Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 09.02.2020

Medij: Alo     Strana: 3

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Jovanov raskrinkao Nebojšu Zelenovića!

Jovanov raskrinkao Nebojšu Zelenovića!

Potpredsednik SNS-a Milenko Jovanov otišao je juče u Šabac, gde je građanima otkrio da ih gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović obmanjuje kada tvrdi da je oslobođen optužbi za pljačku gradskog budžeta.

- Došao sam da bih pozvao Zelenovića da objasni građanima Šapca koliko je nevin. Preduhitrio me je Apelacioni sud Novog Sada koji je saopštio da je na sednici veća, 20. januara, doneta presuda kojom je optužba protiv Zelenovića za nenamensko korišćenje budžetskih sredstava odbijena. Predmet je 13. januara primljen, a zastarelost je nastupila 31. decembra. Sud nije odlučivao o tome da li je Zelenović nevin ili ne, već su samo saopštili da li je predmet zastareo ili ne. On nije oslobođen i on nema papir da pokaže da je častan i nevin - istakao je Jovanov.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: Alo     Strana: 1,6,7

Rubrika: Društvo

Autori: M. Keranović

Teme: Javne nabavke

Naslov: Plaćamo 20 miliona za vodu političara

Plaćamo 20 miliona za vodu političara

Neće česmovaču ni za živu glavu. U obzir dolazi samo flaširana strane 6/7

Polidcari će popiti naših 20 miliona

Posle silnih jagnjića, prasića i telića koji će biti potamanjeni kako bi se stomaci poslanika, ministara i drugih državnih funkcionera namirili, valja utoliti žeđ, a šta je za to bolje od vode. Pošto vodi iz česme, popularnoj česmovači, ne vole ni da priđu, osim kad peru ruke posle korišćenja toaleta, za njihove potrebe biće nabavljeno gazirane i negazirane flaširane mineralne tečnosti u vrednosti od 20,85 miliona dinara, što je skoro 177.000 evra novca građana Srbije.

Tačnije, za potrebe funkcionera biće nabavljeno ukupno 1.840.000 litara flaširane negazirane i gazirane vode, od čega je samo negazirane mineralne 1.270.000 litara. Drugim rečima, da su se samo umesto negazirane vode odlučili za česmovaču, građanima Srbije bi uštedeli bar 120.000 evra, koji daleko pametnije mogu biti utrošeni.

Inače, nabavka ove silne vode je za institucije u Beogradu, a prema tvrdnjama gradskih čelnika, kao i samog JKP „Beogradski vodovod“, voda iz česme je potpuno ispravna za piće, što znači da za prosipanjem 120.000 evra i nema potrebe.

Javnu nabavku vode za 2020. Uprava za zajedničke

MINERALNA VODA KOLIČINA Gazirana u većoj plastičnoj ambalaži 185.000 I Gazirana u plastičnim flašama od 0,5 I 505.000 komada Negazirana u većoj plastičnoj ambalaži 625.000 I Negazirana u plastičnim flašama od 0,5 I 970.000 komada Gazirana u staklenim flašama od 0,25 I 250.000 komada Negazirana u staklenim flašama od 0,25 I 360.000 komada Gazirana u većoj staklenoj ambalaži 70.000 I Negazirana u većoj staklenoj ambalaži 70.000 I

Da su se samo umesto negazirane vode odlučili za vodu iz česme, građanima Srbije bi uštedeli bar 120.000 evra, koji znatno pametnije mogu biti utrošeni Za potrebe funkcionera biće nabavljeno ukupno

1.840.000

litara flaširane negazirane i gazirane vode Krkanluk

za 350 dinara „A1o!“ je u četvrtak objavio da poslanici jedu i piju za takvu bagatelu, dajeftinije nema ni kod mame. Za jedan pristojan ručak ne treba im više od 350 dinara, i to ako poručite, na primer, bačku supu od 50dinara, pileći bataks pomfritom od 192 dinara, činiju kupussalate od samo 20 dinara i parče najskuplje lešniktorte, koju ćete platiti svega 85 dinara!

  1. KERANOVIĆ

poslove republičkih organa raspisala je krajem novembra 2019, a odluka o dodeli ugovora doneta je 14. januara ove godine.

Tako će nas nabavka gazirane vode, koja je, što političari već znaju, sjajna za probavu, koštati 5.004.750 dinara, iliti 42.413 evra. Osim 505.000 flašica od pola litre kisele, za ovu godinu obezbeđeno je i ukupno 185.000 litara vode s mehurićima u većim bocama.

Kad je posredi negazirana voda, u istom manjem pakovanju, radi se o 970.000 flašica, što je 485.000 litara, plus 625.000 litara u većoj plastičnoj ambalaži. To znači da će popiti 1.110.000 vode.

Za one posebno osetljive, koji ne vole da sipaju vodu iz plastičnih flaša, nabavku i gazirane i negazirane vode u staklenoj ambalaži platićemo ukupno 4.035.000 dinara, što je 34.194 evra.

Inače, mineralna negazirana i gazirana voda u flašicama od 0,5 litara u skupštinskom restoranu i bifeu može da se popije za svega 18 dinara, čega nema ni u prodavnici.

To što se naručuju ove količine vode ne treba da čudi jer valja utoliti žeđ posle obilne klope. Kako samo nedavno pisali, glavonje i drugi zaposleni u državnim službama daviće se u prasetini, jagnjetini i teletini. Naime, samo za njihove potrebe biće nabavljeno 116 prasadi i 226 jagnjadi, kao i 3,52 tone telećeg mesa. Za sve to iz državne kase biće dato 4,6 miliona dinara. Drugim rečima, samo taj krkanluk građane Srbije koštaće skoro 40.000 evra. M. KERANOVIĆ

lllogu i želju da bodu

Koliko će biti dato za vodu, toliko će maltene iz budžeta biti izdvojeno i za kafu. Naime, s obzirom na količinu koja se nabavlja, a rečje 0 nešto više od 20 tona, funkcioneri će posrkati više od tri miliona šoljica različitih vrsta kafe. Javna nabavka kafe i ostalih toplih napitaka raspisana je krajem prošle godine, tačnije 26. decembra, za ovu godinu, a u planu javnih nabavki za 2019. stoji daje za tu namenu opredeljenotričavih 19.100.000 dinara, štoje oko 160.000 evra.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: A. Savanović

Teme: Korupcija

Naslov: „Bojkotaši” obmanuli građane

„Bojkotaši”

obmanuli građane

Potpredsednik Glavnog

odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je juče u Šapcu da očekuje da će tamošnji gradonačelnik i jedan od lidera Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović izaći na lokalne izbore u Šapcu, iako je bio tvrdi zagovornik bojkota, a kao razlog naveo je želju da ostane na čelu lokalne vlasti.

- Da li će se predomisliti još neko od njih koji su se zalagali za bojkot izbora to ćemo videti, ali je isto tako važno da razmislimo kako to da smo imali mesecima preagresivnu kampanju bojkota u kojoj je svako ko je pitao da li je to najbolja moguća odluka provlačen kroz blato, masakriran na društvenim mrežama od strane Bilasovih botova i medija - pa je čak i Dragoljub Mićunović doživeo stravično vređanje - a onda, odjednom, kada su se svi zakleli da će da bojkotuju izbore, prvo izlazi pokret „1 od 5 miliona", faktički ćilasovi omladinci, s najavom da će da izađu na izbore, a sada i Đilasove perjanice iz lokalnih samouprava Marko Bastać (beogradska opština Stari grad), Saša Paunović (Paraćin) i Zelenović misle da izađu na izbore. Ne bih u potpunosti isključio mogućnost da je to sve stvar jednog šireg dogovora i da su svi oni građani koji su u bilo kom momentu verovali u ono što rade i govore brutalno slagani i obmanuti i rezultat toga je činjenica da na tim njihovim skupovima imate do 215 ljudi poručio je Jovanov.

On je rekao da je namera opozicije da izađu na izbore u mestima gde drže budžet i mogu da upravljaju izbornim procesom, dok tamo gde znaju da nemaju ni-

POTPREDSEDNIK GLAVNOG ODBORA SNS

MILENKO JOVANOV U ŠAPCU

kakve šanse proglašavaju bojkot, jer, kako je naglasio, imaju uvid u istraživanja „i znaju da ih narod neće“.

Jovanov je ukazao da je optužba protiv gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića za krivično delo nenamenskog korišćenja oko pet miliona evra budžetskih sredstava odbijena jer je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja, te da presuda nije oslobađajuća nego odbijajuća.

- Sud nije odlučivao o tome da li je Nebojša Zelenović nevin ili nije, već je konstatovao da je postupak zastareo. Zelenović nije oslobođen, nema papir da pokaže da je pošten, častan, nevin i na normalan način obavljao funkciju gradonačelnika Šapca. On može da se zahvali svojim advokatima, i na određen način srpskom pravosuđu, što je proteklo četiri godine od izvršenja krivičnog dela koje mu se stavlja na teret pa je zbog toga postupak protiv njega zastareo - kazao je Jovanov, napominjući da je Zelenović na konferenciji za novinare pročitao deo presude, bez dela o nastupanju zastarelosti i time „ponovo obmanuo javnost“.

Potpredsednik Glavnog odbora SNS je još kazao da bi trebalo prilikom sledećih zakonskih izmena promeniti odredbe zakona kako ovakva krivična dela ne bi zastarevala ovako brzo. SNS će i narednom periodu, najavio je, objašnjavati građanima Šapca šta je Zelenović radio u proteklom periodu, kako se došlo do toga da u 42 sela Grada Šapca nema kanalizacije ni osnovne infrastrukture, a da za sve to vreme neki drugi imaju mnogo više od potrebnog.

Kazao je i da će se SNS boriti da i ukoliko se odluči da izađe na izbore Zelenović ne dobije novi mandat „da ne bi došlo više do krađe iz budžeta".

- Došlo je vreme da se neke stvari u gradu Šapcu promene, da se podvuče pod crtu i da se konačno reše. Izbori će biti veoma teški. Uložićemo velika sredstva kako bi svi bili zadovoljni. Moraćemo da radimo vešto, brzo i posvećeno da bismo pokazali narodu šta smo i koliko uradili i šta ćemo tek uraditi za naš narod. Taj plan i taj program koji menja Srbiju iz temelja mora biti predstavljen svakome - zaključio je potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Milenko Jovanov uz ocenu da će nakon aprila „proleće konačno doći u grad Šabac, a da se duga zima koja je bila nikada neće vratiti“.

  1. Savanović

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 4

Rubrika: Društvo

Autori: V.N.

Teme: Korupcija

Naslov: Jasna poruka o ukidanju taksa

PREMIJERKA BRNABIĆ O SUSRETU SA EVROPSKIM ZVANIČNICIMA, KURTIJU, OPOZICIJI

Jasna poruka o ukidanju taksa

NIKADA jasnija poruka SAD nije bila, kao što je sada, da je neophodno da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH. Tu poruku, osim izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, uputili su i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, kao i Đuzep Borelj, novi šef diplomatije EU.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić komentarisala je juče i da je sada drugačija odgovornost na Aljbinu Kurtiju koji nije više opozicija, već premijer privremene vlade u Prištini.

- Jedna je odgovornost kada ste u opoziciji, a druga je kada ste direktno odgovorni za odnose Prištine i SAD - kazala je Brnabićeva za TV Pink i izrazila nadu da će takse zaista i biti ukinute jer je to dobro ne samo za Srbe na KiM, već i za Albance i sve druge u regionu.

Govoreći o reciprocitetu koji je Kurti spominjao kako bi takse bile ukinute, Brnabićeva je istakla da nije sigurna o kojem reciprocitetu priča:

- Politika Vlada Srbije je potpuno jasna, nema tu sivih zona, nejasnoća, mi tražimo poštovanje svih potpisanih sporazuma, mi tražimo poštovanje CEFTA.

Premijerka je juče naglasila i da je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i parlamentarcima Vladimirom Biličikom i Tanjom Fajon razgovarala o dve stvari - novoj metodologiji EK za pristupne pregovore i izbornim uslovima u Srbiji. Naglasila je da deli mišljenje predsednika Vučića da nova metodologija pristupanja EU deluje praktičnije i pragmatičnije. Za sumnje koje je izrazila Fajonova u vezi sa izbornim uslovima, Brnabićeva je istakla da su one vezane za smanjenje cenzusa na tri odsto u izbornoj godini, ali da za njih nema razloga jer to šteti samo najvećoj stranci, SNS, a svima ostalima ide u korist.

- Veliki deo opozicije podržava niži cenzus, jer to širi demokratski potencijal parlamenta - istakla je premijerka. Ona je podsetila na dešavanja 2008. godine pred izbore, kada su na najbrutalniji način kupovani glasovi i to tako što su četiri puta povećane penzije, čime je "polomljen" budžet Srbije.

Kako navodi, tada je krenuo ekonomski sunovrat. Oni koji danas pričaju o bojkotu su najbrutalnije kršili vladavinu prava, zakone, a njihov sadašnji nastup licemerje je neviđenih razmera, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je naglasila i da joj je drago što je komesar Varhelji rekao da će "Brisel pratiti situaciju" u Crnoj Gori vezano za Zakon o slobodi veroispovesti i dodala da se nada da će uskoro doći do dijaloga sa crkvom. V. N.

  1. N.

MERKELOVA: TEŠKI ZADACI

PRED novim premijerom privremenih prištinskih vlasti Aljbinom Kurtijem je mnogo važnih i teških zadataka, ocenila je juče nemačka kancelarka Angela Merkel.

- U to spadaju izgradnja i proširenje pravne države, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, poboljšanje ekonomske situacije i posebno dijalog sa Beogradom - podvukla je Merkelova u čestitki Kurtiju.

Nemačka će, kako je navela, nastaviti da podržava Kosovo na tom putu i izrazila želju da Kurtija uskoro primi u Berlinu.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/hronika/odlozeno-sudene-bivsem-novosadskom-policijskom-inspektoru-08-02-2020

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Odloženo suđenje bivšem novosadskom policijskom inspektoru

I nakon što su prethodno tri puta odložena ročišta, odnosno iznošenja završnih reči u postupku protiv policijskog inspektora Zorana Danilovca (43), okrivljenog da je primio mito, juče je pomalo neočekivano glavni pretres, kad mu se već nazirao kraj, odnosno iznošenje završnih reči, odložen pred najnovijim većem.Na pauzi u sudnici Višeg suda za borbu protiv korupcije predsedavajuće sudije Ane Stamenić, došlo je do rasprave u hodniku pred sudnicom u povišenom tonu zastupnika optužbe i branioca okrivljenog, za koju bi se u najkraćem moglo reći da je izazvana rečima stranaka pre toga koje nisu bile preterano važne za zapisnik. U nastavku ročišta, za koje se moglo očekivati da će biti rutinsko, branilac je zatražio izuzeće zastupnika optužbe, te je došlo do neminovnog prekida suđenja. Inače, na jučerašem pretresu preslušavani su mnogobrojni audio-zapisi priskluškivanih telefonskih razgovara okrivljenog s osobom koja je bila osumnjičena za prevare. Okrivljeni je svaki snimak komentarisao i u zapisnik diktirao ono što, po njemu, dokazuje njegovu nevinost.On je ponovio odbranu da mu je cela situacija zbog koje mu se sudi nameštena. Nagalasio je da smatra da se iz preslušanih snimaka može uočiti da nije zahtevao i organizovao primanje mita. Napomenuo je da niko nije imao pritužbi na njegov rad u policiji i da je stoga menjao svog šefa u njegovom odsustvu. Podsetimo, nakon što je lane u septembru odloženo iznošenje završnih reči u novosadskom Višem sudu, i 18. oktobra je odloženo suđenje okrivljenom koji je radio kao kriminalistički inspektor u novosadskoj Policijskoj upravi. Tog puta je takođe njegov branilac advokat Dragan Miljenović obrazložio nedolazak drugog branioca, beogradskog advokata Miroslava Živkovića, kao i svog branjenika, njihovim zdravastvenim tegobama.Inače, taj pretres je priveden kraju pred sudijom Tamarom Radović, koja je, u međuvremenu, imenovana za predsednicu Osnovnog suda, pa je dodeljen drugoj sudinici, a potom napokon sudiji Ani Stamenić.Po navodima optužnice, Danilovac je od marta do septembra 2015. godine posredno preko N. N. osobe zvane Buca, kao i neposredno preko Mileta P. iz Bačke Palanke, protiv koga se vodio krivični postupak po prijavi oštećene Dragane J. iz Raške zbog krivičnog dela prevare, zahtevao poklon za sebe da u okviru svog službenog ovlašćenja "ne izvrši službenu radnju koju bi morao izvršiti".Ta prijava je prvobitno podneta protiv Fikrije H., ali se policijskom proverom stiglo do potencijalnih izvršilaca krivičnih dela Mileta P. i njegove nevenčane supruge Danijele N. (alijas Fikrije H).Okrivljenom se stavlja na teret da se oglušio o svoje poslovne obaveze i primio mito ne bi li izbegao podnošenje krivične prijave osnovnom javnom tužiocu protiv pomenute Danijele N., već samo protiv Mileta P.Takođe, navodno se obavezao na to da neće dalje proveravati podatake o post-net uputnicama većeg broja oštećenih lica koja su uplaćivala veće svote novca, a na kojima je primalac novca Danijela N. povodom "lečenja ljubavnih problema astrološkim metodama". M. Vujačić      

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: pink.rs

Link: https://pink.rs/drustvo/184802/mali-za-pink-misija-mmf-a-krajem-februara-u-beogradu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mali za Pink: Misija MMF-a krajem februara u Beogradu

Ministar finansija Siniša Mali danas je najavio da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojom će se razgovarati o rezultatima u 2019, predviđenim stopama rasta, ali i o reformi platnih razreda i nastavku reforme Poreske uprave. Ističući da građane Srbije očekuje još dobrih vesti, Mali je za Pink podsetio da četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu, što je, kako je ocenio, važno za građane Srbije, i istakao da smo uštedeli 12,8 milijardi dinara više nego što smo potrošili. Foto: TV Pink Printscreen "Ne samo da smo se finansijski konsolidovali, nego smo u prethodnom periodu, kroz izgradnju novih auto-puteva, privlačenje stranih investicija, izgradnju mostova, izgradnju tunela, dakle ulaganja u novu infrastrukturu i otvaranja novih fabrika, uspeli da smanjimo nezaposlenost, i to kaže Evropska komisija, to kaže MMF, Svetska banka", objasnio je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija. Navodeći da pada i javni dug, mnistar je podsetio i da je prosečna plata u decembru 2019. godine prešla nivo od 500 evra. "Rad i rezultati su naša politika poslednjih nekoliko godina, nećemo od toga odustati, tako ćemo nastaviti i dalje, mislim da, na kraju krajeva, građani to i osete", rekao je ministar. On je naglasio da su svi makroekonomski indikatori dobri. "Sada je na nama da vidimo kako ćemo da rastemo. Ako smo 2018. ostvarili stopu rasta od 4,4 odsto, ako je prošle godine bila 4,2 odsto, mi kažemo da hoćemo da rastemo i 5 i 6 odsto godišnje, jer visoke stope rasta za građane znače nove fabrike, nova radna mesta, veće plate, veće penzije, bolje autoputeve, veću bezbednost u saobraćaju, bolje bolnice i vrtiće", naveo je Mali. Ministar je rekao da će se u narednom periodu ulagati još više u obrazovanje, digitalizaciju, unapređenje poslovnog okruženja, transport, energetiku, u sve što, kako ocenjuje, dodatno podstiče da naša zemlja bude atraktivnija i konkurentnija, a što je predviđeno projektom "Srbija 2025" i Programom ekonomskih politika (ERP). On je naglasio da je prošle godine ostvaren priliv stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra, a da je i 2018. godina po tom pitanju bila rekordna. Preko 60 odsto svih investicija koje dođu u ovaj region, dolaze u Srbiju. Kada govorimo o projektu "Srbija 2025", 14 milijardi evra ćemo u narednih pet godina uložiti u kanalizaciju, vodovod, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, u železnicu, obrazovanje, zdravstvo, u mlade, rekao je ministar. Prema njegovim rečima, biće uložen veliki novac iz budžeta da bi se rešio problem odlaska iz zemlje. "Mi smo prihvatili taj problem i želimo da ga rešimo. Kada date mladima razlog za optimizam, kada vide da se neke stvari menjaju, da se otvaraju neki novi putevi, dolaze neke strane kompanije, da mogu nakon završetka fakulteta i škole da nađu posao, taj se optimizam povećava i onda se i teže odlučuju da odu", ocenio je Mali. Ministar je rekao da se prethodne godine dosta radilo i na izmeni propisa, pre svega zakona kojim se stvaraju bolje uslovi za poslovanje u Srbiji, a koji pomažu da zemlja napreduje na Duing biznis listi Svetske banke i naveo da je samo Ministarstvo finansija pripremilo 76, od oko 180 zakona, koji su prošli parlament. - Tu mislim na Zakon o javnim nabavkama, na čitav set poreskih zakona, zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji i druge. Ove godine nas čeka nastavak tih ekonomskih paketa, dakle, vrlo brzo će nam izaći i Zakon o igrama na sreću, idemo sa novim zakonima koji su vezani za dalji razvoj tržišta kapitala. Imao sam razgovore i o razvoju kriptovaluta u našoj zemlji, naredne nedelje očekuje me potpisivanje sporazuma sa Juroklir bankom, to su stvari koje se kao mali mozaik ili mala slagalica, polako uklapaju u jednu sliku atraktivne i normalne Srbije, Srbije koja se po svim parametrima i standardima poslovanja nimalo ne razlikuje od razvijenih zemalja EU i sveta - rekao je Mali. Ministar finansija osvrnuo se i na dalji razvoj tržišta kapitala i istakao da je izuzetno važno tržište obveznica. - Zamislite da u nekom domaćinstvu otplaćujete kredit koji ste uzeli za stan od 7,4 odsto, a sada je 1,6 odsto. Sledeća aukcija je bila 1,25. Dakle, međunarodno tržište kapitala, za one koji se bave time specifična je materija, to je najveći i najteži protivnik ili kritika makroekonomskih pokazatelja jedne zemlje. Kada kao država dobijete dobre stope zaduživanja, onda je to primer i za kompanije i preduzeća, njima se takođe smanjuju kamatne stope, imaju više novca za opremu, za ulaganje u proizvodnju, za novo zapošljavanje -zaključio je Mali. #Siniša Mali

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:846280-Bice-jos-dobrih-vesti-za-gradjane-Sinisa-Mali-kaze-da-ce-rast-ekonomije-smanjiti-odlazak-mladih

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Biće još dobrih vesti za građane: Siniša Mali kaže da će rast ekonomije smanjiti odlazak mladih

Ministar finansija Siniša Mali kaže da nam finansijski rezultati daju razlog za optimizam i najavio dalji ekonomski rast. Biće uložen veliki novac iz budžeta kako bi se rešio problem odlaska iz zemljeMinistar finansija Siniša Mali danas je najavio da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojom će se razgovarati o rezultatima u 2019, predviđenim stopama rasta, ali i o reformi platnih razreda i nastavku reforme Poreske uprave. Ističući da građane Srbije očekuje još dobrih vesti, Mali je gostujući na televiziji Pink podsetio da četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu, što je, kako je ocenio, važno za građane Srbije, i istakao da smo uštedeli 12,8 milijardi dinara više nego što smo potrošili. "Ne samo da smo se finansijski konsolidovali, nego smo u prethodnom periodu, kroz izgradnju novih auto-puteva, privlačenje stranih investicija, izgradnju mostova, izgradnju tunela, dakle ulaganja u novu infrastrukturu i otvaranja novih fabrika, uspeli da smanjimo nezaposlenost, i to kaže Evropska komisija, to kaže MMF, Svetska banka", objasnio je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija. Navodeći da pada i javni dug, mnistar je podsetio i da je prosečna plata u decembru 2019. godine prešla nivo od 500 evra. "Rad i rezultati su naša politika poslednjih nekoliko godina, nećemo od toga odustati, tako ćemo nastaviti i dalje, mislim da, na kraju krajeva, građani to i osete", rekao je ministar. On je naglasio da su svi makroekonomski indikatori dobri. "Sada je na nama da vidimo kako ćemo da rastemo. Ako smo 2018. ostvarili stopu rasta od 4,4 odsto, ako je prošle godine bila 4,2 odsto, mi kažemo da hoćemo da rastemo i 5 i 6 odsto godišnje, jer visoke stope rasta za građane znače nove fabrike, nova radna mesta, veće plate, veće penzije, bolje autoputeve, veću bezbednost u saobraćaju, bolje bolnice i vrtiće", naveo je Mali. Ministar je rekao da će se u narednom periodu ulagati još više u obrazovanje, digitalizaciju, unapređenje poslovnog okruženja, transport, energetiku, u sve što, kako ocenjuje, dodatno podstiče da naša zemlja bude atraktivnija i konkurentnija, a što je predviđeno projektom "Srbija 2025" i Programom ekonomskih politika (ERP). On je naglasio da je prošle godine ostvaren priliv stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra, a da je i 2018. godina po tom pitanju bila rekordna. "Preko 60 odsto svih investicija koje dođu u ovaj region, dolaze u Srbiju. Kada govorimo o projektu "Srbija 2025", 14 milijardi evra ćemo u narednih pet godina uložiti u kanalizaciju, vodovod, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, u železnicu, obrazovanje, zdravstvo, u mlade", rekao je ministar. Prema njegovim rečima, biće uložen veliki novac iz budžeta da bi se rešio problem odlaska iz zemlje. "Mi smo prihvatili taj problem i želimo da ga rešimo. Kada date mladima razlog za optimizam, kada vide da se neke stvari menjaju, da se otvaraju neki novi putevi, dolaze neke strane kompanije, da mogu nakon završetka fakulteta i škole da nađu posao, taj se optimizam povećava i onda se i teže odlučuju da odu", ocenio je Mali. Ministar je rekao da se prethodne godine dosta radilo i na izmeni propisa, pre svega zakona kojim se stvaraju bolje uslovi za poslovanje u Srbiji, a koji pomažu da zemlja napreduje na Duing biznis listi Svetske banke i naveo da je samo Ministarstvo finansija pripremilo 76, od oko 180 zakona, koji su prošli parlament. "Tu mislim na Zakon o javnim nabavkama, na čitav set poreskih zakona, zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji i druge. Ove godine nas čeka nastavak tih ekonomskih paketa, dakle, vrlo brzo će nam izaći i Zakon o igrama na sreću, idemo sa novim zakonima koji su vezani za dalji razvoj tržišta kapitala. Imao sam razgovore i o razvoju kriptovaluta u našoj zemlji, naredne nedelje očekuje me potpisivanje sporazuma sa Juroklir bankom, to su stvari koje se kao mali mozaik ili mala slagalica, polako uklapaju u jednu sliku atraktivne i normalne Srbije, Srbije koja se po svim parametrima i standardima poslovanja nimalo ne razlikuje od razvijenih zemalja EU i sveta", rekao je Mali. Ministar finansija osvrnuo se i na dalji razvoj tržišta kapitala i istakao da je izuzetno važno tržište obveznica. "Zamislite da u nekom domaćinstvu otplaćujete kredit koji ste uzeli za stan od 7,4 odsto, a sada je 1,6 odsto. Sledeća aukcija je bila 1,25. Dakle, međunarodno tržište kapitala, za one koji se bave time specifična je materija, to je najveći i najteži protivnik ili kritika makroekonomskih pokazatelja jedne zemlje. Kada kao država dobijete dobre stope zaduživanja, onda je to primer i za kompanije i preduzeća, njima se takođe smanjuju kamatne stope, imaju više novca za opremu, za ulaganje u proizvodnju, za novo zapošljavanje", zaključio je Mali.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/mali-rad-i-rezultati-su-nasa-politika/286659/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mali: Rad i rezultati su naša politika

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 08.02.2020. 09:58Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je najavio da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojima će se razovarati o rezultatima u 2019. godini, o predviđenim stopama rasta, ali i o reformi platnih razreda i nastavku reforme Poreske uprave i zaključio da građane Srbije očekuje još dobrih vesti.Gostujući na televiziji Pink, Mali je podsetio da četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu, što je, kako je ocenio važno za građane Srbije i istakao da smo uštedeli 12,8 milijardi dinara više nego što smo potrošili. "Ne samo da smo se finansijski konsolidovali, nego smo u prethodnom periodu, kroz izgradnju novih auto-puteva, privlačenje stranih investicija, izgradnju mostova, izgradnju tunela, dakle ulaganja u novu infrastrukturu i otvaranja novih fabrika, uspeli da smanjimo nezaposlenost, i to kaže Evropska komisija, to kaže MMF, Svetska banka", objasnio je Mali i dodao da pada i javni dug. Ministar je podsetio i da je prosečna plata u decembru 2019. godine prešla nivo od 500 evra. "Rad i rezultati rada su naša politika poslednjih nekoliko godina, nećemo od toga odustati, tako ćemo nastaviti i dalje, mislim da to na kraju krajeva građani to i osete", rekao je ministar. On je naglasio da su svi makroekonomski indikatori dobri. "Sada je na nama da vidimo kako ćemo da rastemo. Ako smo 2018. ostvarili stopu rasta od 4,4 odsto, ako je prošle godine bila 4,2 odsto, mi kažemo da hoćemo da rastemo i pet i šest odsto godišnje, jer visoke stope rasta za građane Srbije znače nove fabrike, nova radna mesta, veće plate, veće penzije, bolje autoputeve, veću bezbednost u saobraćaju, bolje bolnice i vrtiće", naveo je ministar. Ministar je rekao da će se u narednom periodu ulagati još više u obrazovanje, digitalizaciju, unapređenje poslovnog okruženja, transport, energetiku, u sve što, kako ocenjuje, dodatno podstiče da naša zemlja bude atraktivnija i konkurentnija, a što je predviđeno projektom "Srbija 2025" i Programom ekonomskih politika (ERP). On je naglasio da je prošle godine ostvaren priliv stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra, a da je i 2018. godina po tom pitanju bila rekordna. "Preko 60 odsto svih investicija koje dođu u ovaj region dolaze u Srbiju. Kada govorimo o projektu "Srbija 2025", 14 milijardi evra ćemo u narednih pet godina uložiti u kanalizaciju, vodovod, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, u železnicu, obrazovanje, zdravstvo, u mlade", rekao je ministar. On je istakao da će biti uložen veliki novac iz budžeta da bi se rešio problem odlaska iz zemlje. "Mi smo prihvatili taj problem i želimo da ga rešimo. Kada date mladima razlog za optimizam, kada vide da se neke stvari menjaju, da se otvaraju neki novi putevi, dolaze neke strane kompanije, da mogu nakon završetka fakulteta i škole da nađu posao, taj se optimizam povećava i onda se i teže odlučuju da odu", ocenio je Mali. Ministar je rekao da se prethodne godine dosta radilo i na izmeni propisa, pre svega zakona kojim se stvaraju bolje uslovi za poslovanje u Srbiji, a koji pomažu da zemlja napreduje na Duing biznis listi Svetske banke i naveo da je samo Ministarstvo finansija pripremilo 76 od oko 180 zakona koji su prošli parlament. "Tu mislim na Zakon o javnim nabavkama, na čitav set poreskih zakona, zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji i druge. Ove godine nas čeka nastavak tih ekonomskih paketa, dakle, vrlo brzo će nam izaći i Zakon o igrama na sreću, idemo sa novim zakonima koji su vezani za dalji razvoj tržišta kapitala. Imao sam razgovore i o razvoju kriptovaluta u našoj zemlji, naredne nedelje očekuje me potpisivanje sporazuma sa Juroklir bankom, to su stvari koje se kao mali mozaik ili mala slagalica, polako uklapaju u jednu sliku atraktivne i normalne Srbije, Srbije koja po svim parametrima i standardima poslovanja se nimalo ne razlikuje od razvijenih zemalja EU i sveta", rekao je Mali. Ministar se osvrnuo i na dalji razvoj tržišta kapitala i istakao da je izuzetno važno tržište obveznica. "Zamislite da u nekom domaćinstvu otplaćujete kredit koji ste uzeli za stan od 7,4 odsto, a sada je 1,6 odsto. Sledeća aukcija je bila 1,25. Dakle, međunarodno tržište kapitala, za one koji se bave time, specifična je materija, to je najveći i najteži protivnik ili kritika makroekonomskih pokazatelja jedne zemlje. Kada kao država dobijete dobre stope zaduživanja onda je to primer i za kompanije i preduzeća, njima se takođe smanjuju kamatne stope, imaju više novca za opremu, za ulaganje u proizvodnju, za novo zapošljavanje", zaključio je Mali.  

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=02&dd=08&nav_id=1652052

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mali: MMF krajem februara u Srbiji, razgovaraće se o reformama i rezultatima - Biz

Ministar finansija Siniša Mali danas je najavio da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).Sa MMF-om će se razgovarati o rezultatima u 2019, predviđenim stopama rasta, ali i o reformi platnih razreda i nastavku reforme Poreske uprave.Ističući da građane Srbije očekuje još dobrih vesti, Mali je na televiziji Pink podsetio da četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu, što je, kako je ocenio, važno za građane Srbije, i istakao da smo uštedeli 12,8 milijardi dinara više nego što smo potrošili."Ne samo da smo se finansijski konsolidovali, nego smo u prethodnom periodu, kroz izgradnju novih auto-puteva, privlačenje stranih investicija, izgradnju mostova, izgradnju tunela, dakle ulaganja u novu infrastrukturu i otvaranja novih fabrika, uspeli da smanjimo nezaposlenost, i to kaže Evropska komisija, to kaže MMF, Svetska banka", objasnio je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.Navodeći da pada i javni dug, mnistar je podsetio i da je prosečna plata u decembru 2019. godine prešla nivo od 500 evra."Rad i rezultati su naša politika poslednjih nekoliko godina, nećemo od toga odustati, tako ćemo nastaviti i dalje, mislim da, na kraju krajeva, građani to i osete", rekao je ministar.On je naglasio da su svi makroekonomski indikatori dobri."Sada je na nama da vidimo kako ćemo da rastemo. Ako smo 2018. ostvarili stopu rasta od 4,4 odsto, ako je prošle godine bila 4,2 odsto, mi kažemo da hoćemo da rastemo i 5 i 6 odsto godišnje, jer visoke stope rasta za građane znače nove fabrike, nova radna mesta, veće plate, veće penzije, bolje auto-puteve, veću bezbednost u saobraćaju, bolje bolnice i vrtiće", naveo je Mali.Ministar je rekao da će se u narednom periodu ulagati još više u obrazovanje, digitalizaciju, unapređenje poslovnog okruženja, transport, energetiku, u sve što, kako ocenjuje, dodatno podstiče da naša zemlja bude atraktivnija i konkurentnija, a što je predviđeno projektom "Srbija 2025" i Programom ekonomskih politika (ERP).On je naglasio da je prošle godine ostvaren priliv stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra, a da je i 2018. godina po tom pitanju bila rekordna."Preko 60 odsto svih investicija koje dođu u ovaj region, dolaze u Srbiju. Kada govorimo o projektu Srbija 2025, 14 milijardi evra ćemo u narednih pet godina uložiti u kanalizaciju, vodovod, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, u železnicu, obrazovanje, zdravstvo, u mlade", rekao je ministar. Prema njegovim rečima, biće uložen veliki novac iz budžeta da bi se rešio problem odlaska iz zemlje."Mi smo prihvatili taj problem i želimo da ga rešimo. Kada date mladima razlog za optimizam, kada vide da se neke stvari menjaju, da se otvaraju neki novi putevi, dolaze neke strane kompanije, da mogu nakon završetka fakulteta i škole da nađu posao, taj se optimizam povećava i onda se i teže odlučuju da odu", ocenio je Mali.Ministar je rekao da se prethodne godine dosta radilo i na izmeni propisa, pre svega zakona kojim se stvaraju bolje uslovi za poslovanje u Srbiji, a koji pomažu da zemlja napreduje na Duing biznis listi Svetske banke i naveo da je samo Ministarstvo finansija pripremilo 76, od oko 180 zakona, koji su prošli parlament."Tu mislim na Zakon o javnim nabavkama, na čitav set poreskih zakona, zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji i druge. Ove godine nas čeka nastavak tih ekonomskih paketa, dakle, vrlo brzo će nam izaći i Zakon o igrama na sreću, idemo sa novim zakonima koji su vezani za dalji razvoj tržišta kapitala. Imao sam razgovore i o razvoju kriptovaluta u našoj zemlji, naredne nedelje očekuje me potpisivanje sporazuma sa Juroklir bankom, to su stvari koje se kao mali mozaik ili mala slagalica, polako uklapaju u jednu sliku atraktivne i normalne Srbije, Srbije koja se po svim parametrima i standardima poslovanja nimalo ne razlikuje od razvijenih zemalja EU i sveta", rekao je Mali.Ministar finansija osvrnuo se i na dalji razvoj tržišta kapitala i istakao da je izuzetno važno tržište obveznica."Zamislite da u nekom domaćinstvu otplaćujete kredit koji ste uzeli za stan od 7,4 odsto, a sada je 1,6 odsto. Sledeća aukcija je bila 1,25. Dakle, međunarodno tržište kapitala, za one koji se bave time specifična je materija, to je najveći i najteži protivnik ili kritika makroekonomskih pokazatelja jedne zemlje. Kada kao država dobijete dobre stope zaduživanja, onda je to primer i za kompanije i preduzeća, njima se takođe smanjuju kamatne stope, imaju više novca za opremu, za ulaganje u proizvodnju, za novo zapošljavanje", zaključio je Mali.              

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a1280599/Sinisa-Mali-o-drzavni-finansijama-i-buducim-projektima.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mali: Građane Srbije očekuje još dobrih vesti

Autor mondo.rs Izvor Tanjug 08.02.2020. / 09:53 10:03 0Ministar finansija Siniša Mali danas je najavio da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojom će se razgovarati o rezultatima u 2019, predviđenim stopama rasta ali i o reformi platnih razreda i nastavku reforme Poreske uprave. Izvor: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr Ističući da građane Srbije očekuje još dobrih vesti, Mali je gostujući na televiziji "Pink" podsetio da četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu, što je, kako je ocenio, važno za građane Srbije, i istakao da smo uštedeli 12,8 milijardi dinara više nego što smo potrošili. "Ne samo da smo se finansijski konsolidovali, nego smo u prethodnom periodu, kroz izgradnju novih auto-puteva, privlačenje stranih investicija, izgradnju mostova, izgradnju tunela, dakle ulaganja u novu infrastrukturu i otvaranja novih fabrika, uspeli da smanjimo nezaposlenost, i to kaže Evropska komisija, to kaže MMF, Svetska banka", objasnio je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija. Navodeći da pada i javni dug, mnistar je podsetio i da je prosečna plata u decembru 2019. godine prešla nivo od 500 evra. "Rad i rezultati su naša politika poslednjih nekoliko godina, nećemo od toga odustati, tako ćemo nastaviti i dalje, mislim da, na kraju krajeva, građani to i osete", rekao je ministar. On je naglasio da su svi makroekonomski indikatori dobri. "Sada je na nama da vidimo kako ćemo da rastemo. Ako smo 2018. ostvarili stopu rasta od 4,4 odsto, ako je prošle godine bila 4,2 odsto, mi kažemo da hoćemo da rastemo i 5 i 6 odsto godišnje, jer visoke stope rasta za građane znače nove fabrike, nova radna mesta, veće plate, veće penzije, bolje autoputeve, veću bezbednost u saobraćaju, bolje bolnice i vrtiće", naveo je Mali. Ministar je rekao da će se u narednom periodu ulagati još više u obrazovanje, digitalizaciju, unapređenje poslovnog okruženja, transport, energetiku, u sve što, kako ocenjuje, dodatno podstiče da naša zemlja bude atraktivnija i konkurentnija, a što je predviđeno projektom "Srbija 2025" i Programom ekonomskih politika (ERP). On je naglasio da je prošle godine ostvaren priliv stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra, a da je i 2018. godina po tom pitanju bila rekordna. "Preko 60 odsto svih investicija koje dođu u ovaj region, dolaze u Srbiju. Kada govorimo o projektu "Srbija 2025", 14 milijardi evra ćemo u narednih pet godina uložiti u kanalizaciju, vodovod, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, u železnicu, obrazovanje, zdravstvo, u mlade", rekao je ministar. Prema njegovim rečima, biće uložen veliki novac iz budžeta da bi se rešio problem odlaska iz zemlje. "Mi smo prihvatili taj problem i želimo da ga rešimo. Kada date mladima razlog za optimizam, kada vide da se neke stvari menjaju, da se otvaraju neki novi putevi, dolaze neke strane kompanije, da mogu nakon završetka fakulteta i škole da nađu posao, taj se optimizam povećava i onda se i teže odlučuju da odu", ocenio je Mali. Ministar je rekao da se prethodne godine dosta radilo i na izmeni propisa, pre svega zakona kojim se stvaraju bolje uslovi za poslovanje u Srbiji, a koji pomažu da zemlja napreduje na Duing biznis listi Svetske banke i naveo da je samo Ministarstvo finansija pripremilo 76, od oko 180 zakona, koji su prošli parlament. "Tu mislim na Zakon o javnim nabavkama, na čitav set poreskih zakona, zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji i druge. Ove godine nas čeka nastavak tih ekonomskih paketa, dakle, vrlo brzo će nam izaći i Zakon o igrama na sreću, idemo sa novim zakonima koji su vezani za dalji razvoj tržišta kapitala. Imao sam razgovore i o razvoju kriptovaluta u našoj zemlji, naredne nedelje očekuje me potpisivanje sporazuma sa Juroklir bankom, to su stvari koje se kao mali mozaik ili mala slagalica, polako uklapaju u jednu sliku atraktivne i normalne Srbije, Srbije koja se po svim parametrima i standardima poslovanja nimalo ne razlikuje od razvijenih zemalja EU i sveta", rekao je Mali. Ministar finansija osvrnuo se i na dalji razvoj tržišta kapitala i istakao da je izuzetno važno tržište obveznica. "Zamislite da u nekom domaćinstvu otplaćujete kredit koji ste uzeli za stan od 7,4 odsto, a sada je 1,6 odsto. Sledeća aukcija je bila 1,25. Dakle, međunarodno tržište kapitala, za one koji se bave time specifična je materija, to je najveći i najteži protivnik ili kritika makroekonomskih pokazatelja jedne zemlje. Kada kao država dobijete dobre stope zaduživanja, onda je to primer i za kompanije i preduzeća, njima se takođe smanjuju kamatne stope, imaju više novca za opremu, za ulaganje u proizvodnju, za novo zapošljavanje", zaključio je Mali.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3152070-koliko-jedan-zatvor-u-srbiji-potrosi-novca-na-ishranu-osudjenika-milioni-za-oslica-brasno-biber

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Koliko jedan zatvor u Srbiji potroši novca na ishranu osuđenika: Milioni za oslića, brašno, biber

Smrznuti oslić - 3,5 tona08/02/20 |  09:41  »  09:46Kazneno popravni zavod Pančevo oglasio je da sprovodi javnu nabavku za godišnju ishranu osoba lišenih slobode, te zato prikuplja ponude za 7 grupa proizvoda - partija, piše portal 013 info.Za okvirno  130.000 vekni polubelog hleba, i  2,2 tone žutog kukuruznog brašna procenjena vrednost je 3,28 miliona dinara.U mesne prerađevine procenjene na 2,35 miliona spadaju po 4,3 tone kobasice srpske, posebne salame i viršli e, kao i 1,7 tona mesnog nareska.Za mlečne proizvode procenjeno je  1,65 miliona dinara a tu su 3 tone kravljeg sitnog sira, 1,7 tona mleka u prahu, 1,8 hiljada litara jogurta.Potreba za smrznutim oslićem je 890.000 dinara odnosno 3,5 tona te ribe, a za  voće i povrće je 750.000 dinara.  Tu spadaju 4,4 tone jabuka, 3,5 tona crnog luka, 135 kg belog luka, 800 kg šargarepe i 6 tona krompira.Za hranu "pod razno", u šta spada: 1,3 tone margarina, vital, 800 kg industrijskog margarina, 250 kg aleve paprika, 350 kg začina za jelo dodatak jelima, 3,6 hiljada kutija čaja od nane, 900 kg svežeg kvasca, 400 kg senfa, 400 litara sirćeta i 100 kg bibera - smatra se optimalnim  700.000. A za 40.000 konzumnih jaja 380.000 dinara.Svi procenjeni iznosi su bez PDV-a. Snabdevači hranom ponude će dostaviti do 10. marta. Da li je ovo raznovrsna ishrana?(Telegraf.rs / 013 info)        

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/sinisa-mali-prosecna-plata-u-decembru-2019.-presla-nivo-od-500-evra-cetvrtu-godinu-zaredom-imamo-suficit-u-budzetu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Siniša Mali: Prosečna plata u decembru 2019. prešla nivo od 500 evra, četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu

 BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je najavio da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojom će se razgovarati o rezultatima u 2019, predviđenim stopamaHronika subota, 08. februar 2020.  BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je najavio da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojom će se razgovarati o rezultatima u 2019, predviđenim stopama rasta, ali i o reformi platnih razreda i nastavku reforme Poreske uprave. Ističući da građane Srbije očekuje još dobrih vesti, Mali je gostujući na televiziji Pink podsetio da četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu, što je, kako je ocenio, važno za građane Srbije, i istakao da smo uštedeli 12,8 milijardi dinara više nego što smo potrošili. "Ne samo da smo se finansijski konsolidovali, nego smo u prethodnom periodu, kroz izgradnju novih auto-puteva, privlačenje stranih investicija, izgradnju mostova, izgradnju tunela, dakle ulaganja u novu infrastrukturu i otvaranja novih fabrika, uspeli da smanjimo nezaposlenost, i to kaže Evropska komisija, to kaže MMF, Svetska banka", objasnio je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija. Navodeći da pada i javni dug, ministar je podsetio i da je prosečna plata u decembru 2019. godine prešla nivo od 500 evra. "Rad i rezultati su naša politika poslednjih nekoliko godina, nećemo od toga odustati, tako ćemo nastaviti i dalje, mislim da, na kraju krajeva, građani to i osete", rekao je ministar. On je naglasio da su svi makroekonomski indikatori dobri. "Sada je na nama da vidimo kako ćemo da rastemo. Ako smo 2018. ostvarili stopu rasta od 4,4 odsto, ako je prošle godine bila 4,2 odsto, mi kažemo da hoćemo da rastemo i 5 i 6 odsto godišnje, jer visoke stope rasta za građane znače nove fabrike, nova radna mesta, veće plate, veće penzije, bolje autoputeve, veću bezbednost u saobraćaju, bolje bolnice i vrtiće", naveo je Mali. Ministar je rekao da će se u narednom periodu ulagati još više u obrazovanje, digitalizaciju, unapređenje poslovnog okruženja, transport, energetiku, u sve što, kako ocenjuje, dodatno podstiče da naša zemlja bude atraktivnija i konkurentnija, a što je predviđeno projektom "Srbija 2025" i Programom ekonomskih politika (ERP). On je naglasio da je prošle godine ostvaren priliv stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra, a da je i 2018. godina po tom pitanju bila rekordna. "Preko 60 odsto svih investicija koje dođu u ovaj region, dolaze u Srbiju. Kada govorimo o projektu "Srbija 2025", 14 milijardi evra ćemo u narednih pet godina uložiti u kanalizaciju, vodovod, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, u železnicu, obrazovanje, zdravstvo, u mlade", rekao je ministar. Prema njegovim rečima, biće uložen veliki novac iz budžeta da bi se rešio problem odlaska iz zemlje. "Mi smo prihvatili taj problem i želimo da ga rešimo. Kada date mladima razlog za optimizam, kada vide da se neke stvari menjaju, da se otvaraju neki novi putevi, dolaze neke strane kompanije, da mogu nakon završetka fakulteta i škole da nađu posao, taj se optimizam povećava i onda se i teže odlučuju da odu", ocenio je Mali. Ministar je rekao da se prethodne godine dosta radilo i na izmeni propisa, pre svega zakona kojim se stvaraju bolje uslovi za poslovanje u Srbiji, a koji pomažu da zemlja napreduje na Duing biznis listi Svetske banke i naveo da je samo Ministarstvo finansija pripremilo 76, od oko 180 zakona, koji su prošli parlament. "Tu mislim na Zakon o javnim nabavkama, na čitav set poreskih zakona, zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji i druge. Ove godine nas čeka nastavak tih ekonomskih paketa, dakle, vrlo brzo će nam izaći i Zakon o igrama na sreću, idemo sa novim zakonima koji su vezani za dalji razvoj tržišta kapitala. Imao sam razgovore i o razvoju kriptovaluta u našoj zemlji, naredne nedelje očekuje me potpisivanje sporazuma sa Juroklir bankom, to su stvari koje se kao mali mozaik ili mala slagalica, polako uklapaju u jednu sliku atraktivne i normalne Srbije, Srbije koja se po svim parametrima i standardima poslovanja nimalo ne razlikuje od razvijenih zemalja EU i sveta", rekao je Mali. Ministar finansija osvrnuo se i na dalji razvoj tržišta kapitala i istakao da je izuzetno važno tržište obveznica. "Zamislite da u nekom domaćinstvu otplaćujete kredit koji ste uzeli za stan od 7,4 odsto, a sada je 1,6 odsto. Sledeća aukcija je bila 1,25. Dakle, međunarodno tržište kapitala, za one koji se bave time specifična je materija, to je najveći i najteži protivnik ili kritika makroekonomskih pokazatelja jedne zemlje. Kada kao država dobijete dobre stope zaduživanja, onda je to primer i za kompanije i preduzeća, njima se takođe smanjuju kamatne stope, imaju više novca za opremu, za ulaganje u proizvodnju, za novo zapošljavanje", zaključio je Mali. (Tanjug)  

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/mali-misija-mmf-krajem-februara-u-srbiji_1091843.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mali: Misija MMF krajem februara u Srbiji

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je najavio da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojom će se razgovarati o rezultatima u 2019, predviđenim stopama...BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je najavio da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojom će se razgovarati o rezultatima u 2019, predviđenim stopama rasta, ali i o reformi platnih razreda i nastavku reforme Poreske uprave.Ističući da građane Srbije očekuje još dobrih vesti, Mali je gostujući na televiziji Pink podsetio da četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu, što je, kako je ocenio, važno za građane Srbije, i istakao da smo uštedeli 12,8 milijardi dinara više nego što smo potrošili. "Ne samo da smo se finansijski konsolidovali, nego smo u prethodnom periodu, kroz izgradnju novih auto-puteva, privlačenje stranih investicija, izgradnju mostova, izgradnju tunela, dakle ulaganja u novu infrastrukturu i otvaranja novih fabrika, uspeli da smanjimo nezaposlenost, i to kaže Evropska komisija, to kaže MMF, Svetska banka", objasnio je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija. Navodeći da pada i javni dug, ministar je podsetio i da je prosečna plata u decembru 2019. godine prešla nivo od 500 evra. "Rad i rezultati su naša politika poslednjih nekoliko godina, nećemo od toga odustati, tako ćemo nastaviti i dalje, mislim da, na kraju krajeva, građani to i osete", rekao je ministar. On je naglasio da su svi makroekonomski indikatori dobri. "Sada je na nama da vidimo kako ćemo da rastemo. Ako smo 2018. ostvarili stopu rasta od 4,4 odsto, ako je prošle godine bila 4,2 odsto, mi kažemo da hoćemo da rastemo i 5 i 6 odsto godišnje, jer visoke stope rasta za građane znače nove fabrike, nova radna mesta, veće plate, veće penzije, bolje autoputeve, veću bezbednost u saobraćaju, bolje bolnice i vrtiće", naveo je Mali. Ministar je rekao da će se u narednom periodu ulagati još više u obrazovanje, digitalizaciju, unapređenje poslovnog okruženja, transport, energetiku, u sve što, kako ocenjuje, dodatno podstiče da naša zemlja bude atraktivnija i konkurentnija, a što je predviđeno projektom "Srbija 2025" i Programom ekonomskih politika (ERP). On je naglasio da je prošle godine ostvaren priliv stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra, a da je i 2018. godina po tom pitanju bila rekordna. "Preko 60 odsto svih investicija koje dođu u ovaj region, dolaze u Srbiju. Kada govorimo o projektu "Srbija 2025", 14 milijardi evra ćemo u narednih pet godina uložiti u kanalizaciju, vodovod, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, u železnicu, obrazovanje, zdravstvo, u mlade", rekao je ministar. Prema njegovim rečima, biće uložen veliki novac iz budžeta da bi se rešio problem odlaska iz zemlje. "Mi smo prihvatili taj problem i želimo da ga rešimo. Kada date mladima razlog za optimizam, kada vide da se neke stvari menjaju, da se otvaraju neki novi putevi, dolaze neke strane kompanije, da mogu nakon završetka fakulteta i škole da nađu posao, taj se optimizam povećava i onda se i teže odlučuju da odu", ocenio je Mali. Ministar je rekao da se prethodne godine dosta radilo i na izmeni propisa, pre svega zakona kojim se stvaraju bolje uslovi za poslovanje u Srbiji, a koji pomažu da zemlja napreduje na Duing biznis listi Svetske banke i naveo da je samo Ministarstvo finansija pripremilo 76, od oko 180 zakona, koji su prošli parlament. "Tu mislim na Zakon o javnim nabavkama, na čitav set poreskih zakona, zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji i druge. Ove godine nas čeka nastavak tih ekonomskih paketa, dakle, vrlo brzo će nam izaći i Zakon o igrama na sreću, idemo sa novim zakonima koji su vezani za dalji razvoj tržišta kapitala. Imao sam razgovore i o razvoju kriptovaluta u našoj zemlji, naredne nedelje očekuje me potpisivanje sporazuma sa Juroklir bankom, to su stvari koje se kao mali mozaik ili mala slagalica, polako uklapaju u jednu sliku atraktivne i normalne Srbije, Srbije koja se po svim parametrima i standardima poslovanja nimalo ne razlikuje od razvijenih zemalja EU i sveta", rekao je Mali. Ministar finansija osvrnuo se i na dalji razvoj tržišta kapitala i istakao da je izuzetno važno tržište obveznica. "Zamislite da u nekom domaćinstvu otplaćujete kredit koji ste uzeli za stan od 7,4 odsto, a sada je 1,6 odsto. Sledeća aukcija je bila 1,25. Dakle, međunarodno tržište kapitala, za one koji se bave time specifična je materija, to je najveći i najteži protivnik ili kritika makroekonomskih pokazatelja jedne zemlje. Kada kao država dobijete dobre stope zaduživanja, onda je to primer i za kompanije i preduzeća, njima se takođe smanjuju kamatne stope, imaju više novca za opremu, za ulaganje u proizvodnju, za novo zapošljavanje", zaključio je Mali.  

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3407771/mali-rad-i-rezultati-su-nasa-politika-necemo-od-toga-odustati

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: MALI: Rad i rezultati su naša politika, nećemo od toga odustati

Ministar finansija Siniša Mali danas je najavio da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojima će se razovarati o rezultatima u 2019. godini, o predviđenim stopama rasta, ali i o reformi platnih razreda i nastavku ...Foto: Tanjug/ Zoran Žestićministar finansijaPolitika 08.02.2020. 10:33h 08.02.2020. 10:41hMinistar finansija Siniša Mali danas je najavio da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojima će se razovarati o rezultatima u 2019. godini, o predviđenim stopama rasta, ali i o reformi platnih razreda i nastavku reforme Poreske uprave i zaključio da građane Srbije očekuje još dobrih vesti.Mali je podsetio da četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu, što je, kako je ocenio važno za građane Srbije i istakao da smo uštedeli 12,8 milijardi dinara više nego što smo potrošili.- Ne samo da smo se finansijski konsolidovali, nego smo u prethodnom periodu, kroz izgradnju novih auto-puteva, privlačenje stranih investicija, izgradnju mostova, izgradnju tunela, dakle ulaganja u novu infrastrukturu i otvaranja novih fabrika, uspeli da smanjimo nezaposlenost, i to kaže Evropska komisija, to kaže MMF, Svetska banka - objasnio je Mali i dodao da pada i javni dug.Ministar je podsetio i da je prosečna plata u decembru 2019. godine prešla nivo od 500 evra.- Rad i rezultati rada su naša politika poslednjih nekoliko godina, nećemo od toga odustati, tako ćemo nastaviti i dalje, mislim da to na kraju krajeva građani to i osete - rekao je ministar.On je naglasio da su svi makroekonomski indikatori dobri.- Sada je na nama da vidimo kako ćemo da rastemo. Ako smo 2018. ostvarili stopu rasta od 4,4 odsto, ako je prošle godine bila 4,2 odsto, mi kažemo da hoćemo da rastemo i pet i šest odsto godišnje, jer visoke stope rasta za građane Srbije znače nove fabrike, nova radna mesta, veće plate, veće penzije, bolje autoputeve, veću bezbednost u saobraćaju, bolje bolnice i vrtiće - naveo je ministar.Ovog jutra u emisiji "Svitanje" na @rtvpink razgovaramo o predstojećoj poseti Medjunarodnog monetarnog fonda, o dobrim rezultatima sa kojima smo završili prethodnu godinu, o usvajanju zakona koji su važni za poslovanje privrede i drugim važnim ekonomskim i političkim pitanjima.A post shared by Siniša Mali (@mali_sinisa) on Feb 7, 2020 at 10:07pm PSTMinistar je rekao da će se u narednom periodu ulagati još više u obrazovanje, digitalizaciju, unapređenje poslovnog okruženja, transport, energetiku, u sve što, kako ocenjuje, dodatno podstiče da naša zemlja bude atraktivnija i konkurentnija, a što je predviđeno projektom "Srbija 2025" i Programom ekonomskih politika (ERP).On je naglasio da je prošle godine ostvaren priliv stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra, a da je i 2018. godina po tom pitanju bila rekordna.- Preko 60 odsto svih investicija koje dođu u ovaj region dolaze u Srbiju. Kada govorimo o projektu "Srbija 2025", 14 milijardi evra ćemo u narednih pet godina uložiti u kanalizaciju, vodovod, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, u železnicu, obrazovanje, zdravstvo, u mlade - rekao je ministar.On je istakao da će biti uložen veliki novac iz budžeta da bi se rešio problem odlaska iz zemlje.- Mi smo prihvatili taj problem i želimo da ga rešimo. Kada date mladima razlog za optimizam, kada vide da se neke stvari menjaju, da se otvaraju neki novi putevi, dolaze neke strane kompanije, da mogu nakon završetka fakulteta i škole da nađu posao, taj se optimizam povećava i onda se i teže odlučuju da odu - ocenio je Mali.Ministar je rekao da se prethodne godine dosta radilo i na izmeni propisa, pre svega zakona kojim se stvaraju bolje uslovi za poslovanje u Srbiji, a koji pomažu da zemlja napreduje na Duing biznis listi Svetske banke i naveo da je samo Ministarstvo finansija pripremilo 76 od oko 180 zakona koji su prošli parlament.- Tu mislim na Zakon o javnim nabavkama, na čitav set poreskih zakona, zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji i druge. Ove godine nas čeka nastavak tih ekonomskih paketa, dakle, vrlo brzo će nam izaći i Zakon o igrama na sreću, idemo sa novim zakonima koji su vezani za dalji razvoj tržišta kapitala. Imao sam razgovore i o razvoju kriptovaluta u našoj zemlji, naredne nedelje očekuje me potpisivanje sporazuma sa Juroklir bankom, to su stvari koje se kao mali mozaik ili mala slagalica, polako uklapaju u jednu sliku atraktivne i normalne Srbije, Srbije koja po svim parametrima i standardima poslovanja se nimalo ne razlikuje od razvijenih zemalja EU i sveta - rekao je Mali.Ministar se osvrnuo i na dalji razvoj tržišta kapitala i istakao da je izuzetno važno tržište obveznica.- Zamislite da u nekom domaćinstvu otplaćujete kredit koji ste uzeli za stan od 7,4 odsto, a sada je 1,6 odsto. Sledeća aukcija je bila 1,25. Dakle, međunarodno tržište kapitala, za one koji se bave time, specifična je materija, to je najveći i najteži protivnik ili kritika makroekonomskih pokazatelja jedne zemlje. Kada kao država dobijete dobre stope zaduživanja onda je to primer i za kompanije i preduzeća, njima se takođe smanjuju kamatne stope, imaju više novca za opremu, za ulaganje u proizvodnju, za novo zapošljavanje - zaključio je Mali.(Kurir.rs/ FOTO: Tanjug/ Zoran Žestić)Siniša Mali, finansije, ministar finansija, MMF, foto: Marina Lopičić        

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/brnabic-sad-nikada-jasnije-da-pristina-treba-da-ukine-takse_1091858.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić: SAD nikada jasnije da Priština treba da ukine takse

Nikada jasnija poruka SAD nije bila kao što je sada da je neophodno da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić, navodeći da su tu poruku, osim...BEOGRAD - Nikada jasnija poruka SAD nije bila kao što je sada da je neophodno da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić, navodeći da su tu poruku, osim izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, uputili i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, kao i Žozef Borel, novi šef diplomatije EU.Brnabić je na TV Pink kazala da je Aljbin Kurti, dok nije postao premijer privremenih prištinskih institucija, drugo pričao i ocenila da je sada drugačija odgovornost na njemu. "Jedna je odgovornost kada ste u opoziciji, a druga je odgovornost kada ste direktno odgovorni za odnose Prištine i SAD", kazala je Brnabić i izrazila nadu da će takse zaista i biti ukinute. "To je odlično za Srbe na KiM, dobro je za ceo region zato što će se povući odluka za davanje nacionalne pripadnosti keksu i mleku. To je dobar signal za budućnost", kazala je premijerka. Ukidanje taksi je odlično i za sve ostale na KiM i za Albance koji su skupo platili cenu te političke odluke, kaže Brnabić, ističući da je plaćaju i danas i da će je plaćati sve dok se ta mera ne povuče. Govoreći o reciprocitetu koji je Kurti spominjao kako bi takse bile ukinute, Brnabić kaže da nije sigurna o kojem reciprocitetu pričaju. "Politika Vlada Srbije je potpuno jasna, nema tu sivih zona, nejasnoća, mi tražimo poštovanje svih potpisanih sporazuma, mi tražimo poštovanje CEFTA sporazuma, tu nema nejasnoća", ističe premijerka. Poručila je privremenim prištinskim institucijama da, ako im ne odgovara CEFTA sporazum, imaju na raspolaganju mnogo načina da pokrenu izmenu tog sporazuma. "Ali, dok se ne promeni, ima da se poštuje, to je osnovno u civilizovanom svetu", zaključila je Brnabić. Nova metodologija praktičnija i pragmatičnija Premijerka je izjavila da je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejiom i evropskim parlamentarcima Vladimirom Biličikom i Tanjom Fajon razgovarala o dve stvari - novoj metodologiji EK za pristupne pregovore i izbornim uslovima u Srbiji. Brnabić je za TV Pink kazala da je sa Varhejom razgovarala o novoj metodologiji i načinima na koji se ona može primeniti na Srbiju, s obzirom da je pravljena za Severnu Makedoniju i Albaniju i kaže da deli mišljenje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da metodologija deluije praktičnija i pragmatičnija. "Posebno je dobro to ako možemo da se nagradimo za implamentaciju, za reforme, sa sredstvima za infrastrukturu", kazala je Brnabić. Prema njenim rečima, sa Fajon i Bilčik razgovarala je o dijalogu u parlamentu i izbornim uslovima. "Oba sastanka su bila dobra, pozitivna, Srbija je puno uradila i ono što je važno reći jeste to da je Srbija sada zemlja od reči. Kada dođu znaju šta mogu da očekuju, ono što je dogovoreno to je ispunjeno. To je glavni zaključak", istakla je premijerka. Brnabić naglašava da sastanci dok se stvari dogovaraju nisu laki i lepi, jer dok se dogovara, zvaničnici Srbije bore se za to što treba da dogovore, za svoje principe. "Mi se ozbiljno bavimo tim i ne pristajemo na sve", kaže. Upitana da prokomentariše sumnje koje je izrazila Fajon u vezi izbornih uslova, Brnabić kaže da su te sumnje vezane za to što se promene dešavaju u izbornoj godini i za smanjenje cenzusa na tri odsto. Kako kaže, ona se sa tim ne slaže i kao i što je rekao Varheji, to šteti najvećoj stranci, odnosno SNS-u. "Veliki deo opozicije podržava manji cenzus, jer to širi demokratski potencijal parlamenta i da što više stranaka uđe u parlament", navodi premijerka. Kako kaže, promenjeni su još neki zakoni što je bio rezultat međuparlamentarnog dijaloga. "Ako smo krenuli u promenu izbornog zakona u izbornoj godini, ovo zaista nije problem, jer pre svega otvara prostor za veći pluralizam i šteti SNS-u i ako je SNS pristala na manji cenzus, stvarno ne vidim u čemu je problem", navodi ona. Premijerka je podsetila na to šta se dešavalo 2008. godine pred izbore i u tom smislu kazala da su se tada na najbrutalniji način kupovali glasovi i to tako što su četiri puta povećane penzije, čime je "polomljen" budžet Srbije. Kako navodi, tada je krenuo sunovrat budžeta zemlje. "Bilo je važno samo da se daju veće penzije", kaže premijerka i dodaje da je tada "polomljena" Srbija samo da bi se izbori dobili. Pred te izbore davane su, prema njenim rečima, odokativno ratne dnevnice u Topličkom okrugu i to samo tri dana pred izbore, zbog čega sadašnja vlast ima problema sa nizom sudskih procesa za diskriminaciju. Oni koji danas pričaju o bojkotu su najbrutalnije kršili vladavinu prava, zakone, lomili budžet, istakla je premijerka i ocenila da je njihov sadašnji nastup licemerje neviđenih razmera. Navodi da je iz tog razloga imala potrebu da reaguje na intervju Dragana Đilasa u nedeljniku "Vreme" i kazala da je pročitala veliku "količinu izjava koje nemaju veze sa vezom". "Danas pričaju da mogu da se povećaju plate za šest meseci, da Srbija može da se uredi za četiri godine i to pričaju ljudi koji su 10 godina odlučivali, koji su doveli zemlju do nezaposlenosti od preko 25 odsto, koji su doveli zemlju na korak do bankrota", navela je predsednica vlade. Kako kaže, danas pričaju da je potrebno više ulagati u obrazovanje i kulturu, a oni su imali 10 godina i nisu završili rekonstrukciju Narodnog muzeja, niti Muzeja savremene umetnosti i dodaje da tada ni jedna škola nije imala internet. Apelujem na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti Brnabić još jednom je danas, naglašavajući puno poštovanje prema državi Crnoj Gori i Vladi Crne Gore, apelovala da dođe do dijaloga o Zakonu o slobodi veroispovesti u toj zemlji. "Ja bih kao predsednica vlade u Srbiji, da postoji 29 posto građana Republike Srbije koji se po bilo kom pitanju ne slažu sa nekim zakonom, sela i razgovarala. Ne bih išla glavom kroz zid, mislim da to nije dovoljan demokratski princip", rekla je Brnabić na TV Pink. Uz naglasak da je Crna Gora suverena država i da ona ima puno poštovanje prema vladi Crne Gore, Brnabić je ponovila molbu da se na najotvoreniji mogući način sasluša šta ljudi imaju da kažu, zašto su zabrinuti, šta je to što ih muči. Podsetila je da je predsednik Aleksandar Vučić objasnio koliko je tanka linija između toga da mi podržavamo Srbe i toga da se mešate u unutrašnja pitanja. Istakla je da nikome ne odgovara nestabilnost i da je regionalna stabilnost princip broj jedan naše politike. Kako je navela, Srbija je sada izašla iz jako teškog perioda, i merama fiskalne konsolidacije došla na zelenu granu, ali regionalna stabilnost i povezivanje su ključna stvar da nastavimo brzo da rastemo, još više radnih mesta, da rastu plate, penzije. "Zato smo ekstra oprezni kako se odnosimo prema ovo pitanju", rekla je ona. "Ali naša obaveza, dužnost, želja je da se nađemo na raspolaganju našim ljudima gde god oni u regionu ili šire živeli i to je još jedna razlika Srbije danas i Srbije nekada. Mi tu podrsku dajemo otvoreno", rekla je Brnabić i dodala da Vučić redovno i otvoreno okuplja sve Srbe iz okruženja. Dodala je da joj je drago što je evropski komesar Oliver Varheji rekao da Brisel s pažnjom prati situaciju oko Zakona o slobodi veroispovesti. "Još jedan apel, molba za dijalog, 29 odsto stanonvištva, to su njihova osnovna ljudska prava, ako može da se uvaži. Želim da im se zahvalim jer to rade na najmirniji mogući način", zaključila je Brnabić. Hrabrost koju je Čomić pokazala je za divljenje O krađi čokoladica: Tužno, ozbiljna kleptomanija Predsednica Vlade Srbije izjavila je da slučaj nekadašnjeg direktora Agencije za javne nabavke Branka Jankovića, koji je uhvaćen u krađi čokoladica na jednoj benzinskoj pumpi, pokazatelj ozbiljne bolesti. "To pokazatelj ozbiljne kleptomanije. Njemu sigurno ne fali novca za čokoladicu koja košta 30-40 dinara. Ako on ima u sebi nešto što ga tera da krade, to je kleptomanija", rekla je Brnabić za TV Pink. Prema njenim rečima, ako se takav čovek bavio javnim nabavkama, i ako je Dragan Đilas pričao da je on jedan od najboljih kadrova, najpoštenijih ljudi, to je zaista veliki razlog za ogromnu zabrinutost, Brnabić je rekla da je sve to tužno, ali da je sigurna da ljudi koji se danas bave javnim nabavkama ne kradu čokoladice po benzinskim pumpama. "Kradete čokoladicu, sigurno imate novac za te čokoladice pokušavate da prevarite čoveka na pumpi, zamislite koliko je to ljudski jadno. Treba da budemo ljudi, pre svega on je morao da ima poštovanje prema čoveku koji radi na toj pumpi", zaključila je Brnabić. Premijerka je ocenila da je velika hrabrost to što se narodna poslanica Gordana Čomić vratila u parlament kako bi učestvovala u izmenama zakona o izbornom procesu i ocenila da to što etički odbor DS-a ne gleda na to blagonaklono, pokazuje njihovo shvatanje demokratije. Komentarišući situaciju Gordane Čomić, za koju je etički odbor DS-a predložio da bude isključena iz stranke jer se vratila u parlament sa predlogom zakona, mada ta stranka bojkotuje skupštinu, Brnabić za TV Pink kaže da je taj postupak DS-a najbolji pokazatelj kako oni shvataju demokratiju. Navodi da je ovo poslednji u nizu pokazatelja njihovog shvatanja demokratije i u tom smislu dodaje da su to počeli da pokazuju bojkotom parlamenta, "slamanjem" institucija, bojkotom dijaloga sa evroparlamentarcima. "Sada isključujete ljude koji imaju sopstveno mišljenje, jer hoće da se bore za veće učešće žena u parlamentarnom i političkom životu Srbije. Kažete sada ćete biti isključeni iz stranke - to je najbolji pokazatelj njihovog shvatanja demokratije i dijaloga", kaže Brnabić. Premijerka dodaje da Gordana Čomić nije osoba sa kojom se može lako nositi u parlamentu, jer ima ozbiljno znanje, političko iskustvo i kredibilitet. "Hrabrost koju je pokazala je za ogromno divljenje", navodi Brnabić i dodaje da je za poštovanje to što Čomić ponovo poziva na dijalog u parlamentu i kaže da je njena najveća bojazan od onih koji su protiv dijaloga. "Hvala joj na tim rečima. Mi mislimo da je dijalog u parlamentu jedini način da se gradi ova zemlja i jedini način da svaki građanin ima kontrolu nad tim dijalogom, jer se on direktno prenosi na televiziji", navodi premijerka. Zaključuje da joj je drago što ima sve više ljudi koji se ne slažu sa politikom Vlade Srbije, a koji sve više dižu glas protiv ekstremizma SzS-a.  

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/234009/Pocela-obuka-lobista.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Počela obuka lobista

U Agenciji za borbu protiv korupcije u toku je dvodnevna obuka prve grupe budućih lobista.Na poziv za obuku javilo se 46 kandidata, a zbog velikog broja prijavljenih, prva obuka biće održana u tri termina, objavljeno je na sajtu Agencije.   Prvi termin obuke bio je 6. i 7. februara, drugi je 18. i 19. februar, a treći 25. i 26. februara.   Pravilnikom o programu obuke obuhvaćeno je osam oblasti: ustavno uređenje Srbije, lobiranje, kodeks ponašanja učesnika u lobiranju, oblast državne uprave i lokalne samouprave, sukoba interesa i borbe protiv korupcije, finansiranja političkih subjekata, oblast krivičnih dela i prekršaja i oblast zaštite podataka o ličnosti.   Direktor Agencije Dragan Sikimić istakao je da je pred učesnicima obuke velika odgovornost jer, iako je lobiranje zakonom regulisana aktivnost, istraživanja pokazuju da u mnogim zemljama građani ne razlikuju lobiranje od korupcije.   "Od vašeg zalaganja i ozbiljnosti zavisiće kako će građani percipirati lobiste i da li ovako regulisana oblast lobiranja može da posluži kao primer dobre prakse drugim državama, članicama Saveta Evrope, koje lobiranje još nisu pravno uredile", kazao je Sikimić.   Kako se navodi na sajtu, zakonskim uređivanjem lobiranja u najvećoj meri se štiti javni interes, budući da se povećava javnost rada organa državne uprave, ojačava integritet i odgovornost lobiranih lica koja vrše javne funkcije i podiže poverenje građana u proces donošenja odluka, odnosno utvrđivanje pravila u vezi sa obavljanjem lobiranja.   Pomoćnica direktora Verka Atanasković rekla je da su zaposleni u Agenciji učili od istaknutih stručnjaka o međunarodnim standardima, regulisanju lobiranja kao mehanizma prevencije korupcije, kao i principima i praksi u ovom domenu.   "Lobiranje treba da bude transparentno i odgovorno i da doprinese jačanju demokratije", navela je Atanasković. Autor: Tanjug Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/index.php/politika/brnabic-nova-metodologija-prakticnija-i-pragmaticnija-08-02-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić: Nova metodologija praktičnija i pragmatičnija

BEOGRAD: Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i evropskim parlamentarcima Vladimirom Biličikom i Tanjom Fajon razgovarala o dve stvari - novoj metodologiji EK za pristupne pregovore i izbornim uslovima u Srbiji.Brnabić je za TV Pink kazala da je sa Varheljijem razgovarala o novoj metodologiji i načinima na koji se ona može primeniti na Srbiju, s obzirom da je pravljena za Severnu Makedoniju i Albaniju i kaže da deli mišljenje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da metodologija deluije praktičnija i pragmatičnija."Posebno je dobro to ako možemo da se nagradimo za implamentaciju, za reforme, sa sredstvima za infrastrukturu", kazala je Brnabić.Prema njenim rečima, sa Fajon i Bilčik razgovarala je o dijalogu u parlamentu i izbornim uslovima."Oba sastanka su bila dobra, pozitivna, Srbija je puno uradila i ono što je važno reći jeste to da je Srbija sada zemlja od reči. Kada dođu znaju šta mogu da očekuju, ono što je dogovoreno to je ispunjeno. To je glavni zaključak", istakla je premijerka.Brnabić naglašava da sastanci dok se stvari dogovaraju nisu laki i lepi, jer dok se dogovara, zvaničnici Srbije bore se za to što treba da dogovore, za svoje principe."Mi se ozbiljno bavimo tim i ne pristajemo na sve", kaže.Upitana da prokomentariše sumnje koje je izrazila Fajon u vezi izbornih uslova, Brnabić kaže da su te sumnje vezane za to što se promene dešavaju u izbornoj godini i za smanjenje cenzusa na tri odsto.Kako kaže, ona se sa tim ne slaže i kao i što je rekao Varhelji, to šteti najvećoj stranci, odnosno SNS-u."Veliki deo opozicije podržava manji cenzus, jer to širi demokratski potencijal parlamenta i da što više stranaka uđe u parlament", navodi premijerka.Kako kaže, promenjeni su još neki zakoni što je bio rezultat međuparlamentarnog dijaloga."Ako smo krenuli u promenu izbornog zakona u izbornoj godini, ovo zaista nije problem, jer pre svega otvara prostor za veći pluralizam i šteti SNS-u i ako je SNS pristala na manji cenzus, stvarno ne vidim u čemu je problem", navodi ona.Premijerka je podsetila na to šta se dešavalo 2008. godine pred izbore i u tom smislu kazala da su se tada na najbrutalniji način kupovali glasovi i to tako što su četiri puta povećane penzije, čime je "polomljen" budžet Srbije.Kako navodi, tada je krenuo sunovrat budžeta zemlje."Bilo je važno samo da se daju veće penzije", kaže premijerka i dodaje da je tada "polomljena" Srbija samo da bi se izbori dobili.Pred te izbore davane su, prema njenim rečima, odokativno ratne dnevnice u Topličkom okrugu i to samo tri dana pred izbore, zbog čega sadašnja vlast ima problema sa nizom sudskih procesa za diskriminaciju.Oni koji danas pričaju o bojkotu su najbrutalnije kršili vladavinu prava, zakone, lomili budžet, istakla je premijerka i ocenila da je njihov sadašnji nastup licemerje neviđenih razmera.Navodi da je iz tog razloga imala potrebu da reaguje na intervju Dragana ?ilasa u nedeljniku "Vreme" i kazala da je pročitala veliku "količinu izjava koje nemaju veze sa vezom"."Danas pričaju da mogu da se povećaju plate za šest meseci, da Srbija može da se uredi za četiri godine i to pričaju ljudi koji su 10 godina odlučivali, koji su doveli zemlju do nezaposlenosti od preko 25 odsto, koji su doveli zemlju na korak do bankrota", navela je predsednica vlade.Kako kaže, danas pričaju da je potrebno više ulagati u obrazovanje i kulturu, a oni su imali 10 godina i nisu završili rekonstrukciju Narodnog muzeja, niti Muzeja savremene umetnosti i dodaje da tada ni jedna škola nije imala internet.Brnabić: Hrabrost koju je Čomić pokazala je za divljenjePremijerka Ana Brnabić ocenila je danas da je velika hrabrost to što se narodna poslanica Gordana Čomić vratila u parlament kako bi učestvovala u izmenama zakona o izbornom procesu i ocenila da to što etički odbor DS-a ne gleda na to blagonaklono, pokazuje njihovo shvatanje demokratije.Komentarišući situaciju Gordane Čomić, za koju je etički odbor DS-a predložio da bude isključena iz stranke jer se vratila u parlament sa predlogom zakona, mada ta stranka bojkotuje skupštinu, Brnabić za TV Pink kaže da je taj postupak DS-a najbolji pokazatelj kako oni shvataju demokratiju.Navodi da je ovo poslednji u nizu pokazatelja njihovog shvatanja demokratije i u tom smislu dodaje da su to počeli da pokazuju bojkotom parlamenta, "slamanjem" institucija, bojkotom dijaloga sa evroparlamentarcima."Sada isključujete ljude koji imaju sopstveno mišljenje, jer hoće da se bore za veće učešće žena u parlamentarnom i političkom životu Srbije. Kažete sada ćete biti isključeni iz stranke - to je najbolji pokazatelj njihovog shvatanja demokratije i dijaloga", kaže Brnabić.Premijerka dodaje da Gordana Čomić nije osoba sa kojom se može lako nositi u parlamentu, jer ima ozbiljno znanje, političko iskustvo i kredibilitet."Hrabrost koju je pokazala je za ogromno divljenje", navodi Brnabić i dodaje da je za poštovanje to što Čomić ponovo poziva na dijalog u parlamentu i kaže da je njena najveća bojazan od onih koji su protiv dijaloga."Hvala joj na tim rečima. Mi mislimo da je dijalog u parlamentu jedini način da se gradi ova zemlja i jedini način da svaki građanin ima kontrolu nad tim dijalogom, jer se on direktno prenosi na televiziji", navodi premijerka.Zaključuje da joj je drago što ima sve više ljudi koji se ne slažu sa politikom Vlade Srbije, a koji sve više dižu glas protiv ekstremizma SzS-a.Brnabić:Apelujem na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovestiPremijerka Srbije Ana Brnabić još jednom je danas, naglašavajući puno poštovanje prema državi Crnoj Gori i Vladi Crne Gore, apelovala da dođe do dijaloga o Zakonu o slobodi veroispovesti u toj zemlji."Ja bih kao predsednica vlade u Srbiji, da postoji 29 posto građana Republike Srbije koji se po bilo kom pitanju ne slažu sa nekim zakonom, sela i razgovarala. Ne bih išla glavom kroz zid, mislim da to nije dovoljan demokratski princip", rekla je Brnabić na TV Pink.Uz naglasak da je Crna Gora suverena država i da ona ima puno poštovanje prema vladi Crne Gore, Brnabić je ponovila molbu da se na najotvoreniji mogući način sasluša šta ljudi imaju da kažu, zašto su zabrinuti, šta je to što ih muči.Podsetila je da je predsednik Aleksandar Vučić objasnio koliko je tanka linija između toga da mi podržavamo Srbe i toga da se mešate u unutrašnja pitanja.Istakla je da nikome ne odgovara nestabilnost i da je regionalna stabilnost princip broj jedan naše politike.Kako je navela, Srbija je sada izašla iz jako teškog perioda, i merama fiskalne konsolidacije došla na zelenu granu, ali regionalna stabilnost i povezivanje su ključna stvar da nastavimo brzo da rastemo, još više radnih mesta, da rastu plate, penzije."Zato smo ekstra oprezni kako se odnosimo prema ovo pitanju", rekla je ona."Ali naša obaveza, dužnost, želja je da se nađemo na raspolaganju našim ljudima gde god oni u regionu ili šire živeli i to je još jedna razlika Srbije danas i Srbije nekada. Mi tu podrsku dajemo otvoreno", rekla je Brnabić i dodala da Vučić redovno i otvoreno okuplja sve Srbe iz okruženja.Dodala je da joj je drago što je evropski komesar Oliver Varheji rekao da Brisel s pažnjom prati situaciju oko Zakona o slobodi veroispovesti."Još jedan apel, molba za dijalog, 29 odsto stanonvištva, to su njihova osnovna ljudska prava, ako može da se uvaži. Želim da im se zahvalim jer to rade na najmirniji mogući način", zaključila je Brnabić.Brnabić: SAD nikada jasnija da Priština treba ukinute takseNikada jasnija poruka SAD nije bila kao što je sada da je neophodno da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić, navodeći da su tu poruku, osim izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, uputili i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, kao i Žozef Borel, novi šef diplomatije EU.Brnabić je na TV Pink kazala da je Aljbin Kurti, dok nije postao premijer privremenih prištinskih institucija, drugo pričao i ocenila da je sada drugačija odgovornost na njemu."Jedna je odgovornost kada ste u opoziciji, a druga je odgovornost kada ste direktno odgovorni za odnose Prištine i SAD", kazala je Brnabić i izrazila nadu da će takse zaista i biti ukinute."To je odlično za Srbe na KiM, dobro je za ceo region zato što će se povući odluka za davanje nacionalne pripadnosti keksu i mleku. To je dobar signal za budućnost", kazala je premijerka.Ukidanje taksi je odlično i za sve ostale na KiM i za Albance koji su skupo platili cenu te političke odluke, kaže Brnabić, ističući da je plaćaju i danas i da će je plaćati sve dok se ta mera ne povuče.Govoreći o reciprocitetu koji je Kurti spominjao kako bi takse bile ukinute, Brnabić kaže da nije sigurna o kojem reciprocitetu pričaju."Politika Vlada Srbije je potpuno jasna, nema tu sivih zona, nejasnoća, mi tražimo poštovanje svih potpisanih sporazuma, mi tražimo poštovanje CEFTA sporazuma, tu nema nejasnoća", ističe premijerka.Poručila je privremenim prištinskim institucijama da, ako im ne odgovara CEFTA sporazum, imaju na raspolaganju mnogo načina da pokrenu izmenu tog sporazuma."Ali, dok se ne promeni, ima da se poštuje, to je osnovno u civilizovanom svetu", zaključila je Brnabić.Brnabić o krađi čokoladica: Tužno, ozbiljna kleptomanijaPredsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da slučaj nekadašnjeg direktora Agencije za javne nabavke Branka Jankovića, koji je uhvaćen u krađi čokoladica na jednoj benzinskoj pumpi, pokazatelj ozbiljne bolesti."To pokazatelj ozbiljne kleptomanije. Njemu sigurno ne fali novca za čokoladicu koja košta 30-40 dinara. Ako on ima u sebi nešto što ga tera da krade, to je kleptomanija", rekla je Brnabić za TV Pink.Prema njenim rečima, ako se takav čovek bavio javnim nabavkama, i ako je Dragan ?ilas pričao da je on jedan od najboljih kadrova, najpoštenijih ljudi, to je zaista veliki razlog za ogromnu zabrinutost,Brnabić je rekla da je sve to tužno, ali da je sigurna da ljudi koji se danas bave javnim nabavkama ne kradu čokoladice po benzinskim pumpama."Kradete čokoladicu, sigurno imate novac za te čokoladice pokušavate da prevarite čoveka na pumpi, zamislite koliko je to ljudski jadno. Treba da budemo ljudi, pre svega on je morao da ima poštovanje prema čoveku koji radi na toj pumpi", zaključila je Brnabić.                                                      

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Brnabić o krađi čokoladica: Tužno, ozbiljna kleptomanija

Brnabić o krađi čokoladica: Tužno, ozbiljna kleptomanijaBEOGRAD, 8. februara (Tanjug) - Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da slučaj nekadašnjeg direktora Agencije za javne nabavke Branka Jankovića, koji je uhvaćen u krađi čokoladica na jednoj benzinskoj pumpi, pokazatelj ozbiljne bolesti."To pokazatelj ozbiljne kleptomanije. Njemu sigurno ne fali novca za čokoladicu koja košta 30-40 dinara. Ako on ima u sebi nešto što ga tera da krade, to je kleptomanija", rekla je Brnabić za TV Pink.Prema njenim rečima, ako se takav čovek bavio javnim nabavkama, i ako je Dragan ?ilas pričao da je on jedan od najboljih kadrova, najpoštenijih ljudi, to je zaista veliki razlog za ogromnu zabrinutost,Brnabić je rekla da je sve to tužno, ali da je sigurna da ljudi koji se danas bave javnim nabavkama ne kradu čokoladice po benzinskim pumpama."Kradete čokoladicu, sigurno imate novac za te čokoladice pokušavate da prevarite čoveka na pumpi, zamislite koliko je to ljudski jadno. Treba da budemo ljudi, pre svega on je morao da ima poštovanje prema čoveku koji radi na toj pumpi", zaključila je Brnabić.(Kraj) nv/drm

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/politika/491733/brnabic-kradji-cokoladica-tuzno-ozbiljna-kleptomanija

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: BRNABIĆ O KRAĐI ČOKOLADICA: Tužno je to, ozbiljna kleptomanija!

Tanjug 11:33 08. 02. 2020.Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da slučaj nekadašnjeg direktora Agencije za javne nabavke Branka Jankovića, koji je uhvaćen u krađi čokoladica na jednoj benzinskoj pumpi, pokazatelj ozbiljne bolesti- To pokazatelj ozbiljne kleptomanije. Njemu sigurno ne fali novca za čokoladicu koja košta 30-40 dinara. Ako on ima u sebi nešto što ga tera da krade, to je kleptomanija - rekla je Brnabić za TV Pink.Prema njenim rečima, ako se takav čovek bavio javnim nabavkama, i ako je Dragan ?ilas pričao da je on jedan od najboljih kadrova, najpoštenijih ljudi, to je zaista veliki razlog za ogromnu zabrinutost,Brnabić je rekla da je sve to tužno, ali da je sigurna da ljudi koji se danas bave javnim nabavkama ne kradu čokoladice po benzinskim pumpama.- Kradete čokoladicu, sigurno imate novac za te čokoladice pokušavate da prevarite čoveka na pumpi, zamislite koliko je to ljudski jadno. Treba da budemo ljudi, pre svega on je morao da ima poštovanje prema čoveku koji radi na toj pumpi - zaključila je Brnabić.printscreen      

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: novaekonomija.rs

Link: https://novaekonomija.rs/vesti/vesti-iz-zemlje/rts-kupuje-opremu-za-prenos-olimpijskih-igara

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: RTS kupuje opremu za prenos Olimpijskih igara

RTS kupuje opremu za prenos Olimpijskih igaraFoto: Pixabay 08.02.2020 11:07 Nova ekonomija 0Radio-televizija Srbije raspisala tender za nabavku opreme za prenos predstojećih Olimpijskih igara koje se ove godine održavaju u Tokiju.Na Portalu javnih nabavki navodi se da je ukupna procenjena vrednost javne nabavke je 17 miliona dinara.Tender se sastoji od četiri partije, a RTS će nabavljati procesnu opremu za realizovanje prenosa, opremu za embedovanje, deembedovanje i kontrolu audio signala, storage server i opremu za kontrolu i rutiranje paketa.Oprema će se nakon završetka Olimpijskih igara biti vraćena u Beograd i ugrađena prema potrebama u sistem prenosa PJ TV tehnika.Rok za podnošenje ponuda je 30 dana, a RTS će odluku o najboljem ponuđaču doneti 25 dana nakon javnog otvaranja ponuda zakazanog za 9. mart.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3152102-sinisa-mali-najavio-dolazak-misije-mmf-a-u-beograd-krajem-februara

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Siniša Mali najavio dolazak misije MMF-a u Beograd krajem februara

08/02/20 |  11:29  »  11:43Ministar finansija Siniša Mali danas je najavio da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojom će se razgovarati o rezultatima u 2019, predviđenim stopama rasta, ali i o reformi platnih razreda i nastavku reforme Poreske uprave.Ističući da građane Srbije očekuje još dobrih vesti, Mali je za Pink podsetio da četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu, što je, kako je ocenio, važno za građane Srbije, i istakao da smo uštedeli 12,8 milijardi dinara više nego što smo potrošili.- Ne samo da smo se finansijski konsolidovali, nego smo u prethodnom periodu, kroz izgradnju novih auto-puteva, privlačenje stranih investicija, izgradnju mostova, izgradnju tunela, dakle ulaganja u novu infrastrukturu i otvaranja novih fabrika, uspeli da smanjimo nezaposlenost, i to kaže Evropska komisija, to kaže MMF, Svetska banka - objasnio je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.Navodeći da pada i javni dug, mnistar je podsetio i da je prosečna plata u decembru 2019. godine prešla nivo od 500 evra.- Rad i rezultati su naša politika poslednjih nekoliko godina, nećemo od toga odustati, tako ćemo nastaviti i dalje, mislim da, na kraju krajeva, građani to i osete - rekao je ministar.On je naglasio da su svi makroekonomski indikatori dobri.- Sada je na nama da vidimo kako ćemo da rastemo. Ako smo 2018. ostvarili stopu rasta od 4,4 odsto, ako je prošle godine bila 4,2 odsto, mi kažemo da hoćemo da rastemo i 5 i 6 odsto godišnje, jer visoke stope rasta za građane znače nove fabrike, nova radna mesta, veće plate, veće penzije, bolje autoputeve, veću bezbednost u saobraćaju, bolje bolnice i vrtiće - naveo je Mali.Ministar je rekao da će se u narednom periodu ulagati još više u obrazovanje, digitalizaciju, unapređenje poslovnog okruženja, transport, energetiku, u sve što, kako ocenjuje, dodatno podstiče da naša zemlja bude atraktivnija i konkurentnija, a što je predviđeno projektom "Srbija 2025" i Programom ekonomskih politika (ERP).Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZICOn je naglasio da je prošle godine ostvaren priliv stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra, a da je i 2018. godina po tom pitanju bila rekordna.Preko 60 odsto svih investicija koje dođu u ovaj region, dolaze u Srbiju. Kada govorimo o projektu "Srbija 2025", 14 milijardi evra ćemo u narednih pet godina uložiti u kanalizaciju, vodovod, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, u železnicu, obrazovanje, zdravstvo, u mlade, rekao je ministar.Prema njegovim rečima, biće uložen veliki novac iz budžeta da bi se rešio problem odlaska iz zemlje.- Mi smo prihvatili taj problem i želimo da ga rešimo. Kada date mladima razlog za optimizam, kada vide da se neke stvari menjaju, da se otvaraju neki novi putevi, dolaze neke strane kompanije, da mogu nakon završetka fakulteta i škole da nađu posao, taj se optimizam povećava i onda se i teže odlučuju da odu - ocenio je Mali.Ministar je rekao da se prethodne godine dosta radilo i na izmeni propisa, pre svega zakona kojim se stvaraju bolje uslovi za poslovanje u Srbiji, a koji pomažu da zemlja napreduje na Duing biznis listi Svetske banke i naveo da je samo Ministarstvo finansija pripremilo 76, od oko 180 zakona, koji su prošli parlament.- Tu mislim na Zakon o javnim nabavkama, na čitav set poreskih zakona, zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji i druge. Ove godine nas čeka nastavak tih ekonomskih paketa, dakle, vrlo brzo će nam izaći i Zakon o igrama na sreću, idemo sa novim zakonima koji su vezani za dalji razvoj tržišta kapitala. Imao sam razgovore i o razvoju kriptovaluta u našoj zemlji, naredne nedelje očekuje me potpisivanje sporazuma sa Juroklir bankom, to su stvari koje se kao mali mozaik ili mala slagalica, polako uklapaju u jednu sliku atraktivne i normalne Srbije, Srbije koja se po svim parametrima i standardima poslovanja nimalo ne razlikuje od razvijenih zemalja EU i sveta - rekao je Mali.Ministar finansija osvrnuo se i na dalji razvoj tržišta kapitala i istakao da je izuzetno važno tržište obveznica.- Zamislite da u nekom domaćinstvu otplaćujete kredit koji ste uzeli za stan od 7,4 odsto, a sada je 1,6 odsto. Sledeća aukcija je bila 1,25. Dakle, međunarodno tržište kapitala, za one koji se bave time specifična je materija, to je najveći i najteži protivnik ili kritika makroekonomskih pokazatelja jedne zemlje. Kada kao država dobijete dobre stope zaduživanja, onda je to primer i za kompanije i preduzeća, njima se takođe smanjuju kamatne stope, imaju više novca za opremu, za ulaganje u proizvodnju, za novo zapošljavanje - zaključio je Mali.(Telegraf.rs/Pink)                  

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: pravda.rs

Link: http://www.pravda.rs/2020/2/8/steze-se-obruc-oko-zorane-mihajlovic-ministarka-bi-uskoro-mogla-biti-saslusana/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: STEŽE SE OBRUČ OKO ZORANE MIHAJLOVIĆ?! Ministarka bi uskoro mogla biti saslušana

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uskoro bi mogla biti saslušana, pošto su dvojica njenih bliskih saradnika uhapšeni u roku od mesec dana zbog zloupotreba i korupcije, ocenjuju upućeni.Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uhapšen je u ponedeljak po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal u nastavku predistražnog postupka u vezi sa zloupotrebama u firmi "Infrastruktura železnice". To je drugi uhapšeni saradnik ministarke Mihajlović u proteklih mesec dana - sredinom januara priveden je direktor "Infrastruktura železnice" Miroljub Jevtić. Inače, vrednost javne nabavke za koju se terete je oko 350 miliona dinara. Obruč oko Mihajlovićeve se, prema mišljenju direktora Centra za vladavinu prava Ivana Ninića, evidentno steže.  - Po prirodi posla, državni sekretar je uvek drugi čovek ministarstva. Ali on nije slobodan strelac, već postupa po nalozima ministarke i isključivo njoj podnosi izveštaj o radu. Nijedan državni sekretar nema autonomiju u donošenju bilo kakve odluke - obrazlaže Ninić i konstatuje da je simptomatično da je gotovo ceo prvi tim ministarke umešan u korupciju i kriminal:  - Postavlja se pitanje kakvo je to društvo ministarka izabrala, u kojoj meri soliraju, odnosno u kojoj meri sprovode njene naloge. Odgovornost jeste individualna, ali koncepcija takvog delovanja može biti prethodno ugovorena. Zato istraga ne sme stati na ovom i u nekom momentu može se očekivati i da ministarka bude saslušana. Ovaj slučaj juče je bio tema i u parlamentu. Poslanik SRS Aleksandar Šešelj predložio je da se istraži sve što se dešavalo u tom resoru. Negirao optužbe Miodrag Poledica, kako se saznaje, negirao je juče pred tužiocem za organizovani kriminal optužbe koje mu se stavljaju na teret. Ispitivanje državnog sekretara trajalo je nešto više od sat i po i bio je šesti po redu saslušanih. Odgovarajući na pitanje o rekonstrukciji Pančevačkog mosta, Poledica je rekao da je kao državni sekretar samo potpisivao dokumenta koja su mu nadležne službe dostavljele. Tužilac je predložio da se uhapšenima odredi pritvor. Branilac Miodraga Poledice, Miodrag Rašić, nije hteo da komentariše slučaj. Kako je Šešelj isprozivao Čanka pročitajte OVDE. Izvor: Kurir

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:846307-Premijerka-Srbije-Nikada-jasnija-poruka-SAD-Pristini-da-je-neophodno-da-ukine-takse

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Premijerka Srbije: Nikada jasnija poruka SAD Prištini da je neophodno da ukine takse

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da slučaj nekadašnjeg direktora Agencije za javne nabavke Branka Jankovića, koji je uhvaćen u krađi čokoladica na jednoj benzinskoj pumpi, pokazatelj ozbiljne bolesti. "To pokazatelj ozbiljne kleptomanije. Njemu sigurno ne fali novca za čokoladicu koja košta 30-40 dinara. Ako on ima u sebi nešto što ga tera da krade, to je kleptomanija", rekla je Brnabić za TV Pink. Prema njenim rečima, ako se takav čovek bavio javnim nabavkama, i ako je Dragan Đilas pričao da je on jedan od najboljih kadrova, najpoštenijih ljudi, to je zaista veliki razlog za ogromnu zabrinutost. Brnabić je rekla da je sve to tužno, ali da je sigurna da ljudi koji se danas bave javnim nabavkama ne kradu čokoladice po benzinskim pumpama. "Kradete čokoladicu, sigurno imate novac za te čokoladice pokušavate da prevarite čoveka na pumpi, zamislite koliko je to ljudski jadno. Treba da budemo ljudi, pre svega on je morao da ima poštovanje prema čoveku koji radi na toj pumpi", zaključila je Brnabić. BRNABIĆ: SAD NIKADA JASNIJA DA PRIŠTINA TREBA UKINUTE TAKSE Nikada jasnija poruka SAD nije bila kao što je sada da je neophodno da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić, navodeći da su tu poruku, osim izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, uputili i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, kao i Žozef Borel, novi šef diplomatije EU. Brnabić je na TV Pink kazala da je Aljbin Kurti, dok nije postao premijer privremenih prištinskih institucija, drugo pričao i ocenila da je sada drugačija odgovornost na njemu. "Jedna je odgovornost kada ste u opoziciji, a druga je odgovornost kada ste direktno odgovorni za odnose Prištine i SAD", kazala je Brnabić i izrazila nadu da će takse zaista i biti ukinute. "To je odlično za Srbe na KiM, dobro je za ceo region zato što će se povući odluka za davanje nacionalne pripadnosti keksu i mleku. To je dobar signal za budućnost", kazala je premijerka. Ukidanje taksi je odlično i za sve ostale na KiM i za Albance koji su skupo platili cenu te političke odluke, kaže Brnabić, ističući da je plaćaju i danas i da će je plaćati sve dok se ta mera ne povuče. Govoreći o reciprocitetu koji je Kurti spominjao kako bi takse bile ukinute, Brnabić kaže da nije sigurna o kojem reciprocitetu pričaju. "Politika Vlada Srbije je potpuno jasna, nema tu sivih zona, nejasnoća, mi tražimo poštovanje svih potpisanih sporazuma, mi tražimo poštovanje CEFTA sporazuma, tu nema nejasnoća", ističe premijerka. Poručila je privremenim prištinskim institucijama da, ako im ne odgovara CEFTA sporazum, imaju na raspolaganju mnogo načina da pokrenu izmenu tog sporazuma. "Ali, dok se ne promeni, ima da se poštuje, to je osnovno u civilizovanom svetu", zaključila je Brnabić. BRNABIĆ:APELUJEM NA DIJALOG O ZAKONU O SLOBODI VEROISPOVESTI Premijerka Srbije Ana Brnabić još jednom je danas, naglašavajući puno poštovanje prema državi Crnoj Gori i Vladi Crne Gore, apelovala da dođe do dijaloga o Zakonu o slobodi veroispovesti u toj zemlji. "Ja bih kao predsednica vlade u Srbiji, da postoji 29 posto građana Republike Srbije koji se po bilo kom pitanju ne slažu sa nekim zakonom, sela i razgovarala. Ne bih išla glavom kroz zid, mislim da to nije dovoljan demokratski princip", rekla je Brnabić na TV Pink. Uz naglasak da je Crna Gora suverena država i da ona ima puno poštovanje prema vladi Crne Gore, Brnabić je ponovila molbu da se na najotvoreniji mogući način sasluša šta ljudi imaju da kažu, zašto su zabrinuti, šta je to što ih muči. Podsetila je da je predsednik Aleksandar Vučić objasnio koliko je tanka linija između toga da mi podržavamo Srbe i toga da se mešate u unutrašnja pitanja. Istakla je da nikome ne odgovara nestabilnost i da je regionalna stabilnost princip broj jedan naše politike. Kako je navela, Srbija je sada izašla iz jako teškog perioda, i merama fiskalne konsolidacije došla na zelenu granu, ali regionalna stabilnost i povezivanje su ključna stvar da nastavimo brzo da rastemo, još više radnih mesta, da rastu plate, penzije. "Zato smo ekstra oprezni kako se odnosimo prema ovo pitanju", rekla je ona. "Ali naša obaveza, dužnost, želja je da se nađemo na raspolaganju našim ljudima gde god oni u regionu ili šire živeli i to je još jedna razlika Srbije danas i Srbije nekada. Mi tu podrsku dajemo otvoreno", rekla je Brnabić i dodala da Vučić redovno i otvoreno okuplja sve Srbe iz okruženja. Dodala je da joj je drago što je evropski komesar Oliver Varheji rekao da Brisel s pažnjom prati situaciju oko Zakona o slobodi veroispovesti. "Još jedan apel, molba za dijalog, 29 odsto stanonvištva, to su njihova osnovna ljudska prava, ako može da se uvaži. Želim da im se zahvalim jer to rade na najmirniji mogući način", zaključila je Brnabić.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/ljudi/miodrag-poledica-prijatelj-i-saradnik/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Miodrag Poledica: Prijatelj i saradnik

Dočekavši državnog sekretara Miodraga Poledicu ispred zgrade Vlade Srbije nakon njegovog puštanja iz pritvora, Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, poslala je jasnu poruku javnosti da smatra da je član njenog kabineta nevin.Foto: FoNet/ MGSI To je učinila i na taj način što je prethodno na Instagram profilu postavila zajedničku fotografiju sa Poledicom napisavši za njega da je "prijatelj i saradnik". Tako je ministarka Mihajlović pružila podršku jednom od svojih najbližih saradnika jasno istakavši da je ubeđena da on nije umešan ni u kakve malverzacije. Miodrag Poledica je zbog sumnje da je umešan u korupcionašku aferu u Železnicama Srbije priveden u ponedeljak a dva dana kasnije Specijalni sud u Beogradu ga je pustio da se brani sa slobode uz meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim svedocima. U toku je istraga tužilaštva za organizovani kriminal koja se vodi protiv Poledice i još petorice osumnjičenih zbog sumnje da su izvršili zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge. Miodrag Poledica rođen je u Beogradu 1969. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu gde je i diplomirao na Saobraćajnom fakultetu. Na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu završio je specijalističke studije "Menadžment javne uprave". Na funkciju državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture imenovan je u aprilu 2014. godine a prethodno od avgusta 2012. godine obavljao je istu funkciju u Ministarstvu saobraćaja. Od 2003. do 2012. godine bio je načelnik Odeljenja za železnički i intermodalni transport u tom ministarstvu. Prethodno je radio u firmama "Direktna trgovina", JP "Parking servis", "Inex rent-a car", "Autocentar Bora Kečić" i "M&D cooperation". Predsedavajući je za pregovaračka poglavlja: 14-Transportna politika i 21-Transevropske mreže u pregovorima sa EU. Govori engleski jezik. Oženjen je i otac dvoje dece. Hapšenje, Ličnost Danas, Miodrag Poledica

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/hronika/od-starice-prisvojili-oko-50000-evra-08-02-2020

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Od starice prisvojili oko 50.000 evra?

U Posebnim odeljenju novosadskog Višeg suda za borbu protiv korupcije odložen je glavni pretres zbog nedolaska okrivljene blagajnice banke jer se, po rečima njenog supružnika, takođe optuženog, ona razbolela u noći uoči suđenja.Taj predmet je zanimljiv zato što je navodno rođak bake, koja je u devetoj deceniji života, a sada ima status oštećene, slučajno saznao da su optuženi prisvojili od nje pedesetak hiljada evra.Nezvanično saznajemo da je svojevremeno oštećenoj u saobraćajnoj nesreći poginuo sin koji je bio imućan, te joj je njegov novac prenet na račune, a službenica banke joj je donosila pare u kuću jer joj je zdravlje u tim godinma narušeno. Po prvom nalazima veštaka za grafoskopiju, vlasnica novca je nasamarena tako što je potpisivala dinarske uplate, dok su joj s računa skidane devizne.Postupajući zamenik višeg javnog tužioca je 7. oktobra 2016. godine podigao optužnicu protiv supružnika Jasne M. (49) i Aleksandra M. (50), oboje iz Novog Sada, zbog izvršenja krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica.Optužnicom, koja je stupila na pravnu snagu, okrivljeni se terete da su od kraja 2013. godine do polovine 2015, s direktnim umišljajem oštetili D. J. tako što je Jasna M. iskoristila svoj položaj odgovornog lica i, kao blagajnik banke, više desetina puta kopirala i falsifikovala potpis oštećene D. J., te s njenih deviznih i dinarskih računa podizala novac, u čemu joj je Aleksandar M. pomagao, jer je deo para prebačen na njegov račun, čime su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist od ukupno 5.754.000 dinara. Glavni pretres je odložen za 31. mart, a predsednica veća sudija Jasna Kovačević obavezala je branioca okrivljene da opravda njen izostanak, odnosno da dostavi medicinski izveštaj. M. Vujačić  

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/politika/nedelko-kovacevicobezbedili-smo-ravnomeran-razvoj-vojvodine-08-02-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov:  NEDELJKO KOVAČEVIĆ: Obezbedili smo ravnomeran razvoj Vojvodine 

Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine jedina je u državi koja prva, odmah posle novogodišnjih praznika, raspisuje konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u Vojvodini u novoj kalendarskoj godini, kako na tome od početka mandata insistira predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.Na taj način, ističe direktor Uprave Nedeljko Kovačević u razgovoru za "Dnevnik", stvore se uslovi da se na vreme obave poslovi neophodni pre početka izgradnje i da se u aprilu raspiše javna nabavka, a posle uspešno sprovedenog tendera u maju krenu građevinski radovi.Kovačević kaže da su i ove godine već u januaru završili sve konkurse i dodelili lokalnim samoupravama ukupno 3.196.868.471,01 dinar za realizaciju 23 projekta na teritoriji 22 opštine i grada u Vojvodini. Radi se o nastavku finansiranja 12 projekta i 11 novih projekta iz vodosnabdevanja i zaštite voda, lokalnog i regionalnog razvoja, saobraćajne infrastrukture, energetske efikasnosti, predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja i razvoja sporta. U Vojvodini su uređene 22 industrijske zone, od toga deset je izgrađeno, a 12 opremljeno- Za vodosnabdevanje i zaštitu voda dodelili smo ukupno 382 miliona dinara za tri projekta, i to u Vršcu za nastavak izgradnje kanalizacije otpadnih voda u naseljenom mestu Pavliš, u opštini Mali Iđoš za izgradnju magistralnog kolektora, a u Somboru za nastavak izgradnje vodovoda u naseljenom mestu Doroslovo - napominje Kovačević. - Ti projekti se ostvaruju zajedničkim ulaganjem Pokrajine i lokalnih samouprava. Foto: Kružni tok u Staroj Pazovi Foto: Uprva za Kapitalna ulaganja Pokrajina sufinansira tri projekta i u oblasti lokalnog i regionalnog razvoja. Za tu svrhu je dodelila ukupno 499.868.960 dinara Kikindi, Novom Sadu i Subotici. U Kikindi će se nastaviti izgradnja druge i treće faze gradske pijace, za to je Pokrajina izdvojila 115 miliona dinara, a Kikinda 20.305.681,34.- U Novom Sadu će posle izbora početi uređenje gradskog jezgra, odnosno Pozorišnog trga, prvu fazu radova Pokrajina i Grad Novi Sad finansiraju s po 184.868.960 dinara. U Subotici će biti rekonstruisana i restaurirana fasada zgrada u centru grada. Te radove finansiramo s 200 miliona dinara, a Grad Subotica ulaže 47.123.315,78 - ističe Kovačević. Najviše projekata završili s Novim SadomUprava za kapitalna ulaganje Vojvodine razvila je dobru saradnju sa svim lokalnim samoupravama. Kovačević navodi da u pogledu brzine pripreme i realizacije projekata prednjače Novi Sad i Ruma. - Najviše projekata smo imali s Novim Sadom. Sve što smo započeli, i završili smo - ističe on. On podseća na to da su u prošloj godini svaki grad i opština u Vojvodini dobili novac preko Uprave za kapitalna ulaganja za realizaciju najmanje tri do četiri projekata. Foto: Rekonstrukcije postrojenja za proizvodnju i izgradnju objekata za distribuciju toplotne energije u Temerinu Foto: Uprva za Kapitalna ulaganja - U protekle tri i po godine smo ispoštovali obećanje koje je predsednik Pokrajinske vlade dao na početku mandata da će biti ostvaren ravnomeran razvoj Vojvodine i da ćemo, u saradnji s lokalnim samoupravama, zajednički ulagati u razvoj. Sve što smo počeli, i završili smo - naglašava naš sagovornik.Podseća na to da su u Vojvodini opremljene ukupno 22 industrijske zone, od toga deset je izgrađeno, a 12 opremljeno. One su važan uslov za dolazak investitora u lokalnu samoupravu. Subotičko pozorište do kraja godineZa direktora je u prošloj godini najznačajniji projekat bio izgradnja zgrade Televizije Vojvodine na Mišeluku. Zgrada je podignuta u roku od dve godine. - Signal je pušten 25. novembra, građevinski radovi su završeni četiri meseca ranije od ugovorenog roka, koji je bio određen za mart 2020 - navodi Kovačević. - Preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine finansirana je i izgradnja "Žeželjevog" mosta. Ove godine nastavljamo finansiranje radova na pozorištu u Subotici. Ugovorena je osma faza izgradnje, i opredeljeno je po 400 miliona dinara iz Republike i Pokrajine. Deo novca će uložiti Grad Subotica. Nadam se da ćemo do kraja godine završti i subotičko pozorište - ocenio je Nedeljko Kovačević. Po završenom konkursu Uprave, novac je opredeljen i za finansiranje i sufinansiranje izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i sanacije objekata predškolskog i školskog obrazovanja. Pokrajina je dodelila ukupno 215 miliona dinara Irigu, Pećincima i Sremskoj Mitrovici. Kovačević navodi da će Irig uraditi energetsku sanaciju objekta "Čarolija" dečje ustanove "Dečja radost" u Irigu, Pećinci će nastaviti izgradnju objekta Predškolske ustanove "Vlada Obradović Kameni" u Šimanovcima, a Sremska Mitrovica će opremiti novi objekat OŠ "Jovan Popović" u tom gradu. Značajna svota - ukupno - 1,722 milijarda dinara - dodeljena je i za saobraćajnu infrastrukturu Adi, Baču, Bačkoj Palanci, Bačkom Petrovcu, Beočinu, Žablju, Irigu, Opovu, Pančevu, Rumi i Šidu. Dodeljen je novac i za realizaciju projekata iz oblasti energetske efikasnosti. Pokrajina je opštini Temerin dodelila 51.999.511. dinara za završnu fazu rekonstrukcije postrojenja za proizvodnju i izgradnju objekata za distribuciju toplotne energije u opštini. Učešće opštine u tom projektu je 10.399.902,20 dinara. Za razvoj sporta dodeljeno je ukupno 362 miliona dinara, od toga Beloj Crkvi 135.137.691,62 dinara i Zrenjaninu za drugu fazu adaptacije Gradskog stadiona 190.862.308,38. Eržebet Marjanov      

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: voice.org.rs

Link: http://voice.org.rs/javne-nabavke-kao-sredstvo-za-nagradivanje-podobnih-medija/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Javne nabavke kao sredstvo za nagrađivanje podobnih medija

Javne nabavke za usluge informisanja predstavljaju jednostavan način da se nagrade mediji bliski vlastima i obezbedi prostor za promovisanje lokalnih funkcionera. Iz novinarskih i medijskih udruženja su više puta stizali apeli na lokalne samouprave da prestanu sa ovom praksom. Ali, kako godine prolaze čini se da ova praksa postaje sve češća. Zakonom o javnom informisanju i medijima uređen je način na koji se, putem konkursa, iz budžetskih sredstava mogu sufinansirati medijski sadržaji od javnog interesa. Sadržaji koji se finansiraju na ovaj način bi trebalo da budu nekomercijalnog karaktera. Mnoge lokalne samouprave ali i javna preduzeća zaobilaze konkurse raspisujući javne nabavke za medijske usluge. Lokalne samouprave najčešće traže usluge prenosa sednica lokalne skupštine ili usluge oglašavanja. Problematična je praksa da se putem javnih nabavki traže i usluge izveštavanja o radu organa lokalne samouprave, što se dešavalo u prethodnom periodu.Aktuelni Zakon o javnom informisanju i medijima donet je 2014. godine. Najveća promena koju je ovaj zakon doneo u odnosu na prethodne je upravo uređeni mehanizam sufinansiranja medijskih sadržaja iz budžetskih sredstava. Zakon je predviđao izlazak države iz vlasništva u medijima. Predviđao je i privatizaciju medija čiji su osnivači bile lokalne samouprave, što je trebalo da smanji uticaj osnivača na rad medija i ukinuo privilegovan položaj koji su ovi mediji imali na tržištu.Neke lokalne samouprave odlučile su da, pored konkursa, medije finansiraju i putem javnih nabavki. Ovakve javne nabavke su u toku prošle godine raspisivane u Požarevcu, Boru, Loznici, Valjevu, Zrenjaninu…Nagrade za medije bliske vlastima, a sve "u skladu" sa zakonomKako za VOICE kaže advokat i stručnjak za medijsko pravo Veljko Milić, to je način na koji se mogu ignorisati pravila po kojima se putem konkursa medjima meže dodeliti novac."Zakon o javnom informisanju i medijima ne uređuje pitanja javnih nabavki za usluge informisanja, međutim zloupotrebama javnih nabavki medijima se zapravo dodeljuje javni novac mimo pravila konkursnog sufinansiranja i na taj način se zaobilaze i pravila o konkursnom sufinansiranju koja su uređena Zakonom o javnom informisanju i medijima", objašnjava Veljko Milić.Veljko Milić: Nabavke za medije bliske vlastimaOvakve javne nabavke jesu u skladu sa zakonom koji reguliše ovu oblast, ali se prema njegovim rečima one raspisuju za medije bliske vlastima."Javne nabavke za usluge informisanja jesu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, međutim javljaju se drugi problemi kao na primer da se kao jedini ponuđači javljaju lica bliska vladajućim garniturama i opštinama koje raspisuju javnu nabavku. Ili da se javna nabavka za informisanje od izuzetne važnosti za Novi Sad dodeli tabloidima iz Beograda. Ili da javna preduzeća direktnim ugovaranjem dodeljuju medijima iznose koji ne prelaze 500.000 dinara kada nije potrebno spravoditi javnu nabavku", ilustruje Veljko Milić.U ovom slučaju lokalna samouprava sama definiše kako i na koji način mediji treba da proizvode sadržaj. Prenosi sednica skupština opština i gradova su najčešći razlog za raspisivanje javnih nabavki. Javne nabavke ovakvog tipa se obično rapisuju na taj način da se njih mogu javiti samo lokalne televizije koje pokrivaju tu teritoriju. Pored prenosa sednica skupštine, pojedine samouprave raspisuju i nabavke za informisanje građana o radu organa grada. Ovo predstavlja direktno mešanje lokalne samouprave u uređivačku politiku nekog medija. Problematično je što se medijski sadržaji nastali na ovaj način emituju i u okviru informativnog programa medija, bez naznake da se u stvari radi o nekoj vrsti oglašavanja.Ćutolozi, daktilografi i držači mikrofonaGrad Požarevac svake godine raspisuje nekoliko javnih nabavki za medijske usluge. Jedna javna nabavka se raspisuje za televizijske prenose sednica skupštine grada. Uslove ove javne nabavke ispunjava samo jedan medji u ovom gradu, a to je televizija Sat.Uroš Urošević: Javni interes je u drugom planuPrema rečima novinara radija Bum 93 iz Požarevca Uroša Uroševića, mnogo veći problem od favorizovanja određenih medija predstavlja činjenica da lokalna samouprava znatno veća sredstva iz budžeta izdvaja za zadovoljavanje sopstvenog interesa ili sopstvenu promociju u medijima, u odnosu na ostvarivanje javnog interesa u projektima koji se se sufinansiraju iz budžeta."Ako, recimo, imate javnu nabavku za uslugu praćenja rada lokalne samouprave za televiziju sa regionalnim pokrivanjem, a pritom postoji samo jedna takva televizija u Požarevcu, onda je jasno da se favorizuje određeni medij. Isti slučaj je i za štampani medij regionalnog karaktera gde određena konkurencija postoji, ali vi kroz dodatne uslove koji se odnose na radno angažovana lica ili opremu precizno gađate određenu medijsku kuću. Nešto komplikovanija sitacija je kod radio stanica ili internetskih radio stanica gde se ne zahtevaju toliko strogi uslovi, ali je novac neuporedivo manji. Portali su, recimo, potpuno izuzeti iz javnih nabavki", kaže Uroš Urošević.Zanimljiva je javna nabavka za usluge radija koja je podeljena u dva dela - u prvom se traži usluga izveštavanja o radu organa grada. Od radio stanice se traži da izveštava o radu organa grada u trajanju od 300 minuta mesečno, što je oko 10 minuta dnevno, i da organizuje gostovanja gradskih funkcionera u trajanju od 60 minuta mesečno. Ovo je prošle godine građane Požarevca koštalo oko pola miliona dinara, a posao je dobio Hit radio iz Požarevaca. U drugom delu ove nabavke je tražena usluga internetskog radija sa sajtom koji je u obavezi da emituje samo pet minuta izveštaja dnevno. I ovaj posao, koji je dobio City radio, procenjen je na pola miliona dinara, iako je trajanje traženih izveštaja na dnevnom nivou dvostruko kraće.Na ovaj način se medijima koji svoj posao rade profesionalno šalje poruka da im se to ne isplati, ocenjuje novinar Uroš Urošević."Javni interes je u drugom planu jer samo jedna televizija dobije više para od javne nabavke za usluge informisanja, nego što deset medija zajedno dobiju novca na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Šta vam preostaje? Ili da nastavite da radite profesionalno i nadate se da ćete prikupiti dovoljno komitenata koji će se za male reklamirati na vašem mediju ili da se preobratite u ćutologa, daktilografa i držača mikrofona koji će uredno beležiti i objavljivati hvalospeve funkcionera upućene sebi samima", smatra Uroš Urošević.Dosadašnja praksa pokazuje da lokalne samouprave ne snose sankcije zbog ovakvih javnih nabavki. Veljko Milič smatra su glavni razlog za to politički pritisci."U nekim postupanjima i te kako ima elemenata krivičnog dela, ali pošto se radi o dodeli novca politički podobnim medijima, izostaje reakcija nadležnih organa, verovatno zbog političkih pritisaka", smatra Milić.Marko Lazić (VOICE, naslovna fotografija: Pixabay)Tekst je nastao u okviru projekta "Informisani građani, kontrolori lokalne vlasti", koji NDNV realizuje u saradnji sa organizacijom CRTAIstina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!                      

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/mali-stepen-saglasnosti-i-spremnosti-na-dijalog-sta-gradani-mogu-da-dobiju-uvodenjem/ld74k98

Autori: Tijana Grujić

Teme: Javne nabavke

Naslov: "MALI STEPEN SAGLASNOSTI I SPREMNOSTI NA DIJALOG" Šta građani mogu da dobiju uvođenjem dve stope PDV

Da li će biti smanjenja stopa na osnovnu hranu, dečju opremu i lekove, a povećana na luksuz ili će ostati jedinstvena stopa PDV ali uvećana uz istovremeno smanjenje doprinosa ili će biti neko drugo rešenje?Ovo su, između ostalog, zadaci radnih grupa koje će uskoro biti formirane u BiH, a po predlogu predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije. U radnim grupama će pored članova Saveta ministara, biti poslodavci i privrednici iz cele BiH.Prvo i najvažnije pitanje, naglasio je Tegeltija, je zaštita domaće privrede, zatim PDV, treće Zakon o javnim nabavkama za koje poslodavci tvrde da im otežava poslovanje, sledi set pitanja u vezi saobraćaja, te poslednja radna grupa koja će se baviti rasterećenjem rada, odnosno smanjenje stope poreza i doprinosa, te da se to "prelije na plate zaposlenih".-Radićemo zajedno i mislim da kod svih pitanja možemo postići ako ne apsolutnu, onda veliku saglasnost i odatle ćemo ići ka zakonskim rešenjima - rekao je Tegeltija.Tegeltija je već najavio da će ove godine biti usvojen novi zakon o PDV koji će, kako tvrdi, najviše pomoći privredi. On naglašava da upravo privrednici imaju najveći broj primedbi na zakonsko rešenje, te da će o tome kolika će biti stopa PDV-a biti odlučeno u zajedničkim razgovorima sa ključnim akterima.-Ništa nije teško niti neizvodivo. Ključna reč na kojoj ću insistirati jeste da postignemo konsenzus oko svih pitanja. Ono što je meni iznenađujuće jeste da postoji mali stepen saglasnosti i spremnosti na dijalog oko diferencirane stope i povećanja PDV-a - rekao je Tegeltija. Po njegovim rečima, ako se samo izgovori jedna rečenica u pravcu povećanja stope PDV, "raznorazni ekononomski analitičari i mediji reaguju potpuno subjektivno po tom pitanju, ne želeći da čuju drugu stranu".Telegeltija kaže da je jedna od mogućnosti uvođenje diferencirane stope PDV, te da se država odrekne dela prihoda za najvažnije proizvode poput osnovnih životnih namirnica, dečje hrane i bebi opreme.-Ali, moramo da znamo kako ćemo da nadomestimo gubitak dela prihoda. O tome ćemo sa poslovnom zajednicom da razgovaramo - navodi Tegeltija.Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik takođe zastupa ideju diferencirane stope s kojom bi se smanjilo opterećenje na osnovne životne namirnice.-Ideja diferencirane stope je da se smanji oporezivanje osnovnih životnih namirnica, dečje hrane i odeće, udžbenika i da to ide na nižu stopu od osam odsto, a da se za neku drugu robu poveća stopa PDV-a na 21 odsto, kako bi se nadomestio gubitak - objasnio je Dodik. Ipak, on kaže da uvođenje diferencirane stope PDV ne mora da bude po svaku cenu.Ekonomisti smatraju da se oko ovoga mora napraviti kvalitetna, sveobuhvatna analiza.-Glavno pitanje treba da bude šta će diferencirana stopa PDV da donese građanima. Da li će trgovci pojeftiniti proizvode na koje bi se uvela niža stopa PDV ako imamo u vidu da je forimiranje cena slobodno? Koliko proizvoda će imati nižu, a koliko višu stopu PDV i kako će se to odraziti na ukupnu potrošačku korpu. Sve su to pitanja na koja se moraju dati odgovori pre konačnog predloga rešenja - poručuju ekonomisti.Načelnik Uprave za indirektno oporezivanje može bez ikakvih problema tehnički da podrži sve ono što novo novo zakonsko rešenje bude tražilo.-U slučaju da to budu dve stope i to će tehnički UIO moći podržati. Sigurno je samo da će trebati ostaviti dovoljno vreme da se UIO, ali i svi poreski obveznici spreme za to. Pre svega, mislim da izmenu softverskih rešenja koja prate rad UIO, ali i poreskih obveznika. Ipak, nismo u potpunosti sigurani da li je to pravac u kojem BiH treba ići - navodi Kovačević.Sve međunarodne finansijske institucije, kako kaže, predlažu model PDV-a koji će biti najjednostavniji, a to znači da se jednom jedinstvenom, ali ne previskom stopom, oprezuje promet što šireg spektra dobara i usluga, sa postojanjem što manje izuzetaka.-Rekao bih da je upravo to sistem koji BIH već uspešno ima punih 14 godina. Međutim, UIO je institucija koja je isključivo nadležna za provođenje propisa iz oblasti indirektnih poreza i mi ćemo na kraju samo provoditi onaj zakon o PDV-u koji bude konačno usvojen u parlamentu BiH - poručuje Kovačević.Za predsednika UO Udruženja poslodavaca RS Adnana Smailbegovića ima smisla uvođenje bar dve stope PDV.-Ubeđen sam da bi proizvodi sa nižom stopom PDV pojefitinili jer bi postojao i pritisak javnosti - kaže Smailbegović i dodaje da će to sve biti stvar dogovora.Njegov kolega iz Republike Srpske Saša Trivić smatra da u BiH treba da ostane jedinstvena stopa PDV.-Mi smo skloni utajama poreza i kriminalu. Verujte, takvi jedva čekaju da se uvede više stopa PDV pa da muljaju i varaju državu - kaže Trivić.U svakom slučaju, poslodavci iz RS i FBiH će, kako kaže, prvo između sebe usaglasiti stavove i predloge i onda zajednički nastupati u razgovorima sa predsatvnicima institucija.Za šta se zalaže premijer Radovan ViškovićPorez na dodatu vrednost u BiH je uveden 2006. godine sa jedinstvenom stopom od 17 odsto. Nekoliko puta je bilo predloga da se uvede difrencirana stopa, ali nijednom nije postignuta politička saglasnost. Premijer RS Radovan Višković kaže da postoji radna verzija zakona o PDV-u na koji ima dosta prigovora u vezi sa rokovima, povratom PDV-a i brojnim drugim stvarima. Dogovor je da bude formirana radna grupa i da izuči sve modele, a da onda na njihov predlog vlade RS, FBiH i Savet ministara daju saglasnost. -Sve su opcije otvorene, ali ako pitate mene kao građanina, a ne kao premijera, smatram da BiH treba da ima diferenciranu stopu PDV-a. To znači da za osnovne životne namirnice, hranu, dečju opremu, školski pribor i slične artikle bude smanjena ili čak nulta stopa PDV-a, a da se većom stopom oporezuje luksuz. To je moje mišljenje, a šta će predložiti radna grupa, to u ovom trenutku ne znam - naveo je Višković.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: rs.seebiz.eu

Link: http://rs.seebiz.eu/mihajlovic-podrzala-poledicu/ar-204309/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: SEEbiz.eu / RS / Mihajlović podržala Poledicu

BEOGRAD - Miodrag Poledica je zbog sumnje da je umešan u korupcionašku aferu u Železnicama Srbije priveden u ponedeljak a dva dana kasnije Specijalni sud u Beogradu ga je pustio da se brani sa slobode uz meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim svedocima.To je učinila i na taj način što je prethodno na Instagram profilu postavila zajedničku fotografiju sa Poledicom napisavši za njega da je "prijatelj i saradnik".Tako je ministarka Mihajlović pružila podršku jednom od svojih najbližih saradnika jasno istakavši da je ubeđena da on nije umešan ni u kakve malverzacije.Miodrag Poledica je zbog sumnje da je umešan u korupcionašku aferu u Železnicama Srbije priveden u ponedeljak a dva dana kasnije Specijalni sud u Beogradu ga je pustio da se brani sa slobode uz meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim svedocima.U toku je istraga tužilaštva za organizovani kriminal koja se vodi protiv Poledice i još petorice osumnjičenih zbog sumnje da su izvršili zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge.Miodrag Poledica rođen je u Beogradu 1969. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu gde je i diplomirao na Saobraćajnom fakultetu.Na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu završio je specijalističke studije "Menadžment javne uprave".Na funkciju državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture imenovan je u aprilu 2014. godine a prethodno od avgusta 2012. godine obavljao je istu funkciju u Ministarstvu saobraćaja.Od 2003. do 2012. godine bio je načelnik Odeljenja za železnički i intermodalni transport u tom ministarstvu.Prethodno je radio u firmama "Direktna trgovina", JP "Parking servis", "Inex rent-a car", "Autocentar Bora Kečić" i "M&D cooperation". Predsedavajući je za pregovaračka poglavlja: 14-Transportna politika i 21-Transevropske mreže u pregovorima sa EU.Govori engleski jezik. Oženjen je i otac dvoje dece.        

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/tema/16880/

Autori: Insajder

Teme: Javne nabavke

Naslov: Šta otkriva dokumentacija o zloupotrebama u Infrastrukturama železnice (VIDEO)

Objavljeno: 8.02.2020 Tweet Nekoliko dana nakon što se u Skupštini i lično uverila u radikalske metode, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović suočila se s novim problemom - državni sekretar njenog ministarstva Miodrag Poledica priveden je u istrazi oko zloupotreba u državnom preduzeću Infrastruktura železnice. Dok ministarka Mihajlović tvrdi da je reč o političkom obračunu u kojem je zapravo meta ona, tužilaštvo smatra da je krivična prijava MUP-a dovoljan osnov za pokretanje istrage u slučaju tri hitne nabavke za sanaciju pruga. Dokumentacija do koje su došli novinari Insajdera donekle razjašnjava o čemu se zapravo radi.   Tri posla na sanaciji od državnih železnica dobila je privatna firma ZGOP. Sve tri nabavke sprovedene su po hitnom postupku - što znači bez javnog poziva. Iako je Uprava za javne nabavke za to dala zeleno svetlo, a stručnjaci rekli da su sanacije hitno potrebne, za MUP i Tužilaštvo za organizovani kriminal sporan je način dodeljivanja poslova. Kako pokazuje zvanična dokumentacija na osnovu koje je pokrenuta istraga, svaki put poziv je stizao na adrese dve privatne firme - ZGOP i Ingrap - omni. Sa njima je rukovodstvo državnog preduzeća Infrastruktura železnice direktno pregovaralo. Sumnja se da su direktor državnog preduzeća Infrastruktura železnice, Miroljub Jevtić i dvojica njegovih saradnika unapred obavestili direktora ZGOP-a da će dobiti posao i da su mu pomagali da pripremi ponude. Firma Ingrap - omni je, kako se navodi, namerno dostaviljala neprihvatljive ponude da bi se stvorio privid konkurencije. U dokumentaciji u koju je insajder imao uvid, navodi se da je ukupna ugovorena vrednost za sve tri nabavke oko 390 miliona dinara. Da je državno preduzeće Infrastruktura železnica u poslu sanacije tunela na deonici Raška-Kraljevo oštećeno za 31,5 miliona dinara, u slučaju deonice Kać - Titel za 22,7 miliona dinara, dok šteta u poslu sanacije infrastrukture na Pančevačkom mostu nije navedena. Dok je direktor Infrastrukture železnice sa saradnicima uhapšen sredinom januara zbog sumnje da je primio mito prilikom eksproprijacije, u istrazi spornih nabavki, konkrento za Pančevački most, priveden je i državni sekretar ministarstva saobraćaja Miodrag Poledica i to zbog sumnje na zloupotebu položaja. Tužilaštvo jedino za njega nije tražilo pritvor te je on posle saslušanja pušten. Privođenje Poledice ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović vidi kao napad na nju. U intervjuu za nedeljnik izjavila je da nije meta on, već ona. "Ja sam meta! I tu sam. Ne idem nikud. Ako sam ja bilo šta u ovom ministarstvu uradila a da nije u skladu sa zakonom , pa dajte to. Pokažite to! Samo ne želim da moj državni sekretar bude kolateralna šteta. Kao što ni ja sutra ne želim da nekom drugom budem kolateralna šteta. Prepoznajem obrise ko stoji iza toga i  verujem da će se "vrlo brzo sve videti...!" , navela je ministarka. Iako ministarka Mihajlović nije precizirala čije obrise prepoznaje, činjenica je da je istraga u ovim slučajevima pokrenuta na osnovu krivične prijave Ministarstva unatrašnjih poslova na čijem je čelu Nebojša Stefanović. Neobično je to što je privođenju Poledice i pokretanju istrage oko nabavki prethodio tekst u listu Alo u kojem se navodi da je direktor Infrastrukture u istrazi navodno rekao da je deo mita koji je uzimao za eksproprijaciju davao ministarki Mihajlović. Tu informaciju je prvo ona demantovala, a zatim i uhapšeni direktor.  Sam slučaj komentarisao je i predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić. Prvo je tvrdio da o tome nije čitao, da bi samo nekoliko minuta kasnije rekao: "Ja nisam čuo da je Zoranu bilo ko pominjao i uzgred skoro, ne skoro nego sam sasvim ubeđen da ona sa tim nema nikakve veze. Mislim da je ona pametno postupila i da je sačekala da prođe vreme i da ne pokazuje nervozu oko toga" , rekao je Vučić. Činjenica je da je Zorana Mihajlović već dugo na meti napada funkcionera iz Srpske napredne stranke, čiji je i sama funkcioner. Ovoga puta su tu ulogu preuzeli tabloidi a onda, na sraman način i poslanici srpske radikalne stranke u Skupštini.  Eventualni politički obračun u pozadini ovog slučaja ne menja činjenicu da u Srbiji postoji problem neadekvatne kontrole javnih nabavki, a državne železnice samo su jedan od primera. O tome svedoče brojni slučajevi sumnje na korupciju bez epiloga. Uhapšeni direktor Miroljub Jevtić na čelo preduzeća Infrastrukture železnice došao je na predlog ministarke Mihajlović. Nije jedini direktor Železnica protiv koga su pokretani postupci. 2010. zbog sumnje da je oštetio ovo preduzeće za oko 900.000 evra hapšen je Milanko Šarančić, a u martu prošle godine prvostepeno je oslobođen. Dagoljub Simonović, bivši predsednik opštine Grocka, kome se sada sudi pod optužbom da je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sa funkcije direktora Železnica smenjen je nakon niza medijskih navoda o zloupotrebama u tom preduzeću. Uprkos najavama, pa i sprovedenoj reorganizaciji, železnice, ali i druga javna i državna preduzeća, bila su i ostala "rupa bez dna" - dok država za njih izdvaja milione evra, adekvatne kontrole nema, a čelne pozicije u njima ostaju politički plen. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/crna-hronika/3408049/produzen-pritvor-zoraninom-direktoru-miroljub-jevtic-osumnjicen-za-dva-krivicna-dela-iza-resetaka-ostaje-jos-30-dana

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: PRODUŽEN PRITVOR ZORANINOM DIREKTORU: Miroljub Jevtić osumnjičen za dva krivična dela, iza rešetaka ostaje još 30 dana

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP Infrastruktura železnice Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Pritvor mu je produžen za još ...Ilustracija, Foto: Ministarstvo Građevinarstva Saobraćaja I InfrastruktureSpecijalni sudCrna Hronika 08.02.2020. 20:38h 08.02.2020. 20:38hBEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Pritvor mu je produžen za još 30 dana, precizirala je za Tanjug portparol suda Tatjana Tešić.Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je pre tri dana pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.Kada je u pitanju prvi slučaj Jevtić se teteti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada Dragoslav Burzanović, kao i dva novosadska advokata Zoran Stojanović i Vladislav Kostić.Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - Burzanvića, u službenim prostorijama.Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.U drugoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.(Kurir.rs/Tanjug)Miroljub Jevtić, Specijalni sud, direktor, pritvor, Infrastrukture železnice Srbije, mito, eksproprijacije, brze pruge, foto: Beta        

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/hronika/primio-mito-od-10000-evra-direktoru-infrastruktura-zeleznice-produzen-pritvor/lr12kyy

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: PRIMIO MITO OD 10.000 EVRA Direktoru "Infrastruktura železnice" produžen pritvor

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP ?"Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Pritvor mu je produžen za još 30 dana, precizirala je za Tanjug portparol suda Tatjana Tešić.Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je pre tri dana pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.Kada je u pitanju prvi slučaj Jevtić se teteti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog dru?tva ?Ratko Mitrović" iz Novog Sada Dragoslav Burzanović, kao i dva novosadska advokata Zoran Stojanović i Vladislav Kostić.Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - Burzanvića, u službenim prostorijama.Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.U drugoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produ?eno krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.      

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: novimagazin.rs

Link: http://www.novimagazin.rs/vesti/protest-u-kragujevcu-nema-izbora-u-zemlji-u-kojoj-se-gazi-ustav

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Protest u Kragujevcu: Nema izbora u zemlji u kojoj se gazi Ustav

"Ako smo se jednom opredelili na nepristajanje i rekli bojkot - onda je bojkot. Jednom nećemo izaći da bismo svaki sledeći put glasali kao normalni građani normalne zemlje u kojoj našim životima više neće dominirati strah i korupcija", rekao je Jovanović.On je rekao da nema izbora u zemlji gde se predsednica Vlade i predsednik države utrkuju u unižavanju funkcija koje obavljaju, kršenju zakletvi koje su položili i gaženju Ustava.Dodao je da se ne ide na izbore tamo gde ne postoji ni Ustavni sud, republički javni tužilac, Agencija za borbu protiv korupcije, REM, ni slobodni mediji."Nemojte imati dilemu. Ne ide se na izbore u zemlji gde ministar unutrašnjih poslova ima lažnu fakultetsku diplomu i doktorat i potkrada državu zajedno sa članovima svoje porodice, u državi gde ministar finansija krade intelektualnu svojinu", rekao je Jovanović.Poručio je da se ne stoji u redu za glasanje sa ojađenim ljudima čiji glas košta jednu ili dve "crvene" uz "kilo šećera i litar ulja gratis".Jovanović je rekao da građani koje je nazvao "nepristaše" dugo i uporno ne pristaju na okupiranu državu i neslobodu."Ne pristajemo da nam Srbija ostane pusta, bez mladosti i pameti, ne pristajemo da nam truju vazduh, a kradu vetar zbog profita, zagađuju vodu i uništavaju reke zbog profita", rekao je Jovanović.Kazao je da dani pred još jedne nameštene i pokradene takozvane izbore "podsećaju na neizvesnost čekanja u rovu pred neku veliku i izvesno krvavu bitku"."Svake noći pod okriljem mraka, iz naših rovova iz straha ili ko zna kojih razloga nestane po jedan naš, do juče smo mislili, saborac za bolju Srbiju", rekao je Jovanović i precizirao da je pre dva dana te "redove" ojačala Gordana Čomić."Izabrala je gospođa Čomić stranu. Prevelika emotivna ili prevelika vezanost za poslaničko mesto bila je jača od svega što je govorila decenijama", ocenio je Jovanović.Dodao je da ona grabi krupnim koracima ka još jednom poslaničkom mandatu, ka novim privilegijama, možda i nekom ambasadorskom mestu i rekao da se ona vratila u odvratan brlog beščašća iz srpske prošlosti, ucenjena ili pohlepna."Ali možda je i bolje da pobegnu svi koji bi nam verovatno zabili nož, kad neprijatelj najžešće napadne", poručio je Jovanović.Član Organizacionog odbora Nebojša Veljković je rekao da je Gordana Čomić otišla u političku istoriju u koju će otići i Šutanovac, kao što su otišli "Srbija 21", Nenad Čanak, Čedomir Jovanović i ostali."Moramo čuvati čast, to nam je ostalo jedino. Nemamo više šta da izgubimo", rekao je Veljković.Protest će biti održan i naredne subote na Đačkom trgu u 18 časova ispred Prve kragujevačke gimnazije, a najavljeno je da će se građanima tada obratiti Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana.              

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/protest-u-kragujevcu-nema-izbora-u-zemlji-u-kojoj-se-gazi-ustav/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Protest u Kragujevcu: Nema izbora u zemlji u kojoj se gazi Ustav

Protest "Jedan od pet miliona" održan je večeras na Đačkom trgu u Kragujevcu, a učesnici su poručili da ne odustaju od bojkota izbora, kako bi svaki sledeći put glasali kao "normalni građani normalne zemlje".Foto: Twitter (arhiva) "Ako smo se jednom opredelili na nepristajanje i rekli bojkot - onda je bojkot. Jednom nećemo izaći da bismo svaki sledeći put glasali kao normalni građani normalne zemlje u kojoj našim životima više neće dominirati strah i korupcija", rekao je Jovanović. On je rekao da nema izbora u zemlji gde se predsednica Vlade i predsednik države utrkuju u unižavanju funkcija koje obavljaju, kršenju zakletvi koje su položili i gaženju Ustava. Dodao je da se ne ide na izbore tamo gde ne postoji ni Ustavni sud, republički javni tužilac, Agencija za borbu protiv korupcije, REM, ni slobodni mediji. "Nemojte imati dilemu. Ne ide se na izbore u zemlji gde ministar unutrašnjih poslova ima lažnu fakultetsku diplomu i doktorat i potkrada državu zajedno sa članovima svoje porodice, u državi gde ministar finansija krade intelektualnu svojinu", rekao je Jovanović. Poručio je da se ne stoji u redu za glasanje sa ojađenim ljudima čiji glas košta jednu ili dve "crvene" uz "kilo šećera i litar ulja gratis". Jovanović je rekao da građani koje je nazvao "nepristaše" dugo i uporno ne pristaju na okupiranu državu i neslobodu. "Ne pristajemo da nam Srbija ostane pusta, bez mladosti i pameti, ne pristajemo da nam truju vazduh, a kradu vetar zbog profita, zagađuju vodu i uništavaju reke zbog profita", rekao je Jovanović. Kazao je da dani pred još jedne nameštene i pokradene takozvane izbore "podsećaju na neizvesnost čekanja u rovu pred neku veliku i izvesno krvavu bitku". "Svake noći pod okriljem mraka, iz naših rovova iz straha ili ko zna kojih razloga nestane po jedan naš, do juče smo mislili, saborac za bolju Srbiju", rekao je Jovanović i precizirao da je pre dva dana te "redove" ojačala Gordana Čomić. "Izabrala je gospođa Čomić stranu. Prevelika emotivna ili prevelika vezanost za poslaničko mesto bila je jača od svega što je govorila decenijama", ocenio je Jovanović. Dodao je da ona grabi krupnim koracima ka još jednom poslaničkom mandatu, ka novim privilegijama, možda i nekom ambasadorskom mestu i rekao da se ona vratila u odvratan brlog beščašća iz srpske prošlosti, ucenjena ili pohlepna. "Ali možda je i bolje da pobegnu svi koji bi nam verovatno zabili nož, kad neprijatelj najžešće napadne", poručio je Jovanović. Član Organizacionog odbora Nebojša Veljković je rekao da je Gordana Čomić otišla u političku istoriju u koju će otići i Šutanovac, kao što su otišli "Srbija 21", Nenad Čanak, Čedomir Jovanović i ostali. "Moramo čuvati čast, to nam je ostalo jedino. Nemamo više šta da izgubimo", rekao je Veljković. Protest će biti održan i naredne subote na Đačkom trgu u 18 časova ispred Prve kragujevačke gimnazije, a najavljeno je da će se gradjanima tada obratiti Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana. Bojkot, Jeda n od pet miliona, Kragujevac, ProtestBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a567726/Protest-1-od-5-miliona-u-Kragujevcu-ne-odustajemo-od-bojkota.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Protest "1 od 5 miliona" u Kragujevcu - ne odustajemo od bojkota

Autor:BetaProtest "Jedan od pet miliona" održan je večeras na Đačkom trgu u Kragujevcu, a učesnici su poručili da ne odustaju od bojkota izbora, kako bi svaki sledeći put glasali kao "normalni građani normalne zemlje"."Ako smo se jednom opredelili na nepristajanje i rekli bojkot - onda je bojkot. Jednom nećemo izaći da bismo svaki sledeći put glasali kao normalni građani normalne zemlje u kojoj našim životima više neće dominirati strah i korupcija", rekao je Saša Jovanović, docent Fakulteta mašinskih nauka. On je rekao da nema izbora u zemlji gde se predsednica Vlade i predsednik države utrkuju u unižavanju funkcija koje obavljaju, kršenju zakletvi koje su položili i gaženju Ustava.Dodao je da se ne ide na izbore tamo gde ne postoji ni Ustavni sud, republički javni tužilac, Agencija za borbu protiv korupcije, REM, ni slobodni mediji."Nemojte imati dilemu. Ne ide se na izbore u zemlji gde ministar unutrašnjih poslova ima lažnu fakultetsku diplomu i doktorat i potkrada državu zajedno sa članovima svoje porodice, u državi gde ministar finansija krade intelektualnu svojinu", rekao je Jovanović.Poručio je da se ne stoji u redu za glasanje sa ojađenim ljudima čiji glas košta jednu ili dve "crvene" uz "kilo šećera i litar ulja gratis".Jovanović je rekao da građani koje je nazvao "nepristaše" dugo i uporno ne pristaju na okupiranu državu i neslobodu."Ne pristajemo da nam Srbija ostane pusta, bez mladosti i pameti, ne pristajemo da nam truju vazduh, a kradu vetar zbog profita, zagađuju vodu i uništavaju reke zbog profita", rekao je Jovanović.Kazao je da dani pred još jedne nameštene i pokradene takozvane izbore "podsećaju na neizvesnost čekanja u rovu pred neku veliku i izvesno krvavu bitku"."Svake noći pod okriljem mraka, iz naših rovova iz straha ili ko zna kojih razloga nestane po jedan naš, do juče smo mislili, saborac za bolju Srbiju", rekao je Jovanović i precizirao da je pre dva dana te "redove" ojačala Gordana Čomić."Izabrala je gospođa Čomić stranu. Prevelika emotivna ili prevelika vezanost za poslaničko mesto bila je jača od svega što je govorila decenijama", ocenio je Jovanović.Dodao je da ona grabi krupnim koracima ka još jednom poslaničkom mandatu, ka novim privilegijama, možda i nekom ambasadorskom mestu i rekao da se ona vratila u odvratan brlog beščašća iz srpske prošlosti, ucenjena ili pohlepna."Ali možda je i bolje da pobegnu svi koji bi nam verovatno zabili nož, kad neprijatelj najžešće napadne", poručio je Jovanović.Član Organizacionog odbora Nebojša Veljković je rekao da je Gordana Čomić otišla u političku istoriju u koju će otići i Šutanovac, kao što su otišli "Srbija 21", Nenad Čanak, Čedomir Jovanović i ostali."Moramo čuvati čast, to nam je ostalo jedino. Nemamo više šta da izgubimo", rekao je Veljković.Protest će biti održan i naredne subote na đačkom trgu u 18 časova ispred Prve kragujevačke gimnazije, a najavljeno je da će se građanima tada obratiti Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana.                

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: happytv.rs

Link: http://happytv.rs/vesti/dru%C5%A1tvo/209265/direktor-infrastruktuta-%C5%BEeleznice-ostaje-u-pritvoru-jo%C5%A1-30-dana

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: DIREKTOR INFRASTRUKTUTA ŽELEZNICE OSTAJE U PRITVORU: Još 30 dana

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Pritvor mu je produžen za još 30 dana, precizirala je portparol suda Tatjana Tešić.Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je pre tri dana pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.Kada je u pitanju prvi slučaj Jevtić se teteti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada Dragoslav Burzanović, kao i dva novosadska advokata Zoran Stojanović i Vladislav Kostić.Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - Burzanvića, u službenim prostorijama.Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.U drugoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.        

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: glassumadije.rs

Link: http://www.glassumadije.rs/protest-u-kragujevcu-nema-izbora-u-zemlji-u-kojoj-se-gazi-ustav/

Autori: @Glas_Sumadije

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: PROTEST U KRAGUJEVCU: NEMA IZBORA U ZEMLJI U KOJOJ SE GAZI USTAV

Protest "Jedan od pet miliona" održan je večeras na Đačkom trgu u Kragujevcu, a učesnici su poručili da ne odustaju od bojkota izbora, kako bi svaki sledeći put glasali kao "normalni građani normalne zemlje". Ako smo se jednom opredelili na nepristajanje i rekli bojkot - onda je bojkot. Jednom nećemo izaći da bismo svaki sledeći put glasali kao normalni građani normalne zemlje u kojoj našim životima više neće dominirati strah i korupcija, rekao je Jovanović. On je rekao da nema izbora u zemlji gde se predsednica Vlade i predsednik države utrkuju u unižavanju funkcija koje obavljaju, kršenju zakletvi koje su položili i gaženju Ustava. Dodao je da se ne ide na izbore tamo gde ne postoji ni Ustavni sud, republički javni tužilac, Agencija za borbu protiv korupcije, REM, ni slobodni mediji. Nemojte imati dilemu. Ne ide se na izbore u zemlji gde ministar unutrašnjih poslova ima lažnu fakultetsku diplomu i doktorat i potkrada državu zajedno sa članovima svoje porodice, u državi gde ministar finansija krade intelektualnu svojinu, rekao je Jovanović. Poručio je da se ne stoji u redu za glasanje sa ojađenim ljudima čiji glas košta jednu ili dve "crvene" uz "kilo šećera i litar ulja gratis". Jovanović je rekao da građani koje je nazvao "nepristaše" dugo i uporno ne pristaju na okupiranu državu i neslobodu. Ne pristajemo da nam Srbija ostane pusta, bez mladosti i pameti, ne pristajemo da nam truju vazduh, a kradu vetar zbog profita, zagađuju vodu i uništavaju reke zbog profita, rekao je Jovanović. Kazao je da dani pred još jedne nameštene i pokradene takozvane izbore "podsećaju na neizvesnost čekanja u rovu pred neku veliku i izvesno krvavu bitku". Svake noći pod okriljem mraka, iz naših rovova iz straha ili ko zna kojih razloga nestane po jedan naš, do juče smo mislili, saborac za bolju Srbiju, rekao je Jovanović i precizirao da je pre dva dana te "redove" ojačala Gordana Čomić. Izabrala je gospođa Čomić stranu. Prevelika emotivna ili prevelika vezanost za poslaničko mesto bila je jača od svega što je govorila decenijama, ocenio je Jovanović. Dodao je da ona grabi krupnim koracima ka još jednom poslaničkom mandatu, ka novim privilegijama, možda i nekom ambasadorskom mestu i rekao da se ona vratila u odvratan brlog beščašća iz srpske prošlosti, ucenjena ili pohlepna. Ali možda je i bolje da pobegnu svi koji bi nam verovatno zabili nož, kad neprijatelj najžešće napadne, poručio je Jovanović. Član Organizacionog odbora Nebojša Veljković je rekao da je Gordana Čomić otišla u političku istoriju u koju će otići i Šutanovac, kao što su otišli "Srbija 21", Nenad Čanak, Čedomir Jovanović i ostali. Moramo čuvati čast, to nam je ostalo jedino. Nemamo više šta da izgubimo, rekao je Veljković. Protest će biti održan i naredne subote na Đačkom trgu u 18 časova ispred Prve kragujevačke gimnazije, a najavljeno je da će se gradjanima tada obratiti Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana. Piše: Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/3844993/produzen-pritvor-30-dana-direktoru-infrastruktura-zeleznice.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Produžen pritvor direktoru "Infrastruktura železnice"

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaSpecijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Pritvor mu je produžen za još 30 dana, precizirala je za Tanjug portparolka suda Tatjana Tešić. Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode. Protiv Jevtića je pre tri dana pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu. Kada je u pitanju prvi slučaj Jevtić se teteti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada Dragoslav Burzanović, kao i dva novosadska advokata Zoran Stojanović i Vladislav Kostić. Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - Burzanovića, u službenim prostorijama. Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću. U drugoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.    

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3152235-primio-mito-od-10000-evra-direktoru-infrastruktura-zeleznice-produzen-pritvor

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Primio mito od 10.000 evra: Direktoru "Infrastruktura železnice" produžen pritvor

08/02/20 |  21:35Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Pritvor mu je produžen za još 30 dana, precizirala je za Tanjug portparol suda Tatjana Tešić.Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je pre tri dana pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.Kada je u pitanju prvi slučaj Jevtić se teteti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada Dragoslav Burzanović, kao i dva novosadska advokata Zoran Stojanović i Vladislav Kostić.Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - Burzanvića, u službenim prostorijama.Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.U drugoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.(Telegraf.rs/Tanjug)        

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/hronika/produzen-pritvor-direktoru-infrastruktura-zeleznice_1091987.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Produžen pritvor direktoru "Infrastruktura železnice"

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP Infrastruktura železnice Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama...BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Pritvor mu je produžen za još 30 dana, precizirala je za Tanjug portparol suda Tatjana Tešić. Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode. Protiv Jevtića je pre tri dana pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu. Kada je u pitanju prvi slučaj Jevtić se tereti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada Dragoslav Burzanović, kao i dva novosadska advokata Zoran Stojanović i Vladislav Kostić. Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - Burzanovića, u službenim prostorijama. Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću. U drugoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.  

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/hronika/hronika/186158/produzen-pritvor-zoraninom-direktoru-jevticu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Produžen pritvor Zoraninom direktoru Jevtiću

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.IZVOR: Tanjug, Republika subota, 8. 2. 2020.| 21:10 0Pritvor mu je produžen za još 30 dana, precizirala je za Tanjug portparol suda Tatjana Tešić. Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je pre tri dana pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.Kada je u pitanju prvi slučaj Jevtić se teteti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada Dragoslav Burzanović, kao i dva novosadska advokata Zoran Stojanović i Vladislav Kostić.Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - Burzanvića, u službenim prostorijama.Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.U drugoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.      

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/hronika/primio-mito-od-10000-evra-direktoru-infrastruktura-zeleznice-produzen-pritvor/lr12kyy

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: IZA REŠETAKA ZBOG MITA OD 10.000 EVRA Direktoru "Infrastruktura železnice" produžen pritvor

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP ?"Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Pritvor mu je produžen za još 30 dana, precizirala je za Tanjug portparol suda Tatjana Tešić.Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je pre tri dana pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.Kada je u pitanju prvi slučaj Jevtić se teteti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog dru?tva ?Ratko Mitrović" iz Novog Sada Dragoslav Burzanović, kao i dva novosadska advokata Zoran Stojanović i Vladislav Kostić.Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - Burzanvića, u službenim prostorijama.Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.U drugoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produ?eno krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.      

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: nspm.rs

Link: http://ftp.nspm.rs/hronika/ana-brnabic-nadam-se-da-ce-u-crnoj-gori-doci-do-dijaloga-o-zakonu-o-slobodi-veroispovesti.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ana Brnabić: SAD nikada jasnije da Priština treba da ukine takse; Apelujem da u Crnoj Gori dođe do dijaloga o Zakonu o slobodi veroispovesti

BEOGRAD - Nikada jasnija poruka SAD nije bila kao što je sada da je neophodno da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić, navodeći da su tu poruku, osimHronika subota, 08. februar 2020. BEOGRAD - Nikada jasnija poruka SAD nije bila kao što je sada da je neophodno da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić, navodeći da su tu poruku, osim izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, uputili i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, kao i Žozef Borel, novi šef diplomatije EU. Brnabić je na TV Pink kazala da je Aljbin Kurti, dok nije postao premijer privremenih prištinskih institucija, drugo pričao i ocenila da je sada drugačija odgovornost na njemu. "Jedna je odgovornost kada ste u opoziciji, a druga je odgovornost kada ste direktno odgovorni za odnose Prištine i SAD", kazala je Brnabić i izrazila nadu da će takse zaista i biti ukinute. "To je odlično za Srbe na KiM, dobro je za ceo region zato što će se povući odluka za davanje nacionalne pripadnosti keksu i mleku. To je dobar signal za budućnost", kazala je premijerka. Ukidanje taksi je odlično i za sve ostale na KiM i za Albance koji su skupo platili cenu te političke odluke, kaže Brnabić, ističući da je plaćaju i danas i da će je plaćati sve dok se ta mera ne povuče. Govoreći o reciprocitetu koji je Kurti spominjao kako bi takse bile ukinute, Brnabić kaže da nije sigurna o kojem reciprocitetu pričaju. "Politika Vlada Srbije je potpuno jasna, nema tu sivih zona, nejasnoća, mi tražimo poštovanje svih potpisanih sporazuma, mi tražimo poštovanje CEFTA sporazuma, tu nema nejasnoća", ističe premijerka. Poručila je privremenim prištinskim institucijama da, ako im ne odgovara CEFTA sporazum, imaju na raspolaganju mnogo načina da pokrenu izmenu tog sporazuma. "Ali, dok se ne promeni, ima da se poštuje, to je osnovno u civilizovanom svetu", zaključila je Brnabić. Nova metodologija praktičnija i pragmatičnija Premijerka je izjavila da je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejiom i evropskim parlamentarcima Vladimirom Biličikom i Tanjom Fajon razgovarala o dve stvari - novoj metodologiji EK za pristupne pregovore i izbornim uslovima u Srbiji. Brnabić je za TV Pink kazala da je sa Varhejom razgovarala o novoj metodologiji i načinima na koji se ona može primeniti na Srbiju, s obzirom da je pravljena za Severnu Makedoniju i Albaniju i kaže da deli mišljenje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da metodologija deluije praktičnija i pragmatičnija. "Posebno je dobro to ako možemo da se nagradimo za implamentaciju, za reforme, sa sredstvima za infrastrukturu", kazala je Brnabić. Prema njenim rečima, sa Fajon i Bilčik razgovarala je o dijalogu u parlamentu i izbornim uslovima. "Oba sastanka su bila dobra, pozitivna, Srbija je puno uradila i ono što je važno reći jeste to da je Srbija sada zemlja od reči. Kada dođu znaju šta mogu da očekuju, ono što je dogovoreno to je ispunjeno. To je glavni zaključak", istakla je premijerka. Brnabić naglašava da sastanci dok se stvari dogovaraju nisu laki i lepi, jer dok se dogovara, zvaničnici Srbije bore se za to što treba da dogovore, za svoje principe. "Mi se ozbiljno bavimo tim i ne pristajemo na sve", kaže. Upitana da prokomentariše sumnje koje je izrazila Fajon u vezi izbornih uslova, Brnabić kaže da su te sumnje vezane za to što se promene dešavaju u izbornoj godini i za smanjenje cenzusa na tri odsto. Kako kaže, ona se sa tim ne slaže i kao i što je rekao Varheji, to šteti najvećoj stranci, odnosno SNS-u. "Veliki deo opozicije podržava manji cenzus, jer to širi demokratski potencijal parlamenta i da što više stranaka uđe u parlament", navodi premijerka. Kako kaže, promenjeni su još neki zakoni što je bio rezultat međuparlamentarnog dijaloga. "Ako smo krenuli u promenu izbornog zakona u izbornoj godini, ovo zaista nije problem, jer pre svega otvara prostor za veći pluralizam i šteti SNS-u i ako je SNS pristala na manji cenzus, stvarno ne vidim u čemu je problem", navodi ona. Premijerka je podsetila na to šta se dešavalo 2008. godine pred izbore i u tom smislu kazala da su se tada na najbrutalniji način kupovali glasovi i to tako što su četiri puta povećane penzije, čime je "polomljen" budžet Srbije. Kako navodi, tada je krenuo sunovrat budžeta zemlje. "Bilo je važno samo da se daju veće penzije", kaže premijerka i dodaje da je tada "polomljena" Srbija samo da bi se izbori dobili. Pred te izbore davane su, prema njenim rečima, odokativno ratne dnevnice u Topličkom okrugu i to samo tri dana pred izbore, zbog čega sadašnja vlast ima problema sa nizom sudskih procesa za diskriminaciju. Oni koji danas pričaju o bojkotu su najbrutalnije kršili vladavinu prava, zakone, lomili budžet, istakla je premijerka i ocenila da je njihov sadašnji nastup licemerje neviđenih razmera. Navodi da je iz tog razloga imala potrebu da reaguje na intervju Dragana Đilasa u nedeljniku "Vreme" i kazala da je pročitala veliku "količinu izjava koje nemaju veze sa vezom". "Danas pričaju da mogu da se povećaju plate za šest meseci, da Srbija može da se uredi za četiri godine i to pričaju ljudi koji su 10 godina odlučivali, koji su doveli zemlju do nezaposlenosti od preko 25 odsto, koji su doveli zemlju na korak do bankrota", navela je predsednica vlade. Kako kaže, danas pričaju da je potrebno više ulagati u obrazovanje i kulturu, a oni su imali 10 godina i nisu završili rekonstrukciju Narodnog muzeja, niti Muzeja savremene umetnosti i dodaje da tada ni jedna škola nije imala internet. Apelujem na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti Brnabić još jednom je danas, naglašavajući puno poštovanje prema državi Crnoj Gori i Vladi Crne Gore, apelovala da dođe do dijaloga o Zakonu o slobodi veroispovesti u toj zemlji. "Ja bih kao predsednica vlade u Srbiji, da postoji 29 posto građana Republike Srbije koji se po bilo kom pitanju ne slažu sa nekim zakonom, sela i razgovarala. Ne bih išla glavom kroz zid, mislim da to nije dovoljan demokratski princip", rekla je Brnabić na TV Pink. Uz naglasak da je Crna Gora suverena država i da ona ima puno poštovanje prema vladi Crne Gore, Brnabić je ponovila molbu da se na najotvoreniji mogući način sasluša šta ljudi imaju da kažu, zašto su zabrinuti, šta je to što ih muči. Podsetila je da je predsednik Aleksandar Vučić objasnio koliko je tanka linija između toga da mi podržavamo Srbe i toga da se mešate u unutrašnja pitanja. Istakla je da nikome ne odgovara nestabilnost i da je regionalna stabilnost princip broj jedan naše politike. Kako je navela, Srbija je sada izašla iz jako teškog perioda, i merama fiskalne konsolidacije došla na zelenu granu, ali regionalna stabilnost i povezivanje su ključna stvar da nastavimo brzo da rastemo, još više radnih mesta, da rastu plate, penzije. "Zato smo ekstra oprezni kako se odnosimo prema ovo pitanju", rekla je ona. "Ali naša obaveza, dužnost, želja je da se nađemo na raspolaganju našim ljudima gde god oni u regionu ili šire živeli i to je još jedna razlika Srbije danas i Srbije nekada. Mi tu podrsku dajemo otvoreno", rekla je Brnabić i dodala da Vučić redovno i otvoreno okuplja sve Srbe iz okruženja. Dodala je da joj je drago što je evropski komesar Oliver Varheji rekao da Brisel s pažnjom prati situaciju oko Zakona o slobodi veroispovesti. "Još jedan apel, molba za dijalog, 29 odsto stanonvištva, to su njihova osnovna ljudska prava, ako može da se uvaži. Želim da im se zahvalim jer to rade na najmirniji mogući način", zaključila je Brnabić. Hrabrost koju je Čomić pokazala je za divljenje Premijerka je ocenila da je velika hrabrost to što se narodna poslanica Gordana Čomić vratila u parlament kako bi učestvovala u izmenama zakona o izbornom procesu i ocenila da to što etički odbor DS-a ne gleda na to blagonaklono, pokazuje njihovo shvatanje demokratije. Komentarišući situaciju Gordane Čomić, za koju je etički odbor DS-a predložio da bude isključena iz stranke jer se vratila u parlament sa predlogom zakona, mada ta stranka bojkotuje skupštinu, Brnabić za TV Pink kaže da je taj postupak DS-a najbolji pokazatelj kako oni shvataju demokratiju. Navodi da je ovo poslednji u nizu pokazatelja njihovog shvatanja demokratije i u tom smislu dodaje da su to počeli da pokazuju bojkotom parlamenta, "slamanjem" institucija, bojkotom dijaloga sa evroparlamentarcima. "Sada isključujete ljude koji imaju sopstveno mišljenje, jer hoće da se bore za veće učešće žena u parlamentarnom i političkom životu Srbije. Kažete sada ćete biti isključeni iz stranke - to je najbolji pokazatelj njihovog shvatanja demokratije i dijaloga", kaže Brnabić. Premijerka dodaje da Gordana Čomić nije osoba sa kojom se može lako nositi u parlamentu, jer ima ozbiljno znanje, političko iskustvo i kredibilitet. "Hrabrost koju je pokazala je za ogromno divljenje", navodi Brnabić i dodaje da je za poštovanje to što Čomić ponovo poziva na dijalog u parlamentu i kaže da je njena najveća bojazan od onih koji su protiv dijaloga. "Hvala joj na tim rečima. Mi mislimo da je dijalog u parlamentu jedini način da se gradi ova zemlja i jedini način da svaki građanin ima kontrolu nad tim dijalogom, jer se on direktno prenosi na televiziji", navodi premijerka. Zaključuje da joj je drago što ima sve više ljudi koji se ne slažu sa politikom Vlade Srbije, a koji sve više dižu glas protiv ekstremizma SzS-a. O krađi čokoladica: Tužno, ozbiljna kleptomanija Predsednica Vlade Srbije izjavila je da slučaj nekadašnjeg direktora Agencije za javne nabavke Branka Jankovića, koji je uhvaćen u krađi čokoladica na jednoj benzinskoj pumpi, pokazatelj ozbiljne bolesti. "To pokazatelj ozbiljne kleptomanije. Njemu sigurno ne fali novca za čokoladicu koja košta 30-40 dinara. Ako on ima u sebi nešto što ga tera da krade, to je kleptomanija", rekla je Brnabić za TV Pink. Prema njenim rečima, ako se takav čovek bavio javnim nabavkama, i ako je Dragan Đilas pričao da je on jedan od najboljih kadrova, najpoštenijih ljudi, to je zaista veliki razlog za ogromnu zabrinutost, Brnabić je rekla da je sve to tužno, ali da je sigurna da ljudi koji se danas bave javnim nabavkama ne kradu čokoladice po benzinskim pumpama. "Kradete čokoladicu, sigurno imate novac za te čokoladice pokušavate da prevarite čoveka na pumpi, zamislite koliko je to ljudski jadno. Treba da budemo ljudi, pre svega on je morao da ima poštovanje prema čoveku koji radi na toj pumpi", zaključila je Brnabić. (Tanjug)  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Protest u Kragujevcu: Nema izbora u zemlji u kojoj se gazi Ustav

Protest u Kragujevcu: Nema izbora u zemlji u kojoj se gazi UstavKRAGUJEVAC, 8. februara 2020. (Beta) - Protest "Jedan od pet miliona" održan je večeras na Djačkom trgu u Kragujevcu, a učesnici su poručili da ne odustaju od bojkota izbora, kako bi svaki sledeći put glasali kao "normalni gradjani normalne zemlje"."Ako smo se jednom opredelili na nepristajanje i rekli bojkot - onda je bojkot. Jednom nećemo izaći da bismo svaki sledeći put glasali kao normalni gradjani normalne zemlje u kojoj našim životima više neće dominirati strah i korupcija", rekao je Jovanović.On je rekao da nema izbora u zemlji gde se predsednica Vlade i predsednik države utrkuju u unižavanju funkcija koje obavljaju, kršenju zakletvi koje su položili i gaženju Ustava.Dodao je da se ne ide na izbore tamo gde ne postoji ni Ustavni sud, republički javni tužilac, Agencija za borbu protiv korupcije, REM, ni slobodni mediji."Nemojte imati dilemu. Ne ide se na izbore u zemlji gde ministar unutrašnjih poslova ima lažnu fakultetsku diplomu i doktorat i potkrada državu zajedno sa članovima svoje porodice, u državi gde ministar finansija krade intelektualnu svojinu", rekao je Jovanović.Poručio je da se ne stoji u redu za glasanje sa ojadjenim ljudima čiji glas košta jednu ili dve "crvene" uz "kilo šećera i litar ulja gratis".Jovanović je rekao da gradjani koje je nazvao "nepristaše" dugo i uporno ne pristaju na okupiranu državu i neslobodu."Ne pristajemo da nam Srbija ostane pusta, bez mladosti i pameti, ne pristajemo da nam truju vazduh, a kradu vetar zbog profita, zagadjuju vodu i uništavaju reke zbog profita", rekao je Jovanović.Kazao je da dani pred još jedne nameštene i pokradene takozvane izbore "podsećaju na neizvesnost čekanja u rovu pred neku veliku i izvesno krvavu bitku"."Svake noći pod okriljem mraka, iz naših rovova iz straha ili ko zna kojih razloga nestane po jedan naš, do juče smo mislili, saborac za bolju Srbiju", rekao je Jovanović i precizirao da je pre dva dana te "redove" ojačala Gordana Čomić."Izabrala je gospodja Čomić stranu. Prevelika emotivna ili prevelika vezanost za poslaničko mesto bila je jača od svega što je govorila decenijama", ocenio je Jovanović.Dodao je da ona grabi krupnim koracima ka još jednom poslaničkom mandatu, ka novim privilegijama, možda i nekom ambasadorskom mestu i rekao da se ona vratila u odvratan brlog beščašća iz srpske prošlosti, ucenjena ili pohlepna."Ali možda je i bolje da pobegnu svi koji bi nam verovatno zabili nož, kad neprijatelj najžešće napadne", poručio je Jovanović.Član Organizacionog odbora Nebojša Veljković je rekao da je Gordana Čomić otišla u političku istoriju u koju će otići i Šutanovac, kao što su otišli "Srbija 21", Nenad Čanak, Čedomir Jovanović i ostali."Moramo čuvati čast, to nam je ostalo jedino. Nemamo više šta da izgubimo", rekao je Veljković.Protest će biti održan i naredne subote na Djačkom trgu u 18 časova ispred Prve kragujevačke gimnazije, a najavljeno je da će se gradjanima tada obratiti Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih gradjana.Ostale fotografije uz tek

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Produžen pritvor 30 dana direktoru Infrastruktura železnice

Produžen pritvor 30 dana direktoru Infrastruktura železniceBEOGRAD, 8. februara (Tanjug) - Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP „Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Pritvor mu je produžen za još 30 dana, precizirala je za Tanjug portparol suda Tatjana Tešić.Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je pre tri dana pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.Kada je u pitanju prvi slučaj Jevtić se teteti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog društva „Ratko Mitrović" iz Novog Sada Dragoslav Burzanović, kao i dva novosadska advokata Zoran Stojanović i Vladislav Kostić.Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - Burzanvića, u službenim prostorijama.Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.U drugoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/index.php/hronika/produzen-pritvor-30-dana-direktoru-infrastruktura-zeleznice-09-02-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Produžen pritvor 30 dana direktoru Infrastruktura železnice

BEOGRAD:  Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Pritvor mu je produžen za još 30 dana, rekla je za Tanjug portparolka suda Tatjana Tešić.Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.Kada je u pitanju prvi slučaj Jevtić se tereti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada Dragoslav Burzanović, kao i dva novosadska advokata Zoran Stojanović i Vladislav Kostić.Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - Burzanvića, u službenim prostorijama.Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.U drugoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.      

----------------------------------------------------------

Datum: 08.02.2020

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Krivične prijave u Kuršumliji - kome je otišao novac za radnike propalih firmi

Na jugu Srbije ponovo rasprava - zašto se novac koji propale društvene firme duguju radnicima, isplaćuje kao jednokratna socijalna pomoć i zbog čega se radnici i poverioci sa pravnosnažnim presudama o visini duga - tretiraju kao socijalni slučajevi? Upravo nejasnoće oko kriterijuma i netransparentnost prilikom ovakve dodele "pomoći", otvaraju prostor za brojne malverzacije, a u Kuršumliji zbog toga nove tenzije - i krivične prijave.Štrajkovali su ispred lokalne samouprave, zaustavljali saobraćaj na putu Kuršumlija - Priština. Izdejstvovali sastanak sa predsednikom Srbije koji je obećao da će novac u Kuršumliju, za potraživanja od Šumarsko-industrijskog kombinata (ŠIK) "Kopaonik" doći.I došao je, ali je podeljen preko opštinskog Programa za prevazilaženje izuzetno lošeg životnog standarda određenih kategorija stanovništva Kuršumlije. Ali..."Novac je završio - stotine hiljada dinara privatnim firmama i licima koja ni po kom kriterijumu ne mogu da dobiju socijalnu pomoć, kaže Zvezdan Ristić, odbornik iz redova Srpske radikalne stranke u Skupštini opštine Kuršumlija.Ovaj opozicioni odbornik spremio je krivičnu prijavu koju je podržalo nekoliko stotina građana, i to protiv predsednika opštine Radoljuba Vidića i njegovog zamenika Nebojše Jovića, za koga tvrdi da je i sam uzeo jednokratnu pomoć od oko 600.000 dinara, iako je i tada, kaže Zvezdan Ristić, bio na funkciji u opštini, dok je, uporedo, ŠIK kao direktor vodio u stečaj."To je sam potvrdio na sednici Skupštine i rekao da će taj novac da da u humanitarne svrhe i da mu nije bila namera da prevari", dodaje Ristić.Tvrdi, međutim, da se to nije desilo i dodaje da opština krije listu onih kojima je novac uplaćen, a i to je, kaže, činjeno bez formalnog zahteva, dok su, usled raznih ranijih prikrivanja, neki poverioci uspeli da tuže na vreme, a neki ne. Tvrdi i to da je novac isplaćivan i onima koji nisu građani opštine Kuršumlija.Da takvih slučajeva ima, ukazuje i Nebojša Krstić koji je radnike i poverioce ŠIK-a predvodio u štrajku. Sada vodi kancelariju Grupe građana "Spasimo Kuršumliju", odakle nastavlja borbu.N1: Po kom osnovu su oni dobili tu pomoć?Krstić: Ne znam, to treba da pitate predsednika Opštine po kom osnovu jer, ako postoji odluka Skupštine da je to jednokratna socijalna pomoć socijalno ugroženom stanovništvu Kuršumlije, po kom osnovu je dat novac ljudima iz Beograda, Zemuna, Blaževa...Zahtev za odgovore i izjavu poslat je na više opštinskih mejlova, kao i prvom čoveku kuršumlijske vlasti, koji na slične pozive ni do sada nije reagovao.Sagovornik N1 zaključuje da im je na pregovorima rečeno da će isplate biti po sudskim presudama, pa mu je nejasno i sumnjivo - zbog čega je lokalna vlast novac delila putem programa o pomoći socijalno ugroženima. Zašto to pitanje nije postavio predsedniku opštine Kuršumlija?"Ja sa predsednikom Opštine ne mogu da pričam iz jednog prostog razloga - za njega ja ne znam ništa. Kada sam pokušavao da mu nešto objasnim, on mi kaže - ti ćeš da mi kažeš", objašnjava Krstić.Ukupan iznos koji je trebalo raspodeliti, prema Zaključku sa sednice opštinskog veća 11. oktobra prošle godine, nešto je manji od 124 miliona dinara.

----------------------------------------------------------