Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 12.02.2020

Medij: Alo     Strana: 1,9

Rubrika: Društvo

Autori: E. A.

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Političarima se crno piše

Političarima se crno piše

Sve za koje se utvrdi da su imovinu uvećali za / 150.000 evra u roku od tri uzastopne godine, a / to nisu prijavili, poreski i drugi organi ozbiljno će r lupiti po džepu - platiće porez od 75 odsto © Nadležni će moći da utvrđuju da li se neko nezakonito obogatio bilo kad u prošlosti, a češljaće sve - od nekretnina, preko vozila, udela u firmama, doštednje i keša

Zakon o utvrđivanju porekla imovine uskoro pred poslanicima

Političarima i kriminalcima se crno piše!

Političare, ali i sve druge za koje se utvrdi da su imovinu uvećali za 150.000 evra u roku od tri uzastopne godine, a to nisu prijavili, poreski i drugi organi će lupiti po džepu.

Naime, svi oni koji ne budu uspeli da dokažu da su nešto stekli na zakonit način platiće porez od 75 odsto, a to predviđa Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu koji će se uskoro naći pred poslanicima.

Inače, prema Predlogu zakona nadležni će moći da utvrđuju da li se neko nezakonito obogatio u bilo kom trenutku u prošlosti, a češljaće sve - od nekretnina, preko vozila, udela u firmama, pa do štednih uloga i gotovog novca.

To će raditi posebna jedinica Poreske uprave, odnosno najmanje 20 stručnjaka, među kojima će biti i predstavnici policije, Narodne banke Srbije, Uprave za sprečavanje prap nja novca, Agencije za borbu protiv korupcije, Republičkog geodetskog zavoda i Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti. Postupak će moći da se pokrene i po prijavi građana ili neke druge institucije. Za one koji na zahtev jedinice Poreske uprave i u roku koji ona odredi ne dostave tražene podatke predviđene su kazne od 55.000 do dva miliona dinara.

- Država sa ovakvim zakonom dobija delotvoran mehanizam da za svakoga u svakom trenutku može da utvrdi da li se obogatio nezakonito. Tu se ogleda preventivna strana zakona, jer svi treba da znaju da će se veoma lako utvrditi da li je njihov imetak zakonit ili je proizvod korupcije ili zloupotrebe. S druge strane, takav zakon bi imao mehanizam naplate nezakonito stečenih dobara - kaže za „A1o!“ ministarka pravde Nela Kuburović.

Cešljaće sve - od nekretnina, preko vozila, udela u firmama, pa do štednih uloga

  1. A.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Alo     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: E. A.

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: NAGRUVALA SEBI PLATU 3.330€ MESEČNO

NAGRUVALA SEBI PLATU 3.330€ MESEČNO

Prihodi Ljiljane Marković, v. d. dekana Filološkog fakulteta u Beogradu, u poslednje četiri godine nisu manji od 400.000 dinara ili 3.330 evra mesečno. Od toga samo plata koju prima kao dekan iznosi neverovatnih 280.000 dinara. Interesantno je i da tokom njenog rukovođenja fakultetom nikad manje studenata nije upisivalo tu visokoškolsku ustanovu, dok su pare dobijene od Ministarstva prosvete spiskane na plate privilegovanih.

Markovićeva je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila da kao dekan prima mesečno 279.332 dinara i 114.000 dinara za naučnoistraživački rad na domaćim projektima u Ministarstvu prosvete.

N0 imala je i blistavijih dana. Tokom 2018. povremeno je dobijala i 150.000 dinara na osnovu ugovora o delu za rad na istom fakultetu na kojem je dekan i profesor, pa ispada da je zapravo sama sa sobom potpisala ugovor. I to nije sve. Kao gradska odbornica primalaje od juna 2018. do juna 2019. godine 10.000 dinara mesečno. Da nisu stigle packe od rektorke Ivanke Popović, koja ju je zvanično opomenula da Statut Univerziteta u Beogradu dekanima zabranjuje obavljanje druge javne funkcije, i dalje bi dobijala taj novac.

Inače, Markovićeva zbog brojnih gafova i afera koje prate i njen profesionalni rad, ali i rukovođenje ovom visokoškolskom ustanovom, nije omiljena među profesorima Filološkog fakulteta. Bura se posebno podigla kada je Državna revizorska institucija u svom izveštaju obelodanila da je taj fakultet na plate zaposlenih u 2017. godini spiskao skoro milion i po evra više nego što je trebalo. Naime, kako je iz budžeta bilo opredeljeno znatno više novca nego što je potrebno za plate zaposlenih, rukovodstvo fakulteta se napravilo ludo i umesto da višak novca vrati, podelilo ga je izabranima, bliskim Markovićevoj, dok ostali, kako tvrde, nisu videli ni dinara. Imena privilegovanih, iako su mnogi profesori insistirali da se ona obelodane, nikada nisu saopštena.

Otkud Markovićevoj kao dekanu tolika plata, može se samo pretpostaviti. Naime, oni koji rade na tom fakultetu navode da je, pored toga što je profesor i dekan, pripisala sebi i druge funkcije.

- Ona je i prodekan za finansije, v. d. šefa računovodstva, upravnik Centra za doktorske studije, ali i upravnik Centra za studije Azije. Osim toga, prijavila je sigurno 18 kurseva na doktorskim studijama kako bi sebi isplatila honorare, iako ne drži časove. Ne mogu da tvrdim, ali verovatno je sve to obračunato u tu platu koju je prijavila da prima kao v. d. dekana - kaže za „A1o!“ Tanja Popović, redovna profesorka Filološkog fakulteta.

Inače, kada je reč o prihodima Markovićeve, Popovićeva naglašava da su joj posebno nejasni oni koje

ona mesečno dobija od Ministarstva prosvete za naučnoistraživački rad za projekte.

- Mi smo zajedno na istom projektu, u istom najvišem zvanju, a moje kolege i ja dobijamo 36.000 dinara mesečno, pa mi nije jasno otkud njoj tih 114.000 dinara mesečno. Uostalom, ona, pošto je na produženju s obzirom na godine života, ne može ni da bude uključena u naučne projekte u Ministarstvu kao naučnik. I to me isto buni - navodi Popovićeva.

Profesorka Filološkog fakulteta naglašava da je najviše boli potpuna degradacija nauke i nastave na tom fakultetu.

- Umesto da se razvija nauka i nastava, pojedinci su pravili prihode i to je nešto što me zaista najviše od svega boli - ističe profesorka Popović. E. A.

  1. A.

Prijavila je sigurno 18 kurseva na doktorskim studijama kako bi sebi isplatila honorare, iako ne drži časove

TANJA POPOVIĆ, redovni profesor

Prisvojila tudi prevod

Markovićeva je u novembru u žižu javnosti ponovo dospela kadaje prisvojila prevodetri knjige kojeje prevela njena imenjakinja. Inače, nedavnosu profesori Filološkogfakulteta uputili i dopis sa dokazima Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kako bi se ustanovilo da li su knjige koje je potpisala prepisane od drugih. To je urađeno jer etička komisija pri Filološkom fakultetu nijeformirana, a što, prema rečima profesora, sprečava upravo Markovićeva. Od stranke do stranke Markovićevu je pre 13 godina Savet ministara SCG kandidovao za ambasadora u Japanu, na, kako su pojedini tvrdili, predlog Velimira llića, lidera Nove Srbije, čija je ona bila član. Međutim, ona na kraju nije dobila agreman. Onda je postala bliska Karićima, pa ju je to dovelo do funkcije dekana Fakulteta za

menadžment pri Univerzitetu BK. Čaršija priča da je jedno vreme bila bliska i

demokratama.

Bila, potpisala, otišla „A1o!“ jejuče pokušao da stupi u kontaktsa Ljiljanom Marković, ali bezuspešno. Kada smo pozvali Filološki fakultet i tražili da razgovaramo s Markovićevom, rečeno nam je da je odsutna zato što je na sastanku u Ministarstvu prosvete, kao i da ne znaju kada će se vratiti. Kazali su da je pre podne bila na fakultetu, popisala šta je imala, a potom otišla u Ministarstvo na sastanak.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Blic     Strana: 8

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: POREKLO IMOVINE STEČENE PRE 2007. MOŽE BITI NA PROVERI

POREKLO IMOVINE STEČENE PRE 2007. MOŽE BITI NA PROVERI

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da u predlogu zakona o poreklu imovine nema ograničenja. Brnabićeva je kazala da je ograničenje do 2007. bilo u prvom nacrtu, ali da je nakon javne rasprave to izbačeno iz predloga. - To je važno za građane Srbije, ali i za ljude koji će se ubuduće baviti politikom jer je trenutno najveći problem upiranje prstom u ljude i bez dokaza ih optuživati za korupciju kazala je Brnabićeva.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Blic     Strana: 11

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: KOMISIJA PROVERAVA NABAVKE TRIVANOVOG MINISTARSTVA

NAKON PISANJA „BLICA“, ISPITUJE SE DA LI JE PET KOMPANIJA POVREDILO KONKURENCIJU

KOMISIJA PROVERAVA NABAVKE TRIVANOVOG MINISTARSTVA

NABAVKE TRIVANOVOG MINISTARSTVA

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv pet kompanija zbog sumnje da su povredile konkurenciju u dve javne nabavke koje je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine, a odnosi se na izmeštanja opasnog otpada, ukupne vrednosti 326 miliona dinara sa PDV, saznaje “Blic”.

REČ JE O kompanijama „MITECO“ Kneževac, „YU-NIRISK“ Beograd, „MO-DEKOLO“ Beograd, „BREM GROUP“ Beograd i „KEMIS“ Valjevo, za koje postoje indicije da su dogovaranjem zajedničke ponude, jedne u pregovaračkom postupku za zbrinjavanje opasnog otpada na teritoriji Republike Srbije i druge na tenderu za trajno zbrinjavanje opasnog otpada u “Magnohromu”, postupili suprotno Članu 10 Zakona o zaštiti konkurencije.

Ove afere oko nameštanja poslova za grupu privilegovanih ponuđača je javno obelodanio “Blic”. Reč je o firmama čiji su vlasnici povezani sa ministrom ekologije Goranom Trivanom, a ono što bode oči to je da su one ova dva vredna posla dobile u razmaku od mesec dana. Pored toga, uočljivo je bilo i to što su i kod jedne i druge nabavke, ponude ovih firmi, bila gotovo identična u dinar sa njihovom procenjenom vrednošću.

Prema saznanjima “Blica”, upravo pisanje našeg lista bio je povod da se pokrene postupak preispitivanja a zaključak je potpisao novi predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Nebo-Pored toga bilo je naloženo i Pored toga bilo je naloženo i Postoje indicije da su dogovaranjem zajedničke ponude pet kompanija

postupilo suprotno Članu 10 Zakona o zaštiti konkurencije mentaciju za utvrđivanje činjenica u ovom postupku. To je sve urađeno i nakon toga je pokrenut postupak ispitivanja povrede konkurencije. Drugim rečima, postoji sumnja da su se ponuđaći dogovorili oko zajedničke ponude kako bi lakše dobili ove unosne poslove. Tako je jasno stavljeno do znanja da postoje indicije da su kompanije „MITECO“ Kneževac, „YUNIRISK“ Beograd, „MO-DEKOLO“ Beograd, „BREM GROUP“ Beograd i „KEMIS“

Valjevo povredom

Zakona o zaštiti konkurencije, došle do priho-

To je sve urađeno i nakon toga je pokrenut postupak ispitivanja povrede konkurencije. Drugim rečima, postoji sumnja da su se ponuđaći dogovorili oko zajedničke ponude kako bi lakše dobili ove unosne poslove. Tako je jasno stavljeno do znanja da postoje indicije da su kompanije „MITECO“ Kneževac, „YUNIRISK“ Beograd, „MO-DEKOLO“ Beograd, „BREM GROUP“ Beograd i „KEMIS“

Valjevo povredom

Zakona o zaštiti konkurencije, došle do priho-

da od 326 miliona dinara sa PDV . Jasno je da u celom ovom slučaju nije nevino ni Ministarstvo ekologije, ali to nije domen rada Komisije. Međutim, njen zaključak može da posluži kao osnov da nadležne institucije preispitaju i odgovornost Trivanovih ljudi - navodi naš sagovornik iz Ministarstva ekologije.

Da je to tako vidi se i iz obrazloženja Komisije za zaštitu konkurencije o pokretanju postupka u kome se između ostalog konstatuje da su ponuđači zajedničkom ponudom u obe javne nabavke izbegli svesno međusobno takmičenje sa odvojenim ponudama.

- Zakonom o zaštiti konkurencije, Član 10 zabranjeni su restriktivni sporazumi ili sporazumi između učesnika na tržištu koji za posledicu imaju značajno ograničenje, narušavanje ili sprečavanje, konkurencije na teritoriji Republike Srbije. U stavu 3 propisano je da su restriktivni sporazumi zabranjeni i ništavni - stoji u obrazloženju Komisije za zaštitu konkurencije.

BEZ KOMENTARA

Iz Ministarstva ekologije niko nije želeo zvanično da komentariše ovaj slučaj a ni kompanije protiv kojih je pokrenut postupak nisu bile voljne za razgovor.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Blic     Strana: 1,8,9

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: DEKAN ZAPOSLIO DVE ĆERKE, ŠURAKA I KUMU

DEKAN

ZAPOSLIO DVE ĆERKE,

ŠURAKA I KUMU

Prvi čovek „veterine“ pobrinuo se za svoje najbliže

DEKAN ZAPOSLIO DVE ĆERKE, KUMU I ŠURAKA

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je za razrešenje sa funkcije dekana Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vlade Teodorovića zato što je u toj visokoobrazovnoj instituciji zaposlio svoje dve ćerke, kumu i šuraka.

UAgenciji navode da je Teodorović bio dužan da izbegne sukob interesa jer je ovako javni interes

podredio privatnom Uobrazloženju za

razrešenje Agencija navodi da je Teodoroviću ta mera izrečena zbog toga

što je doneo odluke i rešenja i zaključio ugovore o radu i anekse ugovora o radu na osnovu kojih su njegove ćerke Spomenka Đurić i Aleksandra Nikolić, brat njegove supruge Nikola Popović i njegova kuma Branka Beraja zasnovali radni odnos na fakultetu. Drugi razlog je što o sukobu interesa koji je imao u tim situacijama nije pismeno obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije.

Precizirano je da je Spomenka Đurić još 2013. godine na osnovu rešenja koje je doneo njen otac zasnovala radni odnos na određeno vreme kao istraživač saradnik, a zatim je 2014. godine, po odluci koju je takođe doneo njen otac, izabrana za asistenta za užu naučnu oblast veterinarska ekonomika, što radi i danas.

TEODOROVIĆ ĆERKAMA DAO POSAO ISTRAŽIVAČA SARADNIKA, ŠURAKU VOZAČA, A KUMI ČISTAČICE

ISTOVREMENO I PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA

Teodorović je nadležnima u Agenciji za borbu protiv korupcije rekao da nije znao da je funkcija dekana javna funkcija i da nije podneo zahtev za davanje saglasnosti Agenciji zato što su mu u pravnoj službi Instituta za higijenu i tehnologiju mesa Beograd, gde je istovremeno vršio i funkciju predsednika Upravnog odbora, rekli da im je Ministarstvo dalo tumačenje da dekani nisu javni funkcioneri. U Agenciji kažu da je obavljanje funkcije predsednika UO Instituta od 2014. do 2018. godine još jedan od razloga za predlog za razrešenje sa javne funkcije, uz napomenu da “nepoznavanje zakona nije opravdan razlog za neispunjavanje obaveza propisanih odredbama Zakona o Agenciji”.

Teodorović je sa bratom njegove supruge Nikolom Popovićem zaključio ugovore o radu 2015. godine na određeno, a godinu dana kasnije na neodređeno vreme, na osnovu kojih je Nikola zasnovao radni odnos na fakultetu kao vozač.

Sa Brankom Berajom, svojom kumom, Teodorović je zaključio ugovor o radu na određeno vreme još 2012. godine na osnovu kojeg je ona zasnovala radni odnos na poslovima higijeničara, što i danas radi, ali na neodređeno vreme na osnovu aneksa ugovora koji je sa kumom potpisala 2013. godine.

Jedina koja više nije na fakultetu jeste Teodorovićeva druga ćerka Aleksandra Nikolić koju je otac 2017. godine angažovao na poslovima istraživača pripravnika na projektu Ministarstva prosvete koji se sprovodio na Fakultetu veterinarske medicine.

UAgenciji navode da je Teodorović bio dužan da izbegne sukob interesa jer je na taj način javni interes podredio privatnom i javnu funkciju koristio za sticanje koristi za povezana lica, čime je istovremeno ugrožavao i poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, što je u suprotnosti sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

„Blic“ je pokušao telefonom da od Teodorovića sazna više detalja u vezi sa ovim slučajem i zatraži dodatna objašnjenja zašto je zapošljavao svoje srodnike, ali do zaključenja broja nismo uspeli da sa njim stupimo u kontakt. ?

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Brnabić: U Vladi nema špijuna

Brnabić: U Vladi nema špijuna

Beograd - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da u Vladi Srbije nema špijuna, kako tvrdi predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, i osudila njegov napad na potpredsednicu Vlade i ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović. - Apsolutno ne postoji nijedan dokaz da je bilo koji član Vladi Srbije umešan u neku špijunsku aferu. To su gluposti i neću na to da odgovaram, kazala je Brnabić novinarima na molbu da prokomentariše izjavu predsednika SRS da je ministarka Mihajlović špijun. Ona je podsetila da su joj radikali već postavljali pitanja u vezi sa tim u Skupštini Srbije, dodavši da su za špijunažu optuživali ne samo ministarku Mihajlović već i neke druge članove kabineta.

Na pitanje zašto nije reagovala na Šešeljev napad na ministarku Mihajlović, premijerka je navela da je „bilo jasno da Vlada osuđuje taj napad“.

- Tako da nisam osećala potrebu da lično reagujem na njega, rekla je ona. Brnabić je istakla da je taj napad „apsolutno nedopustiv“ i dodala da se „pe da ni komentarisati". Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Danas      Strana: 1,3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Opozicija planira završni skup na izborni dan

Danas imao uvid uplan kampanje „Bojkot 2020“ Saveza za Srbiju

Opozicija planira završni skup na izborni dan

Kampanja Saveza za Srbiju vodiće se na društvenim mrežama i obilaskom Srbije, a biće korišćeni leci, baneri, video-materijal, navodi se u dokumentu u koji je Danas imao uvid Definisano je

nekoliko „pravaca kampanje“: „protivčega smo“, „za šta smo“, „raspad SNS klana“, „uputstvo za upotrebu bojkota“, „obraćanje glasačima Srpske napredne stranke“, te „izborni dan“ Planirano „utočište za sve one koji su ucenjeni, koji trpe bilo kakav vid pritiska da izađu na izbore“

Naš list imao uvid uplan kampanje „Bojkot 2020“ Saveza za Srbiju

Opozicija planira završni skup na izborni dan

Beograd - Kampanja „Bojkot 2020“ Saveza za Srbiju vodiće se na društvenim mrežama i obilaskom terena, odnosno različitih delova Srbije, a biće korišćeni leci, baneri, video-materijal, navodi se u dokumentu u koji je Danas imao uvid. Kao glavni cilj kampanje ističe se „upoznavanje što šire populacije unutar glasačkog tela o razlozima bojkota republičkih i lokalnih izbora' i „smanjenje izlaznosti na izborima“, a te aktivnosti trajaće do 26. aprila, za kada su najavljeni izbori, koje SZS označava kao „lažne“.

Definisano je nekoliko „rgavaca kampanje“, uključujući „opšti narativ", „protiv čega smo“, „za šta smo“, „raspad SNS klana“, „uputstvo za upotrebu bojkota“, „obraćanje glasačima „Sve je politika“ Tokom kampanje „Bojkot 2020" građanima će biti preneta poruka da „politika pripada svakom čoveku". „Otkupna cena maline je politika. Cena benzina je politika. To kolika vam je plata je politika. To što razvedeni roditelji ne mogu da naplatealimentacijuje politika.Tošto vam kasni dečji dodatak je politika. To što dugme na Vučićevom sakou košta kao iznos dečjeg dodatka je politika...To što rodite-Iji preklinju nepoznat svet po društvenim mrežama da uplati neku poruku za lečenje njihovog deteta je politika... Ne biraju se na izborima samo političari kao ličnosti ili stranke kao politički subjekti, već na izborima građani biraju kako ćeda im izgleda život", navodi se u dokumentu. Srpske napredne stranke“, te „izborni dan“. Građanima će, između ostalog, biti preneto: „Izborićemo se za Srbiju u kojoj ćemo živeti dobro, u kojoj ćemo se osećati dobro, u kojoj ćemo imati dobre plate, udisati dobar vazduh i imati dobar život.“

Što se tiče samog izbornog dana, planirano je „snimanje izbornih mesta, plasiranje video-materijala, fotografija i informacija da su prazna biračka mesta prazna, saopštavanje izlaznosti“, kao i organizovanje završnog skupa opozicije koja bojkotuje izbore. Detalji tog skupa na izborni dan biće naknadno utvrđeni.

Takođe, navodi se da će biti otvoreno „utočište za sve one koji su ucenjeni, koji trpe bilo kakav vid pritiska da izađu na izbore“. Kako se naglašava, građanima će biti ponuđeni broj telefona, mejl adresa, Fejsbuk profil, „gde će moći anonimno da prijave svaki pritisak i ucenu“. Istovremeno, građani će biti pozvani da snime videoklip zašto bojkotuju izbore i da ih okače na društvene mreže.

Odrednica „uputstvo za upotrebu bojkota“ odnosi se na „mini-kampanju“ koja će biti „lansirana“ na društvenim mrežama tokom izborne tišine.

„Neophodno je da se društvene mreže budu preplavljene video- klipovima i banerima. Bilo bi izuzetno važno da NGO/nevladine organizacije, prim. nov/ bude nosilac ove kampanje uz pokušaj plasiranja video-spota na nacionalne televizije. Odbijanje tog spota (što će se dogoditi) pretvoriće se u kampanju „ovo je zabranjeni spof ‘ koji se plasira na sve društvene mreže sa naglaskom na to da je zabranjen“, navodi SZS.

Kada je reč o „obraćanju SNS biračima“, u dokumentu se ističe da se „milion ucenjenih glasača plaši smene vlasti, oni se plaše šta će biti sa njima, da li će biti predmet osvete opozicije, da li će podneti neke reperkusije“.

„Opozicija mora da prigrli ove ljude, da oni postanu svesni da nisu neprijatelji, a Vučić njihov jedini zaštitnik... Ljudi koji veruju Aleksandru Vučiću treba sebi da postave samo jedno pitanje: osam godina ja verujem Vučiću - kako sam, da li mi je dobro? Ako je odgovor „ne“, trenutak je da se više ne veruje Vučiću. Imao je dovoljno vremena. Bolje je samo SNS klanu. Nama je loše. I sve nam je gore. Vreme je da nama bude dobro, a njima ne“, poručuje SZS.

Odrednica „raspad SNS klana“ podrazumeva „insistiranje na sve očiglednijim sukobima unutar SNS-a“. Kako se precizira, SNS više nije jedinstven, „to postaje sve jasnije“, a ići će se u dva pravca - prvi je da „Aleksandar Vučić ne kontroliše više ništa i da svi rade šta hoće“, a drugi je da je „Vučić upleten u sve nelegalne radnje svojih saradnika i njihovu korupciju“.

„Rge svega je važno prikazati sukob onakvim kakvim jeste koruptivan je, kriminalan, i na štetu građana. Odmetnuta lopovskakvazielitaje na vlastijeglavna poruka... Nikada u svojoj istoriji naša zemlja nije imala toliko afera ministara, toliko kriminalaca na čelu gradova i opština, toliko bezobraznih i bahatih uzurpatora kojima na pamet ne pada da polože račune i da odgovaraju sopstvenom narodu. To je SNS klan“, ističe se u dokumentu.

Predviđeno je da kampanju „Bojkot 2020“ sprovodi „maksimalno operativni štab bojkota“, sastavljen od „operativaca“ koji će „voditi računa o sprovođenju operativnog plana“. Naglašava se da će biti „precizno defmisano ko tačno je zadužen za video-produkciju“ i ko je zadužen za izradu svih vizuelnih sadržaja za oglašavanje". Istovremeno, od „političkih subjekata“ se traži da „poštuju operacioni plan“, a biće pokrenuta i pres-služba „bojkot kampanje“.

Izvori Danasa iz SZS nezvanično kažu da se još nije razmatralo na koji način će aktivisti opozicije odgovoriti na provokacije predstavnika vladajuće stranke „pa terenu“, ali naglašavaju da očekuju da će se suočiti s provokacijama. Marija Stojanović

  • Građanima će biti omogućeno da

anonimno prijave svaki pritisak i ucenu Parole

Među parolama koje će biti korišćene u bojkot kampanji nalaze se poruke: „U bojkot protiv ludila", „U bojkot protiv Jutki", „U bojkot protiv nasilja", „U bojkot protiv Vućića", „U bojkot protiv Vesića", „U bojkot protiv siromaštva", „U bojkot protiv kriminalaca", „U bojkot protiv ise-Ijavanja", „U bojkot protiv izdaje", „U bojkot protiv lopovluka", „U bojkot protiv raspikuća", „U bojkot protiv izrabljivanja radnika", „U bojkot protiv zagađenja"... „U bojkot za dobarživot", „U bojkotza reke", „U bojkot za drveće", „U bojkot za decu", „U bojkot za slobodu", „U bojkot za istinu"... „U bojkot za pravdu"...„U bojkot za Srbiju".

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Progon aktivista Samostalnog i sindikata „Sloga“

Sindikati optužuju direktora i rukovodioce Zavoda za zbrinjavanje odraslih „Male Pčelice“ u Kragujevcu za kršenjeprava zaposlenih

Progon aktivista Samostalnog i sindikata „Sloga“

Kragujevac- Udruženi sindikati „Sloga“ - Sindikat zdravstva i socijalne zaštite - obavestili su juče javnost da je direktor Zavoda za zbrinjavanje odraslih „Male Pčelice" u Kragujevcu, Vladica Stanojević, njihovoj članici Gordani Milić uručio upozorenje pred otkaz o radu u toj ustanovi.

„Mesec dana nakon što su Udruženi sindikati ‘Sloga’ dostavili obaveštenje Zavodu ‘Male Pčelice’ da se određeni broj ljudi učlanio u sindikat, te da će sindikat u toj ustanovi uskoro da počne sa radom, direktor Vladica Stanojević ne prestaje da vrši pritisak na naše članove", navodi se u saopštenju „Sloge“. Dodaje se da su 6. januara ove godine, predsednik i potpredsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“, Predrag Đurić i Nikola Erić, direktoru Stanojeviću predali obaveštenje o početku rada sindikata u Zavodu.

- Đurić i Erić su, pored obaveštenja o početku rada Sindikata „Sloga“ u Zavodu, direktoru dostavili i spisak članova sindikata u toj ustanovi. Direktor Zavoda je tada počeo da poziva ljude sa spiska i da vrši pritisak na njih da se iz sindikata iščlane. Nakon nekoliko dana ucena i pretnji, tri člana sindikata, koji su nekoliko dana ranije potpisali pristupnice, iščlanila su se iz sindikalne organizacije, tvrde u „Slogi“.

Ističu, pritom, daje direktor Stanojević optužio medicinsku sestru (i članicu „Sloge“ - prim. Z. R.) Gordanu Milić da je „upoznala novinare sa problemom isplate zarada zaposlenima“, kao i da je to navodni razlog što je dobila upozorenje pred otkaz u Zavodu.

- Gordana Milić više od 20 godina radi u Zavodu i nikada, do učlanjenja u Sindikat „Sloga“, nije imala problem na poslu, tako da članstvo u sindikatu predstavlja pravi razlog za otkaz o radu koji će nesumnjivo da usledi nakon pomenutog upozorenja, poručili su juče iz te sindikalne asocijacije.

Direktor Zavoda „Male Pčelice“ Vladica Stanojević tvrdi, međutim, da upozorenje o otkazu koje je Gordana Milić dobila pre desetak dana „nema veze sa sindikatom, već da ima veze sa teškim kršenjem radne discipline".

- Kao direktor ustanove nikada se nisam mešao u rad sindikata, niti ću se ikada mešati. Gordana Milić se u Sindikat „Sloga“ učlanila pošto je, pre novembraprošle godine, počela da krši radnu disciplinu, po-

Reč je o teškom kršenju

radne discipline, nema veze sa sindikatom

kušavajući na taj način da se zaštiti, o čemu postoje pisane izjave zaposlenih, navodi Stanojević. On pojašnjava da je Gordana Milić početkom novembra uputila dopis Radio-televiziji Kragujevac (RTK), odakle su ga istog dana zvali i tražili izjavu o tome da li je istina da se u Zavodu ne isplaćuju plate za 20 odsto radnika, „što je velika laž“. Novinari RTK, prema Stanojevićevim rečima, sutradan nisu došli po traženu izjavu, jer je plata „legla“ tog dana zaposlenima u Zavodu. RTK nije uzeo izjavu od Stanojevića, ali mu je dostavio „sporni“ dopis, za koji je, kako on tvrdi u jučerašnjoj izjavi našem listu, grafolog utvrdio da ga je napisala Gordana Milić.

Istovremeno, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) u Kragujevcu Jugoslav Ristić kaže da je u martu prošle godine u Zavodu za zbrinjavanje odraslih „Male Pčelice“ iz Samostalnog sindikata u toj ustanovi, „pod pritiscima i pretnjama, za samo jedan dan iščlanjeno 132 člana te sindikalne organizacije“. Četvorica ključnih ljudi u tom sindikatu, koji nisu popustili pod pritiscima, već su ostali u sindikalnoj organizaciji, ubrzo su, prema Ristićevim rečima, raspoređeni na poslove u jednom od paviljona Zavoda koji njegovi radnici kolokvijalno zovu „Goli otok“.

- Ispisnice iz Samostalnog sindikata u Zavodu „Male Pčelice“, u martu prošle godine sindikalnim aktivistima delili su niži rukovodioci u toj ustanovi, koji su odbijali da kažu po čijem nalogu rade taj posao. Ostalo je zapamćeno da su, tom prilikom, iz našeg sindikata „iščlanili“ i radnika Zavoda koji se nikada nije ni učlanio, kaže Ristić za naš list i dodaje da je u Zavodu dozvoljena samo Zajednica sindikata Srbije, iza koje navodno stoji ministar Aleksandar Vulin.

Kandidatza gradonačelnika Kragujevca?

DirektorZavoda „Male Pčelice"Vladica Stanojevićveć mesecima je svojevrsna zvezda na kragujevačkoj javnoj i političkoj sceni na kojoj slovi za jednog od ozbiljnijih kandidata Srpske napredne stranke za gradonačelničku funkciju u Kragujevcu nakon predstoječih lokalnih izbora.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Danas     Strana: 1,12

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Tužilaštvo istražuje privatizaciju Niš ekspresa

Tužilaštvo istražuje

privatizaciju Niš ekspresa

Posle pisanja Danasa preuzimanje najvećeg autobuskogprevoznika najugu Srbijeprivuklo pažnju institucija

Tuzilastvo istrazuje privatizaciju Nis ekspresa

Beograd - Tužilaštvo u Nišu otvor ilo j e predistražni postupak u vezi sa privatizacijom Niš ekspresa, potvrdio je saznanje Danasa portparol Višeg javnog tužilaštva u tom gradu Borislav Radonjić. „Tužilaštvu je dostavljena informacija vezana za postupak privatizacije Niš ekspresa po kojoj se preduzimaju potrebne provere u toku predistražnog postupka“, rekao je Radonjić, ali u ovom trenutku nije mogao još da otkrije detalje, uključujući i saznanje našeg lista da se istraga vodi u okviru Posebnog odeljenja za borbu protivkorupcije, ali i tvrdnje radnika da im je rukovodstvo pretilo otkazima ukoliko svoje akcije ne prodaju direktoru.

Inače, transakcija koja je po svemu sudeći najpre privukla pažnju javnosti, odvijala se od oktobra do decembra prošle godine, kada je „prazno“ preduzeće „Bokić Gojko“ u stopostotnom vlasništvu direktora Niš ekspresa Zorana Jovanovića, najpre od Delte rilestejt otkupilo 51 odsto akcija najvećeg autobuskog prevoznika sa juga Srbije. Potom je od radnika, malih akcionara, prema njihovoj tvrdnji pod pretnjom otkaza, otkupilo udele dok nije steklo 90 odsto, koliko je potrebno da zakonski uđe u prinudni otkup i tako postane jedini vlasnik. Ostalo je nejasno poreklo šest miliona evra potrebnih za te transakcije, jer je preduzeće „Bokić Gojko“, sa svega jednim zaposlenim - direktorom, koje se navodno bavi izradom plastičnih profila, više godina unazad poslovalo sa gubitkom dok u 2018. nije imao nikakav priliv

Iz Uprave, konkretno Naš list u dva navrata se obraćao Upravi za borbu protiv pranja novca sa pitanjem da li su proveravali transakcije kojima je preduzeće „Bokić Gojko" iz Niša postalo i stopostotni vlasnik najvećeg autobuskog prevoznika sa juga Srbije. U prvom odgovoru dobili smo iscrpne informacije o nadzornoj ulozi Uprave, link na listu indikatora za prepoznavanje sumnjivih lica i transakcija, koja obavezuje advokate, banke, posrednike u prometu nekretnina, notare i fondove uz napomenu da su ti obveznici dužni da prate poslovanje svojih klijenata i da prijave sporne transakcije.

Uz zahvalnost za detaljne informacije o radu Uprave, zamolili smo ipak za odgovor na konkretno pitanje: Da li je istraživana transakcija kojom je dugogodišnji direktor Niš ekspresa, sa platom od oko 100.000 dinara, preko svoje privatne, fiktivne firme za šest miliona evra kupio preduzeće u komeje direktor? Ako jeste, šta je rezultat provere, ako nije - da li će?

„Kako se informacije koje zahtevate tiču pretkrivičnog postupka, Uprava za sprečavanje pranja novca nije u mogućnosti da pruži odgovore na navedena pitanja", kažu u Upravi uz pozivanje na odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Za sada se, tako, ne zna da li su u okviru predistražnog postupka od Uprave zatražene informacije iz baza podataka kojima ona raspolaže. na računu (podaci za 2019. još nisu objavljeni).

Na taj poslovni potez dugogodišnjeg direktora Niš ekspresa, sada i vlasnika, najpre su ukazali u sindikatu Sloga, do kojih je došla priča radnika koji je dobio otkaz jer njegovi roditelji, bivši radnici Niš ekspresa nisu želeli da prodaju svoje akcije, o čemu je naš list pisao. Radnik je imao i snimljen telefonski razgovor sa tim pretnjama, a s obzirom na to da se zbog kršenja radnih prava obratio sudu, autentičnost zapisa je proverena i on je uvršten u dokazni materijal. Sindikat se potom obratio policiji i tužilaštvu sa zahtevom

Kako je generalni direktor Niš ekspresa Zoran Jovanović sa platom od 100.000 dinara uspeo da postane vlasnik te firme u transakciji koja je koštala šest miliona evra?

Uprava za sprečavanje pranja novca Danasu nije mogla da odgovori na pitanja, budući da se ona odnose na pretkrivični postupak U Višem javnom tužilaštvu u Nišu Danasu potvrđeno da je u toku predistražni postupak u vezi s privatizacijom Niš ekspresa

da se ispita poslovanje preduzeća „Bokić Gojko“, ali nisu imali povratnu informaciju da li je to učinjeno. Ranije je Danasu poverenik „Sloge“ iz Niša Dejan Ilić rekao da se zaposleni u fazi prodaje nisu obratili nijednoj nadležnoj instituciji „jeg većina veruje kako direktora štiti država i da u eventualnom sporu ne mogu da očekuju pravdu već samo troškove“.

Mirjana N. Stevanović

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Danas     Strana: 9

Rubrika: Dijalog

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Pola miliona za NDBG

Pola miliona za NDBG

Aktivista inicijative Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, osuđen je na novčanu kaznu zbog

organizovanja protesta „Koliko vredi život u Srbiji", povodom smrti dvoje radnika na gradilištu „Beograda na vodi" 14. septembra2olB.godine ispred Vlade Srbije. Protest je organizovan kao spontana reakcija, samo dva dana nakon što su dvojica zaposlenih na izgradnji naselja Beograd na vodi stradala padom sa 17. sprata. Ova kazna dolazi samo par dana nakon štoje Veselinović pozvan na suđenje povodom organizacije okupljanja uznaksolidarnosti sa građanima Banjaluke i grupe „Pravda za Davida" u decembru 2018. godine. Protivaktivista inicijative Ne davimo Beograd vodi se ili se vodilo preko 30 sličnih procesa. Do sada su, kako je naš list izvestio, platili više od pola miliona dinara kazni zbog organizovanja demonstracija.

Namera režima Aleksandra Vučića je jasna. Da se ova organizacija pravno i finansijski iznuri i sabotira, s obzirom na to da je prva, nakon dvehiljadite godine, izvela više desetina hiljada građana na ulice, protestujući protiv koruptivne i šovinističke vlasti. Imajući u vidu da njihov angažman nije plaćen parama tajkuna i iz različitih centara moći koji imaju lični interes u borbi protiv vlasti, jasno je zbog čega su na meti opozicije ali i mnogo veći trn u oku činiocima vladajućeg režima.

Njihovofinansiranjezasnovanoje u najvećoj meri upravo na sitnim donacijama običnih Ijudi koji su prepoznali u aktivistima Ne davimo Beograd novu generaciju i nove političke ideje, koje nikakve veze nemaju sa ovdašnjim, tradicionalno koruptivnim načinima vođenja „politike". Doslednost i istrajnost u bavljenju ovakvim vidom rada u javnom interesu njihovjejedini metod koji, pokazalo se, vodi ka tome da se ispostave kao relevantan politički faktor u nekoj, recimo, sada ne baš toliko dalekoj budućnosti. Izvesno je, takođe, da se ne mogu pohvaliti značajnijom podrškom glasača, ali, istovremeno, ko može? Da li političari koji se bave politikom ceo vek, koji su bili delovi vlasti pa opozicije, naizmenično, usput zarađujući milijarde? Izgleda da ne. Procenti moguće osvojenih glasova, u istim uslovima, unutar kojih se NDBG razvija, dosta su slični. lako zaštita koju „uživaju" nije ni na približnom nivou u odnosu na njihove starije „kolege", Ijute opozicionare, koji na bankovnim računima imaju i leđa i, ako bude potrebno, srećno ishodište.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Danas     Strana: 12

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: E-dozvole štede srpskoj privredi osam miliona evra

Tomas Lubek, regionalni menadžer za Jugoistočnu Evropu

E-dozvole štede srpskoj privredi osam miliona evra

Beograd - Trogodišnji Projekat za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), deo Svetske banke, u saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku Britanske ambasade u Beogradu, ovih dana će početi da daje svoje konkretne rezultate, budući da će od narednog meseca prve dozvole i licence koje razne firme moraju da pribavljaju, moći da se dobiju elektronskim putem. Kako u razgovoru za Danas kaže Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a, projekat ima za cilj smanjenje administrativnog opterećenja za privredu kroz pojednostavljenje 1.250 administrativnih postupaka za izdavanje licenci i dozvola, digitalizaciju 100 procedura (eDozvole) i uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije. • Kada će digitalna platforma za izdavanje dozvola početi sa radom i kakve koristi će imati privreda od nje?

U želji da na najbolji mogući način odgovorimo na potrebe privrede, u okviru projekta organizovali smo niz fokus grupa koje su nam pružile uvid u stavove više od 200 mikro, malih i srednjih preduzeća - a upravo ove kategorije čine najbrojniji deo kompanija u Srbiji. Najveći izazovi sa kojima se oni suočavaju su odlazak od šaltera do šaltera, neprecizno definisani rokovi i nejasno definisana potrebna dokumentacija, što dovodi do povećanih troškova, iziskuje više vremena i stvara veliko administrativno opterećenje za privredu.

Uvođenjem elektronskog procesa izdavanja dozvola i licenci želimo da zamenimo komunikaciju sa više različitih institucija jednim „onlajn“ šalterom, što će pojednostaviti celokupan proces izdavanja licenci, dozvola i saglasnosti od podnošenja zahteva do dobijanja dokumenta.

Digitalizacija procesa izdavanja dozvola i licenci već je u fazi implementacije - prve dozvole za privredu će biti dostupne već u martu ove godine, a do kraja ove godine očekuje se potpuna digitalizacija svih 100 procedura predviđenih našim projektom. • Koje su najvažnije procedure koje će biti digitalizovane?

Samoj fazi digitalizacije prethodila je ozbiljna i temeljna priprema koja je uključila mnogo faktora - procenu potreba privrede, sadašnje troškove za sprovođenje ovih procedura, tehničke preduslove institucija da elektronskim putem razmenjuju dokumenta. Od predviđenih 100, u prvoj polovini ove godine biće digitalizovano 30 procedura, a neke od njih su: prijava okupljanja koju podnosi pravno lice, ovlašćenje za vršenje tehnićkih pregleda vozila, dozvola za osposobljavanje kandidata za vozače, upis u registar distributera i uvoznika sredstava za ishranu bilja, dozvola za obavljanje delatnosti trgovine na malo duvanskim proizvodima, i mnoge druge. • Da li će biti digitalizovane i dozvole koje izdaju i lokalni i republički organi? Da li je javna uprava spremna za digitalizaciju ovih rešenja?

Našim projektom predviđena je digitalizacija procedura na nacionalnom nivou i sve što radimo od početka rezultat je saradnje sa Vladom Srbije, Republičkim sekretarijatom za javne politike i Kancelarijom za IT i eUpravu, i zaposlenima u pojedinačnim institucijama, kao i u neposrednom kontaktu sa privredom. I po završetku projekta, platforma koju uspostavljamo omogućiće digitalizaciju i drugih dozvola na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou. • Da li ste računali kolike će uštede privreda imati zbog digitalizacije izdavanja dozvola i saglasnosti?

Pored toga što će dovesti do velikih ušteda u vremenu i ljudskim kapacitetima, digitalizacija procedura će dovesti i do značajnih fmansijskih ušteda. Procenjeno je da će administrativno opterećenj e za privredu biti umanj eno za čak osam miliona dolara na godišnjem nivou, zahvaljujući svim sprovedenim aktivnostima i preporukama u okviru projekta.

Ove uštede posebno su značajne za mikro, mala i srednja preduzeća, koja zahvaljujući uštedama dobijaju mogućnost da reinvestiraju i dalje razvijaju svoje poslovanje. • Da li će digitalizacija ovih usluga države doprineti smanjenju korupcije?

Digitalizacija i e-uprava moćan su alat u borbi protiv korupcije. Digitalizacija omogućava transparentnost procedura i javnost u radu, zatim minimizuje ljudski faktor čime se ukupno stvara predvidivo i stabilno okruženje koj e jednako tretira sve privredne subjekte, omogućavajući im dalji razvoj i rast.

  • Kakva je situacija u regionu po pitanju digitalizacije javnih usluga u odnosu na stanje u Srbiji?

Sve zemlje regiona, ukljućujući i Srbiju, suoćavaju se sa problemom administrativnog opterećenja privrede, koje diktira povećane troškove poslovanja i gubitak vremena. U ovom trenutku, digitalizacija se nameće kao jedno od najefikasnijih rešenja, a Srbija beleži dobar tempo u njenoj implementaciji. Modernizacijom regulatornog sistema pružamo mogućnost kompanijama da se fokusiraju na samu srž svog poslovanja, što Srbiju čini atraktivnijom za investitore. Kao rezultat projekta očekuje se veći broj investicija, što će dovesti do otvaranja novih radnih mesta, te samim tim i do višeg standarda za sve građane Srbije. M. O.

Već od narednog meseca prve licence i dozvole za firme moći će da se dobiju digitalnim putem

Do kraja godine oko 100 procedura će biti digitalizovano

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Danas     Strana: 19

Rubrika: Novi Sad / Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Za teme važnije od izbora

Potpisan sporazum o saradnjipet lokalnih udruženja građana

Za teme važnije od izbora

Zrenjanin, Beograd - Udruženja Građanski preokret iz Zrenjanina, Pravo na pravo iz Niša, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Samo lokalno iz Bečeja i Jasno i glasno iz Požarevca potpisala su u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju sporazum o saradnji i najavili zajedničke akcije u narednom periodu. Potpisnici sporazuma ubuduće će zajednički raditi na odbrani prava građana na dostojanstven život, borbi protiv diskriminacije, implementaciji principa direktne demokratije, borbi za javnu upravu u službi građana i odgovorno upravljanje javnim resursima, kao i borbu protiv korupcije i zaštitu ugroženih.

- Sporazum nije predizborni, teme i zalaganja zbog kojih se udruženja okupljaju prevazilaze dnevnu politiku, jedne izbore i jedan mandat. Na predstojeće parlamentarne izbore ova grupacija neće izlaziti, naveo je Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

Marija Simić Lazarević iz požarevačkog udruženja Jasno i glasno, Jovan Radović iz vrbaške Lokalne alternative, Milan Bokun iz bečejskog udruženja Samo lokalno i Milosav Jukić iz niškog Prava na pravo, objasnili su da postoji ozbiljna kriza demokratskih vrednosti u Srbiji, da se radi o prvom povezivanju organizacija iz većeg broja gradova „bez centrale u Beogradu". Oni su najavili saradnju sa organizacijama za zaštitu potrošača i ekološkim udruženjima i pozvali zainteresovane za građanski aktivizam da se pridruže potpisanom sporazumu. M. P.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Nasilno preotete prostorje GDF

Nasilno preotete prostorje GDF

U prostorije Građanskog demokratskog foruma na Trgu Nikole Pašića broj 9, sinoć oko 21:30 nasilno je ušao čovek koji je ovoj organizaciji iznajmio prostor i sa kojim GDF ima ugovor o korišćenju do prvog maja ove godine. Vrata su silom otvorena i zamenjene brave, a deo inventara izbačen u hodnik. Pre izvesnog vremena vlasnik je nagovestio da želi da GDF napusti prostorije, ali kada su se predstavnici ove organizacije pozvali na ugovor on je ućutao. Postoje indicije da se radi o političkoj pozadini.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Danas     Strana: 19

Rubrika: Beograd

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Prošao rok za „Četiri bulevara“ a radovi obustavljeni na pola

Prošao rok za „Četiri bulevara" a radovi obustavljeni na pola

Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad

Predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać upozorio je juče da je od isteka prvobitnog roka za kompletan završetak radova na rekonstrukciji „Četiri bulevara" od Vukovog spomenika do Kalemegdana, prošlo 40 dana, a da su radovi u međuvremenu „obustavljeni na pola“.

Bastać je u pisanoj izjavi naveo da u delovima tog projekta za koje gradska vlast tvrdi da su završeni, „javni prevoz ne postoji, saobraćaj je u haosu, a pešacima je ugrožena bezbednost“.

„A svi znamo da je Vesić Goran, koji je sebi pribavio stan od 110 kvadrata za koji nije platio ni dinar, dogovarao i ugovarao i ove radove koji koštaju previše i za koje više niko ne zna kada će se završiti“, naveo je Bastać a prenela opština Stari grad. Beta

Javni prevoz ne

postoji, saobraćaj je u haosu, a pešacima je ugrožena bezbednost“

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 13

Rubrika: Vojvodina

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Trista dana za prvu fazu obnove

U OSNOVNOJ ŠKOLI „NOVAK RADONIć” U MOLU

Trista dana za prvu fazu obnove

MOL: Zahvaljujući potpisivanju ugovora između Opštine Ada i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Repulike Srbije renoviraće se Osnovna škola „Novak Radonić” u Molu. Nakon sprovođenja postupka javne nabavke, sa odabranim izvođačima je potpisan ugovor u školi u Molu, pa će započeti izvođenje radova.

Ugovorom je obuhvaćena prva fazu radova, a planirana vrednost investicije iznosi oko 131,4 miliona dinara, dok je rok za završetak radova 300 dana.

Stolarija u školi je zamenjena pre četiri godina, a u ovoj fazi izvršiće se sveobuhvatna rekonstrukcija stare fiskulturne sale, renoviranje dvorišta, izgradnja multifunkcionalnih sportskih terena, formiranje parkinga oko sportske sale, modernizacija sistema centralnog grejanja u školskoj zgradi. Svi radovi mogu se završiti do kraja ove godine.

- Radove u prvoj fazi u potpunosti finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, a lokalna samouprava snosi samo troškove pripreme planova, odnosno troškove nadzora. Cilj lokalne samouprave je da obezbedi najadekvatnije uslove za učenike u našoj oštini - rekao je predsednik ađanske opštine Zoltan Bilicki.

Već je pokrenut postupak javne nabavke za izradu projektno tehničke dokumentacije za drugu fazu kada će zgrada škole u Molu biti u potpunosti renovinarana.

& s

Š I 0 Q_ h-

-1

Ć I b o

© I

ve bavi se i obrazovanjem odraslih tako da ukupno ima 368 učenika. M. Mr.

Osnovna škola „Novak Radonić” je ovu školsku godinu započela sa 350 đaka, a pored redovne nasta-

Škopa u Molu ima 368 učenika

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 11

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: LIČNOSTI

linnosti

STEVO PENDAROVSKI

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da je nova metodologija Evropske unije o pristupanju prihvatljiva za njegovu zemlju jer omogućava efikasan proces. On očekuje da se članice EU što pre dogovore o novoj metodologiji i da njegovoj zemlji bude određen datum za početak pristupnih pregovora za vreme hrvatskog predsedavanja EU. DMITRIJ KOZAK

Kremlj je saopštio da će Dmitrij Kozak, visoki ruski zvaničnik rođen u Ukrajini, ubuduće biti zadužen za odnose između Moskve i Ukrajine. Kozak je bio zamenik šefa administracije predsednika Vladimira Putina. Prethodno je za odnose sa Ukrajinom bio zadužen Vladislav Surkov, ali su ga mnogi u Kijevu smatrali kao “tvrdog” sagovornika.

j OMARALBAŠIR

Prelazne vlasti i pobunjeničke grupe u Sudanu složile su se da predaju bivšeg predsednika Omara al Bašira Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine. Sud traži Al Bašira, kojeg je vojska svrgla prošle godine, zbog zločina protiv čovečnosti i genocida tokom sukoba u Darfuru. On je u zatvoru u Kartumu, pod optužbom za korupciju i ubistvo demonstranata.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Informer     Strana: 11

Rubrika: Vesti

Autori: E.I.

Teme: Korupcija

Naslov: Janjušević: Nisam oštetio 'Kargo' za 800.000 evra

Janjušević: Nisam oštetio 'Kargo' za 800.000 evra

Zoran Janjušević (59), bivši savetnik ubijenog premijera Zorana Đinđića, reagovao je juče na tekst koji smo objavili u utorak pod naslovom „’Kargo’ mu platio 800.000 evra za renoviranje vile na Dedinju", i demantovao deo u kojem se navodi da je 2007. osuđen uslovno zbog utaje poreza na prihode u iznosu od 7.702.665 dinara.

- U pitanjujebilaprvostepena presuda, ali sam drugostepenom presudom pravosnažno oslobođen, pa samim tim nikad nisam osuđivan i ništa nisam muljao - istakao je Janjušević.

Takođe se osvrnuo i na aktuelni sudski postupak koji se u Višem sudu u Beogradu vodi protiv njega već sedam godina zbog optužbi da je sa Pavlom MPjkovićem (58) oštetio „Kargo logistički centar brodogradilišta Beograd“ za 800.000 evra, sa čijeg je računa plaćeno renoviranje njegove vile na Dedinju:

- U ovom slučaju nema oštećenog j er su to posvedočili iz firme „Kargo“, koja je podnelakrivičnu prijavu, i to znači da nema ni štete. Ako nema štete, nema ni krivice.

Završne reči u ovom postupku zakazane su za 24. mart, nakon čega se očekuje izricanje presude. E.I.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Politika     Strana: 6

Rubrika: Politika

Autori: B. Baković

Teme: Korupcija

Naslov: Izlazimo na sve izbore

Izlazimo na sve izbore

INTERVJU: MILOŠ JOVANOVIĆ, predsednik DSS-a Predlog odluke o izlasku na pred-

stojeće redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore je usvojen i ostaje još da, u narednim danima, bude potvrđen u organizacijama koje čine pokret shodno njihovom statutu, kaže Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera pokreta „Metla 2020”, na pitanje da li je predsedništvotog

nutku ne vidimo ulicu kao održiv način u borbi za promene.

Šta mislite, kakva će biti kampanja?

Biće naporna kao i svaka, ali i pri-

lično zbunjujuća za građane. Politička scena zemlje naprosto je razbijenauparamparčad. Politikanstvo i razni politički bućkuriši odneli su prevagu nad ideologijom, političkim načelima i opredeljenjima. Ostrašćenost, lične sujete, loš moralni i inte-

pokreta konačno donelo odluku o učešću na izborima ovog proleća. Govoreći o rezultatima, kaže da očekuje da se „ljudi konačno trgnu, da u ovom sveoppggem ludilu i konfuziji smognu snage da pravilno i neostrašćeno rasuđuju i da shvate da ne postoje instant rešenja, da se neophodne promene neće desiti preko noći i da od njihovih glasova zavisi ko će u krajnjem ishodu biti na vlasti”.

- Neka urade svoj deo posla i dužnosti kao što mi radimo svoj kada nudimo konkretna rešenja za konkretne probleme i cravimo tim čestitih ljudi i novih lica na političkoj sceni. Mi pružamo ozbiljnost i alternativu ovoj sumornoj situaciji u kojoj smo svi taoci raznih sadašnjih i raznih bivših ministara i učinićemo sve da zadobijemo poverenje građana. Ali odluka je ipak samo na biračima i na kraju ćemo svi mi, kao nacija, zemlja, građani, zaslužiti svoju sudbinu jer je sami i krojimo - poručuje Miloš Jovanović. lektualni kvalitet ljudi na politič* koj sceni čine da su građani digli ruke od svega i da su izlubili veru. Činnj se da stuacija nikada nije bila gora J5 tom pogledu. Ali tu smo gde smo. Ja sam duboko ubeđen da je zbog toga potrebna, kako smena generacija na političkom nebu Srbije, tako i promena izbornog sistema kojom će se građanima konačno omogućiti da glasaju prvenstveno za ljude po imenu i prezimenu a ne za stranačke liste.

Da li vam je spuštanje cenzusa „pomoglo” u donošenju odluke o izlasku na izbore?

Sasvim suprotno, spuštanje cenzusa, do kog se došlo samovoljno i iz politikantskih razloga, samo je otežalo i usporilo donošenje naše odluke jer je dodatno ogolilo prirodu aktuelnog režima. To, međutim, nije promenilo naš osnovni stav da u ovom tre-Izvesno je da ćete zbog odluke o izlasku na izbore privući novi set optužbi od opozicionih kolega „bojkotaša” da idete naruku vlastima. Šta je vaša „odbrana”? Vlastima naruku ide samo neodgovornost i nepromišljenost opozicije. Na kraju balade ispade da su Vučić i Tjilas savršen tandem u razaranju političke scene u Srbiji. Mi se tu nikako ne uklapamo. Naprotiv, to je ono što želimo da menjamo. Da počistimo korupciju, klijentelizam, partitokratsku pošast i zapravo celokupnu tu oligarhiju čiji su, suštinski, oni predstavnici. Tako da ne vidim ko može da nas napada sa bilo koje pozicije niti vidim potrebu da se od bilo čega branimo. Jedino što vidim je ogromna potreba za promenu sistema i opšte čišćenje Srbije. Drugim rečima, vidim da je potrebno da proradi metla.

  1. Baković

Mi pružamo ozbiljnost i alternativu ovoj sumornoj situaciji u kojoj smo svi taoci raznih sadašnjih i bivših ministara i učinićemo sve da zadobijemo poverenje građana

----------------------------------------------------------

Datum: 12.02.2020

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Društvo

Autori: A. Petrović

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Džagdžitu Singu sudi Apelacioni sud

Džagdžitu Singu sudi Apelacioni sud

Apelacioni sud u Beogradu juče je otvorio glavni pretres u slučaju korupcije u Rafineriji nafte Pančevo, posle dva suđenja pred Višim sudom u Pančevu, gde su jedan indijski, dva ruska i dvojica domaćih državljana bili osuđeni na zatvorske kazne zbog primanja i davanja mita.

Drugom prvostepenom presudom Džagdžit Sing bio je osuđen na tri godina zatvora, a Viktor Slavin i Stanislav Kislicin na po dve i po godine. Sva trojica bili su direktori u bloku „Prerada” Rafinerije nafte Pančevo, koja posluje u okviru NIS-a. Prvostepenom presudom utvrđeno je da su zahtevali i primili deset odsto od vrednosti radova na revitalizaciji postrojenja. Presuda, međutim, nije potvrđena, pa tako ovaj proces ulazi u sedmu godinu.

Ovo suđenje bilo je zanimljivo za javnost zbog jedinstvene situacije u kojoj sud nije mogao da obezbedi prevod na pandžapski jezik, budući da je okrivljeni Sing, poreklom iz indijskog Pandžaba, tražio da mu se omogući ustavno i zakonsko pravo da se brani na svom maternjem jeziku. U Srbiji nema prevodioca za pandžapski, pa je sud u Pančevu pokušao sa indijskim i urdu jezikom, ali je na kraju odlučeno da se suđenje prevodi na ruski jezik, koji optuženi razume.

- Pretres je održan pred Apelacionim sudom, iako prethodno nije bila javna sednica. To znači da je sud ocenio da su žalbe osnovane i da je prvostepena presuda neodrživa. Rezultat ovog ročiigga je odluka drugostepenog veća da izvede dokaze saslušanjem pet svedoka koje je predložila odbrana, a koji nisu bili saslušani u prvostepenom postupku, jer je sud smatrao da je to suvišno - kaže branilac Džagdžita Singa, advokat Sead Spahović.

Naredno ročište je zakazano za 15. april, a odbrani je naloženo da dostavi tačne adrese svedoka, s obzirom na to da je prvostepeni sud neke od njih pokušao da pozove, ali bezuspešno.

  1. Petrović

|k». Suđenje zbog korupcije ? u Rafineriji nafte

u Pančevu ulazi u sedmu godinu

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: Prva televizija

Rubrika: Vesti 18

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zakon o poreklu imovine

Spiker:Nezakonitom bogaćenju konačno bi moglo da se stane na put. Glavno oruđe u toj borbi je dugo očekivani Zakon o poreklu imovine i posebnom porezu koji će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije sledeće nedelje. Šta zakon predviđa i da li su svi građani obuhvaćeni istraživala je Julija Bakić. Novinar Julija Bakić:Možete posedovati ogromno bogatstvo ali morate imati i odgovor kako ste to zaradili. Ko ne dokaže poreklo, u problemu je. Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde: Zakon o poreklu imovine je Zakon pravde. Ne postoji nikakvo vremensko ograničenje od kada će se imovina proveravati, dakle imovina se može proveravati godinama u prošlost i ovaj Zakon odnosi se na sve građane, dakle svako može biti pozvan da kaže da li mu je imovina zakonita ili nezakonita. Novinar:Povlašćenih neće biti, pa će se pod lupom organa naći i političari. Vladimir Radomirović, glavni urednik Pištaljke: I ako Zakon se bude odnosio na njih, odnosno ako bude istraženo kako su oni došli do velike imovine koju imaju, onda je to u redu međutim nije bilo nikakve prepreke da do sada svi nadležni državni organi, Poreska uprava, Agencija za borbu protiv korukpcije, tužilaštvo, policija, da svi oni istražuju imovinu i bogatstvo naših političara pre svega.Novinar:Ovaj zakon podržava i premijerka Srbije. Ana Branbić, premijerka Srbije:Mislim da što detaljnije poveravati poreklo imovine, ono sa čime ljudi ulaze u politiku, oni sa čime oni izlaze iz politike, da se vidi odakle to dolazi, da se vidi da nisu svi isti i da nisu svi korumpirani. Mislim daje to od suštinske važnosti za našu zemlju. Novinar.Provera sumnjivo stečenog imetka od nekretnina do računa zadatak je posebne jedinice poreske uprave koju će činiti 60 poreskih inspektora. Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde: Ostoji jasna metodologija po kojoj Poreska uprava utvrđuje da li se neko zakonito ili nezakonito bogati. Ukoliko se utvrdi da je neko nezakonito stekao imovinu, ta imovina će biti oporezovana poreskom stopom od 75%, kada poreska uprava završi svoj posao ona će celokupan niz predmeta uputiti javnom tužiocu na dalje razmatranje da se vidi da li je lice izvršilo eventualno neko krivično delo, ukoliko jeste , sva njegova ostala imovina može da bude oduzeta po Zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom. Novinar:Veliku ulogu u sisteme provere imaće i Agencija za borbu protiv korupcije.Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije: Ovo je odličan instrument u borbi protiv korupcije, svaka razmena podataka relevantnih institucija nama olakšava rad. Razmena i upoređivanje podataka dovodi do toga da može d se napravi pregled da li je sve prijavljeno, šta je prijavljeno, šta je prijavljeno Agenciji, šta je prijavljeno Poreskoj upravi, šta je prijavljeno drugim organima i institucijama i na taj način može da se napravi presek stanja i da se sagleda da li postoje neke nepravilnosti.Novinar:Predlog Zakona do sada je pretrpeo nekoliko izmena a posle usvajanja u narednih godinu dana očekuje se i primena.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: RTS1

Rubrika: Upitnik

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Žene na izbornim listama

Poslanici u Skupštini Srbije su izglasali izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je podnela poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić, a koje predviđaju zastupljenost žena od 40 odsto na izbornim listama. Poslanici su prihvatili amandman poslanice Srpske napredne stranke Marije Obradović na izmene zakona koje je podnela poslanica Čomić, a kojim se precizira da na listama među svakih pet kandidata moraju da budu dve žene.Šta donose ove izmene zakona o većem učešću žena na izbornim listama? Da li je to istorijska odluka, kako kaže predsednica Skupštine? Koliko veće učešće žena u političkom životu Srbije znači na njenom evropskom putu?O tome govore gošće Upitnika: Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture , Gordana Čomić, narodna poslanica DS i Olena Papuga, narodna poslanica LSV.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3409131/rasipanje-u-kanjizi-imaju-i-para-i-vremena-napretek-opstinari-kafenisu-za-milion

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: RASIPANJE! U KANJIŽI IMAJU I PARA I VREMENA NAPRETEK: Opštinari kafenišu za milion!

Foto: ShutterU slastSrbija 11.02.2020. 06:41h 10.02.2020. 22:41hOpština nabavila automat za tople napitke, pa će za 997.456 dinara građana Kanjiže ćate piti kafu, kapućino, toplu čokoladu, a u drugoj nabavci traže ponuđača za slatkiše i piće - luksuzne čokoladice, viski, vina...I dok zaposleni u privatnim firmama jedva da imaju vremena da tokom radnog dana popiju kafu, opština Kanjiža je rešila da za svoje radnike izdvoji skoro milion dinara iz javne kase i časti ih automatom iz kojeg će moći besplatno da se snabdevaju espresom, kapućinom, toplom čokoladom i sokovima!Da u toj opštini vole da se lepo počaste, svedoči i još jedna javna nabavka prehrambenih proizvoda i pića, pokrenuta 3. februara, u kojoj opština od ponuđača, između ostalog, traži da je snabdeju sa 120 flaša vina, 20 flaša viskija, 50 kilograma minjona, luksuznim slatkišima "ferero roše", "rafaelo", "milka praline", čokoladama.... Ponuđač za nju još nije izabran.I VIP karticaOpština Kanjiža je 29. januara pokrenula postupak javne nabavke napitaka iz automata za ovu godinu. U konkursnoj dokumentaciji traže da ponuđač obezbedi automat koji će zaposleni koristiti preko takozvanih smart kartica - 78 tih kartica u vrednosti do 600 dinara, devet u vrednosti do 1.000 dinara i 26 u vrednosti do 100 dinara. Da stvar bude zanimljivija, od ponuđača traže da dostave opštini i jednu VIP karticu, koja će korisniku omogućiti neograničeno konzumiranje proizvoda iz aparata za tople napitke.U opštini su potrebnu količinu napitaka procenili na osnovu prošlogodišnje potrošnje, pa se iz toga vidi da su službenici lane popili čak 18.000 kafa, 600 kapućina, 5.000 ajriš kremova, 2.400 toplih čokolada... Vrednost ugovora, koji je potpisan 7. februara, iznosi 997.456 dinara.Javna kasaDragan Dobrašinović iz NVO Koalicija za nadzor javnih finansija kaže za Kurir da je ovakva praksa čašćavanja iz javne kase prisutna na svim nivoima vlasti. - Lako je biti galantan s tuđim parama i čašćavati zaposlene iz javnih sredstava. Tretman zaposlenih u javnim ustanovama trebalo bi da bude isti kao i u najboljim privatnim firmama, ali oni ne bi trebalo da imaju veće privilegije od kolega koje rade u privatnom biznisu - kaže Dobrašinović.AutomatŠTA ĆE SVE ZAPOSLENI PITIOpština KanjižaAUTOMATOM PROTIV KURCŠLUSAU opštini Kanjiža kažu da "korišćenje automata za kafu nije novost" u toj opštini, a da ga nabavljaju zbog bezbednosnih razloga, kao i zbog štednje. - Pre 2008. u svim kancelarijama su se koristili razni električni aparati za grejanje vode, tj. kuvanje kafe, zbog kojih je često došlo do prekida struje, jer su izbacivali osigurače. Postavljanjem jednog aparata za kafu problem je trajno rešen - kažu u ovoj opštini i dodaju da zahvaljujući ovoj, kako kažu, inovaciji nema potrebe ni za kafe-kuvaricom, čime se ostvaruje ušteda.U opštini su poručili i da VIP karticu može da koristi zamenik predsednika opštine radi posluživanja gostiju. - Bombonjere i vina u predmetnoj javnoj nabavci čine mali deo trebovanja, a koriste se isključivo u svojstvu protokolarnih poklona u toku jedne godine - kažu u opštini.Kurir.rs/ Ružica Kantar  Foto: ShutterKanjiža, opštinari, kafa, kafenisanje, trošak, foto: Kurirfoto: Kurirfoto: Google Street View        

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Pred poslanicima uskoro Zakon o poreklu imovine

Pred poslanicima uskoro Zakon o poreklu imovineBEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Predlog zakona o utvrdivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji ce se narednih dana naci pred poslanicima Skupštine Srbije, predvida porez od cak 75 odsto ako se utvrdi da neki gradanin nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvecao imovinu za najmanje 150.000 evra.Kako danas pišu "Vecernje novosti", izuzetno je važno i to da nema ogranicenja u primeni zakona, tako da ce nadležni moci da utvrduju da li se neko obogatio u bilo kom trenutku u prošlosti.U izjavi za "Novosti", ministarka pravde Nela Kuburovic ištice da se predložena zakonska rešenja odnose na sve gradane, cime se iskljucuje svaka eventualna selektivnost u njegovoj primeni, kao što tvrde neki predstavnici opozicije koji smatraju da ce zakon poslužiti za obracun s politickim neistomišljenicima.Bice ispitivana celokupna imovina pojedinca, narocito nekretnine, udeli u pravnom licu, motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi, štedni ulozi i gotov novac, a predidene su kazne od 55.000 do dva miliona dinara za one koji u roku koji odredi Poreska uprava ne dostave tražene podatke.Sudija Danica Maksimovic, predsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ocenila je da ce primena ovogo zakona biti dobar instrument u borbi protiv korupcije i sloupotreba, kao i da ce "znacajno doprineti punjenju budžeta".

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/drustvo/pacijenti-pobesneli-za-analize-krvi-moraju-kod-privatnika/287321/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pacijenti pobesneli, za analize krvi moraju kod privatnika

RASULO U UŽIČKOJ BOLNICI AUTOR: M.M. DATUM I VREME: 11.02.2020. 07:40Do problema je došlo zbog zastoja u javnoj nabavci.Pacijenti užičke bolnice ovih dana analize krvi rade kod privatnika. Dugačak spisak reagenasa koje bolnica trenutno nema okačen je na šalter bolničke laboratorije, a fotografija tog spiska izazvala je buru komentara na društvenim mrežama. Užičani će zato za analize morati da odreše kesu. - Ako kojim slučajem krenete u užičku bolnicu da radite neke analize koje su vam potrebne, nemojte gubiti vreme. Sve ono što oni nemaju naravno da imaju privatne laboratorije! Strašno, sramota!!! Šta da rade ljudi koji sebi ne mogu da priušte pregled i analize kod privatnika??? - piše na Fejsbuk grupi "Užice - oglasna tabla". Kako saznajemo od rukovodstva bolnice, do problema je došlo zbog zastoja u javnoj nabavci.  - Kada dođe do ovakve situacije, problem je u javnoj nabavci, a nije do zdravstvenog centra. Javnu nabavku raspisuje užička filijala RFZO, a pošto je verovatno došlo do nekog zastoja, sada nema reagenasa - objasnila nam je Danijela Vasiljević, pi-ar Zdravstvenog centra Užice. Svi pacijenti koji kojima su analize neophodne mogu ih obaviti kod privatnika, a novac će im biti refundiran preko RFZO. Ako u državnoj zdravstvenoj ustanovi nisu u mogućnosti da izvrše neku analizu u roku od mesec dana, pacijent treba da traži potvrdu s potpisom odgovornog lica i datumom. Nakon toga, analize može da obavi u privatnoj klinici, nakon čega će uz fiskalni račun i potvrdu iz bolnice dobiti refundaciju troškova u RFZO.   

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/508875/ministarka-najavila-porez-od-cak-75-odsto-ovo-se-odnosi-samo-na-jednu-grupu-gradjana

Autori: @espresors

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: MINISTARKA NAJAVILA POREZ OD ČAK 75 ODSTO! Ovo se odnosi SAMO NA JEDNU GRUPU GRAĐANA!

Ministarka pravde ističe da se predložena zakonska rešenja odnose na sve građanePredlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji će se narednih dana naći pred poslanicima Skupštine Srbije, predviđa porez od čak 75 odsto ako se utvrdi da neki građanin nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra.Kako danas pišu "Večernje novosti", izuzetno je važno i to da nema ograničenja u primeni zakona, tako da će nadležni moći da utvrđuju da li se neko obogatio u bilo kom trenutku u prošlosti.U izjavi za "Novosti", ministarka pravde Nela Kuburović ištiče da se predložena zakonska rešenja odnose na sve građane, čime se isključuje svaka eventualna selektivnost u njegovoj primeni, kao što tvrde neki predstavnici opozicije koji smatraju da će zakon poslužiti za obračun s političkim neistomišljenicima.Biće ispitivana celokupna imovina pojedinca, naročito nekretnine, udeli u pravnom licu, motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi, štedni ulozi i gotov novac, a prediđene su kazne od 55.000 do dva miliona dinara za one koji u roku koji odredi Poreska uprava ne dostave tražene podatke.Sudija Danica Maksimović, predsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ocenila je da će primena ovogo zakona biti dobar instrument u borbi protiv korupcije i sloupotreba, kao i da će "značajno doprineti punjenju budžeta".Bonus video:(Espreso.rs/Agencije)      

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3409109/bahato-razmetanje-ministra-o-drzavnom-trosku-vanja-udovicic-daje-milion-za-kravate-i-svilene-marame

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: BAHATO! RAZMETANJE MINISTRA O DRŽAVNOM TROŠKU: Vanja Udovičić daje milion za kravate i svilene marame!

Foto: Nebojša Mandić, PrintscreenSramotaPolitika 11.02.2020. 08:09h 10.02.2020. 23:48hProhtevi Ministar omladine i sporta naručio 100 mašni i 55 marama, tražeći da budu od svile i satena, ručno rađene, u reprezentativnom pakovanju od ekoloških materijala...Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, rešio je da bude galantan, ali o državnom trošku! Udovičić je gotovo milion dinara iz budžeta izdvojio samo za kravate i ešarpe. Ali ne bilo kakve, već prema prohtevu ministra - od svile i satena, ručno rađene, u reprezentativnom pakovanju od ekoloških materijala...I dok, s jedne strane, traži da se skupljaju podaci o novinarima koji pišu tekstove ili prave priloge koji mu se ne dopadnu, ali i detaljno prate aktivnosti kolega ministara, o čemu je Kurir juče pisao, s druge strane bi da glumi finoću deleći skupocene poklone stranim delegacijama. I sve to novcem iz budžeta, koji pune građani kao poreski obveznici.Dezeni i maramiceMinistarstvo omladine i sporta je 5. novembra 2019. donelo odluku da ugovor vredan 947.520 dinara bude dodeljen "Studiju Maruška" iz Preljine, inače jedinom ponuđaču na konkursu. Odluku je potpisao Udovičić. Naručeno je 55 marama i 100 kravata.Ešarpe, prema konkusrnoj dokumentaciji, moraju da budu veličine 180 x 30 cm, 100 odsto od satena i svile, uz najviše šest dezena po izboru naručioca (čitaj ministra). Traži se dve vrsta kravata - one koje su 100 odsto svila i takvih 55 komada bez personalizacije, plus još 45, ali sa maramicom - 100 odsto superior duplo tkane svile u dezenu po izboru naručioca. - Moguće je da će se 20 personalizovati, a 25 ne, ako bude trebalo hitno - navodi se u dokumentaciji i dodaje.Dorada i logo- Svako pojedinačno dobro mora da je ručni rad, izrađeno od ekoloških boja. Pakovanje proizvoda mora biti reprezentativno od ekoloških materijala, sa logom proizvođača i reprezentativnom "with compliments" karticom ministarstva. Za stavke i količine gde se traži dorada sa personalizacijom u cenu uključiti i personalizaciju (logo ministarstva). Logo mora da se nalazi na pozadini (naličju) kravate - dodaje se u dokumentaciji.Ekonomista Branko Dragaš smatra da niko, pa ni Udovičić, ne bi smeo da se razmeće i bahati o trošku građana: - Osim tih ešapi i kravata, otišlo je 1,3 milijarde evra na 118 agencija, dok se prema nalazu Fiskalnog saveta ne zna gde je tačno otišlo 850 miliona evra iz budžeta.Udovičić juče nije odgovarao na pozive Kurira.Kolege o Udovičićevoj špijunažiMINISTRI IZNENAĐENI, NE SUMNJAJU U NAMEREUdovičić je okviru usluge pres-klipinga imao neuobičajen prohtev - da mu se dostavljaju izveštaji o zastupljenosti ostalih ministara u medijima.- Baš me briga šta će ko da misli, nisam s istim motivima kao većina kolega preuzeo ovu funkciju, već isključivo da poboljšam sektor obrazovanja. Baš me briga kako će ko da me doživljava, da li prate moju zastupljenost u medijima... Ne pada mi na pamet da ja tako nešto radim - kazao je ministar prosveteMladen Šarčević koji je dodao da za rad odgovara samo premijerki Brnabić i predsedniku Vučiću.Ministarka za EU Jadranka Joksimović kaže: - Kolega Udovičić je moj dragi kolega, s kojim sam u jako dobrim odnosima, tako sa mi uopšte ne smeta, niti vidim lošu nameru.I Zorana Mihajlović branila je Udovičića: - Vanja je jedan od najboljih članova Vlade i zato mi se čini da neko izmišlja najbenignije razloge samo kako bi mogao Vanju da provlači po naslovnim stranama.Dragan DobrašinovićMOŽE I JEFTINIJEDragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da pojedinačni komad ne odstupa previše od tržišnih cena. - Međutim, jeste problematično što se gotovo milion dinara daje za poklone, i to od naših para. Nije da ne može da se nađe nešto jeftinije.Zbog dosijea o novinarimaPOVERENIK MARINOVIĆ: RAZMATRAMO SLUČAJ UDOVIČIĆAPoverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović kazao je za Kurir da će se danas na kolegijumu te institucije raspravljati o slučaju ministra Udovičića koji je raspisao javnu nabavku za pres-kliping u kojoj, između ostalog, traži podatke o prilogu negativne sadržine, ali i podatke o autoru tog priloga i redakciji koja ga je objavila: - Danas imamo redovan kolegijum, pa ćemo na njemu razmotriti i ovaj slučaj. Obično se u pres-klipingu traži samo ime autora, ali ne i dodatni podaci. Ovo nije uobičajeno, tako da možda ima elemenata za našu reakciju.Kurir.rs/ Biljana Bojić Foto: Nebojša Mandić, PrintscreenVanja Udovičić, ministar sporta, razmetanje, trošak, kravate, ešarpe, svilene marame, foto: Printscreenfoto: Printscreenfoto: Beta/Slobodan Miljevicfoto: Zorana Jevtićfoto: Zorana Jevtićfoto: Beta Milan Obradovićfoto: Nebojša Mandić            

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/sta-donosi-zakon-o-poreklu-imovine_1092556.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šta donosi Zakon o poreklu imovine?

Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji će se narednih dana naći pred poslanicima Skupštine Srbije, predviđa porez od čak 75 odsto ako se utvrdi da neki građanin nije prijavio da...BEOGRAD - Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji će se narednih dana naći pred poslanicima Skupštine Srbije, predviđa porez od čak 75 odsto ako se utvrdi da neki građanin nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra.Kako danas pišu "Večernje novosti", izuzetno je važno i to da nema ograničenja u primeni zakona, tako da će nadležni moći da utvrđuju da li se neko obogatio u bilo kom trenutku u prošlosti. U izjavi za "Novosti", ministarka pravde Nela Kuburović ističe da se predložena zakonska rešenja odnose na sve građane, čime se isključuje svaka eventualna selektivnost u njegovoj primeni, kao što tvrde neki predstavnici opozicije koji smatraju da će zakon poslužiti za obračun s političkim neistomišljenicima. Biće ispitivana celokupna imovina pojedinca, naročito nekretnine, udeli u pravnom licu, motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi, štedni ulozi i gotov novac, a predviđene su kazne od 55.000 do dva miliona dinara za one koji u roku koji odredi Poreska uprava ne dostave tražene podatke. Sudija Danica Maksimović, predsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ocenila je da će primena ovog zakona biti dobar instrument u borbi protiv korupcije i zloupotreba, kao i da će "značajno doprineti punjenju budžeta".  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/naled-tempo-pojacan-da-se-krene-ka-potpunim-resenjima/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: NALED: Tempo pojačan - da se krene ka potpunim rešenjima

BEOGRAD - Institucije u Srbiji pojačale su reformski tempo u prošloj godini, a u 2020. bi trebalo da ulože više energije kako bi došlo do potpunih, a neBEOGRAD - Institucije u Srbiji pojačale su reformski tempo u prošloj godini, a u 2020. bi trebalo da ulože više energije kako bi došlo do potpunih, a ne polovičnih rešenja u unapređenju uslova poslovanja, navodi se u 12. izdanju NALED-ove Sive knjige koja donosi 27 novih preporuka za smanjenje birokratije. NALED-ova Siva knjiga svake godine donosi 100 ključnih preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji, a u godini za nama institucije su pojačale reformski tempo, o čemu svedoci 17 sprovedenih preporuka - 40 odsto više nego 2018. godine, što je najbolji rezultat u proteklih pet godina, ističe se u dokumentu. Najistaknutiju ulogu u ostvarivanju preporuka imalo je Ministarstvo finansija i Poreska uprava koji su u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, kako se navodi, sproveli u delo i napravili veliki pomak u digitalizaciji servisa i pojednostavljenju procedura za privredu i građane. Kao pomaci ističu se elektronsko i besplatno dobijanje uverenja o plaćenom porezu, elektronski sistem i objektivna formula za automatsko obračunavanja poreskih obaveza za 100.000 paušalaca, omogućavanje privrednim društvima elektronska prijava i plaćanje firmarine… "Posle 120 godina usvojen je novi Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, kojim je privredi konačno omogućeno da poslovnu dokumentaciju čuva iskljucivo u digitalnom obliku, čak i kada je izvorno nastala na papiru, čime će se uštedeti milioni evra godišnje samo po osnovu troškova štampe", navodi se u Sivoj knjizi. NALED veliki efekat ocekuje i od ukidanja poreskih prijava pri kupovini ili nasleđivanju nekretnina, a u 2020. nadaju se finalizaciji nekih delimično rešenih preporuka, među kojima se izdvaja Zakon o elektronskim javnim nabavkama koji bi trebalo da zaživi sredinom godine. Takođe, dodaju, očekuju u ovoj godini i rešavanje pitanja dugovanja zdravstvenih ustanova za isporučene lekove gde je, kako se navodi, napravljen pozitivan pomak uvođenjem direktnih plaćanja od strane RFZO prema veledrogerijama. Novo izdanje Sive knjige donosi 27 potpuno novih preporuka koje treba rešiti, uz ranije prioritete poput stalnog apela privrede da se značajnije smanje porezi i doprinosi na zarade, uvođenja elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava zarad lakšeg dodeljivanja subvencija, kao i elektronskog javnog registra neporeskih nameta koji će konačno staviti tačku na parafiskale. Sve stare preporuke u novoj Knjizi su dorađene i modifikovane kako bi pratile izmenu propisa u toj oblasti kao i reforme koje su sprovedene u drugim oblastima. Već tradicionalno najveći broj preporuka je u nadležnosti Ministarstva finansija a veliki broj preporuka se odnosi na rad i nadležnost više ministarstava istovremeno što pokazuje značaj saradnje i koordinacije rada svih resora u Vladi Srbije, kaže se u dokumentu. Zbog specifičnosti zdravstvenog sistema i njegovog značaja, Savez za zdravstvo NALED-a izradiće zasebne publikacije - specijalnog izdanja Sive knjige koje će se fokusirati na ključne administrativne prepreke u sektoru zdravstva i ponuditi konkretna rešenja. U 10 prioritetnih preporuka NALED-a je smanjenje poreza i doprinosa na zarade, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta i sistematsko uređenje taksi, proširivanje obuhvata zakona o prijavi sezonskih radnika, unapređenje registra poljoprivrednih gazdinstava i uvođenje elektronskog sistema za dodelu podsticaja. Među prioritetima su i uspostavljanje i stavljanje u funkciju Zelenog fonda za zaštitu životne sredine, izmena Zakona o deviznom poslovanju, uspostavljanje metaregistra i osnovnih registara u sistemu e-Uprave, ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza i izjednačenje cena komunalnih usluga za različite kategorije korisnika. Proteklih 11 izdanja Sive knjige imalo je 241 preporuku za unapređenje poslovnog okruženja, a od toga u potpunosti je rešeno 70 (29 odsto), a delimično 48 preporuka (20 procenata), što znači da je gotovo polovina pronašla put do zakonodavca. Prošle godine sprovedeno je 17 preporuka, pet više nego godinu dana ranije, a od toga osam je rešeno je u potpunosti, devet delimično, pa NALED zaključuje da bi insitucije trebalo da ulože više energije kako bi došlo do potpunih, a ne polovičnih rešenja. (Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:846775-Cesljaju-racune-funkcionera-i-pre-2007-godine-Predlog-Zakona-o-utvrdjivanju-porekla-imovine

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: "Češljaju" račune funkcionera i pre 2007. godine: Predlog Zakona o utvrđivanju porekla imovine

Šta predviđa Zakon o utvrđivanju porekla imovine koji će se uskoro naći pred poslanicima. Posebna jedinica Poreske uprave proveravaće sve - od nekretnina do kešaPOLITIČARI, ali i "obični" građani, za koje se utvrdi da su uvećali imovinu za najmanje 150.000 evra u roku od tri uzastopne godine a to nisu prijavili, ubuduće će se naći pod lupom poreskih i drugih organa. Ukoliko ne mogu da dokažu da su nešto stekli na zakonit način, za taj "ekstraprofit" platiće čak 75 odsto poreza. To, između ostalog, predviđa Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji bi narednih dana trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije. Prema ovom predlogu, nema vremenskog ograničenja za primenu zakona, odnosno nadležni će moći da utvrđuju da li se neko nezakonito obogatio u bilo kom trenutku u prošlosti. Ukoliko se posumnja na nepravilnosti nečijeg imovinskog "konta", njegov imetak će "češljati" posebna jedinica Poreske uprave, odnosno minimum 20 stručnjaka, među kojima će biti i predstavnici MUP, NBS, Uprave za sprečavanje pranja novca, Agencije za sprečavanje korupcije, Republičkog geodetskog zavoda, Agencije za privredne registre i Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti. "Na meti" će biti apsolutno celokupna imovina pojedinca, naročito nekretnine, udeli u pravnom licu, motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi, štedni ulozi i gotov novac. Ko će biti proveravan, određivaće jedinica Poreske uprave u skladu sa godišnjim smernicama koje donosi direktor Uprave, ali će postupak moći da se pokrene i po prijavi građana ili druge institucije. Predlog zakona predviđa da onaj čija imovina bude predmet kontrole mora da dokaže da ju je stekao na legalan način. Opozicija je odmah osula paljbu na ovaj propis, tvrdeći da se on donosi kako bi vlast imala još jedan mehanizam za obračun sa političkim protivnicima. Ovakve tvrdnje, u intervjuu za "Novosti", demantovala je ministarka pravde Nela Kuburović, napominjući da se predložena zakonska rešenja odnose na sve građane, čime se isključuje svaka eventualna selektivnost u njihovoj primeni. Nela Kuburović Sudija Danica Maksimović kaže, za "Novosti", uz napomenu da iznosi stav kao stručnjak a ne kao predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, da je dobro što će konačno biti usvojen zakon o poreklu imovine: - Dobro je što se ide još dalje u prošlost, a ne samo od 2007, kako su bili prvobitni predlozi. Primena ovog zakona biće dobar instrument u borbi protiv korupcije i zloupotreba, a verujem i da će značajno doprineti punjenju državnog budžeta. KAZNE DO DVA MILIONA PREMA Predlogu zakona o utvrđivanju porekla imovine predviđene su novčane kazne u rasponu od 55.000 do dva miliona dinara, ukoliko neko na zahtev jedinice Poreske uprave i u roku koji ona odredi ne dostavi podatke kojima raspolaže. Kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje ne čuva kao profesionalnu tajnu podatke do kojih je došlo u postupku utvrđivanja imovine i posebnog poreza. MAJA GOJKOVIĆ (SNS): NAPREDNjACI SU SPREMNI ŠEFICA parlamenta Maja Gojković potvrdila je da će se Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine uskoro naći pred poslanicima: - Ovaj propis je veoma važan, i to će biti jedna od važnijih sednica Skupštine. Treba da se vidi ko je na koji način došao do velike imovine. Ja sam tu i svi iz SNS su tu, ali da vidimo da li su i drugi spremni da prihvate zakon na delu. ĐORĐE MILIĆEVIĆ (SPS): SVE TREBA DA SE PROČEŠLjA U INICIJATIVI da se konačno usvoji zakon o poreklu imovine apsolutno nema nikakve namere da on posluži za obračun ili odmazdu vlasti sa političkim protivnicima, kako tvrdi opozicija. Socijalisti podržavaju usvajanje ovog zakona, jer smatramo da imovina svakog javnog funkcionera, bez obzira na to iz koje je stranke, treba da bude transparenata i proverena - kaže Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS. VJERICA RADETA (SRS): VEĆ POSTOJE PROPISI RADIKALI su protiv donošenja ovog zakona. Mi smo za to da se svaka sporna imovina utvrđuje u sudskom postupku, po zakonskim rešenjima koja već postoje i koja bi trebalo da se primenjuju. Postoje i propisi o oduzimanju imovine koja je stečena krivičnim delom - smatra Vjerica Radeta, poslanica SRS.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/naslovi/naled-dobar-tempo-reformi-da-se-krene-ka-potpunim-resenima-11-02-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: NALED: Dobar tempo reformi, da se krene ka potpunim rešenjima

Naslovna strana Ekonomija Ekonomija - Naslovi 11.02.2020 • 09:27 09:28Izvor: TanjugBEOGRAD: Institucije u Srbiji pojačale su reformski tempo u prošloj godini, a u 2020. bi trebalo da ulože više energije kako bi došlo do potpunih, a ne polovičnih rešenja u unapređenju uslova poslovanja, navodi se u 12. izdanju NALED-ove Sive knjige koja donosi 27 novih preporuka za smanjenje birokratije.Foto: Youtube PrintscreenNALED-ova Siva knjiga svake godine donosi 100 ključnih preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji, a u godini za nama institucije su pojačale reformski tempo, o čemu svedoci 17 sprovedenih preporuka - 40 odsto više nego 2018. godine, što je najbolji rezultat u proteklih pet godina, ističe se u dokumentu.Najistaknutiju ulogu u ostvarivanju preporuka imalo je Ministarstvo finansija i Poreska uprava koji su u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, kako se navodi, sproveli u delo i napravili veliki pomak u digitalizaciji servisa i pojednostavljenju procedura za privredu i građane.Kao pomaci ističu se elektronsko i besplatno dobijanje uverenja o plaćenom porezu, elektronski sistem i objektivna formula za automatsko obračunavanja poreskih obaveza za 100.000 paušalaca, omogućavanje privrednim društvima elektronska prijava i plaćanje firmarine..."Posle 120 godina usvojen je novi Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, kojim je privredi konačno omogućeno da poslovnu dokumentaciju čuva iskljucivo u digitalnom obliku, čak i kada je izvorno nastala na papiru, čime će se uštedeti milioni evra godišnje samo po osnovu troškova štampe", navodi se u Sivoj knjizi.NALED veliki efekat očekuje i od ukidanja poreskih prijava pri kupovini ili nasleđivanju nekretnina, a u 2020. nadaju se finalizaciji nekih delimično rešenih preporuka, među kojima se izdvaja Zakon o elektronskim javnim nabavkama koji bi trebalo da zaživi sredinom godine.Takođe, dodaju, očekuju u ovoj godini i rešavanje pitanja dugovanja zdravstvenih ustanova za isporučene lekove gde je, kako se navodi, napravljen pozitivan pomak uvođenjem direktnih plaćanja od strane RFZO prema veledrogerijama.Novo izdanje Sive knjige donosi 27 potpuno novih preporuka koje treba rešiti, uz ranije prioritete poput stalnog apela privrede da se značajnije smanje porezi i doprinosi na zarade, uvođenja elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava zarad lakšeg dodeljivanja subvencija, kao i elektronskog javnog registra neporeskih nameta koji će konačno staviti tačku na parafiskale.Sve stare preporuke u novoj Knjizi su dorađene i modifikovane kako bi pratile izmenu propisa u toj oblasti kao i reforme koje su sprovedene u drugim oblastima.Već tradicionalno najveći broj preporuka je u nadležnosti Ministarstva finansija a veliki broj preporuka se odnosi na rad i nadležnost više ministarstava istovremeno što pokazuje značaj saradnje i koordinacije rada svih resora u Vladi Srbije, kaže se u dokumentu.Zbog specifičnosti zdravstvenog sistema i njegovog značaja, Savez za zdravstvo NALED-a izradiće zasebne publikacije - specijalnog izdanja Sive knjige koje će se fokusirati na ključne administrativne prepreke u sektoru zdravstva i ponuditi konkretna rešenja.U 10 prioritetnih preporuka NALED-a je smanjenje poreza i doprinosa na zarade, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta i sistematsko uređenje taksi, proširivanje obuhvata zakona o prijavi sezonskih radnika, unapređenje registra poljoprivrednih gazdinstava i uvođenje elektronskog sistema za dodelu podsticaja.Među prioritetima su i uspostavljanje i stavljanje u funkciju Zelenog fonda za zaštitu životne sredine, izmena Zakona o deviznom poslovanju, uspostavljanje metaregistra i osnovnih registara u sistemu e-Uprave, ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza i izjednačenje cena komunalnih usluga za različite kategorije korisnika.Proteklih 11 izdanja Sive knjige imalo je 241 preporuku za unapređenje poslovnog okruženja, a od toga u potpunosti je rešeno 70 (29 odsto), a delimično 48 preporuka (20 procenata), što znači da je gotovo polovina pronašla put do zakonodavca.Prošle godine sprovedeno je 17 preporuka, pet više nego godinu dana ranije, a od toga osam je rešeno je u potpunosti, devet delimično, pa NALED zaključuje da bi insitucije trebalo da ulože više energije kako bi došlo do potpunih, a ne polovičnih rešenja.Pojednostaviti postupak i uvesti normu za ozakonjenjeNALED smatra da je Izmenama Zakona o ozakonjenju objekata iz oktobra 2018. godine postupak ozakonjenja objekata u Srbiji dodatno iskomplikovan te da je ovo zakonsko rešenje nepravično jer omogućava nesavesnim investitorima da ozakone "divlju gradnju", dok ozakonjenje uskraćuje savesnim kupcima nekretnina u zgradama na kojima se odstupilo od građevinske dozvole.U novoj Sivoj knjizi, NALED preporučuje Ministarstvu građevinarstva da ubrza i pojednostavi postupak ozakonjenja i predlažu da se organima nadležnim za ovaj posao uvede mesečna norma, obzirom da je rok za ozakonjenje do 2023. a da u zemlji ima oko 2 miliona objekata koji čekaju da prođu ovu proceduru.Nakon 3. novembra 2023, ukoliko ne stignu na red da budu ozakonjeni, objekti bi trebalo da budu srušeni.Međutim, računica NALED-a pokazuje bi na republičkom nivou trebalo da se mesečno ozakoni preko 33.000 objekata, od čega je polovina stambenih objekata, što prema mišljenju struke opet otvara pitanje kapaciteta i kvaliteta procesa, odnosno propusta prilikom ozakonjenja."Imajući u vidu da je Republika Srbija u postupku privatizacije prodavala privredna društva sa nepokretnostima koje su režimu ozakonjenja, predlažemo da se u odnosu na takve objekte propiše hitnost postupka, jer su privrednici koji su investirali u te objekte, dovedeni u položaj da tim objektima ne mogu raspolagati, niti ih mogu prikljjučivati na dodatnu infrastrukturu pre okončanja postupka ozakonjenja".Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju onemogućeno je i ozakonjenja posebnih delova stambenih zgrada, jer je propisano da se ti delovi ne mogu ozakoniti ako za zgradu u kojoj se nalaze nije izdata građevinska dozvola."Očigledno je da će ozakonjenje, koje se i do sada neefikasno sprovodilo, postati gotovo nesprovodivo u praksi, naročito kada je reč o stambenim zgradama koje su građene na osnovu građevinske dozvole od koje se odstupilo tokom gradnje", smatraju u NALED-u.NALED na adresu resornog ministartva upućuje i preporuke da se izmene pojedini članovi Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, da se pojednostavi obavljanje taksi prevoza, ukinu parafisklani nameti u postupcima pribavljanja uslova za projektovanje i izgradnju, kao i da se uredi dostava rešenja katastra građanima na kućne adrese.                            

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:846775-%D0%A7%D0%B5%D1%88%D1%99%D0%B0%D1%98%D1%83-%D1%80%D0%B0%D1%87%D1%83%D0%BD%D0%B5-%D

Autori: @Novostionline

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov:

Šta predviđa Zakon o utvrđivanju porekla imovine koji će se uskoro naći pred poslanicima. Posebna jedinica Poreske uprave proveravaće sve - od nekretnina do kešaPOLITIČARI, ali i "obični" građani, za koje se utvrdi da su uvećali imovinu za najmanje 150.000 evra u roku od tri uzastopne godine a to nisu prijavili, ubuduće će se naći pod lupom poreskih i drugih organa. Ukoliko ne mogu da dokažu da su nešto stekli na zakonit način, za taj "ekstraprofit" platiće čak 75 odsto poreza. To, između ostalog, predviđa Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji bi narednih dana trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije. Prema ovom predlogu, nema vremenskog ograničenja za primenu zakona, odnosno nadležni će moći da utvrđuju da li se neko nezakonito obogatio u bilo kom trenutku u prošlosti. Ukoliko se posumnja na nepravilnosti nečijeg imovinskog "konta", njegov imetak će "češljati" posebna jedinica Poreske uprave, odnosno minimum 20 stručnjaka, među kojima će biti i predstavnici MUP, NBS, Uprave za sprečavanje pranja novca, Agencije za sprečavanje korupcije, Republičkog geodetskog zavoda, Agencije za privredne registre i Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti. "Na meti" će biti apsolutno celokupna imovina pojedinca, naročito nekretnine, udeli u pravnom licu, motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi, štedni ulozi i gotov novac. Ko će biti proveravan, određivaće jedinica Poreske uprave u skladu sa godišnjim smernicama koje donosi direktor Uprave, ali će postupak moći da se pokrene i po prijavi građana ili druge institucije. Predlog zakona predviđa da onaj čija imovina bude predmet kontrole mora da dokaže da ju je stekao na legalan način. Opozicija je odmah osula paljbu na ovaj propis, tvrdeći da se on donosi kako bi vlast imala još jedan mehanizam za obračun sa političkim protivnicima. Ovakve tvrdnje, u intervjuu za "Novosti", demantovala je ministarka pravde Nela Kuburović, napominjući da se predložena zakonska rešenja odnose na sve građane, čime se isključuje svaka eventualna selektivnost u njihovoj primeni. Nela Kuburović Sudija Danica Maksimović kaže, za "Novosti", uz napomenu da iznosi stav kao stručnjak a ne kao predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, da je dobro što će konačno biti usvojen zakon o poreklu imovine: - Dobro je što se ide još dalje u prošlost, a ne samo od 2007, kako su bili prvobitni predlozi. Primena ovog zakona biće dobar instrument u borbi protiv korupcije i zloupotreba, a verujem i da će značajno doprineti punjenju državnog budžeta. KAZNE DO DVA MILIONA PREMA Predlogu zakona o utvrđivanju porekla imovine predviđene su novčane kazne u rasponu od 55.000 do dva miliona dinara, ukoliko neko na zahtev jedinice Poreske uprave i u roku koji ona odredi ne dostavi podatke kojima raspolaže. Kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje ne čuva kao profesionalnu tajnu podatke do kojih je došlo u postupku utvrđivanja imovine i posebnog poreza. MAJA GOJKOVIĆ (SNS): NAPREDNJACI SU SPREMNI ŠEFICA parlamenta Maja Gojković potvrdila je da će se Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine uskoro naći pred poslanicima: - Ovaj propis je veoma važan, i to će biti jedna od važnijih sednica Skupštine. Treba da se vidi ko je na koji način došao do velike imovine. Ja sam tu i svi iz SNS su tu, ali da vidimo da li su i drugi spremni da prihvate zakon na delu. ĐORĐE MILIĆEVIĆ (SPS): SVE TREBA DA SE PROČEŠLJA U INICIJATIVI da se konačno usvoji zakon o poreklu imovine apsolutno nema nikakve namere da on posluži za obračun ili odmazdu vlasti sa političkim protivnicima, kako tvrdi opozicija. Socijalisti podržavaju usvajanje ovog zakona, jer smatramo da imovina svakog javnog funkcionera, bez obzira na to iz koje je stranke, treba da bude transparenata i proverena - kaže Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS. VJERICA RADETA (SRS): VEĆ POSTOJE PROPISI RADIKALI su protiv donošenja ovog zakona. Mi smo za to da se svaka sporna imovina utvrđuje u sudskom postupku, po zakonskim rešenjima koja već postoje i koja bi trebalo da se primenjuju. Postoje i propisi o oduzimanju imovine koja je stečena krivičnim delom - smatra Vjerica Radeta, poslanica SRS.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/siva-knjiga-naled-a-27-preporuka-za-smanjenje-birokratije_1092594.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Siva knjiga NALED-a - 27 preporuka za smanjenje birokratije

Institucije u Srbiji pojačale su reformski tempo u prošloj godini, a u 2020. bi trebalo da ulože više energije kako bi došlo do potpunih, a ne polovičnih rešenja u unapređenju uslova poslovanja, navodi se u 12...BEOGRAD - Institucije u Srbiji pojačale su reformski tempo u prošloj godini, a u 2020. bi trebalo da ulože više energije kako bi došlo do potpunih, a ne polovičnih rešenja u unapređenju uslova poslovanja, navodi se u 12. izdanju NALED-ove Sive knjige koja donosi 27 novih preporuka za smanjenje birokratije.NALED-ova Siva knjiga svake godine donosi 100 ključnih preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji, a u godini za nama institucije su pojačale reformski tempo, o čemu svedoci 17 sprovedenih preporuka - 40 odsto više nego 2018. godine, što je najbolji rezultat u proteklih pet godina, ističe se u dokumentu. Najistaknutiju ulogu u ostvarivanju preporuka imalo je Ministarstvo finansija i Poreska uprava koji su u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, kako se navodi, sproveli u delo i napravili veliki pomak u digitalizaciji servisa i pojednostavljenju procedura za privredu i građane. Izjednačiti cene komunalnih usluga za različite korisnike Cene komunalnih usluga u većini gradova i opština u Srbiji razlikuju se za građane i pravna lica, a preduzeća plaćaju najčešće dvostruko višu cenu, navodi se u najnovijem izdanju "Sive knjige" NALED-a i predlaže da se cene za različite korisnike izjednače. "Bez obzira koji su razlozi ovakvog stanja, činjenica je da su preduzetnici i privrednici u mnogim gradovima i opštinama opterećeni nepotrebnim troškovima zbog neprimenjivanja Zakona o komunalnim delatnostima od strane lokalnih organa, iako je od donošenja tog zakona prošlo pet godina", ukazuje NALED. Predlažu da se pokrene inicijativa kod ministarstva nadležnog za komunalne delatnosti da utiče na jedinice lokalne samouprave u pogledu pune primene Zakona o komunalnim delatnostima. Kao pomaci ističu se elektronsko i besplatno dobijanje uverenja o plaćenom porezu, elektronski sistem i objektivna formula za automatsko obračunavanja poreskih obaveza za 100.000 paušalaca, omogućavanje privrednim društvima elektronska prijava i plaćanje firmarine... "Posle 120 godina usvojen je novi Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, kojim je privredi konačno omogućeno da poslovnu dokumentaciju čuva iskljucivo u digitalnom obliku, čak i kada je izvorno nastala na papiru, čime će se uštedeti milioni evra godišnje samo po osnovu troškova štampe", navodi se u Sivoj knjizi. NALED veliki efekat ocekuje i od ukidanja poreskih prijava pri kupovini ili nasleđivanju nekretnina, a u 2020. nadaju se finalizaciji nekih delimično rešenih preporuka, među kojima se izdvaja Zakon o elektronskim javnim nabavkama koji bi trebalo da zaživi sredinom godine. Takođe, dodaju, očekuju u ovoj godini i rešavanje pitanja dugovanja zdravstvenih ustanova za isporučene lekove gde je, kako se navodi, napravljen pozitivan pomak uvođenjem direktnih plaćanja od strane RFZO prema veledrogerijama. Novo izdanje Sive knjige donosi 27 potpuno novih preporuka koje treba rešiti, uz ranije prioritete poput stalnog apela privrede da se značajnije smanje porezi i doprinosi na zarade, uvođenja elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava zarad lakšeg dodeljivanja subvencija, kao i elektronskog javnog registra neporeskih nameta koji će konačno staviti tačku na parafiskale. Sve stare preporuke u novoj Knjizi su dorađene i modifikovane kako bi pratile izmenu propisa u toj oblasti kao i reforme koje su sprovedene u drugim oblastima. Već tradicionalno najveći broj preporuka je u nadležnosti Ministarstva finansija a veliki broj preporuka se odnosi na rad i nadležnost više ministarstava istovremeno što pokazuje značaj saradnje i koordinacije rada svih resora u Vladi Srbije, kaže se u dokumentu. Zbog specifičnosti zdravstvenog sistema i njegovog značaja, Savez za zdravstvo NALED-a izradiće zasebne publikacije - specijalnog izdanja Sive knjige koje će se fokusirati na ključne administrativne prepreke u sektoru zdravstva i ponuditi konkretna rešenja. U 10 prioritetnih preporuka NALED-a je smanjenje poreza i doprinosa na zarade, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta i sistematsko uređenje taksi, proširivanje obuhvata zakona o prijavi sezonskih radnika, unapređenje registra poljoprivrednih gazdinstava i uvođenje elektronskog sistema za dodelu podsticaja. Među prioritetima su i uspostavljanje i stavljanje u funkciju Zelenog fonda za zaštitu životne sredine, izmena Zakona o deviznom poslovanju, uspostavljanje metaregistra i osnovnih registara u sistemu e-Uprave, ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza i izjednačenje cena komunalnih usluga za različite kategorije korisnika. Proteklih 11 izdanja Sive knjige imalo je 241 preporuku za unapređenje poslovnog okruženja, a od toga u potpunosti je rešeno 70 (29 odsto), a delimično 48 preporuka (20 procenata), što znači da je gotovo polovina pronašla put do zakonodavca. Prošle godine sprovedeno je 17 preporuka, pet više nego godinu dana ranije, a od toga osam je rešeno je u potpunosti, devet delimično, pa NALED zaključuje da bi insitucije trebalo da ulože više energije kako bi došlo do potpunih, a ne polovičnih rešenja. Pojednostaviti postupak i uvesti normu za ozakonjenje NALED smatra da je Izmenama Zakona o ozakonjenju objekata iz oktobra 2018. godine postupak ozakonjenja objekata u Srbiji dodatno iskomplikovan te da je ovo zakonsko rešenje nepravično jer omogućava nesavesnim investitorima da ozakone "divlju gradnju", dok ozakonjenje uskraćuje savesnim kupcima nekretnina u zgradama na kojima se odstupilo od građevinske dozvole. U novoj Sivoj knjizi, NALED preporučuje Ministarstvu građevinarstva da ubrza i pojednostavi postupak ozakonjenja i predlažu da se organima nadležnim za ovaj posao uvede mesečna norma, obzirom da je rok za ozakonjenje do 2023. a da u zemlji ima oko 2 miliona objekata koji čekaju da prođu ovu proceduru. Nakon 3. novembra 2023, ukoliko ne stignu na red da budu ozakonjeni, objekti bi trebalo da budu srušeni. Međutim, računica NALED-a pokazuje bi na republičkom nivou trebalo da se mesečno ozakoni preko 33. 000 objekata, od čega je polovina stambenih objekata, što prema mišljenju struke opet otvara pitanje kapaciteta i kvaliteta procesa, odnosno propusta prilikom ozakonjenja. "Imajući u vidu da je Republika Srbija u postupku privatizacije prodavala privredna društva sa nepokretnostima koje su u režimu ozakonjenja, predlažemo da se u odnosu na takve objekte propiše hitnost postupka, jer su privrednici koji su investirali u te objekte dovedeni u položaj da tim objektima ne mogu raspolagati, niti ih mogu priključivati na dodatnu infrastrukturu pre okončanja postupka ozakonjenja". Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju onemogućeno je i ozakonjenja posebnih delova stambenih zgrada, jer je propisano da se ti delovi ne mogu ozakoniti ako za zgradu u kojoj se nalaze nije izdata građevinska dozvola. "Očigledno je da će ozakonjenje, koje se i do sada neefikasno sprovodilo, postati gotovo nesprovodivo u praksi, naročito kada je reč o stambenim zgradama koje su građene na osnovu građevinske dozvole od koje se odstupilo tokom gradnje", smatraju u NALED-u. NALED na adresu resornog ministarstva upućuje i preporuke da se izmene pojedini članovi Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, da se pojednostavi obavljanje taksi prevoza, ukinu parafiskalni nameti u postupcima pribavljanja uslova za projektovanje i izgradnju, kao i da se uredi dostava rešenja katastra građanima na kućne adrese. Smanjiti sudske takse, suvišne ukinuti NALED je u novoj Sivoj knjizi sugerisao ukidanje pojedinih sudskih taksi kao suvišnih i izjednačavanje taksi u privrednim sporovima sa taksama za sporove pred sudovima opšte nadležnosti, jer smatra da bi se tako ukinula diskriminacija u ostvarivanju prava na sudsku zaštitu. Prema stavu NALED-a iz nove Sive knjige, trenutna politika visokih sudskih taksi privredi praktično onemogućava poslovanje, jer troškovi u postupku sudske naplate potraživanja po pravilu prevazilaze vrednost potraživanja. Zbog toga je resoru Ministarstva pravde preporučio ukidanje suvišnih sudskih taksi, pored ostalog za odgovor na tužbu, prigovor protiv rešenja o izvršenju, na prvostepenu odluku (ako nije pravnosnažna), na podnošenje žalbe i vanrednog pravnog leka koji je usvojen, taksu na drugostepenu odluku i odluku po vanrednom pravnom leku, ako sud ukine presudu i vrati predmet sudu nižeg stepena na ponovno sudenje. Drugom preporukom pravosuđu, NALED sugeriše izmenu Sudskog poslovnika tako da se ukinu odredbe koje zahtevaju da stranke u sporu, njihovi punomoćnici i zastupnici moraju da podnose zahtev za razgledanje spisa predmeta, prepisivanje spisa i fotokopiranje dokumenata iz tih spisa. Na taj način bi se, prema stavu NALED-a omogućilo razgledanje spisa predmeta, prepisivanje spisa i fotokopiranje dokumenata iz tih spisa do pravnosnažnog okončanja spora bez podnošenja posebnog zahteva, isključivo uz potpisivanje potvrde da su obavili konkretnu aktivnost. U praksi se, kako napominje, dešava da postupak po podnetim zahtevima nije uvek jednak pred svim sudovima, jer o nekim zahtevima odlučuje upravitelj pisarnice, a u nekima postupajući sudija u tom predmetu. Sledeća preporuka NALED-a sugeriše izmenu Zakona o zaštiti uzbunjivača tako da se i pravnim licima, pre svega nevladinim organizacijama, omogući da budu uzbunjivači. "Napominjeno da je neophodno da se ovaj status zaštite omogući pre svega nevladinim organizacijama, koje se Često osnivaju upravo sa osnovnim ciljem zaštite ljudskih prava ili sprečavanja korupcije i drugih zloupotreba u vršenju javnih ovlašćenja, te zaštite javnog zdravlja, bezbednosti, životne sredine i slično, što je i cilj Zakona o zaštiti uzbunjivača", naveo je NALED. U cilju efikasnijeg postupanja, ova organizacija preporučuje i uvođenje digitalne komunikacije između učescnika izvršnog postupka, kao i izmene zakona koji će omogućiti sprovođenje sudskih postupaka na osnovu elektronskih podnesaka i dokaza. NALED ovde konstatuje da je podnošenje tužbe u elektronskom obliku dokumenta, omogućio Upravni sud, putem aplikacije eSud, kao i da je izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju iz 2019. godine propisana moguhcnost podnošenja predloga za izvršenje u elektronskom obliku. Uvesti obavezne lične karte sa čipom NALED je Ministarstvu unutrašnjih poslova preporučio da uvede obaveznost izdavanja ličnih karti sa čipom, licenciranje privatnog obezbeđenja prema stručnoj spremi i ukidanje obaveze za promenu saobraćajne dozvole zbog promene prebivališta. U novoj Sivoj knjizi, NALED ukazuje da izdavanje lične karte bez čipa onemogućava dalji razvoj elektronske uprave u Srbiji za građane, jer to, kako smatra, onemogućava izdavanje kvalifikovanog elektronskog potpisa od strane MUP-a, koji je jedini besplatan za sve građane. Zbog toga predlaže da se izmeni Pravilnik o ličnoj karti tako što će bi se uvela obaveza da se lična karta izdaje sa čipom, kao i da se propiše da lične karte koje su do izmene Pravilnika izdate bez čipa važe do isteka perioda na koji su izdate, a da će se nakon toga zameniti ličnim kartama sa čipom. Dalje, smatra da bi procedura izdavanja kvalifikovanog elektronskog sertifikata na ličnoj karti trebalo da se pojednostavi tako da se propiše - da se ugovor o izdavanju sertifikata potpisuje po automatizmu u postupku podnošenja zahteva za izdavanje lične karte, osim u slučaju ako se podnosilac zahteva u tom zahtevu izjasni da ne želi kvalifikovani elektronski sertifikat. "Usvajanjem predložene izmene značajno bi se doprinelo izgradnji infrastrukture za dalji razvoj elektronske uprave u Srbiji i time ubrzale, pojednostavile i pojeftinile procedure uprave u kojima učestvuju građani", smatra NALED. Kada je reč o privatnom obezbeđenju, NALED ukazuje da prema Zakonu o privatnom obezbeđenju fizička lica - zaposleni na poslovima obezbeđenja moraju pribaviti licence za obavljanje tog posla ukoliko ispunjavaju uslove predviđene zakonom, u koje, između ostalog, spada pohađanje obuke i polaganje ispita. Međutim, kao problem u praksi NALED vidi to što nadležni organi sprovode obuke i polaganje ispita i za osobe koje ne ispunjavaju neke od drugih zakonskih uslova za sticanje licence, pre svega uslov koji se tiče stručne spreme. Potrebno je kako navodi, jasno definisati način i ujednačiti praksu sprovođenja Zakona o privatnom obezbeđenju, adekvatnim izmenama Zakona ili instrukcijom MUP-a u vezi sa ocenjivanjem (pred)uslova za pohađanje obuke i polaganje ispita. U pogledu izdavanja licenci zaposlenim licima - kod poslodavca kod koga je organizovana samozaštita, u situaciji kada je kako napominje, privreda već imala troškove za obuke lica koja neispunjavaju kriterijum potrebne stručne spreme, NALED predlaže - kategorisanje licenci. Kategorizacija bi bila obavljena tako što bi, prema ideji NALED-a, nakon obuke i položenog ispita, licence za poslove obezbeđenja sa oružjem mogla dobiti samo lica koja imaju najmanje IV stepen stručne spreme. Lica koja ne ispunjavaju ovaj uslov u pogledu stručne spreme, ali imaju određene godine radnog staža na poslovima obezbeđenja (najmanje tri godine), mogla dobiti samo licencu za poslove obezbeđenja bez oružja, navodi NALED i za ovu kategoriju predlaže uvođenje dodatnih periodičnih provera, zdravstvenu proveru, obuku... Takođe sugeriše razdvajanje uslova za dobijanje licenci kod samozaštite i društava koja se profesionalno bave poslovima obezbeđenja. Konstatujući da su Izmenama Zakona o privatnom obezbeđenju u novembru 2018. uvedene nove vrste licenci za fizička lica, između ostalog, licence za obavljanje poslova fizičko tehničke zaštite sa ili bez oružja, NALED ukazuje da obe vrste licenci podrazumevaju da fizičko lice ima najmanje IV stepen stručne spreme. S druge strane, kako navodi, uvedena je i licenca za obavljanje redarske službe od strane fizičkog lica za koji je, između ostalog, potrebno polaganje obuke, ali ne i srednja stručna sprema. NALED smatra i da je potrebno ukinuti obavezu promene saobraćajne dozvole usled promene prebivališta i ukazuje da je vlasnik vozila već dužan da tu promenu prijavi MUP-u, koji mu taj podatak učitava i u njegovu ličnu kartu. Podseća da saobraćajna dozvola nije isprava kojom se dokazuje prebivalište osobe i naglašava da taksa i naknada od minimalno 980 dinara, kao i veliki utrošak vremena za proceduru promene ovog podatka u saobraćajnoj dozvoli, predstavlja neopravdano opterećenje građana i privrede. Zbog toga NALED predlaže da se izmeni Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila tako da se izbriše obaveza da se na prednjoj strani saobraćajne dozvole upisuje prebivalište vlasnika, odnosno korisnika automobila i da se taj isti podatak, ukoliko je potreban, upisuje u čip saobraćajne dozvole po automatizmu prilikom unosa tog podatka u ličnu kartu. "Ovim bi se ukinuo nepotrebni trošak vlasnika vozila za štampanje nove saobraćajne dozvole u slucaju preseljenja na novo prebivalište koje je u okviru iste lokalne samouprave, ali i obezbedila veća ažurnost podataka imajući u vidu da ljudi često izbegavaju da izmene podatke u registrima usled troškova koji su im nepotrebno nametnuti", zaključio je NALED. Pravo preče kupovine ograničiti na spomenike kulture NALED smatra da je potrebno da se pravo preče kupovine ustanova kulture ograniči isključivo na spomenike kulture. Navodi da je za to potrebno izmeniti Zakon o kulturnim dobrima čime bi se, kako se dodaje, lokalnim vlastima omogućio otkup spomenika kulture, koji su kulturna dobra najvišeg kulturnog i istorijskog značaja. NALED podseća da je članom 119. Zakona o kulturnim dobrima propisano da ustanove kulture imaju pravo preče kupovine svih nepokretnosti koje su evidentirane kao kulturno dobro. Kako se navodi, problem je u tome što je pojam nepokretnog kulturnog dobra vrlo široko postavljen tako da po tom zakonu u nepokretna kulturna dobra, pored spomenika kulture, spadaju i prostorne kulturno-istorijske celine, arheološka nalazišta i znamenita mesta. Time je, dodaje NALED, iskomplikovana prodaja svih objekata i stanova na lokacijama koje su u tim režimima zaštite. "Ova odredba ne bi bila toliko sporna da se, na inicijativu nekih nadležnih zavoda za zaštitu spomenika, uključujući i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ovaj podatak od 2017. godine, nije počeo upisivati u katastar nepokretnosti, uz tumačenje da se pravo preče kupovine proteže i na objekte i posebne delove objekata koji se nalaze na prostoru kulturno-istorijske celine, arheološkog nalazišta, odnosno znamenitog mesta", navodi se u "Sivoj knjizi". Kako se dodaje, samo Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na godišnjem nivou odbija na hiljade ponuda po pravu preče kupovine za stanove u višespratnicama koji se nalaze na području opština Stari grad, Palilula, Dorćol, Vračar i Zemun, gde je u katastar upisano postojanje više kulturno-istorijskih celina. U "Sivoj knjizi" se predlaže izmena Zakona o kulturnim dobrima i dodaje da bi se na taj način lokalnim vlastima omogućio otkup spomenika kulture, koji su kulturna dobra najvišeg kulturnog i istorijskog značaja.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/siva-knjiga-naled-a-27-preporuka-za-smanjenje-birokratije_1092594.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Siva knjiga NALED-a - 27 preporuka za smanjenje birokratije

Institucije u Srbiji pojačale su reformski tempo u prošloj godini, a u 2020. bi trebalo da ulože više energije kako bi došlo do potpunih, a ne polovičnih rešenja u unapređenju uslova poslovanja, navodi se u 12...BEOGRAD - Institucije u Srbiji pojačale su reformski tempo u prošloj godini, a u 2020. bi trebalo da ulože više energije kako bi došlo do potpunih, a ne polovičnih rešenja u unapređenju uslova poslovanja, navodi se u 12. izdanju NALED-ove Sive knjige koja donosi 27 novih preporuka za smanjenje birokratije.NALED-ova Siva knjiga svake godine donosi 100 ključnih preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji, a u godini za nama institucije su pojačale reformski tempo, o čemu svedoci 17 sprovedenih preporuka - 40 odsto više nego 2018. godine, što je najbolji rezultat u proteklih pet godina, ističe se u dokumentu. Najistaknutiju ulogu u ostvarivanju preporuka imalo je Ministarstvo finansija i Poreska uprava koji su u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, kako se navodi, sproveli u delo i napravili veliki pomak u digitalizaciji servisa i pojednostavljenju procedura za privredu i građane. Izjednačiti cene komunalnih usluga za različite korisnike Cene komunalnih usluga u većini gradova i opština u Srbiji razlikuju se za građane i pravna lica, a preduzeća plaćaju najčešće dvostruko višu cenu, navodi se u najnovijem izdanju "Sive knjige" NALED-a i predlaže da se cene za različite korisnike izjednače. "Bez obzira koji su razlozi ovakvog stanja, činjenica je da su preduzetnici i privrednici u mnogim gradovima i opštinama opterećeni nepotrebnim troškovima zbog neprimenjivanja Zakona o komunalnim delatnostima od strane lokalnih organa, iako je od donošenja tog zakona prošlo pet godina", ukazuje NALED. Predlažu da se pokrene inicijativa kod ministarstva nadležnog za komunalne delatnosti da utiče na jedinice lokalne samouprave u pogledu pune primene Zakona o komunalnim delatnostima. Kao pomaci ističu se elektronsko i besplatno dobijanje uverenja o plaćenom porezu, elektronski sistem i objektivna formula za automatsko obračunavanja poreskih obaveza za 100.000 paušalaca, omogućavanje privrednim društvima elektronska prijava i plaćanje firmarine... "Posle 120 godina usvojen je novi Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, kojim je privredi konačno omogućeno da poslovnu dokumentaciju čuva iskljucivo u digitalnom obliku, čak i kada je izvorno nastala na papiru, čime će se uštedeti milioni evra godišnje samo po osnovu troškova štampe", navodi se u Sivoj knjizi. NALED veliki efekat ocekuje i od ukidanja poreskih prijava pri kupovini ili nasleđivanju nekretnina, a u 2020. nadaju se finalizaciji nekih delimično rešenih preporuka, među kojima se izdvaja Zakon o elektronskim javnim nabavkama koji bi trebalo da zaživi sredinom godine. Takođe, dodaju, očekuju u ovoj godini i rešavanje pitanja dugovanja zdravstvenih ustanova za isporučene lekove gde je, kako se navodi, napravljen pozitivan pomak uvođenjem direktnih plaćanja od strane RFZO prema veledrogerijama. Novo izdanje Sive knjige donosi 27 potpuno novih preporuka koje treba rešiti, uz ranije prioritete poput stalnog apela privrede da se značajnije smanje porezi i doprinosi na zarade, uvođenja elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava zarad lakšeg dodeljivanja subvencija, kao i elektronskog javnog registra neporeskih nameta koji će konačno staviti tačku na parafiskale. Sve stare preporuke u novoj Knjizi su dorađene i modifikovane kako bi pratile izmenu propisa u toj oblasti kao i reforme koje su sprovedene u drugim oblastima. Već tradicionalno najveći broj preporuka je u nadležnosti Ministarstva finansija a veliki broj preporuka se odnosi na rad i nadležnost više ministarstava istovremeno što pokazuje značaj saradnje i koordinacije rada svih resora u Vladi Srbije, kaže se u dokumentu. Zbog specifičnosti zdravstvenog sistema i njegovog značaja, Savez za zdravstvo NALED-a izradiće zasebne publikacije - specijalnog izdanja Sive knjige koje će se fokusirati na ključne administrativne prepreke u sektoru zdravstva i ponuditi konkretna rešenja. U 10 prioritetnih preporuka NALED-a je smanjenje poreza i doprinosa na zarade, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta i sistematsko uređenje taksi, proširivanje obuhvata zakona o prijavi sezonskih radnika, unapređenje registra poljoprivrednih gazdinstava i uvođenje elektronskog sistema za dodelu podsticaja. Među prioritetima su i uspostavljanje i stavljanje u funkciju Zelenog fonda za zaštitu životne sredine, izmena Zakona o deviznom poslovanju, uspostavljanje metaregistra i osnovnih registara u sistemu e-Uprave, ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza i izjednačenje cena komunalnih usluga za različite kategorije korisnika. Proteklih 11 izdanja Sive knjige imalo je 241 preporuku za unapređenje poslovnog okruženja, a od toga u potpunosti je rešeno 70 (29 odsto), a delimično 48 preporuka (20 procenata), što znači da je gotovo polovina pronašla put do zakonodavca. Prošle godine sprovedeno je 17 preporuka, pet više nego godinu dana ranije, a od toga osam je rešeno je u potpunosti, devet delimično, pa NALED zaključuje da bi insitucije trebalo da ulože više energije kako bi došlo do potpunih, a ne polovičnih rešenja. Pojednostaviti postupak i uvesti normu za ozakonjenje NALED smatra da je Izmenama Zakona o ozakonjenju objekata iz oktobra 2018. godine postupak ozakonjenja objekata u Srbiji dodatno iskomplikovan te da je ovo zakonsko rešenje nepravično jer omogućava nesavesnim investitorima da ozakone "divlju gradnju", dok ozakonjenje uskraćuje savesnim kupcima nekretnina u zgradama na kojima se odstupilo od građevinske dozvole. U novoj Sivoj knjizi, NALED preporučuje Ministarstvu građevinarstva da ubrza i pojednostavi postupak ozakonjenja i predlažu da se organima nadležnim za ovaj posao uvede mesečna norma, obzirom da je rok za ozakonjenje do 2023. a da u zemlji ima oko 2 miliona objekata koji čekaju da prođu ovu proceduru. Nakon 3. novembra 2023, ukoliko ne stignu na red da budu ozakonjeni, objekti bi trebalo da budu srušeni. Međutim, računica NALED-a pokazuje bi na republičkom nivou trebalo da se mesečno ozakoni preko 33. 000 objekata, od čega je polovina stambenih objekata, što prema mišljenju struke opet otvara pitanje kapaciteta i kvaliteta procesa, odnosno propusta prilikom ozakonjenja. "Imajući u vidu da je Republika Srbija u postupku privatizacije prodavala privredna društva sa nepokretnostima koje su u režimu ozakonjenja, predlažemo da se u odnosu na takve objekte propiše hitnost postupka, jer su privrednici koji su investirali u te objekte dovedeni u položaj da tim objektima ne mogu raspolagati, niti ih mogu priključivati na dodatnu infrastrukturu pre okončanja postupka ozakonjenja". Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju onemogućeno je i ozakonjenja posebnih delova stambenih zgrada, jer je propisano da se ti delovi ne mogu ozakoniti ako za zgradu u kojoj se nalaze nije izdata građevinska dozvola. "Očigledno je da će ozakonjenje, koje se i do sada neefikasno sprovodilo, postati gotovo nesprovodivo u praksi, naročito kada je reč o stambenim zgradama koje su građene na osnovu građevinske dozvole od koje se odstupilo tokom gradnje", smatraju u NALED-u. NALED na adresu resornog ministarstva upućuje i preporuke da se izmene pojedini članovi Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, da se pojednostavi obavljanje taksi prevoza, ukinu parafiskalni nameti u postupcima pribavljanja uslova za projektovanje i izgradnju, kao i da se uredi dostava rešenja katastra građanima na kućne adrese. Smanjiti sudske takse, suvišne ukinuti NALED je u novoj Sivoj knjizi sugerisao ukidanje pojedinih sudskih taksi kao suvišnih i izjednačavanje taksi u privrednim sporovima sa taksama za sporove pred sudovima opšte nadležnosti, jer smatra da bi se tako ukinula diskriminacija u ostvarivanju prava na sudsku zaštitu. Prema stavu NALED-a iz nove Sive knjige, trenutna politika visokih sudskih taksi privredi praktično onemogućava poslovanje, jer troškovi u postupku sudske naplate potraživanja po pravilu prevazilaze vrednost potraživanja. Zbog toga je resoru Ministarstva pravde preporučio ukidanje suvišnih sudskih taksi, pored ostalog za odgovor na tužbu, prigovor protiv rešenja o izvršenju, na prvostepenu odluku (ako nije pravnosnažna), na podnošenje žalbe i vanrednog pravnog leka koji je usvojen, taksu na drugostepenu odluku i odluku po vanrednom pravnom leku, ako sud ukine presudu i vrati predmet sudu nižeg stepena na ponovno sudenje. Drugom preporukom pravosuđu, NALED sugeriše izmenu Sudskog poslovnika tako da se ukinu odredbe koje zahtevaju da stranke u sporu, njihovi punomoćnici i zastupnici moraju da podnose zahtev za razgledanje spisa predmeta, prepisivanje spisa i fotokopiranje dokumenata iz tih spisa. Na taj način bi se, prema stavu NALED-a omogućilo razgledanje spisa predmeta, prepisivanje spisa i fotokopiranje dokumenata iz tih spisa do pravnosnažnog okončanja spora bez podnošenja posebnog zahteva, isključivo uz potpisivanje potvrde da su obavili konkretnu aktivnost. U praksi se, kako napominje, dešava da postupak po podnetim zahtevima nije uvek jednak pred svim sudovima, jer o nekim zahtevima odlučuje upravitelj pisarnice, a u nekima postupajući sudija u tom predmetu. Sledeća preporuka NALED-a sugeriše izmenu Zakona o zaštiti uzbunjivača tako da se i pravnim licima, pre svega nevladinim organizacijama, omogući da budu uzbunjivači. "Napominjeno da je neophodno da se ovaj status zaštite omogući pre svega nevladinim organizacijama, koje se Često osnivaju upravo sa osnovnim ciljem zaštite ljudskih prava ili sprečavanja korupcije i drugih zloupotreba u vršenju javnih ovlašćenja, te zaštite javnog zdravlja, bezbednosti, životne sredine i slično, što je i cilj Zakona o zaštiti uzbunjivača", naveo je NALED. U cilju efikasnijeg postupanja, ova organizacija preporučuje i uvođenje digitalne komunikacije između učescnika izvršnog postupka, kao i izmene zakona koji će omogućiti sprovođenje sudskih postupaka na osnovu elektronskih podnesaka i dokaza. NALED ovde konstatuje da je podnošenje tužbe u elektronskom obliku dokumenta, omogućio Upravni sud, putem aplikacije eSud, kao i da je izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju iz 2019. godine propisana moguhcnost podnošenja predloga za izvršenje u elektronskom obliku. Uvesti obavezne lične karte sa čipom NALED je Ministarstvu unutrašnjih poslova preporučio da uvede obaveznost izdavanja ličnih karti sa čipom, licenciranje privatnog obezbeđenja prema stručnoj spremi i ukidanje obaveze za promenu saobraćajne dozvole zbog promene prebivališta. U novoj Sivoj knjizi, NALED ukazuje da izdavanje lične karte bez čipa onemogućava dalji razvoj elektronske uprave u Srbiji za građane, jer to, kako smatra, onemogućava izdavanje kvalifikovanog elektronskog potpisa od strane MUP-a, koji je jedini besplatan za sve građane. Zbog toga predlaže da se izmeni Pravilnik o ličnoj karti tako što će bi se uvela obaveza da se lična karta izdaje sa čipom, kao i da se propiše da lične karte koje su do izmene Pravilnika izdate bez čipa važe do isteka perioda na koji su izdate, a da će se nakon toga zameniti ličnim kartama sa čipom. Dalje, smatra da bi procedura izdavanja kvalifikovanog elektronskog sertifikata na ličnoj karti trebalo da se pojednostavi tako da se propiše - da se ugovor o izdavanju sertifikata potpisuje po automatizmu u postupku podnošenja zahteva za izdavanje lične karte, osim u slučaju ako se podnosilac zahteva u tom zahtevu izjasni da ne želi kvalifikovani elektronski sertifikat. "Usvajanjem predložene izmene značajno bi se doprinelo izgradnji infrastrukture za dalji razvoj elektronske uprave u Srbiji i time ubrzale, pojednostavile i pojeftinile procedure uprave u kojima učestvuju građani", smatra NALED. Kada je reč o privatnom obezbeđenju, NALED ukazuje da prema Zakonu o privatnom obezbeđenju fizička lica - zaposleni na poslovima obezbeđenja moraju pribaviti licence za obavljanje tog posla ukoliko ispunjavaju uslove predviđene zakonom, u koje, između ostalog, spada pohađanje obuke i polaganje ispita. Međutim, kao problem u praksi NALED vidi to što nadležni organi sprovode obuke i polaganje ispita i za osobe koje ne ispunjavaju neke od drugih zakonskih uslova za sticanje licence, pre svega uslov koji se tiče stručne spreme. Potrebno je kako navodi, jasno definisati način i ujednačiti praksu sprovođenja Zakona o privatnom obezbeđenju, adekvatnim izmenama Zakona ili instrukcijom MUP-a u vezi sa ocenjivanjem (pred)uslova za pohađanje obuke i polaganje ispita. U pogledu izdavanja licenci zaposlenim licima - kod poslodavca kod koga je organizovana samozaštita, u situaciji kada je kako napominje, privreda već imala troškove za obuke lica koja neispunjavaju kriterijum potrebne stručne spreme, NALED predlaže - kategorisanje licenci. Kategorizacija bi bila obavljena tako što bi, prema ideji NALED-a, nakon obuke i položenog ispita, licence za poslove obezbeđenja sa oružjem mogla dobiti samo lica koja imaju najmanje IV stepen stručne spreme. Lica koja ne ispunjavaju ovaj uslov u pogledu stručne spreme, ali imaju određene godine radnog staža na poslovima obezbeđenja (najmanje tri godine), mogla dobiti samo licencu za poslove obezbeđenja bez oružja, navodi NALED i za ovu kategoriju predlaže uvođenje dodatnih periodičnih provera, zdravstvenu proveru, obuku... Takođe sugeriše razdvajanje uslova za dobijanje licenci kod samozaštite i društava koja se profesionalno bave poslovima obezbeđenja. Konstatujući da su Izmenama Zakona o privatnom obezbeđenju u novembru 2018. uvedene nove vrste licenci za fizička lica, između ostalog, licence za obavljanje poslova fizičko tehničke zaštite sa ili bez oružja, NALED ukazuje da obe vrste licenci podrazumevaju da fizičko lice ima najmanje IV stepen stručne spreme. S druge strane, kako navodi, uvedena je i licenca za obavljanje redarske službe od strane fizičkog lica za koji je, između ostalog, potrebno polaganje obuke, ali ne i srednja stručna sprema. NALED smatra i da je potrebno ukinuti obavezu promene saobraćajne dozvole usled promene prebivališta i ukazuje da je vlasnik vozila već dužan da tu promenu prijavi MUP-u, koji mu taj podatak učitava i u njegovu ličnu kartu. Podseća da saobraćajna dozvola nije isprava kojom se dokazuje prebivalište osobe i naglašava da taksa i naknada od minimalno 980 dinara, kao i veliki utrošak vremena za proceduru promene ovog podatka u saobraćajnoj dozvoli, predstavlja neopravdano opterećenje građana i privrede. Zbog toga NALED predlaže da se izmeni Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila tako da se izbriše obaveza da se na prednjoj strani saobraćajne dozvole upisuje prebivalište vlasnika, odnosno korisnika automobila i da se taj isti podatak, ukoliko je potreban, upisuje u čip saobraćajne dozvole po automatizmu prilikom unosa tog podatka u ličnu kartu. "Ovim bi se ukinuo nepotrebni trošak vlasnika vozila za štampanje nove saobraćajne dozvole u slucaju preseljenja na novo prebivalište koje je u okviru iste lokalne samouprave, ali i obezbedila veća ažurnost podataka imajući u vidu da ljudi često izbegavaju da izmene podatke u registrima usled troškova koji su im nepotrebno nametnuti", zaključio je NALED. Pravo preče kupovine ograničiti na spomenike kulture NALED smatra da je potrebno da se pravo preče kupovine ustanova kulture ograniči isključivo na spomenike kulture. Navodi da je za to potrebno izmeniti Zakon o kulturnim dobrima čime bi se, kako se dodaje, lokalnim vlastima omogućio otkup spomenika kulture, koji su kulturna dobra najvišeg kulturnog i istorijskog značaja. NALED podseća da je članom 119. Zakona o kulturnim dobrima propisano da ustanove kulture imaju pravo preče kupovine svih nepokretnosti koje su evidentirane kao kulturno dobro. Kako se navodi, problem je u tome što je pojam nepokretnog kulturnog dobra vrlo široko postavljen tako da po tom zakonu u nepokretna kulturna dobra, pored spomenika kulture, spadaju i prostorne kulturno-istorijske celine, arheološka nalazišta i znamenita mesta. Time je, dodaje NALED, iskomplikovana prodaja svih objekata i stanova na lokacijama koje su u tim režimima zaštite. "Ova odredba ne bi bila toliko sporna da se, na inicijativu nekih nadležnih zavoda za zaštitu spomenika, uključujući i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ovaj podatak od 2017. godine, nije počeo upisivati u katastar nepokretnosti, uz tumačenje da se pravo preče kupovine proteže i na objekte i posebne delove objekata koji se nalaze na prostoru kulturno-istorijske celine, arheološkog nalazišta, odnosno znamenitog mesta", navodi se u "Sivoj knjizi". Kako se dodaje, samo Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na godišnjem nivou odbija na hiljade ponuda po pravu preče kupovine za stanove u višespratnicama koji se nalaze na području opština Stari grad, Palilula, Dorćol, Vračar i Zemun, gde je u katastar upisano postojanje više kulturno-istorijskih celina. U "Sivoj knjizi" se predlaže izmena Zakona o kulturnim dobrima i dodaje da bi se na taj način lokalnim vlastima omogućio otkup spomenika kulture, koji su kulturna dobra najvišeg kulturnog i istorijskog značaja. Smanjiti poreze i doprinose, uvesti progresivno oporezivanje Dodatno smanjenje stopa za obračun plaćanja doprinosa i poreza na zaradu za najmanje 30 odsto, uz uvođenje progresivnog oporezivanja plata, znatno bi rasteretilo privredu, unapredilo poslovni ambijent i oslobodilo sredstva za novo zapošljavanje i investicije, smatraju u NALED-u. To je jedna od preporuka u 12. izdanju NALED-ove Sive knjige, koja se odnosi na izmenu člana 44. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i člana 16. Zakona o porezu na dohodak građana. U NALEDU-u kažu da je neophodno dalje smanjenje poreskog opterećenja rada kako bi se eliminisala siva ekonomija. U suprotnom, upozoravaju, možemo očekivati da će se naplata po ovim osnovama kontinuirano smanjivati, jer će deo privrede iz legalnih tokova prelaziti u sivu zonu, dok će privredni subjekti koji uredno izmiruju obaveze po osnovu isplate zarada, zbog nekonkurentnosti, ili smanjivati obim poslovanja ili gasiti poslovanje. NALED predlaže i smanjenje minimalne osnovice za obračun doprinosa kod zaposlenih na nepuno radno vreme. Smatraju i da bi trebalo razmotriti ukidanje doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i uvođenje Beveridžovog modela finansiranja zdravstvene zaštite, koji podrazumeva finansiranje zdravstvene zaštite iz opštih poreza. Time će se, kažu, obezbediti zdravstvena zaštita za sve građane bez obzira na njihov radni status. Podsećaju da su izmenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje u 2019. doprinosi za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje smanjeni sa 26 odsto na 25,5 odsto i da je ukinuta obaveza plaćanja doprinosa za slučaj nezaposlenosti na teret poslodavaca u iznosu od 0,75 odsto. Takođe, navode da je neoporezivi mesečni iznos zarade sa 15.300 povećan na 16.300 dinara u 2020. godini. Podsećaju i da je opterećenje neto zarade smanjeno sa 63 odsto, koliko je iznosilo u 2018. na 61 odsto, koliko iznosi u 2020. godini, ali i navode da su, i pored rasterećenja zarade, ovakve obaveze ipak za poslodavce prevelik teret. To, smatraju, rezultira povećanjem sive ekonomije i nekonkurentnošću poslodavaca koji prijavljuju zaposlene i uplaćuju sve poreze i doprinose na pun iznos ugovorene zarade. Takođe je, navode, prisutan trend da poslodavci radnike, a naročito menadžment, isplaćuju u manjem delu kroz zaradu, a u većem delu kroz isplate iz dividende, koja je po Zakonu o porezu na dohodak građana oporezovana po stopi od 15 odsto.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2783372/gradice-se-novi-most-preko-topciderske-reke-raspisan-tender-za-projektanta

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gradiće se novi most preko Topčiderske reke - Raspisan tender za projektanta

(Regulacioni nivelacioni plan) Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za potrebe pribavljanja građevinske dozvole i projekta za izvođenja radova na izgradnji mosta preko Topčiderske reke i saobraćajnice Nova 1 zaRegulacioni nivelacioni planDirekcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za potrebe pribavljanja građevinske dozvole i projekta za izvođenja radova na izgradnji mosta preko Topčiderske reke i saobraćajnice Nova 1 za pristup postrojenju za preradu otpadnih voda u Pinosavi.Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, predviđena je izgradnja nove pristupne saobraćajnice Nova 1 koja će povezati postojeći put u naselju Pinosava i objekat postrojenja za preradu otpadnih voda. Za izgradnju pristupne saobraćajnice potrebno je premostiti Topčidersku reku koja je širine od oko 20 m tako što će se projektovati betonski most raspona oko 20 m i širine oko 10 m.Planirano je da se izgradi kolovoza dužine oko 150 m i širine 6 m i izgradnja trotoara širine 1,5 m sa jedne i druge strane. Preostala površina građevinskih parcela je planom predviđena kao zelena površina.Rok za podnošenje ponuda je 11. mart, a više o tenderu pogledajte OVDE .Tagovi:      

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2783348/preduzecu-grejanje-iz-panceva-potreban-katalizator-za-ustedu-prirodnog-gasa

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Preduzeću Grejanje iz Pančeva potreban katalizator za uštedu prirodnog gasa

JKP Grejanje iz Pančeva do 18. februara 2020. godine prima ponude u vezi sa javnom nabavkom za Sisteme za uštedu goriva.Reč je o pomoćnim uređajima za kotlove, a procenjena vrednost je 10 miliona dinara bez PDV-a.Kako se navodi u dokumentaciji, magnetni sistem-katalizator moraIlustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)JKP Grejanje iz Pančeva do 18. februara 2020. godine prima ponude u vezi sa javnom nabavkom za Sisteme za uštedu goriva.Reč je o pomoćnim uređajima za kotlove, a procenjena vrednost je 10 miliona dinara bez PDV-a.Kako se navodi u dokumentaciji, magnetni sistem-katalizator mora da obezbedi uštedu goriva (prirodnog gasa) od minimum 4% na godišnjem nivou, u odnosu na sadašnju potrošnju i da značajno smanji emisiju štetnih gasova.Više o tenderu pogledajte OVDE .Tagovi:      

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/obustavlen-tender-za-nastavak-radova-u-kineskoj-cetvrti-11-02-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obustavljen tender za nastavak radova u Kineskoj četvrti

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije obustavila je javnu nabavku za uređenje javnih površina s pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem u Kineskoj četvrti jer je jedina pristigla ponuda 22,6 miliona dinara veća od procenjene vrednosti.Naime, novosadski "Put invest" ponudio je da završi posao, zajedno firmama "Energotehnika - Južna Bačka" i "AB&CO Geosystems", za 270 kalendarskih dana, i to po gotovo 69,7 miliona dinara. Inače, reč je o nastavku radova u bloku ograničenom Ulicom despota Stefana, Mostom slobode, Sunčanim kejom i novoplaniranom ulicom, a procenjeno je da će nastavak prve i druga faza radova koštati malo više od 47 miliona dinara, bez PDV-a (47.019.290). Interesantno je da je Uprava od raspisivanja tendera tri puta menjala konkursnu dokumentaciju, a jednom je produžen rok za podnošenje ponuda.Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, u prvoj fazi planirana je nabavka i ugradnja urbanog mobilijara i prateće opreme, odnosno 72 klupe, 64 korpe za otpatke i 32 nosača za bicikle. U drugoj fazi uređivanja Kineske četvrti i okoline, najpre je previđeno rušenje starih kolovoza, ivičnjaka, pešačkih i biciklističkih staza, šahtova i izmeštanje instalacija, a nakon raščišćavanja, trebalo je da počne izgradnja novih saobraćajnica, staza i parkinga od montažno-betonskih elemenata. Kada je reč o infrastrukturi, planirana je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže.Tenderom je obuhvaćena i nabavka i ugradnja nove javne rasvete, kao i sečenje i vađenje četiri stabla. J. V.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=535899

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Udovičić: Javne nabavke napisane striktno prema zakonu

BEOGRAD - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da neko pokušava da pronađe nešto senzacionalno i napravi priču u javnoj nabavci za usluge medijskog praćenja rada ministarstva, uprkos tome što je u pitanja identična javna nabavka koju imaju sva ministarstva i javna preduzeća.Dnevni list Kurir optužio je Udovičića da kroz poziv za javnu nabavku želi da, kako se navodi, skuplja podatke o novinarima koji pišu tekstove koji mu se ne dopadnu, a zatim i da je potrošio skoro milion dinara za kravate i ešarpe (u pitanju su protokoalrni pokloni prilikom susreta sa stranim delegacijama, prim. aut).Foto Tanjug / video arhiva  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/ekonomija/naled-spremio-27-preporuka-za-unapredjenje-poslovanja-i-smanjenje-sive-ekonomije/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: NALED spremio 27 preporuka za unapređenje poslovanja i smanjenje sive ekonomije

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) tokom proteklih 11 godina predložila je 241 različitih mera za unapređenje poslovnog okruženja i smanjenje sive ekonomije od čega je u celosti primenjeno 70 rešenja, odnosno gotovo 30 odsto, a za ovu godinu pripremljeno je 27 novih preporuka, objavljeno je danas.Foto: Naled Delimično je primenjeno 48 preporuka, odnosno 20 odsto, navedeno je u 12. izdanju "Sive knjige" preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanja u Srbiji za 2020. godinu. U prošloj godini je rešeno 17 preporuka što je za pet više nego godinu pre i "svedoči o ubrzanom tempu reformi", navedeno je u dokumentu. "Osam preporuka rešeno je u potpunosti, a devet delimično, pa se može zaključiti da bi institucije trebalo da ulože više energije kako bi došle do potpunih, a ne polovičnih rešenja", piše u "Sivoj knjizi". Najviše rešenih (četiri) i delimično rešenih (pet) preporuka je u nadležnosti Ministarstva finansija, a NALED je pohvalio i rad Poreske uprave koja je u protekloj godini digitalizovala postupak obračuna i izdavanja rešenja o poreskoj obavezi paušalno oporezovanim preduzetnicima, automatizovala proces podnošenja poreskih prijava za porez na imovinu, nasleđe i poklon i omogućila elektronsku prijavu i plaćanje firmarine. Statistici potpuno rešenih zahteva doprinelo je i Ministarstvo privrede, kroz produženje roka u kome Agencija za privredne registre po službenoj dužnosti može brisati podatke u slučaju zloupotrebe, Ministarstvo zaštite životne sredine, kroz omogućavanje da određene vrste industrijskog otpada ponovo nađu svoju upotrebnu vrednost i time doprinesu razvoju cirkularne ekonomije. Ilustracija Foto: Pixabay/Nattanan23 Iz NALED-a navode da je tome doprinelo uspostavljanje nezavisnosti u radu Komisije za kontrolu državne pomoći, kao i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva kulture i informisanja na omogućavanju da privreda dokumentaciju čuva i arhivira isključivo u elektronskom obliku. Ukazano je i da su ministarstva zdravlja i unutrašnjih poslova, doprineli pozitivnoj statistici kroz delimično rešavanje nekoliko preporuka iz njihovih nadležnosti. NALED dosta očekuje i od ukidanja poreskih prijava pri kupovini ili nasleđivanju nekretnina, kao i finalizaciji nekih delimično rešenih preporuka, među kojima je Zakon o elektronskim javnim nabavkama. U ovoj godini očekuju rešenje problema dugovanja zdravstvenih ustanova za isporučene lekove gde je, ističe se, napravljen pozitivan pomak uvođenjem direktnih plaćanja od strane RFZO prema veledrogerijama. Pored 27 novih preporuka, sve stare preporuke NALED-a koje nisu ispunjene su dorađene i modifikovane, kako bi pratile izmene propisa ukoliko ih je bilo u određenoj oblasti, ali i reforme koje su sprovedene u drugim oblastima, a koje su potencijalno otvorile mogućnosti za nova, unapređena i drugačija rešenja. "Siva knjiga" donosi i ranije preporuke poput apela privrede da se značajnije smanje porezi i doprinosi na zarade, uvođenja elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava zarad lakšeg dodeljivanja subvencija, kao i elektronskog javnog registra neporeskih nameta. Kao i prošle godine najveći broj preporuka nalazi se u nadležnosti Ministarstva finansija. U 10 prioritetnih preporuka NALED-a je smanjenje poreza i doprinosa na zarade, unapređenje i proširenje sistema fiskalizacije, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta i sistematsko uređenje taksi, proširivanje obuhvata zakona o prijavi sezonskih radnika, unapređenje registra poljoprivrednih gazdinstava i uvođenje elektronskog sistema za dodelu podsticaja. Među prioritetima su i uspostavljanje i stavljanje u funkciju Zelenog fonda za zaštitu životne sredine, izmena Zakona o deviznom poslovanju, uspostavljanje metaregistra i osnovnih registara u sistemu e-Uprave, ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza i izjednačenje cena komunalnih usluga za različite kategorije korisnika. Najavljeno je i da će NALED-a uraditi i posebnu publikaciju - specijalno izdanje "Sive knjige" koje će se fokusirati na ključne administrativne prepreke u sektoru zdravstva i ponuditi konkretna rešenja za njihovo prevazilaženje. NALED, poslovno okruzenje, siva ekonomijaBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: progressivemagazin.rs

Link: http://progressivemagazin.rs/online/carlsberg-grupacija-smanjila-emisiju-ugljenika-za-30/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: CARLSBERG GRUPACIJA SMANJILA EMISIJU UGLJENIKA ZA 30%

  1. II 2020 | Carlsberg Grupacija ostvarila je veliki napredak u realizaciji ciljeva održivog razvoja baziranih na programu 'Zajedno ka nuli', naglašavajući da su postignuti rezultati posledica usklađivanja principa održivosti sa lokalnim partnerima ali i globalnim ekspertima.U 2019. godini, Grupacija je za 30% smanjila relativnu emisiju ugljenika u svojim pivarama u odnosu na 2015. (za 13% u odnosu na 2018), koristeći čak 56% električne energije iz obnovljivih izvora, tako da sad ukupno pet lokacija ove kompanije radi isključivo na obnovljivoj energiji. Grupacija je takođe ostvarila smanjenje od 12% u relativnoj potrošnji vode u odnosu na 2015. godinu i najavila veliko ulaganje u tehnologiju recikliranja vode u svojoj pivari u Danskoj."Ponosan sam na ono što smo postigli nakon pokretanja projekta 'Zajedno ka nuli'. Radeći sa vodećim globalnim stručnjacima i jakim lokalnim partnerima, smanjili smo relativnu emisiju ugljenika za 30%, a potrošnju vode za 12% od 2015. godine. Saradnja će postati još važnija kako se približavamo našim ambicijama za 2030. godinu. Niko ne može sam da reši izazove održivosti sa kojima se svet suočava. Zbog toga smo naš program nazvali 'Zajedno ka nuli'. Radeći u partnerstvima, uspeli smo da postignemo brži napredak i donesemo promene koje inače ne bi bile moguće", izjavio je Cees 't Hart (Kest Hart), generalni direktor Carlsberg Grupacije. Najznačajnije činjenice Redukcija ugljenika: Za 30% smanjena relativna, a za 25% potpuna emisija ugljenika u pivarama od 2015. godine. Ovaj rezultat postignut je zahvaljujući primeni programa efikasnosti, korišćenjem 56% obnovljive električne energije i smanjenjem potrošnje uglja za 89% u odnosu na 2015. Sledeći strategiju Grupacije, Carlsberg Srbija kontinuirano ulaže u brojne projekte zaštite životne sredine, među kojima su stanica za prečišćavanje CO2, investicije u postrojenje za prečišćavanje otpadne vode, kao i nova bio kotlarnica;Isporuka električne energije: 20 kamiona na električni pogon, kapaciteta 26 tona, biće isporučeni ove godine pogonu kompanije Carlsberg u Švajcarskoj i koristiće se za transport između 15 logističkih centara pivare. Ovo dokazuje da je upotreba teških teretnih vozila na električni pogon u komercijalne i operativne svrhe postala stvarnost;Inovativna pakovanja: Korišćenje naprednih, inovativnih rešenja za pakovanje, uključujući tzv. Snap Pack rešenje za smanjenje upotrebe plastike, kao i prva 100% reciklažna PET boca, samo su neka od postignuća kompanije. Kao uvid u budućnost, kompanija je predstavila dva istraživačka prototipa prve papirne pivske boce na svetu - 'Zelenu fiber flašu' izrađenu u partnerstvu sa kompanijom za proizvodnju papirnih boca Paboco;Efikasna upotreba vode: Relativna potrošnja vode smanjena je za 12% u odnosu na 2015. godinu. Najavljena investicija u fabriku za reciklažu vode, u okviru pivare u Danskoj, koja će biti sprovedena kroz javno-privatno partnerstvo, doprineće smanjenju prosečne potrošnje vode u pivari sa 2,9 na 1,4 hektolitara vode po hektolitru piva i time redukovati potrošnju energije za 10%;Bezbednost na radu: Za 44% smanjen je broj povreda na radu od 2015. godine, uključivanjem većeg broja ljudi u programe zdravlja i bezbednosti, ali i kroz treninge upravljanja za visoko-rizične aktivnosti, sprovedene u partnerstvu sa ekspertima iz ove oblasti;Izbor potrošača: Za 38% je povećana upotreba bezalkoholnih piva od 2015. godine, uz povećanje asortimana bezalkoholnih piva, kao važnom koraku za ostvarivanje cilja da se potrošačima uvek nudi opcija bez alkohola. Inače, kompanija Carlsberg Srbija svake godine obeležava Svetski dan odgovornog konzumiranja piva nizom aktivnosti, te je tako 20. septembra prošle godine na motornim vozilima u centru Beograda osvanulo iznenađenje - vlasnicima četvorotočkaša upućeni su nalozi za odgovorno konzumiranje alkohola. Kampanjom pod sloganom 'Znam šta sam radio prošle noći, odgovorno konzumiram alkohol', Carlsberg Srbija direktno je podsetila sve koji se spremaju za još jedno veče u provodu da svoj automobil, ipak, parkiraju pre odlaska u grad. O održivom poslovanju Carlsberg GrupacijeLansiran 2017. godine, program 'Zajedno ka nuli' potiče iz svrhe kompanije i predstavlja deo strategije Grupacije SAIL'22. Program čine četiri glavne ambicije: NULA za ugljenički otisak, rasipanje vode, neodgovorne konzumacije alkohola i povrede na radu. Program je razvijen u saradnji sa vodećim ekspertima, uključujući Carbon Trust i WWF i usklađen je sa ciljevima održivog razvoja UN. Ciljevi smanjenja ugljenika su u skladu sa Inicijativom zasnovanim na nauci i ciljevima od 1,5°C Pariškog sporazuma.Više informacija dostupno je na www.carlsberggroup.com/sustainability        

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a568324/NALED-pripremio-27-novih-preporuka-za-unapredjenje-poslovnog-okruzenja.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: NALED pripremio 27 novih preporuka za unapređenje poslovnog okruženja

Autor:BetaNacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) tokom proteklih 11 godina predložila je 241 različitih mera za unapredjenje poslovnog okruženja i smanjenje sive ekonomije od čega je u celosti primenjeno 70 rešenja, odnosno gotovo 30 odsto, a za ovu godinu pripremljeno je 27 novih preporuka, objavljeno je danas.Delimično je primenjeno 48 preporuka, odnosno 20 odsto, navedeno je u 12. izdanju "Sive knjige" preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanja u Srbiji za 2020. godinu. U prošloj godini je rešeno 17 preporuka što je za pet više nego godinu pre i "svedoči o ubrzanom tempu reformi", navedeno je u dokumentu. "Osam preporuka rešeno je u potpunosti, a devet delimično, pa se može zaključiti da bi institucije trebalo da ulože više energije kako bi došle do potpunih, a ne polovičnih rešenja", piše u "Sivoj knjizi". Najviše rešenih (četiri) i delimično rešenih (pet) preporuka je u nadležnosti Ministarstva finansija, a NALED je pohvalio i rad Poreske uprave koja je u protekloj godini digitalizovala postupak obračuna i izdavanja rešenja o poreskoj obavezi paušalno oporezovanim preduzetnicima, automatizovala proces podnošenja poreskih prijava za porez na imovinu, nasleđe i poklon i omogućila elektronsku prijavu i plaćanje firmarine. Statistici potpuno rešenih zahteva doprinelo je i Ministarstvo privrede, kroz produženje roka u kome Agencija za privredne registre po službenoj dužnosti može brisati podatke u slučaju zloupotrebe, Ministarstvo zaštite životne sredine, kroz omogućavanje da određene vrste industrijskog otpada ponovo nađu svoju upotrebnu vrednost i time doprinesu razvoju cirkularne ekonomije. Iz NALED-a navode da je tome doprinelo uspostavljanje nezavisnosti u radu Komisije za kontrolu državne pomoći, kao i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva kulture i informisanja na omogućavanju da privreda dokumentaciju čuva i arhivira isključivo u elektronskom obliku. Ukazano je i da su ministarstva zdravlja i unutrašnjih poslova, doprineli pozitivnoj statistici kroz delimično rešavanje nekoliko preporuka iz njihovih nadležnosti. NALED dosta očekuje i od ukidanja poreskih prijava pri kupovini ili nasleđivanju nekretnina, kao i finalizaciji nekih delimično rešenih preporuka, među kojima je Zakon o elektronskim javnim nabavkama. U ovoj godini očekuju rešenje problema dugovanja zdravstvenih ustanova za isporučene lekove gde je, ističe se, napravljen pozitivan pomak uvođenjem direktnih plaćanja od strane RFZO prema veledrogerijama. Pored 27 novih preporuka, sve stare preporuke NALED-a koje nisu ispunjene su dorađene i modifikovane, kako bi pratile izmene propisa ukoliko ih je bilo u određenoj oblasti, ali i reforme koje su sprovedene u drugim oblastima, a koje su potencijalno otvorile mogućnosti za nova, unapređena i drugačija rešenja. "Siva knjiga" donosi i ranije preporuke poput apela privrede da se značajnije smanje porezi i doprinosi na zarade, uvođenja elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava zarad lakšeg dodeljivanja subvencija, kao i elektronskog javnog registra neporeskih nameta. Kao i prošle godine najveći broj preporuka nalazi se u nadležnosti Ministarstva finansija. U 10 prioritetnih preporuka NALED-a je smanjenje poreza i doprinosa na zarade, unapređenje i proširenje sistema fiskalizacije, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta i sistematsko uređenje taksi, proširivanje obuhvata zakona o prijavi sezonskih radnika, unapređenje registra poljoprivrednih gazdinstava i uvođenje elektronskog sistema za dodelu podsticaja. Među prioritetima su i uspostavljanje i stavljanje u funkciju Zelenog fonda za zaštitu životne sredine, izmena Zakona o deviznom poslovanju, uspostavljanje metaregistra i osnovnih registara u sistemu e-Uprave, ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza i izjednačenje cena komunalnih usluga za različite kategorije korisnika. Najavljeno je i da će NALED-a uraditi i posebnu publikaciju - specijalno izdanje "Sive knjige" koje će se fokusirati na ključne administrativne prepreke u sektoru zdravstva i ponuditi konkretna rešenja za njihovo prevazilaženje.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/ekonomija/naled-ima-27-novih-preporuka-za-unapredjenje-poslovnog-okruzenja

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: NALED ima 27 novih preporuka za unapređenje poslovnog okruženja

Delimično je primenjeno 48 preporuka, odnosno 20 odsto, navedeno je u 12. izdanju "Sive knjige" preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanja u Srbiji za 2020. godinu.U prošloj godini je rešeno 17 preporuka što je za pet više nego godinu pre i "svedoči o ubrzanom tempu reformi", navedeno je u dokumentu."Osam preporuka rešeno je u potpunosti, a devet delimično, pa se može zaključiti da bi institucije trebalo da ulože više energije kako bi došle do potpunih, a ne polovičnih rešenja", piše u "Sivoj knjizi".Najviše rešenih (četiri) i delimično rešenih (pet) preporuka je u nadležnosti Ministarstva finansija, a NALED je pohvalio i rad Poreske uprave koja je u protekloj godini digitalizovala postupak obračuna i izdavanja rešenja o poreskoj obavezi paušalno oporezovanim preduzetnicima, automatizovala proces podnošenja poreskih prijava za porez na imovinu, nasleđe i poklon i omogućila elektronsku prijavu i plaćanje firmarine.Statistici potpuno rešenih zahteva doprinelo je i Ministarstvo privrede, kroz produženje roka u kome Agencija za privredne registre po službenoj dužnosti može brisati podatke u slučaju zloupotrebe, Ministarstvo zaštite životne sredine, kroz omogućavanje da određene vrste industrijskog otpada ponovo nađu svoju upotrebnu vrednost i time doprinesu razvoju cirkularne ekonomije.Iz NALED-a navode da je tome doprinelo uspostavljanje nezavisnosti u radu Komisije za kontrolu državne pomoći, kao i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva kulture i informisanja na omogućavanju da privreda dokumentaciju čuva i arhivira isključivo u elektronskom obliku.Ukazano je i da su ministarstva zdravlja i unutrašnjih poslova, doprineli pozitivnoj statistici kroz delimično rešavanje nekoliko preporuka iz njihovih nadležnosti.NALED dosta očekuje i od ukidanja poreskih prijava pri kupovini ili nasleđivanju nekretnina, kao i finalizaciji nekih delimično rešenih preporuka, među kojima je Zakon o elektronskim javnim nabavkama.U ovoj godini očekuju rešenje problema dugovanja zdravstvenih ustanova za isporučene lekove gde je, ističe se, napravljen pozitivan pomak uvođenjem direktnih plaćanja od strane RFZO prema veledrogerijama.Pored 27 novih preporuka, sve stare preporuke NALED-a koje nisu ispunjene su dorađene i modifikovane, kako bi pratile izmene propisa ukoliko ih je bilo u određenoj oblasti, ali i reforme koje su sprovedene u drugim oblastima, a koje su potencijalno otvorile mogućnosti za nova, unapređena i drugačija rešenja."Siva knjiga" donosi i ranije preporuke poput apela privrede da se značajnije smanje porezi i doprinosi na zarade, uvođenja elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava zarad lakšeg dodeljivanja subvencija, kao i elektronskog javnog registra neporeskih nameta.Kao i prošle godine najveći broj preporuka nalazi se u nadležnosti Ministarstva finansija.U 10 prioritetnih preporuka NALED-a je smanjenje poreza i doprinosa na zarade, unapređenje i proširenje sistema fiskalizacije, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta i sistematsko uređenje taksi, proširivanje obuhvata zakona o prijavi sezonskih radnika, unapređenje registra poljoprivrednih gazdinstava i uvođenje elektronskog sistema za dodelu podsticaja.Među prioritetima su i uspostavljanje i stavljanje u funkciju Zelenog fonda za zaštitu životne sredine, izmena Zakona o deviznom poslovanju, uspostavljanje metaregistra i osnovnih registara u sistemu e-Uprave, ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza i izjednačenje cena komunalnih usluga za različite kategorije korisnika.Najavljeno je i da će NALED-a uraditi i posebnu publikaciju - specijalno izdanje "Sive knjige" koje će se fokusirati na ključne administrativne prepreke u sektoru zdravstva i ponuditi konkretna rešenja za njihovo prevazilaženje.              

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/sport/udovicic-javne-nabavke-napisane-striktno-prema-zakonu/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Udovičić: Javne nabavke napisane striktno prema zakonu

BEOGRAD - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da neko pokušava da pronađe nešto senzacionalno i napravi priču u javnoj nabavci za usluge medijskog praćenja rada ministarstva, uprkos tome što je u pitanja identična javna nabavka koju imaju sva ministarstva i javna preduzeća. Dnevni list Kurir optužio je Udovičića da kroz poziv za javnu nabavku želi da, kako se navodi, skuplja podatke o novinarima koji pišu tekstove koji mu se ne dopadnu, a zatim i da je potrošio skoro milion dinara za kravate i ešarpe (u pitanju su protokoalrni pokloni prilikom susreta sa stranim delegacijama, prim. aut). "Bio sam zbunjen kada sam to pročitao. Biio sam zbunjen tekstom i ne znam kako bih to iskomentarisao. Ne raspisujem ja javne nabavke, kada sam pitao stručne službe, oni su rekli da tako piše u zakonu o javnom informisanju i objasnili da je valjda normalno da novinar treba da se potpiše iza onog što radi. Žao mi je što iza ova dva teksta u Kuriru nismo dobili priliku da se izjasnimo, nisu mi poslata pitanja da odgovorim. Možda to upravo služi tome da možete da pozovete novinara, da razgovarate ili u krajnjem slučaju, pošto postoji mnogo sudskih postupaka, da se zna ko stoji iza teksta. Suludo mi je da danas pričamo ovome, da se pravdamo za nešto što je apsolutno tipski", rekao je Udovičh na TV Prva. Ministarstvo omladine i sporta raspisalo je javnu nabavku za usluge medijskog praćenja njihovog rada, a u konkursnoj dokumentaciji, koja je objavljena na sajtu ministarstva, pored standardnih zahteva - praćenje medijskih objava o radu ministarstva u štampanim i elektronskim medijima prema ključnim temama i rečima, praćenje štampanih i elektronskih medija, obezbeđivanje transkripata emitovanih priloga, traže se i podaci o negativnim prilozima (o naručiocu), ali i o autoru tog negativnog priloga. (Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Udovicic: Javne nabavke napisane striktno prema zakonu

Udovicic: Javne nabavke napisane striktno prema zakonuBEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Ministar omladine i sporta Vanja Udovicic izjavio je da neko pokušava da pronade nešto senzacionalno i napravi pricu u javnoj nabavci za usluge medijskog pracenja rada ministarstva, uprkos tome što je u pitanja identicna javna nabavka koju imaju sva ministarstva i javna preduzeca.Dnevni list Kurir optužio je Udovicica da kroz poziv za javnu nabavku želi da, kako se navodi, skuplja podatke o novinarima koji pišu tekstove koji mu se ne dopadnu, a zatim i da je potrošio skoro milion dinara za kravate i ešarpe (u pitanju su protokoalrni pokloni prilikom susreta sa stranim delegacijama, prim. aut)."Bio sam zbunjen kada sam to procitao. Biio sam zbunjen tekstom i ne znam kako bih to iskomentarisao. Ne raspisujem ja javne nabavke, kada sam pitao strucne službe, oni su rekli da tako piše u zakonu o javnom informisanju i objasnili da je valjda normalno da novinar treba da se potpiše iza onog što radi. Žao mi je što iza ova dva teksta u Kuriru nismo dobili priliku da se izjasnimo, nisu mi poslata pitanja da odgovorim. Možda to upravo služi tome da možete da pozovete novinara, da razgovarate ili u krajnjem slucaju, pošto postoji mnogo sudskih postupaka, da se zna ko stoji iza teksta. Suludo mi je da danas pricamo ovome, da se pravdamo za nešto što je apsolutno tipski", rekao je Udovicc na TV Prva.Ministarstvo omladine i sporta raspisalo je javnu nabavku za usluge medijskog pracenja njihovog rada, a u konkursnoj dokumentaciji, koja je objavljena na sajtu ministarstva, pored standardnih zahteva - pracenje medijskih objava o radu ministarstva u štampanim i elektronskim medijima prema kljucnim temama i recima, pracenje štampanih i elektronskih medija, obezbedivanje transkripata emitovanih priloga, traže se i podaci o negativnim prilozima (o naruciocu), ali i o autoru tog negativnog priloga.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: rina.rs

Link: http://www.rina.rs/item/2833-n-a/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Inicijativa za regionalni sporazum o podeli oduzete imovine

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom predstavilo je danas inicijativu za zaključivanje regionalnog sporazuma o podeli oduzete imovine proistekle iz krivičnog dela, u cilju unapređenja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi. Na sastanku u Beogradu, koji je Ministarstvo pravde - Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom organizovalo u saradnji sa Regionalnom anti-korupcijskom inicijativom (RAI), predstavljen je radni tekst sporazuma. Cilj inicijative je unapređenje pravnog osnova za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, bolja koordinacija organa za upravljanje oduzetom imovinom, tužilaštava i sudija, kao i usklađivanje sa standardima UN i EU u ovoj oblasti. Inicijativa treba da omogući nadležnim organima podelu oduzete imovine između države gde je postupak sproveden i države porekla osuđenog lica, a upućena je Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Predviđena je mogućnost da se i ostale zemlje regiona priključe ovoj inicijativi. Predloženi sporazum, pored ostalog, treba da precizira pojedinosti koje su u vezi sa oduzetom imovinom, povraćajem kulturnih dobara i bitkoina i brojna druga pitanja. Inicijativu podržava projekat "Jačanje borbe protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi kroz unapređenje mera oduzimanja imovine", koji finansira Vlada Velike Britanije.RINA Kompletan sadržaj mogu preuzeti samo registrovani korisnici! 11.02.2020. Fotografije

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/vesti/vrh-ledenog-brega-aleksandar-papic-junak-naseg-doba-2

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: VRH LEDENOG BREGA: Aleksandar Papić - junak našeg doba

Lik i delo opisani u prethodnom tekstu, nažalost, nisu nešto što je izuzetak. Ne radi se o endemskoj vrsti, sklonoj tihom nestanku, već bi se pre moglo reći da se radi o fenomenu koji dobija na zamahu. Možda će grubo zvučati, ali pojava i ponašanje oličeni u liku i delu mladog lokalnog fun... Lik i delo opisani u prethodnom tekstu, nažalost, nisu nešto što je izuzetak. Ne radi se o endemskoj vrsti, sklonoj tihom nestanku, već bi se pre moglo reći da se radi o fenomenu koji dobija na zamahu. Možda će grubo zvučati, ali pojava i ponašanje oličeni u liku i delu mladog lokalnog funkcionera vladajuće stranke Aleksandra Papića, polako postaju stvar mode. Stvar trenda i fame koja prati svakoga ko politiku i bavljenje istom vidi kao mogućnost da se preskoči nekoliko stepenica u životu i da se na taj način stigne do željenog cilja. Iako svaka od tih preskočenih stepenica znači u realnim životnim okolnostima nekoliko decenija uloženog rada, gomile žuči i nepravde, ipak se od prečice previše ne preza, niti se razmišlja šta nosi sutrašnji dan. Naravno, uz obavezno pozivanje na ime Aleksandra Vučića ili Andreja Vučića kao neizostavni deo "poslovno-politikantskog" vokabulara tih i takvih pojava čiji je Aleksandar Papić tek pokazni primer.U prošlom broju na njegovom primeru demonstrirali smo tek neke obrise ovakvih fenomena. Kao što rekosmo, nažalost, pomenuti gospodin nije jedini koji upražnjava slične aktivnosti, koje se u Srbiji generičim imenom označavaju kao "biznis", ali bi se u pristojnom svetu nazvali drugačijim imenima. Koliko je to opasno i društveno pogubno, pokušaćemo da ilustrujemo na primeru poslovnih delatnosti koje smo već načeli u našem tekstu u prošlom broju. U daljem istraživanju i obavljajući razgovore sa više ljudi koji su najdirektnije bili uključeni u određene segmente ovih aktivnosti, ustanovili smo samo na jednom primeru razvijanja ovakvog modela poslovne hobotnice kakav poguban uticaj ima po državni aparat. Da zlo bude veće, ove poslovne aktivnosti su bile koncentrisane na rad jednog od najbitnijih segmenata u okviru svakog državnog aparata. Na aparat sile. Naši sagovornici, koji su iz razumljivih razloga želeli da ostanu anonimni, do detalja su nam razložili funkcionisanje, nazovimo ga tako, biznis modela u kome je država ostala oštećena za desetine miliona evra, prema najkonzervativnijim procenama.Iako je osnovna šema u svojoj osnovi jednostavna i u krajnjoj simplifikaciji se svodi na momenat obezbeđivanja prednosti tačno određenim privrednim subjektima, u odnosu na konkurentske privredne subjekte prilikom dobijanja unosnih ugovora sa državnim organima i preduzećima. Nekada bi se ta pomoć svodila na drugarsku pomoć u utvrđivanju vrednosti elemenata vezanih za ponude, odnosno prostim jezikom rečeno, pravoj firmi se šapne cena koja prolazi na tenderu, a nekada bi pomoć bila daleko ozbiljnija. Ta "ozbiljna pomoć" sastojala se nekada u tome da se obezbede uslovi pod kojima se tačno određena i targetirana firma favorizuje u odnosu na one druge ili još eklatantniji i flagrantniji primer po kome bi se čitav tenderski postupak ili bilo koji postupak javne nabavke krojio po meri tačno određene firme po sistemu ključ u ruke. Znači, od definisanja konkursnih uslova pa do odabira i obezbeđivanja učešća fikus kompanija koje bi obezbeđivale postojanje privida konkurentnosti i zadovoljenje forme. Opet prevedeno na svakidašnji jezik, usluga "ključ u ruke" podrazumevala je da se u kontrolisanim uslovima definišu uslovi nabavke i pored toga da se obezbede adekvatno neadekvatne ponude "konkurentskih" firmi i na taj način bi se u potpunosti zadovoljila forma.Povezane vesti - LJUDI IZ SENKE: Ko je Aleksandar Papić?Naravno, čitav ovaj mozaik je apsolutno nemoguć ako ne postoji neki jako moćan kohezioni faktor. Interes jeste dovoljna polazna osnova, ali on sam po sebi nije dovoljan. Pored interesa, potrebna je i određena vrsta moći i to ne bilo kakve, već političke moći ili njenog privida. Naravno, nije razložno pretpostaviti da je mladić poput Aleksandra Papića, u svojim ranim tridesetim godinama, već stekao takvu vrstu moći. Pre će biti da je on na neki način pozajmljuje od drugog ili da kod zainteresovane javnosti stvara privid emanacije i delegiranosti za kakvu specijalnu misiju sa tajnovitim ciljevima, koji su opet u tesnoj sprezi sa najvišim državnim interesima. I naravno, nije teško pretpostaviti na čiju se moć i ime pozivaju. U svakom slučaju, knjiga spada na nekoliko slova.Predsednik države, njegov brat, neko od članova familije i jedan ili dva najbliža saradnika. Ako malo pažljivije naćulite uši u bilo kom beogradskom ili novosadskom kafiću i uhvatite delić nekog poslovnog razgovora, sigurno ćete uhvatiti sentencu "… rekao mi ovaj, ili rekao mi onaj…". Iako vrlo često ove tvrdnje veze nemaju sa istinom, ipak se njihovo postojanje ne može poreći.Kada govorimo u konkretnom slučaju vezano za poslovanje gospodina Aleksandra Papića, pomenuti je svoj poslovni autoritet zasnovao na emanaciji tuđe moći, pošto je on per se kao lokalni funkcioner Srpske napredne stranke sa Zvezdare nije mogao imati, odnosno nije je mogao imati za onaj nivo i vrstu poslova kojima se bavi. O kom nivou aktivnosti mi zapravo pričamo i koji su efekti tih aktivnosti, ilustrovaćemo kroz primere. Kako smo doznali, gospodin Papić je u nekoj vrsti specifičnog odnosa ili, da nazovemo to tako, posedu "efektivne kontrole" nad nekoliko pravnih lica, bar kada se radi o poslovanju sa državnim organima i javnim preduzećima.Radi se o preduzećima: "Tim System" iz Beograda, EWE d.o.o., takođe iz Beograda, AIGO iz Beograda, "Oblak tehnolodžis GIA" d.o.o., takođe iz Beograda. Prve tri kompanije se bave računarima, proizvodnjom računarske opreme, razvojem softvera, dok se četvrta bavi projektovanjem i izgradnjom objekata. Kao što smo na primeru kompanije "Tim System" u prošlom broju pokazali, nagli skok u visini prihoda sve kompanije beleže u nekoliko poslednjih godina. Tako npr. kompanija EWE d.o.o. beleži prihod od 7,5 milijardi dinara u 2018. godini, što je nešto više od 60 miliona evra, dok na primer "Oblak tehnolodžis" d.o.o. beleži rast prihoda sa nešto više od 600 miliona dinara 2016. godine na 1,2 milijarde dinara ili nešto više od 10 miliona evra u 2018. godini.Firma AIGO je npr. 2015. godine imala prihod od 1,9 milijardi dinara, da bi 2018. imala prihod od 4,7 milijardi dinara, odnosno 40 miliona evra. Kompanija GIA d.o.o. takođe nije bila pošteđena ovog trenda. Naime, 2015. godine imali su prihod od 700 miliona dinara, da bi krajem 2018. nivo prihoda porastao na 3,2 milijarde dinara, odnosno više od 25 miliona evra. Gruba računica kaže da su sve ove kompanije u jednoj godini prihodovale više od 135 miliona evra uglavnom ili većim delom sklapajući unosne poslovne aranžmane sa državnim institucijama. Tako je npr. kompanija GIA d.o.o., koja se bavi projektovanjem i izgradnjom, samo u prošloj godini sa jednim ministarstvom ugovorila izvođenje radova u vrednosti od 10 miliona evra i to tako što je kvadrat izgrađenog kancelarijskog prostora naplaćivala po ceni od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti uvećanoj za vrednost PDV, ne uključujući u tu cenu i vrednost zemljišta, taksa, priključaka i svih ostalih dažbina i prinadležnosti. Prostom računicom, jasno je da je cena naduvana bar duplo u odnosu na realne tržišne vrednosti, ali ako bi se zagrebala forma javne nabavke, sve stavke bi bile ispoštovane. Postupak je sasvim sigurno bio sproveden u skladu sa propisima, ali njegovi efekti su svakako štetni po korisnike budžeta Republike Srbije.Slično je i sa npr. nabavkom tonera za štampanje za državni organ koji se sprovodi više puta u toku jedne godine. Sve nabavke ovog tipa kod pomenutog državnog organa dobila je firma AIGO, i to u lotovima čije se vrednosti kreću u okvirima od 50 do 100 miliona dinara po lotu, čime smo se ponovo približili cifri koja prelazi jednu milijardu dinara. Ipak, najslađe su one nabavke u kojima ne postoji roba već se radi o nabavci intelektualne vrednosti ili usluge tipa npr. softvera. Nabavka pomenutih dobara je inače omiljeni teren i prostor gde se gospodin Papić i njegovi saradnici osećaju kao svoji na svome. Tako je npr. konzorcijum koji su činili kompanija "Tim System", gde je gospodin Papić inače formalno zaposlen, i jedna renomirana domaća kompanija koja se bavi trgovi om računarskom opremom, razvojem softvera i medijima u drugoj polovini prošle godine dobio ugovor za nabavku softvera za potrebe ovog državnog organa u vrednosti od šest miliona evra. Nabavka je zbog prirode delatnosti državnog organa dobila oznaku poverljivo, ali još uvek nije započeta realizacija ovog posla iako su avansi blagovremeno isplaćeni. Primera, nažalost, ima na desetine i sa razlogom se postavlja pitanje kako je moguće da ovakve aktivnosti nisu ranije privukle pažnju odgovarajućih državnih organa.Kako saznajemo, u jednom trenutku u toku 2019. godine Poreska uprava se bavila istraživanjem prirode poslova kompanija EWE i "Oblak" sa određenim državnim organima, polazeći od pretpostavke da postoje određene suspetktne aktivnosti u kojima se na neki način izbegavalo plaćanje poreza i drugih budžetskih prihoda. Situacija se prevazišla tako što je pronađeno solomonsko rešenje da se određena dobra i oprema doniraju državnom organu da li kao vid kompenzacije ili pak kao vid neke vrste sanacije štete ili neizrečene kazne oportuniteta. U svakom slučaju, dublje istraživanje je izostalo, a konsekventno nije bilo ni govora o nekakvoj kazni koja bi usledila ako bi se utvrdila nepravilnost.Svesni i orijentisani ljudi bi ustvrdili da se u ovom slučaju pojavila neka neobjašnjiva sila koja sve rešava i koja je počistila gužvu oko Aleksandra Papića i njegovih saradnika. To bi bilo sasvim razumno objašnjenje. Ali, nažalost, postoji i ono drugo, uslovno rečeno, paranormalno objašnjenje koje se zasniva na tome da je širenje fame i lažno pozivanje na nečije ime, autoritet i moć zapravo izlaz iz svake pa i neizlazne situacije. Još jednom da naglasimo da primer Aleksandra Papića nije usamljen i verovatno po svojoj magnitudi nije ni najveći. Jer pored nespornog talenta, gospodina Papića nekoliko faktora ozbiljno ograničava. Prvi je svakako mladost i nedovoljno iskustva u ozbiljnim političkim igrama. Zatim, nedostatak realne moći i bliskosti sa najmoćnijim političkim krugovima. Uz uvažavanje ambicije koja je svakako prisutna i nedostatak skrupula koji je neizbežan, ipak gorepomenuti faktori ograničavaju širinu zahvata i dubinu poslovnih aktivnosti kojima se trenutno bavi gospodin Papić.Postoje i neki drugi slični fenomeni sa drugim imenima i prezimenima, ali sa sličnim modusom operandi koji se zanimaju kurentnijom, opipljivijom i vrednijom robom od softvera, nabavke kompjuterske opreme i tonera. Ne potcenjujući Aleksandra Papića i njegovu kliku koja na tim poslovima obrće više od stotinu miliona evra godišnje, mogu se samo naslutiti nivoi obrta novca nekih drugih sličnih biznismena koji se diče svojom bliskošću sa vlastima i kojima su puna usta "imena".O njima, ali i o Aleksandru Papiću, nastavićemo da pišemo i istražujemo.Nastaviće se…              

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PROTIV ZAROBLJENIH DRŽAVA

PROTIV ZAROBLJENIH DRŽAVABEOGRAD, 11. februar 2020. (FoNet) - Nakon moje tri poseteSrbiji u poslednjih nekoliko meseci, moj utisak je dapostoji neki napredak, ali mi ne vidimo rezultate koježelimo da vidimo, rekla je predsedavajuća DelegacijeEvropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanja Fajon uintervjuu za European Western Balkans."Situacija je teška, rekla bih, i što se više približavamoizborima, to je napetija. Ponekad osećam da postoje dvaparalelna sveta, dve paralelne institucije, paralelnimediji", rekla je Fajon i dodala da posredovanje urazgovorima između opozicije i Vlade nije bio lak zadatak."Nadam se da smo doneli neke rezultate. Vlada je dalaobećanja, ali moraćemo videti hoće li u stvarnosti doći doodređenih promena, posebno kada je u pitanju slobodamedija", ističe ona.Njena želja je, kaže, da vidi sledeći parlament kao pravomesto demokratije, "gde je moguće raditi, a ne da opozicijaponovo izlazi na ulice".Osim toga, Fajon bi volela da vidi da se progresivne,demokratske snage u Srbiji pridruže ovim izborima.Na pitanje da li je Implementaciona tabela sačinjena tokomdijaloga između vlasti i opozicije, a koju je vladajućastranka skoro ispunila, dovoljna da bi predstojećiparlamentarni izbori bili održani u fer i demokratskimuslovima, Fajon jeodgovorila da to očigledno nije dovoljnoza deo opozicije koji i dalje najavljuje bojkot."Oni tvrde da nisu ispunjeni uslovi za fer i demokratskeizbore. Oni tvrde da nema slobode medija. To su problemikoje moramo ozbiljno da shvatimo. I mi to radimo. Imaćemomeđunarodnu posmatračku misiju koja će nadgledati izbore iEvropski parlament će biti deo misije", najavila je Fajon.Ona kaže i da joj je žao što vidi da od decembra, kada jeposredovala razgovoru vlasti i opozicije, do danas ima jošviše političkih stranaka iz opozicije koje najavljujubojkot."Napravili smo određeni napredak, ali bojkot je i daljeprisutan, zabrinutost za slobodu medija snažno je prisutna",istakla je ona.Ona je podsetila da je Evropska komisija bila "veomakritična" u poslednjem izveštaju o slobodi medija, vladaviniprava i korupciji u Srbiji."Komesar (Oliver) Varhelji je vrlo snažno naglasio ovekritike. Mislim da nije mislio da su ispunjeni svi uslovi.Ali, on pažljivo prati i pokušava da razume i bude od pomoćiSrbiji jer smo svi zajedno svesni da moramo imati fer idemokratske izbore", kaže Fajon.Ona je naglasila da "moramo videti da građani izlaze naizbore i osćaju se sigurno i slobodno za koga da glasaju",ali da na kraju dana imaju i političku raznovrsnost i izborza koga da glasaju."Ako se sećate poslednjih izveštaja Evropske komisije, jasnosmo rekli unutar Komisije da u regionu vidimo znakovezarobljenih država i zarobljenih medija. Moramo da radimoprotiv toga da bismo zaštitili naše demokratske iproevropske vrednosti", istakla je ona.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Brnabić: Ispitati imovinu političara pre stupanja na funkciju i posle nje

Brnabić: Ispitati imovinu političara pre stupanja na funkciju i posle njeBEOGRAD, 11. februara 2020. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se zalaže da se Zakonom o ispitivanju porekla imovine detaljno ispita imovina funkcionera pre nego što preuzu funkciju i kada je napuste.Ona je na pitanje novinara na konferenciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) da li se zalaže za detaljnije ispitivanje imovine rekla da je to potrebno ne samo zbog sumnji na korupciju političara nego i zbog insinuacija na korupciju, a bez dokaza.Predlogom zakona o ispitivanju imovine koji je ušao u skupštinsku proceduru uredjuju se uslovi, način i postupak pod kojima se utvrdjuje imovina i uvećanje imovine fizičkog lica, njegovi prijavljeni prihodi stečeni u odredjenom periodu i poseban porez na uvećanje imovine, za koje fizičko lice ne može da dokaže da je steklo na zakonit način."Treba ispitati sa čime funkcioneri ulaze u politiku i sa čime izlaze. Nisu svi isti", rekla je Brnabić.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: euractiv.rs

Link: https://euractiv.rs/2-srbija-i-eu/102-vesti/14603-naled-ima-27-novih-preporuka-za-unapreenje-poslovnog-okruenja

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: NALED ima 27 novih preporuka za unapređenje poslovnog okruženja

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) tokom proteklih 11 godina predložila je 241 različitih mera za unapređenje poslovnog okruženja i smanjenje sive ekonomije od čega je u celosti primenjeno 70 rešenja, odnosno 30%, a za ovu godinu pripremljeno je 27 novih preporuka. Delimično je primenjeno 48 preporuka, odnosno 20%, navedeno je u 12. izdanju "Sive knjige" preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanja u Srbiji za 2020. godinu, objavljenom 11. februara.U prošloj godini je rešeno 17 preporuka što je za pet više nego godinu pre i "svedoči o ubrzanom tempu reformi", navedeno je u dokumentu."Osam preporuka rešeno je u potpunosti, a devet delimično, pa se može zaključiti da bi institucije trebalo da ulože više energije kako bi došle do potpunih, a ne polovičnih rešenja", piše u "Sivoj knjizi".Najviše rešenih (četiri) i delimično rešenih (pet) preporuka je u nadležnosti Ministarstva finansija, a NALED je pohvalio i rad Poreske uprave koja je u protekloj godini digitalizovala postupak obračuna i izdavanja rešenja o poreskoj obavezi paušalno oporezovanim preduzetnicima, automatizovala proces podnošenja poreskih prijava za porez na imovinu, nasleđe i poklon i omogućila elektronsku prijavu i plaćanje firmarine.Statistici potpuno rešenih zahteva doprinelo je i Ministarstvo privrede, kroz produženje roka u kome Agencija za privredne registre po službenoj dužnosti može brisati podatke u slučaju zloupotrebe, Ministarstvo zaštite životne sredine, kroz omogućavanje da određene vrste industrijskog otpada ponovo nađu svoju upotrebnu vrednost i time doprinesu razvoju cirkularne ekonomije.Iz NALED-a navode da je tome doprinelo uspostavljanje nezavisnosti u radu Komisije za kontrolu državne pomoći, kao i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva kulture i informisanja na omogućavanju da privreda dokumentaciju čuva i arhivira isključivo u elektronskom obliku.Ukazano je i da su ministarstva zdravlja i unutrašnjih poslova, doprineli pozitivnoj statistici kroz delimično rešavanje nekoliko preporuka iz njihovih nadležnosti.NALED dosta očekuje i od ukidanja poreskih prijava pri kupovini ili nasleđivanju nekretnina, kao i finalizaciji nekih delimično rešenih preporuka, među kojima je Zakon o elektronskim javnim nabavkama.U ovoj godini očekuju rešenje problema dugovanja zdravstvenih ustanova za isporučene lekove gde je, ističe se, napravljen pozitivan pomak uvođenjem direktnih plaćanja od strane RFZO prema veledrogerijama.Pored 27 novih preporuka, sve stare preporuke NALED-a koje nisu ispunjene su dorađene i modifikovane, kako bi pratile izmene propisa ukoliko ih je bilo u određenoj oblasti, ali i reforme koje su sprovedene u drugim oblastima, a koje su potencijalno otvorile mogućnosti za nova, unapređena i drugačija rešenja."Siva knjiga" donosi i ranije preporuke poput apela privrede da se značajnije smanje porezi i doprinosi na zarade, uvođenja elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava zarad lakšeg dodeljivanja subvencija, kao i elektronskog javnog registra neporeskih nameta.Kao i prošle godine najveći broj preporuka nalazi se u nadležnosti Ministarstva finansija.U 10 prioritetnih preporuka NALED-a je smanjenje poreza i doprinosa na zarade, unapređenje i proširenje sistema fiskalizacije, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta i sistematsko uređenje taksi, proširivanje obuhvata zakona o prijavi sezonskih radnika, unapređenje registra poljoprivrednih gazdinstava i uvođenje elektronskog sistema za dodelu podsticaja.Među prioritetima su i uspostavljanje i stavljanje u funkciju Zelenog fonda za zaštitu životne sredine, izmena Zakona o deviznom poslovanju, uspostavljanje metaregistra i osnovnih registara u sistemu e-Uprave, ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza i izjednačenje cena komunalnih usluga za različite kategorije korisnika.Najavljeno je i da će NALED-a uraditi i posebnu publikaciju - specijalno izdanje "Sive knjige" koje će se fokusirati na ključne administrativne prepreke u sektoru zdravstva i ponuditi konkretna rešenja za njihovo prevazilaženje.Izvor: BetaFoto: NALED

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/mali-stvaramo-zdravo-poslovno-okruzenje-u-okviru-koga-mozemo-da-rastemo/287435/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mali: Stvaramo zdravo poslovno okruženje u okviru koga možemo da rastemo

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 11.02.2020. 14:27Ministarstvo finansija imalo je najistaknutiju ulogu u ostvarivanju preporuka iz Sive knjige Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), ocenjeno je danas na predstavljanju tog dokumenta kojim se daju predlozi Vladi Srbije šta da učini u narednom periodu kako bi unapredila poslovno okruženje.Preporuke je Ministarstvo finansija sprovelo tokom prošle godine u saradnji sa Poreskom upravom i Kancelarijom za IT i e-Upravom. Kako je istaknuto, u potpunosti su usvojene preporuke koje se odnose na: reformu paušalnog oporezivanja, automatizaciju obračuna i podnošenje poreskih prijava poreza na imovinu, elektronske prijave i plaćanje firmarine kao i nezavisnost u radu Komisije za kontrolu državne pomoći. Ministar finansija Siniša Mali ocenio je tim povodom da se iza ovakvog uspeha kriju veliki trud i zalaganje i najavio još veće aktivnosti na ostvarivanju boljeg poslovnog okruženja. Ocenjuje i da je 2019. godina bila ključna da se pokrene taj "reformski točak". "Vlada a i Ministarstvo finansija uradili su 2019. godine mnogo da se donesu neki novi zakoni i propisi. Napomenuo bih novi Zakon o računovodstvu koji je veoma važan jer propisuje da se od 1. januara 2022. godine ne izdaju papirne, već samo elektronske fakture. Time ćemo da olakšamo poslovanje u Srbiji ali vraćanje PDV-a, što je veoma važno za privredu. Nema razloga da se čeka, 15 ili mesec dana na taj povraćaj nego on mora da bude brži i automatski", rekao je ministar u obraćanju prisutnima. On je naveo da je u ovom trenutku priortet Vlade Srbije, naći načina, kako da uz, održavanje makroekonomske stabilnosti, privreda raste što brže, te najavio i da će njegovi napori biti usmereni u tom pravcu. Kako je naglasio namera je da se još bolje osluškuju potrebe privrede. "Drago mi je da smo dobili priznanje za nekoliko stvari koje smo uradili, ali naravno tu je i velika odgovornost i velika obaveza za postupanje u budućnosti. Ovde smo da slušamo, da čujemo, na koji način donositi nove mere i zakone. Za Ministarstvo finansija prioritet je fiskalizacija i Zakon o fiskalnim kasama koji planiramo da usvojimo već ove godine", rekao je Mali najavljujući tako jedan od fokusa svog angažovanja u budućnosti. Da Poreska uprava postane servis i na usluzi građanima, glavni je zadatak koji je vodio tu instituciju u sprovođenju reformi. S tim u vezi i Poreska uprava dobila je brojne pohvale NALED-a za digitalizaciju svojih servisa ali i preporuke kako da unapredi još više svoju komunikaciju sa poreskim obveznicima. Na to se osvrnuo i ministar. "Dalji nastavak reformi vezan je za Poresku upravu ali i za još neke važne reforme sa kojima smo krenuli u proteklom periodu - nastavićemo sa daljim smanjenjem poreskog opterećenja na zarade, još 2018. godine smo dali to obećanje. Fiskalni prostor koristimo da za po jedan odsto smanjujemo to opterećenje svake godine i nastavićem sa tim. To jeste u Sivoj knjizi NALED-a podvučeno kao jedan od uspeha koji smo ostvarili ali i obaveza je da sa tim nastavimo dalje", dodao je Mali. Podsetio je i na još jednu dobru meru a to su poreske olakšice koje je Ministarstvo finansija, naravno, u konsultacijama sa drugima unutar Vlade i nevladinim sektorom, namenilo mladima koji se tek zapošljavaju ili se vraćaju iz inostranstva. On je dodao i da je veliki deo agende Vlade posvećen mladima i otvaranju perspektiva za njihov bolji život. "Na kraju, ne smemo da zaboravimo jednu stvar, a to je da nam fiskalne mere nisu bile same po sebi cilj, već nam je namera bila da stvorimo zdravo okruženje u okviru koga možemo da rastemo. Sada smo u tom procesu da možemo da unapređujemo poslovno okruženje, smanjimo poreska opterećenja i da donosimo mere koje su podsticajne za razvoj naše privree a sve u cilju da životni standard građana u što kraćem periodu bude bolji", zaključio je Mali. Podsećanja radi NALED je u Sivoj knjigi koju je objavio naveo i da su delimično usvojene i sledeće mere: manji porezi i doprinosi na zarade, elektronske javne nabavke, uzajamnost vraćanja PDV između Srbije i drugih zemalja, kraći rok za povraćaj više plaćenog PDV-a poreskom obvezniku kojio pretežno vrši promet robe u inostranstvu, kao i omogućavanje da se u planovima budžetskih korisnika prikazuju i mere i aktivnosti za koje u momentu usvajanja nisu obezbeđena sredstva. NALED-ova Siva knjiga svake godine donosi 100 ključnih preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji, a u godini za nama institucije su pojačale reformski tempo, o čemu svedoci 17 sprovedenih preporuka - 40 odsto više nego 2018. godine, što je najbolji rezultat u proteklih pet godina, ističe se u dokumentu.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=02&dd=11&nav_id=1653250

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mali: Stvaramo zdravo poslovno okruženje u okviru koga možemo da rastemo - Biz

Ministarstvo finansija imalo je najistaknutiju ulogu u ostvarivanju preporuka iz Sive knjige Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).To je ocenjeno na predstavljanju tog dokumenta kojim se daju predlozi Vladi Srbije šta da učini u narednom periodu kako bi unapredila poslovno okruženje.Preporuke je Ministarstvo finansija sprovelo tokom prošle godine u saradnji sa Poreskom upravom i Kancelarijom za IT i e-Upravom.Kako je istaknuto, u potpunosti su usvojene preporuke koje se odnose na reformu paušalnog oporezivanja, automatizaciju obračuna i podnošenje poreskih prijava poreza na imovinu, elektronske prijave i plaćanje firmarine kao i nezavisnost u radu Komisije za kontrolu državne pomoći.Ministar finansija Siniša Mali ocenio je tim povodom da se iza ovakvog uspeha kriju veliki trud i zalaganje i najavio još veće aktivnosti na ostvarivanju boljeg poslovnog okruženja. Ocenjuje i da je 2019. godina bila ključna da se pokrene taj "reformski točak"."Vlada, kao i Ministarstvo finansija uradili su 2019. godine mnogo da se donesu neki novi zakoni i propisi. Napomenuo bih novi Zakon o računovodstvu koji je veoma važan jer propisuje da se od 1. januara 2022. godine ne izdaju papirne, već samo elektronske fakture. Time ćemo da olakšamo poslovanje u Srbiji ali vraćanje PDV-a, što je veoma važno za privredu. Nema razloga da se čeka, 15 ili mesec dana na taj povraćaj nego on mora da bude brži i automatski", rekao je ministar u obraćanju prisutnima.On je naveo da je u ovom trenutku prioritet Vlade Srbije, naći načina, kako da uz, održavanje makroekonomske stabilnosti, privreda raste što brže, te najavio i da će njegovi napori biti usmereni u tom pravcu. Kako je naglasio namera je da se još bolje osluškuju potrebe privrede."Drago mi je da smo dobili priznanje za nekoliko stvari koje smo uradili, ali naravno tu je i velika odgovornost i velika obaveza za postupanje u budućnosti. Ovde smo da slušamo, da čujemo, na koji način donositi nove mere i zakone. Za Ministarstvo finansija prioritet je fiskalizacija i Zakon o fiskalnim kasama koji planiramo da usvojimo već ove godine", rekao je Mali najavljujući tako jedan od fokusa svog angažovanja u budućnosti.Da Poreska uprava postane servis i na usluzi građanima, glavni je zadatak koji je vodio tu instituciju u sprovođenju reformi. S tim u vezi i Poreska uprava dobila je brojne pohvale NALED-a za digitalizaciju svojih servisa ali i preporuke kako da unapredi još više svoju komunikaciju sa poreskim obveznicima. Na to se osvrnuo i ministar."Dalji nastavak reformi vezan je za Poresku upravu ali i za još neke važne reforme sa kojima smo krenuli u proteklom periodu - nastavićemo sa daljim smanjenjem poreskog opterećenja na zarade, još 2018. godine smo dali to obećanje. Fiskalni prostor koristimo da za po jedan odsto smanjujemo to opterećenje svake godine i nastavićem sa tim. To jeste u Sivoj knjizi NALED-a podvučeno kao jedan od uspeha koji smo ostvarili ali i obaveza je da sa tim nastavimo dalje", dodao je Mali.Podsetio je i na još jednu dobru meru a to su poreske olakšice koje je Ministarstvo finansija, naravno, u konsultacijama sa drugima unutar Vlade i nevladinim sektorom, namenilo mladima koji se tek zapošljavaju ili se vraćaju iz inostranstva.On je dodao i da je veliki deo agende Vlade posvećen mladima i otvaranju perspektiva za njihov bolji život."Na kraju, ne smemo da zaboravimo jednu stvar, a to je da nam fiskalne mere nisu bile same po sebi cilj, već nam je namera bila da stvorimo zdravo okruženje u okviru koga možemo da rastemo. Sada smo u tom procesu da možemo da unapređujemo poslovno okruženje, smanjimo poreska opterećenja i da donosimo mere koje su podsticajne za razvoj naše privree a sve u cilju da životni standard građana u što kraćem periodu bude bolji", zaključio je Mali.Podsećanja radi NALED je u Sivoj knjigi koju je objavio naveo i da su delimično usvojene i sledeće mere: manji porezi i doprinosi na zarade, elektronske javne nabavke, uzajamnost vraćanja PDV između Srbije i drugih zemalja, kraći rok za povraćaj više plaćenog PDV-a poreskom obvezniku kojio pretežno vrši promet robe u inostranstvu, kao i omogućavanje da se u planovima budžetskih korisnika prikazuju i mere i aktivnosti za koje u momentu usvajanja nisu obezbeđena sredstva.NALED-ova Siva knjiga svake godine donosi 100 ključnih preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji, a u godini za nama institucije su pojačale reformski tempo, o čemu svedoci 17 sprovedenih preporuka - 40 odsto više nego 2018. godine, što je najbolji rezultat u proteklih pet godina, ističe se u dokumentu.            

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2783991/obustavljena-javna-nabavka-za-uredjenje-kineske-cetvrti-u-novom-sadu

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obustavljena javna nabavka za uređenje Kineske četvrti u Novom Sadu

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad donela je odluku o obustavi postuka javne nabavke za uređenje javnih površina Kineske četvrti sa pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem.Kao razlog je navedeno to što nisu ispunjeni uslovi za dodelu ugovora, jer(Foto: Google map / Street view)Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad donela je odluku o obustavi postuka javne nabavke za uređenje javnih površina Kineske četvrti sa pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem .Kao razlog je navedeno to što nisu ispunjeni uslovi za dodelu ugovora, jer naručilac nije pribavio ni jednu prihvatljivu ponudu.Procenjena vrednost javne nabavke iznosi 47.019.290,25 dinara, a ponudu su dostavili DOO Put-invest Novi Sad sa učesnikom u zajedničkoj ponudi DOO Energotehnika - južna Bačka Novi Sad i sa podizvođem DOO AB & CO   Geosystems Novi Sad, za geodetske radove. Ipak, ponudili su cenu od 69.653.330,80 dinara, koja je viša od procenjene.Postupak će ponovo biti sproveden u ovoj godini.Tagovi:      

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/sinisa-mali-na-predstavljanju-sive-knjige-naled-stvaramo-zdravo-poslovno-okruzenje-u-okviru-koga-mozemo-da-rastemo.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Siniša Mali na predstavljanju "Sive knjige" NALED: Stvaramo zdravo poslovno okruženje u okviru koga možemo da rastemo

 Beograd -- Ministarstvo finansija imalo je najistaknutiju ulogu u ostvarivanju preporuka iz Sive knjige Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). To je ocenjeno na predstavljanju tog dokumenta kojim seHronika utorak, 11. februar 2020.  Beograd -- Ministarstvo finansija imalo je najistaknutiju ulogu u ostvarivanju preporuka iz Sive knjige Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). To je ocenjeno na predstavljanju tog dokumenta kojim se daju predlozi Vladi Srbije šta da učini u narednom periodu kako bi unapredila poslovno okruženje. Preporuke je Ministarstvo finansija sprovelo tokom prošle godine u saradnji sa Poreskom upravom i Kancelarijom za IT i e-Upravom. Kako je istaknuto, u potpunosti su usvojene preporuke koje se odnose na reformu paušalnog oporezivanja, automatizaciju obračuna i podnošenje poreskih prijava poreza na imovinu, elektronske prijave i plaćanje firmarine kao i nezavisnost u radu Komisije za kontrolu državne pomoći. Ministar finansija Siniša Mali ocenio je tim povodom da se iza ovakvog uspeha kriju veliki trud i zalaganje i najavio još veće aktivnosti na ostvarivanju boljeg poslovnog okruženja. Ocenjuje i da je 2019. godina bila ključna da se pokrene taj "reformski točak". "Vlada, kao i Ministarstvo finansija uradili su 2019. godine mnogo da se donesu neki novi zakoni i propisi. Napomenuo bih novi Zakon o računovodstvu koji je veoma važan jer propisuje da se od 1. januara 2022. godine ne izdaju papirne, već samo elektronske fakture. Time ćemo da olakšamo poslovanje u Srbiji ali vraćanje PDV-a, što je veoma važno za privredu. Nema razloga da se čeka, 15 ili mesec dana na taj povraćaj nego on mora da bude brži i automatski", rekao je ministar u obraćanju prisutnima. On je naveo da je u ovom trenutku prioritet Vlade Srbije, naći načina, kako da uz, održavanje makroekonomske stabilnosti, privreda raste što brže, te najavio i da će njegovi napori biti usmereni u tom pravcu. Kako je naglasio namera je da se još bolje osluškuju potrebe privrede. "Drago mi je da smo dobili priznanje za nekoliko stvari koje smo uradili, ali naravno tu je i velika odgovornost i velika obaveza za postupanje u budućnosti. Ovde smo da slušamo, da čujemo, na koji način donositi nove mere i zakone. Za Ministarstvo finansija prioritet je fiskalizacija i Zakon o fiskalnim kasama koji planiramo da usvojimo već ove godine", rekao je Mali najavljujući tako jedan od fokusa svog angažovanja u budućnosti. Da Poreska uprava postane servis i na usluzi građanima, glavni je zadatak koji je vodio tu instituciju u sprovođenju reformi. S tim u vezi i Poreska uprava dobila je brojne pohvale NALED-a za digitalizaciju svojih servisa ali i preporuke kako da unapredi još više svoju komunikaciju sa poreskim obveznicima. Na to se osvrnuo i ministar. "Dalji nastavak reformi vezan je za Poresku upravu ali i za još neke važne reforme sa kojima smo krenuli u proteklom periodu - nastavićemo sa daljim smanjenjem poreskog opterećenja na zarade, još 2018. godine smo dali to obećanje. Fiskalni prostor koristimo da za po jedan odsto smanjujemo to opterećenje svake godine i nastavićem sa tim. To jeste u Sivoj knjizi NALED-a podvučeno kao jedan od uspeha koji smo ostvarili ali i obaveza je da sa tim nastavimo dalje", dodao je Mali. Podsetio je i na još jednu dobru meru a to su poreske olakšice koje je Ministarstvo finansija, naravno, u konsultacijama sa drugima unutar Vlade i nevladinim sektorom, namenilo mladima koji se tek zapošljavaju ili se vraćaju iz inostranstva. On je dodao i da je veliki deo agende Vlade posvećen mladima i otvaranju perspektiva za njihov bolji život. "Na kraju, ne smemo da zaboravimo jednu stvar, a to je da nam fiskalne mere nisu bile same po sebi cilj, već nam je namera bila da stvorimo zdravo okruženje u okviru koga možemo da rastemo. Sada smo u tom procesu da možemo da unapređujemo poslovno okruženje, smanjimo poreska opterećenja i da donosimo mere koje su podsticajne za razvoj naše privree a sve u cilju da životni standard građana u što kraćem periodu bude bolji", zaključio je Mali. Podsećanja radi NALED je u Sivoj knjigi koju je objavio naveo i da su delimično usvojene i sledeće mere: manji porezi i doprinosi na zarade, elektronske javne nabavke, uzajamnost vraćanja PDV između Srbije i drugih zemalja, kraći rok za povraćaj više plaćenog PDV-a poreskom obvezniku kojio pretežno vrši promet robe u inostranstvu, kao i omogućavanje da se u planovima budžetskih korisnika prikazuju i mere i aktivnosti za koje u momentu usvajanja nisu obezbeđena sredstva. NALED-ova Siva knjiga svake godine donosi 100 ključnih preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji, a u godini za nama institucije su pojačale reformski tempo, o čemu svedoci 17 sprovedenih preporuka - 40 odsto više nego 2018. godine, što je najbolji rezultat u proteklih pet godina, ističe se u dokumentu. (B92)  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a568450/Raspisan-tender-za-projektanta-mosta-preko-Topciderske-reke.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za projektanta mosta preko Topčiderske reke

Autor:eKapijaDirekcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za potrebe pribavljanja građevinske dozvole i projekta za izvođenja radova na izgradnji mosta preko Topčiderske reke i saobraćajnice Nova 1 za pristup postrojenju za preradu otpadnih voda u Pinosavi.Za izgradnju pristupne saobraćajnice potrebno je premostiti Topčidersku reku koja je širine od oko 20 metara tako što će se projektovati betonski most raspona oko 20 metara i širine oko 10 metara.Planirano je da se izgradi kolovoz dužine oko 150 metara i širine 6 metara, kao i izgradnja trotoara širine od metar i po sa jedne i druge strane.Rok za podnošenje ponuda je 11. mart.Za više informacija posetite portal eKapija.      

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=535996

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Postupak protiv 5 firmi zbog zajedničke ponude Ministarstvu

BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak protiv pet firmi iz tri grada zbog osnovane pretpostavke da su izvršile povredu konkurencije dogovaranjem zajedničke ponude u postupku javne nabavke kod naručioca Ministarstva zaštite životne sredine, saopšteno je danas.KZK je navela da je postupak pokrenut protiv knjaževačke firme "Miteco", beogradskih "Yuniriska", "Modekola" i "Brem grupe", kao i firme "Kemis" iz Valjeva.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/naslovi/postupak-protiv-pet-firmi-zbog-povrede-konkurencije-11-02-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Postupak protiv pet firmi zbog povrede konkurencije

BEOGRAD:  Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak protiv pet firmi iz tri grada zbog osnovane pretpostavke da su izvršile povredu konkurencije dogovaranjem zajedničke ponude u postupku javne nabavke kod naručioca Ministarstva zaštite životne sredine, saopšteno je danas.KZK je navela da je postupak pokrenut protiv knjaževačke firme "Miteco", beogradskih "Džuniriska", "Modekola" i "Brem grupe", kao i firme "Kemis" iz Valjeva."Istovremeno sa pokretanjem postupka, ovlašćena službena lica KZK, izvršila su nenajavljeni uviđaj na pet lokacija i prikupila relevantnu dokumentaciju za utvrđivanje činjenica u ovom postupku", saopštila je Komisija.Komisija je uočila da se kod Ministarstva u dve nabavke pojavila po jedna ponuda grupe ponuđača i da su je činile ove četiri firme i posumnjala da je tome prethodio dogovor da se odustane od međusobnog takmičenja.Postupak protiv ovih firmi pokrenut je po osnovu zabrane restriktivnih sporazuma čiji je cilj ili posledica značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Postupak protiv 5 firmi zbog zajedničke ponude Ministarstvu

Postupak protiv 5 firmi zbog zajedničke ponude MinistarstvuBEOGRAD, 11. februar (Tanjug) - Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak protiv pet firmi iz tri grada zbog osnovane pretpostavke da su izvršile povredu konkurencije dogovaranjem zajedničke ponude u postupku javne nabavke kod naručioca Ministarstva zaštite životne sredine, saopšteno je danas.KZK je navela da je postupak pokrenut protiv knjaževačke firme "Miteco", beogradskih "Yuniriska", "Modekola" i "Brem grupe", kao i firme "Kemis" iz Valjeva."Istovremeno sa pokretanjem postupka, ovlašćena službena lica KZK, izvršila su nenajavljeni uviđaj na pet lokacija i prikupila relevantnu dokumentaciju za utvrđivanje činjenica u ovom postupku", saopštila je Komisija.Komisija je uočila da se kod Ministarstva u dve nabavke pojavila po jedna ponuda grupe ponuđača i da su je činile ove četiri firme i posumnjala da je tome prethodio dogovor da se odustane od međusobnog takmičenja.Postupak protiv ovih firmi pokrenut je po osnovu zabrane restriktivnih sporazuma čiji je cilj ili posledica značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/234243/Za-odrzavanje-mesta-za-plakatiranje-i-putokaza-iz-buzeta-38-miliona-dinara.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Za održavanje mesta za plakatiranje i putokaza iz bužeta 3,8 miliona dinara

Gradska uprava će ove godine za održavanje mesta za plakatiranje i putokaza dati 3.814.000 miliona dinara, saznaje 021.rsOvde se radi o popravkama i održavanju Strawberry drveta sa solarnim panelima kod Spensa, čišćenju i održavanju plakatnih mesta i plakatnih stubova, tabli dobrodošlica u grad, panela za muzeje i galerije, tabli za označavanje naziva ulica i putokaza. Posao na tenderu koji nosi ime "održavanje elemenata vizualne komunikacije i plakatnih mesta" pripao je firmi LTS Aladin koja se i jedina javila na ovom tenderu. Inače, ta firma od 2016. godine redovno pobeđuje na tenderu. Tokom proteklih godina kada se pogledaju vrednosti tendera, vidi se da troškovi za održavanje mesta za plakate, putokaza i drugih poslova rastu iz godine u godinu - te su porasli za više stotina hiljada dinara. Kada se uporede uslovi iz konkursne dokumentacije, radovi su skoro istovetni, bez značajnijih izmena. Godina    Izvođač        Ugovoreno 2020       LTS Aladin    3.814.000    2019       LTS Aladin    3.406.000    2018       LTS Aladin    2.979.700    2017       LTS Aladin    2.051.660    2016       LTS Aladin    2.395.560    2015       Elitas            2.906.166    2014.      Eurocom      2.992.000   Podaci sa tendera, kako se uverio 021.rs, kažu da je za proteklih nekoliko godina Aladin jedini ponuđač i jedino se u 2017. godini javio i drugi ponuđač i to Elitas iz Beograda koji je dao veću ponudu, za više od 70.000 dinara i zato nije prošao. Pre nego što je Aladin počeo redovno da bude jedini učesnik tendera, 2015. godine je posao dobio Elitas, jer je imao bolju ponudu u odnosu na konkurenciju za oko 50.000 dinara. Međutim, nepoznato je ko je bio ponuđač iza sume od 2.962.400 jer na portalu javnih nabavki Grad nije okačio taj podatak, već samo dokument sa kime je potpisan ugovor. Prema podacima sa sajta portala za javne nabavke, u Novom Sadu je ovaj posao 2014. godine radila firma Eurocom, a za prethodni period nema podataka. Kažimo i da je Aladin firma koja od 2016. godine redovno dobija poslove na mašinskom uklanjanje grafita sa novosadskih fasada, o čemu smo pisali OVDE. Autor: Žarko Bogosavljević - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: U sredu nova onlajn debata NDNV-a o problemima sa javnim preduzećima i pristupom informacijama

U sredu nova onlajn debata NDNV-a o problemima sa javnim preduzećima i pristupom informacijamaNOVI SAD, 11. februara 2020. (Beta) - Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) organizuje novu onlajn debatu na temu "Javna preduzeća, privatne informacije" u sredu, 12. februara, u 18.30 sati.O tome će razgovarati advokat i izvršni direktor NDNV-a Veljko Milić, novinar VOICE-a Darko Šper, i urednica portala Storiteler (Storyteller) Vladimira Dorčova Valtnerova."Prema istraživanjima o transparentnosti u radu javnih preduzeća zaključak je jasan - netransparentnost vlada državnim sektorom: nedovoljan broj pruženih informacija i nepoštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Prema najavama, izmenom tog zakona Vlada Srbije želi dodatno da ograniči pristup tim informacijama", navodi se u saopštenju za javnost.Onlajn debate NDNV realizuje u okviru projekta "Informisani gradjani, kontrolori lokalne vlasti" i u saradnji sa organizacijom CRTA.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.02.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:846876-Zastita-konkurencije-Postupak-protiv-pet-firmi-zbog-zajednicke-ponude-Ministarstvu

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zaštita konkurencije: Postupak protiv pet firmi zbog zajedničke ponude Ministarstvu

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak protiv pet firmi iz tri grada zbog osnovane pretpostavke da su izvršile povredu konkurencije dogovaranjem zajedničke ponude u postupku javne nabavke kod naručioca Ministarstva zaštite životne sredine, saopšteno je danas. KZK je navela da je postupak pokrenut protiv knjaževačke firme "Miteco", beogradskih "Yuniriska", "Modekola" i "Brem gupae", kao i firme "Kemis" iz Valjeva. "Istovremeno sa pokretanjem postupka, ovlašćena službena lica KZK, izvršila su nenajavljeni uviđaj na pet lokacija i prikupila relevantnu dokumentaciju za utvrđivanje činjenica u ovom postupku", saopštila je Komisija. Komisija je uočila da se kod Ministarstva u dve nabavke pojavila po jedna ponuda grupe ponuđača i da su je činile ove četiri firme i posumnjala da je tome prethodio dogovor da se odustane od međusobnog takmičenja. Postupak protiv ovih firmi pokrenut je po osnovu zabrane restriktivnih sporazuma čiji je cilj ili posledica značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije.

----------------------------------------------------------