Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 10.02.2020

Medij: Alo     Strana: 2,3

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke/Korupcija

Naslov: Jevtiću produžen pritvor za još 30 dana!

Jevtiću produžen pritvor za još 30 dana!

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor Miroljubu Jevtiću, direktoru JP „Infrastruktura železnice“, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra. Pritvor mu je produžen za još 30 dana, potvrdila je Tatjana Tešić, portparolka suda. Podsećanja radi, Jevtić je uhapšen 10. januara i zadržan je iza rešetaka, dok su preostala trojica osumnjičenih u ovom slučaju puštena da se brane sa slobode.Nakon hapšenja, tužilaštvo je saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP „Infrastruktura železnice“ po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću. Protiv Jevtića pokrenuta je još jedna istraga u kojoj se, zajedno sa Miodragom Poledicom, državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe s javnim nabavkama u vezi s rekonstrukcijom železničke pruge na Pančevačkom mostu.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.02.2020

Medij: Danas     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Čeka nas još jedna izborna krađa

Proglas Kragujevčana građanima koji „nepristaju na okupiranu državua

Ceka nas još jedna izborna krađa

// U Kragujevcu i Beogradu i protekle subote održani su protesti protiv aktuelne republičke vlasti. Na kragujevačkorn Đačkom trgu pročitan je proglas u kome je poručeno da nema izbora u zemlji u kojoj se predsednik države i predsednica Vlade utrkuju u ponižavanju funkcija koje obavljaju, kršenju zakletvi koje su položili i gaženju Ustava.

„Ne ide se na izbore u zemlji u kojoj ne postoji Ustavni sud, Republički javni tužilac, Agencija za borbu protiv korupcije, REM i slobodni mediji. Ne ide se na izbore u zemlji u kojoj ministar unutrašnjih poslova ima lažnu fakultetsku diplomu i doktorat i potkrada državu zajedno sa članovima svoje porodice i gde ministar finansija krade intelektualnu svojinu* navodi su proglasu koji je pročitao dr Saša Jovanović.

Nov protest Kragujevčana koji se ovde i dalje organizuje pod nazivom „1 od 5 miliona zakazan je narednu subotu“.

Beograđane je na okupljanje pozvala grupa građanskih aktivista Građanski otpor ne dozvoljavajući da se ugase protesti, nakon što su neki od predstavnika „Jedan od pet miliona“ saopštili da preJddaju njihovo organizovanje i izlaze na izbore.

Okupljeni Beograđani su ispred sedišta Republičke izborne komisije simbolično ubacivali u izbornu kutiju listiće sa zaokruženom opcijom „Bojkot“.

„Nećemo izdati građane ni ideju bojkota lažnih izbora“, rekla je aktivistkinja Građanskog otpora Aleksandra Puškić.

Ona je na Platou kod Filozofskog fakulteta, gde su tokom godinu dana počinjali protesti, rekla da je to mesto „simbol borbe za slobodu“ i pozvala građane na solidarnost.

Okupljenima se obratila i profesorka iz Užica Biljana Crnić za koju je Puškić rekla da je žrtva političkog progona. „Nisam ćutala jer je ćutanje saučešće u nepravdi“, rekla je Crnić ipojasnila da je izgubila posao kao i da je dobijala savete da se učlani u Srpsku naprednu stranku kako bi se zaštitila ali da to nije prihvatila.

Kako je objasnila, ona je javno rekla da trpi pritisak direktora škole i suprotstavila se kada je otkaz trebalo da dobije koleginica koja je 22 godine radila na određeno vreme i to na najbolji mogući način.

„Postavljam pitanje da li decu u školama treba da uče politički podobni koji su istovremeno i botovi“, rekla je Crnić.

„Moramo biti solidarni i obnoviti lekciju dostojanstva“, poručila je Crnić, nakon čega su okupljeni krenuli u šetnju.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.02.2020

Medij: Danas     Strana: 1,2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PAUNOVIĆ I ZELENOVIĆ NE ODUSTAJU OD IZLASKA NA LOKALNE IZBORE

PAUNOVKI ZELENOVIC NE ODUSTAJU ODIZLASKA NA LOKALNE IZBORE

Previranja u Savezu sa Srbiju oko gradonačelnika Šapca i Paraćina

Paunović i Zelenović izlaze na lokalne izbore

čelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i predsednik opštine Paraćin i potpredsednik Demokratske stranke Saša Paunović gotovo sigurno izlaze na predstojeće lokalne izbore. Oni su te odluke već doneli, a u petak uveče hteli su da čuju šta mi o tome mislimo, rekli su juče našem listu pojedini učesnici sastanka. Sastanak sa čelnicima dvadesetak gradskih i opštinskih odbora DS inicirali su upravo Zelenović i Paunović.

Istovetan sastanak Zelenović i Paunović, saznaje naš list, prekjuče su imali i sa predstavnicima beogradskih odbora DS. Prema poslednjim informacijama, njih dvojica su na sastanku u Beogradu dobili podršku demokrata da na lokalnim izborima u Paraćinu i Šapcu sa svojim listama učestvuju kao grupe građana, a ne kao funkcioneri DS i Saveza za Srbiju. Paunović juče nije želeo da komentariše navedena saznanja, ali je najavio da će se o tome zvanično oglasiti u četvrtak.

Naši sagovornici pojašnjavaju da je sastanak sa Zelenovićem i Paunovićem u petak uveče u Kragujevcu bio konsultativnog karaktera, da su njih dvojica želela da čuju mišljenje predstavnika DS, ali i da obrazlože razloge zbog kojih su odlučili da učestvuju na izborima u Šapcu i Paraćinu. Obojica su, prenose učesnici skupa u Kragujevcu, navela da bi, ukoliko predaju vlast Srpskoj naprednoj stranci u Šapcu i Paraćinu, mnoge svoje bliske saradnike u tim mestima, koji su se u minulim godinama žestoko odupirali pritiscima i nameštenim aferama SNS-a, prepustili naprednjačkom gnevu i osveti.

Isticali su i da su do skora imali obećanje čelnika Saveza za Srbiju da će Šabac i Paraćin da budu izuzeti iz bojkota predstojećih izbora u Srbiji, te da se situacija u poslednje vreme promenila i da u SZS-u insistiraju na bojkotu izbora na svim nivoima i u svim sredinama, čime se „svesno žrtvuju demokratske vlastill u ta dva grada. Z. Radovanović

Sandokan pred vratima

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenovič izjavio je juče da je situacija u tom gradutakva da je „Sandokan predvratima",odnosno daješrpska napredna stranka odlučila da Sabac treba da preuzme Milan Ostojić - Sandokan, čime je „SNS u Sapcu postao politička grupa njegove šabačke grupe", navodi se u saopštenju Gradske uprave Sabac. Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 10.02.2020

Medij: Danas     Strana: 1,5

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zašto je TE Kostolac među najvećim zagađivačima u Evropi

Postrojenje za

odsumporavanje u Kostolcu ne radi od 2017. godine

Zašto je TE Kostolac među

najvećim

zagađivačima u Evropi

Tri godine ažurirali studiju o proceni uticaja. Tokom 2018. elektrana emitovala čak 14 puta više

sumpor-dioksida nego što je to predviđeno

Zašto postrojenje za odsumporavanje u Kostolcu ne radi od 2017. godine

Tri godine ažurirali studiju o proceni uticaja

odsumporavanje u termoelektrani Kostolac B, koje je državu koštalo 130,5 miliona dolara ne radi već tri godine zato što nema odgovarajuću Studiju o proceni uticaja na životnu sredine. Naime, nakon što je postrojenje pušteno u probni rad 2017. godine pojavila se potreba da se izmeni postojeća studija uticaja na životnu sredinu, a taj posao priveden je kraju tek prošlog meseca.

U međuvremenu termoelektrana Kostolac B bila je jedan od najvećih zagađivača sumpor-dioksidom ne samo u Srbiji već i u celoj Evropi, dok su otrovi iz Kostolca nastavili ozbiljno da ugrožavaju zdravlje građana. Zašto je bilo potrebno čak tri godine da se izmeni Studija o proceni uticaja, pitanje je na koje nismo dobili odgovor u EPS-u, kao ni u Ministarstvu rudarstva i energetike. Na drugoj strani, u Ministarstvu zaštite životne sredine rečeno nam je da je to ministarstvo radilo sve u zakonskim predviđenim rokovima.

Aleksandar Jovović, profesor Mašinskog fakulteta i član Tehničke komisije koja je razmatrala studiju, pak smatra da je tri godine previše vremena da se ceo posao završi.

- To je suviše dug period da postrojenje ovakvog tipa iz bilo kog razloga ne radi, kao i da se toliko vremena potroši za izradu novih tehničkih dokumenata, kaže Jovović.

Od 2017. kada je postrojenje za odsumporavanje pušteno u probni rad do danas TE Kostolac bila je jedan od najvećih zagađivača. Krajem prošle godine izveštaj organizacije Bankvoč zabeležio je da je tokom 2018. godine Kostolac B emitovao čak 14 puta više sumpor-dioksida (113.913 tona) nego što je to predviđeno Nacionalnim planom za smanjenje emisije, zbog čega je ova termoelektrana označena kao najveći zagađivač u regionu.

  • Odgovornost što se tek sada raspravlja

o studiji jeste na nadležnim organima, kaže profesor Aleksandar Jovović Istovremeno organizacija HEAL objavila je prošle godine izveštaj, koji se temelji na podacima iz 2016, a koji pokazuje da su zapadnobalkanske termoelektrane na ugalj odgovorne za 3.000 preuranjenih smrti, 8.000 slučajevabronhitisa kod dece i druge hronične bolesti koje ukupno koštaju zdravstvene sisteme i privredu između šest i 11 milijardi evra kako u Evropi tako i na Balkanu. Da je postrojenje za odsumporavanje u Kostolcu radilo, emisija sumpor-dioksida bila bi značajno smanjenja, a samim tim i posledice po zdravlje. Kako profesor Jovović objašnjava, ovo postrojenje je izuzetno efikasno.

- Ono ima izuzetne karakteristike. Na garancijskim ispitivanjima vrednosti emisije sumpor-dioksida bile su i do tri puta niže od projektovanih, što su odlični rezultati, objašnjava Jovović

Kada je postrojenje pušteno u probni rad 2017, premijerka Ana Bmabić izjavila je da će ono uskoro dobiti upotrebnu dozvolu i početi da radi u punom kapacitetu. Ispostavilo se, međutim da pre dobijanja upotrebne dozvole mora da se izmeni Studija o proceni uticaja na životnu sredinu. U tadašnjoj studiji gips, koji se dobija tokom procesa, bio je označen kao opasan otpad. Kada je postrojenje pušteno u probni rad, pokazalo se da je gips neopasan, zbog čega je bilo potrebno izmeniti studiju. Istovremeno, krajem 2017. inspekcija je konstatovala da treba preciznije definisati karakteristike HDPE folije, koja se koristi za oblaganje deponije gipsa. Ova dva razloga bila su povod da se ažuriraStudija.

- Postoje formalni razlozi zbog kojih postrojenje nije moglo da počne da radi 2017. Međutim, prošlo je tri godine i tek sada je ažurirana studija stavljena na uvid javnosti i tek sada se o njoj raspravlja. Odgovornost leži mnogo više na nadležnim organima, koji su dozvolili da prođe ovoliko vremena, a da postrojenje ne radi, što je suprotno i propisima u oblasti građenja, ali i propisima u oblash zašhte životne sredine, energetike, i međunarodnim sporazumima. Cinjenica da je ono pušteno u probni rad 2017. i da od tada ne radi, a pri tome znamo da je emisija sumpor-dioksida preko 100.000 tona godišnje, zahtevala je da država reaguje, ističe profesor Jovović.

Na pitanje Danasa zašto je ažuriranje Studije toliko dugo trajalo i da li j e Ministarstvo za zaštitu životne sredine trebalo da reaguju, u ovom ministarstvu kažu da je proces „trajalo ovaj vremenski rok zbog poštovanja neophodne zakonske procedure.“ Kako objašnjavaju, Ministarstvo je u oktobru 2018. godine donelo rešenje o obimu i sadržaju ažurirane studije nakon čega je nosilac projekta, EPS, u zakonskom roku od godinu dana podneo zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uhcaja.

Na dodatno pitanje Danasa zašto je prošlo skoro godinu dana od kada je postalo jasno da studija treba da se menja (novembar 2017) pa do henutka kada j e Ministarstvo donelo rešenje o promeni studije (oktobar 2018), odgovorili su nam da je Ministarstvo postupalo po zakonu, i prema utvrđenim rokovima, odnosno da su oni mogli da reaguju tek kada je EPS podneo zahtev za izmenu studije uhcaja, što se desilo krajemavgusta2olB.

Nedostaci i u ažuriranoj studiji Zvezdan Kalmar iz NVO CEKOR smatra da prethodna, ali i ažurirana studija o proceni uticaja na životnu sredinu postrojenja za odsumporavanje imaju mnogo nedostataka zbog čega kaže da se radi o „falsifikatu" i da treba raditi potpuno novu studiju. „Nije urađena analiza uticaja postrojenja na funkcionisanje Kostolac 81,2, nije urađena analiza potreba za povećanjem količine uglja, nije urađeno šta će se desiti ukoliko se bude mešao gips sa pepelom iz termocentrale, nema analize uticaja kompleksa na zaštićeno područje Deliblato, na Kovin, na sela u okolini kopa i termocentrale, nisu date analize kvaliteta zemljišta, niti ima analize na zdravlje", nabraja Kalmar nedostatke prethodne studije. On dodaje da ni u ažuriranoj studiji ovi nedostađ nisu ispravljeni. „Nepravilnosti su još umnožene i još veće. Naime kop Drmno je proširen za nekoliko desetina kvadratnih kilometara bez procene uticaja. Saobraćaj u regionu je masivno povećan. Odlagalište Ćirikovacje van funkcije, pa se pepeo odlaže u prepunjeno odlagalište kod Starog Kostolca, čime se tvrdnje o budućem razdvajanju gipsa i pepela dovode u sumnju", kaže Kalmar. • TE Kostolac B jedan

je od najvećih zagađivača u

Evropi, a otrovi iz Kostolca ozbiljno ugrožavaju

zdravlje građana

----------------------------------------------------------

Datum: 10.02.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke/Korupcija

Naslov: Produžen pritvor direktoru „Infrastruktura železnice”

Produžen pritvor direktoru „Infrastruktura železnice”

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP “Infrastruktura železnice” Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.

Pritvor mu je produžen za još 30 dana, precizirala je za Tanjug portparolka suda Tatjana Tešić.

Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode.

Protiv Jevtića je pre tri dana pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.

Kada je u pitanju prvi slučaj Jevtić se teteti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog društva “Ratko Mitrović” iz Novog Sada D. B., kao i dva novosadska advokata 3. S. i V. K..

Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - D. B., u službenim prostorijama.

Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP “Infrastruktura železnice” po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.

U drugoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.02.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 1,3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Nadalj rešen, na redu Turija

Nadalj rešen, na redu Turija

REKONSTRUKCIJA SAOBRAćAJNICA I VODOVOD ZA SVA TRI NASELjENA MESTA

Nadalj rešen, na redu Turija

Budžet srbobranske opštine iznosi više od 950 miliona dinara, što je manje nego što je bio ranije, ali, po rečima predsednika opštine Srbobran Radivoja Paroškog, njihov realni budžet se kreće između 700 do 800 miliona dinara.

- Planirali smo i one investicije za koje smatramo da ćemo dobiti novac po konkursima ili bespovratno, subvencionisanjem - ističe Paroški.

Tri bunara

Kad je reč o vodosnabdevanju u Srbobranu, ističe predsednikopštine, lane je završen jedan bunar, dok su u prethodnim godinama izbušena još dva, te Srbobran ima ukupno tri nova bunara.

- Sledeća naša aktivnost u pogledu vodosnabdevanja u Srbobranu je zamena vodovodnih cevi i izgradnja fabrike vode, da bi se sistem vodosnabdevanja stabilizovao - navodi Paroški.

- Ove godine smo planirali da izgradimo fabriku vode u Turiji, koja će biti sufinansirana jer će Opština delom učestvovati u projektu. Očekujemo podršku Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Kako kaže, fabrika vode spada u kapitalne investicije i vredna je oko 70 miliona dinara.

- U prošloj godini završili smo velike radove na rekonstrukciji vodovodne mreže u Nadalju, gde je gotovo završena zamena vodovodnih cevi - napominje Radivoj Paroški. - Tim projektom zaokružili smo rekonstrukciju vodovodnog sistema u Nadalju, dok je u Turiji oko 50 odsto starih vodovodnih cevi zamenjeno i planiramo izgradnju fabrike vode ove godine.

Po njegovim rečima, najveća investicija koja će biti započeta ove godine je rekonstrukcija, odnosno sanacija putne infrastrukture u naseljenim mestima srbobranske opštine.

- Oko 70 odsto puteva, odnosno saobraćajnica u Srbobranu, Turiji i Nadalju biće rekonstruisano kroz projekat javno-privatnog partnerstva, za koji je Vlada Srbije dala saglasnost i Skupština opštine donela odluku, te je u toku priprema dokumentacije za raspisivanje javne nabavke, a projekat je vredan 400 miliona dinara za rekonstrukciju 96 ulica - kaže Paroški. - Nadamo se da ćemo u naredne dve do tri godine kompletno rekonstruisati saobraćajnice u naseljenim mestima u opštini Srbobran.

Za ovu godinu se planira i rekonstrukcija Trga slobode u samom centru Srbobrana, ističe Paroški.

- Konkurisali smo is mađarskom opštinom Tazlar prema evropskim fondovima za rekonstrukciju Doma

Mladima se kroz razne programe pruža mogućnost da rade u Srbobranu i ta opština se na taj način bori s njihovim odlaskom

(Radivoj Paroški)

kulture u Srbobranu i vrednost radova iznosi 80 miliona dinara. Prošli smo prvi krug i nadam se da ćemo s opštinom Tazlar uspeti da obezbedimo i evropske pare rekao je Paroški. - Nastavljamo besplatni prevoz za sve građane opštine Srboran i ove godine smo ostvarili javno-privatno partnerstvo s „Bečejprevozom” i koliko sam upoznat, jedini smo u Vojvodini koji organizujemo takvu pogodnost za građane, a Jagodina je kasnije krenula s nekim mestima. Mi već tri godine imamo besplatni prevoz za sve naše građane, kao i učenike u Srbobranu, koji je prostorno najveće mesto u opštini i kuće učenika su dosta udaljene od škole.

U prethodnom periodu dosta pažnje posvećuje se socijalnoj politici u Srbobranu a plan je da se to nastavi i ove godine.

- Činimo sve što možemo kroz besplatni prevoz građana, učenika, besplatne i subvencionisane užine za sve naše učenike, takođe subvencionišemo prevoz učenika i studenata koji pohađaju nastavu i predavanja u okolnim gradovima, plaćamo letovanje najboljim učenicima, kao i druge vidove socijalnih davanja - ističe Paroški. - Značajnu svotu izdvajamo i prednjačimo kada je reč o socijalnoj podršci osobama s invaliditetom, te pomažemo i Udruženje „Biser”.

Tokom prošle godine sanirene su i određene saobraćajnice u Srbobranu, rekonstruisan je i izgrađen deo Ulice Doža Berđa, koju su razrušila i oštetila vozila NIS-a koja tu često prolaze.

- Od NIS-a smo obezbedili naknadu štete i prošle godine su te saobraćajnice sanirane. Od te kompanije nemamo veliku pomoć, renta je svake godine sve manja, a u njihovoj akciji „Zajednici zajedno” dobijemo godišnje pet miliona dinara za određene projekte - ističe Paroški. - Lane smo od tog novca ku-

Već tri godine imamo besplatan prevoz za sve naše graćane, kao i učenike

u Srbobranu - ističe predsednik opštine

pili jedan ultrazvučni aparat za Dom zdravlja.

Velika su ulaganja i u sport i kulturu: za obe oblasti iz opštinskog budžeta izdvaja se po 40 miliona dinara.

Mladima se kroz razne programe pruža mogućnost da rade u Srbobranu i ta opština se na taj način bori s njihovim odlaskom.

- Primera radi, kroz program elektrifikacije, dvoje mladih je podiglo zasad voća i oni će ostati tu da rade, kao što će i mnogi videti svoju šansu da uđu u seoski turizam s određenim projektima. Elektrifikacija pruža široku lepezu mogućnosti i kroz podizanje salaša, određene programe stočarstva i drugo. Takođe, povezivanje Kobasicijade sa stočarstvom i obezbeđivanje stoke za proizvodnju turijske kobasice, to bi trebalo da omogući ostanak mladih, ali i mogućnost da zarade.

Maša Stakić

Elektrifikacija atara Poljoprivreda je osnovna grana razvoja srbobranske opštine i u prošloj godini ostvarena je velika investicija, navodi Paroški - u pitanju je elektrifikacija dela atara, oko 150 hektara.

- Time omogućavamo da se određeni broj naših poljoprivrednih gazdinstava bavi proizvodnjom povrća i voća, kao i da ulaže u skladišni prostor ili hladnjače, a s druge strane, stavljamo akcenat i na seoski turizam jer taj deo atara izlazi na Krivaju, jedan lep prostor, i blizu je zaštićenog Parka prirode „Beljanska bara”, a mislimo da time možemo i da promenimo strukturu poljoprivredne proizvodnje - smatra Paroški.

ROJEKAT ZA PREČISTAČ OTPADNIH VODA

Srbobrpn imo projekot zp izgrpdnju prečistpčp otppdnih vodp, vredpn oko 330 miliona dinara, urađen još pre pet godina, koji je revizijom trebalo da bude ispravljen, te još nisu ušli u postupak javne nabavke, ali je to svakako jedan od važnijih projekata. - Dokumentacija je spremna, ali nemsmo novac za učešće u projektu da bi bio realizovan ove godine, ali nam je to jedan od planova - kaže Paroški.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.02.2020

Medij: Kurir     Strana: 16

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: KRVOPROLIĆE ZBOG IMANJA

KRVOPROLIĆE ZBOG IMANJA

BANGKOK - Tajlandski specijalci likvidirali su snajperistu Džakrapanta Tomu, koji je ubio 26 i ranios7ljudi.

Krvoproliće, koje je trajalo više od 17 sati, isprovodrala je svađa starijeg narednika Tome s njegovim komandantom pukovnikom Anantarotom Kraseom zbog prodaje kuće i zemlje, piše Bangkok post.

Ukradenooružje

Kako se navodi, njih dvojica su se u subotu oko 15.30 posvađali u kasarni Sautam Pitak oko imanja, u čijoj proda-

ji je učestvovala i pukovnikova tašta Anong Mičan. Toma je u jednom trenutku toliko pobesneo da je izvukao pištolj i ubio komandanta, a zatim i njegovu taštu. Nakon toga je ubio još dvoje kolega, pa ukrao jurišnu pušku, pištolje, municiju i džip, kojim je krenuo u grad Nakon Račesima. Iz vozila je pucao na kuće i budistički hram u gradu, a onda je došao do tržnog centra Terminal 21, gde je prvo pucao na prolaznike, a onda i posetioce. Posle nekog vremena se zabarikadirao na četvrtom spratu. Tu je ostao sve do 8.30 juče ujutru, kad ga je policijalikvidirala.

Veliki deo masakraTomaje prenosio preko Fejsbuka, a često je slao i jezive poruke.

- U suštini, svaki vojnik zna da koristi oružje, ali je ovaj čo-

vek jedan od onih s najviše znanja. Sve je bilo kao neka pucnjava iz holivudskog filma. U jednom trenutku, pucnjava je bila neprestana - rekao je general pukovnik Kongčip Tantravanič, por-

tparol ministarstva odbrane Tajlanda.

Skrivanje u toaletu

- Biloje strašno. Culasampucnje i od straha sam odmah pobegla u toalet. Tu je bilo još nekoliko Ijudi, svi smo mislili da će doći i ubiti nas - ispričala je za Dejli mejl Sumana Džiravatanasuk, posetilac tržnog centra.

Piraopong Čatadi je za AFP navela da joj je sve bilo mučno.

- Nikad nisam videla ništa slično. On je vojnik, ne bi trebalo da ubija nenaoružane ljude-reklaje ona.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.02.2020

Medij: Kurir     Strana: 1,2,3

Rubrika: Vesti

Autori: Katarina Blagović

Teme: Javne nabavke

Naslov: VANJA PRATI NOVINARE KOJI PIŠU LOŠE O NJEMU!

VANJA PRATI NOVINARE KOJI PIŠU LOŠE O NJEMU!

Opasne metode Udovičić insistira da se prate svi prilozi o njemu u medijima, kao i da mu se dostave podaci o autorima „priloga negativne sadržine"

Strašno Udovičić raspisao javnu nabavku za pres-kliping u kojoj traži, između ostalog, podatke 0 negativnim prilozima o njemu, ali i podatke o autoru tog priloga 1 redakciji koja ga je objavila

KATARINA BLAGOVIĆ

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, traži da se sakupljaju podaci o novinarima koji pišu tekstove koji mu se ne dopadnu?! Udovičić je, naime, raspisao javnu nabavku za preskliping - praćenje medijskih objava o radu ministarstva i njega lično, u kojoj, između ostalog, traži podatke o prilogu negativne sadržine, ali i podatke o autoru tog priloga i redakciji kojagajeobjavila!

Sve plaćaju gradani

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da ovaj slučaj može upućivati i na nezakonitu obradu podataka, te da poverenik za zaštitu podatka o ličnosti treba da obavi nadzor, jer je praviti listu kritičara vlasti zastrašujuće. Naročito je ovaj zahtev Udovičića problematičan s obzirom na brojne napade na novinare u bliskoj prošlosti.

Ministarstvo omladine i spo-

rta raspisalo je 4. februara javnu nabavku za usluge medijskog praćenja njihovog rada, a konkurs je otvoren do 13. februara. U konkursnoj dokumentaciji, koja je objavljena na sajtu ministarstva, pored standardnih zahteva - praćenje medijskih objava o radu ministarstva u štampanim i elektro-

nskim medijima prema ključnim temama i rečima, praćenje štampanih i elektronskih medija, obezbeđivanje transkripata emitovanih priloga, traže se i podaci o negativnim prilozima (o naručiocu), ali i o autoru tog negativnog priloga!

Tako Udovičić o trošku građana Srbije skuplja podatke o novinarima koji kritički izveštavaju onjegovomradu!

- Kliping servis obavezuje ponuđača da čuva poslovne tajne i brine o ugledu naručioca.apresvegadablagovremeno obavesti daje emitovan prilog negativne sadržine i eventualnopruži podatke o autoru priloga i redakcijikojagaje objavila - navodi se u obimnoj konkursnoj dokumentaciji. Usluge presklipingasustandardnezadržavne organe. Međutim, nijedan ministar u okviru ovakve nabavke nije tražio od ponuđača i podatke o novinari-

ma koji negativno izveštavaju o njemu. Ninić u razgovoru za Kurir kaže da način na koji je formulisan zahtev upućuje na to da je ljudima u vrhu ministarstva bitno da urgentno mogu da lociraju pojedinca koji im ruširejting.

Opasno i nezakonito

- To može upućivati i na nezakonitu obradu podataka. Ministarstvobi moralo da ima zakonski osnov za prikupljanje i obradu podataka, a po zakonima Srbije, nema osnova da se pravi lista podobnih i nepodobnih. Treba da reaguje i poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, da obavi nadzor i vidi da li su oni to već ranije praktikovali, jer je praviti listu kritičara rada zastrašujuće - kaže Ninićidodaje:

- Šta ministar radi s tim podacima, za šta ih koristi? Nijedan zakon u Srbiji ne dopušta takvu obradu podataka od strane državnog organa.

Udovičić nije odgovarao na naše pozive.

Šta on to radi

ŠPIJUNIRA OSTALE MINISTRE U VLADI?

U okviru usluge praćenja medijskih objava o radu ministarstva, navedena je i stavka analize medijskog sadržaja, ali ne samo o aktivnostima ove institucije već i o zastupljenosti ostalih ministara u Vladi u medijima. - Mesečne i godišnje analize medijskog sadržaja - jedna o svim aktivnostima ministarstva i druga s analizom zastupljenosti ministara Vlade u medijima - navodi se u dokumentaciji.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.02.2020

Medij: Politika     Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Mediji daleko od idealnog, ali bolji nego 2012.

Mediji daleko od idealnog, ali bolji nego 2012.

Današnja situacija u medijima, iako daleko od idealne i poželjne, neuporedivo je bolja u odnosu na 2012, period koji je u Izveštaju tadašnjeg Saveta za borbu protiv korupcije opisan kao „vladavina medijskog mraka”, zaključak je nezavisne medijske mreže Antidot.

U komparativnoj analizi stanja medijskih sloboda u vreme pre smene vlasti, u julu 2012, pod nazivom „Borba za unapređenje demokratskog procesa ili alibi za unapred planirani bojkot?”, ističe se da je takav zaključak više nego jasan, prenosi Tanjug.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.02.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 6

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke/Korupcija

Naslov: Zoraninom saradniku još 30 dana pritvora

SPECIJALNISUD BIVŠIDIREKTOR ŽELEZNICA MIROLJUB JEVTIĆ OSTAJE DO DALJEGIZA REŠETAKA

Zoraninom saradniku još 30 dana pritvora

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor Miroljubu Jevtiću, direktoru „Infrastruktura železnice" ibliskom saradniku ministarke Zorane Mihajlović, osumnjičenom za primanje mita u vezi saposlovimaeksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga. Pritvor mu je produžen još 30 dana, potvrdilaje portparolka suda Tatjana Tešić.

Jevtićje uhapšen 10. januara, nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju puštena da se brane sa slobode. Protiv Jevtića je pokrenuta još jedna istraga zbog slučaja u kojem se sumnjiči da se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva saobraćaja Miodragom Poledicom ijoš četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sajavnimnabavkamauvezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.

Kadaje u pitanju prvi slučaj, kod Jevtića je policija prilikom hapšenja pro našlalo.ooo evra, zakoje se sumnjada potičuodmita.

U prvom iskazu u pohciji, o čemu je naš Ust već pisao, Jevtić je rekao da je veći deo novcapredavao ministarki Zorani Mihajlović i njenom suprugu. Pred tužiocem, medutim, okrenuo je ploču i sve negirao. Jevtić je, inače, svojevremeno bio savetnik ministarke.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.02.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 23

Rubrika: Vojvodina

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: UREĐUJU “PIJACU U LANCU“

UREĐUJU "PIJACU U LANCU"

LOKALNA samouprava Sombora odlučila je uredi zelenenu pijacu, poznatiju kao "Pijaca u lancu" u centru grada. Gradska uprava raspisala je javnu nabavku za rekonstrukciju pijace. Radovima je predviđeno popločavanje kolovozne konstrukcije i pijačnog platoa behaton pločama.

Kako navode u JKP "Prostor", popločavanje će se raditi u nekoliko dezena u skladu sa funkcionalnom površinom partera i pešačkim komunikacijama. Na celokupnom prostoru predviđa se postavljanje tezgi za prodaju robe, koje će biti pokretne.

U okviru ovih radova se predviđa i rekonstrukcija vodovodne, kanalizacione i elektroenergetske infrastrukture, kao i nova javna rasveta. Postojeći stubovi sa lancima će biti popravljeni, a umesto nedostajućih i oštećenih biće postavljeni novi i povezani sa dobro poznatim lancima, po kojima je pijaca i dobila ime. Javna nabavka za rekonstrukciju pijace otvorena je do 18. februara. J. B.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Presuda suda u Novom Sadu

Presuda Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je pravosnažno odbačena optužba protiv gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića za nenamensko korišćenje budžetskih sredstava zbog zastarelosti, nije oslobađajuća, nego odbijajuća, ocenio je potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov."Apsolutno sam siguran da mi u ovom trenutku možemo da govorimo o tome da će gospodin Zelenović izaći na izbore u Šapcu. Ne bih u potpunosti isključio mogućnost da je to sve stvar malo šireg dogovora", rekao je Jovanov.On je dodao da su građani "brutalno obmanuti", a da je rezultat toga mali broj ljudi na protestima.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Protest u Kragujevcu: Nema izbora u zemlji u kojoj se gazi Ustav

Protest u Kragujevcu: Nema izbora u zemlji u kojoj se gazi UstavKRAGUJEVAC, 8. februara 2020. (Beta) - Protest "Jedan od pet miliona" održan je večeras na Djačkom trgu u Kragujevcu, a učesnici su poručili da ne odustaju od bojkota izbora, kako bi svaki sledeći put glasali kao "normalni gradjani normalne zemlje"."Ako smo se jednom opredelili na nepristajanje i rekli bojkot - onda je bojkot. Jednom nećemo izaći da bismo svaki sledeći put glasali kao normalni gradjani normalne zemlje u kojoj našim životima više neće dominirati strah i korupcija", rekao je Jovanović.On je rekao da nema izbora u zemlji gde se predsednica Vlade i predsednik države utrkuju u unižavanju funkcija koje obavljaju, kršenju zakletvi koje su položili i gaženju Ustava.Dodao je da se ne ide na izbore tamo gde ne postoji ni Ustavni sud, republički javni tužilac, Agencija za borbu protiv korupcije, REM, ni slobodni mediji."Nemojte imati dilemu. Ne ide se na izbore u zemlji gde ministar unutrašnjih poslova ima lažnu fakultetsku diplomu i doktorat i potkrada državu zajedno sa članovima svoje porodice, u državi gde ministar finansija krade intelektualnu svojinu", rekao je Jovanović.Poručio je da se ne stoji u redu za glasanje sa ojadjenim ljudima čiji glas košta jednu ili dve "crvene" uz "kilo šećera i litar ulja gratis".Jovanović je rekao da gradjani koje je nazvao "nepristaše" dugo i uporno ne pristaju na okupiranu državu i neslobodu."Ne pristajemo da nam Srbija ostane pusta, bez mladosti i pameti, ne pristajemo da nam truju vazduh, a kradu vetar zbog profita, zagadjuju vodu i uništavaju reke zbog profita", rekao je Jovanović.Kazao je da dani pred još jedne nameštene i pokradene takozvane izbore "podsećaju na neizvesnost čekanja u rovu pred neku veliku i izvesno krvavu bitku"."Svake noći pod okriljem mraka, iz naših rovova iz straha ili ko zna kojih razloga nestane po jedan naš, do juče smo mislili, saborac za bolju Srbiju", rekao je Jovanović i precizirao da je pre dva dana te "redove" ojačala Gordana Čomić."Izabrala je gospodja Čomić stranu. Prevelika emotivna ili prevelika vezanost za poslaničko mesto bila je jača od svega što je govorila decenijama", ocenio je Jovanović.Dodao je da ona grabi krupnim koracima ka još jednom poslaničkom mandatu, ka novim privilegijama, možda i nekom ambasadorskom mestu i rekao da se ona vratila u odvratan brlog beščašća iz srpske prošlosti, ucenjena ili pohlepna."Ali možda je i bolje da pobegnu svi koji bi nam verovatno zabili nož, kad neprijatelj najžešće napadne", poručio je Jovanović.Član Organizacionog odbora Nebojša Veljković je rekao da je Gordana Čomić otišla u političku istoriju u koju će otići i Šutanovac, kao što su otišli "Srbija 21", Nenad Čanak, Čedomir Jovanović i ostali."Moramo čuvati čast, to nam je ostalo jedino. Nemamo više šta da izgubimo", rekao je Veljković.Protest će biti održan i naredne subote na Djačkom trgu u 18 časova ispred Prve kragujevačke gimnazije, a najavljeno je da će se gradjanima tada obratiti Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih gradjana.Ostale fotografije uz tek

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/index.php/hronika/produzen-pritvor-30-dana-direktoru-infrastruktura-zeleznice-09-02-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Produžen pritvor 30 dana direktoru Infrastruktura železnice

BEOGRAD:  Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Pritvor mu je produžen za još 30 dana, rekla je za Tanjug portparolka suda Tatjana Tešić.Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode.Protiv Jevtića je pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.Kada je u pitanju prvi slučaj Jevtić se tereti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada Dragoslav Burzanović, kao i dva novosadska advokata Zoran Stojanović i Vladislav Kostić.Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - Burzanvića, u službenim prostorijama.Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.U drugoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.      

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/pocele-obuke-za-prve-lobiste-u-srbiji/fn7mqb5

Autori: M.A.

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Počele obuke za PRVE LOBISTE u Srbiji

U Agenciji za borbu protiv korupcije tokom protekla dva dana održana je obuka prve grupe budućih lobista u Srbiji, čije je delovanje definisano Zakonom koji se primenjuje od 2019. godine.Direktor Agencije Dragan Sikimić kazao je da istraživanja pokazuju da u mnogim zemljama građani ne razlikuju lobiranje od korupcije, iako je lobiranje zakonom regulisana aktivnost, prenosi eKapija.Pravilnikom o programu obuke obuhvaćeno je osam oblasti koje budući lobisti trebaju da savladaju: ustavno uređenje Srbije, lobiranje, kodeks ponašanja učesnika u lobiranju, oblast državne uprave i lokalne samouprave, sukoba interesa i borbe protiv korupcije, finansiranja političkih subjekata, oblast krivičnih dela i prekršaja i oblast zaštite podataka o ličnosti.Zakon o lobiranju usvojen je 2018. godine, a na snagu je stupio u drugoj polovini prošle godine, i predstavlja jedan od prvih pravnih propisa o lobiranju u Evropi."Zakonskim uređivanjem lobiranja u najvećoj meri se štiti javni interes budući da se povećava javnost rada organa državne uprave, ojačava integritet i odgovornost lobiranih lica koja vrše javne funkcije i podiže poverenje građana u proces donošenja odluka, odnosno utvrđivanje pravila u vezi sa obavljanjem lobiranja", navodi se u saopštenju.    

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:846449-Primio-mito-od-10000-evra-Direktoru-Infrastruktura-zeleznice-produzen-pritvor

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Primio mito od 10.000 evra: Direktoru "Infrastruktura železnice" produžen pritvor

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga. Pritvor mu je produžen za još 30 dana, rekla je za Tanjug portparolka suda Tatjana Tešić. Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode. Protiv Jevtića je pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu. Kada je u pitanju prvi slučaj Jevtić se tereti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada Dragoslav Burzanović, kao i dva novosadska advokata Zoran Stojanović i Vladislav Kostić. Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - Burzanvića, u službenim prostorijama. Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću. U drugoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/234055/Produzen-pritvor-direktoru-Infrastruktura-zeleznice-novosadski-advokati-se-brane-sa-slobode.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Produžen pritvor direktoru "Infrastruktura železnice", novosadski advokati se brane sa slobode

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor direktoru JP "Infrastruktura železnice" Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.Pritvor mu je produžen za još 30 dana, precizirala je portparolka suda Tatjana Tešić.   Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih u ovom slučaju odmah puštena da se brane sa slobode.   Jevtić se tereti za primanje mita, a osumnjičeni za davanje mita su: član Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada D.B, kao i dva novosadska advokata Z.S. i V.K. Sumnja se da je Jevtić primio mito od 10.000 evra preko posrednika - D.B, u službenim prostorijama.   Tužilaštvo je nakon hapšenja saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da postoji osnovana sumnja da su oni deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.   Protiv Jevtića je pre tri dana pokrenuta još jedna istraga, zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu. Autor: Tanjug Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/16883/

Autori: Insajder

Teme: Javne nabavke

Naslov: Produžen pritvor direktoru Infrastruktura železnice

Objavljeno: 9.02.2020 Tweet Direktoru JP Infrastruktura železnice Miroljubu Jevtiću, osumnjičenom za primanje mita od 10.000 evra za eksproprijaciju zemljišta koje se nalazi na trasi brze pruge, produžen je pritvor, saopštio je Specijalni sud u Beogradu. Pritvor, sud Kako je saopšteno, Jevtiću je pritvor produžen za još 30 dana. On je uhapšen pre mesec dana zajedno sa još trojicom osumnjičenih, nakon čega mu je određen pritvor. Član Nadzornog odbora kompanije Ratko Mitrović iz Novog Sada D.B. (50) i dvojica advokata, takođe uhapšeni, pušteni su da se brane sa slobode.  U ovom slučaju Jevtić se tereti da je primio mito, a protiv njega je u međuvremenu pokrenuta još jedna istraga zbog slučaja u kojem se zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu. Šta otkriva dokumentacija o zloupotrebama u Infrastrukturama železnice Tri posla na sanaciji od državnih železnica dobila je privatna firma ZGOP. Sve tri nabavke sprovedene su po hitnom postupku - što znači bez javnog poziva. Iako je Uprava za javne nabavke za to dala zeleno svetlo, a stručnjaci rekli da su sanacije hitno potrebne, za MUP i Tužilaštvo za organizovani kriminal sporan je način dodeljivanja poslova. Kako pokazuje zvanična dokumentacija na osnovu koje je pokrenuta istraga, svaki put poziv je stizao na adrese dve privatne firme - ZGOP i Ingrap - omni. Sa njima je rukovodstvo državnog preduzeća Infrastruktura železnice direktno pregovaralo. Sumnja se da su direktor državnog preduzeća Infrastruktura železnice, Miroljub Jevtić i dvojica njegovih saradnika unapred obavestili direktora ZGOP-a da će dobiti posao i da su mu pomagali da pripremi ponude. Firma Ingrap - omni je, kako se navodi, namerno dostaviljala neprihvatljive ponude da bi se stvorio privid konkurencije. U dokumentaciji u koju je insajder imao uvid, navodi se da je ukupna ugovorena vrednost za sve tri nabavke oko 390 miliona dinara. Da je državno preduzeće Infrastruktura železnica u poslu sanacije tunela na deonici Raška-Kraljevo oštećeno za 31,5 miliona dinara, u slučaju deonice Kać - Titel za 22,7 miliona dinara, dok šteta u poslu sanacije infrastrukture na Pančevačkom mostu nije navedena. Dok je direktor Infrastrukture železnice sa saradnicima uhapšen sredinom januara zbog sumnje da je primio mito prilikom eksproprijacije, u istrazi spornih nabavki, konkrento za Pančevački most, priveden je i državni sekretar ministarstva saobraćaja Miodrag Poledica i to zbog sumnje na zloupotebu položaja. Tužilaštvo jedino za njega nije tražilo pritvor te je on posle saslušanja pušten. Privođenje Poledice ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović vidi kao napad na nju. U intervjuu za Nedeljnik izjavila je da nije meta on, već ona. "Ja sam meta! I tu sam. Ne idem nikud. Ako sam ja bilo šta u ovom ministarstvu uradila a da nije u skladu sa zakonom , pa dajte to. Pokažite to! Samo ne želim da moj državni sekretar bude kolateralna šteta. Kao što ni ja sutra ne želim da nekom drugom budem kolateralna šteta. Prepoznajem obrise ko stoji iza toga i  verujem da će se "vrlo brzo sve videti...!" , navela je ministarka. Iako ministarka Mihajlović nije precizirala čije obrise prepoznaje, činjenica je da je istraga u ovim slučajevima pokrenuta na osnovu krivične prijave Ministarstva unatrašnjih poslova na čijem je čelu Nebojša Stefanović. Neobično je to što je privođenju Poledice i pokretanju istrage oko nabavki prethodio tekst u listu Alo u kojem se navodi da je direktor Infrastrukture u istrazi navodno rekao da je deo mita koji je uzimao za eksproprijaciju davao ministarki Mihajlović. Tu informaciju je prvo ona demantovala, a zatim i uhapšeni direktor.  Sam slučaj komentarisao je i predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić. Prvo je tvrdio da o tome nije čitao, da bi samo nekoliko minuta kasnije rekao: "Ja nisam čuo da je Zoranu bilo ko pominjao i uzgred skoro, ne skoro nego sam sasvim ubeđen da ona sa tim nema nikakve veze. Mislim da je ona pametno postupila i da je sačekala da prođe vreme i da ne pokazuje nervozu oko toga" , rekao je Vučić. Činjenica je da je Zorana Mihajlović već dugo na meti napada funkcionera iz Srpske napredne stranke, čiji je i sama funkcioner. Ovoga puta su tu ulogu preuzeli tabloidi a onda, na sraman način i poslanici srpske radikalne stranke u Skupštini.  Eventualni politički obračun u pozadini ovog slučaja ne menja činjenicu da u Srbiji postoji problem neadekvatne kontrole javnih nabavki, a državne železnice samo su jedan od primera. O tome svedoče brojni slučajevi sumnje na korupciju bez epiloga. Uhapšeni direktor Miroljub Jevtić na čelo preduzeća Infrastrukture železnice došao je na predlog ministarke Mihajlović. Nije jedini direktor Železnica protiv koga su pokretani postupci. 2010. zbog sumnje da je oštetio ovo preduzeće za oko 900.000 evra hapšen je Milanko Šarančić, a u martu prošle godine prvostepeno je oslobođen. Dagoljub Simonović, bivši predsednik opštine Grocka, kome se sada sudi pod optužbom da je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sa funkcije direktora Železnica smenjen je nakon niza medijskih navoda o zloupotrebama u tom preduzeću. Uprkos najavama, pa i sprovedenoj reorganizaciji, železnice, ali i druga javna i državna preduzeća, bila su i ostala "rupa bez dna" - dok država za njih izdvaja milione evra, adekvatne kontrole nema, a čelne pozicije u njima ostaju politički plen. Izvor: Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a567806/Veljko-Milic-NDNV-Javne-nabavke-kao-sredstvo-za-nagradjivanje-podobnih-medija.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Veljko Milić (NDNV): Javne nabavke kao sredstvo za nagrađivanje podobnih medija

Autor:BetaStručnjak za medijsko pravo i izvršni direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Veljko Milić kazao je da javne nabavke za usluge informisanja predstavljaju jednostavan način da se nagrade mediji bliski vlastima i obezbedi prostor za promovisanje lokalnih funkcionera.Milić je rekao za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE) da je to način na koji se mogu ignorisati pravila o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa putem konkursa."Zakon o javnom informisanju i medijima ne uredjuje pitanja javnih nabavki za usluge informisanja, medjutim zloupotrebama javnih nabavki medijima se zapravo dodeljuje javni novac mimo pravila konkursnog sufinansiranja i na taj način se zaobilaze i pravila o konkursnom sufinansiranju koja su uredjena Zakonom o javnom informisanju i medijima", naveo je on.Prema njegovoj oceni, takve javne nabavke jesu u skladu sa zakonom koji reguliše tu oblast, ali se one raspisuju za medije "bliske vlastima"."Javne nabavke za usluge informisanja jesu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, medjutim javljaju se drugi problemi kao na primer da se kao jedini ponudjači javljaju lica bliska vladajućim garniturama i opštinama koje raspisuju javnu nabavku. Ili da se javna nabavka za informisanje od izuzetne važnosti za Novi Sad dodeli tabloidima iz Beograda. Ili da javna preduzeća direktnim ugovaranjem dodeljuju medijima iznose koji ne prelaze 500.000 dinara kada nije potrebno spravoditi javnu nabavku", kazao je Milić.VOICE je naveo da su prenosi sednica skupština opština i gradova najčešći razlog za raspisivanje javnih nabavki, a da se javne nabavke takvog tipa obično raspisuju na taj način da se na njih mogu javiti samo lokalne televizije koje pokrivaju tu teritoriju.Dodaje se da pojedine samouprave raspisuju i nabavke za informisanje gradjana o radu organa grada, što, kako su ocenili, predstavlja direktno mešanje lokalne samouprave u uredjivačku politiku nekog medija.Novinar radija Bum 93 iz Požarevca Uroš Urošević kazao je da činjenica da lokalna samouprava znatno veća sredstva iz budžeta izdvaja za zadovoljavanje sopstvenog interesa ili sopstvenu promociju u medijima, u odnosu na ostvarivanje javnog interesa u projektima koji se sufinansiraju iz budžeta predstavlja ;mnogo veći problem od favorizovanja odredjenih medija."Ako, recimo, imate javnu nabavku za uslugu praćenja rada lokalne samouprave za televiziju sa regionalnim pokrivanjem, a pritom postoji samo jedna takva televizija u Požarevcu, onda je jasno da se favorizuje odredjeni medij. Isti slučaj je i za štampani medij regionalnog karaktera gde odredjena konkurencija postoji, ali vi kroz dodatne uslove koji se odnose na radno angažovana lica ili opremu precizno gadjate odredjenu medijsku kuću", kazao je Urošević.On je ocenio da se na taj način medijima koji svoj posao rade profesionalno šalje poruka da im se to ne isplati. Dosadašnja praksa pokazuje da lokalne samouprave ne snose sankcije zbog ovakvih javnih nabavki, a Veljko Milić je ocenio da su glavni razlog za to politički pritisci."U nekim postupanjima i te kako ima elemenata krivičnog dela, ali pošto se radi o dodeli novca politički podobnim medijima, izostaje reakcija nadležnih organa, verovatno zbog političkih pritisaka", ocenio je Milić.            

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Veljko Milić (NDNV): Javne nabavke kao sredstvo za nagradjivanje podobnih medija

Veljko Milić (NDNV): Javne nabavke kao sredstvo za nagradjivanje podobnih medijaNOVI SAD, 9. februara 2020. (Beta) - Stručnjak za medijsko pravo i izvršni direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Veljko Milić kazao je danas da javne nabavke za usluge informisanja predstavljaju jednostavan način da se nagrade mediji bliski vlastima i obezbedi prostor za promovisanje lokalnih funkcionera.Milić je rekao za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE) da je to način na koji se mogu ignorisati pravila o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa putem konkursa."Zakon o javnom informisanju i medijima ne uredjuje pitanja javnih nabavki za usluge informisanja, medjutim zloupotrebama javnih nabavki medijima se zapravo dodeljuje javni novac mimo pravila konkursnog sufinansiranja i na taj način se zaobilaze i pravila o konkursnom sufinansiranju koja su uredjena Zakonom o javnom informisanju i medijima", naveo je on.Prema njegovoj oceni, takve javne nabavke jesu u skladu sa zakonom koji reguliše tu oblast, ali se one raspisuju za medije "bliske vlastima"."Javne nabavke za usluge informisanja jesu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, medjutim javljaju se drugi problemi kao na primer da se kao jedini ponudjači javljaju lica bliska vladajućim garniturama i opštinama koje raspisuju javnu nabavku. Ili da se javna nabavka za informisanje od izuzetne važnosti za Novi Sad dodeli tabloidima iz Beograda. Ili da javna preduzeća direktnim ugovaranjem dodeljuju medijima iznose koji ne prelaze 500.000 dinara kada nije potrebno spravoditi javnu nabavku", kazao je Milić.VOICE je naveo da su prenosi sednica skupština opština i gradova najčešći razlog za raspisivanje javnih nabavki, a da se javne nabavke takvog tipa obično raspisuju na taj način da se na njih mogu javiti samo lokalne televizije koje pokrivaju tu teritoriju.Dodaje se da pojedine samouprave raspisuju i nabavke za informisanje gradjana o radu organa grada, što, kako su ocenili, predstavlja direktno mešanje lokalne samouprave u uredjivačku politiku nekog medija."Problematično je što se medijski sadržaji nastali na ovaj način emituju i u okviru informativnog programa medija, bez naznake da se u stvari radi o nekoj vrsti oglašavanja", naveo je VOICE.Novinar radija Bum 93 iz Požarevca Uroš Urošević kazao je da činjenica da lokalna samouprava znatno veća sredstva iz budžeta izdvaja za zadovoljavanje sopstvenog interesa ili sopstvenu promociju u medijima, u odnosu na ostvarivanje javnog interesa u projektima koji se sufinansiraju iz budžeta predstavlja mnogo veći problem od favorizovanja odredjenih medija."Ako, recimo, imate javnu nabavku za uslugu praćenja rada lokalne samouprave za televiziju sa regionalnim pokrivanjem, a pritom postoji samo jedna takva televizija u Požarevcu, onda je jasno da se favorizuje odredjeni medij. Isti slučaj je i za štampani medij regionalnog karaktera gde odredjena konkurencija postoji, ali vi kroz dodatne uslove koji se odnose na radno angažovana lica ili opremu precizno gadjate odredjenu medijsku kuću", kazao je Urošević.On je ocenio da se na taj način medijima koji svoj posao rade profesionalno šalje poruka da im se to ne isplati.Dosadašnja praksa pokazuje da lokalne samouprave ne snose sankcije zbog ovakvih javnih nabavki, a Veljko Milić je ocenio da su glavni razlog za to politički pritisci."U nekim postupanjima i te kako ima elemenata krivičnog dela, ali pošto se radi o dodeli novca politički podobnim medijima, izostaje reakcija nadležnih organa, verovatno zbog političkih pritisaka", ocenio je Milić.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/veljko-milic-ndnv-javne-nabavke-kao-sredstvo-za-nagradjivanje-podobnih-medija/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Veljko Milić (NDNV): Javne nabavke kao sredstvo za nagrađivanje podobnih medija

Stručnjak za medijsko pravo i izvršni direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Veljko Milić kazao je danas da javne nabavke za usluge informisanja predstavljaju jednostavan način da se nagrade mediji bliski vlastima i obezbedi prostor za promovisanje lokalnih funkcionera.Foto: Pixabay/Pashminu Milić je rekao za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) da je to način na koji se mogu ignorisati pravila o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa putem konkursa. "Zakon o javnom informisanju i medijima ne uređuje pitanja javnih nabavki za usluge informisanja, međutim zloupotrebama javnih nabavki medijima se zapravo dodeljuje javni novac mimo pravila konkursnog sufinansiranja i na taj način se zaobilaze i pravila o konkursnom sufinansiranju koja su uređena Zakonom o javnom informisanju i medijima", naveo je on. Prema njegovoj oceni, takve javne nabavke jesu u skladu sa zakonom koji reguliše tu oblast, ali se one raspisuju za medije "bliske vlastima". "Javne nabavke za usluge informisanja jesu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, međutim javljaju se drugi problemi kao na primer da se kao jedini ponuđači javljaju lica bliska vladajućim garniturama i opštinama koje raspisuju javnu nabavku. Ili da se javna nabavka za informisanje od izuzetne važnosti za Novi Sad dodeli tabloidima iz Beograda. Ili da javna preduzeća direktnim ugovaranjem dodeljuju medijima iznose koji ne prelaze 500.000 dinara kada nije potrebno spravoditi javnu nabavku", kazao je Milić. VOICE je naveo da su prenosi sednica skupština opština i gradova najčešći razlog za raspisivanje javnih nabavki, a da se javne nabavke takvog tipa obično raspisuju na taj način da se na njih mogu javiti samo lokalne televizije koje pokrivaju tu teritoriju. Dodaje se da pojedine samouprave raspisuju i nabavke za informisanje građana o radu organa grada, što, kako su ocenili, predstavlja direktno mešanje lokalne samouprave u uređivačku politiku nekog medija. "Problematično je što se medijski sadržaji nastali na ovaj način emituju i u okviru informativnog programa medija, bez naznake da se u stvari radi o nekoj vrsti oglašavanja", naveo je VOICE. Novinar radija Bum 93 iz Požarevca Uroš Urošević kazao je da činjenica da lokalna samouprava znatno veća sredstva iz budžeta izdvaja za zadovoljavanje sopstvenog interesa ili sopstvenu promociju u medijima, u odnosu na ostvarivanje javnog interesa u projektima koji se sufinansiraju iz budžeta predstavlja mnogo veći problem od favorizovanja određenih medija. "Ako, recimo, imate javnu nabavku za uslugu praćenja rada lokalne samouprave za televiziju sa regionalnim pokrivanjem, a pritom postoji samo jedna takva televizija u Požarevcu, onda je jasno da se favorizuje određeni medij. Isti slučaj je i za štampani medij regionalnog karaktera gde određena konkurencija postoji, ali vi kroz dodatne uslove koji se odnose na radno angažovana lica ili opremu precizno gađate određenu medijsku kuću", kazao je Urošević. On je ocenio da se na taj način medijima koji svoj posao rade profesionalno šalje poruka da im se to ne isplati. Dosadašnja praksa pokazuje da lokalne samouprave ne snose sankcije zbog ovakvih javnih nabavki, a Veljko Milić je ocenio da su glavni razlog za to politički pritisci. "U nekim postupanjima i te kako ima elemenata krivičnog dela, ali pošto se radi o dodeli novca politički podobnim medijima, izostaje reakcija nadležnih organa, verovatno zbog političkih pritisaka", ocenio je Milić. Javne nabavke, Mediji, NDNV, usluge, Veljko Milić

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/tekst/izdvajamo/istrazivanja-pokazala-trend-rasta-javnih-nabavki-u-izbornoj-godini-130230

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Istraživanja pokazala trend rasta javnih nabavki u izbornoj godini - Izdvajamo - Bosna i Hercegovina

Praćenje utroška višeg od četiri milijarde KM u javnim nabavkama u BiH tokom tri godine, od čega je 1,8 milijardi samo u 2019. godini, rezultat je aktivnosti...Potvrđeno je ovo danas na konferenciji za medije koja se održala u Sarajevu. Kako se navodi u projektu, zbog nepridržavanja zakonskih propisa, ali i drugih neprihvatljivih ponašanja u postupcima javnih nabavki u BiH, procjenjuje se da godišnji gubici iznose između 400-500 miliona maraka. Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH istakao je da je prije svega cilj ovog projekta da se dokumentiraju javne nabavke koje bi trebale biti zaista javne. - Projekt se provodi već četvrtu godinu i generalni podaci pokazuju da smo popratili oko 12 hiljada nabavki. Podnijeli smo 1.400 podnesaka prema različitim institucijama. Šampion netransparentnosti je Općina Čapljina - istakao je Miraščija. Pojašnjava da BiH gubi između 400 i 500 miliona godišnje. - BHRT godinama krši zakon neobjavljivanjem javnih nabavki. Potom objavljuje nepotpun plan javnih nabavki. Ne prikazuju sve nabavke koje će izvršiti u ovoj godini - kazao je Miraščija, dodavši da je trend da ukupan nivo sredstava javnih nabavki maksimalno raste u izbornim godinama čak i do 50 posto. Aleksandra Martinović je kazala da je prošle godine ispraćeno 3.777 postupaka javnih nabavki te da je ukupna vrijednost praćenih postupaka više od 1,8 milijardi. Aleksandar Draganić konstatirao je da je posljednjih mjeseci raspisano od 40 do 50 miliona za IT usluge.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2020/02/09/gradski-zavod-za-javno-zdravlje-trazi-lekare-i-medicinske-sestre/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gradski zavod za javno zdravlje traži lekare i medicinske sestre

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda raspisao je javnu nabavku za uslugu saradnje na realizaciji projekta Halo beba u kojoj se traži angažman 43 medicinske sestre i sedam lekara specijalista u narednih godinu dana, piše Nova ekonomija. Lekari sa najmanje 10 godina iskustva i sestre sa najmanje dve godine iskustva potrebni su za poslove kao što su prijem informacija o otpustu majki sa bebama iz porodilišta, prijem poziva iz porodica i davanje saveta, pozivanje porodica radi provere efekata datih saveta, onlajn savetovanje, pružanje konsultacija medicinskim sestrama itd. Pogledaj i ove vesti... Naknada za rad medicinske sestre iznosi za rad u dnevnoj smeni 2000,00 dinara neto, za rad u noćnoj smeni 3500,00 dinara neto, a za rad na dane praznika 1000,00 dinara neto. Cena radnog sata lekara specijaliste je 450,00 dinara neto.

----------------------------------------------------------

Datum: 09.02.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:846581-Istraga-protiv-direktora-Infrastrukture-zeleznice-Srbije-Saslusano-petoro-novih-svedoka

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Istraga protiv direktora "Infrastrukture železnice Srbije": Saslušano petoro novih svedoka

On je osumnjičen za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih prugaPRED Tužilaštvom za organizovani kriminal saslušano je novih pet svedoka u istrazi koja se vodi protiv Miroljuba Jevtića, v. d. generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije", osumnjičenog za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga. Pored Jevtića, istraga se vodi i protiv Dragoslava Burzanovića, člana Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada, kao i advokata Zorana Stojanovića i Vladislava Kostića. Njima se na teret stavlja davanje mita. Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih odmah puštena da se brane sa slobode. Specijalni sud u Beogradu mu je pre dva dva produžio pritvor za još 30 dana. Pročitajte još - Prema naredbi za sprovođenje istrage, Jevtić je, navodno, neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasi planirane izgradnje brze pruge. Sumnja se da su deo uplaćenog novca od "Infrastrukture železnice Srbije", po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali njemu kao direktoru. Kako nezvanično saznajemo, svi svedoci su tvrdili da je bilo neophodno da se angažuju advokati, jer u preduzeću nisu imali dovoljno kapaciteta da stignu da odrade sve predmete. Inače, odlukom sudije za prethodni postupak Specijalnog suda, Jevtiću je produžen pritvor za još 30 dana, dok se ostali osumnjičeni brane sa slobode. Podsetimo da je protiv Jevtića pre pet dana pokrenuta još jedna istraga, zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena koji se terete za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu. U ovoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.

----------------------------------------------------------