Mediji o korupciji

Datum: 10.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 1,4,5

Rubrika: Politika

Autori: Marko Tašković

Teme: Korupcija

Naslov: KURTI POSLE IZBORA JOŠ EKSTREMNIJI

 Lider Samoopredeljenja vodi kampanju protiv Srbije i posle izborne pobede Lider Samoopredeljenja vodi kampanju Lider Samoopredeljenja vodi kampanju Lider Samoopredeljenja vodi kampanju protiv Srbije i posle izborne pobede protiv Srbije i posle izborne pobede  

 POSLE IZBORA POSLE IZBORA KURTI POSTAO KURTI POSTAO JOŠ EKSTREMNIJI JOŠ EKSTREMNIJI  

 Prvi favorit za novog premijera Kosova i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti se u pobedničkoj euforiji toliko osilio da je nakon izbora nastavio sa još ekstremnijim izjavama: od toga da neće Srpsku listu u vladi i da neće ukinuti takse, do pominjanja ideje o ujedinjenju sa Albanijom?!  

Prvi favorit za novog premijera Kosova i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti se u pobedničkoj euforiji toliko osilio da je nakon izbora nastavio sa još ekstremnijim izjavama: od toga da neće Srpsku listu u vladi i da neće ukinuti takse, do pominjanja ideje o ujedinjenju sa Albanijom?!  

 MARKO TAŠKOVIĆ MARKO TAŠKOVIĆ  

Pobeda Kurti-  

jevog Samoopredeljenja na izborima još nije zvanična  

pošto CIK tek treba da odgovori na žalbe DSK-a Ise Mustafe, DPK-a Kadri Veseljija i Inicijative Socijaldemokratije Fatmira Ljimaja, pa tek onda da objavi konačne rezultate. Bez obzira na to,  

Pobeda Kurti-  

jevog Samoopredeljenja na izborima još nije zvanična  

pošto CIK tek treba da odgovori na žalbe DSK-a Ise Mustafe, DPK-a Kadri Veseljija i Inicijative Socijaldemokratije Fatmira Ljimaja, pa tek onda da objavi konačne rezultate. Bez obzira na to,  

Kurti već uveliko slavi što se može videti i po neracionalnim porukama. Pošto je naglasio da neće razgovarati sa Srpskom listom jer to po njemu nije stranka, nego država koju ne želi u Vladi, kao i da neće ukinuti takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, dok je podelu teritorije Kosova nazvao “nesrećnom opcijom”, lider Samoopredeljenja progovorio je i o svom političkom snu - Velikoj Albaniji. Ponovio je da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije.  

- U okviru Evropske unije ne može se dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca. Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovde - rekao je Kurti u intervjuu za KTV , prvom od kako je proglasio izbornu pobedu.  

Lider Samoopredeljenja naglasio je da je ujedinjenje “istorijski interes Albanaca”, a”, a citirajući pokojnog lidera makedonske albanske partije DPA Arbena Džaferija, kaže: „Mi ne biramo (albansku) uniju, ali ona bira nas.” Rekao je i da će poštovati kosovske simbole, ali da prilikom susreta sa državnicima Albanije neće gledati na čijoj strani stoji zastava.  

- Zajedničko tržište, zajednički civilni registar, preduzeća, zajednički odbori za spoljne Kurti već uveliko slavi što se može videti i po neracionalnim porukama. Pošto je naglasio da neće razgovarati sa Srpskom listom jer to po njemu nije stranka, nego država koju ne želi u Vladi, kao i da neće ukinuti takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, dok je podelu teritorije Kosova nazvao “nesrećnom opcijom”, lider Samoopredeljenja progovorio je i o svom političkom snu - Velikoj Albaniji. Ponovio je da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije.  

- U okviru Evropske unije ne može se dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca. Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš pridružujemo Dancima, Ausavez se mora dogoditi ovde - rekao je Kurti u intervjuu za KTV , prvom od kako je proglasio izbornu pobedu.  

Lider Samoopredeljenja naglasio je da je ujedinjenje “istorijski interes Albanaca”, a citirajući pokojnog lidera makedonske albanske partije DPA Arbena Džaferija, kaže: „Mi ne biramo (albansku) uniju, ali ona bira nas.” Rekao je i da će poštovati kosovske simbole, ali da prilikom susreta sa državnicima Albanije neće gledati na čijoj strani stoji zastava. zajednički civilni registar, preduzeća, zajednički odbori za spoljne  

OSMANI: VLADA SA KURTIJEM NEMA ALTERNATIVU OSMANI:  

VLADA SA KURTIJEM VLADA SA KURTIJEM NEMA ALTERNATIVU NEMA ALTERNATIVU Kandidat za premijera iz Demokratskog saveza Kosova, Vjosa Osmani objavila je na Fejsbuku da će biti formirana vladajuća koalicija između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova. - Građani nisu samo glasali, već je to bio poziv za promene i kazna za loše upravljanje. Građani su se izjasnili za novu vladu koja bi trebalo da se sastoji od trenutne opozicije. Za mene ne postoji druga alternativa. Koalicija LDK-Samoopredeljenje suočena je sa mnogim izazovima, ali sa jednim ciljem: interes građana Kosova - napisala je Osmani na svom fejsbuk nalogu. Kandidat za premijera iz Demokratskog saveza Kosova, Vjosa Kandidat za premijera iz Demokratskog saveza Kosova, Vjosa Osmani objavila je na Fejsbuku da će biti formirana vladajuća koali-Osmani objavila je na Fejsbuku da će biti formirana vladajuća koalicija između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova. cija između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova. - Građani nisu samo glasali, već je to bio poziv za promene i kazna - Građani nisu samo glasali, već je to bio poziv za promene i kazna za loše upravljanje. Građani su se izjasnili za novu vladu koja bi za loše upravljanje. Građani su se izjasnili za novu vladu koja bi trebalo da se sastoji od trenutne opozicije. Za mene ne postoji trebalo da se sastoji od trenutne opozicije. Za mene ne postoji druga alternativa. Koalicija LDK-Samoopredeljenje suočena je sa druga alternativa. Koalicija LDK-Samoopredeljenje suočena je sa mnogim izazovima, ali sa jednim ciljem: interes građana mnogim izazovima, ali sa jednim ciljem: interes građana Kosova - napisala je Osmani na svom fejsbuk nalogu.  

 poslove teme su kojima ću se, pored ose Đakovica-Skadar, baviti u razgovorima s premijerom Ramom - kazao je Kurti.  

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ističe za „Blic” da se Kurti ovih dana junači zbog pobede.  

- On vodi produženu izbornu kampanju i pravi početničku grešku jer sva nerealna obećanja koja sad izgovara ostaće upamćena, a ako postane premijer, brzo će ga stvarnost lupiti po glavi. Niti će u borbi protiv korupcije i nepotizma moći lako da se reši ratnih vođa sa Tačijem, Haradinajem i Pacolijem na čelu niti sam da odlučuje o dijalogu sa Beogradom. Ako hoće da poštuje zakon u borbi protiv korupcije, moraće da sledi Ustav i prilikom formiranja Vlade sarađuje sa Srpskom listom. Konačno, ubrzo će mu na grbači biti ambasadori sa izaslanicima SAD Metjuom Palmerom i Ričardom Grenelom na čelu - podvlači Popov.  

Kako kaže, SAD i EU sigurno neće dozvoliti da dijalog ostane na mrtvoj tački.  

- Zato će Kurti morati da napravi iskorak u pogledu taksa ukoliko ne želi da napravi grešku kao Haradinaj. Američki izaslanici neće dopustiti da se pregovori Beograda i Prištine izjalove, a Kosovo je bez finansijske i političke podrške SAD nezamislivo - smatra Popov.  

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi deli mišljenje da su Kurtijeve izjave euforične.  

- Zato treba sačekati da Kurti bude i zvanično premijer pa da komentarišemo njegove postupke. Kurti je rekao da će uvesti reciprocitet Srbiji jer po njemu taksa je prevaziđena kao elemenat koji može uroditi plodom. Što se tiče njegove izjave da neće da razgovara sa Srpskom listom, to je njegova lična volja, međutim, ustav Kosova nalaže nešto drugo - ističe Šeholi. ?  

GRENEL SE SASTAO SA TAČIJEM, DANAS U BEOGRADU SA VUČIĆEM Specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel sastao se juče u Prištini s predsednikom privremenih institucija Hašimom Tačijem, preneo je RTK2. Planirano je i da se američki izaslanik sastane i sa svim liderima stranaka na Kosovu, a prištinski “Zeri” je javio i da je održan sastanak Grenela i lidera Samoopredeljenja, i potencijalno novog premijera Aljbina Kurtija. Komentarišući sastanak diplomate i predsednika tzv. Kosova, američki ambasador u Prištini Filip Kosnet oglasio se na Tviteru gde je napisao: “Specijalni izaslanik Grenel spreman je da sarađuje sa predsednikom Tačijem i ostalim liderima na Kosovu kako bi pomogao da se obezbede mir, pravda i prosperitet za Kosovo i ceo region”. RTK 2 je javio da sastanku nije prisustvovao specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer, čije je prisustvo najavio Kosnet. Grenel bi danas trebalo da se sretne i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Sastanak, kako saopštava pres služba predsednika, počinje u 14 sati. Tanjug Kurti hoće ujedinjenje s Albanijom, ali su mu za to potrebni dve trećine glasova u parlamentu i četvorica srpskih poslanika, kaže Šeholi

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: D. Luković

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Dijalog u Skupštini bez SzS, deo opozicije na pregovorima

 POČELA PRVA RUNDA RAZGOVORA O IZBORIMA VLASTI I OPOZICIJE POD MEDIJACIJOM EVROPSKIH PARLAMENTARACA  

 Dijalog u Skupštini bez SzS, deo opozicije na pregovorima  

 EVROPARLAMENTARCI EDUARD KU-KAN i Knut Flekenštajn započeli su juče prvu rundu razgovora, od predviđene tri, sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka oko predstojećih izbora.  

Flekenštajn je, prema saznanjima „Blica“, moderator, a sastanak je počeo izlaganjem direktora Fonda za otvoreno društvo Milana Antonijevića o rezultatima okruglih stolova na Fakultetu političkih nauka.  

- Ovaj proces započeo je EP , a sledi nakon posete Dejvida Mekalistera i susreta dvojice bivših poslanika sa predstavnicima vlasti i opozicije. To je dokaz da u EU postoji volja i želja da se bave ovom temom, što ne čudi jer je ispunjavanje preporuka oko izbornih uslova jedna od obaveza iz pristupnih poglavlja EU - kaže Antonijević.  

Pored Fonda, na sastancima učestvuju i Cesid, „Crta“ i „Transparentnost Srbija“, a planirano je da bude pet sesija, na kojima će svako od šefova političkih grupa imati pet minuta da govori. Prva sesija se odnosi na ključna pitanja za unapređenje uslova za izbore 2020, a druga monitoringom i nadzorom.  

Kako je predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister izjavio za „Blic“, stranke će morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje izbora.  

- Nadamo se da će politički akteri naći rešenje. Bojkoti se teško kvalifikuju kao održivo demokratsko rešenje - rekao je Mekalister.  

Dijalog su prihvatili predstavnici vlasti, iz SNS u njemu učestvuju Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, SPS-a Đorđe Milićević i Žarko Obradović, Pokreta socijalista i Narodne seljačke stranke Đorđe Komlenski i Marijan Rističević, SDPS Milorad Mijatović i Branimir Jovanović.  

Iz opozicije učestvuju Zoran Živković iz Nove stranke, Čedomir Jovanović iz LDP i Nenad Čanak iz LSV . Stranku moderne Srbije predstavljaju Aleksandar Stevanović i Vladimir Đurić, a Novu Srbiju Velimir Ilić. DSS neće učestvovati. Tu su i vanparlamentarni savez Aleksandra Šapića i predstavnici Pokreta slobodnih građana. Članice SzS odbile su učešće u dijalogu.  

Interesantno je da se ispred Skupštine u jednom momentu pojavio lider DS Zoran Lutovac, što je izazvalo čuđenje među novinarima. On je, međutim, objasnio da je samo u prolazu ka RTS-u, gde je učestvovao u protestu u znak podrške studentima protiv kojih je RTS podneo krivične prijave zbog upada u zgradu Javnog servisa.  

  1. Luković

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 11

Rubrika: Društvo

Autori: B.Janačković

Teme: Korupcija

Naslov: ŠPIJUNSKA AFERA U DOMU ZDRAVLJA U TRGOVIŠTU

 PRISLUŠNIUREĐAJ POSLAT NA VEŠTAČENJE, TUŽILAŠTVO ČEKA NALAZ!  

 ŠPIJUNSKA AFERA U DOMU ZDRAVLJA U TRGOVIŠTU  

 Uređaj za prisluškivanje koji je slučajno  

pronađen u sestrinskoj sobi Doma zdravlja u Trgovištu, poslat je na veštačenje u Beograd po nalogu Osnovnog tužilaštva u Vranju, saznaje “Blic”.  

OVA MEDICINSKA USTA-NOVA na jugu Srbije dospela je u žižu javnosti 2. oktobra nakon što je, prilikom popravljanja vodovodnog kvara u jednoj od prostorija zdravstvenog centra, vodoinstalater pronašao uređaj za prisluškivanje, nakon čega su alarmirani policija i tužilaštvo.  

- Prilikom otklanjanja kvara vodoinstalater je pomerio ogledalo i otkrio uređaj koji služi za snimanje i prenos podataka. Istog dana pronalazak je prijavljen policiji. Kriminalistički tehničari iz Policijske uprave Vranje izašli su na lice mesta, izuzeli su uređaj koji je po nalogu dežurnog zamenika OJT u Vranju poslat na veštačenje. Tek po dobijenom nalazu veštaka možemo da preduzimamo određene radnje. Dok ne dobijemo veštačenje ne možemo da znamo o čemu se radi, da li je to uopšte uređaj za prisluškivanje i da li ima nekih zapisa na memorijskoj kartici, kaže za “Blic” portparol OJT u Vranju Miodrag Stojanović.  

Ko je postavio uređaj za špijuniranje u prostoriji koju koriste medicinske sestre i zbog čega, za sada nije poznato.  

Direktor Doma zdravlja Novica Živanović potvrdio je da je istraga u toku i rekao da zaposlenima nije svejedno nakon ovog događaja.  

- Zaposleni su u čudu da se tako nešto uopšte i dešava. Rukovodstvo Doma zdravlja u potpunosti podržava napore policije i Tužilaštva da se što pre utvrdi činjenično stanje i da svi umešani odgovaraju za svoje postupke. Svima nam je u interesu, pre svega kao ljudima, da se skine veo sumnje i ljage što pre - kaže Živanović.  

  1. Janačković n  

LJUBAV ILI POLITIKA  

Zaposleni su za Južne vesti rekli da nisu u panici. Kažu da još ne znaju da li je reč o ljubavnoj aferi ili političkom prisluškivanju.  

- Iznenađeni smo, a mislili smo da ništa više od onoga što se kod nas dešava ne može da nas iznenadi. Osuđujem postavljanje prisušnog uređaja, bilo da se radi o ljubavnoj aferi ili političkom prisluškivanju. Zabrinut sam kao radnik Doma zdravlja i kao građanin - rekao je jedan radnik.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: DS ne odbija razgovore, ali...

 ZORAN LUTOVAC  

PREDSEDNIK DEMOKRATSKE STRANKE  

 DS ne odbija razgovore, ali...  

Ne želimo da učestvujemo i nika-  

da nećemo pristati da razgovaramo o tome kako nepoštene i neslobodne izbore da pretvorimo kozmetičkim promenama u prividno slobodne. Demokratska stranka ne odbija razgovore sa međunarodnom zajednicom, naprotiv, intenziviraće ih, ali predloženi format i teme konkretnih ne odražavaju stvarnu potrebu i ne uvažavaju nužnost promene izbornih uslova, regulisanje izborne administracije i ukidanje potpune kontrole medija. Ja sam kao savetnik premijera Zorana Đinđića radio na knjizi o korupciji, zajedno sa Vericom Barać. Da li možete da zamislite da se endemskom bolešću društva bavi neko iz vlasti danas? To je ilustracija različitosti ukupnog ambijenta i atmosfere između perioda kada je bila uspostavljena demokratski izabrana vlast i danas. Lepo je slušati obećanja predstavnika vlasti. Međutim, iskustvo nas uči da su ona lažna, a ružna stvarnost nam to i potvrđuje. EU je poželjan medijator i pri-  

Zorana Đinđića radio na knjizi o korupciji, zajedno sa Vericom Barać. Da li možete da zamislite da se endemskom bolešću društva bavi neko iz vlasti danas? To je ilustracija različitosti ukupnog ambijenta i atmosfere između perioda kada je bila uspostavljena demokratski izabrana vlast i danas. Lepo je slušati obećanja predstavnika vlasti. Međutim, iskustvo nas uči da su ona lažna, a ružna stvarnost nam to i potvrđuje. EU je poželjan medijator i pri-  

hvatljiv. Međutim, razgovor mora da se vodi bilateralno i da tema bude unapređenje sveobuhvatnog sporazuma i razrada mehanizma za implementaciju, kao i obezbeđivanju perioda od devet meseci neophodnih za praktično oživotvorenje promenjenih okolnosti. U definisanju dometa i ciljeva  

kampanje bojkota, od vitalnog je značaja da se slobodno formira izborna volja. Da ne sme biti pritisaka i ucena. Mi nemamo tekovinu slobode i demokratije: nemamo tajnost izbora, i to su i polazne osnove i obrisi pro-  

mena kojima težimo  

sprovodeći aktivnosti i komunicirajući sa građanima Srbije.  

devet meseci neophodnih za praktično oživotvorenje promenjenih okolnosti. U definisanju dometa i ciljeva  

kampanje bojkota, od vitalnog je značaja da se slobodno formira izborna volja. Da ne sme biti pritisaka i ucena. Mi nemamo tekovinu slobode i demokratije: nemamo tajnost izbora, i to su i polazne osnove i obrisi pro-  

mena kojima težimo  

sprovodeći aktivnosti i komunicirajući sa građanima Srbije.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 1,7

Rubrika: Društvo

Autori: Slađana Vukašinović

Teme: Korupcija

Naslov: PRVA SUĐENJA U OBNOVLJENOJ PALATI PRAVDE OD NOVEMBRA

 PRVA SUĐENJA U OBNOVLJENOJ PALATI PRAVDE OD NOVEMBRA OD NOVEMBRA  

PRVA SUĐENJA U OBNOVLJENOJ PALATIPRAVDE OD NOVEMBRA  

 Prva suđenja u Višem sudu u Beogradu u rekonstruisanoj Palati pravde trebalo bi da počnu prve nedelje novembra, ali tačan datum ne mogu da preciziram jer zavisi od dinamike konf guracije računarskog sistema, koji je preduslov za nesmetano zakazivanje i vođenje sudskih postupaka.  

 SLAĐANA VUKAŠINOVIĆ  

To u intervjuu za  

“Blic” kaže Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu i  

sudija Vrhovnog kasacionog suda, i dodaje da je selidba obavljena u septembru prebacivanjem dela arhiviranih predmeta i onih koji su u evidenciji i predevidenciji, kao i tehničkih službi, pa se očekuje da krajem oktobra sve bude spremno za rad u Palati pravde.  

Ko će biti smešten u rekonstruisanoj Palati pravde?  

Biće vraćeno Prvostepeno i Drugostepeno građansko odeljenje iz zgrade u Timočkoj ulici i iz Tošinog bunara, kao i Prvostepeno i Drugostepeno krivično odeljenje, Odeljenje za maloletnike i Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije iz zgrade u Katanićevoj ulici. Nakon pune decenije, koliko je proteklo od reorganizacije Višeg suda u Beogradu, koji je bio izmešten na četiri različite lokacije, sud će sa svim svojim odeljenjima, osim Posebnog odeljenja za organizovani kriminal i ratne zločine, koji se od osnivanja 2003. godine nalaze u Ustaničkoj ulici, biti u Palati pravde. Na taj način će građani Beograda i Srbije imati jednostavniji i efikasniji pristup sudu. Viši sud koristiće radni prostor i sa Višim  

JAČANJE SAMOSTALNOSTI SUDSTVA JE PRIBLIŽAVANJE EVROPI  

Renoviranjem Palate pravde pravosuđe će dobiti bolje uslove za rad. Koliko će se ti uslovi promeniti i predloženim ustavnim promenama, koje su podelile stručnu javnost?  

Svaki iskorak u pravcu jačanja samostalnosti i nezavisnosti sudstva je dobrodošao i predstavlja približavanje evropskim vrednostima kojima kao društvo težimo na svom putu ka članstvu u EU.  

 Zgrada Palate pravde, svih devet spratova, građevinski je renovirana i uređena tako da se sudski postupci vode po najvišim standardima EU. Raniji lobi ulaza zgrade je funkcionalno izmenjen i umesto jedne velike sudnice, bivše sudnice broj jedan i pratećih službenih prostorija, u prizemlju zgrade se sada nalaze četiri velike sudnice, ako se gleda sa centralnog ulaza. Uveden je i najsavremeniji informaciono-komunikacioni sistem sa pratećom opremom, potpuno nova pritvorska jedinica sa većim stepenom bezbednosti ulaska i izlaska iz nje, nova pošta sa proširenim kapacitetima, nameštaj i ostali sudski mobilijar.  

Ima li audio i video snimanja suđenja i da li će ta tehnologija smanjiti prigovore na vođenje  

zapisnika, koji su se koristili za prigovore stranaka i odlaganje procesa? Činjenica da će devet sudnica, u odnosu na dosadašnje tri, raspolagati sistemom za audio-video snimanje, nesumnjivo će se doprineti ubrzanju sudskih postupka i povećanju efikasnosti rada sudskih veća, čime će se smanjiti broj eventualnih prigovora od strane učesnika u postupku.  

Na koji način je organizovano  

fi zičko prebacivanje predmeta i da li  

postoji mogućnost da se tokom selidbe neki od njih izgubi?  

Preseljenja predmeta nadziru komisije i potkomisije u čijem sastavu su isključivo sudije i državni službenici Višeg suda u Beogradu, dok sam nadzor fizičkog transporta predmeta iz zgrada u kojima se trenutno obavlja proces rada obavljaju pripadnici MUP-a. Napominjem da je jedan deo predmeta već prebačen u rekonstruisani objekat, pa nema razloga za brigu da se izgube, što to nije bio slučaj ni kada je počela rekonstrukcija Palate pravde i  

javnim tužilaštvom u Beogradu, čime će se realizovati i jedna od preporuka Evropske komisije upućenih Ministarstvu pravde koja se odnosi na obezbeđenje dovoljnog broja sudnica i adekvatnih uslova za rad zaposlenima u sudu.  

Da li to znači da će sada svaki sudija imati svoju sudnicu ? Svaki sudija prvostepenog građanskog odeljenja, prvostepenog krivičnog odeljenja, uključujući i sudije Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, kao i Odeljenja za maloletnike imaće zasebnu sudnicu za rad, što će doprineti još efikasnijoj organizaciji u postupanju po predmetima, dok će zaposleni imati neuporedivo bolje administrativno-tehničke uslove za izvršavanje svojih radnih obaveza.  

Da li pod tehničkim uslovima  

podrazumevate i uvođenje IT?  

Posle pune decenije, koliko je radio na četiri lokacije, Viši sud će sada biti na jednoj, u Palati pravde  

Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu  

selidbe iz nje septembra 2016. godine u druge zgrade na različitim lokacijama.  

Mogu li selidba i useljenje da  

dovedu do zastoja u suđenjima?  

Doći će do kratkog zastoja u suđenjima i odlaganja, ali ne duže od pet radnih dana, zato što je nužno da se isključe serveri u postojećim sudskim zgradama i konfigurišu u Palati pravde. O tome će građani biti blagovremeno obavešteni putem sredstava javnog informisanja, obaveštenja na ulazima sudskih zgrada, sajta suda, kao i u samim pozivima za suđenja. Zajedno sa rasporedom korišćenja sudnica i datumima početka rada u rekonstruisanom objektu stalnog sedišta Višeg suda u Beogradu i biće obaveštene i nadležne Advokatske komore Srbije i Beograda.  

Da li će Viši sud u Beogradu raditi u dve smene i u kojim materijama?  

U ovom trenutku ne postoji potreba za radom redovnih sudskih odeljenja u dve smene, kao što je to situacija u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal i Odeljenju za ratne zločine. Tamo su potrebne dve smene jer u zgradi u Ustaničkoj Viši sud raspolaže sa samo četiri sudnice koje koristi 21 sudija, dok će u rekonstruisanoj Palati pravde sudnice i radne prostorije koristiti 91 sudija, raspoređenih u devet sudskih odeljenja. ?  

SLUČAJ MARJANOVIĆ NIJE SUDSKI RIJALITI Šta je sa slučajem Zorana Marjanovića i da li on kreće od početka i dobija li obrise rijalitija?  

Slučaj Marjanovića nikada ranije nije ni započeo pred sudom da bi krenuo od početka i dobio obrise rijalitija, već se predmet u nekoliko navrata nalazio u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu radi dopune istrage, a po nalozima Apelacionog suda u Beogradu i Višeg suda u Beogradu.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 10,11

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: NA UDARU I MEŠETARI KOJI RADE ZA ALBANSKI I BUGARSKI LOBI

 NA UDARU IMEŠETARI KOJI RADE  

ZA ALBANSKI I BUGARSKI LOBI  

 Nakon uspostavljanja nadzora bezbednosnih službi zemalja u regionu nad poslovanjem nekih kompanija koje se bave igrama na sreću, u fokusu istrage austrijske policije, koja raspolaže brojnim podacima o njihovim poslovnim poduhvatima na Balkanu, našli su se i njihovi saradnici koji im pomažu da realizuju svoje dugoročne monopolističke planove.  

 Pod najvećom lu-  

pom je, kako saznajemo, austrijski državljanin srpskog porekla  

Vladimir Vuković, koji se smatra i najvećim mešetarom u ovom lancu i koji je nekada posedovao lanac kladionica „Astra sports“. Vuković je kao poznavalac prilika na tržištu igara na sreću u Republici Srpskoj (ali i susednim državama) uvodio na tržište inostrane kompanije. Sumnja se da radi i za albansko-bugarski lobi, koji na sve načine pokušava da obezbedi monopol za određene firme.  

Policiju Austrije posebno zanima njegovo poslovanje, odnosno kako je godinama gradio poslovnu startegiju na, kako saznajemo iz izvora iz istrage, kombinacijama, korupciji i “sistemu koverti”, i to uglavnom na štetu matične države Srbije, srpskih firmi i građana Srbije.  

Oni koji se pitaju odakle Vukoviću moć da određenim kompanijama očisti put ka osvajanju tržišta Srpske, odgovor mogu naći u ishodu afere, kada je otkriveno da je ministarka finansija RS Zora Vidović - tadašnja direktorka Poreske uprave - Vukoviću godinama pomagala da prikriva svoje neizmirene obaveze prema državi. Osim što su nadležni tolerisali Vu-  

kovićevo prikrivanje vlasništva u nedavno likvidiranoj firmi „Astra sports“ (i to putem firmi „Telecom Business INC“ sa Sejšela i „Polar Star Corporation“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva) država je i krila njegove dugove, toliko dugo da su narasli do tri miliona maraka. Kada je u javnost procurela informacija o Vukovićevim dugovima, za njihovo postojanje Vidovićeva je prvo okrivila in-  

spektore, a onda se postarala da svi budu otpisani.  

“Poslovi” koje je sklapao Vuković, uglavnom nisu imali pisane tragove, a dogovarani su mahom na njegovoj jahti, u Sloveniji, gde je često gostio poslovne partnere  

Da je u njihovim poslovnim operacijama došlo do promena, naslućuje se na osnovu informacija iz medija da se Vukoviću sprema hapšenje u Makedoniji. Upućeni tvrde da su njegovi poreski dugovi i u Srbiji narasli na više od 1,5 miliona dinara, što znači da mu pomenuta prinudna likvidacija „Astra Sport Bets“ d.o.o nije rešila sve finansijske probleme.  

Vukovićevim glavnim partnerima smatraju se austrijski advokat Tomas Kepert iz Beča i Vermer Halas, sa kojim je u mnogim kombinacijama i projektima u Srpskoj. Neke firme u RS se čak vode na njih, a bave se, između ostalog, trgovinom strujom, nekretninama, investicionim ulaganjima... U Banjaluci su vlasnici firmi “Imoninvest doo” I “Axel doo”, svi poslovi navodno idu u dogovoru sa Vukovićem, ali nije redak slučaj ni da po nekim završenim poslovima jednostavno izbrišu firmu iz registra RS, kao što je to bio slučaj nedavno sa „GLA Holding Gmbh“, koja je imala sedište u Banjaluci.  

Ovo dvojica Austrijanaca, kažu upućeni, odlično poznaju situaciju u regionu, i oprobanim metodama, uglavnom korupcijom, otvaraju mnoga vrata kod lokalnih političara, obezbeđujući Vukoviću dobre pozicije za poslovanje. Naravno da od tih poslova i te kako svi oni imaju poprilične koristi, zbog čega ceo sistem i opstaje.  

Tako se baš sa Vukovićem dovodi i pobeda fantomske firme “CASINOS AUSTRIA VLT AG” na tenderu koji je u RS proletos raspisan za izbor privatne kompanije kojoj će biti povereno priređivanje elektronskih igara na sreću. Naime, uprkos tome što  

 PAJTAŠI Advokat Tomas Kepert bitan saradnik  

Vermer Halas u kombinacijama sa Vukovićem  

IZVLAČENJE PARA IZ DRŽAVE  

Kao Vukovićevog pomagača mediji po regionu pominju i Adnana Šarića, osumnjicenog i za neka najteža krivična dela, koji često boravi u Skoplju, u kom im je - barem do sada - podršku pružao premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. Upućeni u dešavanja u industriji igara na sreću kažu da je čak i firma “Acri limited” iz Dubajia, koja ima udela u vlasništvu makedonske državne lutrije, direktno pod kontrolom upravo Vlade Vukovića. Baš preko te firme, kako pišu mediji, dosta novca izvučeno je iz države.  

su na njemu učestvovale i dve najveće srpske firme najveće u regionu, i jedne od najvećih u Evropi, kao i jedna američka kompanija, koja u industriji igara na sreću važi za najveću na svetu, Lutrija RS je za priređivanje elektronskih igara na sreću angažovala firmu poznatu jedino po tome što je registrovana na lokaciji gde je inače prijavljeno još 60 fiktivnih kompanija.  

Odabir preduzeća bez prometa, sa samo dva zaposlena i iskustvom u priređivanju igara na sreću od malo više od mesec dana, na tenderu na kom su kao kriterijumi bili propisani godišnji promet i desetogodišnje iskustvo u priređivanju igara na sreću, mogao se dogoditi samo u zemlji u kojoj ne vlada pravo već zaštita interesa imućnih pojedinaca.  

Kako se to već dogodilo u RS, Albaniji, Makedoniji, Kosovu... jasno je da je po sredi koordinisana akcija albansko-bugarskog lobija koji na sve moguće načine pokušava da uništi privatno tržište igara na sreću na celom Balkanu. n  

Policija je  

označila Vladimira Vukovića i  

njegovu ekipu kao glavne inicijatore mutnih radnji i korupcije u ovoj privrednoj oblasti na Balkanu, a uglavnom rade na štetu srpskih frmi i građana Srbije

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 9

Rubrika: Dijalog

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Svi patrijarsi

 Svi patrijarsi

BELI LISTIC

Srpska pravoslavna crkva, odnosno njeni poglavari, unazad trideset godina, od početka ratova u bivšoj Jugoslaviji, bili su na strani zločina. Počevši od patrijarha Pavla, za kojeg je to uveliko zabranjeno reći, pa do Irineja. Ali, i mnogih drugih, koji se u crkvenoj hijerarhiji nalaze ispod njih. Patrijarh Pavle je uoči genocida i najvećih pokolja koje su balkanski krvnici, Ratko Mladić i Radovan Karadžić počinili u Bosni, bacao svetu vodicu po njihovim kosama i licu. Osveštavao ih. Bio je na liniji zločinstva i pored sve skromnosti koju je izražavao, između ostalog, vožnjom u gradskom saobraćaju, na šta su mnogi sekli vene. Ili, istaknutim mestom na protestima protiv glavnog zločinca i diktatora Slobodana Miloševića. Tamo gde su se u najvećoj meri, ipak, nalazili oni koji Miloševiću nisu oprostili to što je izgubio ratove a ne zato što ih je vodio. Zato je svoje mesto i našao tamo, za razliku od nekih drugih koji su, takođe, bili demonstranti, srameći se duboko svih pokolja koje je ratno zločinački režim počinio nad pripadnicima drugih nacionalnosti. Međutim, i njegova crkva bila je leglo korupcije, tamnih i preskupih džipova, pedofilije i ostalih poroka tako uobičajenih a nezamislivih za sveštenstvo. Kao i propagiranja ratnog zločinstva, što namerno, što zbog gluposti i nedoraslosti. Kao i potpalosti pod tešku i nasilnu medijsku propagandu aktuelnog predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, odnosno njegovog šefa Vojislava Šešelja u ekipi sa gore pomenutim krvnikom Slobodanom Miloševićem.

Danas, patrijarh Irinej, ispred Srpske pravoslavne crkve, odlikuje Aleksandra Vučića, najdirektnijeg učesnika u propagiranju zločinstvima, tokom ratova devedesetih. Neki znameniti pripadnici ovdašnjih elita, kulturnih i crkvenih, to ne mogu da podnesu, jer je po njima, onaj koji je propagirao zločin i etnička čišćenja na Kosovu - Aleksandar Vučić - zamislite, nedovoljno veliki nacionalista. On je taj koji će da se „odrekne“ Kosova. Da ga prizna. Zamislite taj paradoks.

Znam, teško je. Jer, ovde zaista postoji uverenje da je punjenje džepova, ? Ne može se boriti

protiv režima

Aleksandra Vučića

tako što će se zanemariti njegov prvobitni greh, greh na kojem i dan-danas gradi svoju popularnost, pucajući u najsiromašniji narod na evropskom tlu iz teške medijske artiljerije

pranje savesti i doprinos ludilu nekih mračnjaka, koji misle da su „Šiptari niža genetska bića od Srba“, zaista patriotizam i izraz ljubavi prema zajednici kojoj pripadaju. Oni priznaju zakone države koju unazad već trideset godina vode čisti ratni profiteri i zločinci. Ali, nekako ne mogu da se suoče sa istinom. Da je netrpeljivost i neprihvatanje režima Aleksandra Vučića, kao nekada i Slobodana Miloševića, zapravo jedino istinski zasnovano na njihovom gomilanju bogatstva i izražavanju ludila na ratnim zločinima. Na genocidima i etničkim čišćenjima. Da su na tome zaradili prvi milion, odnosno da im je sav lopovluk i danas omogućen na širenju nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Oni na tome dobijaju izbore.

E, sad, ako vam smeta Aleksandar Vučić, njegov korupcionaški režim, onda vam smeta i to što se istina o tom njegovom prvom milionu, zasnovanom na propagandi ratnog zločinstva, tako krije, a tadašnja Srbija, ratni ciljevi, sva bolest koju je mala grupa zlikovaca ispoljila teško manipulišući obične ljude, uvlačeći ih u vrtloge rata, smrti i gladi, da bi oni mogli da zgrću bogatstva i uživaju povlastice, predstavlja kao nacionalno bogatstvo i ponos.

Ne može se protiv ratnih profitera boriti na nacionalističkim osnovama, osnovama koje su bile jedina snaga upravo tih protiv kojih bi da se borite. Ne može se boriti protiv režima Aleksandra Vučića tako što će se zanemariti njegov prvobitni greh, greh na kojem i dan danas gradi svoju popularnost, pucajući u najsiromašniji narod na evropskom tlu iz teške medijske artiljerije. Učvršćujući svoje pozicije za dalju korupciju i pljačkanje tako što propagira mržnju prema kosovskim Albancima i pripadnicima drugih naroda iz bivše Jugoslavije, protiv kojih je tokom devedesetih ratovao.

I, to sve, naravno, ne znači da neko drugi tamo negde u državama i republikama bivše Jugoslavije, koji je u ratu profitirao, ili danas na nacionalnoj mržnji i ratnim traumama stiče pozicije i privilegije i politički profitira, ne treba da odgovara ili ga ne bi trebalo primećivati. To znači samo da ovde ima toliko posla oko čišćenja političkih hulja da je ono tamo spolja, na koje ni ne može da se utiče, kao na ovo „naše“ iznutra, potpuno irelevantno. Preciznije, upućivanje na ono spolja upravo je jedno od osnovnih oružja ovih iznutra da izbegnu pravdu i kaznu koju su zaslužili.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 19

Rubrika: Beograd

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Bastać: Of-šor firma sarađivala sa državnim preduzećima

 Član predsedništva Stranke slobode ipravde (SSP) optužio Gorana Vesića daje u vreme dokje bio nafunkciji pribavljao poslove privatnoj kompaniji čijije bio direktor  

Bastać: Of-šor firma sarađivala sa državnim preduzećima  

 Član predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) i predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać optužio je zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da je u vreme dok je obavljao „državnu funkciju“, 2013. godine, istovremeno bio i direktor kompanije koja je osnovana u Americi, a koja je sklapala poslove sa državnim preduzećima.  

„Radi se o firmi JSMR International, of-šor kompaniji osnovanoj u Delaverukoja je do aprila 2013. godine bila registrovana za posredovanje i prodaju raznovrsnih proizvoda, a od aprila iste godine za komunikacije i odnose sa javnošću“, objasnio je Bastać.  

Prema njegovim rečima, sporno je to što je ta kompanija sarađivala sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza, Upravom za javne nabavke, Agencijom za bezbednost saobraćaja, fudbalskim klubom Crvena zvezda, Lukom Beograd, Društvom sudija Srbije i Vaterpolo savezom Srbije.  

Bastać je na tabli Vesića novinarima predstavio kao stonogu, uz napomenu da je zamenik gradonačelnika u tom periodu bio direktor te kompanije, a istovremeno je obavljao funkciju sekretara privremenog organa Beograda.  

„Pitanje je ko je vlasnik same of-šor firme i ko je postavio Vesić Gorana za direktora firme. Gde je papir koji dokazuje da je Vesić obavljao te poslove, i najvažnije, kako je moguće da država dozvoli da sarađuje sa of-šor kompanijom", upitao je Bastać.  

On je naveo da su informacije u vezi sa tim dobili pre dva dana, te da je konferencija za novinare prva u nizu, kao i da će u narednom periodu otkrivati šta je to sve Vesić radio dokje bio na državnim funkcijama.  

„Krenuli smo sa istraživanjem od perioda kada je Vesić ušao u gradsku Skupštinu i u narednom periodu ćemo otkrivati afere koje su povezane sa zamenikom gradonačelnika", najavio je Bastać.  

On je novinarima podelio dokument iz Agencije za privredne registre u kom je navedeno da se Rešenjem od 28. novembra 2013. godine sa mesta direktora „International Communications Partners DOO Beograd (Stari grad)“ briše Olivera Milošević, a upisuje Goran Vesić na mesto direktora.  

¦ Radovanović (ICP): Vrlo rado bih Vesića ponovo postavio za direktora i dao mu i udeo u firmi, i platu veću nego što je moja  

Vlasnik kompanije ICP, koja je u stopostotnom vlasništvu firme JSMR Internacional sa sedištem u Delaveru, Ivan Radovanović, oglasio se nakon Bastaćeve konferencije a njegove navode okarakterisao „kao incident izazvan nekom psihodeličnom supstancom koja mu je verovatno podmetnuta“.  

On je dodao da „veruje i u slobodu i pravdu“.  

„Zato sam apsolutno ubeđen da potpredsednik stranke koja se tako zove nema nikakvih drugih motiva, kada pominje moju firmu, nego da pokaže da bi, „da je kojim slučajem vlast, jako brinuo o slobodi, pravdi i u toj brizi primenjivao iste aršine, prema baš svima, kako god da se oni zvali“.  

„Samim tim verujem da bi se, u tom slučaju, mnogo više bavio firmama predsednika svoje stranke, nego mojom“, uveren je Radovanović, koji je siguran da bi, „u svakom drugom slučaju, on svoju „istragu“ usmerio u sasvim drugom pravcu“.  

„I da bi onda, uvidom u zvanična dokumenta, lako ustanovio da se profit moje firme, osnovane 2007. godine, svake božje godine do danas kretao na nivou od nekih 15.000 evra“, precizirao je Radovanović.  

Prema njegovim rečima, „to je, kada se sve sabere, svih 12 godina, nekih 180.000 evra, iliti nekih sto puta manje nego što je profit firmi gospodina predsednika i slobode i pravde i svih Bastaća na ovom svetu“.  

„Drugim rečima, moja firma, a jeste moja (može da se proveri uvidom u Registru stvarnih vlasnika Agencije zaprivredne registre)“, ističe Radovanović, „teško da može da posluži kao neka vrsta „odgovora“ za sve što su firme druga predsednika godinama radile. A kada je reč o Goranu Vesiću, u mojoj firmi, sve što je drug Bastać rekao apsolutno je tačno, osim te sitne činjenice da on, Vesić Goran, sa njom, nije ni u kakvom odnosu otkako je funkcioner", napomenuo je Radovanović.  

„Rge toga jeste bio, prijatelj mi je i radili smo zajedno godinama razne stvari i imali razne projekte", naglasio je Radovanović, koji hi ga, da može, „vrlo rado ponovo postavio za direktora i dao mu i udeo u firmi i platu veću nego što je moja“, za koju navodi cifru od 200.000 dinara.  

Reagujući na tvrdnje o „državnim firmama“ o koje se „ovajdio", Radovanoviću je poručio da mu je drago što „Bastać misli da je Društvo sudija državna firma“ i pojasnio da je u pitanju udruženje.  

On je naveo da je „uvek spreman da na uvid podnese sve fakture i javnosti i nadležnim organima, za koje računa da će biti „privučeni“ njegovim „ogromnim profitom od 15 hiljada godišnje“. „Baš kao što su privučeni onim predsednika slobode i pravde i Bastaća, od iks miliona godišnje", dodao je Radovanović.  

Povodom primedbi o firmi registrovanoj u Delaveru, on je objasnio da je napravljena kada je u „državi slobode i pravde bio proglašen za neprijatelje i slobode i pravde i države, zbog dnevnih novina čiji je vlasnik bio“.  

„Zato sam smatrao da je sasvim oportuno da firmu registrujem  

negde gde sloboda i pravda ne mogu da je zatvore, a da su bili skloni zatvaranju, i firmi i ljudi, bili su. Gde su predsednikove firme bile registrovane, i to kada je bio sila i vlast, neka Bastać sam proveri, ne moram ja baš sve da mu kažem“, završio je Radovanović i dodao da su Bastaćeve tvrdnje „pesretni pokušaj da „nečim malim opravda nešto veliko“, i da svojim „mikro profitom pokrije predsednikov mega giga profit“

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 11

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Osumnjičena potpredsednica Sobranja

 Osumnjičena potpredsednica  

Sobranja  

SKOPLjE: Afera Reket u Severnoj Makedoniji se proširuje, te su novoosumnjičeni poslanica iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza i potpredsednica makedonskog Sobranja Frosina Remenski i zamenica predsednika Međunarodnog saveza Jasna Mandić, navodi portal Plusinfo. Prema neoficijelnim podacima Plusinfo, osumnjičeni su i otac Bojana Jovanovskog-Boki 13, Mile Jovanovski, kao i jedna asistentkinja. U novoj istrazi, Boki 13 je osumnjičen za iznudu i pranje novca, dok su ostali četvoro za pomaganje dela iznude, dok su troje za pranje novca. Za iznudu kao pravni subjekt se sumnjiči i Međunaroni savez, na čijem je čelu bio Boki 13, dok je Remenska bila počasni predsednik tog udruženja. Prema dokazima skopskog tužilaštva, Boki 13 je iskorišćavao dokumente saveza na osnovu kojih je obmanuo menadžere dve građevinske kompanije.  

Makedonski premijer Zoran Zaev nakon informacija da je Frosina Remenski novoosumnjičena u aferi Reket, rekao je da će ostati pri svojim stavovima, te da će je isključiti iz svih partijskih funkcija. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Informer      Strana: 1,2,3

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Kurti pravi VLADU SA ĐILASOM!

 Kurti pravi VLADU SA ĐILASOM!

Aljbin Kurti saopštio da će ministarsko mesto dati Đilasovom bliskom saradniku Nenadu Rašiću, koji je sa Radom Trajković na izborima dobio samo 0,67%

Aljbin Kurti, kandidat za ‘premijera’ lažne države objavio je da će novu  ‘vladu Kosova’ formirati sa Nenadom Rašićem, bliskim saradnikom lidera SZS, tajkuna Dragana Đilasa!

Kurti nastavlja da ignoriše činjenicu da je Srpska lista osvojila gotovo sve srpske glasove u pokrajini - čak 95,2 odsto, i iako ga ‘ustav Kosova’ obavezuje da najmanje jedan resor u vladi prepusti Srbinu koga podrži najveća srpska parlamentarna stranka, on to uporno odbija. Kurti je rekao da će ministarsko mesto dati Nenadu Rašiću, kojije sa Radom Trajković na nedeljnim izborima dobio svega 355 glasova, štoje tek 0,67 odsto! Taj Rašićse u kampanji ‘preporućio’ Šiptarima tako štoje snimao spotove u kojima je naalbanskom pozivao ‘gradane’ u zajedničku borbu protiv ‘monstruozne Srpske liste’!

Prema rečima Aljbina Kurtija, ‘potpuno je nemoralno’ razgovarati sa Srpskom listom!?!

- Nisam još razgovarao sa predstavnicima Srba. Imamo Srbe na Kosovu koji uvažavaju ‘ustav republike Kosovo’. Sa njima ću poč e t i razgovore. Kada je o Srbima reč, zašto bi u vladu, na primer, imam ovde Nenada Rašića, kojeg  poznajem i poštujem. Ne smatram da je to pritisak na Srpsku listu, već oslobađanje od Beograda. Ne mogu da preferiram Srbe koji govore ‘Kosovo iMetohija’ ili 'privremene kosovske institucije’ i koji oslobodilačku vojsku Kosova nazivaju teroristim . NajboIje je da Srpska lista i DPK Kadri Veseljija, budu u opoziciji, jer to nisu stranke, većsu države - rekao je Kurti.

Komentarišući ove navode, ministar spoljnih poslova Srbije Msa Dačić upozorava da Kurti - Ovo samo govori koliki su prevaranti i koliko ne poštuju čak ni svoju reč, pa ni svoje zakone. Niko ne može da ignoriše činjenicu da je Srpska lista

Diplomate neće ispred albanske zastave Ambasadori SAD i Nemačke u Prištini odbili su da se sa Aljbinom Kurtijem fotografišu ispred albanske zastave, koju on drži u svojoj kancelariji, objavio je prištinski 'Zeri'.

'Zeri' je to zaključio na asnovu fotografija nastalih posle odvojenih sastanka američkog i nemačkog ambasadora, Filipa Kosneta i Kristijana Helta sa Kurtijem.

Kurtise juče susreo s Kosnetom, sa kojim se fotografisao ispredzgrade u kojojse nalazi sedište 'Samoopredeljenja', a ista scena viđena je i 19. septembra, kada se sastao sa nemačkim ambasadorom.

osvojila najviše glasova u srpskim sredinama. Kurti može da priča šta hoće, ali činjenice pokazuju drugačije. Budući da se Kurti zalaže sa ‘veliku Albaniju’ i protiv je dijalogaizmeđu Beograda i Prištine, normalno je da hoće da u vladu ubaci svoje, privatne Srbe, koji će da rade strogo po njegovim naredbama - navodi Dačić.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM kaže da „svaki Kurta nađe svog Murtu".

- I Aljbin Kurti našao svog Murtu u Nenadu Rašiću, Radi Trajković i njima sličnima. Ovako mala deca zamišljaju da se pravi vlada. Srpska lista svakako neće Kurtiju biti podrška za realizaciju veliko albanskog projekta podvlači Đurić.

Ekstremno  u vlad Predsednik 'č bm Odboraza Kosovo Milovan Drecun ocenjuje da se Kurti K ponaša krajnje neodgovorno i daje ekstremne izjave.

- Aljbin Kurti svojom izjavom da neće imati Srpsku listu u svojoj vladi direktno  krši ‘kosovski Ustav’. Ali šta god

 radio, on nikada aliku  nece naterati Vllllje 1 srpskinarodda loce aa , priznatakozva-SVOje, nudržavu Kosovo

. Tamo mora da se poštuje izborna volja srpskog naroda. Sada je posao na američkom izaslaniku da ga uvede u racionalno političko ponašanje - zaključuje NŠ Drecun. D. KUAJIĆ Kurti i dalje za 'veliku Albaniju Kurti je juče ponovio da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, ali nikako u okviru Evropske unije. - Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovde. Kosovo i Albanija treba da se integrišu u okviru federacije... - rekao je on.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Kurir      Strana: 1,5

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: DAČICEV PAJTOS SE IZVUKAO ZA AFERU „BANANA"

DACICEV PAJTOS SE IZVUKAO ZA AFERU -

Bruka Ovom aferom u najvećoj meri poljuljan je ugled policije, ocenjuje bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović

Akteri afere „banana" Branko Lazarević, bivši šef kabineta Ivice Dačića, i Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, član narko-klana Darka Šarića, oslobođeni su optužbi za odavanje službenetajne.

Međutim, ova afera ne prestaje da uzburkava političku scenu jer se tada s Radulovićem, koji je kasnije osuđen na 11 godina zatvora zbog šverca kokaina, tajno sastajao tadašnji ministar policije, aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić.

Jučerašnjom odlukom Apelacionog suda u Beogradu, da pravosnažno oslobodi Radulovića, Lazarevića, kao i policajca Borisu Garu i advokata Radovana Štrpca, od optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića, odbijena je žalba tužioca za organizovani kriminal i potvrđena prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz decembra prošle godine.

Podsetimo, u optužnici je pisalo da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

Kako su, u vreme kada je afera otkrivena, prenosili mediji, snimak Ivice Dačića sa Radulovićem u restoranu „Gušti mora“ 31. januara2oo9. biojei zvučno i vizue-I ino pokriven. I Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović kaže za Kurir da ovakvim neraščišćenim skandalima i aferama najviše gube građani i policija. - Trpi Srbija. Ovom aferom u najvećoj meri poljuljan je ugled policije. Cilj ovih sue!Sumnjivo je bio i se obezbede fitansije za stranku (Socijalističku partiju Srbije - SPS), isključivo su ih vodili politički i lični interesi, a ne interes naroda.

Dodaje da su strukture u SPS doprinele da Radulović i Lazarević budu oslobođeni svih optužbi, jer su im pomagale „njihove sudije".

- Paradoksalno je daje Lazarević, kojijebiošefkabineta ministra policije, sada bude oslobođen svih optužbi za odavanje poverljivih informacija, kao i Miša Banana. Naivno je poverovati da Dačić kao ministar tada nije znao s kim se nalazi. Zna se da je to odgovorna funkcija i da ne sme da se sastaje s bilo kim, takvog primera nema nigde u svetu podvukao je policijski ekspert.

Podsetimo, Miša Banana se čak devet puta sastao s ličnostima iz vrha MUP Srbije, među kojima je najpoznatiji tadašnji ministar policije Ivica Dačić. Na snimcima koji su tada dospeli u medije jasno se vide Dačić, njegov savetnik Ivica Tončev, tadašnji šef kabineta Branko Lazarević i zamenik šefa kabineta Vanja Vukić. Dačić je pokušavao da se opere opravdanjima da Radulović nije bio u beloj knjizi kriminala, kao i da ga niko nije upozorio na susrete s njim, a kasnije i priznao u medijima da je sastanaka ipak bilo. Međutim, u stručnim policijskim krugovima nam je potvrđeno da je problematično to što se Dačić kao ministar policije uopšte sastajao s osobom iz kriminalnih krugova koja je kasnije i osuđena na 11 godina zatvora zbog šverca kokaina.

KRIO SE DEVET GODINA

Veće Specijalnog suda osudilo je Darka Šarića na 15 godina zatvora u ponovljenom postupku za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Njegovi saradnici i pripadnici grupe osuđeni su na kazne od godinu do 15 godina zatvora, među njima i Miša Banana, koja je osuđen na 11 godina.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Nedeljnik      Strana: 9,10

Rubrika: Brifing

Autori: Dušan Telesković

Teme: Korupcija

Naslov: Kosovo se samoopredelilo

 Kosovo se samoopredelilo  

Izbori proteklog vikenda trebalo je da reše krizu na Kosovu nastalu uvođenjem taksa od 100 odsto na srpsku robu prošlog novembra, i time otvore put ka sporazumu između Reograda i Prištine, ali su  

dođatno zakomplikovali situaciju u tamošnjem parlamentu  

Piše Dušan Telesković  

Da li je Metju Palmer go-  

vorio istinu kada je Ivici Dačiću pre dva meseca, kako tvrdi šef srpske diplomatije, rekao da će  

stranke Aljbina Kurtija - Samoopredeljenje i Ise Mustafe - Demokratski savez Kosova (DSK) formirati novu vladu Kosova?  

PITANJE SVIH PITANJA JESTE KAKO  

ĆE SE NOVA VLADA U PRIŠTINI ODNOSITI PREMA PREGOVORIMA SA BEOGRADOM. U TOM SMISLU, U DIPLOMATSKIM KRUGOVIMA SE SVE GLASNIJE SPOMINJE DA JE ZA POVOUAN ISHOD DIJALOGA NEOPHODNO UČEŠĆE HAŠIMA  

TAČIJA U VLASTI  

Izbori proteklog vikenda trebalo je da reše krizu na Kosovu nastalu uvođenjem taksši od 100 odsto na srpsku robu prošlog novembra, i time otvore put ka sporazumu između Beograda i Prištine, ali su dodatno zakomplikovali situaciju u tamošnjem parlamentu. Ne postoji jasna većina, čak ni ona koju je Palmer navodno izrekao Dačiću pre dva mese-  

Tvrd stav Kurtija o Srbiji poznat je odavno. Ovaj nekadašnji studentski lider koji je 1996. godine dobio nagradu za toleranciju beogradskog lista „Naša borba“, više od đve decenije kasnije postao je znatno netolerantniji. Mnogi tvrde da je tome doprineo i boravak u srpskom zatvoru od aprila 1999. pa sve do decembra 2001.  

 dve koalicione liste morale da obezbede podršku Ramnša Haradinaja koji je, izgleda, dosadašnjim postupđma izgubio sav koalicioni potencijal.u Prištini.  

te sa kontroverznim Milanom Radoičićem, objavljena đva dana pre izbora na portalima KRIK u Beogradu i Insajderi u Prištini, očigledno je doprinela neuspehu na izborima. Oni su osvojili 4,9 odsto glasova, ali je moguće da glasovi koji se čekaju iz dijaspore i eventualni ponovljeni izlazak na pojedina birališta poguraju ovu listu iznad linije cenzusa.  

Pitanje je u ovakvoj situaciji ko će uspeti da obezbedi većinu od 120 poslanika u prištinskom parlamentu, ali sva je prilika da će teško bilo ko moći da obezbedi stabilnu većinu bez podrške Srpske liste, koja je na izborima osvojila svih 10 mandata rezervisanih za predstavnike srpskog naroda. Uz to bi trebalo imati na umu da će jedan poslanik sa manjinske liste Goranaca najverovatnije biti u istom poslaničkom klubu sa Srpskom listom. Teoretski, moguće je da se napravi vlada u Prištini bez Srba, ali bi u tom slučaju  

ca, a postizboma kombinatorika ostavila je otvorene sve opcije, pa i onu da Samoopredeljenje, iako pobednik izbora, ne učestvuje u novoj vladi Kosova.  

Prvi signali da formiranje najavljene koalicije Samoopredeljenja i DSK, dveju trenutno najjačih stranaka na Kosovu, neće ići tako glatko pokazaU su se već u utorak kada je DSK, suprotno najavama Aljbina Kurtija, saopštio da neće početi pregovore o novojvladi dok se ne završi prebrojavanje svih glasova, ali i dok se ne odluči o žalbama za ponavljanjem izbora u pojedinim mestima. Ti glasovi bi mogh da bitno promene trenutnu kombinatoriku o formiranju vlade. Centralna izborna komisija u ponedeljak je saopštila da je najviše glasova, 25,64 odsto, osvojio Kurtijev pokret Samoopredeljenje. Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa, inače bivša partija Ibrahima Rugove) sa 24,86 odsto, a treća je Demokratska partija Kosova (Kadri Veselji i Hašim Tači) sa 21,13 odsto glasova. Koalicija Alijanse za budućnost Kosova (Ramuš Haradinaj) i Sodjaldemokratske partije osvojila je 11,54 odsto. Na samoj ivici cenzusa ostala je Sodjaldemokratija NIZMA koju predvodi bivši haški optuženik Fatmir Ljimaj, a na čijoj listi je i dosadašnji ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli. Njegova fotografija sa jah-U slučaju da za formiranje stabilne vladajuće vedne bude potrebna Srpska lista, oni će, prema pisanju „Večernjih novosti“, imati tri čvrsta uslova: „da se odmah ukinu takse na srpsku robu, otkoči formiranje Zajednice srpskih opština i poboljša položaj srpske zajednice u pokrajini".  

Pitanje svih pitanja jeste kako će se nova vlada u Prištini odnositi prema pregovorima sa Beogradom. U tom smislu, u diplomatskim kmgovima se sve glasnije spominje da je za povoljan ishod dijaloga neophodno učešće Hašima Tačija u vlasti. Tačijev DPK, teoretski, može da obezbedi većinu, ukoliko bi stranka Ise Mustafe okrenula leđa najavljenoj koaliciji sa Kurtijem. Mustafin DSK inače ima umeren stav prema razgraničenju Kosova i suštinski nema velike primedbe na ukidanje taksa, uprkos tome što je njihova glavna kandidatkinja na izborima Vjosa Osmani u predizbornoj kampanji dala „besu“ da će cela Mitrovica ostati u sastavu Kosova. Uz Srpsku listu, Tači i Mustafa bi mogli da imaju većinu u parlamentu. Za razliku od Tačija i Mustafe, pobednik izbora Aljbin Kurti, sudeći po prvim reakcijama, ne gleda sa oduševljenjem na pregovore sa Beogradom, već umesto toga najavljuje pregovore o dosadašnjim pregovorima. Takođe, Kurti je o potencijalnoj koaliciji sa Srpskom listom rekao da nije za saradnju sa njom, zato što iza nje stoji Srbija, već da u svojoj vladi hoće Srbe. Ipak, kako stvari trenutno stoje, bez Srpske liste Kurti bi teško mogao da obezbedi parlamentamu većinu.  

Tvrd stav Kurtija o Srbiji poznat je odavno. Ovaj nekadašnji studentski lider koji je 1996. godine dobio nagradu za toleranciju beogradskog lista „Naša borba", više od dve decenije kasnije postao je znatno netolerantniji. Mnogi tvrde da je tome doprineo i boravak u zatvoru od aprila 1999. godine, pa sve do decembra 2001. godine. Kurti je, oslobođen ratne prošlosti, danas poželjan partner međunarodnoj zajednici i ukoliko uspe da obezbedi većinu, procenjuje se da će prvo krenuti u obračun sa kompcijom, a da će pitanje statusa Kosova ostaviti za budućnost. N  

MUSTAFIN DSKIMA UMEREN STAV PREMA RAZGRANICENJU KOSOVAISUŠTINSKI NEMA VELIKE PRIMEDBE NA UKIDANJE TAKSA, UPRKOS TOME ŠTO JE NJIHOVA GLAVNA KANDIDATKINJA NAIZBORIMA VJOSA OSMANI U PREDIZBORNOJ KAMPANJI DALA „BESU“ DA ĆE CELA MITROVICA  

OSTATI U SASTAVU KOSOVA

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Politika      Strana: 1,9

Rubrika: Hronika

Autori: Dorotea Čarnić

Teme: Korupcija

Naslov: Branko Lazarević oslobođen optužbi za odavanje tajni Šarićevom klanu

 Branko Lazarević oslobođen optužbi za odavanje tajni Šarićevom klanu  

Lazarević oslobođen optužbi za odavanje tajni Šarićevom klanu  

 U žalbenom postupku potvrđen stav da nema dokaza da je bivši šef Dačićevog kabineta odavao poverljive policijske informacije kriminalnoj grupi. - Sudske troškove plaćaju građani Srbije  

 Apelacioni sud u Beogradu  

odlučio je da odbije žalbu tužilaštva i pravosnažno oslobodi Branka Lazarevi-  

ća, nekadašnjeg šefa kabineta bivšeg ministra policije optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića, kao i za članstvo u tom klanu, tokom 2008. i 2009. godine. Konačnom sudskom odlukom oslobođeni su i policajac Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i odbegli kontroverzni biznismen Rodoljub Radulović, kojem je suđeno u odsustvu.  

Svu četvoricu je prošlog decembra prvostepeno oslobodilo veće Specijalnog suda kojim je predsedavao sudija Danko Laušević.  

Apelacioni sud potvrdio je stav niže instance da, kako se navodi, „iz izvedenih dokaza nije bilo moguće utvrditi ni da li je, ni kako je, ni kada je i u kakvim okolnostima Lazarević postao pripadnik organizovane kriminalne grupe, ni da je imao svest o postojanju takve grupe, a posebno volju i htenje da joj pripada”.  

Pored toga, žalbeno veće utvrdilo je i da je pravilan stav prvostepenog suda da se iz dokaza nije mogao izvesti nesumnjiv zaključak o tošda su optu-. ženi odavali službene tajne. Apelacioni sud je ukazao da je, da bi neki podatak predstavljao službenu tajnu, neophodno ispunjenje dva uslova - da je reč o podacima i dokumentima koji su zakonom, drugim propisom ili odlukom nadležnog organa proglašeni službenom tajnom i da bi odavanjem takvih podataka ili dokumenata bila prouzrokovana štetna posledica za službu. Tužilaštvo za organizovani kriminal je pružilo sudu dokaz samo za ispunjenost prvog od dva navedena uslova. Apelacioni sud potvrdio je da u prvostepenom postupku nije dokazana tvrdnja da je kriminalna grupa, nakon što su, navodno, od Lazarevića i ostalih saznali da ih policija prisluškuje, prešla na komunikaciju takozvanim draft mejlovima. Nisu, prema stavu suda, dokazane ni štetne posledice za službu tako što je, navodno, u tom trenutku policiji onemogućeno da prikupi dokaze na osnovu kojih bi bio pokrenut krivični postupak protiv Šarićeve grupe.  

Tužilaštvo je za Lazarevića tražilo kaznu od najmanje tri godine zatvora, a za Štrbca ne manje od dve godine zatvora. Takođe, ne manje od godinu dana tužilaštvo je tražilo za Garu i Radulovića.  

Kriminalistička policija snimila je tokom 2008. i 2009. godine desetine telefonskih razgovora između čelnih ljudi MUP-a Srbije i članova međunarodnog narko-klana, iz kojih, pored ostalog, proizilazi da su Ivica Dačić, tadašnji ministar policije, i njegov šef kabineta Lazarević razgovarali s Rodoljubom Radulovićem dok se protiv njega vodila međunarodna istraga za šverc kokaina.  

Te dokaze sud nije koristio, smatrajući da bi se time prekršio zakon koji vrlo precizno određuje kako i pod kojim uslovima sadržaj prisluškivanih razgovora može biti upotrebljen u krivičnom postupku. Još tokom suđenja ispostavilo se da je prisluškivanje Radulovića i Štrpca, po naredbama suda iz 2008. i 2009. godine, bilo zakonito, ali ne i trenutak kada je tužilaštvo odlučilo da transkripte koristi kao dokaz za optužnicu. Jer prema zakonu, tužilaštvo je, nakon što se upoznalo sa sadržinom transkripata, imalo rok od šest meseci da započne postupak. Kako to nije učinjeno, transkripti više po zakonu ne mogu poslužiti kao optužujući materijal.  

Preciznije, 3. marta 2014. godine, kada je pokrenut postupak protiv Lazarevića, ovaj šestomesečni rok odavno je isgekao. Kao posledica te odluke, usledilaje nova, kojom su iz predmeta izdvojeni i zapisnici sa saslušanja Lazarevića, kao i druge dvojice okrivljenih u policiji i pred tužiocem, jer je utvrđeno da su im tada bili predočeni nezakoniti dokazi.  

Iza kulisa ovog postupka od samog početka se komentarisalo da je čitav predmet pokrenut 2014. godine radi političkog pritiska na Dačića i da je tužilaštvo moralo biti svesno da transkripti zbog propusta s rokovima neće biti važeći pred sudom. Tužilaštvo u optužnici nije citiralo sadržinu razgovora, ali je tvrdilo da oni dokazuju da je Lazarević Šarićevim saradnicima saopštavao da su „na merama” i da im se priprema hapšenje, pa su postali ?darezckji. Naveden»j)ac9aje za nagradu dobio telefon „blekberi”. - Tužilaštvo se u procesu najviše oslanjalo na iskaz kontroverznog svedoka Mileta Jerkovića, koji na kraju nije ni svedočio, jer je, iako pod zaštitom srpske policije, otputovao u SAD na lečenje. Odbrana je od početka postupka ukazivala na njegov nejasan status, jer nije ni svedok saradnik, a ni prikriveni islednik, pa ipak je u policijskoj istrazi bio ozvučen kako bi se snimila njegova komunikacija sa Štrpcem. Dok su advokati ukazivali da je Jerković trojanski konj, ubačen u ovaj predmet mimo zakona, tužilaštvo je smatralo da mu treba verovati.  

Podsećamo, slučaj Branka Lazarevića povezan je s postupcima protiv Darka Šarića za trgovinu kokainom, ako i za pranje 20 miliona evra zarađenih prodajom droge, tako što je ta zarada uložena u privatizacije u Srbiji. Oba ova postupka još čekaju sudski epilog. Troškovi juče okončanog, inače pet i po godina dugog sudskog procesa, biće plaćeni novcem iz državnog budžeta.  

Dorotea Čarnić

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Politika      Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Željko Šajn

Teme: Korupcija

Naslov: Potpredsednica Sobranja umešana u aferu „reket”

 Potpredsednica Sobranja umešana u aferu „reket”  

 Optužnice se očekuju danas, a među njima će se navodno naći i ona s imenom Frosine Remenske Taševske  

Skoplje - Optužnice protiv osumnjičenih u aferi „reket”, kako se očekuje, danas će podneti Vilma Ruskovska,šefTužilaštvazaborbuprotiv | organizovanog kriminala i korupcije. Prema saopštenju nadležnog tužilaštva, istraga u ovom slučaju proširena je i ukazuje na umešanost i funkcionera Socijaldemokratske partije, čiji je lider Zoran Zaev, premijer Severne Makedonije. Šef Republičkog javnog tužilaštva Ljupčo Jovevski, u interesu istrage, nije imenovao osumnjičenu osobu iz političkog miljea, kao ni firme na koje je proširena istraga. Sudeći po onome pggo su saznali novinari makedonskih portala, reč je o Frosini Remenskoj Taševskoj, poslanici i potpredsednici makedonskog Sobranja.  

Prema zvaničnom saopštenju, neimenovani makedonski funkcioner je zajedno sa prvoosumnjičenim prisustvovao na susretima koje je ovaj i organizovao. Tako je taj funkcioner koristio svoj ugled i autoritet, što je bilo dovoljno da oštećeni misle da iza ponuđenih projekata stoji izvršna vlast, piše u saopštenju.  

Optužnice se očekuju i za Bojana Jovanovskog (Bokija 13), Zorana Mileskog Kičevca i Katicu Janevu, bivšeg šefa Specijalnog javnog tužilapggva. Njima se pripisuje zloupotreba službenog položaja i iznuda novca od biznismena JordanaKamčeva, kao i trgovina uticajem u slučaju „Imperija”, u kojem je inkriminisana Janeva.  

Epilog ove afere od velikog je značaja za Severnu Makedoniju jer se veruje da način na koji će biti rešena, to jest pokazivanje spremnosti države da se obračuna s korupcijom, može uticati na odluku Evropskog saveta o tome da li da Skoplju dodeli datum za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom. Ta bi odluka, prema trenutnim najavama, trebalo da bude donesena polovinom meseca.  

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i američki državni sekretar Majk Pompeo prilikom nedavnih službenih poseta Skoplju apelovali su na vlast da istraje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, naglašavajući da je reforma u oblasti vladavine prava jedan od bitnih činilaca napretka ove države. No, pored „reketa”, postoji još jedna rampa na putu evroatlantskih integracija. Naime, postoji opasnosg da Bugarska uslovi Severnu Makedoniju zbog pitanja nacionalnosti Goce Delčeva. C  

 Zoran Zaev tvrdi da ništa ne zna  

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je od novinara saznao da je proširena istraga i protiv potpredsednice Sobranja, koja je ujedno i visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Makedonije čiji je on lider. „Naš je stav da svaki put kada je lice osumnjičeno ili optuženo treba da preduzmemo određene mere i sankcije, da se ta osoba privremeno odstrani sve dok ne dokaže svoju nevinost”, kazao je Zaev.  

Željko Šajn

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Svuda časovnik

Svuda časovnik

NA sastanke i javne događaje uglavnom dođe i pre zakazanog termina. Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić voli tačnost, pa je časovnik jedno od njegovih osnovnih sredstava za rad. Verovatno su to znali i gosti Kragujevca, predstavnici beloruskog grada Mogiljova i pariske opštine Siren, jer su mu obe delegacije donele - časovnike. Prvi su odlučili da domaćinu daruju zidnu verziju, a drugi su mu uručili stoni časovnik. Prema podacima koje je Nikolićev kabinet poslao Agenciji za borbu protiv korupcije, satovi su procenjeni na 500 i 1.000 dinara, a ostaće kao javna svojina u kabinetu gradonačelnika. ? V. N.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Vreme      Strana: 1,26,27,28

Rubrika: Bez naslova

Autori: Davor Lukač

Teme: Korupcija

Naslov: TRIJUMF BESTIDNOSTI I BEŠČAŠĆA

 Smrt radnika u fabrici “Milan Blagojević”  

 TR? UMF BESTIDNOSTI I BEŠČAŠĆA  

Suđenje za smrt radnika u fabrici “Milan Blagojević”  

Kako može čovek da objasni svom detetu, ocu ili majci da je išao da podrži direktora Radoša Milovanovića, a eksplozija se slučajno desila na radnom mestu koje je napustio u prethodnoj smeni ili je trebalo da dođe u sledeću? Psovke upućene porodici Milomira Milivojevića (25), koji je u fabrici namenske industrije “Milan Blagojević”poginuo na radnom mestu u julu 2017, rekle su same po sebi o svemu što se dešavalo i o svemoćnom direktoru  

 “Š  

tasi radio u Ivanjici, tata?”, pitaće jednog dana dete, starije ili mlađe dobi, bar nekog od 800 zaposlenih u fabrici namenske industrije “Milan Blagojević” u Lučanima koji su išli na zdravom razumu neshvatljivi skup podrške direktoru Radošu Milovanoviću, a povodom početka suđenja zbog odgovornosti za smrt dva radnika 2017. godine. O ponašanju tih 800 radnika “MB Namenska” reč treba da daju psihijatri – za takvo stanje svesti i uticaj potplaćenosti, novčane ili neke druge, niti je dan novinar nije kompetentan. Ali potrebno je videti i šta ih je na to nateralo–ako se ne računa slobodan dan, dnevnica kao da se radi i besplatan benzin na jednoj pumpi u Lučanima. Ko plaća, nije teško pretpostaviti. Uglavnom, radnici su došli u malu Ivanjicu da pruže podršku čoveku koga ne pojedinac, nego država, oličena u Tužilaštvu, tereti za krivično delo koje se goni po zakonu; čoveku koji je na čelu tog preduzeća za proizvodnju raznih vrsta barutnih i jedinjenja nitroglicerina i nitroceluloze punih 37 godina; čoveku koji je bio u penziji od 2003, pa je reaktiviran 2007. i za čijeg “vakta” je u fabrici poginuo 21 radnik.  

naprednjački performans Šta je Milovanović za Lučane – ne treba podsećati, on je tamo “alfa i omega”, “sve i svja” . Ne samo on, nego i njegov sin, kažu upućeni u prilike u tom gradu gde je malo onih koji nisu u zavisnom odnosu, posrednom i neposrednom sa “MB Namenska”. Radoš Milovanović, sa svojih 75 godina, za sve se pita i o svemu odlučuje, on je ne samo lokalni, nego i regionalni “don”. Šta će biti kad on jednog dana umre? Hoće li tad “MB Namenska” prestati da postoji, urušiti se i staviti ključ u bravu, pitaju neki od nepodobnih. Sudeći po događajima iz Ivanjice, koje je ne samo “blagoslovilo” nego i podržalo Ministarstvo odbrane, posle fi zičkog kraja Milovanovića fabrici preti krah i zatvaranje. On je svoj naprednjački “performans” doveo do vrha masovnosti pošto je 800 ljudi došlo pred sud u Ivanjici, a da niko od nadležnih nije reagovao, niti to okarakterisao kao pritisak. Kako li je sudiji koji vodi postupak ili zameniku tužioca koji zastupa optužnicu, niko se nije zapitao.  

Pojedini mediji skloni Milovanoviću potrudili su se da to predstave kao opravdani bunt radnika zbog toga što tamo neki sud poziva njihovog omiljenog direktora zbog smrti tamo nekih rad-  

nika, a koja se, eto, desila “slučajno”. O uvredama upućenim na račun porodice jednog od poginulih radnika besprizorno je i pričati. Kako, na primer, da taj čovek objasni svom detetu, ocu ili majci da je išao da podrži Radoša, a eksplozija se slučajno desila na radnom mestu koje je napustio u prethodnoj smeni, ili je trebalo da dođe u sledeću. Psovke upućene porodici Milomira Milivojevića (25), koji je u “MB Namenska” poginuo na radnom mestu u julu 2017, rekle su same po sebi o svemu što se dešavalo i o režiji koju je, po nalogu svemoćnog direktora, sproveo neko drugi, po već ustaljenom naprednjačkom receptu. Inače, Milovanović je postao član SNS-a – kažu mnogi iz Lučana – a da ni sam ne zna, posle 37 godina rukovođenja fabrikom, koliko je partija promenio.  

Šta god bilo, u ovom slučaju pokazalo se kako funkcioniše čarobna, a dobitna “matrica” – samo je akter drugačiji. Kad negde dolazi Aleksandar Vučić, bilo da je to Beograd ili neko najmanje mesto na jugu, svi zaposleni u javnim preduzećima i opštinskim upravama imaju obavezu da dođu na “skup podrške”. I kad se Vučića pita za to, kao na primer na polaganju kamena temeljca za fabriku “Meita” u Bariču, on se kao iščuđava i pita novinara odakle mu to, jer je to dezinformacija. A tamo stoji bar 70 ljudi sa prslucima komunalnog preduzeća Obrenovac. Plus zaposleni iz Doma kulture, biblioteke, EPS...  

“manekenska pista”  

Kako je radila taj dan “MB Namenska” kad je 800 radnika bilo odsutno, sa sve “blagoslovom” sindikata, pitanje je na koje se niko iz Ministarstva odbrane, koje im je zvanično nadređeno, nije osvrnuo. Ministarstvo odbrane na taj način “pokriva” Milovanovića i, stajući u njegovu odbranu, ruši sve što je tužilaštvo uradilo. I ne samo tužilaštvo, nego i nadležni vojni organi. A utvrdili su, na primer, da pogon u kome su 14. jula 2017. poginula dva radnika nikad nije dobio upotrebnu dozvolu. Toliko o pravnoj državi. Umesto toga, predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić ocu poginulog Milivojevića u Lučanima govori da “ljudi ovde ne rade kao na manekenskoj pisti, nego rade u fabrici baruta i oružja”.  

Otac, koji je penziju stekao u “MB Namenska” pita potom: “Je l’ može da se radi u proizvodnji u majici?”, i dobija odgovor: “Ne može.” A poginuli radnici su bili u majicama. Radnici koji brane direktora i sami su potencijalne žrtve, ali se na to ne obaziru znajući dobro da i sami rade u majicama i da se u procesu proizvodnje ne poštuje niz zakona.  

“Ginuli su ljudi i pedesetih”, hladnokrvno je tada ustvrdio Vučić. Iz Ministarstva odbrane do danas, uprkos obećanju, nije saopšteno zašto je i kako došlo do eksplozije tog 14. avgusta.  

Portal Insajder.net je došao do poverljivog izveštaja Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane neposredno nakon nesreće. Tu stoji da u preduzeću uopšte “ne postoji defi nisana procedura” za prevoženje tehnološkog otpada baruta i njegov istovar. U nizu nađenih propusta Ministarstvo je utvrdilo, između ostalog, da fabrika uopšte nije uskladila plan zaštite od požara sa važećim državnim pravilnicima, kao i da se pojedinim pravilnicima zaštite pozivaju na odredbe nevažećih pravilnika. O tome koliko je propusta načinjeno svedoče preporuke Ministarstva odbrane rukovodstvu fi rme.  

 NEDOSTATAK SVAKE LJUDSKOSTI: Radnici “Milana Blagojevića”; direktor Radoš Milovanović; porodica poginulog radnika Milomira Milivojevića izvređana ispred suda Foto: printscreen infoliga.rs  

Konkretno – osam preporuka za unapređenje tehnološkog postupka i 12 preporuka za unapređenje stanja bezbednosti i zdravlja na radu.  

Kao i u svim fi rmama naprednjačke Srbije, radi se po oprobanom receptu – ugovor na tri meseca, pa ako si podoban, produžava se, ako ne – otkaz. Zato ni ne čudi što je 800 nesretnika krenulo prošle sedmice iz Lučana i okoline pred sud u Ivanjicu, okupljajući se u kafanama kao “zbornim mestima” (MUP i BIA, ali i VBA to su uredno zabeležile i videodokumentovale). Podrška direktoru koji se tereti za smrt njihovih kolega predstavljala je radnu obavezu.  

gde vam je obraz  

Uvrede na račun porodice pokojnog Milivojevića posebna su priča, kao i hvalospevi upućeni na račun Radoša Milutinovića. Trijumf bestidnosti je kad jedan od radnika priča o tome koliko njegov direktor znači ne samo za “MB Namenska”, za Lučane, nego i za Srbiju.  

tužilaštvo i radna obaveza Prema zvaničnim svedočenjima radnika koji su te večeri radili, u magacinu ispred kojeg se desila nesreća bilo je četiri puta više baruta od dozvoljenog – između 1.500 i 2.000 kilograma iako je predviđeno maksimalno 450, dok je burad koja je eksplodirala težila duplo više od predviđenog, odnosno između 60 i 70 kilograma, iako je predviđeno 35 kilograma. Uprkos svemu tome, Milovanović je ostao na mestu direktora, tužilaštvo je u sklopu predistražnih radnji saslušalo njega, potčinjene mu rukovodioce, radnike iz te smene i potom je, zbog pritiska javnosti, optužnica podignuta i zakazano suđenje.  

Živote Milojka Ignjatovića i Milomira Milivojevića, radnika poginulih 14. jula 2017. nemoguće je vratiti, ali sistem “toplog zeca” kroz k oji je pred sudom u Ivanjici prošla Milivojevićeva porodica, scena je koju njegove kolege sebi nisu smele da dozvole, čak ni po cenu produženja ugovora o radu, dnevnice, besplatnog benzina i sendviča  

 Sve je to urađeno na osnovu “čarobnog štapića”, tj. obećanja Vučiča koji je primio roditelje stradalog Milivojevića. Tužilaštvo koje je do tada bilo slepo, odjednom je “progledalo”.  

Do tada su u više navrata ignorisane tvrdnje radnika koji su bili neposredni svedoci nesreće da Milovanović vrši pritisak na njih. Još je neverovatnije da su se pojedinci i zvanično žalili tužiocu Stevanu Milićeviću zahtevajući da ih zaštiti jer su svedoci u postupku koji traje. Naravno, nije teško pretpostaviti da su svi oni ostali bez posla ili su u javnom sukobu sa rukovodstvom. Zanimljivo je, tim povodom, bilo objašnjenje “MB Namenska” jer je, uz uobičajeno negiranje tvrdnji radnika o pritisku, istaklo da fi rma “ima pravo da bira kome će produžiti ugovor, a kome ne”. Kad je stigao pred sud i izišao iz automobila, sve uz pratnju telohranitelja i neizbežnog Gvozdena Nikolića, vlasnika portala Glas Zapadne Srbije (“Kako si, Gvozdene”, uvek ga upita Vučić, a nedavno je u Pranjanima i odlazećem ambasadoru SAD Kajlu Skotu ukazao na “fenomen Gvozden”), okupljeni su ga radnici pozdravili aplauzom.  

“Došli smo svojim kolima. Spontano. Hoćemo li – hoćemo, i krenuli. Znate šta, kad pokrenete lavinu od 800 ljudi, onda to više niko ne može da zaustavi. Kažu da je ovo proces koji je izazvao pritisak javnosti. Evo, sad smo mi javnost”, objasnila je jedna “svesna” radnica. “Došli smo da damo podršku direktoru. To je ličnost svetska, najviše priznanja u Jugoslaviji i Evropi ima. I takvom čoveku ne sme sud da sudi, koji je najcenjenija ličnost u proizvodnji baruta za naoružanje vojnih oprema Evrope, Srbije, svih zemalja”, konkretan je bio drugi radnik.  

Asam Radoš Milovanović za sebe je prošle godine rekao, a podobni mediji preneli: “Kad pređem granicu Srbije, dočekan sam kao veliki stručnjak, ali ovde, nažalost, u svojim Lučanima, u svom mestu i svojoj Srbiji ne, uvek neko mrzi uspeh, čak i sada kad fabrika radi izvanredno. Dočekan sam kako ne treba, ima ljudi koji ne vole uspeh. Neko želi da ovu fabriku zatvori, da ne radi, neko želi da prekine ovu proizvodnju u Srbiji koja se krupnim koracima bliži svetskom vrhu.”  

Svemoćni direktor bio je meta mnogih ministara, želeli su da ga smene, ali ih je on na volšeban način u tome onemogućio. Sada je tužio sestru poginulog radnika zbog pisma koje je uputila Vučiću i objavila u javnosti, gde ukazuje na odugovlačenje postupka.  

Sud u Ivanjici ima težak zadatak, koji je unekoliko olakšan time što je trećeoptuženi Tomo Stojić, rukovodilac sektora “Bezbednost i zaštita”, odlučio da sporazumno prizna krivicu. Da su kršeni svi propisi, to je jasno iz interne vojne istrage, ali svedočenje Stojića bi moglo dati novo svetlo na celi slučaj i to kako se u fabrici teralo da se proizvodnja što više poveća, bez obzira na posledice. Živote Milojka Ignjatovića i Momira Milivojevića, radnika poginulih 14. jula 2017. nemoguće je vratiti, ali sistem “toplog zeca” kroz koji je pred sudom u Ivanjici prošla Milivojevićeva porodica, scena je koju njegove kolege sebi nisu smele da dozvole, čak ni po cenu produženja ugovora o radu, dnevnice, besplatnog benzina i sendviča. Možda jednog dana smognu snage da pogledaju svojoj deci u oči, kad ih, na primer, zbog tih svojih “zasluga” preko veze zaposle u “MB Namenska”.  

Ministarstvo odbrane je, po običaju, ćutalo, nije reagovalo ni objasnilo činjenicu kako je dve trećine zaposlenih (800 od 1.200) u “MB” dobilo slobodan dan na zahtev sindikata (što je više nego indikativno) i zašto je proizvodnja stala. Direktor Radoš Milovanović je ipak važniji. ¶  

DAVOR LUKAČ

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: RTS1

Rubrika: Dnevnik 2/RTS1

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Međustranački dijalog

Spiker:U Skupštni Srbije u toku je međustranački dijalog o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta. Razugovori izaslanika Knuta Flekenštajna sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka počeo je nešto posle 15 sati, to je prva runda od predviđene tri do kraja godine. Teme dvodnevnih razgovora biće izborni uslovi, nadzorna tela, mediji, birački spiskovi i finansiranje kampanje. Prvu rundu razgovora prati naša Milica Pujkilović, milice ko je sve došao na razgovore. Novinar Milica Pujkilović:Sve stranke vladajuće koalicije koje su najavile učešće u dijalogu danas su i došle na razgovor. SPS, stranka Rasima Ljajića, Jedinstvena Srbija, PUPS, SVM. Tu su i predstavnici SNS, u razgovorima je učestovala i predsednica Parlamenta Maja Gojković a utiske sa sastanka prve nam je preneo poslanik SNS Vladimir Đukanović. Da ga čujemo. Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Srbije:Moj lični utisak da sam vrlo zadovoljna kako je krenuo naš međustranački politički dijalo. Vladimir Đukanović, SNS: Biće verovatno nešto vezano i za Agenciju, vezano za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, pretpostavljam da će doći do nekih stvari vezanih za birački spisak tako da, mislim da će biti finansiranje političkih stranaka, da će tu doći do određenih promena tako da eto, ono što može da dođe do, da dovede do boljeg izbornog procesa mi smo presmi da prihvatimo i da razgovaramo. Boris Tadić, predsednik SDS: Bez dijaloga nema rešenja, bez dijaloga nema rešenja ali ovo nije format koji obezbeđuje rešenje, tako da ja želim samo da pomognem. Format koji sam ja predložio da se vodi direktan razgovor između opozicije i predstavnika Evropskog parlamenta, pa predstavnika Evropskog parlamenta i vlasti pa onda u budućnosti daj bože da dođemo do uslova za dijalog tripartit.Novinar:Da kao što smo čuli, gospodin Boris Tadić iz Socijaldemokratske stranke napustio je sastanak negde oko 17 sati a Marko Đurišić, takođe predstavnik i Socijaldemokratske stranke on je ostao do kraja sastanka i opozicione stranke koje su najavile svoj dolazak a danas su bile ovde u Skupštini Pokret slobodnih građana, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno demokratska partija, Spas Aleksandra Šapića, Nova Srbija, Nova stranka. U razgovorima danas kao što su i rekli nisu učestvovali predstavnici DSS kao i Radikali i oni smatraju da su evropski posrednici nepotrebni u dijalogu vlasti i opozicije, nisu učestvovali ni predstavnici Saveza za Srbiju, jer kako su rekli, oni su spremni za razgovore sa međunarodim institucijama ali da je kasno da se poprave izborni uslovi za 2020. godinu. Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke: Ja sam predložio da predstavnici Evropskog parlamenta da se vide sa predstavnicima opozicije  i da čuju šta je to što bi trebalo da bude format koji vodi uspešnosti razgovora. Ovaj format, to je samo nastavak onog formata koji je bio na Fakultetu političkih nauka. I jedina zamerka koju je imao SNS tim razgovorima bilo je to da bi takvi razgovori trebalo da se vode zu parlamentu i očigledno da je ovo ustupak SNS a ne pokušaj da dođemo do slobodnih i poštenih izbora. Novinar:Kao što smo već moderator u dijalogu bio je bivši evroski poslanik Knut Flekenštajn, u razgovorima su učestvovali i Sem Fabrici, ambasador EU u Srbiji, predstavnici CESID-a, Crte, Fondacije za otvoreno društvo. Formalni deo sastanka završen je oko 19 sati. U toku je radna včera, kako smo saznali ona će se završiti oko 21 sat a razgovori se nastavljaju i sutra. Toliko za sada ispred Skupštine. Spiker.Hvalati Milice na izveštaju.                 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: RTS1

Rubrika: Dnevnik 3/RTS1

Autori: Sanja Živković

Teme: Nemanja Nenadićza borbu protiv korupcije

Naslov: Izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti

Početkom oktobra Vlada je u javnu raspravu predala nacrt izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om. Cilj je da se unapredi izborni proces.Nacrt novog zakona treba da reši problem funkcionerske kampanje. Između ostalog tako da jasno zabrani korišćenje budžetskih sredstava, službenih prostorija, vozila, veb sajtova i inventara državnih organa, ustanova i preduzeća za izbornu kampanju. Osim ako nisu podjednako dostupne svim učesnicima.Najveća prednost ovih izmena zakona je ta što je SNS za sebe u ovom ciklusu, a za neke druge stranke na narednim izborima podigla je tu lestvicu odgovornosti kada je reč o korišćenju i zloupoterebi javnih resursa", kaže Bojan Klačar iz Cesida.Veća odgovornost učesnika, veća ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije da ih kazni ako krše zakon, ali i kraći rokovi, suština su izmena. U Agenciji kažu da je rok od pet dana do kada treba da odluče po prijavi, pošto je o njoj obavešten i prekršilac, prekratak."Pravo rešenje bi bilo da agencija donese odluku u roku od pet dana od dana kada ima sve potrebne dokaze i sve potrebne činjenice za odlučivanje po podnetoj prijavi. Onda možemo da prihvatimo u roku od pet dana i nakon toga kada donesemo odluku u roku od 24 sata da objavimo na sajtu. Tako ako se skraćuju rokovi agenciji moraju i svim drugim subjektima da se skrate rokovi", ističe Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije.Izmene su dobre, ali nedovoljne, čulo se u raspravi."Ono što je najveći nedostatak u kažnjavanju kršenja ovog zakona jeste to što se krivično delo veoma retko goni. Takođe smo prepoznali potrebu da se to krivično delo ispituje posebnim dokaznim tehnikama kao što mogu da se ispitijuju krivična dela korupcije i organizvoanog kriminala", kaže Nemanja Nenadić, "Transparentnost Srbija".Javna rasprava trajaće do 22. oktobra.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/srbija/161878/stefanovic-izbornim-uslovima-atmosfera-daleko-bolja-podrzavamo-dijalog

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović o izbornim uslovima: Atmosfera daleko bolja, podržavamo dijalog

Član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović izjavio je večeras da ta stranka podržava dijalog i svaku normalnu komunikaciju sa svima koji žele drugačiju izbornu atmosferu.IZVOR: Tanjug sreda, 9. 10. 2019.| 00:31 0U emisji "Upitnik" RTS-a, on je rekao da samo u drugačijoj atmosferi može da se vidi šta je to što može da se popravi. Ocenjujući da je izborna atmosfera bolja nego što je bila, uz uverenje da će biti još bolja, Stefanović je rekao je da će tročlanu delegaciju SNS na sutrašnjim razgovorima u Skupštini vlasti i dela opozicije pod okriljem EU, predvoditi zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka Vladimir Orlić. - Na sutrašnjem sastanku u skupštini razgovaraće se o tome šta smo spremni da unapredimo u najkraćem roku, šta je to što Skupština može da usvoji u narednih 90 dana da popravi izborne zakone koji su doneti od 2008. do 2012. godine, kao i sve što možemo da uradimo dodatno - kazao je Stefanović.Cilj SNS je, istakao je, da proces u Republičkoj izbornoj komisiji bude potpuno transparentan. - Dakle, imaćemo mogućnost da imamo direktne sednice RIK-a, direktne rezultate i jednu novu stvar koju će RIK moći da sprovede, a to je da omogući svakom građaninu da nakon izbora dođe i proveri u izvodu iz biračkog spiska da li je neko umesto njega glasao -rekao je Stefanović i dodao da je takvih insinuacija bilo u prošlosti i da građani nisu bili sigurni. Stefanović, koji je u emisiji RTS gostovao zajedno sa predsednikom Demokratske stranke i predsedavajućim Saveza za Srbiju, Zoranom Lutovcem, i izvršnim direktorom Fondacije za otvoreno društvo, Milanom Antonijevićem, napomenuo je da će se tom sastanku razgovarati i o 10 zaklučaka vlade usvojenih na osnovu preporuka nevladinih organizacija. Kao primer je naveo zaključke o izmenama zakona o finansiranju političkih stranaka, izmenama zakona o preduzećima, izmenama zakona o agenciji za borbu protiv korupcije. Jedan od mehanizama, kako je rekao, je i skraćivanje rokova Agenciji za borbu protiv korupcije za donošenje odluka.   

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3690225/stefanovic-i-lutovac-o-medjustranackom-dijalogu.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović i Lutovac o međustranačkom dijalogu

Poslaničke grupe dobile su poziv za učešće u Međustranačkom dijalogu i to uz posredovanje Evropskog parlamenta. U pismu Dejvida Makalistera predsednici Skupštine Maji Gojković, predlaže se da se dijalog vodi u skladu sa pravilom o poveljivosti, "Chatham House". Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPoslaničke grupe dobile su poziv za učešće u Međustranačkom dijalogu i to uz posredovanje Evropskog parlamenta. U pismu Dejvida Makalistera predsednici Skupštine Maji Gojković, predlaže se da se dijalog vodi u skladu sa pravilom o poveljivosti, "Chatham House".Član Predsedništva SNS-a Nebojša Stefanović izjavio je u emisiji "Upitnik" RTS-a da ta stranka podržava dijalog i svaku normalnu komunikaciju sa svima koji žele drugačiju izbornu atmosferu. Cilj SNS-a je, istakao je, da proces u Republičkoj izbornoj komisiji bude potpuno transparentan. "Dakle, imaćemo mogućnost da imamo direktne sednice RIK-a, direktne rezultate i jednu novu stvar koju će RIK moći da sprovede, a to je da omogući svakom građaninu da nakon izbora dođe i proveri u izvodu iz biračkog spiska da li je neko umesto njega glasao", rekao je Stefanović i dodao da je takvih insinuacija bilo u prošlosti i da građani nisu bili sigurni. Stefanović, koji je u emisiji RTS-a gostovao zajedno sa predsednikom Demokratske stranke i predsedavajućim Saveza za Srbiju, Zoranom Lutovcem, i izvršnim direktorom Fondacije za otvoreno društvo, Milanom Antonijevićem, napomenuo je da će se na tom sastanku razgovarati i o 10 zaključaka vlade usvojenih na osnovu preporuka nevladinih organizacija. Kao primer je naveo zaključke o izmenama zakona o finansiranju političkih stranaka, izmenama zakona o preduzećima, izmenama zakona o agenciji za borbu protiv korupcije.  Na opasku Lutovca da je danas nemoguće da neko iz vlasti govori o korupciji u državi za razliku od vremena kada je on bio savetnik premijera Zorana Đinđića i kada mu je pomagao da napiše knjigu na tu temu, Stefanović je rekao da se danas o ljudima iz vlasti umešanih u korupciju ne piše, već se oni procesuiraju. Lutovac je ponovio da je Glavni odbor DS-a 14. septembra doneo odluku da da neće učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije i dodao da su dosadašnji razgovori vlasti i opozicije bili samo fingiranje SNS-a, a ne stvarni dijalog, što je Stefanović demantovao. Antonijević je rekao da 10 usvojenih zaključaka vlade predstavljaju pomak, ali i da i dalje postoji opravdana bojazan da se mnoge od tih stvari ne mogu sprovesti, navodeći kao primer pitanje REM-a i pitanje medija.   

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/stefanovic-izborna-atmosfera-bolja-nego-sto-je-bila/csstppv

Autori: Tanjug

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović: Izborna atmosfera bolja nego što je bila

Član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da ta stranka podržava dijalog i svaku normalnu komunikaciju sa svima koji žele drugačiju izbornu atmosferu.On je sinoć u emisiji "Upitnik" RTS-a, rekao da samo u drugačijoj atmosferi može da se vidi šta je to što može da se popravi.Ocenjujući da je izborna atmosfera bolja nego što je bila, uz uverenje da će biti još bolja, Stefanović je rekao je da će tročlanu delegaciju SNS na sutrašnjim razgovorima u Skupštini vlasti i dela opozicije pod okriljem EU, predvoditi zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka Vladimir Orlić."Na sutrašnjem sastanku u skupštini razgovaraće se o tome šta smo spremni da unapredimo u najkraćem roku, šta je to što Skupština može da usvoji u narednih 90 dana da popravi izborne zakone koji su doneti od 2008. do 2012. godine, kao i sve što možemo da uradimo dodatno", kazao je Stefanović.Cilj SNS je, istakao je, da proces u Republičkoj izbornoj komisiji bude potpuno transparentan."Dakle, imaćemo mogućnost da imamo direktne sednice RIK-a, direktne rezultate i jednu novu stvar koju će RIK moći da sprovede, a to je da omogući svakom građaninu da nakon izbora dođe i proveri u izvodu iz biračkog spiska da li je neko umesto njega glasao",rekao je Stefanović i dodao da je takvih insinuacija bilo u prošlosti i da građani nisu bili sigurni.Stefanović, koji je u emisiji RTS gostovao zajedno sa predsednikom Demokratske stranke i predsedavajućim Saveza za Srbiju, Zoranom Lutovcem, i izvršnim direktorom Fondacije za otvoreno društvo, Milanom Antonijevićem, napomenuo je da će se tom sastanku razgovarati i o 10 zaklučaka vlade usvojenih na osnovu preporuka nevladinih organizacija.Kao primer je naveo zaključke o izmenama zakona o finansiranju političkih stranaka, izmenama zakona o preduzećima, izmenama zakona o agenciji za borbu protiv korupcije.Jedan od mehanizama, kako je rekao, je i skraćivanje rokova Agenciji za borbu protiv korupcije za donošenje odluka.Na opasku Lutovca da je danas nemoguće da neko iz vlasti govori o korupciji u državi za razliku od vremena kada je on bio savetnik premijera Zorana Đinđića i kada mu je pomagao da napiše knjigu na tu temu, Stefanović je rekao da se danas o ljudima iz vlasti umešanih u korupciju ne piše, već se oni procesuiraju.Lutovac je ponovio da je Glavni odbor DS 14. septembra doneo odluku da da neće učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije i dodao da su dosadašnji razgovori vlasti i opozicije bili samo fingiranje SNS, a ne stvarni dijalog, što je Stefanović odlučno demantovao.Antonijević je rekao da 10 usvojenih zaključaka vlade predstavljaju pomak, ali i da i dalje postoji opravdana bojazan da se mnoge od tih stvari ne mogu sprovesti, navodeći kao primer pitanje REM i pitanje medija.            

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: informer.rs

Link: http://informer.rs/vesti/politika/464090/stefanovic-podrzavamo-dijalog-svima-koji-zele-drugaciju-izbornu-atmosferu

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: STEFANOVIĆ: Podržavamo dijalog sa svima koji žele drugačiju izbornu atmosferu

Informer 07:55 09. 10. 2019.Član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović izjavio je da ta stranka podržava dijalog i svaku normalnu komunikaciju sa svima koji žele drugačiju izbornu atmosferu.U emisji "Upitnik" RTS-a, Stefanović je sinoc rekao da samo u drugačijoj atmosferi može da se vidi šta je to što može da se popravi. Ocenjujući da je izborna atmosfera bolja nego što je bila, uz uverenje da će biti još bolja, Stefanović je rekao je da će tročlanu delegaciju SNS na sutrašnjim razgovorima u Skupštini vlasti i dela opozicije pod okriljem EU, predvoditi zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka Vladimir Orlić. - Na sastanku u skupštini razgovaraće se o tome šta smo spremni da unapredimo u najkraćem roku, šta je to što Skupština može da usvoji u narednih 90 dana da popravi izborne zakone koji su doneti od 2008. do 2012. godine, kao i sve što možemo da uradimo dodatno - kazao je Stefanović. Cilj SNS je, istakao je, da proces u Republičkoj izbornoj komisiji bude potpuno transparentan. - Dakle, imaćemo mogućnost da imamo direktne sednice RIK-a, direktne rezultate i jednu novu stvar koju će RIK moći da sprovede, a to je da omogući svakom građaninu da nakon izbora dođe i proveri u izvodu iz biračkog spiska da li je neko umesto njega glasao - rekao je Stefanović i dodao da je takvih insinuacija bilo u prošlosti i da građani nisu bili sigurni. Stefanović, koji je u emisiji RTS gostovao zajedno sa predsednikom Demokratske stranke i predsedavajućim Saveza za Srbiju, Zoranom Lutovcem, i izvršnim direktorom Fondacije za otvoreno društvo, Milanom Antonijevićem, napomenuo je da će se tom sastanku razgovarati i o 10 zaklučaka vlade usvojenih na osnovu preporuka nevladinih organizacija. Kao primer je naveo zaključke o izmenama zakona o finansiranju političkih stranaka, izmenama zakona o preduzećima, izmenama zakona o agenciji za borbu protiv korupcije. Jedan od mehanizama, kako je rekao, je i skraćivanje rokova Agenciji za borbu protiv korupcije za donošenje odluka. Na opasku Lutovca da je danas nemoguće da neko iz vlasti govori o korupciji u državi za razliku od vremena kada je on bio savetnik premijera Zorana ?inđića i kada mu je pomagao da napiše knjigu na tu temu, Stefanović je rekao da se danas o ljudima iz vlasti umešanih u korupciju ne piše, već se oni procesuiraju. Lutovac je ponovio da je Glavni odbor DS 14. septembra doneo odluku da da neće učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije i dodao da su dosadašnji razgovori vlasti i opozicije bili samo fingiranje SNS, a ne stvarni dijalog, što je Stefanović odlučno demantovao. Antonijević je rekao da 10 usvojenih zaključaka vlade predstavljaju pomak, ali i da i dalje postoji opravdana bojazan da se mnoge od tih stvari ne mogu sprovesti, navodeći kao primer pitanje REM i pitanje medija.Printscreen TV Pink     

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/stefanovic-podrzavamo-dijalog-atmosfera-daleko-bolja_1055278.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović: Podržavamo dijalog, atmosfera daleko bolja

BEOGRAD - Član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović izjavio je  da ta stranka podržava dijalog i svaku normalnu komunikaciju sa svima koji žele drugačiju izbornu atmosferu.U emisiji "Upitnik" RTS-a, on je rekao da samo u drugačijoj atmosferi može da se vidi šta je to što može da se popravi. Ocenjujući da je izborna atmosfera bolja nego što je bila, uz uverenje da će biti još bolja, Stefanović je rekao je da će tročlanu delegaciju SNS na sutrašnjim razgovorima u Skupštini vlasti i dela opozicije pod okriljem EU, predvoditi zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka Vladimir Orlić. "Na sutrašnjem sastanku u skupštini razgovaraće se o tome šta smo spremni da unapredimo u najkraćem roku, šta je to što Skupština može da usvoji u narednih 90 dana da popravi izborne zakone koji su doneti od 2008. do 2012. godine, kao i sve što možemo da uradimo dodatno", kazao je Stefanović. Cilj SNS je, istakao je, da proces u Republičkoj izbornoj komisiji bude potpuno transparentan. "Dakle, imaćemo mogućnost da imamo direktne sednice RIK-a, direktne rezultate i jednu novu stvar koju će RIK moći da sprovede, a to je da omogući svakom građaninu da nakon izbora dođe i proveri u izvodu iz biračkog spiska da li je neko umesto njega glasao",rekao je Stefanović i dodao da je takvih insinuacija bilo u prošlosti i da građani nisu bili sigurni. Stefanović, koji je u emisiji RTS gostovao zajedno sa predsednikom Demokratske stranke i predsedavajućim Saveza za Srbiju, Zoranom Lutovcem, i izvršnim direktorom Fondacije za otvoreno društvo, Milanom Antonijevićem, napomenuo je da će se tom sastanku razgovarati i o 10 zaključaka vlade usvojenih na osnovu preporuka nevladinih organizacija. Kao primer je naveo zaključke o izmenama zakona o finansiranju političkih stranaka, izmenama zakona o preduzećima, izmenama zakona o agenciji za borbu protiv korupcije. Jedan od mehanizama, kako je rekao, je i skraćivanje rokova Agenciji za borbu protiv korupcije za donošenje odluka. Na opasku Lutovca da je danas nemoguće da neko iz vlasti govori o korupciji u državi za razliku od vremena kada je on bio savetnik premijera Zorana Đinđića i kada mu je pomagao da napiše knjigu na tu temu, Stefanović je rekao da se danas o ljudima iz vlasti umešanih u korupciju ne piše, već se oni procesuiraju. Lutovac je ponovio da je Glavni odbor DS 14. septembra doneo odluku da neće učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije i dodao da su dosadašnji razgovori vlasti i opozicije bili samo fingiranje SNS, a ne stvarni dijalog, što je Stefanović odlučno demantovao. Antonijević je rekao da 10 usvojenih zaključaka vlade predstavljaju pomak, ali i da i dalje postoji opravdana bojazan da se mnoge od tih stvari ne mogu sprovesti, navodeći kao primer pitanje REM i pitanje medija.  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:823123-SKOLE-U-NOVOM-RUHU-Rekonstrukcija-vise-obrazovanih-ustanova-u-Kraljevu

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: ŠKOLE U NOVOM RUHU: Rekonstrukcija više obrazovanih ustanova u Kraljevu

Odmiče rekonstrukcija zgrada više obrazovnih ustanova u KraljevuAKO sve bude proteklo po utvrđenoj građevinskoj dinamici, najkasnije na početku drugog polugodišta ove školske godine, zgrada Gimnazije i Ekonomske, te Elektrosaobraćajne- -tehničke škole "Nikola Tesla" u Kraljevu će đake dočekati u potpuno novom, osveženom ruhu. Na zdanju Gimnazije i Ekonimske škole se rekonstruiše oronula fasada, dodatno oštećena u zemljotresu koji je pre devet godina zadesio kraljevački kraj. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je izdvojilo sedam, a lokalna samouprava pet miliona dinara. Na obližnjoj ESTŠ "Nikola Tesla" je u toku unapređenje energetske efikasnosti, što podrazumeva i zamenu stolarije, a ovde je partner Kraljevčanima - koji su iz budžeta izdvojili 5,9 miliona - Ministarstvo rudarstva i energetike, od kojeg je dobijeno 13,5 miliona dinara. PROČITAJTE I: - Lane smo završili rekonstrukciju zgrade Mašinsko-tehničke škole "14. oktobar", što je koštalo 60 miliona dinara, a Ministarstvo prosvete je obezbedilo 90 odsto novca - istakao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. - Uskoro će biti raspisana i javna nabavka za izgradnju potpuno nove zgrade Osnovne škole "Sveti Sava" u Ribnici, što će koštati čak 305 miliona dinara. ZAJEDNIČKO DVORIŠTE - POTRUDIĆEMO se i da ogradimo, te potpuno osvetlimo dvorište koje dele Gimnazija, Ekonomska, ESTŠ "Nikola Tesla" i Medicinska škola - istakao je Aleksandar Nestorović, direktor ovdašnjeg Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta Aleksandar Nestorović. 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/evo-kada-se-nastavlja-razgovor-vlasti-i-opozicije-sns-podrzava-dijalog-radi-unapredenja-izbornog-procesa/257413/vest

Autori: Alo!

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Evo kada se nastavlja razgovor vlasti i opozicije: SNS podržava dijalog radi unapređenja izbornog procesa

STEFANOVIĆ OTKRIO DETALJE! AUTOR: Pink; D.K. DATUM I VREME: 09.10.2019. 08:51Razgovori vlasti i opozicije počeli su u julu na FPN-u, nastavak sledi u skupštini u prisustvu evropskih posrednika.Poslaničke grupe dobile su poziv za učešće u Međustranačkom dijalogu i to uz posredovanje Evropskog parlamenta. U pismu Dejvida Makalistera predsednici Skupštine Maji Gojković, predlaže se da se dijalog vodi u skladu sa pravilom o poveljivosti, "Chatam House". Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Radne grupe za unapređenje izbornih uslova Vlade Srbije Nebojša Stefanović je rekao na javnom servisu da SNS podržava dijalog. -Hoćemo svaku normalnu komunikaciju sa svima koji žele drugačiju atmosferu, koji žele da vidimo šta je to što dodatno možemo da popravimo, iako smo nasledili ove zakone od prethodnih vlasti, ne bežimo od toga i ne vraćamo se stalno u to i hoćemo da razgovaramo šta je to što je dobro za Budućnost Srbije i šta je to što građani Srbije mogu da dobiju još bolje nego što imaju danas, šta je ono što je transparentnije, šta je ono što mogu da dobiju čistije, kao što je na primer birački spisak - istakao je Stefanović. "SNS će u dijalogu vlasti i opozicije predstavljati Orlić i tri člana" Kako kaže, delegaciju SNS će predstavljati delegacija parlamenta, koje će predvoditi zamenik šefa poslaničke grupe Vladimir Orlić. -Imaćemo tri člana kao i svi ostali, koji će razgovarati, sa svima koji odluče da dođu na te razgovore, o tome šta smo spremni da unapredimo u najkraćem roku i šta je ono što Skupština može da usvoji u narednih 90 dana, da popravi izborne zakone koji su doneti od 2008. do 2012. godine i šta je to što možemo da unapredimo- istakao je on. Kako kaže, hoće da imaju i transparentnost RIK-a i dodaje da će imati sednice Republičke izborne komisije, direktno rezultate i jednu novu stvar koju će RIK moći da sprovede, a to je da da mogućnost svakom građaninu Srbije da nakon izbora proveri da li je neko umesto njega glasao, ako nije izašao na izbore. Naglašava, da je to ta platforma sa kojom Srpska napredna stranka izlazi i da ima 10 zaključaka Vlade. -To su izmene Zakona o finansiranju političkih stranaka, izmene Zakona o Javnim preduzećima, o Agenciji za borbu protiv korupcije. Sve je usvojeno na osnovu preporuke jednim delom NVO, sve je usvojeno i na osnovu onoga što su bile preporuke i zaključci OEBS-a. Mi smo na te razgovore pozivale u aprilu - istakao je on i podsetio da je jedan deo opozicije odbio da razgovara sa predsednikom Vučićem. -Mi smo pozvali na razgovore u parlamentu, oni su tada to odbili i to je ono što je suština - rekao je Stefanović. Kako ističe, dijalog se vodi kako bi se uvidelo šta je to moguće da se uradi i implementira i da se kroz dijalog dođe do najboljih mogućih rešenja za građane Srbije. Stefanović odbacio kritike pojedinih opozicionih stranaka da dijalog predstavlja "fingiranje" On je odbacio kritike pojedinih opozicionih stranaka da dijalog predstavlja "fingiranje" i ocenio da "nije dijalog ako donesete spisak i kažete: 'Ako sve usvojite onda je to u redu, a ako ne usvojite, onda nije u redu' i naglasio da se radi o ozbiljnom razgovoru kako ne bismo došli u situaciju u kojoj smo bili 2012. Godine i pročitao je podatke o transparentnosti iz 2012. Godine prema kojima u kampanji te godine Mirko Cvetković, tada premijer uvećao je svoje aktivnosti za 300 odsto u odnosu na prethodnu godinu izborne kampanje, tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas za 360, a Tadić za 500 odsto. Takođe pročitao je i izveštaj Verice Barać koja je tada bila u savetu Vlade za borbu protiv korupcije, koji kaže da se u medijima u Srbiji vrši snažan pritisak pri čemu je postavljena potpuna kontrola i da više ne postoje mediji u kojima mogu da se dobiju potpune i nejasne informacije pod snažnim pritiskom iz političkih grupa. - Nisam srećna što dolazi neko EU da nas navodi na ovakvu vrstu razgovora, jer to govorti da mi kao društvo nismo spremni to sami da uradimo - smatra Stefanović. Kako ističe, danas se mnogo više radi, a da se ne piše o tome. - Danas se oni koji su ogrezli u korupciju hapse, danas se ljudi ogrezli u kriminal hapse. Oni ljudi, koji čine krivična dela, ne piše se o njima u knjigama, nisu heroji, nisu veliki investitori i perači novca, nisu ključni tajkuni koji su birali vlade - kaže on. "Danas imamo neuporedivo bolje i čistije izborne uslove, nego što smo ih imali bilo kada ranije" Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Radne grupe za unapređenje izbornih uslova Vlade Srbije Nebojša Stefanović ističe da je potpuna neistina da u Srbiji ne postoji tajnost glasanja, da su izbori pod pritiscima, te da ne postoji izborna administracija koja će takve pojave sankcionisati. - Danas imamo neuporedivo bolje i čistije izborne uslove, nego što smo ih imali bilo kada ranije, pa i 2012. godine, kada su izgubili oni koji danas pridikuju i koji bi učinili sve da se ponovo vrate na vlast. Prođe vreme, i dete odraste, pa se u sedmoj godini više ne igra sa igračkom kojom se igralo sa tri godine. Prolazi vreme i u Srbiji i unapređujemo je. Činjenica je da uvek može bolje i bolje i želimo da postignemo i da o boljem razgovaramo - kaže Stefanović. Dodaje da želi razgovore sa svima koji mogu da pruže unapređenje izbornog procesa, ali se, kako kaže, laži stalno plasiraju. - Bile su one mantre da džip bez tablica kruži gradom. Mi proverimo i ispostavi se da je reč o vozilu kosovskih tablica. Mi smo tom automobilu, u skladu sa Briselskim sporazumom, skinuli tablice i dali im privremene tablice raškog područja. Policija je, pritom, utvrdila i identitet osoba koje su se nalazile u tom vozilu, koje je bilo parkirano u skladu sa zakonom, ali je mantra ostala, jer to super zvuči kao deo kampanje, iako se ispostavilo kao laž - kaže ministar. Dodaje da izvinjenja zbog obmane građana nije bilo. Na opasku da izbori u Lučanima nisu bili fer, Stefanović kaže da posmatrači Saveza za Srbiju na izbornim mestima u ovoj opštini, nisu imali nijednu primedbu. - A, bilo je napada na ljude koji su bili u koloni, ženu koja je došla da glasa napali su aktivisti koji nisu iz Lučana i to iz redova "Dveri", vrištali su na polcajce i maltretirali ih, dok su oni reagovali vrlo uzdržano - kaže Stefanović. "Stvaranje povoljnijih izbornih uslova je posao svih na političkoj sceni, a izbori su prilika da narod pokaže kako vas vidi" Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Radne grupe za unapređenje izbornih uslova Vlade Srbije Nebojša Stefanović smatra da ljudi iz SzS stalno prave neke podele, a da je stvaranje povoljnijih izbornih uslova je posao svih na političkoj sceni. - Građani Srbije od nas očekuju rezultate. Hoće da se takmičimo u tome ko će da napravi više kilometara puta. Demokratska stranka je za četiri godine napravila 80 kilometara puta, mi 350. Ljudi hoće da vide to. Hoće da mere da li koliko smo uspešniji u tome da ljudima povećamo platu, DS je uspela za četiri godine da minimalac podigne sa 159 na 162 evra za cela tri evra, ni evra više -podsetio je on. Naglašava, da su izbori utakmica gde se vidi volja naroda a ne političara. -To je utakmica gde narod ima pravo nešto da kaže, tu se narod pita, a ne političari. Izborna utakmica je prilika da narod kaže kako vas vidi - naglašava Stefanović. Oni neće utakmicu sa narodom, oni hoće neke razgovore, pregovore, dok mi hoćemo da razgovaramo sa svima, naglašava ministar i dodaje da hoće na izborima narodu da daju priliku da kažu šta misle o svima nama. BONUS VIDEO:      

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-09/novi-magazin/u-novom-broju-nedeljnika-novi-magazin-procitajte/24270771

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

Novi magazin pre 45 minuta  |  Novi magazinTema broja: Vrli novi svet - Tramp, Si i Putin protiv Evrope; Savez za multilateralizam - šta je to? I zbog čega je sada lansiran? Šta donosi u međunarodne odnose? I ne najmanje važno - šta će to značiti za Srbiju. Pišu: Milan Simurdić i Marko Savković Intervju Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija Male promene nisu reforma Veliki obrt je to što smo najzad dobili priznanje da se stvari moraju rešavati izmenama zakona, ali ne valja što su te izmene parcijalne. Predviđene izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti daleko su od dovoljnih da se reše problemi koji su odavno poznati domaćoj javnosti, a i na koje su ukazivali međunarodni posmatrači, kaže Nenadić Razgovarala: Jelka Jovanović Fotografije: Đurađ  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/U-novom-broju-nedeljnika-Novi-magazin-procitajte-202.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: U NOVOM BROJU NEDELJNIKA NOVI MAGAZIN PROČITAJTE...

Tema broja: Vrli novi svet - Tramp, Si i Putin protiv Evrope; Savez za multilateralizam - šta je to? I zbog čega je sada lansiran? Šta donosi u međunarodne odnose? I ne najmanje važno - šta će to značiti za Srbiju... Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Okt.2019, 09:04 Tema broja: Vrli novi svet - Tramp, Si i Putin protiv Evrope; Savez za multilateralizam - šta je to? I zbog čega je sada lansiran? Šta donosi u međunarodne odnose? I ne najmanje važno - šta će to značiti za Srbiju. Pišu: Milan Simurdić i Marko SavkovićIntervju Nemanja Nenadić, Transparentnost SrbijaMale promene nisu reformaVeliki obrt je to što smo najzad dobili priznanje da se stvari moraju rešavati izmenama zakona, ali ne valja što su te izmene parcijalne. Predviđene izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti daleko su od dovoljnih da se reše problemi koji su odavno poznati domaćoj javnosti, a i na koje su ukazivali međunarodni posmatrači, kaže Nenadić...    

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/u-novom-broju-nedeljnika-novi-magazin-procitajte441

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

Intervju Nemanja Nenadić, Transparentnost SrbijaMale promene nisu reformaVeliki obrt je to što smo najzad dobili priznanje da se stvari moraju rešavati izmenama zakona, ali ne valja što su te izmene parcijalne. Predviđene izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti daleko su od dovoljnih da se reše problemi koji su odavno poznati domaćoj javnosti, a i na koje su ukazivali međunarodni posmatrači, kaže NenadićRazgovarala: Jelka Jovanović Trilaterala: Srbija, BiH i TurskaJedan je sultan na BalkanuKako je turski predsednik od raskida sa EU i svađom s Vašingtonom postao faktor stabilnosti na Balkanu zahvaljujući kojem se gradi prvi auto-put koji će povezati Srbiju i BiHPiše: Jelena Aleksić Florijan Biber, profesor Centra za jugoistočne evropske studije u GracuBalkanski princ ne može da uvede državu u UnijuMislim da se na Zapadu polako shvata da se Vučić igra. Nijedan od režima ne može trajati zauvek. Uostalom, ne može Vučić ili neko drugi da kaže da neće biti izbora, tako da će pojedine tekovine demokratije sigurno opstati. On ili neki drugi političari svakako moraju da glume demokratiju, kaže Biber za Novi magazinRazgovarala: Ivana Pejčić Virtuelna izložba Šabačke tvrđaveBaš je kul da vidimo kako je bilo nekada!Šabačka tvrđava je VR-aplikacija koja oživljava najstariju sačuvanu ilustraciju Šapca iz 1493, koja se nalazi u "Svetskoj hronici" Hartmana Šedela. Od prošlog vikenda pod sloganom "Doživite istoriju" svako se može prošetati TvrđavomTEKST: Bojana MilovanovićFOTO: Đurađ Šimić Biznis i preduzetništvoLeskovačka mućkalica u KalifornijiO tome kako je Milan Marković "mućnuo glavom", pa jednu davnu leskovačku inovaciju poslao u Kaliforniju, što ga je prvo dovelo do savremenih inovatora u proizvodnji hrane, a onda i do velike zaradePiše: Mijat Lakićević HrvatskaKampanja bez padobranaPoslednje ankete od 7. oktobra pokazuju da se razlika među kandidatima, na štetu Kolinde Grabar Kitarović, i dalje topi - glas bi joj, da su izbori bili tog dana, dalo 29,8 odsto građana, Milanoviću 25,6, a Škori 19,1 odstoPiše: Drago Hedl Severna MakedonijaNepodnošljiva doza nepravdeAfera aferu sustiže, istrage se vode, ali osuđenih za kriminal i korupciju nema. Deo analitičara osnovni razlog za nekažnjivost nalazi u činjenici da se premijer Zaev okružio ljudima kojima ne treba verovati, pri čemu se i njegove radnje dovode u vezu sa zloupotrebom javnog novcaPiše: Savo Pejčinovski Crna GoraVladina doza cenzurePredviđene izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama izazvale oštro protivljenje javnostiPiše: Veseljko Koprivica Svet: Velika BritanijaDosadni (Bregzit) horor-šouVelika Britanija se približava stravičnom izlasku iz Evropske unije na Noć veštica 31. oktobra, s novom kvazidramom oko predloga Borisa Džonsona kako izbeći Bregzit bez dogovoraPiše: Andrej Zarević Svet: SADImpičment - dobar za reizbor, loš za CVDemokrate u Predstavničkom domu Kongresa pokrenule su proces za opoziv predsednika, ali Donald Tramp može da se osloni na Senat, koji odlučuje o smeni, a u kojem republikanci imaju većinu. Pošto senatori iz GOP-a uglavnom ćute, hoće li završnu reč o ukrajinskoj aferi ipak dati glasači?Piše: Tamara Jorgovanović Kultura, Intervju: Gordana ĐerićŽivimo u vremenu teške kulturne traumeU svojoj najnovijoj knjizi Rečnik suvišnih reči, naučna savetnica u Institutu za evropske studije u Beogradu bavi se odnosom jezika i društvaRazgovarala: Anđelka Cvijić Kultura, Periodika: Gradac 211/12Odgovornost intelektualaca ili neposlušnost kao dužnostKome i čemu su intelektualci odgovorni najjasnije se vidi iz onoga o čemu ne govore, što svesno ili nesvesno prećutkuju. Što je življa rasprava u okvirima koje zadaje imperijalna oligarhija finansijsko-industrijskih interesa, to se bolje služi tim interesimaPiše: Aleksandar Arsenijević Kultura, TeatarPles, pesma, bes i radostGlumci sa Daunovim sindromom u Poljskoj igraju političare i osuđuju bezosećajnost Prilog: DokumentiUnapređenje izbornog procesaPred čitaocima je usaglašen tekst neophodnih izmena koje će predložiti Vlada Srbije za prolećne redovne parlamentarne izbore, a usaglašeni su u Vladi Srbije i Srpskoj naprednoj stranci posle serije razgovora vođenih na FPN-u o izbornim uslovima u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo, koja nam je i prosledila integralnu verziju teksta. Predloge dajemo u celini, sa sitnim redaktorskim intervencijama u smislu podnaslova. Boldovi su originalni                                                                    

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/pocela-izgradna-novog-pristana-u-apatinu-09-10-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Počela izgradnja novog pristana u Apatinu

APATIN: Izgradnja novog pristana za putničke brodove u Apatinu ide planiranim tokom, a direktorka Javnog preduzeća za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Ljiljana Krec kaže da očekuje da će sve biti gotovo u roku i da će na proleće pristan primiti i prve brodove.- Javna nabavka za izvođača radova je završena i obavili smo javnu nabavku za nadzor, tako da je počela izrada konstrukcije u prostorijama firme koja je pobedila na konkursu, te se na obali za sada ne vide nikakvi radovi - navela je Ljiljana Krec. - Očekujemo da će sve biti gotovo u roku, a za Apatin pristan će biti veoma značajan zato što nam ponovo otvara mogućnosti koje su nam 2017. godine, usled leda, ukinute.Ona je podsetila na to da je za novi pristan Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo 25 miliona dinara, dok je ukupna cena posla oko 43 miliona dinara.- Pokušaćemo da se, čim pristan bude gotov, vratimo na mapu turističkih kruzera. Sada je jedna firma koja se bavi kruzingom osnovala podružnicu u Apatinu, što je za nas veoma značajno jer automatski možemo privući, ne samo kruzere te firme već i kruzere komapnija s kojima oni posluju. Tako da je investicija koju je Ministarstvo odobrilo i tako pomoglo gradu za nas veoma značajna - istakla je Ljiljana Krec.Po njenim rečima, novi pristan za velike putničke brodove biće konstruisan s većom stabilnošću i pojava leda na Dunavu ne bi smela da ga ugrozi kao prethodnika.- Pristan će biti na istom mestu gde i stari, ali je urađeno novo skeniranje vode i mogućih opasnosti, te stručnjaci sa sigurnošću tvrde da se takva katastrofa više ne bi mogla ponoviti. Takva količina leda i takav nalet koji je odneo prethodni pristan, desi se jednom u 200 godina - zaključila je Ljiljana Krec. S. Kr.Projekat "Apatinska hronika" realizuje DVP produkcija, a sufinansira opština Apatin. Stavovi izneti u projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.       

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2652835/pocela-izgradnja-novog-pristana-za-putnicke-brodove-u-apatinu-vracanje-na-mapu

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Počela izgradnja novog pristana za putničke brodove u Apatinu - Vraćanje na mapu turističkih kruzera

(Pristanište za čamce u Apatinu) Izgradnja novog pristana za putničke brodove u Apatinu ide planiranim tokom, a direktorka Javnog preduzeća za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Ljiljana Krec kaže da očekuje da će sve biti gotovo u roku i da će na proleće pristan primiti i Izgradnja novog pristana za putničke brodove u Apatinu ide planiranim tokom, a direktorka Javnog preduzeća za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Ljiljana Krec kaže da očekuje da će sve biti gotovo u roku i da će na proleće pristan primiti i prve brodove.- Javna nabavka za izvođača radova je završena i obavili smo javnu nabavku za nadzor, tako da je počela izrada konstrukcije u prostorijama firme koja je pobedila na konkursu, te se na obali za sada ne vide nikakvi radovi - navela je Ljiljana Krec i dodala: - Očekujemo da će sve biti gotovo u roku, a za Apatin pristan će biti veoma značajan zato što nam ponovo otvara mogućnosti koje su nam 2017. godine, usled leda, ukinute. Opširnije o tenderu i izvođaču čitajte u posebnoj vesti.Ona je podsetila na to da je za novi pristan Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo 25 miliona dinara, dok je ukupna cena posla oko 43 miliona dinara. - Pokušaćemo da se, čim pristan bude gotov, vratimo na mapu turističkih kruzera. Sada je jedna firma koja se bavi kruzingom osnovala podružnicu u Apatinu, što je za nas veoma značajno, jer automatski možemo privući, ne samo kruzere te firme, već i kruzere komapnija sa kojima oni posluju. Tako da je investicija koju je Ministarstvo odobrilo i tako pomoglo Gradu za nas veoma značajna - istakla je Krec.Prema njenim rečima, novi pristan za velike putničke brodove biće konstruisan sa većom stabilnošću i pojava leda na Dunavu ne bi smela da ga ugrozi kao prethodnika.- Pristan će biti na istom mestu gde i stari, ali je urađeno novo skeniranje vode i mogućih opasnosti, te stručnjaci sa sigurnošću tvrde da se takva katastrofa više ne bi mogla ponoviti. Takva količina leda i takav nalet koji je odneo prethodni pristan, desi se jednom u 200 godina - zaključila je Ljiljana Krec.     

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/multimedia/svet/u-novom-broju-nedeljnika-novi-magazin-procitajte/3113128/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Videos & Fotografije - U novom broju nedeljnika Novi...

Videos & Fotografije za U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... | Palo.grPIŠEwww.novimagazin.rsTema broja: Vrli novi svet - Tramp, Si i Putin protiv Evrope; Savez za multilateralizam - šta je to? I zbog čega je sada lansiran? Šta donosi u međunarodne odnose? I ne najmanje važno - šta će to značiti za Srbiju. Pišu: Milan Simurdić i Marko Savković  Intervju Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija Male promene nisu reforma Veliki obrt je to što smo najzad dobili priznanje da se stvari......U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...       

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/225260/Pancevo-Zalba-ponudjaca-odlozila-koncesiju-za-ATP.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavkeprivatno partnerstvo

Naslov: Pančevo: Žalba ponuđača odložila koncesiju za ATP

Otvaranje ponuda za koncesiju obavljanja javnog prevoza putnika i izgradnju nove autobuske stanice u Pančevu pomereno je sa 7. na 18. oktobar.Portal javnih nabavki preneo je da je rok za otvaranje ponuda pomeren zbog žalbe jednog od ponuđača republičkoj Komisiji za zaštitu konkurencije koja je podneta 30. septembra, mada nije navedeno ni o kome se radi, niti koji je razlog za žalbu, piše portal 013info.   Takođe je napisano da je taj ponuđač već 2. oktobra povukao žalbu, ali je zbog poštovanja zakona rok za otvaranje ponuda za koncesiju morao da bude pomeren na 18. oktobar.   Kako ovaj lokalni portal nezvanično saznaje, žalbu je podnela, pa zatim povukla firma GD "Tamnava trans" iz Beograda koja je bila jedan od tri učesnika javnog nadmetanja za obavljanje javnog prevoza na teritoriji Pančeva. Osim toga, "Tamnava trans" se nakon povlačenja tužbe povukla i iz samog nadmetanja, kažu izvori portala 013info.   Uslovima javnog poziva za učešće u javno-privatnom partnerstvu propisano je da bi ATP bio ugašen, a potom bi Grad Pančevo i privatni partner osnovali novo prevozničko preduzeće. Lokalna samouprava je obavezala budućeg privatnog partnera da u prvih godinu dana uloži 12 miliona evra za kupovinu 60 novih autobusa i izgradnju nove autobuske stanice i servisnog centra na prostoru kod nedovršene Hale Bagremar. Uz to bi privatni partner imao obavezu da deo profita uplaćuje u lokalni budžet.   Grad bi imao suvlasnička prava u novom preduzeću uz obavezu da i dalje subvencioniše karte za svih 13 kategorija građana koji sada imaju pravo na povlašćene karte. Koncesioni ugovor biće sklopljen na period od 25 godina. Autor: 013.info Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/872664/kraljevo-dobija-novog-prevoznika-kavin-umesto-vulovic-transporta/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavkeprivatno partnerstvo

Naslov: Kraljevo dobija novog prevoznika: "Kavin" umesto "Vulović transporta"

Kraljevo - Ubuduće gradski i prigradski prevoz na teritoriji Grada Kraljeva, umesto dosadašnjeg autoprevoznika ,,Vulović transport",09.10.2019 10:37 | 0 komentar(a)obavljaće konzorcijum od pet prevoznika na čijem je čelu izraelska firma ,,Kavin", čiji su uslovi između pet ponuđača bili najbolji. Tako je odlučilo Gradsko veće a konačnu odluku doneće Skupština Grada Kraljeva.,,Proces je bio u prekidu zbog žalbe jednog učesnika u postupku, prevoznika `Trans produkt plus` iz Beograda, koji je trajao od februara do septembra. Rešenjem Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki ova žalba je odbijena, te je proces nastavljen. Ponude su otvorene, vrednovane i na osnovu toga je zaključeno da je najbolja ponuda došla od konzorcijuma koji čine ,`Autoprevoz` d.o.o. Čačak, ,`Kavin` Raška a.d., `Kavin` d.o.o. Vranje i `PUB internacional` d.o.o Kraljevo koji su ponudili cenu od 40 dinara po kilometru (bez PDV-a), odnosno 44 dinara sa PDV-om", obrazložio je odluku većnik Milan Milošević.Ugovor o javno - privatnom partnerstvu trebalo bi da bude potpisan najdalje za tri meseca, što će značiti i jeftiniju vožnju na kraljevačkom području u sledećoj godini. Umesto dosadašnjih 59 dinara po pređenom kilometru, koliko je iznosila dotacija grada prevozniku ,,Vulović transport" iz Kragujevca, ubuduće bi se izdvajalo 44 dinara po pređenom kilometru. To će predstavljati i budžetsku uštedu od tridesetak miliona dinara za godinu dana, a angažovanje novog prevoznika odnosi se na period od 10 godina.RINA/Milanko Danilović      

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/svet/u-novom-broju-nedeljnika-novi-magazin-procitajte/3113128/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

Vesti na temu  | Palo.grTema broja: Vrli novi svet - Tramp, Si i Putin protiv Evrope; Savez za multilateralizam - šta je to? I zbog čega je sada lansiran? Šta donosi u međunarodne odnose? I ne najmanje važno - šta će to značiti za Srbiju. Pišu: Milan Simurdić i Marko Savković  Intervju Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija Male promene nisu reforma Veliki obrt je to što smo najzad dobili priznanje da se stvari moraju rešavati izmenama zakona, ali ne valja što su te izmene parcijalne. Predviđene izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti daleko su od dovoljnih da se reše problemi koji su odavno poznati domaćoj javnosti, a i na koje su ukazivali međunarodni posmatrači, kaže Nenadić  Razgovarala: Jelka Jovanović Trilaterala: Srbija, BiH i Turska Jedan je sultan na Balkanu Kako je turski predsednik od raskida sa EU i svađom s Vašingtonom postao faktor stabilnosti na Balkanu zahvaljujući kojem se gradi prvi auto-put koji će povezati Srbiju i BiH...   

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:823164-Za-reciklazu-otpada-u-Vinci-300-miliona-evra

Autori: @Novostionline

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Za reciklažu otpada u Vinči 300 miliona evra

Sklopljen sporazum sa francuskom kompanijom o finansiranju izgradnje postrojenja na deponiji u VinčiPARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI" KONZORCIJUM koji je osnovao SUEZ u okviru javno-privatnog partnerstva uspešno je sklopio sporazum o projektnom finansiranju, u iznosu od 300 miliona evra, izgradnje postrojenja za reciklažu otpada u Vinči, saopštili su iz ove francuske kompanije. Kako su istakli u Parizu, ova infrastruktura će omogućiti zatvaranje jedne od najvećih deponija koje još uvek rade u Evropi. Sporazum za finansiranje je sklopljen sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Austrijskom razvojnom bankom (OeEB). Javno-privatno partnerstvo zaključeno je sa Gradom Beogradom 2017. godine i potpisano na period od 25 godina, a u SUEZ-u ističu da se očekuje da će se na ovaj način ostvariti 1,6 milijardi evra prometa. Postrojenje će imati kapacitet prerade 43 tone smeća na sat. Ističe se i da će objekat biti priključen na nacionalnu elektroenergetsku mrežu i toplovod u Beogradu, smanjujući tako njegovu zavisnost od prirodnog gasa. U SUEZ-u naglašavaju da dodatni objekti uključuju i postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, godišnjeg kapaciteta 200.000 tona, kao i skladište s bioplinom. PROČITAJTE I: U Parizu ističu da je konzorcijum dobio sva potrebna odobrenja za početak građevinskih radova, s ciljem da kompletna komercijalna eksploatacija započne 2022. godine. Zamenica generalnog direktora SUEZ-a Mari Anž Debon, zadužena za Francusku, Italiju, Centralnu i Istočnu Evropu, naglasila je da je SUEZ-u drago što će sa svojim partnerima Beogradu obezbediti ekološke prednosti ovim istorijskim i inovativnim projektom, modelom za region Zapadnog Balkana, i šire. U saopštenju koje je izdao SUEZ, ističe se i da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio da je Grad Beograd srećan što je ostvarena ova ključna etapa u saradnji sa SUEZ-om i njegovim partnerima, što će omogućiti da se ispuni obećanje da se zatvori deponija u Vinči i da se razviju najsavremenija rešenja za upravljanje otpadom u korist građana Beograda. 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2652892/vojvodina-trazi-firmu-koja-ce-izraditi-plan-razvoja-prehrambene-industrije

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vojvodina traži firmu koja će izraditi Plan razvoja prehrambene industrije

Pokrajina će u narednom periodu, putem izabranog menadžera, raditi na izradi Plana razvoja prehrambene industrije u Vojvodini.Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam putem javne nabavke traži firmu koja će uraditi detaljnu analizu tržišta, trendova i pojava u Pokrajina će u narednom periodu, putem izabranog menadžera, raditi na izradi Plana razvoja prehrambene industrije u Vojvodini. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam putem javne nabavke traži firmu koja će uraditi detaljnu analizu tržišta, trendova i pojava u prehrambenoj industriji. Na izabranoj firmi je da prikupi sve dostupne podatke i da odgovore na pitanja: koje je mesto prehrambene industrije u nacionalnom sistemu klasifikacije delatnosti; kako postojeći zakonski i institucionalni okvir gleda na sektor prehrambene industrije; kao i koja su glavna obeležja proizvodnje prehrambenih proizvoda u Evropskoj uniji i u Srbiji. Nakon dodatnih empirijskih istraživanja, anketa, intervjua sa upućenima u tematiku i fokus grupa, potrebno je analizirati podatke i predstaviti kakva je vizija razvoja prehrambene industrije u Vojvodini, na koji način će se to sprovesti i koji su indikatori uspešnosti. Pokrajini je potrebna posebna strategija za podsticanje zapošljavanja, samozapošljavanja, kreiranje inovacija, povećanje konkurentnosti, izvozne aktivnosti i privlačenje investicija u sektor prehrambene industrije. - Analiza privrednog ambijenta i stanja u privredi AP Vojvodine pokazala je da je prehrambena industrija (sa poljoprivredom kao bazom), jedan od četiri sektora prerađivačke industrije koji imaju potencijala za rast i razvoj, praćen izvozom i generisanjem novih radnih mesta - navodi se u konkursnoj dokumentaciji Sekretarijata. Pre usvajanja ovog dokumenta u Skupštini, održaće se javna rasprava. Na ponuđačima je da navedu u kom vremenskom roku će sačiniti traženi plan razvoja prehrambene industrije. Tender je otvoren do 11. oktobra, a potražite ga OVDE. 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: rina.rs

Link: http://www.rina.rs/item/1944-n-a/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavkeprivatno partnerstvo

Naslov: Kraljevo dobija novog prevoznika: "Kavim" umesto "Vulović transporta"

Kraljevo - Ubuduće gradski i prigradski prevoz na teritoriji Grada Kraljeva, umesto dosadašnjeg autoprevoznika ,,Vulović transport", obavljaće konzorcijum od pet prevoznika na čijem je čelu izraelska firma ,,Kavim", čiji su uslovi između pet ponuđača bili najbolji. Tako je odlučilo Gradsko veće a konačnu odluku doneće Skupština Grada Kraljeva. ,,Proces je bio u prekidu zbog žalbe jednog učesnika u postupku, prevoznika `Trans produkt plus` iz Beograda, koji je trajao od februara do septembra. Rešenjem Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki ova žalba je odbijena, te je proces nastavljen. Ponude su otvorene, vrednovane i na osnovu toga je zaključeno da je najbolja ponuda došla od konzorcijuma koji čine ,`Autoprevoz` d.o.o. Čačak, ,`Kavim` Raška a.d., `Kavin` d.o.o. Vranje i `PUB internacional` d.o.o Kraljevo koji su ponudili cenu od 40 dinara po kilometru (bez PDV-a), odnosno 44 dinara sa PDV-om", obrazložio je odluku većnik Milan Milošević. Ugovor o javno - privatnom partnerstvu trebalo bi da bude potpisan najdalje za tri meseca, što će značiti i jeftiniju vožnju na kraljevačkom području u sledećoj godini. Umesto dosadašnjih 59 dinara po pređenom kilometru, koliko je iznosila dotacija grada prevozniku ,,Vulović transport" iz Kragujevca, ubuduće bi se izdvajalo 44 dinara po pređenom kilometru. To će predstavljati i budžetsku uštedu od tridesetak miliona dinara za godinu dana, a angažovanje novog prevoznika odnosi se na period od 10 godina.RINA 09.10.2019. Fotografije Foto: RINA/ Milanko Danilović 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: online-news.rs

Link: https://online-news.rs/ekonomija/kraljevo-dobija-jeftiniji-prevoz-grad-stedi-30-miliona-dinara/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavkeprivatno partnerstvo

Naslov: Kraljevo dobija jeftiniji prevoz: Grad štedi 30 miliona dinara - online news Srbija

Na čelu konzorcijuma čiji su uslovi između pet ponuđača bili najbolji je izraelska firma "Kavim".Tako je odlučilo Gradsko veće a konačnu odluku doneće Skupština Grada Kraljeva, prenala je RINA."Proces je bio u prekidu zbog žalbe jednog učesnika u postupku, prevoznika 'Trans produkt plus' iz Beograda, koji je trajao od februara do septembra.Rešenjem Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki ova žalba je odbijena, te je proces nastavljen. Ponude su otvorene, vrednovane i na osnovu toga je zaključeno da je najbolja ponuda došla od konzorcijuma koji čine ,Autoprevoz d. o. o. Čačak, Kavim Raška a. d, Kavin d. o. o. Vranje i PUB internacional d. o. o Kraljevo koji su ponudili cenu od 40 dinara po kilometru (bez PDV-a), odnosno 44 dinara sa PDV-om", obrazložio je odluku većnik Milan Milošević.Ugovor o javno-privatnom partnerstvu trebalo bi da bude potpisan najdalje za tri meseca, što će značiti i jeftiniju vožnju na kraljevačkom području u sledećoj godini.Umesto dosadašnjih 59 dinara po pređenom kilometru, koliko je iznosila dotacija grada prevozniku "Vulović transport" iz Kragujevca, ubuduće bi se izdvajalo 44 dinara po pređenom kilometru. To će predstavljati i budžetsku uštedu od tridesetak miliona dinara za godinu dana, a angažovanje novog prevoznika odnosi se na period od 10 godina.     

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sindikat Apoteke Kruševac traži pomoć za zaposlene do izbora koncesionara

Sindikat Apoteke Kruševac traži pomoć za zaposlene do izbora koncesionaraKRUŠEVAC, 9. oktobra 2019. (Beta) - Sindikat Apoteke u Kruševcu traži da gradska vlast pomogne zaposlenima u toj ustanovi do izbora koncesionara.Skupština Grada Kruševca nedavno odlučila da se rešenje za nagomilane probleme Apoteke traži kroz davanje koncesije privatnom partneru."Najveći problem je kako da Apoteka i zaposleni prežive do realizacije tog partnerstva jer je prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, usvojenom u martu, Grad bio u obavezi da u julu počne isplatu svih dugovanja Apoteke, medju kojima su i plate zaposlenih, što se nije desilo", rekao je Beti predsednik sindikata u Apoteci Kruševac Marko Miljković.Dodao je da Gradska uprava do sada nije rebalansom budžeta opredelila sredstva za zaostale plate zaposlenih u Apoteci, niti je, kako je naveo, pokazala spremnost da pomogne Ustanovi da opstane do trenutka koncesije, !jer je zbog dugovanja otežana i nabavka robe, a kada nema robe nema odakle da bude ni zarada".Koncesioni akt, koji su odbornici Skupštine Grada usvojili, predvidja da izbor koncesionara bude sproveden do kraja godine. Predvidjeno je davanje u zakup 26 objekata Apoteke u Rasinskom okrugu za obavljanje farmaceutske delatnosti u roku od 15 godina.Koncesionar bi morao da renovira objekte te da ponudi posao delu zaposlenih, ali nije precizirano koliko bi radnika morao da preuzme, već je navedeno da će to biti definisano ugovorom. Trenutno Apoteka ima stotinak zaposlenih medju kojima je desetak nemedicinskih radnika.Takodje, potencijalni koncesionar u trenutku podnošenja ponude ne mora da ima osnovanu privatnu zdravstvenu ustanovu, ali je obavezan da je osnuje ukoliko njegova ponuda bude ocenjena kao najpovoljnija.U dokumentu se podseća da su problemi u poslovanju Apoteke nastali usled promena na tržištu distribucije lekova, uslovljenih izmenama propisa iz 2013. godine, na osnovu kojih je RFZO stekao pravo da zaključuje ugovore za izdavanje lekova na recept i sa privatnim apotekama, pri čemu one nisu obavezne da sprovode javne nabavke, za razliku od državnih apoteka.Davanje koncesije način je da Grad namiri dugovanja Apoteke, na šta je postao obavezan nakon što je u martu ove godine usvojen novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Dugovanja Apoteke su tada iznosila skoro 349 milion dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: NAGRADA "KATARINA PRERADOVIĆ"

NAGRADA "KATARINA PRERADOVIĆ"BEOGRAD, 09. oktobar 2019. (FoNet) - Nagrada "KatarinaPreradović" za novinarsku hrabrost, izuzetnost i doslednostbiće dodeljena 11. oktobra, najavljeno je danas iz Fondacijekoja nosi ime ekonomske novinarke i borca protiv korupcije uodbrani društvenih interesa.Fondacija je navela da se danas kada je teško biti novinarcela profesija suočava ne samo sa spoljašnjim pritiscimanego i unutrašnjim urušavanjem."Sve manji je broj novinara koji neguju visoke profesionalnestandarde i utoliko je značajnije ostati danas na visinistandarda koje je Kaća postavila i pratila", istakla jeFondacija.Dosadašnji dobitnici nagrade Fondacije Katarina Preradovićsu karikaturista Marko Soborac i urednik Južnih vestiPredrag Blagojević.Kako se navodi, Fondacija neguje i razvija vrednosti koje jeprerano preminula Katarina Preradović oličavala unovinarskoj profesiji: visoke profesionalne i moralnestandarde, integritet, beskompromisnu težnju ka istini,časti i dostojanstvu, težnju ka boljitku za celo društvo.Fondacija jednom godišnje, u oktobru, na dan njenogrođendana dodeljuje nagradu za izuzetnost, nesebičnost,hrabrost i doslednu privrženost istini, pravdi i opštemdobru u oblasti novinarstva, ali i drugim oblastimadruštvenog života.Fondacija Katarina Preradović pruža podršku novinarima kojisvojim profesionalizmom, odgovornošću, savešću, talentom ihrabrošću slede časne postulate profesije od kojih ni podkakvim pritiscima i pretnjama ne odustaju.Među osnivačima Fondacije, pored članova porodice KatarinePreradović, nalaze se i Katarinine kolege i prijatelji,dugogodišnji urednici i novinari redakcija Blic, NIN, N1,Nedeljnik, Danas, Novosti, Novi magazin, slobodni novinari,kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije. (kraj) vbr17:13

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/bastac-radovanovic-vlasnik-of-sor-kompanije-uvredama-pokusava-da-sakrije-rane-radove-vesica/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Bastać: Radovanović, vlasnik of-šor kompanije uvredama pokušava da sakrije "rane radove" Vesića

Posle Sime Spasića, i izvesni Ivan Radovanović je počeo da odgovara na pitanja koja smo postavili Vesić Goranu i već imamo napredak, navodi se u saopštenju Marka Bastaća.Marko Bastać Foto: Opština Strai grad "Saznali smo da je upravo pomenuti Ivan Radovanović imenovao Vesić Gorana na mesto direktora firme INTERNATIONAL COMMUNICATIONS PARTNERS koja je 100 odsto u vlasništvu of-šor kompanije JSMR INTERNATIONAL INC. DELAWARE za koju Radovanović tvrdi da je njegova, što je nemoguće proveriti jer se radi o of-šor kompaniji", istakao je Bastać. Ali od toga je važnije, kako je Bastać naveo, da građani znaju da je Vesić, prema zvaničnim podacima iz APR, funkciju direktora pomenute firme obavljao od aprila 2013. do maja 2014. godine. U tom istom periodu, Vesić je, po Bastaćevim rečima, bio član privremenog organa Grada Beograda, odnosno sekretar tog organa. I to je deo njegove zvanične biografije. "Dakle, Vesić Goran je bio na funkciji sekretara privremenog organa, koristio je kancelariju gradskog menadžera, učestvovao u radu sednica privremenog organa i za to vreme bio direktor firme koja je u vlasništvu of-šor kompanije čiji klijenti su: Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza, Uprava za javne nabavke, SNS, Agencija za bezbednost saobraćaja, FK Crvena zvezda, Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužioca, Vaterpolo Savez…", istakao je Bastać. Bastać je naveo i da je Radovanović "rane radove" svog partnera pokušao da sakrije tragikomičnim insinuacijama i primitivnim uvredama. "Problem je u tome što dokumenta iz APR nije moguće sakriti niti presložiti kao kocke na Trgu Republike. Zato su Vesić Goran i partneri malo nervozni. I to sa razlogom, jer znaju da je ovo tek deo informacija koje govore o razmerama štete koju ova nestručna, bahata i korumpirana Vesićeva ekipa nanosi našem gradu i našem narodu", kazao je Bastać. Bastać je u saopštenju upitao Ivana Radovanovića "ako već niste mogli da radite 2007. godine jer ste bili ugroženi, zašto niste ugasili tu firmu 2012. godine, nego i danas radite preko of-šor kompanije iz Delevera?" Goran Vesić, ivan radovanovic, marko bastac, Of-šor firma  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/details&id=126590

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavkeprivatno partnerstvo

Naslov: Kraljevo dobija jeftiniji prevoz: Grad štedi 30 miliona dinara

"""Gradski i prigradski prevoz na teritoriji Kraljeva, umesto dosadašnjeg auto-prevoznika "Vulović transport", obavljaće konzorcijum od pet prevoznika. Na čelu konzorcijuma čiji su uslovi između pet ponuđača bili najbolji našla se izraelska firma "Kavim". Tako je odlučilo Gradsko veće a konačnu odluku doneće Skupština Kraljeva, prenela je RINA. Proces je bio u prekidu zbog žalbe jednog učesnika u postupku, prevoznika 'Trans produkt plus' iz Beograda, koji je trajao od februara do septembra. "Rešenjem Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki ova žalba je odbijena, te je proces nastavljen. Ponude su otvorene, vrednovane i na osnovu toga je zaključeno da je najbolja ponuda došla od konzorcijuma koji čine ,Autoprevoz d. o. o. Čačak, Kavim Raška a. d, Kavin d. o. o. Vranje i PUB internacional d. o. o Kraljevo koji su ponudili cenu od 40 dinara po kilometru (bez PDV-a), odnosno 44 dinara sa PDV-om", obrazložio je odluku većnik Milan Milošević. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu trebalo bi da bude potpisan najdalje za tri meseca, što će značiti i jeftiniju vožnju na kraljevačkom području u sledećoj godini. Umesto dosadašnjih 59 dinara po pređenom kilometru, koliko je iznosila dotacija grada prevozniku "Vulović transport" iz Kragujevca, ubuduće bi se izdvajalo 44 dinara po pređenom kilometru. To će predstavljati i budžetsku uštedu od tridesetak miliona dinara za godinu dana, a angažovanje novog prevoznika odnosi se na period od 10 godina. 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://glaszapadnesrbije.rs/546339/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Započet turistički projekat decenije: Selaković - Užice više neće biti usputna tačka na putu do mora

Užice - Dan grada Užica obeležio je početak rekonstrukcije Starog grada, koji je vekovima unazad njegova tačka identifikacije.09.10.2019 17:56 | 0 komentar(a)Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija za ovaj projekat izdvojilo je 22 miliona dinara, a iz kase grada dato je 10 miliona. Generalni sekretar predsednika RS, Nikola Selaković ističe da je ova rekonstrukcija - projekat decenije, koji će Užice visoko pozicionirati na turističkoj mapi Srbije.Citadela dobija novi uzgled, Foto: RINA"Užice je dugo vremena bilo samo usputna tačka za turiste koji idu od Beograda, preko Zlatibora ka Crnoj Gori. Stavljanjem Starog grada u punu turističku funkciju to će se definitivno promeniti i Užice će postati destinacija u kojoj će se zadržavati. Razvojem turizma, stvaraju se uslovi za nova radna mesta", naglasio je Selaković i dodaje da pre tri godine niko nije ni mogao da zamisli da se uopšte i može popeti do Starog grada.  "To je bio zmijarnik i šikara. Danas sa početkom radova na rekonstrukciji počinje da se ostavaruje san svih nas koji smo ovde odrastali, ili prolazili zlatiborskim putem zamišljajući kako je ovaj stari grad izgledao svojevremeno. Međutim, početka radova ne bi bilo da se u Užicu nije vodilo računa o fiskalnoj odgovornosti, nisu se pravili dugovi, već se štedelo i marljivo prikupljao novac i danas uz pomoć resornih ministarstava pristupamo realizaciji ovog velikog projekta", rekao je Selaković.Foto: RINAPlanirano je da radovi na rekonstrukciji traju godinu dana i biće obavljani u nekoliko faza. Prva obuhvata rekonstrukciju gornjeg grada koja podrazumeva izgradnju kule, kazamata i rekonstrukciju citadele. "Svi znamo koliko je Stari grad značio i znači svim Užičanima. Konzervaciju gornjeg grada smo započeli 2017. godine, a danas pristupamo prvoj fazi rekonstrukcije, nakon toga slede radovi na konzervaciji srednjeg i dela donjeg grada, a potom će biti urađena i ulazna kapija. Za te radove biće izdvojeno 11 miliona dinara, od čega je osam dalo Ministarstvo kulture. U toku je javna nabavka za odabir izvođača radova i očekujemo da ta faza bude završena do proleća. Nakon toga sledi treća faza - konzervacija celog donjeg grada i na taj način biće konzervirane sve zidine i spremne za kompletnu rekonstrukciju", izjavio je gradonačelnik Užica, Tihomir Petković.Foto: RINASledeće godine u planu je izgradnja pešačkog mosta koji će povezati magistralni put ka Zlatiboru sa Starim gradom.  "Već je urađeno idejno rešenje, očekujem da ćemo tokom naredne godine obezebediti uslove za početak radova i izgradnju mosta dugog 113 metara, koji će sam po sebi biti turistička atrakcija, a povezaće turiste sa svim našim interesantnim lokalitetima koje vredi videti i posetiti. Pored Starog grada to su definitivno i zelena biciklistička staza, kao i neolitsko naselje koje je već u izgradnji. Tako će Užice doprineti razvoju turizma u zapadnoj Srbiji", navodi Petković.  Iz Ministarstva kulture poručuju da se rekonstrukcijom Starog grada otvara nova stranica kultire u Srbiji, jer su brojni slični lokaliteti nepravedno zapostavljeni i sada se radi na ispravljanju tih grešaka, pa je planirana rekonstrukcija skoro svih starih gradaova na području Srbije za koje postoji pisana dokumentacija.   GZS / RINA         

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/poceli-razgovori-vlasti-i-opozicije-uz-posredovanje-eu-uoci-sastanka-incident/25re7wp

Autori: L. G.

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Završena prva sesija razgovora VLASTI I OPOZICIJE uz posredovanje EU, uoči sastanka INCIDENT

Prva runda razgovora izaslanika Evropskog parlamenta sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka počela je danas nešto posle 15 sati u zgradi "stare" Skupštine.To je prva runda, od predviđenih tri do kraja godine, a danas su planirane dve sesije, na kojima će šefovi poslaničkih grupa i predstavnici stranaka imati po pet minuta za obraćanje.Nakon završene prve sesije, zgradu je napustio lider SDS-a Boris Tadić i saopštio da neće dalje učestvovati u pregovorima, opširnije pročitajte OVDE.Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je nakon prve sesije rekla da je njen lični utisak dobar i da je vrlo zadovoljna kako je krenuo politički dijalog. Ona je istakla da je postignut dogovor da učesnici sastanka neće davati izjave.- To je sve ono o čemu ja mogu da govorim. Moj lični utisak je da sam vrlo zadovoljna kako je krenuo naš međustranački i politički dijalog - rekla je Gojković.Drugu sesiju međustranačkog dijaloga je počela nešto oko 18 časova i njom predsedava potpredsednik skupštine Vladimir Marinković.Podsetimo, razgovoru prisustvuje i bivš poslanik Evropskog Parlamenta Knut Flekenštajn, jer je njegov kolega Edvard Kukan danas bio sprečen da prisustvuje.Pred sam početak razgovora vlasti i opozicije došlo je do incidenta, kada su predstavnivci pokreta "Ne davimo Beograd" pokušali da uđu u Skupštinu. Oni nisu zvanično pozvani na na razgovore.Pred početak sastanka ispred Skupštine hteli su, kako saznajemo, da umesto crvenog tepiha kojim se dočekuju visoke zvanice razviju "tepih laži, podmetačina i blaćenja". Zapravo je reč o panou na kome se nalaze naslovne strane raznih novinskih izdanja, a ideja im je, kako su sami rekli "da predstavnicima Evropskog Parlamenta prikažu stanjeu Srbiji"Članove pokreta, koji se pokušali da uđu u Skupštinu pred početak dijaloga, obezbeđenje nije propustilo, rekavši im da nisu najavljeni. Oni su upitali ko je trebalo da ih najavi, zatim je došlo je do koškanja sa obezbeđenjem, nakon čega su se članovi pokreta udaljili.Ko učestvuje na razgovorima?Inače, na razgovore su došli, kao neka vrsta "posmatrača", šef Misije EU u Srbiji Sem Fabrici, šef kabineta premijerke Ane Brnabić Miloš Popović, predstavnik Cesida Bojan Klačar i Fonda za otvoreno društvo Milan Antonojević.Takođe stigli su učesnici: poslanici vladajuće koalicije, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović iz SNS, Đordje Milićević i Žarko Obradović iz SPS, predstavnici poslaničkog kluba Pokret socijalicta-NS S-US S Đorđe Komlenski, Bojan Torbica, Milija Miletić i Marijan Rističević, Milorad Mijatović iz SDPS-a, kao i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.Iz opozicije došli su predsednik SDS Boris Tadić i šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić, predsedednik LDP Čedomir Jovanović, lider LSV Nenad Čanak, predsednik Nove stranke Zoran Živković i funkcioner te partije Aris Movsesijan, iz Stranke moderne Srbije Tatjana Macura i Vladimir Đurić, Enis Imamović iz SDA Sandžaka.Na razgovore sa izaslanicima EU došli su i predstavnici vanparlamentarnih stranaka predsednik Srpskog partiotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić i predstavnici Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Pavle Grbović, Petar Miletić i Natan Albahari.Na sastanku su i Elvira Kovač iz SVM-a, predstavnici Nove Srbije i PUPS-a, kao i poslanik grupe "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Đordje Vukadinović.Članice Saveza za Srbiju, medđu kojima je Demokratska stranka (DS), neće prisustovati sastanku. Demokrate, čiji su se poslanici ranije izjasnili da su za učešće u dijalogu, ali je Predsedništvo stranke odlučilo drugačije, sinoć su razgovarale sa Flekenštajnom.O čemu će se razgovarati?Prva sesija današnjeg razgovora odnosi se na procenu situacije u ključnim pitanjima za unapredjenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.Druga sesija, koja počinje u 17 časova, baviće se izbornim uslovima i telima (monitoringom i nadzorom), posle čega učesnike čeka radna večera u skupštinskom restoranu.Planom predsednika spoljnopoliitčkog odbora EP Dejvida Mekalistera predvidjeno je da se do kraja godine održe ukupno tri medjupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.Mekalister je ranije pozvao sve političke grupe da usvoje "praktičan i otvoren pristup", kada je reč o međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Djukanović (SNS) najavio izmene i dopune zakona u cilju unapredjenja izbornog procesa

Djukanović (SNS) najavio izmene i dopune zakona u cilju unapredjenja izbornog procesaBEOGRAD, 9. oktobra 2019. (Beta) - Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Djukanović najavio je danas da će se u skupštinskoj proceduri naći odredjene izmene i dopune zakona koje se tiču izbornog procesa, prvenstveno zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da će doći do odredjenih promena u vezi biračkog spiska i finansiranja stranaka.On je, po izlasku sa prvog sastanka predstavnika vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, rekao da je vlast spremna da unapredi nešto ako će to kako je rekao, zaista doprineti boljem izbornom procesu."Svako iznese svoj stav, pričamo, razgovaramo i to je to ali jedino vlast daje konkretne predloge. Niko ne može da shvati na šta se predstavnici opozicije žale jer do sad nisu ništa konkretno davali kao predlog. Osim široke priče da im sve smeta, čini mi se da im najviše smeta što nemaju podršku naroda", rekao je Djukanović novinarima ispred Skupštine Srbije gde se održava sastanak.Upitan da li je bilo neophodno da predstavnici EU budu posrednici u tim razgovorima, Djukanović je kazao da je "moglo bez njih, ali i da nije loše da budu tu"."Šta god da traže iz opozicije, mi smo spremni da ima udovoljimo ali oni onda ne dodju, naljute se i na ove iz EU. Opozicija je krajnje konfuzna, jedni plaču što ne mogu da dodju jer im važniji od njih zavrću uši i kažu da ne mogu da idu", rekao je Djukanović.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a533200/SNS-najavio-izmene-i-dopune-zakona-koje-se-ticu-izbornog-procesa.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Đukanović: Šta god da traže iz opozicije, mi im udovoljimo, a onda ne dođu

Autor:BetaPoslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović najavio je da će se u skupštinskoj proceduri naći određene izmene i dopune zakona koje se tiču izbornog procesa, prvenstveno zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da će doći do određenih promena u vezi sa biračkim spiskom i finansiranjem stranaka.On je, po izlasku sa prvog sastanka predstavnika vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, rekao da je vlast spremna da unapredi nešto ako će to kako je rekao, zaista doprineti boljem izbornom procesu."Svako iznese svoj stav, pričamo, razgovaramo i to je to ali jedino vlast daje konkretne predloge. Niko ne može da shvati na šta se predstavnici opozicije žale jer do sad nisu ništa konkretno davali kao predlog. Osim široke priče da im sve smeta, čini mi se da im najviše smeta što nemaju podršku naroda", rekao je Đukanović novinarima ispred Skupštine Srbije gde se održava sastanak.Upitan da li je bilo neophodno da predstavnici EU budu posrednici u tim razgovorima, Đukanović je kazao da je "moglo bez njih, ali i da nije loše da budu tu"."Šta god da traže iz opozicije, mi smo spremni da ima udovoljimo ali oni onda ne dođu, naljute se i na ove iz EU. Opozicija je krajnje konfuzna, jedni plaču što ne mogu da dođu jer im važniji od njih zavrću uši i kažu da ne mogu da idu", rekao je Đukanović.Predsednica parlamenta Maja Gojković kratko je izjavila da dijalog i dalje traje i da je njen lični utisak da je vrlo zadovoljna kako su razgovori krenuli.Zaključak predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, posle prvog dela dijaloga, manje je optimistična: "Što bi rekli moji Pomoravci, džaba smo krečili!""Ništa nismo čuli novo, nije bilo nekih argumenata gde je opozicija mogla da potvrdi ono što je sve vreme govorila da joj smeta. Skoro 90 odsto stvari u parlamentu je prihvaćeno ono što je bila njihova primedba, i Vlada je takođe prihvatila njihove primedbe, i ja mogu slobodno da napravim neki zaključak šta je tu najveći problem - da vanparlamentarna opozicija ucenjuje parlamentarnu opoziciju", kazao je Marković.          

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/nezajazljiv-direktor-stetocina-iz-lucana-mesecno-stavlja-u-dzep-334590-dinara-a-ni-to/2r4m1xs

Autori: Željka Jevtić

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: NEZAJAŽLJIV Direktor-štetočina iz Lučana mesečno stavlja u džep 334.590 dinara, a ni to mu nije dovoljno, već izvlači pare iz fabrike i kroz SNAJKINU PEKARU

Ime direktora "Milan Blagojević Namenske" iz Lučana Radoša Milovanovića, koji je ispred ivanjičkog suda organizovao sramnu podršku radnika sebi samom i brutalno vređanje porodice nastradalog mladog kolege, godinama unazad se vezuje za razne malverzacije.Zapravo, o direktoru fabrike u kojoj je za vreme njegovog gazdovanja, prema navodima roditelja nastradalog mladića, poginuo 21 radnik, najbezazlenija informacija jeste - da je penzioner.Ovaj lokalni moćnik rođen je 1944. godine i prima penziju od 1. januara 2004. godine. Ipak, već 15 godina, i to od onog što prijavljuje, u džep stavlja penziju - 65.000 i direktorsku platu od 269.590 dinara.Milovanović je od 2012. do 2017. godine, kada je poslednji put prijavio šta poseduje, znatno uvećao svoju imovinu. Pre sedam godina prijavio je svega dve stavke imovine - trosoban stan od 90 kvadrata, koji je dobio od fabrike i prizemnu kuću od 60 kvadrata koju je, kaže, nasledio.Pre nekoliko dana u sudu upitan o imovini, prijavio je kuću i hektar zemlje. Iako se u sudu zaričeš da "ćeš govoriti istinu i samo istinu" imovinsko stanje direktora - penzionera se drastično se razlikuje od dostupnih podataka. Nije jasno gde direktor nije govorio istinu - u sudnici ili Agenciji za borbu protiv korupcije.Tako lokalni moćnik u sudu nije prijavio bazen, ali ni 6.238 kvadrata njive, 4.520 kvadrata zemlje pod voćem, 3.882 kvadrata zemlje za koju je Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da je neplodna. Sve ovo nije imao ni 2012, a u međuvremenu direktor je prijavio stan i garažu koje je kupio, ali i 207 kvadrata pomoćnih zgrada koje je, kako kaže, "nasledio".U Lučanima je javna tajna da direktor i njegova deca imaju imovinu i "tamo gde je kvadrat skuplji... u Beogradu".Pekara plaćena novcem "Namenske"Prema saznanjima "Blica", pekara "Timi" je samo jedan od poslova direktora Radoša Milovanovića, optuženog da je odgovoran za pogibiju dvojice radnika 2017. godine. U ovu pekaru, kako za "Blic" pričaju žitelji Lučana, nikada niko nije ušao da nešto kupi.Pekara je isprva bila na direktorovog sina Nenada, a potom je "upravljanje" preuzela snaja Bojana Milovanović. O tome svedoči i natpis iznad ulaza pekare - "samostalna zanatsko-trgovinska radnja - Timi - Milovanović Bojana, preduzetnik".Iz porodične pekare lokalnog tajkuna izlazio je burek za oko 1.350 radnika, a ona se nalazi na najviše 500 metara od "tatine fabrike". Obrasla granjem sa dvoje radnika. U njoj se čak nije peklo ni pecivo ni burek. Dva puta dnevno je hrana za radnike, za prvu i drugu smenu, dopremana do ulaza u ogromnim poslaganim tepsijama. Struja za pečenje se ipak trošila u fabrici.           

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/djukanovic-najavio-izmene-zakona-u-cilju-unapredjenja-izbornog-procesa/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Đukanović najavio promene zakona u vezi biračkog spiska i finansiranja stranaka

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović najavio je danas da će se u skupštinskoj proceduri naći određene izmene i dopune zakona koje se tiču izbornog procesa, prvenstveno zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.Vladimir Đukanović Foto: Medija centar On je kazao da će doći do određenih promena u vezi biračkog spiska i finansiranja stranaka. On je, po izlasku sa prvog sastanka predstavnika vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, rekao da je vlast spremna da unapredi nešto ako će to kako je rekao, zaista doprineti boljem izbornom procesu. "Svako iznese svoj stav, pričamo, razgovaramo i to je to ali jedino vlast daje konkretne predloge. Niko ne može da shvati na šta se predstavnici opozicije žale jer do sad nisu ništa konkretno davali kao predlog. Osim široke priče da im sve smeta, čini mi se da im najviše smeta što nemaju podršku naroda", rekao je Đukanović novinarima ispred Skupštine Srbije gde se održava sastanak. Upitan da li je bilo neophodno da predstavnici EU budu posrednici u tim razgovorima, Đukanović je kazao da je "moglo bez njih, ali i da nije loše da budu tu". "Šta god da traže iz opozicije, mi smo spremni da ima udovoljimo ali oni onda ne dođu, naljute se i na ove iz EU. Opozicija je krajnje konfuzna, jedni plaču što ne mogu da dođu jer im važniji od njih zavrću uši i kažu da ne mogu da idu", rekao je Đukanović. dijalog vlasti i opozicije, evropski parlament, izbori, izborni uslovi, opozicija, vladimir djukanovic  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/drustvo/alo-otkriva-zasto-se-gotovo-nikada-ne-otkriju-nepravilnosti-u-radu/257276/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: ! otkriva zašto se gotovo nikada ne otkriju nepravilnosti u radu!

DIREKTORI ŠKOLA ZAŠTIĆENI KAO BELI MEDVEDI AloAUTOR: M. K. DATUM I VREME: 09.10.2019. 19:04Za sve nepravilnosti u radu škole, pa tako i one koje se odnose na organizovanje đačkih ekskurzija, roditelje upućuju na gradske prosvetne inspekcije, a te inspekcije, s druge strane, potpuno su - neupotrebljive!Direktori škola zaštićeni su kao beli medvedi jer u gradskoj prosvetnoj inspekciji sede bivši prosvetari koji uglavnom prstom neće mrdnuti po bilo kakvoj prijavi protiv škole i njenog rukovodioca. A oni i koji izađu na teren, ponašaju se kao da tamo nisu ni dolazili. To za "Alo!" tvrdi Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.   On ističe da ne zna ni za jedan slučaj da je neki gradski inspektor utvrdio nepravilnosti u radu direktora škola. - U gradskim i opštinskim prosvetnim inspekcijama sede bivši nastavnici ili direktori škola, kao i nekadašnji pedagozi. Oni gotovo nikad ne utvrde nikakve nepravilnosti ako kojim slučajem i izađu na teren po prijavi, pošto neće da se zameraju ni da idu protiv svojih bivših kolega. S druge strane, direktori škola i inspektori i u Beogradu, koji je teritorijalno veliki i s najvećim brojem škola, manje-više se poznaju. Zamislite kakva je onda situacija u malim sredinama po Srbiji. To je razlog što od prosvetne inspekcije, koja je pri jedinicama lokalne samouprave, a to su gradovi i opštine, nema nikakve koristi - napominje Antić za "Alo!". On navodi i da kada dolaze u školu, prosvetni inspektori budu dočekani poput begova s raznim zakuskama, ićem i pićem.   - Česi su problem odavno rešili tako što su prvo obavili razgovor sa svim inspektorima i proverili njihov dotadašnji rad, nakon čega su trećinu zadržali, a ostale zamenili i uveli da inspektori iz jednog grada kontrolišu škole u drugom gradu ili u drugoj oblasti. To bi trebalo uvesti i kod nas da, recimo, inspektori iz Beograda idu u inspekciju u Pančevo ili neki drugi grad u blizini, a da u Beograd dolaze inspektori iz drugih delova Srbije. Verujem da bi rotiranje inspektora urodilo plodom. Svakako, treba im dati i dobru platu kako ne bi bili podmitljivi - ističe predsednik Foruma srednjih stručnih škola. Antić takođe navodi da nema velike vajde ni od republičkih inspektora pri Ministarstvu prosvete, budući da ih je nedovoljno. - Roditelji kad vide da od gradske inspekcije nema ništa, onda se obrate republičkoj pri Ministarstvu prosvete, a onda čekaju dva meseca da republički inspektori izađu na teren jer ih nema dovoljno. Ali u svakom slučaju, Ministarstvo prosvete je to koje mora da uvede red kako zna i ume, pošto nije dovoljno samo doneti propise koji će ostati mrtvo slovo na papiru. Mora da postoji kontrola šta se radi, a onda i smena onih koji ne poštuju zakon i pravilnike. Reč odgovornost konačno treba da dobije svoje puno značenje i u praksi - ističe naš sagovornik. Podsetimo, "Alo!" danima piše o raznim muljanjima u vezi s ekskurzijama, što se na kraju lomi po kičmi roditelja i đaka. Tako škole mimo roditelja odlučuju kada, gde i po kojoj ceni putuju deca, a mame i tate služe samo da potpišu saglasnost. Takođe, ni novac koji sleduje direktorima i nastavnicima za vođenje đaka na putovanje uopšte nije zanemarljiv, pa onda i ne čudi što se javne nabavke sprovode bez bilo kakve kontrole i reda sa često sumnjivim agencijama. Bonus video Taksisti napali građane!      

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/451057/bahati-direktor-iz-lucana-otisao-korak-dalje-mesecno-stavlja-u-dzep-334-590-dinara-a-to-nije-sve

Autori: @espresors

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: BAHATI DIREKTOR IZ LUČANA OTIŠAO KORAK DALJE: Mesečno stavlja u džep 334.590 dinara, a to nije sve!

Ime direktora "Milan Blagojević Namenske" iz Lučana Radoša Milovanovića, koji je ispred ivanjičkog suda organizovao sramnu podršku radnika sebi samom i brutalno vređanje porodice nastradalog mladog kolege, godinama unazad se vezuje za razne malverzacije.Zapravo, o direktoru fabrike u kojoj je za vreme njegovog gazdovanja, prema navodima roditelja nastradalog mladića, poginuo 21 radnik, najbezazlenija informacija jeste - da je penzioner.Ovaj lokalni moćnik rođen je 1944. godine i prima penziju od 1. januara 2004. godine. Ipak, već 15 godina, i to od onog što prijavljuje, u džep stavlja penziju - 65.000 i direktorsku platu od 269.590 dinara.Milovanović je od 2012. do 2017. godine, kada je poslednji put prijavio šta poseduje, znatno uvećao svoju imovinu. Pre sedam godina prijavio je svega dve stavke imovine - trosoban stan od 90 kvadrata, koji je dobio od fabrike i prizemnu kuću od 60 kvadrata koju je, kaže, nasledio.Pre nekoliko dana u sudu upitan o imovini, prijavio je kuću i hektar zemlje. Iako se u sudu zaričeš da "ćeš govoriti istinu i samo istinu" imovinsko stanje direktora - penzionera se drastično se razlikuje od dostupnih podataka. Nije jasno gde direktor nije govorio istinu - u sudnici ili Agenciji za borbu protiv korupcije.Tako lokalni moćnik u sudu nije prijavio bazen, ali ni 6.238 kvadrata njive, 4.520 kvadrata zemlje pod voćem, 3.882 kvadrata zemlje za koju je Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da je neplodna. Sve ovo nije imao ni 2012, a u međuvremenu direktor je prijavio stan i garažu koje je kupio, ali i 207 kvadrata pomoćnih zgrada koje je, kako kaže, "nasledio".U Lučanima je javna tajna da direktor i njegova deca imaju imovinu i "tamo gde je kvadrat skuplji... u Beogradu".Pekara plaćena novcem "Namenske"Prema saznanjima "Blica", pekara "Timi" je samo jedan od poslova direktora Radoša Milovanovića, optuženog da je odgovoran za pogibiju dvojice radnika 2017. godine. U ovu pekaru, kako za "Blic" pričaju žitelji Lučana, nikada niko nije ušao da nešto kupi.Pekara je isprva bila na direktorovog sina Nenada, a potom je "upravljanje" preuzela snaja Bojana Milovanović. O tome svedoči i natpis iznad ulaza pekare - "samostalna zanatsko-trgovinska radnja - Timi - Milovanović Bojana, preduzetnik".Iz porodične pekare lokalnog tajkuna izlazio je burek za oko 1.350 radnika, a ona se nalazi na najviše 500 metara od "tatine fabrike". Obrasla granjem sa dvoje radnika. U njoj se čak nije peklo ni pecivo ni burek. Dva puta dnevno je hrana za radnike, za prvu i drugu smenu, dopremana do ulaza u ogromnim poslaganim tepsijama. Struja za pečenje se ipak trošila u fabrici. Bonus video:(Espreso.rs/Blic.rs)             

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/poceli-razgovori-vlasti-i-opozicije-uz-posredovanje-eu-uoci-sastanka-incident/25re7wp

Autori: L. G.

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SUTRA PONOVO ZA ISTIM STOLOM Završena prva runda razgovora VLASTI I OPOZICIJE uz posredovanje EU

Završena je prva runda razgovora izaslanika Evropskog parlamenta sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka. Pregovori su trajali nekoliko sati, a biće nastavljeni sutra u 9 časova.Prva runda razgovora izaslanika Evropskog parlamenta sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka počela je danas nešto posle 15 sati u zgradi "stare" Skupštine.To je prva runda, od predviđenih tri do kraja godine, a danas su planirane dve sesije, na kojima će šefovi poslaničkih grupa i predstavnici stranaka imati po pet minuta za obraćanje.Nakon završene prve sesije, zgradu je napustio lider SDS-a Boris Tadić i saopštio da neće dalje učestvovati u pregovorima, opširnije pročitajte OVDE.Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je nakon prve sesije rekla da je njen lični utisak dobar i da je vrlo zadovoljna kako je krenuo politički dijalog. Ona je istakla da je postignut dogovor da učesnici sastanka neće davati izjave.- To je sve ono o čemu ja mogu da govorim. Moj lični utisak je da sam vrlo zadovoljna kako je krenuo naš međustranački i politički dijalog - rekla je Gojković.Poslanik SNS Vladimir Đukanović rekao je da jedino vlast daje konkretne predloge i spremna je da unapredi izborne uslove, dok je, kako kaže, opozicija krajnje konfuzna. Na pitanje novinara na šta se srpska opozicija žali, Đukanović kaže da to "ne može niko da shvati".- Iskren da budem, svih ovih meseci pokušavamo da shvatimo na šta se žale. Sve im živo smeta, a čini mi se najviše to što nemaju narodnu podršku - istakao je Đukanović, posle prve sesije i napomenuo da će vrlo brzo ući u skupštinsku proceduru zakoni vezani za Agenciju za borbu protiv korupcije, kao i za finansiranje političkih stranaka, a biće i promena kada je reč o biračkom spisku.Moglo je i bez posrednika, kaže Đukanović i dodaje da opet nije ni loše što su tu, te da nema ništa protiv toga.- Šta god da traže ovi iz opozicije mi smo spremni da im udovoljimo, da pričamo, ali onda oni ne dođu. Vidite da se naljute i na ove iz EU. Najgore što se kod njih dešava jedna neverovatna situacija. Jedni plaču što ne mogu da dođu, jer im oni što su važniji od njih 'zavrću uši', pa im kažu ne možete da idete - rekao je Đukanović.Drugu sesiju međustranačkog dijaloga je počela nešto oko 18 časova i njom predsedava potpredsednik skupštine Vladimir Marinković.Podsetimo, razgovoru prisustvuje i bivši poslanik Evropskog Parlamenta Knut Flekenštajn, jer je njegov kolega Edvard Kukan danas bio sprečen da prisustvuje.Pred sam početak razgovora vlasti i opozicije došlo je do incidenta, kada su predstavnivci pokreta "Ne davimo Beograd" pokušali da uđu u Skupštinu. Oni nisu zvanično pozvani na na razgovore.Pred početak sastanka ispred Skupštine hteli su, kako saznajemo, da umesto crvenog tepiha kojim se dočekuju visoke zvanice razviju "tepih laži, podmetačina i blaćenja". Zapravo je reč o panou na kome se nalaze naslovne strane raznih novinskih izdanja, a ideja im je, kako su sami rekli "da predstavnicima Evropskog Parlamenta prikažu stanjeu Srbiji"Članove pokreta, koji se pokušali da uđu u Skupštinu pred početak dijaloga, obezbeđenje nije propustilo, rekavši im da nisu najavljeni. Oni su upitali ko je trebalo da ih najavi, zatim je došlo je do koškanja sa obezbeđenjem, nakon čega su se članovi pokreta udaljili.Ko učestvuje na razgovorima?Inače, na razgovore su došli, kao neka vrsta "posmatrača", šef Misije EU u Srbiji Sem Fabrici, šef kabineta premijerke Ane Brnabić Miloš Popović, predstavnik Cesida Bojan Klačar i Fonda za otvoreno društvo Milan Antonojević.Takođe stigli su učesnici: poslanici vladajuće koalicije, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović iz SNS, Đordje Milićević i Žarko Obradović iz SPS, predstavnici poslaničkog kluba Pokret socijalicta-NS S-US S Đorđe Komlenski, Bojan Torbica, Milija Miletić i Marijan Rističević, Milorad Mijatović iz SDPS-a, kao i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.Iz opozicije došli su predsednik SDS Boris Tadić i šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić, predsedednik LDP Čedomir Jovanović, lider LSV Nenad Čanak, predsednik Nove stranke Zoran Živković i funkcioner te partije Aris Movsesijan, iz Stranke moderne Srbije Tatjana Macura i Vladimir Đurić, Enis Imamović iz SDA Sandžaka.Na razgovore sa izaslanicima EU došli su i predstavnici vanparlamentarnih stranaka predsednik Srpskog partiotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić i predstavnici Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Pavle Grbović, Petar Miletić i Natan Albahari.Na sastanku su i Elvira Kovač iz SVM-a, predstavnici Nove Srbije i PUPS-a, kao i poslanik grupe "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Đordje Vukadinović.Članice Saveza za Srbiju, medđu kojima je Demokratska stranka (DS), neće prisustovati sastanku. Demokrate, čiji su se poslanici ranije izjasnili da su za učešće u dijalogu, ali je Predsedništvo stranke odlučilo drugačije, sinoć su razgovarale sa Flekenštajnom.O čemu će se razgovarati?Prva sesija današnjeg razgovora odnosi se na procenu situacije u ključnim pitanjima za unapredjenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.Druga sesija, koja počinje u 17 časova, baviće se izbornim uslovima i telima (monitoringom i nadzorom), posle čega učesnike čeka radna večera u skupštinskom restoranu.Planom predsednika spoljnopoliitčkog odbora EP Dejvida Mekalistera predvidjeno je da se do kraja godine održe ukupno tri medjupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.Mekalister je ranije pozvao sve političke grupe da usvoje "praktičan i otvoren pristup", kada je reč o međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.                           

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3691179/poceo-medjustranacki-dijalog-o-izbornim-uslovima-.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Počeo međustranački dijalog o izbornim uslovima

Međustranački dijalog, uz posredovanje Evropskog parlamenta, održan je u zgradi parlamenta u Ulici kralja Milana. Sastanku se nisu odazvale sve stranke koje su dobile poziv da učestvuju. Posle prve sesije dijaloga, predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je njen lični utisak dobar. Dijalog će biti nastavljen sutra. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaMeđustranački dijalog, uz posredovanje Evropskog parlamenta, održan je u zgradi parlamenta u Ulici kralja Milana. Sastanku se nisu odazvale sve stranke koje su dobile poziv da učestvuju. Posle prve sesije dijaloga, predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je njen lični utisak dobar. Dijalog će biti nastavljen sutra.Na sastanak su došli predstavnik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednica Skupštine Maja Gojković, javio je reporter RTS-a. Sastanku su prisustvovali poslanici Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, poslanici Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović i Đorđe Milićević, poslanik Socijaldemokratske partije Vladimir Marinković, poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač i predstavnici Partije ujedinjenih penzionera Srbije. Od predstavnika opozicije došli su poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura, predsednik Nove stranke Zoran Živković, poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić, bivši predsednik Srbije i predsednik SDS-a Boris Tadić, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana i Nove Srbije i predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Na sastanak su došli predstavnici SPAS-a Aleksandar Šapić i Vladan Glišić, predstavnik Cesida Bojan Klačar i Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, kao i šef kabineta premijerke Miloš Popović. Novinarima nije bilo dozvoljeno da uđu u Skupštinu. Sem Fabrici je novinarima, dok je ulazio, kratko poručio: "Sačekajte i videćete. Gojkovićeva "vrlo zadovoljna" početkom dijaloga Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je, posle prve sesije međustranačkog dijaloga da je njen lični utisak dobar. "Dogovorili smo se da nema izjava, dijalog i dalje traje, sada će početi druga sesija. To je sve ono o čemu ja mogu da govorim. Moj lični utisak je da sam vrlo zadovoljna kako je krenuo naš međustranački i politički dijalog", rekla je Gojkovićeva. Na pitanje da prokomentariše da li se dijalog odvija po "četam haus" pravilu ili "Žan Mone", jer je ranije predsednik SDS-a Boris Tadić rekao novinarima da mu nije baš najjasnije, Gojkovićeva je rekla da ne bi komentarisala Tadića, jer nije čula u kom kontekstu je to rekao. "Radimo i po jednom i po drugom pravilu", kratko je odgovorila predsednica parlamenta. Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović je napomenuo da će vrlo brzo ući u skupštinsku proceduru zakoni vezani za Agenciju za borbu protiv korupcije, kao i za finansiranje političkih stranaka, a biće i promena kada je reč o biračkom spisku. "Šta god ono što može da dovede do boljeg izbornog procesa, mi smo spremni da prihvatimo", poručio je Đukanović. Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke, rekao je da bez dijaloga nema rešenja, ali format po kojem se vodi dijalog nije onaj koji obezbeđuje rešenje. "Format koji sam ja predložio je da se vode direktni razgovori opozicije i Evropskog parlamenta, pa predstavnika Evropskog parlamenta i vlasti, pa onda u budućnosti daj bože da dođemo do uslova za tripartntni dijalog", naveo je Tadić. Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i predsedavajući SZS-a - koji ne učestvuje u međustranačkom dijalogu, potvrdio je da se video sa evroposlanikom Knutom Flekenštajnom i da je predložio da se predstavnici EP sastanu sa predstavnicima opozicije. Međustranački dijalog će biti nastavljen sutra od devet sati.   

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/15779/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Đukanović nakon prvih pregovora vlasti i opozicije u Skupštini: Niko ne može da shvati na šta se predstavnici opozicije žale

Objavljeno: 9.10.2019 Tweet Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović najavio je danas da će se u skupštinskoj proceduri naći izmene i dopune zakona koje se tiču izbornog procesa, a prvenstveno zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Najavio je i da će doći do promena u vezi sa biračkim spiskom i finansiranjem stranaka. Foto: Srđan Ilić / Vladimir Đukanović On je, nakon današnjeg prvog sastanka predstavnika vlasti i opozicije u Skupštini uz posredovanje Evropskog parlamenta, rekao da je vlast spremna da unapredi nešto ako će to, kako je rekao, zaista doprineti boljem izbornom procesu. "Svako iznese svoj stav, pričamo, razgovaramo i to je to, ali jedino vlast daje konkretne predloge. Niko ne može da shvati na šta se predstavnici opozicije žale jer do sad nisu ništa konkretno davali kao predlog", rekao je Đukanović novinarima ispred Skupštine. Upitan da li je bilo neophodno da predstavnici EU budu posrednici u tim razgovorima, Đukanović je rekao da je "moglo bez njih, ali i da nije loše da budu tu". "Šta god da traže iz opozicije, mi smo spremni da im udovoljimo, ali oni onda ne dođu, naljute se i na ove iz EU. Opozicija je krajnje konfuzna", poručio je Đukanović. U Skupštini Srbije su danas počeli pregovori predstavnika vlasti i dela opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, odnosno bivših poslanika EP Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna. Planom Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine. Osim članova vladajućih partija, na tom skupu učestvuju i predstavnici Stranke moderne Srbije, Pokreta slobodnih građana, Nove stranke... Iako su SDS i DS ujedinjene, demokrate su saopštile da neće doći na ove pregovore, kao ni ostale članice Saveza za Srbiju. Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić je u pauzi međustranačkog dijaloga saopštio da više neće učestvovati u pregovorima, javlja N1. Kako je rekao, došao je da evropskim prijateljima direktno saopšti da je dijalog nemoguć bez učešća svih predstavnika opozicije. Inače, generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger je danas izjavio da postoji prostor da se poboljšaju uslovi za predstojeće izbore u Srbiji i najavio da će u novembru doći misija koja će proceniti te uslove. Izvor: Beta Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net. 

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Imamović: Nismo preterani optimisti, ali želimo da razgovaramo i da dijalogu pružimo šansu

Imamović: Nismo preterani optimisti, ali želimo da razgovaramo i da dijalogu pružimo šansuBEOGRAD, 9. oktobra 2019. (Beta) - Poslanik Stranke Demokratske Akcije Sandžaka Enis Imamović kazao je da nisu preterani optimisti o konačnom pozitivnom ishodu ovih razgovora, ali da žele da razgovoraju i da dijalogu pruže šansu.Imamović je naglasio da su ovi razgovori su bili nova šansa i njihov novi pokušaj da sve nagomilane probleme sa kojima se suočavaju Bošnjaci i svi gradjani Sandžaka reše u okvirima institucija sistema."Pored toga što smo podržali sve predloge koji su u razgovorima na Fakultetu političkih nauka predložili Crta, Transparentnost i Fond za otvoreno društvo, mi smo podržali i zahtev Liberalno demokratske partije za formiranje organa vlasti koji će biti strogo zadrženi za organizovanje i sprovodjenje novih izbora", kazao je on.Imamović je istakao da ta stranka predlaže da se Sandžak tretira kao zasebna izborna jedinica iz koje će se birati najmanje 20 narodnih poslanika."I predlažemo da se usvoji platforma o specijalnom statusu Sandžaka. To je onaj minimum za koji smatramo da je neophodan za organizovanje fer, demokratskih i slobodnih izbora", kazao je on.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/poceli-razgovori-vlasti-i-opozicije-uz-posredovanje-eu-uoci-sastanka-incident/25re7wp

Autori: L. G.

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SUTRA PONOVO ZA ISTIM STOLOM Završena prva runda razgovora VLASTI I OPOZICIJE uz posredovanje EU

Završena je prva runda razgovora izaslanika Evropskog parlamenta sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka. Pregovori su trajali nekoliko sati, a biće nastavljeni sutra u 9 časova.Razgovorima neće prisustvovati članice SzS, kao i lider SDS-a Boris Tadić, koji je doneo odluku da u potpunosti napusti pregovore, opširnije pročitajte OVDE.Pregovori su danas bili održani u dve sesije, a nakon prve predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da je njen lični utisak dobar i da je vrlo zadovoljna kako je krenuo politički dijalog. Ona je istakla da je postignut dogovor da učesnici sastanka neće davati izjave.- To je sve ono o čemu ja mogu da govorim. Moj lični utisak je da sam vrlo zadovoljna kako je krenuo naš međustranački i politički dijalog - rekla je Gojković.Đukanović: Mi dajemo predlog, opozicija je konfuznaPoslanik SNS Vladimir Đukanović rekao je da jedino vlast daje konkretne predloge i spremna je da unapredi izborne uslove, dok je, kako kaže, opozicija krajnje konfuzna. Na pitanje novinara na šta se srpska opozicija žali, Đukanović kaže da to "ne može niko da shvati".- Iskren da budem, svih ovih meseci pokušavamo da shvatimo na šta se žale. Sve im živo smeta, a čini mi se najviše to što nemaju narodnu podršku - istakao je Đukanović, posle prve sesije i napomenuo da će vrlo brzo ući u skupštinsku proceduru zakoni vezani za Agenciju za borbu protiv korupcije, kao i za finansiranje političkih stranaka, a biće i promena kada je reč o biračkom spisku.Moglo je i bez posrednika, kaže Đukanović i dodaje da opet nije ni loše što su tu, te da nema ništa protiv toga.- Šta god da traže ovi iz opozicije mi smo spremni da im udovoljimo, da pričamo, ali onda oni ne dođu. Vidite da se naljute i na ove iz EU. Najgore što se kod njih dešava jedna neverovatna situacija. Jedni plaču što ne mogu da dođu, jer im oni što su važniji od njih 'zavrću uši', pa im kažu ne možete da idete - rekao je Đukanović.Živković: Nastavljamo borbu, ali ne tako što bežimo sa megdanaPredsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je posle održano međustranačkog dijaloga da će ta stranka nastaviti da se bori za bolje izborne uslove.- Ovakvi kakvi su sada ne valjaju, ali ja mislim da ih nećemo promeniti tako što ćemo da pobegnemo sa megdana, nego tako što ćemo se boriti svaki dan - rekao je Živković ocenjujući da su ovakvi sastanci uvek teški, jer se govori o teškim temama, te da je dobro što se EP pojavljuje kao medijator.- Ne treba očekivati da će od jednog sastanka koji je trajao nekoliko sati danas da se promeni nešto veliko, dramatično. Dobro je što je tu EU i dobro je da oni shvate da je delimično njihova odgovornost i do sada i od sada za ono što se dešava u Srbiji - rekao je Živković.Današnjem razgovoru prisustvovao je bivši poslanik Evropskog Parlamenta Knut Flekenštajn, jer je njegov kolega Edvard Kukan danas bio sprečen da prisustvuje.Uoči sastanka incidentPred sam početak razgovora vlasti i opozicije došlo je do incidenta, kada su predstavnivci pokreta "Ne davimo Beograd" pokušali da uđu u Skupštinu. Oni nisu zvanično pozvani na na razgovore.Pred početak sastanka ispred Skupštine hteli su, kako saznajemo, da umesto crvenog tepiha kojim se dočekuju visoke zvanice razviju "tepih laži, podmetačina i blaćenja". Zapravo je reč o panou na kome se nalaze naslovne strane raznih novinskih izdanja, a ideja im je, kako su sami rekli "da predstavnicima Evropskog Parlamenta prikažu stanje u Srbiji"Članove pokreta, koji se pokušali da uđu u Skupštinu pred početak dijaloga, obezbeđenje nije propustilo, rekavši im da nisu najavljeni. Oni su upitali ko je trebalo da ih najavi, zatim je došlo je do koškanja sa obezbeđenjem, nakon čega su se članovi pokreta udaljili.Ko učestvuje na razgovorima?Inače, na razgovore su došli, kao neka vrsta "posmatrača", šef Misije EU u Srbiji Sem Fabrici, šef kabineta premijerke Ane Brnabić, Miloš Popović, predstavnik Cesida Bojan Klačar i Fonda za otvoreno društvo Milan Antonojević.Na sastanak su došli i poslanici vladajuće koalicije, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović iz SNS, Đorđe Milićević i Žarko Obradović iz SPS, predstavnici poslaničkog kluba Pokret socijalicta-NS S-US S Đorđe Komlenski, Bojan Torbica, Milija Miletić i Marijan Rističević, Milorad Mijatović iz SDPS-a, kao i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.Iz opozicije došli su predsednik SDS Boris Tadić i šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić, koji je ostao na pregovorima uprkos odlasku Tadića.Pozivu se odazvao i predsednik LDP Čedomir Jovanović, lider LSV Nenad Čanak, predsednik Nove stranke Zoran Živković i funkcioner te partije Aris Movsesijan, iz Stranke moderne Srbije Tatjana Macura i Vladimir Đurić, Enis Imamović iz SDA Sandžaka.Na razgovore sa izaslanicima EU došli su i predstavnici vanparlamentarnih stranaka predsednik Srpskog partiotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić i predstavnici Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Pavle Grbović, Petar Miletić i Natan Albahari.Na sastanku su i Elvira Kovač iz SVM-a, predstavnici Nove Srbije i PUPS-a, kao i poslanik grupe "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Đordje Vukadinović.Članice Saveza za Srbiju, među kojima je Demokratska stranka (DS), neće prisustovati sastanku. Demokrate, čiji su se poslanici ranije izjasnili da su za učešće u dijalogu, ali je Predsedništvo stranke odlučilo drugačije, sinoć su razgovarale sa Flekenštajnom.O čemu se razgovaralo?Prva sesija današnjeg razgovora odnosila se na procenu situacije u ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.Druga sesija bila je posvećena izbornim uslovima i telima (monitoringom i nadzorom), nakon koje su učesnici imali radnu večeru u skupštinskom restoranu.Planom predsednika spoljnopoliitčkog odbora EP Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.Mekalister je ranije pozvao sve političke grupe da usvoje "praktičan i otvoren pristup", kada je reč o međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.                               

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: SUTRA NASTAVAK

SUTRA NASTAVAKBEOGRAD, 09. oktobar 2019. (FoNet) - Međupartijski dijalogvlasti i opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta,prvog dana završen je radnom večerom u skupštinskomrestranu, a nastavak se očekuje sutra ujutro od devet sati.Dijalog se odvija uz posredovanje bivših poslanika Evropskogparlamenta Knuta Flekenštajna i Edvarda Kukana, koji danasnije bio u Beogradu.Sastanak se odvija po "četam haus" i "Žan Mone" pravilima,što znači da učesnici ne bi trebalo da komuniciraju samedijima i da prenose atmosferu i detalje sa sastanka.Sastanak je počeo nešto posle 15 sati, a pored stranaka uvlasti bili su prisutni predstavnici parlamentarne ivanparlamentarne opozicije, ali ne i članice Saveza zaSrbiju.Sastanak je prvi napustio predsednik Socijaldemokratskestranke Boris Tadić, koji je naveo da ovakav format dijalogane može dovesti do normalnih uslova za politički život, akamoli za dijalog.Predsednica parlamenta Maja Gojković otišla je iz SkupštineSrbije posle završene prve sesije, uz ocenu da je zadovoljnakako je počeo dijalog, dok je njen stranački kolega VladimirĐukanović rekao da je Srpska napredna stranka spremna daučini nešto kako bi se unapredio izborni proces, ali daopozicija ne zna šta želi.Posle druge sesije, medijima su se obratili Dragan Markovićrečima "džabe smo krečili", kao i lider LDP ČedomirJovanović i predsednik Nove stranke Zoran Živković.Međustranački dijalog biće nastavljen u četvrtak u devetsati, kada se očekuje izlaganje predstavnika CRTA o uloziREM i RTS, potom od 12:15 sati sledi izlaganje CESID oedukaciji birača i biračkom spisku, dok je popodnevni deorezervisan za Transparentnost Srbija i finansiranjekampanje, a posle 19 sati se očekuju zaključci dvodnevnogsusreta. (kraj) is/ivt 20:33

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/poceli-razgovori-vlasti-i-opozicije-uz-posredovanje-eu-uoci-sastanka-incident/25re7wp

Autori: L. G.

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SUTRA PONOVO ZA ISTIM STOLOM Završena prva runda razgovora VLASTI I OPOZICIJE uz posredovanje EU

Završena je prva runda razgovora izaslanika Evropskog parlamenta sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka. Pregovori su trajali nekoliko sati, a biće nastavljeni sutra u 9 časova.Razgovorima neće prisustvovati članice SzS, kao i lider SDS-a Boris Tadić, koji je danas doneo odluku da u potpunosti napusti pregovore, opširnije pročitajte OVDE.Pregovori su danas bili održani u dve sesije, a nakon prve predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da je njen lični utisak dobar i da je vrlo zadovoljna kako je krenuo politički dijalog. Ona je istakla da je postignut dogovor da učesnici sastanka neće davati izjave.- To je sve ono o čemu ja mogu da govorim. Moj lični utisak je da sam vrlo zadovoljna kako je krenuo naš međustranački i politički dijalog - rekla je Gojković.Đukanović: Mi dajemo predlog, opozicija je konfuznaPoslanik SNS Vladimir Đukanović rekao je da jedino vlast daje konkretne predloge i spremna je da unapredi izborne uslove, dok je, kako kaže, opozicija krajnje konfuzna. Na pitanje novinara na šta se srpska opozicija žali, Đukanović kaže da to "ne može niko da shvati".- Iskren da budem, svih ovih meseci pokušavamo da shvatimo na šta se žale. Sve im živo smeta, a čini mi se najviše to što nemaju narodnu podršku - istakao je Đukanović, posle prve sesije i napomenuo da će vrlo brzo ući u skupštinsku proceduru zakoni vezani za Agenciju za borbu protiv korupcije, kao i za finansiranje političkih stranaka, a biće i promena kada je reč o biračkom spisku.Moglo je i bez posrednika, kaže Đukanović i dodaje da opet nije ni loše što su tu, te da nema ništa protiv toga.- Šta god da traže ovi iz opozicije mi smo spremni da im udovoljimo, da pričamo, ali onda oni ne dođu. Vidite da se naljute i na ove iz EU. Najgore što se kod njih dešava jedna neverovatna situacija. Jedni plaču što ne mogu da dođu, jer im oni što su važniji od njih 'zavrću uši', pa im kažu ne možete da idete - rekao je Đukanović.Živković: Nastavljamo borbu, ali ne tako što bežimo sa megdanaPredsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je posle održano međustranačkog dijaloga da će ta stranka nastaviti da se bori za bolje izborne uslove.- Ovakvi kakvi su sada ne valjaju, ali ja mislim da ih nećemo promeniti tako što ćemo da pobegnemo sa megdana, nego tako što ćemo se boriti svaki dan - rekao je Živković ocenjujući da su ovakvi sastanci uvek teški, jer se govori o teškim temama, te da je dobro što se EP pojavljuje kao medijator.- Ne treba očekivati da će od jednog sastanka koji je trajao nekoliko sati danas da se promeni nešto veliko, dramatično. Dobro je što je tu EU i dobro je da oni shvate da je delimično njihova odgovornost i do sada i od sada za ono što se dešava u Srbiji - rekao je Živković.Današnjem razgovoru prisustvovao je bivši poslanik Evropskog Parlamenta Knut Flekenštajn, jer je njegov kolega Edvard Kukan danas bio sprečen da prisustvuje.Jovanović: Šta je bio problem za stranke da ne dođu?Predsednik LDP Čedomir Jovanović ocenio je danas da Srbiji nisu bili potrebni posrednici EP da bi stranke razgovarale o problemima koji postoje u njihovim međusobnim odnosima.- Mi smo odgovorni za ovu zemlju i od te odgovornosi ne možemo pobeći. Ja to ni ne pokušavam, čini mi se da ne dele i drugi mišljenje sa mnom - rekao je Jovanović i dodao da su predstavnici EP naveli da su došli da podele odgovornost u traženju rešenja za probleme koji su, kaže, očigledni.On je dodao da nema smisla skrivati se iza izbornog zakonodavstva, jer ni u jednoj zemlji nije idealno, međutim, kako je naveo, Srbija koliko god se menjala od 2000. do danas na političkom planu je sama sebe devastirala.- Mislim da se ne može pronaći rešenje sve dok ne bude postojala spremnost da se preuzme politička odgovonost za postupke. Vidim (Borisa) Tadića dođe izdeklamuje to što misli da treba potom se digne i ode, ostavi svog predstavnika koji nastavi da radi posao kao da se ništa nije desilo. Onda samo mogu da postavim pitanje ko će voditi računa o ovoj zemlji ako ne neko ko je u dva mandata bio predsednik - upitao je Jovanović.Nije, kazao je, oduševljen partijama sa kojima sedi i da Srbija zaslužuje mnogo ozbiljniju političku generaciju.- Mislim da nikog toliko ne volim da bih ga osudio na sastanke poput ovog. Samo mi je žao sto uvek oni koji su uzroci svih naših političkih katastrofa uvek oni plaćaju namjanju cenu - naveo je Jovanović i upitao ko treba da razgovara o budućnosti Srbije ako ne političari koji smatraju da imaju pravo da je vode.- Šta je bio problem za srpske stranke da dođu u parlament da kažu šta su problemi i da pokušaju da nađu komrpomis. Izbore bojkotuješ jer nisi zadovoljan izbornim uslovima, a o izbornim uslovima nećes da razgovaraš. Organizuješ sastanke da bi razgovarao o izbornim uslovima ali unapred nećeš da napraviš konkretan iskorak - rekao je Jovanović i dodao da se i dalje zalaže za prelaznu vladu.Uoči sastanka incidentPred sam početak razgovora vlasti i opozicije došlo je do incidenta, kada su predstavnivci pokreta "Ne davimo Beograd" pokušali da uđu u Skupštinu. Oni nisu zvanično pozvani na na razgovore.Pred početak sastanka ispred Skupštine hteli su, kako saznajemo, da umesto crvenog tepiha kojim se dočekuju visoke zvanice razviju "tepih laži, podmetačina i blaćenja". Zapravo je reč o panou na kome se nalaze naslovne strane raznih novinskih izdanja, a ideja im je, kako su sami rekli "da predstavnicima Evropskog Parlamenta prikažu stanje u Srbiji"Članove pokreta, koji se pokušali da uđu u Skupštinu pred početak dijaloga, obezbeđenje nije propustilo, rekavši im da nisu najavljeni. Oni su upitali ko je trebalo da ih najavi, zatim je došlo je do koškanja sa obezbeđenjem, nakon čega su se članovi pokreta udaljili.Ko učestvuje na razgovorima?Inače, na razgovore su došli, kao neka vrsta "posmatrača", šef Misije EU u Srbiji Sem Fabrici, šef kabineta premijerke Ane Brnabić, Miloš Popović, predstavnik Cesida Bojan Klačar i Fonda za otvoreno društvo Milan Antonojević.Na sastanak su došli i poslanici vladajuće koalicije, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović iz SNS, Đorđe Milićević i Žarko Obradović iz SPS, predstavnici poslaničkog kluba Pokret socijalicta-NS S-US S Đorđe Komlenski, Bojan Torbica, Milija Miletić i Marijan Rističević, Milorad Mijatović iz SDPS-a, kao i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.Iz opozicije došli su predsednik SDS Boris Tadić i šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić, koji je ostao na pregovorima uprkos odlasku Tadića.Pozivu se odazvao i predsednik LDP Čedomir Jovanović, lider LSV Nenad Čanak, predsednik Nove stranke Zoran Živković i funkcioner te partije Aris Movsesijan, iz Stranke moderne Srbije Tatjana Macura i Vladimir Đurić, Enis Imamović iz SDA Sandžaka.Na razgovore sa izaslanicima EU došli su i predstavnici vanparlamentarnih stranaka predsednik Srpskog partiotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić i predstavnici Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Pavle Grbović, Petar Miletić i Natan Albahari.Na sastanku su i Elvira Kovač iz SVM-a, predstavnici Nove Srbije i PUPS-a, kao i poslanik grupe "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Đordje Vukadinović.Članice Saveza za Srbiju, među kojima je Demokratska stranka (DS), neće prisustovati sastanku. Demokrate, čiji su se poslanici ranije izjasnili da su za učešće u dijalogu, ali je Predsedništvo stranke odlučilo drugačije, sinoć su razgovarale sa Flekenštajnom.O čemu se razgovaralo?Prva sesija današnjeg razgovora odnosila se na procenu situacije u ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.Druga sesija bila je posvećena izbornim uslovima i telima (monitoringom i nadzorom), nakon koje su učesnici imali radnu večeru u skupštinskom restoranu.Planom predsednika spoljnopoliitčkog odbora EP Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.Mekalister je ranije pozvao sve političke grupe da usvoje "praktičan i otvoren pristup", kada je reč o međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.                                       

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/nezajazljiv-direktor-stetocina-iz-lucana-mesecno-stavlja-u-dzep-334590-dinara-a-ni-to/2r4m1xs

Autori: Željka Jevtić

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: DIREKTOR PREKO BUREKA IZVLAČIO PARE IZ FABRIKE Radoš Milovanović ne samo što je doveo radnike "Namenske" na sramotni skup, već je na njima i zarađivao

Direktor "Milan Blagojević Namenske" iz Lučana Radoš Milovanović, koji je ispred ivanjičkog suda organizovao sramnu podršku radnika sebi samom i brutalno vređanje porodice nastradalog mladog kolege, godinama unazad drži pekaru koju je plaćala fabrika. Prema saznanjima "Blica", pekara "Timi" je samo jedan od poslova direktora Radoša Milovanovića, optuženog da je odgovoran za pogibiju dvojice radnika 2017. godine. U ovu pekaru, kako za "Blic" pričaju žitelji Lučana, nikada niko nije ušao da nešto kupi.- Ta pekara pravila je burek i peciva isključivo za fabriku, odakle je i dolazio novac - kaže izvor "Blica".Direktor "Namenske", koji je ujedno i penzioner već 15 godina, zloupotrebljavajući funkciju, ovim je direktno pogodovao sebi i svojoj porodici. Pekara je isprva bila na direktorovog sina Nenada, a potom je "upravljanje" preuzela snaja Bojana Milovanović. O tome svedoči i natpis iznad ulaza pekare - "samostalna zanatsko-trgovinska radnja - Timi - Milovanović Bojana, preduzetnik".Iz porodične pekare lokalnog tajkuna izlazio je burek za oko 1.350 radnika. Dnevno 3.000 đevreka- Svaki radnik je imao pravo na burek, dva đevreka i dve pekmezare - priča jedan od radnika "Namenske" za "Blic".Juče nije bilo moguće precizno utvrditi koju je sumu novca preko pekare zaradila porodica Milovanović, ali kada bi bilo mesta za ironiju, mogli bismo da zaključimo da je ova pekara zasigurno oborila sve rekorde u Srbiji sa prodatim burecima i oko 3.000 đevreka dnevno.Pekara porodice Milovanović nalazi se na najviše 500 metara od "tatine fabrike". Obrasla granjem sa dvoje radnika. U njoj se čak nije peklo ni pecivo ni burek. Dva puta dnevno je hrana za radnike, za prvu i drugu smenu, dopremana do ulaza u ogromnim poslaganim tepsijama. Struja za pečenje se ipak trošila u fabrici. Jeli iz oronule kućiceInače, pekara iz koje su jeli radnici "Namenske" je neugledna i izuzetno prljava. Oronuli kućerak pretvoren u "tvornicu novca" za familiju lokalnog moćnika nema nijedan zadovoljeni sanitarni uslov, što je vidljivo već golim okom. Zarđali ventilator, otpad... najuočljivije je u ovom "prehrambenom" objektu.Zatvorio pred suđenjeDirektor je pekaru zatvorio pre oko mesec dana - baš kako je i počelo suđenje njemu i još dvojici šefova "Namenske" pod sumnjom da su izvršili krivično delo protiv opšte sigurnosti - 14. juna 2017. nakon eksplozije baruta poginuli su radnici, mladi Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).Dnevnice i benzin za sramotni skupLokalni moćnik, direktor, penzioner i optuženik Radoš Milovanović, za koga su radnici koji su došli pred sud rekli da će bez njega fabrika propasti, imao je svoje koordinatore zadužene za dovođenje radnika. To su sindikalac i politički aktivista Slobodan Nešovanović, inače, osuđenik zbog premlaćivanja kolege iz "Namenske", ali i lokalni funckioner Mihajlo Nikolić poznatiji kao Miško Frkan. Spiskove su pravili sindikalci i poslovođe pogona. Sindikat je od direktora tražio dnevnice, a usput radnici koji su pristali da idu, njih oko 300, sipali su gorivo na pumpi na kojoj fabrika ima otvoren račun. Imovina samo raste, jedno priča sudu, drugo agencijiO direktoru fabrike lučanske fabrike u kojoj je za vreme gazdovanja Radoša Milovanovića prema navodima roditelja nastradalog mladića, poginuo 21 radnik, najbezazlenija informacija jeste - da je penzioner. Ovaj lokalni moćnik rođen je davne 1944. godine i prima penziju od 1. januara 2004. godine. Ipak, već 15 godina, i to od onog što prijavljuje, u džep stavlja penziju - 65.000 i direktorsku platu od 269.590 dinara.Milovanović je od 2012. do 2017. godine, kada je poslednji put prijavio šta poseduje, znatno uvećao svoju imovinu. Pre sedam godina prijavio je svega dve stavke imovine - trosoban stan od 90 kvadrata, koji je dobio od fabrike i prizemnu kuću od 60 kvadrata koju je, kaže, nasledio.Pre nekoliko dana u sudu upitan o imovini, prijavio je kuću i hektar zemlje. Iako se u sudu zaričeš da "ćeš govoriti istinu i samo istinu" imovinsko stanje direktora - penzionera se drastično se razlikuje od dostupnih podataka. Nije jasno gde direktor nije govorio istinu - u sudnici ili Agenciji za borbu protiv korupcije. Tako lokalni moćnik u sudu nije prijavio bazen, ali ni 6.238 kvadrata njive, 4.520 kvadrata zemlje pod voćem, 3.882 kvadrata zemlje za koju je Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da je neplodna. Sve ovo nije imao ni 2012, a u međuvremenu direktor je prijavio stan i garažu koje je kupio, ali i 207 kvadrata pomoćnih zgrada koje je, kako kaže, "nasledio". U Lučanima je javna tajna da direktor i njegova deca imaju imovinu i "tamo gde je kvadrat skuplji... u Beogradu".                   

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/index.php/vojvodina/smenen-direktor-toplane-u-rumi-09-10-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Smenjen direktor toplane u Rumi

RUMA: Na hitno sazvanoj sednici Skupštine opštine Ruma razrešen je dužnosti dosadašnji direktor JP "Stambeno" Srđan Nikolić, a rukovođenje preduzećem preuzeće v.d. direktor Branislav Petrović, diplomirani pravnik iz Rume.Do smene je došlo po hitnom postupku, jer, kako se moglo čuti dosadašnji direktor nije blagovremeno obavio procedure nabavke mazuta, kao glavnog energenta za predstojeću grejnu sezonu koja zvanično počinje 15. oktobra.Za sada je najvažnije to da grejna sezona neće i ne sme biti dovedena u pitanje, kažu u Opštini. Radno telo kojim rukovodi načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić, sa novim v.d. direktorom angažovaće se na otklanjanju problema s nabavkom energenta.Javno preduzeće "Stambeno" ima mazuta za mesec dana, mada taj energent nije ravnomerno raspoređen po kotlarnicma. Javna nabavka biće raspisana što je pre moguće.- Ova lokalna samouprava je odgovorna, profesionalna i ne želi da dopusti da uđemo u grejnu sezonu, a da javno preduzeće nema završen, sproveden, zaključen, potpisan postupak nabavke, odnosno nema odabranog dobavljača mazuta. Nijedan razlog u ovom momentu nije opravdan, pogotovo što je to moglo da se uradi mnogo ranije - rekao je predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić i dodao da stranačka pripadnost nikog ne štiti ako ne radi dobro svoj posao.. V. H.     

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3691473/sta-predvidjaju-izmene-zakona-o-finansiranju-politickih-aktivnosti.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeNenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Šta predviđaju izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti

Početkom oktobra Vlada je u javnu raspravu predala nacrt izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om. Cilj je da se unapredi izborni proces. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPočetkom oktobra Vlada je u javnu raspravu predala nacrt izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om. Cilj je da se unapredi izborni proces.Nacrt novog zakona treba da reši problem funkcionerske kampanje. Između ostalog tako da jasno zabrani korišćenje budžetskih sredstava, službenih prostorija, vozila, veb sajtova i inventara državnih organa, ustanova i preduzeća za izbornu kampanju. Osim ako nisu podjednako dostupne svim učesnicima. "Najveća prednost ovih izmena zakona je ta što je SNS za sebe u ovom ciklusu, a za neke druge stranke na narednim izborima podigla je tu lestvicu odgovornosti kada je reč o korišćenju i zloupoterebi javnih resursa", kaže Bojan Klačar iz Cesida. Veća odgovornost učesnika, veća ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije da ih kazni ako krše zakon, ali i kraći rokovi, suština su izmena. U Agenciji kažu da je rok od pet dana do kada treba da odluče po prijavi, pošto je o njoj obavešten i prekršilac, prekratak. "Pravo rešenje bi bilo da agencija donese odluku u roku od pet dana od dana kada ima sve potrebne dokaze i sve potrebne činjenice za odlučivanje po podnetoj prijavi. Onda možemo da prihvatimo u roku od pet dana i nakon toga kada donesemo odluku u roku od 24 sata da objavimo na sajtu. Tako ako se skraćuju rokovi agenciji moraju i svim drugim subjektima da se skrate rokovi", ističe Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije. Izmene su dobre, ali nedovoljne, čulo se u raspravi. "Ono što je najveći nedostatak u kažnjavanju kršenja ovog zakona jeste to što se krivično delo veoma retko goni. Takođe smo prepoznali potrebu da se to krivično delo ispituje posebnim dokaznim tehnikama kao što mogu da se ispitijuju krivična dela korupcije i organizvoanog kriminala", kaže Nemanja Nenadić, "Transparentnost Srbija". Javna rasprava trajaće do 22. oktobra.   

----------------------------------------------------------

Datum: 09.10.2019 

Medij: rtvsunce.com

Link: https://rtvsunce.com/sta-predvidjaju-izmene-zakona-o-finansiranju-politickih-aktivnosti/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Šta predviđaju izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti - RTV SUNCE Arandjelovac

Nacrt novog zakona treba da reši problem funkcionerske kampanje. Između ostalog tako da jasno zabrani korišćenje budžetskih sredstava, službenih prostorija, vozila, veb sajtova i inventara državnih organa, ustanova i preduzeća za izbornu kampanju. Osim ako nisu podjednako dostupne svim učesnicima."Najveća prednost ovih izmena zakona je ta što je SNS za sebe u ovom ciklusu, a za neke druge stranke na narednim izborima podigla je tu lestvicu odgovornosti kada je reč o korišćenju i zloupoterebi javnih resursa", kaže Bojan Klačar iz Cesida.Veća odgovornost učesnika, veća ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije da ih kazni ako krše zakon, ali i kraći rokovi, suština su izmena. U Agenciji kažu da je rok od pet dana do kada treba da odluče po prijavi, pošto je o njoj obavešten i prekršilac, prekratak. "Pravo rešenje bi bilo da agencija donese odluku u roku od pet dana od dana kada ima sve potrebne dokaze i sve potrebne činjenice za odlučivanje po podnetoj prijavi. Onda možemo da prihvatimo u roku od pet dana i nakon toga kada donesemo odluku u roku od 24 sata da objavimo na sajtu. Tako ako se skraćuju rokovi agenciji moraju i svim drugim subjektima da se skrate rokovi", ističe Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije. Izmene su dobre, ali nedovoljne, čulo se u raspravi. "Ono što je najveći nedostatak u kažnjavanju kršenja ovog zakona jeste to što se krivično delo veoma retko goni. Takođe smo prepoznali potrebu da se to krivično delo ispituje posebnim dokaznim tehnikama kao što mogu da se ispitijuju krivična dela korupcije i organizvoanog kriminala", kaže Nemanja Nenadić, "Transparentnost Srbija".Javna rasprava trajaće do 22. oktobra. Izvor: rts.rs    

----------------------------------------------------------