Mediji o korupciji

Datum: 13.10.2019 

Medij: Alo      Strana: 24

Rubrika: Regioni

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi Stari grad

 Novi Stari grad

 Na Dan grada, 9. oktobra, počela je prva faza rekonstrukcije užičkog Starog grada, koja podrazumeva obnovu Gornjeg grada, izgradnju kule i kazamata sa rekonstukcijom citadele.

Prema rečima gradonačelnika Tihomira Petkovića, vrednost prve faze radova je 32 miliona dinara, od čega je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo 22, a Grad Užice 10 miliona. Kada se završi prva faza, do proleća naredne godine, počeće druga faza, koja se odnosi na projekat dalje konzervacije srednjeg i dela Donjeg grada sa izgradnjom ulazne kapije. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture sa osam miliona dinara, dok je Grad Užice obezbedio tri miliona.  - Trenutno se sprovodi postupak javne nabavke. Očekujemo do kraja oktobra uvođenje izvođača u posao i završetak radova do proleća - rekao je Petković i dodao da se treća faza odnosi na finalnu konzervaciju Donjeg grada, za šta je dobijen novac od Ambasade SAD, oko devet miliona dinara, dok će Grad obezbediti oko četiri miliona. Ovim projektom će se konzervirati ceo Stari grad, osim Vodene kule, gde bi trebalo sprovesti još neka arheološka istraživanja. - Ova investicija će se realizovati u potpunosti tokom naredne godine, a zatim dolazi i četvrta faza, koja se odnosi na rekonstrukciju srednjeg dela i Donjeg grada, za šta tek treba da radimo projekat i taj posao će se raditi tokom naredne godine - rekao je gradonačelnik Petković i posebno naglasio važnost projekta izgradnje pešačkog mosta koji će preko klisure reke Đetinje spajati Stari grad sa magistralnim putem.  - Idejni projekat je urađen i trenutno se radi projekat za građevinsku dozvolu. Nadamo se da ćemo tokom iduće godine obezbediti i sredstva i početi sa radovima na mostu dugom 113 metara, koji će biti izuzetno važan jer će olakšati odlazak turista do tvrđave, kao i do zelene biciklističke staze koja ide trasom stare pruge i svih drugih sadržaja koje imamo na tom potezu. To će biti izuzetan turistički proizvod, koji će Užice dodatno pozicionirati na turističku mapu Srbije, a ponudu turističke regije zapadne Srbije dodatno obogatiti - naglasio je on. Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture, istakao je da obnova Starog grada znači otvaranje nove stranice u istoriji i zaštiti kulturnog nasleđa Republike Srbije.

  1. GLIGORIJEVIĆ

 Povratak stare slike

Arheolog dr Marko Popović rekao je da je ovo početak velikog posla: vraćanje Starom gradu njegove izgubljene slike i vraćanje Užicu jednogod njegovih najznačajnijih simbola. - Počinje rekonstrukcija Gornjeg grada sa kulom i tojeslika koja se nalazi na grbu Užica. Rekonstrukcijom najstarijeg dela iz druge polovine 14. veka, kojije pripadao Nikoli Altomanoviću, neke vrste zamka, i zvanično počinje revitalizacija tvrđave, koja će novim generacijama Užičana svedočiti 0 istoriji grada u kojem žive i u isto vreme privući turiste. Velika je sreća što postoji dosta sačuvane dokumentacije iz 1737. godine, dok Stari grad nije bio miniran i porušen - rekaoje dr Popović.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 4,5

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Neće biti odlaganja izbora

 PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ U OKVIRU KAMPANJE „BUDUĆNOST SRBIJE” OBIŠAO TOPLIČKI OKRUG

 Neće biti  odlaganja izbora

 Neće biti odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, biće održani kako nalažu zakon i Ustav. Naš narod je uveo demokratiju i svake četiri godine su izbori.

 TANJUG/A. J.

Ovako je predsednik  Srbije Aleksandar Vučić juče odgovorio na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba od-

ložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot. Dodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije. - Za sve sam čuo, samo za to nisam. I da se za to zalažem ja, da bih ostao duže na vlasti, možda bih to razumeo, ali da se za to zalažu oni koji hoće da nas smene - ja tu vrstu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam - rekao je Vučić. On je nastavio svoju kampanju „Budućnost Srbije”, u okviru koje je juče posetio Toplički okrug, odnosno Blace, Kutlovac i Kuršumliju. Vučić je, najpre, obišao radove na putu Blace - Beoljin, kao i naselje Bela Zemlja gde su ga dočekali predsednik opštine Blace Milan Ćurčić, kao i izvođači radova.

Radovi na putu, koji će bolje povezati Blace sa Prokupljem, započeti su 13. septembra, a ukoliko sve bude po planu, 12 kilometara puta biće završeno do 31. decembra. Vrednost radova je 504 miliona dinara, koje je izdvojila država Srbija.  Veliki broj građana Blaca i okolinih mesta okupili su se tokom jučerašnjeg dana u centru te opštine, gde im se oko 11 časova obratio Vučić. Okupljeni građani rekli su da od predsednika Srbije očekuju da nastavi da radi kao do sada, a nadaju se otvaranju novih fabrika, ulaganjima u poljoprivredu i gradnju puteva. Ističu da je to poljoprivredni kraj, naročito voćarski,  ali da nedostaju odgovarajuće subvencije koje bi stimulisale i mlade da se bave poljoprivredom. Takođe, istakli su da bi voleli da ponovo počnu da rade fabrka za preradu voća „Fruto“ i mlekara. Navode da su u toj opštini putevi u lošem stanju, a da bi najpre trebalo popraviti put Blace - Žuč. Predsednik Vučić, obraćajući se građanima, najavio je da će državna fi rma namenske industrije otvoriti pogon u Kuršumliji za mašinsku obradu metala.

- “Jugoimport SDPR” će u tom pogonu za pola godine da zaposli 80 radnika, a za manje od tri godine ukupno 300 ljudi, što je za Kuršumliju velika stvar. Država se na taj potez odlučila pošto nijedan stani investitor nije hteo u Kuršumliju zbog loše infrastrukture - naglasio je Vučić.  Predsednik je istakao da država puno ulaže u izgradnju puteva - samo u put Blace - Beloljin biće uloženo 4,5 miliona evra. Kako je rekao, planirano je i veće prisustvo vojnika u Kuršumliji,što će doneti i više posla za malu privredu.

Svi penzioneri u Srbiji dobiće za 15 dana jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik je, tokom obraćanja građanima u Blacu, zahvalio penzionerima što su imali veru u državu i znali da samo teškim merama može da se dođe do spasavanja srpske privrede.

- Danas srpska privreda nije u krizi, već raste i rašće još većom brzinom u budućnosti. Hvala pnezionerima i ja očekujem da, pored povećanja penzija, za 15 dana svaki penzioner u Srbiji dobije jednokratnu podršku od 5.000 dinara i gledaćemo da to dolazi sve češće - poručio je Vučić.

„Jugoimport SDPR“ za pola godine, rekao je Vučić

DRŽAVA ĆE ULAGATI U SELO

Vučić je najavio da će država više ulagati u Toplicu i druge siromašne krajeve Srbije, kako bi „ostavila seljaka na svome”. On je obišao u Kutlovcu kod Blaca porodično gazdinstvo porodice Milenković, koja poseduje jednu od najvećih farmi u toj oblasti.

- Ovde živi vredan i marljiv narod, ovo je zemlja dobrih domaćina. Možete još mnogo da uradite i napredujete. Srećan sam i ponosan na ono šta ste postigli, ali i to što imate troje dece. Zato je naš interes da vam pomognemo da ostanete na svom ognjištu. Da vas vaša deca Luka, Jovan i Dušan naslede, da ostanu na selu”, poručio je Vučić porodici Milenković u selu Kutlovac. Kuršumliji, što će doneti i više posla za malu privedu.

- Država će pomoći preradu u prehrambenoj industriji i dovesti potencijalnog investitora u taj kraj, poznat po voću i povrću, koji bi dobio subvenciju veću od predviđenih do 50 odsto, i do 70, 80 odsto - podvukao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da postoji ideja da se u četiri najsiromašnija okruga, među kojima je i Toplica, uvede poseban dodatak, nešto poput „kosovskog dodatka“, te da će o toj mogućnosti razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić.

- Krajnje je vreme da za četiri naša najsiromašnija okruga damo poseban dodatak, kao kosovski dodatak, za naše učitelje, profesore, lekare, medicinsko osoblje... da pomognemo. Ideja je da taj dodatak za Toplički, Jablanički, Pčinjski okrug bude 10 odsto, pa da plata lekara u Blacu bude veća 10 odsto nego lekara u Beogradu - rekao je Vučić u obraćanju žiteljima Blaca i okoline.

Istakao je i da će Blace postati privlačnije za investitore čim krene izgradnja autoputa Niš -Pločnik.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 8

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: ZAŠTITITI KANDIDATE NA OGLASIMA

 SAOPŠTENjE UDRUŽENjA SUDIJA I TUŽILACA

 ZAŠTITITI KANDIDATE NA OGLASIMA

 UDRUŽENjE sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je juče da su pojedini članovi Državnog veća tužilaca (DVT), protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak zbog prisustva spornoj rođendanskoj proslavi člana DVT-a Stanislava Dukića, i dalje angažovani na izboru tužilaca.

- I pored više prijava za sukob interesa (podnetih Agenciji za borbu protiv korupcije) protiv pojedinih izbornih članova DVT-a, oni zajedno sa Dukićem nastavljaju da rukovode komisijama za izbor tužilaca antikoruptivnih odeljenja u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, bez obzira na to što DVT nije saopštio nikakvu formalnu odluku u pogledu zahteva za njihovo izuzeće sa oglasa za izbor tužilaca - navodi UST.

Prema stavu ovog strukovnog udruženja, to predstavlja vid pravnog nasilja i diskriminaciju kandidata na oglasima.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3338211/toncev-o-muljanjima-socijalista-ivica-sad-lakse-dise-ali-afere-progutase-sps

Autori: @KurirVesti

Teme: Vladimir GoatiSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: TONČEV O MULJANJIMA SOCIJALISTA: Ivica sad lakše diše ali afere progutaše SPS

Sve afere od 2008. godine pa do danas gutaju Socijalističku partiju Srbije (SPS), sa Ivicom Dačićem na čelu, kao karcinom! Ovim rečima je visoki funkcioner SPS Novica Tončev zamerio svom šefu afere kofer i banana, u kojoj su se svojevremeno odavale informacije ...Foto: Marina Lopičić, Nemanja NikolićPROZIVKAPolitika 12.10.2019. 07:00h 11.10.2019. 21:03hSve afere od 2008. godine pa do danas gutaju Socijalističku partiju Srbije (SPS), sa Ivicom Dačićem na čelu, kao karcinom! Ovim rečima je visoki funkcioner SPS Novica Tončev zamerio svom šefu afere "kofer" i "banana", u kojoj su se svojevremeno odavale informacije iz MUP krimi-klanu Darka Šarića dok je Dačić bio na čelu MUP. Devastacija - Sada kad su pravosnažno oslobođeni i Vladan Zagrađanin (predsednik IO SPS) i Branko Lazarević (bivši šef Dačićevog kabineta), verujem da Dačić lakše diše i da će višak energije i vremena usmeriti na sređivanje stanja u partiji da se takve afere više nikad ne ponove. Umesto da se fokusiramo na rezultat i podmlađivanje stranke, postali smo magnet za razne aferaše i foteljaše u proteklih deset godina koji se kao krpelji zakače za Dačića i kontaminiraju ga - navodi Tončev i dodaje: - To nas je devastiralo za sva vremena i od SPS je napravilo labavu konfederaciju solo umetnika. Nije ovde reč samo o kompromitaciji Dačića kao lidera, sve afere od 2008. do danas progutaše nam partiju kao karcinom. Odavanje tajni Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu je pravosnažno oslobodio bivšeg Dačićevog šefa kabineta Lazarevića, policajca Borisa Garu, advokata Radovana Štrpca i Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana, koji se godinama skriva u inostranstvu. U javnost su svojevremeno procurili snimci na kojima se vide Dačić i Lazarević na sastancima s Mišom Bananom u kafani. Kriminolog Dušan Davidović ima isključiv stav po pitanju svih političara čije se ime uprlja kriminalnim skandalom: - Svi koji su imali bilo kakvu aferu apsolutno ne bi trebalo da se išta pitaju u našoj državi, već bi trebalo da se povuku iz politike. Ali tamo gde nema ličnog morala i ličnog poštenja, ili stida, da ne kažem kajanja, tamo ne mogu da se očekuju ni povlačenje ni ostavke. Oni su tu i opet mogu da naprave razne afere, ne samo "kofer", nego još i veće - "kontejner". Vladimir GoatiTREBA IH OBRISATI SA SPISKA POLITIČARA Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, kaže da bi narod imao više poverenja u političare kad oni ne bi bili akteri afera poput "banane" i "kofera": - Oni koji su se ogrešili o zakon i koji su na sudu morali da dokazuju da li su krivi ili ne čine da građani gube poverenje u politiku. Mislim da bi trebalo imperativnim normama regulisati da se tako kompromitovani brišu sa spiska političkih kandidata. I to mislim sasvim načelno, ne samo na lidera SPS, jer su i neki drugi dovođeni u vezu s nezakonitim radnjama. U suprotnom, naša scena neće biti demokratska i bistra, nego mutna.  Kurir.rs / Silvija SlamnigFoto: Marina Lopačić, Nemanja Nikolić  Ivica Dačić, Ivica Tončev, SPS, Vladimir Zagrađanin, foto: Privatna Arhiva         

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/gradnja-reciklaznog-centra-i-transfer-stanice-u-pozarevcu/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gradnja reciklažnog centra i transfer stanice u Požarevcu

Radovi na izgradnji reciklažnog centra i transfer stanice treba da se završe do 15. decembra, a da početkom godine ovaj pogon počne sa radom.Foto: Pixabay/Byrev Vrednost ove investicije je 200 miliona dinara, a dosad je završeno dve trećine radova, rekao je nedavno gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, nakon posete gradilištu reciklažnog centra i transfer stanice u ovom gradu. U prvoj godini je predviđeno da kroz postrojenje prođe oko 40.000 tona smeća, a već od naredne 2021. godine bi kapacitet trebalo da se uveća na 50.000 tona. Kako se moglo saznati, tehnologija koja se ovde koristi je primenjen po prvi put u Srbiji. Spasović je naglasio da će Požarevac otvaranjem ovog postrojenja rešiti pitanje deponovanja komunalnog otpada. Reciklažni centar koristiće Požarevac, Kostolac, Veliko Gradište i Golubac. Puštanjem u funkciju ovog kompleksa, prestaće organizovano odvoženje i odlaganje otpada na neuslovnim deponijama, a Požarevac će konačno pristupiti potpunoj rekultivaciji deponije koja skoro dve decenije dobija privremene dozvole za rad i reciklažom će se smanjiti 20 odsto otpada, istakao je Spasović. Ovde će se otvoriti radna mesta za dvadesetak radnika Cela površina gde se gradi reciklažni centar i transfer stanica biće asfaltirana, a sve podzemne instalacije su već završene, zajedno sa hidrantskom i električnom mrežom. Posebna pažnja na izgradnji obraćena je i na protivpožarnu zaštitu. Grad Požarevac je u međuvremenu raspisao Javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za izradu pristupne saobraćajnice sa priključcima transfer stanice i reciklažnog centra vrednosti oko tri miliona dinara. Nakon završetka radova stići će i oprema koja će biti smeštena u ove objekte. Tekst je deo projekta "Energetski efikasniji i ekološki čistiji", koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u medijskom prilogu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/331534/priboj-u-vrhu-liste-po-transparentnosti-lokalne-samouprave/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Priboj u vrhu liste po transparentnosti lokalne samouprave

Priboj - Po indeksu transparentnosti lokalne samouprave, Priboj se nalazi iznad proseka u Srbiji,12.10.2019 09:44 | 0 komentar(a)gotovo u samom vrhu liste, među 170 lokalnih samouprava u Srbiji, koliko je u svom istraživanju u ovoj godini obuhvatila organizacija Transparentnost Srbija.Opštine i gradovi u Srbiji su rangirane na osnovu kriterijuma transparentnosti određenih putem čak 95 indikatora, koji su svrstani u 8 kategorija - "Skupština i Veće", "Budžet", "Opština i građani", "Slobodan pristup informacijama", "Informator o radu", "Javna preduzeća i ustanove", "Javne nabavke" i "Ostali", indeksi su mogli ići od 0 do maksimalnih 100 bodova,a u praksi je to bilo od 12 do 67 indeksnih poena.Sa 48 bodova Priboj je na visokom 31. mestu, iako isti broj bodova imaju još tri opštine, samo bod više još 4 opštine, a razlika od svega 4 boda je među čak 18 opština, jer recimo 52 indeksna poena ima Sombor na 13. mestu ove liste indeksa transparentnosti. Priboj je dobio najbolje ocene u kategoriji "Opština i građani".Prva je opština Plandište sa 67 bodova, drugo i treće meto dele Paraćin i Novi Pazar sa bodom manje, slede Veliko Gradište i Užice, na petom mestu, a pored grada sa Đetinji, Priboj je nabolje rangirana opština u Zlatiborskom okrugu, jer su iza Priboja, i Nova Varoš na 45. mestu, Čajetina na 54, Požega na 69, Arilje na 76. mestu, Prijepolje na 87, Bajina Bašta je 104, Sjenica na 105, a Kosjerić na 120. mestu.Na dnu lestvice od 145 lokalnih samouprava i 25 gradskih opština, odnosno 170 lokalnih zajednica u Srbiji su Smederevska Palanka sa indeksom 12, Svilajnac sa 18, Bogatić 19, Ub 20, Bela Crkva i grad Jagodina sa svega 21-im indeksnim poenom.Istraživanja su vršena i pre dve i četiri godine ali se stanje nije mnogo promeenilo u odnosu na ovu godinu. Opština Priboj nije bila obuhvaćena ovim istraživanjima 2017. godine, a u odnosu na pre četiri godine opština Priboj napredovala je za čak 18 mesta, kada je bila 49. opština u Srbiji, a ove godine, ponovimo, lokalna samouprava Priboja zauzima 31. mesto među 170 lokalnih i gradskih opština u Srbiji.Ovaj ciklus istraživanja zabeležio je i neke pozitivne promene u odnosu na ranija istraživanja, kao što je veća informisanost građana o radu lokalne samouprave i javnost rada lokalnih organa, objavljivanje budžeta i uvažavanje i prihvatanje predloga građana njegove namene, kao i formiranje antikorupcijskih planova, što dovodi i do povećanja indeksa transparentnosti lokalnih samouprava.GZS          

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-12/glas-zapadne-srbije/priboj-u-vrhu-liste-po-transparentnosti-lokalne-samouprave/24286559

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Priboj u vrhu liste po transparentnosti lokalne samouprave

Glas Zapadne Srbije pre 35 minutaPriboj - Po indeksu transparentnosti lokalne samouprave, Priboj se nalazi iznad proseka u Srbiji, gotovo u samom vrhu liste, među 170 lokalnih samouprava u Srbiji, koliko je u svom istraživanju u ovoj godini obuhvatila organizacija Transparentnost Srbija. Opštine i gradovi u Srbiji su rangirane na osnovu kriterijuma transparentnosti određenih putem čak 95 indikatora, koji su svrstani u 8 kategorija - "Skupština i Veće", "Budžet", "Opština i građani", "Slobodan  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: rina.rs

Link: http://www.rina.rs/item/1970-n-a/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Priboj među najtransparentnijim lokalnim samoupravama

Priboj - Po indeksu transparentnosti lokalne samouprave, Priboj se nalazi iznad proseka u Srbiji, gotovo u samom vrhu liste, među 170 lokalnih samouprava u Srbiji, koliko je u svom istraživanju u ovoj godini obuhvatila or Priboj - Po indeksu transparentnosti lokalne samouprave, Priboj se nalazi iznad proseka u Srbiji, gotovo u samom vrhu liste, među 170 lokalnih samouprava u Srbiji, koliko je u svom istraživanju u ovoj godini obuhvatila organizacija Transparentnost Srbija.Opštine i gradovi u Srbiji su rangirane na osnovu kriterijuma transparentnosti određenih putem čak 95 indikatora, koji su svrstani u 8 kategorija - "Skupština i Veće", "Budžet", "Opština i građani", "Slobodan pristup informacijama", "Informator o radu", "Javna preduzeća i ustanove", "Javne nabavke" i "Ostali", indeksi su mogli ići od 0 do maksimalnih 100 bodova,a u praksi je to bilo od 12 do 67 indeksnih poena.Sa 48 bodova Priboj je na visokom 31. mestu, iako isti broj bodova imaju još tri opštine, samo bod više još 4 opštine, a razlika od svega 4 boda je među čak 18 opština, jer recimo 52 indeksna poena ima Sombor na 13. mestu ove liste indeksa transparentnosti. Priboj je dobio najbolje ocene u kategoriji "Opština i građani".Prva je opština Plandište sa 67 bodova, drugo i treće meto dele Paraćin i Novi Pazar sa bodom manje, slede Veliko Gradište i Užice, na petom mestu, a pored grada sa Đetinji, Priboj je nabolje rangirana opština u Zlatiborskom okrugu, jer su iza Priboja, i Nova Varoš na 45. mestu, Čajetina na 54, Požega na 69, Arilje na 76. mestu, Prijepolje na 87, Bajina Bašta je 104, Sjenica na 105, a Kosjerić na 120. mestu.Na dnu lestvice od 145 lokalnih samouprava i 25 gradskih opština, odnosno 170 lokalnih zajednica u Srbiji su Smederevska Palanka sa indeksom 12, Svilajnac sa 18, Bogatić 19, Ub 20, Bela Crkva i grad Jagodina sa svega 21-im indeksnim poenom.Istraživanja su vršena i pre dve i četiri godine ali se stanje nije mnogo promeenilo u odnosu na ovu godinu. Opština Priboj nije bila obuhvaćena ovim istraživanjima 2017. godine, a u odnosu na pre četiri godine opština Priboj napredovala je za čak 18 mesta, kada je bila 49. opština u Srbiji, a ove godine, ponovimo, lokalna samouprava Priboja zauzima 31. mesto među 170 lokalnih i gradskih opština u Srbiji.Ovaj ciklus istraživanja zabeležio je i neke pozitivne promene u odnosu na ranija istraživanja, kao što je veća informisanost građana o radu lokalne samouprave i javnost rada lokalnih organa, objavljivanje budžeta i uvažavanje i prihvatanje predloga građana njegove namene, kao i formiranje antikorupcijskih planova, što dovodi i do povećanja indeksa transparentnosti lokalnih samouprava. RINA 12.10.2019. Fotografije Zgrada opštine Priboj/ Foto: RINA       

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a533990/Goati-Jedina-i-malo-verovatna-mogucnost-da-ne-bude-bojkota-odlaganje-izbora.html

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Jedina i malo verovatna mogućnost da ne bude bojkota - odlaganje izbora

Autor:BetaPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci"."Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih građana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata građana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore", rekao je Goati za portal Autonomija.Dodao je da su međusobne optužbe opozicionih partija "mutne i nejasne" i ocenio da prosečni birač "nema vremena da uđe u sve te finese i on je već odlučio kako da glasa".Prema njegovim rečima, to bi otežalo i položaj vlade u pregovorima sa Kosovom."Evropska unija misli da je rešenje kosovskog pitanja ključno pitanje, ja isto tako mislim da je to ključno pitanje. Ali nije svejedno da li će to kosovsko pitanje da reši čovek na čijim se izborima pojavio procenat od 60 odsto ili će to biti čovek za koga je glasalo, uz bojkot, ispod 50 odsto. Legitimitet će jako oslabiti, odnosno odsustvo legitimiteta predsednika ili vlade, svejedno ko bude učestvovao u pregovorima, će oslabiti ukoliko to na izborima bude ispod 50 odsto", kazao je Goati.       

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/117809-goati-jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-roka-za-izbore-makar-za-sest-meseci

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje roka za izbore makar za šest meseci

Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je jedina i malo verovatna mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore makar za šest meseci... Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci". "Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih gradjana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata gradjana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore", rekao je Goati za portal Autonomija. Dodao je da su medjusobne optužbe opozicionih partija "mutne i nejasne" i ocenio da prosečni birač "nema vremena da udje u sve te finese i on je već odlučio kako da glasa". Prema njegovim rečima, to bi otežalo i položaj vlade u pregovorima sa Kosovom. "Evropska unija misli da je rešenje kosovskog pitanja ključno pitanje, ja isto tako mislim da je to ključno pitanje. Ali nije svejedno da li će to kosovsko pitanje da reši čovek na čijim se izborima pojavio procenat od 60 odsto ili će to biti čovek za koga je glasalo, uz bojkot, ispod 50 odsto. Legitimitet će jako oslabiti, odnosno odsustvo legitimiteta predsednika ili vlade, svejedno ko bude učestvovao u pregovorima, će oslabiti ukoliko to na izborima bude ispod 50 odsto", kazao je Goati. 

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-12/beta/goati-jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-roka-za-izbore-makar-za-sest-meseci/24286853

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje roka za izbore makar za šest meseci

Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci". "Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih gradjana Srbije jer su u inostranstvu.Beta pre 37 minutaPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci". "Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih građana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata građana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore", rekao je Goati za portal Autonomija. Dodao je da su međusobne optužbe opozicionih partija "mutne i nejasne" i ocenio da prosečni birač "nema vremena da uđe u sve te finese i on je već odlučio kako da glasa". Prema njegovim rečima, to bi otežalo i položaj vlade u pregovorima sa Kosovom. "Evropska unija misli da je rešenje kosovskog pitanja ključno pitanje, ja isto tako mislim da je to ključno pitanje. Ali nije svejedno da li će to kosovsko pitanje da reši čovek na čijim se izborima pojavio procenat od 60 odsto ili će to biti čovek za koga je glasalo, uz bojkot, ispod 50 odsto. Legitimitet će jako oslabiti, odnosno odsustvo legitimiteta predsednika ili vlade, svejedno ko bude učestvovao u pregovorima, će oslabiti ukoliko to na izborima bude ispod 50 odsto", kazao je Goati. (Beta, 10.12.2019)   

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/goati-jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-roka-za-izbore-makar-za-sest-meseci/

Autori: @krstarica

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje roka za izbore makar za šest meseci

Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar zaPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci". "Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih gradjana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata gradjana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore", rekao je Goati za portal Autonomija. Dodao je da su medjusobne optužbe opozicionih partija "mutne i nejasne" i ocenio da prosečni birač "nema vremena da udje u sve te finese i on je već odlučio kako da glasa". Prema njegovim rečima, to bi otežalo i položaj vlade u pregovorima sa Kosovom. "Evropska unija misli da je rešenje kosovskog pitanja ključno pitanje, ja isto tako mislim da je to ključno pitanje. Ali nije svejedno da li će to kosovsko pitanje da reši čovek na čijim se izborima pojavio procenat od 60 odsto ili će to biti čovek za koga je glasalo, uz bojkot, ispod 50 odsto. Legitimitet će jako oslabiti, odnosno odsustvo legitimiteta predsednika ili vlade, svejedno ko bude učestvovao u pregovorima, će oslabiti ukoliko to na izborima bude ispod 50 odsto", kazao je Goati. (Beta)  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-12/n1-info/goati-jedina-i-malo-verovatna-mogucnost-da-ne-bude-bojkota-odlaganje-izbora/24286847

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Jedina i malo verovatna mogućnost da ne bude bojkota - odlaganje izbora

N1 Info pre 38 minuta  |  BetaPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci". "Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih građana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata građana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje roka za izbore makar za šest meseci

Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje roka za izbore makar za šest meseciPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci"."Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata – pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih gradjana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata gradjana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore", rekao je Goati za portal Autonomija.Dodao je da su medjusobne optužbe opozicionih partija "mutne i nejasne" i ocenio da prosečni birač "nema vremena da udje u sve te finese i on je već odlučio kako da glasa".Prema njegovim rečima, to bi otežalo i položaj vlade u pregovorima sa Kosovom."Evropska unija misli da je rešenje kosovskog pitanja ključno pitanje, ja isto tako mislim da je to ključno pitanje. Ali nije svejedno da li će to kosovsko pitanje da reši čovek na čijim se izborima pojavio procenat od 60 odsto ili će to biti čovek za koga je glasalo, uz bojkot, ispod 50 odsto. Legitimitet će jako oslabiti, odnosno odsustvo legitimiteta predsednika ili vlade, svejedno ko bude učestvovao u pregovorima, će oslabiti ukoliko to na izborima bude ispod 50 odsto", kazao je Goati.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/Goati-Jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-izbora-za-makar-sest-meseci.html

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: GOATI: JEDINI NAČIN DA SE IZBEGNE BOJKOT JE POMERANJE IZBORA ZA MAKAR ŠEST MESECI

Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je 'jedina i malo verovatna' mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore 'makar za šest meseci'. 'Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom inte Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Okt.2019, 11:11 Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci"."Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih građana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata građana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore", rekao je Goati za portal Autonomija.Dodao je da...   

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: zoomue.rs

Link: http://zoomue.rs/uzice-u-vrhu-liste-po-transparentnosti-lokalnih-samouprava/

Autori: @zoranzoom

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Užice u vrhu liste po transparentnosti lokalnih samouprava

UŽICE - Po indeksu transparentnosti lokalne samouprave grad Užice se nalazi na 5. mestu među 170 lokalnih samouprava u Srbiji, koliko je u svom istraživanju obuhvatila organizacija Transparentnost Srbija.Od opština ZlatiUŽICE - Po indeksu transparentnosti lokalne samouprave grad Užice se nalazi na 5. mestu među 170 lokalnih samouprava u Srbiji, koliko je u svom istraživanju obuhvatila organizacija Transparentnost Srbija.Od opština Zlatiborskog okruga i Priboj se nalazi na visokom 31. mestu, a potom slede Nova Varoš na 45. mestu, Čajetina na 54, Požega na 69, Arilje na 76. mestu, Prijepolje na 87, Bajina Bašta je 104, Sjenica na 105, a Kosjerić na 120. mestu.Opštine i gradovi u Srbiji su rangirane na osnovu kriterijuma transparentnosti određenih putem čak 95 indikatora, koji su svrstani u 8 kategorija - "Skupština i Veće", "Budžet", "Opština i građani", "Slobodan pristup informacijama", "Informator o radu", "Javna preduzeća i ustanove", "Javne nabavke" i "Ostali", indeksi su mogli ići od 0 do maksimalnih 100 bodova, a u praksi je to bilo od 12 do 67 indeksnih poena. Najtransparentnija je opština Plandište sa 67 bodova, Užice ima 64, Priboj 48, a najniže rangirana je Smederevska palanka sa 12 bodova. Indeks transparentnosti, screenshoot: transparentnost.org.rsOvaj ciklus istraživanja zabeležio je i neke pozitivne promene u odnosu na ranija istraživanja, kao što je veća informisanost građana o radu lokalne samouprave i javnost rada lokalnih organa, objavljivanje budžeta i uvažavanje i prihvatanje predloga građana njegove namene, kao i formiranje antikorupcijskih planova, što dovodi i do povećanja indeksa transparentnosti lokalnih samouprava. 

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/Goati-Jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-roka-za-izbore-makar-za-sest-meseci.html

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: GOATI: JEDINI NAČIN DA SE IZBEGNE BOJKOT JE POMERANJE ROKA ZA IZBORE MAKAR ZA ŠEST MESECI

Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je 'jedina i malo verovatna' mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore 'makar za šest meseci'. 'Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom intePolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci"."Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih gradjana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata gradjana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore", rekao je Goati za portal Autonomija.Dodao je da su medjusobne optužbe opozicionih partija "mutne i nejasne" i ocenio da prosečni birač "nema vremena da udje u sve te finese i on je već odlučio kako da glasa".Prema njegovim rečima, to bi otežalo i položaj vlade u pregovorima sa Kosovom."Evropska unija misli da je rešenje kosovskog pitanja ključno pitanje, ja isto tako mislim da je to ključno pitanje. Ali nije svejedno da li će to kosovsko pitanje da reši čovek na čijim se izborima pojavio procenat od 60 odsto ili će to biti čovek za koga je glasalo, uz ... 

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-12/novi-magazin/goati-jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-izbora-za-makar-sest-meseci/24286874

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje izbora za makar šest meseci

Novi magazin pre 1 sat  |  BetaPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci". "Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih građana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata građana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/multimedia/politika/goati-jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-izbora-za-makar-sest-meseci/3115349/

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Videos & Fotografije - Goati: Jedini način da se izbegne...

Videos & Fotografije za Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje izbora za makar šest meseci | Palo.grBOJKOTwww.novimagazin.rsPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci".  "Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati......Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje izbora za makar...?       

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/politika/goati-jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-izbora-za-makar-sest-meseci/3115349/

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje izbora za makar šest meseci

Vesti na temu  | Palo.grPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci".  "Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih građana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata građana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore", rekao je Goati za portal Autonomija.  Dodao je da su međusobne optužbe opozicionih partija "mutne i nejasne" i ocenio da prosečni birač "nema vremena da uđe u sve te finese i on je već odlučio kako da glasa". Prema njegovim rečima, to bi otežalo i položaj vlade u pregovorima sa Kosovom.   

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: prelistavanje.rs

Link: http://www.prelistavanje.rs/vest/prikazi/goati-jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-roka-za-izbore-makar-za-sest-meseci/3393372

Autori: @prelistavanjers

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje roka za izbore makar za šest meseci

- Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje BETA Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci"."Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih gradjana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata gradjana, ali ta opozicija koja je već donela ... 

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: pravda.rs

Link: http://www.pravda.rs/2019/10/12/toncev-prozvao-partijskog-sefa-ivica-dacic-sad-lakse-dise-ali-afere-nam-progutase-partiju-kao-karcinom/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TONČEV PROZVAO PARTIJSKOG ŠEFA: Ivica Dačić sad lakše diše, ali afere nam progutaše partiju kao karcinom!

 12-10-2019 12:12Fokus 5 Srbija PolitikaSve afere od 2008. godine pa do danas gutaju Socijalističku partiju Srbije (SPS), sa Ivicom Dačićem na čelu, kao karcinom!Ivica Dačić (Foto: Jutjub)Ovim rečima je visoki funkcioner SPS Novica Tončev zamerio svom šefu afere "kofer" i "banana", u kojoj su se svojevremeno odavale informacije iz MUP krimi-klanu Darka Šarića dok je Dačić bio na čelu MUP.Devastacija- Sada kad su pravosnažno oslobođeni i Vladan Zagrađanin (predsednik IO SPS) i Branko Lazarević (bivši šef Dačićevog kabineta), verujem da Dačić lakše diše i da će višak energije i vremena usmeriti na sređivanje stanja u partiji da se takve afere više nikad ne ponove. Umesto da se fokusiramo na rezultat i podmlađivanje stranke, postali smo magnet za razne aferaše i foteljaše u proteklih deset godina koji se kao krpelji zakače za Dačića i kontaminiraju ga - navodi Tončev i dodaje:- To nas je devastiralo za sva vremena i od SPS je napravilo labavu konfederaciju solo umetnika. Nije ovde reč samo o kompromitaciji Dačića kao lidera, sve afere od 2008. do danas progutaše nam partiju kao karcinom.Odavanje tajniApelacioni sud u Beogradu je pravosnažno oslobodio bivšeg Dačićevog šefa kabineta Lazarevića, policajca Borisa Garu, advokata Radovana Štrpca i Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana, koji se godinama skriva u inostranstvu. U javnost su svojevremeno procurili snimci na kojima se vide Dačić i Lazarević na sastancima s Mišom Bananom u kafani.Kriminolog Dušan Davidović ima isključiv stav po pitanju svih političara čije se ime uprlja kriminalnim skandalom:- Svi koji su imali bilo kakvu aferu apsolutno ne bi trebalo da se išta pitaju u našoj državi, već bi trebalo da se povuku iz politike. Ali tamo gde nema ličnog morala i ličnog poštenja, ili stida, da ne kažem kajanja, tamo ne mogu da se očekuju ni povlačenje ni ostavke. Oni su tu i opet mogu da naprave razne afere, ne samo "kofer", nego još i veće - "kontejner".Vladimir Goati: Treba ih obrisati sa spiska političaraVladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, kaže da bi narod imao više poverenja u političare kad oni ne bi bili akteri afera poput "banane" i "kofera":Oni koji su se ogrešili o zakon i koji su na sudu morali da dokazuju da li su krivi ili ne čine da građani gube poverenje u politiku. Mislim da bi trebalo imperativnim normama regulisati da se tako kompromitovani brišu sa spiska političkih kandidata. I to mislim sasvim načelno, ne samo na lidera SPS, jer su i neki drugi dovođeni u vezu s nezakonitim radnjama. U suprotnom, naša scena neće biti demokratska i bistra, nego mutna.Pročitajte OVDE šta je Branislav Trifunović poručio tabloidima.Izvor: KurirMolimo Vas da donacijom podržite radportala "Pravda" kao i TV produkciju.Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:                     

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/goati-jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-roka-za-izbore-makar-za-sest-meseci/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje roka za izbore makar za šest meseci

Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci".Vladimir Goati Foto: Medija centar "Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih građana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata građana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore", rekao je Goati za portal Autonomija. Dodao je da su međusobne optužbe opozicionih partija "mutne i nejasne" i ocenio da prosečni birač "nema vremena da uđe u sve te finese i on je već odlučio kako da glasa". Prema njegovim rečima, to bi otežalo i položaj vlade u pregovorima sa Kosovom. "Evropska unija misli da je rešenje kosovskog pitanja ključno pitanje, ja isto tako mislim da je to ključno pitanje. Ali nije svejedno da li će to kosovsko pitanje da reši čovek na čijim se izborima pojavio procenat od 60 odsto ili će to biti čovek za koga je glasalo, uz bojkot, ispod 50 odsto. Legitimitet će jako oslabiti, odnosno odsustvo legitimiteta predsednika ili vlade, svejedno ko bude učestvovao u pregovorima, će oslabiti ukoliko to na izborima bude ispod 50 odsto", kazao je Goati. bojkot izbora, izbori, vladimir goatiBeograd  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: aktuelno.net

Link: http://aktuelno.net/vesti/srbija/Goati-Jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-izbora-za-makar-sest-meseci/cl/4577428

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Srbija - Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje izbora za makar šest meseci.

Srbija - Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci"..Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje izbora za makar šest meseciPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci". Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje roka za izbore makar za šest meseciPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci"."Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih gradjana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata gradjana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore", rekao je Goati za portal Autonomija.Dodao je da su medjusobne optužbe opozicionih partija "mutne i nejasne" i ocenio da prosečni birač "nema vremena da udje u sve te finese i on je već odlučio kako da glasa".Prema njegovim rečima, to bi otežalo i položaj vlade u pregovorima sa Kosovom."Evropska unija misli da je rešenje kosovskog pitanja ključ        

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/179574/zlatar-postaje-jedinstvena-planina-u-srbiji-na-1200-metara-gradi-se-fudbalski-stadion-/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zlatar postaje jedinstvena planina u Srbiji: Na 1.200 metara gradi se fudbalski stradion za visinske pripreme

Nova Varoš - U julu sledeće godine u srcu turističke zone na Zlataru osvanuće fudbalski stadion12.10.2019 13:28 | 0 komentar(a)na 1.200 metara nadmorske visine. Izgradnja modernog kompleksa za visinske pripreme finansira Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma sa 20 miliona dok će 8 miliona izdvojiti lokalna samouprava. Izvođač radova je preduzeće "Novi Pazar putevi"."Zakasnili smo sa početkom izvođenja radova zbog rešavanja imovinsko - pravnih odnosa, jer je pola zemljišta pripadalo Srbijašumama, ali će sve biti spremno za 57. MOSI zato što smo mi domaćini. Sada nam vremenski uslovi idu na ruku, tako da se nadam da će dobar deo zemljanih radova biti odrađen, a to čini i najveći deo posla. Ovo je sada strana, ali je predviđeno da se dotera 17.000 kubika tampona da bi se dobila nivelacija terena", rekao je predsednik Opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.Predsednik Opštine Nova Varoš Radosav VasiljevićPrema njegovim rečima država im je pritekla u pomoć u svim kapitalnim projektima, ali naravno za sve njih je bilo potrebno učešće i lokalne samouprave. "Naš budžet iznosi oko 800 miliona, a ove godine smo dobili oko milijardu dinara od Vlade preko resornih ministarstava što govori o podršci koja nama mnogo znači. Upravo preko svih ovih investicija, otvaramo nova radna mesta i narod nam ostaje", kazao je Vasiljević.Za najveću investiciju, predsednik opštine, smatra totalnu rekonstrukciju osnovne škole i dvorane vrednosti 490 miliona dinara, gde je svaki dinar obezbeđen iz Kancelarije za javna ulaganja. "Takođe veliki projekat je regionalni put, od magistralnog puta koji vodi za Južni Jadran prema Zlataru odnosno prema Sjenici i Novom Pazaru, ukupne vrednosti milion evra. Dobili smo prodršku za izgradnju savremenog trga u centru koji ćemo svečano otvoriti na Dan opštine 1. novembra, tu nas je ministarstvo privrede podržalo sa 20 miliona, dok smo iz lokalne kase dali 40 miliona, što je najveći izdvajanje koje smo imali. O fudbalskom satidonu sam pričao kao i o vodosnabdevanju Božetića, a izgradiće se i pešačka staza za sve ljubitelje Zlatara u vrednosti od 10 miliona dinara", istakao je Vasiljević.Ove godine u novovaroškoj opštini biće izgrađeno preko 30 km lokalnih puteva, što iz sredstava lokalnog budžeta što uz pomoć Vlade RS. Prema rečima Vasiljevića najveći problem predstavljaju izvođači radova, jer za svaku javnu nabavku koju otvare javi se samo jedna firma kojoj na kraju moraju da povere posao iako uvećaju ponudu u odnosu na procenjenu vrednost.RINA             

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/vucic-izbori-na-vreme-narod-neka-kaze-svoj-sud_1056431.html

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Vučić: Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud

KURŠUMLIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je danas da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon."Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: 'Zavodim diktaturu, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili'", rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot. Dodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije. "Za sve sam čuo, samo za to nisam. I da se za to zalažem ja, da bih ostao duže na vlasti, možda bih to razumeo, ali da se za to zalažu oni koji hoće da nas smene - ja tu vrstu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam. Izbori će biti kad to kaže Ustav Srbije i zakon, a naš narod je uveo demokratiju i svake četiri godine su izbori, a za predsednika svakih pet godina", rekao je Vučić. Dodao je da izbori mogu da budu ranije, vanredni. "Ali, kasnije - da neko vlada bez volje naroda, dok sam na vlasti u Srbiji to se neće dogoditi. Kad oni vladaju mogu da kažu - nikad više nema izbora, svašta može", rekao je Vučić i dodao da opoziciji nije stalo do demokratije ni osnovnih demokratskih principa. Izgleda sve može da se pogazi samo ako su njihovi interesi u pitanju, primetio je on. "Ne može. Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud. Oni ako hoće da izađu na izbore - hoće, ako neće - nemoj da izlazite na izbore, niko se naročito ne sekira, ni zbog jednog, ni zbog drugog. Daj da radimo, ljude ovde mnogo više interesuje fabrika nego bilo kakve njihove nalepnice i narod im to kaže", zaključio je predsednik Vučić.    

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/politika/452289/novinar-je-pitao-vucica-o-diktaturi-u-srbiji-a-on-mu-je-dao-jak-odgovor-otkrio-je-i-kada-ce-se-odrzati-izbori

Autori: @espresors

Teme: Vladimir Goati

Naslov: NOVINAR JE PITAO VUČIĆA O DIKTATURI U SRBIJI, A ON MU JE DAO JAK ODGOVOR! Otkrio je i kada će se održati IZBORI

Predsednik Srbije jasno je sve objasnio...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je danas da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon."Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: 'Zavodim dikatruru, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili'", rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot.Dodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije."Za sve sam čuo, samo za to nisam. I da se za to zalažem ja, da bih ostao duže na vlasti, možda bih to razumeo, ali da se za to zalažu oni koji hoće da nas smene - ja tu vrsu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam. Izbori će biti kad to kaže Ustav Srbije i zakon, a naš narod je uveo demokratiju i svake četiri godine su izbori, a za predsednika svakih pet godina", rekao je Vučić.Dodao je da izbori mogu da budu ranije, vanredni."Ali, kasnije - da neko vlada bez volje naroda, dok sam na vlasti u Srbiji to se neće dogoditi. Kad oni vladaju mogu da kažu - nikad više nema izbora, svašta može", rekao je Vučić i dodao da opoziciji nije stalo do demokratije ni osnovnih demokratskih principa.Izgleda sve može da se pogazi samo ako su njihovi interesi u pitanju, primetio je on."Ne može. Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud. Oni ako hoće da izađu na izbore - hoće, ako neće - nemoj da izlazite na izbore, niko se naročito ne sekira, ni zbog jednog, ni zbog drugog. Daj da radimo, ljude ovde mnogo više interesuje fabrika nego bilo kakve njihove nalepnice i narod im to kaže", zaključio je Vučić koji boravi u Kuršumliji u sklopu kampanje "Budućnost Srbije".Bonus video:(Espreso.rs)          

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: balkantv.rs

Link: http://balkantv.rs/jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-roka-za-izbore-makar-za-sest-meseci/

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje roka za izbore makar za šest meseci

Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci". "Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijoPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci"."Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih građana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata građana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore", rekao je Goati za portal Autonomija.Dodao je da su međusobne optužbe opozicionih partija "mutne i nejasne" i ocenio da prosečni birač "nema vremena da uđe u sve te finese i on je već odlučio kako da glasa".Prema njegovim rečima, to bi otežalo i položaj vlade u pregovorima sa Kosovom."Evropska unija misli da je rešenje kosovskog pitanja ključno pitanje, ja isto tako mislim da je to ključno pitanje. Ali nije svejedno da li će to kosovsko pitanje da reši čovek na čijim se izborima pojavio procenat od 60 odsto ili će to biti čovek za koga je glasalo, uz bojkot, ispod 50 odsto. Legitimitet će jako oslabiti, odnosno odsustvo legitimiteta predsednika ili vlade, svejedno ko bude učestvovao u pregovorima, će oslabiti ukoliko to na izborima bude ispod 50 odsto", kazao je Goati.IZVOR DAMAS       

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: NEMA ODLAGANJA IZBORA

NEMA ODLAGANJA IZBORAKURŠUMLIJA, 12. oktobar 2019. (FoNet) - Izbori u Srbiji ćebiti kako Ustav i zakon nalažu, poručio je danas predsednikSrbije Aleksandar Vučić koji je i zamolio taksiste da uponedeljak ne radikalizuju svoje proteste.Vučić je, komentarišući ideju profesora Vladimira Goatija oodlaganju izbora za šest meseci kako bi se izbegao bojkotopozicije, upitao:"Šta, da izađem pred narod i kažem - zavodim diktaturu iposle četiri godine nećete imati izbore, jer se ovi nisuspremili?"On je rekao da da ne želi da vlada protivustavno dok seopozicija spremi za izbore.Ljudi štrajkuju glađu da bi izbori bili ranije, a da nekoštrajkuje da bi bili kasnije, to ne razumem, kazao jeVučić.Izbori će biti kada kažu Ustav i zakon, svake četiri godine,odnosno pet za predsedničke, rekao je Vučić i dodao da onimogu biti samo ranije, kao vanredni izbori.Da neko vlada bez volje naroda, dok sam na vlasti toga nećebiti, rekao je Vučić i poručio da opoziciji nije stalo doosnovnih demokratskih prinicipa.On je zamolio taksiste da ne sprovode nikakvu radikalizacijuprotesta od ponedeljka.Spremni smo da razgovaramo, da pronađemo rešenja, ali molimih, jer to ničemu ne vodi, rekao je Vučić novinarima uKuršumliji.Zna se šta država može, a šta ne sme da dopusti, rekao jeVučić.Na pitanje o primedbama opozicije o restauraciji spomenika"Pobednik", Vučić je rekao da je bio očajan kada je videokako su zub vremena i "šenlučenje" oštetili spomenik.Kao što je neko morao da uradi Karađorđevu ulicu, Obilićev,Topličin i Kosančićev venac, ceo grad, ono što oni nisuobnavljali 12 godina, tako moramo da obnovimo i spomenik,kazao je Vučić.On je istakao i da je noćas video upad lidera Dveri BoškaObradovića u opštinu Gornji Milanovac odakle ga je izbacioportir.Ne razumem to što rade i iznenadili se što je neko hrabarpružio otpor, da kažem, primitivcima koji su hteli da naružeopštinu. Hvala čoveku što je štitio državnu imovinu idostojanstvo građana Gornjeg Milanovca, poručio je on.Govoreći o izgledima Kosova da postane član Interpola naskupštini u Čileu, Vučić je ocenio da je Priština očekivalaveliku pobedu i dodao da je bilo mnogo pritisaka, posebno oddve zemlje od kojih to Srbija nije očekivala.Srbija pobeđuje, zaključio je Vučić.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:823825-PREDSEDNIK-PORUCIO-Izbori-na-vreme-narod-neka-kaze-svoj-sud

Autori: @Novostionline

Teme: Vladimir Goati

Naslov: PREDSEDNIK PORUČIO: Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon. "Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: 'Zavodim dikatruru, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili'", rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot. Dodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije. "Za sve sam čuo, samo za to nisam. I da se za to zalažem ja, da bih ostao duže na vlasti, možda bih to razumeo, ali da se za to zalažu oni koji hoće da nas smene - ja tu vrsu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam. Izbori će biti kad to kaže Ustav Srbije i zakon, a naš narod je uveo demokratiju i svake četiri godine su izbori, a za predsednika svakih pet godina", rekao je Vučić. Dodao je da izbori mogu da budu ranije, vanredni. "Ali, kasnije - da neko vlada bez volje naroda, dok sam na vlasti u Srbiji to se neće dogoditi. Kad oni vladaju mogu da kažu - nikad više nema izbora, svašta može", rekao je Vučić i dodao da opoziciji nije stalo do demokratije ni osnovnih demokratskih principa. Izgleda sve može da se pogazi samo ako su njihovi interesi u pitanju, primetio je on. "Ne može. Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud. Oni ako hoće da izađu na izbore - hoće, ako neće - nemoj da izlazite na izbore, niko se naročito ne sekira, ni zbog jednog, ni zbog drugog. Daj da radimo, ljude ovde mnogo više interesuje fabrika nego bilo kakve njihove nalepnice i narod im to kaže", zaključio je Vučić koji boravi u Kuršumliji u sklopu kampanje "Budućnost Srbije". VUČIĆ OČEKUJE POVOLjAN ISHOD SKUPŠTINE INTERPOLA U ČILEU Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, u susret predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola, na kojoj će se ponovo odlučivati o zahtevu Prištine za članstvo, da je bilo mnogo pritisaka, ali da očekuje da će ishod biti povoljan za Srbiju. Na pitanje novinara kako komentariše to što su prištinski mediji preneli da je Priština od međunarodne zajednice dobila poruku da će na tom sastanku doživeti "spektakularan neuspeh", Vučić je rekao: "Oni su opet očekivali veliku podršku, bilo je mnogo pritisaka, videli ste da su i neki naši favoriti pod znacima navoda negde lutali. Sa dve zemlje imamo problem, od kojih to nismo očekivali, ali, dobro sad", rekao je Vučić. "Svejedno, ja ne volim te taktičke pobede, ja volim da strateški razmišljamo. Ali, ako me to pitate, naravno, Srbija pobeđuje", naglasio je predsednik. Prištinski list Koha ditore piše da su tamošnji zvaničnici dobili poruku iz međunarodne zajednice da ove godine neće uspeti da se pridruže Međunarodnoj policijskoj organizaciji (Interpol), ali da zbog insistiranja premijera u ostavci Ramuša Haradinaja do sada nisu povukli prijavu. List navodi da im je jedan od Haradinajevih zamenika rekao da će Hardinajeva tvrdoglavost "koštati Kosovo spektakularnog neuspeha". VUČIĆ: BOŠKO I NALEPNICE - KAMPANjA IZ 70-TIH PROŠLOG VEKA Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da ne razume neke poteze svojih političkih protivnika, poput akcije Boška Obradovića, kada je na zgradu opštine Gornji Milanovac pokušao da zalepi nalepnicu "Bojkot", što je, kaže, nivo političke kampanje "iz 1974/5. godine". Na pitanje u vezi sa verbalnim incidentom, koji se tom prilikom dogodio, Vučić je rekao da čestita portiru na tome što je Obradoviću u lice rekao ono što ljudi inače misle o njemu. "Valjda su se iznenadili što je postojao neko dovoljno harabar, i čestitam tom čoveku, da pravim imenom nazove primitivce koji su hteli da naruže opšitnu. Hvala mu što je štitio državnu imovinu i dostojanstvo građana Gornjeg Milanovca", rekao je Vučić novinarima. Kako je dodao, onima koji se tako ponašaju ponekad je potrebno u lice reći šta ljudi misle. On je odbacio kritike na račun restauracije spomenika "Pobednik" i sumnje u kvalitet radova, navodeći da je neko morao da uradi sve ono što prethodna vlast nije tokom 12 godina mandata. On je, novinarima u Kuršumliji, rekao da je sam bio očajan kada je video koliko je zub vremena nagrizao spomenik, ali i koliko smo sami bili nepažljivi prema njemu i koliko je "metaka iz šenlučenja" zvaršilo u njemu. "Ali, kao što je neko morao da obnovi Karađorđevu, Topličin, Obilićev, Kosančićev venac, ceo grad, sve što oni nisu za 12 godina, tako je morao i simbol Beograda. Kao što je neko morao da otvori Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, ili da od močvare napravi najekskluzivnije mesto u Beogradu", rekao je Vučić. "Ali, ne mogu preterano time da se bavim, važnije mi je kako da ljudima iz siromašnijih delova Srbije da pomgonem". PREDSEDNIK APELOVAO NA TAKSISTE DA NE IDU U RADIKALIZACIJU Predsednik Aleksandar Vučić zamolio je taksiste, koji su najavilu radikalizaciju protesta od ponedeljka, da to ne čine, jer to, kako je rekao, ničemu ne vodi. "Molim taksiste da ne provode nikavu radikalziaciju. Spremni smo da razgovaramo, da vidimo da pronađemo rešenje, ali ih molim da ne rade to, jer to ničemu ne vodi", rekao je Vučić novinarima u Kuršumliji. To, kaže, govori ne sa sa pozicije nekoga pozicije da može da određuje nešto, već je to njegova molba. PROČITAJTE JOŠ: "Zna se šta je ono što država može i sme, a šta ne sme da dopusti", naglasio je predsednik. Jedan od predstavnika taksista Aleksandar Bijelić najavio je juče da će njihovi članovi od ponedeljka radikalizovati proteste, koji će sledeće nedelje trajati od 14 do 17 sati i obuhvatiće i Gazelu i Slaviju, uz tvrdnju da su za to dobili dozvole. MUP je na to uzvratilo upozorenjem da nikome neće dozvoliti da blokira auto-put.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a533990/Goati-Jedina-mogucnost-da-ne-bude-bojkota-odlaganje-izbora.html

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Jedina mogućnost da ne bude bojkota - odlaganje izbora

Autor:BetaPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci"."Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih građana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata građana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore", rekao je Goati za portal Autonomija.Dodao je da su međusobne optužbe opozicionih partija "mutne i nejasne" i ocenio da prosečni birač "nema vremena da uđe u sve te finese i on je već odlučio kako da glasa".Prema njegovim rečima, to bi otežalo i položaj vlade u pregovorima sa Kosovom."Evropska unija misli da je rešenje kosovskog pitanja ključno pitanje, ja isto tako mislim da je to ključno pitanje. Ali nije svejedno da li će to kosovsko pitanje da reši čovek na čijim se izborima pojavio procenat od 60 odsto ili će to biti čovek za koga je glasalo, uz bojkot, ispod 50 odsto. Legitimitet će jako oslabiti, odnosno odsustvo legitimiteta predsednika ili vlade, svejedno ko bude učestvovao u pregovorima, će oslabiti ukoliko to na izborima bude ispod 50 odsto", kazao je Goati.       

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-12/rtv/vucic-izbori-na-vreme-narod-neka-kaze-svoj-sud/24287642

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Vučić: Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud

"Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud"RTV pre 28 minuta  |  TanjugKURŠUMLIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je danas da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon. "Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: 'Zavodim diktaturu, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili'", rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot.  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UST: Zaštititi kandidate za tužioce

UST: Zaštititi kandidate za tužioceBEOGRAD, 12. oktobra (Tanjug) - Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je danas da su pojedini clanovi Državnog veca tužilaca (DVT), protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak zbog prisustva spornoj rodendanskoj proslavi clana DVT Stanislava Dukica, i dalje angažovani na izboru tužilaca.“I pored više prijava za sukob interesa (podnetih Agenciji za borbu protiv korupcije) protiv pojedinih izbornih clanova DVT, oni zajedno sa Dukicem nastavljaju da rukovode komisijama za izbor tužilaca antikoruptivnih odeljenja u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, bez obzira što DVT nije saopštilo nikakvu formalnu odluku u pogledu zahteva za njihovo izuzece sa oglasa z izbor tužilaca”, navodi UST.Prema stavu ovog strukovnog udruženja, to predstavlja vid pravnog nasilja i diskriminaciju kandidata na oglasima.Udruženje zbog toga, kako navodi, poziva Zaštitnika gradana, Republickog javnog tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da zaštite kandidate za tužioce i otklone mogucnost da ih biraju pomenuti clanovi DVT, do okoncanja disciplinskog postupka i odluke Agencije za borbu protiv korupcije.UST podseca da je vec ukazivao na vezu izmedu pojedinih izbornih clanova DVT i Udruženja tužilaca Srbije UTS- drugo strukovno udruženje), što, kako smatra, može da dovede do korporativizacije izbora tužilaca i urušavanja poverenja gradana u rad tužilaštva.“UST smatra da gradani Republike Srbije zaslužuju da se u njihovo ime u koštac sa organizovanim kriminalom i sistemskom korupcijom bore najbolji tužioci, izabrani po objektivnim merilima i od strane clanova DVT koji svojim postupcima ne urušavaju poverenje gradana u rad tužilacke organizacije”, navodi se u saopštenju.Povodom Dukiceve proslave rodendana u hotelu Šumadija pre više od mesec dana, na kojoj su, kako se sumnja, bili i ljudi iz kriminalnog miljea, Eticki odbor DVT je dao mišljenje da bi sve okolnosti tog slucaja trebalo trebalo da ispita disciplinski tužilac DVT.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/politika/464783/vucic-zahtevu-opozicije-odlozi-izbore-vrsu-ludila-niti-mogu-razumem-niti-mogu-slusam-izbori-biti-kad-kaze-ustav-srbije

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: VUČIĆ O ZAHTEVU OPOZICIJE DA ODLOŽI IZBORE: Ja tu vrsu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam! IZBORI ĆE BITI KAD TO KAŽE USTAV SRBIJE!

Tanjug 13:52 12. 10. 2019.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je danas da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon.- Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: ''Zavodim dikatruru, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili" - rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot. Dodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije. - Za sve sam čuo, samo za to nisam. I da se za to zalažem ja, da bih ostao duže na vlasti, možda bih to razumeo, ali da se za to zalažu oni koji hoće da nas smene - ja tu vrsu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam. Izbori će biti kad to kaže Ustav Srbije i zakon, a naš narod je uveo demokratiju i svake četiri godine su izbori, a za predsednika svakih pet godina  rekao je Vučić.  Dodao je da izbori mogu da budu ranije, vanredni. - Ali, kasnije - da neko vlada bez volje naroda, dok sam na vlasti u Srbiji to se neće dogoditi. Kad oni vladaju mogu da kažu - nikad više nema izbora, svašta može - rekao je Vučić i dodao da opoziciji nije stalo do demokratije ni osnovnih demokratskih principa. Izgleda sve može da se pogazi samo ako su njihovi interesi u pitanju, primetio je on. - Ne može. Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud. Oni ako hoće da izađu na izbore - hoće, ako neće - nemoj da izlazite na izbore, niko se naročito ne sekira, ni zbog jednog, ni zbog drugog. Daj da radimo, ljude ovde mnogo više interesuje fabrika nego bilo kakve njihove nalepnice i narod im to kaže - zaključio je Vučić koji boravi u Kuršumliji u sklopu kampanje "Budućnost Srbije" Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da ne razume neke poteze svojih političkih protivnika, poput akcije Boška Obradovića, kada je na zgradu opštine Gornji Milanovac pokušao da zalepi nalepnicu "Bojkot", što je, kaže, nivo političke kampanje "iz 1974/5. godine".Na pitanje u vezi sa verbalnim incidentom, koji se tom prilikom dogodio, Vučić je rekao da čestita portiru na tome što je Obradoviću u lice rekao ono što ljudi inače misle o njemu.- Valjda su se iznenadili što je postojao neko dovoljno harabar, i čestitam tom čoveku, da pravim imenom nazove primitivce koji su hteli da naruže opšitnu. Hvala mu što je štitio državnu imovinu i dostojanstvo građana Gornjeg Milanovca - rekao je Vučić novinarima.Kako je dodao, onima koji se tako ponašaju ponekad je potrebno u lice reći šta ljudi misle.On je odbacio kritike na račun restauracije spomenika "Pobednik" i sumnje u kvalitet radova, navodeći da je neko morao da uradi sve ono što prethodna vlast nije tokom 12 godina mandata.On je, novinarima u Kuršumliji, rekao da je sam bio očajan kada je video koliko je zub vremena nagrizao spomenik, ali i koliko smo sami bili nepažljivi prema njemu i koliko je "metaka iz šenlučenja" zvaršilo u njemu.- Ali, kao što je neko morao da obnovi Karađorđevu, Topličin, Obilićev, Kosančićev venac, ceo grad, sve što oni nisu za 12 godina, tako je morao i simbol Beograda. Kao što je neko morao da otvori Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, ili da od močvare napravi najekskluzivnije mesto u Beogradu - rekao je Vučić.- Ali, ne mogu preterano time da se bavim, važnije mi je kako da ljudima iz siromašnijih delova Srbije da pomgonem.TANJUG/ BOJAN STEKIC              

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-12/n1-info/goati-jedina-mogucnost-da-ne-bude-bojkota-odlaganje-izbora/24286847

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Jedina mogućnost da ne bude bojkota - odlaganje izbora

N1 Info pre 36 minuta  |  BetaPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci". "Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih građana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata građana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Izbori/Izbori-na-vreme-narod-neka-kaze-svoj-sud.html

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: "IZBORI NA VREME, NAROD NEKA KAŽE SVOJ SUD"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je danas da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon. 'Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2019, 14:24 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je danas da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon."Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: 'Zavodim diktaturu, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili'", rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot.Dodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili...   

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/vucic-izbori-na-vreme-narod-neka-kaze-svoj-sud_1056431.html

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: "Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud"

KURŠUMLIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je danas da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon."Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: 'Zavodim diktaturu, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili'", rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot. Dodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije. "Za sve sam čuo, samo za to nisam. I da se za to zalažem ja, da bih ostao duže na vlasti, možda bih to razumeo, ali da se za to zalažu oni koji hoće da nas smene - ja tu vrstu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam. Izbori će biti kad to kaže Ustav Srbije i zakon, a naš narod je uveo demokratiju i svake četiri godine su izbori, a za predsednika svakih pet godina", rekao je Vučić. Dodao je da izbori mogu da budu ranije, vanredni. "Ali, kasnije - da neko vlada bez volje naroda, dok sam na vlasti u Srbiji to se neće dogoditi. Kad oni vladaju mogu da kažu - nikad više nema izbora, svašta može", rekao je Vučić i dodao da opoziciji nije stalo do demokratije ni osnovnih demokratskih principa. Izgleda sve može da se pogazi samo ako su njihovi interesi u pitanju, primetio je on. "Ne može. Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud. Oni ako hoće da izađu na izbore - hoće, ako neće - nemoj da izlazite na izbore, niko se naročito ne sekira, ni zbog jednog, ni zbog drugog. Daj da radimo, ljude ovde mnogo više interesuje fabrika nego bilo kakve njihove nalepnice i narod im to kaže", zaključio je predsednik Vučić.    

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/drustvo/464790/ust-zastititi-kandidate-tuzioce

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UST: Zaštititi kandidate za tužioce!

Tanjug 14:29 12. 10. 2019.Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) upozorava javnost da Stanislav Dukić i pojedini izborni članovi Državnog veća tužilaca (DVT), koji su prisustvovali spornoj rođendanskoj proslavi zajedno sa licima označenim kao pripadnici novopazarske grupe, u vezi koje je Republički javni tužilac inicirao sazivanje Etičkog odbora DVT, a koji je zatim pokrenuo disciplinski postupak, nastavljaju sa izborom tužilaca u Republici SrbijiI pored više prijava za sukob interesa podnetih protiv pojedinih izbornih članova DVT, isti zajedno sa Stanislavom Dukićem nastavljaju da rukovode komisijama za izbor tužilaca antikoruptivnih odeljenja u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, bez obzira što DVT nije saopštilo nikakvu formalnu odluku u pogledu zahteva za izuzeće navedenih lica sa ovih oglasa, što predstavlja svojevrsno pravno nasilje i diskriminaciju kandidata na oglasima, navodi UST.UST poziva Zaštitnika građana, Republičkog javnog tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da momentalno zaštite kandidate i otklone mogućnost da tužioce biraju lica koja se dovode u vezu sa pripadnicima kriminalnih grupa, pre okončanja disciplinskog postupka i odluke Agenciju za borbu protiv korupcije u pogledu ovih lica, koji eventualno mogu rezultirati njihovim razrešenjem sa funkcije. UST je u nekoliko navrata ukazivao da postoji očigledna veza između pojedinih izbornih članova DVT i Udruženja tužilaca Srbije, što vodi do  orporativizacije izbora tužilaca i urušavanja poverenja građana u rad tužilaštva, što čini i ovom prilikom, svesno da će se svaka kritika ovih izbornih članova tumačiti kao navodni politički progon.UST smatra da građani Republike Srbije zaslužuju da se u njihovo ime u koštac sa organizovanim kriminalom i sistemskom korupcijom bore najbolji tužioci, izabrani po objektivnim merilima i od strane članova DVT koji svojim postupcima ne urušavaju poverenje građana u rad tužilačke organizacije.Shutterstock/printscreen        

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/politika/predsednik-porucio-izbori-na-vreme-narod-neka-kaze-svoj-sud/3115429/

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: PREDSEDNIK PORUČIO: Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud

Vesti na temu  | Palo.grPredsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon. "Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: 'Zavodim dikatruru, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili'", rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot. Dodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije. "Za sve sam čuo, samo za to nisam. I da se za to zalažem ja, da bih ostao duže na vlasti, možda bih to razumeo, ali da se za to zalažu oni koji hoće da nas smene - ja tu vrsu ludila niti mogu da razumem, niti...   

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:823825-PREDSEDNIK-PORUCIO-Izbori-na-vreme-narod-neka-kaze-svoj-sud

Autori: @Novostionline

Teme: Vladimir Goati

Naslov: PREDSEDNIK PORUČIO: Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon. "Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: 'Zavodim dikatruru, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili'", rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot. Dodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije. "Za sve sam čuo, samo za to nisam. I da se za to zalažem ja, da bih ostao duže na vlasti, možda bih to razumeo, ali da se za to zalažu oni koji hoće da nas smene - ja tu vrsu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam. Izbori će biti kad to kaže Ustav Srbije i zakon, a naš narod je uveo demokratiju i svake četiri godine su izbori, a za predsednika svakih pet godina", rekao je Vučić. Dodao je da izbori mogu da budu ranije, vanredni. "Ali, kasnije - da neko vlada bez volje naroda, dok sam na vlasti u Srbiji to se neće dogoditi. Kad oni vladaju mogu da kažu - nikad više nema izbora, svašta može", rekao je Vučić i dodao da opoziciji nije stalo do demokratije ni osnovnih demokratskih principa. Izgleda sve može da se pogazi samo ako su njihovi interesi u pitanju, primetio je on. "Ne može. Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud. Oni ako hoće da izađu na izbore - hoće, ako neće - nemoj da izlazite na izbore, niko se naročito ne sekira, ni zbog jednog, ni zbog drugog. Daj da radimo, ljude ovde mnogo više interesuje fabrika nego bilo kakve njihove nalepnice i narod im to kaže", zaključio je Vučić koji boravi u Kuršumliji u sklopu kampanje "Budućnost Srbije". VUČIĆ OČEKUJE POVOLjAN ISHOD SKUPŠTINE INTERPOLA U ČILEU Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, u susret predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola, na kojoj će se ponovo odlučivati o zahtevu Prištine za članstvo, da je bilo mnogo pritisaka, ali da očekuje da će ishod biti povoljan za Srbiju. Na pitanje novinara kako komentariše to što su prištinski mediji preneli da je Priština od međunarodne zajednice dobila poruku da će na tom sastanku doživeti "spektakularan neuspeh", Vučić je rekao: "Oni su opet očekivali veliku podršku, bilo je mnogo pritisaka, videli ste da su i neki naši favoriti pod znacima navoda negde lutali. Sa dve zemlje imamo problem, od kojih to nismo očekivali, ali, dobro sad", rekao je Vučić. "Svejedno, ja ne volim te taktičke pobede, ja volim da strateški razmišljamo. Ali, ako me to pitate, naravno, Srbija pobeđuje", naglasio je predsednik. Prištinski list Koha ditore piše da su tamošnji zvaničnici dobili poruku iz međunarodne zajednice da ove godine neće uspeti da se pridruže Međunarodnoj policijskoj organizaciji (Interpol), ali da zbog insistiranja premijera u ostavci Ramuša Haradinaja do sada nisu povukli prijavu. List navodi da im je jedan od Haradinajevih zamenika rekao da će Hardinajeva tvrdoglavost "koštati Kosovo spektakularnog neuspeha". VUČIĆ: BOŠKO I NALEPNICE - KAMPANjA IZ 70-TIH PROŠLOG VEKA Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da ne razume neke poteze svojih političkih protivnika, poput akcije Boška Obradovića, kada je na zgradu opštine Gornji Milanovac pokušao da zalepi nalepnicu "Bojkot", što je, kaže, nivo političke kampanje "iz 1974/5. godine". Na pitanje u vezi sa verbalnim incidentom, koji se tom prilikom dogodio, Vučić je rekao da čestita portiru na tome što je Obradoviću u lice rekao ono što ljudi inače misle o njemu. "Valjda su se iznenadili što je postojao neko dovoljno harabar, i čestitam tom čoveku, da pravim imenom nazove primitivce koji su hteli da naruže opšitnu. Hvala mu što je štitio državnu imovinu i dostojanstvo građana Gornjeg Milanovca", rekao je Vučić novinarima. Kako je dodao, onima koji se tako ponašaju ponekad je potrebno u lice reći šta ljudi misle. On je odbacio kritike na račun restauracije spomenika "Pobednik" i sumnje u kvalitet radova, navodeći da je neko morao da uradi sve ono što prethodna vlast nije tokom 12 godina mandata. On je, novinarima u Kuršumliji, rekao da je sam bio očajan kada je video koliko je zub vremena nagrizao spomenik, ali i koliko smo sami bili nepažljivi prema njemu i koliko je "metaka iz šenlučenja" zvaršilo u njemu. "Ali, kao što je neko morao da obnovi Karađorđevu, Topličin, Obilićev, Kosančićev venac, ceo grad, sve što oni nisu za 12 godina, tako je morao i simbol Beograda. Kao što je neko morao da otvori Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, ili da od močvare napravi najekskluzivnije mesto u Beogradu", rekao je Vučić. "Ali, ne mogu preterano time da se bavim, važnije mi je kako da ljudima iz siromašnijih delova Srbije da pomgonem". PREDSEDNIK APELOVAO NA TAKSISTE DA NE IDU U RADIKALIZACIJU Predsednik Aleksandar Vučić zamolio je taksiste, koji su najavilu radikalizaciju protesta od ponedeljka, da to ne čine, jer to, kako je rekao, ničemu ne vodi. "Molim taksiste da ne provode nikavu radikalziaciju. Spremni smo da razgovaramo, da vidimo da pronađemo rešenje, ali ih molim da ne rade to, jer to ničemu ne vodi", rekao je Vučić novinarima u Kuršumliji. To, kaže, govori ne sa sa pozicije nekoga pozicije da može da određuje nešto, već je to njegova molba. PROČITAJTE JOŠ: "Zna se šta je ono što država može i sme, a šta ne sme da dopusti", naglasio je predsednik. Jedan od predstavnika taksista Aleksandar Bijelić najavio je juče da će njihovi članovi od ponedeljka radikalizovati proteste, koji će sledeće nedelje trajati od 14 do 17 sati i obuhvatiće i Gazelu i Slaviju, uz tvrdnju da su za to dobili dozvole. MUP je na to uzvratilo upozorenjem da nikome neće dozvoliti da blokira auto-put.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3338525/vucic-u-kursumliji-izbori-ce-biti-odrzani-na-vreme-a-narod-reci-svoj-sud-a-sto-se-tice-boska-i-nalepnica-foto

Autori: @KurirVesti

Teme: Vladimir Goati

Naslov: VUČIĆ U KURŠUMLIJI: Izbori će biti održani na vreme, a narod će reći svoj sud! A što se tiče Boška i nalepnica... (FOTO)

KURŠUMLIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je danas da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon. Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: Zavodim ...Foto: Printscreen Pinknema odlaganja redovnih parlamentarnih izboraPolitika 12.10.2019. 14:41h 12.10.2019. 14:41hKURŠUMLIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je danas da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon. "Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: 'Zavodim dikatruru, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili'", rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot. Srdačan doček i selfie sa predsednikom danas u Blacu.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 12, 2019 at 2:40am PDTDodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije. "Za sve sam čuo, samo za to nisam. I da se za to zalažem ja, da bih ostao duže na vlasti, možda bih to razumeo, ali da se za to zalažu oni koji hoće da nas smene - ja tu vrsu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam. Izbori će biti kad to kaže Ustav Srbije i zakon, a naš narod je uveo demokratiju i svake četiri godine su izbori, a za predsednika svakih pet godina", rekao je Vučić. Dodao je da izbori mogu da budu ranije, vanredni. "Ali, kasnije - da neko vlada bez volje naroda, dok sam na vlasti u Srbiji to se neće dogoditi. Kad oni vladaju mogu da kažu - nikad više nema izbora, svašta može", rekao je Vučić i dodao da opoziciji nije stalo do demokratije ni osnovnih demokratskih principa.  Izgleda sve može da se pogazi samo ako su njihovi interesi u pitanju, primetio je on. "Ne može. Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud. Oni ako hoće da izađu na izbore - hoće, ako neće - nemoj da izlazite na izbore, niko se naročito ne sekira, ni zbog jednog, ni zbog drugog. Daj da radimo, ljude ovde mnogo više interesuje fabrika nego bilo kakve njihove nalepnice i narod im to kaže", zaključio je Vučić koji boravi u Kuršumliji u sklopu kampanje "Budućnost Srbije". "Boško i nalepnice - kampanja iz 70-tih prošlog veka" Vučić je rekao da ne razume neke poteze svojih političkih protivnika, poput akcije Boška Obradovića, kada je na zgradu opštine Gornji Milanovac pokušao da zalepi nalepnicu "Bojkot", što je, kaže, nivo političke kampanje "iz 1974/5. godine"."Ovde živi vredan i marljiv narod, ovo je zemlja dobrih domaćina! Možete još mnogo da uradite i napredujete." - predsednik Vučić sa porodicom Milenković u selu Kutlovac.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 12, 2019 at 3:15am PDTNa pitanje u vezi sa verbalnim incidentom, koji se tom prilikom dogodio, Vučić je rekao da čestita portiru na tome što je Obradoviću u lice rekao ono ?to ljudi inače misle o njemu."Valjda su se iznenadili što je postojao neko dovoljno harabar, i čestitam tom čoveku, da pravim imenom nazove primitivce koji su hteli da naruže opšitnu. Hvala mu što je štitio državnu imovinu i dostojanstvo građana Gornjeg Milanovca", rekao je Vučić novinarima.Kako je dodao, onima koji se tako ponašaju ponekad je potrebno u lice reći šta ljudi misle.Poklon od vojnika, podoficira, oficira i civilnih lica 3.brigade Kopnene vojske VS.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 12, 2019 at 5:22am PDTOn je odbacio kritike na račun restauracije spomenika "Pobednik" i sumnje u kvalitet radova, navodeći da je neko morao da uradi sve ono što prethodna vlast nije tokom 12 godina mandata. On je, novinarima u Kuršumliji, rekao da je sam bio očajan kada je video koliko je zub vremena nagrizao spomenik, ali i koliko smo sami bili nepažljivi prema njemu i koliko je "metaka iz šenlučenja" završilo u njemu."Mnogo sam srećan i ponosan što ste ovo postigli. Zato što je naš interes da vam pomognemo da ostanete na svom ognjištu. Da vas vaša deca, Luka i Jovan naslede, da ostanu na selu."A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 12, 2019 at 3:18am PDT"Ali, kao što je neko morao da obnovi Karađorđevu, Topličin, Obilićev, Kosančićev venac, ceo grad, sve što oni nisu za 12 godina, tako je morao i simbol Beograda. Kao što je neko morao da otvori Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, ili da od močvare napravi najekskluzivnije mesto u Beogradu", rekao je Vučić. "Ali, ne mogu preterano time da se bavim, važnije mi je kako da ljudima iz siromašnijih delova Srbije da pomognem". (Kurir.rs/Tanjug)  Aleksandar Vučić, Kuršumlija, izbori, redovni, parlamentarni, Boško Obradović, nalepnice, Budućnost Srbije, Toplica, Toplički okrug,        

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-12/n1-info/vucic-da-kazem-narodu-necete-imati-izbore-jer-se-ovi-nisu-spremili/24287334

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Vučić: Da kažem narodu - nećete imati izbore jer se ovi nisu spremili?

N1 Info pre 52 minuta  |  FoNetIzbori u Srbiji će biti kako Ustav i zakon nalažu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je i zamolio taksiste da u ponedeljak ne radikalizuju svoje proteste. Vučić je, komentarišući ideju profesora Vladimira Goatija o odlaganju izbora za šest meseci kako bi se izbegao bojkot opozicije, upitao: "Šta, da izađem pred narod i kažem - zavodim diktaturu i posle četiri godine nećete imati izbore, jer se ovi nisu spremili?" On je rekao da da ne želi da vlada protivustavno dok se opozicija spremi za izbore. "Ljudi štrajkuju glađu da bi izbori bili ranije, a da neko štrajkuje da bi bili kasnije, to ne razumem", kazao je Vučić.  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/politika/vucic-o-izborima-nema-odlaganja-redovnih-parlamentarnih-izbora/9w4sl8j

Autori: Tanjug

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Vučić o izborima: Nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je danas da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon.- Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: "Zavodim dikaturu, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili - rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot.Dodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije.- Za sve sam čuo, samo za to nisam. I da se za to zalažem ja, da bih ostao duže na vlasti, možda bih to razumeo, ali da se za to zalažu oni koji hoće da nas smene - ja tu vrsu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam. Izbori će biti kad to kaže Ustav Srbije i zakon, a naš narod je uveo demokratiju i svake četiri godine su izbori, a za predsednika svakih pet godina - rekao je Vučić.Dodao je da izbori mogu da budu ranije, vanredni.- Ali, kasnije - da neko vlada bez volje naroda, dok sam na vlasti u Srbiji to se neće dogoditi. Kad oni vladaju mogu da kažu - nikad više nema izbora, svašta može - rekao je Vučić i dodao da opoziciji nije stalo do demokratije ni osnovnih demokratskih principa.Izgleda sve može da se pogazi samo ako su njihovi interesi u pitanju, primetio je on.- Ne može. Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud. Oni ako hoće da izađu na izbore - hoće, ako neće - nemoj da izlazite na izbore, niko se naročito ne sekira, ni zbog jednog, ni zbog drugog - reako je Vučić koji boravi u Kuršumliji u sklopu kampanje "Budućnost Srbije".        

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3338431/pravno-nasilje-u-drzavnom-vecu-tuzilaca

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: PRAVNO NASILJE U DRŽAVNOM VEĆU TUŽILACA: I pored prijava za sukob interesa podnetih protiv nekih izbornih članova, oni nastavljaju da rukovode komisijama za...

Nenad Stefanović, predsednik Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) upozorava javnost da Stanislav Dukić i pojedini izborni članovi Državnog veća tužilaca (DVT), koji su prisustvovali spornoj rođendanskoj proslavi zajedno sa licima označenim kao pripadnici ...Foto: Privatna Arhivasukob interesaPRAVNO NASILJE U DRŽAVNOM VEĆU TUŽILACA: I pored prijava za sukob interesa podnetih protiv nekih izbornih članova, oni nastavljaju da rukovode komisijama za izbor tužilaca antikoruptivnih odeljenjaDruštvo 12.10.2019. 11:54h 12.10.2019. 15:06hNenad Stefanović, predsednik Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) upozorava javnost da Stanislav Dukić i pojedini izborni članovi Državnog veća tužilaca (DVT), koji su prisustvovali spornoj rođendanskoj proslavi zajedno sa licima označenim kao pripadnici novopazarske grupe, u vezi koje je Republički javni tužilac inicirao sazivanje Etičkog odbora DVT, a koji je zatim pokrenuo disciplinski postupak, nastavljaju sa izborom tužilaca u Republici Srbiji.I pored više prijava za sukob interesa podnetih protiv pojedinih izbornih članova DVT, isti zajedno sa Stanislavom Dukićem nastavljaju da rukovode komisijama za izbor tužilaca antikoruptivnih odeljenja u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, bez obzira što DVT nije saopštilo nikakvu formalnu odluku u pogledu zahteva za izuzeće navedenih lica sa ovih oglasa, što predstavlja svojevrsno pravno nasilje i diskriminaciju kandidata na oglasima. UST poziva Zaštitnika građana, Republičkog javnog tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da momentalno zaštite kandidate i otklone mogućnost da tužioce biraju lica koja se dovode u vezu sa pripadnicima kriminalnih grupa, pre okončanja disciplinskog postupka i odluke Agenciju za borbu protiv korupcije u pogledu ovih lica, koji eventualno mogu rezultirati njihovim razrešenjem sa funkcije.UST je u nekoliko navrata ukazivao da postoji očigledna veza između pojedinih izbornih članova DVT i Udruženja tužilaca Srbije, što vodi do korporativizacije izbora tužilaca i urušavanja poverenja građana u rad tužilaštva, što čini i ovom prilikom, svesno da će se svaka kritika ovih izbornih članova tumačiti kao navodni politički progon.  UST smatra da građani Republike Srbije zaslužuju da se u njihovo ime u koštac sa organizovanim kriminalom i sistemskom korupcijom bore najbolji tužioci, izabrani po objektivnim merilima i od strane članova DVT koji svojim postupcima ne urušavaju poverenje građana u rad tužilačke organizacije. Kurir.rs / Foto: Privatna ArhivaUdruženje sudija i tužilaca Srbije, Državno veće tužilaca, Stanislav Dukić,        

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: srpskadijaspora.info

Link: https://www.srpskadijaspora.info/goati-pomeranje-izbora-za-makar-sest-meseci-da-se-izbegne-bojkot/

Autori: @Internetnovine

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Pomeranje izbora za "makar šest meseci" da se izbegne bojkot - Vesti iz dijaspore i o dijaspori

U drugom slučaju, pravićemo krnje izbore i imaćemo procenat izašlih ispod 50 odsto koji delegitimizuje izbore, ocenjuje Vladimir Goati Članak Goati: Pomeranje izbora za "makar šest meseci" da se izbegne bojkot se pojavljuje prvo na Infobrif.Najnovije vestiO NAMAVesti na ovom portalu preuzete su automatski (softverski) sa drugih sajtova. One nisu proveravane od strane urednika portala. Ukoliko vesti sadrže netačne navode, vređaju nekog, ili krše nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome obavestite radi uklanjanja spornog sadržaja. 2001-2018 Srpska Dijaspora Kontaktirajte nas: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.E NAS     

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: tanjug.rs

Link: http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=513103

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UST: Zaštititi kandidate za tužioce

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je danas da su pojedini članovi Državnog veća tužilaca (DVT), protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak..." 12.10.2019 14:49 BEOGRAD - Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je danas da su pojedini članovi Državnog veća tužilaca (DVT), protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak zbog prisustva spornoj rođendanskoj proslavi člana DVT Stanislava Dukića, i dalje angažovani na izboru tužilaca."I pored više prijava za sukob interesa (podnetih Agenciji za borbu protiv korupcije) protiv pojedinih izbornih članova DVT, oni zajedno sa Dukićem nastavljaju da rukovode komisijama za izbor tužilaca antikoruptivnih odeljenja u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, bez obzira što DVT nije saopštilo nikakvu formalnu odluku u pogledu zahteva za njihovo izuzeće sa oglasa z izbor tužilaca", navodi UST. 

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/vesti/vucic-nove-investicije-za-toplicki-okrug-sa-putevima-stizu-i-bolji-dani

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: VUČIĆ: Nove investicije za Toplički okrug, sa putevima stižu i bolji dani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi Toplički okrug u okviru kampanje Budućnost Srbije. Vučić je posetio Blace, Kutlovac i Kuršumliju."Svakako dolaze bolji dani za čitavu Toplicu, posebno izgradnjom industrijske zone u Prokuplju, za koju treba izdvojiti tri miliona evra", izjavio je Vučić.Povezane vestu - Vučić: Penzioneri za 15 dana dobijaju po 5.000 dinaraOn je u Kuršumliji, gde je danas položen kamen temeljac za fabriku namenske industrije "BS S", najavio da će toplički kraj imati nove mogućnosti i da će doći još mnogo stranih investicija, ali da je za to neophodna izgradnja puteva. Vučić je rekao da se radi put Blace-Beloljin i podsetio da će se graditi auto put Niš-Merdare, a da će prva deonica biti Niš-Pločnik.FOTO TANJUG/ BOJAN STEKIC/ bg"Kada uradimo prva 33 kilometara od Niša do Pločnika još ostaje 45 km do Merdara, a u međuvremenu ćemo uraditi Merošina-Prokuplje i Rudare-Merdare. To će ukupno da košta skoro 45 miliona evra. Kada dođe auto-put strani investitori će hteti da dođu. Zato gradimo te auto puteve, zato će i kroz Kuršumliju da prođe auto put", istakao je Vučić. On je odbacio napade protivnika, navodeći da taj put znači život za Toplicu, i da to nije put za stvaranje "velike Albanije", već za srpski narod."Za njih gradimo auto put, kao što to radimo i u Gračanici", kazao je Vučić.Vučić je ukazao i na to koliko je teško dovesti strane investitore, posebno ako nema dobrih puteva, navodeći da je, na primer, za fabriku u Žitorađi bilo potrebno tri do četiri godine.Prethodno je prilikom obilaska Blaca, istakao da mu je ideja da se u četiri najsiromašnija okruga, među kojima je i Toplica, uvede poseban dodatak, nešto poput kosovskog dodatka, te da će o toj mogućnosti razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić."Krajnje je vreme da za četiri naša najsiromašnija okruga damo poseban dodatak, kao kosovski dodatak, za naše učitelje, profesore, lekare, medicinsko osoblje… da pomognemo", rekao je Vučić u obraćanju žiteljima Blaca i okoline.Ideja je, kaže, da taj dodatak za Toplički okrug, Jablanički, Pčinjski… bude 10 odsto, pa da palata lekara u Blacu bude veća 10 odsto nego lekara u Beogradu.Kako navodi, ako se to lekaru u Beogradu ne dopada, onda neka dođe da radi u Blacu.Cilj je, napominje, da podstaknemo ljude da ostanu u Blacu.PREDSEDNISTVO SRBIJE"Kad vam kažu da su troškovi života veći u Beogradu nego u Blacu, to je tačno, ali prosečna plata ovde u Blacu je 37.000 a u Beogradu 74.000. Nikada ne može da bude isto, ali moramo da smanjimo tu razliku, da živite bolje. Želim da se posvetim tom pitanju", poručio je predsednik, dodajući da će država više ulagati u Toplicu i druge siromašne krajeve Srbije, kako bi ostavila seljaka na svome:"Da nam čuva pragove i ono što smo počeli da gubimo u poslednjih 30-40 godina", podvukao je Vučić.Naveo je i da je država spremna da gotovo u potpunosti finansira fabriku za preradu voća i povrća, za koju postoji interes, sa gotovo 90 odsto subvencije, kako bi voćari i povrtari imali gde da predaju robu, da se proizvede nešto više i skuplje, kako bi se izašlo na tržište cele Srbije, kao i van zemlje. Istakao je i da će Blace postati privlačnije za investitore čim krene izgradnja autoputa Niš - Pločnik.Poručio je da je država spremna da pomogne i uloži, ali da i sami žitelji moraju da pomognu, da veruju u ono što država radi i da se organizuju."Vas molim da budete strpljivi i neko ko će stalno da traži. Navikli ljudi da država nema… Tražite više, ali nemojte da očekujete sve od države. Pomoći ćemo koliko možemo", rekao je Vučić.Zahvalio se žiteljima na srdačnom dočeku, koji, kaže, nije zaslužio, kao i na tome što, kako je rekao, veruju u svoje Blace, što su se uvek borili za Srbiju, uvek uz narod i državu. Kako je rekao, danas je prvi put u Blacu posle više godina, te primetio da je Toplica mnogo osiromašila u poslednjih 50 godina, što je, poručio je, morati da se promeni.Ponovio je da se rade lokalni putevi i istakao da će sve od škola, predškolskih ustanova, domova zdravlja, hitnih službi… morati da bude obnovljeno u roku od godinu dana iz sredstava Kancelarije za javna ulaganja."Imamo novac i hoćemo da uložimo u siromašne krajeve zemlje, tamo gde se najmanje ulagalo u poslednjih 30 godina, a to su topličke opštine, i Blace", rekao je Vučić.Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sudPredsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon."Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: "Zavodim diktaturu, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili", rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot.Dodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije."Za sve sam čuo, samo za to nisam. I da se za to zalažem ja, da bih ostao duže na vlasti, možda bih to razumeo, ali da se za to zalažu oni koji hoće da nas smene - ja tu vrstu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam. Izbori će biti kad to kaže Ustav Srbije i zakon, a naš narod je uveo demokratiju i svake četiri godine su izbori, a za predsednika svakih pet godina", rekao je Vučić, dodajući da izbori mogu da budu ranije, vanredni.O nalepnicama "Bojkot"Vučić je naveo da ne razume neke poteze svojih političkih protivnika, poput akcije Boška Obradovića, kada je na zgradu opštine Gornji Milanovac pokušao da zalepi nalepnicu "Bojkot", što je, kaže, nivo političke kampanje "iz 1974/5. godine".Na pitanje u vezi sa verbalnim incidentom, koji se tom prilikom dogodio, Vučić je rekao da čestita portiru na tome što je Obradoviću u lice rekao ono što ljudi inače misle o njemu."Valjda su se iznenadili što je postojao neko dovoljno hrabar, i čestitam tom čoveku, da pravim imenom nazove primitivce koji su hteli da naruže opšitnu. Hvala mu što je štitio državnu imovinu i dostojanstvo građana Gornjeg Milanovca", rekao je Vučić novinarima.Kako je dodao, onima koji se tako ponašaju ponekad je potrebno u lice reći šta ljudi misle.On je odbacio kritike na račun restauracije spomenika "Pobednik" i sumnje u kvalitet radova, navodeći da je neko morao da uradi sve ono što prethodna vlast nije tokom 12 godina mandata.Kako je istakao, bio je očajan kada je video koliko je zub vremena nagrizao spomenik, ali i koliko smo sami bili nepažljivi prema njemu i koliko je "metaka iz šenlučenja" zvaršilo u njemu."Ali, kao što je neko morao da obnovi Karađorđevu, Topličin, Obilićev, Kosančićev venac, ceo grad, sve što oni nisu za 12 godina, tako je morao i simbol Beograda. Kao što je neko morao da otvori Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, ili da od močvare napravi najekskluzivnije mesto u Beogradu", rekao je Vučić."Ali, ne mogu preterano time da se bavim, važnije mi je kako da ljudima iz siromašnijih delova Srbije da pomgonem".                                   

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Izbori/Vucic-Nema-odlaganja-izbora.html

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: VUČIĆ: NEMA ODLAGANJA IZBORA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavo je da izbori neće biti odlagani, odnosno da će biti održani 'kako ustav i zakon nalažu'. On je, komentarišući ideju profesora Vladimira Goatija o odlaganju izbora za šest meseciPredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavo je da izbori neće biti odlagani, odnosno da će biti održani "kako ustav i zakon nalažu". On je, komentarišući ideju profesora Vladimira Goatija o odlaganju izbora za šest meseci čime bi se omogućilo da bude postignut dogovor sa opozicijom i izbegnut bojkot, rekao: "Šta, da izađem pred narod i kažem - zavodim diktaturu i posle četiri godine nećete imati izbore, jer se ovi nisu spremili?" Kako prenosi Fonet, Vučić je kazao da ne želi da vlada protivustavno dok se opozicija spremi za izbore i poručio da razume kad neko štrajkuje da bi izdejstvovao prevremene izbore, ali ne i da bi izbori bili kasnje. Vučić u proseku 26,4 puta u medijima svakog dana Kad ljudi ne budu šikanirani zbog svog mišljenja, kad ih ne budu ucenjivali, kada Srbija bude mogla da čuje one koji drugačije misle, onda ćemo govoriti o izborima. Do tada izbora u Srbiji nema, pa samim tim u nečemu što ne postoji ne možemo ni da učestvujemo, izjavio je u subotu predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović. "Naša obaveza je da se izborimo za pravo da se čuje drugačije mišljenje. Do tada, obići ćemo svaki grad, svako selo i zaseok, i u direktnom razgovoru sa slobodnim ljudima borićemo se za slobodne i poštene izbore", prenela je ZZS reči Zelenovića, koji je danas razgovarao sa meštanima sela Dublje u opštini Bogatić. Aleksandar Vučić se na televizijama sa nacionalnom frekvencijom za mesec dana pojavio 793 puta ili 26,4 puta dnevno, dok se u istom periodu niko od lidera opozicije se nije pojavio u ovim medijima ni jedan jedini put, rekao je on. Vlast građane i celo javno mnjenje drži u stanju hipnoze, jer su uskraćeni za osnovne informacije o realnom stanju u zemlji, kao da žive u srednjem veku, rekao je Zelenović.Pogledaj vesti o: Štrajk  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-12/glas-amerike/vucic-nema-odlaganja-izbora/24288167

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Vučić: Nema odlaganja izbora

Glas Amerike pre 46 minutaKURŠUMLIJA, BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavo je da izbori neće biti odlagani, odnosno da će biti održani "kako ustav i zakon nalažu". On je, komentarišući ideju profesora Vladimira Goatija o odlaganju izbora za šest meseci čime bi se omogućilo da bude postignut dogovor sa opozicijom i izbegnut bojkot, rekao: "Šta, da izađem pred narod i kažem - zavodim diktaturu i posle četiri godine nećete imati izbore, jer se ovi nisu spremili?" /**/ /**/ /**/ Ne propustite: Protest u znaku obeležavanja 5. oktobra, opozicija tvrdi da je kasno za pregovore Kako prenosi Fonet, Vučić je kazao da ne želi da vlada  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-12/insajder/vucic-izbori-u-srbiji-ce-biti-kako-ustav-i-zakon-nalazu-nikako-ne-mogu-biti-odlozeni/24288196

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Vučić: Izbori u Srbiji će biti kako Ustav i zakon nalažu, nikako ne mogu biti odloženi

Predsednik Srbije, koji je danas nastavio kampanju "Budućnost Srbije" posetom Topličkog okruga, na pitanje o ideji odlaganja izbora rekao je da ne želi da vlada protivustavno dok se opozicija spremi za izbore. "Šta, da izađem pred narod i kažem - zavodim diktaturu i posle četiri godine nećete imati izbore, jer se ovi nisu spremili? Ljudi štrajkuju glađu da bi izbori bili ranije, a da neko štrajkuje da bi bili kasnije, to ne razumem", rekao je Vučić i dodao daInsajder pre 14 minuta  |  Beta; N1;Izbori u Srbiji će biti kako Ustav i zakon nalažu, svake četiri godine, odnosno pet za predsedničke, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući ideju profesora Vladimira Goatija o odlaganju izbora za šest meseci kako bi se izbegao bojkot opozicije. Kako je objasnio, izbori mogu biti održani samo ranije kao vanredni, ali ne i kasnije. Predsednik Srbije, koji je danas nastavio kampanju "Budućnost Srbije" posetom Topličkog okruga, na pitanje o ideji odlaganja izbora rekao je da ne želi da vlada protivustavno dok se opozicija spremi za izbore. "Šta, da izađem pred narod i kažem - zavodim diktaturu i posle četiri godine nećete imati izbore, jer se ovi nisu spremili? Ljudi štrajkuju glađu da bi izbori bili ranije, a da neko štrajkuje da bi bili kasnije, to ne razumem", rekao je Vučić. Na skupu u   

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Srbija/a1238526/Vucic-o-izborima.html

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: "Nema odlaganja izbora, da neko vlada bez volje naroda ne može"

Autor mondo.rs Izvor Tanjug 12.10.2019. / 14:48 6Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je danas da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon. Izvor: PREDSEDNISTVO SRBIJE/FOTO TANJUG "Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: 'Zavodim dikatruru, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili'", rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot. Dodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije. "Za sve sam čuo, samo za to nisam. I da se za to zalažem ja, da bih ostao duže na vlasti, možda bih to razumeo, ali da se za to zalažu oni koji hoće da nas smene - ja tu vrsu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam. Izbori će biti kad to kaže Ustav Srbije i zakon, a naš narod je uveo demokratiju i svake četiri godine su izbori, a za predsednika svakih pet godina", rekao je Vučić. Dodao je da izbori mogu da budu ranije, vanredni. "Ali, kasnije - da neko vlada bez volje naroda, dok sam na vlasti u Srbiji to se neće dogoditi. Kad oni vladaju mogu da kažu - nikad više nema izbora, svašta može", rekao je Vučić i dodao da opoziciji nije stalo do demokratije ni osnovnih demokratskih principa. Izgleda sve može da se pogazi samo ako su njihovi interesi u pitanju, primetio je on. "Ne može. Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud. Oni ako hoće da izađu na izbore - hoće, ako neće - nemoj da izlazite na izbore, niko se naročito ne sekira, ni zbog jednog, ni zbog drugog. Daj da radimo, ljude ovde mnogo više interesuje fabrika nego bilo kakve njihove nalepnice i narod im to kaže", zaključio je Vučić koji boravi u Kuršumliji u sklopu kampanje "Budućnost Srbije".  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: glasamerike.net

Link: https://www.glasamerike.net/a/vu%C4%8Di%C4%87-nema-odlaganja-izbora/5121234.html

Autori: Glas Amerike

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Vučić: Nema odlaganja izbora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavo je da izbori neće biti odlagani, odnosno da će biti održani "kako ustav i zakon nalažu".On je, komentarišući ideju profesora Vladimira Goatija o... Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar VučićPodelitePrintKURŠUMLIJA, BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavo je da izbori neće biti odlagani, odnosno da će biti održani "kako ustav i zakon nalažu".On je, komentarišući ideju profesora Vladimira Goatija o odlaganju izbora za šest meseci čime bi se omogućilo da bude postignut dogovor sa opozicijom i izbegnut bojkot, rekao:"Šta, da izađem pred narod i kažem - zavodim diktaturu i posle četiri godine nećete imati izbore, jer se ovi nisu spremili?"/**/ /**/ /**/Kako prenosi Fonet, Vučić je kazao da ne želi da vlada protivustavno dok se opozicija spremi za izbore i poručio da razume kad neko štrajkuje da bi izdejstvovao prevremene izbore, ali ne i da bi izbori bili kasnje.Vučić u proseku 26,4 puta u medijima svakog danaKad ljudi ne budu šikanirani zbog svog mišljenja, kad ih ne budu ucenjivali, kada Srbija bude mogla da čuje one koji drugačije misle, onda ćemo govoriti o izborima. Do tada izbora u Srbiji nema, pa samim tim u nečemu što ne postoji ne možemo ni da učestvujemo, izjavio je u subotu predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović."Naša obaveza je da se izborimo za pravo da se čuje drugačije mišljenje. Do tada, obići ćemo svaki grad, svako selo i zaseok, i u direktnom razgovoru sa slobodnim ljudima borićemo se za slobodne i poštene izbore", prenela je ZZS reči Zelenovića, koji je danas razgovarao sa meštanima sela Dublje u opštini Bogatić./**/ /**/ /**/Greminger: Postoji prostor za poboljšanje izbornih uslova, bojkot nije rešenjeAleksandar Vučić se na televizijama sa nacionalnom frekvencijom za mesec dana pojavio 793 puta ili 26,4 puta dnevno, dok se u istom periodu niko od lidera opozicije se nije pojavio u ovim medijima ni jedan jedini put, rekao je on.Vlast građane i celo javno mnjenje drži u stanju hipnoze, jer su uskraćeni za osnovne informacije o realnom stanju u zemlji, kao da žive u srednjem veku, rekao je Zelenović.                  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: pink.rs

Link: http://pink.rs/vesti/159139/udruzenje-sudija-i-tuzilaca-srbije-zastititi-kandidate-za-tuzioce

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Zaštititi kandidate za tužioce!

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) upozorava javnost da Stanislav Dukić i pojedini izborni članovi Državnog veća tužilaca (DVT), koji su prisustvovali spornoj rođendanskoj proslavi zajedno sa licima označenim kao pripadnici novopazarske grupe, u vezi koje je Republički javni tužilac inicirao sazivanje Etičkog odbora DVT, a koji je zatim pokrenuo disciplinski postupak, nastavljaju sa izborom tužilaca u Republici Srbiji.I pored više prijava za sukob interesa podnetih protiv pojedinih izbornih članova DVT, isti zajedno sa Stanislavom Dukićem nastavljaju da rukovode komisijama za izbor tužilaca antikoruptivnih odeljenja u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, bez obzira što DVT nije saopštilo nikakvu formalnu odluku u pogledu zahteva za izuzeće navedenih lica sa ovih oglasa, što predstavlja svojevrsno pravno nasilje i diskriminaciju kandidata na oglasima, navodi UST.UST poziva Zaštitnika građana, Republičkog javnog tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da momentalno zaštite kandidate i otklone mogućnost da tužioce biraju lica koja se dovode u vezu sa pripadnicima kriminalnih grupa, pre okončanja disciplinskog postupka i odluke Agenciju za borbu protiv korupcije u pogledu ovih lica, koji eventualno mogu rezultirati njihovim razrešenjem sa funkcije.UST je u nekoliko navrata ukazivao da postoji očigledna veza između pojedinih izbornih članova DVT i Udruženja tužilaca Srbije, što vodi do orporativizacije izbora tužilaca i urušavanja poverenja građana u rad tužilaštva, što čini i ovom prilikom, svesno da će se svaka kritika ovih izbornih članova tumačiti kao navodni politički progon.Udruženje sudija i tužilaca Srbije smatra da građani Republike Srbije zaslužuju da se u njihovo ime u koštac sa organizovanim kriminalom i sistemskom korupcijom bore najbolji tužioci, izabrani po objektivnim merilima i od strane članova DVT koji svojim postupcima ne urušavaju poverenje građana u rad tužilačke organizacije.    

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: topvesti.org

Link: http://www.topvesti.org/2019/10/12/novinar-je-pitao-vucica-o-diktaturi-u-srbiji-a-on-mu-je-dao-jak-odgovor-otkrio-je-i-kada-ce-se-odrzati-izbori/

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: NOVINAR JE PITAO VUČIĆA O DIKTATURI U SRBIJI, A ON MU JE DAO JAK ODGOVOR! Otkrio je i kada će se održati IZBORI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je danas da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon."Da odložimo izbore šest bar šest meseci, pa da izađem pred narod i kažem: 'Zavodim dikatruru, umesto redovnih izbora posle četiri godine, sad nećete da imate izbore, zato što se ovi nisu baš spremili onoliko koliko treba, pa još šest meseci mi da vladamo protivustavno i protivzakonito, da bi se oni tih šest meseci spremili'", rekao je Vučić na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot.Dodao je da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije. "Za sve sam čuo, samo za to nisam. I da se za to zalažem ja, da bih ostao duže na vlasti, možda bih to razumeo, ali da se za to zalažu oni koji hoće da nas smene - ja tu vrsu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam. Izbori će biti kad to kaže Ustav Srbije i zakon, a naš narod je uveo demokratiju i svake četiri godine su izbori, a za predsednika svakih pet godina", rekao je Vučić.Dodao je da izbori mogu da budu ranije, vanredni."Ali, kasnije - da neko vlada bez volje naroda, dok sam na vlasti u Srbiji to se neće dogoditi. Kad oni vladaju mogu da kažu - nikad više nema izbora, svašta može", rekao je Vučić i dodao da opoziciji nije stalo do demokratije ni osnovnih demokratskih principa.Izgleda sve može da se pogazi samo ako su njihovi interesi u pitanju, primetio je on."Ne može. Izbori na vreme, narod neka kaže svoj sud. Oni ako hoće da izađu na izbore - hoće, ako neće - nemoj da izlazite na izbore, niko se naročito ne sekira, ni zbog jednog, ni zbog drugog. Daj da radimo, ljude ovde mnogo više interesuje fabrika nego bilo kakve njihove nalepnice i narod im to kaže", zaključio je Vučić koji boravi u Kuršumliji u sklopu kampanje "Budućnost Srbije".Izvor: (Espreso.rs)       

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/15803/

Autori: Insajder

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Vučić: Izbori u Srbiji će biti kako Ustav i zakon nalažu, nikako ne mogu biti odloženi

Objavljeno: 12.10.2019 Tweet Izbori u Srbiji će biti kako Ustav i zakon nalažu, svake četiri godine, odnosno pet za predsedničke, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući ideju profesora Vladimira Goatija o odlaganju izbora za šest meseci kako bi se izbegao bojkot opozicije. Kako je objasnio, izbori mogu biti održani samo ranije kao vanredni, ali ne i kasnije. Vučić u poseti Zaječarskom okrugu / Foto: vucic.rs Predsednik Srbije, koji je danas nastavio kampanju "Budućnost Srbije" posetom Topličkog okruga, na pitanje o ideji odlaganja izbora rekao je da ne želi da vlada protivustavno dok se opozicija spremi za izbore. "Šta, da izađem pred narod i kažem - zavodim diktaturu i posle četiri godine nećete imati izbore, jer se ovi nisu spremili? Ljudi štrajkuju glađu da bi izbori bili ranije, a da neko štrajkuje da bi bili kasnije, to ne razumem", rekao je Vučić. Na skupu u Blacama, obraćajući se okupljenim građanima, predsednik Srbije je poručio da će se uvek boriti za mir. "Rat nam nije potreban, potreban nam je mir, ali nikada nikome neću dozvoliti da ponizi Srbiju bilo kojim rešenjem", rekao je Vučić. Dodao je da je njegov posao da trpi pritiske oko Kosova i Metohije, Republike Srpske i drugih važnih pitanja. Vučić: Kada kažu nemojte s Rusima, Kinezima, kažemo - hoćemo, to je naš interes Vučić je zahvalio građanima "što su svojom podrškom obezbedili da Srbija sama odlučuje o svojim političkim potezima i interesima". "Kada nam kažu - nemojte sa Rusima, kažemo hoćemo, jer je naš interes da imamo dobre odnose. Kada kažu - nemojte sa Kinezima - hoćemo, naš je interes da imamo dobre odnose sa Kinezima, naš je interes da to radimo, da širimo mrežu prijatelja, ali da nikome ne dozvolimo da ponižava Srbiju i unižava naš narod",  rekao je Vučić. Govoreći o izgledima Kosova da postane član Interpola na skupštini u Čileu, on je ocenio da je Priština očekivala veliku pobedu i dodao da je bilo mnogo pritisaka, posebno od dve zemlje od kojih to Srbija nije očekivala. Zaključio je da u tom slučaju Srbija pobeđuje. "Blace dobija novi put, Kuršumlija novu fabriku" U okviru kampanje "Budućnost Srbije" tokom posete Kuršumliji predsednik Srbije obišao je radove na putu Blace-Beloljin. Kako je rekao, buduća saobraćajnica koja bi trebalo da bude gotova do kraja godine biće široka 7 metara i dugačka 11 kilometara. Za nju će, kako je naveo, biti izdvojeno 4,5 miliona evra, a radove izvodi PZP Kruševac. Radove je obišao sa direktorom Puteva Srbije Predragom Drobnjakom, a tu je bio i direktor BIA Bratislav Gašić, kao i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović. Nakon toga predsednik Srbije je položio kamen temeljac za fabriku namenske industrije "Borbeni složeni sistemi" u Kuršumliji, u kojoj će, kako je najavio, do maja ili juna raditi već 80 ljudi, a u naredne dve godine trebalo bi da bude zaposleno ukupno 300 radnika. Izvor: Beta, N1 Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net. 

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/hronika/korumpirani-tuzilac-i-dalje-u-komisiji/258128/vest

Autori: Alo!

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Korumpirani tužilac i dalje u komisiji!

STRAŠNO! AUTOR: Ekipa Hronike DATUM I VREME: 12.10.2019. 16:13Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je danas da su pojedini članovi Državnog veća tužilaca (DVT), protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak zbog prisustva spornoj rođendanskoj proslavi člana DVT Stanislava Dukića, i dalje angažovani na izboru tužilaca. - I pored više prijava za sukob interesa (podnetih Agenciji za borbu protiv korupcije) protiv pojedinih izbornih članova DVT, oni zajedno sa Dukićem nastavljaju da rukovode komisijama za izbor tužilaca antikoruptivnih odeljenja u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, bez obzira što DVT nije saopštilo nikakvu formalnu odluku u pogledu zahteva za njihovo izuzeće sa oglasa za izbor tužilaca - navodi Udruženje sudija i tužilaca Srbije. Prema stavu ovog strukovnog udruženja, to predstavlja vid pravnog nasilja i diskriminaciju kandidata na oglasima. Udruženje zbog toga, kako navodi, poziva Zaštitnika građana, Republičkog javnog tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da zaštite kandidate za tužioce i otklone mogućnost da ih biraju pomenuti članovi DVT, do okončanja disciplinskog postupka i odluke Agencije za borbu protiv korupcije. UST podseća da je već ukazivao na vezu između pojedinih izbornih članova DVT i Udruženja tužilaca Srbije UTS- drugo strukovno udruženje), što, kako smatra, može da dovede do korporativizacije izbora tužilaca i urušavanja poverenja građana u rad tužilaštva. - UST smatra da građani Republike Srbije zaslužuju da se u njihovo ime u koštac sa organizovanim kriminalom i sistemskom korupcijom bore najbolji tužioci, izabrani po objektivnim merilima i od strane članova DVT koji svojim postupcima ne urušavaju poverenje građana u rad tužilačke organizacije - navodi se u saopštenju. Povodom Dukićeve proslave rođendana u hotelu Šumadija pre više od mesec dana, na kojoj su, kako se sumnja, bili i ljudi iz kriminalnog miljea, Etički odbor DVT je dao mišljenje da bi sve okolnosti tog slučaja trebalo trebalo da ispita disciplinski tužilac DVT.      

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-10-12/novi-magazin/goati-jedini-nacin-da-se-izbegne-bojkot-je-pomeranje-izbora/24286874

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Goati: Jedini način da se izbegne bojkot je pomeranje izbora

Novi magazin pre 44 minuta  |  BetaPolitički analitičar Vladimir Goati ocenio je ocenio je da je "jedina i malo verovatna" mogućnost da se izbegne bojkot pomeranje roka za izbore "makar za šest meseci". "Ukoliko se to ne promeni ili se ne uspe sa tom interpretacijom koja bi dala mogućnosti bar šest meseci ravnopravne izborne kampanje, u tom slučaju dolazi druga varijanata - pravićemo krnje izbore u kojima neće učestvovati šestina punoletnih građana Srbije jer su u inostranstvu. Obično učestvuje negde 60-ak procenata građana, ali ta opozicija koja je već donela odluku o bojkotu izbora će dodatno smanjiti i imaćemo jedan procenat koji je ispod 50 odsto koji  

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a534110/Tuzilastvo-i-naprednjaci-cute-o-nepristojnoj-ponudi-Sergeju-Trifunovicu.html

Autori: Redakcija

Teme: Zlatko MinićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Tužilaštvo i naprednjaci ćute o "nepristojnoj ponudi" Sergeju Trifunoviću

Autor:Nenad NešićNakon što je lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović optužio SNS da mu je nudila pola miliona evra i koaliciono partnerstvo, ako na predstojeće izbore izađe, kako je Trifunović za N1 objasnio, pod njihovim uslovima, postavlja se pitanje: Hoće li se taj slučaj pre zaboraviti, nego rešiti? Za sada i Tužilaštvo i optuženi naprednjaci bez reakcije."Onda su mi rekli: 'Naši biznismeni će ti pomoći'. Ja sam rekao: 'Ljudi, ne treba nam nikakva vaša pomoć, ako izađemo na izbore dobićemo novac od države , a onda su oni izneli konkretnu ponudu od 500.000 evra", ispričao je Trifunović za N1."Stršljen" uboo, ali baš kao na filmu, nije zabolelo one kojima je ubod namenjen. Čak i kada se o političkoj trgovini javno progovori, o njoj se ustvari ćuti.Novinar "Blica" Ranko Pivljanin veruje da će tako i ostati."Ta politička trgovina koju stalno spominjemo i koja se maskirala time što se prave neke koalicije, zapravo funkcioniše kao kriminalna priča. Dakle, ovo Sergejevo čačkanje po toj Augijevoj štali naše politike, moglo bi da pokrene pitanje ostalih konstruktivnih opozicionara - šta je njima nuđeno i dato da bi bili lojalna opozicija, a takvih ima", kazao je Pivljanin u Novom danu, ističući da ne veruje da će institucije pokrenuti to pitanje.Neki drugi su mišljenja da će pritisak javnosti u ovom slučaju biti dovoljan da izazove, barem, formalnu reakciju Tužilaštva, ali bez konkretnog epiloga. Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija nam pokazuje odgovore Tužilaštva u vezi sa sličnim slučajevima: nismo primili krivičnu prijavu, u evidenciji nema te osobe, nadležan je neko drugi, treći, peti..."Tužilaštvo izbegava da se bavi slučajevima gde se korupcija pojavljuje u jednom političkom kontekstu, ali s druge strane Trifunović je napravio grešku. Jeste, pravdao se da tu ponudu nije ozbiljno shvatio u početku, ali da bi se ovaj slučaj mogao procesuirati, a sada je možda kasno za to, trebalo je da se odmah čim mu je ponuđen novac obrati tužilaštvu i da se tada u saradnji sa policijom pristupi odgovarajućim merama", objašnjava Minić.Reagujući na naše izveštavanje da je i redakcija N1 pitala Tužilaštvo hoće li reagovati u ovom slučaju nuđenja mita, na društvenoj mreži oglasio se i advokat Vladimir Gajić."Ne vredi da pišete tužiocu. Ovde se ne radi o krivičnom delu davanje mita. Sergej nije službeno lice. To je pokušaj kupovine obraza", naveo je Gajić.Podsećamo, u petak, kada je našoj i televiziji Al Džazira zabranjen ulaz u vetropark u Mramorku, predsednik Srbije je za N1 rekao: "Ja vas puštam svuda i najviše volim da odgovaram na vaša pitanja".Danas smo prateći predsednika u njegovom obilasku Topličkog okruga imali nameru da tražimo odgovor optuženih na tvrdnje Sergeja Trifunovića, ali je poruka glasila malo drugačije: pitanja mogu da postave samo mediji koji su se za to ranije prijavili. Predsednik rekao, vetrenjača odnela.             

----------------------------------------------------------

Datum: 12.10.2019 

Medij: topvesti.org

Link: http://www.topvesti.org/2019/10/12/vucic-znajte-da-mi-karijera-nije-vazna-da-kazem-narodu-necete-imati-izbore-jer-se-ovi-nisu-spremili/

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: VUČIĆ: Znajte da mi karijera nije važna! Da kažem narodu - nećete imati izbore jer se ovi nisu spremili?

Izbori u Srbiji će biti kako Ustav i zakon nalažu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je i zamolio taksiste da u ponedeljak ne radikalizuju svoje proteste.Vučić je, komentarišući ideju profesora Vladimira Goatija o odlaganju izbora za šest meseci kako bi se izbegao bojkot opozicije, upitao: "Šta, da izađem pred narod i kažem - zavodim diktaturu i posle četiri godine nećete imati izbore, jer se ovi nisu spremili?"On je rekao da da ne želi da vlada protivustavno dok se opozicija spremi za izbore. "LJudi štrajkuju glađu da bi izbori bili ranije, a da neko štrajkuje da bi bili kasnije, to ne razumem", kazao je Vučić.Izbori će biti kada kažu Ustav i zakon, svake četiri godine, odnosno pet za predsedničke, rekao je Vučić i dodao da oni mogu biti samo ranije, kao vanredni izbori.Da neko vlada bez volje naroda, dok sam na vlasti toga neće biti, rekao je Vučić i poručio da opoziciji nije stalo do osnovnih demokratskih prinicipa."Taksisti da ne radikalizuju proteste od ponedeljka" On je zamolio taksiste da ne sprovode nikakvu radikalizaciju protesta od ponedeljka."Spremni smo da razgovaramo, da pronađemo rešenja, ali molim ih, jer to ničemu ne vodi", rekao je Vučić novinarima u Kuršumliji.Zna se šta država može, a šta ne sme da dopusti, rekao je Vučić.Na pitanje o primedbama opozicije o restauraciji spomenika "Pobednik", Vučić je rekao da je bio očajan kada je video kako su zub vremena i "šenlučenje" oštetili spomenik.Kao što je neko morao da uradi Karađorđevu ulicu, Obilićev, Topličin i Kosančićev venac, ceo grad, ono što oni nisu obnavljali 12 godina, tako moramo da obnovimo i spomenik, kazao je Vučić.On je istakao i da je noćas video upad lidera Dveri Boška Obradovića u opštinu Gornji Milanovac odakle ga je izbacio portir.Ne razumem to što rade i iznenadili se što je neko hrabar pružio otpor, da kažem, primitivcima koji su hteli da naruže opštinu. Hvala čoveku što je štitio državnu imovinu i dostojanstvo građana Gornjeg Milanovca, poručio je on.Govoreći o izgledima Kosova da postane član Interpola na skupštini u Čileu, Vučić je ocenio da je Priština očekivala veliku pobedu i dodao da je bilo mnogo pritisaka, posebno od dve zemlje od kojih to Srbija nije očekivala.Srbija pobeđuje, zaključio je Vučić."Kada kažu nemojte s Rusima, Kinezima, kažemo - hoćemo, to je naš interes" Predsednik Srbije je poručio da će se uvek boriti za mir, jer rat nikome nije potreban, ali da nikada nikome neće dozvoliti da ponizi Srbiju bilo kakvim rešenjem za Kosovo i Metohiju."Moj je posao da trpim sve pritiske i oko Kosova i Metohije, Republike Srpske i drugih važnih pitanja, ali da šta god da čujete i vidite na televiziji bilo šta, kako nam neko donosi ponižavajuća rešenja ili da nam nudi rešenja kojim se nipodaštavaju interesi Srbije, znajte da mi karijera nije važna i da ću se uvek truditi da čuvam mir", rekao je Vučić.Rat nam nije potreban, potreban nam je mir, ali nikada nikome neću dozvoliti da ponizi Srbiju bilo kojim rešenjem, poručio je Vučić na skupu građana u Blacu.Vučić je zahvalio građanima što su svojom podrškom obezbedili da Srbija sama odlučuje o svojim političkim potezima i interesima."Kada nam kažu - nemojte sa Rusima, kažemo hoćemo jer je naš interes da imamo dobre odnose. Kada kažu - nemojte sa Kinezima, hoćemo naš je interes da imamo dobre odnose sa Kinezima, naš je interes da to radimo, da širimo mrežu prijatelja, ali da nikome ne dozvolimo da ponižava Srbiju i unižava naš narod", kazao je on.Izvor: Fonet                   

----------------------------------------------------------

Datum: 13.10.2019 

Medij: jugpress.com

Link: https://jugpress.com/zamagljivanje-funkcionerske-kampanje/

Autori: Redakcija

Teme: Zlatko MinićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Zamagljivanje funkcionerske kampanje

BEOGRAD Nakon što je Vlada Srbije usvojila famozni Zaključak o poštovanju člana 29. st. 2-4. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije (zvaničan naziv "Zaključak Vlade 05 broj 013-9473/2019"), režimski mediji su uglas uskliknuli da... BEOGRAD Nakon što je Vlada Srbije usvojila famozni Zaključak o poštovanju člana 29. st. 2-4. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije (zvaničan naziv "Zaključak Vlade 05 broj 013-9473/2019"), režimski mediji su uglas uskliknuli da je rešen problem funkcionerske kampanje. "Vlada Srbije Zaključkom sprečava funkcionersku kampanju", "Za funkcionersku kampanju predviđene su i sankcije", "Nema više političkih kampanja iz državnih fotelja", "Vlada Srbije zabranila funkcionersku kampanju", gudilo se u desetercu. "Analitičari" i "eksperti", potmognuti nekolicinom istraživača javnog mnjenja (ko zna zbog čega je zaključeno da baš oni treba da objasne opoziciji, vascelom srpstvu i građanstvu dalekosežni značaj Zaključka No 5) uveravali su nas, ne samo da se Zaključkom staje na kraj zloupotrebama javnih resursa, kojih ionako nije ni bilo, već i funkcionerskoj kampanji koje je možda malo i bilo, jer nije bilo Zaključka koji bi je sprečio. Tako smo, na primer, mogli da pročitamo da je direktor jedne agencije za istraživanje javnog mnenja zaključio da Zaključak "pokazuje čvrstu opredeljenost Vlade da sprovodi ono što je regulisano zakonima". Nema potrebe trošiti reči na besmislenost rešenosti da se Zaključkom uredi sprovođenje zakona. Ali, narečeni direktor je, možda i nesvestan toga, pogodio u centar - funkcionerska kampanja nije uređena zakonom. I Zaključak No 5 nema veze sa njom i on možda upravo dokazuje opredeljnost Vlade da ne reguliše funkcionersku kampanju. Povrh svega, Zaključak ništa ne reguliše, već preporučuje, jer da bi se regulisalo potrebno je izmeniti zakone. Vlast, istini za volju, jeste najavila i izmene zakona; videćemo šta će one doneti i kako li će tek kliktati mediji, analitičari i istraživači kad ti predlozi osvanu na sajtu Vlade. Međutim, dok bi za tabloidno-analitičarsku apoteozu Zaključka sumnjičavi opozicionari lako mogli zaključiti da je organizovana i planirana manipulacija, šta reći za opoziciona tumačenja toga šta jeste, a šta je bila funkcionerska kampanja i kako je uređena. Tako smo, na primer, povodom posete Aleksandra Vučića radnicima Gradske čistoće mogli da pročitamo (gotovo ispravan) zaključak Pokreta slobodnih građana da je to "klasičan primer funkcionerske kampanje" koja je "odredbama više zakonskih propisa strogo zabranjena u pravnom sistemu Srbije". Šta je ovde gotovo ispravno, a šta je netačno? Pojam "funkcionerska kampanja" u javni diskurs je, ako se ne varam, uveo Zoran Gavrilović 2012. godine. Transparentnost Srbija u analizi kampanje 2012. piše o "porastu aktivnosti javnih funkcionera" i odvojeno o "političkoj promociji povezanoj sa korišćenjem javnih resursa". Već u izveštaju sa izbora 2014. i TS jasno definiše funkcionersku kampanju kroz aktivnosti (prevashodno promotivne) javnih funkcionera u predizbornom periodu, koje se prikazuju kao njihov "redovan rad", a suštinski su deo političke promocije. U ovih sedam godina koliko se bavi ovom temom, Transparentnost Srbija ju je nametnula u javnosti i izborila se da ona uđe u izveštaje OEBS/ODIHR i EU. Sada preti opasnost, ne samo da kao društvo propustimo priliku da se ova tema reguliše, već i da zatvorimo vrata da se to pitanje ozbiljno razmotri u doglednoj budućnosti. Naime, pogrešno tumačenje šta je zaista funkcionerska kampanja i šta treba regulisati, njeno brkanje ili poistovećivanje sa zloupotrebom javnih resursa ili sa stranačkim angažovanjem javnih funkcionera, bilo da je posledica neznanja i nerazumevanja ili smišljene manipulacije, može rezultirati time da se zaključi da je ovo pitanje rešeno, ako se (bolje) regulišu upravo stranačko angažovanje ili zloupotreba resursa. A to nije funkcionerska kampanja. U užem smislu funkcionerska kampanja se manifestuje kroz promotivne aktivnosti funkcionera u vreme izborne kampanje: posete firmama, školama, bolnicama, sudovima, otvaranje fabrika, gradilišta, sajmova, potpisivanja ugovora i memoranduma o izgradnji i ulaganju, stipendiranju, predstavljanje planova izgradnje, uručenje stipendija, pomoći i poklona, razgovor sa građanima, radnicima. Stoga je PSG gotovo u pravu kada tvrdi da je burek sa čistačima "klasičan primer funkcionerske kampanje". Zapravo je reč o promotivnoj aktivnosti, a da bi bila "klasična funkcionerska kampanja" nedostaju nam raspisani izbori. No, ne treba cepidlačiti. Vučić i vučići su od 2014. promotivne aktivnosti pretvorili u svakodnevicu, ubeđujući nas da je obilazak toaleta u školama ono što predsednik, premijer, ministri treba da rade (iako je reč o neispunjenom obećanju Vučića da će obići sve toalete, izuzev ako to nije radio "škodom" noću, bez medija, upravo da ne bi bilo predstavljeno kao promotivna aktivnost). U javnoj upotrebi se za to što funkcioneri čine i u periodu između izbornih ciklusa ustalio naziv "funkcionerska kampanja". Ono što je, međutim, potpuno netačno u saopštenju PSG jeste da je funkcionerska kampanja, odnosno promotivna aktivnost "strogo zabranjena u pravnom sistemu Srbije" i to "odredbama više zakonskih propisa". Nije. I ne bi trebalo da bude cilj da se ograniče promotivne aktivnosti (ma koliko neke od njih bile besmislene) van izborne kampanje. I ne može biti cilj da se čak i u vreme izborne kampanje zabrane sve aktivnosti koje mogu imati promotivni karakter. Naime, pored aktivnosti koje su osmišljene samo zbog toga da bi se funkcioner pojavio u medijima (pseudo-događaji), postoje i druge aktivnosti koje mogu imati promotivne elemente, kao što su posete inostranstvu, sastanci u kabinetu sa domaćim i stranim zvaničnicima, sportistima, umetnicima, sastanci na terenu sa domaćim zvaničnicima i učešće funkcionera na manifestacijama (konferencije, skupovi, okrugli stolovi, svečane akademije, obeležavanja značajnih datuma). Ove dve kategorije (pseudo-događaji i stvarne aktivnosti funkcionera) se mogu razlučiti sa dva test pitanja - da li će ovo biti bitno nakon nekog vremena (kakav će biti efekat) i da li je ovo moglo da se desi bez funkcionera. Konačno, funkcionerska kampanja može, u određenim situacijama, predstavljati indirektnu zloupotrebu javnih resursa, kroz obezbeđivanje dodatne medijske promocije za funkcionera (odnosno partiju sa kojom ga birači identifikuju) i u kvantitativnom i kvalitativnom smislu. Ali nije reč o "klasičnoj" zloupotrebi resursa koja je regulisana propisima. Pri čemu su neki aspekti zloupotrebe loše regulisani. Tu, u prvom redu, mislim na mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije, od pre nekoliko godina, u kojem je ona pogrešno tumačila da svi ministri imaju pravo da koriste službena vozila i prilikom obavljanja stranačkih aktivnosti, i onda kada nisu u pitanju lica koja uživaju neprestanu zaštitu. Ovde se praksa susreće sa Zaključkom. Nije sporno da javni funkcioneri mogu da učestvuju u stranačkoj kampanji, ali u svojstvu stranačkog funkcionera. Pitanje je da li će Zaključak (ili dodatno regulisanje zakonima) uticati da to angažovanje ne bude kombinovano sa (navodnim) funkcionerskim aktivnostima i nekorišćenjem službenih automobila (i durgih resursa) uprkos mišljenju Agencije. Naime, u svim monitorinzima beleženo je "kombinovanje" događaja - ministar ili premijer ili predsednik u 11h obiđe ambulantu, školu ili fabriku, pa u 12 ima stranački skup ili sastanak u lokalnom odboru, pa u 13 novu "funkcionersku aktivnost" u drugom mestu, pa razgovor sa građanima na štandu partije, i tako do stranačkog mitinga zakazanog za 18 ili 19h, koji direktno prenose lokalne televizije i one sa nacionalnom frekvencijom. Sve su to pitanja koja treba regulisati, ali to nije "klasična funkcionerska kampanja". Transparentnost Srbija već godinama predlaže kako da se "klasična funkcionerska kampanja" uredi i jedan takav predlog poslat je i radnoj grupi Vlade koja ovih dana i nedelja radi na najavljenim izmenama zakona. Ključno pitanje je koliko ima volje da se takav predlog prihvati i uskrati prilika za dodatnu moćnu promociju. Buka koju su podizali "učesnici dijaloga", poput Đukanovića, da "oni" traže da se Vučiću "zabrani učeščće u kampanji" možda je posledica nerazumevanja, ali možda i signal da nema volje da se jasno kaže - Vučić, iako bi trebalo da je predsednik svih građana, može u stranačku kampanju i tu vam nećemo popustiti, ali neće biti funkcionerske kampanje i to ćemo rešiti zakonom. Teško je, naime, odreći se takve prilike i o tome svedoči i nedavno gostovanje na N1 Borisa Tadića, koji i posle sedam godina odbija da prizna da je vodio funkcionersku kampanju pre nego što je podneo ostavku, odnosno "skratio mandat". Jer Tadić je nizao promotivne aktivnosti u funkcionerskoj kampanji od raspisivanja parlamentarnih izbora 13. marta do "skraćivanja mandata" 4. aprila, pa je čak potom nastavio kao kandidat DS-a da se pojavljuje sa ministrima u njihovim promotivnim aktivnostima. A danas daje opravdanje za sve aktuelne i buduće promotivne aktivnosti rečenicom da "u politici vi morate ono što ste radili kao svoje deo, da prikažete kao svoje delo". Nije sporno, ali to možete da kažete na stranačkom mitingu, da stavite u stranački spot, ali ne da činite kao deo redovne predsedničke ili ministarske "dužnosti". Na kraju, Tadić se pridružio horu relativizatora izjavom da "funkcionerska kampanja podrazumeva da se zloupotrebljavaju državni resursi" (a on, kaže, nije zloupotrebljavao te resurse). Kako, konačno, regulisati funkcionersku kampanju? TS je radnoj grupi predložila da se član 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije (odnosno član 50. novog Zakona o sprečavanju korupcije koji će početi da se primenjuje umesto njega septembra 2020) izmeni tako što će, pored ostalog biti propisano sledeće: Funkcioneru je zabranjeno da u tom svojstvu učestvuje u aktivnostima političkog subjekta (što znači da može kao stranački funkcioner, ali ne kao predsednik, premijer, ministar, gradonačelnik, direktor JP itd). U doba izborne kampanje, funkcioneru je zabranjeno da u tom svojstvu organizuje promotivne aktivnosti organa javne vlasti, da ih sprovodi, kao i da učestvuje u promotivnim aktivnostima koje organizuju druga lica, izuzev: a) kada je propisana obaveza da se promotivna aktivnost izvrši u određeno vreme i na određeni način, i kada je jedino javni funkcioner ovlašćen da tu obavezu ispuni; b) kada je reč o javnim manifestacijama, koje se po ustaljenoj praksi sprovode u određeno vreme i uz obavezno učešće nosioca određene javne funkcije; v) kada je učešće funkcionera neophodno zbog održavanja međunarodnih odnosa. Promotivna aktivnost "jeste aktivnost funkcionera, organa vlasti ili drugog lica koja ima za cilj ili se može s razlogom očekivati da će imati za posledicu objavljivanje reči, lika ili glasa funkcionera u medijima". (Peščanik-Zlatko Minić) I ovo Vam može biti interesantno 

----------------------------------------------------------