Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 11.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: SERGEJ: MOJ SARADNIK HTEO DA UZME MITO 500.000 EVRA

 PREDSEONIK POKRETA SLOBODNIK POKRETA SLOBODNIH GRAĐANA ŠOKIRAOJAVNOST  

 SERGEJ: MOJ SARADNIK HTEO DA UZME MITO 500.000 EVRA  

 Sergej Trifunović optužio je juče svog saradnika, koga nije imenovao, da je želeo da primi mito od pola miliona evra. Trifunović je na Tviteru objavio da je taj novac prvobitno njemu nuđen i da je on odbio.  

 TRIFUNOVIĆ JE OBJA VIO je na svom Tviter nalogu da je došlo do promena u njegovoj stranci, te da su neki ljudi smenjeni, i to iz dva razloga: jedni nisu radili dobro svoj posao, drugi su želeli da uzmu mito od pola miliona.  

Oimenima smenjenih nije bilo reči u samoj objavi, ali se u zvaničnom saopštenju stranke navodi da je reč o Aleksandru Pavloviću i Milanu Žuniću. Ime osobe koja je navodno htela da uzme mito, međutim, ostalo je skriveno. Ista situacija je i sa identitetom onoga ko je navodno nudio mito.  

Nakon objave koja je izazvala brojne komentare, Trifunović je za “Blic” još jednom potvrdio da je priča autentična.  

- Neću da kažem ko mi se obratio, jer to ne mogu kako ne bih u lošu situaciju doveo nedužne ljude, ali jeste, mi nuđen novac za po-  

kret, iznos je pola miliona evra ukoliko pristanem da budem opozicija koja će da govori ono što vlasti odgovara - rekao je on i dodao: DA  

- Cena je pala, mogu vam reći. Dok sam bio samo glumac, nudili su mi dva miliona samo da ćutim. Ili se više nema para, ili je reč o nekoj drugoj vrsti gadosti o kojoj ni ne želim da razmišljam.  

Ovim povodom saopštenjem oglasio se i sam pokret, navodeći da je na sednici predsedništva Pokreta slobodnih građana smenjen poverenik za Beograd Aleksandar  

Pavlović, iz razloga koji su organizacione prirode.  

Takođe, ostavku na funkciju šefa IO podneo je Milan Žunić, iz brojnih razloga, kaže se u saopštenju.?

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 2

Rubrika: Tema dana

Autori: Vladimir Lojanica

Teme: Korupcija

Naslov: Ima nas Čvorovića

 Ima nas Čvorovića  

VLADIMIR LOJANICA VLADIMIR LOJANICA  

Valjalo bi da se medicinske sestre Doma  

zdravlja u Trgovištu, u čijim odajama je slučajno, iza ogledala tokom otklanjanja kvara na vodovodu, otrkiven uređaj za prisluškivanje, još jednom podsete „Balkanskog špijuna“.  

Nije zgoreg da imaju na umu, kad već ne znaju čijim ušima su bile interesantne, da je podstanara iz Kovačevićeve drame iz potaje pratio i slušao nervno i emotivno skrhani stanodavac. Beše tako dok totalno rastrojeni Ilija Čvorović nije počeo da bije. Tada je Jakovljević shvatio pod čijim krovom živi. Ilija je bio zadojen idealima i proganjao imperijalističku bandu plašeći se za državu. Nadao se da bi za Dan bezbednosti mogli da ga se sete. Dan bezbednosti je umirovljen kao praznik odavno, a medicinske sestre iz Trgovišta se nisu vratile iz Francuske. Da su u špijunskim centrima obučavane da slušaju i pamte zar  

bi ih strane agenture poslale u Dom zdravlja, pa još u malo mesto. O čemu pričaju medicinske sestre a da bi nekome bilo interesantno? Teško o tome da imaju mnogo posla, da se žale na malu platu, uslove rada, nervozne paci-  

jente, ogovaraju jedna drugu. A možda nekome ljuljaju fotelju ili ne vole nekoga bi do nje rado da dođe? Ček, ček... Eto moguće varijacije na temu „Balkanskog špijuna“. Zar ih je prisluškivala čistačica, željna da čuje koja je sestra ostavila bajatu kiflu na patosu, ili kafe-kuvarica namerna da sazna ko je iza leđa kudi za tanušnu kafu.  

Iza ogledala se verovatno nije zavlačio i prislušni uređaj postavio direktor, načelnik, šef. Kao na primer u Lativici kod Arilja, gde je u aprilu, u zbornici OŠ „Jezdimir Tripković“ prosvetna radnica našla uređaj nalik USB-u, i na njemu snimljene razgovore koje su vodili nastavnici, baš u vreme izbora direktora škole. Rekoše tada da se o uređaju raspitivao jedan kolega, blizak direktoru koji se nadao reizboru. Ovaj slučaj je pred sudom u Arilju po privatnoj tužbi. Jureći Jakovljevića Ilija Čvorović je puzao ulicom, vukući za sobom krevet za koji je bio zavezan. Dok neko ne bude zavezan za bukagije i dok orao ne (za)padne apsa, biće i Čvorovića.  

 O čemu pričaju medicinske sestre  

a da bi nekome bilo interesantno? A možda nekome  

ljuljaju fotelju?

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 3

Rubrika: Sandžak

Autori: S. Novosel

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Nemanja Nenadić/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Podizanje svesti javnosti o lobiranju

 Na okruglom stolu predstavljen novi Zakon o lobiranju  

 Podizanje svesti javnosti o lobiranju  

 Novi Pazar - Organizacija Transparentnost Srbija i Agencija za borbu protiv korupcije, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, u poet gradova (Novi Pazar, Novi Sad, Niš, Šabac i Beograd) održaće okrugle stolove na kojima će biti predstavljen novi Zakon o lobiranju. Predstavljanje je krenulo iz Novog Pazara, gde su na okruglom stolu „ Novi zakon o lobiranju - izgradnja kapaciteta lokalnih samouprava i podizanje svesti javnosti“ učestvovali predstavnici lokalnih samouprava grada domaćina i opština Raška, Vrnjačka Banja i Nova Varoš, civilnog sektora i medija.  

Uvodničari su bili Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija, koji je govorio o zakonskim okvirima, pravilima lobiranja, registru i evidenciji vezanim za lobiranje, Vesna Božović, samostalna savetnica u Grupi za lobiranje u Sektoru za sukob interesa i pitanja lobiranja Agencije za borbu protiv korupcije, čiji za-•SSB . ESHG - ' SSHS.  

datak je bio da predstavi najznačajnije obaveze iz podzakonskih akata i osnovne odredbe iz Kodeksa ponašanja učesnika u lobiranju i Zlata Đorđević, istraživač Transparentnosti Srbija je govorila o slučajevima iz prakse sa elementima lobiranja.  

- Ovaj zakon obavezuje lokalne samouprave da prijave kontakte sa lobistima, bilo da je reč o posrednicima koji zastupaju nečije tuđe interese, ili da je reč o grupama i firmama koje zastupaju sopstvene interese. Biće ipak veoma teško vršiti kontrolu tog zakona jer su neformalni kontakti mogući uvek. Za one koji se odluče da idu zaobilazno biće veoma teško da se utvrdi da su to i učinili. Lokalne samouprave pre svega treba da informišu svoje zaposlene o postojanju ovog zakona i mogućnostima koje on pruža, zato je neophodna edukacija i građana i službenika. Neophodno je da i ministarstva i lokalne samouprave organizuju javne rasprave Predstavljanje Zakona o lobiranju  

na kojima će moći da obrazlažu svoje odluke - rekao je Nenadić i dodao da je silj okruglog stola da se što više funkcionera i službenika na svim nivoima vlasti, predstavnika civilnog sektora i novinara upozna sa značajem i ključnim odredbama ovog zakona, i mogućnostima da ga koriste u svom radu.  

Božović je pojasnila da Zakon o lobiranju, koji je stupio na snagu 14. avgusta ove godine, postavlja pravilo da lobista mora da se obrati pisanim putem funkcioneru ili službeniku, koji rade na donošenju nekog propisa, da objasni za koga radi, koji je akt u pitanju, a kasnije i službenik i lobista o tome moraju da obaveste Agenciju za borbu protiv korupcije Zakon, kao zanimanje, uvodi registrovanoglobistu. Svaki lobista moraće da prođe obuku i ispuni određene uslove, a njihov registar biće javan i moći će da se vidi na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.  

  1. Novosel

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 12

Rubrika: Dijalog plus

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Lekari koji su odbili uništiteljsku mašineriiu

 Lekari koji su  

odbili uništiteljsku mašineriiu  

POGLED  

Posle lokalnih izbora 2016. u Vršcu je uspostavljena nelegitimna vlast organizacije zvane Srpska napredna stranka. Pošto nisu pobedili, ucenama i beneficijama privukli su na svoju stranu odbornike sa drugih lista. Pogazili su izbornu volju građana i krenuli u osvajanje svih gradskih institucija. Na rukovodeća mesta su postavili svoje ljude, ali im nisu dozvolili da postanu direktori već samo vršioci dužnosti, jer su tako mogli da ih kontrolišu i preko njih sprovode svoje naloge.  

Takav slučaj se zbio i u Opštoj  

OMesecima nije radio lift pa su medicinske sestre  

nepokretne bolesnike nosile u čaršavima sa sprata na sprat. Često nije bilo osnovnih sredstava za rad pa su  

lekari ili sestre bili prinuđeni da od pacijenata traže da sami kupuju lekove ili sanitetski materijal bolnici Vršac. Upravni odbor, na čijem čelu je član od poverenja, dr Predrag Mijatović (SNS), ginekolog u penziji, smenio je dotadašnjeg direktora, dr Zorana Ilića, koga su izabrali oni „nenapredni" i postavio za vršioca dužnosti dr Danila Mitrovića. U organizaciji se podrazumevalo da osoba koju oni „daruju poverenjem" treba to poverenje i da opravda. Verovatno se očekivalo da ne postavlja suvišna pitanja, da organizuje zaposlene i povede ih na mitinge „velikog vođe“, da brani ustanovu od pacijenata, ako su nezadovoljni uslugama i da odluke donosi konsultujući se sa onima „odozgo“. Očekivano poverenje se nije razvilo pa je posle nekoliko meseci vršilac dužnosti podneo ostavku. Njegovo mesto je zauzeo dr Jon Omoran. Dok je trajala „igra prestola" zaposleni i pacijenti su se borili sa brojnim nedaćama. Mesecima nije radio lift pa su medicinske sestre nepokretne bolesnike nosile u čaršavima sa sprata na sprat. Često nije bilo osnovnih sredstava za rad pa su lekari ili sestre bili prinuđeni da od pacijenata traže da sami kupuju lekove ili sanitetski materijal. Zbog takvog stanja i nezadovoljstva lekara koji nisu mogli odgovorno u skladu sa pravilima struke i etike da obavljaju svoj posao, pre nekoliko meseci i drugi vršilac dužnosti je podneo ostavku. Početkom septembra raspisan je konkurs za izbor direktora. Posle isteka roka za prijavljivanje Upravni odbor će moći da konstatuje da nema zainteresovanih kandidata za ovu prestižnu iunkciju. U ustanovi u kojoj radi preko devedeset lekara od kojih su većina specijalisti, nijedan nije želeo da postane rukovodilac. Veoma neobična situacija koja se retko gde dogodila. Nesvakidašnja u Vršcu, kada se zna da u druge dve vršačke zdravstvene ustanove (Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr Slavoljub Baikalović“ i Domu zdravlja Vršac) direktorke u miru i dobroj saradnji sa „vrhuškom“ provode četvrti, odnosno treći mandat. Lekari Opšte bolnice Vršac, koji su prihvatili da postanu vršioci dužnosti,  

očigledno, nisu bili spremni da ličnu i profesionalnu čast zamene za bespogovornu poslušnost i postanu deo uništiteljske mašinerije. Poučeni njihovim primerom i odgovorni prema sebi i profesiji, njihove kolege nisu želele da učestvuju u nastavku destruktivnih igara čije sadržaje postavljaju neodgovorni i nečasni ljudi, uvereni da im je sve dozvoljeno. Lekari su napravili iskorak iz haosa stvaranog prethodnih godina, svesni tragične situacije u kojoj smo se našli.  

Profesija kojom se bave obavezuje ih da ne podlegnu pritiscima i ne pristanu da budu deo organizacije koja je okupirala sve institucije i suspendovala pravo većini građana da žive smisleno i zadovoljno. Oni su svima nama pokazali da je bojkot nakaradnog sistema obaveza svakog čoveka koji zna vrednosti prava na slobodno odlučivanje. Čuvajući i braneći život, lekari Opšte bolnice Vršac prenose poruku da su ispravan profesionalni i ljudski stavovi najefikasnije oružje protiv beskrupuloznih otimača države.  

Autorkaje lekarka neuropsihijatar u penziji

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 12

Rubrika: Dijalog plus

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Moji susreti sa Aljbinom Kurtijem

 Moji susreti sa Aljbinom Kurtijem  

 Pre nešto više od 10 godina, ušla sam u malo dvorište jedne oronule kuće, u delu Prištine koji se zove Gradić Pejton. U tom dvorištu na jednoj hoklici sedeo je tada tridesettrogodišnji Aljbin Kurti. Nije mi u tom trenutku padalo na pamet da taj prizor može da bude uvod jednog teksta koji će se baviti budućim premijerom Kosova.  

Malo poznat srpskoj javnosti, Aljbin Kurti je sa svojom strankom Samoopredeljenje na prošlonedeljnim izborima na Kosovu dobio najveći procenat glasova, i vrlo je izvesno da će sa strankom LDK napraviti koalicionu vladu na čijem čelu će biti upravo on. Pored toga što je u nedelju Kosovo Srbiji održalo lekciju iz demokratije, najčešće pitanje ove nedelje u Srbiji je ko Aljbin Kurti, šta je njegova vizija Kosova, a posebno šta je njegova politika prema Srbiji.  

Ni na jedno od ovih pitanja nije lako odgovoriti, ali je Aljbin Kurti sigurno jedan od najinteresantnijih političara u regionu. Čak i za one koji prate kosovsku politiku, njegova pobeda na izborima jeste iznenađenje, ali u jednom delu srpske javnosti postoji prećutno oduševljenje što će ovaj čovek postati premijer Kosova. Kako bih približila zašto i sama spadam u taj deo javnosti, moram se vratiti 10 godina unazad i na moj prvi susret sa Kurtijem.  

U to vreme, 2009. godine, Samoopredeljenje je bio levo radikalan pokret sačinjen od izuzetno mladih ljudi, koji su se okupljali u oronuloj kući, dobijenoj na korišćenje od jednog simpatizera. Njihove akdje su se zasnivale na uništavanju automobila koji su pripadali EULEX-u, njihova retorika je bila vrlo oštra prema Srbiji, ali i prema vlasti u Prištini, najčešće su interpretirani kao zagovomici ujedinjenja Kosova sa Albanijom.  

Međutim, umesto tvrdih stavova, nacionalizma i populističkog ludfla, Aljbin Kurti je na mene ostavio utisak jednog od najpametnijih ljudi sa kojima sam ikada razgovarala. Taj utisak me nije napustio svih ovih godina. Objašnjavao je poziciju Kosova, koje kao i svaka država na svetu, mora da se izbori za svoju potpunu nezavisnost - ne samo od Srbije već i međunarodne zajednice - kao i za svoje pravo na samoopredeljenje. U tom trenutku ovo je delovalo kao najnormalnija opcija na svetu. Nikada neću zaboraviti kako nam je objašnjavao da će Evropa svima nama dozvoliti da se valjamo u blatu dokle god želimo, ali nam nikada neće dozvoliti da to blato unesemo u Evropu.  

Godinu dana nakon tog sastanka, Samoopredeljenje je postala politička partija, koja je sebe opisivala kao jedinu pravu levicu na Kosovu, ali koja je i dalje imala vrlo kontroverzne akcije. Možda je najpoznatije prevrtanje kamiona sa srpskom robom na Kosovu, jer su tražih reciprodtet sa Srbijom. Polako, ali sigurno, podrška Samoopredeljenju je rasla među kosovskim stanovništvom.  

Tada su već imali svoje prostorije, fensi kancelarije i ubrzo su im se priključfle mnoge kosovske istaknute Hčnosti, poput Špenda Ahmetija koji je kasnije postao gradonačelnik Prištine o kome je pisao i New York Times. Vremenom su postali i parlamentarna stranka sa oko 15% podrške. Ali kako se svaka vlast kvari, tako je i Samoopredeljenje počelo da se suočava sa problemima unutar stranke. Aljbinjebio izložen velikim pritiscima i gubio podršku glasača, ali i svojih političkih sledbenika. Što je gubitak bio veći, tako je i njihov nacionalizam i populizam rastao.  

Samoopredeljenje je nastavilo sa svojim akcijama, koje su izazivale burrečima: „Nikada do kraja nisam bio siguran da li je on baš dobar fli baš loš„. On je svakako čovek vrlo čvrstih uverenja, kojih se držao čak i dok je bio u Srbiji u zatvoru optužen za terorizam, kada je odbijao da se brani, govoreći da njemu može da sudi samo sud koji priznaje njegov narod. Sa druge strane albanski nacionalizam koji zastupa izazivanelagodu.  

A onda opet, to je čovek koji priča tečno srpski jeziki zbog koga je celo Samoopredeljenje čitalo Dimitrija Tucovića. Godinama je nama u razgovorima govorio da on želi da vidi Srbe u svojoj partiji, a to je i ponovio u svom pobedničkom govoru u nedelju. Poznajem tvrde liberale, koji su sa sastanaka sa njim odlazili potpuno omađijani, iako se u normalnim okolnostima ni sa čim ne bi složili sa njim.  

Aljbin Kurti je čovek vizije i ideje sa kojom ne morate da se slažete, aH on će vas naterati da je čujete. Neće vas ubeđivati, niti se sa vama raspravljati, ali će na kraju uvek biti u pravu. Neverovatno je mspirativna njegova spremnost da se bori do kraja za ono u šta veruje.  

Njega imati za pregovaračkim stolom, sigurno neće biti lako ni za koga, jer je on čovek koji ne kalkuliše sa svojim uverenjima, i upravo je to ono može otvoriti potpuno nove vidike u odnosu Srbije i Kosova. Takođe, on je zaista nova generacija političara na Balkanu, bez ikakvog tereta prošlosti i što je još važnije - bez ratnih zločina nad glavom.  

? lako deluje kao da Aljbin Kurti ni po čemu nije  

poseban, on to zaista jeste. Jedan moj prijatelj je to najbolje objasnio rečima: „Nikada do kraja nisam bio  

siguran da li je on baš dobar ili baš loš.“ On je svakako čovek vrlo čvrstih uverenja, kojih se držao čak i dok je bio u Srbiji u zatvoru optužen za terorizam, kada je odbijao da se brani, govoreći da njemu može da sudi samo sud koji priznaje njegov narod. S druge strane albanski nacionalizam koji zastupa izaziva nelagodu  

ne reakcije javnosti. Sam Aljbin je nekoliko puta hapšen i osuđivan. Pre tri godine, poslanici i poslanice Samoopredeljenja su bacaH suzavac u Skupštini Kosova, pokušavajući da blokiraju sednice kako Hašim Tači ne bi postao predsednik Najglasniji su bfli u borbi protiv korupcije, u protivljenju pregovorima sa Srbijom, ali nikada nisu bfli protiv razgovora sa Srbima na Kosovu.  

lako deluje kao da Aljbin Kurti ni po čemu nije poseban, on to zaista jeste. Jedan moj prijatelj je to najbolje objasnio Ukoliko Aljbin Kurti zaista postane premijer, biće to pravi test njegovih uverenja i njegovog neverovatnogpolitičkog talenta. Za mnoge od nas, to će konačno presuditi da H je baš dobar fli baš loš.  

„Suzavac nije ni pištolj, niti igračka“ rečenica je koju je on izgovorio nanekoj poslednjoj kafi koju smo pili, a koja ga meni najbolje opisuje. I ako postoji jedna stvar koju možemo da naučimo iz iskustva Aljbina Kurtija, onda je to da: dokle god veruješ u nešto, postoji i način da se za to izboriš.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 14,15

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Za stanje medija u Srbiji i u regionu nije kriva samo vlast već i novinari

 Za stanje medija u Srbiji i u  

regionu nije kriva samo vlast već i novinari  

 Beograd, Beč// Budućnost javnih servisa u gotovo svim zemljama regiona jugoistočne Evrope dovedena je u pitanje, a tome u najvećoj meri doprinose politički pritisci, ali i finansijska nestabilnost. U sistemu u kome se tek razvija demokratija, što se odnosi na sve države regiona, bitnu ulogu treba da ima jak i nezavisan javni servis. Nažalost, slika medijske scene u Srbiji gotovo je identična onoj u drugim zemljama u okruženju, pa svuda imamo situaciju da se sa promenama vlada menjaju i direktori i urednici javnog servisa, a nepoželjne emisije skidaju sa programa, dok modeli finansiranja, koji se često menjaju, dugoročno ne osiguravaju njihovopstanaki nezavisnu poziciju - kaže za Danas generalni sekretar Medijske organizacije južne i jugoistočne Evrope (SEEMO) Oliver Vujović. Upravo to je razlog zašto će budućnost javnih servisa biti glavna tema godišnjeg Foruma te regionalne novinarske asocijacije, koji će se početkom novembra održati u Zagrebu.  

Osimjavnih servisa, koje Vujović vidi kao neophodne činioce medijske scene, upitno je i buduče postojanje štampanih medija, pa če se učesnici predstojećeg foruma baviti i traženjem rešenja za opstanakdnevnih novina, koje su, pokazalo se, „pa izdisaju".  

- Dnevne novine se u celom regionu svakodnevno gase, tiraži padaju, paje već nekoliko godina aktuelno pitanje pitanje hoće li taj format u bliskoj budućnosti uopšte postojati.To je problem prisutan svuda, i u mnogim državama novine opstaju samo zahvaljujući dodatnim, vantržišnim prihodima. Zahtevi tržišta su takvi da dnevna štampa gotovo jedva može da funkcioniše. U pojedinim državama poput Albanije, ona opstaje samo zahvaljujući interesima politike, odnosno postoji veliki broj dnevnih listova, koji pripadaju određenoj političkoj opciji ili poslovnim Ijudima koji iza tih političkih opcija stoje, pa nezavisna dnevna štampa ne postoji, već samo ona instrumentalizovana od političkih partija - objašnjava Vujović.  

On dodaje da članstvo u Evropskoj uniji, nažalost, nije donelo boljitak na medijskoj sceni zemalja članica, po pitanju demokratizacije, smanjenja pritisaka, slobode pisanja i bezbednosti medijskih radnika.  

- Ako pogledamo Bugarsku i Rumuniju, zemlje koje su već duži niz godina članice EU, u obe države imamodnevnu štampu kojaje u rukama vlasnika sa sumnjivim biografijama, gotovo svi su pred sudovima ili već u zatvorima. U Bugarskoj jedna medijska grupa kontroliše dosta dnevnih novina, pa se nezavisni glasovi teško probijaju kroz te kanale, dok je vlasnik medijske kuće koja je izveštavala kritički i drugačije od toga, godinama izložen pretnjama i pritiscima, priča Vujović.  

lako pristalica Evropske unije kao organizacije, on naglašava da se u praksi pokazalo da ona nema kapacitete i mehanizme kojima može da se suprotstavi nedemokratskim tendencijama u zemljama članicama. Navodeći primere Mađarske i Poljske, Vujović naglašava da „EU ne može ni u svojoj kući da spreči nepoštovanje osnovnih medijskih standarda", te ne treba očekivati da će te probleme rešiti u Srbiji.  

- Gledanje u pravcu EU, kada su u pitanju razvoj demokratije i sloboda štampe, neće Srbiji doneti dugoročna rešenja, to je više pitanje same Srbije, postoji li realna volja da se društvo razvija u pravcu poštovanja standarda i povećanja sloboda - navodi Vujović i dodaje da je u Bugarskoj i Rumuniji, nakon ispunjavanja svih standarda kojeje EZ postavila, situacija „još mračnija" nego pre priključenja Uniji.  

Za trenutno stanje medija u regionu, istovetno kao u Srbiji, ne treba međutim kriviti samo strukture na vlasti, smatra Vujović, već je veliki deo odgovornosti na samoj novinarskoj profesiji.  

- Novinari i urednici su ti koji treba da se zapitaju u kakvim medijskim kućama rade, da li je moralno prihvatljivo da pišu za kuću koja ne poštuje osnovna medijska pravila. Razumljivojeda novinargleda da finansijski opstane i zbrine porodicu, pa Ijudi pristaju da rade u takvim uslovima. Ipak, smatram da je u Srbiji jaka autocenzura, i da je daleko veća nego štobi moralada bude.Velikije  

Kada je u pitanju bezbednost novinara, koja je na različite načine ugrožena u celom regionu, Vujović u lancu zaštite i odgovornosti kao najslabiju kariku ističe sudstvo.  

- Često policija obavi svoj posao, ali kada slučajevi odu na sud, ne dobijaju epilog kakav bi trebalo. Suđenja se otežu, a kada se odluke konačno donesu, one nisu adekvatne i prihvatljive. Često većina sudija nije osposobljena da vladaju materijom pretnji ili napada na novinare. Da li se to svesno toleriše i dovodi do situacije da se ne vodi profesionalnim standardima, ili jestvarno u pitanju neiskustvo sudija,teško je oceniti gledano spolja. U svakom slučaju,trebalo bi raditi na edukaciji Ijudi koji su u sudskim organima, smatra Vujović. On tome dodaje i nedostataksolidarnosti i kolegijalnosti među samim novinarima, gde u slučajevima ugrožene bezbednosti ne reagujecela medijska javnost, već konkretna medijska kuća „i po neko udruženje". „Jaka podeljenost i različiti interesi koji postoje među novinarima nisu dobri, jer mnogi onda postaju pioni nekih političkih opcija", zaključuje Vujović. Na pitanje šta je dovelo do tolikog jaza unutar profesije, Vujović nedaje odgovor.  

Ni članstvo u EU nije donelo boljitak na  

medijskoj sceni Državama treba jak i nezavisan javni servis  

Zahtevi tržišta su takvi da dnevna štampa gotovo jedva može da funkcioniše  

broj kolega koji su zanemarili profesionalizam i priklonili setakvom sistemu - navodi Vujović.  

On podseća da je „Srbija ipak imala jedan totalitarni režim, pod Slobodanom Miloševićem, kada su mnogi novinari bili daleko spremniji da pišu o različitim temama".  

- Ako su novinari tada bili sposobni za to, moje pitanje je zašto se danas ćuti, zašto to danas nije moguće? Novinari bi trebaloda imaju veću dozu hrabrosti jer ne ide niko po redakciji i preti pištoljem kako bi neko trebalo da piše. Moraju da budu spremni da nezavisno, objektivno i kvalitetno izveštavaju. Prihvatam činjenicu da je upravo vlast pritiscima proizvela situaciju da su novinari skloni autocenzuri i priklanjanju različitim političkim opcijama, ali i smatram da profesionalac koji ulazi u posao iz entuzijazma, čega je mnogo više bilo devedesetih godina, može da ostvari kvalitet i profesionalizam - decidan je Vujović.  

Na Forumu 300 učesnika Medijski forum jugoistočne Evrope (SEEMF), 13. po redu, ove godine će se održati u glavnom gradu Hrvatske, 4. i 5. novembra. Organizacija svake godine kongres održava u drugoj zemlji regiona. 0 glavnim temama na panelima će voditi diskusije skoro 300 učesnika iz oko 20 zemalja jugoistočne i istočne Evrope, najavioje Vujović. On je dodao da takva okupljanja novinari, urednici, vlasnici medija koriste da razmene iskustva, i prošire ili započnu međudržavnu saradnju. Takva saradnja pokazala se posebno uspešnom za pisanje i objavljivanjevećih istraživačkih projekata, vezanih za kriminal, mahinacije i korupciju, kada se čuva bezbednost novinara istraživača, pa se priča objavljuje najpre u drugoj državi, objašnjava Vujović. Praksa SEEMF je da se na Forumu ugoste i predstavnici države u kojoj se on održava, ali ovoga puta Forumu neće prisustvovati predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, zbog puta u inostranstvo, pa će je zameniti neki drugi zvaničnik.  

Mogući razlog za „nestajanje pravog novinarstva" na sceni Srbije Vujović vidi i u „često pogrešnom celokupnom pristupu novinarstvu" koji se zapaža kod mladih Ijudi, koji u taj posao ulaze ne da bi tu ostali, već da bi se dokopali pozicija „PR-ova u firmama ili Ijudi za kontakt sa medijima u političkim partijama ili drugim organizacijama".  

Osim odgovornosti vlasti i samog esnafa za budućnost novinarske profesije, Vujović deo tereta stavlja i na opoziciju, za koju smatra da se „nije pokazala kao kvalitetna", te da ni sama „pe poštuje standarde profesionalizma", te zaključuje da cela politička scena u Srbiji nema osnovna znanja o komunikaciji sa medijima, što medijske radnikedovodi u nezavidan položaj.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Turski tok

 Samardžić g—». "  

 DRUGI HLADNI RAT  

Turski tok  

U eri najjeftinijeg novca, Erdogan je projektom auto puta Beograd-Sarajevo uposlio turskefirme, na račun srpske i bosanske ekonomije, i zakucao turski uticaj vezujući u čvor i srpsku i evropsku politiku. Turska s Rusijom rasparčava Bosnu, ponovo nasrće na Grčku i Kipar, s Rusijom učestvuje u jednome od dva rata u svetu. Nejasna je budućnost energetskog projekta „Turski tok".  

Evropski parlament je u martu izglasao preporučujuću rezoluciju o suspenziji pristupnih pregovora dok EU isplaćuje milijardeevra kako biTurska zadržavala migrante s Bliskog istoka. Erdoganovi odgovori na pokušaj udara 15. jula 2016. ohrabrili su populizme u širokim okvirima: odmazde, ubistva, montirani procesi, progoni novinara i političkih neistomišljenika. Poslušnost Turskoj i Rusiji jedina je važna ideja koja okuplja zvaničnu srpsku i bošnjačku politiku. Zajednički je i fenomen „odliva mozgova" izTurske, Srbije i Bosne. Politička korektnost ne dopušta pretpostavke o antropološkoj budućnosti koja gubi najvitalnije potencijale.  

EU je napadnuta iznutra, dokje razaraju domaći populisti.Turska je pretnja periferiji. I EU je svojim skepticizmom uticala na okretanje Turske Aziji.  

Erdogan je na početku, kao svi populisti, bio umeren i racionalan. Suština populizma je ipaku završnici. Kolaps populizma, i turskog i srpskog, razara celovito društveno tkivo. Ali mi nemamo onaj turski deo društva koje je evropski opredeljeno. Na nedavnim lokalnim izborima ta nova Turska dokazala jeogromnu inteligenciju, strpljenje i moć organizacije. U tome je politička i sistemska prednost Turske nad Srbijom, ne u moći destrukcije.  

U odnosima sa EU,Turska mora da ispuni tvrde uslove kako bi dobila pravo na viznu liberalizaciju.Veomajeopasno kad SADi EU naTursku, Iran i Rusiju prebacuju stratešku odgovornost u odnosu na međunarodni terorizam. ReislamizacijaTurske jedan je od činilaca i haosa u Siriji. Sutrašnjica Erdoganove posete Beogradu izrodila se u brutalan progon Kurda. Svaka bruka ostane pretežno naša.  

Postignuti dogovori o izgradnji auto puta, a troškovi su, dugoročno, isključivo naši, biće za Srbiju i Bosnu korisni tekako seTurska bude vratila evropskom putu. Srbijajezapostavila bliskost s Grčkom i Kiprom, i histerično reaguje na sporazume Grčke i Severne Makedonije. Turska se odnosom prema Grčkoj i Kipru dodatno udaljila od Evrope. Turska nam izvozi korupciju i postaje nepredvidiv posrednik u susedskim odnosima. Nisu loši putevi doprineli ratu u Bosni, nego stavovi o potrebi da se komunizam brani nacionalizmom, po svaku cenu, i obratno. Zato je državna bezbednost osnovala i prvu i drugu Vučićevu stranku, i zato se on vraća pod Šešeljevu suknju. I zato, srećom, njegova politika brže propada i od države koju je zarobio, i od Beograda prepuštenog mahnitanju onoga malog provincijalca iz okoline kraljevačke periferije. 0 budućnosti će ionako presuditi svetska, a ne unutrašnja politika. Verovatno smo, možda i srećom, već prekoračili crvene linije.  

Turska nam izvozi korupciju ipostaje nepredvidiv posrednik u susedskim odnosima

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 8

Rubrika: Suočavanje

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: I dalje se radi na ideji velike Srbije

 I dalje se radi na ideji velike Srbije  

 počeo ja sam imao devet godina, a brat je imao 13. Živjeli smo u Sarajevu. Prisjećajući se djetinjstva iz rata ne znam da li se mogu sjetiti neke veće tragedije ili neke traume koja je ostavila ožiljak. Moguće da sam još uvijek bio samo dijete i nisam setolikoobazirao na neke stvari. Dajdža mi je poginuo 1993. godine, komšija, prijatelji iz razreda. Smrt je bila oko nas, stalno tu. Jedno je kad ste prisutni i kad vidite krv, čujete vrisku, plač. Takvi doživljaji ostave traga - počinje svoju priču za Danas Džemil Hodžić.  

Povod za razgovor sa Džemilomjesajt,,  

koji je nedavno pokrenuo s ciljem pronalaska ratnih  

fotografija, ali i fotografija svoga brata Amela koji je ubijen u Sarajevu.  

- Mama je radila u bolnici, a otac je bio na liniji. Meni je to izgledalo kao da su uvijek odsutni, bar jedno od njih. Zato je stariji brat imao ulogu oca, imaoje mene kao odgovornost. Moram reći da je to znao dobro iskoristiti. Ja bih išao po vodu, cijepao drva, ne uvijek, ali znatno više od njega sam radio po kući. On je bio moj autoritet, moj uzor, ponos, kao što mi je govorio otac: „Kad mene nema, Amel ti je sve, on ti je ja". Sve do 1995. godine rat je na neki naćin bio kao neka velika ekskurzija, ništa nije bilo bitno. Ima škole, nema škole. Rat je. I kad ste gladni nikom ništa, svi su gladni. Bili smo podjednako izloženi patnji, pa je bilo svejedno nam Džemil.  

Seća se 3. maja 1995. godine. Bila je sreda, sunčan dan, „primirje, ako je to tada uopšte postojalo".  

- Ja sam se sa svojom rajom igrao klikera, a brat je igrao tenisa. Ljevica, izrazito jaka Ijevica. Dok je čekao prijatelja da dohvati lopticu, bioje na momenat na čistini, izložen snajperisti sa'Špicaste stijene'. Jedan hitac u prsni koš. Taj zvuk i dan danas čujem, jeziv, strašan, tako bučan da je sve zanijemilo od praska. Ni sam neznam kako sam otrčao do mame da joj javim, nazvao sam hitnu i donio joj deku da ga umotamo. On je već bio na podu, par koraka od kuće. Valjda je pokušao hodati, možda 20 metara, ali na izmaku snage samo je pao i na krilu naše majke izdahnuo. Mama je pokušavala da ga spasi, davala je umjetno disanje, znala je da je kasno, ali majka kao majka nije odustajala. Sjećam se da je prije hitne stigao neki auto i da smo otišli u bolnicu. Doktori su rekli da nije bilo spasa čak i da su oni bili tu kad je pogođen. Sijač smrti kako su ga zvali, zloglasno snajpersko gnijezdo sa 'Špice'. Dan kadaje moje djetinjstvo prekinuto. Dan kada je Amel ubijen,a imaojesamo 16 godina i 55 dana, igrajući tenisa. Pišljivog tenisa. Treba li još neki drugi razlog zašto nikad nisam gledao Đokovića, a kamo li navijao za njega - kaže nam Džemil.  

Upitan da nam kaže nešto o pokretanju sajta, naš sagovornik odgovara da ideja o „Sniper ANeu" postoji već neke tri godine, „možda i više, rekao bih podsvjesno".  

nađem bilo koju fotografiju iz rata i tog perioda me natjerala na traženje slika po raznim stranicama, kako nekih  

amaterskih tako i onih oficijelnih medijskih servisa kao Reuters, Epa, Getty. Primarna ideja stranice nije bila'Moja priča' i moja tragedija, ali u procesu kreiranja projekta došlo je do toga da ako želim da  

prezentujem i pokrenem nešto, onda sam ja taj koji mora prvi početi. Krozovaj projekat i svoju priču sam iniciraotraganjeza slikama ne samo mog brata već i svih ostalih koji su preživjeli rat i koji dijele sličnu ili goru sudbinu. Mnogi nemaju slika iz rata, možda čak ni jednu. Vjerovatnoto i ne spominju ili ne razmišljaju o tom periodu na taj način pošto su su živi i to im jedovoljno kao'uspomena'. Nažalost ima porodica koje su izgubile i one slike što su imali od prije rata - navodi naš sagovornik.  

Prema njegovim rečima, cilj projekta je da se nađu ratne fotografije i da se napravi baza podataka, sa imenima,  

datumima, da se sve to sačuva od zaborava. Što se tiče kontakata u vezi nekih priča ili fotografija iz rata, Džemil kaže da je do sada dobio jednu priču koja je u fazi izrade.  

- Ova priča je ponovo povezana za moga brata. Naime, poslao je naš rođak iz komšiluka koji je odrastao sa mojim bratom. Meni je posebno draga, ima nekih detalja i sitnica koje nikad nisam znao. Ponovno sam bio u tom vremenu, zamišljao ga, pokušao da ga čujem.Ti njihovi momenti provedeni skupa su mene do suza doveli, rekao bi neko naizgled nebitna i kratka priča, a za menejedan novi ugao iz bratovog života. Volio bi da je to podijelio prije, da mi je ispričao više o njemu. Ja sam svjestan da je teško pisati o ovakvim stvarima, to je razumljivo, znam i sam iz svog iskustva. Iskreno se nadam da kada objavimo ovu i druge priče koje budu pristizale, i kad i ostali vide sadržaje i koncept projekta, da če se lakše otvoriti i podijeliti svoje iskustvo.  

Upitan da li mu se javio neki fotograf iz ratnog perioda, Džemil kaže da je uvek u kontaktu sa nekim od fotoreportera.  

-Na spisku ihtrenutno imamo 110, javljaju se,žele pomoći, kao što su tada u ratu pomagali, isto tako žele da pomognu i sada. Mnogi su vezani za ovaj grad i za ovu državu, kako profesionalno tako i lično, emotivno. Većina njih ima svoje projekte i dnevne zadatke, dosta putuju, tako da ni ja neželim da im dosađujem. Imam dosta slika kojejoš nisu postavljene na stranici, za mnoge nemam prava i dozvole. U narednom periodu će povremeno biti postavljeno novih galerija i od drugih fotoreportera. Cilj nam je da svi budu prisutni u bazi, pa makar Džemil Hodžić: Ja samse sa svojom rajom igrao klikera, abrattenisa.Dokje čekao prijatelja da dohvati lopticu, bio jena momenatna čistini, izložen snajperisti sa 'Špicaste stijene'. Jedan hitacuprsni koš... Ni sam ne znam kako sam otrčao do mame da jojjavim, nazvao sam hitnuidoniojoj deku da ga  

umotamo... Valjda je pokušao hodati, možda 20 metara, ali na izmaku snage samojepaoina krilu naše majke izdahnuo  

to bilo sa jednom fotografijom kaže Džemil.  

Na naše pitanje kakoje  

region došao do toga da svaka strana, bilo BiH, bilo Hrvatska, a posebno Srbija, štiti svoje ratne zločince i ne priznaje zločine koje je počinila, a ne do  

suočavanja s ratnom prošlošću i pomirenjem, Džemil odgovara da je to jako komplikovano pitanje.  

- Mislim da je to pitanje  

ideologije. Ideja velike Srbije nije mrtva i na tome se i danas radi, nema napretka, budućnosti i pomirenja ako naše komšije, pa i susjedi, razmišljaju o nama kao 0 nezavršenom i neostvarenom projektu. Kakvi god bili zločini od strane Armije BiH oni se danas ne veličaju i ne slave. Većina počinitelja je osuđena i na osnovu toga nisu u javnosti predstavljeni kao heroji, dok se to isto ne može reči za Hrvatsku 1 Srbiju. Uzmite samo primjere Praljka i Mladića ili Šešelja koji je imao milion glasova na izborima. I na kraju krajeva, postoji ustaška i četnička ideologija kao registrovani pokreti i nešto što je opšte prihvaćeno u određenim krugovima, dok sa bosanske strane imate zlatne Ijiljane pravoslavne i katoličke  

vjeroispovijesti. Očito neki i ne žele da se suoče sve dok u 2019. godini, u Srbiji, imamo službene izjave tipa: „Da se mi ne bi trebali stalno vraćati na nesporazume iz prošlosti." Za nekoga je genocid i masakr nesporazum-zaključuje Džemil Hodžić.  

To je moj grad, tu mi je majka, bratov i očev mezar „Ja sam Bosnu napustio 2007. i otišao u Katar, gdje živim i radim zadnjih 12 godina. U Sarajevo dolazim svake godine na godišnji odmor, najčešćejeto Ijeti. Ne bih da zvučim patetično, ali Ijubavje šta mi prvo padne na pamet u vezi Sarajeva. I smog mi nedostaje, a kamoli šta drugo.To je moj grad, tu mi je adresa, tu mi je majka, bratov i očev mezar. U biti nisam ja nigdje ni otišao, tu sam uvijek, ako nefizički, onda psihički. Grad se izgradio, ekonomski puno bolje stoji, što je logično, ali kad pričate sa Ijudima imam osjećaj da je gore. Ljudi su u ratu ostajali da ga brane, iz Ijubavi, a sada napuštaju iz nekog čudnog prezira. lako su za sve krivci političari i korupcija, Ijudi su počeli i grad da mrze, priča Džemil."

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Snežana Čongradin

Teme: Korupcija

Naslov: Kurti trenutno ima protiv sebe i Srbiju i Zapad

 Sagovornici Danasa o ishodu kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora  

 Kurti trenutno ima protiv sebe i Srbiju i Zapad  

 Beograd - Pobedu Aljbina Kurtija, lidera Samoopredeljenja, na kosovskim izborima, sagovornici Danasa, Sonja Biserko i Žarko Korać, vide kao pobedu zasnovanu na borbi protiv korupcije, kao i pobedu mlađe i nepotkupljive generacije političara u nekadašnjoj južnoj srpskoj pokrajini.  

- Rezultati kosovskih izbora nisu nikakvo iznenađenje uzimajući u obzir nezadovoljstvo građana koje već duže vreme kulminira. Oni iz temelja menjaju političku scenu Kosova. Otvara se prostor jednom drugom Kosovu koje je zbog odlazeće generacije političara do sada bilo prikovano za kriminal i korupciju. To, naravno, neće biti ni lako ni brzo ali jeste novi početak - ističe za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.  

Ona dodaje da su pobedu odnele dve partije koje nemaju ratno nasleđe niti su  

  • Sonja Biserko: Otvara se prostor  

jednom drugom Kosovu koje je zbog odlazeće generacije političara do sada bilo prikovano za kriminal i korupciju • Žarko Korać: Kurtijevapobedaje  

jasan znak da je ljudima u regionu dosta krađe i pljačke. I pad prošle makedonske vlade se može tako tumačiti vezane za korupciju koja opterećuje kosovsko društvo.  

- Samoopredeljenjeje pokretkoji je nastao posle rata i do sada nikad nije bio na vlasti sem u Prištini. Očigledno je da će ove dve partije formirati vladu ukoliko ne bude intervencije sa strane. Hašim Tači je bio poslušan akter, a on je ovim izborima marginalizovan smatra Biserko. Osvrćući se na rezultate izbora na severu Kosova, sagovornica Danasa napominje da je Srpska lista trijumfovala pre svega zahvaljujući pritiscima i pretnjama Beograda. Time su, ističe ona, još jedanput Srbi glasali u korist svoje štete time što ostaju taoci Beograda.  

- Ko god bude izabran za premijera biće suočen sa zahtevom Zapada da se ukinu carine Beogradu. Kurti najavljuje i zahtev za reciprocitetom. Kako Kosovo do sada nikada nije samostalno donosilo odluke, pitanje je kako će se međunarodni akteri opredeliti u vezi s premijerskim mestom. Važno je da nova vlada neće pristati na podelu Kosova ili korekcije granica zbog čega je Beograd razočaran jer je imao sigurnog partnera u Tačiju. Čak i ako bi Tači ostao na mestu pregovarača, ne bi imao podršku za taj scenario. Srpski tabloidi već su lansirali kampanju protiv Kurtija kao mrzitelja Srba očito priželjkujući da on ne bude izabran za premijera - zaključuje Sonja Biserko.  

Ono što sam očekivao dogodilo se, kaže u izjavi za Danas Žarko Korać, samostalni poslanik u Skupštini Srbije. lako su njegovi politički stavovi ekstremniji nego većine građana Kosova, dodaj e Korać, Kurti je izabran pre svega kao protest protivkorupcije na Kosovu.  

- Njega i njegovu stranku ljudi za to ne vezuju a i njegova politička kampanj a naj više se zasnivala na kritici korupcije i pljačke. On je jasan znak da je ljudima u regionu dosta krađe i pljačke. I pad prošle makedonske vlade se može tako tumačiti. Prve reakcije u Srbiji pokazuju da je vlastima u euforiji, zbog izbora Srpske liste, potpuno promaklo da će dobiti mnogo tvrđe kosovske pregovarače, na koje će Zapad još manje moći da utiče nego do sada - kaže Korać. Zato je i jedino pitanje, zaključuje sagovornik našeg lista, da li će Zapad izvršiti pritisak da Kosovo dobije koalicionu vladu bez Kurtija. „Paradoksalno, Kurti trenutno ima protiv sebe i Srbiju i Zapad“, napominje Žarko Korać.  

Snežana Čongradin  

„Nećemo trčati ka Srpskoj listi"  

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti i kandidatkinja za premijerku Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani imali su prvi sastanak na kom se razgovaralo o koaliciji ove dve stranke nakon nedeljnih izbora. Najavljuju vladu umanjenog sastava, kao i to da neće juriti za koalicijom sa Srpskom listom, prenosi Kossev. Portal ističe da je do sastanka između predstavnika dve prvoplasirane partije na nedeljnim vanrednim izborima za Skupštinu Kosova došlojuče. Vjosa Osmani je navela da je sa Kurtijem razgovarala o principima, ali detalji još uvek nisu diskutovani. Dvoje lidera nisu najavili ni ime budućeg premijera, ali je Kurti najavio da će vladati zajedno. „Nećemo se baviti političkom trgovinom kakvu ste videli sa PAN koalicijom. Bićemo radikalno transparentni", najavio je Kurti. Kada je budućnost jedine srpske parlamentarne partije, Srpske liste, u budućoj kosovskoj vladi u pitanju, Kurti i Osmani poručili su da će se preSL sastati sa drugim političkim opcijama. Kurti je rekao da je „ustavna obaveza da od srpske zajednice imamo jednog ministra, ako imamo 12 ministarstava. Mi ćemo poštovati Ustav Kosova, ali nećemo trčati prvo kod Srpske liste, a da se ne sastanemo sa Srbima van Srpske liste, kojima jejoš jednom učinjena nepravda,sa nepravilnostima u izbomom procesu i kršenja koja su potvrđena i od međunarodnih posmatrača". Istakao je da će razgovarati sa Srbima koji priznaju nezavisnost Kosova. P. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Kurir      Strana: 15

Rubrika: Vesti

Autori: J.S.

Teme: Korupcija

Naslov: Boki 13 spiskao milion na krpice, a nezaposlen Je i bez prihoda

 AFERA „REKET“ DETALJI OPTUZNICE PROTIV JOVANOVSKOG

 Boki 13 spiskao milion na krpice, a nezaposlen Je i bez prihoda

 Tužilaštvo Rijaliti učesnik sumnjiči se da je uticao na svoju prijateljicu, tada specijalnu tužiteljku Katicu Janevu, da osumnjičenog u jednoj istrazi pusti u kućni pritvor, a za tu uslugu od njega je uzeo milion i po evra

 Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju podiglojejučeoptužnicu protiv rijaliti zvezde Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, zbog afere „reket" u kojoj je, kako se sumnja, od jednog biznismena uzeo milion i po evra obećavajući mu bolji položaj u postupku koji se protiv njega vodio.

Optužnicom su obuhvaćeni i tadašnji specijalni tužilac Katica Janeva i Zoran Milevski Kičec.

Pranje para

- Kičec se sumnjiči za krivično delo primanje nagrade za nezakonit uticaj, dok se Bokiju 13, osim ovog, na teret stavlja i krivično delo pranje novca. Katica Janeva sumnjiči se za zloupotrebu moći i ovlašćenja - saopšteno je iz tužilaštva.

Boki 13, kako se navodi u optužnici, od novembra 2018. do aprilaove godine, koristeći svoj prijateljski odnos sa tužiocem Katicom Janevom, uticao je na nju da u istrazi koja se vodila pod nazivom „Carstvo“ protiv Orce Kamčeva njemu olakša položaj. Treći osumnjičeni, kako se sumnja, organizovao je sastanke Jovanovskog sa suprugom osumnjičenog, a kasnije i sa njim samim, uveravajuči ih da če uspeti da utičunatužioca.

- Jovanovski i Kičec primili su od supruge osumnjičenog Kamčeva dogovorenih 500.000 evra, posle čega je Janeva podnela saglasnost da on bude pušten u kućni pritvor, što je sud i prihvatio. Pošto su od njega dobili još milion evra, Janeva je dala pismenu saglasnost da mu budu vraćeni pasoši - navodi se u optužnici.

Za „uslugu“ kojom je omogućila okrivljenom u predmetu, kako je tokom istrage utvrđeno, Janeva dobila j e nameštaj u vrednosti od nešto više do 4.800 evra i 50.000 evra u kešu, dok su Boki i Kičec uzeli milion i po evra. Blokirani računi

Podsetimo, kako j e Kurir pisao, na video-snimku koji se pojavio u javnosti, akoji je korišćen u istrazi protiv osumnjičenih, vidi se kako Boki 13 prima novac u torbi „luj viton“.

- Jovanovski, iako nezaposlen, sa blokiranim računima i bez prihoda, kupio je početkom ove godine luksuzni nameštaj, odeću i obuću i boravio u luksuznim hotelima u inostranstvu, što sugeriše da je prao novac pribavljen izvršenjem krivičnog dela - navodi se u optužnici.

Boki 13 nije izneo svoju odbranu u tužilaštvu pošto mu je u sredu, kada je doveden na saslušanje, navodnopozlilo. Međutim, posle pregleda kod lekara, on je vraćen u pritvor, u kom je od 15. jula, kada je uhapšen.

Proširena istraga

NA UDARU BOKIJEV.TATA I ZAEVLJEVA POLITICARKA ParaleLno sa podizanjem optužnice, tužilaštvo je proširilo istragu protiv Jovanovskog i još četvoro osumnjičenih zbog sumnje da su počinili prevaru i pranje novca preko privatnog fonda „Boki 13", koji je navodno skupLjao novac za gradnju kuća za stara Lica. Među osumnjičenima, kako su preneli makedonski mediji, jesu Bokijev otac MiLe Jovanovski, potpredsednica Skupštine Makedonije, inače iz stranke premijera Zorana Zaeva Frosina Remenski, kao i saradnica Jovanovskog Kristina Karajovanov. Potpredsednica Međunarodne unije Jasna Mandić, inače četvrta osumnjičena, sasLušana je u sredu uveče i određen joj je kućni pritvor.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 25

Rubrika: Regioni

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ratni veterani traže dnevnice

PROTEST BIVŠIH VOJNIKA JUČE U VRNjAČKOJ BANjI

Ratni veterani traže dnevnice

GRUPA ratnih vojnih veterana protestovala je juče u Vrnjačkoj Banji za vreme održavanja godišnjeg savetovanja sudija Srbije, smatrajući da je Vrhovni kasacioni sud glavni krivac za neisplaćene ratne dnevnice jer, kako navode, vrši pritisak na manje sudove.

Prema rečima okupljenih, u poslednje dve godine je na ime sudskih troškova u procesima koje borci vode protiv države iz Ministarstva odbrane isplaćeno oko 100 miliona evra. Pošto se zastarelost potraživanja različito tumači, tek mali procenat tih para je otišao borcima, a troškove su naplatili advokati, često i preko izvršitelja.

- Oni koji imaju vezu u sudu se naplate, a među ovim ljudima koji su se okupili na protestu ima i onih koji žive bez struje. I oni nemaju pravo. A bili su u istom ratu, istom rovu - kaže Dejan Milošević, predsednik Udruženja "Gvozdeni puk Srbije", najavljujući za 14. oktobar veliki skup ispred Vrhovnog kasacionog suda. - Postavićemo šatore i nećemo se povlačiti dok se problem ne reši. n G. Ć.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 8

Rubrika: Susedi / Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: OPTUŽNICE ZA “REKET“

SEVERNA MAKEDONIJA

OPTUŽNICE  ZA "REKET"

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal Severne Makedonije podiglo je juče optužnicu protiv Bojana Jovanovskog, Zorana Milevskog i razrešene specijalne tužiteljke Katice Janeve. Optužnica u slučaju "Reket" tereti ovo troje da su, od novembra prošle do aprila ove godine, izvukli 1,55 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca, Jordana Kamčeva, u zamenu za to da mu se "olakša pozicija" u predmetu Specijalnog tužilaštva "Imperija". Tužilaštvo je tada vodila Janeva.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 8

Rubrika: Susedi / Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PALA VLADA DANČILOVE

RUMUNIJA

PALA VLADA DANČILOVE

RUMUNSKI poslanici oborili su socijaldemokratsku vladu premijerke Viorike Dančile, otvarajući put za formiranje prelazne vlade do parlamentarnih izbora, krajem 2020. godine. - Sprečili smo Socijaldemokratsku stranku da naudi Rumuniji - rekao je Ludovik Orban, lider opozicione Liberalne stranke koja je predvodila glasanje o nepoverenju. Za rušenje vlade bila su potrebna 233 glasa, a dobijeno je 238.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: SMENE KOD SERGEJA

PROMENA KADROVA U PSG

SMENE KOD  SERGEJA

POKRET slobodnih građana saopštio je juče da je na sednici Predsedništva smenjen poverenik za Beograd Aleksandar Pavlović, iz razloga koji su organizacione prirode i u cilju povećanja efikasnosti u radu beogradskih povereništava. - Ostavku na funkciju šefa IO podneo je Milan Žunić, iz brojnih razloga, nakon čega je Predsedništvo raspustilo članove Izvršnog odbora kako bi se u narednom periodu postavio novi - navodi Predsedništvo PSG. Lider PSG Sergej Trifunović objavio je ranije juče da jedan njegov saradnik hteo da primi mito.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: RTS1

Rubrika: Jutarnji dnevnik/RTS

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Međustranački dijalog

Spiker:U Skupštini Srbije nastavlja se dijalog predstavnika vlasti I dela opozicije uz posredovanje evropskih parlamentaraca. Juče je održan prvi sastanak, a teme su izborni uslovi, nadzorna tela, mediji, birački spiskovi i finansiranje kampanje. U razgovoru su učestvovale stranke vladajuće koalicije i deo opozicije. Nisu učestvovali radikali, DSS i Savez za Srbiju, a sastanak je napustio lider SDS-a, Boris Tadić.Vladimir Đukanović, SNSBiće nešto verovatno vezano i za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, pretpostavljam da će doći do nekih stvari vezanih za birački spisak, mislim da će biti za finansiranje političkih stranaka, da će tu doći do određenih promena. Ono što može da dovede do boljih izbornih procesa mi smo spremni da prihvatimo i da razgovaramo.Boris Tadić, SDS:Bez dijaloga nema rešenja, ali ovo nije format koji obezbeđuje rešenje. Tako da ja želim samo da pomognem. Format koji sam ja predložio je da se vodi direktan razgovor između opozicije i predstavnika Evropskog parlamenta pa predstavnika Evropskog parlamenta i Vlasti pa onda u budućnosti daj bože da dođemo do uslova za dijalog.Čedomir Jovanović, LDP:Šta je bio problem za srpske stranke da dođu ovde u parlament, sednu i porazgovaraju, kažu šta je ono što smatraju problemom i pokušaju da nađu kompromis.Spiker:Evropska unija i Savet Evrope u naredne tri godine uložiće 40 miliona evra u unapređenje vladavine prava u našem regionu. To je glavna poruka regionalne konferencije Horizontalni instrumenti Zapadnog Balkana i Turske, kojom je označen početak druge faze projekta važnog za dalje evropske integracije.         

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: RTS1

Rubrika: Jutarnji dnevnik/RTS

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Unapređenje vladavine prava

Spiker:Evropska unija i Savet Evrope u naredne tri godine uložiće 40 miliona evra u unapređenje vladavine prava u našem regionu, to je glavna poruka regionalne konferencije Horizontalni instrumenti Zapadnog Balkana i Turske, kojom je označen početak druge faze projekta važnog za dalje evropske integracije. Više o tom projektu iz Skoplja izveštava Ruža Jeremić.Novinarka:Više od dvesta predstavnika vlasti i civilnog sektora i eksperata okupilo se u Skoplju oko unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije, diskriminacije, a ovoga puta i slobode medija i izražavanja. Cilj programa je usaglašavanje sa standardima Evropske unije.Verena Tejlor iz Saveta Evrope: Stalo nam je do ovog regiona. Iskoristili smo najbolje instrumente da bi podržali vaše reforme. Na usaglašavanje standarda u oblasti vladavine prava radićemo kroz dijalog i stalne konsultacije, što nije uvek lako, ali to vodi do važnih odluka u interesu vašeg puta ka Evropskoj uniji.Novinarka:U prvoj fazi Horizontalnog instrumenta, 25 miliona evra slilo se u vladavinu prava u regionu. U Srbiji je finansirano sedam projekata. Kolin Volf iz Evropke komisije:U Srbiji, otvaranje kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima jedan je od konkretnih rezultata, a radi se i na slobodi izražavanja i medija. Novinarka:Značajan podsticaj zemlji domaćinu je očekivana odluka o otvaranju pristupnih pregovora. Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije:Makedonija je poboljšala uslove u zatvorima, 80 odsto osoblja se usavršavao, usvojen je novi zakon, a u policiji poboljšana unutrašnja kontrola.Novinarka:Obiman je posao do 2022. godine, kada se druga faza projekta završava. Četrdeset miliona evra u drugoj fazi ovog programa biće uloženo u 40 aktivnosti. Od zemalja Zapadnog Balkana i Turske očekuje se da sarađuju u interesu evropskih integracija I sopstvenog ekonomskog napretka. Za RTS iz Skoplja Ruža Jeremić Turudić.               

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: RTS1

Rubrika: Dnevnik 2/RTS1

Autori: Redakcija

Teme: javne rasprave

Naslov: Zorana Mihajlović o prijavi kompanije Car go

Spiker:Direktor kompanije CarGo Vuk Guberinić podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu protiv ministarke Zorane Mihajlović. Navode da sumnjaju da je ministarka uticala da se po hitnom postupku, bez javne rasprave, usvoje izmena Zakona o prevozu putnika, a taksisti su zbog toga što smatraju da CarGo krši zakon i danas blokirali ulice Beograda. Ministarka Mihajlović još jednom poziva da prekinu štrajk, a CarGo da poštuje zakon koji, kako kaže, može i da se menja ukoliko je potrebno. Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture:Dakle, ja ne štitim taksiste. Naprotiv. Mislim da je ovo što se dešava na ulicama Beograda nedopustivo, ali isto tako ne napadam ni CarGo. Niko nema ništa protiv inovativnih tehnologija. Naprotiv. Ali, za početak, morate da poštujete zakon, morate da se registrujete, moramo da znamo ko ste vi koji vozite građane. To je obavljanje javnog prevoza. Morate da izdajete fiskalne račune i još mnogo, mnogo toga.     

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: RTS1

Rubrika: Dnevnik 3/RTS1

Autori: Redakcija

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: Informacije od javnog značaja

Građani, novinari, nevladine organizacije, prošle godine izjavili su 3.346 žalbi povereniku za informacije od javnog značaja, a on je ocenio da je čak preko 80 odsto žalbi osnovano. I u svom izveštaju upozorio je da su organi javne vlasti u poslednjih nekoliko godina sve manje spremni da daju informacije i da uglavnom prođu nekažnjeno.Slavoljupka Pavlović iz Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja kaže za RTS da su ministarstva ta koja najčešće ne izvršavaju rešenja poverenika kada on naloži da se određene informacije daju.Koje informacije građani najčešće traže od organa javne vlasti, a šta oni uglavnom kriju?Građani najčešće traže informacije koje se tiču generalno trošenja javnog novca, kao i informacije koje se odnose na rad organa javnih vlasti, kako postupaju u poslovima svoje nadležnosti, u predmetima, žalbama. Ono što jeste poražavajuća statistika, to je da su upravo ministarstva ta koja najčešće ne izvršavaju rešenja poverenika kada on naloži da se određene informacije daju, zatim organi lokalne samouprave, kao i javna preduzeća.Donošenjem novog Zakona o opštem uprvnom postupku koji je u junu 2017. stupio na snagu došli smo u sitauciju da ne možemo da utvrdimo osnovicu za izricanje tih novčanih kazni, a s druge strane, svi koji bi trebalo potencijalno da izvršavaju odluke poverenika, odnosno rešenja o novčanom kažnjavanju, kao što su Narodna banka Srbije, osnovni sudovi, prekršajni sudovi, izvršitelji, iz različitih razloga su se oglasili nenadležnim. Kako ocenjujete predlog da poverenik ubuduće organe vlasti kažnjava sa po 20.000 dinara najviše 10 puta, da li mislite da će to pomoći?Mi smo već ukazali da je taj iznos novčane kazne neprimereno mali i to može dovesti do toga da se odugovlači postupak, da prosto morate deset puta da donosite rešenje o novčanom kažnjavanju po 20.000 dinara.Pored novčane kazne koju poverenik može da izrekne organu javne vlasti, kazne su Zakonom predviđene u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara i za direktore, odgovorna lica, odnosno one koji donesu odluku da sakriju informaciju. Ali šta se pokazalo za sve ove godine, koliko ti direktori zaista odgovaraju i plate kaznu iz svog džepa, šta radi Upravna inspekcija uopšte po tom pitanju?I kad prekršajni sud izrekne neku sankciju, kaznu tu novčanu plaća organ javne vlasti, a ne onaj ko je odgovoran, verovatno bi prvi korak bio da postoji lična odgovornost. Navešću podatak iz godišnjeg izveštaja poverenika za 2018. godinu - Upravna inspekcija nije podnela nijedan jedini zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica u organima javne vlasti.Kada posle svih pokušaja organ ipak ne dostavi informacije, povereniku ostaje da traži pomoć Vlade, koja treba da obezbedi da se njegovo rešenje izvrši, odnosno da se informacije dostave. Međutim, poverenik se godinama žali na to da u proteklih deset godina od 238 njegovih zahteva Vladi, Vlada nije reagovala ni u jednom slučaju. Šta to pokazuje i gde vidite rešenje tog problema?Verovatno je jedan od problema što Vlada uopšte nije odredila službu ili lice koje će da bude odgovorno za to da se obezbedi izvrešenje odluka poverenika.Od kada ste imali uvid u Nacrt Zakona o izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ukazivali ste da on ide u pravcu smanjenja transparentnosti - dakle, da pored šest najviših organa u državi više nećemo moći da izjavimo žalbu povereniku, žalbu kada ne dobijemo informacije ni protiv Narodne banke Srbije, već ćemo do informacija morati preko Upravnog suda.Mi stvarno ne vidimo tu razlog da oni budu izuzeti iz nadležnosti poverenika posebno što je u nacrtu dodat jedan izuzetak koji naravno nije apsolutni da se može uskratiti ili ograničiti pristup informacijama u situacijama kada je to neophodno zbog zaštite monetarnih interesa zemlje.Takođe ste ukazali i na to da preduzeća sa većinskim vlasništvom države da od njih čak nećemo moći ni da tražimo informacije od javnog značaja, zapravo da postoji mogućnost da se tako nešto desi. Koliko su upravo ta preduzeća krila podatke?Kod njih je najviše nediscipline kada je u pitanju postupanje po Zakonu. Čak je i Evropska komisija ukazala da je to jako loše rešenje, koje bi jako snizilo nivo dostignutih prava tako da mi se nadamo da se definitvno odustalo od te ideje.Skoro tri godine su prošle od kako je Ministarstvo državne uprave formiralo radnu grupu za izradu izmena Zakona. Taj posao, kako su nam rekli, još nije završen, pa nisu mogli ni da nam dostave Nacrt. Finalizacija je u toku, kažu da razmatraju i stavove novog poverenika. Šta su njegove zamerke na Nacrt u koji je imao uvid?Manje-više to su potpuno iste zamerke koje je poverenik i prethodni i institucija kao takva poverenika imala. S tim što je novi poverenik predložio da poslove nadzora nad sprovođenjm Zakona preuzme poverenik, onaj bi bio ovlašćen da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka umesto Upravne inspekcije.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/drustvo/raskrinkani-nastavnici-koji-operisu-po-skolama-direktorka-uletela-u-zbornicu-vicuci-zapamtice-on-mene-za-sva-vremena/257536/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raskrinkani nastavnici koji "operišu" po školama! Direktorka uletela u zbornicu vičući: Zapamtiće on mene za sva vremena!

MILORAD ANTIĆ DOBIO PRETNJE ZBOG TEKSTA OBJAVLJENOG U ALO! AUTOR: M.K. DATUM I VREME: 10.10.2019. 08:23Direktori pobesneli jer su uhvaćeni u muljaži* Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, nakon što je u razgovoru za "Alo!" javno ukazao na muljažu u školama u vezi sa đačkim ekskurzijama i uperio prst u direktore škola, ovih dana proživljava noćne more * Nije jedini, jer se svakome ko se u Srbiji drzne da pomene bilo kakve nepravilnosti i mahinacije u prosveti život pretvara u pakao. * Antiću nije ni prvi, a neće biti ni poslednji put da ukazuje na razne probleme u prosveti, pa tako, između ostalog, ni ono sa čim se susreću kako roditelji i đaci, tako i prosvetari I do sada je nailazio na razne prepreke i dobijao pretnje upravo zbog toga što nije zabijao glavu u pesak, već je o svemu javno govorio. Međutim, nova tura noćnih mora za Antića počela je nedavno zbog izjava datim našem listu, koji danima piše o javašluku u vezi s đačkim ekskurzijama. - Zbog svakog mog ukazivanja na pozitivne zakonske propise i njihovo kršenje od strane direktora, prolazim kroz agoniju. Upravo zbog teksta koji je objavljen u "Alo!" o tome koliko novca nastavnici i direktori dobijaju po ekskurzijama, direktorka škole u kojoj radim uletela je u zbornicu preteći i vičući: "Zapamtiće on mene za sva vremena." Ja tada nisam bio tu, ali mi je nemali broj kolega preneo njene reči. Kazali su i da je pričala da su je zbog tog teksta zvali direktori drugih škola da pitaju šta ja to pričam, kao i da od poziva ne može da živi - kaže za "Alo!" Antić i navodi da, osim pretnji, "neposlušnima" obavezno sleduje kontrola koju sprovode pomoćnici direktora po nalogu direktorke. - Kontrola podrazumeva da te prate svakog časa, gledaju kad dolazim, kad odlazim s posla, kuda idem, šta radim. Love ti svaku grešku, izmišljaju razne priče - objašnjava Antić i napominje da se nikoga i ničega ne plaši.   - Nikad nisam ćutao, pa neću ni ubuduće. Kolege koje imaju hrabrosti da progovore o anomalijama u prosveti prođu i gore. Recimo, oduzme im se razredno starešinstvo, dobiju najgori raspored, prati se da li su zakasnili pola minuta, ako nešto zatraže od direktora, a što im po zakonu sleduje, to im automatski odbiju, a hajka je neizostavna. Inače, svim tim zastrašivanjem oni žele da pošalju jasnu poruku svima koji stoje iza istine i žele isto tako javno da je saopšte, da to ne rade jer im sleduje horor - objašnjava predsednik Foruma srednjih stručnih škola.   Sklapaju poslove sa sumnjivim agencijama "Alo!" danima piše o raznim muljanjima u vezi s ekskurzijama, što se na kraju lomi preko kičme roditelja i đaka. Tako škole mimo roditelja odlučuju kada će, gde i po kojoj ceni deca putovati, a mame i tate služe samo da potpišu saglasnost. Takođe, ni novac koji sleduje direktorima i nastavnicima za vođenje đaka na putovanje uopšte nije zanemarljiv, pa onda i ne čudi što se javne nabavke sprovode bez bilo kakve kontrole i reda sa često sumnjivim agencijama. Bonus video Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata      

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/vesti/uzice-rekonstruise-stari-grad-projekat-vredan-22-miliona-dinara/3xxz2sw

Autori: Tanjug - B92

Teme: Javne nabavke

Naslov: UŽICE REKONSTRUIŠE STARI GRAD Projekat vredan 22 miliona dinara

Dan grada Užica obeležio je početak rekonstrukcije Starog grada, a Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija za taj projekat izdvojilo je 22 miliona dinara, dok je iz kase grada stiglo 10 miliona. Planirano je da radovi na rekonstrukciji traju godinu dana i biće obavljani u nekoliko faza.Prva obuhvata rekonstrukciju gornjeg grada koja podrazumeva izgradnju kule, kazamata i rekonstrukciju citadele, prenosi B92."Konzervaciju gornjeg grada smo započeli 2017. godine, a danas pristupamo prvoj fazi rekonstrukcije, nakon toga slede radovi na konzervaciji srednjeg i dela donjeg grada, a potom će biti urađena i ulazna kapija. Za te radove biće izdvojeno 11 miliona dinara, od čega je osam dalo Ministarstvo kulture. U toku je javna nabavka za odabir izvođača radova i očekujemo da ta faza bude završena do proleća. Nakon toga sledi treća faza - konzervacija celog donjeg grada i na taj način biće konzervirane sve zidine i spremne za kompletnu rekonstrukciju", izjavio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.Sledeće godine u planu je izgradnja pešačkog mosta koji će povezati magistralni put ka Zlatiboru sa Starim gradom."Već je urađeno idejno rešenje, očekujem da ćemo tokom naredne godine obezbediti uslove za početak radova i izgradnju mosta dugog 113 metara, koji će povezati turiste sa svim lokalitetima koje vredi videti i posetiti. Pored Starog grada to su definitivno i zelena biciklistička staza, kao i neolitsko naselje koje je već u izgradnji. Tako će Užice doprineti razvoju turizma u zapadnoj Srbiji", navodi Petković.Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ističe da je ova rekonstrukcija - projekat decenije, koji će Užice visoko pozicionirati na turističkoj mapi Srbije."Užice je dugo vremena bilo samo usputna tačka za turiste koji idu od Beograda, preko Zlatibora ka Crnoj Gori. Stavljanjem Starog grada u punu turističku funkciju to će se definitivno promeniti. Razvojem turizma, stvaraju se uslovi za nova radna mesta", naglasio je Selaković.Iz Ministarstva kulture poručuju da se rekonstrukcijom Starog grada otvara nova stranica kulture u Srbiji, jer su brojni slični lokaliteti nepravedno zapostavljeni, pa je planirana rekonstrukcija skoro svih starih gradova za koje postoji pisana dokumentacija.        

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/10/10/djukanovic-sta-god-da-traze-iz-opozicije-mi-im-udovoljimo-a-onda-ne-dodju/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Đukanović: Šta god da traže iz opozicije, mi im udovoljimo, a onda ne dođu

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović najavio je da će se u skupštinskoj proceduri naći određene izmene i dopune zakona koje se tiču izbornog procesa, prvenstveno zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da će doći do određenih promena u vezi sa biračkim spiskom i finansiranjem stranaka. On je, po izlasku sa prvog sastanka predstavnika vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, rekao da je vlast spremna da unapredi nešto ako će to kako je rekao, zaista doprineti boljem izbornom procesu. "Svako iznese svoj stav, pričamo, razgovaramo i to je to ali jedino vlast daje konkretne predloge. Niko ne može da shvati na šta se predstavnici opozicije žale jer do sad nisu ništa konkretno davali kao predlog. Osim široke priče da im sve smeta, čini mi se da im najviše smeta što nemaju podršku naroda", rekao je Đukanović novinarima ispred Skupštine Srbije gde se održava sastanak. Upitan da li je bilo neophodno da predstavnici EU budu posrednici u tim razgovorima, Đukanović je kazao da je "moglo bez njih, ali i da nije loše da budu tu". Pogledaj i ove vesti... "Šta god da traže iz opozicije, mi smo spremni da ima udovoljimo ali oni onda ne dođu, naljute se i na ove iz EU. Opozicija je krajnje konfuzna, jedni plaču što ne mogu da dođu jer im važniji od njih zavrću uši i kažu da ne mogu da idu", rekao je Đukanović. Predsednica parlamenta Maja Gojković kratko je izjavila da dijalog i dalje traje i da je njen lični utisak da je vrlo zadovoljna kako su razgovori krenuli. Zaključak predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, posle prvog dela dijaloga, manje je optimistična: "Što bi rekli moji Pomoravci, džaba smo krečili!" "Ništa nismo čuli novo, nije bilo nekih argumenata gde je opozicija mogla da potvrdi ono što je sve vreme govorila da joj smeta. Skoro 90 odsto stvari u parlamentu je prihvaćeno ono što je bila njihova primedba, i Vlada je takođe prihvatila njihove primedbe, i ja mogu slobodno da napravim neki zaključak šta je tu najveći problem - da vanparlamentarna opozicija ucenjuje parlamentarnu opoziciju", kazao je Marković.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2654161/uskoro-tender-za-izgradnju-fabrike-za-preciscavanje-otpadnih-voda-u-umcarima-poceli

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uskoro tender za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Umčarima - Počeli pripremni radovi

Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com) Radnici JP Vodovod i kanalizacija Grocka nedavno su počeli radove na bušenju bunara u Umčarima. Ovo su samo pripremni radovi za potrebe izgradnje buduće fabrike za preradu vode, koja će početi uskoro da se gradi u ovom naselju. Projektovana vrednost na osnovu tehničke specifikacije iznosi 99 miliona dinara, ali iznos koji će Opština i Grad uložiti znaće se po zaključenju ugovora.Radovi će podrazumevati rekonstrkciju objekta i dogradnju novog dela shodno nameni za prijem sirove vode sa izvora, pranje filtera i snabdevanje vodom za piće.- Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda činiće dva objekta, filter-stanica i komandno-pogonski centar - objašnjavaju nadležni iz GO Grocka. Tačan datum početka radova se ne može precizirati, jer je uslovljen postupkom javne nabavke koja će uskoro biti raspisana.  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: vesti-online.com

Link: https://www.vesti-online.com/saka-evra-za-majcin-bol/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šaka evra za majčin bol

Beograđanka M. M. samo je jedna od žena kojima su bivši muževi oduzeli decu dok su sudovi žmurili10.10.2019. 10:05 D. Dekić - Vesti          EPA-EFE/PATRICK SEEGER Vredi li majčinska ljubav šaku evra? Ovo pitanje nametnuo je Evropski sud za ljudska prava koji je Srbiji naložio da jednoj Beograđanki, kojoj je bivši suprug na silu odveo decu, isplati više od 10.000 evra odštete. Posle razvoda, M. M. (55) je ostala bez dvoje mališana, iako su sve odluke pred srpskim pravosuđem bile u njenu korist. Odluke nikada nisu izvršene, a deca su se vremenom otuđila od nje i ostala sa ocem. Pošto je srpski pravni sistem dopustio neizvršenje odluka o dodeli dece, Evropski sud je presudio da nije izvršeno pravo majke na starateljstvo i da je prekršeno njeno pravo na poštovanje porodičnog života, garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. U njenom slučaju, kako su konstatovali, došlo je i do kršenja prava iz Konvencije u pogledu dugotrajne dužine postupka pred Ustavnim sudom Srbije, u trajanju od tri godine. Sve konačne i izvršne sudske odluke su obavezujuće kaže za "Vesti", advokat Ivan Ninić i ističe da je država dužna da obezbedi mehanizam za izvršenje odluka. To je, prema njegovim rečima, ranije radila putem suda, a sada je deo ovlašćenja prenela na sudske izvršitelje, pa kako je naglasio, mora da postoji i institucionalni okvir i za porodične odnose. - Kada je država pasivna, sledi ovakav odgovor Evropskog suda koji je senzitivan i često ukazuje na povredu prava na pravično suđenje i kršenje Konvencije o ljudskim pravima. Zato nalaže državi da oštećenu osobu obešteti. Međutim, ima situacija kada kompenzacija ne može da nadoknadi razdvojenost deteta koje je u međuvremenu poraslo i roditelja kome su godine prošle bez dece - pojašnjava Ninić. Starateljstvo bez dece M. M. je tražila 200.000 evra na ime nematerijalne štete, jer je pretrpela bol i patnju zbog neviđanja dece, uz osećaj anksioznosti i bespomoćnosti. Navela je da će novac upotrebiti za obnovu odnosa sa decom i za zajedničke aktivnosti. Sud joj je dosudio troškove postupka od 5.300 evra, pa država treba da joj isplati 15.300 evra. Na odluku je moguća žalba Velikom veću Evropskog suda. Ona se razvela 2001. i povela mališane kod svojih roditelja, ali ih je u januaru 2002. bivši suprug silom uzeo decu i ona do oktobra 2009. nije imala redovne kontakte sa njima, jer ih je bivši muž opstruirao. Deca su se otuđila i kasnije rekla da žele da budu sa ocem, a da majku viđaju povremeno, piše na sajtu Evropskog suda. Sud u Beogradu je 2003. doneo privremenu meru u korist M. M. za isključivo starateljstvo do konačne presude i predaju dece u roku od 24 sata. Konačna presuda sud joj je donela jedinstveno starateljstvo u oktobru 2005, sa zabranom kontakta bivšeg muža i dece od tri meseca da bi oni obnovili emotivne veze sa majkom. Pokušaja je bilo, ali nijedna odluka nije sprovedena. M. M. je imala povremene susrete sa decom, koji su, kada su napunili 12, pa 15, rekli da bi radije ostali sa ocem i redovno se sastajali sa majkom. U međuvremenu su postali punoletni. Ustavni sud je po njenoj žalbi iz 2009. utvrdio 2012. kršenje prava na pravično suđenje u pogledu dužine izvršnog postupka konačne presude kojom joj je pripalo starateljstvo nad decom iz oktobra 2005. godine. Lanac korupcije Postoji i druga strana medalje na koju je ukazala Beograđanka Nataša Naletina kojoj je bivši suprug na prevaru uzeo dve ćerke. Nataša je sa još šest žena podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije, jer smatraju da postoji sprega advokata suprotne strane i veštaka sa sudijama koji na račun bogatih očeva uvek donose iste odluke: majke su nepodobne, a starateljstvo nad decom pripada očevima. Ukazale su da su tokom veštačenja korišćeni psihološki testovi koji u Srbiji nisu odobreni. Nije tajna, kaže advokat Ivan Ninić, da postoji tarifa kojom mogu da se izdejstvuju odluke suda. U tome, prema njegovim rečima, učestvuju pojedini advokati, socijalni radnici i veštaci, uz podršku suda. - Kad se to sveto trojstvo zatvori može sve da se izdejstvuje, novcem ili protivuslugom. Onaj ko nema društvenu poziciju ne može ništa da uradi, a čak i da ima novca izgubiće bez realne moći u društvu. Pritom se pokazuje da je sistem nemoćan da preseče ovaj lanac korupcije - istakao je naš sagovornik koji je osnivač organizacije Centar za vladavinu prava. Ninić je podsetio na sudske slučajve nekih javnih ličnosti koje su potvrdile korupcionaštvo u borbi za starateljstvo, zbog čega je dete pripalo partneru zbog moći i novca. - Takve ispovesti poznatih obeshrabruju običnog građanina koji se, kada ih čuje, pita čemu da se nada - ukazao je Ivan Ninić. Potplaćeni službenici - U Centrima za socijalni rad su male plate zaposlenih koji su istovremeno i bez društvenog statusa, zbog toga skloni korupciji. Njihova procena je presuđujuća u slučajevima dodela dece posle razvoda, pa trguju uticajem u jednom broju predmeta sa moćnim i bogatim ljudima, što može život da im preokrene na bolje. Takav scenario je uglavnom karakteristika beogradskih centara, dok u manjim mestima lični kontakti "presuđuju" kome će dete pripasti - objasnio je Ivan Ninić. Starateljstvo na papiru Beograđanka M. M. je samo jedan u nizu roditelja koji zbog neizvršenja odluka suda ne mogu da budu uz decu. Češći se desi da majka dobije starateljstvo, a otac ne da dete, ali ima i obrnutih slučajeva. Milici Marković je 2013, uprkos odluci suda, bivši muž uzeo dve ćerke i nije ih vraćao, a pritom su je socijalni radnici upućivali na sud, sud na policiju, a policija na sud. Snežana Đorđević iz Vranja je dobila starateljstvo nad ćerkom od sedam godina posle rastanka sa nevenčanim suprugom Sašom Ristićem. Nije mogla da je viđa, iako su institucije tvrdile da su posao odradile po zakonu, a na pitanje gde je zatajilo, odgovor nije imala.KLJUČNE REČI STRAZBUR SUD U STRAZBURU STARATELJSTVO STARATELJSTVO NAD DECOM     

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/15780/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Na drugom sastanku vlasti i dela opozicije - o medijima, biračkim spiskovima i finansiranju kampanje

Objavljeno: 10.10.2019 Tweet U zgradi Skupštine Srbije počeo je drugi sastanak o izbornim uslovima predstavnika vlasti i dela opozicije uz posredovanje evropskih parlamentaraca. Kako je najavljeno, tema današnjeg sastanka biće mediji, REM, edukacija birača, birački spiskovi i finansiranje političke kampanje. Sastanak vlasti i opozicije na FPN Foto: Srđan Ilić Kako prenosi N1, na sastanak su došli predstavnici Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović i Đorđe Milićević, Bojan Klačar iz CeSID-a i ambasador EU Sem Fabrici. Dijalogu su se odazvali i predstavnici dela opozicije, među kojima su lider Nove stranke Zoran Živković, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije i predsednik Srpskog patriotskog saveza - SPAS, Aleksandar Šapić. Sastanku neće prisustvovati predstavnici Saveza za Srbiju, ali ni Demokratske stranke Srbije, Dosta je bilo… Na ovaj skup neće doći ni Boris Tadić, lider SDS, koji je juče napustio pregovore vlasti i opozicije. On je novinarima rekao da je na jučerašnji sastanak došao da evropskim prijateljima direktno saopšti da je dijalog nemoguć bez učešća svih predstavnika opozicije. Tadić je naveo da u Srbiji nema normalnih okolnosti za elementarni politički život, a kamoli za dijalog. "Organizator je morao da učini apsolutni napor da za sto dovede predstavnike dela opozicije koji nije ovde. Nisam došao da diskutujem sa predstavnicima vlasti, već evropskim prijateljima da kažem da je to uslov bez koga se ne može. Svi moraju da učestvuju u dijalogu kako bi on bio efikasan i primenjiv", rekao je Tadić i dodao da na današnji sastanak neće doći. Tema prvog sastanka bio je međustranački dijalog i unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović rekao je posle jučerašnjih pregovora da će se u skupštinskoj proceduri naći izmene i dopune zakona koje se tiču izbornog procesa, a prvenstveno zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Najavio je i da će doći do promena u vezi sa biračkim spiskom i finansiranjem stranaka. On je rekao da je vlast spremna da unapredi nešto ako će to, kako je rekao, zaista doprineti boljem izbornom procesu. "Svako iznese svoj stav, pričamo, razgovaramo i to je to, ali jedino vlast daje konkretne predloge. Niko ne može da shvati na šta se predstavnici opozicije žale jer do sad nisu ništa konkretno davali kao predlog", rekao je Đukanović novinarima ispred Skupštine. U pregovorima predstavnika vlasti i dela opozicije posreduju predstavnici EP Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna. Planom Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine. Osim članova vladajućih partija, na tom skupu učestvuju i predstavnici Stranke moderne Srbije, Pokreta slobodnih građana, Nove stranke... Inače, generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger je juče izjavio da postoji prostor da se poboljšaju uslovi za predstojeće izbore u Srbiji i najavio da će u novembru doći misija koja će proceniti te uslove. Izvor: N1, Beta, Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net. 

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PRIJAVA ZA MIHAJLOVIĆ

PRIJAVA ZA MIHAJLOVIĆBEOGRAD, 10. oktobar 2019. (FoNet) - Direktor kompanijeCarGo Tehnolodžiz Vuk Guberinić podneo je Tužilaštvu zaorganizovani kriminal krivičnu prijavu protiv ministarkegrađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ZoraneMihajlović zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično delotrgovine uticajem.Guberinić je naveo da je Mihajlović, koristeći svoj službenii društveni položaj, uticala da se po hitnom postupku i bezjavne rasrave usvoje izmene Zakona o prevozu putnika udrumskom saobraćaju, navodi se u saopštenju CarGo.Prema njegovim rečima, bilo je nužno da se prilikomdonošenja izmena Zakona održi javna rasprava sa svimzainteresovanim stranama, ali je Mihajlović uticala da se ipored nedostataka, zakon usvoji po hitnom postupku.Pozivam Više javno tužilaštvo da sprovede temeljnu istraguzasnovanu na načelu nulte tolerancije na korupciju i daprikupi dokaze kako bi pred nadležnim sudom pokrenuokrivični postupak protiv prijavljene Mihajlović uzzahtevanje najstrože moguće kazne. U Srbiji niko ne sme dabude zaštićen od istrage, zaključio je Guberinić.Kompanija CarGo podnela je ranije dve krivične prijaveprotiv Mihajlović - u martu zbog indicija o zloupotrebislužbenog položaja i u avgustu zbog udruživanja radi vršenjakrivičnih dela iz člana 346 Krivičnog zakonika, dodaje se usaopštenju.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: nedeljnik.rs

Link: https://www.nedeljnik.rs/tadic-odmah-napustio-sastanak-savez-za-srbiju-nije-ucestvovao-dukanovic-najavio-izmene-zakona-kako-je-protekla-prva-runda-medustranackog-dijaloga/

Autori: Nedeljnik.rs

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Tadić odmah napustio sastanak, Savez za Srbiju nije učestvovao, Đukanović najavio izmene zakona: Kako je protekla prva runda međustranačkog dijaloga

Foto: Profimedia Prva runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta i njegovog nekadašnjeg poslanika Knuta Flakenštajna održana je juče u Skupštini Srbije, a naredno zasedanje zakazano je za danas. Posle jučerašnjeg zasedanja, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izjavio je da će se u skupštinskoj proceduri naći određene izmene i dopune zakona koje se tiču izbornog procesa, prvenstveno zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da će doći do određenih promena u vezi sa biračkim spiskom i finansiranjem stranaka, preneo je N1. Pored Đukanovića, kao predstavnik SNS učestvovao je i Vladimir Orlić. Vladimir Đukanović, foto: Tanjug Predsednik Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović izjavio je da misli da nikoga toliko ne voli da bi mu poželeo sastanak poput današnjeg. "Iskreno da vam kažem, ja ne želim da biram između Vučića i Đilasa, Tadićem nikada nisam bio oduševljen, ali ova je zemlja ovakva kakva je najviše zbog nas političara. Nije valjda da zakonom mi treba da regulišemo šta je pristojnost, da ne smemo da vređamo jedni druge, da prestanemo da govorimo u parlamentu i u politici onako kako ljudi ne govore ni na ulici", kazao je Jovanović i poručio da je predizborna vlada bila i ostala predlog LDP-a. Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da su razgovori bili teški, jer se govorilo o teškim temama, ali da je dobro što su se predstavnici Evropskog parlamenta uključili u dijalog u Srbiji, i da oni treba da shvate da je delimično njihova odgovornost, i do sada i od sada za ono što se dešava u Srbiji. Živković je ocenio i da je "ta dobra želja za stabilokratijom jednako staljinizam i da ne donosi ništa dobro ni na kratke ni na duge staze". Zoran Živković, foto: Tanjug Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović rekao je da nisu preterani optimisti o konačnom pozitivnom ishodu ovih razgovora, ali da žele da razgovoraju i da dijalogu pruže šansu. "Pored toga što smo podržali sve predloge koji su u razgovorima na Fakultetu političkih nauka predložili Crta, Transparentnost i Fond za otvoreno društvo, mi smo podržali i zahtev Liberalno demokratske partije za formiranje organa vlasti koji će biti strogo zadrženi za organizovanje i sprovođenje novih izbora", rekao je on. Sastanak je pre svih napustio predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić. Kako je rekao po izlasku iz Skupštine, došao je da "evropskim prijateljima" direktno saopšti da je dijalog nemoguć bez učešća svih predstavnika opozicije i time završio svoje učešće u razgovorima. Kao što je ranije i najavljeno, stranke okupljene oko Saveza za Srbiju odlučile su da ne učestvuju u međustranačkom dijalogu uz posredovanje EP. Socijalističku partiju Srbije zastupali su Đorđe Milićević i Žarko Obradović, a dijalogu su prisustvovali i Marjan Rističević, Vladimir Marinković, te predstavnici PUPS-a i Pokreta socijalista. Aleksandar Šapić i Vladan Glišić, foto: Tanjug Osim LDP-a, Nove stranke i SDS-a, iz opozicije su bili prisutni i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića i Stranke moderne Srbije. Sastanku nisu prisustvovale ni Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije. Uoči početka dijaloga, aktivisti inicijative Ne davimo Beograd postavili su ispred zgrade Skupštine neku vestu tepiha sačinjenog od naslovnih strana pojedinih dnevnih listova kako bi, kako su rekli, ukazali na obim problema u srpskim medijima. Radomir Lazović iz Inicijative rekao je da nisu dobili poziv za razgovor sa predstavnicima vlasti i Evropskog parlamenta. U razgovorima u Skupštini učestvuju i predstavnici Crte, CeSID-a, Fondacije za otvoreno društvo, ali i šef kabineta predsednice Vlade Miloš Popović koji je inače clan Vladine radne grupe za unapređenje izbornih uslova. Posrednik EP Knut Flakenštajn, foto: Tanjug Razgovori se vode u pet sesija, o pet ključnih tema: izborni uslovi, nadzorna tela, mediji, birački spisak i finansiranje kampanje.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:823376-Fabrika-vode-i-u-Umcarima

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Fabrika vode i u Umčarima

U Grockoj počeli pripremni radovi za novo postrojenje. Vrednost kompletnih radova 99 miliona dinaraRADNICI JP "Vodovod i kanalizacija Grocka" nedavno su počeli radove na bušenju bunara u Umčarima. Ovo su samo pripremni radovi za potrebe izgradnje buduće fabrike za preradu vode, koja će početi uskoro da se gradi u ovom gročanskom naselju. Projektovana vrednost, na osnovu tehničke specifikacije, iznosi 99 miliona dinara, ali tačan iznos koji će Opština i Grad uložiti u ovaj posao znaće se nakon zaključenog ugovora. Radovi će podrazumevati rekonstrukciju postojećeg objekta i dogradnju novog dela shodno nameni za prijem sirove vode sa izvora, pranje filtera i snabdevanje vodom za piće. - Postrojenje za prečišćavanje vode činiće dva objekta, filter-stanica i komandno-pogonski centar - objašnjavaju nadležni iz GO Grocka. - Tačan datum početka radova se ne može precizirati jer je on uslovljen samim postupkom javne nabavke koja će uskoro biti raspisana. Međutim, ovi radovi trebalo bi da reše decenijski problem sa kojim se suočava oko 5. 000 stanovnika naselja Umčari i Pudarci. Pored lošeg kvaliteta i postojeća količina vode je nedovoljna za potrebe meštana ovih naselja. Vodovod u Umčarima, na koji su priključena ova naselja, jedan je od najstarijih na području teritorije opštine Grocka. Snabdeva se vodom iz izvorišta koji čine četiri bunara. Osim jednog, koji je iskopan 2000. godine, svi su stariji od 20 godina. - Najveći problem je nastao kada je došlo do "precrpljivanja" izvorišta, tačnije kada su narušeni prirodna ravnoteža i pritisci koji vladaju u vodonosnim horizontima - objašnjavaju nadležni iz GO Grocka. - Zbog toga se žitelji stalno suočavaju sa opadanjem nivoa vode ali i s promenom hemijskih karakteristika zahvaćenih voda. Nadamo se da će nakon završetka radova problemi konačno biti rešeni, a meštanima olakšan život. SUVO U RITOPEKU NADLEŽNI iz GO Grocka ističu da je za početak izgradnje vodovodnog sistema u Ritopeku neophodno doraditi projektnu dokumentaciju i uskladiti je sa zakonskom regulativom. Do kašnjenja u realizaciji projekta je došlo zato što nije postojala zakonska osnova do usvajanja Plana detaljne regulacije, kojim je obuhvaćeno ovo naselje. On je usvojen krajem 2017. godine i počeo da se primenjuje tek prošle godine. 

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/451323/srbija-spada-u-najkorumiranije-zemlje-u-evropi-delimo-tuzno-mesto-s-kinom

Autori: @espresors

Teme: Nemanja NenadićGoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: SRBIJA SPADA U NAJKORUMIRANIJE ZEMLJE U EVROPI: Delimo TUŽNO MESTO s Kinom

U toj trci sa samim sobom smo slabiji za dva procentna poena, zbog čega smo pali za deset mesta i to je nešto zbog čega ne možemo biti zadovoljni, rekao je predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir GoatiIzmeđu korupcije i stanja demokratije u nekoj zemlji postoji uznemirujuća veza i zemlje sa visokom stopom korupcije imaju slabije demokratske institucije i politička prava, pokazao je novi Indeks percepcije korupcije 2018, koji je objavila organizacija Transparensi internešenel.Srbija je među 180 zemalja na 87. mestu, koje deli sa Kinom, sa indeksom 39 na skali od 0 (veoma korumpirana) do 100 (veoma čista od korupcije). Pre godinu dana Srbija sa indeksom 41 bila na 77. mestu među 180 zemalja i teritorija. Sa indeksom 39 Srbija se ove godine vratila na 2012. godinu kada je imala isti indeks."U toj trci sa samim sobom smo slabiji za dva procentna poena, zbog čega smo pali za deset mesta i to je nešto zbog čega ne možemo biti zadovoljni", rekao je predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati."U toj trci sa samim sobom smo slabiji za dva procentna poena, zbog čega smo pali za deset mesta i to je nešto zbog čega ne možemo biti zadovoljni", rekao je predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati.Ceo region poslednjih godina je u borbi protiv korupcije napravio veoma mali napredak, a bivše jugoslovenske republike su ili stagnirale ili su zadržale isti kao i prošlogodišnji indeks. Najbolje rangirana je Slovenija na 36. mestu na listi od 180 zemalja, sa indeksom od 69 poena, koji je za jedan poen niži u odnosu na 2017. godinu, a najnižu poziciju ima Makedonija - 93 mesto, sa skorom od 37 poena koji je isti kao prethodne godine.Hrvatska zauzima 60 poziciju, Crna Gora 67, a Bosna i Hercegovina je 89 među 180 zemalja.Goati je kazao da stagniranju Srbije u borbi protiv korupcije pogoduje nedelotvoran pravosudni sistem, koji ima nepotpuna rešenja koje se ne primenjuju u potpunosti."Kod nas je i moć partije velika i kadrovi su pre vega lojalni partiji, a posle profesiji i organima u kojima su zaposleni", rekao je Goati, ukazujući na razloge za povećanje indeksa percepcije korupcije.Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić kazao je da su osnovni uzroci povećanja korupcije nedosledno primenjivanje preventivnih i represivnih mehanizama. Prema njegovim rečima, posledica toga su "male promene" i "prilično ravna linija" u borbi protiv korupcije. "Imamo izrečene sumnje u javnom prostoru, bilo od strane samih političara ili medija, ali izostaje brza reakcija tužilaštva, ono mora da reaguje ne čekajući da bilo ko podnese krivičnu prijavu", primetio je Nenadić.Pored Srbije u grupi zemalja čiji je indeks percepcije korupcije u poslednjih godinu dana pao ili stagnirao su Kosovo (37 pozicija), Rusija (28), dok je Albanija čiji je indeks povećan za pet poena u poslednjih pet godina, na 36, u 2018. izgubila dva poena u odnosu na prethodnu.Zemlje koje su najviše napredovale u svetu u odnosu na prethodnu godinu su Oman (8), Gambija (7) i Sejšeli (6), a najviše se pogoršala situacija u Azerbejdžau (-6) i Burundiju (-5).Najbolje rangirani region je Zapadna Evropa/EU sa indeksom 66 a najgora je Podsaharska Afrika sa indeksom 32.Na globalnom nivou, ove godine više od dve trećine zemalja sa liste ima indeks ispod 50, a prosek je 43 i podaci, uz neke izuzetke, pokazuju da većina zemalja nije napravila značajniji proboj u borbi protiv korupcije."Korupcija odbacuje demokratiju kako bi napravila začarani krug gde korupcija podriva demokratske institucije a slabe institucije sve manje mogu da kontrolišu korupciju", istakla je direktorka TI Patrisija Moreira.Bonus video:(Espreso.rs / Agencije)                  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2654537/strabag-gradi-garazu-u-kragujevcu

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Strabag gradi garažu u Kragujevcu

Konzorcijum firmi Strabag doo Novi Beograd i Strabag AG Spital/Drau Austrija dobio je na javnoj nabavci  posao izgradnje nove javne garaže u ulici Kneza Miloša u Kragujevcu. Izgradnja višespratne garaže na javnom parkiralištu u ulici Kneza Miloša (iza "Srca"), koštaće 431,57Ilustracija (Foto: chaoss/shutterstock.com)Konzorcijum firmi Strabag doo Novi Beograd i Strabag AG Spital/Drau Austrija dobio je na javnoj nabavci  posao izgradnje nove javne garaže u ulici Kneza Miloša u Kragujevcu.Izgradnja višespratne garaže na javnom parkiralištu u ulici Kneza Miloša (iza "Srca"), koštaće 431,57 miliona dinara, a rok za završetak radova je 210 dana od uvođenja firme u posao, piše portal Pressek.rs.U pitanju je garaža površine 7.132.15 m2 i imaće kapacitet oko 200 parking mesta, kako se navodi u dokumentaciji javne nabavke, koju je raspisalo JKP Šumadija.Tagovi:       

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/sledece-godine-pocine-rekonstrukcija-spensa-10-10-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Sledeće godine počinje rekonstrukcija Spensa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa saradnicima posetio je u stonoteniskoj dvorani Spensa stonotenisere s invaliditetom iz "Spina" i "Tvrđave", koji su na Evropskom prvenstvu u Helsinborgu osvojili šest medalja.Tom prilikom je u razgovoru s rukovodstvom tih klubova, ali i ostalih stonoteniskih klubova koji treniraju u toj dvorani, najavio koji su planovi Grada u vezi sa Spensom.- Pre oko mesec dana potpisali smo s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) Pismo o namerama kojim se iskazuje obostrana zainteresovanost za saradnju u pogledu obezbeđivanja finansiranja Grada i/ili kompanije ESCO za obnavljanje energetske efikasnosti Spensa - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević. - Očekujemo da u narednih nekoliko meseci dobijemo kompletnu strategiju rekonstrukcije Spensa s ekonomsko-finansijskom analizom da li je isplativije da idemo u aranžman s EBRD-om kroz kreditno-finansijsku podršku ili da se ide na javno-privatno partnerstvo preko ESCO modela, odnosno energetske uštede. Opredelićemo se za model koji bude bolji za Grad. I onda nas čeka, ako budemo pametni i ako ne bude neželjenih okolnosti i nestabilnosti u Gradu, državi i regionu, da sledeće godine započnemo kompletnu rekonstrukciju Spensa. Struka će reći da li će to biti od fasadnog omotača, od krova, od stepeništa, od unutrašnjeg prostora, od sportskih hala, bazena ili će to ići paralelno. Videćemo kojim će to tokom ići i od finansijskih izdataka. Foto: Dnevnik.rs On je kazao i da će to biti srednjoročni plan kompletne obnove Spensa.- Želimo da Spens bude obnovljen, ne promeni izgled, ali da dobije nove i bolje sadržaje, bolji kvalitet, da bude ekonomski isplativiji i da bude na zadovoljstvo sportista koji ovde treniraju, kao i rekreativaca, te ljudi koji ovde posluju i građana koji dolaze na Spens. Nemojte da zaboravite da kroz Spens u toku jednog dana prođe možda i najviše ljudi u odnosu na sve javne prostore u Novom Sadu - rekao je Vučević.Gradonačelnik je napomenuo i da je ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, odnosno Vladi Republike Srbije, Grad predložio da jedan od centara za veštačku inteligenciju bude u Novom Sadu. Naime, Vlada predviđa pravljenje tri takva centra u Srbiji.- Predložili smo da sedište tog centra u Novom Sadu bude upravo na Spensu, na prvom spratu, da bismo iskoristili taj prostor - naveo je Vučević. - Da ga potpuno revitalizujemo i da mu damo novu svežinu, punoću i novi kvalitet kakav smo mogli samo sanjati. Pozicija Spensa, koji odiše mladima i sportom i rekreacijom je fantastična, Tu su u blizini i Kampus Univerziteta i Naučno-tehnološki park. Spens je simbol Novog Sada i nešto prepoznatljivo za sve one koji ne žive u našem gradu.On je istakao da je formiranje i osnivanje takvog centra u Novom Sadu garancija sigurnije i izvesnije budućnosti za grad, Vojvodinu i Srbiju.- Tu bismo praktično dobijali novu snagu, novu inteligenciju, nove klince, i mogli bismo ući u trku za ono što predstavlja budućnost. A veštačka inteligencija, koliko god to nama laicima zvučalo imaginarno, jeste pitanje budućnosti. Pogledajte koje su glavne teme kod najvećih svetskih lidera: to su pitanja telekomunikacionih mreža, novih informacionih tehnologija, razvoja robotike, automatizacije... S tim što mi ne smemo da dozvolimo da sve to dovede do dehumanizacije. Sve to moramo upotrebiti na korist i dobrobit ljudi. Ne da ljudi budu zamenjeni, već da oni upravljaju i rade u procesima - naglasio je Vučević. - Kada bismo jedan takav centar osnovali u Novom Sadu, verujem da bi to u punom smislu bilo revolucija. S naučno-tehnološkim parkom, koji počinje da radi već ove godine, s takvim centrom i s podrškom od partnera iz Kine. Nemojte da zaboravite da je to partnerstvo deo koncepta "Jedan pojas, jedan put" i Kina plus 17 evropskih država, jer se i Grčka priključila. Mi bismo imali sigurniju budućnost i Grada, a samim tim i Spensa.Vučević je napomenuo i da će se voditi računa i o pristupačnosti i dostupnosti svih objekata osobama s ivaliditetom.- To će biti naš pristup i princip i kod izgradnje stadiona "Karađorđe", da i on bude dostupan i osobama s invaliditetom. Svi budući objekti u Novom Sadu, kao i atletski centar i novi-stari stadion "Karađorđe" moraju biti koncipirani, odnosno građeni da budu dostupni svima. I to nije pitanje administracije, političke volje, već je to je pitanje odnosa svih nas prema nama samima i ljubavi prema gradu, svojim komšijama, prijateljima - zaključio je Vučević.G. Malenović          

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: kolubarske.rs

Link: https://www.kolubarske.rs/sr/blog/trupniportret/8969/

Autori: Dragan Todorović

Teme: Vladimir Goati

Naslov: ZAŠTO VUČIĆ NIJE DOBIO BAR TRI ORDENA SVETOG SAVE

10.10.2019, 10:55 Na svečanosti, povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Iirinej je uručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću najviše odlikovanje SPC, Orden Svetog Save Prvog stepena. I to "za delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije i njenom sastavu". Patrijarh podvuk'o da "ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje", te da je Crkva "s puno razloga i opravdanja dodeljuje najzačajnije odlikovanje predsedniku Srbije". Pa dod'o: Do njega je Srbija kaskala u svom životu, sada se pokrenula privreda, krenulo se velikim korakom napred, vidimo svi kako se radi i šta se radi!". Vučić gospodin, "svestan veličine čina, neočekivane časti i sopstvene privremenosti", nije bio "u stanju da opiše šta oseća", sem da ga orden obavezuje da još više radi i da se još snažnije bori za našu Srbiju! Je l' ovo neka zajebancija, jok, još jedan primer da se u ovakvoj Srbiji sve može. Kažu da su profesor Milo Lompar i akademik Matija Bećković odbili da govore na svečanosti, kad su saznali da je Vučić dobitnik najznačajnijeg priznanja SPC. Pitanje je zašto, i zašto opšte negodovanje, ta Najznačajnije priznanje SPC, pre Vučića, od interesne organizacija koja se predstavlja kao Crkva, su već dobili takvi giganti srpstva, kao što su Bogoljub Karić, Milka Forcan, Palma gospodin, kome su orden odneli na noge, u rodno Kačarevo. Zato pitanje, ne zašto je Vučić dobio Orden Svetog Save, nego zašto nije dobio tri odjedared, pa i celo tuce. Jer, stvarno, "svi vidimo kako se radi i šta se radi". Još jedan orden da bude zato što "novinari u Srbiji rade potpuno normalno i potpuno slobodno", kako je za Glas Amerike izjavila savetnica za medije gospodina predsednika Suzana Vasiljević. Još jedan da bude za veliku "diplomatsku pobedu Crvene Zvezde i Srbije", kako je izjavio predsednik Crvene Zvezde, i veliki sportski radnik sa kriminalnim dosijeom, Zvezdan Terzić, nakon što je policija "takozvanog Kosova", u istom danu kad je Vučić dobio odlikovanje, vratila fudbalere sa prelaza Jarinje, ne dozvolivši im da uđu na Kosovo i odigraju kup utakmicu sa "Trepčom". Još nekoliko komata "Svetog Save" za najnoviji izveštaj o Indeksu precepcije korupcije, koji kaže da je Srbija najkorumpiranija zemlja u Evropi. Vladimir Goati, na tu okolnost, kaže da postoji uzročno-posledična veza između korupcije i stanja demokratije u posmatranoj zemlji. Što bi značilo da Vučić gospodin, više nego zasluženo, treba da dobije Najznačajnije priznanje SPC i za stanje demokratije u Srbiji.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: sandzakpress.net

Link: https://sandzakpress.net/transparentnost-srbija-predstavila-novi-zakon-o-lobiranju

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija predstavila novi Zakon o lobiranju

Nevladina organizacija "Transparentnost Srbija" (TS) upoznala je danas predstavnike lokalnih samouprava Novog Pazara, Raške i Vrnjačke banje sa novim Zakonom o lobiranju i načinima primene akata iz ove oblasti.Programski direktor te organizacije Nemanja Nenadić izjavio je nakon radionice u Novom Pazaru da ovaj zakon obavezuje lokalne samouprave da prijave kontakte sa lobistima."Lokalne samouprave pre svega treba da informišu svoje zaposlene o postojanju ovog zakona i mogućnostima koje on pruža, zato je neophodna edukacija i građana i službenika. Neophodno je da i ministarstva i lokalne samouprave organizuju javne rasprave na kojima će moći da obrazlažu svoje odluke, jer bi na taj način bila smanjena korupcija", kazao je Nenadić.On je naveo da je cilj radionice da se što veći broj novinara, aktivista civilnog društva, funkcionera i službenika na svim nivoima vlasti upozna sa značajem i ključnim odredbama ovog zakona, kao i mogućnostima da ga koriste u svom radu.Transparentnost Srbija ovu radionicu organizovala je uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.     

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Ra%C5%A1ka/Transparentnost-Srbija-predstavila-novi-Zakon-o-lobiranju.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRANSPARENTNOST SRBIJA PREDSTAVILA NOVI ZAKON O LOBIRANJU

Nevladina organizacija "Transparentnost Srbija" (TS) upoznala je danas predstavnike lokalnih samouprava Novog Pazara, Raške i Vrnjačke banje sa novim Zakonom o lobiranju i načinima primene akata iz ove oblasti... Izvor: SandzakPress.net, 10.Okt.2019, 14:13 Nevladina organizacija "Transparentnost Srbija" (TS) upoznala je danas predstavnike lokalnih samouprava Novog Pazara, Raške i Vrnjačke banje sa novim Zakonom o lobiranju i načinima primene akata iz ove oblasti.Programski direktor te organizacije Nemanja Nenadić izjavio je nakon radionice u Novom Pazaru da ovaj zakon obavezuje lokalne samouprave da prijave kontakte sa lobistima."Lokalne samouprave pre svega treba da informišu svoje zaposlene o postojanju ovog zakona i mogućnostima koje on pruža, zato je neophodna edukacija i građana i službenika. Neophodno je da i ministarstva i lokalne samouprave...   

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/svet/region/162163/vrhunac-kriminalnih-aktivnosti-oko-lutrije-republike-srpske

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: VRHUNAC KRIMINALNIH AKTIVNOSTI OKO LUTRIJE REPUBLIKE SRPSKE

Pojačava se zastrašivanje legalnih priređivača iz Srbije sa upadima u lokale, kao i ekspresnim sudskim postupcima i presudama, gde se ispoljava naprasno i do sada nevidjena efikasnost sudova u Republici Srpskoj, pa se u montiranim procesima donose drakonske presude protiv legalnih srpskih kompanija.AUTOR: Republika četvrtak, 10. 10. 2019.| 14:36 0Svakog dana se pojavljuje sve vise novih dokaza koje nam šalju časni ljudi koji su zaposleni u Državnoj lutriji Republke Srpske, Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi Republike Srpske, o nevidjenom kriminalu, koji više ne mogu da trpe i gledaju i koji je dobio pun zamah dolaskom Ministarke Zore Vidović na čelo Ministarstva Finansija.Najkriminalniji tender na svetu, koji je održan u režiji Ministarstva finansija Republike Srpske, kao i Državne lutrije Republike Srpske, ulazi u svoju kulminaciju. U istoriji nameštenih tendera, zauzeće apsolutno prvo mesto, po potpuno neverovatnom kriminalu i bahatosti koje su ispoljila lica koja su organizovala ovaj sraman i protivzakonit tender.Članovi grupe koja je prvo oragnizovala da se:- u Skupštini Republike Srpske usvoji protivustavni i protivzakoniti Zakon o igrama na sreću i - zatim na bazi ovakvog nezakonja, da dodatno Vlada Republike Srpske usvoji protivzakonitu uredbu kojom se reguliše sporni tender za strateškog partnera Državne lutrije Republike Srpske, potpuno kršeći Zakon o javnim nabavkama- zatim ponovo na bazi ovog još goreg bezakonja, propišu uslove nezabeležne bilo gde u svetu niti u istoriji ekonomije i državne uprave, gde su tražili za strateškog partnera uslove od minimum 10 godina rada i godišnji promet od 3 milijarde evra- i povrh svega gore opisanog, kao finale bezakonja i kriminala, na tenderu odbiju dve firme koje su čak i zadovoljavale ove nemoguće uslove da bi obezbedili pobedu firmi koja ne zadovoljava apsolutno ni jedan uslov iz tendera.Šefovi kriminalnog klana: Vladimir Vuković, Adnan Šarić, Zora Vidović, rukovodstvo Državne Lutrije Republike, kao i njihovi sateliti, lokalni političari i potparoli, uradili su do sada nešto što  Al Kapone, Majkl Korleone, i Pablo Eskobar zajedno nisu mogli ni da sanjaju.I dok nelegalno tržište buja oko njih, investitori beže iz Republike Srpske, diže se preko 20 sudskih procesa protiv Vlade, policije u regionu ispituju sve koji bi im dali nekakve informacije.Paraleno sa tim svaki član klana radi na na svom poslu revnosno pokušavajući da se izvuče iz kriminala u koji su upali, zastrašivanjem onih koji na kriminal ukazuju.- deo Albansko - Austirjskog klana iz Makedonije zastrašuje priredjivače koje poznaje obećavajući im osvetu za ukazivanje na kriminal- ekipa oko Zore Vidović, poziva inspektore za igre na sreću i sudije da se vrši pritisak na leglane priredjivače, ne bi li ih ućutkali, i sa tim u vezi se organizuju montirani upadi u objekte, kao i ekspresni sudski postupci i presude, gde se ispoljava naprasno i do sada nevidjena efikasnost sudova u Republici Srpskoj, pa se u montiranim procesima donose presude legalnim priredjivačima.Dok sudija Osnovnog suda Zoran L. po nalogu političkog krila kriminalnog klana donosi presude u montiranim procesima po hitnom postupku, ekipa oko poznatog političara trči po medijima i zaklinje se u ljubav prema Srbiji i političkom rukovodstvu, pljujući prethodnu vlast u Srbiji kojoj je isto tako podilazio štiteći svoje aktivnosti. Tako su mu bili bitniji od zenice oka isto I Milošević, Medlin Olbrajt, Djindjić, Koštunica, Tadić, i hvaliće koga god treba i koliko treba, ne bi li ostao u poziciji da prolongira svoja činjenja dovodeći pri tome Republiku Srpsku u situaciju, da se proteruju strani investitori, da je nivo investicija ravan Vanuatuu, i 10 puta manji nego sto bi trebalo, gde svaki investitor bezi glavom bez obzira zbog totalne pravne anarhije.Zora Vidović je iza sebe ostavila potop u Poreskoj Upravi, jer je za vreme njenog mandata poreski dug porastao na vrtoglavih 800 Miliona KM, a ona se bavila opraštanjem dugova utajivačima poput Vladimira Vukovića i njegove firme Astra. Njen posao u Poreskoj upravi je bio isključivo partijsko zapošljavanje i izvršavanje naloga šefa klana Vladimira Vukovića i Adnana Šarića. Nervoza kod članova kriminalnog klana je evidentna i njihov ego im neće dozvoliti povlačenje, tako da će se bahate i protivzakonite aktivnosti nastaviti sve dok im policija ne zakuca na vrata.Šablon ponašnja svih kriminalnih klanova je isti. Za vreme žute vlasti u Srbiji takodje su gotovo isti akteri iz Casino Austria kontrolisali celo Ministarstvo finansija, Upravu za igre na sreću, kao i Državnu Lutriju Srbije u periodu do 2012 godine.Kriminal je doživeo svoju kulminaciju tako što je Državna Lutrija Srbije završila u  višemilionskom minusu. Godinama pre toga, zaključivani su kriminalni ugovori sa "strateškim partnerima" Playtechom, Sportingbetom, sa njihovim ispostavama u Grčkoj i na Kipru, i svaki taj ugovor je samo bio još lošiji i lošiji za Državnu Lutriju Srbije.Kada se ukazivalo na kriminal, onda su se, naravno, pojedinci iz žute vlasti služili progonima onih koji na taj kriminal ukazuju. Čak je bahatost išla do te mere da su uhapsili ni krive ni dužne, dva lica koja su se bavila online marketingom iz Kragujevca i optužili za ih za ilegalno priredjivanje igara na sreću, kako bi opravdali sebe da nesto rade, dok su paralelno omogućavali bujanje ileglanog tržišta i sklapali kriminalne ugovore.Na kraju, kada su se već svima popeli na glavu, pohapšena je cela uprava za igre na sreću, direktorka Lutrije je izbegla hapšenje pravdajući se da je trudna sa tadašnjim žutim predsednikom Srbije, poznatijim kao "Dorćolac".Cirkus Casino Austria, sa gotovo istim svim akterima samo se preselio u Banja Luku, sve je isto, kao što će biti isto finale ove priče. Samo sadašnji akteri će teško da se kasnije opravdaju trudnoćom, ali znajuci njihove holivudske  glumačke sposobnosti, i to može biti u igri.Kriminal je pokazao da ne poznaje granice, nacije, nacionalizme, već samo ima interes novac za svoj klan, dok se o nacionalizmima priča samo da bi se prikrio kriminal i skrenula pažnja sa njihovih nedela.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/details&id=126633

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Turistički projekat decenije u Užicu: 22 miliona za novo lice staroga grada

"""Dan grada Užica obeležio je početak rekonstrukcije Starog grada, koji je vekovima unazada njegova tačka identifikacije. Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija za ovaj projekat izdvojilo je 22 miliona dinara, a iz kase grada dato je 10 miliona. Planirano je da radovi na rekonstrukciji traju godinu dana i biće obavljani u nekoliko faza. Prva obuhvata rekonstrukciju gornjeg grada koja podrazumeva izgradnju kule, kazamata i rekonstrukciju citadele. "Svi znamo koliko je Stari grad značio i znači svim Užičanima. Konzervaciju gornjeg grada smo započeli 2017. godine, a danas pristupamo prvoj fazi rekonstrukcije, nakon toga slede radovi na konzervaciji srednjeg i dela donjeg grada, a potom će biti urađena i ulazna kapija. Za te radove biće izdvojeno 11 miliona dinara, od čega je osam dalo Ministarstvo kulture. U toku je javna nabavka za odabir izvođača radova i očekujemo da ta faza bude završena do proleća. Nakon toga sledi treća faza - konzervacija celog donjeg grada i na taj način biće konzervirane sve zidine i spremne za kompletnu rekonstrukciju", izjavio je gradonačelnik Užica, Tihomir Petković. Sledeće godine u planu je izgradnja pešačkog mosta koji će povezati magistralni put ka Zlatiboru sa Starim gradom. "Već je urađeno idejno rešenje, očekujem da ćemo tokom naredne godine obezebediti uslove za početak radova i izgradnju mosta dugog 113 metara, koji će sam po sebi biti turistička atrakcija, a povezaće turiste sa svim našim interesantnim lokalitetima koje vredi videti i posetiti. Pored Starog grada to su definitivno i zelena biciklistička staza, kao i neolitsko naselje koje je već u izgradnji. Tako će Užice doprineti razvoju turizma u zapadnoj Srbiji", navodi Petković. Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ističe da je ova rekonstrukcija - projekat decenije, koji će Užice visoko pozicionirati na turističkoj mapi Srbije. "Užice je dugo vremena bilo samo usputna tačka za turiste koji idu od Beograda, preko Zlatibora ka Crnoj Gori. Stavljanjem Starog grada u punu turističku funkciju to će se definitivno promeniti i Užice će postati destinacija u kojoj će se zadržavati. Razvojem turizma, stvaraju se uslovi za nova radna mesta", naglasio je Selaković i dodao da pre tri godine niko nije ni mogao da zamisli da se uopšte i može popeti do Starog grada. "To je bio zmijarnik i šikara. Danas sa početkom radova na rekonstrukciji počinje da se ostavaruje san svih nas koji smo ovde odrastali, ili prolazili zlatiborskim putem zamišljajući kako je ovaj stari grad izgledao svojevremeno. Međutim, početka radova ne bi bilo da se u Užicu nije vodilo računa o fiskalnoj odgovornosti, nisu se pravili dugovi, već se štedelo i marljivo prikupljao novac i danas uz pomoć resornih ministarstava pristupamo realizaciji ovog velikog projekta", rekao je Selaković. Iz Ministarstva kulture poručuju da se rekonstrukcijom Starog grada otvara nova stranica kultire u Srbiji, jer su brojni slični lokaliteti nepravedno zapostavljeni i sada se radi na ispravljanju tih grešaka, pa je planirana rekonstrukcija skoro svih starih gradaova na području Srbije za koje postoji pisana dokumentacija. 

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: U Paraćinu otvoren 21. medjunarodni Sajam privrede

U Paraćinu otvoren 21. medjunarodni Sajam privredePARAĆIN, 10. oktobra 2019. (Beta) - U Paraćinu je danas otvoren 21. medjunarodni sajam privrede na kome je svoje proizvode i usluge predstavilo više od stotinu izlagača iz Srbije i zemalja regiona.U Hali sportova na više od 2.000 kvadratnih metara izloženi su razni proizvodi: od automobila, proizvodnih mašina i delova, gradjevinskog materijala, do predmeta od stakla, prehrambenih i ukrasnih proizvoda.Pokrovitelj Sajma privrede je opština Paraćin, a organizatori Turistička organizacija i Udruženje preduzetnika iz Paraćina.Sajam, koji se održava , otvorili su gradonačelnik Modriče u Republici Srpskoj Mladen Krekić i predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović.Paunović je istakao da je u poslednjih šest godina 78 investitora malih i srednjih preduzeća investiralo je u Paraćinu. Izgradilo se ili se gradi 94 objekta za poslovanja i proizvodnju.Istakao je da se danas završava javna nabavka za izgradnju industrijskog parka u Paraćinu."Do nove godine biće 22 nova preduzeća u Industrijskoj zoni, uključujući i švedski 'Rimaster'. Očekujem da, za dve do tri godine od kada 'Rimaster' počne da radi u Industrijskoj zoni, nezaposlenost u Paraćinu više ne bude bitan problem", rekao je Paunović.Opština infrastrukturno oprema Industrijsku zonu "Zmič", brzo izdaje gradjevinske dozvole i podržava investitore da brzo krenu da rade, rekao je njen predsednik.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/556430/vecnici-usvojili-drugi-rebalans-budzeta/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Većnici usvojili drugi rebalans budžeta

Priboj - Na danas održanoj sednici Opštinskog veća u Priboju, našlo se 11 tačaka a po značaju se izdvojila10.10.2019 15:19 | 0 komentar(a)Odluka o izmenama i dopunama i Odluke o budžetu opštine za tekuću godinu, odnosno drugi rebalans budžeta u 2019. Ovim predlogom Odluke izvršeno je usklađivanje prihoda i rashoda budžeta prema potrebama, koje se očekuju do kraja godine, tako da sada budžet opštine Priboj iznosi 1 362 659 508 dinara.Članovi Opštinskog veća prihvatili su i izveštaj nezavisnog revizora o izvršenoj eksternoj reviziji, završnog računa opštine Priboj za 2018. godinu. Doneta je i odluka da se shodno zakonu o teritorijalnoj organizciji Srbije, pokrene inicijativa da se u naseljena mesta u opštini kojih sada ima 34, uvrste još dva, Krajčinovići i Sastavci, kao centri dve mesne zajednice. Da se briše KO Zaostro, jer se više ne nalazi u katastarskoj evidenciji, i da se ispravi slovna greška u nazivu naseljenog mesta Požegrmac.Bez rasprave, a u skladu sa zakonskim rešenjima, prihvaćena je i odluka o uređenju i organizaciji, kao i Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta u Opštinskom pravobranilaštvu.Opštinski većnici dali su pozitivno mišljenje o Strategiji bezbednosti saobraćaja na putevima u opštini Priboj, kao i Akcionom planu za njeno sprovođenje do 2024. bez ijednog poginulog, posebno dece, uz što manji broj teško povređenih u saobraćajnim udesima.Opštinsko veće razmatralo je i Izveštaj o radu PU "Neven" i plan rada za tekuću godinu ove vaspitne obrazovne ustanove. Ohrabruje činjenica da se broj dece, kao korisnika ove ustanove, povećava, o čemu govori i lista čekanja, da se stvaraju i novi prostorni uslovi, kao i povećavanje energetske efikasnosti, kroz realizaciju nekoliko značajnih projekata, uz finansijsku podršku donatora i lokalne samouprave. Sugerisano je i kadrovsko jačanje, odnosno stvaranje individualnih timova za pomoć deci sa smetnjama u razvoju, ali stalnije prisustvo sturčnih saradnika, poput logopeda, jer se radi o značajnom razvojnom periodu dece od jedne do sedam godina starosti.Članovi Opštinskog veća podržali su i ideju o nastavku rekonstrukcije i modernizacije javne rasvete u Priboju, primenom mera uštede energije sa Led tehnologijom, kroz Ugovor o javno - privatno partnerstvu, na koji saglasnost daje i Ministastvo privrede i lokalna samouprava.GZS          

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/delegacija-pirota-na-konferenciji-o-energetskoj-efikasnosti-u-berlinu/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Delegacija Pirota na konferenciji o energetskoj efikasnosti u Berlinu

Konferencija pod nazivom ''Nedelja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti'' koju organizuju nemačko Ministarstvo ekonomije i nemačka organizacije za tehničku saradnju GIZ, održava se u Berlinu od 7. do 11. oktobra.Foto: Gradska uprava Pirot Konferenciji prisustvuju predstavnici više od 100 zemalja. U radu konferencije, pored predstavnika GIZ-a i Ministarstva energetike, učestvuju i članovi Projektnog tima Grada Pirota, pomoćnik gradonačelnika Goran Popović, energetski menadžer Bojan Ivković i zamenica načelnika Gradske uprave Irena Kostić. Kao jedan od primera pozitivne prakse prezentovan je i projekat javno privatnog partnerstva uvođenje biomase u četiri pirotske škole. berlin, energetska efikasnost, konferencija, pirot  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a533420/Zakljucci-prve-runde-dijaloga-vlasti-i-dela-opozicije-u-Skupstini.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zaključci prve runde dijaloga vlasti i dela opozicije

Učesnici današnjeg sastanka vlasti i dela opozicije u Narodnoj skupštini Srbije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, najavili su da će njihov sledeći sastanak biti sredinom novembra. Na dnevnom redu prvog međustranačkog dijaloga razmatrana su pitanja nedavnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, pitanje medija i uloge REM i RTS, finansiranja kampanja, obrazovanja glasača (obuka) i pitanje transparentnosti  birčkog spiska, navodi se u zaključku.Autor:N1 BeogradAutor:BetaPredsednica Skupštine Maja Gojković zadovoljna je međustranačkim dijalogom uz posredovanje Evropskog parlamenta, a ponovo će uputiti poziv svim parlamentarnim strankama. Najavljene još dve runde, naredna u novembru. Na dnevnom redu prvog međustranačkog dijaloga razmatrana su pitanja nedavnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, pitanje medija i uloge REM i RTS, finansiranja kampanja, obrazovanja glasača (obuka) i pitanje transparentnosti biračkog spiska, ali su izneseni i novi predlozi, navodi se u zaključku.Radna grupa za saradnju sa OEBS i ODIHR je, kako se dodaje, informisala učesnike o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, i to kad je u pitanju:- zabrana državnim službenicima da koriste javne resurse za političke kampanje i odgovarajuće sankcije za takve zloupotrebe- mere kojima se Ministarstvu državne uprave daje nadležnost da nadgleda primenu odredbi o sporovođenju Jedinstvenog biračkog spiska- obuka osoba ovlašćenih za vođenje Jedinstvenog biračkog spiska- preporuke da RIK sprovede svu potrebnu obuku u pripremi sprovođenja izbora- regulisanje međunarodnih i domaćih posmatrača izbora- da treba omogućiti pristup izvodima iz izbornog spiska nakon glasanja na zahtev građana.Zaključeno je da je od suštinskog značaja da ove inicijative budu sprovedene potpuno u skladu sa preporukama OEBS.Učesnici su informisani i o novim predlozima - izmene i dopune tri zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranje kampanje i javna preduzeća, da je u postojećem zakonodavstvu potebno preciznije definisati pravila političkog oglašavanja. Uz to, istaknut je i plan da narodna skupština organizjuje otvoreni sastanak odnosno javno slušanje za sve zainteresovane o ulozi i radu REM. Predlog je i uspostavljanje Nadzornog odbora Skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, imenovanje nedostajućih članova REM i pojašnjenje procedura za imenovanje i razrešenje članova REM. Predloga je i da se osigura sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovođenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapređenje informisanosti glasača. Predloženo je poboljšanje tačnosti biračkog spiska, uključujući jačanje i nadzor nad sprovođenjem svih zakona, procedura i podzakonskih akata za regulisanje Jedinstvenog biračkog spiska, navodi se.Konstatovano je i da sve planirane aktivnosti treba pretočiti u konkretne rezutate. Navedeno je i da je pre sledećeg međustranačkog sastanka sredinom novembra potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora. Ovo se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima (RTS, RTV). Učesnici su istakli važnost toga da svi takvi predlozi budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija, kao i predmet parlamentarnog nadzora, pre njihove primene.Učesnici su takođe naglasili važnost da se osigura da se za takve predloge dobije i povratna informacija od OEBS / ODHIR-a kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama, istaknuto je u zaključcima.Dodaje se da su učesnici voljni da nastave svoje učešće u formatu međustranačkog dijaloga kako bi diskutovali o napretku, kao i o izraženim nedostacima, ostvarenom u poboljšanju uslova za održavanje izbora. Učesnici su podstakli sve institucije da ih obaveštavaju o napretku u svim ovim oblastima pre sledećeg dijaloga.U skladu sa dogovorom između gospodina Mekalistera, predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i predsednice Narodne skupštine, ovo je bila prva od tri runde dijaloga koje se održavaju do kraja godine na temu poboljšanja uslova za održavanje parlamentarnih izbora.Druga runda dijaloga fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja međustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira. Sledeća runda dijaloga biće održana polovinom novembra u Narodnoj skupštini.Nakon dva dana sadržajnih diskusija Knut Flekenštajn, posrednik iz Evropskog parlamenta i Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, dali su sledeću izjavu: "Želimo da zahvalimo svim političkim grupama koje su učestvovale na angažovanju u konstruktivnim i sadržajnim diskusijama o konkretnim merama koje se mogu preduzeti kako bi se sprovele preporuke iz Izveštaja Evropske komisije i OEBS/ODIHR-a u cilju poboljšanja uslova za održavanje parlamentarnih izbora.Saradnja između Narodne skupštine i Evropskog parlamenta u okviru procesa međupartijskog dijaloga predstavlja važnu priliku za političke aktere da ispune očekivanja građana Srbije u vezi sa demokratskim izbornim procesom".Zaključci, kako su naveli, predstavljaju rezultat prve runde dijaloga. Iako su ove nove inicijative dobrodošle, one ne rešavaju sve nedostatke, te je pre narednog međustranačkog dijaloga sredinom novembra potrebno preduzeti korake kako bi se dalje poboljšali uslovi za održavanje parlamentarnih izbora, naveli su Flekenštajn i Gojković.Ovo naročito podrazumeva, kako su dodali, stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima da imaju jednak pristup medijima, naročito javnim medijskim servisima (RTS, RTV).Učesnici su istakli da je važno da svi takvi predlozi budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija, kao i punog nadzora parlamenta, pre nego što se sprovedu. Učesnici su takođe istakli da je važno da se osigura da se za takve predloge dobije i povratna informacija od OEBS / ODHIR-a kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama.Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla ranije danas da će ponoviti poziv parlamentarnim strankama, kao i onima koje to nisu, ali imaju uticaj na politički život Srbije, da učestvuju u tim razgovorima.Gojković je rekla da je zadovljna zbog toga što se većina stranaka odazvala pozivu predstavnika Evropskog parlamenta i njenom pozivu, kao predsednice skupštine."Ova runda je bila uspešna i dobro je da smo se vratili u Skupštinu", rekla je ona.Poslanik vladajuće SNS Vladimir Đukanović je novinarima rekao da je zaključeno da su takvi sastanci "dobra polazna osnova", a da će na sledećem sastanku "konkretizovati neke stvari".Na pitanje imaju li ti sastanci smisla bez učešća Saveza za Srbiju, Djukanović je rekao: "Šta nas briga ako i bojkotuju sastanke!".Samostalni poslanik Djordje Vukadinović izjavio je da predstavnici vladajuće koalicije nastupaju kao da je sve u redu sa izbornim uslovima, "samo da ih treba još malo popraviti"."Kao da ne shvataju ozbiljnost situacije", rekao je on.Vukadinović je procenio da vlast posmatra te razgovore "samo formalno" i da će i izbori biti "pro forma".                                 

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3110857-seoski-biznis-zenska-zemljoradnicka-zadruga-darovi-luznice

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Seoski biznis: Ženska zemljoradnička zadruga "Darovi Lužnice"

U naredne tri godine planiramo da izdvojimo 100 sela u pet južnih okruga i da u njima podstaknemo privrednu aktivnost kroz zadruge, uložimo u infrastrukturu, seoski, lovni i etno turizam kao i u kulturne i sportske sadržaje, najavio Nacionalni tim za preporod sela Srbije u Pirotskom upravnom okrugu | Telegraf Biznis - Najnovije vestiU naredne tri godine planiramo da izdvojimo 100 sela u pet južnih okruga i da u njima podstaknemo privrednu aktivnost kroz zadruge, uložimo u infrastrukturu, seoski, lovni i etno turizam kao i u kulturne i sportske sadržaje, a sve sa jednim ciljem - da sprečimo napuštanje sela, da damo mladima alternativu da u njima ostanu, rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, prilikom današnje posete Pirotskom upravnom okrugu.Ministar je danas obišao novoosnovanu zemljoradničku zadrugu "Darovi Lužnice" iz sela Gorčince kojoj je prošle godine iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama koji sprovodi Kabinet ministra Krkobabića dodeljeno 7,3 miliona dinara za nabavku linije za preradu i pakovanje voćarskih i povrtarskih proizvoda.- Ova prva ženska zadruga je pravi primer kako inicijativa i rad uz finansijski podsticaj u pravim rukama daju rezultate, napomenuo je Krkobabić.Foto: Pošta Srbije/Risto KostovDirektorka ove kompletno ženske zadruge registrovane za organsku proizvodnju, Karolina Stamenković istakla je koliko je ova investicija značajna za njenih 14 članica i 26 kooperanata: - Uz novu opremu u stanju smo da ostvarimo profit koji pruža finalni proizvod. Ove sezone zadruga je preradila 3 tone paprike, 1,5 tonu višnje, 1 tonu paradajza, a uveli smo i HASAP sistem. Svoje proizvode zadrugarke su namenile domaćem ali i stranom tržištu i ističu da već postoji interesovanje kupaca iz Nemačke.Nakon obilaska zadruge Krkobabić je sa meštanima ovog i okolnih sela razgovarao o aktivnostima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, oživljavanju zadrugarstva i potrebnim preduslovima za kvalitetniji život na selu, pre svega ostanak mladih u ovim sredinama.Foto: Pošta Srbije/Risto KostovSa ministrom su u Pirotskom upravnom okrugu boravili i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije akademik Dragan Škorić i članovi prof.dr Vladimir Goati, fudbalski trener Milan Živadinović i agroekonomski analitičar Branislav Gulan. U razgovoru sa meštanima otvorili su mnoga pitanja od suštinskog značaja za život u seoskim sredinama na jugu.Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić istakla je doprinos ministra Krkobabića razvoju privrede ovog kraja i naglasila da je ova zadruga primer dobre prakse koja može usporiti pražnjenje seoskih sredina Pirotskog okruga. Kopredsednici i članovi nacionalnog tima obiišli su stari dom kulture u ovom selu kome je potrebna sanacija i školu koja ima samo jednog đaka.Telegraf.rsPogledajte sve vesti u poslednja 24 sata©Telegraf Biznis 2019   Sva prava zadržana. 

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/vesti/novi-broj-ekspresa-ivo-andric-i-albansko-pitanje

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: NOVI BROJ EKSPRESA: IVO ANDRIĆ I ALBANSKO PITANJE

U novom broju Ekspresa otkrivamo zbog čega je nobelovac i diplomata Ivo Andrić, još u vreme dok je bio pomoćnik ministra inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije, zagovarao podelu teritorije koju naseljavaju Albanci i iseljavanje albanskog i muslimanskog stanovništva.Šta je Andrić, pre odlaska u Berlin, zapisao u dokumentu "Aide memoire (Podsetnik) o albanskom pitanju", koji je više od pola veka čuvan u najvećoj tajnosti? Zbog čega su u Brozovoj Jugoslaviji Andrića želeli da zabrane? U velikim intervju profesor Pravnog fakulteta u penziji Vladimir Goati, govoreći o dijalogu o izbornim uslovima ize,đu vlasti i opozicije, da je bojkot politička odluka koja za sobom vuče velike posledice."Dovođenje u pitanje pregovaračke grupe i njene sposobnosti da vodi pregovore problem je, čini mi se, akutan. I tu je značaj ovih izbora da se sve te sumnje eliminišu i da opozicija i vlast koliko god bili podeljeni, kada je reč o Kosovu, ne prave jedni drugima probleme", ocenjuje Goati.U Brejkingu, dodatku o kriminalu, ekskluzivno otkrivamo kako j i zbog čega Luka Bojović iz švajcarskog zatvora pokušao da oslobodi Ivana Adrovca, vođu pljačkaške organizacije "Pink Pantera" i supruga Maje Adrovac koja je optužene za atentat na biznismena Milana Beka. Ekspres uvek donosi drugačiji ugao.   

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: nedeljnik.rs

Link: https://www.nedeljnik.rs/mediji-rem-rts-finansiranje-kampanja-preduzete-mere-za-poboljsanje-izbornih-uslova-na-medupartijskom-sastanku-uz-posredovanje-ep/

Autori: Nedeljnik.rs

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Mediji, REM, RTS, finansiranje, birački spiskovi…: Zaključci o merama za poboljšanje izbornih uslova sa međupartijskog sastanka uz posredovanje EP

Foto: Profimedia Učesnici današnjeg sastanka vlasti i dela opozicije u Narodnoj skupštini Srbije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, najavili su da će njihov sledeći sastanak biti sredinom novembra, preneo je N1. Na dnevnom redu prvog međustranačkog dijaloga razmatrana su pitanja nedavnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, pitanje medija i uloge REM i RTS, finansiranja kampanja, obrazovanja glasača (obuka) i pitanje transparentnosti birčkog spiska, navodi se u zaključku. Radna grupa za saradnju sa OEBS i ODIHR je, kako se dodaje, informisala učesnike o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, a to su: Zabrana državnim službenicima da koriste javne resurse za političke kampanje i odgovarajuće sankcije za takve zloupotrebeMere kojima se Ministarstvu državne uprave daje nadležnost da nadgleda primenu odredbi o sporovođenju Jedinstvenog biračkog spiskaObuka osoba ovlašćenih za vođenje Jedinstvenog biračkog spiskaPreporuke da RIK sprovede svu potrebnu obuku u pripremi sprovođenja izboraRegulisanje međunarodnih i domaćih posmatrača izboraDa treba omogućiti pristup izvodima iz izbornog spiska nakon glasanja na zahtev građana. Zaključeno je da je od suštinskog značaja da ove inicijative budu sprovedene potpuno u skladu sa preporukama OEBS. Učesnici su informisani i o novim predlozima - izmene i dopune tri zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranje kampanje i javna preduzeća, da je u postojećem zakonodavstvu potebno preciznije definisati pravila političkog oglašavanja. Uz to, istaknut je i plan da Skupština Srbije organizuje otvoreni sastanak, odnosno javno slušanje za sve zainteresovane o ulozi i radu REM. Predlog je i uspostavljanje Nadzornog odbora Skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, imenovanje nedostajućih članova REM i pojašnjenje procedura za imenovanje i razrešenje članova REM. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da će ponoviti poziv parlamentarnim strankama, kao i onima koje to nisu ali imaju uticaj na politički život Srbije, da učestvuju u tim razgovorima. Gojković je rekla da je zadovljna zbog toga što se većina stranaka odazvala pozivu predstavnika Evropskog parlamenta i njenom pozivu, kao predsednice skupštine. "Ova runda je bila uspešna i dobro je da smo se vratili u Skupštinu", rekla je ona. Poslanik vladajuće SNS Vladimir Đukanović je novinarima rekao da je zaključeno da su takvi sastanci "dobra polazna osnova", a da će na sledećem sastanku "konkretizovati neke stvari". Na pitanje imaju li ti sastanci smisla bez učešća Saveza za Srbiju, Đukanović je rekao: "Šta nas briga ako i bojkotuju sastanke!". Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović izjavio je da predstavnici vladajuće koalicije nastupaju kao da je sve u redu sa izbornim uslovima, "samo da ih treba još malo popraviti". "Kao da ne shvataju ozbiljnost situacije", rekao je on. Vukadinović je procenio da vlast posmatra te razgovore "samo formalno" i da će i izbori biti "pro forma".

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/225359/Predstavnici-vlasti-zadovoljni-dijalogom-cilj-sto-bolja-opozicija.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Predstavnici vlasti zadovoljni dijalogom, cilj "što bolja opozicija"

Učesnici današnjeg sastanka vlasti i dela opozicije u Narodnoj skupštini Srbije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, najavili su da će njihov sledeći sastanak biti sredinom novembra.Na dnevnom redu prvog međustranačkog dijaloga razmatrana su pitanja nedavnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, pitanje medija i uloge REM i RTS, finansiranja kampanja, obrazovanja glasača (obuka) i pitanje transparentnosti birčkog spiska, navodi se u zaključku.   Radna grupa za saradnju sa OEBS i ODIHR je, kako se dodaje, informisala učesnike o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, a to su:   - zabrana državnim službenicima da koriste javne resurse za političke kampanje i odgovarajuće sankcije za takve zloupotrebe   - mere kojima se Ministarstvu državne uprave daje nadležnost da nadgleda primenu odredbi o sporovođenju Jedinstvenog biračkog spiska   - obuka osoba ovlašćenih za vođenje Jedinstvenog biračkog spiska   - preporuke da RIK sprovede svu potrebnu obuku u pripremi sprovođenja izbora   - regulisanje međunarodnih i domaćih posmatrača izbora   - da treba omogućiti pristup izvodima iz izbornog spiska nakon glasanja na zahtev građana.   Zaključeno je da je od suštinskog značaja da ove inicijative budu sprovedene potpuno u skladu sa preporukama OEBS.   Učesnici su informisani i o novim predlozima - izmene i dopune tri zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranje kampanje i javna preduzeća, da je u postojećem zakonodavstvu potebno preciznije definisati pravila političkog oglašavanja. Uz to, istaknut je i plan da narodna skupština organizjuje otvoreni sastanak odnosno javno slušanje za sve zainteresovane o ulozi i radu REM. Predlog je i uspostavljanje Nadzornog odbora Skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, imenovanje nedostajućih članova REM i pojašnjenje procedura za imenovanje i razrešenje članova REM.   Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da će ponoviti poziv parlamentarnim strankama, kao i onima koje to nisu ali imaju uticaj na politički život Srbije, da učestvuju u tim razgovorima.   Gojković je rekla da je zadovoljna zbog toga što se većina stranaka odazvala pozivu predstavnika Evropskog parlamenta i njenom pozivu, kao predsednice skupštine.   "Ova runda je bila uspešna i dobro je da smo se vratili u Skupštinu", rekla je ona.   Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izjavio je da je vlast apsolutno spremna da "udovolji" opoziciji što god poželi jer joj je, kako je kazao, cilj da ima kvalitetnu opoziciju.   "Međutim, oni ne žele da izađu na izbore jer znaju da će doživeti katastrofu i ne daju nikakve konkretne predloge za izborni proces", kazao je Đukanović novinarima u pauzi sastanka vlasti i dela opoziciije uz posredovanje evropskih parlamentaraca u Beogradu.   On je rekao da opozicija koja ne dolazi na te sastanke "nema baš ništa da predloži", dok prisutni opozicionari "imaju neku širu političku priču".   Đukanović je kazao da je cilj vlasti da se na kraju tih sastanaka donesu neki zajednički zaključci.   Na opasku predsednika Nove stranke Zorana Živkovića da se zbog prisustva predstavnika EP ponašaju bolje nego inače, on je rekao da to nije tačno.   Prema njegovim rečima, Živković pokušava da na tim sastancima stvori dobar utisak o sebi, ali da mu "stranci ne veruju".   On je ocenio da je na sastanku "super atmosfera" i "kamo sreće da je više ovakvih sastanka".   "Sve je ekstra, dišemo kao jedan. Pravo da kažem nisam očekviao da bude ovako pozitivno - da se poželi", ocenio je Đukanović. Autor: Beta, N1 Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: uns.org.rs

Link: http://uns.org.rs/desk/vesti-iz-medija/86646/upravni-sud-smatra-da-novinari-nemaju-interes-da-dobiju-informaciju.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Upravni sud smatra da novinari nemaju interes da dobiju informaciju

  1. 10. 2019. Autor: Milan Pavlica Izvor: Pištaljka Upravni sud odbacio je zahtev novinarke Pištaljke da najzad dobije kompletan izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije o imovini i prihodima nekadašnjeg gradonačelnika Beograda, a sada ministra finansija Siniše Malog uz obrazloženje da ona nije pravno legitimisana, odnosno da nema pravni interes da tuži. Novinarka Pištaljke Snežana Đurić još je 19. decembra 2017. godine podnela tužbu zato što je Vlada Srbije ignorisala zahtev Poverenika za informacije od javnog značaja da joj pomogne da od Agencije za borbu protiv korupcije dobije sve tražene informacije o tadašnjem gradonačelniku.U rešenju Upravnog suda koje je 6. septembra ove godine, gotovo 21 mesec od podnošenja tužbe, doneo sudija pojedinac Pavel Jonaš navodi se da se tužba odbacuje zato što novinarka Đurić "nije aktivno legitimisana za podnošenje tužbe zbog ćutanja uprave odnosno zbog nepostupanja Vlade Republike Srbije u skladu sa svojim ovlašćenjima". Zbog toga je sudija Jonaš zaključio da je tužba podneta od strane "neovlašćenog lica", te da ne postoje ni "procesno-pravni uslovi za vođenje upravnog spora".Sporovi zbog "ćutanja uprave" pokreću se kada nadležni organ ne postupi po zahtevu stranke, ne donese nikakvu odluku već "ćuti". Da bi se zaštitio pravni interes stranke koja bi bez takvog odlučivanja organa uprave ostala u pravnoj neizvesnosti i nemogućnosti da ostvari svoja prava, Zakon o upravnim sporovima daje mogućnost da se tužbom traži zaštita prava.Iz rezonovanja suda se može zaključiti da je tužbu trebalo da podnese Poverenik, a ne novinarka Đurić. Sud dakle smatra da je Poverenik imao jači pravni interes jer Vlada Srbije nije postupila po njegovom zahtevu da primeni direktnu prinudu i preuzme traženu dokumentaciju koju Agencija za borbu protiv korupcije nije želela da dostavi novinarki Đurić koja je zahtev i podnela Agenciji.Sud je potpuno zapostavio osnovni interes u ovoj stvari, a to je interes javnosti da sazna informacije od javnog značaja, a zahtev je u ime javnosti poslala novinarka koja je i najzainteresovanija stranka u ovom postupku, a ne Poverenik.Ovaj spor zadire u samu suštinu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji je uneo revoluciju u način na koji novinari rade, posebno oni koji sebe nazivaju "istraživačkim". Naime, Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uvodi široka ovlašćenja Poverenika, ali i propisuje obavezu Vlade Srbije da Povereniku, na njegov zahtev, pruža pomoć u postupku izvršenja, kada neki organ uskraćuje dostavljanje informacija uprkos rešenju Poverenika i izrečenim kaznama.Međutim, ovakvo tumačenje suda omogućava svakom predstavniku javne vlasti da bez posledica uskrati izdavanje informacije jer zna da Vlada Srbije u krajnjem slučaju neće koristiti neposrednu prinudu da bi preuzela sporna dokumenta, čime Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja "gubi zube"."Kako Vlada Republike Srbije (...) Povereniku na njegov zahtev pruža pomoć u postupku administrativnog izvršenja rešenja, to, u konkretnom slučaju, po oceni Upravnog suda, tužilja nije aktivno legitimisana za podnošenje tužbe zbog ćutanja uprave, odnosno nepostupanja Vlade Republike Srbije u skladu sa svojim ovlašćenjima iz navedene odredbe zakona", navodi se u obrazloženju rešenja Upravnog suda.U cilju potpunog informisanja javnosti, Pištaljka će predložiti Povereniku da podnese istovetnu tužbu da bi se utvrdilo da li je on nadležan za njeno podnošenje.U međuvremenu, uložiće prigovor nadležnom veću ovog suda u zakonskom roku.Ceo ovaj slučaj počeo je još 2017. godine kada je Agencija za borbu protiv korupcije odbila zahtev novinarke Snežane Đurić za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa izveštajem o imovini gradonačelnika Beograda. Ova odbijenica poništena je rešenjem Poverenika koji je naložio Agenciji da dostavi tražene informacije. Rukovodioci Agencije su čak pozivali Poverenika da izvrši uvid u dokumentaciju iako je on imao sve bezbednosne sertifikate da stupi u posed navedene dokumentacije. Kada ni to nije uspelo, Poverenik se obratio Vladi, takođe bez uspeha.Novinari Pištaljke pouzdali su se u nezavisnost sudstva i podneli tužbu zbog ćutanja uprave koja se u prvom stepenu završila na gore opisani način no nastaviće borbu za doslednu primenu zakona koji je na snazi još od 2004. godine.Ishod prvostepenog postupka mogao se naslutiti budući da je postupajući sud prvo 4. januara 2018. godine tražio da se označi pravni akt čiji se poništaj traži, iako je postupak pokrenut upravo zato što akta nije bilo. Na ovaj nalog suda, advokati novinarke Pištaljke su odgovorili u kratkom roku, no na odluku su morali da sačekaju više od godinu dana.            

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: ?ukanović:Svima cilj da izbori budu transparentniji

?ukanović:Svima cilj da izbori budu transparentnijiBEOGRAD, 10.oktobra (Tanjug) - Predstavnik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir ?ukanović izjavio je danas da je zadovoljan diskusijom na prvoj rundi međustranačkog razgovora uz posredovanje Evropskog parlamenta (EP) i dodao da je svim učesnicima dijaloga cilj da izborni proces bude što bolji i transparentniji.?ukanović je posle završetka razgovora rekao novinarima da predstavnici EP imaju razloga da budu zadovoljni današnjom diskusijom u staroj Narodnoj skupštini, a na kojoj su, kako kaže, usvojeni zaključi da je dijalog dobra osnova i da ga treba nastaviti.Upitan da li međustranački dijalog smisla bez učešća Saveza za Srbiju (SzS), ?ukanović je uzvratio pitanjem da li ima smisla da SzS ucenjuje celu Srbiju.''''Izbori su vaša volja, ako ne žele da izađu na izbore, neka bojkotuju, šta to nas briga... Na Kosovu i Metohiji su dobili 51 glas, ne znam zašto su oni toliko bitni'''', pitao je ?ukanović.On smatra da deo opozicije ne želi da izađe na izbore zato što nema podršku i da je jedini razlog njihovog bojkota što bi doživeli fijasko na izborima.''''Svi ostali, koji dolaze na razgovore, pokušavaju da pronađu najbolji modus kako bi imali razloga da izađu na izbore i dobiju određeno poverenje građana. Ljude iz SzS ne interesuje poverenje građana'''', kazao je ?ukanović.Na pitanje ko bi, ukoliko se postigne bilo kakav dogovor o izbornim uslovima, trebalo da ga garantuje, ?ukanović je rekao da postoje zakoni koji se primenjuju -primenjuju ih članovi biračkog odbora, policija, Tužilaštvo, Agencija za borbu protiv korupcije...''''Svako u tom sistemu garantuje da će se zakon primenjivati. Institucija koja je zadužena za primenu zakona je garant dogovora '''', naglasio je ?ukanović.Na pitanje kako je bilo ranije, ?ukanović je rekao da mu se čini da je bilo sasvim u redu i da su eventualne primedbe mogle da se prijave tokom izbornog procesa na samom biračkom mestu.''''Do sada nismo imali gotovo nijednu primedbu na biračkom mestu. Ako neko smatra da je nešto neregularno, neka unese primedbu na biračkom mestu i o tome će raspravljati Izborna komisija'''', rekao je ?ukanović.Ponovio je spremnost vlasti da prihvati svaku želju opozicije kako da bi izborni proces bio što bolji i dodao da će SNS nastaviti da radi na unapređenju tog procesa.?ukanović je naglasio da u opoziciji do sada nisu dali nijedan konkretan predlog, osim što se žale ili uopšte ne dolaze na sastanke.Na konstataciju novinara da je za opoziciju suština problema u medijima, ?ukanović je kazao da će se javno zalagari da opozicija bude 24 časa u međima tokom izborne kampanje, a da SNS ne dobije ni sekund.''''Mnogo puta su ih pozivali u televizijske emisije, ali oni neće da dođu, jer glume žrtve '''', tvrdi ?ukanović.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: pink.rs

Link: http://pink.rs/vesti/158747/nacionalni-tim-za-preporod-sela-srbije-u-pirotskom-upravnom-okrugu-zadruga-u-zenskim-rukama-foto

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Nacionalni tim za preporod sela Srbije u Pirotskom upravnom okrugu - Zadruga u ženskim rukama (FOTO)

- U naredne tri godine planiramo da izdvojimo 100 sela u pet južnih okruga i da u njima podstaknemo privrednu aktivnost kroz zadruge, uložimo u infrastrukturu, seoski, lovni i etno turizam kao i u kulturne i sportske sadržaje, a sve sa jednim ciljem - da sprečimo napuštanje sela, da damo mladima alternativu da u njima ostanu - rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, prilikom današnje posete Pirotskom upravnom okrugu.Ministar je danas obišao novoosnovanu zemljoradničku zadrugu "Darovi Lužnice" iz sela Gorčince kojoj je prošle godine iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama koji sprovodi Kabinet ministra Krkobabića dodeljeno 7,3 miliona dinara za nabavku linije za preradu i pakovanje voćarskih i povrtarskih proizvoda.- Ova prva ženska zadruga je pravi primer kako inicijativa i rad uz finansijski podsticaj u pravim rukama daju rezultate - napomenuo je Krkobabić.Direktorka ove kompletno ženske zadruge registrovane za organsku proizvodnju, Karolina Stamenković istakla je koliko je ova investicija značajna za njenih 14 članica i 26 kooperanata. "Uz novu opremu u stanju smo da ostvarimo profit koji pruža finalni proizvod. Ove sezone zadruga je preradila 3 tone paprike, 1,5 tonu višnje, 1 tonu paradajza, a uveli smo i HASAP sistem" Svoje proizvode zadrugarke su namenile domaćem ali i stranom tržištu i ističu da već postoji interesovanje kupaca iz Nemačke.Nakon obilaska zadruge Krkobabić je sa meštanima ovog i okolnih sela razgovarao o aktivnostima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, oživljavanju zadrugarstva i potrebnim preduslovima za kvalitetniji život na selu, pre svega ostanak mladih u ovim sredinama. Sa ministrom su u Pirotskom upravnom okrugu boravili i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije akademik Dragan Škorić i članovi prof.dr Vladimir Goati, fudbalski trener Milan Živadinović i agroekonomski analitičar Branislav Gulan. U razgovoru sa meštanima otvorili su mnoga pitanja od suštinskog značaja za život u seoskim sredinama na jugu.Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić istakla je doprinos ministra Krkobabića razvoju privrede ovog kraja i naglasila da je ova zadruga primer dobre prakse koja može usporiti pražnjenje seoskih sredina Pirotskog okruga.Kopredsednici i članovi nacionalnog tima obiišli su stari dom kulture u ovom selu kome je potrebna sanacija i školu koja ima samo jednog đaka.       

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Naredna runda međustranačkog dijaloga polovinom novembra

BEOGRAD, 10. oktobra (Tanjug) - Druga runda međustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije uz posredovanje EP fokusiraće se na poboljšanje parlamentarnog dijaloga, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.Sledeća runda dijaloga na temu poboljšanja uslova za održavanje parlamentarnih izbora biće održana polovinom novembra u Narodnoj skupštini, saopšteno je iz parlamenta.U rezimeu zaključaka prve runde dijaloga navodi se da su učesnici voljni da nastave učešće u formatu međustranačkog dijaloga kako bi diskutovali o napretku, kao i o izraženim nedostacima, te ostvarenom u poboljšanju uslova za održavanje izbora.Navodi se da je u uvodnom izlaganju posrednik podsetio učesnike na izveštaj Evropske komisije i preporuke ODHIR-a u kojima je jasno rečeno da postoji potreba za sveobuhvatnom i inkluzivnom revizijom pravnog okvira o izborima, kako bi se regulisali svi suštinski aspekti i otklonili nedostaci i pravne praznine.Potrebno je da se omogući nezavisnim regulatornim telima da budu osnaženi da svoju ulogu praćenja i vršenja nadzora obavljaju proaktivno i delotvorno, da se garantuju jednaki uslovi za učesnike izbornog procesa, obezbedi striktno poštovanje odvojenosti partijskih od državnih funkcija i aktivnosti, hitno reši neuravnotežena medijska pokrivenost, kao i da se reforme pripreme i sprovedu na inkluzivan i transparentan način.Na dnevnom redu prvog međupartijskog dijaloga razmotrena su sledeća četiri, kako se navodi, suštinska pitanja: razmatranje nedavnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji i uloga REM i RTS, finansiranje kampanja i obrazovanje glasača, odnosno obuka i transparentnost biračkog spiska.Radna grupa je informisala učesnike u dijalogu o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje uslova za održavanje izbora, kao što su zabrana državnim službenicima da koriste javne resurse u svrhe političke kampanje i primena odgovarajućih sankcija za sve takve zloupotrebe, kao i mere kojima se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave daje nadležnost da nadgleda primenu odredbi o sprovođenju jedinstvenog biračkog spiska.Među tim merama su i obuka osoba ovlašćenih za vođenje i ažuriranje Jedinstvenog izbornog spiska i njihov kapacitet za rad na novoj internet stranici namenjenoj informisanju građana o biračkom spisku, kao i preporuke da RIK sprovede svu potrebnu obuku u pripremi i sprovođenju izbora, uključujući obuku članova biračkih odbora; javna inspekcija rada izbornih odbora i njihove evidencije.Navedeno je i regulisanje međunarodnih i domaćih posmatrača izbora i da treba omogućiti pristup izvodima iz izbornog spiska nakon glasanja, na zahtev građana.Takođe, od suštinskog je značaja da te inicijative budu sprovedene potpuno u skladu sa preporukama OEBS, odnosno ODIHR-a.Učesnici dijaloga su takođe informisani o novim predlozima, uključujući, između ostalog, izmene i dopune tri zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima.Te zakone bi trebalo izmeniti u skladu sa najboljim evropskim i međunarodnim praksama, kao i u skladu sa preporukama ODHIR-a i trebalo bi da budu predmet punog nadzora parlamenta.Jedan od predloga je i da je u postojećem zakonodavstvu potrebno preciznije definisati pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost, plan da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak, javno slušanje sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM, uključujući načine da razjasni njegove nadležnosti u oblastima nadzora, praćenja, sprovođenja odluka i sankcionisanja tokom izborne kampanje.To bi trebalo da rezultira konretnim aktivnostima koje vode poboljšanju njegovog rada pre odžavanja predstojećih izbora.Među predlozima je i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, imenovanje nedostajućih članova u REM i pojašnjenje procedura za imenovanje i razrešenje članova REM.U tom kontekstu treba uzeti u obzir ishod širokog i inkluzivnog javnog slušanja.Plan je i da se osigura sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovođenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapređenje informisanosti glasača, te da se poboljša tačnost biračkog spiska, uključujući jačanje i nadzor nad sprovođenjem svih zakona, procedura i podzakonskih akata za regulisanje Jedinstvenog biračkog spiska.U zaključima se navodi i da je pre sledećeg međustranačkog sastanka sredinom novembra potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora.To se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima (RTS, RTV).Učesnici su istakli važnost toga da svi takvi predlozi budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija, kao i predmet parlamentarnog nadzora, pre njihove primene.Učesnici su takođe naglasili važnost da se osigura da se za takve predloge dobije i povratna informacija od OEBS / ODHIR-a kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama.Prvi međustranački dijalog u Narodnoj skupštini održan je juče i danas i fokus je bio na poboljšanju uslova za održavanje parlamentarnih izbora.U skladu sa predhodnim dogovorom postignutim sa predsednicom Narodne Skupštine i većinom političkih grupa u Narodnoj skupštini, dijalog se odžao uz posredovanje Evropskog parlamenta.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Objavljeni zaključci sastanka vlasti i opozicije, aktivnosti za dalje poboljšanje do novembra

Objavljeni zaključci sastanka vlasti i opozicije, aktivnosti za dalje poboljšanje do novembraBEOGRAD, 10. oktobra 2019. (Beta) - Organizatori medjustarnačkog dijaloga koji je održan u Narodnoj skupštini Srbije, u Beogradu, uz posredovanje evropskih parlamentaraca objavili su danas sadržaj održanih sastanaka uz ocenu da je do druge runde dijaloga u novembru potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora."Ovo se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima - RTS-u, RTV-u", navodi se u saopštenju Narodne skupštine.Učesnici dijaloga su na sastanku informisani o novim predlozima za unapredjene izbornih uslova, kao što su izmene i dopune tri zakona - o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima.Predloženo je i da se u postojećem zakonodavstvu preciznije definišu pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost.Plan je, kako se navodi u saopštenju, i da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM-a i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija.Predložena je i sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovodjenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapredjenje informisanosti glasača.Učesnici su, kako se navodi, ocenili da je važno da svi predlozi pre njihove primene, budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija i parlamentarnog nadzora.Učesnici dijaloga ocenili su i da je važno da se za predloge dobije i  povratna informacija od OEBS - (ODHIR-a), kako bi se obezbedilo da su u potpunosti uskladjeni sa njihovim preporukama.Pored novih predloga, na sastanku je bilo reči i o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, a koje je učesnicima dijaloga predstavila Radna grupa za saradnju sa OEBS-om.Teme prvog medjustranačkog sastanka bili su nedavni predlozi za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji u uloga REM-a i RTS-a, finansiranje kampanja, obrazovanje glasača i birački spisak.Druga runda dijaloga, koja će biti održana u novembru, fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja medjustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a1237964/Paracin-21.-medjunarodni-Sajam-privrede.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: REGION U PARAĆINU: Otvoren 21. međunarodni Sajam privrede

Autor mondo.rs Izvor Beta 10.10.2019. / 16:46 16:56 0U Paraćinu je danas otvoren 21. međunarodni sajam privrede na kome je svoje proizvode i usluge predstavilo više od stotinu izlagača iz Srbije i zemalja regiona. Izvor: Ilustracija MONDO/Facebook/sajamprivredeparacin U Hali sportova na više od 2.000 kvadratnih metara izloženi su razni proizvodi: od automobila, proizvodnih mašina i delova, građevinskog materijala, do predmeta od stakla, prehrambenih i ukrasnih proizvoda. Pokrovitelj Sajma privrede je opština Paraćin, a organizatori Turistička organizacija i Udruženje preduzetnika iz Paraćina. Sajam, koji se održava , otvorili su gradonačelnik Modriče u Republici Srpskoj Mladen Krekić i predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović. Paunović je istakao da je u poslednjih šest godina 78 investitora malih i srednjih preduzeća investiralo je u Paraćinu. Izgradilo se ili se gradi 94 objekta za poslovanja i proizvodnju. Istakao je da se danas završava javna nabavka za izgradnju industrijskog parka u Paraćinu. "Do nove godine biće 22 nova preduzeća u Industrijskoj zoni, uključujući i švedski Rimaster' Očekujem da, za dve do tri godine od kada Rimaster počne da radi u Industrijskoj zoni, nezaposlenost u Paraćinu više ne bude bitan problem", rekao je Paunović. Opština infrastrukturno oprema Industrijsku zonu Zmič, brzo izdaje građevinske dozvole i podržava investitore da brzo krenu da rade, rekao je njen predsednik.  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/117756-objavljeni-zakljucci-sastanka-vlasti-i-opozicije-aktivnosti-za-dalje-poboljsanje-do-novembra

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Objavljeni zaključci sastanka vlasti i opozicije, aktivnosti za dalje poboljšanje do novembra

Organizatori medjustarnačkog dijaloga koji je održan u Narodnoj skupštini Srbije, u Beogradu, uz posredovanje evropskih parlamentaraca objavili su danas sadržaj održanih sastanaka uz ocenu da je do druge runde dijaloga u novembru potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora. "Ovo se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima RTS-u, RTV-u", navodi se u saopštenju Narodne skupštine. Učesnici dijaloga su na sastanku informisani o novim predlozima za unapredjene izbornih uslova, kao što su izmene i dopune tri zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima. Predloženo je i da se u postojećem zakonodavstvu preciznije definišu pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost. Plan je, kako se navodi u saopštenju, i da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM-a i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija. Predložena je i sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovodjenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapredjenje informisanosti glasača. Učesnici su, kako se navodi, ocenili da je važno da svi predlozi pre njihove primene, budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija i parlamentarnog nadzora. Učesnici dijaloga ocenili su i da je važno da se za predloge dobije i povratna informacija od OEBS (ODHIR-a), kako bi se obezbedilo da su u potpunosti uskladjeni sa njihovim preporukama. Pored novih predloga, na sastanku je bilo reči i o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, a koje je učesnicima dijaloga predstavila Radna grupa za saradnju sa OEBS-om. Teme prvog medjustranačkog sastanka bili su nedavni predlozi za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji u uloga REM-a i RTS-a, finansiranje kampanja, obrazovanje glasača i birački spisak. Druga runda dijaloga, koja će biti održana u novembru, fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja medjustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/objavljeni-zakljucci-sastanka-vlasti-i-opozicije-aktivnosti-za-dalje-poboljsanje-do-novembra/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Objavljeni zaključci sastanka vlasti i opozicije, aktivnosti za dalje poboljšanje do novembra

Organizatori medjustarnačkog dijaloga koji je održan u Narodnoj skupštini Srbije, u Beogradu, uz posredovanje evropskih parlamentaraca objavili su danas sadržaj održanih sastanaka uz ocenu da je do druge runde dijaloga u novembru potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora.   "Ovo se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima - RTS-u, RTV-u", navodi se u saopštenju Narodne skupštine. Učesnici dijaloga su na sastanku informisani o novim predlozima za unapredjene izbornih uslova, kao što su izmene i dopune tri zakona - o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima. Predloženo je i da se u postojećem zakonodavstvu preciznije definišu pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost. Plan je, kako se navodi u saopštenju, i da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM-a i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija. Predložena je i sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovodjenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapredjenje informisanosti glasača. Učesnici su, kako se navodi, ocenili da je važno da svi predlozi pre njihove primene, budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija i parlamentarnog nadzora. Učesnici dijaloga ocenili su i da je važno da se za predloge dobije i  povratna informacija od OEBS - (ODHIR-a), kako bi se obezbedilo da su u potpunosti uskladjeni sa njihovim preporukama. Pored novih predloga, na sastanku je bilo reči i o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, a koje je učesnicima dijaloga predstavila Radna grupa za saradnju sa OEBS-om. Teme prvog medjustranačkog sastanka bili su nedavni predlozi za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji u uloga REM-a i RTS-a, finansiranje kampanja, obrazovanje glasača i birački spisak. Druga runda dijaloga, koja će biti održana u novembru, fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja medjustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira. (Beta) 

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/upravni-sud-smatra-da-novinari-nemaju-interes-da-dobiju-informaciju/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Upravni sud smatra da novinari nemaju interes da dobiju informaciju

Novinarka Pištaljke Snežana Đurić još je 19. decembra 2017. godine podnela tužbu zato što je Vlada Srbije ignorisala zahtev Poverenika za informacije od javnog značaja da joj pomogne da od Agencije za borbu protiv korupcije dobije sve tražene informacije o tadašnjem gradonačelniku.U rešenju Upravnog suda koje je 6. septembra ove godine, gotovo 21 mesec od podnošenja tužbe, doneo sudija pojedinac Pavel Jonaš navodi se da se tužba odbacuje zato što novinarka Đurić "nije aktivno legitimisana za podnošenje tužbe zbog ćutanja uprave odnosno zbog nepostupanja Vlade Republike Srbije u skladu sa svojim ovlašćenjima". Zbog toga je sudija Jonaš zaključio da je tužba podneta od strane "neovlašćenog lica", te da ne postoje ni "procesno-pravni uslovi za vođenje upravnog spora".Sporovi zbog "ćutanja uprave" pokreću se kada nadležni organ ne postupi po zahtevu stranke, ne donese nikakvu odluku već "ćuti". Da bi se zaštitio pravni interes stranke koja bi bez takvog odlučivanja organa uprave ostala u pravnoj neizvesnosti i nemogućnosti da ostvari svoja prava, Zakon o upravnim sporovima daje mogućnost da se tužbom traži zaštita prava.Iz rezonovanja suda se može zaključiti da je tužbu trebalo da podnese Poverenik, a ne novinarka Đurić. Sud dakle smatra da je Poverenik imao jači pravni interes jer Vlada Srbije nije postupila po njegovom zahtevu da primeni direktnu prinudu i preuzme traženu dokumentaciju koju Agencija za borbu protiv korupcije nije želela da dostavi novinarki Đurić koja je zahtev i podnela Agenciji.Sud je potpuno zapostavio osnovni interes u ovoj stvari, a to je interes javnosti da sazna informacije od javnog značaja, a zahtev je u ime javnosti poslala novinarka koja je i najzainteresovanija stranka u ovom postupku, a ne Poverenik.Ovaj spor zadire u samu suštinu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji je uneo revoluciju u način na koji novinari rade, posebno oni koji sebe nazivaju "istraživačkim". Naime, Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uvodi široka ovlašćenja Poverenika, ali i propisuje obavezu Vlade Srbije da Povereniku, na njegov zahtev, pruža pomoć u postupku izvršenja, kada neki organ uskraćuje dostavljanje informacija uprkos rešenju Poverenika i izrečenim kaznama.Međutim, ovakvo tumačenje suda omogućava svakom predstavniku javne vlasti da bez posledica uskrati izdavanje informacije jer zna da Vlada Srbije u krajnjem slučaju neće koristiti neposrednu prinudu da bi preuzela sporna dokumenta, čime Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja "gubi zube"."Kako Vlada Republike Srbije (…) Povereniku na njegov zahtev pruža pomoć u postupku administrativnog izvršenja rešenja, to, u konkretnom slučaju, po oceni Upravnog suda, tužilja nije aktivno legitimisana za podnošenje tužbe zbog ćutanja uprave, odnosno nepostupanja Vlade Republike Srbije u skladu sa svojim ovlašćenjima iz navedene odredbe zakona", navodi se u obrazloženju rešenja Upravnog suda.U cilju potpunog informisanja javnosti, Pištaljka će predložiti Povereniku da podnese istovetnu tužbu da bi se utvrdilo da li je on nadležan za njeno podnošenje.U međuvremenu, uložiće prigovor nadležnom veću ovog suda u zakonskom roku.Ceo ovaj slučaj počeo je još 2017. godine kada je Agencija za borbu protiv korupcije odbila zahtev novinarke Snežane Đurić za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa izveštajem o imovini gradonačelnika Beograda. Ova odbijenica poništena je rešenjem Poverenika koji je naložio Agenciji da dostavi tražene informacije. Rukovodioci Agencije su čak pozivali Poverenika da izvrši uvid u dokumentaciju iako je on imao sve bezbednosne sertifikate da stupi u posed navedene dokumentacije. Kada ni to nije uspelo, Poverenik se obratio Vladi, takođe bez uspeha.Novinari Pištaljke pouzdali su se u nezavisnost sudstva i podneli tužbu zbog ćutanja uprave koja se u prvom stepenu završila na gore opisani način no nastaviće borbu za doslednu primenu zakona koji je na snazi još od 2004. godine.Ishod prvostepenog postupka mogao se naslutiti budući da je postupajući sud prvo 4. januara 2018. godine tražio da se označi pravni akt čiji se poništaj traži, iako je postupak pokrenut upravo zato što akta nije bilo. Na ovaj nalog suda, advokati novinarke Pištaljke su odgovorili u kratkom roku, no na odluku su morali da sačekaju više od godinu dana.Prilog - rešenje Upravnog suda pročitaje na sajtu portala Pištaljka             

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/439544/U-Paracinu-otvoren-21-medunarodni-Sajam-privrede

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: U Paraćinu otvoren 21. međunarodni Sajam privrede

U Paraćinu je danas otvoren 21. međunarodni sajam privrede na kome je svoje proizvode i usluge predstavilo više od stotinu izlagača iz Srbije i zemalja regiona. U Hali sportova na više od 2.000 kvadratnih metara izloženi su razni proizvodi: od automobila, proizvodnih mašina i delova, građevinskog materijala, do predmeta od stakla, prehrambenih i ukrasnih proizvoda. Pokrovitelj Sajma privrede je opština Paraćin, a organizatori Turistička organizacija i Udruženje preduzetnika iz Paraćina. (Foto Tanjug) Sajam, koji se održava , otvorili su gradonačelnik Modriče u Republici Srpskoj Mladen Krekić i predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović. Paunović je istakao da je u poslednjih šest godina 78 investitora malih i srednjih preduzeća investiralo je u Paraćinu. Izgradilo se ili se gradi 94 objekta za poslovanja i proizvodnju. Istakao je da se danas završava javna nabavka za izgradnju industrijskog parka u Paraćinu. "Do nove godine biće 22 nova preduzeća u Industrijskoj zoni, uključujući i švedski 'Rimaster'. Očekujem da, za dve do tri godine od kada 'Rimaster' počne da radi u Industrijskoj zoni, nezaposlenost u Paraćinu više ne bude bitan problem", rekao je Paunović, prenosi Beta. Opština infrastrukturno oprema Industrijsku zonu "Zmič", brzo izdaje građevinske dozvole i podržava investitore da brzo krenu da rade, rekao je njen predsednik.     

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/439543/Objavljeni-zakljucci-sastanka-vlasti-i-opozicije-nastavak-dijaloga-u-novembru

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Objavljeni zaključci sastanka vlasti i opozicije, nastavak dijaloga u novembru

Organizatori međustranačkog dijaloga koji je održan u Narodnoj skupštini Srbije, u Beogradu, uz posredovanje evropskih parlamentaraca objavili su sadržaj održanih sastanaka uz ocenu da je do druge runde dijaloga u novembru potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora. "Ovo se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima - RTS-u, RTV-u", navodi se u saopštenju Narodne skupštine koje prenosi Beta. Učesnici dijaloga su na sastanku informisani o novim predlozima za unapređene izbornih uslova, kao što su izmene i dopune tri zakona - o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima. Predloženo je i da se u postojećem zakonodavstvu preciznije definišu pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost. Plan je, kako se navodi u saopštenju, i da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM-a i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija. Predložena je i sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovođenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapređenje informisanosti glasača. Učesnici su, kako se navodi, ocenili da je važno da svi predlozi pre njihove primene, budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija i parlamentarnog nadzora. Učesnici dijaloga ocenili su i da je važno da se za predloge dobije i povratna informacija od OEBS - (ODHIR-a), kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama. Pored novih predloga, na sastanku je bilo reči i o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, a koje je učesnicima dijaloga predstavila Radna grupa za saradnju sa OEBS-om. Teme prvog međustranačkog sastanka bili su nedavni predlozi za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji u uloga REM-a i RTS-a, finansiranje kampanja, obrazovanje glasača i birački spisak. Druga runda dijaloga, koja će biti održana u novembru, fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja međustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.   

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/objavljeni-zakljucci-sastanka-vlasti-i-opozicije-aktivnosti-za-dalje-poboljsanje-do-novembra

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Objavljeni zaključci sastanka vlasti i opozicije, aktivnosti za dalje poboljšanje do novembra

"Ovo se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima - RTS-u, RTV-u", navodi se u saopštenju Narodne skupštine.Učesnici dijaloga su na sastanku informisani o novim predlozima za unapređene izbornih uslova, kao što su izmene i dopune tri zakona - o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima.Predloženo je i da se u postojećem zakonodavstvu preciznije definišu pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost.Plan je, kako se navodi u saopštenju, i da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM-a i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija.Predložena je i sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovođenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapređenje informisanosti glasača.Učesnici su, kako se navodi, ocenili da je važno da svi predlozi pre njihove primene, budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija i parlamentarnog nadzora.Učesnici dijaloga ocenili su i da je važno da se za predloge dobije i povratna informacija od OEBS - (ODHIR-a), kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama.Pored novih predloga, na sastanku je bilo reči i o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, a koje je učesnicima dijaloga predstavila Radna grupa za saradnju sa OEBS-om.Teme prvog međustranačkog sastanka bili su nedavni predlozi za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji u uloga REM-a i RTS-a, finansiranje kampanja, obrazovanje glasača i birački spisak.Druga runda dijaloga, koja će biti održana u novembru, fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja međustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.         

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3692815/o-cemu-su-se-saglasili-ucesnici-prve-runde-medjustranackog-dijaloga.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: O čemu su se saglasili učesnici prve runde međustranačkog dijaloga

Druga runda međustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije uz posredovanje EP fokusiraće se na poboljšanje parlamentarnog dijaloga, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaDruga runda međustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije uz posredovanje EP fokusiraće se na poboljšanje parlamentarnog dijaloga, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.Sledeća runda dijaloga na temu poboljšanja uslova za održavanje parlamentarnih izbora biće održana polovinom novembra u Narodnoj skupštini, saopšteno je iz parlamenta. U rezimeu zaključaka prve runde dijaloga navodi se da su učesnici voljni da nastave učešće u formatu međustranačkog dijaloga kako bi diskutovali o napretku, kao i o izraženim nedostacima, te ostvarenom u poboljšanju uslova za održavanje izbora. Navodi se da je u uvodnom izlaganju posrednik podsetio učesnike na izveštaj Evropske komisije i preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) u kojima je jasno rečeno da postoji potreba za sveobuhvatnom i inkluzivnom revizijom pravnog okvira o izborima, kako bi se regulisali svi suštinski aspekti i otklonili nedostaci i pravne praznine. Potrebno je da se omogući nezavisnim regulatornim telima da budu osnaženi da svoju ulogu praćenja i vršenja nadzora obavljaju proaktivno i delotvorno, da se garantuju jednaki uslovi za učesnike izbornog procesa, obezbedi striktno poštovanje odvojenosti partijskih od državnih funkcija i aktivnosti, hitno reši neuravnotežena medijska pokrivenost, kao i da se reforme pripreme i sprovedu na inkluzivan i transparentan način. Na dnevnom redu prvog međupartijskog dijaloga razmotrena su sledeća četiri, kako se navodi, suštinska pitanja: razmatranje nedavnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji i uloga REM i RTS, finansiranje kampanja i obrazovanje glasača, odnosno obuka i transparentnost biračkog spiska. Prve mere Radna grupa je informisala učesnike u dijalogu o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje uslova za održavanje izbora, kao što su zabrana državnim službenicima da koriste javne resurse u svrhe političke kampanje i primena odgovarajućih sankcija za sve takve zloupotrebe, kao i mere kojima se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave daje nadležnost da nadgleda primenu odredbi o sprovođenju jedinstvenog biračkog spiska. Među tim merama su i obuka osoba ovlašćenih za vođenje i ažuriranje Jedinstvenog izbornog spiska i njihov kapacitet za rad na novoj internet stranici namenjenoj informisanju građana o biračkom spisku, kao i preporuke da RIK sprovede svu potrebnu obuku u pripremi i sprovođenju izbora, uključujući obuku članova biračkih odbora; javna inspekcija rada izbornih odbora i njihove evidencije. Navedeno je i regulisanje međunarodnih i domaćih posmatrača izbora i da treba omogućiti pristup izvodima iz izbornog spiska nakon glasanja, na zahtev građana. Takođe, od suštinskog je značaja da te inicijative budu sprovedene potpuno u skladu sa preporukama OEBS, odnosno ODIHR-a.  Izmene tri zakona Učesnici dijaloga su takođe informisani o novim predlozima, uključujući, između ostalog, izmene i dopune tri zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima. Te zakone bi trebalo izmeniti u skladu sa najboljim evropskim i međunarodnim praksama, kao i u skladu sa preporukama ODHIR-a i trebalo bi da budu predmet punog nadzora parlamenta. Jedan od predloga je i da je u postojećem zakonodavstvu potrebno preciznije definisati pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost, plan da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak, javno slušanje sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM, uključujući načine da razjasni njegove nadležnosti u oblastima nadzora, praćenja, sprovođenja odluka i sankcionisanja tokom izborne kampanje. To bi trebalo da rezultira konretnim aktivnostima koje vode poboljšanju njegovog rada pre održvanja predstojećih izbora. Među predlozima je i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, imenovanje nedostajućih članova u REM i pojašnjenje procedura za imenovanje i razrešenje članova REM. U tom kontekstu treba uzeti u obzir ishod širokog i inkluzivnog javnog slušanja. Obuka za sprovođenje izbora, kampanja za bolju informisanost birača Plan je i da se osigura sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovođenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapređenje informisanosti glasača, te da se poboljša tačnost biračkog spiska, uključujući jačanje i nadzor nad sprovođenjem svih zakona, procedura i podzakonskih akata za regulisanje Jedinstvenog biračkog spiska. U zaključima se navodi i da je pre sledećeg međustranačkog sastanka sredinom novembra potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora. To se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima (RTS, RTV). Učesnici su istakli važnost toga da svi takvi predlozi budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija, kao i predmet parlamentarnog nadzora, pre njihove primene. Učesnici su takođe naglasili važnost da se osigura da se za takve predloge dobije i povratna informacija od OEBS/ODHIR-a kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama. Prvi međustranački dijalog u Narodnoj skupštini održan je juče i danas i fokus je bio na poboljšanju uslova za održavanje parlamentarnih izbora. U skladu sa predhodnim dogovorom postignutim sa predsednicom Narodne Skupštine i većinom političkih grupa u parlamentu, dijalog je održan uz posredovanje Evropskog parlamenta.   

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3692815/o-cemu-su-se-saglasili-ucesnici-prve-runde-medjustranackog-dijaloga.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Oko čega su se saglasili učesnici prve runde međustranačkog dijaloga

Druga runda međustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije uz posredovanje EP fokusiraće se na poboljšanje parlamentarnog dijaloga, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaDruga runda međustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije uz posredovanje EP fokusiraće se na poboljšanje parlamentarnog dijaloga, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.Sledeća runda dijaloga na temu poboljšanja uslova za održavanje parlamentarnih izbora biće održana polovinom novembra u Narodnoj skupštini, saopšteno je iz parlamenta. U rezimeu zaključaka prve runde dijaloga navodi se da su učesnici voljni da nastave učešće u formatu međustranačkog dijaloga kako bi diskutovali o napretku, kao i o izraženim nedostacima, te ostvarenom u poboljšanju uslova za održavanje izbora. Navodi se da je u uvodnom izlaganju posrednik podsetio učesnike na izveštaj Evropske komisije i preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) u kojima je jasno rečeno da postoji potreba za sveobuhvatnom i inkluzivnom revizijom pravnog okvira o izborima, kako bi se regulisali svi suštinski aspekti i otklonili nedostaci i pravne praznine. Potrebno je da se omogući nezavisnim regulatornim telima da budu osnaženi da svoju ulogu praćenja i vršenja nadzora obavljaju proaktivno i delotvorno, da se garantuju jednaki uslovi za učesnike izbornog procesa, obezbedi striktno poštovanje odvojenosti partijskih od državnih funkcija i aktivnosti, hitno reši neuravnotežena medijska pokrivenost, kao i da se reforme pripreme i sprovedu na inkluzivan i transparentan način. Na dnevnom redu prvog međupartijskog dijaloga razmotrena su sledeća četiri, kako se navodi, suštinska pitanja: razmatranje nedavnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji i uloga REM i RTS, finansiranje kampanja i obrazovanje glasača, odnosno obuka i transparentnost biračkog spiska. Prve mere Radna grupa je informisala učesnike u dijalogu o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje uslova za održavanje izbora, kao što su zabrana državnim službenicima da koriste javne resurse u svrhe političke kampanje i primena odgovarajućih sankcija za sve takve zloupotrebe, kao i mere kojima se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave daje nadležnost da nadgleda primenu odredbi o sprovođenju jedinstvenog biračkog spiska. Među tim merama su i obuka osoba ovlašćenih za vođenje i ažuriranje Jedinstvenog izbornog spiska i njihov kapacitet za rad na novoj internet stranici namenjenoj informisanju građana o biračkom spisku, kao i preporuke da RIK sprovede svu potrebnu obuku u pripremi i sprovođenju izbora, uključujući obuku članova biračkih odbora; javna inspekcija rada izbornih odbora i njihove evidencije. Navedeno je i regulisanje međunarodnih i domaćih posmatrača izbora i da treba omogućiti pristup izvodima iz izbornog spiska nakon glasanja, na zahtev građana. Takođe, od suštinskog je značaja da te inicijative budu sprovedene potpuno u skladu sa preporukama OEBS, odnosno ODIHR-a.  Izmene tri zakona Učesnici dijaloga su takođe informisani o novim predlozima, uključujući, između ostalog, izmene i dopune tri zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima. Te zakone bi trebalo izmeniti u skladu sa najboljim evropskim i međunarodnim praksama, kao i u skladu sa preporukama ODHIR-a i trebalo bi da budu predmet punog nadzora parlamenta. Jedan od predloga je i da je u postojećem zakonodavstvu potrebno preciznije definisati pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost, plan da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak, javno slušanje sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM, uključujući načine da razjasni njegove nadležnosti u oblastima nadzora, praćenja, sprovođenja odluka i sankcionisanja tokom izborne kampanje. To bi trebalo da rezultira konretnim aktivnostima koje vode poboljšanju njegovog rada pre održvanja predstojećih izbora. Među predlozima je i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, imenovanje nedostajućih članova u REM i pojašnjenje procedura za imenovanje i razrešenje članova REM. U tom kontekstu treba uzeti u obzir ishod širokog i inkluzivnog javnog slušanja. Obuka za sprovođenje izbora, kampanja za bolju informisanost birača Plan je i da se osigura sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovođenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapređenje informisanosti glasača, te da se poboljša tačnost biračkog spiska, uključujući jačanje i nadzor nad sprovođenjem svih zakona, procedura i podzakonskih akata za regulisanje Jedinstvenog biračkog spiska. U zaključima se navodi i da je pre sledećeg međustranačkog sastanka sredinom novembra potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora. To se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima (RTS, RTV). Učesnici su istakli važnost toga da svi takvi predlozi budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija, kao i predmet parlamentarnog nadzora, pre njihove primene. Učesnici su takođe naglasili važnost da se osigura da se za takve predloge dobije i povratna informacija od OEBS/ODHIR-a kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama. Prvi međustranački dijalog u Narodnoj skupštini održan je juče i danas i fokus je bio na poboljšanju uslova za održavanje parlamentarnih izbora. U skladu sa predhodnim dogovorom postignutim sa predsednicom Narodne Skupštine i većinom političkih grupa u parlamentu, dijalog je održan uz posredovanje Evropskog parlamenta.   

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/srbija/upravni-sud-smatra-da-novinari-nemaju-interes-da-dobiju-informaciju/3114222/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Upravni sud smatra da novinari nemaju interes da dobiju informaciju

Vesti na temu  | Palo.grUpravni sud odbacio je zahtev novinarke Pištaljke da najzad dobije kompletan izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije o imovini i prihodima nekadašnjeg gradonačelnika Beograda, a sada ministra finansija Siniše Malog uz obrazloženje da ona nije pravno legitimisana, odnosno da nema pravni interes da tuži.  Novinarka Pištaljke Snežana Đurić još je 19. decembra 2017. godine podnela tužbu zato što je Vlada Srbije ignorisala zahtev Poverenika za informacije od javnog značaja da joj pomogne da od Agencije za borbu protiv korupcije dobije sve tražene informacije o tadašnjem gradonačelniku. U rešenju Upravnog suda koje je 6. septembra ove godine, gotovo 21 mesec od podnošenja tužbe, doneo sudija pojedinac Pavel Jonaš navodi se da se tužba odbacuje zato što novinarka Đurić "nije aktivno legitimisana za podnošenje tužbe zbog ćutanja uprave odnosno zbog nepostupanja Vlade Republike Srbije u skladu sa svojim ovlašćenjima". Zbog toga je sudija Jonaš...   

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: fakti.org

Link: http://fakti.org/serbian-point/srbija-ce-preciznije-definisati-i-pravila-politickog-oglasavanja

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Srbija će preciznije definisati i pravila političkog oglašavanja

USLEDIĆE IZMENE ZAKONA O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I FINANSIRANJU POLITIČKIH AKTIVNOSTI* Jedan od rezultata međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini Srbije (uz posredovanje evropskih parlamUSLEDIĆE IZMENE ZAKONA O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I FINANSIRANJU POLITIČKIH AKTIVNOSTI * Jedan od rezultata međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini Srbije (uz posredovanje evropskih parlamerntaraca) odnosi se na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima RTS i RTV* U planu je i da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM-a i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija__________________________________________________________________ ORGANIZATORI međustarnačkog dijaloga koji je održan u Narodnoj skupštini Srbije, u Beogradu, uz posredovanje evropskih parlamentaraca, objavili su danas sadržaj održanih sastanaka uz ocenu da je do druge runde dijaloga u novembru potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora. "Ovo se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima RTS-u, RTV-u", navodi se u saopštenju Narodne skupštine. Učesnici dijaloga su na sastanku informisani o novim predlozima za unapređene izbornih uslova, kao što su izmene i dopune tri zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima. Predloženo je i da se u postojećem zakonodavstvu preciznije definišu pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost. Plan je, kako se navodi u saopštenju, i da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM-a i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija. Predložena je i sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovođenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapređenje informisanosti glasača. Učesnici su, kako se navodi, ocenili da je važno da svi predlozi pre njihove primene, budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija i parlamentarnog nadzora. Učesnici dijaloga ocenili su i da je važno da se za predloge dobije i povratna informacija od OEBS (ODHIR-a), kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama. Pored novih predloga, na sastanku je bilo reči i o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, a koje je učesnicima dijaloga predstavila Radna grupa za saradnju sa OEBS-om. Teme prvog međustranačkog sastanka bili su nedavni predlozi za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji u uloga REM-a i RTS-a, finansiranje kampanja, obrazovanje glasača i birački spisak. Druga runda dijaloga, koja će biti održana u novembru, fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja međustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira. (Beta)   

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/15789/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Zaključci dijaloga vlasti i dela opozicije: Novi predlozi za kontrolu rada medija, REM-a, finansiranju kampanje…

Objavljeno: 10.10.2019 Tweet Nakon drugog sastanka vlasti i dela opozicije u Skupštini Srbije uz posredovanje Evropskog parlamenta, saopšteno je da je na dnevnom redu razmotrena "četiri suštinska pitanja" - mediji i uloga REM-a i RTS-a, finansiranje kampanja, obrazovanje glasača i transparentnost biračkog spiska, kao i prethodni predlozi za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora. U zajedničkoj izjavi predsednice Skupštine Maje Gojković i posrednika iz Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna se navodi da nove inicijative ne rešavaju sve nedostatke, te da je pre narednog međustranačkog dijaloga zakazanog za sredinu novembra potrebno preduzeti nove korake za poboljšanje izbornih uslova. Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić U zaključcima s današnjeg sastanka se ističe da su učesnici dijaloga informisani o predlozima među kojima su izmene i dopune tri zakona - o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima. "Ove zakone bi trebalo izmeniti u skladu sa najboljim evropskim i međunarodnim praksama, kao i u skladu sa preporukama ODHIR-a i trebalo bi da budu predmet punog nadzora parlamenta. U postojećem zakonodavstvu je potrebno preciznije definisati pravila političkog oglašavanja", ističe se. Plan je da, kako se navodi, Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanima o ulozi i radu REM i da bi to lotreba da rezultira konkretnim aktivnostima koje vode poboljšanju njegovog rada pre održavanja predstojećih izbora. Predložene mere su i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, imenovanje nedostajućih članova u REM i pojašnjenje procedura za imenovanje i razrešenje, kao i poboljšanje tačnosti biračkog spiska. Navodi je da su predstavnici Radne grupe za unapređenje izbornih uslova podsetili na prve mere koje su preduzete. Među njima je zabrana državnim službenicima da koriste javne resurse u svrhe političke kampanje i primena odgovarajućih sankcija za sve takve zloupotrebe, mere kojima se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave daje nadležnost da nadgleda primenu odredbi o sprovođenju Jedinstvenog biračkog spiska, obuka osoba ovlašćenih za vođenje i ažuriranje Jedinstvenog izbornog spiska, preporuke da RIK sprovede svu potrebnu obuku u pripremi i sprovođenju izbora, uključujući obuku članova biračkih odbora. Navodi se i da je planirano regulisanje međunarodnih i domaćih posmatrača izbora i omogućavanje pristupa izvodima iz izbornog spiska nakon glasanja, na zahtev građana. "Postoji potreba za sveobuhvatnom revizijom pravnog okvira o izborima" U saopštenju Skupštine se navodi da je Flekenštajn danas u uvodnom izlaganju podsetio na izveštaj Evropske komisije i preporuke ODHIR-a u kojima je jasno rečeno da postoji potreba za sveobuhvatnom revizijom pravnog okvira o izborima. "Potrebno je da se omogući nezavisnim regulatornim telima da budu osnaženi da svoju ulogu praćenja i vršenja nadzora obavljaju delotvorno, da se garantuju jednaki uslovi za učesnike izbornog proces i obezbedi striktno poštovanje odvojenosti partijskih od državnih funkcija i aktivnosti i da se hitno reši neuravnotežena medijska pokrivenost", prenesene su u saopštenju Flankeštajnove reči. Navodi se da je naglasio da je potrebno da se reforme pripreme i sprovedu na inkluzivan i transparentan način. U saopštenju piše i da je stručni doprinos dijalogu dala vladina Radna grupa za unapređenje izbornog procesa' i stručnjaci civilnog društva iz Fondacije za otvoreno društvo, Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Transparentnosti Srbije i Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID). Novi koraci - jednak pristup medijima za sve političke stranke Gojković i Flekenštajn u zajedničkoj izjavi nakon dvodnevnog međustranačkog da novi koraci koje treba preduzeti "naročito podrazumevanju stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima po pitanju pristupu medijima, a naročito javnim medijskim servisima (RTS; RTV). Piše i da su učesnici dijaloga ocenili da je važno da se za predloge dobije i povratna informacija od OEBS-a (ODHIR-a), kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama. "Druga runda dijaloga, koja će biti održana u novembru, fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja međustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira. Sve planirane aktivnosti treba pretočiti u konkretne rezultate. Učesnici su voljni da nastave svoje učešće u formatu međustranačkog dijaloga kako bi diskutovali o napretku, kao i o izraženim nedostacima, ostvarenom u poboljšanju uslova za održavanje izbora. Učesnici su podstakli sve institucije da ih obaveštavaju o napretku u svim ovim oblastima pre sledećeg dijaloga", istaknuto je u zajedničkoj izjavi Gojković i Flekenštajna. Na današnji sastanak su došli predstavnici Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović i Đorđe Milićević, Bojan Klačar iz CeSID-a i ambasador EU Sem Fabrici. Dijalogu su se odazvali i predstavnici dela opozicije, među kojima su lider Nove stranke Zoran Živković, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije i predsednik Srpskog patriotskog saveza - SPAS, Aleksandar Šapić. Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju, ali ni Demokratske stranke Srbije, Dosta je bilo… Na skup nije došao ni Boris Tadić, lider SDS, koji je juče napustio pregovore vlasti i opozicije. Planom predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine. U pregovorima predstavnika vlasti i dela opozicije posreduju predstavnici EP Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna. Izvor: Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net. 

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/magazin/putovanja/italijani-grade-zicaru-od-kotora-do-negusa-10-10-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Italijani grade žičaru od Kotora do Njeguša

PODGORICA: Italijanska kompanija Lajtner, spremna je da gradi žičaru s gondolom od Kotora do Njeguša i finansira projekat, vredan oko 20 miliona evra, saopštila je Vlada Crne Gore.Predstavnici kompanije danas su razgovaraki sa premijerom Duškom Markovićem.Kompanija Lajtner, je jedan od vodećih svetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski liftova i realizuje projekat žičare na relaciji Cmiljači i Manastir Podvrh - Đalovića pećina.Premijer je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem kompanije Lajtner u Crnoj Gori.Za Vladu, koja izdvaja veliki novac iz kapitalnog budžeta za strateške razvojne projekte, važno je da ima kredibilne partnere poput Lajtnera koje donose i novi kvalitet i znanje. Uspešnan početak realizacije prethodna dva projekta preporučuje vas i za ovaj. Zato me obradovala Vaša zainteresovanost za projekat žičare Kotor - Njeguši koju biste gradili po principu koncesije ili javno-privatnog partnerstva, rekao je Marković.Gradnje žičare sa gondolom od Kotora do Njeguša koštala bi oko 20 miliona evra.Direktor prodaje i član Odbora direktora kompanije Lajtner Martin Lajtner predstavio je predsedniku Vlade idejni projekat žičare rekavši da planiraju gradnju Pininfarinijevih kabina nalik onima koje su nedavno izgradili na Cermatu u Švajcarskoj preko glečera do Materhorna, prenosi RTCG.       

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/10/10/objavljeni-zakljucci-sastanka-vlasti-i-opozicije/izdvajamo/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Objavljeni zaključci sastanka vlasti i opozicije

Organizatori međustranačkog dijaloga koji je održan u Narodnoj skupštini Srbije u Beogradu, uz posredovanje evropskih parlamentaraca, objavili su danas sadržaj održanih sastanaka uz ocenu da je do druge runde dijaloga u novembru potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora. "Ovo se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima RTS-u, RTV-u", navodi se u saopštenju Narodne skupštine. Učesnici dijaloga su na sastanku informisani o novim predlozima za unapređene izbornih uslova, kao što su izmene i dopune tri zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima. Predloženo je i da se u postojećem zakonodavstvu preciznije definišu pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost. Plan je, kako se navodi u saopštenju, i da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM-a i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija. Pogledaj i ove vesti... Predložena je i sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovođenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapređenje informisanosti glasača. Učesnici su, kako se navodi, ocenili da je važno da svi predlozi pre njihove primene, budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija i parlamentarnog nadzora. Učesnici dijaloga ocenili su i da je važno da se za predloge dobije i povratna informacija od OEBS (ODHIR-a), kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama. Pored novih predloga, na sastanku je bilo reči i o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, a koje je učesnicima dijaloga predstavila Radna grupa za saradnju sa OEBS-om. Teme prvog međustranačkog sastanka bili su nedavni predlozi za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji i uloga REM-a i RTS-a, finansiranje kampanja, obrazovanje glasača i birački spisak. Druga runda dijaloga, koja će biti održana u novembru, fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja međustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/knut-flekenstajn-i-maja-gojkovic-stvaranje-jednakih-uslova-za-sve-politicke-stranke-koje-ucestvuju-u-izborima-kako-bi-imale-jednak-pristup-medijima-izneseni-zakljucci-prve-runde-dijaloga-vlasti-i-dela-opozicije-naredna-rund

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Knut Flekenštajn i Maja Gojković: Stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima; Izneseni...

Predsednica Skupštine Maja Gojković zadovoljna je međustranačkim dijalogom uz posredovanje Evropskog parlamenta,  a ponovo će uputiti poziv svim parlamentarnim strankama. Najavljene još dve runde, naredna u novembru.Hronika Knut Flekenštajn i Maja Gojković: Stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima; Izneseni zaključci prve runde dijaloga vlasti i dela opozicije, naredna runda u novembručetvrtak, 10. oktobar 2019. Predsednica Skupštine Maja Gojković zadovoljna je međustranačkim dijalogom uz posredovanje Evropskog parlamenta, a ponovo će uputiti poziv svim parlamentarnim strankama. Najavljene još dve runde, naredna u novembru. Na dnevnom redu prvog međustranačkog dijaloga razmatrana su pitanja nedavnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, pitanje medija i uloge REM i RTS, finansiranja kampanja, obrazovanja glasača (obuka) i pitanje transparentnosti biračkog spiska, ali su izneseni i novi predlozi, navodi se u zaključku. Radna grupa za saradnju sa OEBS i ODIHR je, kako se dodaje, informisala učesnike o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, i to kad je u pitanju: - zabrana državnim službenicima da koriste javne resurse za političke kampanje i odgovarajuće sankcije za takve zloupotrebe - mere kojima se Ministarstvu državne uprave daje nadležnost da nadgleda primenu odredbi o sporovođenju Jedinstvenog biračkog spiska - obuka osoba ovlašćenih za vođenje Jedinstvenog biračkog spiska - preporuke da RIK sprovede svu potrebnu obuku u pripremi sprovođenja izbora - regulisanje međunarodnih i domaćih posmatrača izbora - da treba omogućiti pristup izvodima iz izbornog spiska nakon glasanja na zahtev građana. Zaključeno je da je od suštinskog značaja da ove inicijative budu sprovedene potpuno u skladu sa preporukama OEBS. Učesnici su informisani i o novim predlozima - izmene i dopune tri zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranje kampanje i javna preduzeća, da je u postojećem zakonodavstvu potebno preciznije definisati pravila političkog oglašavanja. Uz to, istaknut je i plan da narodna skupština organizjuje otvoreni sastanak odnosno javno slušanje za sve zainteresovane o ulozi i radu REM. Predlog je i uspostavljanje Nadzornog odbora Skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, imenovanje nedostajućih članova REM i pojašnjenje procedura za imenovanje i razrešenje članova REM. Predloga je i da se osigura sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovođenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapređenje informisanosti glasača. Predloženo je poboljšanje tačnosti biračkog spiska, uključujući jačanje i nadzor nad sprovođenjem svih zakona, procedura i podzakonskih akata za regulisanje Jedinstvenog biračkog spiska, navodi se. Važno je da se osigura da se za predloge dobije i povratna informacija od OEBS / ODHIR-a, rekli su Flekenštajn i Gojković Konstatovano je i da sve planirane aktivnosti treba pretočiti u konkretne rezutate. Navedeno je i da je pre sledećeg međustranačkog sastanka sredinom novembra potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora. Ovo se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima (RTS, RTV). Učesnici su istakli važnost toga da svi takvi predlozi budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija, kao i predmet parlamentarnog nadzora, pre njihove primene. Učesnici su takođe naglasili važnost da se osigura da se za takve predloge dobije i povratna informacija od OEBS / ODHIR-a kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama, istaknuto je u zaključcima. Dodaje se da su učesnici voljni da nastave svoje učešće u formatu međustranačkog dijaloga kako bi diskutovali o napretku, kao i o izraženim nedostacima, ostvarenom u poboljšanju uslova za održavanje izbora. Učesnici su podstakli sve institucije da ih obaveštavaju o napretku u svim ovim oblastima pre sledećeg dijaloga. U skladu sa dogovorom između gospodina Mekalistera, predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i predsednice Narodne skupštine, ovo je bila prva od tri runde dijaloga koje se održavaju do kraja godine na temu poboljšanja uslova za održavanje parlamentarnih izbora. Druga runda dijaloga fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja međustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira. Sledeća runda dijaloga biće održana polovinom novembra u Narodnoj skupštini. Flekenštajn i Gojković: Jednaki uslovi za pristup medijima svim političkim strankama Nakon dva dana sadržajnih diskusija Knut Flekenštajn, posrednik iz Evropskog parlamenta i Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, dali su sledeću izjavu: "Želimo da zahvalimo svim političkim grupama koje su učestvovale na angažovanju u konstruktivnim i sadržajnim diskusijama o konkretnim merama koje se mogu preduzeti kako bi se sprovele preporuke iz Izveštaja Evropske komisije i OEBS/ODIHR-a u cilju poboljšanja uslova za održavanje parlamentarnih izbora. Saradnja između Narodne skupštine i Evropskog parlamenta u okviru procesa međupartijskog dijaloga predstavlja važnu priliku za političke aktere da ispune očekivanja građana Srbije u vezi sa demokratskim izbornim procesom". Zaključci, kako su naveli, predstavljaju rezultat prve runde dijaloga. Iako su ove nove inicijative dobrodošle, one ne rešavaju sve nedostatke, te je pre narednog međustranačkog dijaloga sredinom novembra potrebno preduzeti korake kako bi se dalje poboljšali uslovi za održavanje parlamentarnih izbora, naveli su Flekenštajn i Gojković. Ovo naročito podrazumeva, kako su dodali, stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima da imaju jednak pristup medijima, naročito javnim medijskim servisima (RTS, RTV). Učesnici su istakli da je važno da svi takvi predlozi budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija, kao i punog nadzora parlamenta, pre nego što se sprovedu. Učesnici su takođe istakli da je važno da se osigura da se za takve predloge dobije i povratna informacija od OEBS / ODHIR-a kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama. Gojković: Ponoviću poziv parlamentarnim strankama Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla ranije danas da će ponoviti poziv parlamentarnim strankama, kao i onima koje to nisu, ali imaju uticaj na politički život Srbije, da učestvuju u tim razgovorima. Gojković je rekla da je zadovljna zbog toga što se većina stranaka odazvala pozivu predstavnika Evropskog parlamenta i njenom pozivu, kao predsednice skupštine. "Ova runda je bila uspešna i dobro je da smo se vratili u Skupštinu", rekla je ona. (N1, Beta) Videti još: Završen drugi sastanak o izbornim uslovima predstavnika vlasti i opozicije, uz posredovanje evropskih parlamentaraca   

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/15790/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Vlada Srbije: Preporuka REM-u da donese pravilnik o zastupljenosti stranaka na javnim servisima tokom kampanje

Objavljeno: 10.10.2019 Tweet Vlada je na današnjoj sednici usvojila Zaključak kojim se preporučuje Regulatornom telu za elektronske medije (REM) da donese pravilnik kojim će se bliže definisati predstavljanje političkih subjekata u izbornoj kampanji na javnim medijskim servisima, navodi se u saopštenju Vlade. Foto: Srđan Ilić / Vlada Srbije U saopštenju se navodi i da je usvojen zaključak kojim se Skupštini Srbije preporučuje da organizuje otvoreni sastanak na kojem bi učestvovali predstavnici svih parlamentarnih stranka, predstavnici REM-a i predstavnici svih pružaoca medijskih usluga u oblasti televizije sa nacionalnom frekvencijom.  "Predviđeno je da se na ovom sastanku razmotri i precizira pojam zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje", piše u saopštenju Vlade. Vlada je u poslednje vreme usvojila više zaključaka koji se tiču unapređenja izbornog procesa. Vlada Zaključkom pozvala funkcionere da poštuju Zakon Prvim usvojenim zaključkom Vlada je "ukazala" svim funkcionerima na obavezu poštovanja člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, i to u periodu od raspisivanja do okončanja izbora. Kako je tada navedeno u saopštenju, Zaključkom se između ostalog ukazuje da funkcioner ne može da koriste javne skupove i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka, a posebno da "ne sme da ih koristiti u svrhu javnog predstavljanja učesnika na izborima, izbornih programa, pozivanja birača da glasaju ili ne glasaju za određene učesnike na izborima". Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je i šef radne grupe Vlade koja se bavi izborima, je potom izjavio da će kršenje pravila navedenih u Zaključcima za sobom povlačiti disciplinsku odgovornost. Potom je na sednici Vlade održanoj 26. septembra usvojeno deset novih zaključaka Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava. Inače, od 3. oktobra u javnoj raspravi je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti koji je na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava izradilo Ministarstvo finansija. Cilj ovog propisa je, kako je saopšteno, pojačavanje odgovornosti političkih subjekata, učesnika izbora, kada je reč o korišćenju i raspolaganju javnim resursima, kao i jačanju ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije u pogledu sankcionisanja onih političkih subjekata koji ne poštuju odredbe zakona u izbornoj kampanji. Politički subjekt može, prema Nacrtu zakona, da koristi za izbornu kampanju prostorije i usluge državnih organa ukoliko su te prostorije i usluge dostupne pod jednakim uslovima svim političkim subjektima, odnosno učesnicima izbora. Inače, danas je održan drugi sastanak vlasti i dela opozicije u Skupštini Srbije uz posredovanje Evropskog parlamenta. Kako je saopšteno iz Skupštine, na dnevnom redu su razmotrena "četiri suštinska pitanja" - mediji i uloga REM-a i RTS-a, finansiranje kampanja, obrazovanje glasača i transparentnost biračkog spiska, kao i prethodni predlozi za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora. U zajedničkoj izjavi predsednice Skupštine Maje Gojković i posrednika iz Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna se navodi da nove inicijative ne rešavaju sve nedostatke, te da je pre narednog međustranačkog dijaloga zakazanog za sredinu novembra potrebno preduzeti nove korake za poboljšanje izbornih uslova. Izvor: Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net. 

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: bizlife.rs

Link: https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/italijani-bi-da-grade-i-finansiraju-kotorsku-zicaru/

Autori: @bizlifeportal

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Italijani bi da GRADE I FINANSIRAJU kotorsku žičaru

Bizlife.rs - Italijanski proizvođač žičara zainteresovan je za gradnju žičare sa gondolom od Kotora do Njeguša i to tako što bi kompanija sama finansirala gradnju - Poslovne vesti Italijanski proizvođač žičara zainteresovan je za gradnju žičare sa gondolom od Kotora do Njeguša i to tako što bi kompanija sama finansirala gradnju vrednu oko 20 miliona evra. Predsednik Vlade Duško Marković primio je predstavnike italijanske kompanije Lajtner, jednog od vodećih svetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski liftova, koja je nakon uspešnog početka realizacije projekata žičara na Cmiljači i relaciji Manastir Podvrh - Đalovića pećina, izrazila nameru da uđe u projekat gradnje žičare od Kotora do Njeguša. Premijer je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem kompanije Lajtner u Crnoj Gori, ocenivši da se obe žičare kao strateški projekti koje finansira Vlada, a gradi Lajtner, uspešno realizuju. "Uspešnan početak realizacije prethodna dva projekta preporučuje vas i za ovaj. Zato me obradovala Vaša zainteresovanost za projekat žičare Kotor - Njeguši, koju biste gradili po principu koncesije ili javno-privatnog partnerstva", kazao je Marković. Direktor prodaje i član Odbora direktora kompanije Lajtner, Martin Lajtner, predstavio je predsedniku Vlade idejni projekat žičare, iznoseći da planiraju Pininfarinijeve kabine nalik onima koje su nedavno izgradili na Cermatu u Švajcarskoj preko glečera do Materhorna. Na sastanku je ocenjeno da projekat ima turističku, ali i ekološku i kulturnu dimenziju jer obogaćuje turističku ponudu zemlje, poboljšava turističku poziciju Cetinja i Nacionalnog parka "Lovćen", ali i stvara pretpostavke za smanjenje obima saobraćaja putem od Kotora do Njeguša. Izvor: CdMFoto: Pixabay 

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: glasamerike.net

Link: https://www.glasamerike.net/a/objavljen-sadr%C5%BEaj-sastanaka-vlasti-i-opozicije-u-skup%C5%A1tini-i-predlozi-re%C5%A1enja/5118814.html

Autori: Veljko Popović

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Objavljen sadržaj sastanaka vlasti i opozicije u Skupštini i predlozi rešenja

10 oktobar, 2019sharePrintBEOGRAD - Pre druge runde do druge runde dijaloga vlasti i opozicije u Skupštini Srbije, u sklopu procesa koji se odvija uz posredovanje evropskih parlamentaraca, potrebno je preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, kaže se u saopštenju Skupštine Srbije u kome se navode delovi sadržaja dosadašnjeg toka dijaloga.U saopštenju od četvrtka, u kome se prenosi i zajednička izjava predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i posrednika iz Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna, kaže se da se to posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima - RTS-u, RTV-u.Potrebno je, kaže se, da se "omogući nezavisnim regulatornim telima da budu osnaženi da svoju ulogu praćenja i vršenja nadzora obavljaju proaktivno i delotvorno", da se "garantuju jednaki uslovi za učesnike izbornog procesa, obezbedi striktno poštovanje odvojenosti partijskih od državnih funkcija i aktivnosti", da se "hitno reši neuravnotežena medijska pokrivenost", kao i da se "reforme pripreme i sprovedu na inkluzivan i transparentan način".Učesnici dijaloga obavešteni su o novim predlozima za unapređene izbornih uslova, kao što su izmene i dopune tri zakona - o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima.Predloženo je i da se u postojećem zakonodavstvu preciznije definišu pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost.Planira se i da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM-a i da se uspostavi Nadzorni odbor Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, kao i sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovodjenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapredjenje informisanosti glasača.Ocenjeno je da je potrebno i da se o predlozima izjasni OEBS, odnosno ODIHR, kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama.Naredna runda dijaloga, koja će biti održana u novembru, fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja medjustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.              

----------------------------------------------------------

Datum: 10.10.2019 

Medij: jugpress.com

Link: https://jugpress.com/objavljen-sadrzaj-sastanaka-vlasti-i-opozicije-u-skupstini-i-predlozi-resenja/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Objavljen sadržaj sastanaka vlasti i opozicije u Skupštini i predlozi rešenja

BEOGRAD Prvi međustranački dijalog u Narodnoj skupštini Republike Srbije održan je 9. i 10. oktobra i fokus je bio na važnoj poboljšanja uslova za održavanje parlamentarnih izbora. U skladu sa predhodnim dogovorom postignutim sa predsednicom... BEOGRAD Prvi međustranački dijalog u Narodnoj skupštini Republike Srbije održan je 9. i 10. oktobra i fokus je bio na važnoj poboljšanja uslova za održavanje parlamentarnih izbora. U skladu sa predhodnim dogovorom postignutim sa predsednicom Narodne Skupštine Republike Srbije i većinom političkih grupa u Narodnoj skupštini, dijalog se odžao uz posredovanje Evropskog parlamenta, saopšteno je danas. "U uvodnom izlaganju posrednik je podsetio učesnike na izveštaj Evropske komisije i preporuke ODHIR-a u kojima je jasno rečeno da postoji potreba za sveobuhvatnom i inkluzivnom revizijom pravnog okvira o izborima, kako bi se regulisali svi suštinski aspekti i otklonili nedostaci i pravne praznine, odnosno, između ostalog, potreba: • da se omogući nezavisnim regulatornim telima da budu osnaženi da svoju ulogu praćenja i vršenja nadzora obavljaju proaktivno i delotvorno; • da se garantuju jednaki uslovi za učesnike izbornog procesa, obezbedi striktno poštovanje odvojenosti partijskih od državnih funkcija i aktivnosti • da se hitno reši neuravnotežena medijska pokrivenost kao i • da se reforme pripreme i sprovedu na inkluzivan i transparentan način. Na dnevnom redu prvog međupartijskog dijaloga razmotrena su sledeća četiri suštinska pitanja: • razmatranje nedavnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora • mediji i uloga REM i RTS • finansiranje kampanja • obrazovanje glasača (obuka) i birački spisak (transparentnost) Stručni doprinos dijalogu dala je vladina "Radna grupa za saradnju sa OEBS i ODIHR-om u koordinaciji i praćenju sprovođenja preporuka za unapređenje izbornog procesa" i stručnjaci civilnog društva iz Fondacije za otvoreno društvo (FoSO), Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Transparentnosti Srbije i Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID). Radna grupa je iformisala učesnike u dijalogu o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje uslova za održavanje izbora, kao što su: • zabrana državnim službenicima da koriste javne resurse u svrhe političke kampanje i primena odgovarajućih sankcija za sve takve zloupotrebe; • mere kojima se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MPALSG) daje nadležnost da nadgleda primenu odredbi o sprovođenju Jedinstvenog biračkog spiska; • obuka osoba ovlašćenih za vođenje i ažuriranje Jedinstvenog izbornog spiska i njihov kapacitet za rad na novoj internet stranici namenjenoj informisanju građana o biračkom spisku; • preporuke da RIK sprovede svu potrebnu obuku u pripremi i sprovođenju izbora, uključujući obuku članova biračkih odbora; javna inspekcija rada izbornih odbora i njihove evidencije; • regulisanje međunarodnih i domaćih posmatrača izbora; • omogućiti pristup izvodima iz izbornog spiska nakon glasanja, na zahtev građana. • Od suštinskog je značaja da ove inicijative budu sprovedene potpuno u skladu sa preporukama OEBS, odnosno ODIHR-a. Učesnici dijaloga su takođe informisani o novim predlozima, uključujući, između ostalog: • izmene i dopune tri zakona o Aganciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima. Ove zakone bi trebalo izmeniti u skladu sa najboljim evropskim i međunarodnim praksama, kao i u skladu sa preporukama ODHIR-a i trebalo bi da budu predmet punog nadzora parlamenta • u postojećem zakonodavstvu je potrebno preciznije definisati pravila političkog oglašavanja kakko bi se obezbedio jednakk pristup, tretman i transparentnost; • plan da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak/javno slušanje sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM, uključujući načine da razjasni njegove nadležnosti u oblastima nadzora, praćenja, sprovođenja odluka i sankcionisanja tokom izborne kampanje. Ovo treba da rezultira konretnim aktivnostima koje vode poboljšanju njegovog rada pre odžavanja predstojećih izbora; • uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija; • imenovanje nedotajućih članova u REM i pojašnjenje procedura za imenovanje i razrešenje članova REM; u ovom kontekkstu takođe treba uzeti u obzir ishod širokog i inkluzivnog javnog slušanja; • plan da se osigura sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovođenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapređenje informisanosti glasača. • poboljšanje tačnosti biračkog spiska, uključujući jačanjem i nadzorom nad sprovođenjem svih zakona, procedura i podzakonskih akata za regulisanje Jedinstvenog biračkog spiska; Sve planirane aktivnosti treba pretočiti u konkretne rezutate. Iako su dobrodošle nove inicijative, one se ne bave svim nedostatcima, tako da je pre sledećeg međustranačkog sastanka sredinom novemembra potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora. Ovo se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima (RTS, RTV). Učesnici su istakli važnost toga da svi takvi predlozi budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija, kao i predmet parlamentarnog nadzora, pre njihove primene. Učesnici su takođe naglasili važnost da se osigura da se za takve predloge dobije i povratna informacija od OEBS / ODHIR-a kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama. S tim u vezi, učesnici su voljni da nastave svoje učešće u formatu međustranačkog dijaloga kako bi diskutovali o napretku, kao i o izraženim nedostacima, ostvarenom u poboljšanju uslova za održavanje izbora. Učesnici su podstakli sve institucije da ih obaveštavaju o napretku u svim ovim oblastima pre sledećeg dijaloga. U skladu sa dogovorom između gospodina Mekalistera, predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i predsednice Narodne skupštine, ovo je bila prva od tri runde dijaloga koje se održavaju do kraja godine na temu poboljšanja uslova za održavanje parlamentarnih izbora. Druga runda dijaloga fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja međustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira. Sledeća runda dijaloga biće održana polovinom novembra u Narodnoj skupštini", navodi se u zajedničkom saopštenju koje u celini prenosimo. I ovo Vam može biti interesantnoZajedničko saopštenje izbornih timova Jeremića, Jankovića i Obradovića   

----------------------------------------------------------