Mediji o korupciji

Datum: 12.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Lazović ponovo pozvan u zatvor zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju

 Lazović ponovo pozvan u zatvor zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju  

 cijative Ne davimo Beograd Radomir Lazović, zbog organizacije protesta i kršenja Zakona o javnom okupljanju, osuđen je na novu novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara koja je preinačena u 60 dana zatvora, uz popis, procenu i prodaju njegove imovine. NDB je saopštila da se protiv njenih aktivista vodi više od 30 postupaka, ali da je ovo prvi, u kome je zbog, visine kazne naložena zaplena imovine. Podsetimo, i u julu je Lazović, pozvan da ide u zatvor ili da plati kaznu od 20.000 dinara, zbog sličnog prekršaja. On je tada izjavio da će kaznu platiti ali i da je spreman da ide u zatvor zbog svojih političkih uverenja.  

Kako je ispričao za Ni, tada je kažnjen zato što je držao govor 11. maja 2016. na skupu protiv noćnog rušenja u Savamali, koji nije bio prijavljen. "Mislim da je namera sa ovom pretnjom da se ili zastrašimo ili onesposobimo da delujemo", izjavio je tada Lazović.  

U jučerašnjem saopštenju Inicijativa naglašava je reč o "pravnom i materijalnom gonjenju i iznurivanje aktivista zbog organizacije jednog od protesta”. Presudom je konstatovano kršenje Zakona o javnom okupljanju i doneta je uprkos žalbi Lazovića da je protest bio organizovan u skladu sa zakonom. Zakon dopušta mogućnost spontanog okupljanja u roku kraćem od predviđenog za prijavu skupa, tvrdi NDB.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Trifunović: Ne trebaju mi prljave pare

 Ne trebaju mi prljave pare  

U SNS bez odgovora Danasu o navodnih pola miliona evra mita nuđenih Pokretu slobodnih građana da postanu lojalna opozicija  

 trebaju mi prljave pare  

u fokusu  

Beograd /// "Od Pokreta slobodnih građanaočekivalo se da se za 500 hiljada evra odrekne sebe i svrhe svog postojanja. Očekivalo se da sebe programira tako da reaguje na zvonce čobanke Maje Gojković, ali u boljim odelima nego danas. Pošto im nijebilo jasno kako neko neće da uzima toliki novac, setili su se drevnog pravila: ako nećeš ti ima ko hoće. Međutim, nisu računali da će u tim kombinacijama naići na više onih koji neće, jer ne može sve da se završi preko jednog čoveka, već bi morali da "namire" više njih kakobi me preglasali. Ali očigledno da u PSG nema dovoljno koalicionog potencijala za njihove kombinacije", kaže za Danas Sergej Trifunović, predsednik Pokreta građana Srbije i poznati glumac, dodajući da njemu "ne trebaju prljave pare".  

On je naveo da će ga Tužilaštvo pre pozvati da odgovara za sve ljude koje je "poklao" u Stršljenu (film), nego što će ga pitati ko mu je ispred SNS nudio mito.  

"Neću da kažem ko mi se obratio, jer to ne mogu kako ne bih u lošu situaciju doveo nedužne ljude, ali jeste mi nuđen novac "za Pokret", iznos je pola miliona evra, ukoliko pristanem da budem opozicija koja će da govori ono što "vladikalima" odgovara. Cena je pala mogu vam reći. Dok sam bio samo glumac, nudili su mi 2 miliona samo da ćutim. Ili se više nema para, ili je reč o nekoj drugoj vrsti gadosti, o kojoj i ne želim da razmišljam. Moj stav prema tim ponudama je isti kao i prema ponudi da uđem u Farmu. Zabavno mi je da mi nude, ali mi ne pada na kraj pameli. Meni ne trebaju prljave pare, suviše lepo živim od ovih mojih, oskudnijih, ali sasvim dovoljnih glumačkih", ističe Trifunović za naš list.  

Odgovarajući na naše pitanje Trifunović kaže da tu ponudu nešto preterano ozbiljno nije ni shvatao, dok nije dobio informaciju da "ako ne pristane on da uzme novac, onda će novac uzeti neko drugi, pa će nadglasati svaku političku odluku PSGa i rezultat će biti isti".  

"To me je već zabavilo. One sekunde kad procenim da Pokret čine prodane duše, prvi ću da sazovem KZŠ i da celu priču polijem benzinom. Za sada znam da su neki pokušali da traže mito, i da u Pokretu imamo ljude koji su profesionalni botovi koji pokušavaju da naprave razdor u Pokretu dok traju pregovori za slobodne izbore. Srećom, članstvo PSGa ne čine veverice, tako da sam siguran da će ovo proći kao i svaka druga dečja bolest", zaključuje lider PSG.  

Ovom povodom PSG se oglasio saopštenjem u kome navode: "U izjavu SergejaTrifunovića predsednikaPSG, da mu je nuđen mito nemamo razloga da sumnjamo, isto kao što smo apsolutno uvereni u njegov integritet koji dokazuje svakodnevnim zalaganjem za vrednosti Pokreta - bilo da je reč o dnevnim pitanjima koja nisu interesantna medijima, bilo dase govori o krupnim političkim odlukama i pritiscima koje svi doživljavamo svakodnevno. Od sad, kao i do sad, Pokret slobodnih građana neće donositi odluke pod pritiskom bilo koga, već isključivo na osnovu činjenica i ideje o boljem društvu koja nas je politički povezala”. Takođe se navodi da je na sednici Predsedništva PSG smenjen poverenik za Beograd Aleksandar Pavlović, iz razloga koji su organizacione prirode i u cilju povećanja efikasnosti u radu beogradskih povereništava. "Ostavku na funkciju šefa Izvršnog odbora podneo je Milan Žunić, iz brojnih razloga, nakon čegaje Predsedništvo u skladu sa Statutom raspustilo članove Izvršnog odbora kako bi se u narednom periodu postavio novi, koji ce moći efikasnije da radi", navodi se u saopštenju i dodaje da Milan Žunić i Aleksandar Pavlović mogu ostati aktivni članovi Pokreta ukoliko to budu žele  

Pokušali smojučedau Srpskoj naprednoj stranci proverimo tvrdnju da je neko iz njihove stranke nudio lideru  

Došlo do zastoja u radu  

IO Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, član Predsedništva PSG, objašnjava za Danas da je postojao zastoj u radu Izvršnog odbora u prethodnom periodu, što je dovelo do toga da gotovo dva meseca nije postojao kvorum za održavanje sednice, iako Statut predviđa obavezu održavanja najmanje dva sastanka u mesecu. - Nakon podnošenja ostavke od strane predsednika Izvršnog odbora (Milana Žunića), Predsedništvo je donelo odluku o raspuštanju i ostalih članova u cilju resetovanja sistema koji nije dobro funkcionisao. Predsedništvo jejanku Balanadžiću ukazalo poverenje da formira tim koji će do formiranja Glavnog odbora obavljati poslove iz nadležnosti 10 i time omogućiti nesmetan rad Pokreta - kaže Grbović. M. D. M. PSG pola miliona evra da postane lojalna opozicija. Niko zvanično, ali ni nezvanično nije želeo daodgovori da li su te optužbe tačne. Dragan Šormaz, poslanik i član Predsedništva SNS, nas je samo podsetio daje PSG SergejaTrifunovića vanparlamentarna opozicija, a to može svako da bude. "Da li će postati parlamentarna zavisi od predstojećih izbora. Do tada ne vidim razlog za bilo kakvu komunikaciju sa njim. Možda mu se san učinio stvarnim", naveo je Šormaz, dok je Marijan Rističević, poslanik s liste SNS u svom stilu, na svom Tviter nalogu napisao: "Ovo je masna laž. Vlast poznaje navike Ser-Geja. Zna se šta on želi pre novca, želi puder za unutrašnje puderisanje nosa. Umesto love, da je vlast nešto ponudila, ponudabi bila u gramima, a po njegovom kapacitetu verovatno u kilogramima. Da ima do izbora."  

„Ope sekunde kad procenim da Pokret čine prodane duše, prvi ću da  

sazovem KZŠ i da celu priču polijem  

benzinomk kaže lider PSG Dragan Šormaz:  

 Možda se Trifunoviću san učinio stvarnim

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 13

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vrhunac kriminalnih aktivnosti oko Lutrije Republike Srpske

 NA NA JNAMESTENIJEM TENDERU NA SVETU POBEDILA FIRMA KO JA NEISPUN JAVA NIJEDAN USLOVIZ KRIMINALNOG TENDERA

 Vrhunac krimininalnili aktivnosti oko Lutrije Republike Srpske

 Pojačava se zastrašivanje legalnih priređivačaiz Srbije saupadimau lokale, kao i ekspresnim sudskim postupcima i presudama, gde se ispoljava naprasno i do sada neviđena efikasnost sudova u Republici Srpskoj, pa se u montiranim procesima donose drakonske presude protiv legalnih srpskih kompanija. Svakog dana se pojavljuje sve više novih dokaza, koje nam šalju časni ljudi koji su zaposleni u Državnoj lutriji Republike Srpske, Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi Republike Srpske, o neviđenom kriminalu, koji više ne mogu datrpe i gledaju i koji je dobio pun zamah dolaskom ministarke Zore Vidović na čelo Ministarstva finansija. Najkriminalniji tender na svetu, koji je održan u režiji Ministarstva finansija Republike Srpske, kao i Državne lutrije Republike Srpske, ulazi u svoju kuiminaciju. U istoriji nameštenihtendera zauzeće apsolutno prvo mesto po potpuno neverovatnom kriminalu i bahatosti koje su ispoljila lica koja su organizovala ovaj sramaniprotivzakonittender. NELEGALNO TRŽIŠTE BU JA Clanovi grupe kojaje prvo oiganizovala da se u Skupštini Republike Srpske usvoji protivustavni i protivzakoniti Zakon o igrama na sreću i zatimnabazi ovakvog nezakonja da dodatno Vlada Republike Srpske usvoji protivzakonitu uredbu kojom se reguliše sporni tender za strateškog partnera Državne lutrije Republike Srpske, potpuno kršeći Zakon o javnim nabavkama, zatim ponovo na bazi ovog još goreg bezakonja propišu uslove nezabeležene bilo gde u svetu niti u istoriji ekonomije i državne uprave, gde su tražili za strateškog partnera uslove od minimum deset godina rada i go dišnji promet od tri milijarde evra. I povrh svega gore opisanog, kao fmalebezakonjaikriminala, natenderu odbiju dve firme koje su čak i zadovoljavale ove nemoguće uslove da bi obezbedili pobedu firmi koj a ne zadovoljava apsolutno nijedan uslov iz tendera.

Sefovi kriminalnog klana: Vladimir Vuković, Adnan Sarić, Zora Vidović, rukovodstvo Državne Lutrije Republike Srpske, kao i njihovi sateliti, lokalni političari i portparoli, uradili su do sada nešto što A1 Kapone, Majkl Korleone i Pablo Eskobar zajedno nisu mogli ni da sanjaju.

I dok nelegalno tržište buja oko njih, investitori beže iz Republike Srpske,

diže se preko 20 sudskih procesa protiv Vlade, pohcije u regionu ispituju sve koji bi im dah nekakve informacije. Paralelno sa tim svaki član klana radi na svom poslu revnosno pokušavajući da se izvuče iz kriminala u koji su upali, zastrašivanjem onih koji na kriminal ukazuju. Deo albansko-austrijskogklana iz Makedonije zastrašujepriređivače koje poznaje obećavai jući im osvetu za ukazivanje i na kriminal, ekipa oko Zore Vidović poziva inspektore za j igre na sreću i sudije da se i vrši pritisak na legalne priređivače ne bi li ih ućutkali i satimuvezi se organizuju montirani upadi u objekte, kao i ekspresni sudski postupci i presude, gde se ispoljava naprasno i do sada neviđena efikasnostsudovaußepublici Srpskoj, pa se u montiranim procesima donose presude legalnim priređivačima.

RS KAO VANUATU

Dok sudija Osnovnog suda Zoran L., po nalogu političkog krila kriminalnog klana, donosi presude u montiranim procesima po hitnom postupku, eIra oko poznatog političaratrčipo medijimai zaklinje se u ljubav prema Srbiji i političkom rukovodstvu, pljujući prethodnu vlast u Srbiji, kojoj je isto tako podilazio štiteći svoje aktivnosti. Tako su mu bili bitniji od zenice oka isto i Milošević, Madlin Olbrajt, Đinđić, Koštunica, Tadić i hvaliće koga god treba i koliko treba ne bi li ostao u poziciji da prolongira svoja činjenja dovodeći pritom RS u situaciju da se proteruju strani investitori, daje nivo investicijaravan Vanuatuui deset puta manji nego što bi trebalo, gde svaki investitor beži glavom bez obzira zbog totalne pravne anarhije. Zora Vidović je iza sebe ostavilapotop u Poreskoj upravijer je za vreme njenog mandata poreski dug porastao na vrtoglavih 800 miliona KM, a ona se bavila opraštanjem dugova utajivačimapoput Vladimira Vukovićainjegove firme „Astra“. Njen posao u Poreskoj upravi je bio isključivo partijsko zapošljavanje i izvršavanje naloga šefa klana Vladimira Vukovićai Adnana Sarića. Nervoza kod članova kriminalnog klana je evidentna i njihov ego im neće dozvoliti povlačenje, tako da će se bahate i protivzakonite aktivnostinastaviti sve dok im policija ne zakuca na vrata.

NAKON ISKUSTVA IZ SRBIJE, CIRKUS „CASINO AUSTRIA“ U BANJALUCI

Šablon ponašanja svih kriminalnih klanova je isti. Za vreme žute vlasti u Srbiji takođe su gotovo isti akteri iz „Casino Austria“ kontro-UsaU celo Ministarstvo finansija, Upravu za igre na sreću, kao i Državnu lutriju Srbije u periodu do 2012 godine. Kriminalje doživeo svoju kulminaciju tako što je Državna lutrija Srbije završUauvišemiUonskomminusu. Godinama pre toga, zaključivani su kriminalni ugovori sa „strateškimpartnerima“ „Plejtehom“, „Sportingbetom“, sanjihovimispostavama u Grčkoj i na Kipru, i svaki taj ugovor je samo bio još lošiji i lošiji za Državnu lutriju Srbije. Kada se ukazivalo na kriminal, onda su se, naravno, pojedinci iz žute vlasti služiU jjrogonima onih koj i na taj kriminal ukazuju. Cak je bahatost išla do te mere da su uhapsiU, ni krive ni dužne, dva Uca koja su se bavila onlajn-marketingom iz Kragujevca i optužiU ih za ilegalno priređivanje igara na sreću kako bi opravdaU sebe da nešto rade, dok su paralelno omogućavalibujanje Uegalnogtržištai sklapaU kriminalne ugovore. Na kraju, kada su se već svima popeU na glavu, pohapšena je cela uprava za igre na sreću, direktorka Lutrije je izbegla hapšenje pravdajući se da je trudna sa tadašnjim žutim predsednikom Srbije, poznatijim kao Dorćolac. Cirkus „Sasino Austria“, sa gotovo istim svim akterima, samo se preseUo u Banjaluku, sve je isto, kao što će biti isto fmale ove priče. Samo sadašnji akteri će teško da se kasnije opravdaju trudnoćom, aU znajući njihove holivudske, glumačke sposobnosti, i to može biti u igri. Kriminal je pokazao da ne poznaje granice, nacije, naciona Uzme, već samo ima interes za svoj klan, dok se o nacionalizmima priča samo da bi se prikrio kriminal i skrenula pažnja sa njihovih nedela.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: Alo      Strana: 2,3

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Rada: Kurti je kao Đindić

 Rada: Kurtije  kao Đinđić

„Slagali se sa njim ili ne, Kurti je prvi regionalni političar od Zorana Đinđića koji je odlučio da se obračuna sa organizovanim kriminalom", navela je Trajkovićeva bez blama

Aljbin Kurti želi samo Srbe koji smatraju da je Kosovo nezavisna država, a među njima je i Petar Miletić, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, na čijem se čelu nalazi Sergej Trifunović.

U intervjuu koji je dao za „Slobodnu Evropu“, najverovatnije budući kosovski premijer je na pitanje koji su to srpski političari koji priznaju Kosovo odgovorio:

To su, na primer, Nenad Rašić, Slobodan Petrović, Petar Mitić i tako dalje. Ja sam optimista da će razgovori sa srpskom zajednicom, ne odozgo, nego odozdo, doprineti tome da integracija i razvoj, i ekonomski i društveni, budu mnogo bolji. Ja ću početi time da sa Srbima koji žele da žive na Kosovu, koji imaju svoju autonomnost i koji nisu sredstvo Beograda, nego subjekat demokratije, gradimo ovaj novi projekat unutrašnjeg dijaloga - naveo je Kurti.

S druge strane, stav Petra Miletića ne čudi, s obzirom na to da je i sam Sergej Trifunović u više navrata ponovo da „Kosovo više nije naša teritorija i da Srbija ne može po tom pitanju da postavlja bilo kakve uslove“.

Na Tviteru se juče oglasila i Rada Trajković, koja je takođe katastrofalno prošla na izborima 6. oktobra, ali je to nije sprečilo da praktično javno Kurtiju ponudi saradnju, pa je otišla toliko daleko da ga je uporedila sa Đinđićem.

„Slagali se sa njim ili ne, Kurti je prvi regionalni političar od Zorana Đinđića koji je odlučio da se obračuna sa organizovanim kriminalom i prekine kontinuitet političke dominacije ratnih profitera. Ta borba već ugrožava njegovu bezbednost, ali ovog puta ’oni’ ne smeju pobediti“, napisala je Rada i nastavila:

„SL ima svoje zagarantovano mesto u zakonodavnoj vlasti kao jedina srpska parlamentarna stranka. Njoj pripada i mesto u predse-

Kurti naveo da želi da sarađuje samo s onim Srbima koji priznaju nezavisno Kosovo, kao što je Miletić iz pokreta koji predvodi Sergej Trifunović dništvu skupštine. Ali Kurti ima pravo da formira funkcionalnu vladu čiji će članovi svi biti na istoj strani u borbi protiv organizovanog kriminala. A SL to nije. Napori da se SL po svaku cenu uvede u novu vladu Kosova deo su šire strategije da se obesmisli beskompromisnost Kurtijeve borbe protiv kriminala i da se preko Vučićevih piona na Kosovu zaštite transnacionalni ’interesi’ koji se tu spajaju. Sa ’srpstvom’ to nema nikakve veze.“

Vladimir Đukanović, poslanik SNS-a, za „Alo!“ je ovako prokomentarisao Radinu izjavu da je „Kurti poput Đinđića“:

- Samo bih upitao sve članove Saveza za promene, čija je i Rada članica, kako komentarišu to što poredi Đinđića sa Kurtijem. Ništa više - naveo je Đukanović. E. A.

 Aljbin Kurti

© Politički komesar OVK ©Osuđen na 15 godina zbogterorizma © Bacao suzavac u parlamentu

©Zagovara veliku Albaniju

Zoran Dindić

©Srpski premijer © Zalagao se za ulazak u EU

© Doktorfilozofije ©Zalagaoseza diplomatsko rešenje kosovskog problema

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: Informer      Strana: 4

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Kazna za zemlje koje sarađuju sa Srbijom!

 POTPUNO LUDILO EVROPSKE KOMISIJE

 Kazna za zemlje koje sarađuju sa Srbijom!

Evropska komisija (EK) pokrenula je postupak protiv Austrije, Bugarske, Rumunije i Mađarske jer su sklopile sporazum sa Srbijom i još četiri zemlje Jugoistočne Evrope o automatskoj razmeni DNK podataka, otisaka prstiju i registara automobila.

Sporazum je sklopljen radi jačanja policijska saradnje i što brže i efikasnije razmene podataka u cilju sprečavanja prekograničnog organizovanog kriminala. Međutim, EU je ovaj sporazum doživela kao kršenje svojih ekskluzivnih nadležnosti i pristup bazi podataka zemljama koje nisu članice EU. Bivši direktor beogradske policije Marko Nicović kaže da nema ničeg spornog u sporazumu koji je potpisan sa Srbijom, Albanijom, Makedonijom, Moldavijom i Crnom Gorom.

- Ovakva saradnja jeuinteresuEU, a neprotivnjenih interesa. Raz- / menapodataka dramatično po- 1 dižebezbednost zemalja članica EU i olakšava borbu protiv organizovanog kriminala, terorizma, ekstremizma i trgovine ljudima - objašnjava Nicović, dodajući dajeodlukaopokre- ? tanju postupka protiv Austrije,

Bugarske, Rumunije i Mađarske pre svega birokratska i da nije u skladu sa potrebama i realnošću na terenu.

- Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je EU jedan veliki birokratski aparat koji ne razume realnost.

Došli smo u šizofrenu situaciju u kojoj EU sa jedne strane kritikuje I određene države zbog neeflkasnosd u borbi sa organizovanim kriminalom i traži veće angažovanje i rezultate, a sa duge strane uskraćuje pomoć koja bi omogućila postizanje tih rezultata - naglašava Nikolić. E. I.

Prvo ga hvalili

Sporazum između četiri države EU sa Srbijom, Albanijom, Makedonijom, Moldavijom i Crnom Gorom potpisan je septembra prošle godine, kada je Austrija predsedavala EU. Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kiki ocenio je sporazum kao „ogroman korak napred u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, ekstremizma i trgovine Ijudima".

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: Informer      Strana: 9

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Posao za 677 mladih policajaca

 Posao za 677  

mladih policajaca  

 Na platou ispred Palate Srbija u Beogradu u petak je održana svećana promocija i prijem u radni odnos 677 polaznika 19. i 20. klase Centra za osnovnu policijsku obuku. Ministarunutrašnjih poslova Nebojša Stefanović podsetio je da 42.000 Ijudi u sistemu MUP brine o bezbednosti građana.  

- MUP nastavlja da se neprestano bori protiv korupcije i time jaća položaj države. Od kada sam ja na mestu ministara, u radni odnos primljeno je 3.700 novih pripadnika MUP. Od ponedeljka još 423 mladih zapoćinje obuku u Sremskoj Kamenici, a do kraja godine zaposlićemo još 600 osoba - rekao je on.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 11

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Tamari Skrozzi nagrada „Katarina Preradović”

 Tamari Skrozzi nagrada „Katarina Preradović”  

 TAMARA SKROZZA, NOVINARKA nedeljnika „Vreme”, ovogodišnji je dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost, doslednost i izuzetnost Fondacije „Katarina Preradović”. Nagradu je Skrozzi uručio novinar Velja Ilić, a dugogodišnja novinarka „Vremena” rekla je, između ostalog, da i dalje veruje da je potrebno biti hrabar i podignute glave izdržati „posledice svog teksta”.  

- I dalje verujem da  

je potrebno biti dosledan, jer ako zarad sopstvene doslednosti i komfora odustanemo od principa, onda ovaj naš posao nema nikakve svrhe - rekla je Skrozza. Prisutnima su se na dodeli nagrade obratili i sudija Apelacionog suda Miodrag Majić i novinar Srđan Škoro. Majić je podsetio na isti cilj sudija i novinara, rekavši da su „i  

„I dalje verujem da je potrebno biti dosledan, ako odustanemo od principa, onda ovaj naš posao nema svrhe“, rekla je Skrozza jedni i drugi ti čiji je posao da tragaju za istinom, pravdom i pravičnošću, ali su  

isto tako i jedna i druga branša pod udarom onih koji ne vole da ta istina i pravda izađu na videlo”. Katarina Preradović (1972–2015) bila je novinarka i urednica „Blica” i nedeljnika NIN, kao i jedna od najuticajnijih ekonomskih novinara u Srbiji i veliki borac protiv korupcije u odbrani društvenih interesa. M. P. ?

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 1,4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Odlučuju zajednička politika i korektni partneri

 Odlučuju zajednička politika i korektni partneri  

Odlučuju zajednička politika  

i korektni partneri  

Potpredsednik Srpske napredne stranke, koji je i šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje” u Skupštini Vojvodine, na pitanje u intervjuu za „Dnevnik” da li su osnovane medijske spekulacije o tome da se u Srpskoj naprednoj stranci razmišlja o tome da SNS samostalno izađe na izbore, znači bez PUPS-a, Pokreta socijalista i SDPS-a, ističe da je SNS i do sada mogo samostalno izlaziti na izbore i formirati vladu, ali, svesni  

Mi nemamo razloga  

da strahujemo od suda naroda  

odgovornosti i potrebe što šireg konsenzusa o najvažnijim pitanjima u državi, želeli su da ostvare što širu podršku politici koja je, kao što se danas jasno vidi, dala rezultate.  

- Naše kritike su bile jasne i odnosile su se na apsolutnu nezainteresovanost nekih od naših koalicionih partnera kada je u pitanju borba za zajedničku politiku - kaže Jovanov. - Rano je govoriti o tome kako će izgledati lista i ko će na njoj biti, a ko ne. U narednom periodu treba napraviti analizu o tome koliko ko doprinosi koaliciji pre i posle izbora, koliko se ko bori za zajedničku politiku, koliko je ko korektan partner, a onda s tim uskladiti eventualnu saradnju i zajednički nastup.  

- Nisam učestvovao u tim razgovorima i ne znam detalje, ali je svakome jasno da je Srpska napredna stranka spremna da na konkretan način napravi iskorak kakav niko nikada u Srbiji nije ni pomislio da napravi, i da ćemo izborni proces u Srbiji podići na najviši nivo ikad od kada se izbori u Srbiji održavaju. Mi nemamo razloga da strahujemo od suda naroda jer smo uvereni u to da građani Srbije odlično vide rezultate rada Aleksandra Vučića i da ne postoji način da se to devalvira lažima, uvredama i nasiljem koje sprovode neke opozicione stranke.  

Srpska napredna stranka spremna da na konkretan način napravi iskorak kakav niko nikada u Srbiji nije ni pomislio da napravi. Izborni proces u  

Srbiji podići ćemo na najviši nivo ikad  

od kada se izbori u Srbiji održavaju  

šefa vladajuće koalicije vas pitamo da li postoje neke nesuglasice između SNS-a i SPS-au pokrajinskom parlamentu?  

- Ni reč nisu rekli o tome da su nezadovoljni i da postoji neki problem. Polazim od toga da smo ozbiljni ljudi i da se bavimo ozbiljnim poslom i stvarno mi ne pada na pamet da nekoga ko se ponaša kao nadureno dete ispitujem da li je ljut, zašto se ljuti i ko ga je naljutio. Za mene je bitno da se sednice Skupštine održavaju bez problema, da na sednicama ima kvoruma za rad i odlučivanje i da se predložene odluke usvajaju, čak i kada neki poslanici vladajuće koalicije kolektivno nisu u sali.  

- Vuk Jeremić je, po običaju, slagao. Nešto drugo tu njega žulja... On je 30. jula, govoreći o bojkotu, rekao da će izlaznost ispod 50 odsto biti uspeh bojkota, a da je 45 odsto izašlih idealan rezultat za opoziciju. A onda su se desili izbori u Medveđi, na koje je, uz njihovu probu bojkota, izašlo 67,72 odsto građana. Znači, bojkot je, kao njihov najznačajniji politički potez, doživeo totalni fijasko i onda je trebalo naći objašnjenje zašto se ono što se dokazalo kao neuspešno ipak nastavlja. Otuda Jeremićeve laži, ali i promena stava, pa sada kaže da se uspešnost Rano je govoriti o tome kako će izgledati lista  

i ko će na njoj biti, a ko ne. U narednom  

periodu treba napraviti analizu o tome koliko ko doprinosi koaliciji pre i posle izbora bojkota neće meriti procentom izašlih, već izmišlja neke nove, manje političke, a više paranormalne aršine. Ali, džaba mu i to...  

- Ima više razloga. Prvo, oni su svesni da ćemo izborni proces učiniti najboljim ikada i da će se, kada u takvoj izbornoj utakmici i po takvim pravilima dožive poraz, sve priče o tome da je njihov neuspeh stvar izbornih uslova, a ne njihove nepopularnosti i nedostatka bilo kakve politike, konačno pokazati kao velika šarena laža i bedno opravdanje za neuspeh i neznanje. Drugo, oni očigledno žele da pokušaju da delegitimizuju izborni proces, da zatim pokušaju da delegitimizuju sve organe koji iz tog izbornog procesa proizađu, a to su lokalni, pokrajinski i republički organi, i da onda, ukoliko predsednik Vučić uspe da se izbori za kompromisno rešenje oko Kosova i Metohije, pod lažnim izgovorom borbe za Kosovo, pokušaju ulicom i nasiljem da ruše vlast, upadaju u institucije i slično. I treće, bojkotom sve stranke koje ne budu u parlamentu postaju direktno zavisne od milostinje budžetskog tajkuna Dragana Bilasa jer neće imati redovno budžetsko finansiranje. Sve, osim Jeremićeve, jer je on svoje finansije već obezbedio s Patrikom Hoom i ostalom ekipom. Sva tri navedena razloga su važna i zato mislim da nema tih uslova pod kojima će oni izaći na izbore, kako je svojevremeno rekao pokojni akademik Nikola Milošević.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 5

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Utaje poreza teške sto miliona evra

 ZA DEVET MESECI PORESKA UPRAVA PODNELA  

VIŠE OD 1.000 KRIVIČNIH PRIJAVA  

Utaje poreza teške sto miliona evra  

 Poreska policija je za prvih devet meseci ove godine identifikovala 83 „fantom” i „peračka” preduzeća, koja predstavljaju glavne generatore sive ekonomije. Nadležnim  

168  

fantomskih i  

peračkih  

preduzeća u 2018. tužilaštvima u Srbiji, Poreska uprava, za devet meseci ove godine podnela je 1.034 krivične prijave protiv 1.401 osobe za učinjenih 1.378 krivičnih dela.  

Takođe, podneta je 401 krivična prijava za nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, nedozvoljenu trgovinu i proizvodnju, neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću i krijumčarenje.  

Poreska uprava od početka ove godine intezivno radi na suzbijanju sive ekonomije u prometu dobara i usluga koji se obavlja reklamiranjem i prodajom putem interneta. Za prvih devet meseci privremeno je oduzela robu bez dokumentacije o poreklu - žestoka alkoholna pića, odevne predmete ekskluzivnih svetskih brendova, tehničku robu i kozmetiku u vrednosti od 71 milion dinara. Protiv lica od kojih je oduzeta ta roba podnete su krivične prijave.  

Poreska uprava Srbije saopštila je da je krivičnim delima koja su otkrivena u prvih devet meseci ove godine izbegnut porez od 12,2 milijarde dinara, što je čak 58,15 odsto ili 4,5 milijarde, više nego u istom periodu lane, a uhapšeno je 158 ljudi, što je takođe dva puta više nego lane.  

Valja podsetiti na to da je Poreska uprava prošle godine nadležnim tužilaštvima podnela 1.339 krivičnih prijava, od čega se na krivične prijave s obeležjem sive ekonomisije odnosi 878, podnetih protiv 1.206 osoba, što je predstavljalo 65,57 odsto od ukupnog broja podnetih prijava. Od toga je 439 krivičnih prijava podneto protiv 767 osoba koje su obavljale promet i usluge na sivom tržištu.  

Lane je Poreska policija identifikovala 168 peračkih i fantomskih preduzeća, što je bilo gotovo 30 odsto više nego u 2017. godini. Lane su posebni resursi Poreske uprave bili usmereni na otkrivanje složenijih poreskih krivičnih dela s elementima organizovanosti, gde se izvršioci udružuju radi utaje poreza i sticanja velike imovinske koristi. Dobra saradnja Poreske policije sa SBPOK-om i Posebnim odeljenjem MUP-a za suzbijanje korupcije lane je rezultirala otkrivanjem šest organizova-  

-83  

fantomska i  

peračka  

čreduzeća u prvi> devet meseci ove  

godine  

nih kriminalnih grupa, pri čemu je utajen porez od 0,5 milijardi dinara i ostvarena protivnopravna imovinska korist od dve milijarde dinara.  

Poreska policija je od januara do kraja septembra ove godine, u koordinaciji s drugim državnim organima, oduzela više od 10.528 kilograma rezanog duvana, 9.117 kilograma duvana u listu, 520.468 paklica cigareta, 103.249 komada ručno pravljenih cigareta, 20.866 litara alkoholnih pića, 22.861 litar nafte i naftnih derivata i 55,85 kilograma kafe.  

Lane su inspektori Sektora kontrole Poreske uprave utvrdili novootkrivene javne prihode u ukupnom iznosu od gotovo 25 milijardi dinara, što je bilo 159,35 odsto više nego 2017. Kod otkrivanja neregistrovanih delatnosti utvrđene su poreske obaveze u ukupnom iznosu od 203 miliona dinara.  

Borba za suzbijanje sive ekonomije vođena je i kontrolom fiskalnih kasa. Lane su nepravilnosti u korišćenju fiskalnih kasa otkrivene u 1.558 objekata, što je 37,2 odsto od pregledanih. Za ovu godinu je najavljena dalja kontrola evidentiranja prometa preko fiskalne kase, ali i radnopravnog statusa angažovanih radnika.  

Ove godine veće kazne  

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković najavila je da će ovu godinu obeležiti reforma te institucije, daće suzbijanje sive ekonomije i dalje ostati jedan od prioriteta i da privredu očekuju poreske olakšice. Najavila je i da će kaznena politika za utaju poreza biti mnogo storža, kao i nove poreske olakšice za privrednike koji započinju posao u oblasti inovacija, i to u vidu takozvanog poreskog kredita, dok potpuno oslobađanje od poreza na zarade i doprinose mogu da očekuju novoosnovane firme s primanjima koja ne prelaze 37.000 dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/vesti/intervju-vladimir-goati-bojkot-izbora-nosi-sa-sobom-velike-posledice

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: INTERVJU VLADIMIR GOATI: Bojkot izbora nosi sa sobom velike posledice

U intervju za novi broj Ekspresa politikolog Vladimir Goati ocenjuje da je odluka o bojkotu izbora politička odluka koja sa sobom vuče ozbiljne posledice, kao i da bi oko pitanja Kosova opozicija i vlast morale da se usaglase."Ne znam da li su obe strane imale u vidu da je krajnje vreme da se pitanje Kosova reši zbog strateških ciljeva Srbije. Taj protok vremena ne radi u prilog Srbije, tako da je i za Srbiju bolje da što pre reši to pitanje. Vlada koja proistekne iz izbora koji su krnji, a sva je prilika da će to tako biti, neće ima ti taj autoritet i legitimitet kakav bi imala da su izborni uslovi omogućili i jednoj i drugoj strani u punom sastavu da istrče na teren", poručuju Goati.Kako Goati dalje ocenjuje stanje u medijima, uslove u kojima izbori treba da se održe, ali i podelama u opoziciji pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas u prodaji. Ekspres uvek donosi drugačiji ugao.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:823516-Obnova-drevnog-zdanja-nad-Uzicem-Tvrdjava-na-prolece---kao-nova

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obnova drevnog zdanja nad Užicem: Tvrđava na proleće - kao nova

Počela rekonstrukcija istorijskog spomenika, srednjovekovnog grada nad Užicem. Vrednost prve faze radova je 32, druge - 11, a treće 13 miliona dinaraUŽIČKA srednjovekovna tvrđava uskoro će biti ponos grada na Đetinji. Na Dan grada počela je prva faza rekonstrukcije vrednog istorijskog spomenika, a Ere u važnom poslu imaju podršku nadležnih ministarstava i Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika Republike Srbije. Početak radova gradsko rukovodstvo označilo je kao "istorijski trenutak", najavljujući da će se na proleće videti rezultat ove investicije: obnovljen Gornji grad, izgrađena kula, kazamat i rekonstruisana citadela. - Do pre nekoliko godina Stari grad je bio mesto na kome se nije moglo boraviti, bila je to šikara, sve dok se nismo organizovali u Užicu i pokazali da političke stranke mogu da deluju odgovorno bez upliva dnevne politike - rekao je Nikola Selaković, označivši početak radova. - Rekonstrukcija citadele je samo prva faza u potpunoj rekonstrukciji Starog grada, a stručna podrška rođenog Užičanina dr Marka Popovića je od velike važnosti. PROČITAJTE JOŠ: Gradonačelnik Užica Tihomir Petković ističe da je vrednost prve faze radova 32 miliona dinara. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo je 22, a Grad Užice dodatnih 10 miliona dinara. - Ova faza biće završena do proleća naredne godine.Druga faza se odnosi na projekat dalje konzervacije srednjeg i dela donjeg grada sa izgradnjom ulazne kapije. Za ove radove Ministarstvo kulture obezbedilo je osam miliona, dok je Grad Užice izdvojio tri miliona dinara - naglasio je Petković. - U toku je javna nabavka, do kraja oktobra imaćemo izvođača radova, pa će i ovaj segment biti završen do proleća. Uslediće treća faza radova, tada će biti konzerviran Donji grad tvrđave, a za to je novac obezbeđen od američke ambasade. Donator izdvaja devet, a Grad Užice još oko četiri miliona dinara. Ovim projektom uspevamo da konzerviramo ceo Stari grad osim Vodene kule. Četvrta, finalna faza radova se odnosi na rekonstrukciju Srednjeg i Donjeg grada tvrđave, za šta tek treba uraditi projekat. MOST NAD KLISUROM GRADONAČELNIK je dodao da je posebno važna izgradnja pešačkog mosta od zlatiborske magistrale do Starog grada. - U toku je izrada projekta, nadamo se da ćemo iduće godine obezbediti novac za most dug 113 metara. On će olakšati komunikaciju turista sa tvrđavom i sa drugim sadržajima na ovom potezu - ističe Petković. - To će biti jedan izuzetan turistički proizvod koji će Užice dodatno pozicionirati na turističkoj mapi Srbije. 

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: juznevesti.com

Link: https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Niska-televizija-Zona-plus-promenila-vlasnika-ali-ostaje-u-porodici-Gasic.sr.html

Autori: https://www.juznevesti.com

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Niška televizija "Zona plus" promenila vlasnika, ali ostaje u porodici Gašić

Umesto Vladana Gašića, inače sina načelnika Bezbednosno-inforativne agencije (BIA) Bratislava Gašića, novi vlasnik TV "Zona plus" je njegov mlađi brat Nikola. Zašto je promenjen vlasnik i šta to znači za samu televiziju, direktorka ovog medija Slađana Ostojić nije odgovorila novinarima Južnih vesti.Gašići ostaju glavni; foto: JV/S.M. Umesto Vladana Gašića, inače sina načelnika Bezbednosno-inforativne agencije (BIA) Bratislava Gašića, novi vlasnik TV Zona plus je njegov mlađi brat Nikola. Zašto je promenjen vlasnik i šta to znači za samu televiziju, direktorka ovog medija Slađana Ostojić nije odgovorila novinarima Južnih vesti. Vladan Gašić, koji je na čelu Zone plus od njenog osnivanja, prema dokumentaciji sa APR-a, 3. oktobra preneo je vlasništvo na mlađeg brata, 20-godišnjeg Nikolu Gašića. Zašto je došlo do ovakve promene, direktorka i glavna urednica ove televizije Slađana Ostojić nije odgovorila novinarima Južnih vesti. Ostojićeva nije odgovorila ni na pitanje da li sa novim vlasnikom dolazi i nova urednička i poslovna politika. Inače, Raskrikvanje je nedavno pisalo da je ovaj niški medij u poslednje dve godine za projekte dobio preko 160.000 evra. Podsetimo, organizacija "Transparentnost Srbije" je podnela REM-u prijavu protiv Zone plus zbog favorizovanja Aleksandra Vučića.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2655591/obimna-rekonstrukcija-skola-u-kraljevu-ukoro-tender-za-izgradnju-nove-skolske-zgrade

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obimna rekonstrukcija škola u Kraljevu - Ukoro tender za izgradnju nove školske zgrade u predgrađu

U Kraljevu je u toku rekonstrukcija tri srednje škole - ESTŠ "Nikola Tesla", Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole.Kako je istakao gradonačelnik Predrag Terzić prilikom obilaska radova, Kraljevo u poslednjih nekoliko godina, zajedno sa ministarstvima Republike Srbije, izdvaja U Kraljevu je u toku rekonstrukcija tri srednje škole - ESTŠ "Nikola Tesla", Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole. Kako je istakao gradonačelnik Predrag Terzić prilikom obilaska radova, Kraljevo u poslednjih nekoliko godina, zajedno sa ministarstvima Republike Srbije, izdvaja značajna finansijska sredstva za rekonstrukciju zgrada osnovnih i srednjih škola. - Prošle godine završili smo rekontrukciju zgrade Mašinsko tehničke škole "14. oktobar", u šta je uloženo 60 miliona dinara. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo je 90% ovih sredstava, a 6 miliona dinara bilo je učešće grada Kraljeva. Za rekontrukciju zgrade ESTŠ "Nikola Tesla", koja košta 16,1 miliona dinara, 11,2 miliona je obezbedilo Ministarstvo energetike, a preostali iznos sredstava obezbeđen je iz budžeta grada Kraljeva - istakao je Terzić.On je dodao da rekonstrukcija zgrade Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole ima vrednost od 12 miliona dinara, pri čemu je 7 miliona obezbedilo Ministarstvo prosvete, a 5 miliona dinara je učešće grada Kraljeva.Gradonačelnik je najavio i raspisivanje javne nabavke za izgradnju potpuno nove zgrade OŠ "Sveti Sava" u Ribnici, a vrednost ovog projekta iznosi 305.000.000 dinara, prenosi portal Infopress.Prema rečima direktora Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta Kraljevo Aleksandra Nestorovića, rokovi za rekonstrukcije fasada na ESTŠ "Nikola Tesla", Gimnaziji i Ekonomsko-trgovinskoj školi su 90 dana.- Na ESTŠ "Nikola Tesla" pre par dana smo obustavili radove dok se ne uradi pregovarački postupak za radove koji moraju da se izvedu, da bi moglo dalje da se nastavi sa započetim radovima. Radi se o limenim radovima koji nisu mogli da se predvide u toku izrade projekta, treba iskoristiti priliku da se urade sada kada imamo dovoljno finansijskih sredstava da to možemo da izvedemo - pojasnio je Nestorović, pa dodao: - Što se tiče Ekonomsko-trgovinske škole, još uvek je izvođač u roku, ali smo i tu uočili neke radove koji nisu bili previđeni projektom. Ono na šta smo kao nadzor tolerantni, jeste da trenutno izvođač radova radi u otežanim uslovima, jer moraju da vode računa i o deci koja pohađaju školu, dok se vrše radovi. Verujem da ćemo do kraja godine imati završenu rekontrukciju fasade, pa će škole koje nisu do sada bile rekonstruisane, udruživanjem sredstava sa Republikom, sada biti rekontruisane. Nestorović je naglasio da Grad treba više da ulaže u školstvo, i osnovnih i srednjih škola, kao i da je sledeći cilj sređivanje dvorišta, ograđivanje, osvetljavanje jer su na ovom prostoru 4 glavne srednje škole u Kraljevu koje treba da pruže kvalitetne uslove rada kako za đake, tako i za profesore. Rukovodilac Školske uprave Bojana Marinković istakla je da su u toku pregovori sa Kabinetom premijerke i sa rukovodiocima školskih uprava, sa ciljem da se za sve škole, prigradske i seoske sa izdvojenim odeljenjima, a pogotovo za izdvojena odeljenja, poboljšaju uslovi što se tiče zamena podova, krova, prozora, vrata, a sve u cilju da se stvore što bolji uslovi za đake. Bojana Marinković je naglasila da se nastavlja dalje sa rekonstrukcijom škola, pa podsetila da je u planu izgradnja fiskulturne sale u OŠ "Živan Maričić" Žiči, rekonstrukcija gornjeg sprata Šumarske škole, a ulazi se i u proceduru za fiskulturnu salu OŠ "Dimitrije Tucović", sve sa ciljem da se obezbedi kvalitetna nastava jer naš Grad ima kvalitetne nastavnike i dobre đake koji to zaslužuju.     

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2655636/na-prolece-2020-novi-izgled-tvrdjave-u-uzicu-foto

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Na proleće 2020. novi izgled tvrđave u Užicu (FOTO)

Simbolično, na Dan grada Užica, koji je ove godine proslavio 690. rođendan, započeti su dugo očekivani radovi na restauraciji jednog og najvećih simbola grada na Đetinji.Ovim rekonstrukcijom, koja će biti  rađena po idejnom projektu istorijske idealne rekonstrukcije arheologa dr Marka Simbolično, 9. oktobra, na Dan grada Užica, koji je ove godine proslavio 690. rođendan, započeti su dugo očekivani radovi na restauraciji jednog og najvećih simbola grada na Đetinji.Ovim rekonstrukcijom, koja će biti rađena po idejnom projektu istorijske idealne rekonstrukcije arheologa dr Marka Popovića i dr Igora Bijelića, predviđena je obnova citadele prema stanju iz 1737. godine. To bi obuhvatalo rekonstrukciju glavne kule, bedemskog obziđa i kazamata, sa izuzetkom same kapije Citadele za koju ne postoje pouzdani podaci o nekadašnjem izgledu, navodi se u opisu radova u projektnoj dokumentaciji čiji je autor arheolog Popović.Užička tvrđava (Foto: eKapija) Kula će, osim prizemlja, imati još dva nivoa. Prvi nivo je zamišljen kao manji izložbeni prostor, dok je drugi nivo predviđen za prostrani vidikovac.Projektno rešenje je izradila firma Duma iz Beograda a izvođači radova u prvoj fazi su firme: Niković Company Beograd, Dekorat Beograd, Ornament-Investinženjering Beograd.Prema rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, vrednost ove prve faze radova, koja podrazumeva gradnju kule i kazamata sa rekonstukcijom citadele, iznosi 32 miliona dinara, od čega je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo 22, a Grad Užice 10 miliona. - Taj posao će biti završen do proleća naredne godine. Druga faza se odnosi na projekat dalje konzervacije srednjeg i dela donjeg grada sa izgradnjom ulazne kapije. Trenutno se sprovodi postupak javne nabavke za ovu uslugu. Očekujemo do kraja oktobra uvođenje izvođača u posao i takođe završetak do proleća. Treća faza, kako je naveo Petković, se odnosi na finalnu konzervaciju donjeg grada za šta je dobijen novac od Američke ambasade od oko 9 miliona dinara, dok će Grad obezbediti oko 4 miliona. - Ovim projektom uspevamo da konzerviramo ceo Stari grad osim Vodene kule. Ova investicija će se realizovati u potpunosti tokom naredne godine. Četvrta faza se odnosi na rekonstrukciju srednjeg i donjeg grada, za šta tek treba da radimo projekat i taj posao će se raditi tokom naredne godine - rekao je gradonačelnik Petković, navodi se u saopštenju gradskih vlasti. Takođe, u planu grada je i izgradnja pešačkog mosta koji će povezati magistralni put ka Zlatiboru sa tvrđavom. Ovo utvrđenje je na stenovitom grebenu izgrađeno još u 14. veku. Utvrđenje je imalo idealnu poziciju za osmatranje, gde su strme stene otežavale pristup neprijateljima. Posle iseljavanja Turaka iz ovog kraja u 19. veku minama su porušeni kula i bedemi, a nakon više od stoleća Užički grad je sa podgrađem proglašen za nepokretno kulturno dobro - spomenik od značaja. S. Petrović    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/225400/Pocinje-prodaja-stanova-za-bezbednjake-na-Jugovicevu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Počinje prodaja stanova za bezbednjake na Jugovićevu

Prodaja prvih 548 stanova za bezbednjake u Novom Sadu po ceni od 500 evra po kvadratu počeće za mesec dana.Kako se navodi u javnom oglasu koji je dalo preduzeće SPV "Dunav", osnovano radi gradnje stanova na Novom naselju, severno od Bulevara vojvode Stepe, pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane, MUP-a i Bezbednosno informativne agencije će se za kupovinu stanova prijavljivati od 12. novembra u podne do 14. novembra u podne, preko sajta www.ssb-srbija.com. Bezbednjaci će moći da kupe neki od stanova u objektima A, B i V, u kojima ima 115 jednosobnih, 268 jednoiposobnih i dvosobnih, 141 dvoiposobni i trosobni i 24 troiposobna stana, površine od 37 do 80 kvadrata. Stanove će vojnici, policajci i bezbednjaci kupovati ili sopstvenim sredstvima ili na kredit, odmah se plaća 10 odsto vrednosti, a ostatak novca oni koji plaćaju u kešu moraju da plate u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora, dok oni koji uzimaju kredit za to imaju rok od 120 dana. Za pripadnike snaga bezbednosti ne samo da su obezbeđene povoljne cene kvadrata, jer je 500 evra znatno manje od prosečne cene u Novom Sadu, nego i povoljni krediti kod Poštanske štedionice. Kako se vidi iz primera ponude sa sajta, bezbednjacima se nudi kredit od 30.000 evra, što je dovoljno za većinu stanova iz ponude, na 30 godina, sa mesečnom ratom nešto manjom od 100 evra. Podsetimo da je na prostoru koji je bio deo kasarne "Jugovićevo" početkom avgusta krenula gradnja zgrada u vrednosti od 2,4 milijarde dinara, a da je država mimo postupka javne nabavke direktno od banke uzela taj kredit. Rok za izgradnju je 480 dana. Ove tri zgrade grade se uz već postojeće zgrade u tzv. naselju "Sunčana strana". U ovom delu Novog naselja planirano je da se sagradi i sportski kompleks sa atletskim stadionom i atletskom dvoranom, osnovna škola, vrtić, kao i niz stambenih blokova, tako da će tu biti ukupno 1.972 stana za bezbednjake, a moguće i druge državne službenike. Autor: 021.rs Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: zlatiborske.rs

Link: http://www.zlatiborske.rs/priboj-u-vrhu-liste-po-transparentnosti-lokalne-samouprave/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: PRIBOJ U VRHU LISTE PO TRANSPARENTNOSTI LOKALNE SAMOUPRAVE

Nezavisne internet novine Zlatiborskog okruga. Najnovije vesti na jednom mestu! Objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje građana o svim aktuelnim temama. Po indeksu transparentnosti lokalne samouprave, Priboj se nalazi iznad proseka u Srbiji, gotovo u samom vrhu liste, među 170 lokalnih samouprava u Srbiji, koliko je u svom istraživanju u ovoj godini obuhvatila organizacija Transparentnost Srbija. Opštine i gradovi u Srbiji su rangirane na osnovu kriterijuma transparentnosti određenih putem čak 95 indikatora, koji su svrstani u 8 kategorija - "Skupština i Veće", "Budžet", "Opština i građani", "Slobodan pristup informacijama", "Informator o radu", "Javna preduzeća i ustanove", "Javne nabavke" i "Ostali", indeksi su mogli ići od 0 do maksimalnih 100 bodova,a u praksi je to bilo od 12 do 67 indeksnih poena. Sa 48 bodova Priboj je na visokom 31. mestu, iako isti broj bodova imaju još tri opštine, samo bod više još 4 opštine, a razlika od svega 4 boda je među čak 18 opština, jer recimo 52 indeksna poena ima Sombor na 13. mestu ove liste indeksa transparentnosti. Priboj je dobio najbolje ocene u kategoriji "Opština i građani". Prva je opština Plandište sa 67 bodova, drugo i treće meto dele Paraćin i Novi Pazar sa bodom manje, slede Veliko Gradište i Užice, na petom mestu, a pored grada sa Đetinji, Priboj je nabolje rangirana opština u Zlatiborskom okrugu, jer su iza Priboja, i Nova Varoš na 45. mestu, Čajetina na 54, Požega na 69, Arilje na 76. mestu, Prijepolje na 87, Bajina Bašta je 104, Sjenica na 105, a Kosjerić na 120. mestu. Na dnu lestvice od 145 lokalnih samouprava i 25 gradskih opština, odnosno 170 lokalnih zajednica u Srbiji su Smederevska Palanka sa indeksom 12, Svilajnac sa 18, Bogatić 19, Ub 20, Bela Crkva i grad Jagodina sa svega 21-im indeksnim poenom. Istraživanja su vršena i pre dve i četiri godine ali se stanje nije mnogo promeenilo u odnosu na ovu godinu. Opština Priboj nije bila obuhvaćena ovim istraživanjima 2017. godine, a u odnosu na pre četiri godine opština Priboj napredovala je za čak 18 mesta, kada je bila 49. opština u Srbiji, a ove godine, ponovimo, lokalna samouprava Priboja zauzima 31. mesto među 170 lokalnih i gradskih opština u Srbiji. Ovaj ciklus istraživanja zabeležio je i neke pozitivne promene u odnosu na ranija istraživanja, kao što je veća informisanost građana o radu lokalne samouprave i javnost rada lokalnih organa, objavljivanje budžeta i uvažavanje i prihvatanje predloga građana njegove namene, kao i formiranje antikorupcijskih planova, što dovodi i do povećanja indeksa transparentnosti lokalnih samouprava. 

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/vesti/borba-protiv-predrasuda-strah-od-promaje-i-lobista

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeNenadićGoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: BORBA PROTIV PREDRASUDA: Strah od promaje i lobista

Najsvežiji zakon u Srbiji stupio je na snagu pre dva meseca i trebalo bi da reguliše oblast o kojoj većina, ili bolje reći ogromna većina, malo ili nimalo zna. A pritom i o oblasti i o ljudima koji se njome bave ima izrazito negativno mišljenje. Podaci zasad jedinog znanog istraživanja koje j... 0ShutterstockNajsvežiji zakon u Srbiji stupio je na snagu pre dva meseca i trebalo bi da reguliše oblast o kojoj većina, ili bolje reći ogromna većina, malo ili nimalo zna. A pritom i o oblasti i o ljudima koji se njome bave ima izrazito negativno mišljenje.Podaci zasad jedinog znanog istraživanja koje je na ovu temu sprovedeno u našoj zemlji najbolje ilustruju percepciju građana Srbije prema lobiranju: samo 50 odsto ispitanika u našoj zemlji je čulo za ovaj pojam, trećina je uverena da se lobiranjem bave političari iako su te dva funkcije apsolutno nespojive, dok je 35 odsto građana uvereno da je lobiranje samo lep naziv za krajnje sumnjive poslove.Zakon o lobiranju, kojim bi trebalo da se reguliše ko i na koji način sme da utiče na donosioce odluka, ko, na koji način i s kojim ciljem angažuje lobiste, od lokalnog nivoa do onih od državnog značaja, blagonaklono ne posmatraju ni stručnjaci iz različitih oblasti navodeći pre svega negativne aspekte i iskustva drugih zemalja.Kako god se lično odnosili prema instituciji lobiranja koja u zapadnim demokratijama funkcioniše decenijama, zakonsko regulisanje lobiranja u Srbiji postala je neminovnost na putu ka Evropskoj uniji. Savet Evrope za borbu protiv korupcije GREKO dao je preporuku da se Zakon o lobiranju u Srbiji usvoji još pre kraja 2016. godine. Prema zakonu, bavljenje lobiranjem je zabranjeno za aktivne političara svih nivoa i druge državne nameštenike, kao i za bivše funkcionere u periodu od dve godine nakon napuštanja mandata na kojem su se nalazili.Međutim, kada su ovdašnje, regionalne, pa i znatno šire prilike u pitanju, dve okolnosti koje dovode u sumnju delotvornost zakona i spremnost da se on u potpunosti poštuje, jesu postojanje neformalnih razgovora lobista i političara, te činjenica da je od 50 zemalja s kojima GREKO sarađuje dosad samo sedam usvojilo ovakvo zakonsko rešenje.Novac nije u opticajuIstorija i praksa lobiranja u Americi i u Evropi su značajno drugačiji od pojmova s kojima se u najvećem broju slučajeva barata u Srbiji. Opet, hteli to ili ne, i mi smo, bar kada su međunarodni odnosi u pitanju, prinuđeni da se uključimo u nimalo jednostavnu "matematiku uticaja i interesa".Nedavno su iz Amerike, postojbine lobiranja, stigli prilično oštri komentari na metodologiju kojom Albanci s Kosova pokušavaju da u SAD izdejstvuju promociju svojih interesa. Kritike na račun Albanaca nisu bile nimalo teatralne ili naivne, jer je način na koji su to pokušali da ostvare predstavljao direktno kršenje zakona koji u SAD regulišu ovu oblast.S druge strane, dotičući se iste teme, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je u nimalo lepom tonu naveo kako je srpska dijaspora u Americi jedina koja glasa na tamošnjim izborima, a kao zajednica ne traži ništa zauzvrat. I to, dovoljno jasno, govori o moći koju lobiranje i lobisti poseduju, kao i šta bi eventualno mogli da postignu.Političko lobiranje je prilično nevidljivo javnosti, ali u sistemima gde je ono transparentno, kao što su SAD, jednostavnom veb-pretragom registrovanih ugovora može se pouzdano videti ko su klijenti lobi firmi. Po američkim pravilima, novac koji se odvaja za lobiranje ne sme da predstavlja tajnu, odnosno mora se tačno znati kome novac ide, koliko i zbog čega.Međutim, novac nije direktna spona između lobista i političara. Tačnije, novac kao nagrada ne sme da bude uključen u ovu vrstu posla. Interesi obe strane su drugačije vrste. Primera radi, Teksas je savezna država u kojoj se nalazi centar naftne i petrohemijske industrije SAD, a većina kandidata za Kongres, bez obzira na to da li su demokrate ili republikanci, podržani su od strane ove industrije. Zbog toga su kongresmeni iz Teksasa uvek vrlo zaštitnički nastrojeni prema toj industriji koja ujedno zapošljava veliki broj stanovnika i obezbeđuje im visok standard.Gotovo da nema države u kojoj se danas lobiranje ne odvija na neki način. U pojedinim zemljama ono nije formalno priznato, pa kad se govori o tome često se priča o posredovanju, zastupanju ili zagovaranju. Jedan od razloga za nedefinisanu situaciju je što lobiranje često ima negativnu percepciju u javnosti. Rajt Endrjus, lobista iz Vašingtona i bivši predsednik Američke lige lobista, kaže da postoje brojni zajednički elementi na kojima lobiranje počiva, ali da se jedan izdvaja:Povezane vesti -  Zakon o lobiranju iz obećanja"Jedna od konstanti je i neopravdano negativan stav prema lobistima koji je gotovo identičan svuda u svetu, čemu posebno doprinosi neobjektivno izveštavanje medija čiji novinari često i ne razumeju samu srž ove aktivnosti. Ovakvom stavu je svakako doprinelo i nekoliko afera u koje su bili umešani lobisti, ali ipak to ne bi trebalo da bude osnov po kojem se donosi sud o celoj profesiji".Presudni savetiLobiranje u Vašingtonu nije isto kao, na primer, u Parizu, jer su proces donošenja odluka, opšta politička kultura i način finansiranja političkih partija sasvim različiti. Isto može da se kaže i za evropski kontekst - lobiranje u Briselu nema mnogo zajedničkog sa lobiranjem u Rimu, Berlinu i Londonu.Pišući sasvim direktno o značaju lobiranja u Evropskoj uniji, Sofija Korsi, koja se u okviru evropskih institucija dugo bavi ovom temom, lobiranje naziva "ružnom rečju" o kojoj zapravo niko nema identičan stav."Istina je da se u lobiranju sve zapravo svodi na način na koji ga neko praktikuje i cilj koji taj neko želi da postigne. Što je još bitnije, u EU svi to rade. To je jedini način da vaše ideje uspeju u ovom sistemu. Zbog toga lobiranje nije samo ustaljena praksa, već je i institucionalizovano u okviru EU".ShutterstockObjašnjavajući kako lobiranje funkcioniše i šta ono znači za mehanizam Evropske unije, ona navodi da je predstavljanje interesa u EU od nemerljivog značaja i da ponekad može da bude presudno. Pominjući primere kako su velike međunarodne korporacije, pa čak i države, bile "spasene zahvaljujući uspešnom predstavljanju interesa", navodi i obratne primere kada su "pojedini bukvalno uništeni zbog manjka, ili lošeg predstavljanja". Pritom je izričita u tvrdnji da, sagledavajući širu sliku sistema odlučivanja u EU, postaje "kristalno jasno" da ne lobiraju samo lobisti, već bukvalno svi. Poseban osvrt Sofija Korsi iznosi na zemlje koje pretenduju da postanu članice Evropske unije:"Uzimajući u obzir kako sistem funkcioniše, vrlo je bitno za državu koja teži da postane država članica EU, da bude adekvatno predstavljena na svim nivoima institucija EU. Aktivnost zvaničnih predstavnika u Briselu ili drugde, to jest diplomatske misije u EU ili u sektorima ministarstava i raznim agencijama, mora biti dinamična i neprestana. Takođe, druge interesne grupe treba da budu zastupljene: njihova prisutnost može da potpomogne pristupanju ili čak da dovede do povoljnijih uslova za određeni lobi unutar pravnog okvira EU, kada članstvo postane realnost. Naravno, mogućnosti zastupanja interesa ne treba preceniti, ali se treba dobro izboriti za njih. Od presudnog značaja mogu biti saveti stručnjaka iz postojećih država članica".Koliko god bili uvereni da je zastupanje interesa država u Evropskoj uniji, odnosno pre svega u Briselu, najznačajniji segment međunarodne politike, realnost je značajno drugačija. U "evropskoj centrali" se za svoje interese najviše bore ogromne kompanije koje raspolažu s neuporedivo većim budžetima nego što to zemlje potencijalne članice EU mogu sebi da priušte. Borba za interese se vodi u oblastima energetike, proizvodnji hrane, u farmaceutskoj industriji, ribolovu…Procene su da se godišnje na lobiranje u EU potroši više od milijardu i po evra, a broj aktivnih lobista u Briselu se procenjuje na oko 20.000. Ukupan broj onih koji rade na poslovima povezanim sa lobiranjem ili pomažu lobiste, uključujući i one koji su zaposleni u državama članicama EU, dostiže i do 100.000.ShutterstockKako rastu ovlašćenja, broj članica i tržište EU, tako se povećava i broj lobista koji su aktivni ne samo na ekonomskom, već i na institucionalnom lobiranju. To znači da se pored industrijskog sektora koji se nadmeće za povoljniju regulativu, pojedinačno nadmeću i regioni i gradovi pri raspodeli sredstava namenjenim infrastrukturnim i drugim projektima.Najbolja šansaAutor knjige "Korporativno lobiranje u Evropskoj uniji" Marko Drajić navodi da su oni koji proces u EU dobro poznaju svesni njegovih prednosti i nedostataka, ali da je učešće u njemu neophodno ukoliko brinu o svojoj budućnosti."Donošenje odluka u evropskim institucijama ne sme da bude tema koja je u našoj javnosti ograničena na floskule o 'besmislenim procedurama' ili 'nametanju pravila'. To je neodgovorno jer bi kompanije, ali i svi građani Srbije, trebalo da znaju da je lobiranjem moguće na te odluke uspešno uticati. Što je najvažnije, na evropske institucije je moguće i treba uticati. Lobiranje u institucijama EU je tekovina njenog razvoja i rezultat potrebe da odluke koje se odnose na 500 miliona ljudi budu utemeljene na njihovim interesima.To je praksa kojom se u evropskim institucijama trenutno zvanično bavi gotovo 11.500 subjekata - od sindikalnih do religijskih organizacija. Ipak, skoro polovinu ukupnog broja lobista čine oni koji se bave zastupanjem poslovnih interesa. To dovoljno govori o značaju odluka ovih institucija za poslovanje kompanija u Evropi i širom sveta i važnosti izgrađivanja lobističkih kapaciteta za uticaj na njih."Povezane vesti -  SKUPO LOBIRANJE Pacoli: Osigurao sam 43 priznanja svojim sredstvimaDrajić objašnjava da je, kako za poslovne tako i za političke interese, preduslov uspešnog lobiranja odlično poznavanje procedura donošenja odluka. Zbog svoje uloge u zakonodavnom procesu, u EU su najčešća meta lobista Evropska komisija, Evropski parlament i Savet EU. Jedan od glavnih zadataka Evropske komisije je kreiranje i predlaganje pravnih akata, a Evropskog parlamenta da ih zajedno sa Savetom EU usvaja ili menja."Lobisti imaju najviše šansi da utiču na određenu odluku kada je ona u početnoj fazi donošenja u rukama činovnika koji su na nižoj hijerarhijskoj lestvici. Zato oni, pored toga što se sastaju sa poslanicima Evropskog parlamenta, komesarima i šefovima generalnih direktorata, znaju da je jednako važno i da pišu njihovim pomoćnicima, da učestvuju u radu različitih komiteta, odbora, radnih tela na kojima se predlozi odluka formulišu", navodi Drajić.Shutterstock"Cena korupcije"U knjizi "Vodič kroz lobiranje" Duško Krsmanović precizno razgraničava pojmove lobiranja i korupcije koji se ovde uglavnom poistovećuju, naglašavajući da se korupcija odnosi na aktivnosti koje su kvalifikovane kao krivična dela u kojima se davanjem i primanjem mita utiče na nosioce javnih funkcija:"Lobiranje nikada ne uključuje davanje direktne nagrade nosiocima javne funkcije u zamenu za određenu uslugu. Lobiranje je vršenje uticaja putem informacija koje imaju političku težinu. Da bi informacija bila korisna za lobiranje, ona mora da bude vrlo specifična i upotrebljiva za političke ciljeve. Informacije u procesu lobiranja predstavljaju ključni faktor, jer putem njih institucije dobijaju znanja koja im unapređuju zakonodavni i izvršni kapacitet, ali i informacije o pulsu javnog mnjenja i industrije koje su od suštinskog političkog značaja za izabrane funkcionere".Prema objašnjenju koje navodi, "cena korupcije" u razvijenijim ekonomijama je prilično visoka, pa se kompanijama ne isplati da nekog podmite, jer to uvek nosi rizik da će osoba koja vrši javni posao biti otkrivena, ili da će jednostavno izgubiti svoj položaj, što može da znači i da cela "investicija" propada a kompanija dodatno može potpuno da uništiti svoju reputaciju:"Umesto toga, mnogo je isplativije ulagati u lobiranje čiji su rezultati trajniji, a ne nosi gotovo nikakve rizike po poslovanje kao korupcija. Firme u razvijenim ekonomijama slede i ekonomsku logiku kada se odluče za legalan način vršenja uticaja kroz lobiranje, koje je ekonomičnija opcija imajući u vidu rizike koje nosi korupcija… Lobiranje istiskuje korupciju u određenom stepenu u sistemima gde je ekonomija razvijenija a vladavina prava jača. Time se uticaj na donošenje odluka pomera iz sive zone ka transparentnosti, što je ključ za obezbeđivanje integriteta javnog sektora."ShutterstockNemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, navodi da je u Srbiji dugo poznato da uređeno lobiranje može biti dobra prepreka nekim vidovima korupcije:"To znanje nije samo teorijsko, niti zasnovano isključivo na iskustvima velikih lobističkih centara. I u samoj Srbiji su, u prve dve decenije ovog veka, građani saznali za mnoge slučajeve u kojima je bilo izrazitih sumnji da su propisi donošeni pod uticajem zainteresovanih strana, pri čemu niko nije polagao račune o toku zakonodavnog postupka. Donosioci odluka u državnim organima bili su ili jesu pod uticajem mnogih, počev od konsultanata iz inostranstva i diplomatskih predstavnika, koji promovišu svoje viđenje pravca reformi kojima Srbija treba da teži, preko partijskih finansijera, koji su dočekali trenutak da naplate prethodnu podršku kroz propise i odluke koji će im biti u interesu, pa sve do snažnih domaćih ili mešovitih interesnih grupa koje štite privilegovan položaj svojih profesija, dominaciju svojih firmi na srpskim tržištima, ili ekskluzivnu mogućnost eksploatacije resursa."Nenadić kaže da preciznih istraživanja na tu temu nema, ali da je utisak da su se posredovanjem između zainteresovanih strana i donosilaca odluka u Srbiji do sada manje bavili profesionalni lobisti, a da su tu ulogu najčešće igrali "ljudi od poverenja", koji formalno nisu deo državnog aparata i koji mogu uporedo da se bave svojim osnovnim profesijama bez zakonskih smetnji."Mi smo spremni, uključujući i to da imamo ovlašćene predavače za lobiste. Sve će morati da bude registrovano, da se zna koji lobista je pristupio kom funkcioneru. Mi možemo da proverimo izveštaj lobista i lobiranih lica i da to uporedimo", izjavio je Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije, u čijoj nadležnosti je mnogo toga što se tiče ove oblasti.Agencija kao obavezu ima sprovođenje obuke i izdavanje uverenja o završenoj obuci za lobiste, vođenje Registra lobista i Registra pravnih lica koja obavljaju lobiranje, uključujući pojedince i pravna lica iz inostranstva koji se time bave u našoj zemlji, kontrolu o lobističkim kontaktima s funkcionerima koji su izabrani, postavljeni ili imenovani, kršenju obaveza, sprečavanju korupcije…Poslednje pomenuto je zapravo i najznačajnije, jer se pojmovi lobiranja i korupcije često prepliću. Nenadić objašnjava da je zakon o lobiranju jedan od poslednjih antikorupcijskih zakona koje Srbija nije imala:"Svakako da je to dobro samo po sebi, međutim, iskustva iz zemalja regiona pokazuju da su ti zakoni u velikoj meri ostali mrtvo slovo na papiru, odnosno da je veoma mali broj registrovanih lobističkih aktivnosti".ShutterscokPredsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković izričit je u stavu da u Srbiji tako neće biti:"Prvi put imate mogućnost da uvidom u registar vidite ko je uticao na koga, i samim tim se svi neformalni savetnici i sva neformalna lobiranja pomeraju u sivu zonu".Uz komentar da je "dobro da se uredi neko polje, pa čak i ako nije savršeno", ekonomista Vladimir Goati je svojevremeno izjavio da je "lobiranje klizava materija, ali da je dobro da se nešto što već neformalno postoji uvede u zakonske tokove".Koliko je pomenuto klizavo polje široko, svedoče tvrdnje znalaca ove oblasti iz Evrope da se lobiranjem, na svoj način, uglavnom u formi aktivnosti, bave i brojne nevladine organizacije sa različitim ulogama, bez obzira na to da li deluju na nacionalnom ili evropskom nivou:"Nevladine organizacije su gotovo uvek neprofitne, ali pojedine imaju milionske budžete. One promovišu određene vrednosti kroz zagovaranje, a ređe konkretne interese kroz lobiranje. To, naravno, ne znači da se ne bave i lobiranjem, i to najčešće na polju ljudskih prava i ekologije."                                                       

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: objektivno1.rs

Link: http://objektivno1.rs/vesti-obj1/13577/transparentnost-srbija-prioriteti-za-2019-godinu---borba-protiv-korupcije.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRANSPARENTNOST SRBIJA: PRIORITETI ZA 2019. GODINU - BORBA PROTIV KORUPCIJE

  1. 10. 2019. Izvor: Transparentnost - Srbija Transparentnost Srbija (deo Transparency International) smatra da će u 2019. sledeća pitanja biti od najveće važnosti za uspešniju borbu protiv korupcije.U izveštaju je precizirano koje oblasti će biti pod posebnim nadzorom: Politička korupcija: Zakonsko ograničavanje mogućnosti za vođenje "funkcionerske kampanje", to jest, prividno redovnih aktivnosti javnih funkcionera koje se preduzimaju radi političke promocije;Uspostavljanje nezavisnog nadzora poštovanja zakona u vezi sa izborima i kampanjom, imajući u vidu nedovoljnu aktivnost nadzornih organa i sumnje u političku pristrasnost pri donošenju odluka (Regulatorno telo za elektronske medije, Agencija za borbu protiv korupcije, Republička izborna komisija, javna tužilaštva)Uvođenje pravila o finansiranju referendumske kampanje Antikorupcijski planovi: Utvrđivanje razloga za neostvarivanje ciljeva iz Nacionalne strategije za borbu potiv korupcije 2013-2018 i donošenje nove Strategije koja će sadržati i mere za odgovornostTemeljna revizija Akcionog plana za Poglavlje 23 EU integracija (dodavanje novih aktivnosti, precizniji indikatori ispunjenosti), i uspostavljanje efikasnog praćenja sprovođenja Gonjenje i kažnjavanje korupcije: Ispitivanje svih slučajeva sumnji na korupciju u vezi sa kojima su obelodanjeni dokumenti ili iznete direktne optužbe, bez čekanja javnog tužioca da iko podnese krivičnu prijavu, i objavljivanje informacija o ishodu ispitivanja, uključujući i obrazloženje u slučaju da je utvrđeno da nema krivične odgovornosti;Obezbeđivanje svih uslova za gonjenje korupcije primenom posebnih istražnih tehnika, za sprovođenje finansijskih istraga uporedo sa krivičnim i za proaktivnost u ispitivanju korupcije;Izmene Krivičnog zakonika radi efikasnijeg gonjenja pojedinih oblika korupcije Prevencija korupcije - javnost rada: Vlada Srbije treba da obezbedi izvršenje rešenja Poverenika i da sama počne redovno da postupa po primljenim zahtevima;Skupština treba da izabere novog poverenika što pre, na osnovu kriterijuma koje će da postavi i u postupku otvorenom za prijavljivanje stručnih kandidata;Pravo na pristup informacijama ne sme biti umanjeno ni jednom izmenom zakona (uključujući i sadašnje predloge koji se odnose na informacije o radu preduzeća u državnom vlasništvu i NBS)Organi vlasti treba da objavljuju sve informacije u otvorenom formatu, a državni kontrolni organi treba da ukrštaju podatke iz ovih baza kod određivanje svojih planova rada i sprovođenja nadzoraTreba uvesti obavezu izrade i objavljivanja obrazloženja za odluke, tamo gde ona trenutno ne postoji (npr. pojedini zaključci Vlade) Javne finansije: Uspostavljanje delotvornog nadzora nad javnim nabavkamaObezbeđivanje pune transparentnosti kod javno - privatnih partnerstavaPrestanak prakse zaključivanja međudržavnih sporazuma na osnovu kojih se može isključiti transparentnost i nadmetanje u vezi sa zaključivanjem ugovora o javnim nabavkama, javno-privatnim partnerstvom i prodajom javne imovine           

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=512956

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Marjanović:Bastaćeve autoprojekcije

Zamenik šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda Radoslav Marjanović rekao je da sve tvrdnje koje je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać..." 11.10.2019 14:18BEOGRAD - Zamenik šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda Radoslav Marjanović rekao je da sve tvrdnje koje je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać izneo na račun Srpske napredne stranke su "najobičniji produkt njegove autoprojekcije"."Valjda misli da ako je on potrošio protiv Zakona o budžetu i javnim nabavkama 122 miliona dinara iz budžeta opštine, čiji je predsednik, da to svi drugi rade", naveo je Marjanović u saopštenju.Foto Tanjug video, printscreen   

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: bbc.com

Link: https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-50001235

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Na Kosovu je bio sukob Albanaca kao naroda i Srbije kao države - a ne Albanaca i Srba"

Lider stranke koja je pobedila na kosovskim izborima u "Intervjuu petkom" govori o odnosima sa Beogradom i kosovskim Srbima, svojoj prošlosti i političkim planovima.Natpis na slici U Kurtijevom kabinetu stoji albanska zastava, mada je u intervjuima kosovskim medijima najavio da će poštovati i simbole KosovaAljbin Kurti postao je nezaobilazno lice kosovske politike - pobedom na vanrednim parlamentarnim izborima samo je učvrstio taj status."To je bila masovna intervencija naroda na političkoj sceni tako da kosovska drama zarobljene države ne dobije tragičan završetak", opisuje za BBC na srpskom svoj izborni trijumf složenom konstrukcijom koju izgovara bez greške na srpskom jeziku.Kurti je lider Samoopredeljenja - političke stranke nastale iz pokreta koji je želeo da uzdrma temelje kosovske partijske scene.Na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila je više od 25 odsto glasova i kao prvoplasirana ima inicijativu u procesu formiranja buduće Vlade Kosova čiji bi on trebalo da bude predsednik.U kući u prištinskom naselju Dragodan, u kojoj je smešteno sedište Samoopredeljenja, u danu posle izbora srpski govore samo Kurti i njegov portparol - ostali su, čini se, mlađi od trideset godina, pa se gotovo i nisu sreli sa jezikom tadašnje države u kojoj su rođeni."Jedini problem zašto ne pričam više na srpskom je što mi ponekad treba više vremena da se setim nekih reči i izraza.Na albanskom i engleskom pričam tri puta brže, ali ako neko ima vremena, i ja imam vremena - sve može", odgovara Kurti na pitanje da li će u javnosti govoriti na srpskom."Albanci - jak narod, Srbija - jaka država"Ipak, od Srba sa Kosova izbornu pobedu čestitao mu je samo Nenad Rašić, član koalicije "Sloboda" koja je osvojila 0,09 odsto glasova.Kurti ne žali što te čestitke nije bilo od Srpske liste, čijih će deset kandidata preuzeti svih deset poslaničkih mandata namenjenih srpskoj zajednici."Ni Srpska lista, ni PDK (Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija) nisu stranke - to su zapravo države."Zbog toga ne planira da Srpsku listu pozove u vladu, iako kosovski Ustav garantuje jedno ministarsko mesto srpskoj zajednici."Kurti: Srpska lista nije srpska zajednica - ima i drugih stranaka i političara.BBC: Ali je upitan njihov legitimitet?Kurti: Veoma je veliko pitanje legitimiteta Srpske liste. Tu je država - nema autentičnosti kod Srpske liste.BBC: Vi ovako upravo postavljate pitanje legitimiteta celog izbornog procesa u kome ste Vi pobedili - neko tako može i Vašu pobedu da ospori?Kurti: U srpskoj zajednici je od 2017. bilo puno neregularnosti - i Nenad Rašić i Slobodan Petrović su se mnogo žalili. To je bila industrijalna krađa. Mnogo više problema sada ima u srpskoj zajednici nego u albanskoj. Pritisak na Srbe sa Kosova je žalostan - a isto tako je bilo i 80-tih i 90-tih godina dvadesetog veka, Beograd je kao hobotnica koja želi sve da kontroliše."Na opasku da je srpski predsednik Aleksandar Vučić pobedu Srpske liste uporedio sa jedinstvom Albanaca u borbi za nezavisnost od Srbije, Kurti kaže da ne voli takva poređenja."Neki ljudi, kada ne prave konkretne analize današnjih situacija nego govore na šta ih nešto podseća, pokazuju lenjost misli.Nad Albancima nije bilo nikakvih pritisaka odozgo, to je bilo jedinstvo odozdo i zato ne vidim ništa slično - kad smo uspostavili jedinstvo odozdo, nije nas plaćala Tirana."Image copyright ARMEND NIMANI/AFP via Getty Images Natpis na slici Aljbin Kurti proslavio je najbolji rezultat Samoopredeljenja od osnivanja pokretaU predizbornom intervjuu za BBC, Kurti je najavio da će u prvoj nedelji premijerskog mandata pokrenuti razgovor sa kosovskim Srbima."Poverenje ćemo da gradimo akcijom, kroz zajedničke aktivnosti u razvoju.Ima sela gde su i Albanci i Srbi poljoprivrednici, a niko se nije setio da ih spoji za jedan okrugli sto koji neće biti o pomirenju nego o razvoju - šta sa tržištem, proizvodima, standardima, subvencijama, gorivom."Lider Samoopredeljenja smatra da se Srbi i Albanci nisu sukobljavali zbog razlike u identitetu, već u interesima."Na Kosovu je bio sukob Albanaca kao naroda, i Srbije kao države - a ne Albanaca i Srba.Albanci su jak narod, a Srbija je jaka država - Albanci su kao nacija jači od Srba, ali je Srbija vek i po jača kao država.Na Balkanu nema rata bez Srbije i nema mira bez Albanaca", zaključuje Kurti.Šta da očekuju kosovski Srbi"BBC: Možete li da garantujete kosovskim Srbima da će na kraju Vašeg premijerskog mandata imati više, a ne manje prava, da će se srpski jezik na Kosovu govoriti više i da će živeti bolje?Kurti: Da, sve to mogu da garantujem. I sad po Prištini možete slobodno da pričate na srpskom. Tamo gde su se desili masakri u ratu - tamo je malo drugačije nego u gradovima poput Prištine, Prizrena. Ipak, ljudska i građanska prava Srba nisu njihova preokupacija - zaposlenje je prva tema. Mi živimo u vremenu gde davanje političkih i građanskih prava jeste neupotrebljivo ako nemate posla pa morate da se iselite, a to je isto za Srbe i Albance.""Đavo u detaljima" pregovora Beograda i PrištineOsim sa Srbima sa Kosova, Aljbin Kurti pregovaraće i sa Srbijom - želi da upravo on formira pregovarački tim Kosova koji će lično predvoditi, a u njega planira da uključi i predstavnike opozicije."Ja ne bih žurio sa dogovorima jer treba puno toga da se uradi, a sva dosadašnja mišljenja proizlaze iz veštačke potrebe da što pre imamo dogovor.Ako smo u urgentnoj situaciji, onda može i da se suspenduje demokratija - to je lanac teza da bi se očuvala vlast autokrata", aludira Kurti na dosadašnje pregovore.Za pregovaračku bliskost kosovskog i srpskog predsednika Hašima Tačija i Aleksandra Vučića kaže da je njihov zajednički predlog propao."Oni su u principu imali neki dogovor, ali nisu imali detalje - a đavo je u detaljima i to zapravo znači da nisu imali dogovor.Oni su tajno pregovarali jer su hteli brz dogovor tako što bi oni postali nezamenljivi lideri Balkana."Osim vremena, Kurti najavljuje da će insistirati na tri principa da bi se, kako kaže, zalečila ova otvorena rana."Prvi princip je da nema dogovora bez dijaloga, a ovi tajni sastanci su bili za dogovor bez dijaloga.Drugo, nema dijaloga sa mapama - to je kao Tuđman i Milošević o Bosni, a to ne pada u registar mira nego u registar rata jer su se njih dvojica sastali više od deset puta, a sve vreme ratovali.I treće, pošto će mape postojati, oko njih moraju biti eksperti za demarkaciju, a ne predsednici koji se ponašaju kao generali u Prvom svetskom ratu."Natpis na slici Umetničku sliku na zidu svoje kancelarije Kurti u šali opisuje kao nadvlačenje u pregovorima Beograda i PrištineNa primedbu da vremena možda i nema kada Sjedinjene Države imenuju čak dva specijalna posrednika u dijalogu jer žele brzo rešenje, Kurti odgovara kontratezom."Kad imaš dva predstavnika, možda zapravo i ne želiš da uradiš taj posao - to je veoma čudno za mene i pokazuje mi da ne treba da žurimo jer nemamo luksuz za još jedan neuspeh.Evropski okvir razgovora, uzajamno poštovanje i reciprocitet, dobrosusedski odnosi - to su najvažnije stvari za budućnost, a veštačka urgentnost je zamka."Od Evropske unije, Kurti očekuje "Maršalov plan" pomoći Balkanu koji će se temeljiti na tri stuba: rešavanju pitanja podeljenih gradova, u koje ubraja Brčko, Mostar, Mitrovicu i Skoplje, pravljenje mosta između obrazovanja i privrede, kao i uklanjanje sa vlasti autoritarnih lidera.Kaljenje na preprekama "kod kuće"Kurtija očekuje veliki posao i na političkoj sceni Kosova, gde ima onih koji veruju da mu ni pobeda na izborima, ni podrška drugoplasirane partije Demokratskog saveza Kosova (LDK) neće biti dovoljna da na kraju formira vlast."Radićemo puno, biće puno prepreka - ali na tim preprekama ćemo se kaliti i to me uopšte ne brine", kaže Kurti.Spočitavaju mu često da nema nikakvog iskustva u vođenju države i državnih poslova već samo stranačke borbe."Baš oni su vodili stranke iako su navodno bili na čelu države, a ja sam vodio državu iako sam bio na čelu stranke - ja sam se najviše brinuo o kolektivnom interesu, institucijama sistema, državi kao takvoj, opštem interesu i volji.Mislim da oni nemaju iskustvo kako da budu predsednici stranaka sada kada treba da budu lideri opozicije."Ono što je bojilo Samoopredeljenje bojama levičarskog pokreta, Kurti želi da pretvori u program vlade, kroz osnivanje razvojne banke sa povoljnim kreditima za privrednike, pravljenje investicionog fonda koji će upravljati javnim sektorom, prodaju akcija umesto privatizacije državnih firmi.Najavljuje profesionalizaciju i departizaciju administracije, a u pravosuđu, uz nedostatak volje i znanja nekih tužilaca, identifikuje još jedan problem."U javnim nabavkama vlada tenderomanija - puno je biznisa iz vladinog dvorišta gde žive kao pečurke, znaju kako da dobiju tendere jer se pišu za njih.Kultura vlasti na Kosovu je takva da je vlada prebliska sa pojedinačnim biznismenima, a treba da bude bliska sa biznis zajednicom uopšte, ne prebliska sa pojedinačnim biznisima.Neće biti više zajedničkih ručkova i večera sa ministrima", poručuje Kurti gotovo u stilu lidera grčke Sirize Aleksisa Ciprasa, koji je u sličnom stilu došao na vlast u Atini, ali je potrajao "samo" četiri godine.Image copyright Ermal Meta/AFP/Getty Images Natpis na slici Kurtija je hapsila i kosovska policija kada je 2005. godine Samoopredeljenje protestovalo protiv prisustva Ujedinjenih nacija na KosovuSuzavacU svom političkom delovanju, Samoopredeljenje je postalo "poznato" i van Kosova po pokušajima da bacanjem suzavca u skupštinskoj sali spreči ratifikaciju sporazuma sa Crnom Gorom o demarkaciji granice."BBC: Imate li još suzavca?Kurti: Nemam, nemam...BBC: Jeste ga čuvali u kancelariji, gde ste ga čuvali?Kurti: Ne znam, ja nisam bio nadležan za to. Suzavac smo dobili od policije - oni su ga bacali na našim protestima, mi smo skupili one patrone koje nisu eksplodirale. Uneli smo ih u parlament jer nemaju metalne delove, ne čuje se bip na metaldetetktoru.BBC: Je li gotovo sa suzavcem na Kosovu?Kurti: Gotovo je. Mi nećemo bacati suzavac na demonstrante opozicije. To je radikalna akcija prošlosti.""Ne volim da dođem u Beograd"Aljbin Kurti svoju političku karijeru stvarao je i u - zatvorima, kako onim jugoslovenskim i srpskim, tako i kosovskim.Upečatljivi su snimci njegovog intervjua srpskim novinarima iz zatvora u Požarevcu 2001. godine gde je proveo deo zatvorske kazne na koju su ga osudile jugoslovenske vlasti zbog terorizma - već tada Kurti pokazuje velike retoričke sposobnosti odgovarajući na srpskom jeziku."Verovatno nisam ni svestan toga, ali iskustvo iz srpskog zatvora mi dosta vredi.Poslednjih godinu i po dana u zatvoru najviše sam čitao u celom životu, mada je prva godina u Požarevcu i Lipljanu bila kao koncentracioni logor - imao sam 30 kilograma manje nego danas", kaže Kurti.Oslobođen je 7. decembra 2001. godine posle inicijative međunarodne zajednice sa demokratskim vlastima u Beogradu koje su nasledile režim Slobodana Miloševića.U prestonici Srbije poslednji put bio je pre zatvorskog staža - priseća se susreta u britanskoj ambasadi u maju 1998. godine, gde je bio na sastanku sa zamenikom britanskog šefa diplomatije Tonijem Lojdom u društvu kosovskog političara Fehmija Aganija."Ne znam kad ću doći sledeći put, to ne zavisi od mene.Nije baš ni da volim da dođem, moram to da vam priznam - Batajnica je nadomak Beograda, a to je stravično za mene jer nema nijednog obeležja da je 764 Albanaca pokopano na tom strelištu", kaže Kurti.U Batajnici je tokom 2001. i 2002. godine otkriveno pet masovnih grobnica u kojima su nađeni posmrtni ostaci kosovskih Albanaca zakopanih na poligonu Specijalne antiterorističke jedinice.Za ove zločine, pred Haškim tribunalom osuđen je policijski general Vlastimir Đorđević dok nijedan neposredni izvršilac nije odgovarao pred srpskim sudovima.Image copyright ARMEND NIMANI/AFP via Getty Images Natpis na slici Kurti je na izbore izašao sa suprugom Ritom Augestad Knudsen i ćerkomKaže da je izbornu čestitku iz Beograda dobio od lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, da je u kontaktu sa predstavnicama nevladinog sektora Sonjom Biserko i Natašom Kandić, i pojašnjava zašto se Beogradu ne raduje."Beograd kao takav ima puno posla sa samim sobom - mnogo više treba da gleda u ogledalo nego u dvogled prema kosovskim Albancima.Situacija je tamo mnogo tužna uprkos ekonomskom rastu - bolje je biti slabiji nego živeti u tami nesučeljavanja sa sobom i prošlošću, bez ikakve introspekcije.Nisam baš optimista", zaključuje Aljbin Kurti.Jedanaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo više od 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.Priština navodi brojku od 116 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.                                                                                                     

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: pink.rs

Link: http://pink.rs/politika/158930/marjanovic-bastacv-tvrdnj-produkt-njgov-autoprojkcij

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: MARJANOVIĆ: BASTAĆEVE TVRDNJE PRODUKT NJEGOVE AUTOPROJEKCIJE

Zamenik šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda Radoslav Marjanović, rekao je da Dragan Đilas, koji se bestidno obogatio dok je obavljao važne državne funkcije, nosi titulu najgoreg gradonačelnika Beograda i najvećeg licemera.Kako kaže, međutim, predsednik beogradskog odbora njegove stranke Marko Bastać je očigledno rešio da mu tu titulu najvećeg licemera oduzme.- Sve tvrdnje koje je Marko Bastać izneo na račun Srpske napredne stranke su zapravo najobičniji produkt njegove autoprojekcije. Valjda misli da ako je on potrošio protiv Zakona o budžetu i javnim nabavkama 122 miliona dinara iz budžeta opštine, čiji je predsednik, da to svi drugi rade  - rekao ej Marjanović i dodao: - Podsećam javnost da je Marko Bastać sa svojim plaćenicima i huliganima, među kojima se nalaze i osuđivani narko-dileri, do sada nasilno izbacivao opštinske odbornike Srpske napredne stranke iz skupštinske sale, kao i da je fizički nasrtao na Nemanju Joksimovića, gradskog odbornika Srpske napredne stranke na Trgu republike, pa Bastać valjda misli da se svi drugi predsednici opština ponašaju kao on, kao najobičniji uličari i huligani.Prema njegovim rečima, odlazeći predsednik opštine Stari grad, koji je svaki peti dinar budžeta potrošio na plaćanje svojih i Đilasovih aktivista, odbornika i huligana, umesto na građane Starog grada, pokazao je da je nedostojan funkcije koju obavlja, te je logično, kako ističe, da sledi destruktivnu i lopovsku politiku Dragana Đilasa, koji hoće na silu i bez izbora ponovo da se dočepa vlasti i državne kase.- Đilasu je očigledno malo to što je svojim firmama dok je bio na vlasti obezbedio 619 miliona evra prihoda, a sebi 25 miliona evra ličnog bogatstva, pa bi hteo još - dodaje Marjanović.     

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: studiob.rs

Link: https://studiob.rs/marjanovicbastaceve-autoprojekcije/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Marjanović:Bastaćeve autoprojekcije

Zamenik šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda Radoslav Marjanović rekao je da sve tvrdnje koje je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać izneo na račun Srpske napredne stranke su "najobičniji produkt  Zamenik šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda Radoslav Marjanović rekao je da sve tvrdnje koje je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać izneo na račun Srpske napredne stranke su "najobičniji produkt njegove autoprojekcije". "Valjda misli da ako je on potrošio protiv Zakona o budžetu i javnim nabavkama 122 miliona dinara iz budžeta opštine, čiji je predsednik, da to svi drugi rade", naveo je Marjanović u saopštenju.On je ocenio i da je Bastać rešio da Draganu ?ilasu oduzme titulu najgoreg gradonačelnika i najvećeg licemera."Podsećam javnost da je Marko Bastać sa svojim plaćenicima i huliganima, među kojima se nalaze i osuđivani narko-dileri, do sada nasilno izbacivao opštinske odbornike Srpske napredne stranke iz skupštinske sale, kao i da je fizički nasrtao na Nemanju Joksimovića, gradskog odbornika Srpske napredne stranke na Trgu republike, pa Bastać valjda misli da se svi drugi predsednici opština ponašaju kao on, kao najobičniji uličari i huligani", naveo je Marjanović.On ističe i da je Bastać svaki peti dinar budžeta potrošio na plaćanje svojih i ?ilasovih aktivista, odbornika i huligana, umesto na građane Starog grada.Marjanović je ocenio da je Bastać pokazao da je nedostojan funkcije koju obavlja, "te je logično da sledi destruktivnu i lopovsku politiku Dragana ?ilasa, koji hoće na silu i bez izbora ponovo da se dočepa vlasti i državne kase".?ilasu je, kkao kaže, očigledno malo to što je svojim firmama dok je bio na vlasti obezbedio 619 miliona evra prihoda, a sebi 25 miliona evra ličnog bogatstva, pa bi hteo još.     

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/nektar-u-novom-projektu-proizvodnje-organskog-mleka/

Autori: @krstarica

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Nektar u novom projektu proizvodnje organskog mleka

BEOGRAD - Proizvođači organske hrane u Srbiji planiraju da prošire svoje poslovanje, a u kompaniji Nektar kažu da su ušli u novi partnerski projekat saBEOGRAD - Proizvođači organske hrane u Srbiji planiraju da prošire svoje poslovanje, a u kompaniji Nektar kažu da su ušli u novi partnerski projekat sa Global Seed-om, vlasnikom jedne od najvećih farmi organskog mleka u Evropi. Izvršni direktor Nectar Group Mihailo Janković rekao je da se organska proizvodnja već razvija godinama unazad i da se po policama supermakreta širi prostor za organske proizvode, dok su potrošači sve infomisaniji i sve više traže proizvode koji su organski, zdravi i koji imaju sigurno poreklo. "Očekujemo da će organski asortiman u ponudi porasti, a samim tim i organska prozvodnja", rekao je Janković, koji je učestvovao na panelu "Organska proizvodnja: Novi horizonti srpske poljoprivrede" u okviru manifestacije Belgrade Food Show. Najavio je da će komanija Nektar sigurno povećati zasade organskog voća, kao jedan od pravaca pospešivanja organske proizvodnje, a da planira da u naredne dve godine ima 114 hektara organske jabuke koju će korisiti, pre svega, za proizvode te kompanije i paletu proizvoda koju će razviti. "Nešto od toga već imamo. Imamo u ponudi organske sokove", rekao je Janković i naglasio važnost investicije sa partnerom Global Seed-om i projekta izgradnje fabrike organske hrane. Već se, dodaje, na policama nalaze proizvodi fabrike Biopanon, i to proizvodi poput organskog mleka, jogurta, namaza, kiselo-mlečnih proizvoda. "To je jedan pravac za koji mislimo da će zadovoljiti potrebe potrošača i prve reakcije su odlične", naveo je Janković. Rukovodilac službe standarda kvaliteta iz srpske porodične firme Global Seed Ina Radanović očekuje da će organska poizvodnja ići uzlaznom putanjom, a da je pospešuje i udruživanje Global Seed-a i Nektara u proizvodnji organskog mleka i mlečnih proizvoda. "Organska proizvodnja se uvećava takvim vidovima udruživanja", rekla je Radanović. Navela je da država radi na tome da se poboljšaju uslovi za organsku prozivodnju ukoju, kaže, treba ući sa velikim strpljenjem i velikim entuzijazmom. Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Veljko Jovanović kaže da organskoj proizvodnji treba dati mogućnost da se razvije. "Postoji prilika da stignemo Evropu i da se pozicioniramo na jednoj niši gde mogu manji igracic da dobro plivaju. Taj sektor je u Evropi dostigao neverovatne razmere, samo u Nemačkoj vrednost organskog tržišta je oko 11 milijardi evra", rekao je Jovanović. Naveo je da je izvoz organskih proizvoda iz Srbije 20 miliona evra godišnje, ali da može da bude mnogo veći. "Potrebno nam je da postoji jedna ozbljna strategija koja će biti javno-privatno partnerstvo, kojom će se pružiti šansa proizvođačima da odu korak dalje. To bi značilo da se u potpunosti usaglasimo sa legislativom EU", rekao je Jovanović. Na panelu, Branislav Raketić iz Ministarstva rekao je da je organska proizvodnja u Srbiji dobar alat za zaštitu konkurentnosti. Naveo je da se najveći deo organskih proizvoda izvozi, te da će država morati da podigne nivo podsticaja za taj sektor. Raketić je najavio i pripremu novih zakona kako bi Srbija bila spremna za nova pravila u toj oblasti koja će doneti Uredba EU koja stupa na snagu od 2021. godine. Predsednica Upavnog odbora Serbia Organica Snežana Oljača rekla je da je cilj da se organska proizvodnja širi i da će sve više ljudi ulaziti u taj sektor ako se povećaju podsticaji koje daje država. Profesor Fakulteta za biofarming Megatrend univerziteta Slobodan Milenković kaže da se organskom proizvodnjom bave velike kompanije kao Nekatar, kompanije koje su dobri izvoznici, kao i mali proizvođači za koje kaže da su najtanja karika. "Razvoj organskog sektora može da se odvija dobro i pravilno samo ako se razvijaju sve tri grupe proizvođača", smatra Milenković. (Tanjug)  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3111152-novi-projekat-domace-kompanije-sa-jednom-od-najvecih-farmi-u-evropi-organsko-mleko

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Novi projekat domaće kompanije sa jednom od najvećih farmi u Evropi - organsko mleko

"Potrošači su sve infomisaniji i sve više traže proizvode koji su organski, zdravi i koji imaju sigurno poreklo" | Telegraf Biznis - Najnovije vestiProizvođači organske hrane u Srbiji planiraju da prošire svoje poslovanje, a u kompaniji Nectar kažu da su ušli u novi partnerski projekat sa Global Seed-om, vlasnikom jedne od najvećih farmi organskog mleka u Evropi.Izvršni direktor Nectar Group Mihailo Janković rekao je da se organska proizvodnja već razvija godinama unazad i da se po policama supermakreta širi prostor za organske proizvode, dok su potrošači sve infomisaniji i sve više traže proizvode koji su organski, zdravi i koji imaju sigurno poreklo.- Očekujemo da će organski asortiman u ponudi porasti, a samim tim i organska prozvodnja - rekao je Janković, koji je učestvovao na panelu "Organska proizvodnja: Novi horizonti srpske poljoprivrede" u okviru manifestacije Belgrade Food Show.Najavio je da će komanija Nektar sigurno povećati zasade organskog voća, kao jedan od pravaca pospešivanja organske proizvodnje, a da planira da u naredne dve godine ima 114 hektara organske jabuke koju će korisiti, pre svega, za proizvode te kompanije i paletu proizvoda koju će razviti.- Nešto od toga već imamo. Imamo u ponudi organske sokove - rekao je Janković i naglasio važnost investicije sa partnerom Global Seed-om i projekta izgradnje fabrike organske hrane.Već se, dodaje, na policama nalaze proizvodi fabrike Biopanon, i to proizvodi poput organskog mleka, jogurta, namaza, kiselo-mlečnih proizvoda.- To je jedan pravac za koji mislimo da će zadovoljiti potrebe potrošača i prve reakcije su odlične - naveo je Janković.Foto: PixabayRukovodilac službe standarda kvaliteta iz srpske porodične firme Global Seed Ina Radanović očekuje da će organska poizvodnja ići uzlaznom putanjom, a da je pospešuje i udruživanje Global Seed-a i Nektara u proizvodnji organskog mleka i mlečnih proizvoda.- Organska proizvodnja se uvećava takvim vidovima udruživanja - rekla je Radanović.Navela je da država radi na tome da se poboljšaju uslovi za organsku prozivodnju u koju, kaže, treba ući sa velikim strpljenjem i velikim entuzijazmom.Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Veljko Jovanović kaže da organskoj proizvodnji treba dati mogućnost da se razvije.- Postoji prilika da stignemo Evropu i da se pozicioniramo na jednoj niši gde mogu manji igrači da dobro plivaju. Taj sektor je u Evropi dostigao neverovatne razmere, samo u Nemačkoj vrednost organskog tržišta je oko 11 milijardi evra - rekao je Jovanović.Naveo je da je izvoz organskih proizvoda iz Srbije 20 miliona evra godišnje, ali da može da bude mnogo veći.- Potrebno nam je da postoji jedna ozbljna strategija koja će biti javno-privatno partnerstvo, kojom će se pružiti šansa proizvođačima da odu korak dalje. To bi značilo da se u potpunosti usaglasimo sa legislativom EU - rekao je Jovanović.Na panelu, Branislav Raketić iz Ministarstva rekao je da je organska proizvodnja u Srbiji dobar alat za zaštitu konkurentnosti.Naveo je da se najveći deo organskih proizvoda izvozi, te da će država morati da podigne nivo podsticaja za taj sektor. Raketić je najavio i pripremu novih zakona kako bi Srbija bila spremna za nova pravila u toj oblasti koja će doneti Uredba EU koja stupa na snagu od 2021. godine.Predsednica Upavnog odbora Serbia Organica Snežana Oljača rekla je da je cilj da se organska proizvodnja širi i da će sve više ljudi ulaziti u taj sektor ako se povećaju podsticaji koje daje država.(Telegraf Biznis/Tanjug)Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata                    

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SPORAZUM ŠEST MESECI PRE GLASANJA

SPORAZUM ŠEST MESECI PRE GLASANJABEOGRAD, 11. oktobar 2019. (FoNet) - Cilj dijaloga vladajućekoalicije i opozicije trebalo bi da bude postizanjeobavezujućeg sporazuma o merama za punu primenu preporukaOEBS o izbornom procesu, najmanje šest meseci pre izlaska nabirališta, zaključeno je danas na sastanku Zajedničkogkonsultativnog odbora predstavnika civilnog društva izEvropske unije i Srbije.Odbor omogućava nevladinim organizacijama (NVO) sa obestrane da prate napredak Srbije ka članstvu u EU i uputepreporuke Vladi Srbije i Uniji.U zajedničkoj deklaraciji sa dvodnevnog devetog sastankanavodi se i da bi Vlada Srbije trebalo da usvoji i primeniMedijsku strategiju na transparentan način, bez nepotrebnihodlaganja.Članovi Odbora ocenili su da u Srbiji nije napravljennapredak u stvaranju uslova za razvoj i finansiranjecivilnog društva i da su potrebni dalji napori da bi seosigurala sistemska saradnja između vlade i civilnogdruštva.Odbor je osudio napade predstavnika vlasti i medija kojevlada finansira na NVO i zatražio od vlasti da dovedu predlice pravde počinioce i naručioce tih napada.U deklaraciji se izražava nada da će se prilikom izboranovog evropskog komesara zaduženog za proširenje EU posebnapažnja posvetiti sposobnostima kandidata da promoviševladavinu prava i osnovnih ljudskih prava.Odbor je izrazio zabrinutost zbog zloupotrebe funkcijapredstavnika vlasti tokom izborne kampanje i odsustvareakcija na to državnih institucija, kao što su Agencija zaborbu protiv korupcije i tužilaštvo.Vladi Srbije je preporučeno da što je pre moguće počnekonsultacije sa NVO o strateškim dokumentima.Odbor je zatražio od institucija EU da efikasnije pratereforme u oblasti vladavine prava.Kopredsednica Odbora Ana Milićević Pezelj je ocenila da je uSrbiji vladavina prava godinama ključna tema.Nije dovoljno prepisati evropske zakone. Mnogo veći napor jepotreban da bi se to zakonodavstvo primenilo, izjavila jeAna Milićević Pezelj.Ukoliko se u EU ne uđe u potpunosti spreman, ne može seprofitirati od onoga što Unija nudi, rekla je Ana MilićevićPezelj, uz konstataciju da građani moraju biti uključeni utaj proces.Jer, u EU se i ulazi zbog građana, izjavila je Ana MilićevićPezelj. (Kraj) vbr/drp 15:48

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/sv-tvrdnj-marka-bastaca-na-racun-sns-su-najobicniji-produkt-nj-gov-autoproj-kcij/257938/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sve tvrdnje Marka Bastaća na račun SNS su najobičniji produkt njegove autoprojekcije!

RADOSLAV MARJANOVIĆ SNS: AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 11.10.2019. 15:54Kako je odlazeći predsednik opštine Stari Grad trošio novac * Zamenik šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda Radoslav Marjanović izjavio je da Đilas osim najgoreg gradonačelnika nosi i titulu licemera * Međutim, Marko Bastać je očigledno rešio da mu tu titulu najvećeg licemera oduzme * Odlazeći predsednik opštine Stari grad, koji je svaki peti dinar budžeta potrošio na plaćanje svojih i Đilasovih aktivista Zamenik šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda Radoslav Marjanović izjavio je danas da Dragan Đilas, koji se bestidno obogatio dok je obavljao važne državne funkcije, nosi titulu najgoreg gradonačelnika Beograda i najvećeg licemera. Međutim,  prema njemu predsednik beogradskog odbora njegove stranke Marko Bastać je očigledno rešio da mu tu titulu najvećeg licemera oduzme.   " Sve tvrdnje koje je Marko Bastać izneo na račun Srpske napredne stranke su zapravo najobičniji produkt njegove autoprojekcije. Valjda misli da ako je on potrošio protiv Zakona o budžetu i javnim nabavkama 122 miliona dinara iz budžeta opštine, čiji je predsednik, da to svi drugi rade. Podsećam javnost da je Marko Bastać sa svojim plaćenicima i huliganima, među kojima se nalaze i osuđivani narko-dileri, do sada nasilno izbacivao opštinske odbornike Srpske napredne stranke iz skupštinske sale, kao i da je fizički nasrtao na Nemanju Joksimovića, gradskog odbornika Srpske napredne stranke na Trgu republike, pa Bastać valjda misli da se svi drugi predsednici opština ponašaju kao on, kao najobičniji uličari i huligani, izjavio je Marjanović i dodao:   "Odlazeći predsednik opštine Stari grad, koji je svaki peti dinar budžeta potrošio na plaćanje svojih i Đilasovih aktivista, odbornika i huligana, umesto na građane Starog grada, pokazao je da je nedostojan funkcije koju obavlja, te je logično da sledi destruktivnu i lopovsku politiku Dragana Đilasa, koji hoće na silu i bez izbora ponovo da se dočepa vlasti i državne kase. Đilasu je očigledno malo to što je svojim firmama dok je bio na vlasti obezbedio 619 miliona evra prihoda, a sebi 25 miliona evra ličnog bogatstva, pa bi hteo još.    BONUS VIDEO: PORTIR IZBACIO BOŠKA!!!      

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: standard.rs

Link: https://www.standard.rs/2019/10/11/sta-pise-u-novoj-americkoj-analizi-o-balkanu/

Autori: http://newlookworld.com/

Teme: Javne nabavke

Naslov: Šta piše u novoj američkoj analizi o Balkanu?

Evropska unija takođe treba da promijeni način na koji je godinama tretirala Zapadni Balkan i prekine sa politikom "stabilokratije", stoji u analizi. petak 11. oktobar 2019. 16:52EU treba da promeni način na koji je godinama tretirala Zapadni Balkan i prekine sa politikom "stabilokratije", piše u analizi EU treba da omogući balkanskim državama pristup fondovima za razvoj infrastrukture i prestane da podržava lokalne autokrate kako bi se smanjio štetan uticaj Kine, neki su od zaključaka najnovije studije američkog Centra za analizu evropske politike (CEPA).Kako se navodi u analizi, Kina javno podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU, ali kineske investicije u regionu u sklopu inicijative "Pojas i put" (BRI) imaju negativan efekat na šanse tih država da postanu članice."Specifični načini na koje 'Pojas i put' ometa integraciju Zapadnog Balkana u EU razlikuju se u izvjesnoj mjeri od države do države, ali prije svega uključuju tzv. 'dužničku diplomatiju', promovisanje ekološke politike koja nije u skladu sa standardima EU i iskorišćavanje i podržavanje korupcije u pojedinim vladama", navodi se u izvještaju.Izraz "dužnička diplomatija" odnosi se na kinesku politiku finansiranja infrastrukturnih projekata kako bi zemlje koje pozajmljuju novac bile "zarobljene" u dugu koji ih čini otvorenim za kineski uticaj.Primer za to je izgradnja auto-puta Beograd-Bar, za koju se Crna Gora zadužila kod kineske "Eksim banke", što je za posledicu imalo skok duga te zemlje na 80 odsto BDP-a u 2018. godini. Kako se navodi u analizi, kineski zajmovi su privlačni za zemlje Zapadnog Balkana zato što su sredstva koja te države primaju za razvoj infrastrukture kroz evropske IPA fondove neadekvatna.EU treba da pruži kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo pristup strukturnim fondovima i Kohezionom fondu, koji su trenutno rezervisani za zemlje-članice, u zamenu za povinovanje propisima EU u postupcima javnih nabavki, koji su trenutno obavezujući samo za članice EU, dodaje se u izvještaju.Evropska unija takođe treba da promijeni način na koji je godinama tretirala Zapadni Balkan i prekine sa politikom "stabilokratije", odnosno podrške autokratskim liderima zarad stabilnosti u regionu."Umjesto da joj parola na Zapadnom Balkanu bude 'stabilnost', EU treba da pokaže da se jasno razlikuje od Kine i povrati kredibilitet u regionu tako što će podržavati i sarađivati sa istinski demokratskim reformatorima gdje god ih može naći", navodi se u analizi. Predlaže se i da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp posjeti region i potvrdi američku podršku evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.Autor Nebojša PopovićIzvor Sputnjik, 11. oktobar 2019. 

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/trziste/niska-televizija-zona-plus-promenila-vlasnika-ali-ostaje-u-porodici-gasic/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Niška televizija "Zona plus" promenila vlasnika, ali ostaje u porodici Gašić

Tržište Umesto Vladana Gašića, inače sina načelnika Bezbednosno-inforativne agencije (BIA) Bratislava Gašića, novi vlasnik TV Zona plus je njegov mlađi brat Nikola. Z Tržište Umesto Vladana Gašića, inače sina načelnika Bezbednosno-inforativne agencije (BIA) Bratislava Gašića, novi vlasnik TV Zona plus je njegov mlađi brat Nikola. Zašto je promenjen vlasnik i šta to znači za samu televiziju, direktorka ovog medija Slađana Ostojić nije odgovorila novinarima Južnih vesti. Vladan Gašić, koji je na čelu Zone plus od njenog osnivanja, prema dokumentaciji sa APR-a, 3. oktobra preneo je vlasništvo na mlađeg brata, 20-godišnjeg Nikolu Gašića.Zašto je došlo do ovakve promene, direktorka i glavna urednica ove televizije Slađana Ostojić nije odgovorila novinarima Južnih vesti. Ostojićeva nije odgovorila ni na pitanje da li sa novim vlasnikom dolazi i nova urednička i poslovna politika.Inače, Raskrikvanje je nedavno pisalo da je ovaj niški medij u poslednje dve godine za projekte dobio preko 160.000 evra.Podsetimo, organizacija "Transparentnost Srbije" je podnela REM-u prijavu protiv Zone plus zbog favorizovanja Aleksandra Vučića.S. M.     

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/srbija/162439/sabacki-vodovod-zacepili-lopovluci-zelenovicevog-rukovodstva

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Šabački vodovod začepili "lopovluci" Zelenovićevog rukovodstva!?

Gde je nestalo na desetine miliona dinara iz šabačkog vodovoda u razno raznim poslovnim mahinacijama Zelenovićevog rukovodstva u ovom javnom preduzeću, samo za jednu 2018.godinu koju je kontrolisao Državni revizor? Nadležno tužilaštvo će sigurno protiv odgovornih podneti Krivične prijave, jer, sudeći po izveštaju DRI - dokaza ima "koliko hoćete", piše Embargo.rs.IZVOR: Embargo.rs petak, 11. 10. 2019.| 18:26 0Nepobitno je utvrđeno da se muljalo sa platama radnika, po sistemu " našima povećaj, njihovima oduzimaj"! Posebna stavka na kojima se, sudeći po izveštaju DRI " najviše kralo" su javne nabavke, koje u stvari i nisu bile javne, jer su uglavnom obavljane bez Zakonom propisane procedure!? Šta to praktično znači? To znači da su poslovi sklapani "internim dogovorima, odnosno da su dodeljivani prijateljima restlovane, kobajagi demokratske vladajuće koalicije"… Nema evidencije koliko je sklopljeno takvih poslova, niti da su uopšte one bile uopšte planirane, što takođe Zakon o javnim nabavkama propisuje, već su izgleda poslovi plaćani " ad hok, odokativno ili kada je i kome koliko para trebalo"?!?Državni revizor je utvrdio takođe da su poslovne knjige ovog "dosmanlijskog" javnog preduzeća u Šapcu - blago rečeno u haosu! Nema precizne evidencije  naplate, niti potraživanja?! Očigledno, hoas u poslovnim knjigama imao je za cilj, da se sakriju svi oni koji ( verujemo) godinama ne plaćaju za pružene usluge… A, takvih je u Šapcu izgleda mnogo. I sve na štetu građana, kroz "naštelovane račune":..U bezvlašću i bahatosti se išlo toliko daleko, da ovo javno preduzeće uopšte nije pribavljalo saglasnost osnivača za cene usluga za ono malo izgrađenih vodovodnih i kanalizacionih mreža? I to je bilo  političko namirivanje koalicionih partnera, koji su direktno pomogli da se izborna gubitnička koalicija punih 19 godina održava na vlasti u Šapcu?!Da je sve tako kako je i zvanično konstatovao Držaavni revizor dokaz je činjenica da Grad Šabac ( čitaj Zelenovićevo dirigovano rukovodstvo), osporava potraživanje svogg javnog preduzeća u iznosu od skoro 34 miliona dinara!? I šta aće od toga biti? Ništa. Dug će nestati, kao mnogo puta do sada!?  Navikli su da ništa ne plaćaju, već samo da uzimaju iz gradske kase, koju inače pune građani Šapca, odnosno poreski obveznici…  Šta tek reći o raznim vrstama davanja zaposlenima, u kojima je takođe radio sistem " leva ruka, desni džep", pa se pojedinim radnicima delilo " šakom i kapom", po ""bog zna sve kakvim nezakonitim inkognito osnovama"… U isto vreme, izgleda da je ovo javno preduzeće bilo jedno od onih koja su služila za zapošljavanje radi namirivanja, davno datih "koalicionih obećanja"… Opet, bez ikakve zakonske kontrole.     Građanima Šapca je odaavno "puklo pred očima":  Cinično je što mesecima unazad šabački gradonačelnik Nebojša Zelenović tabana po beogradskoj novopostavljenoj kaldrmi - dok u svojoj kući, u gradskoj Upravi Šapca, u javnim preduzećima - sve pršti od "muljaža, mahinacija i drpisanja"!?! Osilili se puleni Dušana Petrovića, jer "njegovu despotiju" punih 18 godina niko ne kontroliše! I kad su utvrđeni "lopovluci", oni su ostali zaglavljeni u sudskim korupcionaškim delovanjima, u traženju mišijih rupa kroz koja se ove "dosmanlije" decenijama provlače…          

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/politika/464673/embargo-sabacki-vodovod-zacepili-lopovluci-zelenovicevog-rukovodstva-tuzilastvo-mora-reaguje

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: EMBARGO.RS: Šabački vodovod začepili "lopovluci" Zelenovićevog rukovodstva!?! Tužilaštvo mora da reaguje…

Embargo.rs 18:38 11. 10. 2019.Gde je nestalo na desetine miliona dinara iz šabačkog vodovoda u razno raznim poslovnim mahinacijama Zelenovićevog rukovodstva u ovom javnom preduzeću, samo za jednu 2018.godinu koju je kontrolisao Državni revizor? Nadležno tužilaštvo će sigurno protiv odgovornih podneti Krivične prijave, jer, sudeći po izveštaju DRI - dokaza ima "koliko hoćete"…, navodi se u tekstu na sajtu Embargo.rsNepobitno je utvrđeno da se muljalo sa platama radnika, po sistemu " našima povećaj, njihovima oduzimaj"! Posebna stavka na kojima se, sudeći po izveštaju DRI " najviše kralo" su javne nabavke, koje u stvari i nisu bile javne, jer su uglavnom obavljane bez Zakonom propisane procedure!? Šta to praktično znači? To znači da su poslovi sklapani "internim dogovorima, odnosno da su dodeljivani prijateljima restlovane, kobajagi demokratske vladajuće koalicije"… Nema evidencije koliko je sklopljeno takvih poslova, niti da su uopšte one bile uopšte planirane, što takođe Zakon o javnim nabavkama propisuje, već su izgleda poslovi plaćani " ad hok, odokativno ili kada je i kome koliko para trebalo"?!?Državni revizor je utvrdio takođe da su poslovne knjige ovog "dosmanlijskog" javnog preduzeća u Šapcu - blago rečeno u haosu! Nema precizne evidencije  naplate, niti potraživanja?! Očigledno, hoas u poslovnim knjigama imao je za cilj, da se sakriju svi oni koji ( verujemo) godinama ne plaćaju za pružene usluge… A, takvih je u Šapcu izgleda mnogo. I sve na štetu građana, kroz "naštelovane račune":..Printscreen Embargo.rsU bezvlašću i bahatosti se išlo toliko daleko, da ovo javno preduzeće uopšte nije pribavljalo saglasnost osnivača za cene usluga za ono malo izgrađenih vodovodnih i kanalizacionih mreža? I to je bilo  političko namirivanje koalicionih partnera, koji su direktno pomogli da se izborna gubitnička koalicija punih 19 godina održava na vlasti u Šapcu?!Da je sve tako kako je i zvanično konstatovao Držaavni revizor dokaz je činjenica da Grad Šabac ( čitaj Zelenovićevo dirigovano rukovodstvo), osporava potraživanje svogg javnog preduzeća u iznosu od skoro 34 miliona dinara!? I šta aće od toga biti? Ništa. Dug će nestati, kao mnogo puta do sada!?  Navikli su da ništa ne plaćaju, već samo da uzimaju iz gradske kase, koju inače pune građani Šapca, odnosno poreski obveznici…  Šta tek reći o raznim vrstama davanja zaposlenima, u kojima je takođe radio sistem " leva ruka, desni džep", pa se pojedinim radnicima delilo " šakom i kapom", po ""bog zna sve kakvim nezakonitim inkognito osnovama"… U isto vreme, izgleda da je ovo javno preduzeće bilo jedno od onih koja su služila za zapošljavanje radi namirivanja, davno datih "koalicionih obećanja"… Opet, bez ikakve zakonske kontrole.     Građanima Šapca je odaavno "puklo pred očima":  Cinično je što mesecima unazad šabački gradonačelnik Nebojša Zelenović tabana po beogradskoj novopostavljenoj kaldrmi - dok u svojoj kući, u gradskoj Upravi Šapca, u javnim preduzećima - sve pršti od "muljaža, mahinacija i drpisanja"!?! Osilili se puleni Dušana Petrovića, jer "njegovu despotiju" punih 18 godina niko ne kontroliše! I kad su utvrđeni "lopovluci", oni su ostali zaglavljeni u sudskim korupcionaškim delovanjima, u traženju mišijih rupa kroz koja se ove "dosmanlije" decenijama provlače… Printscreen Embargo.rsPrintscreen Embargo.rs             

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/info/sabacki-vodovod-zacepili-lopovluci-zelenovicevog-rukovodstva-tuzilastvo-mora-da-reaguje-2019-10-11-0

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Šabački vodovod začepili "lopovluci" Zelenovićevog rukovodstva!?! Tužilaštvo mora da reaguje…

Gde je nestalo na desetine miliona dinara iz šabačkog vodovoda u razno raznim poslovnim mahinacijama Zelenovićevog rukovodstva u ovom javnom preduzeću, samo za jednu 2018. godinu koju je kontrolisao Državni revizor?. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.Srbija Danas/EmbargoNadležno tužilaštvo će sigurno protiv odgovornih podneti Krivične prijave, jer, sudeći po izveštaju DRI - dokaza ima "koliko hoćete"…Nepobitno je utvrđeno da se muljalo sa platama radnika, po sistemu "našima povećaj, njihovima oduzimaj"! Posebna stavka na kojima se, sudeći po izveštaju DRI "najviše kralo" su javne nabavke, koje u stvari i nisu bile javne, jer su uglavnom obavljane bez Zakonom propisane procedure!? Šta to praktično znači? To znači da su poslovi sklapani "internim dogovorima, odnosno da su dodeljivani prijateljima restlovane, kobajagi demokratske vladajuće koalicije"… Nema evidencije koliko je sklopljeno takvih poslova, niti da su uopšte one bile uopšte planirane, što takođe Zakon o javnim nabavkama propisuje, već su izgleda poslovi plaćani "ad hok, odokativno ili kada je i kome koliko para trebalo"?!?Državni revizor je utvrdio takođe da su poslovne knjige ovog "dosmanlijskog" javnog preduzeća u Šapcu - blago rečeno u haosu! Nema precizne evidencije naplate, niti potraživanja?! Očigledno, hoas u poslovnim knjigama imao je za cilj, da se sakriju svi oni koji (verujemo) godinama ne plaćaju za pružene usluge… A, takvih je u Šapcu izgleda mnogo. I sve na štetu građana, kroz "naštelovane račune"...U bezvlašću i bahatosti se išlo toliko daleko, da ovo javno preduzeće uopšte nije pribavljalo saglasnost osnivača za cene usluga za ono malo izgrađenih vodovodnih i kanalizacionih mreža? I to je bilo  političko namirivanje koalicionih partnera, koji su direktno pomogli da se izborna gubitnička koalicija punih 19 godina održava na vlasti u Šapcu?!Da je sve tako kako je i zvanično konstatovao Držaavni revizor dokaz je činjenica da Grad Šabac (čitaj Zelenovićevo dirigovano rukovodstvo), osporava potraživanje svogg javnog preduzeća u iznosu od skoro 34 miliona dinara!? I šta će od toga biti? Ništa. Dug će nestati, kao mnogo puta do sada!? Navikli su da ništa ne plaćaju, već samo da uzimaju iz gradske kase, koju inače pune građani Šapca, odnosno poreski obveznici…  Šta tek reći o raznim vrstama davanja zaposlenima, u kojima je takođe radio sistem "leva ruka, desni džep", pa se pojedinim radnicima delilo "šakom i kapom", po "bog zna sve kakvim nezakonitim inkognito osnovama"… U isto vreme, izgleda da je ovo javno preduzeće bilo jedno od onih koja su služila za zapošljavanje radi namirivanja, davno datih "koalicionih obećanja"… Opet, bez ikakve zakonske kontrole.     Građanima Šapca je odaavno "puklo pred očima":  Cinično je što mesecima unazad šabački gradonačelnik Nebojša Zelenović tabana po beogradskoj novopostavljenoj kaldrmi - dok u svojoj kući, u gradskoj Upravi Šapca, u javnim preduzećima - sve pršti od "muljaža, mahinacija i drpisanja"!?! Osilili se puleni Dušana Petrovića, jer "njegovu despotiju" punih 18 godina niko ne kontroliše! I kad su utvrđeni "lopovluci", oni su ostali zaglavljeni u sudskim korupcionaškim delovanjima, u traženju mišijih rupa kroz koja se ove "dosmanlije" decenijama provlače…              

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019 

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/vladimir-goati-jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-roka-za-izbore-makar-za-sest-meseci.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Vladimir Goati

Naslov: VLADIMIR GOATI: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje roka za izbore makar za šest meseci

"Odziv ispod 50 procenata bi delegitimizovao izbore" 11. okt 2019 Optimalan rezultat pregovora opozicije i vlasti, uz posredovanje EU, trebalo bi da bude saglasnost o promeni, poboljšanju medijskih i institucionalnih preduslova za početak izborne kampanje, ocenjuje analitičar Vladimir Goati. U intervjuu za Autonomiju, Goati kaže da je, kada su u pitanju medijska prava, to veoma teško izvodljivo jer je rok za izbore fiksiran Ustavom, ali smatra da je zahtev opozicije legitiman pošto su medijski uslovi upravo ti koji određuju rezultate izbora, dok je glasanje samo ratifikacija ranije zauzetih stavova. Vreme je jedan nezavisan činilac, a deo opozicije misli da je vreme isteklo. Jer, ne možete, očigledno, svest koja je formirana tokom godina vladavine vladajuće koalicije promeniti ukoliko medijski izborni uslovi ne budu promenjeni dovoljno vremena ranije kako bi građani imali bar nekakvu mogućnost da ravnopravno ocenjuju i vlast i opoziciju. Ovog momenta čini se da je vreme isteklo kao pesak iz peščanog časovnika i zbog toga je, po mom mišljenju, jedan broj opozicionih partija odlučio da ne izađe na izbore. Nije li neozbiljno da se pregovara o poštovanju uslova koji su propisani zakonima i drugim pravnim normama? Puno propisa je u ovoj zemlji jako, jako dobro. Ali imate ili loše sprovođenje ili nesprovođenje zakona. Kada je reč o medijskoj sferi, mislim i na elektronske i pisane medije, ta medijska sfera formira mišljenje građana, a potpis je sama ratifikacija već utvrđenog mišljenja. Dakle, možete da izmenite nekoliko dana pred izbore ili mesec-dva pred izbore, ništa se neće promeniti i tu je samisao tog minimalnog roka od šest meseci. Zašto EU toliko insistira na razgovorima i protivi se bojkotu? Evropska unija misli da je rešenje kosovskog pitanja ključno pitanje, ja isto tako mislim da je to ključno pitanje. Ali nije svejedno da li će to kosovsko pitanje da reši čovek na čijim se izborima pojavio procenat od 60 odsto ili će to biti čovek za koga je glasalo, uz bojkot, ispod 50 odsto. Legitimitet će jako oslabiti, odnosno odsustvo legitimiteta predsednika ili Vlade, svejedno ko bude učestvovao u pregovorima, će oslabiti ukoliko to na izborima bude ispod 50 odsto. Ispada li onda da EU insistiranjem na učešću u izborima zapravo pomaže vlasti? Mislim da nema nameru nikome da pomogne. Evropska unija nije dovoljno svesna istraživanja o elektronskim i pisanim medijima, nije u stanju da oceni taj stepen neravnopravnosti i njegov učinak na mentalni sklop birača u Srbiji. Bojim se da su pregovori koji su vođeni na Fakultetu političkih nauka delimično bili sukobljavanje nedovoljno kompetentnog sveta i na kraju se nisu završili nikakvim zaključcima. U kasno vreme su počeli, to je trebalo da se radi sigurno godinu dana ranije. Izbeći krnje izboreVladimir Goati za Autonomiju kaže da je jedina, po njegovom mišljenju malo verovatna, mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore makar za šest meseci, uz napomenu da imamo izuzetno sposobne tumače koji bi mogli da rastumače Ustav tako da se izbori ipak pomere."Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih građana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata građana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore i otežava, na žalost, i položaj Vlade u pregovorima sa Kosovom. Imaćemo posle izbora kampanju za novim demokratskim izborima, a to je vreme koje se gubi za rešavanje kosovskog problema. Ne zaboravite da na Kosovu vreme ne radi za Srbe, za srpsku stranu. Sve veći broj ljudi sa Kosova ovako ili onako se seli, ili u Srbiju ili pak u neke druge zemlje i to je trend koji je nezadrživ. Koliko međusobne optužbe opozicionih partija, odnosno podela na takozvanu pro i antivučićevu opoziciju dodatno komplikuje stvari? Šta je s biračima? To je sve mutno, nejasno. Prosečni birač, baveći se svojim mukama i poslom, nema vremena da uđe u sve te finese i on je već odlučio kako da glasa. Kako Vam se čni, je li veća šansa da se još neke opozicione partije narednih meseci priključe bojkotu ili da one koje su za bojkot prekrše svoj stav i učestvuju na izborima? To samo zavisi, po mom mišljenju, od mogućnosti da se nađe neko kreativno interpretiranje i da se rok za izbore produži za šest meseci od dana kada bude postignut odgovarajući aranžman konsenzusom vlasti i opozicije. Ne zaboravite, umesto vlasti i opozicije u Srbiji imamo vladajuću koaliciju, partije predstavljene u parlamentu koje nisu ni u vlasti ni u opoziciji i opozicione stranke. To je specifičnost parlamenta, on nije podeljen oštro na dve suporotstavljene grupe, nego je tu jedna grupa koja očekuje, pretpostavljam i možda grešim, da će u slučaju bojkota ona povećati svoje učešće u nekoj dobiti u parlamentu. Dalibor Stupar (Autonomija)Podelite ovu stranicu!  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3338211/toncev-o-muljanjima-socijalista-ivica-sad-lakse-dise-ali-afere-progutase-sps

Autori: @KurirVesti

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: TONČEV O MULJANJIMA SOCIJALISTA: Ivica sad lakše diše ali afere progutaše SPS

Sve afere od 2008. godine pa do danas gutaju Socijalističku partiju Srbije (SPS), sa Ivicom Dačićem na čelu, kao karcinom! Ovim rečima je visoki funkcioner SPS Novica Tončev zamerio svom šefu afere kofer i banana, u kojoj su se svojevremeno odavale informacije ...Foto: Marina Lopičić, Nemanja NikolićPROZIVKAPolitika 12.10.2019. 07:00h 11.10.2019. 21:03hSve afere od 2008. godine pa do danas gutaju Socijalističku partiju Srbije (SPS), sa Ivicom Dačićem na čelu, kao karcinom! Ovim rečima je visoki funkcioner SPS Novica Tončev zamerio svom šefu afere "kofer" i "banana", u kojoj su se svojevremeno odavale informacije iz MUP krimi-klanu Darka Šarića dok je Dačić bio na čelu MUP. Devastacija - Sada kad su pravosnažno oslobođeni i Vladan Zagrađanin (predsednik IO SPS) i Branko Lazarević (bivši šef Dačićevog kabineta), verujem da Dačić lakše diše i da će višak energije i vremena usmeriti na sređivanje stanja u partiji da se takve afere više nikad ne ponove. Umesto da se fokusiramo na rezultat i podmlađivanje stranke, postali smo magnet za razne aferaše i foteljaše u proteklih deset godina koji se kao krpelji zakače za Dačića i kontaminiraju ga - navodi Tončev i dodaje: - To nas je devastiralo za sva vremena i od SPS je napravilo labavu konfederaciju solo umetnika. Nije ovde reč samo o kompromitaciji Dačića kao lidera, sve afere od 2008. do danas progutaše nam partiju kao karcinom. Odavanje tajni Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu je pravosnažno oslobodio bivšeg Dačićevog šefa kabineta Lazarevića, policajca Borisa Garu, advokata Radovana Štrpca i Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana, koji se godinama skriva u inostranstvu. U javnost su svojevremeno procurili snimci na kojima se vide Dačić i Lazarević na sastancima s Mišom Bananom u kafani. Kriminolog Dušan Davidović ima isključiv stav po pitanju svih političara čije se ime uprlja kriminalnim skandalom: - Svi koji su imali bilo kakvu aferu apsolutno ne bi trebalo da se išta pitaju u našoj državi, već bi trebalo da se povuku iz politike. Ali tamo gde nema ličnog morala i ličnog poštenja, ili stida, da ne kažem kajanja, tamo ne mogu da se očekuju ni povlačenje ni ostavke. Oni su tu i opet mogu da naprave razne afere, ne samo "kofer", nego još i veće - "kontejner". Vladimir GoatiTREBA IH OBRISATI SA SPISKA POLITIČARA Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, kaže da bi narod imao više poverenja u političare kad oni ne bi bili akteri afera poput "banane" i "kofera": - Oni koji su se ogrešili o zakon i koji su na sudu morali da dokazuju da li su krivi ili ne čine da građani gube poverenje u politiku. Mislim da bi trebalo imperativnim normama regulisati da se tako kompromitovani brišu sa spiska političkih kandidata. I to mislim sasvim načelno, ne samo na lidera SPS, jer su i neki drugi dovođeni u vezu s nezakonitim radnjama. U suprotnom, naša scena neće biti demokratska i bistra, nego mutna.  Kurir.rs / Silvija SlamnigFoto: Marina Lopačić, Nemanja Nikolić  Ivica Dačić, Ivica Tončev, SPS, Vladimir Zagrađanin, foto: Privatna Arhiva         

----------------------------------------------------------

Datum: 11.10.2019

Medij: Prva televizija

Emisija: Jutro sa Jovanom i Srđanom

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sanacija krova

Spiker:Stanari iz Ulice Marijane Gregoran već godinu dana čekaju na sređivanje krova u svojoj zgradi. Pošto su posle nekoliko meseci čekanja uspeli da sklope ugovor sa Javnim preduzećem Gradsko stambeno, stanari se osećaju iznevereno i radovi na sanaciji krova nikako da počnu. Naša ekipa izašla je na teren da otkrije u čemu je u stvari problem. Zbog čega, Željka, popravka krova još uvek nije počela i imaš li neke informacije, šta kažu u javnom preduzeću?Željka Mrđa, reporter:Dobro jutro još jedanput. Pa, tu smo sad, tu su, što bi se reklo, obe strane. Najčešće je to reč i o nekim procedurama koje često koče relizaciju mnogih stvari u Beogradu i Srbiji. Ali, kada vam je problem lično krov nad glavom, onda to i te kako ne možete da pustite da tek tako prođe. Naša gledateljka Tatjana Mandić nam se javljala i iznela ovu situaciju. Evo, sada ćete nam ponovo objasniti zapravo o čemu se radi. Vi već godinu dana imate problem da dobijete odgovor i da krenu radovi na sanaciji krova. Tatjana Mandić, stanarka:Da, upravo tako. 17. decembra prošle godine, pa negde do početka avgusta nikako nismo znali šta se dešava, zapravo. Ništa se nije dešavalo. Stigla je ponuda. Stanari su prihvatili ponudu. Jeste, krov je zajednička stvar zgrade, i posle toga opet mirovanje, status quo ništa se ne zna. Ja sam prekjuče nazvala i ustanovila da ti radovi neće proći ove jeseni, da ćemo dočakti zimu u ovakvom stanju i morala sam da zovem za pomoć, da vidim kako ćemo to dalje rešavati. Ovo sigurno nije moj problem samo. Ja mislim da je ovo problem mnogih ljudi i zato sam pozvala vas, da vidimo šta ćemo dalje. Željka Mrđa, reporter:Dobro. A mi smo onda pozvali Gradsko stambeno. Tu je gospodin Igor Ćurčić. Igore, rekli smo, ovo nažalost nije jedini primer. Postoje ovakve situacije. Šta se desilo? Zbog čega ne može da se realizuje, iako postoji ponuda?Igor Ćurčić, JP Gradsko stambeno:Dobro jutro, Željka, Vama, i dobro jutro svim vašim gledaocima. Da, ovo ne izgleda dobro, ali važno je reći da ne treba odmah uperiti prst u Javno preduzeće Gradsko stambeno. Dakle, mi održavamo 14.500 stambenih zgrada. Važno je naglasiti da se decenijama, nažalost, u taj stambeni fond nije ulagalo. Ovakvih oronulih krovova je mnogo. Ali, postoje procedure koje nas koče u realizaciji. To nije nekakvo opravdanje, već prosto činjenice. U ponedeljak, dakle, 14. oktobra, biće otvorene ponude, dakle, nakon raspisivanja javne nabavke otvaraju se ponude i to je nešto na šta mi ne možemo da utičemo, dakle, ne možemo da ubrzavamo ili usporavamo. Dakle, došli ste vi, ja sam gospođi rekao sve i da nije došla ekipa, te ponude bi bile otvorene 14. i ukoliko bi, dakle, zakon predviđa da ne sme da se prihvati ponuda iznad predviđene tj. procenjene vrednosti, dakle, ukoliko bi se pojavili izvođači sa, da kažem žargonski, naduvanim cenama koje bi bile na štetu stanara, mi smo dužni da naravno ponovo raspišemo javnu nabavku ili ukoliko se niko ne bi pojavio naravno, dakle, na taj način se štiti interes stanara. Ne mogu da dobiju posao oni koji žele da rade po nerealno visokim cenama. Naravno, ja pretpostavljam da se to neće desiti i zaista se nadam da će se to sve završiti dobro po stanare. Opet, građevinska sezona krtko traje. Jako je važno naglasti, ovo nisu argumenti da se opravdava Gradsko stambeno, nego činjenice. Vi znate koliko građevinska sezona traje. Pardon. Dakle, kada je velika kiša, kada je poledica, sneg, sve ono što se može dešavati u nekom kasnom jesenjem i zimskom periodu nije vreme kada možemo izvoditi građevinsko-zanatske radove. Zahteva je jako mnogo. Ja i ovu priliku koristim da u ime preduzeća apelujem na stanare da imaju razumevanja, ovo jeste veliki problem, ali da nije uvek krivac Gradsko stambeno. Željka Mrđa, reporter:Ali, kako Vi kažete-apelujete na građane da oni imaju razumevanja i da nije krivac Gradsko stambeno. Gradsko stambeno se plaća tokom čitave godine i održavanje zgrade. Zašto onda ta procedura ne može da se promeni? Zašto onda vi, kad već vidite da je zastoj i da u toku građevinske sezone ne može da se obavi sve, zašto vi ne pokrenete promenu te procedure?Igor Ćurčić, JP Gradsko stambeno:Ne možemo mi da menjamo zakon. Zakon o javnim nabavkama je zakon koji Gradsko stambeno samo poštuje, ne možemo da ga tumačimo da li nam se sviđa ili ne sviđa, ili da predlažemo njegove izmene.Mi prosto nismo..Željka Mrđa, reporter:Da li možete da uradite nešto, da onda se ne desi da Beograđani koji imaju problem i ovako ulaze u zimu..Igor Ćurčić, JP Gradsko stambeno:Ne želim da zvučim grubo, ali ovo što se desilo krovu, ovo nije bio nov krov do ove zime. To su uglavnom krovovi koji polako popuštaju i decenijama nije ulagan nijedan jedini dinar u njih. Ne govorim samo o ovom krovu, govorim o stotinama krovova u Beogradu. Kada se desi problem, kada dođe do prokišnjavanja, to je obično već krov koji je nažalost polutruo. Pričam generalno o Beogradu. I onda se očekuje da radovi krenu za 5 ili za 10 dana. Zbog zakonskih procedura to prosto nije moguće. Rekli ste.. Željka Mrđa, reporter:Šta je, recimo, sada moguće, dok se sada to ne otvore ponude, dok se ne vidi ko će biti izvođač radova? Šta je moguće?Ako krenu sad kiše, recimo, za nedelju dana, kako može da se pomogne ljudima koji svakako plaćaju održavanje cele godine?Igor Ćurčić, JP Gradsko stambeno:Plaćaju tokom.. Plaća se, dakle, redovno održavanje. Ovo su investicioni radovi. Oni ne plaćaju to. Ovo je nešto potpuno drugo za šta oni dobijaju ponudu, za šta se raspisuje javna nabavka. To nisu iste stvari, kada ljudi kažu-svakog meseca plaćam. Ne plaćate investicione radove. Ovo je potpuno druga priča. Što se tiče ovog krova, kada se otvore ponude, ukoliko postoje izvođači koji ispunjavaju uslove, moramo sačekati da prođu zakonski rokovi za žalbe i tako dalje. Realno je da ukoliko nema uslova, ako je zima, sneg i tako dalje, da se tek na proleće..Željka Mrđa, reporter:Da li ovde sad može da se, da li imate već sad neku informaciju, da li bi ovde mogli da dođu majstori i da krenu radovi ovde?Igor Ćurčić, JP Gradsko stambeno:Ne mogu da dođu majstori dok prosto se ne završi postupak javne nabavke, odnosno dok neko ne dobije posao, dok ne prođe zakonski rok za žalbu, tek onda se, je li, potpisuje ugovor. Teško se očekuje da neće biti nimalo snega ili mraza ili onoga što ugrožava bezbednost ljudi, a bezbednost je ipak na prvom mestu, tako da, u najkraćem vremenskom roku, u zavisnosti od vremenskih uslova i onoga što zakonski rokovi nameću. Željka Mrđa, reporter:Znači, u ponedeljak se otvaraju ponude. Koliko traje do toga da izađe ekipa na teren i da krene u sanaciju. Igor Ćurčić, JP Gradsko stambeno:Niste me baš razumeli. Ne može ekipa da izađe na teren dok se, dakle, kada se izabere izvođač, potpiše ugovor..Željka Mrđa, reporter:Koliko to sve traje? Šta možemo da kažemo stanarima ovdve u Marijane Gregoran, kada li će moći da imaju..?Igor Ćurčić, JP Gradsko stambeno:Kada će moći? Zavisi od vremenskih uslova. Ukoliko odmah dobijemo izvođača, poslušaju nas vremenski uslovi, to u najkraćem roku je zaista, kada se potpiše ugovor, postoji zakonski rok po ugovoru. Ne mogu sada licitirati o danima, ali najviše u ovom slučaju zavisi od vremenskih uslova. Imate i moj telefon, dostupan 24 sata. Ako vreme posluži, tu smo. Ali, proleće je krajnji rok. Željka Mrđa, reporter:Eto, čuli ste, nažalost, kako nekad stvari funkcionišu, dakle, i procedura i nemougćnost da se neke stvari urade onako  da budu uvremenjene, a dakle, priča i slika ovog krova ostaje. Evo, ja ću zamoliti samo još jedanput da se vidi. I sad, nažalost, ovo nije sigurno jedini ovakav krov u Beogradu. Eto, to je, ne znam prosto šta bih rekla, osim da.. Šta biste Vi sad rekli, na primer?Tatjana Mandić, stanarka:Mislim da, stvarno bi neke procedure trebalo ubrzati, jer ovo nisu obične stvari. Ovo vam ometa vaš život. Recimo, soba neće biti u upotrebi, niti moje vreme će biti meni dostupno zbog curenja krova. Željka Mrđa, reporter:Hvala Vam. Eto, Jovana, videli ste kako to izgleda. Spiker:Videli smo sve, Željka. Željka Mrđa, reporter:I stvarno, moram da kažem, uz dobru volju i Gradskog stambenog i gospodina Igora Ćurčića, dakle, da se izađe na teren, da odreaguje dobro preduzeće, da da odgovor, ali i dalje, prosto, procedura je ta koja koči realizaciju. Spiker:Dobro. Hvala. Nemamo mi tu šta mnogo da dodamo na ovo uključenje. Sve ste sami videli.                                                

-------------------------------------------------------------------------------------------------