Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 17.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 2

Rubrika: Tema dana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Pobednik Gubitnik

 Pobednik  

Andrea Trink? eri Trener košarkaškog kluba Partizan sa svojim timom zabeležio je i treću pobedu u Evrokupu. Ekipa crnobelih slavila je pobedu protiv Ritasa prvi put u istoriji sa rezultatom  

66:61.  

Gubitnik  

Ivan Lazović  

Direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ umešan u korupcionašku aferu u kojoj su uhapšeni bivši rukovodiocu Branko Spajić i Slavko Karić.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 8

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Nagrada za etiku i hrabrost Vuku Cvijiću i TV N1

 Nagrada za etiku i hrabrost  

Vuku Cvijiću iTVN1  

 VUK CVIJIĆ, NOVINAR NIN-a i TV N1 dobitnici su ovogodišnje nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost, koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije.  

Vuku Cvijiću nagrada  

je dodeljena zato što se već dve decenije bavi osetljivim temama iz oblasti kriminala i korupcije, za šta je u Srbiji potrebna velika hrabrost, navedeno je u obrazloženju žirija.  

- Cvijić se u svojim istraživačkim pričama bavio ne samo najopasnijim pripadnicima domaćeg kriminala i prljavog biznisa nego je razotkrivao i korupciju u obaveštajnim službama i vrhovima vlasti. Zbog toga je često bio u neprilici - navedeno je u obrazloženju. n

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Blic      Strana: 10

Rubrika: Društvo

Autori: B.B.

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Jutki osam meseci

 Jutki osam meseci  

 BIVŠI PREDSEDNIK OPŠTINE Brus Milutin Jeličić Jutka osuđen je juče na uslovnu kaznu zbog neprijavljivanja imovine, saznaje „Blic“. Spor je vodila Agencija za borbu protiv korupcije.  

- Jeličić je osuđen jer nije prijavio imovinu. Presuda je bez obrazloženja i Jeličić je prihvatio kaznu - navodi izvor “Blica” iz bruskog suda. Jeličić je osuđen na osam meseci uslovno na dve godine i reč je o pravosnažnoj presudi budući da je sve priznao.  

Sledeće ročište za slučaj seksualnog uznemiravanja Marije Lukić biće održano 11. novembra i to će biti drugo ročište od kada je postupak premešten iz suda u Brusu u Osnovni sud u Kruševcu. Jutku je za polno uznemiravanje prijavilo sedam žena, ali je optužnica podignuta samo u slučaju Marije Lukić. Nakon brojnih pritisaka i nemogućnosti da se slučaj vodi u Brusu, on je izmešten u Kruševac. B. B. ?  

  1. B. ?

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 10

Rubrika: Dijalog

Autori: MARKO BASTAĆ

Teme: Korupcija

Naslov: Marko Bastać: Garantujem Vesiću vaspitni šamar

 Marko Bastać: Garantujem Vesiću vaspitni šamar  

 ? Da tolerišem kada  

mi Vesić Goran kaže da sam ukrao  

novac od bolesnog deteta -NEĆU! I više NEĆU ništa da tolerišem!  

 Poštovani,  

Dugo se bavim javnim poslom i razvio sam mehanizme kojima se štitim od lažnih optužbi. I vrlo sam tolerantan čovek.  

Tolerisao sam Vesić Goranu kada me je vređao i kada me je optuživao da sam narkoman. Tolerisao sam i kada je Vesić Goran ugrozio bezbednost moje porodice, kada me je bez bilo kakvih dokaza optužio da sam deo narko klana. Tolerisao sam i kadaje opštinske funkcionere iz Rakovice i druge botove slao da nas napadaju dok smo  

protestovali na Trgu Republike upozoravajući na visok  

nivokorupcije i na skandalozan kvalitet radova.  

Tolerisao sam i kampanje o „nekakvim lopovlucima u opštini Stari grad“ koje je plasirao preko paradržavnih tabloida koje fmansira našim novcem. Tolerisao sam i kada je komandovao batinašima koje predvodi ekskik bokser Basta, koga je nagradio direktorskom foteljom u Beogradskim toplanama.  

Ali, da tolerišem kada mi Vesić Goran kaže da sam ukrao novac od bolesnog deteta - NEĆU! I više NEĆU ništa da tolerišem!  

Garantujem Vesiću da će zbog ovoga dobiti šamar. Od tog vaspitnog šamara, koji će dobiti prvi put kada ga vidim, niko ga više ne može zaštititi. Mogao je da prođe sa sportskim dvobojem koji sam mu predlagao.  

Mogao je, ali je pobegao od njega baš kao što pacovskim kanalima beži od građana koji ga pitaju zašto uništava grad i zašto im krade dane i dane života terajući ljude da beže iz Beograda, ne samo „trbuhom za kruhom većpresvegamozgomzadostojanst vom“.  

Daje taj šamar dobio na vreme možda bi shvatio da se uvrede, laganje, krađa i bahaćenje na ovim ulicama ne tolerišu. Kada neko krene tim pravcem ne gine mu vaspitna mera!  

A što se tiče bolesne dece koju u Vučićevom i Vesićevom „zlatnom dobu“ lečimo sms porukama i donacijama, ja sam učinio koliko sam mogao. Članovi Predsedništva Stranke slobode i pravde i ja, uplatili smo po 10.000 dinara.  

Bez knjiga i jeftinih predstava u režiji Bebe Popovića!  

Marko Bastać

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vuk Cvijić i TV N1 dobitnici nagrade „Dušan Bogavac“

 Vuk Cvijić i TV N1 dobitnici nagrade „Dušan Bogavac"  

 Beograd - Žiri novinarske nagrade „Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost odlučio je da za 2019. godinu dobitnici budu redakcija TV N1 i novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić. Nagradu je redakcija TV N1 dobila jer je „svojim programom uživo, informativnim emisijama, reportažama i istraživačkim prilozima već godinama de fakto obavlja posao Javnog medijskog servisa Srbije“, dok je za novinara Vuka Cvijića navedeno da se već dve decenije bavi osetljivim temama iz oblasti kriminala i korupcije, za šta je u Srbiji potrebna velika hrabrost.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: S. Čongradin

Teme: Korupcija

Naslov: Na delu „zagrevanje“ za rušenje režima

 Jovo Bakić i Dušan Teodorović komentarišu za Danas da ligrađani ulaze u radikalniju borbuprotiv vlasti  

 Na delu „zagrevanje" za rušenje režima  

 Beograd - Nije još čestito ni počelo, ta sledeća, oštrija faza pobune građana o kojoj me pitate, ovo je tek postepeno zagrevanje - komentariše za Danas sociolog Jovo Bakić incident na promociji knjige o Beogradu, zamenika gradonačelnika glavnog grada Gorana Vesića, kada je nekoliko stotina ljudi demonstranata uzrokovalo situaciju u kojoj je Vesić bukvalno pobegao sa promocije sopstvene knjige niz Knez Mihailovu ulicu, u Beogradu.  

Kako budu lopovluci i mafijaško udruživanje vlasti i kriminalaca, privatizacija javnih dobara i monopola, opšta bahatost i nesposobnost naprednjačkih kadrova, te korupcija u kojoj su ogrezli, izlazili sve više na svetlost, ističe Bakić za naš list, tako će i gnev sve brojnijih građana rasti do tačke ključanja.  

- Naposletku će prekipeti, jer naprednjački zulum i kidnapovanje naše republike, udružen s potcenjivanjem inteligencije i besramnim obmanjivanjem građanstva, biće od jednoga trenutka nemoguće trpeti. Nadajmo se da dotad štetočine SNS-a i njihov vođ neće napraviti nenadoknadivu moralnu i materijalnu poharu naših života, ali i da će tada naše ponašanje da bude ne samo junačko, nego i čovečno - ističe Jovo Bakić koji je, kako navodi određeni deo javnosti, proročki izjavio - „Jurićemo ih po ulicama“.  

On ističe dalje, da će predstavniđ vlasti „tek jurcati, i u reke skakati pred gnevnim narodom, ali dobro bi i za njih, a i za celu republiku, naposletku bilo da se pojave pred sudom i tamo potraže za sebe pravednu kaznu“.  

- Na osnovu dostupnih snimaka stekao sam utisak da ima mnogo spontanosti u ponašanju građana. Novogodišnja rasveta, rekonstrukcija Slavije, kaldrmisanje Trga Republike, anarhični plan istovremenog rekonstruisanja velikog broja ulica, ubijanje javnog gradskog prevoza i saobraćajni kolaps dovode do kulminacije građanskog nezadovoljstva i generišu bes sa nesagledivim posledicama. Vesićeve akcije karakterišu nesposobni izvođači, enormni troškovi i maltretiranje velikog broja Beograđana - komentariše za Danas akademik Dušan Teodorović, poput Jove Bakića, takođe, jedan od članova neformalne grupe intelektualaca - Samoodbrana.  

On napominje da je jasno da je neophodno da se, po slamanju režima Aleksandra Vučića, istraže, pre svega, tokovi novca u vezi sa svim građevinskim radovima koji se dešavaju u Beogradu. Nema sumnje, ističe on, da će tokovi novca da pokažu niz nepravilnosti u pogledu tendera, izbora izvođača i podizvođača, troškova i probijanja ugovorenih rokova.  

- Mislim da ulazimo u novu fazu pobune protiv režima. Građanima je dosta izvrnute realnosti Aleksandra Vučića. On koristi taktiku da lažima uvek za nedelo optuži žrtvu nedela. U slučaju Jutka optužuje se Marija Lukić. Napada se novinar Milan Jovanović, koga su pokušali da ubiju paljenjem kuće. 80l porodice Milomira Milivojevića, stradalog u fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima se ne poštuje. Dovodi se nekoliko stotina radnika koji, u lutkarskom pozorištu u kome živimo, pokušavaju da brane ono što je moralno neodbranjivo. Poslednji je slučaj radnika valjevskog Krušika Aleksandra Obradovića, koji je umesto statusa uzbunjivača, koji ukazuje na moguće kriminalne radnje ministra Nebojše Stefanovića i njegovog oca Branka, dobio status zatvorenika u Centralnom zatvoru u Beogradu! Pritisak javnosti, u koji jedino verujem, je pomogao da Obradović izađe na privremenu slobodu. U akademskoj sferi, Dragan Đuričin, potpisnik doktorata Siniši Malom napada Rašu Karapandžu svakom prilikom, a protiv mene piše dopise naslovljene na SANU i Etički odbor Univerziteta u Beogradu. Građani jednostavno ne mogu više da gledaju kriminal i da slušaju svakodnevne poluistine i laži - kaže Teodorović.  

Sagovornik Danasa ističe da „nema ni najmanje sumnje da će rasplet naše krize da se dešava na trgovima i ulicama Srbije“.  

- Mislim da smo na početku tog procesa. Vučić je, kao i svi diktatori, lažno ubeđen i u svoju veličinu i u nedodirljivost i ne shvata da bi odlaskom iz zemlje spasao svoju budućnost i u velikoj meri doprineo razrešenju političke krize. Ako su neki od stubova Vučićevog režima, Goran Knežević, Zorana Mihajlović, Siniša Mali, Goran Vesić, Jelena Trivan, Nebojša Krstić izdali demokratski i evropski put Srbije i pristupili Vučićevim neoradikalima, šta ih sprečava da to, zajedno sa mnogim drugima, ponovo učine kada budu shvatili da je došao trenutak? Vučić će prekasno da shvati da je stvorivši političku organizaciju bez ideologije ukazao poverenje stotinama i hiljadama oportunista koji neće ni najmanje da se libe da krenu u napad na njega, ukoliko budu smatrali da je to za njih korisno - zaključuje Teodorović  

  1. Čongradin

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,6

Rubrika: Društvo

Autori: Katarina Živanović

Teme: Korupcija

Naslov: Državni lov na uzbunjivače

 Državni lov na  

uzbunjivače  

Svako ko ukaže na kršenje zakona nacrtao je sebi metu na čelo  

Beograd - Nakon hapšenja Aleksandra Obradovića iz Valjeva, koji je ukazao na otkrio korupciju i umešanost oca ministra unutrašnjih poslova Srbije u sumnjivim poslovima prilikom prodaje naoružanja, još jedan uzbunjivač koji je ukazao na korupciju je smenjen na niže radno mesto. Naime, Vojni sindikat Srbije (VSS) je saopštio da je prošle nedelje, po nalogu ministra odbrane Aleksandra Vulina jedan oficir smenjen na niže radno mesto, pošto je odlučio da bude uzbunjivač i poštujući zakonsku proceduru ukazao na korupciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri osobe u Ministarstvu odbrane.  

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić u više navrata je ukazivala na korupciju i kršenje zakona u Vršcu, zbog čega je godinama na udaru lokalne vlasti i režimskih medija. Sem laži, uvreda i kleveta, protiv nje su pokretani i sudski postupci. Osnovni sud u Vršcu nedavno ju je osudio na 100.000 dinara kazne i 97.000 dinara sudskih troškova, jer je u autorskom tekstu koji je objavio Danas postavila pitanje da li je istina da je bilo šamaranja u kabinetu kod gradonačelnice Vršca. T ime je, kako je sud konstatovao, povredila ugled i čast gradonačelnice Vršca.  

- Ja sam tužena jer sam samo ponovila pitanje koje je u Narodnoj skupštini Marinika Tepić postavila kao poslaničko pitanje. Osim toga, u spornom tekstu sam jasno navela da je reč o glasinama koje niko nije ni demantovao ni potvrdio. Sednice Skupštine Srbije su javne i prenosi ih RTS, kao javni servisa građana Srbije. Tako da su sve teme na skupštinskim zasedanjima javne i podložne kritici i raspravi. Nema zbog toga opravdanja da bilo ko snosi posledice zbog ponavljanja onoga što je izneto u najvišem državnom organu naše zemlje, a posebno zato što je tema moguće nasilje nad nosiocima javne vlasti - kaže Rakić. Ona dodaje da se postavlja pitanje da li građani treba da strahuju da će snositi posledice ako se javno bave temama sa sednica Narodne skupštine ili ako ukažu na nasilje bilo koje vrste.  

- Kakva se poruka šalje žrtvama, ali i nasilnicima, ako će posledice i odgovornost snositi onaj ko u autorskom tekstu samo javno postavlja pitanja i traži odgovore? Ako sam ja odgovorna zbog postavljenog pitanja, onda definitivno živimo u društvu u kojem nema slobode mišljenja i saopštavanja informacija i ideja - naglašava Rakić. Što se tiče slučaja uzbunjivača iz Krušika, naša sagovornica smatra da je on paradigma iščašene stvarnosti u kojoj živimo već nekoliko godina.  

- Umesto da Tužilaštvo ispituje navode na koje ukazuje uzbunjivač, da se traga za pravim kriminalcima i lopovima, da se ispituju veze ministra Nebojše Stefanovića i njegovog oca sa nezakonitom trgovinom oružjem i da se na kraju iza rešetaka nađu oni koji krše zakon, mi imamo potpuno obrnutu situaciju. Iza rešetaka se našao čovek koji je ukazao na kršenje zakona i na štetu koju trpi fabrika u kojoj radi - ističe Rakić. Prema njenim rečima, umesto da bude nagrađen i zaštićen pred zakonom, radnik Krušika je kažnjen.  

- Ovo što se desilo Obradoviću vidim kao još jedan dokaz da Srbija nije pravna država, da ovde vlada opšta pravna nesigurnost. Svako ko javno ukaže na kršenje zakona i procedura, momentalno je nacrtao sebi metu na čelo i može da očekuje sudbinu uzbunjivača iz Krušika. Ovde se svaki pojedinac oseća neslobodnim, jer se po diktatu jednog političara i jedne političke stranke hapse ljudi ni krivi ni dužni, naglašava Rakić.  

Najpoznatiji slučaj uzbunjivača u Srbiji koji jasno odslikava odnos države prema ljudima koji ukazuju na korupciju i kršenje zakona je slučaj doktora Borka Josifovskog koji je ukazao na „saradnju“ Hitne pomoći i pogrebnog preduzeća. On je je pre 14 godina obavestio ministarstvo zdravlja i inspekciju o tome da nakon odlaska ekipe hitne pomoći sa adrese porodice koja je zvala zbog teško bolesnog ukućanina, koji je u međuvremenu preminuo, dolaze predstavnici uvek istih privatnih pogrebnika nudeći svoje usluge. Adrese porodica su saznavali od lekara Hitne pomoći koji su od pogrebnika zauzvrat primali novčanu naknadu. Nakon toga, Josifovski je „nagrađen“ je otkazom, dobijao je pretnje smrću, a slučaj koji je prijavio nikada nije dobio sudski epilog..  

Katarina Živanović  

Krivična prijava protiv Vulina  

Vojni sindikat Srbije nije želeo da otkrije identitet oficira uzbunjivača iz straha da će se sa njegovim progonom nastaviti, a protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina (na fotografiji) i njegovih najbližih saradnika zbog grubog kršenja zakona i nepostupanja po upozorenju uzbunjivača, kao i zbog progona, degradiranja i mobingovanja uzbunjivača, podneće krivičnu prijavu. IzVSS navode da se oficirodlučio na uzbunjivanje pošto je prethodno komisija za prijem u radni odnos dobila usmeni nalog iz kabineta ministra odbrane da se „moraju zaposliti četiri lica", koja u datom trenutku nisu ispunjavala potrebne zakonske uslove. Uzbunjivač, oficir sa najvišim ocenama, koji je upozorio na nezakonitost, ekspresnoje i protivzakonito i mimo propisa prebačen na niže radno mesto.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 8

Rubrika: Društvo

Autori: Vesna Anđrić

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Čelnici SNS opet predaju

 Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić angažovani na Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji  

 Čelnici SNS opet predaju  

 Beograd - Docent dr Aleksandar Martinović angažovan je u skladu sa članom 202. Zakona o radu i članom 90. Zakona o visokom obrazovanju, a dr Vladimir Orlić je planiran za angažovanje na Akademiji vaspitačko-medicinskih strukovnih studija Kruševac (odsek Ćuprija), rečeno je Danasu na toj visokoškolskoj ustanovi, u čijem sastavu se nalazi Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji. Ipak, sa ove ustanove nisu nam odgovorili zašto ova dva funkcionera Srpske napredne stranke nema na spisku nastavnika i saradnika, ali su nam u pisanom odgovoru zamerili na „pekorektno kratkom roku ostavljenom za odgovor". Martinovićevo ime se, međutim, nalazi na spisku ispitivača u oktobarskom ispitnom roku. On na smeru Strukovni medicinski radiolog predaje Zdravstveno zakonodavstvo i administraciju.  

Poslanik DS Balša Božović saopštio je juče da su dva visoka funkcionera SNS i dalje angažovana na Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija, iako je prosvetna inspekcija utvrdila da su zaposleni protivzakonito.  

„Orlić je angažovan na novom akreditovanom smeru master studija, a Martinović nastavio da prima platu u toj školi čak i kada sam dokazao da ne drži predavanja i da budući zdravstveni radnici zbog ovako nekompetentnih predavača ne dobijaju zadovoljavajuće obrazovanje. Kada se pre godinu dana saznalo da su pravnik Martinović, IT inženjer Orlić i još nekoliko visokih funkcionera SNS nezakonito zaposleni u Medicinskoj školi, Orlić je izjavio kako u toj školi više neće predavati i povukao se iz ovog slučaja. Sada se, godinu dana kasnije, vraća da predaje budućim zdravstvenim radnicima, iako je nejasno da li je njegovo ime bilo na zahtevu za akreditaciju smera na kom će predavati i pod kojim okolnostima", naveo je Božović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.  

Sa Akademije vaspitačko-medicinskih strukovnih studija za naš list poručuju da je Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji postupila po svim nalozima inspekcije Ministarstva prosvete od pre dve godine.  

„Ro tom osnovu raskinuti su ugovori sa svim nastavnicima kod kojih je došlo do proceduralnih propusta pri angažovanju. Protekle i ove školske godine svi nastavnici sa drugih visokoškolskih ustanova angažovani su u skladu sa zakonom", rekli su u ovoj školi.  

Podsetimo, pod naslovom „Partijsko zapošljavanje u Visokoj medicinskoj školi“ BIRN je 2018. objavio tekst da su u toj školi u Ćupriji kao predavači angažovani visoki funkcioneri SNS i poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić. BIRN je objavio i zapisnik prosvetne inspekcije u kome je konstatovano da je VMŠ angažovala funkcionere SNS nezakonito, odnosno bez odluka o izboru u zvanje i bez ugovora o angažovanju. Ovaj slučaj svojevremeno je komentarisao i ministar prosvete Mladen Šarčević, kome angažovanje Martinovića i Orlića nije bilo sporno, jer, kako je rekao, nije mogao da im zameri što su želeli dodatno da zarade. Ministru je, međutim, problematično bilo to što Martinović nije dostavio neophodnu saglasnost matičnog Pravnog fakulteta u Novom Sadu.  

Sada, ne samo što ima tu saglasnost, već je dobio dozvolu da predaje najoš jednoj visokoškolskoj ustanovi - kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka. Problem je, međutim, što studijski program na kome bi trebalo da bude predavač još nije akreditovan. Dekan Fakulteta medicinskih nauka Vladimir Jakovljević je rekao za Danas da je informaciju o mogućem angažovanju šefa naprednjaka u Skupštini Srbije - preuranjena.  

- Reč je o muldisciplinarnom studijskom programu, koji uključuje i pravo i ekonomiju i medicinu. Kako mi na našem fakultetu nemamo predavače iz svih tih oblasti moraćemo, ukoliko dobijemo akreditaciju za taj studijski program, da angažujemo i ljude sa strane. Deo nastave u okviru tog studijskog programa, i to onaj deo za koji je kompetentan, trebalo bi da drži i kolega Martinović. Ali, otompotom, još ni dokumentaciju za akreditaciju tog studijskog programa nismo predali - rekao je nedavno Jakovljević za naš list.  

 Vesna Andrić  

Primanja  

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije i dalje se nalaze podaci iz imovinske karte poslanika SNS iz 2018. godine. U izveštaju piše da Martinović kao predavač na predmetu Zdravstveno zakonodavstvo i administracija prima mesečnu platu u iznosu od 60.000 dinara, dok je za Orlića navedeno da je od 23. februara do 27. septembra 2018. na VMŠ u Ćupriji mesečno zarađivao 40.000 dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Danas      Strana: 1,4

Rubrika: Politika / Društvo

Autori: Miloš D. Miljković

Teme: Korupcija

Naslov: Trifunović obavezan da prijavi, tužilaštvo da proveri

 Trifunović obavezan da prijavi, tužilaštvo da proveri  

Trifunović  

obavezan da prijavi, tužilaštvo da proveri  

  • Ovakvi navodi  

bi apsolutno morali da se provere  

Beograd - Svako ko ima informaciju ili sumnju da je izvršeno krivično delo u obavezi je da podnese krivičnu prijavu tužilaštvu. To bi značilo da i Sergej Trifunović ima obavezu da prijavi to delo, bez obzira što je izašao u javnost, te da tužilaštvu dostavi podatke koji potkrepljuju sumnju u potencijalno krivično delo - poručuje predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski, koji komentariše tvrdnju lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića da mu je određena osoba u ime SNS-a nudila 500.000 evra da bude konstruktivna opozicija.  

On objašnjava da tužilaštvo, ukoliko ima bilo kakvu informaciju o tome da je izvršeno krivično delo, mora da izda nalog policiji da ona proveri te navode. Policija onda, nastavlja Beljanski, poziva na razgovor da bi saznala ostale podatke, to jest ko, gde i kad je Trifunoviću nudio novac.  

- Nakon toga, policija informiše tužilaštvo a tužilaštvo daje dalje instrukcije ukoliko je potrebno u operativnom radu nešto proveriti ili pokreće postupak protiv osumnjičenih lica - navodi Beljanski. On dodaje da od procene tužilaštva zavisi da li će nešto preduzimati ili ne.  

- Ako mene pitate za procenu da li da će tužilaštvo nešto preduzeti, ja mislim da neće i mislim da je to pogrešno. Takve navode bi apsolutno morali da provere. Jedino opravdanje vidim u tome ukoliko je u toku određeni operativni rad i da ne žele da izlaze u javnost kako ne bi ometali prikupljanje podataka na osnovu kojih bi mogli da pokrenu postupak ukazuje Beljanski.  

Ipak, prema njegovoj oceni, na osnovu dosadašnjeg postupanja tužilaštva, Beljanski ne može da kaže da se tako nešto i događa. On smatra da je verovatnije da se na tom predmetu, to jest tim povodom, ništa ne radi.  

- Ono što takođe moram da kažem je da svako ko ima informaciju ili sumnju daje izvršeno određeno krivično delo u obavezi da podnese krivičnu prijavu tužilaštvu. To bi značilo da i Sergej Trifunović ima obavezu da prijavi to delo, bez obzira što je izašao ujavnost, te da tužilaštvu dostavi podatke koji potkrepljuju sumnju u potencijalno krivično delo - poručuje Beljanski.  

Predsednik PSG-a Sergej Trifunović izjavio je da je ponuda da za pola miliona evra bude konstruktivna opozicija bila direktna, ali da neće da priča detalje jer to nisu informacije za novine nego za tužilaštvo.  

- Ne želim da budem onaj ko targetira i presuđuje. Ja sam obnarodovao ono što mislim da ljudi treba da znaju, bilo da su politični ili apolitični - rekao je Trifunović nedavno za Blic.  

Takođe, Trifunović je na društvenoj mreži Tviter, označivši zvanični profrl predsednika Vučića, napisao de će, osim tužilaštvu, samo njemu reći ko mu je nudio novac u njegovo ime, ali isključivo u TV duelu. Predsednik Vučić izjavio je da je Trifunovićeva tvrdnja da mu je nuđen novac da bude konstruktivna opozicija „kafanska izmišljotina i laž koju ni pas s maslom ne bi progutao“ i kako veruje da će tužilaštvo ispitati takvu tvrdnju.  

- A zašto da mu platimo, da izađe na izbore. Što se mene tiče ne mora niko od njih da izađe na izbore - rekao je Vučić za Televiziju Pink.  

Miloš D. Miljković  

Redakdja Danasa uputila je pitanje Višem javnom tužilaštvu da li će pokrenuti postu pa k zbog T rifu novićeve tvrdnje da mu je osoba u ime SNS-a nudila 500.000 evra da bude konstruktivna opozicija, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovor. Isto pitanje upućeno je i Agenciji za borbu protiv korupcije. Odgovor je takođe izostao.  

Politički savet PSG apeluje na lidera Članovi Političkog saveta Pokreta slobodnih građana, duboko su ubeđeni da u društvu za koje se borimo dijalog mora da zameni vređanje neistomišljenika po bilo kom osnovu. Apelujemo na sve učesnike u javnom životu, uključujuči i predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića, da se pridržavaju ovih načela i time doprinesu zalaganju za pristojno društvo, navodi se u saopštenju Političkog saveta PSG. Saopštenje je povodomTrifunovićevih pogrdnih objava na Tviteru o novinarki RTS-a Oliveri Jovićević (strana 2 u današnjem Danasu). Članovi Političkog saveta, prema sajtu PSG su Dragan Velikić, Milan Vlajčić, dr Daša Duhaček, dr Jelena Đorđević, Goran Marković, drSrbijankaTurajlić, Janko Baljak, Nikola Đuričko i Staša Babić.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 8

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Jutki osam meseci zbog neprijavljivanja imovine

 Jutki osam meseci zbog  

neprijavljivanja  

imovine  

Bivši predsednik opštine Brus, Milutin Jeličić Jutka pravosnažno je osuđen na osam meseci, dve godine uslovno zbog neprijavljivanja imovine.  

Kako portal „Telegraf.rs” saznaje, spor protiv Jutke vodila je Agencija za borbu protiv korupcije.  

Jelačić je u žižu javnosti dospeo nakon što ga je Marija Lukić optužila za seksualno maltretiranje, a kao dokaz pokazala je oko 15.000 poruka s neprimerenim sadržajem, koje je dobila od bivšeg poslodavca.  

Jutka je 14. marta podneo ostavku na mesto predsednika opštine Brus, a ona je usvojena dve nedelje kasnije  

Marija Lukić je više puta isticala da se ne oseća bezbedno u Brusu, jer i dan-danas dobija pretnje opasne po život. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/javne rasprave/Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Cilj Vlade je najbolji i najtransparentniji izoorni proces

 Cilj Vlade je najbolji i najtransparentniji  

izoorni proces  

Prva od četiri javne rasprave o predlozima izmena triju zakona koji se bave funkcionisanjem političkog sistema, a koje bi dovele do unapređenja opšteg izbornog procesa, održana je juče u Beogradu, u Palati „Srbija“. Kako je saopšteno iz Nemanjine, predlozi izmena triju zakona - o finansiranju političkih aktivnosti, o Agenciji za borbu protiv korupcije io javnim preduzećima, rezultat su zajedničkog rada Vlade Srbije i Radne grupe za saradnju s Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDILjP).  

Mišljenja koja su izneta tokom jučerašnje javne rasprave biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj debati. Iz Vlade poručuju da je javna rasprava o predlozima za izmenu triju zakona samo jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine. „Vlada Republike Srbije je trajno opredeljena da to bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada. Svi relevantni subjekti daće sve od sebe da bi se unapredio celokupni izborni ambijent“, saopšteno je juče.  

Radna grupa, koja je formirna je 30. septembra odlukom Vlade, u saradnji s nadležnim ministarstvima izradila je predloge izmena navedenih zakona. Javna rasprava pokrenuta je, kako se ističe, s ciljem uključivanja što više društvenih činilaca s obe strane političke scene, Vladinih institucija, međunarodnih i nevladinih organizacija i institucija civilnog društva.  

U saopštenju nakon sastanka ističe se da Vlada Srbije nastoji da, poput jučerašnjeg okruglog stola, i svi budući proteknu u atmosferi otvorenog i konstruktivnog dijaloga jer je u interesu Vlade da se na kraju dana dođe upravo do konkretnih, nedvosmisleno formulisanih predloga koji će u skorijoj budućnosti postati zakoni, a koji će učiniti finansiranje političkih aktivnosti transparentnim, rad Agencije za borbu protiv korupcije aktivnijim i proaktivnijim, a javna preduzeća politički neutralnim.  

Okrugli sto su vodili direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo dr Dejan Burćević, kao zamenik predsednika Radne grupe, i šefica kabineta potpredsednika Vlade i pomoćnica ministra unutrašnjih poslova Katarina Tomašević.  

Okruglom stolu su prisustvovali, osim članova Radne grupe, i državni sekretari resornih ministarstava - Slavica Savičić iz Ministarstva finansija, Radomir Ilić iz Ministarstva pravde i Dragan Stevanović iz Ministarstva privrede. Učesnici okruglog stola bili su predstavnici nevladinih organizacija - CeSID, CRTA i „Transparentnost Srbija“, predstavnici OEBS-a i KDILjP-a, ali i narodni poslanik Vladimir Burić. U radu okruglog stola učestvovali su i predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije.  

Radna grupa je posebno zahvalila narodnom poslaniku SMS-a Vladimiru Buriću, kao jedinom predstavniku političke partije koji je svojim učešćem pokazao spremnost ka otvorenom i konstruktivnom dijalogu. S. St.  

Klačar: Evo, nisam  

pametan...  

Programski direktor CeSID-a Bojan Kpačar prokomentarisao je jučerašnji sastanak na društvenoj mreži „Tviter": „Završena je javna rasprava o tri važna zakona, i slovima je bila jedna stranka - modernisti. Evo, nisam pametan..."

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 6

Rubrika: Ekonomija

Autori: JĐ. Malešević

Teme: Javne nabavke

Naslov: „Pokajnički program” otkriva tajne dogovore firmi

 „Pokajnički program” otkriva  

tajne dogovore firmi  

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da su društva „Original” d. o. o. Beograd, „Mikops” d. o. o. Niš, „Birolinija” d. o. o. Beograd, „Birodeveloping” d. o. o. Niš, „Birotehnika” d. o. o. Jagodina i „Konika-Minolta -Poslovna rešenja SE” d. o. o. Beograd koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama.  

Na taj način ta društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima organičavanje i sprečavanje konkurencije.  

Komisija za zaštitu konkurencije je taj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu koji joj je dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije.  

To je bilo moguće zahvaljujući „pokajničkom programu” koji sprovodi Komisija za zaštitu konkurencije. Za „pokajnički program” Komisija se odlučila zbog toga što je otkrivanje tajnih dogovora firmi koje učestvuju na konkursima za javne nabavke veoma teško. Kada neka od firmi dostavi Komisiji za zaštitu konkurencije dokaze o tome da je sačinjen štetan odnosno nedozvoljen sporazum, ona zauzvrat sebi obezbeđuje oslobađanje od plaćanja novčane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije.  

Predsednica Odbora Narodne skupštine Aleksandra Tomić smatra da nezavisne institucije, sudstvo i javnost moraju imati kontrolu nad javnim nabavkama.  

- U svakoj zemlji država je, pojedinačno gledano, najveći kupac i najveći ekonomski akter, a javne nabavke su jedna od najznačajnijih stavki u izdacima budžeta i zato je važno kako se koristi novac građana - ocenila je Aleksandra Tomić. - Za svaku državu raspisivanje javnih nabavki može biti pogodno tlo za necelishodno trošenje javnih sredstava nameštanjem ponuda. Zato je važno da sve zainteresovane strane učestvuju u donošenju propisa koji regulišu tu oblast da ne bi bilo „rupa u zakonu”.  

Po oceni predsednika Komisije za zaštitu konkurencije Miloja Obradovića, nameštene ili lažne ponude pri javnim nabavkama spadaju među najteže povrede konkurencije - takozvano kartelsko dogovaranje.  

Nadležnost Komisije povezana s postupkom javnih nabavki postoji samo kada između ponuđača postoji zabranjeni dogovor o ponudama  

koje će podneti ili neće podneti naručiocu - ukazao je Obradović na seminaru „Konkurencija i javne nabavke”, ističući potrebu unapređenja modaliteta povezivanja i saradnje među nacionalnim institucijama u Srbiji koje se bave javnim nabavkama i zaštitom konkurencije. - U Srbiji su već pokrenuti sistem nenajavljenih uviđaja i „pokajnički program”, koji su najefikasniji za otkrivanje kartela.  

JĐ. Malešević  

Namešteni tenderi  

Na pomenutom seminaru, održanom ovih dana u Beogradu, brojni srpski i evropski stručnjaci predstavili su različite strategije osmišljavanja javnih nabavki koje obezbeđuju efektivnu konkurenciju. Razmatrali su i diskutovali io pokazateljima koji mogu pomoći u otkrivanju dogovora o nameštanju tendera, čije posledice negativno utiču na ishod javnih nabavki.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Dnevnik      Strana: 15

Rubrika: Novosadska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Asfaltiraće se sve ulice pod tucanikom

 Asfaltiraće se sve ulice pod tucanikom  

 G rad Novi Sad je poslednjih nekoliko godina uložio značajne svote novca u komunalno uređenje Sajlova, naselja koje je udaljeno svega osam kilometara od centra grada, kažu iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.  

Nakon što je na kompletnoj teritoriji Sajlova, gde živi oko 4.000 stanovnika, izgrađena kanalizaciona mreža i javno osvetljenje, rešava se pitanje saobraćajne infrastrukture. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije završava izradu tehničke dokumentacije uređenja 13,6 kilometara saobraćajnica na tom prostoru. Projekat obuhvata sve ulice koje su pod tucaničkom podlogom i koje će biti uređene u okviru postojeće regulacije. Sem asfaltiranja kolovoza, predviđena je i izgradnja pešačkih staza, kao i sistema otvorenih kanala radi odvođenja atmosferskih voda sa saobraćajnih površina, a radovi će se izvoditi fazno. Po završetku izrade tehničke dokumentacije i izdavanju odobrenja za izgradnju, biće obavljen postupak javne nabavke za izbor izvođača radova za prvu fazu, koja podrazumeva uređenje 4,2 kilometra saobraćajnica u 13 ulica. Nastavak radova planira se u drugoj fazi, s ciljem da problem neasfaltiranih ulica bude rešen u čitavom naselju. Pre izgradnje saobraćajnih površina, JKP „Vodovod i kanalizacija'l urediće vodovodnu mrežu da bi se u tom naselju rešio problem nelegalno izgrađene mreže koja je nedovoljnog kapaciteta, što uzrokuje česte havarija.  

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije napominju da Sajlovo nije zanemareno ni u pogledu prostora za sport, rekreaciju i igru jer su, sem fudbalskog i košarkaškog terena, izgrađeni i dečje igralište, kao i teretana na otvorenom. Takođe, planira se i parterno uređenje oko Kulturne stanice „Sajlovoll, odnosno zgrade mesne zajednice, u sklopu aktivnosti na realizaciji projekta „Evropska prestonica kulture -Novi Sad 202111. S. K-č

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Kurir      Strana: 5

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Jutka osuđen zbog skrivanja imovine

 KONAČNO PRESUDA MILUTINU JELIČIĆU IZ BRUSA lutka

osuđen zbog

skrivanja imovine

 Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, koji je pod pritiskom javnosti otišao s funkcije posle optužbi sa seksualno uznemiravanje saradnice. Osuđen je na osam meseci i dve godine uslovno zbog neprijavljivanja imovine, a na osnovu prijave Agencije za borbu protiv korupcije!

Kazna od osam meseci zatvora neće se izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo. Ovo je prvostepena presuda, na koju i Jeličić i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić. Naime, Jelačić

je u žižu javnosti dospeo nakon što ga je saradnica Marija Lukić optužila za seksualno maltretiranje, a kao dokaz pokazala je oko 15.000 poruka sa neprimerenim sadržajem kojejedobila od bivšeg poslodavca. Suđenje Jeličiću zbog polnog uznemiravanja Marije Lukić i dalje traje pred Osnovnim sudom u Kruševcu. Jutka je nakon izbijanja ovog skandala podneo ostavku, ali je i dalje ostao uticajan u opštinskoj vlasti, gde je, kako smo pisali, zaposlio

brojnu rodbinu.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Kurir      Strana: 2

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: NIKO NIJE PRELETEO

 NIKO NIJE PRELETEO

 KSENIJA BOŽOVIĆ POTPREDSEDNICAl GISDP

Kao potpredsednik Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, pod tim nazivom i svojim identitetom nastupala sam na listi Srpska na poslednjim parlamentarnim izborima na Kosovu. Niko nije prešao, ni preleteo nigde, nego smo nastupali kao GISDP sa jednim ciljem  da građanima na KiM stvorimo mogućnost izbora. Mišljenja smo da ćemo moći institucionalno da zahtevamo da se nalogodavci i ubice bivšeg lidera naše GISDP Olivera Ivanovića pronađu i odgovaraju, i time se pravda zadovolji. Nova vlast na Kosovu nagoveštava da će

im prioritet biti borba protiv kriminala i korupcije. Onda sve zajednice na Kosovu treba da očekuju da to obećanje ispune, a mi iz GISDP očekujemo da pronađu nalogodavce i procesuiraju ubice Ivanovića.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Politika      Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jeličić osuđen uslovno

 Jeličić osuđen uslovno  

Osnovni sud u Brusu izrekao je juče uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a štojebio obavezan dauradi kaolokalni funkcioner, saznaje Tanjug. Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Srpski telegraf      Strana: 6

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Jutka osuđen na osam meseci, ali zbog imovine

 Jutka osuđen na osam meseci, ali zbog imovine

 Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus koji je otišao sa te funkcije nakon što je optužen za seksualno uznemiravanje, juče je osuđen zbog skrivanja imovine.

Kako saznaje Srpski telegraf, Osnovni sud u Brusu Jutku je osudio na uslovnu kaznu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner. Bivši funkcioner je priznao krivicu i prihvatio kaznu.

Prema poslednjoj javno objavljenoj imovinskoj karti, Jutka je prijavio da ima platu 81.433 dinara kao predsednik opštine, kao i da poseduje dva stana, poslovni prostor, polja i livade, kao i više ari građevinskog zemljišta, te dva automobila i četiri kombija.

lako smo juče pokušali ovim povodom da dobijemo komentar i od samog Jutke, on je do zaključenja ovog broja bio nedostupan na oba telefonska broja poznata našoj redakciji, a nismo uspeli ni porukom da dobijemo odgovor. Inače, Jutkaje širokoj javnosti postao poznat prošle godine nakon što ga je bivša sekretarica Marija Lukić prijavila za seksualno uznemiravanje.

Naime, on je u nekoliko

navrata tokom radnog vremena pokušao nasilno dapoljubi Lukićevu iako je onato odbijala, a pored toga, Jutka joj je slao SMS u kojima je pisao kako želi da je „ljupka“ i volka“. Poslao joj je ukupno oko 15.000 poruka. Suđenje za ovo Jutkino delo još je u toku, a od samog početka prate ga brojne kontroverze, od toga da Jutka advokate koji ga brane plaća opštinskim novcem pa do toga da je dovodio pred sud ljude da vređaju Lukićevu.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: Večernje novosti      Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: JUTKI USLOVNO OSAM MESECI

 PRESUDA BIVŠEM PREDSEDNIKU OPŠTINE BRUS

JUTKI USLOVNO OSAM MESECI

OSNOVNI sud u Brusu izrekao je juče uslovnu kaznu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode.

Kazna od osam meseci zatvora se neće izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo. Ovo je prvostepena presuda na koju i Jeličić i tužilaštvo imaju pravo žalbe. Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje Marije Lukić, bivše zaposlene u Opštini.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: N1

Rubrika: Dan uživo/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gost: Pavle Grbović, PSG

Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana gostujući u Danu uživo osudio je tvit Sergeja Trifunovića u kome je uvredio novinarku RTS-a Oliveru Jovićević i rekao da je to gaf, dok je za dokaze za mito od pola miliona evra rekao da "pretpostavlja da ih ima".Podsetimo, pre nekoliko dana izneo lider PSG Sergej Trifunović izneo je tvrdnje da mu mu je u ime SNS-a jedna osoba nudila pola miliona evra i koaliciono partnerstvo sa tom strankom, ako na predstojeće izbore izađe, kako je rekao, pod njihovim uslovima. Trifunović tvrdi da je mito odbio, a da su u Pokretu smenjeni ljudi koji su te pregovore prihvatili i da čeka poziv Tužilaštva.Grbović je povodom kritika da je vulgarno uvredio novinarku RTS-a Oliveru Jovićević, rekao da je nakon uvreda Trifunović na Tviteru i izvinio novinarki, osudivši postupak predsednika Pokreta slobodnih građana."To je izvinjenje u stilu Sergeja Trifunovića koji koristi jedan poprilično specifičan jezik u javnom obraćanju. Što se tiče prvog tvita, ja ne želim da kažem da taj način komunikacije ne praktikujem, i sa kojim ne mogu da se složim. Ja ne želim da pravdam bilo čiji postupak bez obzira da li je neko meni nadređeni, ili nije" rekao je on i dodao da je ipak nakon toga upućeno izvinjenje, napomenuvši da bi  Trifunović trebalo da "upristoji javno obraćanje.""Svakako da Trifunović kao neko ko pledira da se ozbiljno planira politikom, i na čelu je ozbiljne organizacije kao štoje PSG, treba da svoj način komunikacije upristoji do neke mere do koje će biti privhvatiljiva i zakonskom okviru, i građanima koji će za tu organizaciju da glasaju. Ja nisam došao da pravdam taj tvit. Ja nisam došao da kažem da je Sergej Trifunović u pravu za to što je rekao. Isto bih rekao i njemu, što ja smatram da je gaf. Mislim da nije dobro pisati takve tvitove, jer je to ogledalo i Pokreta, i svih nas" , rekao je on.Grbović je rekao da do sada tužilaštvo nije kontaktiralo Trifunovića povodom optužbi za mito. "Do sada Trifunović nije dobio poziv od tužioca. Nadam se da će stići. Bilo di dobro i za Pokret, i za Trifunovića, za tužilaštvo, zdržavu, za sve. Ja bih se tome radovao, a siguran sam da se Trifunović svega toga ne plaši!Na pitanje kako može takva optužba da se dokaže, Grbović navodi da tužilaštvo mora prvo da reaguje i napominje da ne zna detalje kako je došlo do ponude za mito , da li je do toga došlo porukama ili telefonskim pozivom, kao i da pretpostavlja da Trifunović ima dokaze o ponuđenom mitu."Pretpostavljam da ima dokaze. Ja nemam ništa više informacija do kojih mogu da dođu ljudi koji su na Tviteru i društvenim mrežama" naveo je Grbović.Na pitanje zašto nije rekao ko je ponudio mito, on kaže da je cilj toga uzbunjivanje javnosti."Ja sam za to saznao pre nedelju dana, a pretpostavljam da je ponudu dobio pre desetak dana. Nakon te poslednje ponude, ta ponuda je rasla, menjala svoje oblike. Kretalo se od toga - imaćete svoje poslanike, pa ćete dobiti novac iz budžeta, pa sve i do priče da će se PSG naći u ulozi koju sada ima SPS. Da je Ivica Dačić na redu i da je potrebno da uđe sveža krv, zamena u taj tim. On je odbio te ponude, je da je dobio uverenja da ukoliko on ne želi da taj prihvati tu ponudu, naći će se neko u Pokretu, da taj novac uzme", rekao je Grbović i istakao da je nakon toga Trifunović izašao u javnost sa tom izjavom.On rekao da nisu doneli odluku o izlasku na izbore."Bilo bi iracionalno da doneseno odluku bilo koje ssadržine i ne učestvujemo u dijalogu , koji smo samo  t ra žil i . Znamo da to nije popularno, ali mi smo se sporazumom sa grašanima dogovorili da ćemo se boiriti za izborne uslove" Mi čemo uraditi sve što je do nas, da se za te uslove za izbore izborimo, napomenuvši da je i bojkot jedna od opcija za Pokret slobodnih građana.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: Prva televizija

Rubrika: Vesti 18

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uslovna osuda

Spiker:Bivpi predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka uslovno je osuđen ali razlog ipak nema veze sa Marijom Lukić. Naime njemu je osnovni sud u Brusu izrekao uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine jer svojevremeno agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner saznaje Tanjug. Kazna od osam meseci zatvora se neće izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo. Ovo je prvostepena presuda na koju I Jeličić I tužilaštvo imaju pravo žalbe.     

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uzbuna zbog uzbunjivača

Vojni sindikat Srbije (VSS) je saopštio da je, prošle nedelje, po nalogu ministra odbrane Aleksandra Vulina jedan oficir smenjen na niže radno mesto, pošto je odlučio da bude uzbunjivač i poštujući zakonsku proceduru ukazao na korupciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri lica u Ministarstvu odbrane.Iz VSS navode da se oficir odlučio na uzbunjivanje pošto je prethodno komisija za prijem u radni odnos dobila usmeni nalog iz kabineta ministra odbrane da se "moraju zaposliti četiri lica", koja u datom trenutku nisu ispunjavala potrebne zakonske uslove.Uzbunjivač, oficir sa najvišim ocenama, koji je upozorio na nezakonitost, ekspresno je i protivzakonito i mimo propisa prebačen na niže radno mesto, navodi sindikat.VSS tvrdi da se čak i šef oficira uzbunjivača pobunio i nije bio saglasan sa njegovom smenom, međutim nije uspeo da ga zaštiti.Sindikat navodi da krije identitet oficira uzbunjivača pošto strahuju da će se sa njegovim progonom nastaviti, a protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih najbližih saradnika zbog grubog kršenja zakona i nepostupanja po upozorenju uzbunjivača, kao i zbog progona, degradiranja i mobingovanja uzbunjivača koji je ukazao na korupciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri lica u Ministarstvo odbrane, podneće krivičnu prijavu.Dodaju i da ovo nije usamljen slučaj progona uzbunjivača u sistemu odbrane."Lica koja ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti umesto da se zaštite i stimulišu da ukazuju na zloupotrebe, bivaju kažnjavana i zlostavljana. Da zlo bude veće, to naređuju najviši vojni i državni rukovodioci, a ovaj negativan primer ukazuje da to dolazi i od samog ministra", saopštio je Vojni sindikat Srbije.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: Al Jazeera

Rubrika: Dnevnik/Al Jazeera

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uzbunjivači u Srbiji

Srbija već pet godina ima, kako stručnjaci ocijenjuju jak Zakon o zaštiti uzbunjivača. Međutim, ljudi koji javno progovore o kriminalu i korupciji, po pravilu postaju mete osude i osvete.U osvrtu Al Jazzere na ovu temu, prisećamo se današnjeg dana, pre 11 godina, kada je Borku Josifovskom, tadašnjem direktoru Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, uručen otkaz. On je razotkrio jednu od najšokantnijih priča, o tome da pojedini lekari puštaju pojedine pacijente da umru, kako bi ih preuzela privatna pogrebna preduzeća."I ta odmazda je trajala sve donedavno", kaže Josifovski, i dodaje da je misli da ona zapravo još uvek traje s obzirom da se država žalila, nakon pokušaja da se kupi njegovo ćutanje dobijanjem mesta šefa anti-korupcijskog tima u Ministarstvu zdravlja...

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/srbija/163266/ministarka-raskrinkala-opoziciju-bojkot-pokrice-ocigledan-neuspeh

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ministarka raskrinkala opoziciju: "Bojkot pokriće za očigledan neuspeh"

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović pred kraj mandata aktuelne vlade kaže da ima stvari za koje joj je žao što nisu dovedene do kraja, misleći pre svega na izmenu Ustava u oblasti pravosuđa.IZVOR: Tanjug sreda, 16. 10. 2019.| 00:16 0- Dugo smo radili, ali nismo mogli da predvidimo da će opozicija da napusti Skupštinu. Mislim da je izuzetno bitno da, kada se odlučuje o izmeni najvišeg pravnog akta, u raspravu budu uključene sve političke strane - rekla je Kuburović za današnje "Večernje novosti". Kao jedan od najvećih uspeha svog ministarstva ističe skoro otvaranje rekonstruisane Palate pravde u Beogradu, koja će biti završena u roku i za koju je, kako kaže, emotivno vezana jer je u njoj počela karijeru. U uspehe ubraja i to što nije bilo sukoba sa advokaturom i što je posle 15 godina donet Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, ali i to što je uspostavljen potpuno novi sistem u sudovima i tužilaštvima za borbu protiv korupcije.Komentarišući najavljeni bojkot opozicije parlamentarnih izbora, Kuburovićeva navodi da je to pokriće za "očigledan neuspeh opozicije" i "pokušaj da se bez voje građana dođe na vlast". Podseća da veći deo opozicije nije učestvovao u razgovorima pod pokroviteljstvom EU i ističe da je vlast otvorena za razgovore i konstruktiovne predloge. - Naš resor će da pristupi promeni Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. I sada se zna šta funkcioner može da radi tokom predizborne kampanje, ali unapredićemo sve što nije dovoljno precizno - navodi ministarka. Ona je demantovala tvrdnje opozicije da zakon postoji, ali da se ne primenjuje. - Zakon se primenjuje. Optužbe moraju da budu argumentovane, a ne paušalne - naglasila je Nela Kuburović.   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Kuburović: Bojkot pokriće za očigledan neuspeh opozicije

Kuburović: Bojkot pokriće za očigledan neuspeh opozicijeBEOGRAD, 16. oktobra (Tanjug) - Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović pred kraj mandata aktuelne vlade kaže da ima stvari za koje joj je žao što nisu dovedene do kraja, misleći pre svega na izmenu Ustava u oblasti pravosuđa."Dugo smo radili, ali nismo mogli da predvidimo da će opozicija da napusti Skupštinu. Mislim da je izuzetno bitno da, kada se odlučuje o izmeni najvišeg pravnog akta, u raspravu budu uključene sve političke strane", rekla je Kuburović za današnje "Večernje novosti".Kao jedan od najvećih uspeha svog ministarstva ističe skoro otvaranje rekonstruisane Palate pravde u Beogradu, koja će biti završena u roku i za koju je, kako kaže, emotivno vezana jer je u njoj počela karijeru.U uspehe ubraja i to što nije bilo sukoba sa advokaturom i što je posle 15 godina donet Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, ali i to što je uspostavljen potpuno novi sistem u sudovima i tužilaštvima za borbu protiv korupcije.Komentarišući najavljeni bojkot opozicije parlamentarnih izbora, Kuburovićeva navodi da je to pokriće za "očigledan neuspeh opozicije" i "pokušaj da se bez voje građana dođe na vlast".Podseća da veći deo opozicije nije učestvovao u razgovorima pod pokroviteljstvom EU i ističe da je vlast otvorena za razgovore i konstruktiovne predloge."Naš resor će da pristupi promeni Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. I sada se zna šta funkcioner može da radi tokom predizborne kampanje, ali unapredićemo sve što nije dovoljno precizno", navodi ministarka.Ona je demantovala tvrdnje opozicije da zakon postoji, ali da se ne primenjuje."Zakon se primenjuje. Optužbe moraju da budu argumentovane, a ne paušalne", naglasila je Nela Kuburović

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: srpskaekonomija.rs

Link: https://www.srpskaekonomija.rs/vesti/10/1//13959/Lakše-kroz-proces-javnih-nabavki

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Lakše kroz proces javnih nabavki

Lakše kroz proces javnih nabavkiBeogradSrpska ekonomijaViše od cetrdeset ponudaca i narucilaca roba i usluga ucestvovalo je na prvoj radionici o korišcenju novog Portala javnih nabavki, koja je organizovana u Privrednoj komori Srbije uz podršku Uprave za javne nabavke i projekta EU Podrška daljem unapredenju sistema javnih nabavki u Republici Srbiji.Predstavnici Uprave za javne nabavke su predocili najznacajnije novine Predloga Zakona o javnim nabavkama, dok su više o Portalu javnih nabavki govorili predstavnici Projekta i Uprave. Na radionici su predstavljene osnovne funkcionalnosti nužne za pripremu korišcenja Portala - od izgleda Portala, procesa registracije, kao i neophodnih koraka za pripremu, objavu i analizu planova javnih nabavki, saopštila je PKS.Pored toga, ucesnici su imali priliku da sprovedu prakticne vežbe na Portalu i da se upoznaju sa detaljima sprovodenja otvorenog postupka javnih nabavki, nacinom objavljivanja javnog poziva i konkursne dokumentacije, pojašnjenjima, izmenama konkursne dokumentacije, podnošenjem i otvaranjem ponuda, kao i dodelom ugovora i podnošenjem zahteva za zaštitu prava.Nakon Beograda, radionice su planirane u Požarevcu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Leskovcu, Kragujevcu i Kraljevu.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/kuburovic-bojkot-pokrice-za-ocigledan-neuspeh-opozicije_1057445.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Kuburović: Bojkot pokriće za očigledan neuspeh opozicije

BEOGRAD - Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović pred kraj mandata aktuelne vlade kaže da ima stvari za koje joj je žao što nisu dovedene do kraja, misleći pre svega na izmenu Ustava u oblasti pravosuđa."Dugo smo radili, ali nismo mogli da predvidimo da će opozicija da napusti Skupštinu. Mislim da je izuzetno bitno da, kada se odlučuje o izmeni najvišeg pravnog akta, u raspravu budu uključene sve političke strane", rekla je Kuburović za današnje "Večernje novosti". Kao jedan od najvećih uspeha svog ministarstva ističe skoro otvaranje rekonstruisane Palate pravde u Beogradu, koja će biti završena u roku i za koju je, kako kaže, emotivno vezana jer je u njoj počela karijeru. U uspehe ubraja i to što nije bilo sukoba sa advokaturom i što je posle 15 godina donet Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, ali i to što je uspostavljen potpuno novi sistem u sudovima i tužilaštvima za borbu protiv korupcije. Komentarišući najavljeni bojkot opozicije parlamentarnih izbora, Kuburovićeva navodi da je to pokriće za "očigledan neuspeh opozicije" i "pokušaj da se bez volje građana dođe na vlast". Podseća da veći deo opozicije nije učestvovao u razgovorima pod pokroviteljstvom EU i ističe da je vlast otvorena za razgovore i konstruktivne predloge. "Naš resor će da pristupi promeni Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. I sada se zna šta funkcioner može da radi tokom predizborne kampanje, ali unapredićemo sve što nije dovoljno precizno", navodi ministarka. Ona je demantovala tvrdnje opozicije da zakon postoji, ali da se ne primenjuje. "Zakon se primenjuje. Optužbe moraju da budu argumentovane, a ne paušalne", naglasila je Nela Kuburović.        

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/uhapseni-radnik-krusika-za-jedne-uzbunjivac-za-beogradske-tabloide-spijun/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uhapšeni radnik Krušika za jedne uzbunjivač, za beogradske tabloide - špijun

Za Kurir, Srpski telegraf, Alo i druge provladine tabloide uzbunjivač iz Krušika oko kog se ovih dana podigla javnost u Srbiji - postao je špijun. Provladini mediji zapravo su citirali predstavnike nevladine organizacije Nacionalna avangarda za koje su mediji ranije pisali da su bliski upravo policiji, odnosno ministru Nebojši Stefanoviću čiji se otac Branko našao u središtu afere o trgovini oružjem."Udruženje je pozvalo sve relevantne aktere da se uzdrže od paušalnih napada na sektor bezbednosti i da pokažu bar malo poverenja u naše institucije", prenose mediji delove saopštenja Nacionalne avangarde."Bezbednost namenske industrije Srbije predstavlja značajno pitanje nacionalne bezbednosti Srbije, jer ovakvi postupci ugrožavaju vojnu industriju, utiču na njen pad i prestajemo da budemo kredibilni u svetu vojne industrije", navode se u saopštenju reči Filipa Pejkovića, predstavnik udruženja Nacionalna avangarda.Ovo udruženje tvrdi da je Obradović priznao krivično delo odavanja vojne tajne. Međutim, tužilaštvo Obradovića sumnjiči za odavanje poslovne, a ne vojne tajne.U tekstovima provladinih medija koji prenose saopštenje Nacionalne avangarde ipak nema dodatnih informacija o ovom slučaju - pre svega činjenici da je zahvaljujući Obradoviću javnost po prvi put saznala da je valjevska fabrika Krušik sarađivala sa beogradskom firmom GIM i to preko Branka Stefanovića, te da je GIM od Krušika kupovao oružje po cenama nižim nego što ga je kupovao državni SDPR.Nacionalna avangarda osnovana je u maju 2017, a u medijima se u poslednje vreme uglavnom pojavljuju kao kritičari opozicije.Pre samo nekoliko dana, ministar policije Nebojše Stefanović otvorio je konferenciju o nacionalnoj bezbednosti Srbije, koju organizuje upravo ovo udruženje.Nikola Vujinović koji je prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije zastupnik udruženja, istovremeno radi i u Regionalnoj agenciji za razvoj i evropske integracije Beograd čiji su osnivači Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.Kako je prošle godine pisao N1, član Nacionalne avangarde Dušan Suzić, u svojstvu savetnika, zajedno sa predsednikom Vučićem i ministrima bio je u zvaničnoj poseti Turskoj. Pored Suzića, i Ivan Ristić na Fejsbuk profilima članova Avangarde pominje se kao zaposleni u MUP-u. Međutim, u tom ministarstvu su za N1 tada rekli da na spisku zaposlenih tih imena nema.Podsetimo, javnost je postala zainteresovana za događanja u Krušiku kada je Birn prošle godine objavio da je Branko Stefanović, otac aktuelnog ministra policije, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, kao predstavnik privatne firme GIM.Nedavno je bugarski portal Arms Watch pisao da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR, kao i da je to oružje na kraju završilo u rukama Islamske države u Jemenu.U intervju za Birn po izlasku iz pritvora Aleksandar Obradović iz Valjeva objasnio je da mu je jedini motiv bio da javnost sazna za korupciju u Krušiku, kao i da nije iznosio vojne tajne."U Krušiku je skinuta oznaka vojna tajna, ona ne postoji. Postoje dokumenta koja usvaja Nadzorni odbor i ona nose oznaku strogo poverljivo. To su odluke koje se tiču, na primer, pozajmica. Mene su zanimala samo dokumenta koja se tiču korupcije", rekao je Obradović za Birn.            

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: brif.rs

Link: https://brif.rs/politika/kuburovic-bojkot-pokrice-za-ocigledan-neuspeh-opozicije

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Kuburović: Bojkot pokriće za očigledan neuspeh opozicije

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović pred kraj mandata aktuelne vlade kaže da ima stvari za koje joj je žao što nisu dovedene do kraja, misleći pre svega na izmenu Ustava u oblasti pravosuđa."Dugo smo radili, ali nismo mogli da predvidimo da će opozicija da napusti Skupštinu. Mislim da je izuzetno bitno da, kada se odlučuje o izmeni najvišeg pravnog akta, u raspravu budu uključene sve političke strane", rekla je Kuburović za današnje "Večernje novosti".Kao jedan od najvećih uspeha svog ministarstva ističe skoro otvaranje rekonstruisane Palate pravde u Beogradu, koja će biti završena u roku i za koju je, kako kaže, emotivno vezana jer je u njoj počela karijeru.U uspehe ubraja i to što nije bilo sukoba sa advokaturom i što je posle 15 godina donet Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, ali i to što je uspostavljen potpuno novi sistem u sudovima i tužilaštvima za borbu protiv korupcije.Komentarišući najavljeni bojkot opozicije parlamentarnih izbora, Kuburovićeva navodi da je to pokriće za "očigledan neuspeh opozicije" i "pokušaj da se bez volje građana dođe na vlast".Podseća da veći deo opozicije nije učestvovao u razgovorima pod pokroviteljstvom EU i ističe da je vlast otvorena za razgovore i konstruktivne predloge."Naš resor će da pristupi promeni Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. I sada se zna šta funkcioner može da radi tokom predizborne kampanje, ali unapredićemo sve što nije dovoljno precizno", navodi ministarka.Ona je demantovala tvrdnje opozicije da zakon postoji, ali da se ne primenjuje."Zakon se primenjuje. Optužbe moraju da budu argumentovane, a ne paušalne", naglasila je Nela Kuburović.Izvor: Tanjug, RTV          

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:824517-NELA-KUBUROVIC-Robijasi-mi-cestitaju-Novu-godinu

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: NELA KUBUROVIĆ: Robijaši mi čestitaju Novu godinu

Prepirala sam se sa Bramercom. General Mladić je duhovit čovekZATVORENICI joj pišu tražeći da im skrati kaznu. Neki joj prete, a neki se jave da joj čestitaju Novu godinu. Prati je glas da ima isuviše blag nastup da bi bila ministarka pravde, a ona kaže da je, tamo gde treba, i te kako oštrog jezika. U razgovoru za "Novosti", Nela Kuburović govori o svom mandatu, koji ulazi u finiš, susretu sa generalom Ratkom Mladićem, prepirkama sa Seržom Bramercom, ali i o tome šta voli da čita i gde najviše provodi slobodno vreme. Jedna od tih oaza je i beogradska Botanička bašta, gde smo i razgovarali. - Volim cveće, baš kao i moja mama. Tu ljubav sam od nje nasledila, mada mi ne uspeva kao njoj. Posebno volim orhideje - priča nam Kuburovićeva, dok koračamo stazicom. *Koja mesta u Srbiji najviše volite da obilazite? - Moj otac je iz planinskih krajeva. Iz Prijepolja. Tamo često idem. A volim i Zlatibor. Uvek nekako biram planinske krajeve. *Polako se bliži kraj mandata. Šta je najveći uspeh, a šta neuspeh rada Ministarstva pravde? - Ima nekih stvari za koje mi je žao što nećemo moći da ih dovedemo do kraja u ovom mandatu. To je, recimo, izmena Ustava u oblasti pravosuđa. Dugo smo radili, ali nismo mogli da predvidimo kakva će da bude situacija u Skupštini, da će opozicija da je napusti. Mislim da je izuzetno bitno da kada se odlučuje o izmeni najvišeg pravnog akta, u raspravu budu uključene sve političke strane. Jedan od najvećih uspeha je skoro otvaranje u potpunosti rekonstruisane Palate pravde u Beogradu. Zgradu završavamo u roku. Počela sam karijeru u Palati pravde i emotivno sam vezana za nju. U uspehe ubrajam i to što nije bilo sukoba sa advokaturom i što smo doneli Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći posle 15 godina, ali i to što smo uspostavili potpuno novi sistem u sudovima i tužilaštvima za borbu protiv korupcije. *Sigurno ste makar jednom sebi rekli - šta mi je ovo trebalo... - Ne mogu da poreknem da je bilo teških trenutaka, posebno zato što se pre toga nikada nisam bavila politikom. Sećam se da sam jutro posle zakletve otišla na gostovanje u RTS. Ne mogu reći da je bilo stresno, ali sam osećala veliku odgovornost. Na početku mandata dogodilo se hapšenje Ramuša Haradinaja, pa naš zahtev za izručenje, zatim sednica Saveta bezbednosti o Kosovu... Bilo je dosta neprijatnih događaja na samom početku, ali sve to nekako s vremenom prihvatite kao sastavni deo posla. *Da li u rok službe idu i prepirke sa Seržom Bramercom? Zameraju vam da niste dovoljno "tvrdi"... - Ne bih rekla da nisam "tvrda". Umem da imam vrlo oštar jezik. Vrlo dobro znam da branim stavove Ministarstva i Srbije. Bez lažne skromnosti, svoj resor i te kako poznajem i diskutujem argumentovano. Jedan od sastanaka sa Bramercom je bio neprijatan. U nekim momentima smo se čak i prepirali. Saradnici su mi kasnije rekli da nisu očekivali takav nastup. Znam šta da očekujem od haškog tužilaštva, oni znaju naše stavove. Njihov stav o Srbiji je isti ko god bio ministar. *Mislite li da će istorija dati reviziju "haške epizode" u kojoj su najdeblji kraj izvukli Srbi? - Bila je greška što nismo o tome dovoljno pričali od 2000. do 2012. godine. Kada sam postala ministar, i sama sam videla koliko je postupaka protiv Srba bilo, koliko smo ljudi izručili. A nama su u glavi bila samo zvučnija imena. Naravno da ostavlja gorak ukus to što su 80 procenata osuđenih Srbi, i da ima vrlo malo kažnjenih za zločine koji su počinjeni protiv našeg naroda. *Da li je Mladić ikada dobio nalivpero koje ste mu kao poklon odneli u Hag? - Koliko znam, nije. Rekli su da je razlog bezbednost, mada mi to nije jasno, šta je nebezbedno da čovek piše? Nije lepo i nimalo prijatno ući u Sheveningen. Mladić je tražio da se sretnemo, i on je jedini od naših osuđenika sa kojim sam razgovarala. Odaje utisak bolesnog čoveka. Ipak, ima dosta optimizma i bio je vrlo duhovit. Pričao je o događajima iz prošlosti koji nemaju veze sa onim zbog čega je u zatvoru. *Od kog profesora sa Pravnog fakulteta tražite savet? Da li nekada zovete i predsednika Aleksandra Vučića? - Nisam neko ko ne traži pomoć i savet kada dovoljno ne poznaje neku materiju. Moram da izdvojim profesora Zorana Stojanovića, jednog od najvećih stručnjaka krivičnog prava, koji nam je mnogo pomagao. Tu su i profesori Nikola Bodiroga i Milan Škulić. Sa predsednikom se konsultujem kada su u pitanju osetljive političke teme, poput Kosova. OBRENOVIĆI I PARTIZAN *Šta najviše volite da čitate? - Ne mogu da čitam onoliko koliko sam ranije čitala. U isto vreme čitam dve-tri knjige. Najviše volim istorijske teme i tražim po antikvarnicama knjige koje se odnose na period posle Prvog srpskog ustanka. Volim dinastiju Obrenovića. Andrić i Crnjanski su neprevaziđeni. Nekoliko puta sam čitala knjigu "Kad je Niče plakao" Irvina Jaloma. *Volite Obrenoviće. A Zvezdu ili Partizan? - Partizan. *Da li odgovarate zatvorenicima na pisma? - Ne. Moji saradnici i ja ih pročitamo. Ako neko ima problem, reagujemo. Takođe, ona koja su pretećeg karaktera prosledimo institucijama. Bilo je i onih koji su samo čestitali Novu godinu. *Bliže se izbori. Smatrate li da će deo opozicije bojkotovati birališta? - Bojkot je pokriće za njihov očigledan neuspeh na predstojećim izborima i pokušaj da se bez volje građana dođe na vlast. Počela je medijacija pod EU, ali veći deo opozicije nije došao na sastanke. Vlast je otvorena za razgovore i konstruktivne predloge, i mi iz našeg resora ćemo da pristupimo promeni Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. I sada se zna šta funkcioner može da radi tokom izborne kampanje, ali unapredićemo sve što nije dovoljno precizno. *To i jeste zamerka opozicije, da zakon postoji, ali se ne primenjuje... - Zakon se primenjuje. Optužbe moraju da budu argumentovane, a ne paušalne. *Želite li još jedan mandat ili je vreme da se više posvetite porodici? - Poziv 2016. godine bio je potpuno neočekivan. Mislim da je ova vlada na određeni način privilegovana, jer je radila ceo mandat bez vanrednih izbora. Nisam neko ko je vezan za funkciju. Sasvim je logično da se posle četiri godine menja sastav u timu. Bitni su rezultati, ko god da bude ministar. ISTINITO IZVEŠTAVANjE "NOVOSTI" *Šta biste poželeli "Novostima" za 66. rođendan? - SKORO sedam decenija postojanja "Novosti" dokaz je da čitaoci znaju da prepoznaju značaj blagovremenog i istinitog, ali i zanimljivog izveštavanja o svim aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Listu "Novosti", novinarima i svim zaposlenima želim još puno decenija uspešnog rada i da u budućnosti nastave da izveštavaju, pre svega u interesu građana Srbije. NE PEVA SAMO DAČIĆ *SA kojim ministrima imate najbolju saradnju? - Imam korektnu saradnju sa svima, ali najviše sarađujem sa Nebojšom Stefanovićem, jer su nam resori bliski, ali i sa Jadrankom Joksimović. *Da li su sednice Vlade opuštenije kada njima predsedava šef diplomatije Ivica Dačić? - Vodio je možda dve sednice. Ne bih rekla da su opuštenije, on samo ima drugačiji nastup. Takav je po prirodi. *Da li vam je nekada pevao, i zamerate li mu taj opušteniji pristup? - Nije meni pevao, ali sam bila u publici kad je pevao. Ne zameram. Ima i drugih koji vole da zapevaju, ali neće javno da se eksponiraju. I pevaju dobro kao i on. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/nenadic-uzbunjivac-iz-krusika-nece-moci-da-trazi-zastitu/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Nenadić: Uzbunjivač iz Krušika neće moći da traži zaštitu

Foto: Medija centar Beograd "Konkretno, kada je reč o postupanju sa tajnim podacima, ovaj Zakon, u članu 20. predviđa mogućnost da se uzbunjivač obrati ovlašćenom organu - tužiocu, državnoj reviziji, ministarstvu, ali ne Foto: Medija centar Beograd"Konkretno, kada je reč o postupanju sa tajnim podacima, ovaj Zakon, u članu 20. predviđa mogućnost da se uzbunjivač obrati ovlašćenom organu - tužiocu, državnoj reviziji, ministarstvu, ali ne i direktno javnosti ili novinarima", rekao je Nenadić za list Danas.Naveo je da je to razlog zbog kojeg uzbunjivač neće moći da traži zaštitu na osnovu tog zakona, ali da to ne znači da on treba da bude optužen ili osuđen zbog toga što je učinio."Trebalo bi insistirati na tome da se dokaže kako je reč o obelodanjivanju podataka za koje tajnost nije ni trebalo da bude određena, kao i na tome da se krvični postupak protiv njega ne vodi pre nego što se razreši ovo prethodno pitanje", rekao je Nenadić.Naveo je da sudbina eventualnog krivičnog postupka protiv IT stručnjaka iz Krušika A.O. za odavanje poslovne tajne zavisi od nekoliko elemenata - da li je podatak koji je on dao novinarima uopšte imao status "poslovne tajne" i da li je obelodanjena informacija uopšte smela da bude proglašena za tajnu."Ako je reč o nekom 'podatku od interesa za Srbiju', onda bi se gledalo i da li su poštovana pravila iz Zakona o tajnosti podataka, a ne samo iz Zakona o zaštiti poslovne tajne", rekao je Nenadić.Ukoliko je, kako navodi Nenadić, tajnost određena kako bi se prikrilo poslovanje na štetu državnog preduzeća, onda ne bi bilo osnova za krivično gonjenje uzbunjivača."Nevolja sa takvim konceptom oslobađanja od odgovornosti za odavanje tajne, jeste to što je dužnost čuvanja tajne verovatno određena na neki uopšteni način, a ne posebno i upravo za ove informacije", rekao je Nenadić.Problem je kada se u praksi, navodi Nenadić, primenom takvog opšteg akta, "štiti tajnost i podataka o konkretnom poslovnom potezu koji je štetan ili protivan pravilima"."U takvim situacijama bi uzbunjivači morali da uživaju zaštitu jer rade u javnom interesu", rekao je Nenadić.On je naveo i da Ministarstvo pravde i Narodna skupština nisu bili voljni da prihvate predloge koje je Transparentnost Srbija davala tokom rasprave.           

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/225704/Uskoro-konkurs-za-solidarne-stanove-u-Kisackoj-ulici.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uskoro konkurs za solidarne stanove u Kisačkoj ulici

Konkurs za prodaju solidarnih stanova u Kisačkoj 55 mogao bi ubrzo da bude raspisan.Odbornici Skupštine grada će na sednici u petak, 18. oktobra, razmatrati predlog odluke o programu stambene podrške kupovinom stana u javnoj svojini, koja je prvi korak ka stambenom zbrinjavanju Novosađana koji ne mogu da kupe stan u gradu po tržišnim cenama.    Korisnici stambene podrške moći će da kupe ove stanove kao vid socijalne podrške, a namenjeni su državljanima Srbije sa prebivalištem u Novom Sadu, koji nemaju stan i ne mogu da do njega dođu sopstvenim sredstvima, po aktuelnim cenama.   Iako je izgrađeno 35 stanova u zgradi na ovoj adresi, na prodaju će biti 26 stanova površine od 24 kvadrata (za jednog stanara) do 91 kvadrat (za šestočlane i veće porodice) na četiri sprata, plus potkrovlje i prizemlje.     Maksimalni prihod građanina koji bude konkurisao ne bi trebalo da prelazi 1,5 prosečne neto zarade u gradu, ostvaren poslednjih šest meseci od konkursa.   Kad je reč o porodicama, maksimalni prihod obračunava se množenjem maksimalnog prihoda jednočlanog domaćinstva sa koeficijentom koji se izračunava prema formuli utvrđenoj zakonom o stanovanju.     Za osobe sa invaliditetom se koeficijent za računanje maksimalnog iznosa prihoda uvećava za dodatnih 0.5.   Cena kvadrata ovih stanova utvrdiće se po raspisivanju konkursa, a uslovi, kriterijumi i merila za utvrđivanje prvenstva propisana su zakonom (kriterijumi u galeriji ispod).     Stanovi će moći da se kupe jednokratnom isplatom ili na 240 mesečnih rata, što je otplata u trajanju od 20 godina.   U slučaju kupovine na rate, kako bi se sačuvala realna vrednost stana tokom otplate, šestomesečne rate će se usklađivati sa potrošačkim cenama za periode od januara do juna, odnosno od jula do decembra, najviše do visine rasta prosečne mesečne plate.   Prosečna plata u gradu 2018. godine bila je 54.989 dinara.   Svi ostali detalji biće regulisani konkursom.    Podsetimo, izgradnja ovih stanova u Kisačkoj 55 praćena je višegodišnjim problemima, uključujući i istražni postupak. Gradnja je završena pre oko tri godine, a osim što se kasnilo sa izgradnjom, bilo je problema i sa izdavanjem upotrebne dozvole usled tehničkih manjkavosti.   Protiv vlasnika firme "GAT", koja je zidala zgradu, bila je podneta krivična prijava zbog sumnje da je ponudu za javnu nabavku zasnovao na lažnim podacima. Autor: Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/sve-ulice-u-sajlovu-bice-asfaltirane_1057561.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sve ulice u Sajlovu biće asfaltirane

Radi stvaranja preduslova za poboljšanje osnovnih uslova za život u Sajlovu, Grad Novi Sad je poslednjih nekoliko godina uložio značajna sredstva za komunalno uređenje ovog naselja, u kojem živi oko 4.000...NOVI SAD - Radi stvaranja preduslova za poboljšanje osnovnih uslova za život u Sajlovu, Grad Novi Sad je poslednjih nekoliko godina uložio značajna sredstva za komunalno uređenje ovog naselja, u kojem živi oko 4.000 stanovnika, a udaljeno je svega 8 km od centra grada. Nakon što je na kompletnoj teritoriji Sajlova izgrađena kanalizaciona mreža i javno osvetljenje, pristupilo se i rešavanju pitanja saobraćajne infrastrukture.Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije privodi kraju izradu tehničke dokumentacije uređenja 13,6 km saobraćajnica na prostoru Sajlova. Projekat obuhvata sve ulice koje su pod tucaničkom podlogom i koje će biti uređene u okviru postojeće regulacije. Sem asfaltiranja kolovoza, predviđena je i izgradnja pešačkih staza, tamo gde dozvoljavaju prostorne mogućnosti, kao i sistema otvorenih kanala radi odvođenja atmosferskih voda sa saobraćajnih površina. Samo izvođenje radova realizovaće se fazno. Po završetku tehničke dokumentacije i ishodovanja odobrenja za izgradnju, biće sproveden postupak javne nabavke za izbor izvođača radova za prvu fazu koja podrazumeva uređenje 4,2 km saobraćajnica u 13 ulica. Nastavak radova planira se u drugoj fazi, a sa krajnjim ciljem da problem neasfaltiranih ulica bude rešen na prostoru čitavog naselja. Pre radova na saobraćajnim površinama, JKP "Vodovod i kanalizacija" realizovaće izgradnju vodovoda, kako bi se u ovom naselju rešio problem nelegalno izgrađene mreže koja je nedovoljnog kapaciteta, što je uzrok čestih havarija. Sajlovo nije zanemareno ni u pogledu prostora za sport, rekreaciju i igru jer je u ovom naselju, sem fudbalskog i košarkaškog terena, izgrađeno i dečije igralište, kao i teretana na otvorenom. Takođe, planira se i parterno uređenje oko kulturne stanice (objekta mesne zajednice) "Sajlovo" u sklopu aktivnosti na realizaciji projekta Evropske prestonice kulture 2021 ističe gradska uparava za građevinsko zemljište i i nvesticije.   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/uredene-ulica-na-sajlovu-16-10-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uređenje ulica na Sajlovu

NOVI SAD: U cilju stvaranja preduslova za poboljšanje osnovnih uslova za život u Sajlovu, Grad Novi Sad je poslednjih nekoliko godina uložio značajna sredstva za komunalno uređenje ovog naselja, u kojem živi oko 4000 stanovnika, a udaljeno je svega 8 km od centra grada. Nakon što je na kompletnoj teritoriji Sajlova izgrađena kanalizaciona mreža i javno osvetljenje, pristupilo se i rešavanju pitanja saobraćajne infrastrukture.Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije privodi kraju izradu tehničke dokumentacije uređenja 13,6 km saobraćajnica na prostoru Sajlova. Projekat obuhvata sve ulice koje su pod tucaničkom podlogom i koje će biti uređene u okviru postojeće regulacije. Sem asfaltiranja kolovoza, predviđena je i izgradnja pešačkih staza, tamo gde dozvoljavaju prostorne mogućnosti, kao i sistema otvorenih kanala radi odvođenja atmosferskih voda sa saobraćajnih površina. Samo izvođenje radova realizovaće se fazno. Po završetku tehničke dokumentacije i ishodovanja odobrenja za izgradnju, biće sproveden postupak javne nabavke za izbor izvođača radova za prvu fazu koja podrazumeva uređenje 4,2 km saobraćajnica u 13 ulica. Nastavak radova planira se u drugoj fazi, a sa krajnjim ciljem da problem neasfaltiranih ulica bude rešen na prostoru čitavog naselja. Pre radova na saobraćajnim površinama, JKP "Vodovod i kanalizacija" realizovaće izgradnju vodovoda, kako bi se u ovom naselju rešio problem nelegalno izgrađene mreže koja je nedovoljnog kapaciteta, što je uzrok čestih havarija.Podsetimo da Sajlovo nije zanemareno ni u pogledu prostora za sport, rekreaciju i igru jer je u ovom naselju, sem fudbalskog i košarkaškog terena, izgrađeno i dečije igralište, kao i teretana na otvorenom. Takođe, planira se i parterno uređenje oko kulturne stanice (objekta mesne zajednice) "Sajlovo" u sklopu aktivnosti na realizaciji projekta Evropske prestonice kulture 2021.    

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: NAGRADA DUŠAN BOGAVAC N1 I CVIJIĆU

NAGRADA DUŠAN BOGAVAC N1 I CVIJIĆUBEOGRAD, 16. oktobar 2019. (FoNet) - Televizija N1 i novinarnedeljnika NIN Vuk Cvijić dobitnici su novinarske nagrade zaetiku i hrabrost "Dušan Bogavac" za ovu godinu, saopštio jedanas žiri.Kako je obrazloženo, redakcija N1 svojim programom uživo,informativnim emisijama, reportažama i istraživačkimprilozima već godinama de fakto obavlja posao Javnogmedijskog servisa Srbije.Sve ono što je po Zakonu o javnim medijskim servisimaobaveza Radiotelevizije Srbije i Radiotelevizije Vojvodine -istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje,kao i poštovanje profesionalnih standarda i novinarskogkodeksa, zastupljeno je u emisijama TV N1, smatra žiri.Upravo zato je redakcija N1 godinama izložena pretnjama,pritiscima i ugrožavanju bezbednosti svojih novinarki inovinara, što nimalo nije uticalo na promenu uređivačkepolitike tog elektronskog medija, kao ni na etiku i hrabrostčitave redakcije.Obrazloženje nagrade Cvijiću je da se on već dve decenijebavi osetljivim temama iz oblasti kriminala i korupcije, zašta je u Srbiji potrebna velika hrabrost.Žiri je ukazao da se Cvijić u svojim istraživačkim pričamabavio ne samo najopasnijim pripadnicima domaćeg kriminala iprljavog biznisa, nego je razotkrivao i korupciju uobaveštajnim službama i vrhovima vlasti.Zbog toga je često bio u neprilici: prisluškivali su ga,obili su mu kola i ukrali kompjuter, a zbog pisanja o StankuSubotiću godinama je na meti provladinih medija.Ove godine Cvijić je objavio dva značajna novinarskaistraživanja: koautor je intervjua sa Rodoljubim Milovićem,bivšim načelnikom kriminalističke policije, koji je prvi putjavnosti otkrio šokantne detalje o kriminalnim radnjama upoliciji i državi.Druga priča Cvijića koje je uzdrmala javnost je članak ohapšenju uzbunjivača Aleksandra Obradovića iz fabrike Krušiku Valjevu i o rasprostranjenoj korupciji u fabrikamanamenske industrije Srbije.Ove godine u užem izboru za nagradu "Dušan Bogavac" bili su:Maja Pavlović (Kanal 9), Tamara Grujić (RTS), GordanaBjeletić ("Južne vesti"), BIRN i redakcija "Čačanskihnovina".Žiri je radio u sastavu Tatjana Lazarević (KoSSev), BrankoČečen (CINS), Stevan Dojčinović (KRIK), Željko Bodrožić(NUNS) i Filip Mladenović (Fondacija "Dušan Bogavac").Ceremonija dodele nagrade etiku i hrabrost održaće se usredu, 23. oktobra u 12:00 sati u Medija centru.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: uns.org.rs

Link: http://uns.org.rs/desk/vesti-iz-medija/87036/uhapseni-radnik-krusika-za-jedne-uzbunjivac-za-beogradske-tabloide--spijun.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeni radnik Krušika za jedne uzbunjivač, za beogradske tabloide - špijun

  1. 10. 2019. Autor: Vesna Radojević Izvor: Raskrikavanje U štampanom izdanju Srpskog telegrafa vest o Aleksandru Obradoviću iz Valjeva koji je ovih dana postao poznat javnosti jer je uhapšen zbog navodnog odavanja poslovnih tajni počinje sa "Nije uzbunjivač, sumnja se na klasičnu špijunažu". Pišu i da su to "nove informacije o hapšenju radnika Krušika". Međutim, ono za šta se na prvi pogled čini da su podaci iz istrage, zapravo su stavovi nevladine organizacije bliske vlastima - Nacionalne avangarde. Za Kurir, Srpski telegraf, Alo i druge provladine tabloide uzbunjivač iz Krušika oko kog se ovih dana podigla javnost u Srbiji - postao je špijun. Provladini mediji zapravo su citirali predstavnike nevladine organizacije Nacionalna avangarda za koje su mediji ranije pisali da su bliski upravo policiji, odnosno ministru Nebojši Stefanoviću čiji se otac Branko našao u središtu afere o trgovini oružjem. "Udruženje je pozvalo sve relevantne aktere da se uzdrže od paušalnih napada na sektor bezbednosti i da pokažu bar malo poverenja u naše institucije", prenose mediji delove saopštenja Nacionalne avangarde. "Bezbednost namenske industrije Srbije predstavlja značajno pitanje nacionalne bezbednosti Srbije, jer ovakvi postupci ugrožavaju vojnu industriju, utiču na njen pad i prestajemo da budemo kredibilni u svetu vojne industrije", navode se u saopštenju reči Filipa Pejkovića, predstavnik udruženja Nacionalna avangarda. Ovo udruženje tvrdi da je Obradović priznao krivično delo odavanja vojne tajne. Međutim, tužilaštvo Obradovića sumnjiči za odavanje poslovne, a ne vojne tajne. U tekstovima provladinih medija koji prenose saopštenje Nacionalne avangarde ipak nema dodatnih informacija o ovom slučaju - pre svega činjenici da je zahvaljujući Obradoviću javnost po prvi put saznala da je valjevska fabrika Krušik sarađivala sa beogradskom firmom GIM i to preko Branka Stefanovića, te da je GIM od Krušika kupovao oružje po cenama nižim nego što ga je kupovao državni SDPR. Nacionalna avangarda osnovana je u maju 2017, a u medijima se u poslednje vreme uglavnom pojavljuju kao kritičari opozicije. Pre samo nekoliko dana, ministar policije Nebojše Stefanović otvorio je konferenciju o nacionalnoj bezbednosti Srbije, koju organizuje upravo ovo udruženje. Nikola Vujinović koji je prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije zastupnik udruženja, istovremeno radi i u Regionalnoj agenciji za razvoj i evropske integracije Beograd čiji su osnivači Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka. Kako je prošle godine pisao N1, član Nacionalne avangarde Dušan Suzić, u svojstvu savetnika, zajedno sa predsednikom Vučićem i ministrima bio je u zvaničnoj poseti Turskoj. Pored Suzića, i Ivan Ristić na Fejsbuk profilima članova Avangarde pominje se kao zaposleni u MUP-u. Međutim, u tom ministarstvu su za N1 tada rekli da na spisku zaposlenih tih imena nema. Podsetimo, javnost je postala zainteresovana za događanja u Krušiku kada je Birn prošle godine objavio da je Branko Stefanović, otac aktuelnog ministra policije, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, kao predstavnik privatne firme GIM. Nedavno je bugarski portal Arms Watch pisao da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR, kao i da je to oružje na kraju završilo u rukama Islamske države u Jemenu. U intervju za Birn po izlasku iz pritvora Aleksandar Obradović iz Valjeva objasnio je da mu je jedini motiv bio da javnost sazna za korupciju u Krušiku, kao i da nije iznosio vojne tajne. "U Krušiku je skinuta oznaka vojna tajna, ona ne postoji. Postoje dokumenta koja usvaja Nadzorni odbor i ona nose oznaku strogo poverljivo. To su odluke koje se tiču, na primer, pozajmica. Mene su zanimala samo dokumenta koja se tiču korupcije", rekao je Obradović za Birn.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Osam firmi umešano u nameštanje ponuda u javnim nabavke

BEOGRAD, 16. oktobra (Tanjug) - Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) utvrdila je da je osam preduzeća iz Srbije međusobno sarađivalo prilikom učešća u javnim i drugim nabavkama i da su time povredili Zakon o zaštiti konkurencije.Kako se navodi na sajtu KZK, u pitanju su društva Original doo iz Beograda, Mikops doo iz Niša, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd.Ova preduzeća su, kažu u KZK, učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije."Komisija je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije", navode u Komisiji i dodaju da je oslobađanje od plaćanja bilo moguće zahvaljujući "pokajničkom programu" koji sprovodi Komisija.Kako se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, Komisija je pozvala učesnike tih dogovora da se prijave Komisiji i dostave dokaze, te na taj način, kako se navodi, pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novčane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2660972/novi-sad-radi-projekat-za-136-km-saobracajnica-na-sajlovu

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi Sad radi projekat za 13,6 km saobraćajnica na Sajlovu

Grad Novi Sad je poslednjih nekoliko godina uložio značajan novac za komunalno uređenje Sajlova, u kojem živi oko 4.000 stanovnika, a udaljeno je svega 8 km od centra grada. Nakon što je na kompletnoj teritoriji izgrađena kanalizaciona mreža i javno osvetljenje, pristupilo se i rešavanju pitanja saobraćajne infrastrukture. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije privodi kraju izradu tehničke dokumentacije uređenja 13,6 km saobraćajnica na prostoru Sajlova, navodi se u saopštenju Grada. Projekat obuhvata sve ulice koje su pod tucaničkom podlogom i koje će biti uređene u okviru postojeće regulacije. Sem asfaltiranja kolovoza, predviđena je i izgradnja pešačkih staza, tamo gde dozvoljavaju prostorne mogućnosti, kao i sistema otvorenih kanala radi odvođenja atmosferskih voda sa saobraćajnih površina. Samo izvođenje radova realizovaće se fazno. Po završetku tehničke dokumentacije i ishodovanja odobrenja za izgradnju, biće sproveden postupak javne nabavke za izbor izvođača radova za prvu fazu koja podrazumeva uređenje 4,2 km saobraćajnica u 13 ulica. Nastavak radova planira se u drugoj fazi, a sa krajnjim ciljem da problem neasfaltiranih ulica bude rešen na prostoru čitavog naselja. Pre radova na saobraćajnim površinama, JKP Vodovod i kanalizacija realizovaće izgradnju vodovoda, kako bi se u ovom naselju rešio problem nelegalno izgrađene mreže koja je nedovoljnog kapaciteta, što je uzrok čestih havarija. U naselju je, osim fudbalskog i košarkaškog terena, izgrađeno i dečije igralište, kao i teretana na otvorenom. Takođe, planira se i parterno uređenje oko objekta mesne zajednice Sajlovo u sklopu aktivnosti na realizaciji projekta Evropske prestonice kulture 2021.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/hronika/osam-firmi-umesano-u-namestane-ponuda-u-javnim-nabavkama-16-10-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Osam firmi umešano u nameštanje ponuda u javnim nabavkama

BEOGRAD: Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) utvrdila je da je osam preduzeća iz Srbije međusobno sarađivalo prilikom učešća u javnim i drugim nabavkama i da su time povredili Zakon o zaštiti konkurencije.Kako se navodi na sajtu KZK, u pitanju su društva Original doo iz Beograda, Mikops doo iz Niša, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Lajne doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina i Konika Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd.Ova preduzeća su, kažu u KZK, učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije."Komisija je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije", navode u Komisiji i dodaju da je oslobađanje od plaćanja bilo moguće zahvaljujući "pokajničkom programu" koji sprovodi Komisija.Kako se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, Komisija je pozvala učesnike tih dogovora da se prijave Komisiji i dostave dokaze, te na taj način, kako se navodi, pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novčane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije.     

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jutka uslovno osuđen zbog neprijavljivanja svih prihoda

BRUS, 16. oktobra (Tanjug) - Osnovni sud u Brusu izrekao je danas na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner, saznaje Tanjug.Kazna od osam meseci zatvora se neće izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo.Ovo je prvostepena presuda na koju i Jeličić i tužilaštvo imaju pravo žalbe.Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić.To suđenje je letos, na molbu sudije i po odluci Vrhovnog kasacionog suda, izmešteno u Osnovni sud u Kruševcu zbog pritiska javnosti.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: republika.rs

Link: http://www.republika.rs/hronika/hronika/163362/ekskluzivno-osudjen-jutka-brusa

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: EKSKLUZIVNO! Osuđen Jutka iz Brusa!

Kako saznajemo, bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka osuđen je u Brusu na osam meseci i dve godine uslovno zbog neprijavljivanja imovine, a na osnovu prijave Agencije za borbu protiv korupcije!IZVOR: Republika sreda, 16. 10. 2019.| 16:18 0Opširnije o ovome čitajte u sutrašnjem štampanom izdanju...Inače, da potsetimo, Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus poznat je javnosti zbog afere oko seksualnog uznemiravanja saradnice Marije Lukić. Ona je odlučila da ceo slučaj iznese u javnost i obelodani šta je preživljavala dok je bila zaposlena u opštini Brus. Internetom su kružile brojne poruke koje je Jeličić slao njoj, ali i drugim ženama koje su bile zaposlene u opštini.   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: tanjug.rs

Link: http://www.tanjug.rs/full-view1.aspx?izb=513941

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Osam firmi umešano u nameštanje ponuda u javnim nabavke

Osam firmi umešano u nameštanje ponuda u javnim nabavkeKomisija za zaštitu konkurencije (KZK) utvrdila je da je osam preduzeća iz Srbije međusobno sarađivalo prilikom učešća u javnim i drugim nabavkama i da su time povredili Zakon o zaštiti konkurencije.16 oktobar 2019 15:54BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) utvrdila je da je osam preduzeća iz Srbije međusobno sarađivalo prilikom učešća u javnim i drugim nabavkama i da su time povredili Zakon o zaštiti konkurencije.Kako se navodi na sajtu KZK, u pitanju su društva Original doo iz Beograda, Mikops doo iz Niša, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/hronika/osuden-jutka-iz-brusa/259002/vest

Autori: Alo!

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: OSUĐEN JUTKA IZ BRUSA!

AUTOR: Republika/D.S. DATUM I VREME: 16.10.2019. 16:36Nove informacije!  Kako se saznaje, bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka osuđen je u Brusu na osam meseci i dve godine uslovno zbog neprijavljivanja imovine, a na osnovu prijave Agencije za borbu protiv korupcije!   Inače, da potsetimo, Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus poznat je javnosti zbog afere oko seksualnog uznemiravanja saradnice Marije Lukić. Ona je odlučila da ceo slučaj iznese u javnost i obelodani šta je preživljavala dok je bila zaposlena u opštini Brus. Internetom su kružile brojne poruke koje je Jeličić slao njoj, ali i drugim ženama koje su bile zaposlene u opštini. BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!      

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/hronika/3112753-jutka-osudjen-na-osam-meseci-ali-ne-zbog-marije-lukic

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jutka osuđen na osam meseci, ali ne zbog Marije Lukić

Kako Telegraf.rs saznaje, spor protiv Jelačića vodio je neko drugi16/10/19 |  16:33  »  16:37Bivši predsednik opštine Brus, Milutin Jeličić Jutka pravosnažno je osuđen na osam meseci, dve godine uslovno zbog neprijavljivanja imovine.Kako Telegraf.rs saznaje, spor protiv Jutke vodila je Agencija za borbu protiv korupcije.Jelačić je u žižu javnosti dospeo nakon što ga je Marija Lukić optužila za seksualno maltretiranje, a kao dokaz pokazala je oko 15.000 poruka sa neprimerenim sadržajem, koje je dobila od bivšeg poslodavca.Jutka je 14. marta podneo ostavku na mesto predsednika opštine Brus, a ona je usvojena dve nedelje kasnijeMarija Lukić je više puta isticala da se ne oseća bezbedno u Brusu, jer i dan-danas dobija pretnje opasne po život.(Telegraf.rs)        

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/hronika/osuden-jutka-ovo-je-kazna-za-bivseg-predsednika-opstine-brus-2019-10-16

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: OSUĐEN JUTKA! Ovo je kazna za bivšeg predsednika opštine Brus!

Inače, da potsetimo, Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus poznat je javnosti zbog afere oko seksualnog uznemiravanja saradnice Marije Lukić. . Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.Srbija Danas/RepublikaBivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka osuđen je u Brusu na osam meseci i dve godine uslovno zbog neprijavljivanja imovine, a na osnovu prijave Agencije za borbu protiv korupcije!Inače, da potsetimo, Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus poznat je javnosti zbog afere oko navodnog seksualnog uznemiravanja saradnice Marije Lukić.Ona je odlučila da ceo slučaj iznese u javnost i obelodani šta je preživljavala dok je bila zaposlena u opštini Brus.Internetom su kružile brojne poruke koje je Jeličić navodno slao njoj, ali i drugim ženama koje su bile zaposlene u opštini.        

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/hronika/jutka-uslovno-osudjen-zbog-neprijavljivanja-svih-prihoda_1057704.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jutka uslovno osuđen zbog neprijavljivanja svih prihoda

Osnovni sud u Brusu izrekao je danas na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv...BRUS - Osnovni sud u Brusu izrekao je danas na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner, saznaje Tanjug.Kazna od osam meseci zatvora se neće izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo. Ovo je prvostepena presuda na koju i Jeličić i tužilaštvo imaju pravo žalbe. Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić. To suđenje je letos, na molbu sudije i po odluci Vrhovnog kasacionog suda, izmešteno u Osnovni sud u Kruševcu zbog pritiska javnosti.   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:824627-Jutka-uslovno-osudjen-zbog-neprijavljivanja-svih-prihoda

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jutka uslovno osuđen zbog neprijavljivanja svih prihoda

Osnovni sud u Brusu izrekao je danas na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner, saznaje Tanjug. Kazna od osam meseci zatvora se neće izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo. Ovo je prvostepena presuda na koju i Jeličić i tužilaštvo imaju pravo žalbe. Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić. To suđenje je letos, na molbu sudije i po odluci Vrhovnog kasacionog suda, izmešteno u Osnovni sud u Kruševcu zbog pritiska javnosti.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1239666/Jutka-osudjena-na-osam-meseci-uslovno-zbog-neprijavljivanja-prihoda.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Milutin Jeličić Jutka USLOVNO OSUĐEN na OSAM MESECI!

Izvor MONDO/Agencije 16.10.2019. / 16:50 16:53 7Osnovni sud u Brusu izrekao je danas uslovnu kaznu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki. Izvor: Mondo Osuđen je jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner, saznaje Tanjug. Kazna od osam meseci zatvora se neće izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo. Ovo je prvostepena presuda na koju i Jeličić i tužilaštvo imaju pravo žalbe. Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić. To suđenje je letos, na molbu sudije i po odluci Vrhovnog kasacionog suda, izmešteno u Osnovni sud u Kruševcu zbog pritiska javnosti.  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=10&dd=16&nav_category=12&nav_id=1604561

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Osuđen Jutka - Info

Osuđen JutkaOsnovni sud u Brusu izrekao je na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki.Društvo 9 Izvor: Tanjug  Podeli sreda, 16.10.2019. | 17:13Osnovni sud u Brusu izrekao je na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki.On svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner, saznaje Tanjug.Kazna od osam meseci zatvora se neće izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo.Ovo je prvostepena presuda na koju i Jeličić i tužilaštvo imaju pravo žalbe.Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić.To suđenje je letos, na molbu sudije i po odluci Vrhovnog kasacionog suda, izmešteno u Osnovni sud u Kruševcu zbog pritiska javnosti.Printskrin TV Prva          

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/politika/jutka-uslovno-osuden-zbog-neprijavlivana-svih-prihoda-16-10-2019

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jutka uslovno osuđen zbog neprijavljivanja svih prihoda

Naslovna strana Politika 16.10.2019 • 16:47 16:48Izvor: TanjugBRUS: Osnovni sud u Brusu izrekao je danas na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner, saznaje Tanjug.Foto: Youtube PrintscreenKazna od osam meseci zatvora se neće izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo.Ovo je prvostepena presuda na koju i Jeličić i tužilaštvo imaju pravo žalbe.Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić.To suđenje je letos, na molbu sudije i po odluci Vrhovnog kasacionog suda, izmešteno u Osnovni sud u Kruševcu zbog pritiska javnosti.          

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prva rasprava o izmenama zakona za unapređenje izbornog pro

BEOGRAD, 16. oktobra (Tanjug) - Prva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona, koja se bave funkcionisanjem političkog sistema, a koje bi dovele to unapređenja opšteg izbornog procesa, održana je danas u Beogradu.Predlozi izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima, rezultat su zajedničkog rada Vlade Srbije i Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDILjP), a koja je formirana 30. septembra odlukom Vlade.Radna grupa je u saradnji sa nadležnim ministarstvima izradila predloge izmena tri zakona, a javna rasprava pokrenuta je sa ciljem uključivanja što više društvenih činilaca sa obe strane političke scene, vladine institucije, međunarodne i nevladine organizacije i institucije civilnog društva.Vlada Srbije nastoji da poput današnjeg i svi budući okrugli stolovi proteknu u atmosferi otvorenog i konstruktivnog dijaloga, jer je upravo u interesu Vlade da se na kraju dana dođe do konkretnih, nedvosmisleno formulisanih predloga koji će u skorijoj budućnosti postati zakoni, a koji će učiniti finansiranje političkih aktivnosti transparentnim, rad Agencije za borbu protiv korupcije aktivnijim i proaktivnijim, a javna preduzeća politički neutralnim, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.Mišljenja koja su izneta tokom današnje javne rasprave biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi koja će biti održana u narednom periodu.Inače, kako se navodi u saopštenju, današnja javna rasprava samo je jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine.Vlada Srbije je trajno opredeljena da ovo bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada i da će svi relevantni subjekti dati sve od sebe kako bi se unapredio celokupni izborni ambijent, navedeno je u saopštenju.Inače, svi zainteresovani pojedinci i organizacije mogu se informisati o radu radne grupe na sajtu Vlade Srbije.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/crna-hronika/3341053/jutka-osudjen-na-8-meseci-nije-prijavio-prihode

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: JUTKA OSUĐEN NA 8 MESECI: Nije prijavio prihode!

Osnovni sud u Brusu izrekao je danas na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je ...Foto: Marina Lopičićnije zbog marije lukićCrna Hronika 16.10.2019. 16:48h 16.10.2019. 17:01hOsnovni sud u Brusu izrekao je danas na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner, saznaje Tanjug. Kazna od osam meseci zatvora se neće izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo. Ovo je prvostepena presuda na koju i Jeličić i tužilaštvo imaju pravo žalbe. Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić. To suđenje je letos, na molbu sudije i po odluci Vrhovnog kasacionog suda, izmešteno u Osnovni sud u Kruševcu zbog pritiska javnosti. (Kurir.rs/Tanjug)  Brus, Milutin Jeličić Jutka, osuđen, imovina,        

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/hronika/454043/jutka-je-osudjen-na-8-meseci-ovo-je-presuda-koja-se-cekala

Autori: @espresors

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: JUTKA JE OSUĐEN NA 8 MESECI! Ovo je presuda koja se čekala!

Bivši predsednik opštine Brus, Milutin Jeličić Jutka pravosnažno je osuđen na osam meseci, dve godine uslovno zbog neprijavljivanja imovine.Spor protiv Jutke vodila je Agencija za borbu protiv korupcije, piše Telegraf.Jelačić je u žižu javnosti dospeo nakon što ga je Marija Lukić optužila za seksualno maltretiranje, a kao dokaz pokazala je oko 15.000 poruka sa neprimerenim sadržajem, koje je dobila od bivšeg poslodavca dobilaJutka je 14. marta podneo ostavku na mesto predsednika opštine Brus, a ona je usvojena dve nedelje kasnijeMarija Lukić je više puta isticala da se ne oseća bezbedno u Brusu, jer i dan danas dobija pretnje opasne po život. (Espreso.rs)      

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/hronika/vesti/465688/jutka-osudjen-dve-godine-uslovne-kazne-bivseg-predsednika-opstine-brus

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: JUTKA OSUĐEN! Dve godine uslovne kazne za bivšeg predsednika opštine Brus

Informer/Tanjug 17:15 16. 10. 2019.Osnovni sud u Brusu izrekao je danas na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcionerKazna od osam meseci zatvora se neće izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo. Ovo je prvostepena presuda na koju i Jeličić i tužilaštvo imaju pravo žalbe. Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić. To suđenje je letos, na molbu sudije i po odluci Vrhovnog kasacionog suda, izmešteno u Osnovni sud u Kruševcu zbog pritiska javnosti.youtube.com/RTV Brus     

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a535242/Osudjen-Jutka.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Milutin Jeličić Jutka osuđen na uslovnu kaznu, jer nije prijavio sve prihode

Autor:TanjugOsnovni sud u Brusu izrekao je na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, saznaje agencija Tanjug.Jeličić svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner, prenose beogradski mediji pozivajući se na agenciju Tanjug.Podsetimo, Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić.     

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=513964

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jutka uslovno osuđen zbog neprijavljivanja svojih prihoda

Osnovni sud u Brusu izrekao je danas na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću..." 16.10.2019 17:07BRUS - Osnovni sud u Brusu izrekao je danas na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner, saznaje Tanjug.Kazna od osam meseci zatvora se neće izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo.Foto jutjub printskrin   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)za borbu protiv korupcije

Naslov: JAVNA RASPRAVA O IZBORNIM ZAKONIMA

JAVNA RASPRAVA O IZBORNIM ZAKONIMABEOGRAD, 16. oktobar 2019. (FoNet) - U Beogradu je danasodržana prva od četiri javne rasprave o predlozima izmenatri zakona koja se odnose na funkcionisanje političkogsistema, a dovele bi to unapređenja izbornog procesa.Predlozi izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti,Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona ojavnim preduzećima rezultat su zajedničkog rada Vlade Srbijei Radne grupe za saradnju sa OEBS i Kancelarijom zademokratske institucije i ljudska prava, koju je formiralaVlada Srbije.U saopštenju se navodi da Vlada nastoji da poput današnjeg isvi budući okrugli stolovi proteknu u atmosferi otvorenog ikonstruktivnog dijaloga, jer je u interesu Vlade da se dođedo konkretnih, nedvosmisleno formulisanih predloga, koji ćeu skorijoj budućnosti postati zakoni.Mišljenja koja su izneta tokom današnje javne rasprave, bićeuneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećojjavnoj raspravi, koja još nije zakazana.Pored članova Radne grupe i više državnih sekretara, javnojraspravi su prisustvovali i predstavnici nevladinihorganizacija – CESID, CRTA i Transparentnost Srbija,predstavnici OEBS, Agencije za borbu protiv korupcije inarodni poslanik Vladimir Đurić.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/osnovni-sud-u-brusu-osudio-milutina-jelicica-jutku-na-uslovnu-kaznu-od-osam-meseci-zbog-neprijavljivanja-svih-prihoda-agenciji-za-borbu-protiv-korupcije.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Osnovni sud u Brusu osudio Milutina Jeličića Jutku na uslovnu kaznu od osam meseci zbog neprijavljivanja svih prihoda Agenciji za borbu protiv korupcije

Osnovni sud u Brusu izrekao je na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki,  saznaje agencija Tanjug. Jeličić svojevremeno AgencijiHronika sreda, 16. oktobar 2019. Osnovni sud u Brusu izrekao je na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, saznaje agencija Tanjug. Jeličić svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner, prenose beogradski mediji pozivajući se na agenciju Tanjug. Podsetimo, Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić. (Tanjug)   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/politika/453873/predsednik-opstine-tri-godine-davao-pare-iz-budzeta-svom-udruzenju-agencija-trazi-smenu-odbornici-ga-ne-daju

Autori: @espresors

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: PREDSEDNIK OPŠTINE TRI GODINE DAVAO PARE IZ BUDŽETA SVOM UDRUŽENJU: Agencija traži SMENU, odbornici ga NE DAJU

Stevan Kazimirović je na osnovu istrage koju je sprovela Agencija za borbu protiv korupcije optužen da je prekršio zakon i došao u sukob interesaSkupština opštine Irig odbila je preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje predsednika opštine, Stevana Kazimirovića.Stevan Kazimirović je na osnovu istrage koju je sprovela Agencija za borbu protiv korupcije optužen da je prekršio zakon i došao u sukob interesa.Pored toga što je predsednik opštine, Kazimirović je i zakonski zastupnik  Kulturno-umetničkog društva "Zmaj". On je tri puta - 30. aprila 2015. godine, 24. maja 2016. godine i 26. jula 2017. godine potpisao ugovor o dodeli novca KUD-u "Zmaj" na čijem je čelu bio, što bi faktički značilo da je sklopio ugovore sam sa sobom.Kazimirović je bio na čelu pomenutog kulturno-umetničkog društva od juna 2014. godine do pred kraj jula 2017. godine.U izveštaju imovine na sajtu Agencije za borbu protiv kriminala, samo je 2015. godine prijavljeno da je Kazimirović upravnik Doma kulture Irig, narednih godina ništa nije zavedeno. Agencija je u januaru 2019. godine tražila razrešenje dužnosti predsednika Kazimirovića, ali ista nije usvojena.Kako je vidljivo u odluci koja je 22. aprila ove godine objavljena u Službenom listu opštine, na osnovu stava odbornika SNS i Lige, ne prihvata se inicijativa Agencije za borbu protiv korupcije. U obrazloženju ovakve odluke lokalnih funkcionera navodi se da je predsednik Skupštine opštine upoznao odbornike sa odlukom Agencije u martu, a tom prilikom su oni izvršili uvid u APR i videli da Kazimirović u tom trenutku nije zastupnik KUD-a "Zmaj" - što je i tačno jer je do tada Kazimirović već postavio drugog zastupnika. Takođe su, kaže se u obrazloženju, proverena pravdanja sredstava i utvrđeno da je novac potrošen namenski."Na osnovu prethodno pomenutih radnji... da je za utvrđivanje predloga dnevnog reda i za održavanje sednice potrebna politička volja, koja u ovom momentu ne postoji jer je predizborna godina, zaključeno je da nije potrebno stavljati u predlog dnevnog reda predmetnu inicijativu", kažu odbornici, koji su potom i obavestili Agenciju o tome.Agencija je još jednom tražila poštovanje odluke o razrešenju, ali su odbornici već odlučili da će je ignorisati, pisao je portal 021.rs.Iz opštine Irig se nisu javili da bi prokomentarisali pomenuti slučaj.Kazimirović je, inače, neposredno pre funkcije predsednika opštine promenio stranku - iz Demokratske stranke je prešao u Srpsku naprednu stranku. Bonus video:(Espreso.rs)               

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/225722/Uskoro-pocinje-rekonstrukcija-doma-zdravlja-na-Limanu-spremljeno-690-miliona.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uskoro počinje rekonstrukcija doma zdravlja na Limanu, spremljeno 690 miliona

Dom zdravlja "Novi Sad" u narednih mesec dana traži izvođače radova na rekonstrukciji ambulante na Limanu IV, posao koji bi trebalo da se radi u sledećih godinu dana.Rok za izvođenje radova je najduže 400 dana, a garancija za radove ne može da bude kraća od dve godine od dana primopredaje radova. Procenjena vrednost ovih radova je nešto više od 692 miliona dinara   Reč je o kompletnoj rekonstrukciji, tokom koje se očekuje preseljenje osoblja i pokretne opreme u drugu ambulantu. Kako su gradski čelnici planirali još pre dve godine, kad se radio projekat, izgradnjom nove zgrade na Bulevaru patrijarha Pavla rasteretili su se punktovi Hitne pomoći, što će omogućiti da se deo doma zdravlja na Limanu preseli u Vršačku ulicu po početku rekonstrukcije.    Ovi detalji biće naknadno poznati.   Ukoliko izvođač radova ne završi radove u ugovorenom roku, dužan je da plati domu zdravlja ugovornu kaznu u visini od 0.1 odsto od ukupno ugovorene vrednosti bez PDV-a za svaki dan kašnjenja.    Na tenderu će biti odabran najpovoljnija firma ili grupa ponuđača koja bude ispunjavala sve uslove.    Inače, investitor na ovim radovima nije Grad, kao osnivač doma zdravlja, već sama ustanova. Na nju je Gradsko veće tokom leta prenelo investitorska prava i obaveze za projekat rekonstrukcije u ime i za račun Grada, te je ova nabavka naknadno dodata u plan javnih nabavki.    Tender je otvoren do 19. novembra.   Podsetimo, očekuje se i izgradnja nove ambulante doma zdravlja na Adicama, s obzirom na to da se završava s radovima na projektu ovog objekta. Autor: Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/225738/Jutka-osudjen-na-uslovnu-kaznu-ali-zbog-neprijavljivanja-prihoda.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jutka osuđen na uslovnu kaznu, ali zbog neprijavljivanja prihoda

Osnovni sud u Brusu izrekao je na uslovnu kaznu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki.Jeličić svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner, prenose beogradski mediji pozivajući se na agenciju Tanjug.   Podsetimo, Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić. Autor: Tanjug Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a535238/Cecen-Zloupotrebljen-aparat-sile-protiv-coveka-koji-je-ukazao-na-korupciju.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Čečen: Zloupotrebljen aparat sile protiv čoveka koji je ukazao na korupciju

Autor:Stefan Stanković"Svi uzbunjivači su gadno stradali, na toj temi se nije proslavila ni prethodna vlast. Ovakvim hapšenjem Aleksandra Obradovića su pređene granice. Zloupotrebljen je aparat sile protiv čoveka koji ukazuje na korupciju, to je granica koja nije smela da bude pređena. Diskreditovana je vlast, ali i tužilaštvo i sudstvo", kaže direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen. Aleksandar Obradović je 18. septembra 2019. godine uhapšen na svom radnom mestu u fabrici namenske industrije u Valjevu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne, jer je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GiM, koju je zastupao otac ministra policije Branko Stefanović, po povlašćenim cenama kupovala naoružanje iz Krušika.Javnost tri nedelje nije bila obaveštena da je Obradović uhapšen, sve dok nedeljnik NiN 10. oktobra 2019. godine nije objavio prvu nezvaničnu informaciju nakon koje je BiRN objavio detalje o slučaju."Ja mislim da je jednostavnije i jasnije da idemo unazad. Ministar policije je uhapsio uzbunjivača koji je ukazao na potencijalne koruptivne radnje njegovog oca. To je jedna od dve stvari. Druga je da naše tužilaštvo dobije nekakav materijal i između potencijalnih koruptivnih radnji oca ministra policije u kojima oružje završava u rukama islamista i terorista i situacije u kojoj je neko uzimao dokumenta da to dokaže, odabere da je predmet uzbunjivač, a ne otvori istragu o ovom drugom, mnogo ozbiljnijem krivičnom delu. To su strašne stvari i ne postoji nijedan ishod osim da Stefanović podnese ostavku ili da bude smenjen", smatra Čečen. On dodaje da je siguran da je tužilašvto pod pritiskom, jer, kaže za čitav niz krivičnih dela nismo videli nikakvu aktivnost tužilaštva."Oni su odlučili da uhapse građanina koji je ukazao na zloupotrebu moći. Očigčledno je da tužilaštvo ne funkcioniše. Zašto, teško je reći, ali je očigledno da ne rade. Ogrešili su se o ljudskost, a kamoli o zakone. Ne moram da budem pravnik da bih imao ovakvo mišljenje".Na pitanje kome je Obradović mogao da se obrati, Čečen kaže da po zakonu o uzbunjivačima ne mora da se obrati firmi, da može da se obrati novinarima, a da je problem jer nije zatražio status uzbunjivača."On nikome nije prodao te informacije što je jako bitno, nego je pitanje da li hoćete da istražite da li je počinio kriv delo. Zašto nije otvorena istraga da je GIM kupovao po povlašćenoj ceni bombe i granate od Krušika, a i rakete koje nisu igraćčke, radi se o četiri ugovora od preko 40 miliona dolara, gde je Agencija za borbu protiv korupcije, kako može da ćuti. Ta firma GIM, kaže ministar moj otac ne radi u toj firmi. Ne, ne radi, ali smo dokazali da je posrednik, a s vlasnikom je imao zajedničku firmu. Hajde da istražimo to", navodi Čečen.Žiri novinarske nagrade "Dušan Bogavac", koja se dodeljuje za etiku i hrabrost, odlučio je da ovogodišnji dobitnici tog priznanja budu redakcija Televizije N1 i novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić."Novinari kao Vuk Cvijić istaknutim pričama, koje su hrabre vrlo brzo dođu pod udar prorežimskih medija i drugih mehanizama, obijen mu je auto. Mediji kao N1 se ne bave tom vrstom priča i ispod radara prolaze pretnje i pritisci, neverovatan poslovni pritisak, N1 je veoma zaslužan što ono što mi istraživački novinari otrkivamo dolazi do građana Srbije. N1 je pokazao hrabrost i profesionalnost u standardima kojih se drži i napreduje. Zaslužili su nagradu".Čečen kaže da se jedan broj medija drži u dostojanstvenom načinu na koji obavlja svoj posao."Više ne možete da kažete ništa što liči na kritiku a da vas ne raščereče Informer, Srpski telegraf, Alo, koji nisu mediji već bilteni stranke. Nije dobro da odgovaramo na način koji koriste oni. Ako hoćemo da budemo kao novinari bolji od toga, ne treba to da radimo, bilo bi dobro da se niko ne upušta u tu argumntaciju jer to i nije argumentacija".Bugarska istraživačka novinarka Dilijana Gajtandžijeva, čiji je sajt Arms voč objavio priču o umešanosti oca ministra unutrašnjih poslova Srbije u prodaju naoružanja, kaže da je bila šokirana kada je čula da je uzbunjivač uhapšen, jer je Obradović, kako smatra, nacionalni heroj."On je obelodanio korupciju na najvišem nivou u Srbiji. Dokumenta koja je dostavio Arms voču otkrila su međunarodnu isporuku za naoružavanje terorista. Ono što je još više šokantno je to da je umesto trenutne istrage u vezi sa trgovinom oružjem teroristima u Jemenu i korupcijom u državnoj fabrici naoružanja Krušik, istraga bila usmerena na hapšenje uzbunjivača. Njega bi zakon trebalo da štiti. On je svedok kriminala koji su počinili visokopozicionirani zvaničnici. Kome je on mogao drugom da se obrati? On je informisao javnost, medije. Nije mogao da informiše direktora Krušika, kada je sam direktor Krušika umešan. Prema dokumentima koje mi je Aleksandar dostavio bilo je jasno da je Krušik oštećen za stotine hiljada dolara - namerno, kako bi privatna kompanija GIM ostvarila profit, a koju je, prema istim dokumentima, predstavljao otac ministra policije Nebojše Stefanovića. Dakle, nije mogao da informiše direktora Krušika o ovom kriminalu, nije mogao da informiše policiju, jer je u čitav slučaj umešan otac ministra policije. Nije mogao da informiše bezbednosne snage jer su i one pod kišobranom Nebojše Stefanovića. Nije mogao da informiše ni tužioca, jer je tužilac naložio njegovo hapšenje. Čitav sistem je korumpiran. I Aleksandar je svedok toga da je sistem korumpiran", kaže ona.Dilijana Gajtandžijeva smatra i da je ministar policije zloupotrebio svoju moć."Čula sam intervju, odnosno novinarsko pitanje u kojem ga novinar pita o ulozi njegovog oca u kom je on hladnokrvno negirao sve pred javnošću. Rekao je da njegov otac nema nikakve veze sa kompanijom GIM. Dakle, ministar policije je lagao i dokumenti koje je Aleksandar dostavio dokazuju da je otac ministra policije učestvovao u međunarodnoj trgovini oružjem. To oružje je na kraju završilo u Jemenu. Čula sam i komentare da Srbija nije isporučivala oružje Jemenu. Jemen je pod embargom. Da li iko očekuje da će trgovci oružjem pokazati dokument u kome se navodi da je kupac oružjem teroristička organizacija u ratnoj zoni. Dakle dokumentacija je jedna stvar, ali dokumentacija nije dovoljna da bi dokazala da Srbija poštuje međunarodno pravo. Po zvaničnim dokumentima Saudijska Arabija je kupac. Srbija je, čim se pojavila informacija da je to oružje završilo u Jemenu, morala da prekine dalju isporuku oružja Saudijskoj Arabiji. Nisu to uradili. Ja sam lično informisala vlasti u Srbiji. Napisala sam pismo Tužilaštvu za organizovani kriminal i informisala o svojim saznanjima, ali isporuka nije obustavljena i smatram da je razloz to što je u sve umešan otac ministra policije".Ona kaže i da pričamo o dve vrste kriminalnih dela."Sa jedne strane je naoružanje terorista u Jemenu i kršenje međunarodnog prava, jer oružje nije završilo u Saudijskoj Arabiji kako se navodi u dokumentaciji. Drugo pričamo o korupciji u koju je umešana državna kompanija Krušik, jer je prodala oružje privatnoj kompaninji GIM, koju predstavlja otac ministra policije i to po ceni koja je niža od prave cene, koju, na primer, plaća Jugoimport SDPR. U ovom slučaju profit koji bi Krušik ostvario od prodaje je otišao u privatnu kompaniju GIM. Rukovodstvo Krušika je favorizovalo kompaniju koju zastupa Branko Stefanović. U dokumentima se takođe vidi da je inicijalna ponuda koju je Krušik dostavio GIM-u bila viša, ali je u konačnom dogovoru cena bila znatno niža. To je oštetilo Krušik za stotine hiljada dolara i zato optužbe protiv Obradovića moraju biti odbačene. On je još u pritovru, ali kućnom, dok su pravi počinioci kriminalnog dela slobodni".                    

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/prva-rasprava-o-izmenama-zakona-za-unapredjenje-izbornog-procesa_1057726.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prva rasprava o izmenama zakona za unapređenje izbornog procesa

BEOGRAD - Prva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona, koja se bave funkcionisanjem političkog sistema, a koje bi dovele to unapređenja opšteg izbornog procesa, održana je danas u Beogradu.Predlozi izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima, rezultat su zajedničkog rada Vlade Srbije i Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDILjP), a koja je formirana 30. septembra odlukom Vlade. Radna grupa je u saradnji sa nadležnim ministarstvima izradila predloge izmena tri zakona, a javna rasprava pokrenuta je sa ciljem uključivanja što više društvenih činilaca sa obe strane političke scene, vladine institucije, međunarodne i nevladine organizacije i institucije civilnog društva. Vlada Srbije nastoji da, poput današnjeg, i svi budući okrugli stolovi proteknu u atmosferi otvorenog i konstruktivnog dijaloga, jer je upravo u interesu Vlade da se na kraju dana dođe do konkretnih, nedvosmisleno formulisanih predloga koji će u skorijoj budućnosti postati zakoni, a koji će učiniti finansiranje političkih aktivnosti transparentnim, rad Agencije za borbu protiv korupcije aktivnijim i proaktivnijim, a javna preduzeća politički neutralnim, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije. Mišljenja koja su izneta tokom današnje javne rasprave biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi koja će biti održana u narednom periodu. Inače, kako se navodi u saopštenju, današnja javna rasprava samo je jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine. Vlada Srbije je trajno opredeljena da ovo bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada i da će svi relevantni subjekti dati sve od sebe kako bi se unapredio celokupni izborni ambijent, navedeno je u saopštenju. Inače, svi zainteresovani pojedinci i organizacije mogu se informisati o radu radne grupe na sajtu Vlade Srbije.  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/brejking/hronika/preti-mu-kazna-od-osam-meseci-jutka-uslovno-osuden-zbog-neprijavljivanja-svih-prihoda

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: PRETI MU KAZNA OD OSAM MESECI: Jutka uslovno osuđen zbog neprijavljivanja svih prihoda

Osnovni sud u Brusu izrekao je danas na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki jer svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner, saznaje Tanjug.Kazna od osam meseci zatvora se neće izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo. Ovo je prvostepena presuda na koju i Jeličić i tužilaštvo imaju pravo žalbe.Povezane vesti - ALTERNATIVNA ROBIJA: "Privilegije" uživa 2.208 osuđenikaJeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić.To suđenje je letos, na molbu sudije i po odluci Vrhovnog kasacionog suda, izmešteno u Osnovni sud u Kruševcu zbog pritiska javnosti.    

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3700436/pocela-rasprava-o-izmenama-zakona-za-unapredjenje-izbornog-procesa.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Počela rasprava o izmenama zakona za unapređenje izbornog procesa

Prva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona, koja se bave funkcionisanjem političkog sistema, a koje bi dovele to unapređenja opšteg izbornog procesa, održana je u Beogradu. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPrva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona, koja se bave funkcionisanjem političkog sistema, a koje bi dovele to unapređenja opšteg izbornog procesa, održana je u Beogradu.Predlozi izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima, rezultat su zajedničkog rada Vlade Srbije i Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDILjP), a koja je formirana 30. septembra odlukom Vlade. Radna grupa je u saradnji sa nadležnim ministarstvima izradila predloge izmena tri zakona, a javna rasprava pokrenuta je sa ciljem uključivanja što više društvenih činilaca sa obe strane političke scene, Vladine institucije, međunarodne i nevladine organizacije i institucije civilnog društva, saopšteno je iz pres-službe Vlade. Kako se ističe u saopštenju, Vlada Srbije nastoji da poput današnjeg i svi budući okrugli stolovi proteknu u atmosferi otvorenog i konstruktivnog dijaloga, jer je upravo u interesu Vlade da se na kraju dana dođe do konkretnih, nedvosmisleno formulisanih predloga koji će u skorijoj budućnosti postati zakoni, a koji će učiniti finansiranje političkih aktivnosti transparentnim, rad Agencije za borbu protiv korupcije aktivnijim i proaktivnijim, a javna preduzeća politički neutralnim. Mišljenja koja su izneta tokom današnje javne rasprave biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi koja će biti održana u narednom periodu. U saopštenju se navodi da današnja javna rasprava samo je jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine. "Vlada Srbije je trajno opredeljena da ovo bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada i da će svi relevantni subjekti dati sve od sebe kako bi se unapredio celokupni izborni ambijent", naglašava se u saopštenju. Dodaje se da svi zainteresovani pojedinci i organizacije mogu se informisati o radu radne grupe na sajtu Vlade Srbije.     

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/odrzana-prva-javna-rasprava-o-predlozima-izmena-zakona-vezanih-za-unapredjenje-izbornog-procesa

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Održana prva javna rasprava o predlozima izmena zakona vezanih za unapređenje izbornog procesa

Pored članova Radne grupe za saradnju sa OEBS-om, okruglom stolu su prisustvovali  državni sekretari ministarstva pravde, ministarstva finansija i ministarstva privrede, kao i predstavnici nevladinih organizacija - CESID, CRTA i Transparentnost Srbija, predstavnici OEBS-a i KDILJP-a, ali i narodni poslanik Vladimir Đurić.Okrugli sto su vodili direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurćević, kao zamenik predsednika Radne grupe, i pomoćnica ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića Katarina Tomašević.U radu Okruglog stola učestvovali su i predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, navodi se u saopštenju Vlade.Mišljenja koja su izneta tokom javne rasprave, biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi koja će biti održana u narednom periodu.Predlozi izmena tri zakona rezultat su zajedničkog rada Vlade i Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDILJP).     

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/prva-rasprava-o-izmenama-zakona-za-unapredjenje-izbornog-procesa_1057726.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Održana prva javna rasprava o izbornim zakonima

BEOGRAD - Prva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona, koja se bave funkcionisanjem političkog sistema, a koje bi dovele to unapređenja opšteg izbornog procesa, održana je danas u Beogradu.Predlozi izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima, rezultat su zajedničkog rada Vlade Srbije i Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDILjP), a koja je formirana 30. septembra odlukom Vlade. Radna grupa je u saradnji sa nadležnim ministarstvima izradila predloge izmena tri zakona, a javna rasprava pokrenuta je sa ciljem uključivanja što više društvenih činilaca sa obe strane političke scene, vladine institucije, međunarodne i nevladine organizacije i institucije civilnog društva. Vlada Srbije nastoji da, poput današnjeg, i svi budući okrugli stolovi proteknu u atmosferi otvorenog i konstruktivnog dijaloga, jer je upravo u interesu Vlade da se na kraju dana dođe do konkretnih, nedvosmisleno formulisanih predloga koji će u skorijoj budućnosti postati zakoni, a koji će učiniti finansiranje političkih aktivnosti transparentnim, rad Agencije za borbu protiv korupcije aktivnijim i proaktivnijim, a javna preduzeća politički neutralnim, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije. Mišljenja koja su izneta tokom današnje javne rasprave biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi koja će biti održana u narednom periodu. Inače, kako se navodi u saopštenju, današnja javna rasprava samo je jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine. Vlada Srbije je trajno opredeljena da ovo bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada i da će svi relevantni subjekti dati sve od sebe kako bi se unapredio celokupni izborni ambijent, navedeno je u saopštenju. Inače, svi zainteresovani pojedinci i organizacije mogu se informisati o radu radne grupe na sajtu Vlade Srbije.  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3700436/pocela-rasprava-o-izmenama-zakona-za-unapredjenje-izbornog-procesa.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Počele javne rasprave o izmenama zakona za unapređenje izbornog procesa

Prva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona, koja se bave funkcionisanjem političkog sistema, a koje bi dovele to unapređenja opšteg izbornog procesa, održana je u Beogradu. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPrva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona, koja se bave funkcionisanjem političkog sistema, a koje bi dovele to unapređenja opšteg izbornog procesa, održana je u Beogradu.Predlozi izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima, rezultat su zajedničkog rada Vlade Srbije i Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDILjP), a koja je formirana 30. septembra odlukom Vlade. Radna grupa je u saradnji sa nadležnim ministarstvima izradila predloge izmena tri zakona, a javna rasprava pokrenuta je sa ciljem uključivanja što više društvenih činilaca sa obe strane političke scene, Vladine institucije, međunarodne i nevladine organizacije i institucije civilnog društva, saopšteno je iz pres-službe Vlade. Kako se ističe u saopštenju, Vlada Srbije nastoji da poput današnjeg i svi budući okrugli stolovi proteknu u atmosferi otvorenog i konstruktivnog dijaloga, jer je upravo u interesu Vlade da se na kraju dana dođe do konkretnih, nedvosmisleno formulisanih predloga koji će u skorijoj budućnosti postati zakoni, a koji će učiniti finansiranje političkih aktivnosti transparentnim, rad Agencije za borbu protiv korupcije aktivnijim i proaktivnijim, a javna preduzeća politički neutralnim. Mišljenja koja su izneta tokom današnje javne rasprave biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi koja će biti održana u narednom periodu. U saopštenju se navodi da današnja javna rasprava samo je jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine. "Vlada Srbije je trajno opredeljena da ovo bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada i da će svi relevantni subjekti dati sve od sebe kako bi se unapredio celokupni izborni ambijent", naglašava se u saopštenju. Dodaje se da svi zainteresovani pojedinci i organizacije mogu se informisati o radu radne grupe na sajtu Vlade Srbije.     

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=10&dd=16&nav_category=11&nav_id=1604601

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prva rasprava o izmenama zakona za unapređenje izbornog procesa - Info

Prva rasprava o izmenama zakona za unapređenje izbornog procesaPrva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakonakoja se bave funkcionisanjem političkog sistema, održana je u Beogradu.Politika 0 Izvor: Tanjug  Podeli sreda, 16.10.2019. | 18:10Prva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakonakoja se bave funkcionisanjem političkog sistema, održana je u Beogradu.Izmene bi trebalo da dovedu do unapređenja opšteg izbornog procesa.Predlozi izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima, rezultat su zajedničkog rada Vlade Srbije i Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDILjP), a koja je formirana 30. septembra odlukom Vlade.Radna grupa je u saradnji sa nadležnim ministarstvima izradila predloge izmena tri zakona, a javna rasprava pokrenuta je sa ciljem uključivanja što više društvenih činilaca sa obe strane političke scene, vladine institucije, međunarodne i nevladine organizacije i institucije civilnog društva.Vlada Srbije nastoji da poput današnjeg i svi budući okrugli stolovi proteknu u atmosferi otvorenog i konstruktivnog dijaloga, jer je upravo u interesu Vlade da se na kraju dana dođe do konkretnih, nedvosmisleno formulisanih predloga koji će u skorijoj budućnosti postati zakoni, a koji će učiniti finansiranje političkih aktivnosti transparentnim, rad Agencije za borbu protiv korupcije aktivnijim i proaktivnijim, a javna preduzeća politički neutralnim, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.Mišljenja koja su izneta tokom današnje javne rasprave biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi koja će biti održana u narednom periodu.Inače, kako se navodi u saopštenju, današnja javna rasprava samo je jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine.Vlada Srbije je trajno opredeljena da ovo bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada i da će svi relevantni subjekti dati sve od sebe kako bi se unapredio celokupni izborni ambijent, navedeno je u saopštenju.Inače, svi zainteresovani pojedinci i organizacije mogu se informisati o radu radne grupe na sajtu Vlade Srbije.            

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=513977

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prva rasprava o izmenama zakona za unapređenje izbornog procesa

BEOGRAD - Prva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona, koja se bave funkcionisanjem političkog sistema, a koje bi dovele to unapređenja opšteg izbornog procesa, održana je danas u Beogradu.Predlozi izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima, rezultat su zajedničkog rada Vlade Srbije i Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDILjP), a koja je formirana 30. septembra odlukom Vlade.Foto Pixabay   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a535256/Odrzana-prva-javna-rasprava-o-izmenama-zakona-za-unapredjenje-izbornog-procesa.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Održana prva javna rasprava o izmenama zakona za unapređenje izbornog procesa

Autor:BetaPrva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona - Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima koji se bave funkcionisanjem političkog sistema, a čije bi izmene dovele do unapređenja izbornog procesa, održana je danas u Beogradu.Pored članova Radne grupe za saradnju sa OEBS-om, okruglom stolu su prisustvovali državni sekretari ministarstva pravde, ministarstva finansija i ministarstva privrede, kao i predstavnici nevladinih organizacija - CESID, CRTA i Transparentnost Srbija, predstavnici OEBS-a i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, ali i narodni poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić.Okrugli sto su vodili direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević, kao zamenik predsednika Radne grupe, i pomoćnica ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića Katarina Tomašević.U radu Okruglog stola učestvovali su i predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, navodi se u saopštenju Vlade.Mišljenja koja su izneta tokom javne rasprave, biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi koja će biti održana u narednom periodu.Predlozi izmena tri zakona rezultat su zajedničkog rada Vlade i Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava.        

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)za borbu protiv korupcije

Naslov: Održana prva javna rasprava o predlozima izmena zakona vezanih za unapredjenje izbornog procesa

Održana prva javna rasprava o predlozima izmena zakona vezanih za unapredjenje izbornog procesaBEOGRAD, 16. oktobra 2019. (Beta) - Prva od cetiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona - Zakona o finansiranju politickih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzecima koji se bave funkcionisanjem politickog sistema, a cije bi izmene dovele do unapredjenja izbornog procesa, održana je danas u Beogradu.Pored clanova Radne grupe za saradnju sa OEBS-om, okruglom stolu su prisustvovali  državni sekretari ministarstva pravde, ministarstva finansija i ministarstva privrede, kao i predstavnici nevladinih organizacija – CESID, CRTA i Transparentnost Srbija, predstavnici OEBS-a i ?DILJP-a, ali i narodni poslanik Vladimir Djuric.Okrugli sto su vodili direktor Republickog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Djurcevic, kao zamenik predsednika Radne grupe, i pomocnica ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovica ?atarina Tomaševic.U radu Okruglog stola ucestvovali su i predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, navodi se u saopštenju Vlade.Mišljenja koja su izneta tokom javne rasprave, bice uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja vec na sledecoj javnoj raspravi koja ce biti održana u narednom periodu.Predlozi izmena tri zakona rezultat su zajednickog rada Vlade i Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ?ancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (?DILJP).

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/politika/3112794-odrzana-prva-rasprava-o-izmenama-zakona-za-unapredjenje-izbornog-procesa

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Održana prva rasprava o izmenama zakona za unapređenje izbornog procesa

Današnja javna rasprava samo je jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine16/10/19 |  18:34Prva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona, koja se bave funkcionisanjem političkog sistema, a koje bi dovele to unapređenja opšteg izbornog procesa, održana je danas u Beogradu.Predlozi izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima, rezultat su zajedničkog rada Vlade Srbije i Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDILjP), a koja je formirana 30. septembra odlukom Vlade.Radna grupa je u saradnji sa nadležnim ministarstvima izradila predloge izmena tri zakona, a javna rasprava pokrenuta je sa ciljem uključivanja što više društvenih činilaca sa obe strane političke scene, vladine institucije, međunarodne i nevladine organizacije i institucije civilnog društva.Vlada Srbije nastoji da poput današnjeg i svi budući okrugli stolovi proteknu u atmosferi otvorenog i konstruktivnog dijaloga, jer je upravo u interesu Vlade da se na kraju dana dođe do konkretnih, nedvosmisleno formulisanih predloga koji će u skorijoj budućnosti postati zakoni, a koji će učiniti finansiranje političkih aktivnosti transparentnim, rad Agencije za borbu protiv korupcije aktivnijim i proaktivnijim, a javna preduzeća politički neutralnim, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.Mišljenja koja su izneta tokom današnje javne rasprave biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi koja će biti održana u narednom periodu.Inače, kako se navodi u saopštenju, današnja javna rasprava samo je jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine.Vlada Srbije je trajno opredeljena da ovo bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada i da će svi relevantni subjekti dati sve od sebe kako bi se unapredio celokupni izborni ambijent, navedeno je u saopštenju.Inače, svi zainteresovani pojedinci i organizacije mogu se informisati o radu radne grupe na sajtu Vlade Srbije.(Telegraf.rs/Tanjug)           

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1239610/Djacke-ekskurzije-zasto-su-toliko-skupe.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zašto su ekskurzije tako skupe? Koga sve roditelji plaćaju i da li je OK?!

Izleti i ekskurzije deo su najlepših priča iz učeničkih klupa. Međutim, ono što je za decu izvor radosti, za roditelje može da bude muka: kako namaći novac za ova, sve skuplja putovanja. Zbog čega je to tako o ko se tu sve "ugrađuje"Autor Jelena Stokić 16.10.2019. / 19:00 0Izleti i ekskurzije deo su najlepših priča iz učeničkih klupa. Međutim, ono što je za decu izvor radosti, za roditelje može da bude muka: kako namaći novac za ova, sve skuplja putovanja. Zbog čega je to tako i ko se tu sve "ugrađuje?" Izvor: MONDO/Petar Stojanović Mnoge mame i tate današnjih osnovaca i srednjoškolaca sećaju se vremena kada su na rekreativnu išli svi i kada niste mogli čuti rečenicu: "Skupo je, ne možemo da platimo." Deca su išla u odmarališta tadašnje SFRJ, a država je dotirala njihov boravak u lepim i uređenim objektima širom tadašnje države. Danas, to je poprilična suma - često i polovina prosečne plate u Srbiji - i to samo za jedno dete. Teško je ne popustiti pritisku dece koja po svaku cenu žele da idu, ali i vaspitača i nastavnika koji na indirektan način šalju deci poruku "Ako ne ideš, nisi deo grupe!" Svi se sećaju priče o učiteljici iz Topole koja je tokom boravka sa đacima na rekreativnoj nastavi u Vrnjačkoj Banji, na svom Facebook profilu napisala: "Nek crknu mamine maze koje bez razloga nisu sa nama". Neki osnovci su već ovih dana otišli na jednodnevni izlet, a drugi će morati da čekaju proleće - kako za sedam dana druženja u prirodi, tako i za jednodnevno putovanje do Vojvodine, Divčibara, Tare… Roditeljima je već na prvom roditeljskom sastanku u septembru predočeno kada se organizuju izleti, kada rekreativne nastave, a već ovog meseca morali su da donesu odluku i plate (ili da počnu da plaćaju ukoliko odluče da dete pošalju na sedmodnevnu nastavu u prirodi). CENE SE KREĆU OD 1.200 DO 35.000 DINARA Ilustracija Izvor: MONDO/Jovan Terzić Tako, na primer za posetu farmi kod Pančeva roditelji moraju da izdvoje više od 1.000 dinara, a za izlet na Avalu 2.500 dinara. Postoji i opcija da se na izlet na Avalu ide samo od 9 do 13 sati i u tom slučaju deca nemaju ručak. Ta vožnja staje 1.150 dinara. Izlet u Topolu ili na salaš u Banatu, koštaju čak 3.500 dinara, a za taj novac deca dobiju ručak (obično šnicla, supa, kupus salata i kolač). Tu je uračunat i prevoz autobusom. Naravno, tome treba dodati i džeparac od oko 500 dinara. I "šetnja" po Novom Sadu i Karlovcima, sa ručkom, košta 3.170 dinara, dok je ista destinacija bez ručka 1.700 dinara. Ovo su cene jednodnevnih izleta za učesnike beogradskih osnovnih škola, dok duže boravke, odnosno sedam dana rekreativne nastave na Goču treba platiti 23.400 dinara, u Orašcu 22.500 dinara, na Divčibarama 22.500 dinara, a boravak na Zlatiboru je 24.000 dinara. Prosta računica nam govori da dnevni boravak deteta u ovim mestima, ako ćemo iskreno, nisu baš "top" turističke destinacije, košta više od tri hiljade dinara. Još šokantnije, međutim, zvuči ponuda za trodnevni boravak na Tari za koji roditelj treba da plati 12 hiljada dinara, ili dvodnevna ekskurzija u Vrnjačku banju - za nepunih 9.000 dinara. Kada je reč o srednjškolcima cifre su još veće jer se ide van zemlje. Za oko 300 evra učenici mogu da provedu pet dana u Beču, s tim što je u cenu uračunato tri noćenja u hotelu sa tri zvezdice, doručak i večera. Za ovo putovanje roditelji moraju da dodaju još oko 120 evra (20 evra za depozit u hotelu u slučaju štete, kao i 100 evra za ručak i džeparac). Slične cifre su i ako se ide u Prag, Budimpeštu... KO SE SVE UGRAĐUJE I KOLIKO   Zašto su cene ovih aktivnosti tako visoke, ko se sve tu "ugradio" i kako se uopšte organizuju ekskurzije, pitali smo najupućenije - direktore osnovnih škola, kao i organizatore putovanja - turističke agencije. Direktor Osnovne škole "20.oktobar" Branislav Nedeljković kaže da po novom pravilniku koji je nedavno stupio na snagu u odlučivanju o izboru agencije koja organizuje đačko putovanje, odnosno tenderskoj dokumentaciji, obavezno mora da bude neko od roditelja. MOJ SLUČAJ Majka blizanaca ispričala je za MONDO da nikada neće zaboraviti ponašanje vaspitačice u jednom beogradskom vrtiću koja je prekinula i svoj godišnji odmor da bi se vratila i ubeđivala decu i roditelje da se prijave za sedmodnevnu rekreativnu nastavu koja je iznosila 25.000 dinara. "Dok su se druga deca radovala kada su im došli roditelji, ja sam pred celom grupom morala da kažem da nemamo para. Suze moje dece i sakrivanje ispod klupa da ih drugari ne vide da plaču scene su koje će me proganjati čitavog života", rekla nam je D.P. "Nije nužno da bude neko iz Saveta roditelja, ali svakako neko čije dete pohađa našu školu učestvuje u tome. Savet roditelja uvek daje saglasnost, tako da u velikoj meri roditelji učestvju u izboru ponuđača", ističe Nedeljković.   Kada je reč o rekreativnoj nastavi koja je priličan "udar na roditeljski džep", postoji čitav lanac usluga i svi u tom lancu moraju da budu plaćeni. On kaže da je praksa, kada je reč o rekreativnoj nastavi, jedno ili dva deteta iz odeljenja idu gratis, kao i da je u cenu uračunata i dnevnica vaspitača, odnosno učitelja i nastavnika, koja iznosi oko 500 dinara. Veliki iznos ide na zakup autobusa, kao i na smeštaj i hranu (najčešće pun pansion za osnovce). "To je tako već godinama. Vaspitači dobijaju naknadu, a na sve se raspodeli onaj iznos deteta koje ide "gratis." Obično je to jedan učenik na njih 15.", precizirao je za MONDO direktor ove beogradske škole. Za razliku od ove škole u osnovnoj školi "Nikola Tesla" gratis putovanja nema. "Ukinuli smo to pre nekoliko godina nakon jedne zluopotrebe, mada najčešće se roditelji sami organizuju pa plate detetu koje nije u mogućnosti",  rekao je za MONDO direktor škole Stanislav Stevuljević. On naglašava da je u ovoj školi odlučeno da zbog visokih cena na rekreativnu nastavu idu deca drugog i četvrtog razreda, bar kada je reč o nižim razredima. "To smo uradili kako bismo rasteretili roditelje. Nisu to tako velike cifre, oko 200 evra, ali kada dođe vreme da se plati nikome nije lako. U našoj školi roditelji učestvuju o odabiru agencije - odlučuju i o ceni i o smeštaju. Na tu osnovnu cenu se doda i naknada za brigu o deci, jer znate učitelji i nastavnici danonoćno brinu o njima...To daleko prelazi njihovo radno vreme. Tu spada i zakup autobusa, a ako se pređe 200 kilometar onda se plaća još dodatno po svakom pređenom kilometru. Uračunava se i osiguranje ukoliko deca nisu već osigurana u školi, animator...", objašnjava Stevuljević. U agenciji Magturs kažu da zakup autobusa ide od 35-60.000 dinara. To se odnosi na autodan koji je oko 200 kilometara. "Cena ekskurzije pokriva i troškove boravka lekara o određenom smeštaju sedam dana, kao i vaspitača, lekara, animatora. Lekar mora da bude prisutan sve vreme. Retko koji objekat ima svog lekara, pa on mora da se plati, a cena je od 5.000 dinara pa naviše. Cene za svaku stavku variraju, zavisi koja destinacija je u pitanju, koliko je lekar dobar i na glasu. Takođe i animator - on može biti plaćen od 10.000, 15.000 pa čak i 30.000", reklli su za MONDO u Magtursu. Nastavnici, rekreatori i pratioci plaćaju se po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, gde je porez čak 57 odsto. ŠTA KAŽE PRAVILNIK I KOJA JE PROCEDURA O svim ovim stavkama, kao i o izboru agencije odlučuju odeljenjska i stručna veća škole. Ekskurzija može da se realizuje ukoliko je savet roditelja dao saglasnost na program ekskurzije, kažu za MONDO u Ministarstvu prosvete. Ekskurzija se organizuje i izvodi, uz prethodnu pismenu saglasnost roditelja po pravilu za najmanje 60% učenika istog razreda, dok se izbor agencije sprovodi se u skladu sa zakonom koji uređuje javne nabavke. Ekskurziju prema važećem pravilniku može da realizuje isključivo agencija koja poseduje zakonom propisanu licencu za organizovanje turističkog putovanja, a postupak javnih nabavki sprovodi komisija škole koju obrazuje direktor. Komisija ima najmanje tri člana, od kojih je najmanje jedan predstavnik saveta roditelja razreda za koje se organizuje ekskurzija i najmanje jedan nastavnik koji će realizovati ekskurziju. Sekretar škole, ukoliko nije član komisije, pruža stručnu pomoć članovima komisije, kao lice koje u školi obavlja finansijske i računovodstvene poslove. Odluku o dodeli ugovora donosi direktor na osnovu predloga komisije, a Odeljenjski starešina potom obaveštava roditelje o programu i ceni ekskurzije, izboru agencije i ostalom. Kada predlog stigne do roditelja na njima je samo da zaokruže "da" ili "ne." ZLOUPOTREBA IPAK IMA Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je pre nekoliko meseci izjavio da pojedini direktori škola prave "dilove" za ekskurzije, ali i najavio da će se tome stati na put. "Uvek će neko od direktora ili ljudi koji o tome odlučuju praviti neke kombinacije. Jedini je lek da se borimo protiv toga i da im se to ne dozvoli. Mnogo je bitan savet roditelja, mi ga imamo sad i na opštinskom nivou." I pre nekoliko dana je ponovio: "U narednom periodu utvrdiće se kolike su dnevnice nastavnika, koliki uticaj ima savet roditelja na realizaciju putovanja, zašto se ne poštuje organizacija putovanja u zemlji za sve osim maturante, zašto odlazi manji broj nastavnika u odnosu na pravilnik."   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2661394/dom-zdravlja-novi-sad-trazi-izvodjace-radova-na-rekonstrukciji-ambulante-na-limanu

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Dom zdravlja Novi Sad traži izvođače radova na rekonstrukciji ambulante na Limanu

Dom zdravlja Novi Sad u narednih mesec dana traži izvođače radova na rekonstrukciji ambulante na Limanu IV, posao koji bi trebalo da se radi u sledećih godinu dana.Rok za izvođenje radova je najduže 400 dana, a garancija za radove ne može da bude kraća od dve godine od dana Dom zdravlja Novi Sad u narednih mesec dana traži izvođače radova na rekonstrukciji ambulante na Limanu IV, posao koji bi trebalo da se radi u sledećih godinu dana. Rok za izvođenje radova je najduže 400 dana, a garancija za radove ne može da bude kraća od dve godine od dana primopredaje radova. Procenjena vrednost ovih radova je nešto više od 692 miliona dinara. Reč je o kompletnoj rekonstrukciji, tokom koje se očekuje preseljenje osoblja i pokretne opreme u drugu ambulantu. Kako su gradski čelnici planirali još pre dve godine, kad se radio projekat, izgradnjom nove zgrade na Bulevaru patrijarha Pavla rasteretili su se punktovi Hitne pomoći, što će omogućiti da se deo doma zdravlja na Limanu preseli u Vršačku ulicu po početku rekonstrukcije. Inače, investitor na ovim radovima nije Grad, kao osnivač doma zdravlja, već sama ustanova. Na nju je Gradsko veće tokom leta prenelo investitorska prava i obaveze za projekat rekonstrukcije u ime i za račun Grada, te je ova nabavka naknadno dodata u plan javnih nabavki. Tender je otvoren do 19. novembra, a detalje pogledajte OVDE. Podsetimo, očekuje se i izgradnja nove ambulante doma zdravlja na Adicama, s obzirom na to da se završava s radovima na projektu ovog objekta. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: happytv.rs

Link: http://happytv.rs/vesti/politika/168498/javan-rasprava-odrzana-danas-predlozi-izmena-zakona-foto

Autori: Nacionalna Televizija Happy

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: JAVAN RASPRAVA ODRŽANA DANAS: Predlozi izmena zakona! (FOTO)

 Prva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona, koja se bave funkcionisanjem političkog sistema, a koje bi dovele to unapređenja opšteg izbornog procesa, održana je danas u Beogradu. Predlozi izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima, rezultat su zajedničkog rada Vlade Srbije i Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDILjP), a koja je formirana 30. septembra odlukom Vlade. Radna grupa je u saradnji sa nadležnim ministarstvima izradila predloge izmena tri zakona, a javna rasprava pokrenuta je sa ciljem uključivanja što više društvenih činilaca sa obe strane političke scene, vladine institucije, međunarodne i nevladine organizacije i institucije civilnog društva. Vlada Srbije nastoji da poput današnjeg i svi budući okrugli stolovi proteknu u atmosferi otvorenog i konstruktivnog dijaloga, jer je upravo u interesu Vlade da se na kraju dana dođe do konkretnih, nedvosmisleno formulisanih predloga koji će u skorijoj budućnosti postati zakoni, a koji će učiniti finansiranje političkih aktivnosti transparentnim, rad Agencije za borbu protiv korupcije aktivnijim i proaktivnijim, a javna preduzeća politički neutralnim, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije. Mišljenja koja su izneta tokom današnje javne rasprave biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi koja će biti održana u narednom periodu. Inače, kako se navodi u saopštenju, današnja javna rasprava samo je jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine. Vlada Srbije je trajno opredeljena da ovo bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada i da će svi relevantni subjekti dati sve od sebe kako bi se unapredio celokupni izborni ambijent, navedeno je u saopštenju. Inače, svi zainteresovani pojedinci i organizacije mogu se informisati o radu radne grupe na sajtu Vlade Srbije.    Izvor: Tanjug Foto: WikipediaPreporučene vestiPodeli novostHappyTVHoroskop           

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: brif.rs

Link: https://brif.rs/aktuelnosti/sve-ulice-u-sajlovu-bice-asfaltirane

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sve ulice u Sajlovu biće asfaltirane

oktobar 16, 2019Tvitni na twitteruRadi stvaranja preduslova za poboljšanje osnovnih uslova za život u Sajlovu, Grad Novi Sad je poslednjih nekoliko godina uložio značajna sredstva za komunalno uređenje ovog naselja, u kojem živi oko 4.000 stanovnika, a udaljeno je svega 8 km od centra grada. Nakon što je na kompletnoj teritoriji Sajlova izgrađena kanalizaciona mreža i javno osvetljenje, pristupilo se i rešavanju pitanja saobraćajne infrastrukture.Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije privodi kraju izradu tehničke dokumentacije uređenja 13,6 km saobraćajnica na prostoru Sajlova.Projekat obuhvata sve ulice koje su pod tucaničkom podlogom i koje će biti uređene u okviru postojeće regulacije.Sem asfaltiranja kolovoza, predviđena je i izgradnja pešačkih staza, tamo gde dozvoljavaju prostorne mogućnosti, kao i sistema otvorenih kanala radi odvođenja atmosferskih voda sa saobraćajnih površina.Samo izvođenje radova realizovaće se fazno. Po završetku tehničke dokumentacije i ishodovanja odobrenja za izgradnju, biće sproveden postupak javne nabavke za izbor izvođača radova za prvu fazu koja podrazumeva uređenje 4,2 km saobraćajnica u 13 ulica.Nastavak radova planira se u drugoj fazi, a sa krajnjim ciljem da problem neasfaltiranih ulica bude rešen na prostoru čitavog naselja.Pre radova na saobraćajnim površinama, JKP "Vodovod i kanalizacija" realizovaće izgradnju vodovoda, kako bi se u ovom naselju rešio problem nelegalno izgrađene mreže koja je nedovoljnog kapaciteta, što je uzrok čestih havarija.Sajlovo nije zanemareno ni u pogledu prostora za sport, rekreaciju i igru jer je u ovom naselju, sem fudbalskog i košarkaškog terena, izgrađeno i dečije igralište, kao i teretana na otvorenom.Takođe, planira se i parterno uređenje oko kulturne stanice (objekta mesne zajednice) "Sajlovo" u sklopu aktivnosti na realizaciji projekta Evropske prestonice kulture 2021 ističe gradska uparava za građevinsko zemljište i investicije.Izvor: RTV              

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/drustvo/osudjen-jutka/

Autori: http://srbin.info

Teme: Korupcija

Naslov: Osuđen Jutka

Osnovni sud u Brusu izrekao je na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki. On svojevremeno Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve svoje prihode, a što je bio obavezan da uradi kao lokalni funkcioner, saznaje Tanjug. Foto: Printscreen / Insajder video Kazna od osam meseci zatvora se neće izvršiti ukoliko Jeličić u roku od dve godine ne ponovi krivično delo. Ovo je prvostepena presuda na koju i Jeličić i tužilaštvo imaju pravo žalbe. Jeličiću se sudi i zbog optužbi za polno uznemiravanje bivše zaposlene u opštini Marije Lukić. To suđenje je letos, na molbu sudije i po odluci Vrhovnog kasacionog suda, izmešteno u Osnovni sud u Kruševcu zbog pritiska javnosti.                       POMOZITE RAD SRBIN.INFO DINARSKOM UPLATOM - KLIKNITE OVDE! UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: tanjug Oznake: Brus, Milutin Jeličić Jutka, neprijavljeni prihodi, osam meseci zatvora 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/cecen-zloupotrebljen-aparat-sile-protiv-coveka-koji-je-ukazao-na-korupciju-video/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Čečen: Zloupotrebljen aparat sile protiv čoveka koji je ukazao na korupciju (VIDEO)

Aleksandar Obradović je 18. septembra 2019. godine uhapšen na svom radnom mestu u fabrici namenske industrije u Valjevu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne, jer je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GiM, koju je zastupao otac ministra policije Branko Stefanović, po povlašćenim cenama kupovala naoružanje iz Krušika.Javnost tri nedelje nije bila obaveštena da je Obradović uhapšen, sve dok nedeljnik NiN 10. oktobra 2019. godine nije objavio prvu nezvaničnu informaciju nakon koje je BiRN objavio detalje o slučaju."Ja mislim da je jednostavnije i jasnije da idemo unazad. Ministar policije je uhapsio uzbunjivača koji je ukazao na potencijalne koruptivne radnje njegovog oca. To je jedna od dve stvari. Druga je da naše tužilaštvo dobije nekakav materijal i između potencijalnih koruptivnih radnji oca ministra policije u kojima oružje završava u rukama islamista i terorista i situacije u kojoj je neko uzimao dokumenta da to dokaže, odabere da je predmet uzbunjivač, a ne otvori istragu o ovom drugom, mnogo ozbiljnijem krivičnom delu. To su strašne stvari i ne postoji nijedan ishod osim da Stefanović podnese ostavku ili da bude smenjen", smatra Čečen. "Kako neko ko je okrenuo glavu na stranu da ne istražuje pitanje povlašćene cene u Krušiku može da ode kući da spava i kaže ja sam tužilac. Šta je uloga tužilaštva osim da istražuje kriminal". On dodaje da je siguran da je tužilašvto pod pritiskom, jer, kaže za čitav niz krivičnih dela nismo videli nikakvu aktivnost tužilaštva."Oni su odlučili da uhapse građanina koji je ukazao na zloupotrebu moći. Očigčledno je da tužilaštvo ne funkcioniše. Zašto, teško je reći, ali je očigledno da ne rade. Ogrešili su se o ljudskost, a kamoli o zakone. Ne moram da budem pravnik da bih imao ovakvo mišljenje".Na pitanje kome je Obradović mogao da se obrati, Čečen kaže da po zakonu o uzbunjivačima ne mora da se obrati firmi, da može da se obrati novinarima, a da je problem jer nije zatražio status uzbunjivača."On nikome nije prodao te informacije što je jako bitno, nego je pitanje da li hoćete da istražite da li je počinio kriv delo. Zašto nije otvorena istraga da je GIM kupovao po povlašćenoj ceni bombe i granate od Krušika, a i rakete koje nisu igraćčke, radi se o četiri ugovora od preko 40 miliona dolara, gde je Agencija za borbu protiv korupcije, kako može da ćuti. Ta firma GIM, kaže ministar moj otac ne radi u toj firmi. Ne, ne radi, ali smo dokazali da je posrednik, a s vlasnikom je imao zajedničku firmu. Hajde da istražimo to", navodi Čečen.Žiri novinarske nagrade "Dušan Bogavac", koja se dodeljuje za etiku i hrabrost, odlučio je da ovogodišnji dobitnici tog priznanja budu redakcija Televizije N1 i novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić."Novinari kao Vuk Cvijić istaknutim pričama, koje su hrabre vrlo brzo dođu pod udar prorežimskih medija i drugih mehanizama, obijen mu je auto. Mediji kao N1 se ne bave tom vrstom priča i ispod radara prolaze pretnje i pritisci, neverovatan poslovni pritisak, N1 je veoma zaslužan što ono što mi istraživački novinari otrkivamo dolazi do građana Srbije. N1 je pokazao hrabrost i profesionalnost u standardima kojih se drži i napreduje. Zaslužili su nagradu".Čečen kaže da se jedan broj medija drži u dostojanstvenom načinu na koji obavlja svoj posao."Više ne možete da kažete ništa što liči na kritiku a da vas ne raščereče Informer, Srpski telegraf, Alo, koji nisu mediji već bilteni stranke. Nije dobro da odgovaramo na način koji koriste oni. Ako hoćemo da budemo kao novinari bolji od toga, ne treba to da radimo, bilo bi dobro da se niko ne upušta u tu argumntaciju jer to i nije argumentacija".Bugarska istraživačka novinarka Dilijana Gajtandžijeva, čiji je sajt Arms voč objavio priču o umešanosti oca ministra unutrašnjih poslova Srbije u prodaju naoružanja, kaže da je bila šokirana kada je čula da je uzbunjivač uhapšen, jer je Obradović, kako smatra, nacionalni heroj."On je obelodanio korupciju na najvišem nivou u Srbiji. Dokumenta koja je dostavio Arms voču otkrila su međunarodnu isporuku za naoružavanje terorista. Ono što je još više šokantno je to da je umesto trenutne istrage u vezi sa trgovinom oružjem teroristima u Jemenu i korupcijom u državnoj fabrici naoružanja Krušik, istraga bila usmerena na hapšenje uzbunjivača. Njega bi zakon trebalo da štiti. On je svedok kriminala koji su počinili visokopozicionirani zvaničnici. Kome je on mogao drugom da se obrati? On je informisao javnost, medije. Nije mogao da informiše direktora Krušika, kada je sam direktor Krušika umešan. Prema dokumentima koje mi je Aleksandar dostavio bilo je jasno da je Krušik oštećen za stotine hiljada dolara - namerno, kako bi privatna kompanija GIM ostvarila profit, a koju je, prema istim dokumentima, predstavljao otac ministra policije Nebojše Stefanovića. Dakle, nije mogao da informiše direktora Krušika o ovom kriminalu, nije mogao da informiše policiju, jer je u čitav slučaj umešan otac ministra policije. Nije mogao da informiše bezbednosne snage jer su i one pod kišobranom Nebojše Stefanovića. Nije mogao da informiše ni tužioca, jer je tužilac naložio njegovo hapšenje. Čitav sistem je korumpiran. I Aleksandar je svedok toga da je sistem korumpiran", kaže ona.Dilijana Gajtandžijeva smatra i da je ministar policije zloupotrebio svoju moć."Čula sam intervju, odnosno novinarsko pitanje u kojem ga novinar pita o ulozi njegovog oca u kom je on hladnokrvno negirao sve pred javnošću. Rekao je da njegov otac nema nikakve veze sa kompanijom GIM. Dakle, ministar policije je lagao i dokumenti koje je Aleksandar dostavio dokazuju da je otac ministra policije učestvovao u međunarodnoj trgovini oružjem. To oružje je na kraju završilo u Jemenu. Čula sam i komentare da Srbija nije isporučivala oružje Jemenu. Jemen je pod embargom. Da li iko očekuje da će trgovci oružjem pokazati dokument u kome se navodi da je kupac oružjem teroristička organizacija u ratnoj zoni. Dakle dokumentacija je jedna stvar, ali dokumentacija nije dovoljna da bi dokazala da Srbija poštuje međunarodno pravo. Po zvaničnim dokumentima Saudijska Arabija je kupac. Srbija je, čim se pojavila informacija da je to oružje završilo u Jemenu, morala da prekine dalju isporuku oružja Saudijskoj Arabiji. Nisu to uradili. Ja sam lično informisala vlasti u Srbiji. Napisala sam pismo Tužilaštvu za organizovani kriminal i informisala o svojim saznanjima, ali isporuka nije obustavljena i smatram da je razloz to što je u sve umešan otac ministra policije".Ona kaže i da pričamo o dve vrste kriminalnih dela."Sa jedne strane je naoružanje terorista u Jemenu i kršenje međunarodnog prava, jer oružje nije završilo u Saudijskoj Arabiji kako se navodi u dokumentaciji. Drugo pričamo o korupciji u koju je umešana državna kompanija Krušik, jer je prodala oružje privatnoj kompaninji GIM, koju predstavlja otac ministra policije i to po ceni koja je niža od prave cene, koju, na primer, plaća Jugoimport SDPR. U ovom slučaju profit koji bi Krušik ostvario od prodaje je otišao u privatnu kompaniju GIM. Rukovodstvo Krušika je favorizovalo kompaniju koju zastupa Branko Stefanović. U dokumentima se takođe vidi da je inicijalna ponuda koju je Krušik dostavio GIM-u bila viša, ali je u konačnom dogovoru cena bila znatno niža. To je oštetilo Krušik za stotine hiljada dolara i zato optužbe protiv Obradovića moraju biti odbačene. On je još u pritovru, ali kućnom, dok su pravi počinioci kriminalnog dela slobodni".               

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/vojvodina/uskoro-pocinje-rekonstrukcija-doma-zdravlja-na-limanu-spremljeno-690-miliona-2019-10-16

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: VELIKA INVESTICIJA ZA BUDUĆNOST: Počinje KOMPLETNA REKONSTRUKCIJA doma zdravlja na Limanu

Tender otvoren do 19. novembra. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.Srbija Danas/021.rsDom zdravlja "Novi Sad" u narednih mesec dana traži izvođače radova na rekonstrukciji ambulante na Limanu IV, a posao bi trebalo da se završi u sledećih godinu dana.Rok za izvođenje radova je najduže 400 dana, a garancija za radove ne može da bude kraća od dve godine, od dana primopredaje radova. Procenjena vrednost ovih radova je nešto više od 692 miliona dinaraReč je o kompletnoj rekonstrukciji tokom koje se očekuje preseljenje osoblja i pokretne opreme u drugu ambulantu. Kako su gradski čelnici planirali još pre dve godine, kad se radio projekat, izgradnjom nove zgrade na Bulevaru patrijarha Pavla rasteretili su se punktovi Hitne pomoći, što će omogućiti da se deo doma zdravlja na Limanu preseli u Vršačku ulicu po početku rekonstrukcije. Ovi detalji biće naknadno poznati.Ukoliko izvođač radova ne završi radove u ugovorenom roku, dužan je da plati domu zdravlja ugovornu kaznu u visini od 0.1 odsto od ukupno ugovorene vrednosti bez PDV-a za svaki dan kašnjenja. Na tenderu će biti odabran najpovoljnija firma ili grupa ponuđača koja bude ispunjavala sve uslove. Inače, investitor na ovim radovima nije Grad, kao osnivač doma zdravlja, već sama ustanova. Na nju je Gradsko veće tokom leta prenelo investitorska prava i obaveze za projekat rekonstrukcije u ime i za račun Grada, te je ova nabavka naknadno dodata u plan javnih nabavki. Tender je otvoren do 19. novembra.Podsetimo, očekuje se i izgradnja nove ambulante doma zdravlja na Adicama, s obzirom na to da se završava s radovima na projektu ovog objekta.Ribar je kopao po smeću i pronašao jedno od NAJVEĆIH BLAGA NA SVETU, ali tu tek počinje misterija (VIDEO)                

----------------------------------------------------------

Datum: 17.10.2019 

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Politika/Odrzana-prva-javna-rasprava-o-predlozima-izmena-zakona-vezanih-za-unapredjenje-izbornog-procesa.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: ODRŽANA PRVA JAVNA RASPRAVA O PREDLOZIMA IZMENA ZAKONA VEZANIH ZA UNAPREĐENJE IZBORNOG PROCESA

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2019, 00:12 Prva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona - Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima koji se bave funkcionisanjem političkog sistema, a čije bi izmene dovele do unapređenja izbornog procesa, održana je danas u Beogradu.Pored članova Radne grupe za saradnju sa OEBS-om, okruglom stolu su prisustvovali državni sekretari ministarstva pravde, ministarstva finansija i ministarstva privrede, kao i predstavnici nevladinih organizacija - CESID, CRTA i Transparentnost Srbija, predstavnici OEBS-a i KDILJP-a, ali i narodni poslanik Vladimir Đurić.Okrugli sto su vodili direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo...  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.10.2019 

Medij: nin.co.rs

Link: http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=102350384

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: "Žan Mone" i tri palme na otoku sreće

Žan Mone“ i tri palme na otoku srećeI dok su samo oni koji dobro poznaju Brisel upozoravali da nam nije potreban „Žan Mone“ sa Majom Gojković, Draganom Markovićem Palmom i LDP-om, već temeljniji i duži pregovori vlasti, opozicije i civilnog društva, drugi su već krenuli sa spinom kako je taj format uspeo u Severnoj Makedoniji. A nijeNedovoljno jasno i glasno se u javnosti čuje konstatacija o postojanju političke krize u Srbiji. Tako nešto se i ne očekuje od režimskih medija, ali čini se da i malobrojni slobodni mediji retko posežu za karakterizacijom političkog stanja u Srbiji kao ozbiljne političke krize. Nomenklatura jeste važna. Nazvati stvari pravim imenom, tj. političku današnjicu Srbije nazvati „političkom krizom“ zasigurno povećava budnost i politički uspavanih građana, a činjenica je da ne postoji tačniji termin za opis političke realnosti u državi koja kontinuirano pada na međunarodnim listama u pogledu stanja demokratije, vladavine prava i slobode medija, u kojoj građanski protesti postaju redovno stanje i u kojoj najrelevantnije opozicione partije najavljuju bojkot najvažnijih izbora. Naposletku, da li bi Evropski parlament posezao za posredovanjem tamo gde krize nema?U skladu sa težnjom da Srbija postane demokratska i uređena država, punopravna članica Evropske unije, stoji i očekivanje da upravo ta EU i njene institucije pomognu Srbiji da izađe iz političke krize. Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović sa tim je očekivanjem uputio pismo Dejvidu Mekalisteru, predsedavajućem Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, u kome poziva tu instituciju da posreduje u dijalogu predstavnika vlasti i opozicije, uz učešće predstavnika civilnog društva i novinarskih udruženja. Cilj dijaloga bio bi uspostavljanje realističnog okvira i kompromisa o uslovima pod kojima se mogu održati sledeći parlamentarni izbori. Takođe, Trifunović u svom pismu podvlači da postoji potreba za izveštajem Evropske komisije, sličnom makedonskom „Pribe izveštaju“, koji bi direktno i javno ukazao na probleme sistematskog kršenja vladavine prava, dao smernice za reformu sistema, i koji bi kao takav bio temelj budućeg sporazuma između vladajućih i opozicionih partija.U vreme dok Evropski parlament još uvek nije formirao svoja tela koja bi se bavila Srbijom (stalnog izvestioca i parlamentarni odbor), Mekalister je brže-bolje ponudio posredovanje u tzv. „Žan Mone“ formatu, uz učešće dva bivša evropska poslanika. Iako je njegov predlog u prvi mah izazvao izvesnu pozitivnu reakciju i nekih opozicionih struja, u pitanju je bio samo naivni optimizam. Suštinska pitanja vladavine prava, slobode medija i drugih preduslova demokratije ne mogu se rešiti bez ključnih aktera, niti se mogu rešiti u tri sesije pregovora u trajanju od po dva dana, a kamoli se situacija može za samo nekoliko meseci volšebno preobratiti u poštenu predizbornu trku pred redovne izbore u aprilu.Dok je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zadovoljna činjenicom da je kusur od opozicije vratila u parlament, rezultati ovakvog dijaloga su više nego poražavajući za samog Mekalistera, Evropski parlament i EU – četiri od pet najvažnijih aktera onoga što nazivamo demokratska opozicija nije uzelo učešće u dijalogu, a deo parlamentarne i vanparlamentarne opozicije koji je prisustvovao dijalogu, izuzevši PSG, ne može zajedno da prebaci ni izborni prag.Nije potrebno mnogo napora da se shvati da „Žan Mone“ format prvenstveno ide u prilog Srpskoj naprednoj stranci, koja očigledno na pravi način ume da iskoristi svoju pripadnost Evropskoj narodnoj partiji (EPP), evropskoj majci partiji desnog centra, onoj istoj u kojoj je partija Angele Merkel i samog Dejvida Mekalistera. Ako opozicione partije u Srbiji treba bilo šta da nauče od SNS-a, to je razumevanje krucijalne uloge partija u funkcionisanju političkog sistema EU, te da unaprede svoju saradnju sa ideološki srodnim evropskim partijama. Tek uz podršku relevantnih političkih aktera u Briselu - a politički Brisel je prvenstveno Evropski parlament - opozicija može očekivati da se politička kriza u Srbiji ozbiljno shvati i da se akcije evropskih institucija tom shvatanju prilagode.I dok je retka stručna javnost, naročito ona koja poznaje Brisel, upozoravala da nam nije potreban „Žan Mone“ sa Majom Gojković, Draganom Markovićem Palmom, LDP-om i ostalima, već mnogo temeljniji i duži proces političkih pregovora vlasti, opozicije i civilnog društva, dotad su drugi već krenuli sa spinom o uspelom „Žan Mone“ formatu u Severnoj Makedoniji.Tačno je da je ovaj format korišćen i u Severnoj Makedoniji, ali tek u kasnijoj fazi stabilizacije Sobranja, nakon upada pristalica bivše vlasti u zgradu parlamenta 2017. Proces je pomogao poboljšanju parlamentarne kulture, efikasnijem radu parlamenta, izmenama poslovnika, za šta je, međutim, rešavanje političke krize 2015. bilo neophodan preduslov.Svi oni koji političku krizu u Severnoj Makedoniji od pre 4-5 godina žele da prikažu drugačijom nego što je ona u Srbiji, podvlače razlike koje nisu igrale veliku ulogu u makedonskom slučaju. Logično je da je pozornost međunarodne zajednice i same EU u slučaju Severne Makedonije bila mnogo veća. Faktor koji je uticao na tu pozornost svakako je etnička slika Severne Makedonije, no etnički element nije igrao skoro nikakvu ulogu u makedonskoj političkoj krizi 2015, a postao je aktuelan tek tokom formiranja nove vlade početkom 2017. Sa druge strane, postojanje jedne velike opozicione partije takođe je izgovor za veštačko razlikovanje dveju kriza. Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) oko sebe je okupio koaliciju od dve srednje i 10 manjih partija, pokreta i grupa građana. Takođe, oko SDSM-a okupio se i nemali broj udruženja, studentskih organizacija i pojedinaca koji su imali samo jedan cilj – krah jednog od najkorumpiranijih režima ovog dela Evrope.Još jedna razlika koja je izvršila dodatni pritisak na situaciju u februaru 2015. bila je objavljivanje serije prisluškivanih razgovora. Postojanje ovih razgovora, objavljenih od strane SDSM-a, dovelo je do toga da jedan od ključnih zahteva opozicije bude i formiranje Specijalnog javnog tužilaštva, koje bi se bavilo navodima iz tih izveštaja. Iako nema sličnosti sa Srbijom, obim korupcije koja bi mogla da bude tretirana „po službenoj dužnosti“, a pomenuli su je u emisiji Utisak nedelje“ gosti iz KRIK-a, CINS-a i BIRN-a, dovoljna je da opozicija u Srbiji što snažnije zahteva ne samo već pomenuti „Pribe izveštaj“, već i formiranje novog specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije.Mekalister i EPP, u žurbi da spasu partnere, izgleda da nisu primetili sličnosti između Severne Makedonije iz 2015. i Srbije iz 2019. Korumpirana politička elita, metastaza sprege mafije i politike, klijentelizam, nepotizam, korupcija, korišćenje javnih resursa u političke svrhe, i konačno zarobljavanje države samo su neke od njih. Severna Makedonija nije imala slobodnih medija. Sprega vlasti i pojedinih medija bila je takva da su se po padu režima Nikole Gruevskog, u samo jednoj sedmici ugasila čak tri dnevna lista i više portala, čije je postojanje isključivo zavisilo od priliva državnog novca.Kako je SDSM sistematski podizao svest političkom Briselu da, usled nenormalnih pritisaka na birače, ne postoje uslovi za održavanje fer izbora, EU je podržala zahtev za političke pregovore na najvišem nivou, u kojima se uz posredovanje evropske trojke – po jednog poslanika EPP, evropskih socijalista (PES) i evropskih liberala (ALDE) i uz povremeno uključivanje i komesara za proširenje, došlo do takozvanog Sporazuma iz Pržina. Sporazum je omogućio formiranje prelazne vlade i Specijalnog javnog tužilaštva. Prelazna vlada upravljala je državom duže od godinu dana i menjajući propise uspela je da, nakon čak dva odlaganja, omogući sve uslove za održavanje slobodnih i poštenih izbora u decembru 2016.Za održivo rešenje naše političke krize ne bi bilo loše da srpska opozicija detaljnije razmotri i prouči primere dobre prakse iz Severne Makedonije. Ključ se nekada krije u komšiluku.

----------------------------------------------------------