje nije zanimljiva ni završna konstatacija predsednika na temu slučaja Simonović: "Sva lica su priznala izvršenje krivičnog dela, i policajac i neposredni organizator i neposredni izvršioci. Ići ćemo u Grocku da uspostavimo kontakt sa ljudima, da vidimo da li može da funkcioniše, ili da neko drugi formira vlast, ili da se raspišu izbori u Grockoj". Hapšenje predsednika gradske opštine znači samo njegovu privremenu sprečenost da obavlja tu funkciju. Skupština opštine ga može većinom glasova razrešiti, kao što ga je i izabrala. Sve i da to ne učini, postoji zamenica (Živadinka Avramović) koja može da obavlja sve dužnosti. Drugim rečima, ako je odgovornost Simonovića za zlodela individualna, onda ne bi bilo razloga da se posle njegovog hapšenja govori o promeni skupštinske većine i raspisivanju izbora. Tako nešto bi imalo smisla jedino ako je Simonović predvodio kriminalnu grupu koja je funkcionisala u formi političke organizacije, tako da njegov odlazak povlači sa sobom i deo odborničke većine.Kada bi javno tužilaštvo valjano radilo svoj posao, pitanje odgovornosti gročanskog predsednika i nekadašnjeg direktora Železnica bilo bi otvoreno daleko ranije. Jedan od izvora informacija tužilaštvu bi mogli biti tekstovi koji su objavljivani na portalu Žig info, koji su očigledno najviše smetali Simonoviću. O njegovom poslovanju pisali su inače i nacionalni mediji, tako da se dugogodišnje nepostupanje ne može objasniti manjkom informacija. Ni sada nije kasno za reakciju. S druge strane, ukoliko se istraga bude ograničila samo na izazivanje opšte opasnosti / ugrožavanje sigurnosti / pokušaj ubistva Jovanovića, a ne i na ispitivanje sumnji u zloupotrebe lokalne vlasti, jedina posledica je da će u nekim budućim slučajevima oni koji žele da ućutkaju hrabre novinare biti obazriviji.Novinari su već dan kasnije na dobar način iskoristili priliku da postave pitanje u vezi sa ispitivanjima zloupotreba. Naravno, ne javnim tužiocima, koji su i do sada bili nevidljivi, već predsedniku koji je i započeo priču.Ostaje da se vidi da li će ovaj korektan Vučićev odgovor ("uveren sam da će tužioci proveriti…") delovati stimulativno na tužioce.Među slučajevima koje treba ispitati jeste i pisanje portala Žig info u vreme izborne kampanje 2017. Naime, gročanski portal je izneo konkretne podatke o nezakonitim donacijama za predsedničku izbornu kampanju, koje su distribuirane lažnim donatorima preko opštinskog odbora vladajuće stranke.Iako su kasnije objavljeni podaci o hiljadama istovetnih donacija potvrdili priču gročanskog portala, a "objašnjenje" predsednika Vučića o "trećem čoveku iz kafane" podstaklo dodatne sumnje, to nije bilo dovoljno ni Agenciji za borbu protiv korupcije, ni javnom tužilaštvu da ispitaju verodostojnost relevantnih delova izveštaja o finansiranju kampanje SNS-a, ili makar ne da rezultate svog ispitivanja predstave javnosti.Ostaje da se vidi hoće li Simonović, čije je hapšenje predstavljeno kao dokaz da ne postoje političke privilegije pred kršenjem Krivičnog zakonika, biti ispitan i da li će odgovarati za sve za šta se sumnjiči, samo za one prestupe koje je uradio na svoju ruku ili samo za požar čiji plamen je zaparao pogled čak i onima koji na srpske prilike blagonaklono gledaju sa udaljenih destinacija.Autor je programski direktor Transparentnosti Srbija.Peščanik.net, 28.01.2019.Srodni link: Sofija Mandić - Ludom radovanje                

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: studiob.rs

Link: http://studiob.rs/uhapseno-devet-policajaca-osumnjicenih-za-korupciju/

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeno devet policajaca osumnjičenih za korupciju

Devet policajaca, penzionisani veštak saobraćajne struke i jedan građanin su uhapšeni u dve odvojene akcije zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje novca, krađu, trgovinu uticajem, primanje i davanje mita.hapsenje-policijaPripadnici Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, po nalogu posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije viših javnih tužilaštava u Beogradu i Novom Sadu, uhapsili su u dve odvojene akcije devet policijskih službenika, penzionisanog veštaka saobraćajne struke i jednog građanina zbog sumnje na više slučajeva korupcije.Zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, u prvoj akciji, uhapšeni su policijski službenici iz Zemuna – S. M. (1979), B.M. (1982) i M. Đ. (1987), saopštio je MUP.Oni se sumnjiče da su proveravali određena lica kroz Jedinstveni informacioni sistem MUP-a i informacije dostavljali fizičkim licima koja su od njih te podatke zahtevala.Osumnjičeni S. M. se tereti i da je sa policijskim službenikom stanice u Surčinu, A. Ž. (1979), koji je takođe uhapšen u ovoj akciji, skrivao tridesetogodišnjeg muškarca za kojim je bila raspisana potraga zbog izdržavanja kazne zatvora.Oni se terete i da su uhapšenom građaninu Z. C. (1972), koji se sumnjiči da je počinio krivično delo navođenja na overu neistinitog sadržaja, pomogli da tog muškarca prijavi na svoju adresu sa falsifikovanim dokumentima Bosne i Hercegovine.Osumnjičeni policajci S. M. i A. Ž. se terete za falsifikovanje novca, jer se sumnja da su u opticaj stavljali falsifikovane novčanice od 50 evra.Sumnja se i da je S. M. počinio krivično delo trgovine uticajem, tako što je posredovao da policajac B. R. (1982), koji je uhapšen sumnje na zloupotrebu službenog položaja, ne napiše kaznu za saobraćajni prekršaj osumnjičenom građaninu Z. C.Osumnjičeni policajci B. M. i M. Đ. se terete i da su zloupotrebili službeni položaj, tako što nisu zavodili prijave građana o počinjenom krivičnom delu prevare, već su oštećene spajali sa počiniocem, koji im je vraćao deo novca, a kako se sumnja, jedan deo novca davao je i osumnjičenim policajcima.Takođe, B. M. i M. Đ se terete i za primanje mita, jer su iz Jedinstvenog informacionog sistema MUP-a štampali podatke o saobraćajnim nezgodama i za 25.000 dinara mesečno ih prodavali uhapšenom veštaku saobraćajne struke u penziji P. K. (1950), koji se sumnjiči za davanje mita.Pripadnici MUP-a su u ovoj akciji uhapsili su i policijske službenike stanice Zemun B. R. (1969) i D. Z. (1979), zbog sumnje da su prilikom uviđaja, iz stana pokojne osobe, ukrali 88.000 dinara.Hapšenje zbog sumnje na primanje mita nakon saobraćajnog prekršajaU drugoj akciji, uhapšeni su policijski službenici u Novom Sadu – B. K. (1985) i M. K. (1985), zbog sumnje na primanje mita.Sumnja se da su u saizvršilaštvu od učinioca prekršaja u saobraćaju zahtevali i primili 10.000 dinara, kako ne bi preduzeli mere i radnje iz svojih nadležnosti.Prilikom hapšenja, kod policajaca je nađen novac koji su, kako se sumnja, uzeli od počinioca prekršaja.Svim osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-01-28/pescanik/sta-sme-predsednik-opstine/22859654

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Šta sme predsednik opštine?

Vest da je uhapšen predsednik beogradske opštine Grocka zbog toga što je naručio napad (koji ima elemente pokušaja ubistva) na lokalnog novinara Milana... Vest da je uhapšen predsednik beogradske opštine Grocka zbog toga što je naručio napad (koji ima elemente pokušaja ubistva) na lokalnog novinara Milana Jovanovića, prijatno je iznenađenje. Naime, izgledalo je da se u potpunosti ponavlja scenario relativizovanja i zataškavanja krivice koji je viđen i u slučaju rušenja u Savamali - da i pored očigledno neizbežnog učešća ljudi iz vlasti u kriminalnom događaju odgovornost padne samo na osobe na nižim položajima, a da ni oni praktično ne budu kažnjeni. Tako je u slučaju odbijanja policije da zaštiti građane i imovinu u Savamali kao jedino odgovornog tužilaštvo označilo šefa smene u policijskoj stanici, a čak i za njega je kazna bila uslovna i taman ispod granice preko koje se gubi posao. Isto tako je bio okončan i postupak za paljenje kuće novinara portala Žig info iz Grocke: uslovnom osudom neposredne izvršiteljke uz označavanje osobe koja nema nikakvih neraščišćenih računa sa novinarem kao naručiocem.Okolnost da je ovu vest saopštio (nenadležni) predsednik države, i to na vanrednom obraćanju građanima po povratku sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu (!) predstavlja još jedan udar na pravnu državu, svakako ne neočekivan. Ako do sada nekome nije bilo dovoljno jasno da javni tužilac nije jedini koji se pita o tome u kojem smeru može da se vodi istraga u slučaju vrčinske paljevine, činjenica da je predsednik države obnarodovao vest o hapšenju je još jedna potvrda upravo toga.Motivi za ovaj iznenadni obrt se takođe lako mogu izvesti iz okolnosti da je konferencija sazvana neposredno po povratku iz Davosa, gde je predsednik Vučić učestvovao na panelu o medijskim slobodama i susretao se sa evropskim zvaničnicima. Valja se podsetiti i da je loša ocena stanja slobode izražavanja i medija u Srbiji bila jasno saopštena u udarnom delu poslednjeg Izveštaja o Srbiji Evropske komisije.Stoga se i njegovo lično obraćanje može razumeti kao skretanje pažnje zvaničnicima EU na to da postoji politička volja da se napad na novinara ispita. Mošda strani zvaničnici ne bi ni uvažili izjavu nekog drugog zvaničnika ili institucije u Srbiji, jer godinama, kao i građani Srbije uostalom, dobijaju poruke da odgovori na sva bitna pitanja zavise isključivo od volje jednog čoveka. Predsedničko obraćanje možda ima i jednu dobru stranu - da lokalni moćnici razumeju da je njihova moć u okviru feuda ograničena i da im odanost ne pruža zaštitu baš od svega što im padne na pamet.Struktura predsedničkog obraćanja građanima takođe zaslužuje pažnju. Na početku se saopštavaju informacije koje svakako ne bi mogle da budu razlog vanrednog obraćanja jer u njima nema ničeg novog ("Uspeli smo da vratimo nadu i da u mnogim gradovima otvorimo fabrike… da Srbija bude najprivlačnija za strane investitore… da… vratimo pitanje Kosova… Srbijom ne vladaju otuđeni centri moći, ni tajkuni, ni strane ambasade. Narod je izvor vlasti i narod, na slobodnim izborima, donosi odluku". Vučić je rekao da "nismo imali najbolje rezultate kada je reč o pravdi… I ponavljam danas, u najkraćem mogućem roku biće donete izmene Krivičnog zakona i biće donet Zakon o poreklu imovine". Nakon ovih podsećanja, najava i promocije, Vučić je "potvrdio da je policija uhapsila Dragoljuba Simonovića, predsednika Opštine Grocka, predsednika Opštinskog odbora SNS-a i člana Glavnog odbora SNS-a, zbog napada na novinara Milana Jovanovića i dodao da je u ceo slučaj bio umešan i jedan policijski službenik".Zatim se vest o hapšenju postavlja u kontekst obećanja da članstvo u partiji nije apsolutna zaštita. Po Vučićevim rečima, "godinama i decenijama, posebno od 2000. do 2012, govori se o partijskim knjižicama kao svemogućim ulaznicama da radite šta hoćete". U vezi sa ovim nije zgoreg podsetiti da se o političkoj zaštiti korumpiranih ljudi u vlasti "govorilo" ništa manje i pre 2000. i posle 2012, a da je hapšenja ili vođenja postupaka protiv ljudi iz vlasti bilo, mada su bili ekstremno retki i pre 5. oktobra (ministar Sava Vlajković i Velimir Mihajlović 1993), a i u periodu 2000-2012 (gradonačelnik Goran Knežević). Takođe, Simonović nije prvi opštinski čelnik iz SNS-a koji je makar privremeno lišen slobode i-ili funkcije zbog zloupotreba (na primer Blace, Alibunar). Međutim, nema osnova da se zaključi da bilo koji od tih slučajeva označava da je uspostavljen sistem nekažnjivosti i pravovremenog ispitivanja zloupotreba.Ništa manje nije zanimljiva ni završna konstatacija predsednika na temu slučaja Simonović: "Sva lica su priznala izvršenje krivičnog dela, i policajac i neposredni organizator i neposredni izvršioci. Ići ćemo u Grocku da uspostavimo kontakt sa ljudima, da vidimo da li može da funkcioniše, ili da neko drugi formira vlast, ili da se raspišu izbori u Grockoj". Hapšenje predsednika gradske opštine znači samo njegovu privremenu sprečenost da obavlja tu funkciju. Skupština opštine ga može većinom glasova razrešiti, kao što ga je i izabrala. Sve i da to ne učini, postoji zamenica ( Živadinka Avramović) koja može da obavlja sve dužnosti. Drugim rečima, ako je odgovornost Simonovića za zlodela individualna, onda ne bi bilo razloga da se posle njegovog hapšenja govori o promeni skupštinske većine i raspisivanju izbora. Tako nešto bi imalo smisla jedino ako je Simonović predvodio kriminalnu grupu koja je funkcionisala u formi političke organizacije, tako da njegov odlazak povlači sa sobom i deo odborničke većine.Kada bi javno tužilaštvo valjano radilo svoj posao, pitanje odgovornosti gročanskog predsednika i nekadašnjeg direktora Železnica bilo bi otvoreno daleko ranije. Jedan od izvora informacija tužilaštvu bi mogli biti tekstovi koji su objavljivani na portalu Žig info, koji su očigledno najviše smetali Simonoviću. O njegovom poslovanju pisali su inače i nacionalni mediji, tako da se dugogodišnje nepostupanje ne može objasniti manjkom informacija. Ni sada nije kasno za reakciju. S druge strane, ukoliko se istraga bude ograničila samo na izazivanje opšte opasnosti / ugrožavanje sigurnosti / pokušaj ubistva Jovanovića, a ne i na ispitivanje sumnji u zloupotrebe lokalne vlasti, jedina posledica je da će u nekim budućim slučajevima oni koji žele da ućutkaju hrabre novinare biti obazriviji.Novinari su već dan kasnije na dobar način iskoristili priliku da postave pitanje u vezi sa ispitivanjima zloupotreba. Naravno, ne javnim tužiocima, koji su i do sada bili nevidljivi, već predsedniku koji je i započeo priču.Ostaje da se vidi da li će ovaj korektan Vučićev odgovor ("uveren sam da će tužioci proveriti…") delovati stimulativno na tužioce.Među slučajevima koje treba ispitati jeste i pisanje portala Žig info u vreme izborne kampanje 2017. Naime, gročanski portal je izneo konkretne podatke o nezakonitim donacijama za predsedničku izbornu kampanju, koje su distribuirane lažnim donatorima preko opštinskog odbora vladajuće stranke.Iako su kasnije objavljeni podaci o hiljadama istovetnih donacija potvrdili priču gročanskog portala, a "objašnjenje" predsednika Vučića o "trećem čoveku iz kafane" podstaklo dodatne sumnje, to nije bilo dovoljno ni Agenciji za borbu protiv korupcije, ni javnom tužilaštvu da ispitaju verodostojnost relevantnih delova izveštaja o finansiranju kampanje SNS-a, ili makar ne da rezultate svog ispitivanja predstave javnosti.Ostaje da se vidi hoće li Simonović, čije je hapšenje predstavljeno kao dokaz da ne postoje političke privilegije pred kršenjem Krivičnog zakonika, biti ispitan i da li će odgovarati za sve za šta se sumnjiči, samo za one prestupe koje je uradio na svoju ruku ili samo za požar čiji plamen je zaparao pogled čak i onima koji na srpske prilike blagonaklono gledaju sa udaljenih destinacija.Autor je programski direktor Transparentnosti Srbija.Peščanik.net, 28.01.2019.FacebookTwitterRedditTumblrStumbleUponLinkedinemail

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: mondo.rs

Link: http://mondo.rs/a1162430/Info/Drustvo/Hapsenja-u-Opstini-Lajkovac.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: NOVA HAPŠENJA: Pali opštinski funkcioneri

Autor: mondo.rsUhapšeno je osam osoba zbog sumnje na korupciju. Među njima funkcioneri opštine Lajkovac.Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela. Uhapšeni su V. K. (1959) član Opštinskog veća opštine Lajkovac zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem i G. B. (1975) predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković'' zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela trgovina uticajem podstrekavanjem i zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u saizvršilaštvu uhapšeni su LJ. N. (1967) odgovorno lice Opštinske uprave opštine Lajkovac kao i službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku D. K. (1958.) , M. T. (1972), Ž. J. (1987) ,M. P. (1982) i B. P. (1989). Postoje osnovi sumnje da je V.K. tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru sa G.B. uticao na LJ.N. a ona na ostale osumnjičene - članove Komisije za javnu nabavku da u postupku javne nabavke opreme-cevi prihvate skuplju ponudu ponuđača "Dragan Marković ", čime je Opštini Lajkovac pričinjena šteta u iznosu od 462.850 dinara. V.K. i G.B. se sumnjiče i da su zloupotrebom službenog položaja, u istom periodu, u drugoj javnoj nabavci za ugradni materijal - kamen preduzeli protivpravne radnje i neovlašćeno dogovorili sa potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća, a u nameri da posao dobije jedini ponuđač "Dragan Marković" sa kojim je i zaključen ugovor u vrednosti od 6.286.000 dinara. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, saopštio je danas MUP.    

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/crna-hronika/3196389/masovno-hapsenje-zbog-korupcije-u-lajkovcu-palo-sedam-opstinara-i-jedan-biznismen

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: MASOVNO HAPŠENJE ZBOG KORUPCIJE: U Lajkovcu palo sedam opštinara i jedan biznismen

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su osam osoba zbog sumnje u korupciju MUP je saopštio da su uhapšeni su V. K. (1959) član Opštinskog veća opštine Lajkovac zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog ...Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su osam osoba zbog sumnje u korupciju MUP je saopštio da su uhapšeni su V. K. (1959) član Opštinskog veća opštine Lajkovac zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem i G. B. (1975) predstavnik jedne građevinske autoprevozničke radnje zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela trgovina uticajem podstrekavanjem i zloupotreba službenog položaja u pomaganju!. Uhapšeni su i LJ. N. (1967), odgovorno lice Opštinske uprave opštine Lajkovac kao i službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku D. K. (1958.) , M. T. (1972), Ž. J. (1987) ,M. P. (1982) i B. P.(1989). U saopštenju se izražava sumnja da je V.K. tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru sa G.B. uticao na LJ.N., a ona na ostale članove Komisije za javnu nabavku da u postupku javne nabavke opreme prihvate skuplju ponudu građevinske autoprevozničke radnje. Time je opština oštećena za 462.850 dinara. Dodaje se da je su V.K. i G.B. osumnjičeni i zbog zloupotrebe službenog položaja u drugoj javnoj nabavci za ugradni materijal jer su se "neovlašćeno dogovorili sa potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća", a u nameri da posao dobije ista građevinsko autoprevoznička radnja, sa kojom je zaključen ugovor u vrednosti od 6.286.000 dinara. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. (Kurir.rs/Foto ilustracija: Profimedia)                 

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Korupcija

Naslov: MUP uhapsio osam osoba zbog korupcije

MUP uhapsio osam osoba zbog korupcijeBEOGRAD, 28. januara 2019. (Beta) - Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su danas osam osoba, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije, zbog izvršenja više koruptivnih dela, saopšteno je.Uhapšeni su član Opštinskog veća u Lajkovcu V.K. zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem i predstavnik Gradjevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" G.B. koji se sumnjiči za trgovinu uticajem podstrekivanjem i zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u saopštenju.Sumnja se da su V.K. i G.B. uticali na ostale osumnjičene da u postupku javne nabavke prihvate ponudu ponudjača "Dragan Marković" i time oštetili opštinu Lajkovac za 462.850 dinara.Zbog zloupotrebe javnih nabavki u saizvršilaštvu uhapšeni je LJ.N, kao i službenici opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku.Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/details&id=118877

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Novi Sad zove investitore za šest javnih garaža

"""Novosađani već dugo nemaju dovoljno mesta za parkiranje. Vozila je sve više i urbanisti računaju da na 1.000 stanovnika ima 300 automobila, triput više nego ranije. Podignute su, i dalje niču, stambene zgrade bez dovoljno mesta za vozila. Za građevinskog investitora koji ne obezbedi parking po stanu, propisana je kazna u iznosu 200.000 dinara za jedno mesto, ali danas stanovnicima nedostaje, samo na Limanu, nekoliko hiljada mesta za vozilo. Od kazne su, međutim, izuzeti oni koji grade na celom placu, imaju stoprocentnu iskorišćenost. Problem nedostatka parkinga "gori" i u drugim urbanim delovima Novog Sada, a u centru "bukti". Opipljiva rešenja čini se da još nisu blizu. U javnom prevozu, koji bi češće zamenio lične automobile, nema očitijih pomaka - ni novih linija ni više autobusa, a povratak tramvaja na gradske ulice koštao bi, kako se procenjuje, 130 miliona evra. Zasad se rešenja koja bi olakšala kretanje kroz grad i parkiranje svode na planove i ideje vlasti o novim javnim garažama, kao i na očekivanje da se za dizanje takvih objekata nađe privatni partner. Nedavno je grad raspisao neobavezujući javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za šest javnih garaža - njihovo projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje. Prema tom pozivu, obezbedilo bi se 1.945 parking mesta. Ima li zainteresovanih, i koje bi od šest lokacija odabrali, trebalo bi da bude poznato nakon 8. aprila, do kada je rok da se ponude dostave. Novosadski gradonačelnik Miloš Vučević navodi da je raspisivanje ovog poziva važna odluka. "Prvi put je grad načinio takav iskorak, apsolutno shvatajući da je problem parkiranja jedan od najvažnijih i najvećih izazova sa kojima se susreće grad, sa kojima se suočavaju građani", izjavio je Vučević uoči prošle sednice gradske skupštine. Nedostatak parkinga, kako kaže, jeste nešto što je u svim istraživanjima, anketama, razgovorima sa građanima, visoko apostrofirano - akcentovano kao problem broj jedan, ili jedan od najvećih sa kojima se građani nose i koji utiču na kvalitet života. "Hoćemo da testiramo tržište, pre svega da vidimo koliko kapitala možemo prikupiti, a ne opterećujući gradski budžet za izgradnju većeg broja i podzemnih i nadzemnih garaža, kako bismo omogućili parkiranje i kako bismo, generalno, olakšali funkcionisanje saobraćaja", dodaje. Od šest javnih garaža, u centru Novog Sada predviđene su tri. Od toga su dve podzemne, u Ulici Modene sa 120 mesta i kod pokrajinske vlade i skupštine - 185, dok je treća nadzemna, na uglu ulica Uspenske i Šafarikove sa 350 mesta, do tri sprata. Kod porodilišta "Betanija" i obližnjeg vrtića, u Ulici Branimira Ćosića, gde je veliki broj zgrada i kuća, planira se nadzemna garaža, spratnosti kao u centru, ali sa većim brojem parkinga - 540. Kod železničke stanice, iza toplane "Sever", moglo bi da bude 240 mesta, u nadzemnoj jednospratnoj garaži, a moguće su i podzemne etaže. Ideja je da garaža bude i na Detelinari, uz Bulevar Evrope, sa ulazom iz Ulice Veselina Masleše, gde bi bilo dva segmenta sa 160 i 350 mesta. Nakon analize pisama o zainteresovanosti, nadležni organi grada mogu da pokrenu odgovarajući postupak za izbor partnera za realizaciju projekta, u skladu sa odredbama zakona kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo i koncesije, propisano je javnim pozivom.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/hronika/akcija-policije-uhapseno-osam-osoba-zbog-namestanja-tendera-i-malverzacija-u-lajkovcu/hjs2y6g

Autori: J. A.

Teme: Javne nabavke

Naslov: AKCIJA POLICIJE Uhapšeno osam osoba zbog nameštanja tendera i malverzacija u Lajkovcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.Uhapšeni su V. K. (59) član Opštinskog veća opštine Lajkovac zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem i G. B. (43) predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela trgovina uticajem podstrekavanjem i zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u saizvršilaštvu uhapšeni su Lj. N. (52) odgovorno lice Opštinske uprave opštine Lajkovac kao i službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku D. K. (61) , M. T. (47), Ž. J. (32) ,M. P. (37) i B. P. (30).Postoje osnovi sumnje da je V. K. tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru sa G. B. uticao na Lj. N. a ona na ostale osumnjičene - članove Komisije za javnu nabavku da u postupku javne nabavke opreme - cevi prihvate skuplju ponudu ponuđača "Dragan Marković", čime je Opštini Lajkovac pričinjena šteta u iznosu od 462.850 dinara.V. K. i G. B. se sumnjiče i da su zloupotrebom službenog položaja, u istom periodu, u drugoj javnoj nabavci za ugradni materijal - kamen, preduzeli protivpravne radnje i neovlašćeno dogovorili sa potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća, a u nameri da posao dobije jedini ponuđač "Dragan Marković" sa kojim je i zaključen ugovor u vrednosti od 6.286.000 dinara.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.    

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a455543/Uhapsen-clan-opstinskog-veca-Lajkovac-i-jos-sedam-osoba.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšen član opštinskog veća Lajkovac i još sedam osoba

Vesti 28.01.2019. |13:21 >13:25 | 3 Autor: Beta Podeli: Link je kopiran Link je kopiran Izvor: Shutterstock Ilustracija Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su osam osoba, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije, zbog izvršenja više koruptivnih dela, saopštio je MUP. Uhapšeni su član Opštinskog veća u Lajkovcu V.K. zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem i predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" G.B. koji se sumnjiči za trgovinu uticajem podstrekivanjem i zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u saopštenju. Sumnja se da su V.K. i G.B. uticali na ostale osumnjičene da u postupku javne nabavke prihvate ponudu ponuđača "Dragan Marković" i time oštetili opštinu Lajkovac za 462.850 dinara. Zbog zloupotrebe javnih nabavki u saizvršilaštvu uhapšen je LJ.N, kao i službenici opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Tagovi: Lajkovac Korupcija hapšenje MUP Srbije

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=01&dd=28&nav_category=16&nav_id=1499027

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: MUP uhapsio osam osoba zbog korupcije - Info

Beograd -- Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili osam osoba, u saradnji sa BIA-om i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije, zbog izvršenja više koruptivnih dela.Uhapšeni su član Opštinskog veća u Lajkovcu V.K. zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem i predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" G.B. koji se sumnjiči za trgovinu uticajem podstrekivanjem i zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u saopštenju.Sumnja se da su V.K. i G.B. uticali na ostale osumnjičene da u postupku javne nabavke prihvate ponudu ponuđača "Dragan Marković" i time oštetili opštinu Lajkovac za 462.850 dinara. Zbog zloupotrebe javnih nabavki u saizvršilaštvu uhapšeni je LJ.N, kao i službenici opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.Izvor: Beta    

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Korupcijanabavke

Naslov: MUP: Uhapšeno osam osoba zbog korupcije

BEOGRAD, 28. januara (Tanjug) - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.Kako se navodi u saopštenju MUP-a, uhapšeni su V. K. (1959), član Opštinskog veća opštine Lajkovac, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem, i G. B. (1975), predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković'''' zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela trgovina uticajem podstrekavanjem i zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u saizvršilaštvu uhapšeni su Lj. N. (1967) odgovorno lice Opštinske uprave opštine Lajkovac, kao i službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku D. K. (1958.) , M. T. (1972), Ž. J. (1987), M. P. (1982) i B. P. (1989).Postoje osnovi sumnje da je V. K. tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru sa G. B. uticao na Lj. N. a ona na ostale osumnjičene - članove Komisije za javnu nabavku da u postupku javne nabavke opreme - cevi, prihvate skuplju ponudu ponuđača "Dragan Marković", čime je Opštini Lajkovac pričinjena šteta u iznosu od 462.850 dinara.V. K. i G. B. se sumnjiče i da su zloupotrebom službenog položaja u istom periodu, u drugoj javnoj nabavci za ugradni materijal - kamen preduzeli protivpravne radnje i neovlašćeno dogovorili s potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća, a u nameri da posao dobije jedini ponuđač "Dragan Marković", s kojim je i zaključen ugovor u vrednosti od 6.286.000 dinara.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, dodaje se u saopštenju MUP-a.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/hronika/mup-uhapseno-osam-osoba-zbog-korupcije/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: MUP: Uhapšeno osam osoba zbog korupcije

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom i PosebnimFoto: Tanjug/freeimages.com, ilustracijaPodeliBEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.Kako se navodi u saopštenju MUP-a, uhapšeni su V. K. (1959), član Opštinskog veća opštine Lajkovac, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem, i G. B. (1975), predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela trgovina uticajem podstrekavanjem i zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u saizvršilaštvu uhapšeni su Lj. N. (1967) odgovorno lice Opštinske uprave opštine Lajkovac, kao i službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku D. K. (1958.) , M. T. (1972), Ž. J. (1987), M. P. (1982) i B. P. (1989).Postoje osnovi sumnje da je V. K. tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru sa G. B. uticao na Lj. N. a ona na ostale osumnjičene - članove Komisije za javnu nabavku da u postupku javne nabavke opreme - cevi, prihvate skuplju ponudu ponuđača "Dragan Marković", čime je Opštini Lajkovac pričinjena šteta u iznosu od 462.850 dinara.V. K. i G. B. se sumnjiče i da su zloupotrebom službenog položaja u istom periodu, u drugoj javnoj nabavci za ugradni materijal - kamen preduzeli protivpravne radnje i neovlašćeno dogovorili s potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća, a u nameri da posao dobije jedini ponuđač "Dragan Marković", s kojim je i zaključen ugovor u vrednosti od 6.286.000 dinara.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, dodaje se u saopštenju MUP-a.(Tanjug)        

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/hronika/hronika/114155/akcija-policije-beogradu-uhapseno-osoba-zbog-korupcije

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: AKCIJA POLICIJE U BEOGRADU: Uhapšeno 8 osoba zbog korupcije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.www.profimedia.rs Foto: Ilustracija Uhapšeni su V. K. (1959) član Opštinskog veća opštine Lajkovac zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem i G. B. (1975) predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković'' zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela trgovina uticajem podstrekavanjem i zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u saizvršilaštvu uhapšeni su Lj. N. (1967) odgovorno lice Opštinske uprave opštine Lajkovac kao i službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku D. K. (1958.) , M. T. (1972), Ž. J. (1987) ,M. P. (1982) i B. P. (1989). Postoje osnovi sumnje da je V.K. tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru sa G.B. uticao na Lj.N. a ona na ostale osumnjičene - članove Komisije za javnu nabavku da u postupku javne nabavke opreme-cevi prihvate skuplju ponudu ponuđača "Dragan Marković ", čime je Opštini Lajkovac pričinjena šteta u iznosu od 462.850 dinara. V.K. i G.B. se sumnjiče i da su zloupotrebom službenog položaja, u istom periodu, u drugoj javnoj nabavci za ugradni materijal - kamen preduzeli protivpravne radnje i neovlašćeno dogovorili sa potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća, a u nameri da posao dobije jedini ponuđač "Dragan Marković" sa kojim je i zaključen ugovor u vrednosti od 6.286.000 dinara. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/hronika/osam-osoba-uhapseno-zbog-korupcije/208916/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: Osam osoba uhapšeno zbog korupcije!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.Policija, Foto: Alo!/Marko Metlaš Uhapšeni su V. K. (1959) član Opštinskog veća opštine Lajkovac zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem i G. B. (1975) predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković'' zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela trgovina uticajem podstrekavanjem i zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u saizvršilaštvu uhapšeni su Lj. N. (1967) odgovorno lice Opštinske uprave opštine Lajkovac kao i službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku D. K. (1958.) , M. T. (1972), Ž. J. (1987) ,M. P. (1982) i B. P. (1989). Postoje osnovi sumnje da je V.K. tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru sa G.B. uticao na Lj.N. a ona na ostale osumnjičene - članove Komisije za javnu nabavku da u postupku javne nabavke opreme-cevi prihvate skuplju ponudu ponuđača "Dragan Marković ", čime je Opštini Lajkovac pričinjena šteta u iznosu od 462.850 dinara. V.K. i G.B. se sumnjiče i da su zloupotrebom službenog položaja, u istom periodu, u drugoj javnoj nabavci za ugradni materijal - kamen preduzeli protivpravne radnje i neovlašćeno dogovorili sa potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća, a u nameri da posao dobije jedini ponuđač "Dragan Marković" sa kojim je i zaključen ugovor u vrednosti od 6.286.000 dinara. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.  

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Ekonomija/Ponovo-propao-tender-za-rekonstrukciju-bedema-niske-Tvrdjave.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ponovo propao tender za rekonstrukciju bedema niške Tvrđave

Izgradnja staza i zaštitne ograde na bedemu niške Tvrđave još će morati da pričeka, jer je javna nabavka za ove usluge ponovo propala. Razlog je, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) to što se na tender ponovo javio samo jedan ponuđač sa previsokom cenom. Procenjena vrednost tendera koji je raspisalo Ministarstvo privrede, navode u KLERP-u, bila je nešto viša od 113 miliona dinara. Ipak, dodaju, na javnu nabavku se ponovo javio tek jedan ponuđač, a cifra koju je tražio za posao bila je daleko veća od planirane sume. Javna nabavka je poništena i biće ponovo raspisana u najskorijem roku - navode u KLERP-u. Podsetimo, iako je završetak radova na bedemima niške Tvrđave najavljivan za kraj 2018. godine, i dalje je neizvesno kada će i da li će uopšte oni i početi, jer je ovo drugi put da se tender obara. Upravo sa neuređenog bedema nedavno je pao i poginuo jedan Nišlija. Inače, kompletno uređenje bedema i izgradnja staza bi trebalo da košta oko 113 miliona dinara, a od tog novca 40 miliona plaća Ministarstvo privrede, dok ostatak daje Grad Niš. Projekat uređenja i revitalizacije niške Tvrđave je urađen još 2013. godine, a prema tom planu do 2023. bi ovaj istorijski spomenik i simbol Niša trebalo da dobije potpuno novi sjaj. Dosad su urađeni "dekorativni radovi" poput rekonstrukcije javnog toaleta, staza, zelenila i osvetljenja, a ulepšana je i Letnja pozornica. Novo ruho dobilo je popularno Rovče, premda je građeno bez neophodnih dozvola.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: happytv.rs

Link: http://happytv.rs/vesti/drustvo/121735/zloupotreba-sluzbenog-polozaja-pripadnici-mup-a-uhapsili-osam-osoba

Autori: Nacionalna Televizija Happy

Teme: Javne nabavke

Naslov: ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA: Pripadnici MUP-a uhapsili osam osoba!

 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela. Kako se navodi u saopštenju MUP-a, uhapšeni su V. K. (1959), član Opštinskog veća opštine Lajkovac, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem, i G. B. (1975), predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković'' zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela trgovina uticajem podstrekavanjem i zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u saizvršilaštvu uhapšeni su Lj. N. (1967) odgovorno lice Opštinske uprave opštine Lajkovac, kao i službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku D. K. (1958.) , M. T. (1972), Ž. J. (1987), M. P. (1982) i B. P. (1989). Postoje osnovi sumnje da je V. K. tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru sa G. B. uticao na Lj. N. a ona na ostale osumnjičene - članove Komisije za javnu nabavku da u postupku javne nabavke opreme - cevi, prihvate skuplju ponudu ponuđača "Dragan Marković", čime je Opštini Lajkovac pričinjena šteta u iznosu od 462.850 dinara. V. K. i G. B. se sumnjiče i da su zloupotrebom službenog položaja u istom periodu, u drugoj javnoj nabavci za ugradni materijal - kamen preduzeli protivpravne radnje i neovlašćeno dogovorili s potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća, a u nameri da posao dobije jedini ponuđač "Dragan Marković", s kojim je i zaključen ugovor u vrednosti od 6.286.000 dinara. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, dodaje se u saopštenju MUP-a.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: boom93.com

Link: http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54261/pocelo-postavljanje-klizalista.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Počelo postavljanje klizališta

Na stadionu malih sportova Sportkog centra Požarevac počelo je postavlanje klizališta.TweetKako je za Boom93 rečeno u Sportskom centru očekuje se početak rada klizališta početkom februara, to jest prvim danima zimskog raspusta.Cene ulaznica i iznajmljivanje klizaljki biće kao i prošle godine, odnosno ulaz na klizalište koštaće 150 dinara, dok će iznajmljivanje klizaljki koštati 100 dinara.Javnom nabavkom je predviđeno da klizalište bude postavljeno do kraja feburara i biće ponovo postavljeno u decembru ove godineKomentari (0)      

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/hronika/mup-uhapseno-osam-osoba-zbog-korupcije_987048.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: MUP: Uhapšeno osam osoba zbog korupcije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u...BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.Kako se navodi u saopštenju MUP-a, uhapšeni su V. K. (1959), član Opštinskog veća opštine Lajkovac, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem, i G. B. (1975), predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković'' zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela trgovina uticajem podstrekavanjem i zloupotreba službenog položaja u pomaganju.   Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u saizvršilaštvu uhapšeni su Lj. N. (1967) odgovorno lice Opštinske uprave opštine Lajkovac, kao i službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku D. K. (1958.) , M. T. (1972), Ž. J. (1987), M. P. (1982) i B. P. (1989). Postoje osnovi sumnje da je V. K. tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru sa G. B. uticao na Lj. N. a ona na ostale osumnjičene - članove Komisije za javnu nabavku da u postupku javne nabavke opreme - cevi, prihvate skuplju ponudu ponuđača "Dragan Marković", čime je Opštini Lajkovac pričinjena šteta u iznosu od 462.850 dinara. V. K. i G. B. se sumnjiče i da su zloupotrebom službenog položaja u istom periodu, u drugoj javnoj nabavci za ugradni materijal - kamen preduzeli protivpravne radnje i neovlašćeno dogovorili s potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća, a u nameri da posao dobije jedini ponuđač "Dragan Marković", s kojim je i zaključen ugovor u vrednosti od 6.286.000 dinara. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, dodaje se u saopštenju MUP-a.  

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:774077-HAPSENjE-U-LAJKOVCU-Privedeno-osam-osoba-zbog-korupcije

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: HAPŠENjE U LAJKOVCU: Privedeno osam osoba zbog korupcije

Akcija MUP, BIA i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupicije Višeg tužilaštva u BeograduPRUPADNICI MUP - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa BIA i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu, uhapsili su osam osoba iz Lajkovca i okoline, osumnjičenih za više koruptivnih krivičnih dela. Član Opštinskog veća Lajkovca V. K. (60), osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem, direktor je ovdašnjeg pogona EPS-a "Elmont", a bio je i predsednik Opštinskog odbora SNS, ali je, saznajemo, pre nekoliko dana smenjen. Predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" iz Lajkovca G. B. (44) uhapšen je zbog sumnje da je počinio trgovinu uticajem podstrekavanjem i zloupotrebom službenog položaja u pomaganju. Zbog osnovane sumnje da su počinili zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom uhapšeni su Lj. N. (52), odgovorno lice Opštinske uprave, službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javne nabavke D. K. (61), M. T. (47), Ž. J. (32), M. P. (37) i B. P. (30). Određeno im je zadržavanje od 48 sati i uz krivičnu prijavu biće privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Pročitajte još - Postoji osnovana sumnja da je V. K. tokom marta prošle godine, po prethodnom dogovoru sa G. B., uticao na odgovorno lice u Opštinskoj upravi Lj. N., a ona na članove Komisije za javne nabavke, da prihvate skuplju ponudu Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" za kupovinu cevi. Time je Opštini Lajkovac pričinjena šteta od 462.850 dinara, navodi se u saopštenju MUP. Takođe, V. K. i G. B. sumnjiče se da su u istom periodu zloupotrebom službenog položaja, prilikom nabavke kamena, neovlašćeno dogovorili sa potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća na tenderu, kako bi posao dobila firma "Dragan Marković", sa kojom je i zaključen ugovor vredan oko 6,3 miliona dinara. DIREKTOR - V. K. je iznenada sredinom prošle sedmice smenjen sa mesta predsednika Opštinskog odbora SNS u Lajkovcu, pa je umesto njega imenovan poverenik - kaže izvor "Novosti". - Pre par godina postavljen je za direktora lajkovačkog "Elmonta", ogranka "Kolubara-Metala", u sastavu EPS-a. Za prvog čoveka lajkovačkih naprednjaka bio je izabran 2014. godine.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/mup-uhapsio-osam-osoba-zbog-korupcije

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: MUP uhapsio osam osoba zbog korupcije

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su danas osam osoba, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije, zbog izvršenja više koruptivnih dela, saopšteno je. ; Uhapšeni su član Opštinskog veća u Lajkovcu V.K. zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem i predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" G.B. koji se sumnjiči za trgovinu uticajem podstrekivanjem i zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u saopštenju. Sumnja se da su V.K. i G.B. uticali na ostale osumnjičene da u postupku javne nabavke prihvate ponudu ponuđača "Dragan Marković" i time oštetili opštinu Lajkovac za 462.850 dinara. Zbog zloupotrebe javnih nabavki u saizvršilaštvu uhapšeni je LJ.N, kao i službenici opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=01&dd=28&nav_id=1499074

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ništa od rekonstrukcije bedema, propao i drugi tender - Biz

Niš -- Izgradnja staza i zaštitne ograde na bedemu niške Tvrđave još će morati da pričeka, jer je javna nabavka za ove usluge ponovo propala.Razlog je, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP), to što se na tender ponovo javio samo jedan ponuđač sa previsokom cenom.Procenjena vrednost tendera koji je raspisalo Ministarstvo privrede, navode u KLERP-u, bila je nešto viša od 113 miliona dinara. Ipak, dodaju, na javnu nabavku se ponovo javio tek jedan ponuđivač, a cifra koju je tražio za posao bila je daleko veća od planirane sume, pišu Južne vesti. "Javna nabavka je poništena i biće ponovo raspisana u najskorijem roku", navode u KLERP-u. Podsetimo, iako je završetak radova na bedemima niške Tvrđave najavljivan za kraj 2018. godine, i dalje je neizvesno kada će i da li će uopšte oni i početi, jer je ovo drugi put da se tender obara.Izvor: Južne vesti, S.M.    

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/hronika/nova-hapsenja-zbog-korupcije-uhapseni-funkcioneri-opstine-lajkovac-zbog-sumnje-da-su-namestali-javne-2019-01-28

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nova hapšenja zbog korupcije: Uhapšeni funkcioneri opštine Lajkovac zbog sumnje da su nameštali JAVNE NABAVKE

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Bezbednosno - informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uhapsili su osam osoba zbog postojanja sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela.. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.28.01.2019. • 15:50 Srbija Danas Foto: Srbija Danas / Saša DžambićPripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Bezbednosno - informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uhapsili su osam osoba zbog postojanja sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela.Uhapšeni su član Opštinskog veća opštine Lajkovac V. K. (60) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem i predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje ''Dragan Marković'' G. B. (44) zbog postojanja sumnje da je počinio krivična dela trgovina uticajem podstrekavanjem i zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Zbog postojanja sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u saizvršilaštvu uhapšeni su odgovorno lice Opštinske uprave opštine Lajkovac LJ. N. (52) kao i službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku D. K. (61), M. T. (47), Ž. J. (32), M. P. (35) i B. P. (30).Postoje osnovi sumnje da je V. K. tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru sa G. B. uticao na LJ. N, a ona na ostale osumnjičene članove Komisije za javnu nabavku da u postupku javne nabavke opreme-cevi prihvate skuplju ponudu ponuđača "Dragan Marković" čime je Opštini Lajkovac pričinjena šteta u iznosu od 462.850 dinara.V. K. i G. B. se sumnjiče i da su zloupotrebom službenog položaja u drugoj javnoj nabavci za ugradni materijal - kamen preduzeli protivpravne radnje i neovlašćeno dogovorili sa potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća, a u nameri da posao dobije jedini ponuđač "Dragan Marković" sa kojim je i zaključen ugovor u vrednosti od 6.286.000 dinara.         

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: 24online.info

Link: http://www.24online.info/mup-uhapseno-osam-osoba-zbog-korupcije/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: MUP: Uhapšeno osam osoba zbog korupcije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela.Kako se navodi u saopštenju MUP-a, uhapšeni su V. K. (1959), član Opštinskog veća opštine Lajkovac, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem, i G. B. (1975), predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela trgovina uticajem podstrekavanjem i zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u saizvršilaštvu uhapšeni su Lj. N. (1967) odgovorno lice Opštinske uprave opštine Lajkovac, kao i službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javnu nabavku D. K. (1958.) , M. T. (1972), Ž. J. (1987), M. P. (1982) i B. P. (1989).Postoje osnovi sumnje da je V. K. tokom marta 2018. godine po prethodnom dogovoru sa G. B. uticao na Lj. N. a ona na ostale osumnjičene - članove Komisije za javnu nabavku da u postupku javne nabavke opreme - cevi, prihvate skuplju ponudu ponuđača "Dragan Marković", čime je Opštini Lajkovac pričinjena šteta u iznosu od 462.850 dinara.V. K. i G. B. se sumnjiče i da su zloupotrebom službenog položaja u istom periodu, u drugoj javnoj nabavci za ugradni materijal - kamen preduzeli protivpravne radnje i neovlašćeno dogovorili s potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća, a u nameri da posao dobije jedini ponuđač "Dragan Marković", s kojim je i zaključen ugovor u vrednosti od 6.286.000 dinara.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, dodaje se u saopštenju MUP-a. Izvor: Tanjug    

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/srbija-hronika/hapsenje-zbog-zloupotrebe-polozaja-odgovornog-lica/2935574/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica

Vesti na temu | Palo.gr Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu uhapsili su R.N. (1977), zastupnika humanitarne organizacije "ILM" i odgovorno lice privrednog društva "Vaš dom 2014" d.o.o. Novi PazarSumnja se da je R.N. u periodu od 2014. do 2017. godine, koristeći svoj položaj u navedenoj humanitarnoj organizaciji i privrednom društvu, zaključivao ugovore oštetivši ih za iznos od oko 17.830.000 dinara.Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu. www.rts.rs · Pre 39 minuta · www.rts.rs Sve vesti  

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/grad-novi-sad-poziva-koncesionare-za-farmaceutske-delatnosti_987096.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavkeprivatno partnerstvo

Naslov: Grad Novi Sad poziva koncesionare za farmaceutske delatnosti

Grad Novi Sad je 25. januara 2019 godine, u Službenom glasniku Republike Srbije, objavio Javni poziv za davanje koncesije za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou na teritoriji...NOVI SAD - Grad Novi Sad je 25. januara 2019 godine, u Službenom glasniku Republike Srbije, objavio Javni poziv za davanje koncesije za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou na teritoriji Grada Novog Sada, čime je pokrenut postupak davanja koncesije za obavljanje ove delatnosti.Namera Grada je da sa izabranim koncesionarom zaključi ugovor o javno-privatnom partnerstvu čijom će se realizacijom stvoriti preduslovi za efikasnije i sveobuhvatnije snabdevanje stanovništva lekovima, lekovitim sredstvima i medicinskim pomagalima, posebno u manjim naseljenim mestima na teritoriji Grada Novog Sada, a naročito onim lekovima i medicinskim sredstvima koja se mogu propisivati i izdavati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, sve u cilju ostvarivanja i zaštite javnog interesa kroz kontinuirano, sveobuhvatno i efikasno obavljanje ove delatnosti od strane izabranog koncesionara.   Koncesionaru se koncesiona delatnost daje na period od 15 godina od dana zaključenja Ugovora, pri čemu Koncesionar snosi sve rizike u vezi sa komercijalnim korišćenjem predmeta koncesije. U okviru predmeta koncesije, Grad će Koncesionaru dati na korišćenje 25 nepokretnosti u javnoj svojini Grada, a Koncesionar će biti dužan da plaća ustanovljenu koncesionu naknadu. Koncesionar će biti dužan da svake godine za vreme trajanja Ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje zaključi ugovor kojim će se osiguranim licima omogućiti izdavanje lekova na recept. Time će biti ispunjeni uslovi za pristupačnost i ujednačenost primarne zdravstvene zaštite za sve stanovnike na teritoriji Grada Novog Sada. Javni poziv je, između ostalog, objavljen i na internet stranici Grada Novog Sada http://www.novisad.rs/javni-poziv-za-davanje-koncesije-za-obavljanje-farmaceutske-zdravstvene-delatnosti-na-primarnom-nivo, kao i na Portalu javnih nabavki, te svako zainteresovano lice može pogledati uslove, rokove i način podnošenja ponude u postupku davanja koncesije. Svako zainteresovano lice može preuzeti konkursnu dokumentaciju i njene sastavne delove i priloge, bez naknade, u skladu sa uslovima predviđenim Javnim pozivom. Rok za podnošenje ponuda je 03. april 2019. godine, do 10.00 časova.  

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/grad-objavio-poziv-za-koncesija-za-apoteku-novi-sad-28-01-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Grad  objavio poziv za koncesiju za Apoteku "Novi Sad"

NOVI SAD: Grad Novi Sad objavio je Javni poziv za davanje koncesije za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou na teritoriji Grada Novog Sada, čime je pokrenut postupak davanja koncesije za obavljanje ove delatnosti.Na taj način bi višegodišnji problem sa poslovanjem i dugovanjima Apoteke "Novi Sad" uskoro mogli biti rešeni."Namera Grada je da sa izabranim koncesionarom zaključi ugovor o javno-privatnom partnerstvu čijom će se realizacijom stvoriti preduslovi za efikasnije i sveobuhvatnije snabdevanje stanovništva lekovima, lekovitim sredstvima i medicinskim pomagalima, posebno u manjim naseljenim mestima na teritoriji Grada Novog Sada, a naročito onim lekovima i medicinskim sredstavima koja se mogu propisivati i izdavati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, sve u cilju ostvarivanja i zaštite javnog interesa kroz kontinuirano, sveobuhvatno i efikasno obavljanje ove delatnosti od strane izabranog koncesionara", kaže se u saopštenju gradske uprave.Koncesionaru se koncesiona delatnost daje na period od 15 godina od dana zaključenja Ugovora, pri čemu budući koncesionar snosi sve rizike u vezi sa komercijalnim korišćenjem predmeta koncesije, a Grad će mu dati na korišćenje 25 nepokretnosti u javnoj svojini, za šta će biti dužan da plaća naknadu.Koncesionar će biti dužan i da svake godine za vreme trajanja Ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje zaključi ugovor kojim će se osiguranim licima omogućiti izdavanje lekova na recept.Rok za podnošenje ponuda je 3. april, do 10.00 časova.Apoteka "Novi Sad" je državna zdravstvena ustanova koja "pokriva" Novi Sad i okolinu, najveća je u Vojvodini, i ima tradiciju dugu tri veka. Uz njih, Novosađane lekovima snabdeva i više od 230 privatnih apoteka. Nije direktan budžetski korisnik, odnosno ne dobija sredstva iz gradskog budžeta, a zbog teške situacije i isplaćivanja samo polovine mesečne zarade, ustanovu je u poslednjih godinu dana napustilo šezdesetak radnika koji su uzeli otpremnine.      

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/koncesija-za-apoteku-novi-sad/

Autori: @krstarica

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Koncesija za Apoteku "Novi Sad"

NOVI SAD - Grad Novi Sad objavio je Javni poziv za davanje koncesije za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou na teritorijiFoto: Tanjug/O.Toskić, ilustracijaPodeliNOVI SAD - Grad Novi Sad objavio je Javni poziv za davanje koncesije za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou na teritoriji Grada Novog Sada, čime je pokrenut postupak davanja koncesije za obavljanje ove delatnosti.Na taj način bi višegodišnji problem sa poslovanjem i dugovanjima Apoteke "Novi Sad" uskoro mogli biti rešeni."Namera Grada je da sa izabranim koncesionarom zaključi ugovor o javno-privatnom partnerstvu čijom će se realizacijom stvoriti preduslovi za efikasnije i sveobuhvatnije snabdevanje stanovništva lekovima, lekovitim sredstvima i medicinskim pomagalima, posebno u manjim naseljenim mestima na teritoriji Grada Novog Sada, a naročito onim lekovima i medicinskim sredstavima koja se mogu propisivati i izdavati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, sve u cilju ostvarivanja i zaštite javnog interesa kroz kontinuirano, sveobuhvatno i efikasno obavljanje ove delatnosti od strane izabranog koncesionara", kaže se u saopštenju gradske uprave.Koncesionaru se koncesiona delatnost daje na period od 15 godina od dana zaključenja Ugovora, pri čemu budući koncesionar snosi sve rizike u vezi sa komercijalnim korišćenjem predmeta koncesije, a Grad će mu dati na korišćenje 25 nepokretnosti u javnoj svojini, za šta će biti dužan da plaća naknadu.Koncesionar će biti dužan i da svake godine za vreme trajanja Ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje zaključi ugovor kojim će se osiguranim licima omogućiti izdavanje lekova na recept.Rok za podnošenje ponuda je 3. april, do 10.00 časova.Apoteka "Novi Sad" je državna zdravstvena ustanova koja "pokriva" Novi Sad i okolinu, najveća je u Vojvodini, i ima tradiciju dugu tri veka.Uz njih, Novosađane lekovima snabdeva i više od 230 privatnih apoteka.Nije direktan budžetski korisnik, odnosno ne dobija sredstva iz gradskog budžeta, a zbog teške situacije i isplaćivanja samo polovine mesečne zarade, ustanovu je u poslednjih godinu dana napustilo šezdesetak radnika koji su uzeli otpremnine.(Tanjug)            

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/421420/Koncesija-za-Apoteku-Novi-Sad

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Koncesija za Apoteku "Novi Sad"

Grad Novi Sad objavio je Javni poziv za davanje koncesije za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou na teritoriji Grada Novog Sada, čime je pokrenut postupak davanja koncesije za obavljanje ove delatnosti. Na taj način bi višegodišnji problem sa poslovanjem i dugovanjima Apoteke "Novi Sad" uskoro mogli biti rešeni. "Namera Grada je da sa izabranim koncesionarom zaključi ugovor o javno-privatnom partnerstvu čijom će se realizacijom stvoriti preduslovi za efikasnije i sveobuhvatnije snabdevanje stanovništva lekovima, lekovitim sredstvima i medicinskim pomagalima, posebno u manjim naseljenim mestima na teritoriji Grada Novog Sada, a naročito onim lekovima i medicinskim sredstvima koja se mogu propisivati i izdavati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, sve u cilju ostvarivanja i zaštite javnog interesa kroz kontinuirano, sveobuhvatno i efikasno obavljanje ove delatnosti od strane izabranog koncesionara", kaže se u saopštenju gradske uprave, prenosi Tanjug. Koncesionaru se koncesiona delatnost daje na period od 15 godina od dana zaključenja Ugovora, pri čemu budući koncesionar snosi sve rizike u vezi sa komercijalnim korišćenjem predmeta koncesije, a Grad će mu dati na korišćenje 25 nepokretnosti u javnoj svojini, za šta će biti dužan da plaća naknadu. Koncesionar će biti dužan i da svake godine za vreme trajanja Ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje zaključi ugovor kojim će se osiguranim licima omogućiti izdavanje lekova na recept. Rok za podnošenje ponuda je 3. april, do 10.00 časova. Apoteka "Novi Sad" je državna zdravstvena ustanova koja "pokriva" Novi Sad i okolinu, najveća je u Vojvodini, i ima tradiciju dugu tri veka. Uz njih, Novosađane lekovima snabdeva i više od 230 privatnih apoteka. Nije direktan budžetski korisnik, odnosno ne dobija sredstva iz gradskog budžeta, a zbog teške situacije i isplaćivanja samo polovine mesečne zarade, ustanovu je u poslednjih godinu dana napustilo šezdesetak radnika koji su uzeli otpremnine.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/3401940/upitnik.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Upitnik

Mnogo puta do sada obećavan, Zakon o poreklu imovine još nije ugledao svetlost dana. Nedavno je ministarka pravde Nela Kuburović izjavila da je Ministarstvo pravde Srbije pripremilo Nacrt zakona o poreklu imovine i da će se on uskoro naći i na javnoj raspravi. Saznajte više o emisijima, TV programu i pogledajte šta se trenutno prikazuje na kanalima Javnog servisa Republike SrbijeMnogo puta do sada obećavan, Zakon o poreklu imovine još nije ugledao svetlost dana. Nedavno je ministarka pravde Nela Kuburović izjavila da je Ministarstvo pravde Srbije pripremilo Nacrt zakona o poreklu imovine i da će se on uskoro naći i na javnoj raspravi.Šta donosi najavljeni zakon o poreklu imovine? Hoće li država već od ove godine moći da pronađe svu sakrivenu imovinu političara, estrade, direktora i lokalnih funkcionera, kao i svaki dinar utajenog poreza? Na ova i druga pitanja govore: Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, prof. dr Aleksandar Grubor, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija i Mahmud Bušatlija, ekonomski stručnjak. Autor i urednik emisije je Olivera Jovićević  

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: vranjenews.rs

Link: https://www.vranjenews.rs/komentar/2019-01-28/%C5%A1ta-sme-predsednik-op%C5%A1tine

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Šta sme predsednik opštine?

Vest da je uhapšen predsednik beogradske opštine Grocka zbog toga što je naručio napad (koji ima elemente pokušaja ubistva) na lokalnog novinara Milana Jovanovića, prijatno je iznenađenje.Vest da je uhapšen predsednik beogradske opštine Grocka zbog toga što je naručio napad (koji ima elemente pokušaja ubistva) na lokalnog novinara Milana Jovanovića, prijatno je iznenađenje.Naime, izgledalo je da se u potpunosti ponavlja scenario relativizovanja i zataškavanja krivice koji je viđen i u slučaju rušenja u Savamali - da i pored očigledno neizbežnog učešća ljudi iz vlasti u kriminalnom događaju odgovornost padne samo na osobe na nižim položajima, a da ni oni praktično ne budu kažnjeni.Tako je u slučaju odbijanja policije da zaštiti građane i imovinu u Savamali kao jedino odgovornog tužilaštvo označilo šefa smene u policijskoj stanici, a čak i za njega je kazna bila uslovna i taman ispod granice preko koje se gubi posao.Isto tako je bio okončan i postupak za paljenje kuće novinara portala Žig info iz Grocke: uslovnom osudom neposredne izvršiteljke uz označavanje osobe koja nema nikakvih neraščišćenih računa sa novinarem kao naručiocem.Okolnost da je ovu vest saopštio (nenadležni) predsednik države, i to na vanrednom obraćanju građanima po povratku sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu (!) predstavlja još jedan udar na pravnu državu, svakako ne neočekivan.Ako do sada nekome nije bilo dovoljno jasno da javni tužilac nije jedini koji se pita o tome u kojem smeru može da se vodi istraga u slučaju vrčinske paljevine, činjenica da je predsednik države obnarodovao vest o hapšenju je još jedna potvrda upravo toga.Motivi za ovaj iznenadni obrt se takođe lako mogu izvesti iz okolnosti da je konferencija sazvana neposredno po povratku iz Davosa, gde je predsednik Vučić učestvovao na panelu o medijskim slobodama i susretao se sa evropskim zvaničnicima.Valja se podsetiti i da je loša ocena stanja slobode izražavanja i medija u Srbiji bila jasno saopštena u udarnom delu poslednjeg Izveštaja o Srbiji Evropske komisije.Stoga se i njegovo lično obraćanje može razumeti kao skretanje pažnje zvaničnicima EU na to da postoji politička volja da se napad na novinara ispita.Možda strani zvaničnici ne bi ni uvažili izjavu nekog drugog zvaničnika ili institucije u Srbiji, jer godinama, kao i građani Srbije uostalom, dobijaju poruke da odgovori na sva bitna pitanja zavise isključivo od volje jednog čoveka.Predsedničko obraćanje možda ima i jednu dobru stranu - da lokalni moćnici razumeju da je njihova moć u okviru feuda ograničena i da im odanost ne pruža zaštitu baš od svega što im padne na pamet.Struktura predsedničkog obraćanja građanima takođe zaslužuje pažnju.Na početku se saopštavaju informacije koje svakako ne bi mogle da budu razlog vanrednog obraćanja jer u njima nema ničeg novog ("Uspeli smo da vratimo nadu i da u mnogim gradovima otvorimo fabrike… da Srbija bude najprivlačnija za strane investitore… da… vratimo pitanje Kosova… Srbijom ne vladaju otuđeni centri moći, ni tajkuni, ni strane ambasade.Narod je izvor vlasti i narod, na slobodnim izborima, donosi odluku". Vučić je rekao da "nismo imali najbolje rezultate kada je reč o pravdi…I ponavljam danas, u najkraćem mogućem roku biće donete izmene Krivičnog zakona i biće donet Zakon o poreklu imovine".Nakon ovih podsećanja, najava i promocije, Vučić je "potvrdio da je policija uhapsila Dragoljuba Simonovića, predsednika Opštine Grocka, predsednika Opštinskog odbora SNS-a i člana Glavnog odbora SNS-a, zbog napada na novinara Milana Jovanovića i dodao da je u ceo slučaj bio umešan i jedan policijski službenik".Zatim se vest o hapšenju postavlja u kontekst obećanja da članstvo u partiji nije apsolutna zaštita.Po Vučićevim rečima, "godinama i decenijama, posebno od 2000. do 2012, govori se o partijskim knjižicama kao svemogućim ulaznicama da radite šta hoćete".U vezi sa ovim nije zgoreg podsetiti da se o političkoj zaštiti korumpiranih ljudi u vlasti "govorilo" ništa manje i pre 2000. i posle 2012, a da je hapšenja ili vođenja postupaka protiv ljudi iz vlasti bilo, mada su bili ekstremno retki i pre 5. oktobra (ministar Sava Vlajković i Velimir Mihajlović 1993), a i u periodu 2000-2012 (gradonačelnik Goran Knežević).Takođe, Simonović nije prvi opštinski čelnik iz SNS-a koji je makar privremeno lišen slobode i-ili funkcije zbog zloupotreba (na primer Blace, Alibunar).Međutim, nema osnova da se zaključi da bilo koji od tih slučajeva označava da je uspostavljen sistem nekažnjivosti i pravovremenog ispitivanja zloupotreba.Ništa manje nije zanimljiva ni završna konstatacija predsednika na temu slučaja Simonović: "Sva lica su priznala izvršenje krivičnog dela, i policajac i neposredni organizator i neposredni izvršioci.Ići ćemo u Grocku da uspostavimo kontakt sa ljudima, da vidimo da li može da funkcioniše, ili da neko drugi formira vlast, ili da se raspišu izbori u Grockoj".Hapšenje predsednika gradske opštine znači samo njegovu privremenu sprečenost da obavlja tu funkciju.Skupština opštine ga može većinom glasova razrešiti, kao što ga je i izabrala.Sve i da to ne učini, postoji zamenica (Živadinka Avramović) koja može da obavlja sve dužnosti.Drugim rečima, ako je odgovornost Simonovića za zlodela individualna, onda ne bi bilo razloga da se posle njegovog hapšenja govori o promeni skupštinske većine i raspisivanju izbora.Tako nešto bi imalo smisla jedino ako je Simonović predvodio kriminalnu grupu koja je funkcionisala u formi političke organizacije, tako da njegov odlazak povlači sa sobom i deo odborničke većine.Kada bi javno tužilaštvo valjano radilo svoj posao, pitanje odgovornosti gročanskog predsednika i nekadašnjeg direktora Železnica bilo bi otvoreno daleko ranije.Jedan od izvora informacija tužilaštvu bi mogli biti tekstovi koji su objavljivani na portalu Žig info, koji su očigledno najviše smetali Simonoviću.O njegovom poslovanju pisali su inače i nacionalni mediji, tako da se dugogodišnje nepostupanje ne može objasniti manjkom informacija.Ni sada nije kasno za reakciju.S druge strane, ukoliko se istraga bude ograničila samo na izazivanje opšte opasnosti / ugrožavanje sigurnosti / pokušaj ubistva Jovanovića, a ne i na ispitivanje sumnji u zloupotrebe lokalne vlasti, jedina posledica je da će u nekim budućim slučajevima oni koji žele da ućutkaju hrabre novinare biti obazriviji.Novinari su već dan kasnije na dobar način iskoristili priliku da postave pitanje u vezi sa ispitivanjima zloupotreba.Naravno, ne javnim tužiocima, koji su i do sada bili nevidljivi, već predsedniku koji je i započeo priču.Ostaje da se vidi da li će ovaj korektan Vučićev odgovor ("uveren sam da će tužioci proveriti…") delovati stimulativno na tužioce.Među slučajevima koje treba ispitati jeste i pisanje portala Žig info u vreme izborne kampanje 2017.Naime, gročanski portal je izneo konkretne podatke o nezakonitim donacijama za predsedničku izbornu kampanju, koje su distribuirane lažnim donatorima preko opštinskog odbora vladajuće stranke.Iako su kasnije objavljeni podaci o hiljadama istovetnih donacija potvrdili priču gročanskog portala, a "objašnjenje" predsednika Vučića o "trećem čoveku iz kafane" podstaklo dodatne sumnje, to nije bilo dovoljno ni Agenciji za borbu protiv korupcije, ni javnom tužilaštvu da ispitaju verodostojnost relevantnih delova izveštaja o finansiranju kampanje SNS-a, ili makar ne da rezultate svog ispitivanja predstave javnosti.Ostaje da se vidi hoće li Simonović, čije je hapšenje predstavljeno kao dokaz da ne postoje političke privilegije pred kršenjem Krivičnog zakonika, biti ispitan i da li će odgovarati za sve za šta se sumnjiči, samo za one prestupe koje je uradio na svoju ruku ili samo za požar čiji plamen je zaparao pogled čak i onima koji na srpske prilike blagonaklono gledaju sa udaljenih destinacija.(Autor je programski direktor Transparentnosti Srbija)Tekst je izvorno objavljen na sajtu Peščanika.                                          

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:774077-HAPSENjE-U-LAJKOVCU-Privedeno-osam-osoba-zbog-korupcije

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: LISICE ZBOG ZLOUPOTREBE: Oštetili Lajkovac za 500.000?

U akciji MUP za suzbijanje korupcije uhapšeno osmoro osumnjičenih za zloupotrebe. V. K. nedavno smenjen sa mesta predsednika Opštinskog odbora SNSPRUPADNICI MUP - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa BIA i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu, uhapsili su osam osoba iz Lajkovca i okoline, osumnjičenih za više koruptivnih krivičnih dela. Član Opštinskog veća Lajkovca V. K. (60), osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem, direktor je ovdašnjeg pogona EPS-a "Elmont", a bio je i predsednik Opštinskog odbora SNS, ali je, saznajemo, pre nekoliko dana smenjen. Predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" iz Lajkovca G. B. (44) uhapšen je zbog sumnje da je počinio trgovinu uticajem podstrekavanjem i zloupotrebom službenog položaja u pomaganju. Zbog osnovane sumnje da su počinili zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom uhapšeni su Lj. N. (52), odgovorno lice Opštinske uprave, službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javne nabavke D. K. (61), M. T. (47), Ž. J. (32), M. P. (37) i B. P. (30). Određeno im je zadržavanje od 48 sati i uz krivičnu prijavu biće privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Pročitajte još - Postoji osnovana sumnja da je V. K. tokom marta prošle godine, po prethodnom dogovoru sa G. B., uticao na odgovorno lice u Opštinskoj upravi Lj. N., a ona na članove Komisije za javne nabavke, da prihvate skuplju ponudu Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" za kupovinu cevi. Time je Opštini Lajkovac pričinjena šteta od 462.850 dinara, navodi se u saopštenju MUP. Takođe, V. K. i G. B. sumnjiče se da su u istom periodu zloupotrebom službenog položaja, prilikom nabavke kamena, neovlašćeno dogovorili sa potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća na tenderu, kako bi posao dobila firma "Dragan Marković", sa kojom je i zaključen ugovor vredan oko 6,3 miliona dinara. DIREKTOR - V. K. je iznenada sredinom prošle sedmice smenjen sa mesta predsednika Opštinskog odbora SNS u Lajkovcu, pa je umesto njega imenovan poverenik - kaže izvor "Novosti". - Pre par godina postavljen je za direktora lajkovačkog "Elmonta", ogranka "Kolubara-Metala", u sastavu EPS-a. Za prvog čoveka lajkovačkih naprednjaka bio je izabran 2014. godine.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: autonomija.info

Link: http://www.autonomija.info/101615.html

Autori: admin

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tajne Sportske akademije u Vojvodini

28 jan 2019 Na šta se troši 4,5 milijardi forinti (14 miliona evra) donacija mađarske vlade namenjenih subvencionisanju fudbala? Po prvobitnom planu, krajem prošle godine je trebalo da bude završen fudbalski stadion u Bačkoj Topoli, drugi veliki projekat investicija u Sportsku akademiju Vojvodine, ali zasad nema ni 3D modela projekta. Uspeli smo, međutim, da od Fudbalskog saveza Mađarske pribavimo ugovore potpisane između Sportskog kluba Topola (TSC) i Akcionarskog društva za investicije, upravljanje tehnološkim razvojem, sport i javne nabavke, koji otkriva na šta se troši 4,5 milijardi forinti (14 miliona evra) donacija mađarske vlade namenjenih subvencionisanju fudbala.Mađarska vlada je od 2013. godine usmerila gotovo 22,5 milijardi forinti (70 miliona evra) u fudbalske akademije u zemlje gde živi mađarska dijaspora, zahvaljujući čemu su u Rumuniji, Slovačkoj, Srbiji, Ukrajini, Sloveniji i Hrvatskoj fudbalski tereni i stadioni počeli da niču kao pečurke posle kiše. Među subvencionisanim projektima su i zaista uspešni klubovi, kao i neubedljivi početnici.Deo novca stiže preko Fudbalskog saveza Mađarske, a deo preko Fondacije "Gabor Betlen", i gotovo svuda iskrsava Akademija "Puškaš Ferenc", ili ime Lerinca Mesaroša. Započinjemo seriju članaka posvećenih ovim projektima uz podršku Evropske fondacije za istraživačko novinarstvo IJ4EU.Pomoćni teren FelčutaMađarska vlada je krajem 2016. godine donacijom od 3, a krajem 2017. i dodatnom sumom od 1,5 milijardi forinti subvencionisala osnivanje Sportske akademije Vojvodine. Na osnovu akcionog plana subvencija iz 2016. godine - za koje je ugovor potpisan 12. aprila 2017. godine - cilj osnivanja akademije je da se mladima omoguće pogodniji uslovi za učenje i treniranje, te time podigne kvalitet fudbala. Cilj izgradnje stadiona je omasovljenje fudbala, a motiv za uključivanje okolnih naselja je da se odande vrbuju fudbalski talenti.Iako to nisu oglasili na sva zvona, Sportski klub Topola (TSC) je na jesen 2016, pre odluke mađarske vlade, potpisao sporazum o saradnji sa Fudbalskom akademijom "Puškaš Ferenc". O njemu se malo zna, ali nije isključeno da je sličan sporazumu o osnivanju Sekeljske fudbalske akademije koji je Fudbalska akademija "Puškaš Ferenc" potpisala sa FK Mijerkureja Čuk (FK Csíkszereda) još 2013. godine. Osma tačka Člana 2. dotičnog sporazuma određuje sledeće: igrači koji navrše 16 godina bi, na osnovu preporuke Kolegijuma Fudbalske akademije "Puškaš Ferenc" i eksperata za talente, svoje učenje i karijeru mogli da nastave u toj akademiji. Ustanova u kojoj su se do tada obrazovali nema prava na nadoknadu u slučaju njihovog transfera. Drugim rečima, Akademija "Puškaš" je dobrano unapred osigurala prava na najtalentovaniju decu.Prvi ugovor o subvencionisanju Sportske akademije Vojvodine sadrži deset tačaka: izgradnju akademije i stadiona u Bačkoj Topoli (uključujući kupovinu parcele, pribavljanje dozvola, izradu projekta, izgradnju potrebnih objekata), kao i obnavljanje dodatnih objekata, svlačionica, terena, sistema za irigaciju, te nabavku opreme za okolne vojvođanske klubove u Bajši, Staroj Moravici, Adorjanu, Temerinu, Bačkom Petrovom Selu, Srbobranu, Čantaviru i Senti.Sredstva iz 2017, za koja je ugovor potpisan 8. marta 2018, upotpunjena su za nekoliko novijih rekonstrukcija - namenjena za male terene sa veštačkom travom u Senti i Pačiru, veliki teren sa veštačkom travom u Totovom Selu, a veća suma je uložena i u delimično osiguravanje tekućih troškova Fudbalske akademije, odnosno pripadajućih filijala, ali je program projekta za centralni stadion sužen. Naime, planirani kapacitet stadiona je sa 4.500 smanjen na 3.500 gledalaca.Tesne parceleIzmene projekta bi mogle biti uzrokovane i fizičkom ograničenošću prostora na kome je planiran stadion u Bačkoj Topoli. Naime, teren se nalazi na mestu nekadašnjeg gaja koji je svojevremeno pripadao posedu Krai (Kray), u današnjem gradskom parku. Park preseca potok Krivaja, a tu su smešteni i gradsko kupalište i teniski tereni.Nema previše mogućnosti za dalje proširivanje. Ipak, rešenje se našlo u tome da se preparcelisanjem oslobodi jedna šlajfna prostora koju je TSC kupio i pripojio prostoru određenom za stadion. Drugim rečima, lokalna samouprava je ušla u proces kupovine zemljišta koje je svojevremeno bilo stambene namene, u cilju izgradnje parkinga - kako se ispostavlja na osnovu urbanističkog plana naselja.Nekoliko meseci nakon potpisivanja prvog ugovora započeti su radovi. Renoviranje svlačionice fudbalskog kluba u Staroj Moravici trajalo je od jula 2017. do aprila 2018. godine. Od aprila do avgusta 2018. vršeno je renoviranje fudbalskog terena u Senti, koje je uživalo prioritet jer je u fudbalskoj sezoni 2018/19, dok se njihov sopstveni stadion gradi u Bačkoj Topoli, bilo planirano da tim TSC-a igra utakmice u Senti. Stadion u Senti je zato sagrađen po UEFA standardima za drugu ligu.Gde je projekat za stadion u Topoli? U međuvremenu su u novembru 2017. započeti građevinski radovi na izgradnji objekta Fudbalske akademije u Bačkoj Topoli. U te svrhe je od lokalne samouprave Opštine Bačka Topola unapred otkupljena odgovarajuća parcela. Pored doma za učenike od 45 prostorija, opremljenog trpezarijom, teretanom i salom za merenje opterećenja igrača, izgrađeni su i jedan travnati teren velikih razmera, dva manja terena i jedan pomoćni teren sa veštačkom travom. Fudbalsku akademiju je 27. septembra 2018. javnosti svečano predao Viktor Orban, premijer Mađarske.Naredni projekat koji će početi u okviru Podrške Sportskoj akademiji Vojvodine predstavlja izgradnja stadiona u Bačkoj Topoli, mada do sada samoupravi nije predstavljen ni 3D model projekta.Iako je TSC još u septembru 2017. kupio ovo zemljište, poslednju utakmicu opštinskog kupa su Proleter iz Njegoševa i IM Topola iz Panonije igrali na starom stadionu.Ograda starog stadiona je odavno srušena - a cigle, po mišljenju pojedinaca, upotrebljene za gradnju ograde Akademije - dok je u međuvremenu počelo rušenje svlačionica, poslovnih prostorija i tribina.Ni detaljni budžet ne razjašnjava bog zna štaU sporazumima iz 2016. i 2017. piše da čitav projekat treba da bude završen do 31. decembra 2018. Već mesecima ranije se, međutim, moglo naslutiti da korisnik subvencija neće uspeti da ispoštuje rokove. Iako smo uputili upit, nismo dobili informaciju o tome da li je TSC zahtevao modifikaciju ugovora u cilju produžavanja roka.Još je čudnije, međutim, što čak i detaljni budžet sadrži samo površne informacije, na osnovu kojih i dalje nije izvesno ni koliko koštaju pojedinačne stavke investicije, niti šta se krije iza sredstava za održavanje.Najveću stavku predstavljaju izvođački radovi, na koje je usmereno 2,1 milijarde forinti (6,5 miliona evra), dok je za gradnju, montažu i temeljenje predviđeno dodatnih milijardu forinti (3 miliona evra).Na ove stavke - kupovinu parcele, planiranje, projektovanje, računajući i renoviranje kao odvojeni trošak - otpada dve trećine subvencije. Međutim, u budžetu nije specificirano na koju izgradnju se odnosi proračun troškova, kao ni to šta podrazumeva 99,6 miliona forinti (300 hiljada evra) vredno renoviranje.Podjednako je nejasna i neverovatno visoka suma od 47,7 miliona forinti (147 hiljada evra), proračunom namenjena za komunalne troškove javne infrastrukture, budući da nije definisano o kakvoj infrastrukturi se radi, u kojim naseljima, ni i u kom vremenskom periodu.Od neto sume od 187,3 miliona forinti (578 hiljada evra) mogle bi se isplatiti 132 mesečne plate godišnje, ako se (optimistično) pretpostavi da je prosečna plata u Srbiji 400 evra, ali nije jasno koliko osoba će zaista inkasirati tu sumu. Nije jasno ni šta je podvedeno pod stavku rashoda za smeštaj, koja iznosi 47,3 miliona forinti (146 hiljada evra).Kao TSC su registrovana dva sportska udruženjaTSC je registrovan u APR-u 2005. godine kao Fudbalski klub TSC. Statut mu je od tada menjan tri puta. Na stogodišnjicu osnivanja kluba, 2013. godine, promenjen je u duhu jubileja, da bi se klubu vratio stari naziv. On je, naime, tokom proteklih decenija nekoliko puta menjao ime: 14. februara 2017. statut je "osvežen", i registrovane su izmene u tri člana (25, 39. i 78). Dok dokument iz 2013. još autenticira potpis prethodnog predsednika sportskog društva, Janoša Žemberija, na novom statutu, kao i na onom iz 2018, već figurira ime Sabolča Palađija, s tom razlikom što se na potonjem on javlja u ulozi predsednika kluba, a ne klupske skupštine.Pometnju pravi to što je istog dana kada je "osvežen" statut Fudbalskog Kluba TSC, 14. februara 2017, osnovana još jedna organizacija, pod imenom Fudbalsko sportsko društvo TSC 1913, koje je registrovao jedan preduzetnikov rođak, Igor Žemberi.On igra za FK Bajša, koji je osnovan 1931. - aktivnosti u klubu mu, dakle, nisu dale nikakvog povoda da osnuje organizaciju fudbalskog kluba u Bačkoj Topoli. Uz to, obe organizacije imaju isto sedište. Registrovane su na adresi fudbalskog stadiona u Topoli, u Ulici maršala Tita br. 63. TSC 1913 ima status aktivnog privrednog subjekta, ali mu, na osnovu završnih računa, na račun tokom 2017. nisu legla značajnija sredstva, dok za 2018. još nema dostupnih podataka.Veličina slova: glavna razlika između dva statutaIako se na prvi pogled može učiniti da između dva dokumenta postoji razlika od dve strane, detaljnije upoređivanje otkriva da postoje samo formalna odstupanja - o tome, primera radi, svedoči istovetna greška u kucanju koja se u oba dokumenta javlja u 8. tački Člana 78 - što će reći da je razlika između dva statuta najviše u veličini slova i u tome što se u jednom koristi reč "klub", a u drugom sinonim "sportsko udruženje".Istovremeno, u oba se nalaze delovi zbog kojih je trebalo modifikovati statut TSC-a (osnovanog 2005. godine). Jedina očigledna razlika u sadržaju je u sastavu odbora kluba: dok TSC 1913 broji 7 članova, TSC (osnovan 2005. godine) ih ima dvanaest.Poklapanje datuma kada su zavedeni i sadržaja statuta upućuje na pretpostavku da je Janoš Žemberi možda isprva želeo da nekoj sebi bliskoj osobi poveri rukovođenje udruženjem, ili koordinaciju subvencija, ali je zbog nečeg ipak odlučio da ugovara u ime postojećeg Fudbalskog kluba TSC, čiji je statut - kao pravnog lica postojećeg od 2005. - trebalo samo prilagoditi ugovoru.U trećim, prošlogodišnjim (2018) izmenama statuta TSC-a (registrovanog 2005. godine) modifikovano je nekoliko pasusa, koji uglavnom propisuju ovlašćenja uprave kluba. Interesantno je da su izmene statuta potpisane 11. juna 2018, to jest istog dana kada se predsednik saveza Sabolč Palađi prijavio na novu adresu u Bajši, na svega pet minuta od terena, na kojoj mu je Janoš Žemberi neposredni komšija sa tri strane.Vlasnik ne postoji, za razliku od glavnog sponzoraPo statutu Fudbalskog kluba TSC (osnovanog 2005.), on je registrovan kao građansko sportsko udruženje, tako da nema mesta za nagađanje o vlasniku; na njihovom sajtu je, međutim, kao glavni sponzor jednoznačno navedeno Privredno društvo za telekomunikacije Sat-Trakt d.o.o. Janoša Žemberija. Uzalud smo pitali koji su uzajamni uslovi odnosa između kluba i sponzora preduzeća. Iz nabačenih odgovora igrača, koji i inače izbegavaju da daju izjave, moguće je saznati samo da je apsolutni šef trenera i sportskog menadžera Janoš Žemberi.O udruživanju Sat-Trakta i TSC-a svedoči i to što je više medija izvestilo o tome da se samouprava Sente umesto sa klubom dogovorila sa Žemberijevim preduzećem o tome da TSC u sezoni 2018/19 igra u gradu na Tisi. Uz to, vest je objavljena na istoj konferenciji za štampu na kojoj je Sat-Trakt, koji se na tržištu telekomunikacija pojavio nekoliko meseci ranije, predstavio svoje usluge.Iako je obnavljanje stadiona u Senti bilo deo plana razvoja sportske infrastrukture predatoj mađarskoj vladi, Žemberi je izjavio da će i Sat-Trakt doprineti sa većom sumom njegovom renoviranju.Na svečanom otvaranju stadiona u Senti javnost je obaveštena o tome da će radovi na obnovi koštati oko 200.000 evra, ali nema pouzdanih informacija o tome koji deo troškova će se pokriti iz subvencija, a koji će platiti Sat-Trakt, iako smo to pokušali da saznamo od Janoša Žemberija.Sve se može na nizbrdnom terenuJanoš Žemberi je svoju prvu firmu, Privredno društvo za telekomunikacije Sat-Trakt d.o.o., osnovao pre 25 godina. Ona je od tada sa ćerkom-firmom narasla na 450 zaposlenih. Ovaj preduzetmik je između 2014. i 2018. bio i funkcioner u Opštinskom veću Bačke Topole.Nakon izbora 2016, na kojima je bio drugi na listi "SVM-Ištvan Pastor", iza aktuelnog gradonačelnika Kišlinder Gabora, bio je član opštinskog veća Bačke Topola zadužen za poljoprivredu do 27. jula 2018, da bi 5. juna dao ostavku.U ćerke-firme spada i preduzeće Sat Pro, koje se takođe bavi telekomunikacijama, i eksport-import firma Agriacoop d.o.o. Potonja ima 51 odsto udela u deoničarskom društvu za proizvodnju pogrebne opreme Usluga.Računajući i 50 milijardi forinti vredne subvencije mađarske vlade za napredak privrede, ostvarene kroz grant Fondacije Prosperitati, Usluga i Sat-Trakt su u 2016. i 2017. godini na tri konkursa dobili ukupno 50 milijardi forinti (2,3 miliona evra).Sat-Trakt i Agriacoop su, inače, još 2015. skrenuli na sebe pažnju, nakon što su se pojavili na takozvanoj "listi mućki", kao potencijalni primaoci subvencija mađarske vlade. Na Facebook stranici Druga javnost (Második Nyilvánosság) ukazano je na to da je reč o jednoj ofšor kompaniji.Jedan od najstarijih javno dostupnih dokumenata iz APR-a otkriva da je već 2012. 91 odsto većinskog vlasništva Sat-Trakta prešlo u ruke kiparske firme STSE Investments Limited, koja pripada STSE Investment Foundation iz Paname.Kako se hvali advokatska kancelarija koja je vodila tu kupoprodaju, Janoš Žemberi je 2016. godine otkupio nazad 81 odsto pomenutog preduzeća, dok se u vlasništvu Sat-Trakta i dalje nalazi šest odsto advokat Ilija Stjepanović ima tri odsto, a STSE deset odsto vlasništva firme.Uprkos tome što Sat-Trakt ne plaća poreze u svojoj državi, već u jednom poreskom raju za preduzetnike, lokalna samouprava ga je oslobodila dažbina za uređenje parcele kao organizaciju od izuzetnog značaja za opštinu Bačka Topola. Pokušali smo da od lokalne samouprave u Topoli saznamo po kojoj osnovi i na osnovu čijeg predloga je Sat-Trakt oslobođen dažbina i kolikog priliva sredstava se time odriče opština, ali nismo dobili odgovor.Spekulacija sa nekretninama u pozadini pričeU međuvremenu je Janoš Žemberi sa svojim firmama, Sat-Trakt i Sat-Pro pokupovao fudbalske terene u Bačkoj Topoli i Bajši. U Topoli je, na primer, kupio skoro celu stranu ulice nasuprot akademije. Po svedočenju meštana, plaćao je između 12-28 hiljada evra po parceli, u zavisnosti od njene veličine.Žemberi trenutno u Topoli raspolaže sa oko 1,2 hektara zemljišta oko akademije, a u Bajši i sa višestruko više, čak 5,7 hektara. U Bajši je u njegovom vlasništvu i zemljište namenjeno za izgradnju terena sa veštačkom travom manjih razmera, pored fudbalskog terena koji je i dalje u vlasništvu lokalne samouprave.Na osnovu ugovora potpisanog sa Fudbalskim savezom Mađarske, korisnici subvencija moraju da se obavežu na to da će tokom pet godina održavati subvencionisanu organizaciju, dok vlasnik nekretnina u aneksu ugovora daje saglasnost da će pokrivati operativne rashode korisnika u periodu od deset godina.Prva liga ne zavisi samo od učinkaTSC je ulazak u prvu ligu shvatio ozbiljno, promenili su trenera još u avgustu, odmah na početku sezone, nakon prve dve ture utakmica, jer je uprava bila nezadovoljna rezultatima. Nakon jedne nerešene i jedne izgubljene utakmice, klub je raskinuo ugovor sa Predragom Roganom, a Zoltanu Sabou je poveren zadatak vodećeg trenera.Međutim, rezultati se nisu popravili ni nakon promena. Po mišljenju jednog sportskog stručnjaka dobro upućenog u lokalne odnose, koji je želeo da ostane anoniman, u Srbiji ulazak u prvu ligu ne zavisi samo od učinka. U Super ligi je izuzetno jak politički pritisak i gradski lobi, koji utiče na to ko će igrati u prvoj ligi, ko će u nju upasti, ili iz nje ispasti.Nije dovoljno obezbediti dobre igrače, treba povući i veze na najvišem nivou, pri Ministarstvu omladine i sporta, ili čak kod predsednika Aleksandra Vučića. To bi Viktor Orban, naravno, mogao da reši jednim telefonskim pozivom - ali i lokalne političke snage imaju svoju računicu.Da li će biti žrtvovan gradonačelnik koga je postavio SVM?Meštani govore da nije slučajnost što se na otvaranju Fudbalske akademije uz gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, iz SNS-a, neočekivano pojavio i izvesni Nemanja Simović, takođe ličnost iz redova naprednjaka.Kruže glasine da će ovaj političar, poreklom iz Bačke Topole, zameniti sadašnjeg gradonačelnika Gabora Kišlindera koga je na to mesto delegirao SVM. Između SNS-a i SVM-a - kao i u drugim lokalnim samoupravama - na lokalnom nivou traje unutar-koaliciona borba, koju na izvesnom nivou sprečava koalicioni sporazum. Međutim, postoji i dovoljno jak interes koji bi omogućio i da se on raskine.TSC, naime, po svaku cenu želi da dospe u srpsku prvu ligu, a SNS raspolaže vezama koje mogu to da omoguće.TSC je uzalud ojačavan - na početku sezone se osećalo da nešto blokira njihov napredak. Po mišljenju sportskog stručnjaka, bio je gotovo opipljiv trenutak kada je sklopljen pakt, i kada je TSC ušao u pobedničku seriju. SC Topola je poslednjom pobedom skočio na listi, postavši trećeplasirani u Drugoj srpskoj ligi. Zaostaje osam utakmica u regularnoj sezoni, i dodatnih sedam u plejofu, i tek će se na kraju plejofa odlučiti koja će dva najbolje plasirana tima napredovati u prvu ligu.Ako bi, međutim, TSC već u sezoni 2018/2019 ušao u Super ligu, stadion u Senti mu više ne bi odgovarao. U tom slučaju bi preostale dve mogućnosti: da do avgusta brzo završe sopstveni stadion u Bačkoj Topoli, ili da u blizini potraže odgovarajući teren za utakmice.Budući da je prva opcija teško ostvariva, verovatnije je da će tražiti novog domaćina. Tu na pozornicu stupa Subotica, čiji teren je obnovljen jesenas, i čije će tribine takođe ubrzo biti renovirane, te tako odgovara zahtevima srpske Prve lige. Tako bi i TSC mogao da igra utakmice na tom terenu.Po mišljenju sportskog stručnjaka, nije moguće da kašnjenje izgradnje stadiona onemogući dalji napredak tima, jer ako mađarska vlada u nešto investira, želi da vidi uverljive rezultate, kao što smo videli i u slučaju fudbalske ekipe iz Osijeka. Najviši nivo se već računa kao ozbiljan napredak, koji pored ranga donosi i popularnost i honorare posrednika; a ako tim kroči na međunarodnu scenu, dobar imidž i pobeda donose već i posebne finansijske dobitke.Redovni izbori za gradonačelnika u Bačkoj Topoli bi trebalo da se održe 2020. Međutim, predsednik Republike Aleksandar Vučić je već najavio da razmatra mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, u kom slučaju bi se situacija mogla neočekivano preokrenuti i na nivou lokalne samouprave. To čini još aktualnijim najvažnije pitanje u vezi sa čitavom pričom o subvencijama: koliko rekonstrukcija doprinosi opstanku vojvođanskih Mađara u Srbiji.***Janoš Žemberi i Fudbalska akademija TSC su 8. januara 2019. reagovali na naš članak. Njihova reakcija u celosti i bez izmena glasi:"U Bačkoj Topoli je u septembru otvorena Fudbalska akademija TSC, projekat koji je inicirao Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole, a koji je finansiran sredstvima iz donacija Fudbalskog saveza Mađarske.Fudbalski Klub TSC je od Fudbalskog saveza Mađarske dobio donaciju za projektovanje i izgradnju Fudbalske akademije. Nakon izrade projekta i pribavljanja potrebnih dozvola u saglasnosti sa važećim zakonima, 2017. godine je započeta gradnja. Akademija već ima centralnu zgradu, u kojoj su smešteni teretana, sauna, sala za ispitivanje opterećenja igrača, svlačionice, kupatila i sobe za 50 učenika. Pored zgrade nalaze se pomoćni tereni - dva terena sa veštačkom travom, jedan travnati teren, i jedan kombinovani, opremljeni irigacionim sistemom, kao i jedan teren sa tartan podlogom. Taj deo akademije je dovršen, i već ga koristi prva generacija učenika.U okviru akademije je u izgradnji centralni stadion, takođe u Bačkoj Topoli, na mestu nekadašnjeg stadiona koji je srušen zimus. Idejni projekat stadiona obuhvata zgradu kapaciteta 4000 gledalaca, a predviđena je i izgradnja parkinga odgovarajućih razmera pored glavnog objekta. Stadion akademije će biti grejan, moderno opremljen, osvetljen, a planirana je i izgradnja prenoćišta odgovarajućeg kapaciteta. Izgradnja stadiona TSC Fudbalske Akademije počeće 2019, a otvaranje je planirano za 2020. godinu.TSC Fudbalska akademija u Bačkoj Topoli doprinosi opštem društveno-privrednom razvitku gradića u Bačkoj, istovremeno stvarajući uslove za bavljenje sportom, pre svega za omladinu u Bačkoj.Fudbalskog klub TSC od svog osnivanja poklanja veliku pažnju radu sa decom i mladim fudbalerima, više godina organizuje međunarodne turnire za mlade igrače, a od leta 2014. organizuje Međunarodni fudbalski turnir "TSC CUP" za igrače pionirske selekcije (igrače od 13 godina), u kojem pored mladih igrača TSC tradicionalno učestvuju i mladi igrači beogradskog "Partizana", novosadske "Vojvodine", "Ferencvaroš" i Akademije "Puškaš".Fudbalski Klub TSC iz Bačke Topole je 2013. proslavio stogodišnjicu osnivanja. Mnogi istaknuti igrači započeli su karijeru u ovom klubu. Pomenimo samo neke od njih: Laslo Lerinc, Zvezdan Terzić, Zlatko Krmpotić, Nikola Žigić, Andrija Kaluđerović, Norbert Kenjveš, kao i jedan od najpopularnijih fudbalera Srbije, član aktuelne reprezentacije, Dušan Tadić.Trenutno se prvi tim Fudbalskog kluba TSC takmiči u prvoj ligi, sa neskrivenom ambicijom da što pre uđe u srpsku Super ligu. Uprava kluba je zadovoljna rezultatima postignutim u prvoj polovini aktuelne sezone, budući da u ovom trenutku TSC zauzima treće mesto, sa samo dva poena razlike u odnosu na prvoplasirani tim. Ima najmanje izgubljenih utakmica u ligi - ukupno dve - iza prvoplasiranog "Javora". Sa do sada postignutim 41 golom najuspešniji je tim u ligi. U sezoni 2018/2019 Fudbalski klub TSC je zbog radova na izgradnji stadiona u Topoli domaće utakmice igrao u Senti, gde se nalazi najbliži objekat koji odgovara standardima u prve lige.Janoš Žemberi, kao jedan od članova sportskog udruženja, aktuelni je predsednik Fudbalskog kluba TSC. On je i vlasnik preduzeća za telekomunikacije SAT-TRAKT, koje je glavni sponzor kluba.Preduzeće SAT-TRAKT je na srpskom tržištu prisutno od 1993. kao distributer CATV opreme i sistema, i u uvođenju ovih sistema spada u vodeće u regionu. SAT-TRAKT nudi širok spektar telekomunikacionih usluga visokog kvaliteta, fleksibilnog pristupa, neograničenog kapaciteta i konkurentnih cena u regionu Jugoistočne Evrope i Srbije. SAT-TRAKT je ujedno i vodeći distributer kablovske televizije kao i jedan od vodećih internet provajdera u Srbiji. Preduzeće je omogućio da stanovnici manjih naselja Vojvodine budu među prvima koji koriste navedene usluge u Srbiji.Preduzeće konstantno razvija i proširuje telekomunikacionu infrastrukturu u manjim i većim ograncima, a to je, prema regulativama Srbije, aktivnost od izvanrednog značaja za poboljšanje konkurentnosti lokalne privrede."Tekst autorke Virag Đurkovič, objavljen na sajtu atlatszo.ro, nastao je u okviru projekta koji je podržala istraživačka fondacije IJ4EU.Prevele: Iskra Krstić i Kristina Rac. (Magločistač) Podelite ovu stranicu!                                                                            

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3196649/ko-stiti-ovog-coveka-afera-oteto-prokleto-djilas-raskrinkan-i-uhvacen-u-lazi-ali-tuzilastvo-cuti-pred-lopovlukom

Autori: @KurirVesti

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: KO ŠTITI OVOG ČOVEKA?! AFERA OTETO PROKLETO: Đilas raskrinkan i UHVAĆEN U LAŽI, ali tužilaštvo ćuti pred lopovlukom!

Funkcioner Dragan Đilas, koji je oteo 6,5 ari državne zemlje na Senjaku 2006, kada je ekspresno legalizovao vilu za sedam dana, bio je na funkciji direktora Narodne kancelarije predsednika Republike. Ovo je zadatak za pravosuđe, tvrde sagovorniciDragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju, koji je uzurpirao 6,5 ari državne svojine, zemljišta na Senjaku, 2006. godine, kada je ekspresno završio legalizaciju vile za samo sedam dana, obavljao je funkciju direktora Narodne kancelarije predsednika Republike. Đilas je na pomenutoj funkciji bio od 2004. do 2007. Sagovornici Kurira navode da je ova afera zadatak za pravosuđe i da nadležni moraju da reaguju. DOKAZI ĐILASOVOG LOPOVLUKA: * OTEO DRŽAVNU ZEMLJU, VREDNU POLA MILIONA EVRA* SAZIDAO VILU NA DIVLJE* LEGALIZOVAO JE ZA SAMO SEDAM DANA  Sve ispitatiIvan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da je gradski pravobranilac ovlašćen da pokrene postupak protiv Đilasa i njegove (bivše) supruge.- Treba uzeti ceo predmet i ispitati, javni pravobranilac mora da se oglasi. Samo sudskim postupkom Grad može da bude u faktičkom posedu tog zemljišta i da nadomesti pričinjenu štetu - kaže Ninić, a komentarišući činjenicu da je Đilasu legalizovana vila za sedam dana u vreme dok je bio visoki funkcioner, on navodi:- Za naše političke prilike je tipično da se takve stvari rešavaju telefonom kad ste funkcioner - procedure su kraće i povlašćeniji ste od običnih građana. Da je ovo zadatak za pravosuđe, smatra Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.- Ako država poseduje podatke da je on uzurpirao javnu svojinu, onda ti podaci moraju da budu adresirani na pravosudne organe. Javnost treba ovim da se bavi, ali na nadležnima je da istraže - kaže Dobrašinović. GOATI: AKO JE NEKO PREKRŠIO ZAKON, NEVEZANO DA LI JE TO DRAGAN ĐILAS, ILI NEKO DRUGI, MORA DA SNOSI POSLEDICE OtimačinaVladimir Goati iz Transparentnosti Srbija kaže da, ukoliko je neko prekršio zakon, onda treba da snosi posledice.- To je imovinsko-pravni spor koji treba da reši sud. Ako je neko prekršio zakon, nevezano da li je to Dragan Đilas ili neko drugi, treba da snosi posledice - poručio je Goati. Irena Vujović, predsednica opštine Savski venac, u razgovoru za Kurir navodi da je prema Zakonu o javnoj svojini iz 2012. sva imovina opština prešla na Grad i da je bespravno korišćenje zemljišta svojevrsni benefit koji uživa Đilas. Ona smatra da Đilas očekuje da će odugovlačenjem doći do vlasništva nad zemljištem.- Prema Zakonu o javnoj svojini iz 2012, sva imovina opština je prešla na Grad. Opština više nije titular prava na zemljištu i baš iz tog razloga nije nemoguće da je takav zakon i iniciran. Bespravno korišćenje zemljišta je svojevrsni benefit koji uživa Dragan Đilas. Možda se rukovodi mišljenjem da će putem održaja doći do vlasništva nad zemljištem. Razni su motivi ljudi koji su navikli da konstantno otimaju od naroda i države - navodi ona. Kurir je poslao pitanja Tužilaštvu za organizovani kriminal jer je Đilas tada bio imenovano lice, ali do zaključenja ovog broja odgovori nisu stigli.  Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, kaže da su svojevremeno pravo ne legalizaciju kuće imali samo funkcioneri DS, dok su obični građani morali da čekaju da završe ovaj postupak i po nekoliko godina.- U vreme Đilasove vlasti izgleda da su ekskluzivno pravo na legalizaciju kuća i stanova imali samo funkcioneri ove stranke, a ne obični građani. Dok su obični građani na legalizaciju čekali i po nekoliko godina, nekima je bilo omogućeno da to urade za šest dana. Za razliku od njih, danas niko ne može da ozakoni objekat koji nije izgrađen legalno. I ovaj slučaj pokazuje razliku između vremena kada je DS vladao i danas - kazala je ona za Kurir. (Kurir.rs/Katarina Blagović /Foto: Dado Đilas, Beta, Nebojša Mandić, Beta, Printscreen)                                     

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/sta-sme-predsednik-opstine/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Šta sme predsednik opštine?

Vest da je uhapšen predsednik beogradske opštine Grocka zbog toga što je naručio napad (koji ima elemente pokušaja ubistva) na lokalnog novinara Milana Jovanovića, prijatno je iznenađenje. Naime, izgledalo je da se u pot Vest da je uhapšen predsednik beogradske opštine Grocka zbog toga što je naručio napad (koji ima elemente pokušaja ubistva) na lokalnog novinara Milana Jovanovića, prijatno je iznenađenje. Naime, izgledalo je da se u potpunosti ponavlja scenario relativizovanja i zataškavanja krivice koji je viđen i u slučaju rušenja u Savamali - da i pored očigledno neizbežnog učešća ljudi iz vlasti u kriminalnom događaju odgovornost padne samo na osobe na nižim položajima, a da ni oni praktično ne budu kažnjeni. Tako je u slučaju odbijanja policije da zaštiti građane i imovinu u Savamali kao jedino odgovornog tužilaštvo označilo šefa smene u policijskoj stanici, a čak i za njega je kazna bila uslovna i taman ispod granice preko koje se gubi posao. Isto tako je bio okončan i postupak za paljenje kuće novinara portala Žig info iz Grocke: uslovnom osudom neposredne izvršiteljke uz označavanje osobe koja nema nikakvih neraščišćenih računa sa novinarem kao naručiocem.Okolnost da je ovu vest saopštio (nenadležni) predsednik države, i to na vanrednom obraćanju građanima po povratku sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu (!) predstavlja još jedan udar na pravnu državu, svakako ne neočekivan. Ako do sada nekome nije bilo dovoljno jasno da javni tužilac nije jedini koji se pita o tome u kojem smeru može da se vodi istraga u slučaju vrčinske paljevine, činjenica da je predsednik države obnarodovao vest o hapšenju je još jedna potvrda upravo toga.Motivi za ovaj iznenadni obrt se takođe lako mogu izvesti iz okolnosti da je konferencija sazvana neposredno po povratku iz Davosa, gde je predsednik Vučić učestvovao na panelu o medijskim slobodama i susretao se sa evropskim zvaničnicima. Valja se podsetiti i da je loša ocena stanja slobode izražavanja i medija u Srbiji bila jasno saopštena u udarnom delu poslednjeg Izveštaja o Srbiji Evropske komisije. Stoga se i njegovo lično obraćanje može razumeti kao skretanje pažnje zvaničnicima EU na to da postoji politička volja da se napad na novinara ispita. Možda strani zvaničnici ne bi ni uvažili izjavu nekog drugog zvaničnika ili institucije u Srbiji, jer godinama, kao i građani Srbije uostalom, dobijaju poruke da odgovori na sva bitna pitanja zavise isključivo od volje jednog čoveka. Predsedničko obraćanje možda ima i jednu dobru stranu - da lokalni moćnici razumeju da je njihova moć u okviru feuda ograničena i da im odanost ne pruža zaštitu baš od svega što im padne na pamet.Struktura predsedničkog obraćanja građanima takođe zaslužuje pažnju. Na početku se saopštavaju informacije koje svakako ne bi mogle da budu razlog vanrednog obraćanja jer u njima nema ničeg novog ("Uspeli smo da vratimo nadu i da u mnogim gradovima otvorimo fabrike… da Srbija bude najprivlačnija za strane investitore… da… vratimo pitanje Kosova… Srbijom ne vladaju otuđeni centri moći, ni tajkuni, ni strane ambasade. Narod je izvor vlasti i narod, na slobodnim izborima, donosi odluku". Vučić je rekao da "nismo imali najbolje rezultate kada je reč o pravdi… I ponavljam danas, u najkraćem mogućem roku biće donete izmene Krivičnog zakona i biće donet Zakon o poreklu imovine". Nakon ovih podsećanja, najava i promocije, Vučić je "potvrdio da je policija uhapsila Dragoljuba Simonovića, predsednika Opštine Grocka, predsednika Opštinskog odbora SNS-a i člana Glavnog odbora SNS-a, zbog napada na novinara Milana Jovanovića i dodao da je u ceo slučaj bio umešan i jedan policijski službenik".Zatim se vest o hapšenju postavlja u kontekst obećanja da članstvo u partiji nije apsolutna zaštita. Po Vučićevim rečima, "godinama i decenijama, posebno od 2000. do 2012, govori se o partijskim knjižicama kao svemogućim ulaznicama da radite šta hoćete". U vezi sa ovim nije zgoreg podsetiti da se o političkoj zaštiti korumpiranih ljudi u vlasti "govorilo" ništa manje i pre 2000. i posle 2012, a da je hapšenja ili vođenja postupaka protiv ljudi iz vlasti bilo, mada su bili ekstremno retki i pre 5. oktobra (ministar Sava Vlajković i Velimir Mihajlović 1993), a i u periodu 2000-2012 (gradonačelnik Goran Knežević). Takođe, Simonović nije prvi opštinski čelnik iz SNS-a koji je makar privremeno lišen slobode i-ili funkcije zbog zloupotreba (na primer Blace, Alibunar). Međutim, nema osnova da se zaključi da bilo koji od tih slučajeva označava da je uspostavljen sistem nekažnjivosti i pravovremenog ispitivanja zloupotreba.Ništa manje nije zanimljiva ni završna konstatacija predsednika na temu slučaja Simonović: "Sva lica su priznala izvršenje krivičnog dela, i policajac i neposredni organizator i neposredni izvršioci. Ići ćemo u Grocku da uspostavimo kontakt sa ljudima, da vidimo da li može da funkcioniše, ili da neko drugi formira vlast, ili da se raspišu izbori u Grockoj". Hapšenje predsednika gradske opštine znači samo njegovu privremenu sprečenost da obavlja tu funkciju. Skupština opštine ga može većinom glasova razrešiti, kao što ga je i izabrala. Sve i da to ne učini, postoji zamenica (Živadinka Avramović) koja može da obavlja sve dužnosti. Drugim rečima, ako je odgovornost Simonovića za zlodela individualna, onda ne bi bilo razloga da se posle njegovog hapšenja govori o promeni skupštinske većine i raspisivanju izbora. Tako nešto bi imalo smisla jedino ako je Simonović predvodio kriminalnu grupu koja je funkcionisala u formi političke organizacije, tako da njegov odlazak povlači sa sobom i deo odborničke većine.Kada bi javno tužilaštvo valjano radilo svoj posao, pitanje odgovornosti gročanskog predsednika i nekadašnjeg direktora Železnica bilo bi otvoreno daleko ranije. Jedan od izvora informacija tužilaštvu bi mogli biti tekstovi koji su objavljivani na portalu Žig info, koji su očigledno najviše smetali Simonoviću. O njegovom poslovanju pisali su inače i nacionalni mediji, tako da se dugogodišnje nepostupanje ne može objasniti manjkom informacija. Ni sada nije kasno za reakciju. S druge strane, ukoliko se istraga bude ograničila samo na izazivanje opšte opasnosti / ugrožavanje sigurnosti / pokušaj ubistva Jovanovića, a ne i na ispitivanje sumnji u zloupotrebe lokalne vlasti, jedina posledica je da će u nekim budućim slučajevima oni koji žele da ućutkaju hrabre novinare biti obazriviji.Novinari su već dan kasnije na dobar način iskoristili priliku da postave pitanje u vezi sa ispitivanjima zloupotreba. Naravno, ne javnim tužiocima, koji su i do sada bili nevidljivi, već predsedniku koji je i započeo priču.Ostaje da se vidi da li će ovaj korektan Vučićev odgovor ("uveren sam da će tužioci proveriti…") delovati stimulativno na tužioce.Među slučajevima koje treba ispitati jeste i pisanje portala Žig info u vreme izborne kampanje 2017. Naime, gročanski portal je izneo konkretne podatke o nezakonitim donacijama za predsedničku izbornu kampanju, koje su distribuirane lažnim donatorima preko opštinskog odbora vladajuće stranke.Iako su kasnije objavljeni podaci o hiljadama istovetnih donacija potvrdili priču gročanskog portala, a "objašnjenje" predsednika Vučića o "trećem čoveku iz kafane" podstaklo dodatne sumnje, to nije bilo dovoljno ni Agenciji za borbu protiv korupcije, ni javnom tužilaštvu da ispitaju verodostojnost relevantnih delova izveštaja o finansiranju kampanje SNS-a, ili makar ne da rezultate svog ispitivanja predstave javnosti.Ostaje da se vidi hoće li Simonović, čije je hapšenje predstavljeno kao dokaz da ne postoje političke privilegije pred kršenjem Krivičnog zakonika, biti ispitan i da li će odgovarati za sve za šta se sumnjiči, samo za one prestupe koje je uradio na svoju ruku ili samo za požar čiji plamen je zaparao pogled čak i onima koji na srpske prilike blagonaklono gledaju sa udaljenih destinacija.Autor je programski direktor Transparentnosti Srbija.            

----------------------------------------------------------

Datum: 29.01.2019

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/nauka/upitnik/2935915/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Upitnik

Vesti na temu | Palo.grdr Aleksandar Grubor, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija i Mahmud Bušatlija, ekonomski stručnjakdr Aleksandar Grubor, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija i Mahmud Bušatlija, ekonomski stručnjakHoće li država već od ove godine moći da pronađe svu sakrivenu imovinu političara, estrade, direktora i lokalnih funkcionera, kao i svaki dinar utajenog porezaHoće li država već od ove godine moći da pronađe svu sakrivenu imovinu političara, estrade, direktora i lokalnih funkcionera, kao i svaki dinar utajenog porezapalo.grpalo.gr      

----------------------------------------------------------

Datum: 28.01.2019

Medij: radiobalkanfox.com

Link: https://radiobalkanfox.com/2019/01/28/ko-stiti-ovog-coveka-afera-oteto-prokleto-djilas-raskrinkan-i-uhvacen-u-lazi-ali-tuzilastvo-cuti-pred-lopovlukom/

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: KO ŠTITI OVOG ČOVEKA?! AFERA OTETO PROKLETO: Đilas raskrinkan i UHVAĆEN U LAŽI, ali tužilaštvo ćuti pred lopovlukom!

Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju, koji je uzurpirao 6,5 ari državne svojine, zemljišta na Senjaku, 2006. godine, kada je ekspresno završio legalizaciju vile za samo sedam dana, obavljao je funkciju direktora Narodne kancelarije predsednika Republike. foto: Kurir Đilas je na pomenutoj funkciji bio od 2004. do 2007. Sagovornici Kurira navode da je ova afera zadatak za pravosuđe i da nadležni moraju da reaguju. DOKAZI ĐILASOVOG LOPOVLUKA: * OTEO DRŽAVNU ZEMLJU, VREDNU POLA MILIONA EVRA * SAZIDAO VILU NA DIVLJE * LEGALIZOVAO JE ZA SAMO SEDAM DANA foto: Printscreen Sve ispitati Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da je gradski pravobranilac ovlašćen da pokrene postupak protiv Đilasa i njegove (bivše) supruge. - Treba uzeti ceo predmet i ispitati, javni pravobranilac mora da se oglasi. Samo sudskim postupkom Grad može da bude u faktičkom posedu tog zemljišta i da nadomesti pričinjenu štetu - kaže Ninić, a komentarišući činjenicu da je Đilasu legalizovana vila za sedam dana u vreme dok je bio visoki funkcioner, on navodi: - Za naše političke prilike je tipično da se takve stvari rešavaju telefonom kad ste funkcioner - procedure su kraće i povlašćeniji ste od običnih građana. foto: Kurir Da je ovo zadatak za pravosuđe, smatra Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija. - Ako država poseduje podatke da je on uzurpirao javnu svojinu, onda ti podaci moraju da budu adresirani na pravosudne organe. Javnost treba ovim da se bavi, ali na nadležnima je da istraže - kaže Dobrašinović. GOATI: AKO JE NEKO PREKRŠIO ZAKON, NEVEZANO DA LI JE TO DRAGAN ĐILAS, ILI NEKO DRUGI, MORA DA SNOSI POSLEDICE foto: Dado Đilas Otimačina Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija kaže da, ukoliko je neko prekršio zakon, onda treba da snosi posledice. - To je imovinsko-pravni spor koji treba da reši sud. Ako je neko prekršio zakon, nevezano da li je to Dragan Đilas ili neko drugi, treba da snosi posledice - poručio je Goati. foto: Nebojša Mandić Irena Vujović, predsednica opštine Savski venac, u razgovoru za Kurir navodi da je prema Zakonu o javnoj svojini iz 2012. sva imovina opština prešla na Grad i da je bespravno korišćenje zemljišta svojevrsni benefit koji uživa Đilas. Ona smatra da Đilas očekuje da će odugovlačenjem doći do vlasništva nad zemljištem. - Prema Zakonu o javnoj svojini iz 2012, sva imovina opština je prešla na Grad. Opština više nije titular prava na zemljištu i baš iz tog razloga nije nemoguće da je takav zakon i iniciran. Bespravno korišćenje zemljišta je svojevrsni benefit koji uživa Dragan Đilas. Možda se rukovodi mišljenjem da će putem održaja doći do vlasništva nad zemljištem. Razni su motivi ljudi koji su navikli da konstantno otimaju od naroda i države - navodi ona. foto: Kurir Kurir je poslao pitanja Tužilaštvu za organizovani kriminal jer je Đilas tada bio imenovano lice, ali do zaključenja ovog broja odgovori nisu stigli. foto: BetaMihajlovićeva udarila na lidera SZS GRAĐANI ČEKAJU NA LEGALIZACIJU, ALI NE I DRAGAN ĐILAS Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, kaže da su svojevremeno pravo ne legalizaciju kuće imali samo funkcioneri DS, dok su obični građani morali da čekaju da završe ovaj postupak i po nekoliko godina. - U vreme Đilasove vlasti izgleda da su ekskluzivno pravo na legalizaciju kuća i stanova imali samo funkcioneri ove stranke, a ne obični građani. Dok su obični građani na legalizaciju čekali i po nekoliko godina, nekima je bilo omogućeno da to urade za šest dana. Za razliku od njih, danas niko ne može da ozakoni objekat koji nije izgrađen legalno. I ovaj slučaj pokazuje razliku između vremena kada je DS vladao i danas - kazala je ona za Kurir. (Kurir.rs/Katarina Blagović /Foto: Dado Đilas, Beta, Nebojša Mandić, Beta, Printscreen) foto: Kurir Kurir Kliknite za sledeću vest Podelite prijateljima

----------------------------------------------------------