Mediji o korupciji

Datum: 08.10.2019 

Medij: Alo      Strana: 1,6,7

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Otkrivamo nove muljaže direktora po školama

 Otkrivamo nove muljaže direktora po školama

 Šalju našu decu na put pre ko fantomskih agencija!

Ne proveravaju agencije preko kojih šalju učenike na put!

 Nepravilnostima u vezi s organizovanjem đačkih ekskurzija ne nazire se kraj, a jedan od najgorih primera je i Osnovna škola „Dragan Lukić“ sa Bežanijske kose.

Za jednodnevni izlet učenika šestog razreda te škole javna nabavka i ne postoji na sajtu škole, ali je roditeljima uredno dato da potpišu saglasnost za put u Valjevo, i to u organizaciji agencije „Everest“, koja više ne radi nego što radi, zbog čega je i alarmirana turistička inspekcija.

Nakon pisanja „Alo!“ o brojnim muljažama sa đačkim putovanjima, telefon naše redakcije ne prestaje da zvoni. Među nezadovoljnima su i roditelji iz OŠ „Dragan Lukić“ koji su, nakon što su sami utvrdili brojne nepravilnosti, alarmirali i turističku inspekciju koja je, po izlasku na teren, i te kako imala posla.

Naravno da ni ovim roditeljima, kao i u većini drugih škola, nisu bile iznete ponude već su dovedeni pred svršen čin, tako što su dobili papirić da zaokruže da li su ili nisu saglasni da im dete ide na jednodnevni izlet. Tada su i saznali da se 9. oktobra ide u Brankovinu, kao i da je to u organizaciji agencije „Everest“, po ceni od 2.700 dinara. Međutim, klupko je počelo da se odmotava kada su pokušali nešto više da saznaju o samom izletu, ali i agenciji.

Direktorka: Ne treba nam zameriti ako nekad pogrešimo -Ja stvarno ne idem po sajtu da proveravam agenciju, ne zato što sam neodgovorna prema deci, već ako neko aplicira za nešto, podrazumeva se da to radi korektno i pošteno. Želim da verujem da je tako jer oni koji dolaze u škole i vrtićezaista ne bi smeli da rade mimo propisa. Ali izgleda ću morati da počnem da proveravam... Radićemo u skladu s pravilnikom. Za ovih devet godina nisam imala nikakvih problema i ne bih volela da ih imam ni ubuduće. Netreba zameriti Ijudima ako nekad pogreše - kaže Aleksandra Brajović Zoronjić, direktorka škole.

Ode direktorka uinspektore Aleksandra Brajović Zoronjić, direktorka OŠ „Dragan Lukić“, uskoro bi mogla da bude ta koja će kontrolisati škole jer joj se smeši mesto u gradskoj prosvetnoj inspekciji. Ni ona sama ne krije za „Alo!“ da bi do napredovanja moglo da dođe.

Turistička agenci ja nema ni kontakt-telefon, ali ni sajt, što je zaista iznenađujuće, jer danas gotovo svi imaju svoje internet prezentacije, o telefonu da ne govorim. Kad se ukuca ime agencije, pojavljuje se ime preduzetnika, što znači da nije reč o firmi, a u produžetku imena preduzetnika stoji - turistička agencija i njeno ime. Kad smo tog preduzetnika potražili na sajtu Agencije za privredne registre, frapirali smo se jer više ne radi nego što radi - pričaju za „Alo!“ očevi dvojice učenika.

I „Alo!“ se uverio uvi dom u podatke sa sajta Agencije za privredne registre da je agenci ja „Everest“ više zat vorena nego što je otvorena kao i da to tako funk cio niš e poslednjih pet godina. Tako, recimo, imali su prekid obavljanja delatnosti od 31. decembra 2014. do 10. novembra 2016, pa opet od 4. januara do 25. septembra 2017, kao i 27. juna do 31. avgusta 2018, ali i od 12. oktobra 2018. do 3. juna 2019, pa opet od 25. juna do 9. septembra ove godine.

Inače, još interesantnije i ujedno i zapanjujuće je da se od svih javnih nabavki za izlete i ekskurzije na sajtu škole ne navodi samo javna nabavka za izlet za šesti razred. Za to u školi nemaju objašnjenje.

Ministar Mladen Šarčević i juče je u razgovoru za „A1o!“ pozvao sve roditelje koji posumnjaju na bilo kakve nepravilnosti da se obrate gradskoj ili opštinskoj prosvetnoj inspekciji, te napomenuo da će se u sve uključiti i inspekcija Ministarstva prosvete.

Odustali od izleta u Valjevo

U OS „Dragan Lukić“, nakon što smo im se juče obratili sa brojnim pitanjima zbogspornog puta u organizaciji sumnjive agencije, rečeno nam je da do tog puta neće ni doći. Direktorka škole navodi da jeodluku da se ne ide donela nakon što im se majkajednogđaka obratila ukazujući na nepravilnosti. Sekretarkaškole u razgovoru za „Alo!“ tvrdi da se odluka sa kim se ide na put donosi na osnovu najpovoljnije dostavljene ponude, da su s agencijom „Everest" već išli na put i da nije bilo nikakvih neprijatnosti, da jeturistička inspekcija nedavno bila u školi, ali da škola nikav zapisnik od inspektora nije dobila. Turistička agencija nema ni kontakt-telefon, ali ni sajta, više ne radi nego što radi roditelji

Turistička inspekcija: Utvrdene eepravilnosti iz Turističke inspekcije navode da su utvrdili nepravilnosti u radu sporne agencije. -Turistički inspektor izvršio je inspekcijski nadzor turističke agencije „Everest No 3“, koja posluje u okviru preduzetničke radnje, i u okviru nadležnosti turističke inspekcije, u skladu sa Zakonom 0 turizmu, utvrdio je određene nepravilnosti u radu za koje su preduzete zakonom propisane mere - navodi se, između ostalog, u odgovoru turističke inspekcije zabrinutim roditeljima.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Petooktobarska inverzija

 Petooktobarska inverzija  

Svaki jubilej Petog oktobra prilika  

je da iste persone dramatis ponove svoj narativ: bio je to dan kada je dobra Srbija pobedila zlu, kada su snage demokratije i progresa nadvladale nacionaliste i mračnjake, a evropska Srbija pobedila ksenofobičnu u gubitničku. I sam sam, u skladu sa svojim mogućnostima, bio tvorac te paradigme. Bio sam tog dana ispred Skupštine. Baš kao što sam bio na 99 odsto svih antimiloševićevskih protesta tokom devedesetih. Kad je krenulo razbijanje staklarije na ulazu u RTS, otišao sam kući. Dim iz Skupštine gledao sam na TV . Danas imam podeljena osećanja o značaju i sekvelama tog datuma. Ali to i nije bitno. Više me zanima šta smo mi petooktobarci Srbiji danas, a šta je ona nama. Da bismo to saznali, treba razbiti paradigmu. Nisu oni što su izgubili 5. oktobra 2000. bili đavoli, a  

nismo ni mi bili anđeli. To smo dokazali tokom 12 godina svoje vlasti. Među nama je bilo izuzetnih ljudi, jedan od njih je platio glavom, a bilo je i izuzetnih pokvarenjaka, korumpiranih hulja i lopova koji su uspeli da daju za pravo posmatračima sa strane koji u svojoj večitoj skepsi ponavljaju: „Svi su oni isti“.  

Najveća politička greška nas petooktobaraca bila je to što smo mislili da je Kosovo demokratsko pitanje. I da će promena političkog kursa poništiti posledice gubitka izgubljenog rata 1999. Za tu grešku nismo bili krivi. Svako ima pravo da bude naivan. Greška za koju jesmo krivi je to što nismo imali pameti i volje da razbijemo mit o Rezoluciji 1244 „koja čuva Kosovo u sastavu Srbije“, jer ona nema to svojstvo, a prava i glavna svrha tog dokumenta bila je retroaktivna legalizacija nelegalnog NATO bombardovanja. Nabrojaću i sledeće greške: nismo uspeli da budemo proaktivni i ponudimo rešenje kosovskog problema u vreme kada je za to bilo prostora. Uljuljkivali smo se u floskulama bez sadržaja. Pravili smo jedinstvenu državnu politiku oko fraze „više od autonomije, manje od nezavisnosti“ i pravili se da ne vidimo koliko je ona već tad bila nerealna, a mrštili smo se i ignorisali Ćosićevu ideju podele koja je tada bila realna. Protraćili smo dragoceno vreme u situaciji kada je vreme bilo jedino što smo imali. Dozvolili smo da Koštunica svoju Preambulu unese u Ustav, znajući da to nema značaja za odbranu Kosova, ali ima za odbranu Koštunice. Izlazili smo sa predlozima rešenja problema KiM po modelu Honkonga ili Olandskih ostrva sa zakašnjenjem, u trenutku kad su sudije (od kojih je jedan bio sadašnji ruski ambasador Bocan Harčenko) svirale kraj pregovora i kada je Ahtisarijev plan, koji je bio prednacrt Ustava nezavisnog Kosova, već bio napisan.  

Sve ovo jesu greške za koje smo mi, petooktobarci, krivi, ali i to je oprostivo, jer one, čvrsto sam ubeđen, nisu činjene iz zle namere. Međutim, neoprostivo je što iz svojih grešaka nismo izvukli pouke, što svoje greške ne prihvatamo i što se pona-  

šamo kao da, tako bezgrešni, imamo moralno pravo da sudimo o Vučićevim današnjim političkim naporima da na Kosovu spase što se još spasti može.  

Vraćam se na 5. oktobar 2000. u svetlu 5. oktobra 2019.  

Ako se manemo (našeg) petooktobarskog budalastog narativa koji je danas već postao punoletni hodajući zombi, šta vidimo? Vidimo snage poražene onog 5. oktobra, u međuvremenu  

reformisane i promenjene nabolje, kako vuku Srbiju ka EU i vidimo pobednike iz 2000, njihove rudimente i sekvele, kako svim silama pokušavaju da to spreče. Kako pokušavaju da spreče? Pa tako što su se uortačili sa antievropskim fašistoidima i tako što odbijaju svaku pomisao o rešenju kosovskog čvora, bez kog svaka ideja o uspešnoj i razvijenoj Srbiji postaje utopija. Dakle, vidimo Vučića koji ne da nije nacionalista, nego je veći liberal i građanin nego što je Vesna Pešić ikad bila (što mu Vesna i njeni „građani“ nikad neće oprostiti) i vidimo petooktobarce, lidere SZS koji umesto politike nude drveno gvožđe u formi „aktivnog bojkota“ i svoje otužne selfije na kojima demonstriraju infantilni fetiš prema lepljenju nalepnica, sve praćeno retardiranim provalama radosti zbog uspešnog uništavanja saobraćajnih znakova i druge državne imovine. Šta će vam bolji dokaz da je mit o 5. oktobru mrtav i da je vreme da bude sahranjen? Najveća politička greška nas  

petooktobaraca bila je to što smo mislili da je Kosovo demokratsko  

pitanje

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Potrebna dekriminalizacija Kosova

 Potrebna  

dekriminalizacija Kosova  

Beograd - Uvijek su dobre promijene i drago mi je da je do njih došlo na Kosovu. lako se već proglasio pobjednikom i novim premijerom, pred Aljbinom Kurtijem su teški pregovori i dugačak put, puno posla kojeg na Kosovu itekako ima. Neće nikako imati lak zadatakjer Kosovo čekaju unutarnji i vanjskopolitički izazovi koji su vrlo veliki, kaže za Danas Josip Juratović, poslanik Socijaldemokratske stranke u Bundestagu, koji će danas i sutra boraviti u poseti Beogradu i Prištini, u delegaciji nemačkog parlamenta. Glavna tema sastanaka parlamentaraca iz Berlina biće sprečavanje kriznih situacija.  

Juratović ukazuje da se na unutrašnjem planu Kosovo suočava sa katastrofalnom ekonomskom situacijom, lošim obrazovnim sistemom, korupcijom i kriminalom, velikim problemima u zdravstvu, nepotizmom...  

- Ipak, najveći izazov za novu vladu Kosova biće postizanje napretka u neriješenom odnosu sa Srbijom. Tko god dođe na vlast u Prištini, i bude premijer mora shvatiti da samo demolo-atskim pristupom dijalogu može ići naprijed, što znači ukidanje drakonske carine na srpsku robu i obnavljanje dijaloga sa Beogradom. Ovo bi zaista trebala biti svojevrsna vlada dijaloga koji je prijeko potreban kako bi napokon popustila napetost na Zapadnom Balkanu. Kosovu je izgleda došao i trenutak istine gdje se Kosovo mora suočiti sa procesom dekriminalizacije Kosova i političke scene, zaustaviti trend iseljavanja, osigurati bolju egzistenciju građana kroz razvoj ekonomije i ekonomsku obnovu, uspostaviti vladavinu prava i afirmisati se u regionalnoj j i međunarodnoj suradnji, naglašava naš sagovornik.  

Prema Juratovićem mišljenju, Kosovu treba novo političko liderstvo, „koje nije opterećeno teretom prošlosti“.  

- Birači su pokazali da žele promjene, a pokret Samoopredjeljenje nije još nikadabio diokosovske vlade. Samoopredjeljenje sada ima šansu pokazati da više nisu pokret već demokratska politička alternativa, zaključuje nemački poslanik.  

pobjednikom i novim premijerom, pred Aljbinom Kurtijem su teški pregovori i dugačak put

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,6

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: RTS podelio 661 milion dinara za plate bez pokrića

 RTS  

podelio 661  

milion  

dinara za plate bez pokrića I Strana 6  

RTS podelio 661 milion dinara za plate bez pokrića  

 Beograd - Konačan izveštaj Državne revizorske institucije o poslovanju Radio-televizije Srbije biće uobličen kada bude sagledano izjašnjenje te kuće na izrečene primedbe, ali se iz prvog nalaza, objavljenog na sajtu DRI, vidi da su manjkavosti otkrivene u sve tri kontrolisane oblasti - javne nabavke, zarade zaposlenih i raspodela dobiti.  

Revizor tvrdi da je u 30 postupaka javnih nabavki, vrednih ukupno oko 440 miliona dinara, ustanova kršila zakon i nepravilno ga sprovela, dok je za robu vrednosti 73 miliona uopšte nije bilo javnog poziva, iako nije bilo razloga za izuzeće. Takođe, bez pravnog osnova, navodi se u izveštaju, isplaćene su „stimulativne naknade zaposlenima za sporazumni prestanak radnog odnosa u iznosu od 370 miliona dinara“, zatim su povećane zarade zaposlenima za iznos od najmanje 262 miliona dinara po osnovu radnog učinka ili vremena provedenog na radu, a novi element zarade, smenski rad, dodatno je podigao plate za ukupno 29 miliona dinara. Ukupno je za uvećane zarade isplaćen 661 milion dinara,  

Na kraju, najmanje 50 odsto dobiti iz 2017, odnosno oko 768 miliona dinara, trebalo je da RTS uplati u republički budžet a da za preostalu polovinu profita traži dozvolu kako bi njime pokrio gubitak iz prethodnog perioda. Nijedna od te dve obaveze nije izvršena, navodi se u izveštaju DRI.  

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže za naš list da ima delimično razumevanje za propuste koje je revizor utvrdio u sektoru javnih nabavki, jer je reč o komplikovanom, zahtevnom i često u praksi neprimenjivom zakonu po kome je jako teško raditi.  

- Nisam iznenađen što se to našlo u primedbama kod RTSa jer kada bi se postupalo strogo po tom zakonu život bi stao na mnogim punktovima. Mogu da razumem da zbog praktičnih razloga nije u nekim momentima ispoštovan taj zakon, ali treba imati u vidu da se to čini masovno i da su, naravno moguće zloupotrebe. Koliko je čega prisutno u ovom slučaju, ne verujem ni da će revizor razrešiti. I zakon koji reguliše zarade često se krši i javna preduzeća i ustanove pokazali su veliku maštovitost. Podsetiću vas da je i Fiskalni savet ukazivao na izuzetnu kreativnost kojujeEPS pokazao u iznalaženju sporednih puteva da dođe do većih plata. To jeste za kritiku i jeste suprotno zakonu kojim su 2014. ograničena primanja kod korisnikajavnih sredstava - kaže Madžar.  

Konsultant Milan Kovačević kaže za Danas kako ne veruje da će iko biti kažnjen zbog nepravilnosti koje je revizor utvrdio u završnom računu RTS-a.  

- Mi odavno nemamo sređene finansije, pa da počnemo i od toga što nedostaju podaci o izvršenju državnog budžeta, i već dugo se širi rasuđivanje da vlast može, da joj je dozvoljeno da postupa mimo zakona. To ubeđenje se onda širi i zahvata ostale javne službe i preduzeća. Jasno je da u državnim preduzećima i institucijama treba da se obezbedi stručno i savesno upravljanje, ali se umesto toga uprave drže na „kratkoj uzici“, rade tako da podupiru interese vlasti i onda smatraju da im je dozvoljeno i ponašanje mimo zakona - kaže za Danas konsultant Milan Kovačević i dodaje da u takvim uslovima ni finansije ustanova koje rade javnim sredstvima ne mogu da budu uredne.  

Sporno 30 javnih nabavki vrednih 440 miliona  

Za robu i usluge vredne 73 miliona nije bilo javnih nabavki  

Nećemo prestati sa performansima Beograd - Studentkinja iz udruženja „ od 5 miliona" Valentina Reković (nafotografiji) poručila jejuče ispred ulaza u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS) da neće prestati sa svojim performansima uprkos tome što je direktor Javnog servisa Dragan Bujošević podneo krivične prijave protiv, kako je navela, šest učesnika subotnjih protesta.  

„ovo je prva krivična prijava ito za ometanje javnog reda i mira, za nasilničko ponašanje. Ja zaista ne vidim šta je u farbanju vrata nasilno. Bujoševič slobodno može da podnosi krivične prijave koliko god hoče, iako mu jeova krivična prijava bila neosnovana zato što farba kojom smo farbali ulazna vrata ima sastav mleka", rekla je Rekovič. Onaje istakla da se ne plaše krivičnih i prekršajnih prijava, pozivajući vlast da „slobodno tuži stu-  

dente i da udara u budućnost ove zemlje". Rekovićje objasnila da je Bujošević podnošenjem krivične prijave, za koju ne zna da li je sam pisao ili mu je neko naredio, odlučio da zastraši studente.  

„Dragane Bujoševiću, nećeš nas zastrašiti, ovo zastrašivanje ti neće proći", poručila je studentkinja prvom čoveku RTS. Ona je rekla da su njena sestra Nikolina Reković i ona saslušane u policijskoj stanici „29 novembar", kao i da će danas biti saslušano još dvoje, a narednih dana i preostalih dvoje studenata. Detalje nije navodila, kao ni imena drugih studenata. Upitana da objasni koliko do sada ima prijava protiv organizatora protesta „1 od 5 miliona" Rekovićje izjavila da uz ovu, krivičnu, prekršajnih prijava ima više od 100. FoNet

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 14

Rubrika: Globus

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vlada priznala prekomernu silu

 Nastavljeni žestoki protesti u Iraku  

Vlada priznala prekomernu silu  

 Bagdad - Sukobi između demonstranata i pripadnika snaga reda u Bagdadu koji traju već nekoliko dana intenzivirani su u noći između nedelje i ponedeljka. Na snimcima koji kruže društvenim mrežama čuju se rafali iz teškog oružja i vide demonstranti koji pale gume i panično traže sklonište. Sve do preksinoć iračke vlasti su tvrdile da je ponašanje snaga reda u skladu sa međunarodnim normama pri suzbijanju demonstracija. Stoga je prilično iznenađujuće jučerašnje izvinjenje i priznanje iračke vojne komande u kojem se navodi da je „upotrebljena prekomerna sila u šiitskom kvartu Sadr Siti u Bagdadu u noći između nedelje i ponedeljka“ kada je, prema policijskim i medicinskim izvorima, ubijeno 13 ljudi.  

Premijer Adel Abdel Mahdi, koji je i vrhovni komandant vojske, naredio je povlačenje vojske iz Sadr Sitija i raspoređivanje policije na njihovo mesto. On je takođe pozvao bezbednosne snage da u buduće poštuju pravila ophođenja prema demonstrantima. Broj žrtava demonstracija koje traju od prošlog utorka sada se popeo na 104 osobe, dok je 6.000 povređeno u više gradova u državi.  

Svetske agencije ocenjuju da aktuelna situacija oslikava stanje u zemlji te da je Iračanima dosta svega - korupcije, nezaposlenosti, lošeg rada javnih službi, neispunjenih obećanja vlasti o poboljšanju životnih uslova.  

Ovo su i najveći nemiri otkada je 2017. u toj zemlji poražena Islamska država. Ako vlada ne bude mogla da zauzda demonstracije u narednih nekoliko dana, sledi joj krah, ocenjuje britanski Indipendent. Napominje se i to da protestni pokret nema lidere, već je skoro potpuno spontan, što znači da vlada nema s kima da razgovara. Mada mnogi Iračani tvrde da je greška smeniti vladu bez znanja šta će je zameniti, dragi tvrde da ne može biti mnogo gore i da su spremni da zakorače u mrak.  

To je prvi veliki izazov za krhku vladu premijera Abdul-Mahdija manje od godinu dana otkada je došla na vlast, ističe Bi-Bi-Si i ukazuje da je vlada pokušala da kontroliše proteste uvođenjem policijskog časa i skoro potpunomblokadom interneta. Dnevni policijski čas ukinut je u subotu.  

Rojters naglašava da protesti nemaju verski karakter već da je gnev usmeren na političku klasu. Ovo su protesti nezadovoljnih građana zbog pogoršanj a ekonomskih i životnih uslova i većinom se odvijaju u Bagdadu i na jugu gde dominiraju šiiti. To je u suprotnosti s protestima 2012. i 2013, koje su ekstremisti tzv. Islamske države iskoristili za prikupljanje podrške među sunitima. Većina Iračana nastoji da izbegne versku retoriku posle brutalnog iskustva sa sunitskom ekstremističkom organizacijom, mada tenzije i dalje postoje.  

Pošto se nijedna politička partija ili grupa nije uključila u demonstracije, pa ni opoziciona stranka populističkog sveštenika Muktada Al-Sadra, ko

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,12

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Srpski izvoz u Tursku pada, a uvoz raste

 Srpski izvoz u Tursku pada, a uvoz raste  

Izvoz u Tursku pada, a uvoz raste  

 Beograd - Prvi put posle pune dve godine u Beogradje juče stigao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, a jedna od glavnih tema dvodnevne posete Srbiji jeste ekonomska saradnja zbog čega je u našu prestonicu osim njega stiglo i 200 turskih privrednika. Zajedno sa srpskim kolegama učestvovali su juče po podne na Poslovnom forumu Srbija -Turska, na kom su se ugovarali novi poslovi između privrednika dveju zemalja. Između ostalog, najavljeno je pet novih investicija iz Turske i postavljanje kamena temeljca za početak radova na auto-putu do Sarajeva.  

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je juče da su zajednički infrastrukturni projekti Srbije i Turske značajni zbog regionalnog povezivanja i zbog novog znanja i novih tehnologija koje na ovaj način dola-Mihajlović je istakla da su završeni i pripremni radovi za prvu deonicu auto-puta Beograd - Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina i da danas počinju glavni radovi, pre svega na mostu preko Save. Očekuje, kako je rekla, da radovi na toj deonici traju oko dve i po godine, dok se za drugu deonicu od Požege do Kotromana radi projektno-tehnička dokumentacija, za koju se očekuje da bude završena iduće godine. Kompanija o kojoj Mihajlovićeva govori je Tasjapi, firma koja je u našu zemlju stigla krajem prošle godine, a o kojoj smo pre samo mesec dana pisali u negativnom kontekstu. Naime, inspekcija rada zatekla je od početka ove godine u ovoj turskoj kompaniji 53 neprijavljena radnika. Ministarstvo rada, koje na nedeljnom nivou ažurira „crnu“ listu poslodavaca, tokom septembra objavilo je i da je protiv ove firme podneta prekršajna prijava.  

Tasjapi je u Srbiju došao sa namerom da gradi stanove za pripravnike bezbednosti u Nišu i Vranju. Istoj firmi država je poverila i posao izgradnje i projektovanja dela auto-puta od Beograda do Sarajeva, vredan 250 miliona evra. Nedugo potom, Tasjapi je došao u žižu interesovanja kada je u martu priveden direktor firme u Vranju zajedno sa radnicima CIP-a zbog sumnje na korupciju. Kako je tada pisao Insajder, službenici CIP-a i direktor firme Tasjapi tražili su novac od direktora Vodosnabdevanja iz Vranja kako bi ga angažovali kao podizvođača radova na izgradnji stanova za pripadnike bezbednosti. Insajder je pisao i o tome da je pre dolaska u Srbiju, još pre šest godina vlasnik ove firme Emrulah Turanli hapšen u Turskoj upravo zbog korupcije.  

Inače, privredna saradnja Srbije i Turske ide uzlaznom putanjom, za Tursku pre svega, jer je od 1,08 milijardi spoljnotrgovinske razmene ona u suficitu jer mi daleko više uvozimo iz Turske nego što izvozimo u nju. Prošle godine razmena je prvi put prešla milijardu evra, od toga izvoz j e dostigao vrednostod2sl,6miliona evra i beleži pad u odnosu na isti period 2017. godine od osam odsto. S druge strane, prošle godine iz Turske smo uvezli robu u vrednosti od 832,7 miliona evra, što je rast u poređenju sa 2017. godinom od 14,8 odsto.  

Na listi zemalja u koje Srbija izvozi Turska zauzima 19. mesto, kažu za Danas u Privrednoj komori Srbije, sa udelom od 1,5 odsto u ukupnom izvozu, dok na listi zemalja iz kojih Srbija uvozi Turska je na šestom mestu.  

Turci od nas kupuju najviše katode od rafinisanog bakra, gume, goveđe meso, potom pumpe za grejanje, cigarete, sirćetnu kiselinu, proizvode od kože, dok Srbija od Turske uvozi nerazvrstana roba, roba uskladištenju, provodnike, delove za montažu, limun.  

Kako kažu u PKS, sa Turskom posluje 4.464 privredna subjekta, od čega 153 njih izvozi, a čak 4.125 uvozi robu, dok se i jednim i drugim bavi tek 186 preduzeća.  

U PKS napominju da je u Srbiji, prema podacima APR, registrovano i 515 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Turske, odnosno pravna lica registrovana u Turskoj, a da je najviše onih koji se bave trgovinom na veliko i malo i popravkom motornih vozila. Takvih preduzeća je u Srbiji 319, dok je firmi iz prerađivačke industrije 79. Na trećem mestu su oni koji se bave uslugom smeštaja i ishrane, dok je građevinskih firmi u kojima je većinsko tursko vlasništvo 42 u našoj zemlji.  

Sastanak Komšića, Vučića i Erdogana  

 U utorak je planiran samit Srbija, BiH iTurska, uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Erdogana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića, posle kojeg će sva trojica zajedno otići u Sremsku Raču, gde će postaviti kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beograd - Sarajevo.  

 Sporazumi o saradnji  

Beograd -Srbija iTurska razmenile su juče u prisustvu predsednika Vučića i Erdogana više potpisanih sporazuma o saradnji. Razmenjeni su bilateralni sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti, memorandum o uzajamnom razumevanju u oblasti socijalne zaštite, sporazum o saradnji vlada Srbije iTurske u oblasti industrije i tehnologije. Razmenjen je i memorandum o razumevanju o zajedničkim policijskim patrolama, okvirni vojni sporazum Srbije iTurske, protokol o saradnji u oblasti nauke i tehnologije, memorandum o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Razvojne agencije za mala i srednja preduzeća Turske, kao i memorandum o razumevanju RATEL-a i Upraveza informaciono-komunikacionetehnologijeTurske o saradnji u oblasti elektronske komunikacije i poštanskih usluga. Beta  

Prvih sedam meseci  

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih sedam meseci 2019. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi saTurskom iznosila je 719,6 miliona evra. Izvoz je u prvih sedam meseci iznosio 175,3 miliona evra, a uvoz 541,7 miliona evra. Srbija beleži deficit u prvih sedam meseci od 366,4 miliona evra. U istom periodu pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 32,4 odsto.  

 ze u Srbiju. Ona je naglasila će jedna od najboljih turskih kompanija „Epka“ raditi sa američkim „Behtelom" na izgradnji Moravskog koridora, što je projekat od kojeg očekujemo da donese potpuno nove tehnologije u oblasti infrastrukture u Srbiji. „Početak radova na toj deonici može da se očekuje 2021, a ista turska kompanija koja gradi dve deonice auto-puta Beograd - Sarajevo radiće i rekonstrukciju puta Novi Pazar - Tutin, a radi i na izgradnji stanova u Vranju i Nišu“, istakla je Mihajlovićeva.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 12

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ekonomisti upozoravaju na širenje deficita

 Ekonomisti upozoravaju na širenje deficita  

 Beograd - „Makroekonomska stabilnost nije bogomdana, ona može i da se pokvari. Sve dok imamo makroekonomske neravnoteže, neophodna je oprezna fiskalna politika", poručio je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, na 19. Ekonomskom samitu održanom juče u hotelu Metropol, upozoravajući da ako se ne vodi računa, te ravnoteže mogu lako voditi većim spoljnim deficitima. On je, kritikujući najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, skoro duplo više od rasta nominalnog BDP-a, podsetio da je već u prvoj polovini ove godine deficit tekućih plaćanja povećan za 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine (sa 5,2 na 7,6 odsto BDP-a), a da se robni deficit povećao sa 11,5 odsto na 16 odsto na godišnjem nivou.  

„Mnogi će reći da je to zbog investicija i uvoza opreme, ali kada se pogleda struktura deficita vidimo da dok uvoz raste za oko 13 odsto, uvoz kapitalnih dobara raste za četiri odsto, dok znatno brže raste uvoz robe široke potrošnje. Čini se kao da se vraćamo modelu rasta pre 2008. godine koji je bio zasnovan na potrošnji i nešto manje investicijama", ocenio je on ukazujući i da fiskalna konsolidacija nije završena, jer je dovoljno da se još nekoliko puta prekomerno podignu plate i penzije da se vratimo gde smo bili pre nekoliko godina.  

Prema rečima Vladimira Vučkovića, člana Fiskalnog saveta, šteta je što Srbija ne koristi mogućnosti koje joj pruža međunarodno okruženje i što ne koristi svoje potencijale.  

„Mi smo u zoni makroekonomske stabilnosti i slabog privrednog rasta. Odavde imamo dva puta, u makroekonomsku nestabilnost i još slabiji privredni rast ili da održimo stabilnost i ostvarimo veće stope rasta ekonomske aktivnosti. Vreme curi, ekonomska situacija u EU se pogoršava, politička situacija kod nas je uvek neizvesna i vrata ka boljem društvu i ekonomiji se polako zatvaraju", upozorio je Vučković na panelu posvećenom inkluzivnom privrednom rastu. On je podsetio kako je u oktobru 2008. godine kada je već izbila svetska fmansijska kriza vlada sipala benzin na vatru povećavajući penzije.  

„Sada imamo situaciju da se podižu plate u javnom sektoru, a malo se misli na jačanje institucija i privrede za vreme kada izbije nova kriza“, istakao je Vučković.  

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva ukazao je na rastuću nejednakost u našoj zemlji i podsetio da nijedna zemlja nije ušla u kategoriju ekonomija sa visokim dohotkom sa velikom nejednakošću. Anita Rihter, projekt menadžerka OECD-a za Jugoistočnu Evropu, ocenila je da je dobro što imamo rast izvoza baziran na stranim direktnim investicijama, ali da treba voditi računa da su te investicije održive, odnosno da se poreske olakšice vraćaju državi, da obezbeđuju visoko plaćena radna mesta i transfer tehnologije.  

„Da bi se privukle takve investicije treba ispuniti uslove kao što su politička stabilnost, vladavina prava i niska korupcija", poručila je Rihter.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 19

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zbog greške u projektu ne radi kuhinja

 Studenti se uselili u novi studentski dom u Užicu, koji nije upotpunosti opremljen  

Zbog greške u projektu ne radi kuhinja  

 Užice - Studentski dom u Užicu, čija gradnja je počela pre šest godina i koju su pratili mnogi problemi, primio je prve studente. Međutim, kako kuhinja nije opremljena, hrana u tom objektu trenutno ne može da se priprema, pa će studenti morati da se snalaze za ishranu. Osim kuhinje, nije opremljen vešeraj, kao ni administrativni prostor te ustanove. U objekat sa 274 mesta, koji se nalazi u bivšoj kasarni Krčagovo, pre neki dan uselio se 51 brucoš Pedagoškog fakulteta i Akademije strukovnih studija, a uskoro bi trebalo da se usele i ostali studenti, koji su koristili smeštaj u starom i neuslovnom domu u naselju Turica.  

Izgleda da je lokalna vlast žurila da što pre useli studente u novi dom, kako bi to ubeležila kao svoj uspeh povodom obeležavanja Dana grada, 9. oktobra, i isticala ga u kampanji za lokalne izbore, koji će se održati naredne godine, a koju su užički naprednjaci započeli pre nekoliko meseci.  

„Kuhinja je izuzeta od upotrebne dozvole. Greškom u projektu nisu montirane haube za ventilaciju u kuhinji koje su naknadno ubačene u projekat opremanja", rekao je za Danas Milivoje Ristanović, direktor Studentskogcentra Užice. Onje dodao da je „javna nabavka za opremanje kuhinje i vešernice pri kraju i da će haube za ventilaciju biti ugrađene kada se bude instalirala i ostala oprema".  

„Opremanje kuhinje i vešernice završiće se do kraja decembra ove godine, a možda i ranije jer je pri kraju postupak javne nabavke, koji sprovodi Ministarstvo prosvete", kazao je za Danas Ristanović.  

Na pitanje gde će se do tada hraniti studenti, odgovorio je: „Moraće da se snalaze“, a potom naveo da postoji mogućnost da se hrane u starom domu u naselju Turica, koji se nalazi na drugomkrajugrada.  

„Kada se budu uselili i ostali studenti, sprovešćemo anketu o tome da li žele da se hrane u starom studentskom domu u Turici. Jeste daleko, ali moraće da se snalaze do decembra", kazao je direktor.  

Na pitanje zbog čega se žurilo sa useljenjem kad kuhinja ne radi i na podsećanje da je u junu prošle godine rekao da se „studenti ne mogu useliti u novi dom, ako ne bude završena kuhinja“, on je naveo da je „želja da se studentima što pre poboljšaju uslovi smeštaja bar u sobama, koje su kompletno opremljene" te da je to učinjeno „u dogovoru sa Ministarstvom prosvete“.  

Istakavši da je gradnja koštala 2.350.000 evra, da je oko 2,2 miliona obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grad 100.000, a Studentski centar Užice oko 50.000 evra, gradonačelnik Tihomir Petković je rekao da je taj objekat „važan za razvoj visokog školstva u Užicu i za sveukupan razvoj grada".  

„To je još jedan argument prema Ministarstvu prosvete i  

Istorija probijenih rokova  

Završetak gradnje, koju je u decembru 2013. godine polaganjem kamena temeljca označio tadašnji premijer Ivica Dačič u prisustvu tadašnjeg gradonačelnika Saše Miloševića (SNS), nekoliko puta je prolongiran zbog problema sa izvođačima radova i propusta u projektnoj dokumentaciji. Dačićje pominjao 2014. godinu, a Petkovićje, dve godine kasnije, rekao da će se „studenti u novi dom useliti početkom akademske 2017. godine", ali je rok prolongiran za 2018, a potom i za oktobar ove godine.  

Vladi Srbije da što pre krenemo u razvoj visokog školstva, onako kako smo se poslednje dve godine i dogovorili“, kazao je Petković i dodao da će „studenti, osim usluga na najvišem nivou u tom objektu, za godinu ili dve moći da pohađaju i nova odeljenja fakulteta na sto metara od doma“.  

„Mi smo, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Studentskim centrom Užice održali obećanje da će 1. oktobra ove godine početi useljavanje studenata“, rekao je Petković (SNS) i time otkrio zbog čega se žurilo sa useljenjem studenata u novi dom koji nije u potpunosti opremljen. N. Kovačević

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,16

Rubrika: Kultura

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Izmišljaju problem sa simbolom, a nacija nikad poniženija

 Izmišljaju problem sa simbolom, a nacija nikad poniženija  

Povodom pisanja tabloida daje tokom igranja predstave „Pad“ na Festivalu mladihpozorišnih stvaralaca „Metamorfoza“ u Leskovcu cepana srpska zastava  

 Problem je tretman nacionalnih simbola, a nije problem što je nacija nikad poniženija  

 ug >/¦  

If  

J  

Trebalo je nekako da zabašure one slike Pacolija, Gorana Rakića i Milana Radoičića sa jahte. U pitanju je jedno spinovanje, ali smo već godinama navikli na to. To sad prelazi u ozbiljnu mržnju i laži. - Pisanje tabloida je proverljiv falsifikat. Predstava „Pad“ je živa, postoji, igra se, ima zakazane festivale i gostovanja i u njoj se ni na koji način ne događa ono što tabloidi pišu da se događa. Svi znamo da su ta pisanja tabloida želja a ne realnost onoga što se događa i u Srbiji i u našim predstavama - kazao je za Danas Kokan Mladenović, reditelj predstave „Pad“, komentarišući pisanja određenih tabloida da se prošlog četvrtka, na Festivalu mladih pozorišnih stvaralaca „Metamorfoza“ u Leskovcu, tokom igranja te predstave „cepala srpska zastava“.  

Predstava „Pad“ u produkciji Centra za kulturu Svilajnac se igra skoro godinu dana. Igrala se u Beogradu više puta, u Zvezdara teatru, kao i svuda u regionu. Reditelj objašnjava da ona predstavlja izuzetno potresnu priču o smrti desetina radnika, pre svega na gradilištima u Srbiji, ali i fabrikama, za šta niko nije snosio nikakvu odgovornost.  

Mladenović povodom „skandala sa zastavom“ konstatuje: „Čak i ako ste nacionalista, što dopuštam, nemate monopol na glupost i neobaveštenost", ukazujući da pre iznošenja zaključka treba pogledati predstavu.  

- Ljudi su mogli da pogledaju predstavu. U njoj zastavu rašiva šesnaestogodišnja devojčica, na kraju predstave, i od nje pravi haljinu s kojom počinje svoj novi estradni život jer, posle smrti oca, ne može drugačije da preživi. To dete kome strada otac zastavu rašlje za vreme poslednje scene i od nje pravi haljinu, a Branislav Trifunović u predstavi nema nikakav kontakt sa zastavom - prepričava Mladenović radnju dela i ističe da je za vreme pravljenja haljine od zastave Trifimović u predstavi već odavno „mrtav“. Mladenović konstatuje da Trifunović nijednog trenutka u predstavi niti dodirne, niti ima bilo kakav kontakt sa zastavom.  

- U pitanju su umetnički normalni postupci. Apropo Banetove izjave, ne mislim da postoje patriote prve i druge kategorije. Pitanje je da li sopstvenom narodu govorite neke neprijatne stvari o njegovim vidnim problemima ili reagujete primitivno - ističe Mladenović i podseća na skandalozne reakcije od skoro pre trideset godina na predstavu „Sveti Sava“, koja  

šesnaestogodišnja devojčica, na kraju, i od nje pravi haljinu s kojom počinje svoj novi estradni život jer, posle smrti oca, ne može drugačije da preživi.  

se igrala u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kao i prekidanje te predstave od strane, kako kaže, istih tih nacionalista.  

- Posle svega što se dogodilo na temu jeftinog glorifikovanja nacije došlo smo do toga da ponovo imamo problem sa tretmanom zastave i tretmanom nacionalnih simbola, a nemamo problem što je ta nacija nikad poniženija, država nikad korumpiranija i strašnija. Ta država, čija je ta zastava, bukvalno se raspala pred našim očima, a mi glorifikujemo simbole umesto da se upitamo kako smo se našli u ovom istorijskom ćorsokaku - konstatovao je Kokan Mladenović.  

Branislav Trifunović, glumac koji tumači oca šesnaestogodišnje devojčice i radnika na građevini koji gine, kazao je za naš list da se radi o izmišljotinama i glupostima i da je za vreme igranja predstave, koja je ispraćena ovacijama, sala bila puna. Njega vređa to što u celoj „priči“ (u tabloidima) novinari nijednog trenutka ne pominju radnju predstave.  

- Predstava je napravljena u čast i slavu - pomen, šezdeset ljudi koji su prošle godine poginuli na građevinama širom Srbije i za ta njihova ubistva niko  

nije odgovarao, a mi smo želeli da napravimo predstavu koja će biti omaž tim ljudima koji su postali brojevi, o kojima niko ne priča a u pitanju su nečiji roditelji, braća, sinovi... - kazao je Trifunović i dodao - Koliko znam, dopisnik RTS-a je izlazeći iz sale nešto rekao, opet ne razumejući - što govori o njegovom obrazovanju. Cepanja zastave nije bilo, ona se rašiva na tri dela i od nje se pravi kostim.  

Trifunović smatra da su te, kako kaže, apsolutne izmišljotine prebačene na njega, jer je „valjda lakše ovim idiotima da odmah pronađu neprijatelje“.  

- Trebalo je nekako da zabašure one slike Pacolija, Gorana Rakića i Milana Radoičića sa jahte. U pitanju je jedno spinovanje, ali smo već godinama navikli na to. Međutim, to sad već prelazi u ozbiljnu mržnju i ozbiljne laži. Pitanje je dokle će da idu ti ljudi, koji sad zovu, prete, prićaju ovo i 0n0... Pitanje je i dokle ćemo da dozvoljavamo da se to dešava kazao je Branislav Trifunović konstatujući da nema šta da krije niti od čega da se brani.  

Povodom ovog događaja oglasio se i selektor Festivala mladih pozorišnih stvaralaca „Metamorfoza“ Željko Hubač, koji je za Danas rekao da je Grad Leskovac sa puno dobre volje finansijski podržao taj festival na kome je izvedena predstava „Pad“ i da nije bilo apsolutno nikakvih pritisaka ili cenzure.  

- Neistinita informacija na naslovnoj strani jednog tabloida, koju je plasirao novinar koji evidentno nije gledao predstavu, bacila je senku na festival koji promoviše mlade umetnike i njihove umetničku slobodu - zaključio je Hubač. U. Miletić

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 4

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Jeftiniji postupci, manja administracija, efikasnija zaštita

 NOVI ZAKON 0 JAVNIM NABAVKAMA OD POČETKA NAREDNE GODINE  

 Jeftiniji postupci, manja  

administracija, efikasnija zaštita  

 Ove nedelje u Novom Sadu biće održan okrugli sto o novom zakonu o javnim nabavka, čiji je predlog utvrdila Vlada Srbije, a čija predložena rešenja imaju neposredan i pozitivan efekat na sve privredne subjekte koji su u obavezi da primenjuju propise o javnim nabavkama. Pozitivan uticaj novog zakonskog okvira, koji bi trebalo da se primenjuje od početka naredne godine, ogleda se pre svega u efikasnijem sprovođenju postupka javnih nabavki, jeftinijim postupcima, manjem administriranju i efikasnoj zaštiti prava u postupcima javnih nabavki.  

Osim toga, novopredložena zakonska rešenja treba da spreče koruptivno ponašanje i da obezbede konkurenciju u postupcima javnih nabavki povećanjem transparentnosti i staranjem o tome da privredni subjekti, javnost, mediji i drugi učesnici budu svesni dostupnih mogućnosti za dodelu ugovora i u stanju da saznaju više o tim mogućnostima, kao io ponuđačima kojima su ugovori dodeljeni.  

Poseban značaj uređanja te oblasti na drugačiji način nameće i činjenica da je u pitanju trošenje javnih sredstava. Za trošenje javnih para mora se obezbediti transparentnost postupka javne nabavke, kao i jednakost privrednih subjekata. Najviše primedaba u proteklom periodu i jeste bilo na postupke javnih nabavki za koje nedostaje transparentnost, ali i jednakost privrivrednih subjekata, što je dovodilo do toga da se za javne nabavke često prijavljuje samo jedan ponuđač, kao i da on često ostaje nepoznat.  

Elektronska nabavka, koja se uvodi novim zakonom, postupak javnih nabavki učiniće efikasnijim i unaprediti njihovu delotvornost, ali i smanjiti troškove, kako na strani naručilaca, tako i na strani privrednih subjekata. Primena elektronskih sredstava treba da donese mnoge prednosti, uključujući smanjene administrativne troškove za pojedinačne postupke nabavki, pojednostavljenja postupka nabavki, brže postupke nabavki, veću transparetnost, bolji monitoring nabavke, podsticanje prekogranične konkurencije, podršku razvoju centralizovane administracije nabavke i širu administrativnu modernizaciju i pojednostavljenje.  

Postojeći Zakonom o javnim nabavkama donet je 2013. godine i od tada je dva puta menjan, a posled-  

Elektronski katalog  

Predlog zakona o javnim nabavkama donosi pravilo da se sva komunikacija i razmena podataka o postupku javne nabavke sprovodi elektronskim putem na Portalu javnih nabavki. Novina je i elektronsko podnošenje ponuda i prijava za učešće - elektronski katalozi, kao mogućnost za naručioca da u postupku javne nabavke, u slučajevima kada se koriste elektronska sredstva, zahteva ili dozvoli da se ponuda podnosi u formi elektronskog kataloga ili da ponuda sadrži elektronski katalog. nji put avgusta 2018. godine. Njime je uspostavljen zakonski okvir u oblasti javnih nabavki koji je u velikoj meri u skladu sa zakonodavstvom EU, ali u toj oblasti ima još posla da bi se srpske javne nabavke uskladile s onima koje važe u razvijenim evropskim državama. Pre svega, treba da se javne nabavke sprovode što efikasnije i transparentnije da bi se kroz njih ostvarila pozitivna interakcija države s privrednim subjektima, a za dobrobit društvau celini.  

Novi zakon o javnim nabavkama treba da dovede do značajnog smanjenja i pojednostavljenja postupka u oblasti javne nabavke, smanjenje administrativnog opterećenja i na strani naručioca i na strani ponuđača, a naročito smanjenje troškova učešća u postupcima javne nabavke malim i srednjim preduzećima, koji možda ne raspolažu odgovarajućim administrativnim i stručnim kapacitetima.  

Značajnu novinu novog zakonskog propisa predstavlja izjava o ispunjenosti kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta. Ta izjava predstavlja formalnu izjavu privrednog subjekta da ispunjava sve tražene kriterijume i da nije u nekoj od situacija zbog kojih se isključuje ili se može isključiti iz postupka javne nabavke. Takođe, novim zakonom donosi se novo rešenje u vezi s dodelom ugovora. U tom smislu, ugovor se dodeljuje ekonomski najpovoljnijoj ponudi na osnovu cene ili troškova primenom postupka tržišne efikasnosti ili odnosa cene i kvaliteta. JĐ. Malešević

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Informer      Strana: 30,31

Rubrika: Sport

Autori: D.LJ.

Teme: Korupcija

Naslov: Sudije ubijaju SRPSKI FUDBAL

 Delioci pravde iz nedelje u nedelju prave kardinalne greške, najčešće na mečevima Zvezde i Partizana i tako žestoko narušavaju regularnost Linglong Superligi

Srpsko fudbalsko prvenstvo pretvorilo se u potpuni cirkus, a glavni krivci za to su nesposobne, a možda čak i korumpirane sudije! Delioci pravde iz nedelje u nedelju prave kardinalne greške, najčešće na mečevima Zvezde i Partizana, i tako žestoko namšavaju regularnost Linglong Superlige.

Proteklog vikenda odigrani su mečevi 11. kola Linglong Superlige, a na utakmicama Napredak - Zvezda (0:1) i Partizan - Voždovac (1:2) viđeno jenekoliko teških sudijskili previda.

U Kruševcu sudija Bojan Nikolić najpre Zvezdi nije svirao čist penal nakon što je Ben namerno udaren laktom u šesnaestercu domaćih. Nikolić je potom dosudio apsolutno nepostojeći jedanaesterac za crveno-bele kad se Ben bacio u kaznenom prostoru. U Beogradu, Momčilo Marković nije svirao dva očigledna penala za Voždovac, ali je zato gostima u Humskoj poklonio jedanaesterac zbog nepostojećeg prekršaja golmana Vladimira Stojkovića. Da stvar bude gora, dosudio je kazneni udarac tek kad j e video da akcija gostiju nije završena pogotkom!?

Nekadašnji arbitar, a sada sudijski ekspert Raka Đurović, pokušao je da objasni zbog čega delioci pravde donose veliki broj pogrešnih odluka. On se najpre osvrnuo na sporne situacije iz Kruševca i Humske.  Penal koji je dosuđen za Zvezdu nije postojao, mada " je Ben odlično simuUrao i prosto naterao sudiju Bojana Nikolića da pokaže na belu tačku. Pre toga, u prvom poluvremenu, igrač Napretka je trebalo da dobije crveni karton zbog namemog udaranja Bena, a sudija da svira penal. Kada je reč o meču u Humskoj, Stojković nije faulirao napadača Voždovca i to i nijebiokazneniudarac.Međutim,sudija  Momčilo Marković je u dva navrata mogao da sudi penal za goste, zbog faula Pavlovića, kao i igranjem rukom Natha. Završio je utakmicu kao neko ko je uništio Partizan, a on je u stvari oštetio Voždovac objašnjava sudijski ekspert.

Đurović smatra da se arbitri plaše čelnika najvijačkih klubova. - Sudije su u strahu od velikih

klubova i zbog toga sude pod pritiskom. Njima se greške različito sankcionišu u zavisnosti od toga da li su pogrešili na štetu malih ili velikih klubova. Retko se dešava da sudija snosi posledice ako pogreši na štetu, nekog manjeg kluba, a u suprotnom je kazna neizbežna - kaže bivši arbitar.

FSS: Uvodimo VAR tehnologiju što pre Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije je na jučerašnjoj sednici odlučio da kontaktira FIFA i UEFA i aplicira za dobijanje VAR tehnologije. - Izvršni odbor je doneo formalnu odluku o uvođenju VAR tehnologije na terenima Superlige Srbije. Komisija naše fudbalske organizacije na čelu sa Milanom Karadžičem u najbržem roku posetiče UEFA i FIFA kako bi dobila smernice oko uvođenja video-tehnologije - navodi se u saopštenju FSS.

Partizan trazi pravdu od stramh arbitara Čelnici Partizana posle poraza od Voždovca u Humskoj (2:1) zatražili su međunarodnu pomoć jer smatraju da su žrtve sudijske nepravde.

- Pozvana su trojica stranih arbitara, a svi su bivši  sadašnji internacionalci, da urade ekspertsku analizu suđenja utakmica Linglong Superlige Srbije. Nećemo u ovom tre nutku da otkrijemo njihova imena, ni iz koje su zemlje Poslali smo im snimke sa svim dosadašnjim utakmicama Partizana, Zvezde i Radničkog. Zatražili smo da analiziraju svaki sporni detalj na svim utakmicama i da nam dostave analizu. Čim stigne njihov odgovor, održaćemo konferenciju za medije i prezentovaćemo sve što oni budu rekli. Ako oni procene da je bio penal za Voždovac, mi ćemo to tako i da prenesemo javnosti - rećeno nam je iz Partizana.

arbitara koji sude u našem prvenstvu ne zaslužuje da bude na sudijskoj listi.

- Imamo mnogo sudija koji ne zaslužuju ni da pridu terenimaSuperiige. Negativna selekcijapočinje još od opštinskih saveza. Uvek neko nekoga preporuči i tako funkcionišu stvari. Kodnasje potezanje veza legitimno sredstvo. Došli smo dode da nije važno koliko je sudija kvalitetan, nego da li ima nekog ko će da ga progura. Kad bi arbitri hteli da otvore dušu, saznali bismo gorku istinu - naglašava naš sagovornik.

Nekadašnji arbitar dodaje i da klupski funkcioneri često utiču na sudije.

Prijatelji klubova

Klubovi vole da mešetare, da režiraju, ali da prebacelopticu na sudije. Ekipe se dogovore oko rezultata i onda čekaju da sudij a odradi posao. A onda arbitri koji nemaju sudskog morala, da bi pokazali prijateljstvo nekom klubu, pristaju da režiraju već dogovorenu utakmicu - zaključuje Đurović.

Funkcioneri večitih RASPIRUJU MRŽNJU nunkcioneri Crvene zvezde i Partizana možda su i najviše krivi za preterano tenzično i gotovo nezdravo stanje u domaćem fudbalu. Nema vikenda  kad se čelnici večitih neoglase da komentarišu suđenje, pa usput opijunui večitog rivala i time dodatno stvaraju tenziju. Takođe, ne pamti se kad je poslednji put večiti derbi završen čestitkama pobedniku, već se godinama poražena strana obavezno oglašava saopštenjima i kuknjavom.

Vrhunac sramnogponašanja bio je incident u kojem su učestvovali generalni direktori dva kluba, Zvezdan Terzić s jedne i Miloš Vazura s dmge strane. Oni su se pokoškali ni manje ni više nego nasred sednice Skupštine Zajednice klubova Superlige i Prve lige, pred skoro 30 kolega. Čupali su se za revere, psovali, najprimitivnije vređali, na opšte iznenađenje ostalih. Onda su, poput kakve dece, nastavili posle da u medije šalju saopštenja i poruke u kojima su pokušavali da sebe predstavljaju kao cvećke, a onog drugog nastavljali da vređaju.

Vazura se posle sukoba pozvao upravo na svedoke.

- Terzić me je vređao, psovao, pretio i meni i ostalim čelnicima Partizana, govoreći sve najružnije, a na kraju je pokušao i fizički da se obračuna sa mnom rekao je Vazura.

Samo par dana ranije, posle poraza u derbiju, Zvezdan Terzić je optužio rukovodioce Partizana da „truju narod"?!

Lalatović se izlanuo, pa pobegao u mišju rupu Pgepeg Vojvodine Nenad

Lalatović podigao je ogromnu prašinu kad je 13. septembra posle utakmice protiv Radničkog u Nišu pretio da će otkriti sve nameštaljke u domaćem fudbalu! Od tada do danas, međutim, Lalatović j nijednom nije rekao j ni reč o saznanjima 1 da se u Superligi šteluju rezultati. Iz FSS se nisu ni potrudili da ga moti- 'V višudaotkrijeeven- ? tualne malverzacije. Štaviše, naterali su ga da ućuti, jer su ga u dva navrata za isti „prekršaj“ kaznili ukupno sa 800.000 dinara.

Lalatović je prošle godine bio trener Radničkog, a tad se u čaršiji mnogo pričalo o tome da su Nišliie milienici sudija i da su imali, najblaže rečeno, čudne rezultate. Slučajno ili ne, najčešće su te glasine pratile one mečeve koje Lalatović nije vodio s klupe, jer je svaki put, navodno, bio bolestan.

Pošto je pre manje od mesec dana isključen u  Nišu, kao trener Vojvodine, Lalatović se žestoko posvađao s ne-

kim s tribina ili iz lože „Čaira“. Odlazeći s terena, okrenuo se ka tribinama Š loži i vikao:

„Sve ću reći, ovoga mi krsta, sve ću reći, svaku nameštenu utakmicu!“

Nažalost, sve  ostalo na tome, Lalatović ništa nije rekao.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Kurir      Strana: 16

Rubrika: Vesti

Autori: BRANKA TRAVICA

Teme: Korupcija

Naslov: FUDBALSKI FUNKCIONER PODMIĆIVAO SVEDOKA DA NE SVEDOČI PROTIV HIRURGA

UHAPSEN RADE ĐORĐEVIĆ

FUDBALSKI FUNKCIONER PODMIĆIVAO SVEDOKA DA NE SVEDOČI PROTIV HIRURGA

BRANKA TRAVICA

Rade Đorđević (58), predsednik Fudbalskog saveza grada Kragujevca, uhapšen je pre dva dana zbog sumnje da je pokušao da podmiti, spreči i ometa postupak koji se vodi protiv plastičnog hirurga KC Kragujevac Gorana Azanjca (55), osumnjičenog da je jednoj pacijentkinji ugradio silikonske grudi na račun RFZO.

Kako Kurir saznaje, uhapšeni Đorđević je istaknuti građanin Kraguj evca koj i j e imao dosta rukovodećih funkcija. Bio je član Gradskog veća za privredu, a trenutno je predsednik Fudbalskog saveza grada Kragujevca.

Ometali postupak

Đorđević je uhapšen nakon što ga je policija locirala i pratila ga putem telefona.

- Lisice na ruke stavljene su Đorđeviću i S. Č. (45) zbog sumnje da su izvršili krivično delo sprečavanja i ometanja dokazivanja. Oni su osumnjičeni da su putem telefona, a zatim i prilikom neposrednog susreta koji su inicirali obećali poklon ili drugu korist svedoku u pokrenutom krivičnom postupku protiv doktora Gorana da ne bi dao iskaz pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije u Kraljevu - rekao je izvor iz istrage i dodao:

- Uhapšeni funkcioner je pokušao da podmiti glavnog svedoka u ovom slučaju i nije uspeo jer ga je policija uhvatila na delu - baš u trenutku primopredaje. Đorđević je nakon hapšenja po hitnom postupku prebačen u Kraljevo. Veza koja povezuje uhapšenog doktora i funkcionera je poslovni interes - rekao je izvor i dodao da su oni u gradu viđeni samo u poslovnim krugovima.

Malverzacije

Podsetimo, jedan od najpoznatijih plastičnih hirurga u Srbiji i rukovodilac odeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u KC Kragujevac uhapšen je 18. septembra zbog silikona koje je ugradio starleti iz tog grada, izvesnoj T. S.

Kako je Kurir tada saznao, doktor je tada, nakon što je izveo zahvat, uzeo novac od pacijentkinje, ali i od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) jer je falsifikovao dokumentaciju.

Pare na ruke

BILA NEZADOVOUNA, PA GA PRIJAVILA

Podsetimo, kada je policija pozvala T. S. na saslušanje, ona je potvrdi-La da joj je estetsku operaciju na državnoj klinici uradio doktor Azanjac, ali da je ona uredno platiLa i dala novac na ruke.

- Devojka kojoj je doktor Goran A. uvećao grudi u KC Kragujevac novac za intervenciju daLa je medicinskoj sestri na ruke. Međutim, u dokumenta je upisana netačna dijagnoza i time je omogućeno da operaciju T. S. bolnica naplati i od RepubLičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Tako je, kako se sumnja, doktor sebi pribavio korist od 128.000 dinara i 1.700 evra. Tokom provere dokumentacije i prikupLjanja dokaza došLo se do imena devojke - otkrio je tada izvor Kurira iz istrage.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Politika      Strana: 9

Rubrika: Društvo

Autori: Olivera Milošević

Teme: Korupcija

Naslov: Čekajući kaznu neki osumnjičeni dočekali penziju

 Čekajući kaznu neki osumnjičeni dočekali penziju  

 Tokom decenijskog  

procesa u aferi „Indeks” lista optuženih za kupoprodaju ispita i diploma na kragujevačkom Pravnom fakultetu gotovo se prepolovila jer je došlo do zastarevanja nekih krivičnih dela  

 Smederevo - Nasgavak glavnog pretresa u aferi „Indeks”, koja je u fazi iznošenja završnih reči ošuženih i odbrane, zakazan je za danas pred Višim sudom u Smederevu. Tada je planirano da završne reči iznesu profesori Dragan Bataveljić, Zoran Simić, Miroslav Galjak i njihovi branioci, potvrdila je za Politiku Slađana Bojković, predsednica sudskog veća. Do sada su to učinili prvooptuženi Saša Jovanović i optuženi Božin Vlašković, Zoran Kovačević, Sveto Purić, Milena Petrović i Dejan Atanacković, kao i njihovi branioci. Kako saznajemo, 15. okgobra pred sudom će se pojaviti i drugoošužena profesorka Dragana Petrović i njena koleginica Emilija Stanković, trećeoptužena u ovom procesu, i tada će izneti završne reči zajedno sa profesorom Nenadom Čukalovićem i Nenadom đurđevićem.  

Bojkovićeva, koja je i predsednica Višeg suda u Smederevu, nije odgovorila na sva pitanja „Politike” jer bi, kako je navela u dopisu, neki odgovori mogli da sadrže prejudiciranje odluka koje u ovoj fazi postupka može doneti samo sudsko veće, a pggo bi u krajnjem ishodu moglo biti povod da se traži njeno izuzeće kao predsednika veća.  

Iako se u javnosti licitira da bi ovaj maratonski proces nakon decenije suđenja mogao da se okonča do kraja godine donošenjem prvostepene presude, zvanično to niko ne može da precizira. Kako postoje određeni predlozi dokaza koji su dati u fazi završnih reči, u praksi je moguće njihovo izvođenje, a za sada nije izvesno ni da će se do kraja okgobra završiti sa iznošenjem završnih reči.  

Tokom decenijskog procesa lista optuženih za kupoprodaju ispita i diploma na kragujevačkom Pravnom fakultetu gotovo je prepolovljena jer jer je došlo do zastarevanja pojedinih krivičnih dela pa su ti postupci obustavljeni. Na optuženičkoj klupi u finalu su ostali profesori koji se terete za primanje mita i podstrekivanje na primanje mita, jer za ova krivična dela relativna zastarelost nastupa posle 15, a apsolutna posle 30 godina. Za tih 27 optuženih Više javno tužilapggvo u Smederevu traži više od 120 godina zatvora, a predložene pojedinačne kazne su od dve do 11 godina zatvora. Traži se i oduzimanje nezakonito sgečene imovinske koristi.  

Podsetimo, klupko korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu počelo je da se odmotava od leta 2006. godine. Smederevska policija je u redove tog fakulteta ubacila svog inspekgora Tomislava Spasića kao „studenta insajdera”. ON je prikupljajući dokaze o korupciji i sam, kako je kasnije na suđenju svedočio, plaćao ispite, a sve te radnje potkrepljene su snimcima Njemu je, prema optužnici, prvootuženi Saša Jovanović iz okoline Velike Plane ponudio diplomu, a da ovaj zauzvrat stopira istragu o nelegalnoj tršvini automobila u kojoj je učestvovao. Prva grupa osumnjičenih profesora, zajedno sa Jovanovićem, uhapšena je 20. februara 2007. godine. U njoj su se našli i tadašnji dekan Sveto Purić, kao i profesorka Rimskog prava Emilija Stanković, u to vreme pomoćnica minisgra prosvete. Iza rešetaka ubrzo su se našli i profesori: Bora Čejović, dekan u sedam mandata, Dragana Petrović, Božin Vlašković, Srđan ¦đorđević, Ivan Čukalović, Dragan Bataveljić, Slobodan Panov, Milena Petrović, Jasmina Nekgarijević, Nenad Đurđević, Radoje Brković, Miodrag Mićović, Slobodan Svorcan, Predrag Stojanović...  

Prvu optužnicu podiglo je tadašnje Okružno javno tužilaštvo u Smederevu u avgusgu 2007. godine protiv 41 osobe, od kojih 23 profesora pravnih fakulteta u Kragujevcu, Nišu i Beogradu za 71 krivično delo. Dopunskom optužnicom od 31. marta 2008. i optužnim predlogom OJT Kragujevac od  

oktobra 2010. obuhvaćeno je još 47 osoba, od kojih 33 studenta i 14 novih posrednika i pomagača. Ošužnice su spojene sa ukupno 86 optuženih za više od sgotinu krivičnihdela.  

Svi ogpuženi negirali su krivicu, osim bivše nadzornice u požarevačkoj „Zabeli”, Radmile Jovanović Canić, koja je priznala da je kupila šest ispita za pet hiljada evra. Optužnicom je precizirano da su lažirane „šestice” koštale od 500 do 1000 evra, dok se do diploma pravnika dolazilo za 12-16.000 evra.  

Dvanaest godina nakon izbijanja afere „Indeks” čekajući presudu troje profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Emilija Stanković, Milena Petrović i Božin Vlašković, dočekali su i penziju. Izosgao je i odgovor suda na pitanje da li su optuženi prema kojima je postupak obustavljen zbog zastarelosti pokrenuli parnični postupak za naknadu štete zbog vođenja krivičnog postupka.  

Olivera Milošević  

Prvi na listi optuženih  

Prvooptuženi autolimar Saša Jovanović tereti se za produžena dela primanja mita pomaganjem. Glavna veza bila mu je njegova „posestrima” Dragana Petrović, profesorka krivičnog prava i drugoogpužena u ovoj aferi, ogttužena da je za lažne šestice zahtevala i dobila ukupno 7900 evra, auto BMV i zlatnu narukvicu. Ona je, prema navodima iz optužnice, bila glavna karika i posredovala je između ostalih profesora i studenata. Trećeogttužena, profesorka rimskog prava Emilija Stanković, tereti se da je od 2003. do 2006. za prelazne ocene zahgevala i primila 7 300 evra i brojne vredne poklone.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Politika      Strana: 4

Rubrika: Region

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Predsednik suda u Podgorici: Nisam uzimao pare od Duška Kneževića

 Predsednik suda u Podgorici: Nisam uzimao pare od Duška Kneževića  

 Podgorica - Predsednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić demantovao je navode odbeglog biznismena Duška Kneževića daje uzimao novac od njega, prenosi Beta. „Radi se o neistinama. Demantujem da mi je bilo kada davao novac, on ili bilo ko drugi”, kazao je Savić na hitno zakazanoj konferenciji za novinare. Predsednik „Atlas grupe” Duško Knežević optužio je u uključenju uživo na društvenoj mreži „Instagram” Savića da je i njemu Nenad Vujošević, sekretar Tužilaštva, kao i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, nosio novac kako bi ih podmitio. Savić smatra da je u pitanju osveta Kneževića zbog njegove naredbe da mu se pretresu kuće u Podgorici.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Politika      Strana: 20,21

Rubrika: Pogledi

Autori: Branko Perić

Teme: Korupcija

Naslov: Da li je pravosuđe sistem bez odgovornosti

 Dalije pravosuđe sistem bez odgovornosti  

 Branko Perić*  

Poslednjih go-  

dina svedoci smo učestalih pravosudnih skandala u kojima su glavni ak-  

teri tužioci i sudije! Izgleda da pravosuđe postaje prostor korupcije, zloupotreba, kršenja zakona i najgrubljih povreda profesionalne etike!?  

U Bosni i Hercegovini (BiH) u toku je krivični postupak protiv glavnog tužioca i šefa odeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, zbog zloupotreba službenog položaja. Pre nekoliko godina razrešen je tužilačke dužnosti jedan kantonalni tužilac zbog pozajmljivanja novca od kriminalaca koji su se bavili zelenaštvom. Ne tako davno vođeno je nekoliko disciplinskih postupaka protiv tužilaca otkrivenih u kontaktima sa kriminalcima protiv kojih su provođene posebne istražne radnje presretanja komunikacija. Bilo je i tužilaca koji su poučavali pravu i odbrani osumnjičene u vlastitim predmetima! U toku su disciplinski postupci protiv dvojice tužilaca koji su u postupku izbora na tužilačke funkcije prikrili da su ranije osuđivani. Protiv dvoje sudija teče krivični postupak zbog kršenja zakona i primanja mita.  

U Crnoj Gori je u jeku korupcionaška afera sa vrhovnim državnim tužiocem za kojeg odbegli tajkun, osumnjičen za utaju poreza i pranje novca, tvrdi da je od njega u poslednje tri godine primio 700-800.000 evra. Osumnjičeni tajkun, inače blizak državnom vrhu,javno je emitovao audio-snimak razgovora sa sekretarom tužilanggva u kome se nedvosmisleno govori o davanju i uzimanju novca.  

Nedavno se u BiH predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta našao u aferi davanja mita (afera „Potkivanje”). Inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu doveo je oštećenog, čiji slučaj tri godine stoji nerešen kod tužioca, u kafanu da razgovara s predsednikom kako  

bi ovaj posredovao u njegovom slučaju. Kafanski razgovor u kojem predsednik obećava posredovanje kod tužioca takođe je snimljen i objavljen u medijima. Predsednik VSTS će se kasnije pojaviti kao svedok u istrazi slučaja, a oštećeni koji je razgovor snimao, (,da bi pokazao javnosti korumpiranost pravosuđa”), dobio je status osumnjičenog.  

U Srbiji su mediji nedavno obelodanili da su proslavi pedesetog rođendana jednog tužioca (kakav omaž vlastitoj veličini!), člana Državnog veća tužilaca (DVT), prisustvovali i ljudi iz kriminalnog miljea, koji su osuđivani i dovode se u vezu sa međunarodnom trgovinom droge. U istom društvu našli su se i zamenik predsednika Državnog veća tužilaca i disciplinski tužilac koji je odlučivao o disciplinskom slučaju slavljenika.  

Državno sudsko veće Hrvatske pokrenulo je ove godine sedam disciplinskih postupaka protiv sudija zbog primanja mita, upletenosti u kriminal u stečajnim postupcima, zloupotrebe položaja i nemarnog obavljanja sudijske dužnosti.  

Ako su obelodanjeni skandali samo vrh ledenog brega, može se pretpostaviti kakve su razmere kriminala u pravosudnom sistemu koji se reformiše. Otuda nije moguće izbeći pitanje gde su uzroci ovako razorne kriminalizacije pravosuđa.  

Odgovor nije jednostavan i teško ga je dati u novinskom osvrtu. Mnogo je okolnosti pogodovalo kriminalizaciji. Koncept apsolutne nezavisnosti pravosuđa, koji su nametnuli i podržavali stranci, zanemario je mehanizme kontrole i odgovornosti, zbog čega se otvorio put raznim oblicima zloupotrebe moći i kršenja zakona i etičkih pravila. Koncept tužilačke istrage dao je tužiocima  

ogromna moć. Tužilac  

odlučuje protiv koga će i kada  

otvoriti istragu, za koga će tražiti pritvor, protiv koga će obustaviti  

istragu, s kim će i kakav sporazum zaključigi, koga će optužiti a koga amnestirati, kada će odustati od oigužbe i da li će i protiv koga izjavljivati žalbu... Pravda je sa suda  

preneta u ruke tužioca, a da nije predviđen nikakav mehanizam njegove od-  

govornosti. Reformatori su smetnuli s uma da se moć bez kontrole uvek izrodi u razne oblike zloupotreba.  

Transfer pravde sa suda na stranke u krivičnom postupku uveo je i sudije u saučesništvo u zloupotrebama. I kada sudije, u razmatranju tužilačkih nagodbi sa počiniocima krivičnih dela, posumnjaju u tužilačke zloupotrebe, praviće se da se to njih ne tiče. Tako se razvodnjava svaki oblikprofesionalne odgovor-  

nosti i otvara put za profesi-  

onalni i moralni slom . pravosuđa.  

Krivično pravosuđe se odavno svelo na pri-  

vid sudske vlasti. Danas se sudi amaterima u kriminalu, ređe slučajnim krivcima, a skoro nikad najtežim kriminalcima. Zbog toga je među pravosnažno izrečenim presudama oko 75 odsto uslovnih osuda. Stiče se utisak da vladajućim krugovima odgovara nesposobno i neodgovorno pravosuđe. Kako drugačije objasniti činjenicu da nijedna država danas nije zainteresovana za odgovornost pravosuđa i njegovuperspekgivu. f[  

*Sudija Suda BiH

----------------------------------------------------------

Datum: 08.10.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 8

Rubrika: Vesti

Autori: Jelena Mitrović

Teme: Korupcija

Naslov: SEČA DIREKTORA ZBOG EKSKURZIJA

KREĆU VELIKE PROVERE PO ŠKOLAMA

SEČA DIREKTORA ZBOG EKSKURZIJA

JELENA MITROVIĆ

Odzvonilo direktorima koji prave kombinacije za izlete i đačke ekskurzije! Svi su upoznati sa novim Pravilnikom o realizaciji ekskurzija, koji je potrebno primenjivati, a oni koji ga krše biće strogo sankcionisani, poručio je ministar prosvete Mladen Sarčević.

UTVRDIĆE DNEVNICE

Ministar je podsetio daje pravilnik stupio na snagu u martu ove godine, a da će se u narednom periodu utvrditi kolike su dnevnice nastavnika, koliki uticaj ima Savet roditeljanarealizacijuputo- đ vanja, zašto se ne poštuje organizacija putovanja u zemlji za sve osim maturante... Stoga će pljačka đaka i roditelja ubuduće biti nemoguća.

- Ovo su samo neka od pitanja koja ćemo da postavimo organizatorima putovanja. Svisuupoznati sa novim pravilnikom, koji je potrebno primenjivati, a oni koji ga krše biće sankcionisani. A zašto je došlo do nepravilnosti kod dosad realizovanih putovanja, utvrdiće nadležni organi - rekao je Sarčević.

Takođe, u narednom periodu, navodi on, radiće se i na uključivanju đačkih zađruga u kompletnu proceduru kako bi putovanje bilo kvalitetnije i jeftinije.

ZAKAZALA AGENCIJA

Iz ministarstva napominju da je u slučaju sporne ekskurzije Devete beogradske gimnazije, gde je jedan od tri autobusa sa đacima koji su

krenuli u Sloveniju vraćen sa Hrvatske granice, utvrđeno da dokumentacija za jedan autobus nije bila potpuna. Skolaje, kako se navodi, uradila kompletnu pripremu za ekskurziju prema pravilniku, alije zakazala agencija koja je angažovala prevoznika. Kadaje reč o ekskurziji gimnazije iz Prokuplja čiji su se učenici vratili u noći između nedelje i ponedeljka u Srbiju i napadu na dva učenika, navode u ministarstvu, detalji istrage se očekuju narednih dana.

Takođe, nije nepoznato i da pojedini direktori škola ne prezaju da sebi nameste putovanje na svaku đačku ekskurziju i tako zarade i po nekoliko hiljada evra. Svojevremeno je direktorka jedne beogradske gimnazije bila sa svojim đacima na ekskurziji u Rimu dve smene po osam dana i namestila sebi zaradu od dnevnica u iznosu od neverovatnih 2.500 evra.

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: koreni.rs

Link: http://www.koreni.rs/slucaj-kip-lajt-garancija-na-popravku-ukrasa-koji-se-koriste-jednom-godisnje-godinu-dana/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Slučaj „Kip lajt“: Garancija na popravku ukrasa koji se koriste jednom godišnje – godinu dana

Slučaj „Kip lajt“: Garancija na popravku ukrasa koji se koriste jednom godišnje – godinu dana7. Oktobar 2019.060Podeli na Fejsbuku Tvitni na twitteruFoto: printscreen ( pistaljka.rs )Firma „Kip lajt“ će i ove godine dobiti posao reparacije novogodišnje rasvete u Beogradu pošto je bila jedini učesnik na tenderu Javnog komunalnog preduzeća „Javno osvetljenje“. Ova firma dostavila je ponudu od nešto manje od dvanaest miliona dinara za popravku 20 tipova svetlećih ukrasa. Prošle godine je večiti jedini ponuđač na tenderima za reparaciju novogodišnje rasvete dobio ugovor vredan 16,9 miliona dinara, a 2017. godine 17,5 miliona dinara. Pre tri godine „Kip lajt“ je podneo zajedničku ponudu sa još jednom firmom i to je tada takođe bila jedina ponuda na tenderu. Tada su za posao reparacije dobili 2,5 miliona dinara ali su zato iste godine od prodaje dekorativne rasvete u Beogradu inkasirali oko 190 miliona dinara.Pištaljka je u ponedeljak prisustvovala otvaranju ponuda u prostorijama javnog preduzeća. Komisija za javne nabavke konstatovala je da postoji jedna ponuda koja je pristigla samo par sati pre isteka roka. Ovlašćeni predstavnik „Kip lajta“ Predrag Jović je novinaru Pištaljke objasnio da se reparacija radi svake godine zato što se novogodišnja rasveta nabavljala petnaest godina unazad i da se popravljaju ti stari ukrasi, te da novi imaju garanciju. Članovi komisije za javnu nabavku iz JKP „ Javno osvetljenje“ nisu hteli da odgovaraju na pitanja novinara.Po brojkama iz konkursne dokumentacije za ovogodišnju javnu nabavku, reparacija obuhvata 376 različitih komada rasvetnih elemenata. Od ponuđača, odnosno „Kip lajta“, se u konkursnoj dokumentaciji tražilo da garancija za popravljene svetiljke bude godinu dana.Pištaljka od 2016. godine prati tendere za novogodišnju i drugu dekorativnu rasvetu i još nije naišla na slučaj da se firma „Kip lajt“ prijavila na tender a da nije dobila posao, bez obzira na to da li je bilo više ponuđača i ko je naručilac javne nabavke koja se finansira novcem građana.Da Vas podsetimo:  Debakl na PMF-u: Za fiziku se prijavio samo jedan budući studentKako je Pištaljka u više navrata pisala, uslovi u konkursnim dokumentacijama diskriminatorni su prema potencijalnoj konkurenciji „Kip lajta“ i postavljaju se tako da samo ova firma može da ih ispuni u celini. Tako je konkursna dokumentacija za novogodišnju rasvetu 2016. godine sadržala delove kataloga grčke firme koja proizvodi dekorativnu rasvetu, a čije proizvode prodaje samo „Kip lajt“. Ova firma snabdeva Beograd svetlećim ukrasima za novogodišnje praznike skoro dve decenije.Jedini ponuđač za nabavku velike plastične novogodišnje jelke koja je trebalo da bude plaćena astronomskih 83.000 evra takođe je bila pomenuta firma iz Beograda. Iako je posle otkrića Pištaljke da Beograd kupuje najskuplju plastičnu jelku na svetu predsednik Srbije Aleksandar Vučić u medijima iznosio podatke o drugim ponudama za jelku, ispostavilo se da drugih ispravnih ponuda nije bilo. Naime, Pištaljka je objavila dokumentaciju koju je dobila od gradskog Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju sa građanima, koji je bio naručilac famozne jelke, iz koje se videlo da je jedini ponuđač upravo „Kip lajt“, što je Pištaljka od početka tvrdila.Da podsetimo, na dan kada je Pištaljka otkrila da su beogradske vlasti od firme „Kip lajt“ kupile jelku i postavile je i pre završenog tendera, ista firma se pojavila kao jedini ponuđač na tenderu za nabavku još novogodišnjih svetiljki u vrednosti od 200.000 evra. Naručilac je bio isti gradski sekretarijat koji je nabavljao plastičnu jelku.Firma koja ima tapiju na poslove prodaje i reparacije novogodišnje rasvete koje dodeljuju beogradska javna preduzeća i druge institucije pojavljuje se i kao učesnik javno-privatnog partnerstva sa pojedinim lokalnim samoupravama širom Srbije. Kako piše na internet prezentaciji „Kip lajta“, oni vrše zamenu starih javnih svetiljki novim LED svetiljkama po Kruševcu, Vlasotincu, Kladovu i drugim mestima.

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:822789-Rasterecenje-budzeta-ili-legalizacija-korupcije

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Rasterećenje budžeta ili legalizacija korupcije

Vladajuća stranka pripremila novi predlog Zakona o finansiranju političkih partijaNOVI Predlog zakona o finansiranju političkih partija, koji je pripremio deo poslanika vladajuće stranke, trebalo bi, kako tvrde da razgraniči njihovo finansiranje, rastereti državni budžet i dodatno unapredi zakonska rešenja. U opoziciji, pak, smatraju drugačije. Predložene izmene, kojima bi se izborna kampanja finansirala isključivo od donacija, karakterišu kao neprihvatljive, diskriminatorske i "način da DPS legalizuje izbornu zloupotrebu". Naime, Nacrt zakona, između ostalog, predviđa da građani iz privatnih izvora mogu da uplate najviše 5.000 evra donacije nekoj partiji, što je 3.000 više nego što je definisano aktuelnim zakonskim rešenjem. Iznos dozvoljenih donacija firmi novim predlogom je udvostručen, pa umesto dosadašnjih 10.000, kompanije bi godišnje mogle da doniraju 20.000 evra političkim partijama. Predložene su i novine kojima je definisano da se sredstva za redovan rad političkih stranaka ne mogu koristiti za finansiranje izborne kampanje, a da se za finansiranje redovnog rada novčano favorizuju one partije koje imaju više žena poslanica ili odbornica. Mihailo Anđušić, iz DPS-a, smatra da ovakav predlog predstavlja ozbiljnu osnovu za unapređivanje zakonskih rešenja. Pročitajte još - - Jasno razgraničavanje se odnosi i na finansiranje političkih partija u odnosu na redovan rad i izborne kampanje, kroz otvaranje posebnih žiro-računa za ta dva odvojena perioda - kazao je Anđušić, dodajući da je uvećan iznos donacija predložen kako bi se državni budžet rasteretio. Sa druge strane, Nikola Rovčanin (Demokrate) tvrdi ovakav predlog odslikava nameru DPS-a da "nastavi sa izbornim zloupotrebama". Mihailo Anđušić, Foto Skupština Crne Gore - Ne samo da ovim rešenjem imaju nameru da nastave sa ovom metodom, već povećavaju i dozvoljene granice iznosa - kazao je Rovčanin. - Po ovom manipulativnom modelu, građani i firme koje dodeljuju donacije DPS-u od državnih institucija Crne Gore dobijaju protivusluge. Tako se izdašnim donatorima DPS-a nameštaju poslovi putem javnih nabavki i drugih javnih ugovora, dodeljuju različite državne subvencije, državni krediti, obezbeđuje monopolski položaj na tržištu i čak prilagođavaju propisi njihovim poslovnim potrebama. Ovim predlogom se zapravo zabranjuje partijama da uštede legalne prihode za izbornu kampanju, a omogućava DPS-u da potpuno legalizuje prihode iz koruptivnih poslova i utrostruči njihov nivo, ističe Rovčanin. Nikola Rovčanin, Foto Demokrate SAGLASNI OKO ŽENA PREDLOG koji je uputila Ženska politička mreža, da se partijama koje imaju veću zastupljenost žena poslanica i odbornica izdvaja više novca iz budžeta, podržali su i vlast i opozicija. 

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Oštetili "Komunalac" iz Kladova za više od 2 miliona dinara

Oštetili "Komunalac" iz Kladova za više od 2 miliona dinaraBEOGRAD, 7. oktobra (Tanjug) - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su javno preduzeće „Komunalac“ iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinara, saopštio je danas MUP.Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i zloupotreba službenog položaja, uhapšeno je bivše odgovorno lice javnog preduzeća „Komunalac“ V.M. (45), dok su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama uhapšeni odgovorno lice jednog odseka u tom javnom preduzeću M. S. (56) i dvoje rukovodilaca M. M. (40) i S. S. (60).Osumnjičeni se terete da su kao članovi Komisije za javne nabavke, pre donošenja odluke o pokretanju postupka javne nabavke kamiona kipera, sa prodavcem dogovarali uslove i tehničke karakteristike vozila, kao i kupoprodajnu cenu od tri miliona dinara.Sumnja se da su potom sa tim prodavcem, kao jedinim ponuđačem, zakLjučili ugovor kojim su za „Komunalac“ kupili kamione kipere za tri miliona dinara, iako je tržišna vrednost kamiona bila 652.336 dinara.Na taj način, kako se sumnja, oni su oštetili javno preduzeće „Komunalac“ za 2.347.664 dinara.Osumnjičeni V.M. se tereti i da je prihvatao i plaćao fiktivne fakture jedne preduzetničke radnje koja je u vlasništvu njegovog rođaka, za usluge prevoza i nabavke ogrevnog drveta, koje nikada nisu obavLjene.Na taj način javno preduzeće „Komunalac“ oštećeno je za 588.000 dinara, a protiv vlasnika preduzetničke radnje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica podneta je krivična prijava u redovnom postupku.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: MUP: Četvoro uhapšenih zbog sumnje da su preduzeće iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinara

MUP: Četvoro uhapšenih zbog sumnje da su preduzeće iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinaraBEOGRAD, 7. oktobra 2019. (Beta) -  Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su javno preduzeće "Komunalac" iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinara, saopštio je danas MUP.Uhapšen je 45-godišnji V.M., bivše odgovorno lice tog javnog preduzeća zbog sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i zloupotreba službenog položaja dok su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama uhapšeni odgovorno lice jednog odseka u "Komunalcu" M.S. (56) i dvoje rukovodilaca M.M. (40) i S.S. (60).Oni su osumnjičeni da su kao članovi Komisije za javne nabavke, pre donošenja odluke o pokretanju postupka javne nabavke kamiona kipera, sa prodavcem dogovarali uslove i tehničke karakteristike vozila, kao i kupoprodajnu cenu od tri miliona dinara."Sumnja se da su potom sa tim prodavcem, kao jedinim ponudjačem, zaključili ugovor kojim su za 'Komunalac' kupili kamione kipere za tri miliona dinara, iako je tržišna vrednost kamiona bila 652.336 dinara. Na taj način, kako se sumnja, oni su oštetili javno preduzeće 'Komunalac' za 2.347.664 dinara", stoji u saopštenju.Dodaje se da je V.M. osumnjičen i da je prihvatao i plaćao fiktivne fakture jedne preduzetničke radnje koja je u vlasništvu njegovog rodjaka, za usluge prevoza i nabavke ogrevnog drveta, koje nikada nisu obavljene."Na taj način javno preduzeće 'Komunalac' oštećeno je za 588.000 dinara, a protiv vlasnika preduzetničke radnje, zbog postojanja sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica podneta je krivična prijava u redovnom postupku", navodi se u saopštenju MUP-a.Osumnjičenima je odredjeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: OŠTETILI "KOMUNALAC"

OŠTETILI "KOMUNALAC"KLADOVO, 07. oktobar 2019. (FoNet) - Pripadnici Ministarstvaunutrašnjih poslova uhapsili su četiri osobe zbog sumnje dasu počinile više koruptivnih krivičnih dela, kojima su javnopreduzeće „Komunalac“ iz Kladova oštetili za više od dvamiliona dinara.Kako se navodi u saopštenju MUP-a, uhapšeno je bivšeodgovorno lice javnog preduzeća „Komunalac“ V.M, a zbogsumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sajavnim nabavkama uhapšeni su odgovorno lice jednog odseka utom javnom preduzeću M. S. i dvoje rukovodilaca - M. M. i S.S.Osumnjičeni se terete da su kao članovi Komisije za javnenabavke, pre donošenja odluke o pokretanju postupka javnenabavke kamiona kipera, sa prodavcem dogovarali uslove itehničke karakteristike vozila, kao i kupoprodajnu cenu odtri miliona dinara.Sumnja se da su potom sa tim prodavcem, kao jedinimponuđačem, zaključili ugovor kojim su za „Komunalac“ kupilikamione kipere za tri miliona dinara, iako je tržišnavrednost kamiona bila 652.336 dinara.Na taj način su oštetili javno preduzeće „Komunalac“ za2.347.664 dinara.Osumnjičeni V.M. se tereti da je prihvatao i plaćao fiktivnefakture jedne preduzetničke radnje koja je u vlasništvunjegovog rođaka, za usluge prevoza i nabavke ogrevnogdrveta, koje nikada nisu obavljene.Na taj način javno preduzeće „Komunalac“ oštećeno je za588.000 dinara, a protiv vlasnika preduzetničke radnjepodneta je krivična prijava u redovnom postupku.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će,uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu,navodi se u saopštenju. (Kraj) is 16:12

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3109880-cetvoro-uhapsenih-u-kladovskom-komunalcu-kamione-koji-vrede-500000-kupili-za-3-miliona

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Četvoro uhapšenih u kladovskom "Komunalcu": Kamione koji vrede 500.000 kupili za 3 miliona!

Oni su oštetili javno preduzeće "Komunalac" za 2.347.664 dinara07/10/19 |  16:09Pripadnici MUP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su javno preduzeće "Komunalac" iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinara.Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i zloupotreba službenog položaja uhapšeno je bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Komunalac" V.M. (45), dok su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama uhapšeni odgovorno lice jednog odseka u tom javnom preduzeću M. S. (56) i dvoje rukovodilaca M. M. (1940) i S. S. (60).Osumnjičeni se terete da su kao članovi Komisije za javne nabavke, pre donošenja odluke o pokretanju postupka javne nabavke kamiona kipera, sa prodavcem dogovarali uslove i tehničke karakteristike vozila, kao i kupoprodajnu cenu od tri miliona dinara.Sumnja se da su potom sa tim prodavcem, kao jedinim ponuđačem, zaključili ugovor kojim su za "Komunalac" kupili kamione kipere za tri miliona dinara, iako je tržišna vrednost kamiona bila 652.336 dinara. Na taj način, kako se sumnja, oni su oštetili javno preduzeće "Komunalac" za 2.347.664 dinara.Osumnjičeni V.M. se tereti i da je prihvatao i plaćao fiktivne fakture jedne preduzetničke radnje koja je u vlasništvu njegovog rođaka, za usluge prevoza i nabavke ogrevnog drveta, koje nikada nisu obavljene. Na taj način javno preduzeće "Komunalac" oštećeno je za 588.000 dinara, a protiv vlasnika preduzetničke radnje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica podneta je krivična prijava u redovnom postupku.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.(Telegraf.rs)Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima   

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:822867-HAPSENjA-U-KLADOVU-Unapred-dogovorali-uslove-za-javne-nabavke

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: HAPŠENjA U KLADOVU: Unapred dogovorali uslove za javne nabavke

Kupili kamione kipere za tri miliona dinara, iako je tržišna vrednost kamiona bila 652.336 dinaraPripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su javno preduzeće "Komunalac" iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinara. Zbog sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i zloupotreba službenog položaja uhapšeno je bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Komunalac" V.M. (45), dok su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama uhapšeni odgovorno lice jednog odseka u tom javnom preduzeću M. S. (56) i dvoje rukovodilaca M. M. (42) i S. S. (60). Osumnjičeni se terete da su kao članovi Komisije za javne nabavke, pre donošenja odluke o pokretanju postupka javne nabavke kamiona kipera, sa prodavcem dogovarali uslove i tehničke karakteristike vozila, kao i kupoprodajnu cenu od tri miliona dinara. Sumnja se da su potom sa tim prodavcem, kao jedinim ponuđačem, zaključili ugovor kojim su za "Komunalac" kupili kamione kipere za tri miliona dinara, iako je tržišna vrednost kamiona bila 652.336 dinara. Na taj način, kako se sumnja, oni su oštetili javno preduzeće "Komunalac" za 2.347.664 dinara. PROČITAJTE JOŠ - Osumnjičeni V.M. se tereti i da je prihvatao i plaćao fiktivne fakture jedne preduzetničke radnje koja je u vlasništvu njegovog rođaka, za usluge prevoza i nabavke ogrevnog drveta, koje nikada nisu obavljene. Na taj način javno preduzeće "Komunalac" oštećeno je za 588.000 dinara, a protiv vlasnika preduzetničke radnje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica podneta je krivična prijava u redovnom postupku. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu. 

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a532426/Cetiri-osobe-uhapsene-zbog-korupcije-u-JP-Komunalac-iz-Kladova.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Četiri osobe uhapšene zbog korupcije u JP "Komunalac" iz Kladova

Autor:N1 BeogradČetiri osobe su uhapšene zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su javno preduzeće "Komunalac" iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.Kako se navodi u saopštenju, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i zloupotreba službenog položaja uhapšeno je bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Komunalac" V.M. (45), dok su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama uhapšeni odgovorno lice jednog odseka u tom javnom preduzeću M. S. (56) i dvoje rukovodilaca M. M. (40) i S. S. (60).Osumnjičeni se terete da su kao članovi Komisije za javne nabavke, pre donošenja odluke o pokretanju postupka javne nabavke kamiona kipera, sa prodavcem dogovarali uslove i tehničke karakteristike vozila, kao i kupoprodajnu cenu od tri miliona dinara. Na taj način, kako se sumnja, oni su oštetili javno preduzeće "Komunalac" za 2.347.664 dinara.Osumnjičeni V.M. se tereti i da je prihvatao i plaćao fiktivne fakture jedne preduzetničke radnje koja je u vlasništvu njegovog rođaka, za usluge prevoza i nabavke ogrevnog drveta, koje nikada nisu obavljene, navodi MUP.Osumnjičeni V.M. se tereti i da je prihvatao i plaćao fiktivne fakture jedne preduzetničke radnje koja je u vlasništvu njegovog rođaka, za usluge prevoza i nabavke ogrevnog drveta, koje nikada nisu obavljene.       

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=511989

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Oštetili "Komunalac" iz Kladova za više od 2 miliona dinara

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su javno preduzeće "Komunalac" iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinara, saopštio je danas MUP.Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i zloupotreba službenog položaja, uhapšeno je bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Komunalac" V.M. (45), dok su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama uhapšeni odgovorno lice jednog odseka u tom javnom preduzeću M. S. (56) i dvoje rukovodilaca M. M. (40) i S. S. (60).Foto Tanjug/ MUP, ilusrtracija  

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/hronika/ostetili-komunalac-iz-kladova-za-vise-od-2-miliona-dinara/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Oštetili "Komunalac" iz Kladova za više od 2 miliona dinara

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcijeBEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su javno preduzeće "Komunalac" iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinara, saopštio je danas MUP. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i zloupotreba službenog položaja, uhapšeno je bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Komunalac" V.M. (45), dok su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama uhapšeni odgovorno lice jednog odseka u tom javnom preduzeću M. S. (56) i dvoje rukovodilaca M. M. (40) i S. S. (60). (Tanjug)  

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/hronika/hronika/161596/hapsenje-nisu-zbog-korupcije-ostetili-javno-preduzece-vise-miliona

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hapšenje u Nišu zbog korupcije: Oštetili javno preduzeće za više od 2 miliona!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su javno preduzeće "Komunalac" iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinara.IZVOR: Republika ponedeljak, 7. 10. 2019.| 16:52 0Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i zloupotreba službenog položaja uhapšeno je bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Komunalac" V.M. (45), dok su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama uhapšeni odgovorno lice jednog odseka u tom javnom preduzeću M. S. (56) i dvoje rukovodilaca M. M. (40) i S. S. (60). Osumnjičeni se terete da su kao članovi Komisije za javne nabavke, pre donošenja odluke o pokretanju postupka javne nabavke kamiona kipera, sa prodavcem dogovarali uslove i tehničke karakteristike vozila, kao i kupoprodajnu cenu od tri miliona dinara. Sumnja se da su potom sa tim prodavcem, kao jedinim ponuđačem, zaključili ugovor kojim su za "Komunalac" kupili kamione kipere za tri miliona dinara, iako je tržišna vrednost kamiona bila 652.336 dinara. Na taj način, kako se sumnja, oni su oštetili javno preduzeće "Komunalac" za 2.347.664 dinara.Osumnjičeni V.M. se tereti i da je prihvatao i plaćao fiktivne fakture jedne preduzetničke radnje koja je u vlasništvu njegovog rođaka, za usluge prevoza i nabavke ogrevnog drveta, koje nikada nisu obavljene.  Na taj način javno preduzeće "Komunalac" oštećeno je za 588.000 dinara, a protiv vlasnika preduzetničke radnje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica podneta je krivična prijava u redovnom postupku.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.        

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1236898/Hapsenje-u-Kladovu-Ostetili-Komunalac-za-vise-od-2-miliona-dinara.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: NAMEŠTALI TENDERE:U Kladovu četvoro uhapšenih zbog malverzacija u Komunalcu

Autor mondo.rs 07.10.2019. / 16:29 16:31 0Policija je u Kladovu uhapsila čeetiri lica zbog sumnje da su nameštanjem javnih nabavki oštetili lokalno javno preduzeće. Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su javno preduzeće Komunalac iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinara, saopštio je danas MUP. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i zloupotreba službenog položaja, uhapšeno je bivše odgovorno lice javnog preduzeća, V.M. (45), dok su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama uhapšeni odgovorno lice jednog odseka u tom javnom preduzeću M. S. (56) i dvoje rukovodilaca M. M. (40) i S. S. (60). Osumnjičeni se terete da su kao članovi Komisije za javne nabavke, pre donošenja odluke o pokretanju postupka javne nabavke kamiona kipera, sa prodavcem dogovarali uslove i tehničke karakteristike vozila, kao i kupoprodajnu cenu od tri miliona dinara. Sumnja se da su potom sa tim prodavcem, kao jedinim ponuđačem, zaključili ugovor kojim su za Komunalac kupili kamione kipere za tri miliona dinara, iako je tržišna vrednost kamiona bila 652.336 dinara. Na taj način, kako se sumnja, oni su oštetili javno preduzeće za 2.347.664 dinara. Osumnjičeni V.M. se tereti i da je prihvatao i plaćao fiktivne fakture jedne preduzetničke radnje koja je u vlasništvu njegovog rođaka, za usluge prevoza i nabavke ogrevnog drveta, koje nikada nisu obavljene. Na taj način javno preduzeće Komunalac oštećeno je za 588.000 dinara, a protiv vlasnika preduzetničke radnje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica podneta je krivična prijava u redovnom postupku. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu. Povezane vesti Društvo | 04.10.2019. / 16:08 ZA 20.000€ MITA poreska inspektorka zatvorsku kaznu SLUŽI KOD KUĆE 11 Društvo | 01.10.2019. / 15:49 Ko u policiji najviše uzima mito i zloupotrebljava položaj - 106 krivičnih! 1  

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a1236880/Poslanici-Skupstine-Srbije-usvojili-rebalans-budzeta.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: USVOJEN rebalans budžeta: Višak ide na plate, penzije, investicije...

Usvojenim rebalansom budžeta za 2019. godinu utvrđeno je da se višak sredstava  potroši za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć gradjanima koji su se zadužili u francuskim francima i za investicije.Izvor Tanjug 07.10.2019. / 15:58 8Usvojenim rebalansom budžeta za 2019. godinu utvrđeno je da se višak sredstava potroši za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima, pomoć gradjanima koji su se zadužili u francuskim francima i za investicije. Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas rebalans budžeta za 2019.godinu kojim je predviđeno da se višak u budžetu od 46,6 milijardi dinara iskoristi za povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto, od. 1.novembra, za jednokratnu pomoć penzionerima od po 5.000 dinara, za pomoć građanima koji su zaduženi u švajcarskim francima, kao i za kapitalne investicije. Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da će medicinske sestre dobiti najveće povećanje od 15 odsto, slede doktori sa 10 odsto, ustanove kulture sa takođe 10 odsto, dok će zaposleni u prosveti i predškolstvu imati povećanje od devet odsto, koliko i zaposleni u ustanova asocijalne zaštite i MUP-u. Pogledajte i ovo Srbija | 07.10.2019. h Vučić: Mi smo sa Turcima sukobe završili, vreme za MIR i SARADNJU 66 Zaposleni u Upravi carina i Poreskoj upravi dobiće povećanje od osam odsto. Ministar je najavio da je predviđena jednokratna pomoć za penzionere od 5.000 dinara koja bi trebalo da im bude isplaćena oko 1.decembra. Mali je rekao da se prvi put posle pet godina radi rebalans, i to pozitivan, zbog viška prihoda. Ministar je precizirao da će se u rebalansu naći i izdvajanje za dužnike u švajcarskim francima, navodeći da je 15.734 građana prihvatilo dogovor sa bankama. Dodao je i da se počinje sa realizacijom investicionog plana i da je apsolutni prioritet izgradnja autopteva. Do kraja godine počeće izgradnju Moravskog koridora, važne saobraćajnice koja će da povezuje dva najvažnija koridora - Koridor 10 i Koridor 11. "Ovaj autput će biti dužine 112 km, a u svrhu njegove izgradnje iz budžeta biće izdvojeno dodatnih 14 milijardi dinara", rekao je Mali. Rebalansom budžeta izdvaja se novac i za deonice Preljina - Požega (550 miliona dinara), Obrenovac - Ljig (5 milijardi dinara), Beograd - Sarajevo (1,450 milijardi dinara), Ruma - Šabac - Loznica (500 miliona dinara), kao i za rehabilitaciju puteva (2,5 milijardi dinara dodatnih sredstava). Usvojene izmene i dopune Zakona o PDV-u Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o PDV-u koji predviđa oslobađanje od poreza na dodatu vrednost za autoputeve za čiju je izgradnju posebnim zakonom utvrđeno da predstavlja javni interes. Izmenama zakona se smanjuje iznos po osnovu koga strani putnici mogu ostvariti pravo na povraćaj PDV-a sa 100 evra na 6.000 dinara, odnosno na duplo manji iznos. Povezane vesti Ekonomija | 02.10.2019. / 12:54 Mali: Suficit u budžetu ide na plate, penzionerima, za "slučaj švajcarci" 26 Ekonomija | 04.10.2019. / 18:21 MMF ZADOVOLJAN napretkom Srbije, sad da se reše javne nabavke 0 Ekonomija | 28.09.2019. / 09:51 PENZIJE VEĆE možda i za 5%, ako se složi Međunarodni monetarni fond 29   

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/crna-hronika/3335409/ostetili-javno-preduzece-za-dva-miliona-dinara-uhapsene-cetiri-osobe-zbog-zloupotrebe-sluzbenog-polozaja

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: OŠTETILI JAVNO PREDUZEĆE ZA DVA MILIONA DINARA: Uhapšene četiri osobe zbog zloupotrebe službenog položaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protivkorupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima ...Foto: ShutterstockhapšenjeCrna Hronika 07.10.2019. 17:21h 07.10.2019. 17:21hPripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su javno preduzeće "Komunalac" iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinara. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i zloupotreba službenog položaja uhapšeno je bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Komunalac" V.M. (45), dok su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama uhapšeni odgovorno lice jednog odseka u tom javnom preduzeću M.S. (56) i dvoje rukovodilaca M.M. (40) i S.S. (60). Osumnjičeni se terete da su kao članovi Komisije za javne nabavke, pre donošenja odluke o pokretanju postupka javne nabavke kamiona kipera, sa prodavcem dogovarali uslove i tehničke karakteristike vozila, kao i kupoprodajnu cenu od tri miliona dinara. Sumnja se da su potom sa tim prodavcem, kao jedinim ponuđačem, zaključili ugovor kojim su za "Komunalac" kupili kamione kipere za tri miliona dinara, iako je tržišna vrednost kamiona bila 652.336 dinara.  Na taj način, kako se sumnja, oni su oštetili javno preduzeće "Komunalac" za 2.347.664 dinara. Osumnjičeni V.M. se tereti i da je prihvatao i plaćao fiktivne fakture jedne preduzetničke radnje koja je u vlasništvu njegovog rođaka, za usluge prevoza i nabavke ogrevnog drveta, koje nikada nisu obavljene. Na taj način javno preduzeće "Komunalac" oštećeno je za 588.000 dinara, a protiv vlasnika preduzetničke radnje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica podneta je krivična prijava u redovnom postupku. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu. (Kurir.rs)  Kladovo, Niš, hapšenje, zloupotreba službenig položaja,        

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/hronika/hapsenje-zbog-korupcije-ostetili-javno-preduzece-za-vise-od-dva-miliona-dinara/6gf474d

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: HAPŠENJE ZBOG KORUPCIJE Oštetili javno preduzeće za više od DVA MILIONA DINARA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su javno preduzeće ?Komunalac? iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinara, saopštio je danas MUP.Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i zloupotreba službenog položaja, uhapšeno je bivše odgovorno lice javnog preduzeća ?Komunalac? V. M. (45), dok su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama uhapšeni odgovorno lice jednog odseka u tom javnom preduzeću M. S. (56) i dvoje rukovodilaca M. M. (40) i S. S. (60).Osumnjičeni se terete da su kao članovi Komisije za javne nabavke, pre donošenja odluke o pokretanju postupka javne nabavke kamiona kipera, sa prodavcem dogovarali uslove i tehničke karakteristike vozila, kao i kupoprodajnu cenu od tri miliona dinara.Sumnja se da su potom sa tim prodavcem, kao jedinim ponuđačem, zaključili ugovor kojim su za ?Komunalac? kupili kamione kipere za tri miliona dinara, iako je tržišna vrednost kamiona bila 652.336 dinara.Na taj način, kako se sumnja, oni su oštetili javno preduzeće ?Komunalac? za 2.347.664 dinara.Osumnjičeni V. M. se tereti i da je prihvatao i plaćao fiktivne fakture jedne preduzetničke radnje koja je u vlasništvu njegovog rođaka, za usluge prevoza i nabavke ogrevnog drveta, koje nikada nisu obavljene.Na taj način javno preduzeće ?Komunalac? oštećeno je za 588.000 dinara, a protiv vlasnika preduzetničke radnje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica podneta je krivična prijava u redovnom postupku.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.        

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/hronika/450057/ostetili-javno-preduzece-za-vise-od-dva-miliona-pali-su-zbog-jedne-stvari

Autori: @espresors

Teme: Javne nabavke

Naslov: OŠTETILI javno preduzeće za više od DVA MILIONA: Pali su zbog JEDNE STVARI!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su javno preduzeće Komunalac iz Kladova oštetili za više od dva miliona dinara, saopštio je danas MUP.Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i zloupotreba službenog položaja, uhapšeno je bivše odgovorno lice javnog preduzeća Komunalac V. M. (45), dok su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama uhapšeni odgovorno lice jednog odseka u tom javnom preduzeću M. S. (56) i dvoje rukovodilaca M. M. (40) i S. S. (60).Osumnjičeni se terete da su kao članovi Komisije za javne nabavke, pre donošenja odluke o pokretanju postupka javne nabavke kamiona kipera, sa prodavcem dogovarali uslove i tehničke karakteristike vozila, kao i kupoprodajnu cenu od tri miliona dinara.Sumnja se da su potom sa tim prodavcem, kao jedinim ponuđačem, zaključili ugovor kojim su za Komunalac kupili kamione kipere za tri miliona dinara, iako je tržišna vrednost kamiona bila 652.336 dinara.Na taj način, kako se sumnja, oni su oštetili javno preduzeće Komunalac za 2.347.664 dinara.Osumnjičeni V. M. se tereti i da je prihvatao i plaćao fiktivne fakture jedne preduzetničke radnje koja je u vlasništvu njegovog rođaka, za usluge prevoza i nabavke ogrevnog drveta, koje nikada nisu obavljene.Na taj način javno preduzeće Komunalac oštećeno je za 588.000 dinara, a protiv vlasnika preduzetničke radnje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica podneta je krivična prijava u redovnom postupku.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.Bonus video:(Espreso.rs/Agencije)         

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Predstavljeni rezultati programa EU i Saveta Evrope u Srbiji

BEOGRAD, 7. oktobra (Tanjug) - Uoči regionalne konferencije u Skoplju povodom početka druge faze zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II", predstavljeni su rezultati sedam projekata koji su u okviru tog programa realizovani u Srbiji, čiji je ukupan budžet 3,97 miliona evra.Reč je o programu koji se sprovodi od 2016. godine, a kroz koji EU i Savet Evrope pomažu korisnicima u Jugoistočnoj Evropi da se usklade sa njihovim standardima u kontekstu procesa proširenja EU.Programom su do sada obuhvaćene tri oblasti: sprovođenje pravde, borba protiv privrednog kriminala i borba protiv diskriminacije, i zaštita prava osetljivih grupa.U izveštaju o rezultatima projekata u Srbiji, dostavljenom medijima, taksativno je nabrojano šta je u našoj zemlji urađeno po pitanju doprinosa unapređenju zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica, podrške uspostavljanju i primeni delotvornih unutrašnjih pravnih lekova za zaštitu ljudskih prava i jačanju pravnih garancija nezavisnih i nepristrasnih sudova.Navedeni su i rezultati koje je Srbija ostvarila u oblasti jačanja integriteta i borbe protiv korupcije u visokom obrazovanju, podsticanju demokratske kulture u školama kroz primenu antidiskriminatronih pristupa, prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima i jačanju zaštite nacionalnih manjina.Kada je reč o doprinosu unapređenju zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica, ocenjuje se da je ostvaren napredak u proširenju zakonodavnog okvira i osnaživanju kapaciteta zaposlenih u policiji i zatvorima u borbi protiv zlostavljanja.Tokom implementacije tog projekta postignuta je saglasnost sa Ministarstvom pravde da je potrebno dodatno raditi na rehabilitaciji počinilaca krivičnih dela, navodi se u izveštaju i ističe da su razvijena dva nova bihevioralna programa koja tim osobama olakšavaju da se integrišu u društvo nakon izdržavanja kazne.Ti programi trenutno se testiraju u pet zatvora u Srbiji, dodaje se u izveštaju u kojem se navodi i da su postavljeni temelji za bolje postupanje prema licima s mentalnim poremećajima.Kada je reč o prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima, navodi se da je 50 odsto inspektora rada u Srbiji prošlo obuku za to i da koriste džepni vodič za identifikaciju žrtava trgovine ljudima.U izveštaju se ocenjuje da sudije, tužioci, finansijski inspektori, advokati i drugi akteri u borbi protiv trgovine ljudima bolje razumeju na koji način se može osigurati da žrtve imaju pristup nadoknadi štete/kompenzaciji i da je ojačana saradnja ključnih aktera borbe protiv trgovine ljudima.Jedan od projekata odnosio se i na jačanje zaštite nacionalnih manjina, a kako se ističe, pripremljene su, na osnovu ekspertize Saveta Evrope, smernice i preporuke za odgovarajuću zastupljenost nacionalnih manjina u obaveznom planu i programu, standardima i udžbenicima za osnovne i srednje škole.Navodi se i da je u toku izrada smernica i preporuka za upotrebu manjinskih jezika u obrazovanju, državnoj upravi i pravosuđu.Kada je reč o jacanju pravnih garancija nezavisnih i nepristrasnih sudova, osnaženi su kapaciteti sudija i tužilaca da otkriju rizike od neprimerenih uticaja i da im se suprotstave.U izveštaju se navodi da je do sada oko 100 sudija / sudijskih pomoćnika i 100 tužilaca / tužilackih pomoćnika obučeno da identifikuje, prijavi i bolje se suprotstavi neprimerenom pritisku.Ocenjuje se i da je postignut napredak u uvođenju delotvornih pravnih lekova za zaštitu prava građana koja su zajemčena Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava.Ukazuje se i da, zahvaljujući pravnoj debati o nadoknadi štete zbog kašnjenja u sudskim postupcima i usklađivanju pristupa sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, domaći sudovi dosuduju povecane iznose naknade za prekomerno duge sudske postupke.Ističe se i da su preduzeti koraci da se medusobno bolje usaglase sudovi u zemlji u donošenju odluka prilikom primene Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava.Po pitanju jačanja integriteta i borbe protiv korupcije u visokom obrazovanju navodi se da je o tome pojačana svest medu studentima i u široj javnosti, dok se za projekat podsticanja demokratske kulture u školama kroz primenu antidiskriminatorsnih pristupa ukazuje na kompletno usvajanje i integrisanje Okvira kompetencija za demokratsku kulturu (CDC) Saveta Evrope u nastavne i vannastavne aktivnosti u 20 pilot-škola.

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/hronika/hteli-da-kupe-svedoke-hirurg-iz-kragujevca-starleti-ugradio-silikone-o-drzavnom/2w1gb58

Autori: Miroslava Brkic

Teme: Javne nabavke

Naslov: HTELI DA "KUPE" SVEDOKE Hirurg iz Kragujevca starleti ugradio silikone o državnom trošku, a sada su pohapšeni i njegovi drugovi

Rade Đ. (58) i Saša Č. (45) iz Kragujevca uhapšeni su zbog sumnje da su pokušali da kupe svedoka u krivičnom postupku protiv plastičnog hirurga Gorana A, zaposlenog u Kliničkom centru u Kragujevcu, koji je uhapšen zbog sumnje da je u tom centru obavljaju vanstandardne estetske operacije za koje je od pacijenata uzimao novac.Dvojica uhapšenih muškaraca su, prema saznanjima našeg lista, prijatelji hirurga Gorana A. Oni su, kako se sumnja, nakon hapšenja Gorana A., koji je jedan od poznatijih hirurga u Srbiji, stupili u kontakt s osobom koja je svedok u postupku protiv Gorana A., pokušavajući da ga podmite raznim poklonima kako ne bi dao iskaz. Prema nezvaničnim informacijama, oni su pitali svedoka šta i koliko je potrebno da daju kako ne bi došlo od davanja iskaza. Policija je došla do saznanja o ovom pokušaju ometanja pravde i uhapsila osumnjičene.- Oni su osumnjičeni da su putem telefona, a zatim i prilikom neposrednog susreta koji su inicirali obećali poklon ili drugu korist svedoku u pokrenutom krivičnom postupku protiv G. A. (55) da ne bi dao iskaz pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije u Kraljevu - saopštio je juče MUP.Rade Đ. i Saša Č. uhapšeni su u akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, a na teret im se stavlja krivično delo sprečavanje i ometanje dokazivanja. Za ovo krivično delo preti im zatvorska kazna od šest meseci do pet godina i novčana kazna. Osumnjičeni Rade Đ. i Saša Č. biće privedeni, uz krivičnu prijavu, nadležnom tužilaštvu.Podsećanja radi, Goran A. uhapšen je sredinom septembra zajedno sa još 12 osoba zbog sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela kojima su naneli višemilionsku štetu Kliničkom centru Kragujevac. Konkretno Goran A., rukovodilac u tom centru, uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem i falsifikovanje službene isprave. On se sumnjiči da je obavljao vanstandardne estetske operacije za koje je od pacijenata uzimao novac, a za koje je u službene isprave unosio neistinite dijagnoze, čime je omogućio da one budu plaćene od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.700 evra i 128.000 dinara.Njega, prema nezvaničnim saznanjima, tereti devojka kojoj je operisao grudi i koja je policiji rekla da je uslugu platila privatno, a ne na račun Kliničkog centra u Kragujevcu, gde je operacija i urađena- Pominje se i da je od pomenutog plastičnog hirurga tražila da joj novac vrati zato što navodno nije bila zadovoljna operacijom. Da bi došla do svog novca, praktično ga je ucenjivala mogućom prijavom policiji - ispričao je ranije za naš list izvor upoznat sa detaljima hapšenja.Zbog sumnje da mu je pomagala u izvršenju krivičnog dela, uhapšena je zaposlena u KBC Kragujevac M. G. (43). Ona se sumnjiči da je Goranu A. pomagala tako što je uzimala novac od pacijenata i predavala mu ga, kao i da je sačinjavala lažnu dokumentaciju i račune u kojima je navodila da su obavljene intervencije koje plaća Republički fond za zdravstveno osiguranje iako je reč o estetskim operacijama koje pod to ne potpadaju.U istoj akciji osim Gorana A. i M. G., a zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u postupku javnih nabavki kojima su ostvarili protivpravnu imovinsku korist od oko 26 miliona dinara, uhapšeni su rukovodioci u Kliničkom centru Kragujevac D. P. (49) i N. S. (48), kao i devet posrednika u prodaji medicinskih sredstava i opreme. Uhapšeni su i posrednici B. B. (40), M. C. (64), M. D. (58), M. K. (45), B. M. (45), D. M. (49), D. N. (42), A. Z. (33) i D. S. (46), zbog sumnje da su počinili krivično delo pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.         

----------------------------------------------------------

Datum: 07.10.2019 

Medij: slobodnaevropa.org

Link: https://www.slobodnaevropa.org/a/borba-protiv-korupcije-sinisa-mali/30203274.html

Autori: Branka Mihajlović

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Akter koruptivnih afera u borbi protiv korupcije

Na čelu tela Vlade Srbije koje se bavi sprečavanjem pranja novca je ministar poznat po više nedokazanih afera.U Vladi Srbije se priprema nova Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Prva verzija tog dokumenta trebalo bi da bude kompletirana sredinom oktobra. Prethodna Strategija je usvojena 2015. godine i važi zaključno sa ovom godinom. Koordinaciono telo za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma je na sednici u julu mesecu ocenilo da su ciljevi iz prethodne Strategije ispunjeni. "Nije ovde problem u Strategiji, nije problem u dokumentu, već u odsustvu političke volje i bilo kakve sinhronizacije institucija da spreče pranje novca", kaže Ivan Ninić, osnivač nevladinog Centra za vladavinu prava. Dok naučnici odlaze, ministri stiču lažne doktorate Radio Slobodna Evropa (RSE) je ostao bez odgovora na upit Ministarstvu finansija i Upravi za sprečavanja novca i finansiranje terorizma o glavnim ciljevima nove strategije. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Da li će Beogradski univerzitet izgubiti obraz? Zanimljivo je da je na čelu Koordinacionog tela Vlade Srbije koje brine o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ministar finansija i bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali koga prate afere uglavnom bez epiloga, kaže Ivan Ninić. "Siniša Mali koji je bio ozbiljan predmet istrage i analize Agencije za borbu protiv korupcije, za koga se vezuju afere, a pri tom ni jedna od njih nije rešena, nema kredibilitet da koordinira bilo kakav proces koji ima veze sa sprečavanjem pranja novca. To je, po meni, indikator da je na delu zamajavanje javnosti", smatra Ninić. Stanovi, rušenja i doktorat Za ministra finansija Sinišu Malog vezuju se afere, od nelegalnog rušenja u beogradskom kvartu Savamala 2016. godine zarad projekta "Beograd na vodi" u vreme kada je bio gradonačelnik Beograda, do optužbi za plagirani doktorat koji traje pet godina i ovih dana trese Srbiju nakon što su studenti blokirali Rektorat, tražeći da se okonča preispitivanje osporenog doktorata. Takođe, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK je 2015. godine objavila da je tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali kupio 24 apartmana u luksuznom bugarskom turističkom kompleksu tokom 2012. i 2013. godine. Jedan je kupio na svoje ime, a ostale kao zastupnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Mali je negirao da je vlasnik tih stanova a bugarska policija je saopštila da su dokumenta o tome falsifikovana. Agencija za borbu protiv korupcije je sastavila o tome izveštaj i dostavila ga Višem tužilaštvu u Beogradu. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Dojčinović: Srbija je bezbedna za pranje novca Više javno tužilaštvo u Beogradu nije pokrenulo istragu uz tvrdnju da nema dokaza da je Mali prao novac. Predmet je prosledilo nižem tužilaštvu koje se bavilo time da li je Mali prijavio svu imovinu. I ova istraga je obustavljena, jer je Mali uplatio 200 hiljada dinara u humanitarne srvhe da izbegne krivično gonjenje, piše KRIK. Nerazjašnjen je slučaj poznat kao "tetka iz Kanade" ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je na pitanje koje je postavljeno u javnosti odakle mu novac za kupovinu stana, saopštio da ga je dobio od tetke iz Kanade. To nikada nije istraženo. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Krik objavio izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca o Malom Ivan Ninić ne vidi da je država spremna da se ozbiljno uhvati u koštac sa problemom pranja novca i finansiranja terorizma. "Plašim se da je država srasla sa organizovanim kriminalom, da je država generator prljavog novca koji se ubacuje u legalne tokove i da najveći obim tih sredstava dolazi iz koruptivnih poslova u kojima učestvuje država, državni vrh, predstavnici izvršnih vlasti, predstavnci lokalnih vlasti, direktori javnih preduzeća itd. Dakle, mi ovde imamo fenomen da država indukuje pranje novca", kaže Ninić. Harmonizacija propisa Srbija je do pre tri meseca (od početka 2018. do juna ove godine) bila u društvu visokorizičnih zemalja za međunarodni finansijski sistem, tačnije za pranje novca i finansiranje terorizma, zajedno sa Severnom Korejom, Sirijom, Irakom, Iranom, Etiopijom, Šri Lankom, Trinidadom i Tobagom, Tunisom, Jemenom, Vanuatuom. 21. juna ove godine sa spiska FATF-a (Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca koji je sačinio međunarodne standarde u ovoj oblasti 2012. godine, a Srbija se obavezala na njihovu primenu) briše Srbiju, uz procenu da je uložila velike napore u ispravljanju nedostataka u propisima i u njihovoj primeni i da je sprovela ključne reforme. Među kriterijumima koje je Srbija morala da ispuni kako bi bila "skinuta" sa liste nalazili su se bolje razumevanje faktora rizika, kontrola, približavanje standardima ove organizacije, garancije za adekvatne i efektivne istrage i procesuiranja, kao i kazne za finansiranje terorizma. Šta je Srbija u međuvremenu učinila što je dovelo do skidanja sa liste visoko rizičnih zemalja? U prethodnih godinu dana, kako je povodom odluke FATF-a rekla letos ministarka pravde Nela Kuburović , u Srbiji je stupilo na snagu 12 zakona, kao što je novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i izmene Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na krivično delo pranje novca. Siniša Mali, koji je u julu na mestu Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma zamenio ministra policije Nebojšu Stefanovića, istakao je na letošnjoj sednici tog vladinog tela da se nastavlja usaglašavanje propisa koji su direktno vezani za oblast sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Srećna vam godina nerazrešenih afera Menja se niz zakona, među kojima Zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji i Zakon o državnoj pomoći. Ističe se da je jedna od važnih predloženih izmena zabrana krivično osuđivanim pravnim i fizičkim licima i njihovim povezanim licima, kao i saradnicima, da budu osnivači i vlasnici i preduzetnici koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga. "Ono što je značajno za međunarodne institucije, to je ispunjavanje ciljeva iz njihove agende. Međunarodnim institucijama važna je harmonizacija propisa, usklađenost sa propisima Evropske unije (EU), i nešto što bi bilo 'šminkanje'. A efektivno za građane Srbije, za privredni sistem i ekonomske tokove u Srbiji, najbitniji su neki efektivni pomaci kojih u Srbiji nema", ocenjuje Ivan Ninić. Malo presuda za pranje novca U izveštaju o Srbiji Evropske komisije (EK) za 2019. godinu ocene su drugačije, uz isticanje, između ostalog, podatka da je tokom 2018. doneto svega šest osuđujućih presuda za pranje novca. Institucije Srbije treba da analiziraju zbog čega je broj osuđujućih presuda za pranje novca mali - zaključak je Evropske komisije. "Srbija je ostvarila izvestan nivo pripremljenosti u borbi protiv korupcije. Nema merljivog uticaja reformi u oblasti borbe protiv korupcije. Organi za sprovođenje zakona i pravosudni organi tek treba da prikažu rezultate operativno nezavisnih gonjenja i finalizovanih slučajeva korupcije na visokom nivou. Ukupno gledano, korupcija preovladava u mnogim oblastima i ostaje pitanje koje izaziva zabrinutost", konstatuje Evropska komisija. "Ako se gleda kako se država borila, koliko je bilo istraga, koliko prijava, koliko se slučajeva okončalo pred sudom i na kraju kakve su te presude bile, izgleda kao da Srbija uopšte nema problem sa pranjem novca, da su to neki sitni slučajevi. U mnogim presudama kazne su gotovo simbolične, a velike afere koje potresaju ovo društvo su potpuno zaobišle pravosudne ograne", kaže Ana Ćurić, saradnica Balkanske istraživačke mreže BIRN koja je istraživala procesuiranje pranja novca od 2008. godine do kraja 2017. godine. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Transparency: Korupcija i populizam prijete svima, uključujući i EU U istraživanju BIRNA-a (Balkan Investigative Reporting Network) objavljenog u julu 2019. godine o borbi Srbije protiv pranja novca u proteklih deset godina, navodi da je najveća zatvorska kazna tri godine, a najmanja tri meseca, dok je najveća novčana kazna pet miliona dinara, a najmanja 10 hiljada dinara. Od 2008. do 2017. godine tek 28 osoba kažnjeno za pranje novca. "Kaznena politika je takva da neko može da opere ogromne sume novca i da, ako uopšte bude procesuiran, dobije kaznu oko godinu dana ili 10 hiljada dinara (85 evra). U periodu od deset godina (2008-2017) je bilo 505 prijava a broj osuđenih je 28", kaže saradnica BIRN-a Ana Ćurić.. Ruski kapital nepoznatog porekla Ivan Ninić locira stanogradnju u Beogradu kao najpogodniji način pranja novca u Srbiji i kaže da je primetno prisustvo ruskog kapitala nepoznatog porekla: "I kad pogledamo delove Beograda gde non stop niču zgrade, ne zna se ko je investitor, ne zna se poreklo novca, ne zna se ko stoji iza te investicije, da država to toleriše, onda je jasno da je to pogodno tle za tako nešto." /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Korupcija tjera mlade sa Balkana Fiktivni pravni poslovi, kupovina nepokretnosti i motornih vozila, ulaganje u građevinske objekte, kupovina preduzeća, hartija od vrednosti - najčešći su načini da se "prljav" novac ubaci u legalne finansijske tokove. Za Srbiju je karakteristično ulaganje takvog novca u privatizaciju nekadašnjih društvenih preduzeća, konstatuje se u Nacionalnoj proceni rizika od pranja novca iz 2018. godine. /**/ /**/ /**/ Pročitajte i ovo: Prijave uzbunjivača u Srbiji 'stoje u fioci' Visokorizična krivična dela su, prema Nacionalnoj proceni za period 2013-2017. godina, oblast poreza, zloupotreba službenog položaja, droga. Najugroženiji su sektori nekretnine, igre na sreću, bankarski sektor, kazina, računovođe, kao i oblast visokotehnološkog kriminala. Prema Nacionalnoj proceni rizika od pranja novca, koju je usvojila Vlada Srbije 31. maja 2018. godine, ukupan iznos otkrivene imovinske koristi od pranja novca i krivičnih dela koja su mu prethodila u periodu od 2013. do 2017. godine u Srbiji iznosi nešto više od 57 miliona evra (57.087.732). Na osnovu pravosnažnih odluka suda oduzeto je oko 10 miliona evra u gotovom novcu, kao i izvestan broj pokretne i nepokretne imovine, jedna zgrada, 10-ak automobila, poker aparati, ruleti, televizori, računari, mobilni telefoni i slično. Branka Mihajlović Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Pratite autora Facebook Forum  

----------------------------------------------------------